oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2012. szeptember 20. 06:56,  Kamaszkorom óta mondom, hogy elmegyek 143 komment

2012. szeptember 20. 06:56 Határátkelő

Kamaszkorom óta mondom, hogy elmegyek

Amolyan igazi megérkezés utáni első poszt a mai, szerzője, Tamás, Svájcban kezdi meg egyetemi tanulmányait és ígérete szerint több beszámolót is küld majd az élményeiről. Az elsőből kiderül, hogy ma már nem akkora bravúr kijutni külföldi egyetemre, és az is, hogy Tamás felkészült rá: magyarországi barátai egy részét alighanem elveszíti az évek során.

tóoart fákkal.jpg

TROLLFIGYELŐ: Trollt láttál? Írj a hataratkelokommentKUKAChotmail.com címre és amint tudok, lépek az ügyben! Tegyünk együtt a Határátkelő kulturált hangnemének megőrzéséért! Történetedet továbbra is a hataratkeloKUKAChotmail.com címre várom!

„Ticino kanton, Lugano. Ez Európának talán az egyetlen régiója, ahová a németek is vágynak. Ebben a városban az egy főre jutó sportkocsik száma magasabb, mint az V. kerület éves GDP-je, itt 24 óra után legyintesz, hogy ha Porsche Panamerát látsz.

Kikerülés

Mielőtt bárki azt gondolná, hogy külföldi egyetemre kijutni nagy dolog, hát annyira nem. Nem mondom, hogy mindenkit felvesznek – mert nem. Sőt van olyan is, akit felvesznek, de valami oknál fogva nem tud kimenni.

Eredeti tervünk egy barátommal az volt, hogy a(z) University of Innsbruck-ot vesszük célba, de ez lassacskán megváltozott. Bécs, Graz, Stockholm, Innsbruck, Kufstein és a dél-dániai egyetemek kerültek még szóba, amikor a tanulás folytatásáról volt szó. 2 közös van a felsorolt egyetemekben: a) országhatáron túl vannak b) ingyenes az oktatás.

Megtaláltam a mostani egyetememet (Universitá della Italian Svizzera) a neten, az iskola webjéről letöltöttem a jelentkezési lapot, elküldtem, amit kértek (bizonyítványok, nyelvizsga/ák, önéletrajz, motivációs levél stb.) és vártam. Jött az első értesítés, hogy szeretnének egy Skype-interjút.

Természetesen igent mondtam és a cél érdekében nyakamba vettem a guglit a Skype/video –interjúkkal kapcsolatban. Kötetlen beszélgetés, fesztelen hangulat 1.000km távolság. 6 hét és értesítenek. Megjött a papír hurrá – lakáskeresés, egyetem, nyári kurzusok, ösztöndíj stb.

tó.jpg

Előzmény

Kamaszkorom óta mondtam szüleimnek, hogy külföldre fogok menni, mert nincs értelme otthon dolgozni, tanulni, lenni. Eleinte rám hagyták, mondván „kamasz a gyerek", aztán 2009-ben kimentem egy hónapra dolgozni Angliába (első külföldi kaland), 2010-ben Angliában töltöttem egy félévet Erasmus ösztöndíjjal.

Most, 1 évvel a BsC diplomám után, 9 hónappal az első bejelentett munkahelyem után itt vagyok. A BsC diplomám előtt 4 évet töltöttem el a felsőoktatásban, 2 egyetemen (átjelentkezés), sportoltam (amire kaptam ösztöndíjat: havi 5.400 HUF-ot, ami után nem akartam rohangálni, nem ért annyit az életemből), önkéntes voltam 3 évig.

Jelen

Egy 5 nyelven beszélő moldáv lány, egy iráni srác és én. Így vagyunk most. Még szeptemberben költözöm másik lakásba, egy közeli városba, ahol már csak magammal leszek (és Párocskámmal, amikor kijön meglátogatni). Lesz olasz, francia, svájci, dél-afrikai csoporttársam is – nyitva a világ.

Bennem vannak még az otthoni, pontosabban budapesti érzések és képek, amik szép lassan elmúlnak majd. Szerintem úgy, mint másoknak, Nekem is megváltozik az életem. Milyen irányba? Rajtam múlik.

tó hajókkal.jpg

Az otthoniak közül szinte mindenki ki fog esni az életemből, Páromról tudom, hogy rendszeresen látogatni fog, amilyen gyorsan lehet követne és talán még 1-2 ember kinéz hozzám. A rosszalló-anyagias gondolatokat szeretném lelombozni, Párom 16 évvel idősebb Nálam, a kapcsolatunk Magyarországon is mentes volt az anyagiaktól, tisztán szerelemről, bizalomról, a „Másik"-ról szólt.

Anyagiak

Az itt töltött pár nap alatt annyit tapasztaltam, hogy minden drágább. A gyümölcs (otthoni szemmel nézve) kifejezetten drága, 2.50 CHF a banán, akciós áron. Alma 3 CHF körül, szőlő 2.30 CHF, kiwi 0.40 CHF/ darab. Kenyér igénytől függően 1.20CHF (toast kenyér, amin a nap átsüt) - 4 CHF (3 nyelven magvakkal töltött barna, teljes kiőrlésű kenyér) között mozog. 300g-os takarékos, pénztárcabarát vajkrém 1.40 CHF, felvágottak 1.80 CHF-től indulnak a csillagos égig.

Az étel jelentősen drágább. A hely mivoltának köszönhetően csak olyan termékekről tudok árat mondani, amik (sajnos) a legtöbb magyart nem érintik. Ermenegildo Zegna öltöny 1.000 CHF, Louis Vuitton női cipő (egy pár) 740 CHF, Armani kabát 720 CHF. Meglepetten tapasztaltam viszont, hogy az iPhone 4s barátságosnak nevezhető áron (700 CHF körül) már kapható, Apple boltban, Apple Shuffle 2gb pedig 50 CHF.

Mint mindenhol, a lakhatás itt is drága. Jelenleg 13 CHF/éjszaka vagyok a szobában + 250 CHF kaució, amit kiköltözésnél viszontlátok. Mendrisióba fogok költözni, ott 590 CHF/ hó költség mellett fogok lakni, még van 1 köröm az ingatlanossal, remélem, tudok alkudni.

turisták.jpg

Mivel Istennek van humora, remélem és hiszem, hogy onnan is majd továbbköltözöm, ugyanis az egyetem webjén találtam egy programot ahol idősekhez költöznek fiatalok - hogy közelebb hozzák a társadalom két végét -, ahol 300 CHF/hó lesz a költségem, ami a lakhatást illeti.

Az egyetemért itt fizetnem kell, hogy mennyit leírni HUF-ban felesleges. Sokat mondó tény, hogy egy félévnyi tandíjam kevesebb (!) mint egy takarító 2 havi bére. Az olasz könyvem 70 CHF körül volt, a Statisztika könyvem is 60 CHF körül volt.

Közlekedés

A látottak alapján a város tömegközlekedése kiváló, a vonatállomásról átszállás nélkül utazhatunk Milano központi pályaudvarára. Itt árakkal kapcsolatban nem tudok mit mondani, lakótárs annyit mondott, hogy ha hosszabb távra veszel, akkor van valamennyi árengedmény.

A biciklisek nem remegnek minden egyes kereszteződésnél, hogy vajon mikor csattan beléjük egy autós, a gyalogosnak már akkor megadják az elsőbbséget, amikor zebrához lép. A város az eddigiek alapján megfelelően kicsi. Az öböl menti sétány 10 perc alatt megtehető, annak bármelyik végébe eljutni nem több 15 percnél."

szerző.jpg

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: oktatás egyetem Svájc Lugano

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr124789362

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bpetya75 2012.09.20. 11:28:56

@think different:

Nos azt én sem tartom épp ördögtől való gondolatnak. Pláne, hogy (ha helyesek az infóim) úgy szól a történet, hogy akkor kell fizetni, ha a végzés utáni 20 évben nem dolgozik idehaza kétannyit, amennyi ideig tanult. Nem olyan megrázó dolog ez.

Kicsivagyokszekreallok 2012.09.20. 11:29:05

kicsit ellentmondasos az "540-bol majd meg alkudni kell" es az araknal armani stb emlitese. nem vagyok irigy, max az 540-re, mert en 1100-et fizetek a lakasert ugyanebben az orszagban... :)))
de good luck anyway :)))

Javorka (törölt) 2012.09.20. 11:31:51

@think different: Az igazi baratot nem kell ovni, veled tud orulni ha jo neked. Gondolom te is orulsz, ha neki szuletik gyereke vagy mas orom eri (uj auto, eloleptetes). :)

Nekunk egy ev alatt kideult, hogy nem voltak igazi barataink.
De fogtam eggyet magamnak! Hala az internetnek. :D

think different 2012.09.20. 11:32:50

@bpetya75: Ha a Nagy Lépést megtettem, akkor majd írok posztot róla, egyelőre még csak a Paradicsom előterében csóválom a farkam és nyalogatom leendő munkaadóim kezét.
Valójában tényleg azt szeretném, hogy az itt károgóknak, akik már-már hivatásszerűen ugatják a többieket, egy kicsit fájjon:)

Annyit elárulok, hogy nem a McLaren-nek és nem is a Chelsea-nek dolgozom, nem is az Apple-nek, bááár még semmi nincs kizárva - és az sem, hogy mindháromnak, vagy másoknak;)

Kicsivagyokszekreallok 2012.09.20. 11:34:10

ja es ha ilyeneket akarsz venni, foleg ruhara gondolok, gyujtogesd a kis chf-et, vegyel egy easy jet jegyet es vasarolj be Pesten vagy Parndorfban ;) a muszaki cikkben nem jelentosen nagy a kulonbseg, sot...

bpetya75 2012.09.20. 11:36:05

@think different:

Te egy szemétláda vagy :-D

De jól adod az ívet ;-)

Gabi957 2012.09.20. 11:36:52

@PapTamas: Tamás, becsüllek, hogy neved adod a gondolataidhoz! Én 2 éve vagyok itt, lányom alig fél éve. Most dolgozik ezerrel, hogy jövőre elkezdhesse a mesterképzést, amivel otthon hitegették a saját egyetemén, majd a TF-en meghirdették az államilag dotált gyógytesi szakot és a sikeres felvételi után közölték, nem indul. :( Így döntött amellett, hogy itt folytatja...Remélem neki is szerencséje lesz! Várom a tapasztalataidat!

SilentDreams 2012.09.20. 11:37:01

Függetlenül attól, hogy nem hoznak lázba az öltönyök, a drágákat pedig szisztematikusan kerülöm :)), illetve a sportkocsiktól sem ver hevesen a szívem, tetszett a poszt, mert nem ez a lényeg benne.

Szerintem a lényeg csak annyi, hogy aki nyitott szemmel jár és megragadja a kínálkozó lehetöségeket, annak kellö nyelvtudással manapság már nem lehetetlen (és nem is kifejezetten nehéz) pl. egy csodálatos hely egyetemére bekerülnie. Minél hamarabb vág neki az ember, annál könnyebb lehet szerintem a tanulás, átállás, beilleszkedés. Aztán késöbb még 1000 irányba mehet tovább az ember, de biztosan nem jól fog jönni, hogy nekivágott anno ennek.
Még nem BSc/MSc rendszerben tanultam és a PhD-met is otthon csináltam, ami nem volt egyáltalan rossz dolog, de valószinüleg sok pluszt szedtem volna magamra a külföldi tanulással.

A posztolónak sok szerencsét és kitartást kivánok a nehezebb idöszakokban is, és én is csatlakoznék a téli havas képeket (is) váró olvasókhoz... :)

Mikron · http://mikron.blog.hu 2012.09.20. 11:37:56

A cikkben említett diploma helyesen így írandó: BSc.

Azt jelenti, hogy Bachelor of Science. Akinek van, az legalább helyesen leírni tanulja meg. Kövezzetek meg, de engem ez roppantul zavart, most hogy leírtam, már jobban vagyok.

think different 2012.09.20. 11:39:58

@Javorka: Picit összetettebb ennél.
Természetesen egymás sikereinek ugyanúgy örülünk.
De ez a bejegyzés nem rólam szól, én csak megjegyeztem, hogy megértem a posztolót, mert hasonló cipőben járok.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.09.20. 11:40:09

@Kicsivagyokszekreallok: És akkor r még Te sem panaszkodhatsz. Az is nagyon jó ár... :)

SilentDreams 2012.09.20. 11:41:07

@SilentDreams: Javitás:

"... de biztosan nem jól fog jönni, hogy..."

Helyesen:

""... de biztosan jól fog jönni, hogy..."

SECI 2012.09.20. 11:44:00

@Javorka: Az ingatlanugynok az ellenseged! :) O az alapjan kapja a jutalekot, hogy mennyiert tudja kiadni a hazat/lakast! Persze ha sorban allnak a berlok, akkor nem sok esely van ra, hogy lehet alkudni, de nem mindig van ez igy es igencsak resen kell lenni.

SilentDreams 2012.09.20. 11:46:57

@Javorka: Angliában egyszer sikerült alkudnom az ingatlanossal, ha jól emlékszem 15 vagy 25 fontot sikerült a havi bérleti árból lealkudnom úgy, hogy nem fél évre, hanem 1 évre kötöttem meg a szerzödést :)))))

Persze más alkalmakkor eszembe sem jutott volna alkudni, csakis akkor, amikor nem volt kényszer, hogy mindenképp szerezzek egy új lakást, hanem csak egy jobb lakásba való átköltözésröl volt szó hetekkel az aktuális szerzödésem lejárta elött.
Altalában, ha az ember meg akar szerezni egy jó lakást, kakor sme Angliában, sem Németországban nem teheti meg, hogy alkudozik, mert olyan nagy rá a kereslet, hogy biztosan akad, aki kifizeti az árat, söt...
Ahogy olvastam a reakciókat, ez Svájcban is így van, kiváncsi vagyok, mi lett az alkudozás vége a posztolónál... :)

SilentDreams 2012.09.20. 11:50:38

@SilentDreams: Ezeket természetesen bérlésre írtam, az ingatlan vásárlás más téma. Bár az utóbbiban külföldön még nem volt részem... :)

Kicsivagyokszekreallok 2012.09.20. 11:51:22

@think different: egyet ertek Javorkaval, az igazi baratot nem kel ovni, felteni.
@tilmir: haaaat, egyedul? fene tudja. szivesebben fizetnek pl 900-at egy 1800-as ram eso reszekent ;)))

Javorka (törölt) 2012.09.20. 11:56:59

@SECI: @SilentDreams: Igen, en is varom, hogy jutott e valamire az alkudozassal. :) A svajci helyzetet ismerem, pontosan ahogy @tilmir: kifejtette itt korabban.

tsík 2012.09.20. 12:22:22

"- Mennyi a tandíj? Szándékosan nem írtam összeget, szerintem könnyen kideríthető."

Én is beküldök nemsoká egy posztot. Svájci kenyérár: guglizzatok rá! Lakbérek: keressetek rá! Tandíj: megtalálható az interneten! :D

petersin 2012.09.20. 12:28:03

Én csak egyet tennék hozzá. A Zegna úr öltönyeit ismerjük, bár ára miatt nem veszünk újat minden szezonban, mint ahogy feltehetően ők teszik. ;-)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.09.20. 12:35:57

@Kicsivagyokszekreallok: Bocs, akkor revidiálom az álláspontomat: sokat fizetsz. :(
Tegyük hozzá, nem mindegy hol van, és milyen az albérlet.
:)

tsík 2012.09.20. 12:36:16

@venator: ez egy kicsit megvezetheti szerintem az egyetemre készülőket. a világ top 10 egyetemében levő ETH zürichen mindössze 700 CHF egy szemeszter, tehát nem feltétlenül kell ilyen többezer frankokkal riogatni szegény középiskolásokat

költözőmadár 2012.09.20. 12:36:27

Ez az egy mondat azért elgondolkodtatott:
"A rosszalló-anyagias gondolatokat szeretném lelombozni, Párom 16 évvel idősebb Nálam, a kapcsolatunk Magyarországon is mentes volt az anyagiaktól, tisztán szerelemről, bizalomról, a „Másik"-ról szólt."
Egy teljesen személytelen posztba miért tartotta fontosnak ezt az infot közölni? A párja 16 évvel idosebb nála, és nem a pénzért szereti. Köszönjük. Ígérem, megpróbálom visszatartani a rosszalló-anyagias gondolataimat.

madscientist 2012.09.20. 12:37:42

@tilmir: az első kommentedre

Nagyon igaz, nekem otthon anyukám (meg mások se) el se hiszi, hogy itt nem az van ,hogy felhívom a tulajt, elmegyek megnézni, és ha tetszik az enyém...innen ez már szinte olyan álomszerűnek tűnik, mintha nem is létezett volna!
Meg hát Mo.-on mifelénk a fél környék házai üresek és eladók, de kutya se vesz ingatlant.. Nyilván, aki ezt látja otthon, azt gondolja ezt mindenhol így van, csakhogy itt nem sok az üresen álló, bérelhető lakás és tényleg "ölik" egymást egy-egy lakásért. Mi is megvívtuk a magunk harcát :) és végül sikerült szerencsére! :)

venator 2012.09.20. 12:40:32

@tsík: aki egy blogkommentből tájékozódik, az meg is érdemli.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.09.20. 12:47:02

@madscientist: Először nekünk is furcsa volt, hogy a kiírt időpontban vagy húsz ember nézte meg a lakást rajtunk kívül. Persze, hogy nem mi kaptuk meg. És az első lakásnál még macerásabb, mert még referencia sincs. Pont tegnap beszéltem egy ismerőssel, akiknek úgy sikerült lakást cserélniük, hogy 2 hónapig a két lakás után fizetik a bérleti díjat. :(
Mivel az előre nem találtak Nachmitert, viszont az újat megkapták.
(hozzá kell tegyem nem külföldiek).
Szóval nem egyszerű ez, nem lehet ugrabugrálni.

DieNanny CH 2012.09.20. 12:47:59

...Ööö... Izé, Lugano nem annyira délen van, hogy ott télen nincsen hó? Csak azért kérdezem, hogy a habos-babos képeket várók ne csalódjanak. 2 éve voltam ott egy hetet, pont a Svájc-Olasz határon a tóparton egy apartmanban laktam. Vagyis az olasz oldalán, ez kb feleannyi volt... Én júniusban voltam, tehát a telet nem tudom.
A posztolónak sok sikert, én is várom a többi írást! Én Schwyz kantonban vagyok.

Kicsivagyokszekreallok 2012.09.20. 12:56:01

@tilmir: :) az alberlet a baseli 60as evek (meg korabbi??) zold csempes felhozatalahoz kepest kituno :)) a kolesz feelinghez meg mar oreg vagyok, plane mindezt mondjuk idosebbekkel, amit a posztolo emlitett. :)))) de fiatalon amugy siman

keptelen kepkeret 2012.09.20. 12:56:33

Szerintem aranyos poszt, kicsit kuza, kicsit fellengzos de ez a posztolo fiatal korabol fakad:-)

Az pedig, h mennyi a Zegna oltony kinnt nekem spec fontos, mert 2 hete "raegettem" a vasalonyomot (ezt nem tudom mashogy mondani). Szerencsere nem az oltony volt, csak egy nyari ing, de akkor is.

Sokszor ban az, h az ember nem azert dobalozik markanevekkel h felvagjon, hanem neki ez a legtermeszetesebb-es ezzel nincs baj, egy kicsi se.

Engem spec. nem erdekel az LV, es Iphone mert egyiknek sem vagyok hiva- mas mas okokbol kifolyolag, de Zegna pl.mindig aktualis.

Azt sem gondolom, h a posztolo gigolo lenne, mindossze annyi, h ez biz.kor alatt es felett nem szamit a kor.

Az meg h nem apropenz szamara az otezres, szerintem szinten nem felvagasbol irta, vagy azert h sertegessen barkit, szimplan apropenz szamara, igy erzi, ezzel szerintem nincs gond.

Persze lehet h en latom rosszul:-)

madscientist 2012.09.20. 13:18:11

@tilmir:

Jah igen a referencia, kb a legfontosabb, annak tényleg nagyon nehéz, aki első lakást keres Svájcban,úgy hogy közben nem régen jött usländer :s Nálunk volt olyan Anmeldeformular is, amin az a kérdés is szerepelt, hogy ez hányadik háztartásunk Svájcon belül? Vicces volt :)
Ha már nem első lakás akkor, legalább van refenrencia, ez kipipálva, de hát, ha az ember ausländer még mindig rázos, és igen svájcinak se feltétlenül könnyű...:(
Amúgy ezen már én is gondolkodtam, hogyha el akarsz költözni, simán lehet, hogy egy ideig két helyre kell fizetni, mint az általad említett esetben is! S az tényleg kidobott pénz :s

a_tom 2012.09.20. 13:22:32

@költözőmadár:
"Egy teljesen személytelen posztba miért tartotta fontosnak ezt az infot közölni? A párja 16 évvel idosebb nála, és nem a pénzért szereti. Köszönjük."

Az elején írta hogy mennyi a női cipő ára. Aki férfiként női cipők iránt érdeklődik az vagy ajándékba veszi a nőjének, vagy travi, vagy cipőfetisiszta. Finom nőies célzással szerette volna elérni hogy ne értsük félre a coming-outot ;)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.09.20. 13:24:12

@madscientist: Nekünk is volt olyan formulárunk. :) Emlékszem. Egyébként fel is hívják és valóban "lecsekkolnak".
Mi aztán nem is küzdöttünk Verwaltung-os lakással, mert reménytelennek ítéltük, inkább magánszemélytől béreltünk. Az azért jóval egyszerűbb volt.
Jövőre szeretnék költözni, már most keresgélek. Lakást és Nachmiter-t is. Nem szeretnék duplán fizetni, de nem lesz egyszerű "menet".

Ulfius84 2012.09.20. 13:31:43

Sziasztok,
Régóta olvasom a blogot de eddig nem szóltam hozzá.
Örülök a posztnak, mivel én is egyre inkább gondolkodom, hogy külföldön csinálnám a második diplomám, persze már munka mellett.
Remélem a tandíjat illetően pontosabb összeget is közöl a posztoló, valamint érdekelne, hogy amennyiben munka mellett csinálja mennyire kivitelezhető a kettő együtt.
Ami az árakat illeti, mindig örülök, ha egy posztban ilyenek is vannak, mondjuk a tej, kenyér, sör stb kissé életszagúbbak volnának, mint egy Vujiton Lajos tatyó. Am az ilyeneket meg rendelni kell e-bay-ről és máris olcsóbb. :D

encore 2012.09.20. 13:34:33

Ilyen háttérrel mint ami neked van én is tanulnék még 35 évesen is.
Jó dolog egy ideig az idősebb nő, de ha te is idősebb leszel nem biztos hogy ez így is marad.
Tetszik a könnyed felfogásod az életről. Nekem is ezért nincs családom, hogy könnyed maradhasson, amíg nincs meg a megfelelő anyagi hátterem.
Az hogy "haza" akarsz-e még jönni hosszabb távra vagy sem az úgyis majd közben derül ki, de az tény hogy te nem a megélhetés miatt mentél ki, hanem a továbbtanulás végett, legalábbis nekem ez derült ki a posztból.
Bocs de én inkább a megélhetési kivándorlókra vagyok kíváncsi.

Javorka (törölt) 2012.09.20. 13:35:09

@tilmir: Ne haragudj, megkerdezhetem miota laksz abban a lakasban ahol jelenleg? Azert kerdem, mert mi mult heten koltoztunk masikba es mivel kozel 12 eve laktunk a regiben kifejezetten boldog volt a tulaj, hogy megyunk. :) Meg 6 honapunk lett volna! Mindent elengedett csak menjunk, mert azon a kornyeken elszalltak az arak de nekunk nem emelhette, amig bene lakunk. Na, majd a kovetkezo lakonak. :)

madscientist 2012.09.20. 13:35:25

@tilmir:
Hát igen, magánszemélyt mi is próbáltuk, amennyit csak tudtunk, de ők annyira megszűrték a jelentkezőket, hogy kb esélyünk se volt, nem is beszélve arról, hogy milyen kevés volt magánkézben. Nem adtuk fel, próbáltunk Verwaltungosakat is közben, amennyi csak szóba jöhetett, és végül ez jött be...bár azért szerencse is kellett, hihetetlen vagy sem, a mostanira mi jelentkeztünk egyes-egyedül :)
Nektek sok szerencsét kívánok, hogy találjatok alkalmas lakást, meg egy stramm Nachmieter-t is lehetőleg! :D
Minket egy darabig innen ki nem robbantanak az tuti, mert azt én robbantom föl! :)))

SilentDreams 2012.09.20. 13:38:00

@DieNanny: "...Ööö... Izé, Lugano nem annyira délen van, hogy ott télen nincsen hó? Csak azért kérdezem, hogy a habos-babos képeket várók ne csalódjanak."

Az egy dolog, hogy délen van, de szép 1400 - 1800 m-es hegyekkel van körülvéve, ami simán elég télen sok-sok-sok hóhoz. Persze ha van csapadék :)
A hóhatár is viszonylag könnyen le tud jönni egy-egy erösebb hidegbetörésnél a völgyekbe.
Olykor még a nem túl messze délre, de már absz. síkságon levö Milano is megkap 20-30 cm havat rövid idö alatt öklöämnyi hópelyhekkel.... :)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.09.20. 13:40:11

@Javorka: Persze, én csak két éve. Nem maradok túl sokáig egy helyen. Tudom, rossz szokás...

SilentDreams 2012.09.20. 13:41:24

@Javorka: Jól értem, 12 év óta, miióta ott laktok, nem emelhetett a tulaj lakbért?
Ez így a bérlö szempontjából nagyon jó dolog ott... :)

Németországban csak 1 éve lakom, de itt azt hallottam, hogy a tulaj emelhet lakbért bérle´s közben is abban az esetben pl. ha a környéken nagyon megnövekedtek idöközben a bérleti árak.

Ugyandehogy (törölt) 2012.09.20. 13:44:58

@bpetya75: én is ezt hittem 34 éves koromig.

mohácska 2012.09.20. 13:47:01

Én csak azt nem értem, hogy a poszt elején arról volt szó, hogy ingyenes külföldi egyetemre készülnek. A kéthavi fizetés elég húzós tandíj. Én valóban ingyen tanultam külföldön, de a megélhetés költségei olyan magasak voltak, hogy szállodában takarítottam, újságot hordtam ki és még így is necces volt. (Nem Armani öltönyöket nézegettem, pedig ott is volt). A 70 CHF-es könyvet sem értem, mint jó vételt. Ilyen anyagi hátterű külföldi kiruccanást csak nagyon kevés ember engedhet meg magának Mo.-n ezért a táj szépségén kívül sokat nem tudott meg az, aki Svájcban akar élni. És nem irígykedem, én is tanultam külföldön, most is ott élek.

McZozo 2012.09.20. 13:47:18

Mondjuk en attol, hogy leirta a gizda termekek arait meg nem haragszom ra, neha ez is erdekel nem csak az hogy mennyi a kenyer. PAr hete kelett nekem is oltonyt venni mert az elozo mar kezdett leamortizalodni es londonba se volt sokkal jobb az ar annyi kulonbseggel hogy en nem a markara mentem hanem bementem egy kis noname szabosagba es meretre csinaltattam.
Ami nekem nem jott le a posztbol, h ogy egyszer ugy erzem hogy o mar lediplomazott dolgozik es a sulirol mar mint csak emlekrol beszel aztan avegen megint az az erzesem hogy o sulis es nem keres semmit. Ezesetben meg szerencses hogy megis ilyen telot meg oltonyt vesz kereset nelkul.
Amugy sok sikert neki

McZozo 2012.09.20. 13:49:23

@mohácska:
Igen ezt az eloszort ingyenes aztan ket havi fizetes nekem is feltunt. Esetleg ha nem ugy ingyenes hogy o osztondijban megkapja, de amugy ennyi lenne az annyi.

Javorka (törölt) 2012.09.20. 13:50:45

@SilentDreams: Igen, en igy tudom es nelunk nem is probalt emelni a tulaj. Ferjem egyik kollegaja viszont ugy jart, hogy atvett egy lakast a berlotol, tehat nem szakadt meg a berleti jogviszony es a tulaj megis megemelte a dijjat. Rakuldott egy ugyvedet! :) Es nyert!!! :D (Persze konnyen ugral aki amerikai... minket lehet siman kiraktak volna ha ugralunk. :) )

encore 2012.09.20. 13:51:19

@PapTamas:
Na már olvastam a hozzászólásod is.
Így már kicsit más a helyzet.
Azt hiszem így már lehet azt mondani hogy a megélhetés miatt mentél ki, viszont a kockázat így sokkal nagyobb hogy képes leszel-e anyagilag fenntartani a kintlétedet...
Én sok szerencsét kívánok hozzá.

Javorka (törölt) 2012.09.20. 13:54:49

@Javorka: Ugy ertettem a kollega kuldte az ugyvedet a tulajra.

McZozo 2012.09.20. 13:56:21

@Ulfius84: Na igen csak akkor Kinabol jon es Vujiton Lajos lesz tenyleg a markajelzesnel irva ra :)

mohácska 2012.09.20. 13:58:54

@McZozo: lehet, hogy úgy értette, de pl. Dániában, Svédországban teljesen ingyenes és még ösztöndíjat is lehet esetleg lőni (EU állampolgároknak elég ritka, de elképzelhető). De ez csak egy info, nincs köze a poszthoz, mert nem tudom Svájcban mi a helyzet.

bpetya75 2012.09.20. 14:01:53

@Babette_:

Mi történt 34 éves korodban?

Egy gyerekkori barátság nyilván változik az idők folyamán. Szerintem teljesen normális, hogy egy idő után a saját család fontosabb lesz az akár életre szóló barátoknál is. De attól ők még életre szóló barátok maradnak. Nem találkozunk naponta, sőt, akár csak évente párszor. De akkor is él a kapcsolat. A haverokkal nincs ilyen. Én legalábbis így élem meg a dolgot.

Ulfius84 2012.09.20. 14:07:00

@McZozo: nem feltétlenül, nyilván úgy is drága az eredeti csak nem annyira. Mindegy is a komment lényegi része amúgy sem ez volt, hanem a többi.

2012.09.20. 14:10:50

OFF:
Basszus, megall az agyam. Az origos "klon" siman fogta az ellott 2 kommentem kozul az egyik, es anelkul, hogy velem barmit egyeztetett volna, egyszeruen megjelentette onallo posztkent az alabbi bevezetovel: "Valamennyire a tegnapi poszthoz kapcsolódik egyik állandó kommentelőnk, Nyulz of the world egy korábbi írásnál kifejtett véleménye is, amit most azért közlünk, mert meggyőződésünk, hogy rengetegen vannak abban a helyzetben, mint ő. Ugyanis Sopronban él, de Ausztriában dolgozik és ingázik a munkahelyére. "

Ennel etikatlanabb es aljasabb dolgot egy bloggazda reszerol szerintem eleg nehez elkepzelni, nem beszelve arrol, hogy mennyire szamithatok "allando kommentelonek" azzal, hogy egyetlen osztrak ingazos poszthoz irtam 2 kommentet!!

Egyreszrol eleg szanalmasnak tartom a dolgot, masfelol viszont eroteljesen felhaboritonak!
ON

kozmopolita 2012.09.20. 14:25:35

@tilmir: Ha belefér egy faluváltás, akkor a mi volt lakásunk üresen áll, még nem adták ki, csak szólj :)

hothead 2012.09.20. 14:29:31

aki esetleg ugyanerre az egyetemre szeretne jarni, talan jobban erdekli a tandij osszege, mint az, hogy mennyibe kerul az elelmiszer (a tobbirol ne is beszeljek), plane igy, hogy ott egy ar, de nincs mellette mennyiseg. tudom, google... nem igazan ertem, miert pont ezt az osszeget nem lehet kozzetenni. azt nem szeretem firtatni, kinek mire mibol telik, maganugy. szerintem az arak felsorolasanal (amit legtobbszor at is ugrok a posztokban, mert mas penznemben szamolok) hasznosabb megnevezni a kornyeken fellelheto boltokat, nagyjabol kategorizalva az arfekvesuket, igy mindenki eldontheti melyik szamara a megfelelo, mit engedhet meg maganak.
voltak mondatok, amiket tobbszori olvasas utan sem ertek, de ugy latom, nem vagyok vele egyedul.

tsík 2012.09.20. 14:39:16

Sziasztok

én nachmietert keresek, figyelem, 2013 április 1-től. Közvetlenül a walliselleni pályaudvarnál (a vonat elérése sprintben 90 másodperc). S8 és S14, a HB 11 perc a vonattal. 75 nm, erkélyes, 3.5 szoba (mind a három külön nyílik), régi ház, régimódi nyílászárók, közös mosópince, de április 1-jére komplett homlokzat-, ablak és kertfelújításon fog átesni a ház. 1590 CHF momentán, de lesz valamennyi emelés állítólag, mert a felújítás során nagyobbítják a nappalit és a balkont. Elvileg 100-200 CHF között. Cicalétra és cicaajtó is van. Ha esetleg valakit érdekel. :) Magánszemély, nincs verwaltung, állati rendes pali a tulaj.

hothead 2012.09.20. 14:47:28

@tsík: tenyleg, milyen jo lenne ilyesmire is (kiado lakas, potencialis munkahely) kulon felulet orszagonkent. hataratkelo apro :)

hothead 2012.09.20. 14:53:03

@Javorka: a technikai reszehez nem ertek, csak felhasznalo vagyok :s

Javorka (törölt) 2012.09.20. 14:56:24

@hothead: Se nagyon jo otlet, tenyleg. Genfi magyaroknak van oldala forummal, de annyira zart, hogy feladtam a bejutast. (En elobb olvasni szeretek, ugyanis. )

bpetya75 2012.09.20. 14:57:01

@Nyulz of the World:

Így műxik az Úton-on. Úgy látszik, nincsen akkora érdeklődés a posztírás iránt, ezért a "posztok" egy része valójában egy komment. Lobelt is így járt nemrég. De most megnézem magamnak, mit is írtál.

Egyébként meg ne háborogj, nem ér annyit ;-)

SilentDreams 2012.09.20. 14:57:55

@Javorka: A belépöhöz rögtön írni kell? :)

Javorka (törölt) 2012.09.20. 15:00:28

@SilentDreams: Ja, hogy miert is akarok bemenni....

bpetya75 2012.09.20. 15:07:09

@Nyulz of the World:

Hááát. Ebből "önálló" posztot csinálni elég durva. Megértem, hogy tiltakozol ellene. Amúgy teljesen korrekt, amit leírtál benne.

Asszem, ha nem bírok a véremmel, és hozzászólok valamihez ott, akkor maradok a tőmondatoknál. Abból csak nem lesz ez.

2012.09.20. 15:12:41

@bpetya75: De a legjobb az "allando kommentelonk"!! 1 poszthoz irt 2 db kommentel (amibol ez, a posztkent megjelentetett volt csak relevans, a masikban pont teged udvozoltelek :)!!!

De ha azt akarja, es nem hajlando zaros hataridon belul leszedni, megkaphatja az allando kommentelojet, ugy szet fogom neki trollkodni a blogjat, hogy abban nem lesz koszonet.

Egyszeruen az duhit, hogy ez az eljaras a vegletegik alattomos es etikatlan!

bpetya75 2012.09.20. 15:18:51

@Nyulz of the World:

Kiváncsian várom, mi lesz belőle. Túl sok energiát azért ne pazarolj rá ;-)

2012.09.20. 15:27:33

@bpetya75: Tudod: Isten nem ver bottal, de en igen!! :D

01234567 2012.09.20. 15:42:19

@think different: 200000???!!Hol?Lehet hogy keres, de nem talál.
Hány éves vagy?

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.09.20. 15:55:49

@Javorka: "szeretem" ezeket a zárt közösségeket. :( Zürichben is van ilyen.

think different 2012.09.20. 15:56:10

@01234567: Tippeltem, dolgoztam egy vidéki gimnáziumban tizenvalahány éve, akkor volt 80e körül a takarítók bérpapírján.

think different 2012.09.20. 16:08:19

@01234567: A félreértések elkerülése végett:

"Sokat mondó tény, hogy egy félévnyi tandíjam kevesebb (!) mint egy takarító 2 havi bére."

Ha nem kap ma egy takarító egy irodaházban vagy iskolában 100e-t havonta, akkor tényleg ott ette meg a fene az egész országot...:((

Dragonlady (Bp, Hun) 2012.09.20. 16:13:33

tizenéve az inkább a tanárok papírja volt - bár nem volt nagy a különbség a takkernénik és a pedagógusok fizetése között diplomás minimálbér előtt.

SilentDreams 2012.09.20. 16:26:49

@think different: Bár én sem Magyarországon élek, de nem hiszem, hogy kapna havi 100.000-et (netto) egy takarito. 60 - 80ezret reálisabbnak tartom nagyátlagban. Bár Bp vs vidék eltérés?

sokasebi · http://pacifictime.blog.hu/ 2012.09.20. 16:34:27

"Ebben a városban az egy főre jutó sportkocsik száma magasabb, mint az V. kerület éves GDP-je"

Tehát minden embernek több millió/milliárd sportkocsija van?

Belagezapista (törölt) 2012.09.20. 16:40:40

@think different:
Ha közalkalmazott, akkor minimálbért kap, vagy garantált bérminimumot. Talán kicsit többet 35 év munkaviszony után. Szóval nettó 60-80 ezret. Ha versenyszféra, akkor bejelentik 4 órás minimálbérre vagy közmunkást kölcsönöznek az önkormányzattól. Szóval ha akkor megette a fene, akkor meg is ette.

Belagezapista (törölt) 2012.09.20. 16:42:04

@think different:
Szóval nem tudom milyen 100 ezerről beszélsz, a kezdő tanár 129 bruttót keres, ami 80 nettó körülre jön ki.

think different 2012.09.20. 16:55:14

@Belagezapista: Rendben, én erről tudok, bruttó vagy nettó, nem emlékszem.

Remélem ettől még lesz meleg a takaród alatt és valami kellemeset fogsz álmodni. A tényeken akkor sem változtat, hogy Magyaroszágon a kéthavi takarítói fizetésből nem lehet fedezni a felsőoktatás költségét, míg Svájcban igen.

2012.09.20. 16:56:05

@SilentDreams: Sopronban szallodaban szobaasszony netto 75-90 ezer kozt kap, attol fuggoen, hogy mennyit dolgozik. A 90 termeszetesen mar tulorakkal egyutt.

Jesus.Green 2012.09.20. 16:58:14

Posztolo nekem sem szimpatikus, mindamellett sok szerencset neki.
Azert egy BSc utan elvarna az ember, hogy a poszt ne legyen tele olyanokkal, hogy _P_arocskam, _M_asik, _N_alam. Vagy csak en vagyok tul igenyes, fene a pofamat.

think different 2012.09.20. 17:19:16

@Jesus.Green:

Mellesleg nagyon jól működnek az ékezetek a UK keyboard-on is.

Vagy csak én vagyok túl igényes, fene a pofámat.

Belagezapista (törölt) 2012.09.20. 17:28:51

@think different:
Így van sőt még rosszabb a helyzet ennél is, mert eleve sokkal nagyobb része megy el a fizetésének az alap megélhetésre.

Dragonlady (Bp, Hun) 2012.09.20. 17:35:21

Akinek ez újdonság, hogy mennyit keres az a közalkalmazott, aki a gyerekére vigyáz egész nap, vagy írni-olvasni tanítja, itt meg lehet nézni:
www.kozszolga.hu/illetmenyalap
Egyetemi diploma H kategória, főiskolai F kategória, 3 évente lehet lefele ugrani. Ezek bruttó összegek, a nettó 79.910 illetve 83.185 Ft, és 2008 óta változatlan.
Jóreggelt!!

Ugyandehogy (törölt) 2012.09.20. 18:17:31

@bpetya75: akkor költöztem először az ország másik részébe.
egy barátom maradt meg. még a gyerekkori barátnőm, akivel addig kétnaponta találkoztunk, is csak kétszer jött el hosszú évek alatt.
3 éve lakom itt, megint egy másik részén az országnak, és csak az egy barátom látogat. más senki.
az emberem volt kollégái előbb jöttek el látogatóba, mint bárki más.
beleértve a családomat is.

eyebug05 2012.09.20. 18:23:52

Tudok konkrét esetről, ahol egy gimnáziumban napi 6 órában 36.000 Ft-ot kap a takarító....

eyebug05 2012.09.20. 18:24:41

@eyebug05: (a 36-ot természetesen egy hónapra)

tsík 2012.09.20. 19:31:24

@hothead: a cilike.ch-n szerintem egész jól működik a fórum, én például a Haushaltshilfémet onnan szereztem, és nagyon elégedett vagyok vele.

Jesus.Green 2012.09.20. 19:52:08

@think different: Ja, mukodni mukodik, csak eppen nem praktikus, amikor ketpercenkent angol emaileket kuldok es surun megosztom a kepernyomet masokkal. Ha te meg tudod tenni, hogy par percenkent valtasz nem csak nyelv(ek)et fejben, hanem billentyuzetet is, akkor fene az en pofamat, amugy meg maradjunk a tiednel, ha erted hogy mondom.
Mi a faszert kell mindenkinek a billentyuzet kiosztasaba belekotnie ertelmes erveles helyett?

01234567 2012.09.20. 20:10:37

@think different: 100000 ft-ot esetleg egy követségen adnak, nyelvtudással, leellenőrizve, és ott egyéb kritériumoknak is meg kell felelni.Irodaházban 80000...talán."Alantasabb" helyeken 40-60-at sem szégyellnek fizetésként oda adni.

Jesus.Green 2012.09.20. 20:20:58

En kerek elnezest, nemjo napom volt ma.

think different 2012.09.20. 20:38:23

@Jesus.Green:

Nekem OSX-en be van állítva 'Shift+CMD+A'-ra. Ez mellett az adott magánhangzó hosszabb lenyomása után kiválaszthatok különböző ékezeteket/accent-eket.
Érdekes lenne, ha pl. az orosz ügyfeleim ugyanígy tojnának az egészre. (szoktak, de nem okoz traumát a cirill sem)

Engem kevésbé zavar, ha valaki modoroskodik és nagybetűvel kezdi a Kedvesem, Szerelmem, Partnerem szavakat.
Tehát mielőtt mást osztunk ki, keressük meg a legközelebbi tükröt és nézzünk bele mélyen.

A fene az En pofamat, no es a Tiedet is!:)

ffüttyfürütty 2012.09.20. 20:39:17

Ööö mit csinál egy sportszervező mint diplomás? (bocsánat előre is)

bpetya75 2012.09.21. 00:25:41

@Nyulz of the World:

Off

Mit szólsz a levelükhöz komám?

On(?)

pforp 2012.09.21. 10:32:23

@think different:
Mindegy is, h bruttó v nettó, a lényeg az ékezet.

Jesus.Green 2012.09.21. 16:04:45

@think different: Ehh, tegnap elszakadt nalam a cerna aztan mar nem jottem vissz netre. Szoval ami a billentyuzetet illeti, munkahelyen egyszeruen nem praktikus folyamatosan valtani, egesz nap multitaskolok, egyszerre tobb dokumentum, intranet chat ablak nyitva, es azert a heti egy-ket hozzaszolasert nem eri meg valtani. Lustasag, tudom.
A nagybetus irkalasra meg nem az volt az elso gondolatom, hogy de modoros, hanem hogy ez is olyasvalami kene legyen, ami megkulonbozteti az egyetemet vegzettet a 8 osztalyt vegzettol (ez most sarkitas, ugyhogy elnezets az alacsonyabb vegzettsegu, amde helyesen irni tudo kollegaktol). Ha posztolo nem domboritotta volna ki a "BsC"-jet es nem irta volna, hogy jelenleg is posztgrad kepzesen van, nem is szoltam volna egy szot sem.

Gerry. 2012.09.21. 16:55:53

@tsík: Az azert oszinten erdekelne, megis hol top 10-es egyetem Zurich? :D Ketsegkivul a legerosebb kontinentalis egyetem, de helyezesek szempontjabol a harom nagy vilagranglistan , az ARWU-n, a QS-en es a TIMES-en a helyezese 23, 13, 15. Fantasztikus egyetem, de maradjunk abban, hogy top 10-es az MIT es a CalTech.

Egyebkent a "külföldi egyetemre kijutni nagy dolog, hát annyira nem" iszonyatos altalanositas, ti. attol fugg hova bejutni nagy dolog. A 'kulfodi egyetem" nem egy egyseges massza, vannak fantasztikus, iszonyatosan eros egyetemek es teljes hulladekintezmenyek egyarant, Europaban es Eszak Amerikaban egyarant. A University of Lugano (Universitá della Italian Svizzera), ahova a posztiro jar, pl. egy uj, es total gyenge svajci egyetem, ranglistakon teljesen lathatatlan. www.universityrankings.ch/en/

Abban viszont teljesen igaza van a postolonak, hogy altalanossagban konnyebb kimenni - nem csak az EU miatt, ami a legfobb konnyites, hanem mert tobb az informacio (net), illetve a nyelvtanulas szintje is magasabb.

2012.09.22. 03:09:24

Par dolog, amit jobb ha szem elott tartasz...Latom, h hamar felfedezted a kornyeket, de van par dolog amit nem art tudnod...

Ticino szinte eszak-olaszorszag, ennek minden elonyevel es hatranyaval...Lehet, h eddig szerencsed volt, de a zebrara nem lepnek ugy le, mint mas kantonban :)

Draga autok barmely felkapott kornyeken vannak (egyszer menj el Zürichbe, ha igazan durva dolgokat akarsz latni)

Az arakat ne nezd magyar szemmel, felesleges.Itteni penzbol, itteni arakon kell megelj.A lakbered rendkivul olcso.Ha eszakabbra koltozol, meg Wg-ben sem uszod meg 700frank alatt!Normalis studiok 950 korul kezdodnek...
Az arak talan a nemet hatar korul normalizalodnak valamelyest emesztheto szintre :)

van ismeros Ticinoban, ha erdekel irj privatot es osszehozlak vele.

es hajra.Sokat fog erni a diplomad + kapesz egy ujabb nyelvet ajandekba ;)

2012.09.22. 03:10:10

@Gerry.: a maganegyetemek 50-100000 frankos dijairol es sintjerol nem is beszelve....

DieNanny CH 2012.09.22. 14:37:22

Én a következő dolgok miatt várom a posztíró újabb élménybeszámolóját: Bár nem jártam egyetemre, csupán levelező főiskolára, mégis, mivel neki van magyar tapasztalata, az érdekelne, mi a különbség, mi a hasonlóság a magyar és svájci egyetem között. Engem speciel a nagyon apróságok is érdekelnek, pl, hogy hány órára kell bemenni - mármint, reggel 8-ra, vagy később -, meg milyen osztályzás vagy értékelés van. Talán ez egy külön blogba is mehetne, én megelégednék napi 10 sor összegzéssel is. Árak ebből a szempontból tényleg nem érdekelnek, csupán maga a "szerkezet". Előre is kösz!

auralborder 2012.09.22. 21:29:35

Tomikám!

Az itteni 90% hogy félreismer. Teljes képtelenségeket hordanak össze. :)

olimpiam 2012.09.27. 15:25:56

ez a suli olasz nyelven fut?
vagy németül és angolul is lehet kurzust tanulni?

blacklord 2012.11.06. 16:14:07

Rendezetlen reakciók:
"Universitá della Italian Svizzera" az OK, hogy nem tudsz olaszul, de hát ha már egyszer University of Innsbruck lett az a másik is (szintén soha nem jutott volna eszembe így leírni), akkor talán jobb lett volna maradni az angolnál, és nem valami fura katyvaszt kreálni (a harmadik opciót, hogy kimásolhattad volna a nevét helyesen valahonnan, már meg se említem).

"lakáskeresés, egyetem, nyári kurzusok, ösztöndíj stb"
Svájcban elképesztően ritka az ösztöndíj eleve (tandíj miatt ld. később), de általában csak úgy kapsz tartózkodási engedélyt, ha be tudod bizonyítani, hogy a saját költségeidet viselni tudod a tanulmányaid végéig (ez kb. min. havi 1000-1500 CHF felmutatásával jár a bevándorló-hivatalnak - ergó 2 éves masterre ez min. 24.000 CHF = alsó hangon 5.5 millió forint). Ha azzal nyitsz, hogy szociális ösztöndíjat akarsz, akkor nem fognak beengedni. Az más, ha az ember demonstrátorként munkát vállal valamelyik tanszéken, de akkor meg más a sorrendiség.

"(amire kaptam ösztöndíjat: havi 5.400 HUF-ot, ami után nem akartam rohangálni, nem ért annyit az életemből)" ez így érthetetlen, irritáló és felesleges (mit akartál ezzel közvetíteni?)

"önkéntes voltam 3 évig."
Erről viszont szívesen olvastam volna többet.

"Bennem vannak még az otthoni, pontosabban budapesti érzések és képek, amik szép lassan elmúlnak majd"
Ez a mai világban, ahol fillérekért lehet repülni és egy pillanat műve, hogy akárkivel videóchatet kezdj (igen, a gúglizott Skype-al pl. :-)))) ), egyáltalán, de egyáltalán nem törvényszerű. Tucatnyi, évtizede emigrált barátom-ismerősöm cáfolja ezt a mondatodat.

"Sokat mondó tény, hogy egy félévnyi tandíjam kevesebb (!) mint egy takarító 2 havi bére." Tényleg 6000 körül lenne egy szemeszter az orvosin? Lévén, hogy a két nagy műszakin ennek kb. a tizede egy szemeszter (akárkinek!), ezért ez kicsit meghökkentő... (linket, linket...)

Kajákat szerintem így értelmetlen listázni, inkább segít, ha mondod, hogy van a Migros meg a Coop, meg picit olcsóbból a Denner, oszt nézze meg mindenki a neten az árakat. Szerintem.

"még van 1 köröm az ingatlanossal, remélem, tudok alkudni."
LOL. Meglepő módon sok dologra lehet Svájcban, de pont ingatlanbérlésnél nagyon nem jellemző.

No, megnézem a folytatást...

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása