oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2012. szeptember 29. 07:01,  Élet a Kalasnyikov hazájában 76 komment

2012. szeptember 29. 07:01 Határátkelő

Élet a Kalasnyikov hazájában

Nem csak Oroszországba, hanem egészen az Udmurt Köztársaságba megyünk, ami (miként azt Kutya79 megfogalmazza) még „éppen Európa". Legalábbis földrajzilag. Kutya79 ígérete szerint ez egy sorozat első része, melyből kiderül, hogy már bejutni sem könnyű az országba; hogy milyen szélsőségek között ingadoznak az emberi viszonyok; és persze arra is fény derül, hogy miért éppen Udmurtföld.

a Lenin utca egy részlete.JPG

„A mi történetünk talán egy kicsit különbözik az előttünk itt elmeséltektől: mi nem örökre hagytuk ott hazánkat, felcserélve azt valami újra és bizonytalanra, hanem egy határozott idejű szerződés birtokában kerekedtünk fel.

Feleségem és én harmincas éveink elején lévő pár vagyunk. Neki több bölcsészdiplomája van és jelenleg uráli nyelvészetből írja a doktori disszertációját. Én korábban informatikus voltam, majd néhány éve átnyergeltem az engem jobban érdeklő építészetre.

Otthon a válság beköszöntével nem volt túl rózsás a helyzetünk, feleségemnek volt ugyan munkája egy multinál, de nagyon nem szerette, nekem pedig az építőipar leállásával egyre kevesebb kellemes feladat jutott.

Miért éppen Udmurtföld?

Ekkor hallottunk arról a lehetőségről, hogy ki lehetne jönni ide Izsevszkbe magyar lektornak, magyar nyelvet tanítani a helyi egyetemen. Izsevszk az Udmurt Köztársaság fővárosa, egy kb. 650.000-es lélekszámú ipari város 400 kilométerrel nyugatra az Urál lábaitól. Még éppen Európa. (A nyitóképen a Lenin utca..., a következőn pedig a Szent Mihály katedrális, Izsevszk újjáépített büszkesége.)

a Szent Mihály katedrális, Izsevszk újjáépített büszkesége.JPG

Az udmurtok a magyarok nyelvrokonai (korábban votják néven emlegették őket), ezért van a helyi állami egyetemen finnugor tanszék és magyar nyelvoktatás is. Izsevszk Magyarországon talán leginkább az itt gyártott IZS motorokról és autókról és a szintén itt készülő Kalasnyikov gépfegyverekről lehet ismeretes.

Esetleg ha valaki követte az idei Eurovíziós Dalverseny eseményeit, akkor találkozhatott a Buranovói nagymamákkal Oroszország képviseletében, akik az Izsevszktől pár faluval odébb lévő Buranovóból származnak, és szintén udmurtok.

(Remélem, megbocsátja nekem a szerző, és megbocsátják az égiek, de én most ide beteszem a videót. Kifejezetten ismeretterjesztő jelleggel. Rémület. – Határátkelő)

Tudtuk, mi vár ránk

Amikor a feleségem benyújtotta a pályázatát az itteni állásra, már tudtuk, hogy milyen körülmények várnak majd ránk. Ő már jó párszor járt itt nyári egyetemen és konferencián, és négy éve nyáron közösen is eljöttünk ide egy másfél hetes nyaralásra, tehát valamennyire én is képben voltam az itteni helyzettel.

Miután ő megkapta az állást, nekem kellett még valami értelmes elfoglaltságot találni erre a három évre. Érdeklődtem a Magyar Ösztöndíj Bizottságnál és a helyi egyetemeken, és végül sikerült nekem is elnyernem egy orosz állami ösztöndíjat, mely keretein belül rész vehettem egy egyéves nyelvi felkészítő tanfolyamon oroszból, és most szeptemberben kezdtem meg a kétéves mesterképzésemet építészetből a helyi műszaki egyetemen.

Az állás és az ösztöndíj megszerzése után a következő feladat az országba való bejutás megszervezése volt. Sajnos ide nem olyan egyszerű kiutazni, mint mondjuk nyugatra, vízumot kell igényelni, ahhoz pedig meghívólevél kell, amelyet az illetőt fogadó intézet állít ki. A feleségemé megérkezett időben, ő már szeptember elején utazhatott, de az enyémre egészen októberig várni kellett, én csak akkor mehettem. (Pihenésképp íme a Szovjet utca ősszel...)

a Szovjet utca ősszel.jpg

Izsevszkben, hiába voltunk friss házasok, az első pár hónapot külön kellett töltenünk, mert két különböző egyetemhez tartozunk. Ő az Udmurt Állami Egyetem nemzetközi kollégiumában volt elszállásolva, én pedig az Izsevszki Műszaki Egyetem egyik kollégiumában, a város másik szélén. Egymásnál nem aludhattunk és szigorúan csak este 11-ig maradhattam az ő kollégiumában.

A lakáskeresés keservei

Természetesen saját lakást szerettünk volna. Hiába van benne a feleségem munkaszerződésében, hogy az orosz félnek kell biztosítania a lakhatást, ők ezt elintézték egy egyágyas kollégiumi férőhellyel, egyébként is, itt más tanárok is kollégiumban laknak. A lakáskereséshez szinte semmilyen segítséget nem nyújtottak, azt nekünk kellett megoldani. Ezzel szemben, ha egy oroszországi érkezik Magyarországra hasonló munkára, akkor számára fenn van tartva egy II. kerületi két és fél szobás lakás, térítésmentesen.

Végül egy helyi barátnőnk segítségét kértük, ugyanis mi azt se nagyon tudtuk, hogy hol keressünk és az orosztudásunk se volt elég jó ahhoz, hogy ilyesmikről tárgyaljunk. Korábban próbálkoztunk ingatlanközvetítőkkel, de ők csak azt tudták mondani, hogy nincs most nekik olyan lakásuk, amilyet mi szerettünk volna, vagy ha véletlenül volt is, többször előfordult, hogy már úton odafelé hívtak minket, hogy épp most adták ki a lakást, mégse menjünk.

Mikor végre a barátnőnk segítségével sikerült bejutnunk egy lakásba, akkor is egyszerre hárman voltunk ott érdeklődők. Szerencsénkre mi nyilatkozhattunk először, hogy kell-e nekünk a lakás, mert a másik két delikvens is azonnal kivette volna. Így végül november végére el is kezdődhetett a normális életünk Oroszországban.

Kész időutazás

És hogy milyen is itt az élet? Hát, zordabb, mint otthon. Már csak az időjárás miatt is. Átlagosan kb. 10-15 fokkal van itt hidegebb, mint Magyarországon. Télen teljesen normális a -30 fok, nyáron viszont nem ritka a +30 fok sem. Izsevszk elég szeles, szinte állandóan fúj a szél valamerről. Tavaly az első hó november elején esett le, és egészen április közepéig megmaradt.

A város látványa se túl barátságos. Leginkább egy hatalmas lakótelephez hasonlít, alig van néhány olyan utca, ahol a házak valódi házsort alkotnának. Inkább a négyzetrácsos úthálózat által kijelölt területekbe elpötyögtetett lakóházak a jellemzőek. (A következő kép ismerős lehetne jó pár magyarországi "szocialista városból".)

tipikus házsor egy park mellett.JPG

Legtöbbjük négyemeletes, homlokzatuk sima vörös tégla, rosszabb esetben szürke mészhomoktégla. Az épületek erkélyeit előszeretettel építik be különféle fa- vagy fémtákolmányokkal, ami még pluszban ráerősít a város buherált jellegére.

Néha megyek az utcán és egyszerűen nem hiszek a szememnek, hogy ez tényleg létezhet, hogy ez miért jó így nekik? Az egész ittlét szinte egy folyamatos időutazás vissza az időben, akár 20-30 évvel is.

Durvák és végtelenül kedvesek

Ami még erősen különbözik Magyarországhoz vagy Nyugat-Európához képest, az az emberek egymáshoz való viszonyulása. Az utcán, boltban, közlekedési járműveken az ismeretlen emberek elég durván bánnak egymással. Simán arrébb lökik a másikat, tolakodnak, furakodnak, ha véletlenül rálépnek a másik lábára, szóra se méltatják.

A boltban a személyzet néha olyan hangnemet üt meg a vásárlókkal, hogy nyugaton azért egyből repülne. Nem egyszer volt már velünk, hogy a pénztáros hölgy ránk ripakodott, mert nem úgy adtuk oda neki a pénzt, ahogy ő azt elvárta volna (mindig kell aprót adni és azt nem a kezébe, hanem a pultra kell tenni).

Egyszóval, idegen emberek egymással nagyon barátságtalanok, viszont azok, akiket valamilyen módon személyesen megismerünk, hirtelen átváltanak az ellenkezőjére és végtelenül kedvesek lesznek. Ilyenkor szokott az történni, hogy meghívnak minket teázni, cukorkákkal és süteményekkel traktálnak minket, esetleg különböző ajándékokat szeretnének nekünk adni. Néha olyan önzetlen módon próbálnak nekünk segíteni, hogy az már zavarba ejtő.

Mégis: miért?

Felmerülhet a kérdés az olvasóban, hogy ha ilyen rosszak a körülmények itt, akkor mégis mit keresünk itt, miért jó itt nekünk? Először is, azért a fentebb sorolt kellemetlenségek nem elviselhetetlenek, az időjárást meg lehet szokni, az épített környezeten csak mosolygunk, az emberek gorombaságát pedig megpróbáljuk nem magunkra venni.

Másodszor, a feleségem is és én is olyan dolgokkal foglalkozhatunk itt, amiket szeretünk, és amik érdekelnek. Nekem otthon nagyon nehéz lett volna elvégeznem még egy MSc-kurzust építészetből, itt pedig ingyen tanulhatok és a feleségem fizetéséből normálisan meg tudunk éli. Bízunk benne, hogy a harmadik év végére jól megtanulunk oroszul és akkor talán további előnyökre teszünk szert a hazai munkaerőpiacon.

Szerencsére nem csak a városban zajlik az életünk, hanem néha eljutunk vidékre, falura is. Gyakran hívnak minket kisebb előadások tartására falusi iskolákba, hogy ott beszéljünk a diákokkal magyarul, angolul, a feleségem udmurtul, hogy népszerűsítsük a nyelvtanulást és egy kicsit bemutassuk nekik Magyarországot.

falusi faház télen 1.JPG

Ilyen alkalmakkor általában kitüntetett figyelemben van részünk és nagy szeretettel fogadnak minket. Előfordul, hogy a diákok félszegen odajönnek hozzánk, hogy velünk fotózkodjanak, mert még soha nem láttak külföldieket.

Napközben igyekszünk egy kis szabadidőt is beiktatni a programba, hogy sétálhassunk kicsit a faluban, a falu környékén, mert a vidék a városokkal ellentétben kedves és barátságos.

vidéki táj nyár elején.jpg

Kiszakadni az otthoni mindennapokból

Végül pedig nem elhanyagolható szempont a politikamentesség. Jó érzés kiszakadni az otthoni mindennapi politikai csatározásokból, jó, hogy nem a válság hangulata és a kisstílű politikai csatározások hírei zúdulnak a nyakunkba. Nem tudom, más külföldön élő hogy van ezzel, de nekem ez nagyon jól esik.

Azt hiszem, ebben az első posztban kicsit kevés konkrétumot sikerült elárulnom Oroszországról, de úgy éreztem, hogy ahhoz, hogy később a többi vélemény és benyomás is érthető legyen, kicsit mesélnem kellett arról, hogy kik vagyunk, miért jöttünk és mit csinálunk itt."

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: egyetem Oroszország Izsevszk országfelelős Udmurt Köztársaság

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr434809378

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bandirepublic · halottnakacoach.hu 2012.09.29. 08:17:10

nekem nagyon tetszett ez a beszámoló, és a szerző hozzáállása.

az orosz néplélek teljesen eltér szerintem az európaitól. mégiscsak kimaradt nálunk a felvilágosodás. további tapasztalatom: egy orosz=arany ember, sok orosz=menekülj!!

naan 2012.09.29. 09:02:58

Nekem is tetszett, es varom a folytatatast! Foleg, h jon az ev vege, unnepek. Ha maradtok, akkor az tuti erdekes lesz! Etelek, italok, szokasok. Aztan idovel a mindennapi elet aprosagai, eletviteli dolgok, hogyan mikent elnek a nepek ott, stb. Az a sok ho azert eleg bitang jol nez ki. :)

olahzsolti 2012.09.29. 09:41:48

Én,visszasirom az orosz időket.Bár a nagypapa óráját és a biciklijét ellopták anno.
A Kecskeméti repülőtérre érkeztek a magyar pilóták AN-26 géppel,és ugye őket senki nem ellenőrizte,nem volt olyan hogy vám,stb
Szinte ingyen volt szines Tv,Riga motor,pedálos kismoszkvics,elektricska fúró.ami elfért a gép gyomrában!
Aztán occsó volt a benzin,lehetett mindent kapni tőlük.
Mondjuk a 40 év megszállás,az kicsit erős vót!

Emlékszem,a russzki tiszteknek mind arany/ezüst volt a foga,és vodka szaguk volt.

tucano 2012.09.29. 09:58:52

folytatás kötelező, HÁ-t kérném, hogy ilyen betétet többet ne, legalábbis szombaton reggel :D

ffüttyfürütty 2012.09.29. 10:06:30

Legközelebbi nagybrit posztba kéretik egy Susan Boyle videó. :D

ffüttyfürütty 2012.09.29. 10:07:07

@tucano: na látom más is hasonlót gondolt :DDD

kincsa 2012.09.29. 10:13:28

Nagyon jó cikk!!!! Mi is Oroszországban vagyunk, tavaly nyáron érkeztünk, ideiglenesen vagyunk itt, nem beszéljük a nyelvet, szóval kicsit hasonló a szituáció. Hangosan felnevettem, mikor azt írtad: "Előfordul, hogy a diákok félszegen odajönnek hozzánk, hogy velünk fotózkodjanak, mert még soha nem láttak külföldieket." Ez annyira igaz!!! Azt hittük, csak azért van, mert mi általában motoros ruhában járjuk a vidéket, és az azért tényleg fura lehet, de ez csak az egyik ok, egyszerűen nincsenek hozzászokva a külföldiekhez. Mikor magyarul beszélünk egymás között, tátott szájjal néznek ránk a gyerekek - ez meg mi? Lenin utca, Vöröshadsereg utca, Szovjet utca... Ez van mindenhol. Meg a sarló-kalapács, ami nálunk önkényuralmi jelkép. Más világ. Azért ha Moszkva felé jártok, összefuthatnánk, lenne miről beszélgetni! :) Sok sikert, várjuk a folytatást!

Sanyi9 2012.09.29. 11:22:11

Erdekes iras. Ami nekem nem tiszta: aki ott az egyetemen magyar szakon (vagy magyart), az mit kezd vele kesobb?

Kutya 79 · http://kama-tura.blog.hu 2012.09.29. 11:41:44

@Sanyi9: Azt hiszem, ez állandó kérdés a bölcsész diplomákkal kapcsolatban, hogy a nyelvtudás megszerzésén túl konkrétan mire jók.
Sokan a végzettek közül Magyarországon vannak, ott tanítanak udmurtot, oroszt, esetleg további kutatómunkát végeznek, vagy vegyesvállalatoknál vállalnak munkát az orosztudásukat hasznosítva. Van aki Moszkvában kapott munkát a Magyar Kulturális Intézetnél és vannak olyanok, akik itt maradnak, itt tanítanak magyart, itt hasznosítják a nyelvtudásukat, vagy szép lassan elfelejtik és mással foglalkoznak aztán.
Tény, hogy a finnugor szak, nem a legjobb ugródeszka a sikerhez.

bpetya75 2012.09.29. 12:02:25

Nagyon jó kis poszt. Tetszett. Várom a folytatást!

Muscari 2012.09.29. 12:18:43

Gratulalok, kedves Kutya, jo kis kalandban van reszetek. Az en eletem parja is eltoltott ot evet Oroszhonban, az o elmondasa szerint a tel volt a legnehezebben elviselheto. A ho leesik oktoberben, el sem olvad egesz kovetkezo majusig, a jardakon fel meters vastagsagban halmozodik fel a letaposott, eljegesedett ho. Mert persze sozni nincs ertelme, az autok is szoges gumival jarnak. Ez az elso evben meg lehet, hogy erdekes, de az evek elteltevel nagyon nyomaszto tud lenni.

Amit az emberekkel kapcsolatban irsz, azt en is meg tudom erositeni, van nehany orosz baratunk, de volt, hogy SZlovakiaban talalkozunk vadidegen oroszokkal es nagyon jol elbeszelegettunk Na jo, en csak hallgattam :-) Mert egy kicsit ertek, de beszelni nem tudok.
Ami meg a kiszolgalast illeti, meg a magyarhoz kepest is durva, mintha mi tennenk szivesseget azzal, hogy naluk vasarolunk... Ezt meg itt Londonban is megtapasztaljuk, rendszesen jarunk egy litvan boltba, mert ok arulnak sok orosz cuccot, vagy telejesen hasonlot, es hat en is nagy rajongoja lettem az orosz konyhanak. Ferjem mindig nosztalgiazik, ha ott vasarolunk, hiszeni igazi "oroszos" kiszolgalasban van reszunk. Persze mi csak nevetunk rajta, de ammikor ez a mindennapokk reze, az nem annyira nevetseges. Ettol fuggetlenul a fustolt halaik isteniek, az oroszok ebben nagyon profik, aki szerei a halat, annak erdemes kiprobalni.
Tovabbi sok sikert kivanok nektek

kifordított nagyanyó 2012.09.29. 12:18:59

Jó írás.Mondjuk ott azért kemény az élet.Például a bűnözés miatt is,bár nem tudom milyen környéken vagytok.Jó dolog néha az időutazás meg a nyugalom.Viszont én a telet rohadtul nem bírnám.

Muscari 2012.09.29. 12:28:43

@kincsa: Sajnos a te posztodhoz nem volt alkalmam hozaszolni, csak kesve olvaastam, ezert most megjegyeznem, hogy en egyszer jartam Moszkvaban, de azt nagyon elvesztem. Emlekeztek meg a Rosszija szallodara, amit azota lebontottak? A 20. emeleten volt az etterem, reggelizes kozben a Voros ter es a Kreml panoramajaban gyonyorodtunk. Felejthetetlen elmeny volt. Es hat mas, nagyon mas mint Mo. vagy NY- Europa, en nem biztos, hogy tudnek ott elni.
Kint el egyebkent egy ismerosunk lanya is az orosz ferjevel, szoval biztosan van egy harmadik magyar is Moszkvaban. Illetve negyedik, mert it ketten vagytok :-)

Muscari 2012.09.29. 12:32:21

@bpetya75: Kedves Atyam, ez uton szeretnek gratulalni asszonykadnak a munkajahoz. Sajnos olyan ritkan tudok kommentelni :-(
Most is mennem kell fozni, aztan irany a munka, ott meg nincs a kozelben szamitogep.
Azert meg ket szelet hus kozott visszanezek...

bpetya75 2012.09.29. 12:53:27

@Muscari:

Köszi, aranyos vagy. :-)

Vuperi 2012.09.29. 13:34:04

Kedves Blogíró,

örömmel olvastam a cikket - mint a személy, aki megalapította a magyar lektorátust Izsevszkben. Sok mindenben egyt tudok érteni veled, de vannak dolgok, amik az Udmurtiát, az udmurtokat és Izsevszket nem ismerők számára félrevezető lehet. Mondom ezt én, aki igen elfogult vagyok mindhárommal. Amivel maradéktalanul egyet tudok érteni (sok más mellett persze), az a politikától való távolság gyönyörűsége.

Remélem azért több jó történik ott veletek, mint kellemetlen.

Kutya 79 · http://kama-tura.blog.hu 2012.09.29. 13:56:08

@Vuperi: Igyekeztem elég tárgyilagos lenni, miben tévedtem?

kzolika 2012.09.29. 14:04:39

@naan: "varom a folytatatast! Foleg, h jon az ev vege, unnepek. Ha maradtok, akkor az tuti erdekes lesz!" A poszt alapján már egyszer átélték, vagy pl. tudják előre, hogy majd novemberben vesznek ki egy lakást, két másik érdeklődő elöl elhappolva, akik szintén akkor lesznek ott.
De azért tuti érdekes lesz!

Kérem a posztolót, hogy az értő olvasóknak küldje már el a tavaly novemberi lottószámokat, szerintem páran tuti hálásak lennének és megjátszanák idén is.

kzolika 2012.09.29. 14:10:15

@olahzsolti: Én nem sírom vissza az orosz időket. Elvitték a nagypapát is, nemcsak az óráját, meg néhány foga nem jött haza vele az akkori rendőrségről. Meg ha már volt, akkor vittek jópár hektár földet, ami abban az évben rendkívüli ráfordításként jelentkezett pár padlássöprés, a lovarda és hasonlók mellett a könyvelésben, utána meg úgy 40 évig mindig betette a család a kiegészítő mellékletbe, hogy ez most máshol tárolt készlet.
Amúgy biztos jó idők voltak. Mindenesetre a családom jövőjét megalapozta. De örülök neki, hogy más jól érezte magát benne.

kzolika 2012.09.29. 14:13:20

@Sanyi9: "aki ott az egyetemen magyar szakon (vagy magyart), az mit kezd vele kesobb?" Épp ugyanazt, mint itthon a büfé-könyvtár-ruhatár bölcsészkarokkal. Van neki 3 diplomája (gratulálok, anyád biztos büszke rád, lenne inkább 1, de az érne valamit), közben meg undorodva tölti a polcot a Tescoban.

Világpolgár2012 2012.09.29. 14:48:33

Ezt tényleg jó volt, annyira más, mint a többi ország, amikről olvasni szoktunk. Az "épített környezet" pedig tényleg csak egy építész szájából jöhet, magyarul még nem is hallottam/olvastam ezt a kifejezést ezelőtt. Angolban is csak az használja, aki tanulta. Én is várom a folytatást!

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2012.09.29. 15:18:29

" jó, hogy nem a válság hangulata és a kisstílű politikai csatározások hírei zúdulnak a nyakunkba"

ez itthon is megoldható
ne nézz aTV-t, ne olvass index címlapokat

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2012.09.29. 15:21:55

@wmiki: ...mondjuk az orbánfóbiás FB-s ismerősök üzeneteit is tiltani kell

tomfree 2012.09.29. 15:54:05

Kíváncsi lennék az ottani életszínvonalra, milyen a közbiztonság meg ilyenek. Várom a folytatást!

Dezső bácsi 2012.09.29. 16:57:38

Hát a kommunizmus áldásos hatása..egy nyamvadt pozitív dolgot nem olvastam..borzalom.
A természet szép, oszt ennyi.

a 40 év kommunizmusa sajnos nálunk is érezteti bűzös leheletét.

dr kíváncsivagyok 2012.09.29. 17:21:41

@wmiki: " ne nézz aTV-t, ne olvass index címlapokat "

...és dugd a fejed a homokba....
( Avagy: amiről nem tudsz ,..az nem is létezik ?! )

béla a görög (törölt) 2012.09.29. 17:28:49

"kicsit kevés konkrétumot sikerült elárulnom Oroszországról"
Szerintem hozzálassultál a környezetedhez :) De ez nem baj.
Tetszett a poszt. Időd meg van megirni a következőt. ;-)

kincsa 2012.09.29. 17:46:05

@Muscari: Hello, mi csak tavaly jöttünk ki, most rákerestem interneten, a Rosszija Hotelt már 2006-ban lebontották, mi már nem láttuk. Férjem volt egyszer vacsorázni munkahelyéről az Orosz Tudományos Akadémia legfelső emeletén levő étteremben (Sky Lounge), onnan is szép kilátás nyílik, a 22. emeleten van. De... hogy mondjam, privátban majd csak akkor megyünk oda, ha valami nagyon, de nagyon különleges eseményt ünneplünk. Mert a hely bizony nagyon, de nagyon nem olcsó. :)

Sanyi9 2012.09.29. 17:50:44

"Végül pedig nem elhanyagolható szempont a politikamentesség." - En ezt a mondatot nagyon viccesnek tartom. :D Azert Oroszorszagban van egy Putin, Pussy Riots, oligarhach/sportolok a politikaban, "Háromszáz halott újságíró húsz év alatt" (mai cikk az index.hu-n), ugyhogy eppen politikamentesnek nem neveznem. Mondjuk az ellenzek teljes hianya ertelmezheto teljes konszenzusnak is (lasd Feheroroszorszag). :D

béla a görög (törölt) 2012.09.29. 17:50:50

röhögjetek ki, de van egy állandóan bennem motoszkáló kérdés:
a világűrbe már tolják ki a turistákat, afrikába szafarikat szerveznek - de el lehet-e mondjuk jutni szibériába/bajkál tó környékére/távol-keletre jutni turistaként? 'szibériai szafari' -
2-3 szép hely ami repülővel+autóval megközelithető?
mondjuk nyárra gondoltam mikor nem fagy. van-e infrstruktúra?
Mindig ha van egy hir megnézem a google-t és mindig megállapitom, hogy b...tt nagy terület a világ végén, de vajon mi lehet ott?

Begemot (törölt) 2012.09.29. 18:08:09

@Sanyi9: na ez egy olyan kérdés, amit minden magyarországi finnugor szakos bölcsész is feltesz magának...
kb, ugyanazt tudják csinálni a magyarul tudó udmurtok, mint az udmurtul tudó magyar diákok, PhD hallgatók: ösztöndíjakat pályáznak élethossziglan és kutatnak, publikálnak, kulturális programokban vesznek részt, beavászkodnak egy egyetemi katedrára és ha szerencséjük van, kapnak egy állást

finn szakos lány ismerőseim viszont minden áron Finnországba akarnak férjhez menni
de gondolom a francia szakosok meg Franciaországba...

a beszámoló sokkal jobb, érdekesebb, mint a legtöbb itt a blogon
átjött a hangulat
de tapasztalatom szerint időutazáshoz elég Romániába vagy Ukrajnába elugrani, ott is vannak még súlyosan nyomasztó helyek, ahonnan erre a nyomorult Magyarországra visszaérkezni fellélegzést jelent

a lakáskérdés tényleg égető külföldön, sok ilyen fél-hajléktalan kezdést hallottam már
holott a Magyarországra látogató külföldiek órák alatt találnak lakást, albérletet
ebben azért a magyar ingatlanosok, tulajdonosok elég jók, rugalmasak, tényleg ki akarják adni a lakásokat

Begemot (törölt) 2012.09.29. 18:11:33

@Sanyi9: ez az, politikáról beszélni egy kvázi egypárti tekintélyelvű berendezkedés felé sodródó országban, ahol szeretik az erős vezetőt, erős kezet, olyan félázsiai módon, nem érdemes
fejre is állhat akárki, akkor is Putyin fog pózolni a TV-ben, mint minden oroszok cárja

ja, oroszul megtanulni nem nehéz, főleg anyanyelvi környezetben, de hát úgy egyik nyelv sem olyan, mint iskolában heti 3 órában szenvedve

Sok sikert!

kincsa 2012.09.29. 18:12:31

@béla a görög: Érdekes, pont csütörtökön hívott meg minket egy orosz barátunk a semmi közepébe off roadozni. Még nem tudom, milyen, majd esetleg beszámolok róla. A lényeg, hogy beülsz a full extrás terepjáróba, amit a szervező cég biztosít, majd kimész szó szerint a semmi közepébe - nincs út, nem baj, vágsz magadnak, nincs emberi település, csak az érintetlen anyatermészet, de az állítólag gyönyörű. Ott eltöltesz néhány napot, minden nap máshol versz sátrat, fát vágsz, vizet hordasz, tüzet raksz, gombát szedsz, esetleg vadászol, és így eltartod magad. Ezért svéd, amerikai, német turisták hajlandóak kifizetni 40-50 ezer rubelt (plusz a kijutás költségei). Ezt csinálják Szibériában is, de már Moszkvától 200-300 km-re is találni állítólag alkalmas területeket.

Sanyi9 2012.09.29. 18:20:25

@Begemot: "finn szakos lány ismerőseim viszont minden áron Finnországba akarnak férjhez menni
de gondolom a francia szakosok meg Franciaországba..." - hat, nem tudom, ebben nem latok tul sok logikat. Finn csavot valoszinuleg lehet fogni finn tudas nelkul is, amugy meg Finnorszagban eleg sokan tudnak finnul, ugyhogy ha valaki Magyarorszagrol kimegy oda a finn tudasaval fesziteni, az olyan kicsit Fekete Pakos... :D

moszkovitics 2012.09.29. 18:22:27

@Sanyi9: azért az az Index-cikk is elég vicces, ki is röhögte egy orosz csaj:
posztinfo.hu/kiemelt/tanya-15-magyar-ujsagirok-vs-valosag/

ON:
egyébként igen, nekünk jó dolog az, ha valami tákolt és egyszerű, ha van. mi nem állunk sorban az iPhone-ért. nem akarunk klipekben szerepelni, valóságshowban szerepelni, nem akarunk magunknak legalább középkategóriás autót. a Niva tökéletesen elég arra, hogy átvágj ott is, ahol nincs út. számunkra nem a kényelem, a márkás termékek és a nyugati utcakép a fontos. legalábbis a nagy átlag ilyen.

és nagyon örülök, hogy a posztíró kihangsúlyozta, hogy egy 600 000-es uráli kisvárosban (nekünk ez az) is sokkal jobban meg tud élni két ember egyetlen fizetésből, mint Magyarországon vagy néhány más uniós országban.

Sanyi9 2012.09.29. 18:30:28

@moszkovitics: en nem mondom, hogy Tanyanak nincs sok mindenben igaza, de azt hiszem peldaul, hogy osszeteveszti a szabad sajto fogalmat (nem olnek/vernek meg azert amit irsz, irhatsz amit akarsz) a fuggetlen sajto fogalmaval (a szerzo minden hatso szandek nelkul tudosit/formal velemenyt).

kincsa 2012.09.29. 18:44:44

@moszkovitics: Ez ugye a moszkvaiakra nem igaz? Itt még a fitness teremben a zuhanyozóban sem teszik le az okostelefonjukat! Ott van a fülükön, mikor vezetnek, mikor nyomják ki a súlyt, vagy mikor a babakocsit tolják a parkban. A múltkor egy menyasszony és egy vőlegény volt fényképezkedni a Tzaritzinóban, mind a kettő a mobilján beszélgetett. Mivel egymás mellett voltak, gondolom, nem a másikat hívták. Bemész egy étterembe, a Fashion TV megy a kivetítőn. Bárhol látsz orosz lányt fényképezkedni, úgy állnak be, mint a szupermodellek - ugye szép vagyok? A ruhájukról ne is beszéljünk, magassarkúban mennek még piknikezni is. A fél városnak szupermodern terepjárója van (a másik felének mondjuk Ladája, vagy Volgája). Budapesten nem látsz ennyi drága autót, az biztos. Még folytathatnám, de minek. Az biztos, hogy ez itt nem az a kisvárosi, "egyszerű ember vagyok" idill, amiről írsz, nagyon nem.

béla a görög (törölt) 2012.09.29. 18:46:25

@kincsa: igen ilyesmire gondoltam. + geológiával is jól el van látva az a terület engem az a része is izgat :) és valahonnan onnan a semmiből felhivni (ha lehet) anyámat és megadni neki a földrajzi koordinátáim, hogy itt vagyok :D
mondjuk egyedül nem, nem vagyok olyan bátor :)
szóval ezek szerint van ilyen és megvan az ára is. köszi.
ha mész jó szórakozást neked!

kincsa 2012.09.29. 18:49:08

@béla a görög: Nem, ezt nem egyedül csinálják, csapatban mennek, valaki mindig bajba kerül, eltörik ez-az a kocsin az úttalan utakon, a többieknek ilyenkor segítenie kell. De állítólag térerő majdnem mindenhol van. Majd kiderül. Egyelőre még csak hallomásból tudunk erről a lehetőségről.

moszkovitics 2012.09.29. 18:54:57

@kincsa: én vidéki vagyok. Moszkva egy külön ország. az New York, csak drágább. ott más emberek élnek, más életet. de az "pici" embermennyiség az egészhez képest.

Kutya 79 · http://kama-tura.blog.hu 2012.09.29. 19:12:48

@kincsa: Én is pont valami ilyesmit szerettem volna válaszolni moszkoviticsnak. Hasonlóakat tapasztalunk mi is.

01234567 2012.09.29. 19:59:09

A poszt tetszett, de...
1. Ez a finnugor közös vérség nem megdőlt már ( valami Habsburg ötlet volt)? Valami kabar az új, nem? És nem az Uralnál volt az őshaza, hanem valahol Mongólia fele? Bár "történelem, meteorológia azért jó mert bármit mondhat az ember".-mondta mindig a nagyfater egyik haverja, aki ugyancsak volt a SZU-ban, a Kaukázus felé, nem tanulni, és a felesége nélkül..
2.A videóért a nyakadba kéne akasztani egy táblát, ráírni Orbán Viktor, és Jerevánban ledobni ejtőernyővel...
Az megdöbbentett, hogy az Orosz vidék még mindig SZU. És ilyen mértékben. Az is hogy nem találtatok kiadó lakást, bár jobban belegondolva, technikai :) okokból ott nem lehet valami nagy a lakosság mobilitása.

Celsius 2012.09.29. 20:05:07

@béla a görög: "...megnézem a google-t és mindig megállapitom, hogy b...tt nagy terület a világ végén, de vajon mi lehet ott?" Ez az az ország, ahol ha a fővárosban felülsz a repülőre repülsz 6.5 órát leszállsz mondjuk Irkutszkban kimész a reptérről és sírni támadt kedved: pont ugyanazok a házak néznek rád, mint amilyenek 6,5 órával ezelőtt. A természet helyenként szép, városként említem Sz Pétervárt, egyébként a nagy semmi.

szoeroes · http://mizse.blog.hu 2012.09.29. 20:14:23

Mivel enyém a www.kalasnyikov.hu, ezért ez a poszt (és remélt folytatásai) nemcsak nagyon érdekelnek, de linkelem is őket a címoldalamon. Ott vagytok ti, ahova én csak remélni tudom, hogy elkerülök egyszer (turistaként).

micsoda? 2012.09.29. 20:44:08

Egy életkezdés, de kalandnak sem rossz. Tetszik a politikamentesség, a könnyebb megélhetés. /nem kell tv. t nézni, indexet olvasni, itthon ha két magyar mellett állsz, ülsz, mész, nagytöbbsége politizál/ Ami számomra a legkevésbé elfogadható - már kipróbáltam - a panelszerű házsorok. Várom a folytatást, szintén fotókkal !!!

Ingi 2012.09.29. 20:54:51

Csatlakozom, szimpatikus és egyedi írás.
A politikamentesség alatt szerintem konkrétan a magyar politikát értette a posztoló :)

01234567 2012.09.29. 21:14:19

@Ingi: Arról Svájcban vagy Tahitin sem nagyon hall az ember. Azért én inkább ezek közül választanék magyarpolitika mentes helyet :) .

Ingi 2012.09.29. 22:15:54

@01234567:
Akkor ebben egyetértünk :D
Én csak rávilágítottam, mire gondolhatott a "költő" :P

juber 2012.09.29. 22:33:20

Egy kicsit megvédeném Udmurtiát és Izsevszket, mert szerintem most ez kifejezetten nem egy rossz hely, ha az embernek egy pár évet ott kell töltenie, ill. ha egy ott nevelkedett ember gondolkodik, hogy maradjon vagy menjen máshová élni. 20 éve nem úgy volt. Akkor sokkal nehezebb volt a helyzet, nehezebb volt úgy életet kezdeniük fiatal pároknak. Még nem töltöttem 30 évemet, de mindegyik osztalytársamról azt mondhatom, hogy saját házában vagy lakásában él. Szerintem Oroszországban sokkal korábban felnőtté válnak a fiatalok, mint Magyarországon, tehát, akkor kezdenek önálló életüket, amikor már tényleg ennek ideje lenne. Korábban megházasodnak, korábban születnek gyerekek, ami szerintem jó. Természetesen, ez elsősorban vidékekre jellemző, tehát, Moszkvában kicsit később következnek ezek az események, viszont dolgozni mindenki rögtön az egyetem után kezd. Nincs olyan, hogy "hát igen, már elvégeztem az egyetemet, de a diplomamunkámat kell még írnom stb.".
Amióta nem élek Izsevszkben, azóta sokat szépült és folyamatosan szépül is a város. Persze, ez nem Budapest Lánchíddal és Budai várral, de szépen lassan épül és szépül. Igaz, hogy sok egyetemi tanár kollégiumban él, de ez is változik már: egyik-másik vesz magának lakást, pláne amióta 4-5 éve Oroszországban minden második gyerek után közel 10 000 eurós támogatást kapnak a családok.
Iskolában, otthon és az egyetemen szerintem elsősorban a gyerekeket céltudatosságra, önállóságra, tálpraesettségre kell tanítani, felnevelni és tök mindegy, hogy szuahili nyelvet tanul vagy nanotechnológiát, megtalálja a helyét az életben és a munkapiacon. 2005-ben végeztem finnugor szakot az Udmurt Állami egyetemen és azóta is, 22 éves koromtól kezdve udmurt, magyar és orosz nyelvtudásomat használva keresem a pénzemet. Sokat utazom, haza is meg világon máshová. Az egyetem elvégzése óta Pesten éltem.
Amikor a 2000-es évek elején először jöttem Magyarországra, akkor itt más világ volt még. Más volt a hangulat, mások voltak az emberek. Oroszországban éppen jobb irányba indultak a dolgok, itt pedig fordítva. Bár sok szempontból független voltam attól, milyen befolyásai voltak egy-egy rossz politikai vagy nem politikai döntéseknek, mégis az utcán nem lehet behúnyt szemmel közlekedni, pedig néha szívesen ezt csinálnám. Az utóbbi 2 évben már néha elfordult a fejemben az a gondolat, hogy de jó lenne elmenni Magyarországról néhány évre, addig, amíg újra nem kezd hiányozni. Szóval, hogy egészséges szinten hiányozzon és hogy amikor a reptéren állsz és látod a táblán, hogy félóra múlva felszállsz a gépre, ott belül bizseregjen a szíved ettől az érzéstől. Ugyanakkor egy másik, számomra külföldi országban már nem akartam újra, teljesen nullából elkezdeni az életemet. Szerencsére, úgy alakultak a dolgok, hogy a páromnak felajánlottak lehetőséget Moszkvában dolgozni és most olyan boldog érzés ott élni és oda menni haza.
Mind a ketten nagyon szeretjük Magyarországot és Budapestet, szeretünk ott élni, koncertekre járni, fürdőkbe menni, kirándulni, a páromnak olyan szakmája van, amivel sosem lesznek próblémáink a megélhetéssel, és ha mi is arra a döntésre jutottunk, hogy elmegyünk külföldre, ez azt jelenti, hogy tényleg elegünk volt sok dologból. Ha Moszkva helyett Udmurtiába kellene menni dolgozni, akkor oda is elmennénk. Mindenképpen vissza fogunk térni, csak az a baj, hogy 2-3 év túl kevés ahhoz, hogy Magyarországon lényegesen javuljon a helyzet. Elmenekülni nem akarunk, csak függetlenségre igyekszünk az ország helyzetétől.

NA YA! 2012.09.29. 22:37:07

@Kutya 79: de hiszen Izsevszkben szamovárt gyártanak, nem kalasnyikovot!;)

Bélabáttya (törölt) 2012.09.30. 00:29:40

És én marha nem néztem a dalfesztivált! Ez az banyabuli valami zseniális volt! Sírok. És olvasok tovább...

Marós 2012.09.30. 07:06:04

Gratulálok az íráshoz! Csak így tovább, kiváncsian várom a következőket.
Minden ország más és más, és az emeberek is, természetesen mások. Ez a szépsége az utazásnak és a külföldön élésnek.
Hogy előfordulnak anomáliak , kettős tlajdonságok...Csak ellenpélda képpen írom.

Egyszer egy német kollégámtól, aki sok időt tölt az USAban, hivatalból, kérdeztem : milyenek az amerikai emeberek úgy általában.
Nagyon meglepett a válasza:
"Notorius hazudozók, mondta. De egy hamis máz van az embereken, mosolyognak, barátságosak,és rutinból mindíg meghívnak hozzájuk.De ők csodálkozának a legjobban, ha egyszer váratlanul beállítanál hozzájuk...Kész póz az egész ország..

Hát, akkor már inkább Kalacsnyikov városának polgárai..

indapass90210 2012.09.30. 07:13:27

@juber: "Oroszországban sokkal korábban felnőtté válnak a fiatalok, mint Magyarországon, tehát, akkor kezdenek önálló életüket, amikor már tényleg ennek ideje lenne. Korábban megházasodnak, korábban születnek gyerekek, ami szerintem jó. "

Ez Ukrajnára is igaz, és ennek köszönhető, hogy megszámlálhatatlanul sok gyerekét egyedül nevelő, 20-as évei elején járó picsa van.

Dúl az első nagy lamúr, lazán összeházasodnak pár hónap ismeretség után, megcsinálják a gyereket, aztán pár hónap, esetleg 1-2 év után rájönnek, hogy viszket még a pina/pöcs, vagy csak egyszerúen nem lehet elviselni a másikat.

Ezek után pedig a fiatal apák (itt sokszor 19-20-21 éves gyerekekről beszélünk) többnyire szarnak a gyerekre és annak anyjára, vagy aki nem, azt az anya zsarolja a gyerekkel.

Szóval lófasz ez az egész, és szerintem nem jó.

malvin.s.a 2012.09.30. 07:37:25

Eddigi kedvenc posztom. Gratulálok! Sok sikert mindkettőtöknek. Néha pénzben nem mérhető, ha azzal foglalkoztok, amit szerettek.

Marós 2012.09.30. 08:19:07

@juber:

Utazzatok és lássatok! A lényeg, hogy mindig tegyetek valamit és neveljetek gyerekeket..

lehetséges, hogy most nehéz, vagy nehezebb, mint korábban, de ez sem biztos.
Annak volt csak könnyű korábban, aki lakást kapott, vagy kegyeltje volt annak a politikai rendszernek.
Aki nem kapott lakást, annak még nehezebb volt régen, bárki bármit is mond.
Maradt az albérlet számára.
Ma 400.000 üres lakás van. Régen még a kutyaólban is laktak, egyetlen üres lakás sem volt.

A problémát a társadalmi differenciálódások nehezítik látszólag. Megváltozott a világ, mindenki mindent egyszerre akar.
Egyszerre akar világot látni, autót venni, márkás cuccokban járni, 3m2-es TV-t, és lakást venni. Ez nem megy egyszerre, és ez még a gazdag országokban is csak hatalmas hitellel megy. Mit tehetünk, szidjuk a kormányt.

Sajnos nem működik úgy a gazdaság, ahogy szeretnénk. Látjuk, hogy a privatizáció következménye miatt zsákutcába került a gazdaság, mert a vagyonhoz jutott emberek képtelenek működtetni a megszerzett eszközöket. Mitől is tudnák működtetni. Semmi hagyománnyal , semmi kapcsolattal nem rendelkeztek vagy rendelkeznek ma sem.
Erre mondják: megszerezni könnyű, de megtartani nehéz..
Eltűnt a műszaki értelmiség, mert a privatizáció lényegében csak ingatlanmegszerzésre szorítkozott zömében. Műszakai fejlesztésben nagyon kevesen gondolkodtak..
Lehetséges, Oroszországban ez nem így van. Működik még a belső piac valahogy a belső hiányok pótlása. A kapcsolatok is belterjesebbek, hiszen látható, hogy utazási korlátok még mindig léteznek..
Lehet, hogy emiatt mégis csak könnyebb ott, ami nehéznek látszik nálunk.

Mindíg lesz valahogy...

Marós 2012.09.30. 08:35:55

@Dövan:

Én a kárpátaljai helyzetet ismerem, Azt barangoltam be egy alkalommal, kb 3 éve. Sokkal rosszabbra számítottam, pontosabban, kellemes meglepetés ért.
És utaztam ukrán középiskolásokkal, vagy egyetemistákkal, egy alkalommal Kijevből egy hatalmas Boeing képpel Ázsiába. Meglepett, hogy milyen kultúráltak, jól öltözöttek, kifejezetten helyesek voltak.
Állták a versenyt velünk!
Szerintem Ukrajna a jövő országa lehet… Kellőképpen nagy, rendelkezik iskolai alapokkal, tengere van.. Bányakincsei is vannak és kitűnő mezőgazdasági adottságokkal rendelkezik.
Mindenkit a maga környezetében kell kezelni..

Sanyi9 2012.09.30. 09:04:46

@juber: Gyakorlatilag te orosz nemzetisegu vagy es az egyetemen kezdtel el tanulni magyarul? Ha ez igy van, akkor gratulalok, nem sok embert ismerek, aki ilyen szinten megtanult volna magyarul.

"Iskolában, otthon és az egyetemen szerintem elsősorban a gyerekeket céltudatosságra, önállóságra, tálpraesettségre kell tanítani, felnevelni és tök mindegy, hogy szuahili nyelvet tanul vagy nanotechnológiát, megtalálja a helyét az életben és a munkapiacon." - evvel nem ertek egyet, lehet, hogy az iskolaban es otthon erre kell nevelni az embereket, de az egyetemen mar szaktudast kellene atadni es nagyon nem mindegy, hogy milyen szakrol van szo.

"22 éves koromtól kezdve udmurt, magyar és orosz nyelvtudásomat használva keresem a pénzemet" - kifejtened konkretabban, hogy ez mit jelent? Marmint, peldaul forditokent vagy tolmacskent dolgozol? Az udmurt nyelvre tenyleg van kereslet Magyarorszagon? Az valoszinu, hogy az orosz nyelvvel lehet boldogulni, de peldaul en eddig azt se tudtam, hogy az udmurt nyelv letezik (lehet, hogy en vagyok bunko... :d). Es akik Oroszorszagban maradnak, azok a magyar- es udmurt-tudasukat hasznositjak?

"pláne amióta 4-5 éve Oroszországban minden második gyerek után közel 10 000 eurós támogatást kapnak a családok" - ez most komoly? Ilyesmirol meg a nyugati joleti tarsadalmakban se hallottam, hogy csak ugy a kezedbe nyomjanak 10000 eurot, mert megszuletett a masodik gyereked.

berliner12 2012.09.30. 09:11:15

Ez az írás hibátlan volt, egy finom csésze kávé mellett olvasva vasárnap reggel, máris széppé tette a napomat. Köszönet érte!

Sanyi9 2012.09.30. 09:13:27

@juber: "Szerintem Oroszországban sokkal korábban felnőtté válnak a fiatalok, mint Magyarországon, tehát, akkor kezdenek önálló életüket, amikor már tényleg ennek ideje lenne. Korábban megházasodnak, korábban születnek gyerekek, ami szerintem jó." - ez szerintem nagyban fugg az emberek anyagi helyzetetol. En a romaniai es a nemetorszagi helyzetet ismerem es ezek kozott eleg nagy a kulonbseg. Peldaul Romaniaban ez ember elvegzi az egyetemet 22/23/24 evesen es azutan vagy dolgozik vagy "ehenhal". Nemetorszagban 20 evesen vegzik az emberek a liceumot (habar most ataltak a 12 eves iskolara, par eve meg 13 volt), azutan jon egy ev katonasag vagy szocialis ev es csak 21 evesen kezdik az egyetemet. Most itt is atalltak a bolognai rendszerre es egy kicsit feszitettebb lett a tempo, de azelott gyakran 27/28 evesen vegeztek el az egyetemet es volt is ra fedezet (szuloktol, diakmunkabol, diakhitelbol).

Kutya 79 · http://kama-tura.blog.hu 2012.09.30. 09:32:57

@juber: Szia!
Félre ne értsd, nem leszólni akartam Udmurtiát, hiszen mi is szeretjük és jó itt nekünk és ha nem lenne jó, akkor nem is jöttünk volna ide. Egyszerűen vannak olyan dolgok, melyek itt nem olyanok, mint mondjuk nálunk. Ez azt hiszem elsősorban a szovjet időknek köszönhető. Magyarországnak is még sok mindenben kell fejlődni a nyugathoz képest.
Az viszont tény, és én is elismerem, hogy Izsevszk változott az elmúlt években. Én is észrevettem, hogy épülnek új dolgok, lassan, de szépül a környezet. Itt talán soha nem pörgött úgy a gazdaság, mint nyugaton, viszont a válság hatásai is sokkal kevésbé érződnek. Mióta itt vagyunk, több nagyobb építkezést is láttam a városban és egyértelmű, hogy ezek a dolgok minőségi változást hoznak az itteni életben.
A gyereknevelés meg azt hiszem, teljesen kultúra függő, hogy ki mikor érzi elérkezettnek az idejét. Az a közel három millió forintnyi támogatás nyilván nagy segítség lehet az első lakás megszerzésében, de sajnos addig is kell élnie a családnak valahol. Továbbá abban sem vagyok biztos, hogy az anyagi motiváció elég ok-e egy második (esetleg negyedik?) gyerek bevállalására. Ezt talán egy másmilyen fórumon kéne megvitatni.

indapass90210 2012.09.30. 09:36:28

@Marós: Nekem úgy tűnik, hogy Kárpátalja szinte egy másik ország. Picit beljebb már eluralkodik a káosz és anarchia.

Viselkedni tudnak, de az oktatás az tulajdonképpen szar. Pont azért szar, mert itt egyetemen csak azok tanulnak, akik vagy elhivatottak, vagy nem tudják bagóért megvenni a vizsgákat.

Az infrastruktúra szar, a szolgáltatások minősége szar, a szolgáltató személyek hozzáállása szar. Nyilván ezek egy része a pénztelenségből is adódik, de nagyon komoly problémák vannak magával az "emberanyaggal" is.

Ami pozitív, hogy a csajok kinézetre sokkal jobbak a magyaroknál, viszont a jól kinéző csajok mindenhol ugyanolyan ribancok :)

Marós 2012.09.30. 10:03:52

@Dövan:
Én Észak-Afrikában töltöttem 5 évet, családdal. Nagyon kellemes volt. 6 hónap felhőtlen napsütés, 6 hónap esős évszak.
Az emberek kellemesek, a táj, a város, sivatag az emberek barátságosak és kellemesek.
A mérnöki munkát 5000 nettó dollárral jutalmazták havonta, plusz prémcsi, szolgálati lakás. Lehet maradni ameddig csak bírod. de nem mindenn apénz és azt is egyszer el kell költeni. Legjobb itthon azt megtenni.(Az Öbölben lehet akár 20ezret is megkeresni, de ott csak homok és sivatag van). Az évenkénti hazalátogatás elvisz néhány ezer dolcsit, de az kell.
Dolgozni kell, és mindig találsz partnereket, akik szeretnek dolgozni ott is,íigy tudsz produkálni, bár töredékét keresik tőled.
Az emberekhez való viszony? Amilyen az adjon Isten, olyan a fogadj Isten..Aki megjátsza nagy fehét fönököt, könnyen pórul jár. Bármilyen furcsán hangzik, diplomáciában verhetetlenek...Ezt megtanulták a franciáktól...
Ha szereted Afrikát, a napot, kibírod pálinka és téliszalámi nélkül, élvezed a tengert , magas hegyeket, átlépsz a szolgáltatások minőségén, egészséges vagy, megelégedsz a feleségeddel mint nővel, menj Afrikába..

Sanyi9 2012.09.30. 11:31:26

@Marós: milyen mernoki munkat jutalmaznak ott igy ("5000 nettó dollárral jutalmazták havonta, plusz prémcsi, szolgálati lakás")? Valami olajfurassal kapcsolatosat? Es milyen eszak-afrikai orszagrol van szo? Mert peldaul Libiaban igencsak lonek mostanaba... Marokko, Algeria? Vagy ez az 5 ev meg Gaddafi idejen volt, aki a kommunista orszagok nagy baratja volt?

juber 2012.09.30. 11:53:59

@Dövan: Én azt mondanám, hogy inkább 15-20 évvel ezelőtt nősültek meg Oroszországban 18-19 évesen, most inkább 24-25 évesen nősülnek, ami még mindig korai az európai viszonyokhoz képest, de nem mondanám, hogy sokan egy pár év után elválnak, bár statisztikát nem ismerek. Inkább azok a nők egyedül nevelik a gyereküket, akik tudatosan erre vállalkoztak: nem akarnak egyedül maradni öreg korukra és felvállalnak egy gyereket férj vagy élettárs nélkül

juber 2012.09.30. 12:11:20

@Sanyi9: Én udmurt nemzetiségű vagyok, de ugyanúgy, ahogy más nemzetiségű emberek szerte Oroszországban, második anyanyelvemként beszélem az oroszt. Elsősorban nyelveket tanítok, tolmácsolok, fordítok: udmurtra - magyar szépirodalmat, oroszra - szakszövegeket és néha szépirodalmat is. Néha orosz-magyar fordításokat is elvállalok. Igen, udmurtra való fordítás - ez nem kifejezetten pénzkeresés, sokkal inkább különböző fordítási támogatások megpályázása, megszerzése, de ha az ember egy kis rutint szerez ezekben a dolgokban, igenis jelentős támogatásokat lehet megnyerni.
10 000 eurót nem kezükbe nyomják a családoknak, hanem lakásvásárláskor, házépítéskor átutalják annak a banknak, ahol felvettek hitelt. Ezenkívül ezt az összeget gyerekek oktatására lehet fordítani, ill. később anyuka nyugdíjára. 20 évvel ezelőtti helyzethez képest mostanában sokkal jobban támogatják a fiatal családokat, azokat is, akik faluban akarnak élni, ott az előbbi támogatáson kívül akár ugyanannyi juttatást kaphatnak azok a friss családosok, akik saját házukat építik, és a pénzt csak az építkezési anyagokra lehet költeni stb. Ezenkívül fiatal tanároknak, orvosoknak, akik vidékre költöznek, kb. 7 milliónyi támogatást adnak, hogy vegyenek maguknak lakást/házat és ott is maradjanak.
Természetesen, ennek ellenére nem mindenki rögtön megházasodik vagy nem vállal rögtön második gyereket, az én barátaim közül szintén sokan csak 1 gyereket vállaltak és nem akarnak többet, ezeket csupán összehasonlításképpen írtam, hogy mi volt Oroszországban korábban, ill. Magyarországi helyzettel is lehet összehasonlítani

Muscari 2012.09.30. 12:24:42

@juber: Hat, le a kalappal a magyar tudasod elott! Ismerek nehany oroszt, aki Mo-n el, de egyik sem beszel ilyen hibatlanul. Nyilvanvaloan ok nem magyar szakra jartak es nem forditanak szepirodalmat sem...
De szeretnek egyszer igy tudni angolul, ahogy te magyarul, bar tudom, hogy sose fogok :-) Meg egyszer gratula!

Sanyi9 2012.09.30. 14:47:47

@juber: olyan sok hozzafuznivalom nincs, csak amulok-bamulok... :D Ahogy Muscari is mondta: "le a kalappal a magyar tudasod elott!"

juber 2012.09.30. 15:45:46

@Sanyi9: @Muscari:
Köszönöm szépen! Ez sokban annak köszönhető, hogy beszélem az egyik finnugor nyelvet és számomra a magyar nyelv grammatikai rendszere könnyen követhető és természetes. Az oroszok viszont már az első magyar órán sokkot kapnak attól, mennyire más a magyar nyelv és mennyire nem hasonlít semelyik "népszerű" nyelvekhez, ők velünk ellentétben nem tudnak párhuzamokat tenni. És ez később kiejtésben is érezhető: az udmurtoknak sokkal "lágyabb" az akcentusuk, amikor magyarul beszélnek, az oroszok pedig 10-15 év múlva is erős akcentussal beszélnek.

Vuperi 2012.09.30. 18:59:35

Kutya 79:

nem tévedsz, hamis képet festesz. Vö. juber beírásai. Én egyébként mindössze arra gondoltam, hogy egy szóval sem említed mondjuk, hogy Izsevszk nem udmurt város, hogy mennyi és hogyan udmurt az udmurt, és orosz az orosz. Én 3 évet éltem és dolgoztam Izsevszkben. Úgy gondolom, hogy azóta a helyzet csak javult. Lehet kifogásokat emelni, lehet megjegyzéseket tenni, egyet nem lehet: úgy tenni, mintha innen megítélhetnénk az ottant.

És igen, neked és feleségednek kritikusnak kell lenned, de empatikusnak. És ezt az empátiát egyáltalán nem érezni az írásodban. És ezt sajnálom-

aszterik 2012.09.30. 20:37:22

@Vuperi: az uram valóban nem tett különbséget udmurt és orosz között, egybemossa a kettőt, ez tényleg nem volt szerencsés.
Az életünk viszont javarészt a városban zajlik (többet kellene falura járnunk, az biztos), a kritikák is a városi létet illették. Szeretünk itt lenni és én nagyon jó döntésnek tartom azt, hogy kijöttünk ide, szeretem ezt a munkát, a kollégáimat meg a diákokat, izgalmas is itt, de ettől még egy csomó minden nehéz, legalábbis nekem, nekünk. És igen, szépül Izsevszk, változik, de attól még az elmúlt éra nyomai azért eléggé meghatározzák a városképet. (Az uram ráadásul építész, ő más szemmel nézi az "épített környezetet".)

aszterik 2012.09.30. 20:45:28

@Vuperi: És persze, sokkal több jó történik velünk, mint rossz, és alapvetően tök pozitív az egész, a további posztokból remélhetőleg majd ez is kiderül :)

mérnököcske 2012.09.30. 21:22:11

Vuperi, a hozzászólásod keménysége a nicknevedre utal :-) Kutya 79 kollegát ne fojtsuk meg a kritikával, várjuk meg a beszámoló további etapjait. Azért írom, hogy kollega, mert mérnök, és mert én magyarként már 2008-tól kisebb-nagyobb szünetekkel "szokom" Oroszországot, és a Kutya 79 által friss élményként említett dolgokat... Te azt írod, 3 évig éltél kinn, és már egy ideje otthon vagy. Magam tapasztalata, én két év oroszországi (igaz ez Moszkva volt) kinnlét után 2010-ben jöttem haza Budapestre hosszabban, és ez év közepe óta ismét kinn élek Moszkvában. Én az otthoni viszonyokon voltam kiakadva 2010-ben, mert még 2008-hoz képest is szembetűnően romlott a helyzet otthon, sajnos! Értsd ezalatt, hogy amikor gyalog végimentem a Boráros Tértől a Blaháig, a szívem szorult el a rengeteg tönkrement kisember láttán az utcán, a háborús időket idéző kihalt és tönkrement kisboltok sorát nézve! Minden bezárt bolt és kis cég mögött láttam és elképzeltem azt az egyéni tragédiát, amit a barátaim némelyike el is mesélt a saját bőrén megélten... Válság van, otthon és egséz Európában. Amikor 2010-ben hazamentem hosszabban, azt reméltem, dolgozni fogok tudni, lesz értelmes feladatom otthon, munkám, amiért meg is fizetnek, mint ahogy ez Oroszországban ÍGY VOLT. 2012-ig vártam, nem lett sajnos nekem jobb. És, a lényeg itt jön Vuperi, nekem két év otthonlét elég volt ahhoz, hogy nosztalgiázni kezdjek Moszkváról, megszépült a kinn töltött idő, és nálam minden ridegség, szokatlanság és megpróbáltatás eltompult a sok megélt jó miatt. Ha így nézed Te is magad, ezzel Te is így lehetsz... Ha engem 2008-ban kérdez meg valaki, milyen is kinn, akkor még Kutya 79-nél is szigorúbban írok első élményként, de ha valaki 2011 végén kérdez, akkor már az emlékké vált kinnlét romantikájával, a dolog jó és szép oldalát is jobban érezve, feldolgozva a kalandot, a megszerzett nyelvtudás és élettapasztalat fényében én is másként néztem volna a saját korábbi negatívabb kommentemre is vissza, ahogy most Te is kritikával illeted az első írásáért a blogot posztolót... Én azt kérem várjuk ki a továbbiakat, utána elő az agarakkal, Te víz Istene, Vuperi.... A tapasztalatok idővel bennem átalakultak, annál is inkább, mert rátaláltam egy gyönyörű és nagyon kedves, okos Udmurt nőre, aki életem társa lett. De ettől függetlenül is, nagy kaland ez az egész.

3006 2012.10.06. 11:28:27

Izsevszk nemcsak a motorokról ( itthon már nem nagyon fut belőlük) és MTK találmányáról híres ( ami egyébként nem géppuska, hanem a jelenlegi terminológia szerint gépkarabély) de minden magyar vadásznak vagy volt vagy most is van ott gyártott - általában sörétes - puskája

bpetya75 2012.10.06. 11:42:43

@3006:

Csak nem az IZS-bock-okra gondolsz? ;-)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása