oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2012. augusztus 03. 06:52,  Ez egy ördögi kör 78 komment

2012. augusztus 03. 06:52 Határátkelő

Ez egy ördögi kör

Sokat hallunk a spanyol válságról (is), de kívülről nézve azt talán kevéssé látjuk, mit is jelent mindez az ottani hétköznapokban. Így aztán szerintem bátran nevezhetjük hiánypótlónak spanyol országfelelősünk, Roxi írását, aki éppen ezt foglalja össze. És még az is kiderül, miben hasonlítunk mi, magyarok a spanyolokra.

munkanélküliek cím.jpg

TROLLFIGYELŐ: Trollt láttál? Írj a hataratkelokommentKUKAChotmail.com címre és amint tudok, lépek az ügyben! Tegyünk együtt a Határátkelő kulturált hangnemének megőrzéséért!

„Be kell valljam, többször nekifutottam ennek a posztnak, mert annyi mindent kellett végiggondolnom, és mire leírtam valamit, addigra jött egy újabb intézkedés és felülírta az eddigieket - szóval jöjjön akkor most egy aktuális spanyol válságról szóló post – gondolom, mert talán sokakat érdekelhet, én legalábbis személy szerint nagyon sok kérdést kapok ezzel kapcsolatban.

Először is, hogy jobban megértsük miről is van szó, hadd idézzek a Haza és haladás blog ide vonatkozó bejegyzéséből: "Számtalan helyen leírták már, hogy Spanyolország problematikája teljesen eltérő Görögországétól. A gazdaság fundamentumai a válság kitörése előtt rendben voltak: 40 százalék körüli GDP arányos államadósság, szufficites költségvetés, növekvő GDP. Valójában a jórészt német bankok által finanszírozott, a világgazdasági válság hatására kipukkant ingatlanbuborék rántotta magával a gazdaságot. Ez hozta abba a helyzetbe az ibériai országot, hogy most az államadóssága 80 százalék-, a hiány bőven az EU által megkívánt 3 százalék fölött van, a fiatalkorú munkanélküliség 50 százalék körüli és a világ tizedik legkockázatosabb adósa. A gazdaság továbbra sem tudott kikerülni a recesszióból, idén másfél százalék körüli gazdasági visszaeséssel lehet számolni. (...)a spanyol probléma megoldását a bankok rendbetételével kellene kezdeni. Erre azonban a magánszektor nem hajlandó, a kormány meg nem képes. Ezért lenne szükség az EU segítségére a bankok feltőkésítésében."

Bankia_1.jpg

Tehát még mielőtt bárki azt mondaná, hogy itt arról van szó, hogy a spanyolok lusták és ne is csodálkozzunk, hogy ide jutottak, azért nem árt megérteni a fentieket.

2008-ig, a válság kitöréséig (ami itt inkább a következő évben kezdte el éreztetni a hatását) minden rendben volt: a költségvetés egyensúlyban, az építőipar húzta magával a gazdaságot, hiszen a házakhoz kellett az anyag, azt valamivel szállítani kellett, az építkezésekhez emberek kellettek, akik a fizetésükből bőven fogyasztottak- pörgött a gazdaság.

Aztán ahogy kipukkadt az ingatlanlufi, leálltak az építkezések, leállt minden az építőiparhoz kapcsolódó gyártás és szolgáltatás, az itt dolgozó több százezer (millió) ember pedig az utcára került. Persze ezeknek az embereknek a családjai meghúzták a nadrágszíjat, vagyis drasztikusan lecsökkent a fogyasztás, ez újabb gyárleállásokat gerjesztett, ami még több munkanélkülit szült. Ez egy ördögi kör.

A 2010 novemberében (előrehozott választások) hatalomra kerülő néppárt, Mariano Rajoy vezetésével példásan kezdte el végrehajtani a megszorító intézkedéseket: közalkalmazottak bérstopja (itt a közszféra jóval többet keresett és kevesebbet dolgozott, mint a versenyszféra), szja-emelés, autonóm tartományok költségeinek lefaragása, és most a legújabb: áfaemelés (18-ról 21-re illetve 8-ról 10 százalékra), munkanélküli járadék csökkentése (2. évtől már csak a fizetés fele az eddigi 60 százalék helyett – értitek, a 2. évben! Ugye itt a munkanélküli járadék 2 évig jár...), munkaügyi reform (egyszerűbb elbocsátások, illetve a 30 év alattiak alkalmazása esetén járulékkedvezmény). Cserébe az EU megszavazta a spanyoloknak a bankok feltőkésítésére fordítandó pénzeket.

Hogy mi fog ettől változni nem tudom, de azt remélik, a bankok feltőkésítése újraindítja a kis és középvállalatok hitelezését, ezáltal újra elkezd áramolni a pénz a gazdaságban, magyarul újra elkezd, ha lassan is, de pörögni a gazdaság, ami munkahelyeket teremt és fogyasztást generál - ugye milyen végtelenül egyszerűen hangzik? (Pedig nem az.) De hagyjuk is el a közgazdaságtant, a fentiek hatását, hogy mennyire vált be, mindenképpen megírom.

Mi van a mindennapokban?

A válságot egyáltalán nem érzi az, akinek van munkája. Eddig is, most is meg lehet élni a fizetésből, OK, most az áfaemelés miatt egy kicsit megdrágul minden (de tényleg csak kicsit, az átlagos élelmiszereknél egy kb. 2 centes nagyságrendről beszélünk, vagy még annyiról sem), de gyakorlatilag azoknak az embereknek az életszínvonala nem fog változni, akik eddig is dolgoztak.

Az utcán járva onnan látni, azt, hogy válság van, hogy sok a bezárt üzlet, rengeteg eladó ház van, és nagyon sok ipari terület/csarnok áll üresen vagy hirdetik bérelhetőnek/eladónak. Ja, és megjelentek a kínai bazárok...

tüntetés.jpg

Csökkentek a fizetések

Aki munka nélkül van, annál hatványozottan jelentkeznek a válság tünetei: túl a megélhetési problémákon, az álláskeresés sem egyszerű. Nagy eséllyel állandó munkát nem kap, hanem 3 vagy 6 hónapos ideiglenes munkákat közvetítőkön keresztül (max. 2 évet lehet alkalmazni így valakit egy helyen, egy munkakörben). Ráadásul 1-1 állásra sokszoros túljelentkezés van, hacsak nem valami nagyon specifikus, akkor akár több százan is versengenek egy-egy pozícióért.

A bérek lejjebb mentek - eddig sem a spanyol fizetések voltak a legmagasabbak az EU-ban (pl. német ismerősöm friss diplomásként help deskesként kezdő fizetésnek évi 45 000 eurót keres, itt egy help deskes örül, ha az évi 20-22 000 eurót megkeresi, és ez egy jó kis fizetésnek számít, ha az ember kezdő a szakmájában).

Kevesebb ital, kevesebb utazás

Az emberek visszafogják a fogyasztást is. A bárok szomorúan konstatálják, hogy a hét közbeni "ir de copas" – munka utáni italozások száma jelentősen csökkent, hacsak nincs meccs - szerencsére a foci Eb és az olimpia emelte/emeli a bevételeiket.

Az emberek kevesebbet utaznak, az ún. "puentéken" (hosszú hétvégék) az eddigi belföldi turizmus nagyon lecsökkent, sokan otthon maradnak, mert nem engedhetik meg maguknak, hogy utazgassanak, vagy az arra szánt pénzt inkább félreteszik.

Az új autók vásárlása is lecsökkent, helyette a használtautó-piac virágzik. Az emberek a lakásvásárlás helyett inkább a bérlést választják, mert az ha nem is olcsóbb, de ha arról van szó, hogy mondjuk Madridból Granadába kell menni egy állás miatt, akkor könnyebb elindulni bérelt lakásból.

Sok fiatal, akik esetleg eddig bérelt lakásban vagy barátokkal közösen lakott, visszaköltözik a szüleihez, mert így a szülők tudják támogatni és meg tudja takarítani a külön lakás költségeit.

És mégis...

De aki azt hiszi, hogy a spanyolok lemondtak volna az életvitelükről, az alaposan téved. Az emberek továbbra is eljárnak bárokba, mert ez az életük része, csak most mondjuk 6 sör helyett hármat isznak meg. A nyaralásról sem mondanak le, csak most nem a Maya Riviera, hanem mondjuk egy belföldi helyszín az úticél. Ugyanúgy költ ruhára, de most még inkább kivárja a leárazást (eddig ez nem így volt, leárazáskor a turisták és a bevándorlók vásároltak, egy spanyol mindig az aktuális kollekciót viselte, ahogy megjelent az üzletekben az új kollekció, az emberek már vették is).

A spanyolok mentalitására jellemző, legutóbb nagy vihart kavart, hogy az egyik faluban kiírtak egy népszavazást hogy a 15 000 eurójukat költsék egy ember munkahelyére (felvettek volna egy ügyintézőt, ez az összeg az éves fizetése), vagy költsék a falu éves fiestájának a megrendezésére - döbbenetes, de az emberek a fiestára szavaztak!

tüntetés 2.jpg

Németek és spanyolok

Az egyik tv- műsorban hallottam azt, hogy a németek és a spanyolok között az a különbség, hogy ha a németnek 5 eurója volt akkor 5 eurót költött, a spanyolnak, meg ha 5 eurója volt, akkor felvett mellé még 4-et hitelre és 9-et költött. A német ember akkor vesz fel hitelt, ha biztos benne, hogy ha a jelenlegi helyzetében semmi sem változik, akkor is vissza tudja fizetni az összeget.

A spanyol felvette a hitelt, anélkül, hogy különösebben belegondolt volna mi lesz 2-3 év múlva, vagy abban bízott, hogy addigra leesik a lottónyeremény, vagy valahogyan hirtelen több pénze lesz és jobb élete.

Úgyhogy mielőtt megbélyegezzük a spanyolokat, hogy lusták és ostobák, nézzünk jó mélyen magunkba: nem hasonlítunk egy kicsit mi, magyarok rájuk? Legalábbis ebben?

Eljött a való világ

Az itteniek elképzelhetetlenül el voltak kényeztetve: ingyenes egészségügy, ingyenes oktatás (kivéve az egyetemeket és a magániskolákat), hihetetlen infrastruktúra, elképesztő választék, biztos jövőkép, nyugdíjas állások (hiszen régebben elbocsátani gyakorlatilag senkit sem lehetett) gondtalan, stresszmentes, boldog élet.

A spanyoloknak a válság igazából a "való világot" hozta el, azt, hogy napi szinten küzdeni kell az életszínvonalad fenntartásáért, azt, hogy nem tolnak mindent a feneked alá, hogy nem magától értetődő, hogy lesz állásod, lakásod, pénzed... a spanyolok azért szenvednek, mert a saját korábbi életüket látták összeomlani, és valahol a lelkük mélyén tudják, hogy a "vivir de la puta madre" (elnézést, a kifejezésért ez kb. annyit tesz szlengben, hogy él, mint Marci hevesen) időszak véget ért. Ezentúl is lehet jól élni, csak küzdeni kell érte egy kicsit.

Szerintem a spanyolok csak úgy tudnak majd kilábalni a válságból, ha valamelyest alább adnak az igényekből, ha egy kicsit alázatosabbak lesznek és persze, ha újra feltalálják a mediterrán életérzést, amit a megváltozott körülményekhez tudnak majd alakítani. Hogy sikerülni fog-e nekik? Szerintem igen. Hogy miért? Mert a spanyol egy büszke, tradicionális, de megújulásra képes nép, és mert ebben az országban rengeteg a kiaknázatlan tartalék- akár az emberek energiájára, akár a környezetre gondolok."

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: válság Spanyolország országfelelős

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr774693314

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

freelander1 2012.08.03. 07:04:45

"...döbbenetes, de az emberek a fiestára szavaztak!...
Úgyhogy mielőtt megbélyegezzük a spanyolokat, hogy lusták és ostobák, nézzünk jó mélyen magunkba: nem hasonlítunk egy kicsit mi, magyarok rájuk? Legalábbis ebben?"

Dehogynem. Ostobaságban mindenképp. Csak meg kell nézni a "nép" választott vezetőit, tök mindegy melyik oldalon.
A vizitdíj népszavazás volt a mi "fiesztára" adott voksunk. ("Nem fizetem meg az orvost, inkább költöm lottóra..." ) Többek közt...

Nyugtathat a Központi Bank ahogy akar, de amíg trógerek, meg szorgosak egy zsákban ülnek, és a tróger szemberöhögi a másikat, hogy "á, úgyis adsz pénzt, mert még mindig jobban jársz", addig nem lehet az Euró összeomlását elkerülni. Csak tologatni.

tanato 2012.08.03. 07:23:13

Nagyon jó cikk,tényleg van hasonlóság hozzánk a mi lelkivilágunkhoz,ünnepelni,bulizni mis is nagyon szeretünk,meg nem gondolni a holnapra.Persze csak mostanáig, a válságig.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.08.03. 07:40:15

Roxi! ez nagyon jó.
:)
Igen-igen, mi magyarok is nagy számban hajlamosak vagyunk azt a pénzt elkölteni, amit meg sem kerestünk. Néha teljesen felesleges dolgokra. Nagyobb tv, új bútor, utazás. Sok esetben kizárólag azért, hogy lássák, hogy "lám-lám, én megtehetem."
Egyik ismerős került hasonló helyzetbe, amikor az nemrégiben vásárolt BMW X5-t kellett lecserélni egy 25 éves Opelra.

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2012.08.03. 08:01:56

@freelander1: "A vizitdíj népszavazás volt a mi "fiesztára" adott voksunk."

Nézd, HA bevezetik a 4%os szolidaritási adót ÉS EMELLÉ be akarnak vezetni még mindenféle extra fizetnivalót erre arra, akkor nyilván leszavazzák az emberek.

És igen, én is igennel szavaztam.

Ha úgy tették volna fel a kérdést, hogy

"Akarja e, hogy 1X%os flat tax legyen, de az egészségügy, oktatás, stb. fizetős legyen "

akkor erre is igennel szavaztam volna.
A baj az, hogy a népszavazásnak nagy belpolitikai aspektusa volt ( ugye, az elkúrás után a Fletó nem mondott le, hanem inkább lövöldözött egyet gumilövedéskekkel ), ami a Fideszből átgondolatlan dacreakciót váltott ki.

@poszt

"Úgyhogy mielőtt megbélyegezzük a spanyolokat, hogy lusták és ostobák, nézzünk jó mélyen magunkba: nem hasonlítunk egy kicsit mi, magyarok rájuk? "

Magyarországról több dolog miatt mentem el. Ezek közül az egyik az ú.n. "latinos" életérzés : költeni nyakló nélkül ( hitelre ) és utána (közben) jól megszólni azt, aki nem költ.
Én p.l. utálom a pénzt költeni, hitelt még SOHA nem vettem fel ( illetve csak akkor, amikor a pénz megvolt, csak a hitel kondíciói kedvezőbbek voltak, mintsemhogy egy összegben, azonnal fizessek ). Autómat 1X éves korában cseréltem. Amíg megvolt, állandóan kaptam a megjegyzéseket a családtól és sz ismerősöktől, hogy hát nem kellene e venni egy új autót, mert "ez már ciki". Mondtam, hogy ha ők kifizetik, akkor benne vagyok :D .

A válság bizonyos szempontból jó : ( az ECB pénznyomtatása ellnére ) most inkább az jár jól, akinek van készpénze ( vagyis nem szórta el a pénzét, hanem összegyújtötte ), mert hitel, az nincs, de "jóárasított" ingatlanok (stb) meg egyre inkább vannak. :D

pamut 2012.08.03. 09:25:59

Jó írás, szerintem legalább annyira érdekes amit a németekről írsz mint amit a spanyolokról. Sosem értettem azokat akik képesek fogyasztásra hitelt felvenni, illetve egyáltalán hányan gondolnak bele vajon hogy a hitel az nem ajándék pénz, hanem tényleg vissza kell fizetni, kamatostul. Akkor persze már jön hogy "szemét bankok".

Azt viszont túlzásnak érzem, hogy 2 évig jár a spanyoloknál a munkanélküli járadék, és pláne hogy a korábbi fizetés arányában adják. Így aki jól keresett, lényegében egy (vagy akár két) évig úgy is dönthet hogy elnyaralgat egy szép helyi tengerparton. Meg is értem :)

redsea 2012.08.03. 09:30:21

A posztoló egy korábbi írásában vázolja a spanyol multi munkarendet, ami alapján nem csoda, hogy így érte el őket a válság.
A jelenlegi spanyol bérköltségekkel érthető, hogy a multik csak azokat a munkahelyeket hagyták az országban, amiket csak nagy nehézségek árán tudtak volna kiszervezni.

az alábbi linkről másoltam be:

hataratkelo.postr.hu/gatyaban-es-papucsban-madridban

Az órarend a következő

9:00 – érkezés az irodába

9:30-10:00 – kávészünet

11:30-12:00 - kávészünet 2, esetleg reggeli

14:00-15:00 - ebédszünet

16:30-17:00 - délutáni kávészünet (kávé opcionális)

18:00 - tolleldobás, irány haza

Mivel Spanyolországban a munkahét 39 órából áll, ezért pénteken általában egy órával előbb el lehet menni. Szerencsésebb esetekben (ilyen munkahelyem is volt) pénteken 3-kor vagy akár 2-kor is véget érhet a munkahét.

pamut 2012.08.03. 09:32:58

@freelander1:
"A vizitdíj népszavazás volt a mi "fiesztára" adott voksunk."
+1

Most persze nagy a panasz, hogy mennyire lepusztult az egészségügyi rendszer, hogy órákig kell várni a rendelőben és hónapokig a várólistán, meg a kórházakban nincs kötszer, magadnak kell venni a gyógyszert, omlik a vakolat, stb. Meg nagy a csodálkozás, hogy naponta három orvos hagyja el az országot, és egész kórházi osztályok szűnnek meg. De vizitdíj, az nincs, juhhé... szerintem még ma sem érti a többség hogy e kettő összefügg, ma is leszavazná a vizitdíjat a nagy többség, és a váróteremben meg szidna mindent és mindenkit.

RoxiSpain 2012.08.03. 09:55:51

@redsea: Nem gondolom, hogy a ledolgozott órák mennyisége (legalábbis a fent említett multis postomban) befolyásolná a gazdaságot- a franciáknál sem dolgoznak többet, vagy a hollandoknál sokan csak heti 3 napot, mégsincsenek akkora bajban, mint a spanyolok. Amúgy a multiknál is folyamatosak a leépítések- hiszen ha ennyi a szabadidő, akkor ott sok az ember- pont írtam is, hogy kb 30-50%-al többen dolgoznak ilyen helyeken (nem minden esetben), mint kellene...pl. én most fogok itt nálunk, a munkahelyemen egy idevonatkozó elemzést készíteni, előre látom mit hozok ki belőle....:o/

RoxiSpain 2012.08.03. 10:03:45

@pamut: Szerintem is érthetetlen miért jár 2 évig a munkanélküli járadék- ezalatt az 1. évben a fizud 80, a 2. évben a fizud 60%-át kapod (azt hiszem most 50%-ra akarják csökkenteni). A spanyolok bevallottan az első évet végigfiestázzák, ugyan ki akarna munkát keresni ha megkapja munka nélkül a fizu 80%-át? Ők kb. az utolsó fél évben kezdenek állást keresni, addig nem. Az itteni kormány helyében ez lenne az egyik első ddolog amihez hozzányúlnék- nem értek egyet a magyarországi 90 nappal sem, mert az meg semmire sem elég, azt hiszem az "igazságos" valahol a 2 között lenne, figyelembe véve az életkort, családi körülményeket (pl. nagycsaládosok, csükkent munkaképesség stb.) is. De persze, azt is tudni kell, hogy itt a szakszervezetek rettenetesen erősek (nem verték még szét őket, mint Magyarországon tették a rendszerváltás után), úgyhogy pillanatok alatt kiküldik az embereket az utcára tüntetni...és érdekes, itt a politikusok legalábbis meghallgatják az embereket. Persze vannak olyan helyzetek, mint a jelenlegi, amikor muszáj áldozatokat hozni, és ezt az itteni emberek nehezen értik meg.

padlas 2012.08.03. 10:19:14

Nagyon érdekes és igényesen megírt poszt! Ha jól értem, lényegében az ingatlanpiaci buborék túlpörgette a gazdaságot, aztán kipukkant, és jött a visszaesés. Ez ugye nem egyedi eset, az amcsiknál is a subprime mortgage crisis-t szokás emlegetni, mint a válság elindítóját. Szóval a hitelből való túlköltekezés nem spanyol, és nem is magyar sajátosság, sok nép beleesett ebbe a csapdába. Talán a válság ilyen szempontból tanulságos lesz, és átrendeződnek az értékrendek.

Elchango 2012.08.03. 10:26:32

@RoxiSpain: aztan mit er a szaxervezet babam? Kik ok? Be kell tojni toluk? Nehogy ma meg a szaxervezet mondja meg a frankot mit lehet tenni meg mit nem.Tisztara mintha csak a kommunista partfotitkarok 70-es evek beli intelmeit mondogatnak annyira lehet oket komolyan venni igy szimplan 2012-ben.Erosek?es? majd le lesz torve a szarvuk egy kettore.Kimennek az utcara?Es attol mitol lesz nekik jobb?Kifizeti valaki az utcarol az elmaradt jelzalogtorlesztot, szamlat?Vesz etelt az asztalra?NEM!Ez a szaxervezet majd megmutatja nektek dolog olyan mint ahogy anno egy tanarom meselte:mint aki merges es becsapja maga mogott az ajtot es ezzel meg lett oldva minden problema.
Erdekes a szaxervezet azert nem tud tuntetni,hogy a sok faszlobalo munkanelkuli segelyet csokkentsek le es NE 2 EVIG meressze a farkat hanem mar masnap induljon neki munkat keresni!Eloszor ezeket is rendbe kene tenni.En nem sajnalom oket.Kezdjenek csak idomulni egy kicsit a vilag elvarasaihoz es teljesitmenyt lerakni az asztalra es majd akkor lesz es nem hitelbol meg segelybol.Hogy hivjak az ilyen mentalitast mifelenk Magyarorszagon?Puhatestu?

ioi (törölt) 2012.08.03. 10:34:04

Kíváncsi lennék, hogy mi volt előtte, az euró előtt? Hogy emlékeznek az emberek azokra az évekre? A '90-es években ugyanúgy 20% körüli volt a munkanélküliség, mint most (aztán jött a posztban leírt hitelbumm, ugye alacsony eurókamat, ingatlanpiaci lufi), és mi a helyzet a bevándorlókkal? Csak úgy özönlöttek oda a vendégmunkások a válság előtt.

ioi (törölt) 2012.08.03. 10:37:01

@RoxiSpain: úgy hallottam, hogy már elkezdték gyengíteni a szakszervezeteket, például a céges megállapodást fölé helyezték a szektorálisnak. Persze ettől még a tagságok léteznek, utcára tudnak menni, de a jog már kevésbé áll az oldalukon.

Barakkah 2012.08.03. 10:43:07

Roxi, nagyon jó írás! Mindazonáltal, szerintem ez bőven csak a válság kezdete Spanyolországban (magam is itt lakok jelenleg), és a nagy spanyol optimizmus most majd kénytelen lesz padlót fogni.
Persze, ami eddig történt, arra egy magyar ember legfeljebb csak legyint, hogy nálunk ennél sokkal keményebb a helyzet már jó ideje.

Viszont már rebesgetik, hogy Spanyolországnak a banki mentőcsomagon keresztül egy teljes, állami mentőcsomagra is szüksége lesz, akár 300-400 milliárd euró nagyságrendben. Ennek nagyon csúnya vége lesz, mert csak halmozni fogják tovább az államadósságot és nem lesz mitől beinduljon a gazdaság, közben pedig sok minden elindul a leépülés irányába (oktatás, egészségügy, pl.).

kissnyul 2012.08.03. 10:44:20

@RoxiSpain: Látszik, hogy még nem voltál munkanélküli Spanyolországban. Nem jár 2 év munkanélküli automatikusan minden ledolgozott 3 hónap után jár egy hónap munkanélküli max. 2 év, amikor is a volt fizetésed vagy fizetések alapján (ha mondjuk több helyen dolgoztál egymás után) megállapítanak egy napi összeget, azt ugye fel szorozzák 30-al és annak kapod meg elöször a 80% utána eddig a 60%-át majd most ha az új törvény életbe lép az 50%-át, de ez 6 hónap után van és nem 1 év után. A kifizetett összegnek a meghatározott napi összeg ellenére is van maximuma, ami azt jelenti, hogy ha egyedül álló vagy nincs eltartottad se, akkor lehet, hogy a teljes idö alatt, amikor kapod a munkanélkülit végig csak 60% (most majd 50%) - át kéne hogy fizessék a napi díj 30x-nak, de ez igazából csak az a max. összeg, amit kézhez kapsz. Természetesen ez inkább akkor van ha tényleg jó volt a fizetésed, amikor dolgoztál. Kíváncsi lennék hogy hány lustulo spanyol vagy bevándorló munkanélküli cserélne veled a "bulizos hónapok" alatt. Megnézném hogy hova mész fiestázni a munkanélküli segélyböl, és amikor fizeted a lakbért, a kaját, a számlákat - egyébként a szolgáltatok november óta minden honapban emelik a díjakat- a segélyböl, akkor is azt mondanád, hogy a kormánynak hozzá kéne nyulnia a segélyekhez??

Illye26 2012.08.03. 10:51:22

@kissnyul: Ott akkor is 2 évig jár (max.) a juttatás, itt Mo.-n pedig 3 hónapig kapod max. a mindenkori minimálbért (ha havi 800 nettód volt, akkor is csak minimálbért kapsz!), utána pedig havi 28.500 Ft-tal motiválnak a munka világába való visszatérésre. Természetesen lehet közmunkára menni, amennyiben szeretsz 2-3 osztályt végzett, főként cigányokból álló brigáddal együtt gereblyézni.

VíziLó 2012.08.03. 10:54:38

Én is olvastam ezt a szavazást, ahol a bikafuttatást preferálták a munkahelyteremtő program finanszírozása helyett. Mindeközben Svájc leszavazta az éves szabadság növelését, mert a belátták, hogy ez veszélybe sodorná a munkahelyeket és a gazdaságot. Itt nyilván mentalitásbeli különbségek is szerepet játszanak, de a következményei ennek is megvannak.

2012.08.03. 11:16:34

En nem szeretem ezt a jelenlegi trendi divatot, hogy mindenert elkezdjuk a nemet bankokat es Nemetorszagot okolni, es erre hivatkozva versengenek egymassal az allamok, hogy ki tud tobb penzt kisajtolni a nemetekbol. Csak nehogy egyszer a nyarifagyi visszanyaljon, es a nemeteknek eleguk legyen ebbol a mentegetos cirkuszbol! (Mint ahogy ez lassan, de biztosan korvonalazodik is...)

Amit viszont nem ertek, hogy ha jol tudom az epitoiparban foleg roman es afrikai vendegmunkasok dolgoztak. Miert nem lehet azokat hazapaterolni? Ez persze onmagaban nem oldja meg a problemat, de szerintem mindenkeppen javitana, mivel csak Romaniabol 1,5-2 millio ember ment dolgozni Spanyolorszagba. Es elsosorban nem a magasan kepzett retegek.

Péter9876543 2012.08.03. 11:18:11

A spanyolok és a többi déli nép csak úgy tud kilábalni a válságból, ha végre elkezdenek - megtanulnak - dolgozni! 25 %-os munkanélküliséggel - a fiatalok körében 50%, ami szinte hihetetlen !!!! - mit akarnak? Majd maguktól rendbejönnek a dogok? Vagy fizessenek megint a németek, csak azért mert ők ésszel csinálják a dolgokat, szorgalmasak, dolgoznak? Egy vicc, hogy Németország (Ausztria, Hollandia etc.) tartja el az egész léhűtő dél-európai bagázst. Meg kéne nézni kicsit a PIGS (Portugal-Italy-Greece-Spain) munkanélküliségi adatait! A számok ugyanis nem hazudnak. Dél-Európa kompletten csődben van, az államadósságai visszafizethetetlenek. (Mondjuk nagyobb gond, hogy nem is akarják visszafizetni....)

Ezek az országok hosszú évekig (évtizedekig) éltek magasan a lehetőségeik felett más pénzéből. És természetesen most is azt várják, hogy más fizessen helyettük......és sajnos ha ezt lebontjuk egyéni szintre, 10 emberből 9-nél ugyanezt látjuk. Nyilván ez nem spanyolspecifikus dolog, nálunk ugyanez a helyzet.

édeseim 2012.08.03. 11:20:16

@Illye26: Én voltam Mo.-on munkanélküli 1 évig. A fizetésemböl éveken keresztül vonták a 3 % munkanélk. segélyre a járulékot, majd munkanélk.ként kaptam a fizetésem 75 %-át , de valakinek kellett az emberek pénze és túl sok volt a munkanélküli. Erre levették az 1 évet fél évre, majd 3 hónapra. Ettöl több munkahely lett?? Kevesebb munkanélküli?? Fel sem vesznek 30 -on túl! Nincs kinn a fenekem, akkor már labdába sem rúgok! Nincs sógor-koma, aki segitsen!! Akkor meg miröl beszélünk?!

Haloperidol 2012.08.03. 11:40:06

Hat igen, Spanyolorszag, Gorogorszag, Magyarorszag ezekben a tekintetekben (marmint az elk*rt gazdasag) erossen hasonlitanak egymasra.
Mondjuk kivancsi vagyok, hogy hol lesz elobb olyan kormany, amelyik normalis szabalyozasi kornyezetet tud teremteni es amelyik "vissza tudja csinalni" az egeszet a novekedesi palyara. Szerintem annyiban Mo. lehet elonyben, hogy itt az emberek jobban beletorodnek a megszoritasokba, hiszen mar 50 eve ezt hajtogatjak az aktualis kormanyok, h "nekunk meg meg kell huzni a nadragszijat, de a gyerekeknek mar jo lesz..." Viszont mind a gorogok, mind a spanyolok mar "fiestaznak" par evtizede, nekik kicsit nehezebb lesz a het szuk esztendo.
Mondjuk a problema az az, h onmagaban a megszoritasok nem elegendoek, hanem egy normalis gazdasagpolitika is kell melle. Viszont ebben lehet, h Mo. hatranyban van. :)

il_ 2012.08.03. 11:41:06

Mindez a valóságban; az EU feltőkésíti a benkokat, akik ezek után továbbrais b.sznak hitelezni, a válság egyre mélyül, a bankok még több pénzt követelnek és kapnak, majd egymást premizálják, hogy milyen k.rva jól kijöttek ebből a válságból is.

ioi (törölt) 2012.08.03. 11:42:14

@Nyulz of the World: "En nem szeretem ezt a jelenlegi trendi divatot, hogy mindenert elkezdjuk a nemet bankokat es Nemetorszagot okolni"

A német bankok vastagon benne voltak az ingatlanlufi fújásában, sok beruházást csináltak az olcsó pénzből Spanyolországban is, nyomták az ingatlanspekulációt.. Szóval ezért is szokták - na nem az utca népe hivatkozik erre.. - hibáztatni őket.

LittleG (uk) 2012.08.03. 11:53:55

@padlas: a subprime mortgage-ről jut eszembe egy kis videó, ami teljesen közérthetően magyarázza meg, hogy is lett a krízis (azelőtt is tudtam nagyjából, de nem-pénzügyesként ez gyújtott teljes fényt az elmémben).

Hátha másnak is hasznos/tetszik:

www.youtube.com/watch?v=qqUGoVez8xg&feature=player_embedded

Zombinyussz 2012.08.03. 12:01:24

Spanyol barátnőm tegnap érkezett Angliába (jó széllel, barátja odavalósi :) ). Valahányszor az aktuálpolitikai helyzet volt terítéken köztünk, az az érzésem támadt, hogy spanyolul beszélgetek egy elkeseredett magyar barátommal a 18-25-ös korosztályból...

Kis kitérő a vizitdíjra. Dániában ingyenes az EÜ, az oktatás, cserébe a legalacsonyabb adókulcs 42% (beleszámolva a 8%-os munkáltatói járulékot). Ja, és az adót valóban a "póóóógááárok"-ra költik, így fenn lehet tartani ezeket "ingyen".
Meg nem nevezendő magyar SZTK rendelőben a padló megmaradt, kb. kuka mellől hozott linóleum-mozaikokból van összefércelve, az orvos lelép a 4 órás rendelése felénél, majd a rendelés végén kijelentik, hogy mégsincs helyettesítés; a mosdóban a csaptelepnek hűlt helye, de többszázezer HUF-ra rúgó plazmatévé a folyosó két végén ott figyel. Nnna...

laci_52 2012.08.03. 12:10:08

Lehet, hogy a mentalitásban van valami kevés hasonlóság, de a különbség a lényeg: a spanyolok manapság, a válság idején is számunkra abszolút utolérhetetlen életszínvonala.

2012.08.03. 12:15:31

@iOi: "vastagon benne voltak az ingatlanlufi fújásában, sok beruházást csináltak az olcsó pénzből Spanyolországban is, nyomták az ingatlanspekulációt.."

Ezt kifejtened kicsit bovebben mire gondolsz? Mert ez igy minimum ertelmetlen, ha nem netto baromsag. Bocs. Miert lenne ingatlanspekulacio (egyaltalan mi szamit ingatlanspekulacionak?) az, hogy valaki sok beruhazast finansziroz, mert van ra igeny? Tudom, hogy ez is resze a "gonosz valsogot kirobbanto Nemetorszag" elmeleteknek, de ezzel akkor sem ertek egyet. Egyszeruen Nemetorszag egy nagyon jol tervezett es fegyelmezett gazdasagpolitikaval 20 ev alatt felporgette a sajat, majd az eurozona gazdasagat, es ezzel sokan nem birtak/birnak lepest tartani. Miert nem pukkad ki pl az osztrak ingatlanlufi? Egyszeruen azert, mert nincs. Pedig itt aztan tenyleg minden a nemet gazdasagtol fugg. Egyszeruen az van, hogy sok orszag ugy akart nemet szinvonalon elni (illetve pontosabban annal is jobban, lasd csak a cikkben leirtakat), hogy kozben a nemet gazdasagpolitika es tarsadalom fegyelmezettsegen rohognek es vicceket gyartanak belole. Most latjuk az eredmenyt.

kosher gázkamra 2012.08.03. 12:27:07

Hogyaszongya: "itt a közszféra jóval többet keresett és kevesebbet dolgozott, mint a versenyszféra". Ez nálunk is így van, ezen nem lehetne valahogy változtatni?

OmegaMale 2012.08.03. 12:27:24

"2008-ig, a válság kitöréséig (ami itt inkább a következő évben kezdte el éreztetni a hatását) minden rendben volt"

és

"Aztán ahogy kipukkadt az ingatlanlufi"

Vagyis már 2008 előtt sem volt minden rendben, mert akkor ugye már javában fújták a lufit...

PC Plum 2012.08.03. 12:31:51

@Zombinyussz: A két tévét a folyosóra valamelyik orvos valamelyik EÜ szolgáltató cége szerelte fel, hogy azon a gyógyszergyártók reklámja menjen folyamatosan.

ioi (törölt) 2012.08.03. 12:50:12

@Nyulz of the World: kösz, hogy le"nettóbaromságoztad"... azért válaszolok, de utolsó volt. ha vitatkozunk, annak is megvan a normális hangneme.

Ingatlanra spekulálni ott lehet, ahol arra számítanak, hogy mennek felfelé az árak. Ergo azokban az országokban, amelyek magországnak számítanak, pl. említetted Ausztria, ott akkora áremelkedés már nem lesz, nem úgy egy frissen euróhoz csatlakozott országban, ahol az életszínvonal a maghoz képest relatív alacsony, és ahol euró miatt hirtelen lemennek a kamatok, és lehet rá számítani, hogy mindenki ingatlant akar majd venni, legalábbis addig, amíg ez így van.

Azzal a részével egyetértek, hogy az életszínvonalat felpumpálták a politikusok, ők is az alacsony kamatokra bazíroztak...

2012.08.03. 13:00:41

@iOi: Ne legy tulerzekeny. Ez meg szerintem boven benne van a normalis hangnemben, tudod, nem teged hulyeztelek le, csak mit irtal. Ez eleg nagy kulonbseg! ;) Es meg azt is odairtam, hogy "bocs". ;) Szoval nyugi, nem kell mindenre csipobol tuzelni... :)

2012.08.03. 13:06:23

@iOi: De hogy az erdemi reszere valaszoljak: ilyen alapon minden befektetes spekulacio. Jojjon a kommunista tervgazdalkodas, ott aztan nem lehet spekulalni. Ertem amit irsz (meg a felreertesek elkerulese veget tudom, mit szoktak spekulacionak nevezni), csak ebben az esetben nem vagyok meggyozodve rola, hogy ez a hatar melyik oldalan van. Az ilyen jellegu valuta ugyletek nalam is kemenyen ebbe a kategoriaba esnek, de azert a tobbi befektetest en ovatosabban kezelnem, mielott siman lespekulaciozom. De ez inkabb egy terminologiai kerdes, azon valoban nem valtoztat, hogy a spanyolok nagy fekaliaban csucsulnek. Az pedig mar megint inkabb ideologiai kerdes, hogy ennek ok maguk vagy a gonosz es kapzsi nemetek az okai.

ioi (törölt) 2012.08.03. 13:14:30

@Nyulz of the World: A spekuláció nem olyan csúnya szó egyébként, és létezik a definíció, hogy a befektetési szakmában mikor mondják valamire, hogy az az. Ez nem feltétlenül pejoratív, inkább befektetőtípus és vérmérséklet kérdése. Benne van a kalkulált kockázat, és nem egyenlő az angol gamblinggel (ami kábé hazardírozás).

Nem mondtam, hogy mindenért a németek a felelősek, természetesen nem háríthatják el a felelősséget magukról, és az ingatlanspekulációt is meg tudták volna fékezni... akár szabályozási eszközökkel, ha akarták volna.. de hát a szárnyalás minden politikusnak jól esik, majd pont biztos korlátozni szeretné.

Az is érdekes lesz, amikor a 80-90%-os államadósságon ülő németekkel és franciákkal is baj lesz.

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2012.08.03. 13:17:04

@Nyulz of the World: "egyaltalan mi szamit ingatlanspekulacionak?) "

Az, ha mestersegesen ( p.l. olcso penzzel ) tamasztunk keresletet, amely az arakat ( telek, lakas, stb ) arakat megnoveli.

brillcsirke 2012.08.03. 13:23:27

Illye26:"Természetesen lehet közmunkára menni, amennyiben szeretsz 2-3 osztályt végzett, főként cigányokból álló brigáddal együtt gereblyézni."

Best

2012.08.03. 13:23:27

@iOi: "Az is érdekes lesz, amikor a 80-90%-os államadósságon ülő németekkel és franciákkal is baj lesz. "

Na igen, ez mar egy izgalmasabb kerdes... Bizzunk benne, hogy megsem, de ha megis, akkor viszont mindegy, hogy a penzedet a parnaban, ingatlanban vagy aranyban tartod... En legalabbis ettol felek...

Péter9876543 2012.08.03. 13:54:27

@iOi: "Az is érdekes lesz, amikor a 80-90%-os államadósságon ülő németekkel és franciákkal is baj lesz."

Meg az is érdekes, hogy a német államkötvények negatív hozammal mennek el..... ami konkrétan azt jelenti, hogy a befektetők-spekulánsok-gamblerek :), egyszóval a piac inkább pénzt veszít, csak azért, hogy a pénzét biztonságban tudhassa, mert a német gazdaságot ítéli meg a legbiztonságosabbnak per pillanat.........mindettől függetlenül persze Németországot is megviseli a mostani helyzet és erősen visszahúzza Európa.

édeseim 2012.08.03. 14:02:32

Kissé elkalandoztak a hozzászólások, bár a posztot mindenki dicséri, ez tény. Csak a posztoló arról nem irt, hogy akinek van munkája, annak bizony válság sincs. (lásd. az irót) A dolgozó spanyolok nem panaszkodnak, mindent meg tudnak venni, nyaralni is tudnak. Nem lakom ugyan a meglehetösen drága Alcala de Henares-ben, házat sem tudok bérelni, de ennek ellenére úgy látom, hogy csak azért mert leértékelés van, nem vásárolnak a spanyolok. Ha valami kell, azt megveszik egyébként is. A vásárok idején is tömeg van az üzletekben, meg egyébként is tömeg van. Semmi újdonság. Sokkal kevesebb hitelt vettek fel, mint a magyarok, sokkal több megtakaritással rendelkeztek, mint a magyarok. Van ismerösöm, akinek 9 boltja és 3 lakása van kiadva 900 euro/hó/üzlet és lakás. Igaz, nem ez az átlag, de sok ilyen van. 1.200 euróért is bérelnek, határ a csillagos ég. Amig ki lehet adni ilyen árakon lakásokat, házakat, addig nincs válság. Csak annak az 5 millio embernek, aki munkanélküli. A bevándorlók háttérbe szorulnak, nem kapnak munkát, egyeseket kivéve. Ezek az egyesek meg osztják az észt. Ez a legjobb az egészben. Tipikusan, magyar módra megváltják a világot.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.08.03. 14:11:23

@édeseim: " A bevándorlók háttérbe szorulnak, nem kapnak munkát, egyeseket kivéve. Ezek az egyesek meg osztják az észt. Ez a legjobb az egészben. Tipikusan, magyar módra megváltják a világot."

A bevándorlók - ha nincs piacképes képzettségük ,- mindenhol háttérbe szorulnak.
Első a helyi, utána a bevándorló. Ezen nincs mit megsértődni.
Nehogy már Roxi legyen a felelős, mert másnak nincs munkája...

tucano 2012.08.03. 14:19:25

Van egy nagyon fontos különbség a spanyolok és mi közöttünk. A spanyolok termelnek és van magántulajdon. Emiatt minden nehézség ellenére, nagy társadalmi harcok árán, de tudnak boldogulni. Mi sajnos a portugál vonalat követjük, azaz kinyírjuk a magántulajdont és mindenkit állambácsi keblére öleltetünk. Ennél rosszabb politika a világon nincs. Értem én, hogy lehet utálni a szabadversenyt, de az állam nem csak rossz gazda, hanem maga az állandó válság.

édeseim 2012.08.03. 14:33:05

@tilmir: Senki nem sértödött meg, én sem, nem is hibáztattam senkit, Roxit sem. Ö egy rendkivül szerencsés, ügyes és nagyon okos emberke. Igy kell csinálni, ahogy ö is teszi. Nem lesz soha munkanélküli, mert annyira piacképes bevándorló. Teljesen egyetértek Veled.

tucano 2012.08.03. 14:33:28

@édeseim: @tilmir: Sosem biztos, hogy első a helyi, második a bevándorló, Sok változós történet ez. Mondjuk válság van, hazai doktor úr a melóért havi 7.000 eurót kér, magyar bevándorló 4.000-et, ó mond te kit választanál? :D
Általánosságban nehezebb a bevándorlóknak, de sztem főleg Európában egyre inkább a gazdasági racionalitás dönt és egyre kevésbé a nemzetiség.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.08.03. 14:49:25

@tucano: Ok, revidiálom az álláspontom.
:)
Valóban, ilyen eset is lehetséges. Itt azonban - mivel a válság bennünket kevésbé érintett -, ezért nálunk még ez a jellemző. Olykor azt sem mérlegelik, hogy a helyi esetleg "segg-hülye". (bocs)
A sorrend : Helyi, német, bevándorló.
Igaz hallottam olyan esetről is, amikor nem volt egy top-menedzseri funkcióra helyi jelentkező, és pillanatok alatt felvettek egy külföldit.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.08.03. 14:50:06

@édeseim: Ok, lehet meleg van, de nekem valahogy ez jött le...
:)

mommmmo 2012.08.03. 14:55:31

Nekem az jott le a Hataratkelos hozzaszolasokbol, hogy a "helyiek preferalasa" tok mas orszagonkent, es orszagonkent is mas lehet egy kozmopolita nagyvarosban es egy videkiesebb helyen.
Van ahol szinte alig erzekelheto, mashol pedig nagyon is.

Amugy csatlakozom az elottem szolokhoz, nagyon jo volt a cikk es egyfajta hianypotlo is. (mindig is kivancsi voltam, Europa nyugati fele hogy eli meg a valsagot)

tucano 2012.08.03. 14:57:32

@tilmir: na, ezt úgyis tesztelni fogom:)

édeseim 2012.08.03. 15:02:58

@tilmir: Csak arról van szó, hogy nem Roxinak kell megmondani, hogy mit, hol kell elkezdeni, amikor ö még sosem volt munkanélküli, a legnagyobb válságban sem, söt a férjét is sikerült betenni egy munkahelyre, amikor rajta kívül több millió a spanyol munkanélküli, tehát nem a bevándorlókra várnak. A több millió munkanélküli spanyol nem mind képzetlen, így csak ök tudják ezeket a helyeket betölteni. Nem akarok személyeskedni, sem vitatkozni, de azért neki átlagon felül jól megy.

artbrigitta 2012.08.03. 15:03:20

Mindenesetre 2008 elôtt a spanyol gazdaságnak jól ment, az emberek túlköltekeztek az igaz, nem gondoltak bele, hogy fogják visszafizetni, az lehet. de úgy gondolták, hogy igen lesz pénz rá, és lett is volna ha nem jön a válsag. De senki, nem számított arra, hogy az egész ki fog pukkadni. Legalábbis az átlagemberek nem. Minden szép és jó volt, miért gondolták volna, hogy hirtelen vége lesz. Hány politikus vagy bankár, gazdasági szakember kiabált 2008 elôtt, hogy, hé emberek nem lesz ez így jó ez egy egy lufi ami elôbb vagy utóbb kipukkad?

tucano 2012.08.03. 15:09:48

@artbrigitta: nagyon sok, de a kutya sem hallgatott rájuk. Nekem 2006-ban mondták először az amerikai hitelválságot miatti bedőlésláncot. 2007-ben szóltak, hogy azonnal eladni mindent Magyarországon (és nem hittem el a hülye fejemmel!!!), pedig profik szóltak:(

artbrigitta 2012.08.03. 15:10:51

Én 1996 óta élek Spanyolhonban. Akkor jöttem amikor Aznar megnyerte az elôrehozott választasokat.
A spanyolok már akkor is jól éltek Igaz elôtte volt munkanélküliség de erre találták ki az épitkezést mint gazdasági húzóágat, ami igen jól be is vát eleinte. A spanyolok már régóta jól élnek, ne felejtsük, hogy ôk már 86 óta az Unio tagjai. Sôt az euro elôtt még jobb volt, mivel az euro bevezetése felvitte az árakat azóta minden drágább.
A bevándorlok is csak 1999- 2000 óta jönnek tömegével mivel az építôipar felszívta ôket. Mindez most majd megváltozik

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.08.03. 15:10:58

@édeseim: Így már más. :) Értelek.
Hozzánk mostanság sok spanyol jön.
Nyilván nem véletlen.

artbrigitta 2012.08.03. 15:12:47

@tucano: Hát ez az, ha valaki szólt is a kutya se hallgatott rájuk, mindenki igyekezett úgy csinálni mintha minden rendben menne

tucano 2012.08.03. 15:20:10

@artbrigitta: Az érdekes az számomra utólag, hogy mi pont a nyomorunkban bíztunk. Amiknál "tükörtesztre kaptak hitelt", tudod ha lélegzett, akkor vihette a pénzt. Nálunk meg rabszolgásítás történt. Ezért a legnagyobb guruk is meg voltak róla győződve, hogy mindenki tudja fizetni a hitelét, mert annyira komoly biztosítékokat vártak el a bankok. Otthon és ott voltam, amikor rájöttek a az óriás ingatlanosok, hogy mi lesz (persze azt ők se gondolták, hogy idáig süllyed a Titanic), döbbenetes volt. Azért írtam, hogy nem lehet a helyzetünket hasonlítani a spanyolokéval, mert ott van magántulajdon, nálunk meg semmi, csak a "válság" és a mindig segítőkész állam bácsi.

artbrigitta 2012.08.03. 15:26:19

Mindenesetre a spanyolok jól élnek még most is, még igy is.
egyrészt mert alapvetôen jó kedvû nép, amit én mindig is nagyon szerettem bennük. mástrész ahogy Roxi is irta: "Hogy miért? Mert a spanyol egy büszke, tradicionális, de megújulásra képes nép, és mert ebben az országban rengeteg a kiaknázatlan tartalék- akár az emberek energiájára, akár a környezetre gondolok."

Azonkìvül az emberek segítik egymást, a családok összefognak, A szülôk támogatják a gyerekeiket a testvérek egymást stb. De kisebb helyeken ahol az emberek ismerik egymást mindenki összefog ha valaki bajba kerül, segítik ahogy tudják
Az adakozásnak az egymás segítésének az önkéttességnek itt sok hagyomanya van és nagyon is elô, mûködô dolog.
Azonkivûl a spanyoloknak ha jól megy nem erôltetik meg magukat, de ha kell igenis sokat tudnak dolgozni.
Egy spanyolnak mindig is az volt az álma, hogy hivatalban dolgozon, lehetôleg közalkalmazottként, persze közel a lakhelyéhez és a kedvenc bárjához. De azért csak egy szép elképzelés. A legtöbb embernek azért muszáj dolgozni és nem is keveset. Ennek ellenére azért dolgoznak, hogy éljenek, és nem fordítva.

mommmmo 2012.08.03. 15:31:40

@tucano: Tudod ezzel az a baj Tucano, hogy a kozgazdaszok allandoan es megallas nelkul huhognak a keszulo valsagokrol, nem csak 2007-ben huhogtak, hanem mar joval elotte is, folyamatosan, meg most is sokan a valsag tovabbi erosodeset josoljak:).

Az alapelv az, hogyha nem lesz igaz, akkor kit erdekel, hogyha meg bejon akkor "ok megmondtak"... meg hullamhegyek meg volgyek ugyis mindig vannak a gazdasagban, szoval ugyis lehet arra hivatkozni, hogy a valsag nem akkor jott, amikor josoltak, hanem kisse kesobb es igy tovabb...

Raadasul meg egy olyan jelenseg is van a vilagban, hogyha egy regionak , vagy egy piacnak jol megy, (lasd most Kina) akkor mindenki ott akar befektetni es az alapbol beindit egy lufifujast, ami alapbol ki fog pukkani, szoval hogyha valaki megjosolja, hogy egy most jol meno dolog be fog fuccsolni, akkor az tuti, hogy elobb utobb szinten bejon.
Szoval az en effele kutatoi prognozisokban nem nagyon hiszek, es mindenkit tokeletesen megertek, aki nem ez alapjan iranyitja az eletet.

artbrigitta 2012.08.03. 15:42:41

Amúgy a baj nem is a lufi kipukknása, hanem hogy azóta nem született igazi megoldás, A megválasztott (spanyol) vezetôink nem megoldást kerestek hanem görgetik a problémahalmazt maguk elôtt ami mint egy hógólyó csak egyre nô. Azon nem csodálkozik senki, hogy miért négy évvel a pukknanás után van igazán bajban Spo.?
Nem a túlköltekezés a legnagyobb baj, hanem hogy még nem született igazi válasz a problémára.

mommmmo 2012.08.03. 15:43:34

Persze elhiszem, hogy ez az egesz valsag mar legalabb 10 eve epult felfele, es ezert huhogtak mar 10 eve, de azt tenyleg nem lehet tudni, hogy melyik nagy gazdasagi "piramisjatek" mikor fog osszeomlani, es mikor erdemes beszallni, meg kiszallni...

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.08.03. 15:52:49

@mommmmo: Nézzétek meg a Bennfentesek c. filmet. Sok minden kiderül belőle.
Hogy mikor kell ki- és beszállni? Azt mi soha nem tudjuk meg.
:)

padlas 2012.08.03. 15:55:10

En nem ertem azokat, akik szerint akinek jol megy, az ne magyarazzon arrol, hogy mit hogyan kene csinalni. Akkor megis kinek kene, akinek rosszul megy? Nem lehet, hogy annak pont azert megy rosszul, mert nem tudja, mit hogyan erdemes csinalni? Lehet, hogy idegesito, mikor olyasvalaki osztja az eszt, akinek jol megy a dolga, na de masreszrol meg valamilyen szinten az termeszetes, hogy az osztja az eszt, akinek van...
(tudom, tudom, masreszrol aki sajat boren atel valamit, annak kozelebbi infoja van a dolog meneterol, de azert megiscsak lehet hogy erdemes lenne meghallgatnia azokat, akik nem estek bele abba a csapdaba amibe o)

Barakkah 2012.08.03. 16:06:04

@artbrigitta: "Nem a túlköltekezés a legnagyobb baj, hanem hogy még nem született igazi válasz a problémára."

Nem is fog, csak gyorsulva egyre mélyebbre süllyed az ország a kakiba. Valóban itt még vannak tartalékok, anyagilag és lelkiekben, de a spanyolok nagyon ráérősek, a válságban sem nagyon kapkodják magukat és nagyot fognak nézni, hogy sorra egyre újabb és újabb megszorítások jönnek majd.

Tegnapelőttől egyébként itt munkanélkülki vagyok, egyetemen dolgoztam és nem volt semmilyen lehetőségem tovább maradni, pedig itteni viszonyok közt az egyik legjobb kutatócsoportban dolgoztam. Nemsokára Németországban folytatom tovább. Itt Spanyolországban oktatás, kutatás-fejlesztés terén az eddig sem túl erős általános színvonal sajnos indul a mélységekbe, folyamatosan vonják el a pénzeket és pillanatok alatt tönkre fogják tenni azt, amit az elmúlt évtizedben felépítettek.

artbrigitta 2012.08.03. 16:23:31

@Barakkah:

A válság nem egyformán érinti sem a térségeket sem a szakmákat. Ebben igazad van, hogy a kutatás fejlesztés sosem volt erôsége a spanyoloknak.

Barakkah 2012.08.03. 16:39:03

@artbrigitta: Csak hát éppen ez az ágazat lehetne egy kitörési pont közép- és hosszú távon. Nyilván a rövidtávú problémákat emellett még mefelelően kezelniük kell, viszont stabilan versenyképesek csak úgy lehetnek, ha a kutatás-fejlesztésre még inkább ráerősítenének a válságban. Ehelyett itt most gyakorlatilag szőnyegbombázást kezdtek el, fiatal spanyol kutatók is szépen hagyják el az országot, mert más helyen sokkal jobbak és kiszámíthatóbbak a lehetőségeik. Ez óriási hiba - nem mellesleg megint csak hozhatunk párhuzamot Magyarországgal, ahol ugyancsak teljesen elvesztegetik azt a szellemi potenciált, amire valamirevaló versenyképes gazdaságot lehetne építeni.

artbrigitta 2012.08.03. 16:59:24

Spanyolországnak sosem volt erôsége a kutatás- fejlesztés.

A párom mindig azzal viccel, hogy a spanyolok két nagy találmányt adtak a világnak, és mindkettô abból áll, hogy egy botot raktak egy meglévô dologhoz, Az egyik a felmosó a másik a nyalóka. :)

Inkább mindig is turismusban, sôt mezôgazdaságban jeleskedtek. (Már ha csak arra gondolok, hogy az olasz pasta is a kastiliai mesetán nô meg durum búzaként, vagy az "olivaolaj" is itt terem stb. :) )
De pont Magyarország lehetne az az ország ami a kiemelkedését a kutatás- fejlesztésnek köszönhetné.

tucano 2012.08.03. 17:02:10

@mommmmo: @tilmir: Akkor sajnos én voltam hülye, mert nagyon bennfentes pozícióban voltam, egyszerűen nem hallgattam az okosokra, akik már nagyon tudták, hogy mi jön. Igaz, akkor még csak ingatlaniparban, de nagyon pontosan tudták a világszerte bekövetkező válságot. Azt persze nem lehetett tudni, hogy ügyes vezetőink pakolnak még rá több lapáttal.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.08.03. 17:17:41

@tucano: Ez így van. Pontosan tudták, hogy ez fog következni, hisz ott erre játszottak. :(
Itt meg egyszerűen hülyék.
Amikor Amerika kipukkant nekünk még akkor is azt szajkózta a banki felsővezetés, hogy "nincs probléma, Amerika messze van".
(?)

Világpolgár2012 2012.08.03. 17:40:42

Tényleg nagyon jó cikk volt.

Én csak annyit tennék hozzá, hogy a spanyol ingatlanlufihoz és annak kidurranásához nagyban hozzájárultak a külföldi befektetők is. A válság óta szinte teljesen eltűntek az főleg angol és ír befektetők, szóval nincs aki megvegye a sok-sok befejezett/vagy éppen befejezetlen új ingatlant. Túlkínálat lett a piacon, az meg egyértelműen az árak csökkenéséhez és az ingatlanpiac zsugorodásához vezet.

Ahogy írta Momo, a sok befektető, akiknek még volt pénze, új piacok után kutat és nagyon könnyen kialakulhatnak és kidurranhatnak az ilyen lufik ezen új országokban is (ingatlan és más területen is).

tucano 2012.08.03. 18:13:59

@tilmir: Nálunk is ez volt, főleg nekem kellett szajkóznom, pedig már 2007. közepén nyilvánvaló volt hogy mi lesz, de a céges marketinges mégse mondhatja, hogy csőd lesz meneküljetek.
Hogy ne offoljak annyira, egyik barátom Spanyolországban él és merő véletlenből a válság kitörése előtt kapott munkát máshol és eladta az épülő lakását. Ha ugyanezt három hónappal később tette volna meg, akkor a befektetése majd felét bukta volna, mostanra meg az egészet, mert az is az egyik soha fel nem épülő spanyol szellemvárosban van, döbbenetes képeket mutatott róla.

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2012.08.03. 19:04:32

Bárcsak minden kívánságom így teljesülne!
A napokban gondolkodtam, hogy milyen jó lenne, ha valaki írna arról, hogy mi történik most Spanyolországban, hogyan érinti ez az ott élő embereket.
Mi áprilisban töltöttünk ott 2 hetet a tengerparton, természetesen semmi jelét nem láttuk a válságnak.
Talán csak arra figyeltünk fel, hogy rengeteg eladó lakás, ház volt.
Bezárt üzlethelységeket is láttunk, de ezt arra fogtuk, hogy még nincs szezon.
A hotelben sok spanyol töltötte a húsvétot, teltház volt. Utána mondjuk láttuk, hogy sok hotel kiírta, hogy csak hétvégén van nyitva.

padlas 2012.08.03. 20:22:16

@mommmmo: @tucano: szerintem mindkettőtöknek igaza van. Ott van például Nyilasi Attila, aki a blogján mindenki számára elérhetően leírta, hogy jön a válság (lásd nyilasi.hu, válság dosszié). Szerintem nagyon okos ember, érdemes követni az írásait. Nade azóta is mind csak azt magyarázza, hogy irtó nagy gáz van, jön az újabb válság (vagyis az előzőnek további hullámai). Ha rá hallgatna az ember, 4 éve folyamatosan short pozíciókban ülne, miközben elképesztő tőzsdepiaci rallyk zajlanak le. Szóval szerintem ebben igaza van Momónak, egy dolog huhogni, hogy baj van, és más dolog pontosan előrejelezni, hogy mikor robban a bomba.
Viszont Tucanonak meg abban van igaza, hogy érdemes hallgatni a szakértőkre, mert ha szar van a palacsintában, akkor nem érdemes palacsintát venni. Magyarán, ha levezetik neked, hogy az ingatlanpiacon zűr van, akkor ne vegyél ingatlant, mert kipukkan a lufi, aztán ottmaradsz a nagy semmivel. Ha a bankszektorral, akkor bankrészvényt ne, ha a forinttal, akkor forintot ne. Hasonlóképpen, ha jön a válság, ne adósodj el, főleg ne devizában. Aztán lehet, hogy bekövetkezik a káosz, és lehet, hogy nem, de nem árt az elővigyázatosság.
Amit fontos látni, hogy ez teljesen más szemlélet, mint az, hogy tudom, hogy mikor mi történik. Például ha tutira tudnám, hogy melyik dominó mikor dől le, akkor nem egyszerűen kerülném azt a befektetési formát, hanem megshortolnám az érintett részvényeket/devizát. De nem tudom, hogy mikor következik be a katasztrófa, ahogy abban sem vagyok biztos, hogy bekövetkezik. Például a Lehman Brothers bedőlt, viszont mint kiderült, az angol bankrendszer is hajszálnyira volt az összeomlástól a válság idején, végül mégis megúszták. Aki az angolok bedőlésére játszott, bukott. Aki egyszerűen megpróbálta biztonságba helyezni a pénzét, az nem. Szóval attól még hogy para van, még nem biztos, hogy bekövetkezik a legrosszabb, de nem árt úgy készülni, hogy ha bekövetkezik, akkor ne érintsen minket nagyon rosszul. És ilyen szempontból nem árt tájékozódni, figyelni a szakértőkre, hogy tudjuk, mely területeken lesz potenciálisan zűr.

3F 2012.08.03. 21:33:29

Kb ennyi esélye van ezeknek az országoknak kilábalni a csődből!
www.youtube.com/watch?v=5IOlIWjtVg0&feature=player_embedded
A forgatókönyv már kész!!

Bilbo 2012.08.12. 13:41:10

Az én tapasztalatom szerint nem az a baj, hogy nem dolgoznak.
(Ez igaz, de ettol meg lehetne egy stabil gazdasaguk.)

Az a baj, hogy tul sokat fogyasztanak, es van egy olyan szemleletuk, amely lehetetlenne tesz egy stabil gazdasagot.

Meg a szegenyebbje is arrol beszel, hany casa-ja, piso-ja van Madridban, milyen draga uj kocsit vett, stb. Az ertekek fejuk tetejen allnak.

Egy nemet nem fog arrol beszelni az ebedloasztalnal, hogy XY ennyi es ennyi euroert vett lakast Madridban. Milyen jo ember. Milyen nagy ember. Mit is csinal? Adminisztrator az onkormanyzatnal. Nem a magyar fajta, hanem az a spanyol fajta, aki semmit sem csinal.

En hasznalt kocsit akarok venni, es ez meglepodest kelt ...
Az egyetemen, ahol dogozom, a diakok 75%-a sajat kocsival jar.
(Kozben ez egy relative kis telepules, olyan mint Debrecen.)
a busz orankent jon, es kb. 30 embert visz az egyetemre reggel.
Valoszinu, 300 megy a sajat kocsijaval. Aztan meg nem tudnak parkolni.

Kozben az orszag alig gyart valamit.

Szoval a morallal van a baj.

Bilbo 2012.08.12. 13:44:49

@Bilbo: Tehat, hogy csak jobban kifejtsem.

"Mit is csinal? Adminisztrator az onkormanyzatnal. Nem a magyar fajta, hanem az a spanyol fajta, aki semmit sem csinal."

Az allami alkalmazott (funcionario) az olyan ember, akit elete vegeig az allam alkalmaz. Kereshet sokat vagy nem olyan sokat, de mivel ez egy fix allas, felvehet kolcsont. Akar ket lakast is vehet, az egyiket kiadja, abbol fizeti a reszleteket. Igy, az euro miatti kis kamatok miatt, barkinek lehetett ket lakasa 10-20 ev alatt. Ez a funcionario munka olyan alibi tevekenyseg. Az illeto mondhatja, van munkaja. De a valosagban ez inkabb a Franco
rendszer maradvanya, ami igy akart egy kozeposztalyt letrehozni. Nagyreszt semmit sem csinalnak.

KToM · https://www.motoros.eu/~ktom/ 2012.09.27. 09:55:42

Habár az írás jó, vitatkoznék Roxival (akár majd személyesen is :)

"tradicionális, de megújulásra képes nép, "

Tradícionális, de kétlem, hogy megújulásra képes. Lássuk a példákat:
Energiatakarékosság, energiahatékonyság téma: (bocs főként erről szól a poszt, de engem ezirányú "végzettségem" és személyes érintettség (télen utálok fázni) okán is'

A spanyol nyáron izzad, télen pedig fázik a lakásában (mert nincs hőszigetelés). Ez természetes, mert így szokta meg. Amikor gyerek volt akkor is max 19C volt télen a lakásban, 3 pulóverben, max a szenesvödröt ülték körbe (természetesen nem személyes tapasztalat). Nem kell szigetelni a lakásokat (10-15 cm falvastagság, tömör tégla'), hisz nincs hideg. Nem kell normális nyílászárót gyártani. Nem kell normális fűtést beszereltetni, mert az drága (egyszeri költség). Villanybojler hőfoka nem állítható, 80-90 C-os vizet készít állandóan (forrázásveszély)
Télen villannyal fűt, mert nincs normális fűtés a madridi lakások jelentős részében, és átverték őket a szolgáltatók (gáz a ház előtt, de nincs bevezetve, így sok házban villanyfűtés - klímával - biztos jó hatásfokkal. Vagy gázpalack és "szieszta" kályha. Biztos olcsó a palackos gáz, amikor a cső ott a ház előtt. Májusban volt olyan hét amikot hét elején fűtött a szomszéd a klímával, majd hétvégén már ment a klíma a hűtéshez.
És ezen senki el nem gondolkodik, hisz ez mindig is így volt.
Energiaszegénységbe fogja taszítani az országot ez a mentalitás. Pld Ausztria, Németország ha körbenézel még a kerti budin is napkollektor. Itt? Magánháznál...semmi. Pedig itt értelmesen épített, hőszigetelt házakkal, megújuló energiával az év jórészében nem kellene az energiáért fizetnie, most meg havi 100 Eurókat dob ki minden spanyol család...
....de az életszinvonalból nem vesz vissza, adja el az aranyakat, aztán irány a bár (jó sarkítok)

Második példa: lift.
Mindenki mindig csak lifttel hajlandó menni, egy emeletet, lefele is. A házunkban is, lököttnek néztek miért nem mentem 1 emeletet lifttel. Szomszád mondja, miért nem használom a liftet, hisz azért van. Ja TE meg fizeted a villanyt utána. Okos.

Harmadik példa: távfűtés
Ahol van ott meg lehet gebedni a melegtől, nem lehet szabályozni a fűtést, max ablaknyitással. Ja és éjjel fűtenek iszonyatosan, amikor inkább csökkenteni kéne a beadott energiát. Ja délután, este mire hazaérnek az emberek jéghideg a radiátor.
Érdekes Mo-n (ami lényesen szegényebb) már rég megoldották ezeket a problémákat (utólagos hőszigetelés, távfűtés mérése és szabályozása) vagy épp ilyen programokra költi az állam a pénzét. (Csak halkan jegyzem meg, tudnék kiutat a spanyol építőiparnak -utólagos hőszigetelési program az egész országra, de meg sem értik mi az a hőszigetelés, reménytelen) A lakosságnál megmardó ki nem fizetett rezsiköltség sem lenne elhanyagolható ebben az esetben...

Negyedik példa: autók
Egy spanyol soha nem állítja le az autóját, csak ha hazaért. Lehet dugó, várakozás, kiszáll, forgalmi okból 10 percre megáll. A motor jár. Mert azért van...Ja imádják a fekete autókat, nyáron szerintem állandóan mennek a klímák az autókban..
Lámpát, gyalogátkelőt a maximális sebességgel közelít meg, soha nem gurul, lendületből jön, majd maxifék...

Ötödik példa:Házak, lakások:
Barna tégla, barna tetőcserép, barna kerámiaburkolat, egész Madridban. Nem fehér, vagy világos szín, mint a görögöknél...az hogy egész nap szívja magába minden fal, minden tető...sebaj...mert ez olyan elegáns, hja hogy nyáron éjjel is izzadsz, az nem számít, van klíma!!!

Hatodik példa: Szellőztetés:
állítom nem tudnak szellőztetni, pedig marha fontos lenne itt érteni hozzá...érdekes Mo-n értenek hozzá...
Egyszerűen nem értik, hogy nappal lehúzom a redőnyt, becsukom az ablakot, éjjel szellőztetek. Á, hallom este 10-kor húzza le a redőnyt és kapcsolja a klímát. Mert a spanyolnak éjjel legyen sötét, ezért le kell húzni a redőnyt...reménytelenek...

Más:
Tüntetni szeretnek, mert az buli. Most ősszel biztos beindulnak, mert kellemes lesz az idő, se túl meleg, se túl hideg.
Ha elvesznek tőle valamit azért biztos felháborodik, de hogy esetleg változtasson valamin, spórolás (lásd leértékeléskor eddig nem vásároltak) az nem.
Szóval ennyit a tradicinalitásról, szerintem.

KToM · https://www.motoros.eu/~ktom/ 2012.09.27. 10:00:49

Ha ilyen az egyszerű ember, nem hinném, hogy a spanyol állam jobb lenne. A takarékosság, az átgondolás, racionalizálás, a jövőre gondolás marha messze áll tőlük. Igazából bosszantóan nem is értik ezeket a fogalmakat...Na ezért lesz nehéz kilábalniuk a válságból, szerintem.
Bocs a hosszú posztért, de talán segít megérteni a spanyolokat, illetve felkészülni arra mi vár itt kint a kiérkezőre...

na4 2012.10.14. 10:08:47

A spanyolok saját maguknak köszönhetik a saját szarukat. Hitelt felvenni nem volt kötelezö, ill. minek nyújtózkodtak tovább, mint ameddig a takaró ér? Húzzanak ki az EU-ból, senkinek nincs se kedve, se pénze ezt a mizériát finanszírozni.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása