oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2023. május 14. 19:44,  A világ legjobb kakaója nyomában 745 komment

2023. május 14. 19:44 Határátkelő

A világ legjobb kakaója nyomában

Venezueláról az elmúlt években gyakorlatilag semmi jót sem lehetett hallani és nem véletlenül. Zavargások, teljes gazdasági és politikai csőd, szinte teljesen értéktelen pénz, munkanélküliség... a másik oldalon viszont csodás természeti szépségek és a világ talán legjobb kakaója. Utóbbi miatt utazott oda Gábor is, az ő (rengeteg képpel dúsított) beszámolója következik.

ci_m_7.jpg

„Lassan két évtizede foglalkozom csokoládéval, s nagyjából ez idő óta vágytam Venezuelába, ahol Chuao, egy nehezen megközelíthető, elszigetelt falu ad otthont a világ egyik legjobb kakaófajtájának.

Csokoládét már többször kóstoltam chuao-i babból, de eljutni ide, részt venni egy igazi kakaószüreten, valamint testközelből szemlélni a kakaóbabok fermentációját, szárítását, szortírozását, minőség-ellenőrzését és szállításra előkészítését – na ez már egy teljesen más történet!

A chocoMe csokoládámanufaktúra jóvoltából – Nicaragua után - immár másodízben volt szerencsém kakaóültetvényen járni. Kakaófákkal eddig Trinidad és Tobagón, az indonéz Balin és Martinique szigetén találkoztam.

Venezuela, „az utazásra egyáltalán nem javasolt ország”

Egyáltalán nem voltunk meglepve, amikor a Külügyminisztérium honlapján Venezuelát az utazásra nem javasolt országok és térségek kategóriájában találtuk meg. Mi is hallottunk-láttunk ezt-azt az országról az elmúlt pár évben, és ezek nagy része bizony rossz hír volt.

No de minket sem könnyű fából faragtak, és mivel nagyon éreztük a késztetést, hogy eljussunk végre ide, ezért belevágtunk. (Amikor legutóbb hasonló eszmefuttatásokat folytattunk négy éve Nicaraguában – na ott akkor épp fegyveres felkelés tört ki, és éppen csak el tudtunk onnan menekülni, át Costa-Ricába...)

Gyorsan előre leszögezem, itt sem menekülnünk, sem fegyverekkel szembenéznünk nem kellett, azonban itt is adódott pár kellemetlen szituáció. Aki ismeri az írásaimat, az tudhatja, hogy én mindig a ténylegesen megélt történést adom át, függetlenül attól, hogy az jó volt-e, vagy sem. És Venezuelában kaptunk hideget, meleget: van több dolog, ami remek itt, és legalább ugyanennyi, ami nem. Ez a kettősség lengi át teljesen az országot.

A rossz dolgok közé tartozik példának okáért a közbiztonság hiánya. Rögtön szembetűnik, hogy mindenhol szögesdrót, villanypásztor és rácsok fogadják az embert, de ami a legmegdöbbentőbb, hogy a húszemeletes ház összes ablaka is be van rácsozva! Ugyanis mindenhova bejutnak a tolvajok – függetlenül attól, hogy Caracas, a főváros közepén vannak, vagy a város környéki illegálisan épített nyomornegyedekben (a leghírhedtebb ezek közül a Petares).

Nem szabad drága telefont villantani, vagy ékszert, vagy pénzt, és nem árt, ha beszél az ember valamit spanyolul, mert szinte senki nem beszél angolul. Többször beszéltek hozzánk idegenek, de rendőrök is megállítottak (figyelem! A rendőrök is veszélyesek lehetnek!), és csak a hanglejtésből gondolhattunk rá, hogy valami nem volt kerek.

26_13.jpg

Aztán jöttek a technikai komplikációk. Szinte semmilyen bankkártyánk nem akart működni, tán kétszer-háromszor tudtunk kisebb összegeket fizetni, de az ötcsillagos szállodában például nem. (Az idegenvezetőnk fizette ki a szállásunkat helyi kártyával, ráadásul hogy benne van-e a reggeli az árban, azt napi szinten kellett újratárgyalnunk, de a reggelizőasztalnál is körbeálltak minket, hogy „most azonnal fizessünk”.)

27_13.jpg

Minden USD-ben megy, de visszaadni nem nagyon tudnak, sokszor át is vernek, a helyi pénz, a bolivár meg, ha jól emlékszem, 750%-os inflációt tudhat magáénak. Mindent kiírnak egyébként kétfajta pénzben, naponta két alkalommal korrigálják az SD-Bolivár árfolyamot. Egy utcai fánk belekerül vagy tizenkétmillió bolivárba.

pe_nz.jpg

USD-t beváltanak bolivárra, de csak bizonyos helyeken, és amikor elhagyod az országot, akkor korlátlanul lehet USD-t bolivárra váltani. Igen, jól hallották: akkor, amikor már nincs értelme a tranzakciónak!

A boltban egy üveg víz megvásárlásához útlevelet kértek, rögzítették a nevet, honnan jöttünk és mit vásároltunk, a bonyolultabb tranzakciókhoz - így a SIM-kártya vásárlához – ezen felül vettek tőlem kétszer ujjlenyomatot, lefényképezték a fejemet, és az így kinyert adatokat elküldték valahova Whatsappon. A művelet nem kevesebb, mint egy órán át tartott.

A boltban a vásárlás azzal kezdődik, hogy bemondod a kasszásnak a személyigazolvány számodat (ez lehet amúgy kamu is), és (figyelem!) - a bankkártyád PIN kódját is, amit az eladó pötyög be a terminálba! Ez nagyon abszurd érzés volt.

Ezek fura dolgok nekünk, de ha azt nézzük, hogy pár éve még hiányoztak itt az államiság alapvető elemei, akkor már nem is annyira. Az ország államcsődöt jelentett, a boltok üresek voltak, a pénzed semmit nem ért, mindenkit mindenben korlátoztak, munka alig volt, az ország mindenhol szankciós listán állt és folyamatosan mentek a halálos áldozatokat is követelő tömegmegmozdulások.

A szocializmusban prosperáló, utána viszont teljesen behanyatló ország most kezd magához térni, nyiladozni, és ha a rossz mentalitáson tudnak változtatni, a jelenlegi árakon csökkenteni (mert a magyarnál is magasabbak az árak!), akkor jöhetnek majd a turisták...

…mert amúgy meg Venezuela a Föld egyik legszebb országa!

A gazdasági problémák és az emberi hülyeség sem tudják elcsúfítani az ország természeti szépségeit, hiszen itt található többek közt a világ legmagasabb vízesése, a majd ezer méteres Angel, rengeteg nemzeti park, érintetlen dzsungelek, esőerdők, hófehér homokos-pálmafás strandok, kristálytiszta-türkizkék tenger és rengeteg egyéb lélegzetelállító látnivaló.

Az ország északi részén található Margarita üdülősziget lehet még ismerős az olvasóknak, vagy netán a Topotepui nemzeti park és arborétum Caracasban. (Nicolas Maduro elnök is ismerős lehet talán).

Mi ezekből a természeti kincsekből most főleg a kakaót helyeztük előtérbe és nyomába eredtünk a világ egyik legjobb kakaójának, ami Chuaóban található. Ide elég macerás út vezet: két óra autóút Caracasból egy Maracay nevű városig, majd onnan két óra egy szerpentines úton a Henri Pittier nemzeti parkon keresztül egy Choroni nevű faluig, onnan ötméteres csónakokkal (!) fél órán át a tengeren a part mentén Chuaóig, a kikötőből meg dzsippekkel a faluig. Nagyon kalandos, vadregényes az egész út.

Minden, ami az elmúlt 500 évben kiment Chuaóba, az csónakkal ment, a legnagyobb tétel egy busz volt. Utóbbit négy ilyen csónak szállította egyszerre. A település nem véletlenül ennyire eldugott: a helyiek szökevény rabszolgák leszármazottai, és szinte senkit nem fogadnak be maguk közé. Tehát miközben elmenekültek rabszolgatartóiktól, véletlenül ráleltek a világ legjobb kakaójára, s ha már így alakult, akkor ott is ragadtak, és elkezdtek a kakaóval foglalkozni.

A falu elég magas hegyek és a tenger közt egy völgyben helyezkedik el, ami nagyon különleges mikroklímát biztosít a kakaónak. Az itt fellelhető (főleg Criollo típusú, vagy a Criollo és Trinitario kakaóajták keverékéből származó típusú) kakaóbabok meglehetősen különlegesek, mert nagyon gazdag, főleg pirosgyümölcsös és kakaógyümölcsös ízjegyekkel rendelkeznek, ízük tiszta, lecsengésük hosszú. Az ezekből a kakaóbab-fajtából készülő csokoládé igazi kuriózumnak számít.

A helyszínen mindenekelőtt volt szerencsénk megtekinteni egy kakaószüretet. Ez azzal kezdődött, hogy egy platós teherautóra felszálltunk vagy húszan (főleg nők, a férfiak halászattal foglalkoznak) és kivittek minket az ültetvényekre.

Itt egy hosszú bottal, melynek a vége egy sarlóra emlékeztet elkezdték lenyesni a kakaógyömölcsöket. Volt ezek közt zöld, lila, pirosas, sárga, narancs, de még fehér színű is!

A kakaófa gyümölcse virágból keletkezik, és nagyjából nyolc-kilenc hónapig tart az érése. Betakarítani egész évben lehet. Miután a gyümölcsöt levágják a fáról, azt felnyitják egy machetével, de vigyáznak, nehogy megsértsék benne a babokat. A babok nagyjából úgy helyezkednek el a rögbilabdára vagy kistökre emlékeztető gyümölcsben, mint a szőlőszemek egy fürtön, amiket kézzel vesznek ki és tesznek bele egy vödörbe.

Nyersen nem lehet elfogyasztani a kakaóbabokat, csak a gyümölcsben meglévő nedvet, amelynek citrusos-ananászos íze van. Ebből készítenek frissítő italt, de akár likőrt is. A fürtből lekvárszerű anyagot főznek néha, megkóstoltuk azt is, de az nekem annyira nem jött be.

A szüret után felpakolják a vödröket a teherautóra, és viszik a fermentálóba, ahol mintegy hat-nyolc nap alatt történik a fermentálás. Ez egy érdekes kémiai folyamat, gyakorlatilag erjesztve-rothasztást jelent, ami erőteljesen felerősíti a kakaóbabok íz- és zamatvilágát.

A folyamat során alkohol keletkezik, ami később ecetsavvá alakul át és beivódik a babokba. A fermentálást általában az apamate nevű keményfából készült kalodákban végzik, banánlevelek alatt. Ez a folyamat mindenhol kicsit máshogy történik, de a csokoládékészítési folyamat kötelező elemének lényege mindenhol ugyanaz.

Eztán jön a kakaóbabok napon való szárítása, ahol naponta kétszer kiviszik őket a főtéri templom előtti betonplaccra, és átforgatják. Általában reggel és este, amikor még nem éget a nap. Ezután jön a minőségellenőrzés, a rossz babok kiválogatása, illetve bizonyos esetekben a szemek nagyság alapján történő kiszortírozása. (A kisebb szemeknek kevesebb pörkölési idő kell, mint a nagyoknak).

A helyi feldolgozás itt nagyjából véget is ér, a babokat eztán zsákokba teszik, és irány a nagyvilág! Illetve hozzá kell tenni, hogy a helyiek is készítenek a babból csokoládét, ami nagyon kezdetleges, ámde még így is nagyon különleges.

A fermentált és kiszárított babokat melangeur-ban (őrlőkövek közt) folyékony masszává változtatják, amihez (sajnos) aztán rengeteg cukrot adnak. S ez igaz az étkezésekre is, ami szerintem nem a legjobban van kitalálva. Itt Chuaóban alap a rizs-feketebab-plantán trió, amihez általában halat fogyasztanak.

Minden nagyon édes és kalóriadús, ugyanakkor gyümölccsel viszonylag ritkán találkoztunk (papayával, dinnyével, bannánnal, soursoppal, kókuszdióval és maracujával főleg). Teljesen érthetetlen mindez, hisz ezerféle trópusi gyümölcs megterem itt, a helyiek mégis a cukros csokit, és az édes kenyeret preferálják, ráadásul édes forró csokival párosítva!

Mindemellett nagyon felemelő volt a legjobb kakaó földjén járni, ezekkel az emberekkel kapcsolatba lépni. Több farmon is jártunk egyébként Venezuelában, a másik lenyűgöző ültetvény a La Sabaneta névre hallgatott Choroni falu mellett, ahol kicsit másképpen, mondhatni szakszerűbben, sokkal tudományosabban végezték a chuaói metódushoz képest a kakaóbabok feldolgozását.

Az ország gyönyörű, kiemelném még egyszer. Remélem, a gazdasági, politikai és turisztikai folyamatok is helyreállnak hamarosan, és szélesebb körben is látogatható lesz!”

 

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Venezuela

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr8018123816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

P.Elliot 2023.05.15. 02:59:26

Nagyon erdekes poszt, informativ, reszemrol azt hittem hogy leszedik a gyumolcsot, kiszedik a magokat, szaritjak orlik es indul az uzletekbe.

Vajon hogy jottek ra hogy fermentalni kell?

Sok dologrol jobb is nem tudni hogy min megy keresztul.
Egyebkent kakaofat mar lattam a Hersey csokigyar alajdekboltja elott magaban az epuletben cserepben , jo magas volt de nem volt rajta gyumolcs pedig elvartam volna mert sosem lattam eloben, ha megis lattam akkor nem tudtam hogy az.

Venezuela napi szinte van itt emlegetve mert ezerszamra jonnek jottek a bevandorlok onnan, hegyen-volgyon-vizen at, allitolag rendkivul ketes hely es nagy a nyomor.

Elontottek Amerikat hogy kicsit tulozzak.

El is hiszem hogy ugy van mert ide a HA-ra irt valaki a korhazi allapotokrol amit kenytelen vagyok elhinni meret mas is meselte.

Az hogy Venezuela elobb-utobb/ joval. joval utobb szerintem/, turistak altal latogatott hely lesz az szerintem odebb lesz! Joval odebb!

dikusz. 2023.05.15. 06:58:08

Érdekes poszt, de jó lenne, ha a posztoló is hozzászólna, már amennyiben a H.Á.-ra küldte az írást. Így két komment után nem csoda, ha másról fogunk beszélgetni.

2023.05.15. 07:16:31

@P.Elliot: “ Vajon hogy jottek ra hogy fermentalni kell?”

Valószínűleg a véletlen folytán.:-)) mint sok mindennel. Tartósításra valamilyen formában szugseg volt, ha nemcsak helyi felhasználásra került.
Érdekes, hogy hasonló feldolgozás történik a kávé babnál, és a tea és dohanynal is. Emlékszem dominikaban a főterén szárítani kiterített kávé szememre és a kubai valle vinjales völgyben dohány ultetvenyekre. Nekünk valahogy ez mindig egy kicsit egzotikum, pedig a paprikát és sok más dolgot levegőn számítunk.

Érdekes modon az ismeretségi korokból sokan költöztek le venezuelaba. Amikor az itteni latogataskor kérdezem őket a helyi körülményekről, a valasz mindig ugyanaz. Nem mindegy hol laksz és milyen körülmények között. Nem éreznek a közvetlen veszélyeztetetest, de mindegyik hozzáteszi, ott mindig gringo vagy ami egyenlo a fejostehennel. De belőlünk élnek emiatt békén hagynak bennunket,állítják.
Ettől függetlenül én nem éreznem magam biztonságban.

Golf2 2023.05.15. 08:56:22

A paradicsom lehetne ha nem élne vissza pár ember a hatalmával...ismerős.

2023.05.15. 13:50:24

@P.Elliot:

Mivel engem is érdekelt, miért fermentálunk utána olvastam:

A fermentáció valójában egyáltalán nem emberi találmány. A kis életformák - baktériumok, gombák és élesztőgombák - mindenütt jelenléte miatt a történelem előtti erjesztett élelmiszerek már teljesen természetes jelenségek voltak, amelyeket mi, emberek csak megfigyeltünk, vizsgáltunk, és így később megtanultunk művelni és elsajátítani. Az elvet „kontrollált bomlásnak” nevezik – ha az ételt melegen állni hagyjuk, akkor átalakul átalakulás: baktériumok, penészgombák, élesztőgombák gondoskodhatnak az étel megromlásáról – de bizonyos körülmények között tartóssá is tehetik, finomíthatják az ízét, ill. összetevőket.
Ahogy az emberek letelepedtek, az erjesztés valami más sokkal fontosabb jelentést kapott. A gabonafélék és a tejtermékek tárolása egy praktikus módja annak, hogy ne aggódjon a napi beszerzés miatt. Okos stratégiákra volt tehát szükség az élelmiszerek későbbi megőrzéséhez.
Aztán jött az évszakváltás. A trópusoktól eltérően a mérsékelt égövben semmi sem nő állandóan. A növényzet csaknem fél éven át pihenő szünetet tart. Nem csak sötét és hideg van – alig nő valami. Ennek ellenére még mindig sürgősen szükség van élelmiszerekre és vitaminokra.
Ma hajókkal és repülőkkel ez elég egyszerű. A friss zöldségeket gyorsan ide szállítják a világ más régióiból. A bádogdobozt csak a 19. században találták fel, és több évtizedbe telt, mire egyáltalán elfogadták. Ki akarna ólommérgezésben meghalni?

Mára a hűtőszekrénynek és a fagyasztónak köszönhetően meglehetősen függetlenek vagyunk. Őseinknek még mindig más technikákat kellett kifejleszteniük, hogy megőrizzék táplálékukat a téli vagy hosszú tengeri utak során, vagy megóvják a sikeres vadászatok – vagy horgásztúrák – zsákmányát a pusztulástól.
Számos módszer jelent meg: sózás, pácolás, lefőzés, szárítás, cukorkázás - vagy mikroorganizmusokkal való fermentáció. A fermentált élelmiszerek kifejlesztése tehát több, mint pusztán kulináris találmány.
A legtöbb fermentációs módszert valószínűleg teljesen véletlenül fedezték fel. Az ezért felelős mikrobák környezetünkben mindenhol megtalálhatók. Tápanyagban gazdag növények vagy állati termékek cukraival táplálkoznak.

A tejesedényben elsőként megtelepedő mikroba megvédi területét a vegyi harci anyagokkal való versengés ellen, és egyben megóvja az ételt a megromlástól. A mikroorganizmusok rendelkezésére állnak az antimikrobiális peptidek, tej- vagy ecetsavváltozatok, alkoholok – mindazok az anyagok, amelyek tartóssá teszik az ételt, és bizonyos mértékig ehetőek, sőt néha nagyon ízletesek az ember számára. A felaprított káposzta és a tej gyorsan megsavanyodik, a gyümölcsbefőtt erjesztés - de nem lesz belőlük valami visszataszítóan ehetetlen -, hanem ízletes savanyú káposzta, egészséges író vagy csodálatos bor.
Világszerte az emberek megpróbáltak erjeszteni szinte bármit, ami ehető – a szudáni zöldségektől, sőt állatbőröktől a sarkvidéki halfejekig. Valószínűleg nincs olyan kultúra a földön, amely ne gyakorolná az erjesztés vagy az emésztés valamilyen formáját. Néhány fermentációs termék a legtöbb konyha vagy ősi rituálé központi eleme. Egyes becslések szerint az emberek által elfogyasztott élelmiszerek egyharmada előerjesztett.

P.Elliot 2023.05.15. 16:50:15

@dikusz.: Igazad van, a legtobb poszt ha a posztolo nem jelentkezik, mas temaba fullad.

Addig is beszelgessunk a kakaorol illetve a termekeirol.
Itt valahogy nem szoktunk inni vagy fozni, tul tomenynek tartom.
Csokoladeban azert bevesszuk, ugy nem tomeny, hehehe...

A gyerekkori reggelik koze tartozott idonkent, amikor arultak mar zacskos kakaot akkor azert tobbszor vettunk....

A konyhamban levo kakaos doboz korat ne is probaljuk talalgatni, regesregen lejart, ideje a szemetbe landoltatni.

P.Elliot 2023.05.15. 16:59:35

@Mr.Tellinghovon: Igy igaz ahogy irod, marmint a fermentalasrol.

Az emberekj rajottek, megfigyeltek dolgokat hogy hogy kell tartositani valamit.

Ezt is irtad
"Emlékszem Dominikaban a főterén szárítani kiterített kávé szememre és a kubai valle vinjales völgyben dohány ultetvenyekre. Nekünk valahogy ez mindig egy kicsit egzotikum, pedig a paprikát és sok más dolgot levegőn számítunk."

Valaha az osidokben meg Magyarorszagon a filmhiradoban/ vetites elott ha emlekeztek/ volt egy kis bemutato ahol egyszer mutattak egy nagy puszta reszt ahol szaritottak a kaveszemeket.

Egy felmeztelen brazil vagy ilyesmi, nagy lapattal teregette a nyers kave szemeket, ott is szaritas volt.

Viszont az ember derekig allt a hatalmas kavekupacban es valahogy olyan sejtelmem tamadt hogy ha ennek pisilni kell mennie akkor ugye kimegy valahova es nem lapatolja a kupacot kozben?

radio tarifa 2023.05.15. 18:07:59

Kiváló, érdekes poszt.

SzZoole 2023.05.15. 18:24:52

A második fotón a szorgos kis Oompa Loompa csapat látható? :-))

2023.05.15. 21:30:40

@SzZoole: „ szorgos kis Oompa Loompa csapat“

Lindt alkalmazottak

Csodabogár 2023.05.15. 21:34:07

@Mr.Tellinghovon: Ez már elég régen lehetett. Nekem már Zürichben most meg itthon is vannak ismerőseim, akik Venezuelából "menekültek" el.
Amit a közelmúlt időkben láttam és olvastam Venezueláról, az igazán nem csábos, már régen.

dikusz. 2023.05.15. 22:46:56

@P.Elliot: Nemigen iszom kakaót, sem tejet. Semmi bajom nincs vele, csak nem kívánom a boltit. Házi tejhez meg sosem jutottunk még gyerekkorunkban sem.

A régi lakóhelyemen két házzal arrébb volt egy tejüzem, mi Tejcsarnoknak hívtuk. Volt egy kis bolt, oda jártunk le alkalmanként ('60-as évek eleje) a kis alumíniumkannával tejért, bolti kakaóért (azt nagyon szerettük), pacsnit vettünk mellé, vagy vajaskiflit (ha emlékszel rájuk). Otthon -mivel nem volt Nesquick-kakaópor- kristálycukrot kevertünk össze Szerencsi (cicás) kakaóporral, felforraltuk, és úgy ittuk. Mondjuk én nem mindjárt, megvártam míg kihűl, mert a kakaó/tej fölétől irtózom a mai napig. Nem sok minden van, amit nem eszek meg, de a kakaó/tej fölének még a gondolatától is kiráz a hideg.
A Szerencsi kakaópor miatt nem kellett szégyenkeznünk, soha. Nem tudom, hogy a csokoládégyár mennyire működik, ki az üzemeltető, de azt tudom, hogy kakaóport még lehet kapni a boltban, ma sem rosszabb, mint a holland. Azt hiszem működik a gyár manufaktúraként (nem néztem utána), ha csak a töredéke is a réginek.

Nekem is van itthon kakaópor, van vagy tíz éve, hogy vettem. Alapanyagként használtam somlói-galuskához, nálunk az volt a karácsonyi sütemény bejgli helyett. A férjem nagy kedvence volt.:)

P.Elliot 2023.05.16. 03:06:34

@dikusz.: En tejcsardara emlekszem gyerekkoromban, arultak a peksutemenyt, kenyeret es az uzletecske egyik feleben lehetett ulni kis asztalkaknal ahol uvegkorsokban 2-3 decis, volt felliteres is, adtak a jeghideg hutott tejet, hozza meg a ropogos kiflit.

Valami fantasztikus volt.

A szerencsi csokoladenak volt egy fajtaja a tejcsokolade, egeszen vilagosbarna, na azt nem szerettem, valahogy emelygosen edes volt.

Nekem! A tobbi termekere nem tudok visszaemlekezni de biztosan jok voltak ers en is ettem.

Szerettem az egyszeru forintos csokoladet is, kivul sotetebb bevonat, belul vilagosabb, finom volt.

Voltak furcsa nevu csokoladek, az Edes Anna/ Kosztolanyit vagy nem olvasta az elnevezo vagy nagyonis/ olyan nevu is volt hogy mitugralsz, a kepen egy villamos elol elugro kisgyerek volt...
Volt egy par hulye elnevezes de aztan valahogy megszuntek....
A kedvencem a konyakosmeggy volt....

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.05.16. 03:49:23

Nagyon erdekes poszt, koszonjuk!

Bocs, hogy maris OFF-olok, de ebbe ma futottam bele, es nem birtam megallni, hogy ne osszam meg. Elnezest, csak angolul ertoknek :)
Ha ismeritek a Bad Lip reading oldalt, akkor tudjatok, mirol beszelek :) Ez a legujabb :)
www.youtube.com/watch?v=iz19y9a9bsQ

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.05.16. 06:36:55

@dikusz.: anyosomek San Frnacisco-tol kb 1 oranyira laknak, es igy gyakran szoktunk "kiruccanni" SF-ba, ha eppen naluk vagyunk. Egyik kedvenc helyunk Ghirardelli Chocolate Factory (a Ghirardelli csokolade nalam a favorit), ami egy nagyon nepszeru "cukraszda"/fagyizo, es arrol is nevezetes, hogy a csokoladegyartas fazisait egy elo "muzeumban" eloben nezheti meg az ember.
lsd. a videot itt: www.youtube.com/watch?v=-WQADWBXSzk

fhdgy 2023.05.16. 13:30:08

Mindenfelé esik az eső, ami eláztatja a posztot,?

P.Elliot 2023.05.16. 16:15:03

@fhdgy: Foleg akkor aztatja ha valaki kenyszeresen politikara tereli a szot!

Szep ido van itt nalunk, a kertben ahogy setalgattam/ a sok zold kozott az a rozsatomeg ami van / mind futorozsa szinte/ egyszeruen vaditoan gyonyoru. Mint irtam van bananfam, most szamoltam, 52 darab amikbol muszaj lesz elajandekozni, szoval egy kakaofan toprengtem hogy milyen szepen mutatna kozottuk de telen nem tudom bevinni mert nincs hely ahol eleg vilagos lenne neki, a nappaliban igen de a papagalyok azonnal birtokba vennek..

Majd azert keresek egy botanikus kertet ahol van, megtekintem es kerek valamifele tanacsot.

Csak olyan helyrol kerek ahol van, elso kezbol tudjak azok hogy lehet-e vagy nem.

Szerintem nem de ha Floridaban elnek megprobalnam!

fhdgy 2023.05.16. 16:31:28

@P.Elliot: Ha politika tabu ( lenne ), akkor beszéljünk az időjárásról, mert a kakaó nekem nem téma. Nem hiszem, hogy az elmúlt 5-8 évben vettem olyan valamit, kivéve csokoládét, amiben kakaó lett volna.

Itt már napok óta állandóan esik és az elkövetkező tíz napban sem várható ebben változás. Ráadásul elég hűvös is van.

SzZoole 2023.05.16. 17:30:09

@fhdgy: nekem van egy ötletem. Szervezzük gyűjtést Zelenyszkinek, mert nem telik neki egy normális öltönyre sem.

Láttam a hírekben, hogy találkozott a pápával Vatikánban, macinaciban csókolgatta az öreg kezét.

Tegnap itt volt, szintén zöld kapucnis macinaciban. Az USA/EU/UK milliárdos támogatása úgy látszik nem elég, szóval szervezünk gyűjtést neki ingre, öltönyre és nyakkendőre, szerintem :-))

P.Elliot 2023.05.16. 17:31:21

@fhdgy:

Nem mondtam hogy tabu legyen a politika csak ne tereljek el allandoan , ugyanazt a szoveget nyomatva, megvannak erre a politikai topikok.

Akkor arrol meselj hogy amikor Indiaban dolgoztal mifele kulonleges tropusi gyumolcsfakat lattal?
Na meg ettel!

SzZoole 2023.05.16. 17:31:36

@fhdgy: ja, persze a felesége ki tud öltözni, mint hugyospista a nevenapján :-)))

P.Elliot 2023.05.16. 17:36:01

@fhdgy: Itt most eleg jo az ido, nem tul meleg, a kozossegi kertben elvetettem mindent, mar csak gazolni kell ha kino.

Uj jelenseg is felutotte a fejet, egy mar tavaly is kertezo oregasszony egyszeruen odebbvitte a jelzo colopot minden iranyban, megroviditve a szomszedait, meghozza egy jo fel meterrel ami sok.

Nem olyan nagyok itt a parcellak hogy ne vegye eszre a tulajdonos hogy milyen kicsi lett.

fhdgy 2023.05.16. 17:37:54

@P.Elliot: Semmilyen gyümölcsöt nem mertem enni!

Mielőtt kimentem, kettő hullámban kaptam jó pár injekciót, mindenféle trópusi betegségre. Ennek ellenére mindjárt az elején olyan hasmenésem volt, hogy ...

Nagyon sokat ültem forgalmi dugóban. Az autók között nagyon szép, ki tudja milyen, gyümölcsöket árultak, nagyon szerettem volna venni, megkóstolni, de nem mertem.

Kizárólag palackozott ásványvizet ittam. Gyümölcs helyett meg rum és sör!!!

2023.05.16. 17:44:59

@Csodabogár: „ Ez már elég régen lehetett.“

A régen fogalom relatív:-))))

de az említettek múlt és a megelőző évben vándoroltak ki. Természetesen van olyan barátom is aki vissza települt, de az egyik perubol a másik Brazíliából jött vissza.

fhdgy 2023.05.16. 17:50:56

@SzZoole: Akármit is mondasz, nekem bejön, ahogy öltözködik.

Mondjuk más stílus, mint Hitler uniformis mániája vagy Churchill nem is tudom milyen öltözete, amikor katonák között volt.

Szerintem nagyon jól kiszámított az öltözködése.

Van jó pár kép Montgomery-ről, ahol katonai pulóverben látható. Ehhez hasonlítanám Zelenszkij öltözködését.

Nem hivalkodó, de tiszteletet parancsoló. Szerintem igen is, azt sugallja, hogy kemény háború van.

Én veszem az üzenetét!

2023.05.16. 17:56:37

@SzZoole: “ Szervezzük gyűjtést Zelenyszkinek, mert nem telik neki egy normális öltönyre sem.”

Én inkább egy bohóc ruhát sipkaval ajándékoznék neki.

“ ja, persze a felesége ki tud öltözni, mint hugyospista a nevenapján :-))”

Lehet, hogy ezért nem telik neki másra csak macinacira:-))))

Szerintem evvel csak játssza az agyat, hogy mekkora hős. Tudod mint színész nem olyan jó, hogy pár év múlva valaki is emlékezne rá. De most megkapta élete nagy szerepet amit eljátszhat, és mindenki ismeri a nevet. Ha ennek vége lesz, nyugodtan élhet a milliókbol ami tévesen az o folyoszámlájára tevedt, akar Floridában vagy Izraelben. Állampolgársága megvan hozzá.

fhdgy 2023.05.16. 18:02:16

@Mr.Tellinghovon: Látom, nagyon szereted! -:)

Szerinted, hány ember akadna az Univerzumban, aki olyan tökéletesen el tudná játszani a szerepét, mint ő?

Tetszik, nem tetszik ( nekem igen ), egy népben tartja a lelket egy rettenetes helyzetben.

Ki tudná őt pótolni? Van ötleted?

fhdgy 2023.05.16. 18:07:06

@Mr.Tellinghovon: Napóleon azt mondta, hogy ötvenezer katona meg ő, az százezer!!!

Az a fanatizmus, amivel az ukránok harcolnak, egy ilyen vagy hasonló ember nélkül működne?

Szerintem lelket önt az ukránokba.

2023.05.16. 18:08:33

@fhdgy: “ nekem bejön, ahogy öltözködik.”

Nekem kevésbé. Nagy reménységkent indult, a nép egyszerűen beszopta a sorozatot amit játszott és azt hittek lehet belőle valóság is. Utána mit is láttunk? Megszívatta az összes kisebbséget és az oligarcháknak szolgáltatta ki az országot. A kedveltsége közvetlenül az orosz művelet előtt a béka segge alatt volt. Most pedig a nagy hős. Neki nem kettős hanem legalább hármas személyisége kell, hogy legyen. Zsido családi háttérrel, orosz az anyanyelve és csak az utóbbi években tanult meg ukránul. Ilyenkor kerdezi a józan paraszti ész, milyen identitásai lehetnek és melyik az igazi?

2023.05.16. 18:14:20

@fhdgy: “ Az a fanatizmus, amivel az ukránok harcolnak, egy ilyen vagy hasonló ember nélkül működne?”

Természetesen, mert a hazájukért harcolnak és ő érte
1956 is volt fanatizmus,1848-ban is, ehhez nem kell vezető. Persze hasznos ha egy karizmatikus vezető valamit meg tud jeleníteni, de ez a törpe mitugrasz mit tud. Legalább egy pápai látogatásnal lenne rajta egy öltöny. A macinaci nélkül is tudja a világ milyen szenvedéseket el át az ukrán nép.

SzZoole 2023.05.16. 18:15:36

@fhdgy: bejön neked, furcsa ízlésed van meg kell hagyni :-)))

Nekem se macinaciban se öltönyben nem jönne be, nincs fiús napom :-)))

2023.05.16. 18:15:37

@fhdgy: “ Napóleon azt mondta, hogy ötvenezer katona meg ő, az százezer!!!”

Bocsi ugye ez nem komoly?

Bonaparte egy zseni volt

fhdgy 2023.05.16. 18:16:28

@Mr.Tellinghovon: Javaslom, hogy egy kicsit kutakodj a történelemben!

Napóleon korzikai volt, nem francia.

Hitler osztrák volt, nem német.

Sztálin grúz volt, nem orosz.

Tito horvát-szlovén volt, nem szerb.

A sort biztos lehetne folytatni, de szerintem ennyi elég.

Ők is hazudtak, amikor egy másik nemzet nagyjai lettek, aár jó, akár rossz értelemben?

2023.05.16. 18:17:19

@SzZoole: “ Nekem se macinaciban se öltönyben nem jönne be, nincs fiús napom :-)))”

Ezt melyik szemelyiseged mondja, a homofób vagy a megengedőbb?

SzZoole 2023.05.16. 18:18:19

@Mr.Tellinghovon: “ Én inkább egy bohóc ruhát sipkaval ajándékoznék neki.”

A piros orrot ne hagyd ki, az is kelléke a bohócnak :-)))

A többi szavaddal száz százalékig egyet értek!

SzZoole 2023.05.16. 18:20:19

@Mr.Tellinghovon: “ Ezt melyik szemelyiseged mondja, a homofób vagy a megengedőbb?”

Szerinted? :-))

fhdgy 2023.05.16. 18:21:06

@Mr.Tellinghovon: Maga módján Zelenszkij is zseni.

Még egyszer mondom, mondj valaki mást, aki azt meg tudta volna csinálni azt, amit ő!!!

Igen, a félreértések elkerülése végett, én az ukránoknak szurkolok, nem az oroszoknak.

Hozzá képest Putyin egy paprikajancsi, aki a hatalmához, eszközeihez képest kész kudarc.

2023.05.16. 18:23:44

@fhdgy: “ Napóleon korzikai volt, nem francia.

Hitler osztrák volt, nem német.

Sztálin grúz volt, nem orosz.

Tito horvát-szlovén volt, nem szerb.”

Azért ez azért valamivel árnyaltabb:

Bonaparte a születése ellenére franciáknak vallotta magát
Hitler Braunau-ban an született. Határ város München közelebb van hozzájuk mint Bécs. A bajor hadseregben szolgált.

Tito, az eredeti horvát szlovén volt de a felesége szerb és erős kötődése szerb volt

Lenin orosz kálmuk nemet és svéd

Ez nem mond semmit

fhdgy 2023.05.16. 18:24:07

Csak mellesleg, dörög, villámlik és szakad!

SzZoole 2023.05.16. 18:24:21

@fhdgy: “ A sort biztos lehetne folytatni, de szerintem ennyi elég.”

Oroszország hányféle nemzetből áll, kíváncsiságból kérdezem.

SzZoole 2023.05.16. 18:25:17

@fhdgy: “ Maga módján Zelenszkij is zseni.
Még egyszer mondom, mondj valaki mást, aki azt meg tudta volna csinálni azt, amit ő!!!”

Én tudok, ORBÁN VIKTOR :-))))

fhdgy 2023.05.16. 18:25:47

@Mr.Tellinghovon: Ha nem mond semmit, akkor Zelenszkijnek miért rovod fel, hogy zsidó, meg orosz anyanyelvű???

fhdgy 2023.05.16. 18:28:09

@SzZoole: Szerencséd, hogy ismerlek! -:)

Ha én Magyarország ellensége lennék, kívánni sem tudnék orbánnál jobbat.

2023.05.16. 18:28:59

@fhdgy: “ Hozzá képest Putyin egy paprikajancsi, aki a hatalmához, eszközeihez képest kész kudarc.”

Putin a semmiből felépítette az országot, és önbecsülést adott az orosz népnek.

Zelenszkij pedig lerombolta az országot.

“ Igen, a félreértések elkerülése végett, én az ukránoknak szurkolok, nem az oroszoknak”

Tudod ez itt nem foci meccs, ki kinek drukkol. Itt emberek halnak meg mindkét oldalon értelmetlenül. Én a félreértések elkerülése miatt a békének szurkolok. Sajnos ez senkinek sem az érdeke, és folyik tovább az értelmetlen ver áldozat.

2023.05.16. 18:29:58

@fhdgy: “ rovod fel, hogy zsidó, meg orosz anyanyelvű???”

Identitásról volt szó

fhdgy 2023.05.16. 18:36:04

@Mr.Tellinghovon: Milyen békéről beszélsz?

fhdgy 2023.05.16. 18:41:01

@Mr.Tellinghovon: Jó, döntöttem!

Nemcsak szurkolok az ukránoknak, innentől támogatni akarom őket.

Kérek mindenkit, hogy segítsen találni arra megoldást, hogy ha szerény mértékben is, de támogathassam őket anyagilag.

Nem a menekülteknek akarok pénzt adni, nekik segítsenek az emberbarátok. Én azt akarom támogatni, hogy pl. több géppisztoly lőszerük legyen, hogy elküldhessék putyint a halál f.szára!

fhdgy 2023.05.16. 18:46:46

Csillapodott az eső, megyek a kecskékhez, míg újra neki nem ered.

SzZoole 2023.05.16. 18:56:06

@fhdgy: tudod őket támogatni. A szerbeknél a múltkori, sajnálatos, iskolai lövöldözés után, a lakosság rengeteg fegyvert és lőszert be szolgáltatott, na azt egy az egyben el lehetne küldeni az ukránoknak, szerintem.

fhdgy 2023.05.16. 19:21:17

@SzZoole: nekem a szerbekre nincs ráhatásom, elképzelni sem tudom, hogy hogyan kellene csinálni

Valami, általam is, megvalósítható ötlet kellene.

A Telepet az elmúlt bő kettő évben negyed millióval támogattam.

Valami hasonló megoldás kellene.

2023.05.16. 20:07:38

@SzZoole: "A szerbeknél a múltkori, sajnálatos, iskolai lövöldözés után, a lakosság rengeteg fegyvert és lőszert be szolgáltatott, na azt egy az egyben el lehetne küldeni az ukránoknak, szerintem.

+1

2023.05.16. 20:15:12

@fhdgy:" telex"

Egészségedre.

Itt ülök egy hangulatos étteremben Alba városában, egy finom vacsora közben, előttem egy pohár barolo bor, és úgy döntöttem támogatom a gyomrocskamat meg egy finom desszerttel.
Legalább nekem van hasznom belőle

fhdgy 2023.05.16. 20:22:01

@Mr.Tellinghovon: Te haspárti vagy, nem béke párti!

Én békét szeretnék, de a gyalázatos béke nem opció!

2023.05.16. 21:54:43

@fhdgy: “ Én békét szeretnék, de a gyalázatos béke nem opció!”

Igazad van, veszítse életet meg sok többnyire fiatal férfi, maradjanak özvegyen a feleségek és árván a gyerekek, akik soha nem tudják meg, milyen egy kerek családban felnevelkedni.

Minden béke jobb annál ami most van. Terület vesztes nem minden, mi is kihevertuk Trianont. Az életnel hidd el, nincs fontosabb!!

2023.05.16. 22:00:24

@SzZoole: “ Oroszország hányféle nemzetből áll, kíváncsiságból kérdezem.”

Oroszország etnikai összetétele nagyon változatos, és több mint 194 népet és etnikai csoportot foglal magában.

2023.05.16. 22:18:56

@SzZoole: “oompa loompa csapat
Amikor egy aranyos mesét a pc korrektség jegyében ki forgatnak.

Az eredeti regényben szereplő Oompa Loompák irodalmi leírását és viselkedését is többször kritizálták a múltban, ami arra kényszerítette Roald Dahlt, hogy megváltoztassa vagy elfedje megjelenésüket és földrajzi származásukat. Ennek hátterében a sajtó és az irodalomkritikusok azon állításai álltak, miszerint Oompa Loompák ábrázolása „rasszista” és „diszkriminatív” volt: Willy Wonka úgy viselkedett, mint a sztereotip, fehér újvilági, aki patronáló módon megmenti az ó-olyan primitív népet nyomorúság, csak hogy aztán olcsó bevándorló rabszolgákat engedjen dolgozni a gyáraiban. Az Oompa Loompákat brutális és műveletlen vadakként ábrázolták.

Roald Dahl egész életében tagadta ezeket a vádakat.

NorthPier 2023.05.17. 01:57:35

@fhdgy: Ott van pl. a Sárkányellátó. A kárpátaljai magyar nemzetiségűek önkénteseit (főként) támogatják. Köztük van az a Fegyir Sándor nevű egyetemi oktató, aki a háború kitörésekor a lövészárokból tartotta meg az előadásokat a hallgatóknak.

NorthPier 2023.05.17. 02:04:22

@fhdgy: Persze fegyvert, lőszert nem lehet küldeni, de pl drónok mentek már. Meg csillió más dolog, amire szükségük van.

NorthPier 2023.05.17. 02:31:45

@fhdgy: Ha időben elér hozzád ez az információ: szerdán, azaz ma reggel az RTL Reggeli műsora 6.30-7.00 közt róluk, velük fog szólni. (Bár azt hiszem, a kecskék pont ilyenkor kérik a reggelijüket.)

fhdgy 2023.05.17. 07:01:42

@Mr.Tellinghovon: Nem mindenkinek adatik meg a bátorság, de ettől még ne legyen dicsőség a gyávaság!

fhdgy 2023.05.17. 07:03:18

@NorthPier: Igen, lemaradtam. Be tudsz röviden számolni, hogy mi volt?

2023.05.17. 08:37:46

@fhdgy: “ Nem mindenkinek adatik meg a bátorság, de ettől még ne legyen dicsőség a gyávaság!”

Értem, ha halott vagy és hős akkor nagy hasznára vagy a csaladodnak és a hazának.
Amennyiben ezt megpróbálod elkerülni, és utána azon dolgozni, hogy az időleges vereséget kiegyenlítsd és visszaforditsd, akkor az gyávaság?

Tehát azok akik itt élnek, Európában mint Ukrajnából menekültek, azok mind gyávák.
Érdekes meglátás

fhdgy 2023.05.17. 09:16:16

@Mr.Tellinghovon: azt hiszem, hogy nagyon nem jól érted. Aki nem bátor, az még nem gyáva.

Majd, ha normál gép közelében leszek, akkor kifejtem jobban is.

Memfisz manusz 2023.05.17. 09:30:54

@Mr.Tellinghovon: “mi is kihevertük Trianont”

Melyik országban is heverted ki?

Memfisz manusz 2023.05.17. 09:30:58

@Mr.Tellinghovon: Ha engednének az orosznak európa vérbe borulna.

Az új Nato országok fogják szorosan a muszkák tökeit.

NorthPier 2023.05.17. 09:38:36

@fhdgy: Én is lemaradtam róla, de ha érdekel, fb-n (tudom nem szereted, én sem, de néha muszáj ott olvasni) Kárpátaljai Sárkányellató néven fent vannak, bejelentkezes nélkül lehet olvasni. Ott szigorúan dokumentálva van napi szinten minden egyes beérkezett forint összesítve, mikor mire költöttek, mire van igény, stb.

fhdgy 2023.05.17. 09:58:08

@NorthPier: köszönöm, ez elégnek látszik az indulásra.

2023.05.17. 09:59:30

@Memfisz manusz: “ Melyik országban is heverted ki?”

Lehet, hogy meglep: Magyarország

2023.05.17. 10:02:52

@Memfisz manusz: “ Ha engednének az orosznak európa vérbe borulna.”

Érdekes 1945-Ben messzebbre jutottak mint a valós vonalak és visszavonultak. Miből gondolod, hogy Európa kellene az oroszoknak? Mint fizetőképes vásárló biztosan, de egyébként?

fhdgy 2023.05.17. 10:20:36

@Mr.Tellinghovon: Akkor most kicsit bővebben. A balkáni háborúval példálózom, mert a rokonságom által érintett voltam.

Nekem hét rokonomat öltek meg. Apám első unokatestvérének és a feleségének elvágták a torkát. Mind a ketten 80 fölött voltak, a feleség vak volt. Megölték a fiúkat és a fiú unokájukat. A menyük és a lány unokájuk megmenekült.

Egy másik unokatestvér fiának a holteste a mai napig nem került elő.

Apám nagynénjének a férjét is megölték, ő is bőven nyolcvan fölött volt.

Apám egy másik unokatestvérének a fia gárdista volt, aknatalálattól halt meg.

Az áldozatok szülei már nem élnek, van feleség, gyerek, testvér, akik még igen.

Az élők elé merné-e állni és elmondani nekik, hogy

"Értem, ha halott vagy és hős akkor nagy hasznára vagy a csaladodnak és a hazának.
Amennyiben ezt megpróbálod elkerülni, és utána azon dolgozni, hogy az időleges vereséget kiegyenlítsd és visszaforditsd, akkor az gyávaság?

Tehát azok akik itt élnek, Európában mint Ukrajnából menekültek, azok mind gyávák.
Érdekes meglátás"???

fhdgy 2023.05.17. 10:21:38

@Mr.Tellinghovon: Ennyire naiv nem vagy, ugye?

2023.05.17. 13:42:03

@fhdgy: "Ennyire naiv nem vagy, ugye?"

Nem tudom. Az tény,hogy tíz évig volt utunk Szentpétervarra és Moszkvába. Volt időm megismerni őket. Semmivel nem rosszabbak az orosz emberek mint az európaiak, sőt onzetlensegbol és segítő készségben meg is előzik őket.

2023.05.17. 13:46:37

@fhdgy: "Az élők elé merné-e állni és elmondani nekik, hogy"

Egyáltalán nem kellet volna meghalniuk, mert minden egyes halott túl sok.

fhdgy 2023.05.17. 13:55:40

@Mr.Tellinghovon: Amit az orosz emberekről írsz, azt apám elbeszélése alapján megerősíthetem. 1941-től 1949-ig front, majd hadifogság alapján szerzett tapasztalata. Egy horvát, szinte anyanyelvi tudás alapján, egész jól tudott velük beszélni is.

Hoppá! Baj van! Ő igazán Ukrajnában harcolt és Sztalingrádban volt hadifogoly. Lehet, hogy amire azt mondta, hogy orosz, az nem is orosz, hanem ukrán volt?

Az ukrán teóriát erősíti, hogy a 70-es években az itt lévő szovjet hadsereg, a druzsbát erősítendő, részt vett népgazdasági munkában, egy erdészetben, ahol apám is dolgozott. Apám kapott egy kb. 15 fős "brigádot". A katonák megvádolták, hogy hazudik, mert ő nem is magyar, hanem ukrán, mert úgy beszél!!!

Egyébként, sok szempontból nekem is tetszik az orosz ember, csak ne legyen rajta bakancs és derékszíj!

Ja, és ha külföldre utaznak, akkor ne harckocsival!

fhdgy 2023.05.17. 13:56:21

@Mr.Tellinghovon: Értsünk már szót! Nem ők kezdték!

fhdgy 2023.05.17. 14:16:10

@Mr.Tellinghovon: Egy kis párhuzam:

Öreg német mesél fiatal németeknek.

Mert amikor ő Párizsban volt, esténk bementek egy vendéglőbe, ettek-ittak és a végén nem fizettek. Ha a franciák reklamáltak, akkor jól megverték a franciákat.

Na, a fiatalok is elmennek Párizsba. Hazatérésük után mesélik, hogy ők is elmentek vendéglőbe, ettek-ittak, a végén nem fizettek, erre a franciák jól megverték őket.

Miért, ti hogy voltatok Párizsban?

Hát a TUI utazási irodával.

Ja, én az SS-szel!

NorthPier 2023.05.17. 14:28:51

@fhdgy: Ez iszonyat, ami a famíliáddal történt. Elképzelni nem tudom, hogyan lehet ezt mentálisan túlélni. Sok generáció múltán, talán.

Csodabogár 2023.05.17. 14:56:28

@Mr.Tellinghovon: Trianont nekem nem kellett kihevernem. Nagyszüleim se siránkoztak, pedig őket "elcsatolták" Partium, de ők átjöttek Budapestre és itt építették fel az életüket. Soha nem volt nálunk otthon téma trianon.
Én viszont és a felmenőim, amíg éltek, nem heverték ki az oroszok bejövetelét. Sajnos családilag nem volt módunkban, nagyszüleim mintájára, szépen odébb költözni, mondjuk Bécsbe.

Én nagyon tisztelem a harcoló ukránokat. 21 évesen 56-ban ha a szüleim nem tartanak vissza én is mentem volna harcolni bárhova. Az élet akkor oly mértékben volt kilátástalan, hogy az se izgatott volna ha lelőnek. Szerintem az ukárnok is hasonló lelkiállapotban vannak, mint mi voltunk akkoriban. Baráti körben volt veszteségünk 56 okán, mert akkor is voltak akik harcoltak és utána szépen kivégezték őket ha másként túlélték.

fhdgy 2023.05.17. 16:40:59

@NorthPier: Amiket leírtam, csak az én rokonságom.

Szentlászlón, apám szülőfalujában, csak egy "szolid" gyilkolászás volt. Vukovár egy teljesen más kategória.

Boszniáról, Koszovóról nincs első kézből információm.

Memfisz manusz 2023.05.17. 16:49:18

@fhdgy: az a mákjuk hogy a muszka hordák nem értek el párizsig, a mona lizát is ellopták volna

Memfisz manusz 2023.05.17. 16:49:20

@Mr.Tellinghovon: Nagyon sokâig nem lesznek fizetőképesek, bárhogy verje is a nyálát Orbán és a magadfajták.

fhdgy 2023.05.17. 17:59:59

Egy kis időjárásjelentés: Hideg van, 12 °C, 50-km-es szél, az eső most nem esik.

fhdgy 2023.05.17. 18:02:10

@Mr.Tellinghovon: Ezt miért nekem mondod?

Én az áldozatok rokona vagyok, nem a gyilkosoké!

Vagy azt gondolod, hogy pl. a két idős rokonom maga akarta, hogy elvágják a torkát?

2023.05.17. 19:24:05

@Memfisz manusz: “ Nagyon sokâig nem lesznek fizetőképesek, bárhogy verje is a nyálát Orbán és a magadfajták.”

Vegyél vissza a nagyszájúsagbol, erre itt nincs kereslet.

A magam fajták eddig többet segítettek az országnak mint te egész életedben

2023.05.17. 19:27:50

@fhdgy: “ Vagy azt gondolod, hogy pl. a két idős rokonom maga akarta, hogy elvágják a torkát?”

Valahogy nem akarsz megérteni, és ezt tényleg sajnálom.

Szerintem hagyjuk a témát

2023.05.17. 19:31:13

@Memfisz manusz: “ Nagyon sokâig nem lesznek fizetőképesek,”

Érted is amit olvasol? Szívesen el ismétlem és elmagyarázom:

Az orosz vezetésnek nincs nyugat Európára szüksége, csak mint fizetőképes vásárlóként
Képben vagy?
Ez már majdnem olyan mint Golf2 reinkarnációja

2023.05.17. 21:19:52

@Csodabogár: “ Az élet akkor oly mértékben volt kilátástalan, hogy az se izgatott volna ha lelőnek. Szerintem az ukárnok is hasonló lelkiállapotban vannak, mint mi voltunk akkoriban.”

Bizonyára sok ukrán fiatal, hasonlóan gondolkozik. A kérdés csak az, ha pragmatikusan állunk a kérdéshez, akkor megéri-e, ezt a magas ver áldozatot kifizetni.
Gondolj 1848 hőseire, majd jött a kiegyezés és Magyarország egyik legjobb kora.
Az általad említett 1956, mennyien vesztek oda akkor és utána, majd több mind 40 évig kussolt a nép a gulyás kommunizmusban.
Ha nem fizettük volna a ver áldozatot, nem ugyanaz a sors jutott volna nekünk?

Nem kívánom elvenni az ukrán nép jogát a harcra, de mennyi értelme van?

fhdgy 2023.05.17. 23:11:09

@Mr.Tellinghovon: Nem vagy te túl opportunista?

2023.05.18. 06:31:20

@fhdgy: ‘ Nem vagy te túl opportunista?“

Nem hiszem, mert morálisan gondolkodom, erős és kifejezett igazságérzetem van. Az életemben persze sokszor merlegelnem kellett és a cél érdekében pragmatikus döntéseket hoznom.
Nem vagyok hajlandó dolgokat kötelezően idealizalni ehhez a szabadság érzetem túl nagy.

Biztos vagyok benne, hogy minden jó szándék ellenére egy bizonyos formában nem értjük egymást. Valószínűleg más a habitusunk, más életpályát futottunk be és ez meghatározza a tudatunkat. Ha ugyanazt mondjuk akkor is mást ertunk alatta.
Az előbbi témában, a családi erintettseged határoz meg téged. Ezt nem is vitatom el. Segíts akit akarsz és gondolj a népekrol ízlésed szerint, kit szeretsz vagy sem.

Szerintem mindent a maga súlyán kell értelmezni. Egy háború csak áldozatokkal jár, ergo ha lebontottak róla a hazafias mázas ideológiát akkor milyen közgazdaságtani haszna lenne.?

De beszélgessünk inkább a kakaó előállításáról és dél Amerika sokszínűsegerol!

fhdgy 2023.05.18. 07:26:12

@Csodabogár: Nagyon sokáig gondolkodtam, hogy mit válaszoljak neked.

Nekem az jött le a hozzászólásodból, hogy tisztában vagy azzal, hogy az oroszok mit jelentettek a múltban és mit jelenthetnek a jövőben számunkra. Azt érzem, hogy szerinted semmi jóra, csak rosszra számíthatunk. Maximálisan egyetértek veled.

Csak azt nem értem, hogy sokan miért nem látják, hogy mire megy ki a játék. Ha az oroszok győznének Ukrajnában az nem valaminek a vége lenne, hanem valaminek a nyitánya.

Az orosz birodalmi álmok európai realizálásának első lépése.

Van nekünk egy pohos, túlsúlyos, röpképtelen békegalambunk.

Vagy legalább is békegalambnak álcázott orosz kollaboráns.

Eddig egyetértünk-e?

Golf2 2023.05.18. 10:12:00

@fhdgy: agymosottak=oroszpártiak.

Memfisz manusz 2023.05.18. 14:59:00

@Mr.Tellinghovon:

Majd 800 éve öli a mucka a magyart. Megértem, hogy nekik szurkolsz.

2023.05.18. 20:22:30

@Memfisz manusz: "Megértem, hogy nekik szurkolsz."

Biztos ha te mondod:-))) ha neked csak ennyi jött le abból ami idáig írtam, akkor alkossatok egy klubot

2023.05.18. 20:28:07

@Memfisz manusz:

Azt az egyet azért nem értem, ha ekkor hős vagy, miért nem a front vonalról jelentkezel be elő adásban. Ágyú töltelékre ott mindig szükség van.

2023.05.18. 20:31:41

@Golf2: "agymosottak=oroszpártiak"

Az hogy ki kit tart agymosottnak az mindig relatív és nézőpont kérdése.
Kérdés mi van azzal, aki évtized óta ezen a blogon trollkodik.?

SzZoole 2023.05.18. 20:41:38

@Mr.Tellinghovon: “ Ágyú töltelékre ott mindig szükség van.”

Golyófogónak Vincebá, nem ágyútöltéknek :-)

2023.05.18. 21:35:43

@SzZoole: “ Golyófogónak Vincebá, nem ágyútöltéknek :-)”

Dehogy kedves ocsem:-))) kar lenne azt a szép egyenruhát kilyuggatni, kilőni pedig ruha nélkül is lehet. Gondolkodj pragmatikusan:-)))

Ma Monaco-ban voltam, folynak az előkészületek jövő heti formula uno versenyre. Minden a feje tetején áll. Sajnos a hercegnek nem volt ideje rám, igaz elfelejtettem bejelentkezni.
Kárpótlásul megengedtem magamnak egy igazi handmade Kentucky Burger-t. Persze előtte mint starter-t kertem egy borscht-ot, és utána egy olasz doppio espressot, nehogy valaki is elfogultsággal tudjon vádolni.:-)))

SzZoole 2023.05.18. 21:38:19

@Mr.Tellinghovon: junk food-ot eszel Vincebá, ezt nem gondoltam volna rólad :-))

2023.05.18. 21:47:53

@SzZoole: “ junk food-ot eszel Vincebá, ezt nem gondoltam volna rólad :-))”

Tudom, szégyellem is magam, de ha elem tesznek egy tányér borscht-ot, mindig ellágyulok. Ilyenkor halkan dúdolom a kakalinka-t, majd melyről jövő fohásszal folytatom. Tartsa meg a sors az erejét egészséget a bölcs vezetőnknek:-)))

SzZoole 2023.05.18. 21:50:22

@Mr.Tellinghovon: én konkrétan a Kentucky Burger-re gondoltam mint szemét kaja :-))

2023.05.18. 22:05:38

@SzZoole: “ én konkrétan a Kentucky Burger-re gondoltam mint szemét kaja :-))”

Tudod, időnként kell ilyen is. Én egyfajta vezeklesnek tartom:-)))
Mea culpa, mea maxima culpa

SzZoole 2023.05.18. 22:17:32

@Mr.Tellinghovon: vezeklésként tán még cilice-t is viselsz, szerintem :-))

2023.05.18. 23:06:12

@SzZoole:

Zord bűnös vagyok, azt hiszem, de jól érzem magam.
Csak az zavar e semmiben, mért nincs bűnöm, ha van.

József Attila

2023.05.19. 18:31:42

@SzZoole: “vezeklés”

Nagyon tetszett Bali szigeten, a jó és rossz közötti egyensúlyra való törekvés. Mivel tegnap junk food bűnt követtem el, ma megpróbáltam a lehetosegeimhez mérten Torinó városában jóvátenni. Röviden a menü:
Starter: mozzarella und three types of tomatoes
First courses: penne with pesti sauce
Main courses: Slicedbeef sétákat with lamb,s lettuce and parmesan flakes. Oven baked potatoes

Dessert: piedmontese nut cream cake
Espresso double
Wine: dolcetto di Alba

Elég volt ez szerinted, hogy az egyensúly meglegyen? Vagy holnap újra vezekeljek?:-)))))

SzZoole 2023.05.19. 18:46:43

@Mr.Tellinghovon: a falánkság az egyik fő bűn, tudtad? :-)

Szombatonként hasonlót szoktam enni; 14 oz ribeye steak, olasz saláta, parmezan flake es home made mayo :-)

ibb.co/vL9pKHw

Vasárnapi reggelim :-)

ibb.co/3zgSLjk

2023.05.19. 19:51:18

@SzZoole: “ a falánkság az egyik fő bűn, tudtad? :-)”

Sorry, sir. Nem vagyok falánk, csak mivel bűnnel vádoltal meg, vezekelnem kellett:-)))

Azt hittem ateista vagy,:-)))

SzZoole 2023.05.19. 19:56:53

@Mr.Tellinghovon: “ Azt hittem ateista vagy”

Nem egészen, rasszista ateista, pontosabban :-)))

Viccet félre téve, nem vagyok hitetlen, csak én egész másban hiszek, mint a legtöbb ember :-)

2023.05.19. 20:58:25

@SzZoole: “ csak én egész másban hiszek, mint a legtöbb ember :-)”

Ez érdekelne, valahogy így érzek én is:-)))
Tényleg ne fogadjalak örökbe?

2023.05.19. 21:04:00

@SzZoole: “ https://ibb.co/3zgSLjk”

Ilyet már láttam, csak vegyes felvágottkent a szállodai mosdóban, a kéz ostobán, ahol bulizó felvilágosult Cockney dialektust beszélő fiatalok férfiak tartózkodtak.

2023.05.19. 21:05:44

@SzZoole:

Nem kéz ostoban hanem a kezmosoban, így jár az aki nem olvas elküldés előtt:-))

SzZoole 2023.05.19. 21:07:15

@Mr.Tellinghovon: “ Tényleg ne fogadjalak örökbe?”

Akár a nevedre is vehetsz, kezdetnek egy Rolex Daytona-t küldhetsz is, hogy neved viselem :-)))

SzZoole 2023.05.19. 21:09:35

@Mr.Tellinghovon: a Cockney nem dialektus hanem egy kelet londoni akcentus, egy gyötrelem beszélgetni velük, van ilyen kollegám :-)

2023.05.19. 21:54:11

@SzZoole:

Cockney is an English dialect spoken primarily in south-east and east London, England.
Source: freie-referate.de/englisch/cockney-rhyming-slang

FutureFry 2023.05.19. 22:03:10

@Zsuzsi65: Chuao csokit [1] is lehet kapni jópár helyen (pl. Whole Foods), igaz némelyik változat talán csak a nevében az, de szerintem jók (főleg a 60%+ kakaóval készűltek [2]

[1] chuaochocolatier.com
[2] chuaochocolatier.com/collections/dark-chocolate

2023.05.19. 22:04:35

@SzZoole: „Rolex“

Multkor setaltam a zurichi vaci utcan egy ismerossel otthonrol. Leragadt a Rolex üzlet előtt, de az igazság a Rolex túl közönséges lett. Evvel csak megsertenelek. Esetleg egy Breitling Premier B01 ? Szerintem sokkal jobban mutat

2023.05.19. 22:08:12

@FutureFry:

The Swiss Lindt EXCELLENCE 99% contains a very high cocoa content with only 1% sugar and thus offers an intense taste experience. The tart and smoky notes underline the cocoa-intensive taste of the chocolate. Due to the extra thin bar shape, the extraordinarily long-lasting taste unfolds optimally.

FutureFry 2023.05.19. 22:22:30

@Mr.Tellinghovon: Lindt csokit szinte mindenhol lehet errefelé kapni (még a Walmart-ban is).

Csodabogár 2023.05.20. 00:08:24

@Mr.Tellinghovon: Nekem a rolex mindig is ronda volt. A szép lapos órákat szeretem. Mondjuk egy Patek Philippel nem lehetne engem megsérteni.:-)

2023.05.20. 06:51:42

@Csodabogár: “ Mondjuk egy Patek Philippel nem lehetne engem megsérteni.:-)”

Ahhh, madame-nek jó ízlése van:-))) Nálam is ez áll a lista elején.

Kaptam egyszer én is egy drága órát az 50. Szulinapomra, de általában a trésorban pihen, a hétköznapokban praktikus okokból inkább a RADO markat használom. 10 év és alig van nyoma a használatnak

SzZoole 2023.05.20. 08:18:31

@Mr.Tellinghovon: dialect, accent, whatever, the same thing. :-)

SzZoole 2023.05.20. 08:20:55

@Mr.Tellinghovon: na most a Rolex olyan nálam mint az autók ugye, Mercedes, Audi, BMW, Jaguar mind jó és szép autók, de én akkor is a Mercedesre esküszöm :-)

2023.05.20. 16:46:56

@SzZoole: „ na most a Rolex olyan nálam mint az autók ugye, Mercedes, Audi, BMW, Jaguar mind jó és szép autók, de én akkor is a Mercedesre esküszöm :-)“

Megkerdeztem az AI-t, miért vásárolnak a férfiak drága órákat. Valasz: Javíthatja a képet és extra stílust adhat a körülöttük lévő férfiakhoz képest.

Ha össze számolnam mennyi és milyen márkájú autoim voltak, néha 5 is egyszerre. Soha nem a márka volt a lényeg, hanem a tartalom és, hogy növelje a tesztoszteron szintet. Imádom a lágy karcsú formákat, az olyan autók állnak közel hozzam. Az első autóm egy Fiat 500 volt, igaz egy sarokkal előbb kellett elkezdeni fékezni és gyorsítani a zöld lámpahoz. Most egy macsekkal vagyok bizalmi viszonyban, de a múlt héten voltam egy genesis szalonban és ellagyultam. Erre meg a feleségem is igent mond, a macsek is az o ötlete volt. Most a bevezetesnel jó arat tudnék elérni. A probléma a szerviz hálózat hiánya. Ez volt az ok, hogy a caddy-tol meg kellett válnom, mindig Bécsbe kellett vinni szervizbe.

SzZoole 2023.05.20. 18:14:18

@Mr.Tellinghovon: hogy hogy rossz a szervizhálózat, Svájcban nincs Hyundai szalon/szerviz?

Ha már úgyis ragaszkodsz a nevedre vételhez, akkor pont jövőre leszek fél évszázados (fejben csak 14).

Mire lemegy a procedúra, vehetsz nekem egy ilyet, ez a kedvencem :-))

ibb.co/jD1Y7jH

Csupán csak £48,995.00, de lehet, hogy felétek olcsóbb, valamennyivel :-)))

2023.05.20. 19:17:36

@SzZoole: “ hogy hogy rossz a szervizhálózat”

A genesis nálunk saját szerviz hálózatot akar felállítani.

“ https://ibb.co/jD1Y7jH”

Szép, de tudod én csak egy csóró nyögdijas vagyok

SzZoole 2023.05.20. 19:29:55

@Mr.Tellinghovon: attól még Hyundai marad….

A Maybach-et Mercedes-Benz szervizben szervizelik :-)

“ Szép, de tudod én csak egy csóró nyögdijas vagyok”

Majd ha ráérek sajnálni foglak :-))

En meg economy immigrant vagyok :-)))

fhdgy 2023.05.20. 20:01:43

@Mr.Tellinghovon: a kettő idézőjel miatt nem működik a link.

SzZoole 2023.05.20. 20:14:44

@fhdgy: az én linkemet tette idézőjelbe, arra reflektált

SzZoole 2023.05.20. 20:20:47

Csóri Lang Györgyi meghalt :-(

2023.05.20. 22:26:50

@SzZoole:

Mi lesz észak Írországgal, a Sinn Féin nyerte a választásokat

SzZoole 2023.05.20. 22:37:59

@Mr.Tellinghovon: én Angliában élek, nem Írországban :-)

Néztem a híreket, de nem volt róla szó. Ami megint megütötte a szemem, hogy Zelenszki a G7 találkozón Hirosimában megint a zöld kapucnis macinacijában jelent meg, kiábrándító :-(

2023.05.21. 10:00:57

@SzZoole:

Megint nem enged az ipaden belépni

2023.05.21. 10:48:44

@SzZoole: zelesky

Szerinte ez egy hitvallás, a szolidaritás kifejezésére. Mondjuk, a vagyon felhalmozásban nem ennyire szolidáris. A Forbes üzleti magazin 30 millió dollárra is becsüli vagyonát.

Más: mennyire kettős morált lehet megélni !

Egyre drágább az élet Svájcban. Az infláció januárban 3,3 százalék volt. A vállalatok ezért országszerte küzdenek az infláció kompenzálásával. A nyugdíjasok egyáltalán nem kapnak teljes „kártérítést”.
A Nemzeti Tanács és az Államtanács a héten ezt elutasította, és így megtagadják az idősektől néhány frank havi juttatást.
Gyakorlatilag ezzel egy időben a parlamenti képviselők más döntést is hoztak.
Csütörtökön a Nemzeti Tanács hivatala úgy döntött, hogy megemeli saját bérét. "A tanácstagok és a képviselőcsoportok javadalmazását az inflációhoz kell igazítani" - írja a 13 fős bizottság.

Móka Miki 2023.05.21. 14:07:18

@Mr.Tellinghovon: egyesszám, többesszám, ideges vagy, kevered. Ácsi bácsi :)

2023.05.21. 18:04:50

@Móka Miki: “ egyesszám, többesszám, ideges vagy, kevered. Ácsi bácsi :)”

"Szebussszz Főnőőők, szebusssz..."

2023.05.21. 18:09:10

@SzZoole: “sólet”

Nem igazán:-))) mindig a katona időre emlékeztet

ibb.co/GxB6RCg

dikusz. 2023.05.21. 19:57:22

@Mr.Tellinghovon: Katonaidők...
Félreértés ne essék, nem voltam katona, de nagyon szeretek katonatörténeteket hallgatni.

Az én katönatörténetem: fele ennyi idős, és feleakkora súlyú voltam, mint most. Zoli fiammal egy alkalommal a Börzsönyben töltöttünk pár napot a túracsapatunkkal (szarvasbőgést hallgattunk volna), de mi ketten egy nappal előbb mentünk a szálláshelyünkre, mint a többiek. Eltájoltam magunkat, és hamarabb tértünk le a jelzésről, mint kellett volna. Végülis a diósjenői laktanyánál kötöttünk ki, ott danolászta a laktanyát teljes odaadással védő katona azt a katonanótát, hogy: "Kantinosné, angyalom...", gondolom nem kifejezetten bóknak szánta...:)))

Túratársaim együtt katonáskodtak Hétforrásnál. Jó kis sütemények voltak, századszor is szívesen hallgatom a történeteiket. Te tudnál mesélni ihasonlókat?

fhdgy 2023.05.21. 20:43:33

@dikusz.: Általában a katonatörténetek az azt hallgatónak szépek. A mesélés pillanatában már a mesélőnek is, de amikor történt, még nem volt olyan szép.

dikusz. 2023.05.21. 21:13:24

@fhdgy: Túrabarátaim nem élték meg tragédiának a katonaidejüket, szerencsések voltak.

2023.05.22. 05:57:21

@dikusz.: „ Te tudnál mesélni ihasonlókat?“

Sajnos nem, az élet sokkal prózaibb volt, és másképp is éled meg a történéseket. Volt olyan, hogy hajnalban az orsegbol visszatérő én elfelejtettem kitarazni a fegyvert és el sütés kor sikerült egy rövid sorozatot szabadon engedni a tározó falába. Meg ma is borzongok

dikusz. 2023.05.22. 10:38:58

@Mr.Tellinghovon: Igen, nyilván az ilyen emlékek nyomasztóak tudnak lenni.
Barátaimnak is vannak ilyen emlékeik. Egy olyanra emlékszem, amit meséltek, és szomorú volt, az a Gyilkos-szikla (Kőszegi-hegység) története, hogy miért is kapta ezt a nevet.

Golf2 2023.05.22. 18:21:04

....elkezdte kiengedni az elítélt embercsempészeket,csak úgy. Szombathelyen fotózták ahogy elsétál a sok román,szerb,stb. Ausztria lassan lezárja a határát agyarország felől.bekérették a követet.

2023.05.22. 19:32:21

@Golf2:

Nem adom fel a reményt, hogy meg megélhetés azt a napot amikor kritika helyett egy konstruktiv megoldást fogsz prezentálni.
Szerinted mégis hogyan tovább? Magyarország megépített és fenntart 160 kilométer hosszú határt annak minden költségével együtt. Habár ez és az embercsempészek börtönben tartása milliárdokat vesz el a költségvetésből, amit máshol hasznosabban lehetne elkölteni, az egész EU egy centet sem hajlandó erre áldozni.
Az olasz állam pedig milliárdokat kap segítség gyanánt.
Az osztrák állam sem vállal át e kettős feladat anyagi terheibol.

Persze ha neked van erre használható felesleges anyagi kapacitasod, fordulj kérlek a kormányzati szervekhez, biztosan szívesen látnak.

Jelenleg több mint 2500 embercsempész van 73 országból a hazai börtönökben.

Vannak köztük olyan szomszédos országok, mint Románia, Szerbia, Ukrajna vagy Bulgária, mások Ázsia és Afrika távolabbi országaiból, mint Afganisztán, Algéria, Banglades, Egyiptom, India, Irán, Jemen, Jordánia, Irak vagy Tunézia, de vannak olyanok is Kubai, dominikai, brazil és vietnami származású csempészek. Az embercsempészet a szervezett bûnözés brutális ága. Az emberek megfulladhatnak a reménytelenül túlzsúfolt teherautók rakterében. A háttérben maradó, ritkán elkapott ötletgazdák eurómilliókat tesznek zsebre. Általában csak a szállító - és kísérőjárművek vezetőit kapják el a rendőrök és ítélik el a bíróságon. Nem kellene a magyar adófizetők pénzét arra fordítani, hogy több száz embercsempészt tartsunk a magyar börtönökben

fhdgy 2023.05.22. 21:00:41

@Mr.Tellinghovon: szerinted, mennyire vagyunk attól, hogy ruszkik vissza?

2023.05.22. 21:38:14

@fhdgy: “ szerinted, mennyire vagyunk attól, hogy ruszkik vissza?”

Nem tudom mit akarsz evvel kérdezni. Én csak azt tudom, hogy ez az egész egy nagyon veszélyes játék. Akármikor eszkalálódhat, lásd ukrán betörés USA harckocsikkal orosz területre. Lehet, hogy golf2 felvetései lesznek a legkisebb gondunk.

Amiről pedig már beszélgettünk: számomra az orosz irodalom, zenei alkotások mindig is egy örök élményt jelentenek. Volt módom is megismerni az orosz embereket és mentalitást. Minden alkalommal nagy örömmel mentem Oroszországba és meg nagyobb örömmel hagytam el. Szinte térden állva mondtam köszönetet a teremtonek, hogy épségben hagyhatom el az országot.
.
Elborzasztott a borzasztó nagy korrupció, a bűnözés a csalások halmaza és meg sorolhatnám. Milyen az amikor, fegyveres kiseroket kellett alkalmazni, hogy utasainknak ne essen bántódása. Milyen az amikor a határ előtt, az ország elhagyasakor, 60 km van az első sorompó, és utána meg van további 4. Milyen az amikor 5 km sor áll mögötted, de nem mehetsz tovább, mert nem fizetted azt az összeget amit kértek. és így tovább… Egy totális maffia állam. De hozza kell tegyem, meg ok is kis Pisták voltak az ukranokhoz képest. Ott a vámos egyszer hóna alá vette az olasz kávéfőző gépet a buszban, hogy ez kell neki. Tisztára az amit nagyapáink meséltek 1945-rol.

Ezek az élmények is hozzásegítettek egy objektív kép meg alkotásához mindkét országról.

fhdgy 2023.05.22. 21:49:13

@Mr.Tellinghovon: nem értelek! Ki mondta, hogy ruszkik haza!?

Ki akarja most újra a ruszkikat?

Teteted vagy tényleg nem érted?

Bekapcsoljam a laptomomat, hogy elmagyarázzam? Mobilon nem akarok kínlódni.

2023.05.23. 06:02:41

@fhdgy: “ Bekapcsoljam a laptomomat, hogy elmagyarázzam? ”

Igen legyszives.

fhdgy 2023.05.23. 07:47:04

@Mr.Tellinghovon: Nagy Imre temetésén valaki kimondta, hogy ruszkik haza!

Ez a senki ma meg azon ügyködik, hogy ruszkik gyertek vissza.

Elég nagy hátraarc, nem? Ha így folytatja, akkor Európában totális elszigeteltség vár ránk. Bár már most sem mi vagyunk az EU kedvencei. Az EU-ban mindenki hülye, mindenki az ellenségünk, csak mi vagyunk a helikopter. Nem furcsa?

Nem látni, nem tudomást venni erről a folyamatról, nekem elég meglepő.

Te pedig úgy csinálsz, mintha minden a legnagyobb rendben lenne.

SzZoole 2023.05.23. 09:21:25

@fhdgy: polgárt pukkaszt csak, tőlem tanulta :-))

NorthPier 2023.05.23. 12:00:14

Emlékszik itt még valaki Uncle Joe-ra?
Hírekben hallottam, megtámadtak Pakisztánban valami MOL érdekeltséget, halottak is vannak.
Remélem, ő éppen nem ott van.

2023.05.23. 19:28:35

@fhdgy: “ Ha így folytatja, akkor Európában totális elszigeteltség vár ránk”

Mióta is hallom ezt a mondást: a magyar kormány elszigetelődött, senki sem kivancsi rá, senki nem hallgat rá, meg a papa sem jön és hasonlók. Évek óta megy a mantra, és a valóság egészen mást mutat.
Egy kis tízmilliós ország miniszterelnöke, nem több és nem kevesebb, az ehhez tartozó fontossággal és nyomásgyakorlási lehetőséggel. Egy a 27 tagállam miniszterelnöke közül.

Néha fel tudja kavarni a sz…. vizet, de ne gondold, hogy Európa jövőjében olyan nagyon fontos szerepet játszana. A kártyákat máshol keverik és a lapokat osztják. Láthatod az EU pénzek körülötte huzavonát.
Ez az otthoni magyar szemlélet, alaposan tulbecsulitek hazánk és politikai vezetése fele történő érdeklődést. Hidd el nekem az EU nem avval kel és fekszik, hogy Orbán mit mondott és tesz. Ez kb. olyan szint amikor ein idegesítő légy repked a szobában, (amíg le nem csapod), bosszant de ezért meg nem költözök el.

Azért ámulatba ejtettel! Miket tudsz kiolvasni az megélt élményeim alapján irt ertek iteletemrol . :-))))

fhdgy 2023.05.23. 21:32:53

@Mr.Tellinghovon: a pénzeket vissza fogják tartani. A határvédelemre miért nem kapunk pézt? Szerinted csak?

Mikor mennek el a cégek, amitől hasra esik az ország?

Mikortól kezdik el a magyar áruk bojkottját?

Mikortól kezdik el kiutálni a magyarokat?

Mikor mondják azt, hogy el lehet takarodni, ha nem tetszik?

Lassan őrölnek az EU malmai, de előbb utóbb őrölnek.

Ki issza meg a levét? Te ( ha le nem tagadom, hogy magyar vagy ), még én, még a többi magyar!

fhdgy 2023.05.23. 21:34:55

@Mr.Tellinghovon: világot látott ember vagy. Nyisd ki a szemed!

Nem mered?

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.05.23. 23:17:25

Ezt ma kuldte anyukam...nagyon erdekes beszelgetes a cancel culture-ral kapcsolatban
www.youtube.com/watch?v=qPzRRAmPk-0

kék madár 2023.05.24. 01:20:39

@Mr.Tellinghovon: latom egy siman osszetett mondat ertelmezese se megy. (Ez a fideszes szint? :( ) Segitsek?

kék madár 2023.05.24. 01:25:06

@Mr.Tellinghovon: visszavonom, rajtad mar nem lehet segiteni, annyi hulyeseget, hazugsagot hordasz ossze hogy nem tudnam hol kezdjem.

2023.05.24. 08:57:02

@kék madár: “ latom egy siman osszetett mondat ertelmezese se megy. (Ez a fideszes szint? :( ) Segitsek?”

Egyszer azt írtad nekem, szűrés a barátom.
Nekem is

2023.05.24. 10:36:16

@Zsuzsi65: “ Ezt ma kuldte anyukam...nagyon erdekes beszelgetes a cancel culture-ral kapcsolatban”

Koszonom a feltett linket. Nekem a cancel culture értelmezése tetszik legjobban. Nem az az eltörlés kultúrája hanem a kultúra eltörlése. Ez tökéletesen lefedi a lényeget.
A mindenki által maradéktalanul érvényesíthető szabadságjog egy illúzió, mert ahogy itt is elhangzott, ütközik mások ugyanilyen igényével. Régebben a tarsadalmaknak volt egy egészséges morális osztone erre vonatkozólag, ami egyfajta onszabalyozast is eredményezett.

2023.05.24. 10:44:41

@fhdgy:

a kívánatos agenda:

1) kizárnak minket az EU-ból
2) szövetséget kötünk Oroszországgal
3) pacifikáljuk (felosztjuk) ukrajnát
4) az EU magától szétesik
5) az amcsikat hazaküldjük (izolacionista reneszánsz)
6) megvalósul a világbéke...

Golf2 2023.05.24. 14:05:45

Külföldi rendszámmal látogat haza? Két és félszeres is lehet a bírság, ha nincs e-matrica...mert orbánc 1 német céggel hajtatja be...

SzZoole 2023.05.24. 18:07:54

@Zsuzsi65: Zsuzsi, felétek mennyi a napsütéses órák száma egy évben?

2023.05.24. 20:25:03

@SzZoole:

Keszulsz california államot meghódítani? Nekem csak los Angeles adatok van, a napi átlag 11 óra az éves úgy 310 óra. Nem tévesztendő össze a napi világossággal, az lényegesen több.

2023.05.24. 20:43:32

@SzZoole:

Kimaradt egy szám: a napi átlag 7-11 óra

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.05.24. 21:05:08

@SzZoole: "On average, July is the sunniest month with 364 hours of sunshine"
weather-and-climate.com/average-monthly-hours-Sunshine,Los-Angeles,United-States-of-America

Ehhez hozza kell tenni, hogy ez fugg attol is, milyen messze vagy az oceantol. A May grey/June gloom most eppen kodos reggeleket hoz minden nap.
www.laalmanac.com/weather/we720.php

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.05.24. 21:25:22

@SzZoole: Ilyen egy "gloomy" nap juniusban az ocean parton LA-ben. Delutanra altalaban felszall ez a kod es kisut a nap :)
www.youtube.com/watch?v=fROM2CEDzpg

Ez egy nagyon jo video, mindenkinek ajanlom, mert nagyon sok embernek teves elkepzelesei vannak LA-rol.
www.youtube.com/watch?v=TWIjq4h--pM

2023.05.25. 07:30:55

@Zsuzsi65:

Az amerikai Szövetségi Választási Bizottság szerdán hivatalosan is nyilvántartásba vette Ron DeSantist, Florida kormányzóját, aki elindul a republikánus elnökjelöltségért, és akit Donald Trump legesélyesebb vetélytársának tartanak a versenyben.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.05.25. 15:46:48

@Mr.Tellinghovon: igen, tegnap ez volt a fo hir nalunk :) a Twitter nem is birta a hatalmas erdeklodest :) es termeszetesen a media gepezet maris beindult ellene...2024 egy nagy media cirkusz lesz, az biztos! :)

SzZoole 2023.05.25. 16:27:02

@Zsuzsi65: @Mr.Tellinghovon:

Köszi az infót. Azért kérdeztem, mert, hogy ott Hálivúdban bisztos sokat süt a nap, mert a kishabjány nagyon pirítós lett, meg bisztosan azé mert sokat van kint a vízből, szereti az emberek társaságát és megfogta a nap, meg a klájmitcséncs, szerintem :-)

A csinkik meg úgy megsajnálták szegényt, hogy befestették kékre, hogy ne piruljon tovább a lelkem, meghát azért is mert a csinkik nemnagyon álljak a kis niglettet, jaj :-)))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.05.25. 16:33:01

@SzZoole: LOL manapsag sok minden(ki)t atszineztek mindenfele szinre, az biztos :))))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.05.25. 16:36:23

@SzZoole: LOL manapsag sok minden(ki)t atszineztek mindenfele szinre, az biztos :))))

De a legviccesebb uj bulvar hir Harry es Meghan New York-i "car chase" meseje :)))
youtu.be/LjpIv-cO3J4

SzZoole 2023.05.25. 16:38:11

@Zsuzsi65: hallod Zsuzsi, ha már ott laksz közel a hálivúdi filmstúdióhoz, beprotezsálhatnál oda, el szeretném jáccani Kuntakintét a gyökerekből :-))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.05.25. 16:41:36

@SzZoole: nem vagy eleg sotet boru, az a baj! LOL

SzZoole 2023.05.25. 16:48:27

@Zsuzsi65: imádom Piers-t :-)))

Anno Piers és Harry/Meghan nagyon jóban voltak, még az esküvőre is meg volt hívva.

Azt vártam, hogy mikor ugrik össze a két feka :-))

SzZoole 2023.05.25. 16:51:20

@Zsuzsi65: ha nem vagyok elég sötét bőrű egy szerep eljátszásához, es amiatt nem kapom meg, akkor az pozitív diszkrimináció? :-))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.05.25. 17:44:40

@SzZoole: hat, nehez eldonteni manapsag, hogy ez pozitiv v negativ diszkriminacio, haha :)) de tudjuk, hogy barmelyik iranyban jol hasznalhato :)))

SzZoole 2023.05.25. 17:49:51

@Zsuzsi65: szerintem, mindkettő kimeríti a hate crime fogalmát, egy biztos, ha nem tudom eljátszani Kuntakintét, akkor eljátszom a gyökér szerepet :-)))

2023.05.25. 19:04:38

@Zsuzsi65: “ a media gepezet maris beindult ellene”

Mondjuk ez várható is volt.
Tegnap egy jó társaságban pont a megőrült világunk volt a téma, én bízom abban hogy a természet törvényei szerint az inga hamarosan vissza lendül.

fhdgy 2023.05.25. 19:10:43

@SzZoole: mi van, ha a Gyökerekböl neked, csak gyökér szerep jut?

SzZoole 2023.05.25. 19:14:50

@fhdgy: szerep, viccelsz??? Alap elemem a gyökérséd, nem kell eljátszanom :-))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.05.25. 20:35:33

@Mr.Tellinghovon: Pont az inga visszalenduleserol volt szo abban a beszelgetesben, amit fent linkeltem (beteszem ide is). Az optimistak ugy gondoljak, valami elkezdodott (inga visszalendules ugyben), mert vegre kezdenek az emberek felebredni, es felszolalni. A pesszimistak viszont ugy gondoljak, lehet, hogy mar tul keso...Hat, meglatjuk... Vegulis a tortenelem, ha megnezzuk, mindig az inga ide-oda lengeserol szolt...

www.youtube.com/watch?v=qPzRRAmPk-0

fhdgy 2023.05.26. 07:01:34

@Mr.Tellinghovon: Annak eldöntésére, hogy legalább egy Földön élünk-e:

Csak a tényszerűséghez ragaszkodva, megtörtént-e, hogy elmaradt a V4-ek házelnöki találkozója, mert nem voltak a csehek, meg talán a lengyelek, tiltakozásul eljönni Pozsonyba?

Szintén csak a tényszerűséget figyelembe véve: Az Európa Parlamentben határozatot akarnak-e hozni, hogy Magyarország 2024 második felében ne lehessen az EU elnöke?

fhdgy 2023.05.26. 07:03:19

@SzZoole: Valami hasonlóra gondoltam, de próbáltam finom lenni! -:))

De nyugi, amíg van önirónia, addig nem gyökér a gyökér!

2023.05.26. 08:36:00

@SzZoole: “ mi van, ha a Gyökerekböl neked, csak gyökér szerep jut?”

Itt az intézetben az orvosok azt mondjak, ha azt állítod hogy normális vagy, ez a betegség első jele:-))

Ma is lesz csoportos foglalkozás a szabadban, feldobom ezt a témát.

@fhdgy: “ Az Európa Parlamentben határozatot akarnak-e hozni, hogy Magyarország 2024 második felében ne lehessen az EU elnöke?”

Nem releváns. Ez a utolsó próbálkozása ennek a parlamentnek. Mire a döntés átmegy, megtörtént egy választás. Meglátjuk akkor milyen összetételű lesz az új.

A V4 mindig is egy érdekszövetség volt. A kis országok érdekérvényesítő képessége így nagyobb volt, Sajnos ezt nem mindenki ismer fel. A Habsburg ház is azon elv alapján uralkodott, hogy oszd meg őket. Mindig a másik népet használati ki zsarolasra. Az újkori történelem is ismer ilyet, josip broz tito is ennek alapján mozgatta Jugoszláviát.

Hajlamos vagy az ilyen eseményeket tragikusan nézni, pedig ezek a mindenkori politika részei. Lásd machiavelli
Az inga az adott országokban hozhat változást, Szlovákia és Lengyelország hamarosan választ, pl. ha újra Fico kerül kormányzati szerepkörbe?

2023.05.26. 08:42:32

@Zsuzsi65: Vegulis a tortenelem, ha megnezzuk, mindig az inga ide-oda lengeserol szolt...“

Én végignéztem, jó beszélgetés volt.

Érdekes párhuzam, hogy baráti tarsasagom témája is ez volt. Ezek szerint sokakat érdekel el a téma. Itt is megoszlottak a vélemények, a többség szerint el vagyunk késve.

Egy kérdés: Mikor jelent USA fizetésképtelenséget be?

2023.05.26. 08:49:39

@SzZoole:

Gyökér

A gyökérben erő surran, esőt iszik, földdel él, és az álma hófehér.

Föld alól a föld fölé tör, kúszik s ravasz a gyökér, karja akár a kötél.

Gyökér karján féreg alszik, gyökér lábán féreg ül, a világ megférgesül.

De a gyökér tovább él lent, nem érdekli a világ, csak a lombbal teli ág.

Azt csodálja, táplálgatja, küld néki jó ízeket, édes, égi ízeket.

Gyökér vagyok magam is most, férgek között élek én, ott készül e költemény.

Virág voltam, gyökér lettem, súlyos, sötét föld felettem, sorsom elvégeztetett, fűrész sír fejem felett.

fhdgy 2023.05.26. 12:28:49

@Mr.Tellinghovon: ha nem releváns, akkor orbánék miért prüszkölnek?

2023.05.26. 14:46:28

@fhdgy: "ha nem releváns, akkor orbánék miért prüszkölnek?

1. A lényegen nem változtat
2. Ők pruszkolnek mindig formai okokból is, ez az életük

SzZoole 2023.05.26. 16:54:51

@fhdgy: nem csak gyökér vagyok, Degecen születtem és Alpáron is lakok, szóval alpári és degeci is vagyok :-)))

SzZoole 2023.05.26. 16:55:23

@Mr.Tellinghovon: ez a vers saját kútfőből való? :-)

2023.05.26. 17:12:17

@SzZoole: “ ez a vers saját kútfőből való? :-)

Radnóti Miklós ezzel a versével igencsak megtréfál minket. Csupa játékosság, bűbáj, könnyedség a költemény, holott 1944 augusztusában, a Lager Heidenau foglyaként veti papírra e sorokat a költő. Honnan volt ennyi hit kitartás, erő, akarat benne? Kemény volt, mint a gyémánt, erős, mint a gyökér, aki csak a lombnak, a költészetnek élt.

Szülőként, az a feladatunk, hogy szárnyakat és gyökereket adjunk a felnövekvő nemzedéknek. Egy-egy ilyen verset olvasván fölmerül bennem a kérdés: vajon mennyire lett az a gyökér erős, amelyet nekem kellett kialakítanom gyermekeimben?

De van egy másik irány is: megköszöntem-e szüleimnek, nevelőimnek gyökereimet, amelyek a világban való eligazodásom biztos alapjait adják? Meg van-e a hófehér álmom? Vagy ráragadt sok sár és szenny, s piszkos, mint a gyökér lent?

„Gyökér lábán féreg ül,

a világ megférgesül…”

Mintha semmi sem változott volna 1944 óta.

2023.05.26. 19:57:59

@SzZoole: “tundikert”

A cs csőd kapcsán:
A Zürcher kantonal bank a negyedik legnagyobb bank, a bilanz 200 milliárd frankot mutat. Egy csőd esetén a kanton kellene, hogy be ugorjon. Sajnos a kanton bilanz csak 25 milliárdot mutat fel.

Tehát egy kantonnak kellene a maga 25 milliárdjabol egy 200 milliárd veszteségü bankot kisegíteni.

Mondana az ember, majd az állam beugrik. De a ZKB nem fizet az államszövetségnek egy frank adót sem (mint kanton bank mentesült). Sőt meg a kantonnak sem adózik hanem osztalékot fizet a nyereség után.

Végül úgy is az adófizetők pénze látja a megoldás kárát

Nagyon okos dolog ez a kapitalismus, jól ki van találva

Látod itt is kritikus vagyok, nemcsak az otthoni viszonyokkal szemben

Különben jól vagyok, a gyógyszerek hatnak, az ápolók kedvesek és ha minden igaz hétvégére kimenot is kaphatok:-)))

SzZoole 2023.05.26. 20:33:44

@Mr.Tellinghovon: nem tudom miről beszélsz Vincebá :-))

shak tee 2023.05.27. 07:21:21

@Zsuzsi65: Undor ez az ember. Délolaszok nemigen lehetnek rá büszkék. Amerika sem!

2023.05.27. 07:34:44

@SzZoole: “ nem tudom miről beszélsz Vincebá :-))”

Ezt néha az asszony is állítja :-)))

Golf2 2023.05.27. 15:05:23

@fhdgy: Ez a cikk a Net Média Zrt. tulajdona. Minden jog fenntartva.

VLAGYIMIR PUTYIN OROSZ ELNÖK A BRIT LÉGIERŐ VEZÉRKARI FŐNÖKE SZERINT OLYAN DIKTÁTOR, AKI KÉSZ BRUTÁLIS HÁBORÚRA IS "AZ ELKÉPZELÉSEIBEN ÉLŐ OROSZORSZÁG" MEGTEREMTÉSE VÉGETT.

SzZoole 2023.05.27. 15:17:02

@Mr.Tellinghovon: “ néha az asszony is állítja ”

Mármint csak próbálja állítani, nem, azért a te korodban nem áll már az fel olyan könnyen :-)))

Huh de magas labda volt :-)))

SzZoole 2023.05.27. 15:20:09

@Golf2: ez badarság! Teljesen mindegy, hogy mi Putyin elképzelései, az orosz politikai elit nem engedné neki, hamarabb érné ‘baleset’ véletlenül, minthogy kitörne a lll. világháború, szerintem!

2023.05.27. 16:37:57

@SzZoole: “ Mármint csak próbálja állítani, nem, azért a te korodban nem áll már az fel olyan könnyen :-)))

Huh de magas labda volt :-)))”

Mi lesz a következő téma? Az időskori szexualitás?
Hazudnék ha azt mondanám olyan gyakran emeli fel a fejet és néz körül a világban mint fiatal koromban. :-)) Ma is megnézem a jó csajokat, mert anno hűséget fogadtam és nem vakságot. Ilyenkor a ver áramlás mennyisége megnövekszik es az élet jelei is minden porcikámban megmutatkoznak. Úgy 50 évesen én is nagyon “fickós” voltam, most már inkább mérlegelem megéri a csatát?
Nagyapám azt állította mint délceg Huszár, minden elszalasztott ….-t, a más világon az orrunkra húzzák. A csillagjegyem nyilas, az örök Vadász. Az elejtett vadak felkerültek a személyes dicsőség táblámra. Ezért is kellet egy nagy alapterületű lakás:-)))

Harmadik világháború?

In inkább annak örülnek, ha nem történne Putin-nal semmi, mert o a stabilitás. Nélküle kitörne a káosz, ismeretlen eredménnyel

SzZoole 2023.05.27. 17:31:17

@Mr.Tellinghovon: “ In inkább annak örülnek, ha nem történne Putin-nal semmi, mert o a stabilitás. Nélküle kitörne a káosz, ismeretlen eredménnyel”

Miből gondolod ezt? A belső harcok már elkezdődtek, sorra érik “balesetek” , véletlenül, a hozzá közel levő embereket, és azok többnyire háborúellenes és nyugat barátok.

Ezzel a háborúval fölöslegesen hal meg többszázezer ember, több millió élete romokban, miből gondolod, hogy nem egy olyan ember fog kijönni ebből a káoszból, aki inkább a békére és az üzletre helyezi a hangsúlyt.

Putyin mániákus és ellenségképe van mindenkivel szembe, pont olyan mint Sztálin volt, tökéletesen másolja, szerintem.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.05.27. 17:38:55

Errol beszsltunk: az inga kezd visszalendulni :) es penz beszel- egyre inkabb kezdjuk felismerni, hogy ezzel lehet leginkabb nyomast gyakorolni a woke ideologiaira.
Az ideologiai haboru elerkezett erre a frontra ;)
www.newsweek.com/boycotts-initial-effects-hit-targets-stock-harder-bud-lights-1802975?amp=1

SzZoole 2023.05.27. 19:03:23

@Zsuzsi65: nagyon helyes!

Azért itt is alakulnak a dolgok :-)

www.bbc.com/sport/cycling/65718748

2023.05.27. 19:17:39

@fhdgy:

Hogyan is írtad nem is olyan régen? az EU tudja kezelni és büntetni a berkeiben burjánzó korrupciót

“ Eva Kaili továbbra is folytathatja munkáját az Európai Parlamentben, annak ellenére, hogy ő volt a brüsszeli korrupciós botrány központi szereplője.”

Semmi különös, csak a jellemző következmény nélküliség!

És meg Magyarország lenne a következmények nélküli ország

2023.05.27. 21:21:43

@SzZoole: “ Putyin mániákus és ellenségképe van mindenkivel szembe”

Nézd, egy politikust soha nem lehet teljesen kiismerni.

Azt sem tudjuk, hogy miért és hogyan került kormányzati szerepkörbe. Az ot mozgató erők a háttérben inkább a békére és az üzletre helyezik a hangsúlyt. A jelcini káosz után egy építkezés történt, annak pozitív és negatív oldalával. A Putini idő egy önbecsülést adott az orosz népnek.
De a bölcs nyugat átlépett egy határt, evvel az üzleti érdekeket felülírta az ideológia.

Ez a háború senkinek nem kedvez. Putin elkövetett egy hibát, amikor elindította ezt a hadműveletet. Mentségére legyen mondva, mással számolt, mint ahogy alakult. De ebből, ki fog kijönni győztesen? Moszkva meggyengül de időtlen időkig tudja ezt az intenzitású harcot folytatni. A nyugat és az USA támogatása véges, az emberek beleunnak ebbe a témába, politikai változások jönnek. Ukrajna végul kényszerülni fog egy teruletvesztessel együtt járó békét elfogadni.

A sok fiatal élet, ukrán és orosz oldalon hiábavaló volt

shak tee 2023.05.28. 00:59:02

@Mr.Tellinghovon: Te Hitlert is “megmagyaráztad” volna. Talán ma is teszed…

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.05.28. 01:11:26

@SzZoole: de ez a "sex ASSIGNED at birth" megint olyasmi, hogy "de ki volt, aki "assigned it"? LOL Erre mit mondanak az evolucionistak? :) Mother nature assigned it? LOL

(angolul nem beszeloknek: Assign = kb hozzarendel, kijelol) elkepzelem, ahogy mother nature ott all a szuloszobaban, es ranez a csecsemore: "ez legyen fiu, ez meg itt legyen lany"...LOL

shak tee 2023.05.28. 07:45:41

@SzZoole: jól beszélsz, csak egy difi van a mondókádban, sztalin nem hugyozott a széllel szemben mint putler, reálpolitikus volt.

2023.05.28. 08:37:16

@shak tee: “ Te Hitlert is “megmagyaráztad” volna. Talán ma is teszed…”

Mi minden voltam eddig vádolva: homofób, idegengyűlölő, agymosott, Putin csicska, Fidesz birka, stb… most pedig náci

Ezek szerint nem csinálom rosszul:-))))

2023.05.28. 08:58:15

@Zsuzsi65: “ elkepzelem, ahogy mother nature ott all a szuloszobaban, es ranez a csecsemore: "ez legyen fiu, ez meg itt legyen lany"...LOL”

LOL

A pároknak nagyobb esélyük van fiúgyermekre, ha ősszel történik a fogantatás; Ezzel szemben nagyobb az esély egy lányra ha ugyanez tavasszal történik. Ez derül ki a Human Reproduction tudományos folyóiratban megjelent tanulmányból.
Régen azt hitték, hogy a terhesség alatt befolyásolható, hogy fiú vagy lány lesz-e a baba. Ma már tudjuk, hogy a nemet a fogantatáskor határozzák meg. Az emberi sejteknek 23 kromoszómapárja van, ha viszont egy Y kromoszómával rendelkező spermium megtermékenyíti a petesejtet, az eredmény XY, és férfi szervezet fejlődik ki. Végső soron az apa az, aki meghatározza utóda nemét, bár minden befolyásolási lehetőség nélkül.

Golf2 2023.05.28. 16:44:15

Idén márciusig albán állampolgárok kértek a leggyakrabban menedékjogot az Egyesült Királyságban: 13 714 kérelmet nyújtottak be, ebből 9487 kérelmező a La Manche-csatornán érkezett.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.05.28. 17:46:28

@Mr.Tellinghovon: igy van! Amig mindenfelevel vadolnak, es tamadnak, addig tudod, hogy az integritasod sertetlen, es az igazsagot mondod :)

2023.05.28. 20:40:51

@Zsuzsi65: “ igy van!”

Köszönöm

SzZoole 2023.05.30. 18:30:57

Offolni lehet már? :-)

fhdgy 2023.05.30. 18:36:02

@SzZoole: Szerinted reagál rá valaki?

SzZoole 2023.05.30. 18:46:14

@fhdgy: szerintem? Offolás közben, kitör a poszthoz való hozzászólás :-)

Golf2 2023.05.30. 19:39:08

@fhdgy: 60 éves lett ez az anya és népszomorító...Nem győz gratulálni a sok talpnyaló.

Golf2 2023.05.30. 19:42:13

Tavaly újra több magyar hagyta el az országot, mint korábban. A KSH most kiadott adatai szerint

a kivándorló magyarok 44%-a Ausztriát,
25%-a Németországot,
5-5%-a Hollandiát és Svájcot,
míg 4%-a az Egyesült Királyságot választotta új otthonának.

fhdgy 2023.05.30. 20:45:29

@SzZoole: ha X.-edik születésnap akkor miért X-1 éves?

SzZoole 2023.05.30. 20:48:35

@fhdgy: azért mert 1963 május 31.-én született, teccik érteni? :-)

Holnap lesz a 60. születésnapja, szóval, ma, még csak 30.-a van így 59 éves :-)

fhdgy 2023.05.30. 20:55:08

@SzZoole: ez sem teljesen igaz. Katonai időszámítás szerint, aki Pl. 2000. December 31.-én született, az már 2018 január elsején 18 éves. Vagyis 17 évesen +1 naposan.

2023.05.30. 21:01:10

Holnap lesz 60 éves hazánk miniszterelnöke.

Kiszélesítetted a nemzetet, és növelted örömüket; úgy örvendeznek előtted, ahogy az emberek örülnek az aratásnak, ahogy a harcosok örülnek, amikor szétosztják a zsákmányt.
Ésaiás próféta könyve 9:3

A világ áldott, hogy van valakije, aki olyan fantasztikus, mint te. Továbbra is inspirálj másokat magad körül. Boldog 60- at !

2023.05.30. 21:03:36

@SzZoole: “Holnap lesz a 60. születésnapja, szóval, ma, még csak 30.-a van így 59 éves :-)”

Kedves öcsém, ez így van, holnap a szülinap :-))))))

Írj valami szivhez szolot:-))

SzZoole 2023.05.30. 21:06:55

@fhdgy: vitya nem volt katona :-)

Amúgy értem mire akarsz kilyukadni :-)

SzZoole 2023.05.30. 21:09:38

@Mr.Tellinghovon: “ Írj valami szivhez szolot:-))”

A jóisten adjon neki hosszú életet, hatos ikreket és a háza legyen négy emeletes, lift meg lépcső benne egy sem, és a görcs rángassa benne fel s alá!!!

Elég szívhez szóló volt? :-)))

fhdgy 2023.05.30. 21:41:10

@SzZoole: Nekem szívhez szólóan tetszik!

fhdgy 2023.05.30. 21:41:55

@Mr.Tellinghovon: Ha nem haragszol, én nem csatlakozom!

fhdgy 2023.05.30. 21:50:59

@SzZoole: Aljas vagyok, aljas, de talán nem ennyire.

SzZoole 2023.05.30. 21:57:36

@fhdgy: ez nem aljasság, csak az érdemei szerint, ami jár, majd a jövőben :-)

fhdgy 2023.05.30. 22:04:42

@SzZoole: Én valami nagyobb büntetést találnék ki neki.

Sok ehetne, köztük finomságokat is, de mindig meg kellene érte csókolnia Gyurcsány kezét és elrebegni egy imát, hogy azt mondja, hogy aki nékem ételt-italt adott, annak neve legyen áldott!

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.05.30. 22:22:23

Csak hogy legyen megint mirol csevegni...;)
www.foxnews.com/media/watch-video-of-male-disney-employee-dress-causes-outrage

Vicces es szomoru egyben: az egyik komment utolso reszevel teljesen egyetertek "This looks utterly harmless to me and I think would just look silly to any kid. Stop seeing enemies everywhere, we have enough real ones."
Amerikan rohog a fel vilag...amig mi itt a trans problemaval vagyunk elfoglalva, es a legnagyobb problema, hogy drag queen-ek meg egyebek probaljak a tarsadalom kulonbozo retegeit egymasnak ugrasztani, addig Kina szepen fejleszti a katonai arzenaljat, szovetkezik az oroszokkal, tamaszpontokat letesit a Del-Kinai tengeren...szoval csak igy tovabb, USA ;(

fhdgy 2023.05.30. 22:28:15

@SzZoole: Igen, lölővel kapcsolatban nem alaptalan a dolog.

fhdgy 2023.05.30. 22:29:55

@SzZoole: Egyébként meg gratulálok neked! Fején találtad a szöget. Egy, még offnak sem nevezhető, komment beindította a gépezetet.

2023.05.30. 22:30:08

@fhdgy: Gyurcsány

Gyurcsány Ferenc 1980 és 1984 között a pécsi Janus Pannonius Tudományegyetem biológia—technika szakos főiskolai hallgatója volt. Második feleségét, B. Edinát itt ismerte meg. Az 1985-ben megtartott esküvő után a feleség szülei a Mecsek oldalában egy közel 20 millió forintos házzal lepték meg az ifjú párt. A pécsi állatkerthez közeli házban felesége két gyermekkel ajándékozta meg Gyurcsány Ferencet: 1988-ban Péterrel, 1990-ben pedig Bálinttal. Felesége édesapja híres nőgyógyász, édesanyja neves kardiológus volt.

Gyurcsány házasságának válás lett a vége, hiszen a kétgyerekes édesapa fejét egy balatoni nyaraláson elcsavarta Dobrev Klára... El is hagyta érte 1995-ben 7 éves és 5 éves fiát, azok édesanyjával egyetemben, az új nő kedvéért. Majd új feleségével és anyósával az új rózsadombi otthonában boldogan él, a Szemlőhegy utcai Apró-villában.

Hiába a szerelem nem ismer határt:-))

2023.05.30. 22:31:49

@Zsuzsi65: “szoval csak igy tovabb, USA ;(”

Kivancsi leszek egy tajvani problémára mit lépnek, második Ukrajna?

fhdgy 2023.05.30. 22:40:47

@Mr.Tellinghovon: B. Edina volt a második, Dobrev ezek szerint a harmadik, de ki volt az első?

orbán?

SzZoole 2023.05.30. 22:40:54

@Zsuzsi65: Uganda megoldotta ezt problémát :-)

Vajon mekkora a különbség a megbízhatóságban és precizitásban a két ország fegyverei közt? Fogós kérdés ez…….

SzZoole 2023.05.30. 22:44:32

@fhdgy: provokálni tudni kell :-)))

Azért Vicces Vincebának sikerül is sikerül néha :-))

SzZoole 2023.05.30. 22:49:34

@Mr.Tellinghovon: “ Hiába a szerelem nem ismer határt:-))”

Azért ez sem kutya :-)))

ibb.co/WV1MN84

fhdgy 2023.05.30. 22:50:37

@SzZoole: A Te kérdésed nem volt provokáció, csak egy ártatlan felvetés.

Az, hogy Vince bá' provokál vagy komolyan gondolja, hát, számomra nagy talány!

fhdgy 2023.05.30. 22:53:21

@SzZoole: Tudod, csináltam egy külön könyvtárat, ahova lementem az általam hőn szeretett személyről tőled kapott képeket.

Nyissak lölőről is?

SzZoole 2023.05.30. 22:54:25

@fhdgy: polgárt pukkaszt, tőlem tanulta, erre mondják, hogy a hüjétől is lehet tanulni :-))

fhdgy 2023.05.30. 22:56:55

@SzZoole: de néha olyan őszintén adja elő, hogy már megbocsájtom.

SzZoole 2023.05.30. 22:57:22

@fhdgy: “ Nyissak lölőről is?”

Arról minek, az csak egy kockáskabátos, tudod Orbán viszi a szajré, Lölö a balhét :-)))

fhdgy 2023.05.30. 23:03:31

@SzZoole: Bocs, de el kell tennem magam holnapra.

2023.05.31. 08:20:19

@fhdgy: Gyurcsány

Első felesége Rozs Beatrix volt, akit még a gimnáziumban ismert meg. Közös gyermekük nem született.

2023.05.31. 08:35:42

@SzZoole: “ hogy a hüjétől is lehet tanulni :-))”

Nem szégyen attul tanulni, aki többet tud, szégyen megkötni tudatlanságban magát s nem tanulni.

(Zrínyi Miklós - Ne bántsd a magyart)

“ Azért Vicces Vincebának sikerül is sikerül néha :-))”

Igyekszik az ember, habár mestere nyomába soha nem ér:-))

“ Azért ez sem kutya :-)))”

Látod ezt máig sem értem, de Lőrinc barátunk dolgozik a megjelenésén ami javára írható.

@fhdgy: “ Az, hogy Vince bá' provokál vagy komolyan gondolja, hát, számomra nagy talány!”

Ez az! De ettol lesz talany

2023.05.31. 08:41:17

@SzZoole: “ vitya nem volt katona :-)”

Orbán Viktor kétszer szolgált Zalaegerszegen, másodszor 1988 szeptemberétől fél évet töltött a 33. gépesített lövészdandárnál. Az alakulat parancsnoka, Hochrein László a Zalai Hírlap érdeklődésére úgy idézte fel, eseménytelenül teltek el azok a hónapok, s úgy tudja, Orbán Viktor is jó szívvel emlékezett vissza arra a fél évre.

2023.05.31. 09:08:28

Szentmise a miniszterelnök úrnak.

a katolikus templomokban egyébként is szokás, hogy imádkoznak nem csak az egyházi, de a világi vezetőkért is, függetlenül azok pártállásától.

A keresztények ilyenkor azért fohászkodnak, hogy a nagy felelősséget viselő állami vezetők Isten forrásaiból merítsék a munkájukhoz az erőt:

Semmi különös nincs abban, hogy egy hiteles kereszténydemokrata vezetőért imádkozunk, tájékoztatott a tisztelendő atya.

A újságíró arról is kérdezte az atyát, hogy hajlandó lenne-e például Dobrev Kláráért is misét mondani.

Természetesen, a megtéréséért fogunk imádkozni!

2023.05.31. 09:33:39

@fhdgy: pruszkoles

Kedden Brüsszelben tanácskoztak az uniós tagállamok EU-ügyi miniszterei, de a tárgyaláson nem esett szó Magyarország 2024-es soros elnökségéről – derítette ki a Népszava. A lap kérdésére Jessica Roswell, svéd tárcavezető a jelenlegi EU elnökség képviseletében elmondta, a tagállamok egyelőre nem kívánják napirendre tűzni a kérdést.

Mindez svéd kérésre történt. Mit gondolsz, kapcsolatba hozható ez a tény, a svéd NATO belépés magyar ratifikációs eljárással?

Az egész politika csak zsarolásból áll, a nyugat baja hogy Orbán a leckét túl jól megtanulta, és fegyverként is használja.

Ellentmond a nagykutya kell hogy megízélje a kisebbet tézisnek ami szimpatikus.

Nem hiába olvas machiavelli-t:-)))

fhdgy 2023.05.31. 09:44:11

@Mr.Tellinghovon: úgy tudom, hogy orbán nem keresztény, hanem keresztyén. Ezért a különbségért annak idején öltek.

fhdgy 2023.05.31. 09:45:45

@Mr.Tellinghovon: kutya, kutya, de jön még kutyára úthenger.

shak tee 2023.05.31. 14:41:12

@Mr.Tellinghovon: nem olvasta eleget, recseg ropog a hatalma, az oligarhái fogják kicsinálni mert nem jön a lopható eu suska.

Putin kicsiben.

2023.05.31. 14:52:24

@shak tee:

Mi van suska? Úgy látom vonzódsz hozzam:-)))

Mesterem után szabadon:-)))

Egyrészt hetero vagyok, így eleve nincs esélyed és nőben is az okosat kedvelem, így nem jön ez sem össze

Írj inkább a másik golf2 énednek, akkor legalább nem lesz ellentmondás és kórusban jajveszékelés mesterséget gyakorolhatjatok.:-))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.05.31. 17:02:29

Is there more room on the bandwagon ? ;)

avagy ha junius Pride honap, akkor meg kell ragadni a (marketing) alkalmat, nehogy lemaradjunk LOL

Az USA-ban a cegek ebben a honapban az eddigieknel is jobban ugranak a temara LOL elvegre a kisallatoknak is fontos, hogy reklamozzak ezt a temat :))))
www.newsmax.com/newsfront/petsmart-pride-month-backlash/2023/05/30/id/1121754/

SzZoole 2023.05.31. 19:27:38

60 éve jött el a megváltó közénk……..

ibb.co/r6r45ZH

Golf2 2023.05.31. 20:01:52

@Mr.Tellinghovon: a másik golf2... nem tudsz leszállni rólam,ki a franc szólt hozzád okostojás? Írjál orbáncról is,ne csak Gyurcsányról! Mióta keresztények a tücskök,csak a gyertyatartóért mennek templomba...Lopás vallásuk van.

2023.05.31. 22:35:47

@Golf2: “ nem tudsz leszállni rólam”

Meg rad sem akarnék kerülni,:-))) ugyanazok okokból mint fentebb a elvtársadnak írtam

Igazad van, így néz ki egy becsületes ember:-))

mai kormánypártokat korrupcióval vádoló, a parlamentben üzleti tisztességről szónokló DK-s Dobrev Klárát, az Európai Parlament alelnökét 1994-ben vette feleségül Gyurcsány Ferenc. Dobrev a véreskezű egykori belügyminiszter unokájaként maga is a Miniszterelnöki Hivatalban (MEH) dolgozott, a Gyurcsány-féle vagyonszerzésnek ez volt a fő bázisa. A MEH adott például megbízást 1993-ban az Altus Rt.-nek, Gyurcsány cégének, hogy végezze el a Szalay utca 4. alatti, állami tulajdonú ingatlan értékbecslését. Az Altus az épület hatodik és hetedik emeletén lévő ingatlanok értékét 16,04 millió forintban, míg a földszinten lévő ingatlanét 9,794 millió forintban állapította meg.

E becslés alapján 1994. május 26-án a Gyurcsány érdekeltségébe tartozó Aldo Kft. megvásárolta a hatodik és hetedik emeleti ingatlanokat, a földszintiekhez pedig hatmillióért jutott hozzá. Utóbbiakat az állami tulajdonú Közlönykiadó százmillió forintért felújította, a MEH pedig szintén százmillióért visszabérelte azt, mivel ebben alakította ki Gyurcsány a képviselői klubot.

Az Aldo Kft. által megvásárolt ingatlanokat később 45,3 millió forintért az Altus Rt.-be apportálták. Így fest a tisztességes üzleti modell: Gyurcsány egyik cége felértékelte, egy másik cége megvette, majd az Altus mind „megette” – a háromszorosáért apportálva saját likvid cégvagyonába. Az akkori Fidesz szerint Gyurcsány a 45 milliós ingatlant 16 millióért szerezte meg az államtól, és az ingatlanok felújítására fordított állami pénzeket is figyelembe véve, 247,8 millió forinttal gazdagodott „leleményessége” okán.

A másik nagy szerzemény a kormányüdülőből kihasított balatonőszödi ingatlan volt, ezt 1994-ben lízingelte az Altus leányvállalata az államtól, majd azt az állam visszabérelte Gyurcsányéktól. Az aranykorban jól bevált technológia szerint éppen annyiért, amennyi az éves bérleti díj volt. A futamidő végén aztán maradványértéken megvásárolták a villát. A gyakorlatilag ingyen szerzett villát Gyurcsány 2010-ben trükkösen eladta, majd egy harmadik személy majd háromszázmilliót fizetett érte.

Az igazi aranytojást tojó tyúk persze a Motim volt. A későbbi bukott miniszterelnök anyósa, Apró Piroska, az állami tulajdonú Magyar Hitelbank elnökeként hétszázmillió forintos kedvezményes kölcsönnel segítette Gyurcsány cégét a Magyaróvári Timföldgyár és Műkorund Kft. (Motim) privatizációjához.

A több milliárdot érő Altus szorgosan termelte az évi százmilliós osztalékokat tulajdonosának. A DK elnökének vagyonnyilatkozata szerint értékpapírban lévő pénze „alig” kilencvenmillió forinttal gyarapodott 2016 és a 2019 között, míg az Altus Portfólió-kezelő Kft.-től összesen több mint 1,9 milliárd forint osztalékot vett fel négy év alatt.

Úgy látom a mester már mindent ellopott mire Orbán odaért, neki csak a gyertya tartó maradt.

Nyugodtan istenitsd az ilyen embereket, hagyd magad megvezetni, ez a szabadság jogod, élj vele

Veled is csak többen vagyunk, egy konstruktiv, írást bejegyzést meg nem olvashattunk tőled. Mindig csak ezek a napi hírekből bemásolt szörnyű dolgokkal trollkodsz évek óta.

2023.05.31. 22:47:39

@Zsuzsi65:

Majd ha elfogynak az aktuálisan jobban kommunikálható problémák, akkor megint a klímaváltozás lehet az instant megváltáskeresés első számú eszköze.

2023.05.31. 23:08:29

@SzZoole: “ 60 éve jött el a megváltó közénk……..”

Isten teremtette őt, és azon cél érdekében küldte el ebbe a világba, hogy megváltás hozzon népének.

2023.06.01. 06:43:30

@SzZoole: “ https://ibb.co/xjCC7Lv”

Ez is egy vélemény:-)))

fhdgy 2023.06.01. 07:44:06

@Mr.Tellinghovon: egyik bűne nem kisebbíti a másikét.

Mi lehetne a megoldás, hogy mindenki megkapja azt, amit érdemel?

Golf2 2023.06.01. 08:28:13

„A felcsúti lókupec lehúzott titeket, halott a ló, amit megvetetett veletek agymosottak.

2023.06.01. 09:28:31

@fhdgy: “ egyik bűne nem kisebbíti a másikét.”

Ebben tökéletesen egyetértünk. A le írás azt bizonyítja, ha valakinek ennyi vaj van a fejen, nem igazán hiteles a morálrol és becsuletessegrol beszélni.
Sajnos nem volt elszámoltatás, a kádári uralkodó osztály át mentette politikai hatalmat a gazdasagiba.

A megoldás? Amíg a politika az anyagi gyarapodásra használja ki a szavazópolgárok bizalmat, nem látok megoldást. Meg aztán vannak olyan politikusok is akiket senki nem választott meg. Pl. von der Leyen

Golf2 2023.06.01. 09:31:39

Taves Baxtalo viktor!!!Te reszesz tyo rakhagyimaszko gyész but bers szasztesz, bachtalesz, e Devlesko áldási tavel petute taj pe tyi família taj mangav e Devles but bers te tradesz o Ungro andi pácsá le devleszki!
Cigányul tudók előnyben...

Golf2 2023.06.01. 09:35:12

Újabb adót vezet be a kormány, rengeteg embert érint a változás...
Dupla kamatadó,kivéve az ő állampapíruk.
Szemétládák.

2023.06.01. 09:51:13

@Golf2: “ „A felcsúti lókupec lehúzott titeket, halott a ló, amit megvetetett veletek agymosottak.”

Mármint kit? Talán téged? Mással nem magyarázható az elvakult dogmatikus meglatasod. Mit vett el tőled?

Sejteted a származását, de ha mégis így lenne, akkor ez nem rasszizmus?, hiszen a baloldal szeretne felzárkóztatni őket. Hidd el sok értékes ember van közöttük is, ahogy magyarok között is van csekély tudással tehetséggel megáldott.

Halott a ló, amit nekünk eladott? Eddig ezt elég eredményesen tette, ha csak kétharmadokat nézem.

Várom továbbra is a konstruktiv leírást, te hogyan és mit tennél másképp. Anélkül nem igazán vagy komolyan vehető

Ha tetszeni fog a programod, biztosan rad szavazok

Golf2 2023.06.01. 13:50:56

Kitántorgó, az elviselhetetlenség ellen lábbal szavazó magyarok történetéről készült hiánypótló könyv.
Nóvé Béla Magyar emigrációtörténeti kézikönyve felér egy vádirattal.

dikusz. 2023.06.01. 15:13:13

Hát, ezért nem érdemes posztot írni...

NorthPier 2023.06.01. 16:13:39

@dikusz.: Azért másként volt ez, míg naponta volt új poszt, nem?

FutureFry 2023.06.01. 16:26:43

@Mr.Tellinghovon: "... Meg aztán vannak olyan politikusok is akiket senki nem választott meg. Pl. von der Leyen"

www.bbc.com/news/world-europe-49010801 (16 July 2019)

"Von der Leyen elected EU Commission head after MEPs vote. ... She was confirmed by a margin of 383 votes to 327. She needed the backing of 374 out of 747 MEPs to win."

NorthPier 2023.06.01. 16:37:00

@Mr.Tellinghovon: "Mindig csak ezek a NAPI hírekből bemásolt SZÖRNYŰ DOLGOKkal "

Hát ez az. Ha nem lennének ilyen történetek naponta, nem lennének ilyen hírek naponta, mindjárt Golf sem tudna ilyen szörnyű dolgokat itt megosztani.
Naponta többször.
Nyilván ő is szívesebben értekezne a cserebogarak szerelmi életéről a Szaharában, de hát hja, nem erről szól a közélet, manapság nagyon nem.

fhdgy 2023.06.01. 16:37:39

@FutureFry: A mai EP szavazáson 23,26 % szavazott orbánra. Ez jó arány?

NorthPier 2023.06.01. 16:40:27

@FutureFry: Ne is törődj vele. Egyesek úgy értik, ők ugyan meg nem választották, akkor nyilván senki sem választotta meg (vihogós emotikon).
Punktum.

2023.06.01. 17:05:24

@FutureFry: @NorthPier: “ Von der Leyen elected EU Commission head after MEPs vote. ... She was confirmed by a margin of 383 votes to 327. She needed the backing of 374 out of 747 MEPs to win."”

Ursula von der Leyen többször töltött be miniszteri posztot a nemet kormányban, utoljára hadugyminiszterkent 2019-ig.
Mivel egy patthelyzet alakult ki, macron elnök javaslatára lett Leyen asszony erre a posztra nominalva. Ahogy helyesen írtad, az EU küldöttek szavaztak neki bizalmat az említett arányban, ellentétben azokkal a politikusokkal szemben akik közvetlenül rendszeresen meg mérettetik magukat.
Fazit: a nép ot közvetlenül nem szavazta meg legfeljebb csak áttételesen. Leyen asszony azelőtt nem nem volt tagja az Európa parlamentnek vagy bizottságnak.

2023.06.01. 17:09:37

@dikusz.: “ Hát, ezért nem érdemes posztot írni...”

Tőlem december óta 3 poszt van leadva, ami szigorúan a hataratkelo eszméjéhez kötődik. Nem hiszem, hogy megírom a többi ígértet.

Golf2 2023.06.01. 17:35:50

Amíg miliók aludtak radikális törvényeket hirdetett a "kormány".Váratlan és kötelező lépéssel terel brutális összegeket a "kormány" az állam(orbánc)papírokba!

Golf2 2023.06.01. 17:43:47

@Mr.Tellinghovon: 3 poszt van leadva...
Így ráérnek a nyuggerek,vagy sose dolgoztál...Azt is írd meg a többieknek hogy mire fel dumálsz bele és isteníted a jelenlegi magyar fertőt,ha rég lepattantál,disszidáltál innen. Ne nekem írj engem nem érdekel.

FutureFry 2023.06.01. 18:23:05

@Mr.Tellinghovon: "... a nép ot közvetlenül nem szavazta meg legfeljebb csak áttételesen ..."

Szóval az "akiket senki nem választott meg" kategória azért mintha nem lenne alkalmazható rá (másrészt - az internet szerint - régebben német parlamenti választásokon is indult és nyert is [1]). Egyébként (talán nem meglepő módon) egy választás módjával/módszerével mintha gyakrabban vetnének fel kifogást azok akik számára nem szimpatikus politikusok győznek.

[1] en.wikipedia.org/wiki/Results_of_the_2009_German_federal_election

FutureFry 2023.06.01. 18:28:50

@Zsuzsi65: “Amerikan rohog a fel vilag... amig mi itt a trans problemaval vagyunk elfoglalva addig Kina szepen fejleszti a katonai arzenaljat…”

Nekem úgy tűnik, hogy az általad belinkelt cikkek jó része foglalkozik ilyen “trans” jellegű témával (pl. a Petsmart Pride Month) pedig talán akkor inkább a kínai vonatkozású híreket kéne kiemelned “figyelmeztetéskeppen”, pl. (csak az utóbbi pár napból):

- “U.C. Berkeley repeatedly neglected to disclose its deal with China to the U.S. government.”
www.thedailybeast.com/uc-berkeley-failed-to-disclose-dollar220m-tech-deal-with-china-to-us-government

- “Microsoft warns that China hackers attacked U.S. infrastructure”
www.cnbc.com/2023/05/24/microsoft-warns-that-china-hackers-attacked-us-infrastructure.html

- “China launches Shenzhou-16 mission to Chinese space station”
www.reuters.com/world/china/china-launches-shenzhou-16-mission-chinese-space-station-state-media-2023-05-30/

- “China Is Drilling a 10,000-Meter-Deep Hole Into the Earth”
www.bloomberg.com/news/articles/2023-05-31/china-is-drilling-a-10-000-meter-deep-hole-into-earth-s-crust

- “China deletes 1.4 million social media posts in crackdown on 'self-media' accounts”
www.reuters.com/technology/china-deletes-14-mln-social-media-posts-crack-down-self-media-accounts-2023-05-27/

dikusz. 2023.06.01. 19:22:37

@NorthPier: Amikor naponta jelentek meg posztok, az se volt jó, ezt éppen elégszer szóvá is tettük. De ha volt is politikai jellegű poszt, nem tudott kerekedett ilyen vita belőle.

El kell fogadni, hogy nem azonosak a nézeteink, és ha eldurvul a beszélgetés, abba kell hagyni, mert az egész nem vezet sehova.
Az ilyen parttalan viták tudnak "elnépteleníteni" egy blogot, nem az, ha kevesebb poszt jelenik meg.

dikusz. 2023.06.01. 19:35:08

@Mr.Tellinghovon: Mi lehet benne, ami miatt nem kerül ki?
Kérdezz rá, hátha kapsz választ.

Nekem se az lenne a bajom, hogy húszegynéhány komment után már csevegünk egymással. Annak nem örülnék, ha a politikai nézetkülönbségek miatt egymás torkának ugranánk. Én ha ilyenbe csöppenek bele, idejekorán kiszállok, a való életben is.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.06.01. 19:38:22

@FutureFry: Ez igy van, es az altalad belinkelt cikkek is tul.kepp pont ezt a problemat taglaljak, vagyis az USA nem igazan fokuszal az igazi problemara, ehelyett ideologiai haboruval vagyunk elfoglalva...Jo taktika azok reszerol, akik meg akarjak gyengiteni az USA meg letezo (?) erejet/hatalmat.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.06.01. 19:41:32

@Golf2: En is irtam eleg sok posztot itt...mind a szabadidomben, hetvegeken, mikozben a het tobbi napjan dolgoztam/dolgozom :) Nem csak "nyuggerek" leteznek itt a blogon ;)

2023.06.01. 20:33:45

@Golf2: „ Ne nekem írj engem nem érdekel.”

Bocsi, ennek a blognak hataratkelo a neve, akik itt kommentelnek nagy részük lepattant.

Kérdésedre válaszolva, habár nem érdekel:-)))
Nyugger vagyok és időm mint a tenger. Aktiv éveim első felében olyan sokat dolgoztam amit elképzelni sem tudsz, de evvel megalapoztam egy stabil anyagi jólétet amit magadfajta kókler soha nem ér el.
Csak az első milliót nehéz összeszedni, utána önjáró a dolog.:-)))
Egyébként kettős állampolgár vagyok, és életvitelszerűen hónapokat töltök Magyarországon. Ergo minden jogom megvan bele dumálni.

2023.06.01. 20:37:28

@FutureFry: “ Egyébként (talán nem meglepő módon) egy választás módjával/módszerével mintha gyakrabban vetnének fel kifogást azok akik számára nem szimpatikus politikusok győznek.”

Nem szimpátia alapján osztályozom a politikusokat, nálam a tettek számítanak.
A logikád szerint akkor Orbán választási győzelmeit is hiba a baloldalnak megkérdőjelezni?

2023.06.01. 20:53:48

@dikusz.: “ El kell fogadni, hogy nem azonosak a nézeteink,”

Tökéletesen egyezik a nezetunk ebben a kérdésben. A politikában mindig semleges álláspontot foglalók el, nem preferalom az egyik oldalt sem.

Sajnos olyan tábor harc alakult ki a társadalomban, amely meg egy óvatos kritikát vagy vállon veregetést, rögtön besorol a szemléletete szerinti kategóriába. Így lett belőlem pillanatok alatt agymosott Fidesz birka, Putin csicska, náci és ehhez hasonlók. Annak ellenére, hogy soha nem voltam Fidesz pártoló tag.

“ Mi lehet benne, ami miatt nem kerül ki?”

Fogalmam sincs. A svájci szemlélet azt mondatja velem, biztos megvan rá az oka. Apam is azt mondta, csak olyan szekér után szaladj amelyik fel is akar venni.

“ Annak nem örülnék, ha a politikai nézetkülönbségek miatt egymás torkának ugranánk”

Pont ez az amit nem ertek, ez egy hataratkelo blog, miért kell egyes egyéneknek ide mindennap politikát behozni. Az úgyis nagy részben nélkülünk történik.
@Zsuzsi65: “Nem csak "nyuggerek" leteznek itt a blogon ;)“

Én örülök minden kommentednek, akkor is hanem vagy nyugger:-)))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.06.01. 22:01:12

@Mr.Tellinghovon: “ Mi lehet benne, ami miatt nem kerül ki?”

Fogalmam sincs. "
Szerintem ez a blog egyszeruen mar nem igazan prioritas HA szamara, igy csak nagy ritkan nezi meg a hozza tartozo emailt, vagy magat a blogot...

FutureFry 2023.06.01. 22:50:42

@Mr.Tellinghovon: Nem mondtam, hogy hiba egy választás módját/módszerét kifogásolni, csak megjegyeztem, hogy - érthető módon - azok szokták ezt inkább megtenni akik nem szimpatizálnak a győztes oldallal valamiért (pl. nem értenek egyet a győztes politikus tetteivel/filozófiájával/etc.).
Viszont manapság már nem igazán létezik a “grace in defeat” fogalma sem, aminek talán egyik legjobb példája (az idősebb) Bush 1993-as levele Clinton-nak:
www.cnn.com/2018/12/01/politics/george-bush-bill-clinton-letter-trnd/index.html

2023.06.02. 03:48:02

@Zsuzsi65: “ Szerintem ez a blog egyszeruen mar nem igazan prioritas HA szamara, igy csak nagy ritkan nezi meg a hozza tartozo emailt, vagy magat a blogot...”

Minden bizonnyal így van, vagy érdektelenség vagy valami más gátló tényező

2023.06.02. 06:29:50

@Zsuzsi65: “ Mi lehet benne, ami miatt nem kerül ki?”

- Norveg oszlopos templomok
- Kancamagus highway USA
- Costiera Amalfitana Olaszország

Írtam egyet Bali szigetéről, egyet Elba szigetéről, egyet Görögországrol és egyet a múltkori Hollandia útról.
( Ezeket csak a baráti körnek )

fhdgy 2023.06.02. 06:36:27

@Mr.Tellinghovon: elméleti felvetés: lenne-e valaki, aki kézbe venné a blogot, illetve a jelenlegi bloggazda kiadná-e a kezéből?

2023.06.02. 11:30:51

@fhdgy: “ elméleti felvetés: lenne-e valaki, aki kézbe venné a blogot, illetve a jelenlegi bloggazda kiadná-e a kezéből?”

Én nem jöhetek szóba, mert ez egy libsi blog:-)))

dikusz. 2023.06.02. 11:49:33

@fhdgy: Nem hiszem, hogy a blog. Ha a pár évvel ezelőtti bloggazda már át is adta másnak a feladatot, nem hiszem, hogy hagyná a blog "lezüllesztését".

dikusz. 2023.06.02. 11:51:32

@dikusz.: Nem hiszem, hogy a blog - eladó (ez lemaradt az előbb).

SzZoole 2023.06.02. 12:26:42

@Mr.Tellinghovon: “ Én nem jöhetek szóba, mert ez egy libsi blog:-)))”

Nincs lehetetlen csak tehetetlen :-)))

Amúgy is egy ráérő nyugger vagy, akinek a nyugdíjat gulfi fizeti, meg hozzá hasonló félcsapásos szellemi óriások :-)))

Csak vicc volt.

fhdgy 2023.06.02. 13:45:07

@Mr.Tellinghovon: figyisz! Nem akadály. Áttérítünk.

dikusz. 2023.06.02. 13:47:45

@Mr.Tellinghovon: Nyugger vagyok már 10 éve, kb veled egykorú lehetek (egyszer leírtad melyik évben születtél, de lehet tévedek):)))

Én azért úgy láttam az eddigi hozzászólásaidból, hogy eléggé kiálltál a kormánypárt mellett, de mint írtam, ezzel nincs bajom. Viszont ha nem vagy az, akkor csak az lehet, hogy hecceled azokat, akik erre ugranak.
A baráti körben én betartom azt, hogy nem szállok be a vitába, ha a társaságban nem egy oldalon állunk. Mégis kerültem olyan helyzetben, hogy az eleve nagyobb hangú barátaink okosra itták magukat, elkezdtek ordibálni, egyikük lekommunistázott. Annak, hogy akkor nem hagytam ott őket, csak egy oka volt, épp Montenegróban nyaraltunk...
Egy esetben kifejezetten felüdítő, ha politikáról van szó, mégpedig akkor, ha a társaság tagjai egy nézetet vallanak.

fhdgy 2023.06.02. 13:50:02

@dikusz.: Nem gondolom, hogy ez a blog a jelenlegi állapotában valamilyen jelentősséggel bírna a bloggazda szempontjából. Nem csodálkoznék, ha csak nyűg lenne neki.

Persze, ha ez csak egy átmeneti állapot lenne, az más eset.

fhdgy 2023.06.02. 13:55:05

@dikusz.: Ha egy oldalon állnak, akkor mi értelme a vitának?

A vita akkor érdekes, ha ütköznek az álláspontok, de csak azok és nem az öklök.

Magyarul, úriember módjára kell viselkedni.

dikusz. 2023.06.02. 14:00:24

@fhdgy: Nem mondtam, hogy nem nyűg neki..:)))

De gondolom azért ebek harmincadjára sem szeretné adni. Nem sok olyan blogot láttam az indexen, ahol a bloggazda törődött volna azzal, hogy az ordenáré kommenteket kiszűrje. Kell az az előmoderáció!

dikusz. 2023.06.02. 14:04:39

@fhdgy: Akkor nem vita van, hanem nagy egyetértésben szidják az ellenkező oldalt.

Olyat pedig az utóbbi években nem tapasztaltam, politikában pedig pláne nem, hogy a vitapartnerek ne ordibáltak volna, nem engedve az igazukból.

fhdgy 2023.06.02. 14:38:04

@dikusz.: Azzal nem hiszem, hogy vádolhatók lennénk, hogy Mr. Tellinghovonnal

fhdgy 2023.06.02. 14:39:52

@fhdgy: folyt., Hogy vele egy követ fújnánk.

De nem is őljük egymást.

2023.06.02. 14:45:45

@fhdgy: “ figyisz! Nem akadály. Áttérítünk.”

Ahhoz újra kellene születtnem:-))))

@SzZoole: “ Amúgy is egy ráérő nyugger vagy, akinek a nyugdíjat gulfi fizeti,”

Nem is tudom ki fizeti? Kapok a svájci államtól meg mindazok országoktól ahol adózó polgár voltam, de gulfit meg nem láttam a feladok között. Gondolod, hogy megadjam a szamlaszamom?

@dikusz.: “ Nyugger vagyok már 10 éve, kb veled egykorú lehetek (egyszer leírtad melyik évben születtél, de lehet tévedek):))) ”

Nem tévedsz, leírtam. Nem tudom mikor mennek otthon a nők nyugdíjba, de egy idősek vagyunk.:-)))
“ Viszont ha nem vagy az, akkor csak az lehet, hogy hecceled azokat, akik erre ugranak.”

Pontosítsunk: minden kormánynak vannak jó és rossz döntései, jó és rossz politikusai, megpróbálok mindent a maga értéken mérlegelni, elutasítom az ideológia alapon történő bigott személyhez kötődő nivotlan támadásokat. Egy nemtelen megalapozatlan támadás engem is orbanna vagy gyurcsannya tesz.
A szimpatiam a jobboldale, de minden építő jó szándékkal tudok azonosulni. Veled is a világnézeti különbség ellenére, szemmagassagban történő nívós és intelligens beszélgetést tudtunk eddig folytatni. Akinek volt szeme, az észrevette a provokációt a többi pedig rá ugrott mint egy piranha a vízbe logatott lábra.:-)))

2023.06.02. 14:56:48

@fhdgy: “ Ha egy oldalon állnak, akkor mi értelme a vitának?

A vita akkor érdekes, ha ütköznek az álláspontok,”

Pont ez a lényeg. Jópár dolgot ma másképp kritikusabban látok, ez nektek köszönhető. A tények másképp történő interpretálása csak gazdagít bennünket. A demokrácia alapja állítólag ez. Egy modern kori tagora.

Mindez elvakultság nélkül, civilizaltan.

“ Azzal nem hiszem, hogy vádolhatók lennénk, hogy Mr. Tellinghovonnal Hogy vele egy követ fújnánk.“

Ezt nem is várom el. Ez biztos egy hogy egy magyar nyelvből vett formula?

@dikusz.: “ Kell az az előmoderáció!”

Biztosan. Az egyetlen eszköz, hogy ne fajul járnak el a dolgok.

fhdgy 2023.06.02. 15:02:37

@Mr.Tellinghovon: egy formula, már hogy egy követ fújni?

Annyiban különbözik az egy nótát fújnitól, hogy egy kissé pejoratív éle van.

Erősebben pejoratív, a fújja a kénkövet.

fhdgy 2023.06.02. 15:11:50

@Mr.Tellinghovon: én, most viszont a kását akarom fújni.

SzZoole 2023.06.02. 18:13:53

@Mr.Tellinghovon: “ Gondolod, hogy megadjam a szamlaszamom?”

Feltétlenül, szerintem :-)))

De most őszintén, Magyarországról is kapsz nyőgdíjat?

SzZoole 2023.06.02. 18:30:13

Magyarország nem kapja meg a kétezerhúszonégyes EU soros elnökséget, alkalmatlanság miatt, micsoda szégyen!!! Az EU nem tudja, hogy mit veszít, sírok……..

2023.06.02. 19:06:38

@SzZoole: “ De most őszintén, Magyarországról is kapsz nyőgdíjat?”

Közvetve. Amikor a svájci nyugdíjintézet elindította a nyugdíjazási eljárást, bekérte az összes érintett országtól az ott ledolgozott és leadozott évek számát. Svájcban 44 év kell a teljes nyugdíj jogosultsaghoz, nekem 38 évem volt. A magyarországi tanulmányi éveket is, jogosult éveknek veszik, így hozzaadták a 38-hoz. Plusz meg más országok mint Németország 3 éve növelte a végeredményt. Végül is összesen 51.5 munkaviszonyban eltöltött év jött össze, így itteni viszonylatban is jó a nyugdíjam. Persze nem ebből elek, ( ez megy a elkülönített az unokák nevére szóló folyószámlára.) mert soha nem szoktam el a megtermelt javakat.
A befektetések hoznak annyit a konyhára amiből” szerényen” meg élek.
A magyar rész egyébként marginális, mondhatnám úgy nevetséges.
Megegyszer: én nem kertem nyugdíjat otthonról, ez egy szociális egyezményeken alapuló hivatalos eljárás.

2023.06.02. 19:08:10

@SzZoole:

Sorry szortam és nem szoktak

SzZoole 2023.06.02. 19:10:43

@Mr.Tellinghovon: “ A magyar rész egyébként marginális, mondhatnám úgy nevetséges.”

Na ezt fizeti gulfi, persze csak közvetve :-)))

2023.06.02. 19:11:33

@SzZoole:

Kiegészítésként: a más országokban ledolgozott éveket úgy veszik mintha itt dolgoztál volna, a jogosultság miatt.

2023.06.02. 19:12:37

@SzZoole: “ Na ezt fizeti gulfi, persze csak közvetve :-)))”

Meg a hátrahagyott szülők nyugdíjat is :-)))

SzZoole 2023.06.02. 19:18:18

@Mr.Tellinghovon: nekem 1988-tól 2008-ig Mo, 2008-ban pár hónap Hollandia és 2009-től napjainkig UK.

Jelenlegi állás szerint 67 évesen mehetek nyugdíjba ami még 18 év.

2023.06.02. 19:20:52

@SzZoole: “ Az EU nem tudja, hogy mit veszít, sírok……..”

Azért annyira ne:-))) tudod, hypocrites must die too

Nincs benne a vezető hírekben az indexen és a telexen. Igaz az utóbbi a felbomlás jeleit mutatja, lehet, hogy a belharcok miatt nincs rá idejük.:-)))

2023.06.02. 19:23:07

@SzZoole: “ Jelenlegi állás szerint 67 évesen mehetek nyugdíjba ami még 18 év.”

Tuuuuuuudtam, hogy egy fiatal tacskó vagy:-)))

SzZoole 2023.06.02. 19:27:14

@Mr.Tellinghovon: igazad van, tulajdonképpen nem is tudom, hogy mit keresek itt a vén trottyosok közt :-))))

fhdgy 2023.06.02. 19:28:20

@Mr.Tellinghovon: Lelőtted a poént. Azt akartam neki írni, hogy gyerek vagy még!

fhdgy 2023.06.02. 19:30:15

@SzZoole: No no, hátrább az agyarakkal!

Szeretnél még vén trottyos lenni, de azt meg is kell érni, ha nem akarsz fiatalon meghalni.

Az öregségben nem az a jó, hogy az ember öreg, hanem az, hogy nem halt meg fiatalon.

2023.06.02. 19:52:15

Éjszaka betörtek a borospincembe, elvittek jó pár üveg moet chandon premium brut és pommery pezsgőt. Üvegenkent CHF 270. Meg azt a lada barolo-t is amit múlt héten hoztam Olaszországból.
Darabja CHF 80.
A cég aki a füvet nyírja, mostanában albánokat alkalmaz. Nem akarok előítélettel élni, de ez idáig nem fordult elő. A pince kulcsra van zárva, de a tettes/ek ki feszítettek az ajtót.

A legjobban az faj, hogy ezek nem is tudják értékelni. Olyan mint a disznók elé szórt gyöngy

SzZoole 2023.06.02. 19:52:18

@fhdgy: na ezt jónak mondod :-))

36 évesen egyszer már meghaltam, de már azóta jobban vagyok, ha emlékszel :-)))

SzZoole 2023.06.02. 19:55:48

@Mr.Tellinghovon: bloody immigrants, as always:-)))

fhdgy 2023.06.02. 20:04:12

@SzZoole: tudom, de akkor becsüld meg magadat!

Ha valaki, akkor Te tudhatod, hogy mennyi jóról lemaradtál volna, ha akkor ott kampec.

A szívműtétem óta én is másképp nézem az életet. Nem vagyok hajlandó besz.rni, de föladni sem

Még vannak feladataim.

Teszem a dolgom az, meglátjuk majd, hogy mennyi adatik.

SzZoole 2023.06.02. 20:18:04

@fhdgy: “ tudom, de akkor becsüld meg magadat!

Ha valaki, akkor Te tudhatod, hogy mennyi jóról lemaradtál volna, ha akkor ott kampec.”

Fordítsuk meg a dolgot, mennyi ember mulasztotta volna el a velem való találkozás örömét ha akkor leadom a kulcsot, de én halhatatlan vagyok :-)))

fhdgy 2023.06.02. 20:21:24

@SzZoole: a próféta beszéljen belőled!

2023.06.02. 20:36:05

@SzZoole: “ Fordítsuk meg a dolgot, mennyi ember mulasztotta volna el a velem való találkozás örömét ha akkor leadom a kulcsot, de én halhatatlan vagyok :-)))”

Ha a sors nem adta volna meg a lehetőséget, akkor most végletesen depresszióba süllyedve ülnék a Boros pincében.:-)))

Ezek szerint itt többeknek van, meg vilagosodasi élménye?

2023.06.02. 20:37:05

@fhdgy:

És Allah novessze hosszúra a szakállát.

SzZoole 2023.06.02. 20:38:47

@fhdgy: “ a próféta beszéljen belőled!”

Hallottad már azt a kifejezést, hogy kecskebaszó albánpásztor?

Na most (ne) képzeld el, hogy azok az albánok nem Vinczebá borospincéjét rámolják ki, hanem a te istállódba hatolnak be, szegény kecskéid, bele sem merek gondolni mi történt volna…….

Szóval nem vagyok biztos benne, hogy az én próféciámat szeretnéd hallani :-))))

Vicc volt

SzZoole 2023.06.02. 20:42:24

@Mr.Tellinghovon: “ Ezek szerint itt többeknek van, meg vilagosodasi élménye?”

Bizony, és szerintem mindenki kivétel nélkül meg is bánták a napot, hogy ez megtörtént :-)))

fhdgy 2023.06.02. 20:53:22

@SzZoole: a sors úgy akarta, hogy legyen egy kutyám is. Azzal kezdődött, hogy a bal kéz hüvelykujján átharapta körmöm. Nem haragszom rá, mert neki vészhelyzet volt, mert belekeveredett a villanypásztorba.

Még kölyök kutya, de nem lesz illdomos ujját húzni vele.

Arra fogom tanítani, hogy védje a kecskéket. Jók a kilátások.

SzZoole 2023.06.02. 21:57:18

@fhdgy: akkor most már kecskész/macskás/kutyásbácsi lettél :-)))

Engem nem kell örökbe fogadnod, mert ottan a tanyán dolgozni kell, inkább Vincebánál leszek borospinceőr :-)))

fhdgy 2023.06.02. 22:00:27

@SzZoole: kecskére káposztát? Akarom mondani, rád bort?

SzZoole 2023.06.02. 22:02:52

@fhdgy: nem tudom miről beszélsz, tudod, hogy én azt is utálom aki iszik, nemhogy a szeszes italt :-)))

fhdgy 2023.06.02. 22:04:22

@SzZoole: egyébként, nálam jó sorod lenne. Csak annyit kellene ugatnod, amennyi jól esik és mindig megkapnád a jutalom falatokat.

Gondold meg! Nyugdíjas állás!

fhdgy 2023.06.02. 22:06:53

@SzZoole: utálod persze, aki iszik, mert neked kevesebb marad?

A szolnoki gyógycseppek azért elfogytak?

SzZoole 2023.06.02. 22:09:43

@fhdgy: te gondold meg, szeretem a kecskeberkeltet :-)))
Vicc volt

SzZoole 2023.06.02. 22:10:41

@fhdgy: elpárolgott……….::-)))

fhdgy 2023.06.02. 22:16:34

@SzZoole: ha szereted, akkor ne ess kétségbe.

Jut is, marad is.

Sajnos, a jóisten is elég nagy hibaszázalékkal dolgozik. Én is szeretem a kecskepörköltet, csak a kecskéimet még jobban. Így magam kedvéért nincs erőm selejtezni. Most is vannak olyan kecskéim, amiket a józan ész szerint nem lenne szabad tartani.

De ki mondta, hogy nekem józan eszem van?

fhdgy 2023.06.02. 22:17:58

@SzZoole: bakker! Nem volt dugód???

fhdgy 2023.06.02. 22:28:43

@SzZoole: képzeld el, engem is mekkora trauma ért! Azt hittem, hogy egy tíz literes még tele van. Hát nem, elpárolgott, pedig volt dugó, csak könnyen lejárt.

Most már csak öt-hat liter van, de ezt nem engedem, hogy elpárologjon, inkább feláldozom magam!

SzZoole 2023.06.02. 22:50:56

@fhdgy: de a vörösboros kecske pörköltet jobban szeretem :-))

Ne is mond! Egyszer voltam egy barátom tanyáján, kecskét vágott, olyan hangja volt az áldozatnak mintha egy csecsemő sírna :-((

Egy másik haverom az USA-ba Seattle-ben lakik. Amikor egyszer hazalátogatott olyan sült kecskét ettem, aminek az íze még mindig a számban van.

Egy egész kecskét be pácolt különféle fűszerekkel, a hűtőben hagyta egy egész éjszakára. Másnap a földbe ásott egy mély gödröt te lerakta faszénnel, a kecskét többszörösen alufóliába tekerte, rátette a faszénre, majd a kecskére is izzó faszenet tett, és az egészet betakarta földdel.

Kb 3-4-5 órát hagyta, majd kiásta, én olyan omlós finom kecskesültet még életemben nem ettem :-))

SzZoole 2023.06.02. 22:55:03

@fhdgy: “ bakker! Nem volt dugód???”

Szerinted volt ideje elpárologni, úgy párolgott el, mint amit én adtam neked :-)))

fhdgy 2023.06.03. 00:31:01

@SzZoole: Bocsesz! Amit Te adtál az nem párolgott el! Az szublimált!

fhdgy 2023.06.03. 00:31:47

@SzZoole: Erről ne beszéljünk!

2023.06.03. 08:21:07

@SzZoole: “Másnap a földbe ásott egy mély gödröt te lerakta faszénnel“

Ez a fajta elkészítési mód az ázsiai népeknél bevett szokás volt. Az alapsztori mindegyik népnél az, hogy a pásztorok néha megdézsmálták a gazdájuk nyáját. Egy esetleges ellenőrzéskor azonban nem akartak lebukni az épp sülő birkával, kecskével,ezért a földben készítették el. A veszteséget a farkasok számlájára írták…

SzZoole 2023.06.03. 10:38:37

@fhdgy: nem kell a fizikát belevonni, egyszerűen csak a berekedt torkodat selymesítetted vele, tudom, mert amikor délben találkoztunk akkor még rekedt/köszörűs hangod volt, este amikor hívtál, akkor már selymes/ búgós hangod volt :-)))

fhdgy 2023.06.03. 10:51:42

@SzZoole: valahogy így lehetett.

2023.06.03. 14:32:57

Az alsó-ausztriai St. Pölten-Land-i iskola iskolafesztiválja a kemény tanév csúcspontja lehet – írja a Heute.at. Az ünnepeket azonban beárnyékolja az ugynevezett étkezési vita.
A vita oka a "sertés tilalom".

„Nem értem, miért kell a gyerekemnek pulykakolbászt ennie, csak azért, mert más gyerekek más valláshoz tartoznak” – mondta egy apa. Az iskola által küldött levél heves vitákat vált ki a szülők között, amelybe tájékoztattak őket, hogy csak szárnyas kolbász lesz kapható a fesztiválon.

A véleményem: a tolerancia nem jelentheti a másik intoleranciájának elfogadását. Hiszen ezek a más vallású szülők, Ausztriába vándoroltak be, és nem fordítva. Ergo el kell fogadni az adott ország evszados szokásait.

SzZoole 2023.06.03. 14:53:51

@Mr.Tellinghovon: tökéletesen egyet kell, hogy értsek veled ez alkalommal, de, olyat nem lehetne, hogy a sátor egyik részen ilyen kolbászt árulnak, míg a másik részén amolyant, és a probléma meg van oldva, szerintem :-))

2023.06.03. 18:00:12

@SzZoole:

A kérdés jogos. A szülők is feltették az iskola vezetőségnek. A válasz: „Az erőfeszítés egyszerűen túl nagy lenne és sokba kerül. Túl sok diákról kell gondoskodni a fesztivál ideje alatt, ezért nem használnak két különböző helyet.
» „Az, hogy a gyerekeink mit esznek, egyszerűen a fejünk felett dől el. Mi a következő lépés? kérdezi egy édesanya.

Pont mint nálunk, nem volt sör a falunapon, mert az iszlám tiltja az alkoholfogyasztást.

Akkor az én borospincemet sem muszlim albánok rámolták ki, vagy ok kivételt tettek?:-)))

SzZoole 2023.06.03. 18:58:20

@Mr.Tellinghovon: “ Az, hogy a gyerekeink mit esznek, egyszerűen a fejünk felett dől el. Mi a következő lépés? kérdezi egy édesanya.”

A következő lépés valószínű, hogy a lányok csadort/burkát viselnek és fiúk következmények nélkül azt csinálhatnak amit akarnak……

Én azt mondom, hogy ha nem tetszik a befogadó ország törvényei/szabályai/szokásai, akkor vissza lehet menni a származási országba, szerintem.

A te albán muszlimjaid csak fake/ál muszlimok voltak :-)))

2023.06.04. 11:37:02

Ma olvastam erről:

“ 2021. június 17. óta az Amerikai Egyesült Államoknak új nemzeti (szövetségi) ünnepe van: a juneteenth, vagyis június 19. A tizenkettedik szövetségi ünnepnap a rabszolgaság intézményének eltörlésére emlékezik.

Az 1863-as proklamáció után 1865 januárjában elfogadták a tizenharmadik alkotmánymódosítást, amely alaptörvényben rögzítette a rabszolgaság eltörlését.

Arról, hogy mit élt át a társadalom a juneteenth után, hitelesen tanúskodnak egy felszabadított rabszolga, Felix Haywood szavai: „Mindenki megvadult. […] Tudtuk, hogy a szabadság a miénk, de nem tudtuk, hogy mit kezdjünk vele. […] Úgy gondoltuk, gazdagabbak leszünk a fehéreknél, mert erősebbek voltunk, és tudtuk, hogy kell dolgozni, a fehérek nem, és már nem kell nekik dolgoznunk.” Vagyis az általános bizonytalanság mellett a korábbi rabszolgák körében egyfajta reménykedés lett úrrá, azonban a vágyak hamar szertefoszlottak. „Hamarosan rájöttünk, hogy a szabadság büszkévé teheti az embereket, de gazdaggá nem.” – realizálja Haywood.

Kérdésem az USA-ban elő határátkelők fele: Egyesült Államok új szövetségi ünnepe egy valós emléknapot tett-e ünnepnappá, ez nap korábban is jelen volt-e a köztudatban? Mit jelent a mai időben, az afroamerikai polgároknak ez a nap, és a rabszolgaság eltörlése? Érzik ennek előnyeit vagy úgy gondolkoznak mint az idézett Haywood?

Golf2 2023.06.04. 13:05:05

És akkor a kormány belenyúl a matracba is az ott tartott pénzért...hvg.hu
Agymosottak szerint ok.

2023.06.04. 15:09:38

A lakosság és az intézmények állampapírpiac felé való terelése a kormány által kívánatosnak tartott önfinanszírozási koncepció része, amely valójában nem számít újdonságnak – mutatott rá az Indexnek Árokszállási Zoltán. Az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője mellett Sebestyén Géza, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Gazdaságpolitikai Műhelyének vezetője jelezte, hogy az állampapírok hozama jelentősen magasabb, mint a megfelelő futamidejű lekötött betétek EBKM-mutatója, és az állam a legbiztonságosabb adós. Az elemzők szerint az biztos: a magyar bankrendszer stabil, így nem probléma, hogy az intézkedés miatt csökken a likviditás a szektorban.

A kormány szerda este világossá tette, új szabályokat szab a pénzpiacon, drasztikusan elkezdte az intézményeket és az embereket az állampapírok felé terelni. Összesen három célt jelölt meg: a lakossági megtakarítások reálértéken való megőrzését, az államadósság önfinanszírozásának emelését, valamint az államadósság kamatkiadásainak csökkentését.”

A legjobb megoldás minden állam számára, ahogy mindenki előtt ismer aki közgazdasági ismereteket is szerzett, a saját állampolgárai fele történő eladósodás. Leszukul a nemzetközi pénzpiacnak történő kitettség. Japán példája mutatja, 160% GDP adósság hegy, hogy ez tud jól működni.
A kormány eddig is terelte az állampolgárokat a jobb kamatokkal ezen megoldás fele.
Ilyen egyszerű ……..

fhdgy 2023.06.04. 20:10:33

@Mr.Tellinghovon: ez mind szép és jó, DE:

Mi van a nem állampapírok megadóztatásával?

Az rendben van szerinted és nem is diszkrimináció?

Szerintem sem diszkrimináció, hanem mocskos dolog.

2023.06.04. 21:58:45

@fhdgy: “Szerintem sem diszkrimináció, hanem mocskos dolog.“

Próbálj meg ne indulatosan, érzelmi oldalról közelíteni a tematikahoz.

Én megpróbáltam egy objektív magyarázatot adni.

NorthPier 2023.06.04. 22:30:36

@Mr.Tellinghovon:
Most üt vissza a magas kamatozású egynapos jegybanki betét.
Az meg, hogy az állam a legbiztonságosabb adós... mármint a magyar állam, ez a hét vicce, ami még el sem kezdődött, mert csak vasárnap van.
"Nem számít újdonságnak..." Miért is jutott eszembe nagyiék békekölcsön jegyzése? Igaz, az nem tereléssel, hanem kötelező jelleggel működött ha jól rémlik, de legalábbis melegen ajánlott volt. Nem is láttak viszont belőle semmit.

NorthPier 2023.06.04. 22:32:25

Mondja már meg valaki legyen szíves, mi a túrót szórakozik velem ez a chapta? Egyáltalán, minek ez? Régen ilyen nem volt.
Régen minden jobb volt :- )

SzZoole 2023.06.04. 22:51:02

@NorthPier: a TEK listázza a kommentek és kommentelőket :-))

2023.06.04. 22:55:30

@NorthPier: „ Miért is jutott eszembe nagyiék békekölcsön jegyzése”

Ezek szerint egy generációval tapasztaltabb vagyok, mert nekem a szüleim jegyeztek kötelezően béke kölcsönt.
Egy részét visszakapták.

2023.06.04. 22:57:14

@SzZoole: “ a TEK listázza a kommentek és kommentelőket :-))”

Eddig azt hittem, hogy a nagy testvér:-))))

Mit gondolsz, megbízható a tek a pincém orzesevel?

NorthPier 2023.06.04. 22:58:22

Írnám ide a véleményem, de nem tűri a nyilvánosságot:-))
Egyszer szóban eredményesen elküldtem őket melegebb éghajlatra.
Nem gondolom., hogy a tek hallgatta le a telefonos beszélgetésünket egy héten keresztül minden alkalommal, inkább valami balek megbízott banda, bár a tek is tud elég balfék lenni.

NorthPier 2023.06.04. 23:00:12

@Mr.Tellinghovon:
Akkor jól rémlett, hogy kötelező volt.

fhdgy 2023.06.05. 06:43:11

@Mr.Tellinghovon: igen, megpróbáltál, de lényeget figyelmen kívül hagytad

Golf2 2023.06.05. 08:00:23

A KORMÁNY ELŐZETESEN NEM EGYEZTETETT AZ ADÓEMELÉSRŐL AZ ÉRINTETTEKKEL, VAGYIS IGAZI DERÜLT ÉGBŐL VILLÁMCSAPÁS VOLT EZ A SZEKTOR SZÁMÁRA.Gyógyszerek fognak eltűnni az újabb sarc miatt,emberélet nem számít patkányéknak...Szarháziak tapsoljatok!

SzZoole 2023.06.05. 09:43:21

@Golf2: “ Szarháziak tapsoljatok!”

A nyíregyháziak tapsolhatnak, vagy csak a szarháziak :-))

2023.06.05. 11:05:00

@Golf2:

Nekem a stílusoddal és a folyamatos mocskolodassal egy kép jut eszembe:
egy frusztrált kiskakas, aki egy icipici virtuális szemétdombon próbál kukorékolni és kakaskodni - pedig már kappannak se jó.

Az emberek közötti udvarias civilizált kommunikáció érték.

2023.06.05. 11:25:30

Idezet a Kúria 1923,február 28 közleményéből.

„A Kúria kiáll a szólásszabadság mellett, de tudatában van annak kártékony negatív hatásáról, mert végletesen elmossa a határokat az alkotmányos védelmet élvező vélemény és a jogsértő gyalázkodás között.

2023.06.05. 11:26:09

Sorry 2023 február.23 közlemény

2023.06.05. 11:41:11

Ma lett 62 éves Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke.

Boldog születésnapot kívánunk az egész svájci magyar közösségünk nevében!”

fhdgy 2023.06.05. 11:46:56

@Mr.Tellinghovon: háladó istentisztelet nem lesz?

Golf2 2023.06.05. 13:57:57

@Mr.Tellinghovon: te hülyegyerek amit te folyamatos mocskolódásnak hívsz azok konkrét megtörténő tények!!! Olvassá ellenzéki médiát is ne csak az m1et nézd,és a jó......sértegesd!!!

Golf2 2023.06.05. 13:59:13

@SzZoole: Az a szarházi aki egyetért hogy kinyírják most épp a gyógyszeripart itt.

SzZoole 2023.06.05. 14:37:14

@Golf2: nem tudom miről beszélsz, én csak annyi magyar hír részletet olvasok, amit ide linkelsz, ennyike :-)

2023.06.05. 16:32:05

@fhdgy: „ háladó istentisztelet nem lesz?“

Dehogynem, vasarnap 10 órakor a zürichi magyar református templomban egy haladó fohaszt tartunk, hogy van nekünk.
Legyen hosszú élete a földön.

2023.06.05. 16:49:25

@SzZoole: “ én csak annyi magyar hír részletet olvasok, amit ide linkelsz, ennyike :-)”

Én nézek magyar tv-t, néha az m1-t is, de a legfőbb tájékoztatást golf2 adja. A kettő elfogult oldalt össze gyúróm, és már meg is van a semleges kép.

Most téged szarhazinak neveztek:-)))

@Golf2: “ te hülyegyerek amit te folyamatos mocskolódásnak hívsz azok konkrét megtörténő tények!!! Olvassá ellenzéki médiát is ne csak az m1et nézd,és a jó......sértegesd!!!”

Pont erről van szó! Olvasd vissza hangosan a soraid, általában segít megérteni, hogy mennyire nívótlan a stílus ami ki adsz magadból. A kipontozott rész meg egyszerűen gyönyörködtető.

Az orvostudomány hatalmasat fejlődött az utóbbi évtizedben, habár a modortalansagra meg nincs gyógyszer, de feszultsegoldo, agresszió csökkentő van tucatjával.
Keresd fel a bizalmadat élvező körzeti orvosodat, minden bizonnyal, egy őszinte elemző beszélgetés után, tud a problémákban segíteni. Amennyiben az adott gyógyszer nem lesz kapható otthon, kérlek fordulj hozzam bizalommal, az egészséged fontos számomra.

SzZoole 2023.06.05. 17:07:16

@Mr.Tellinghovon: most minek pukkasztod a jómunkás embereket, miért nem teríted ki a lapjaidat és vallasz szint, hogy számodra Gyurcsány/Orbán egyre megy, mert az ország lassan tönkre megy :-)))

Nem, én nem szarházi vagyok, hanem nyíregyházi, viszont Degecen születtem, tehát degeci is vagyok, meg laktam Alpáron is, így alpári is vagyok, meg amit még rámraktok :-)))

Golf2 2023.06.05. 17:16:06

Döntött a kormány: brutális gyógyszeráremelés, áruhiány jöhet..
portfolio.hu

2023.06.05. 17:24:19

@SzZoole: “ meg amit még rámraktok :-)))”

Látod ha orokbe fogadnalak az anyagi teherrel is meg kellene kuzdened.:-)))

“ számodra Gyurcsány/Orbán egyre megy”

Valahogy így, egyiket sem kedvelem mert csak hulyitik az egyébként jószándékú munkás embereket.

“ most minek pukkasztod a jómunkás embereket”

Azért ezt a jó munkás besorolást kétségbe vontam, ha ennyi ideje jut az ujsag olvasásra.
Vagy netalántán ő is egy sok szabadidővel rendelkező nyugger :-)))

2023.06.05. 17:48:54

Az egyértelműen kijelenthető, hogy nemcsak Magyarországon, hanem a világ bármely pontján az egészségügyre és azon belül a gyógyszerkasszára költött költségvetési összeg mindig szűkös. A lakosság várható élettartamának folyamatos emelkedése, az egészségi állapot alakulása, az ezekből adódó folyamatos kereslet, az egyre dráguló gyógyszerek, a folyamatosan érkező innovatív terápiák befogadásai hatalmas nyomást helyeznek a kiadási oldalra, a bevételek egyszerűen ilyen tempóban nehezen
tudják tartani a versenyt, az állami gyógyszerkasszákban így a feszültség egyre nagyobb.
Egy ilyen helyzetben jönnek elő a legkülönfélébb kasszatúlköltést visszafogó technikák a nemzetközi porondon. Ezek részben az árak oldalán operálnak: referenciaárazás, licitek; másrészt a bevételteremtést célozzák.

Itt kötelezi a kormány a cégeket, hogy egyes gyógyszereit féláron adja, ami persze kihat a bevételekre, de pozitív az állami gyógyszerkassza számára. Ugyanez be indíthat egy lánc reakciót amit a kereskedelemből is ismerünk. Az ok és az okozat klasszikus példája

SzZoole 2023.06.05. 18:06:51

@Golf2: a hónap végén megyek haza, szólj mire van szükséged :-)

Amúgy a canis merga nem hiánycikk Budapesten :-)))

SzZoole 2023.06.05. 18:14:24

@Mr.Tellinghovon: “Látod ha orokbe fogadnalak az anyagi teherrel is meg kellene kuzdened.:-)))”

Nem jelentene különösen nehéz terhet, higy nekem :-)))

“Azért ezt a jó munkás besorolást kétségbe vontam, ha ennyi ideje jut az ujsag olvasásra.
Vagy netalántán ő is egy sok szabadidővel rendelkező nyugger :-)))”

Rendes szorgos ember ő, tisztességes adófizető, törvénytisztelő jómunkás ember, csak amikor ötről a hatra akarna jutni, mindig visszalép a négyre, ami nem szégyen, csak kellemtelen :-)))

Régen elmentél otthonról, különben tudnád, hogy tisztességes munkából nem lehet megélni Magyarországon, szerintem :-)

2023.06.05. 18:26:55

@SzZoole: “ különben tudnád, hogy tisztességes munkából nem lehet megélni Magyarországon, szerintem :-)”

Várj, hogy is volt legutóbb? Klíma beszerelés az egyik lakásomban Budapesten. Három belső egység plusz egy külső egység. Volumen 1 millió 400 ezer.
A beszerelés után egy olyan kívánsággal állt elő a mester, hogy egy milliót a maganszamlajara utaljak, és csak a maradékot a céges számlára.
A szomszedaim, ismeretségi kor szereti optimalizálni az adó befizetést.
Talán ha mindenki tisztességesen adózna, akkor nem kellene a kormánynak sem extra adókkal sújtani a vállalkozókat. Amit elítélek mint a szabad piacba való beavatkozást, ami hosszútávon nem vezet sehova.
Meg mindig ok és okozat:

Igaz régen eljöttem, de van két házam és két lakásom és volt elég hosszú ideig cégem is otthon.

SzZoole 2023.06.05. 18:30:53

@Mr.Tellinghovon: jáj Vincebá , há a fejítűl bűzlik a hál……..:-)))

2023.06.05. 18:34:00

@SzZoole: “ Amúgy a canis merga nem hiánycikk Budapesten :-)))”

Anyai nagymamám úgy évente egyszer elmesélt nekem egy történetet, tekintettel arra, hogy filosz vagyok. A történet szerint, amikor még az apácákhoz járt gimnáziumba (utána tanítónő lett), ő és barátai jól megtréfáltak egy diáklányt. Arra kérték ugyanis, hogy menjen el a gyógyszertárba, és vegyen kaniszmergát (így mondta, g-vel). Szegény leány persze pórul járt, a patikában kinevették, hiszen a kért "gyógyszer" (helyesen: canis merda) azt jelenti, hogy - ne szépítsük - kutyaszar.

Én nem tudok vinni, mert itt mindenki összedi, jó gazdi módjára a termést, és helyes kis plasztik zacsiba téve, a szemétben landol.

2023.06.05. 18:46:14

@SzZoole: “ jáj Vincebá , há a fejítűl bűzlik a hál……..:-)))”

Miről szól a "Fejétől bűzlik a hal" közmondás jelentése:

- a vezető felelőssége a közösség morálja, viselkedése, visszaélése
- ha egy közösség tagjai züllöttek, annak gyakran a vezető az oka

A főnök vagy vezető hozzáállása, embersége és elhivatottsága nagyon sokban befolyásolja a beosztottak vagy a társaság egészének a hozzáállását. Ha egy társaság tisztességtelen eszközökhöz nyúl vagy visszaéléseket folytat, sejteni lehet, hogy a vezetőség rossz befolyása vagy mulasztásai miatt van ez.
A szólás az ókori Rómából származik.

Nem volt ez mindig így ? :-))))

SzZoole 2023.06.05. 18:55:04

@Mr.Tellinghovon: merga/merda nem mindegy, Budapest a kutyaszar városa, nincs hiánycikk belőle :-))

SzZoole 2023.06.05. 19:02:22

@Mr.Tellinghovon: ha tudod honnan ered akkor miért tamáskodsz Vincebá? :-)))

2023.06.05. 19:14:23

@SzZoole:

Zlatan Ibrahimovic hétvégén, a Verona elleni győztes idényzáró után könnyek között jelentette be: véget ért majdnem két és fél évtizedes profi pályafutása, visszavonul.

Hiányozni fog a játéka de főleg az arany köpései!

„Nem szándékosan okoztam neked sérülést és ezt te is tudod. Legközelebb viszont, ha megint ezzel vádolsz, eltöröm mindkét lábad. Szándékosan.”

2023.06.05. 19:18:26

@SzZoole: “tamaskodas”

“ jelentése:
- kételkedik benne
- hitetlenül fogadja

A szó a bibliai 12 apostol egyikének, Tamás apostolnak a nevéből ered, aki kételkedett Jézus feltámadásában. A feltámadt Jézus sebeibe nyomkodta az ujját, és így már elhitte a feltámadást.
Hitetlen Tamás kételkedett Mária mennybemenetelében is, ezért bizonyságot kért az Úrtól, mire Mária öve pottyant a lába elé az égből.”

SzZoole 2023.06.05. 19:24:01

@Mr.Tellinghovon: tudod mi a hasonlóság Zlatan és én köztem?

Mindketten olyan nagyképűek vagyunk, hogy nem tudunk saját magukkal beszélgetni :-)))

SzZoole 2023.06.05. 19:25:12

@Mr.Tellinghovon: és azt tudod, hogy honnan ered az a mondás, hogy; Ágyúval verébre lőni?
Ja és miért?

2023.06.05. 19:26:38

@SzZoole: “ ha tudod honnan ered akkor miért tamáskodsz Vincebá? :-)))”

A név kötelez: A második keresztnevem tamas, ezért is tudok nehezen hinni:-)))

A Vince név latin eredetű férfinév, azt jelenti: győztes.

A név védőszentje Szent Vince, harmadik században élet spanyol keresztény diakónus és vértanú, életéről nem sok információ maradt fent, a katolikus egyházban szentként tisztelik.

2023.06.05. 19:27:40

@SzZoole:

Túlzásba visz valamit, arra célzunk ezzel a mondással.

SzZoole 2023.06.05. 19:35:04

@Mr.Tellinghovon: igen azt, de honnan ered és tudod a miértjét?

SzZoole 2023.06.05. 19:37:08

@Mr.Tellinghovon: szóval a Vince/Viktor/Győző egy név, most már értem, hogy miért nyalod a vitya hangját :-))) hahahahahahahaha :-)))

2023.06.05. 20:03:30

@SzZoole: “ igen azt, de honnan ered és tudod a miértjét?”

Nem, tanits mester

To use a steam‑hammer to crack nuts

2023.06.05. 20:14:43

@SzZoole: “szóval a Vince/Viktor/Győző egy név, most már értem, hogy miért nyalod a vitya hangját :-))) hahahahahahahaha :-)))“

Olyan nekem mint egy fülemüle hangja, napestig tudnám hallgatni:-))

Evvel fekszem evvel ébredek, meg a mobil csengő hangja is ez

SzZoole 2023.06.05. 20:19:08

@Mr.Tellinghovon: Kínából ered. Az 1950- és években amikor a kínai kommunista párt hatalomra került. A rossz gabona termést a verebek számlájára írtak, mert azt gondolták a kínai bölcs vezetők, hogy a verebek eszik meg a termést, így el kezdték irtani a verebeket, többek közt ágyúval is. Az eredmény az lett, hogy több milliárd verebet irtottak ki és a következő gabona termés szinte teljesen oda lett.

A verebek kiirtásával a sáskák nagyon elszaporodtak, mivel a verebek bogarakat esznek és nem gabonát.

A következő években így a kommunista kínai bölcsek kénytelenek voltak verebeket exportálni, leginkább a testvér Szovjetunióból.

Röviden ennyi, szívesen :-)))

SzZoole 2023.06.05. 20:22:25

@Mr.Tellinghovon: értem én, hogy gőzgép, de mi hajtcsa? :-)))

De Ferenc név mitől olyan kedves, mert ugye arra fele is hajlasz :-)))

2023.06.05. 20:25:51

@SzZoole: “ De Ferenc név mitől olyan kedves, mert ugye arra fele is hajlasz :-)))”

Hat mer ollan egy szép ember, meg ollan szépen beszél, hatasszuneteket tart, oly kenetteljes mint egy pap.

Meg azok is szerettek a tűtüt

fhdgy 2023.06.05. 21:13:06

@SzZoole: talán importálni, nem?

2023.06.06. 04:29:30

@SzZoole: “ Kínából ered”

Mao ce tung és a kínai vezetés akart egy nagy ugrást, és meghirdette a kulturális forradalmat. Evvel együtt preferálta az egy gyermek szaporulatot, ebben is a fiú gyermekeket. Így állt elő mára az a furcsa helyzet, hogy a férfi lakosság száma meghaladja a nők számát.
Volt meg egy további furcsaság, mindenhol vas kohók voltak, így akartak gyorsan iparosodni.

2023.06.06. 07:51:28

@SzZoole: fejétől bűzlik a hal

Nekem mindig tetszik ez a kifogás otthon amikor ezt hallom, mintha ez felmentést adna a lopásra. Persze lehet, hogy ennek tradíció van, mert a cocializmus idején, ki volt írva a bejárat fölé “ tied a gyár” és ezt mindenki úgy vette, hogy hazavitt belőle egy kicsit.
A mostani kormány lehet, hogy csak hagyomány őrző;-)))

SzZoole 2023.06.06. 09:48:50

@Mr.Tellinghovon: “ Nekem mindig tetszik ez a kifogás”

Ez nem kifogás, ez a bevett ősi gyakorlat, törvény is van rá :-)))

2023.06.06. 09:51:28

@SzZoole: “ Ez nem kifogás, ez a bevett ősi gyakorlat, törvény is van rá :-)))”

Mintha a biblia-ban es a korán-ban más állna;-))))

SzZoole 2023.06.06. 09:54:08

@Mr.Tellinghovon: nőjél fel, ezek gyerek mesék :-)))

Golf2 2023.06.06. 10:09:44

Az oroszok robbantották fel a Nova Kahovka-i gátat Rácz András Oroszország-szakértő szerint.
A fidesznyikek szerint az ukránok.

Golf2 2023.06.06. 10:23:03

@fhdgy: Russland soll Staudamm bei Cherson gesprengt haben
TAGESSCHAU

dikusz. 2023.06.06. 10:45:34

@Golf2: Inkább elsőzzél...(irónia)

Amiket linkelsz, azt mindenki olvasta/látta/hallotta. Mindenki le is vonja a maga következtetéseit.

Miért jó az, ha itt is vitát (nem is akármilyet) kezdesz?

2023.06.06. 11:27:19

@SzZoole: “ nőjél fel, ezek gyerek mesék :-)))”

Szívesen olvasok meséket a fiuknak, ott meg rendben van a világ, és a jó győz, élnek boldogan, és a gonosz elnyeri méltó büntetését. :-)))

Golf2 2023.06.06. 12:33:53

Charles Michelt, az Európai Tanács elnökét megdöbbentette, hogy az oroszok kedd hajnalban felrobbantották a dél-ukrajnai Noha Kahovkában található gátat...
(fityeszbarmok figyelmébe!)

2023.06.06. 12:49:14

@dikusz.: “ Miért jó az, ha itt is vitát (nem is akármilyet) kezdesz?”

Szerintem ez egy zsigeri ösztön;-)))

Golf2 2023.06.06. 16:49:35

Megemeli a kurmány a benzin és a gázolaj adóját 35 forinttal,hadd nőjön az infláció.

SzZoole 2023.06.06. 17:01:36

@Golf2: mennyi a benya ára otthon?

Itt lement £1.40-re.

SzZoole 2023.06.06. 17:23:17

@fhdgy: 577 Ft ami azt jelenti, hogy itt átlag £1.40x430=602Ft. 25 Ft a különbség, nem semmi…..

Azt már le sem merem írni, hogy mennyi izzadságos percet kell dolgoznom egy liter benyáért :-)))

2023.06.06. 18:15:25

@SzZoole: „ Azt már le sem merem írni, hogy mennyi izzadságos percet kell dolgoznom egy liter benyáért :-)))”

Kivancsiva tettel;-))) elő a farbával
Meg lehet hogy te fogadsz engem örökbe ;-)))
De csak költözés nélkül mert, utalom Angliát, az angol arroganciát, a fish & chips-et, meg a Heathrow repülőteret.

fhdgy 2023.06.06. 18:22:04

@SzZoole: Sok minden más is van, ami hasonló ár-bér viszonyokat mutat.

Szerintem egy jó mutató lenne, hogy a havi fizetésből hány százalék a szabadon elkölthető pénz.

SzZoole 2023.06.06. 18:27:01

@Mr.Tellinghovon: “ Kivancsiva tettel;-)))”

Aki kiváncsi az hamar megöregszik :-))

“ elő a farbával”

Ha én azt elővenném lenne nagy csodálkozás :-))

“ Meg lehet hogy te fogadsz engem örökbe ”

Az kizárt dolog, mert nem tudom, amúgy is antiszociális misanthrope vagyok :-))

“ utalom Angliát”

Utálat a gyengék jelleme, mond azt, hogy nem kedveled :-))

“Fish & chips-et”

A fish & chips NEM tradicionális angol étel, eredetileg portugál zsido étel és a portugál zsidók által került Angliába :-))

“Heathrow”

Na azért én sem rajongtam soha :-))

SzZoole 2023.06.06. 18:29:24

@fhdgy: sose számoltam utánna, de soha nem költök többet, mint amennyim van :-)))

2023.06.06. 18:30:03

@SzZoole:

Ma dolgoztam, veszélyhelyzet volt, nem volt áram az egyik legfontosabb alagútban és egész nap improvizalnunk kellett a forgalom irányítási központban. Ilyenkor szoktak rám kérdezni, hogy segítőleg be tudok-e ugrani, mert egy iranyito kb. 70 járművet felügyel, és ilyenkor kell az erősítés.

és benzinben kérem a juttatást:-)))Hét óra jelenlét 230 liter benzin

2023.06.06. 18:31:39

@fhdgy: “ Szerintem egy jó mutató lenne, hogy a havi fizetésből hány százalék a szabadon elkölthető pénz.”

Ha érdekel akkor szívesen csinálok innen is egy összesítést

2023.06.06. 18:32:54

@SzZoole: “ Ha én azt elővenném lenne nagy csodálkozás :-))”

Miért? Rá kérdeznének, hogy lesz ez nagyobb is?

SzZoole 2023.06.06. 18:34:31

@Mr.Tellinghovon: nem tudom miről beszélsz……

Eddig azt hittem, hogy utazási irodád van/idegen vezető vagy és s turisták lehúzásából éltél, most forgalomirányító vagy egy alagútban, há’ hogy? :-))

2023.06.06. 18:41:04

@fhdgy:

Átlagos nettó havi jövedelem: chf550

Lakás bérlet 100 nm-4.5 szoba garázs CHF 2200, pároknak megoszlik
Betegbiztositas CHF 500
Áram CHF 100
Fűtés meleg víz CHF 200
Jövedelemadó hónapra lebontva CHF 1000
Üzemanyag liter CHF 1.84
Telefon internet CHF 120
Mobil országon belül korlátlan CHF 25
Mire vagy meg kivancsi?

fhdgy 2023.06.06. 18:43:54

@Mr.Tellinghovon: Egy nulla valahol biztos hiányzik!

Nincs benne a kaja, ruházkodás.

SzZoole 2023.06.06. 18:45:37

@Mr.Tellinghovon: “ Miért? Rá kérdeznének, hogy lesz ez nagyobb is?”

Látom meg ragadtad e lényeget, kevesebb időt kellene gulfival foglalkoznod, szerintem :-)))

2023.06.06. 18:50:59

@SzZoole: “ Eddig azt hittem, hogy utazási irodád van/idegen vezető vagy és s turisták lehúzásából éltél, most forgalomirányító vagy egy alagútban, há’ hogy? :-))”

Sokoldalú vagyok:-)))

Utazási iroda volt, a burn out után valami mást akartam csinálni, így kötöttem ki a zürichi közlekedési központnál. Érdekelt, és szinte minden osztályt végig jártam, így voltam a forgalom irányításnal is. Én általában a tervezésben a háttérben vettem részt, ennek kapcsan ismertem az akkori bkk első emberét is.
Ilyen tűz helyzetben ha szugseg van rám, szívesen megyek mert vérpezsdítő köztük lenni és a forgalom pulzusán tartani az ujjamat.
Utána sokkal fiatalabbak érzem magam;-))) majdnem mintha csak fel evszados lennék.

2023.06.06. 18:52:05

@fhdgy: “ Nincs benne a kaja, ruházkodás.”

Ez mindig embertől függ, mennyi az igény.

fhdgy 2023.06.06. 18:53:39

@Mr.Tellinghovon: Akármennyire is ember függő, a kaja pl. nem lehet nulla!

2023.06.06. 18:57:54

@fhdgy:

Vedd úgy hogy a nyugat-európai árra tegyél rá 30%-t ez a svájci ár.

Vasárnap csináltunk egy sunday brunch-t az állatkertben, fejenként CHF 170
Vacsora jó helyen, jó étteremben úgy 4 csillagos fejenként CHF 130
Plusz bor.

Múltkor pizzéria 5 felnőtt 2 kisgyerek CHF 386

Itt nemcsak a fizetés jó hanem az árak is

2023.06.06. 19:01:41

@fhdgy: “ Akármennyire is ember függő, a kaja pl. nem lehet nulla!”

Mint nyuggerek nem eszünk sokat de minőséget. Reggeli és kései ebéd, 17 óra után semmi.
Általában erre havonta CHF 2000 megy el. Ehhez hozzájön, hogy többször alkalomszerűen étteremben eszünk.

fhdgy 2023.06.06. 19:02:12

@Mr.Tellinghovon: Jó, erre mondtam, hogy a kereset-megélhetés viszonya többet mond. Ha mondjuk, a hónap végén marad 50 chf, akkor baj van. Ha jövedelem fele megmarad, akkor rendben.

SzZoole 2023.06.06. 19:03:49

@Mr.Tellinghovon: aha, szóval polihisztor is vagy :-)))

fhdgy 2023.06.06. 19:05:24

@Mr.Tellinghovon: Pl., amikor Németországban voltam, ha szerényen, de nem szegényen éltem, akkor a fizetésem fele szabad felhasználású volt. Ha elraktam volna, akkor az több lett volna mint Magyarországon a fizetésem.

De most mennem kell, várnak a kecskék!

2023.06.06. 19:11:36

@fhdgy: “ Szerintem egy jó mutató lenne, hogy a havi fizetésből hány százalék a szabadon elkölthető pénz.”

Én rossz példa lennék, de az említett CHF 5500 jövedelemből nem sok marad ho végére, talán CHF 1000
Ha párkapcsolatban élsz megoszlanak a költségek, akkor jobb de csak addig amíg nincs gyerek.
Pl. végy két angolul vagy németül beszélő informatikust párkapcsolatban, aki magasan jól keres, azoknak korlátlan lehetőségeket nyújt az ország.

2023.06.06. 19:14:41

@fhdgy: “ Ha jövedelem fele megmarad, akkor rendben.”

Az árak ugyanazok mindenki számára, ha kevés a jövedelmed akkor nehéz, minél magasabb annál könnyebb.
Ezért is írtam egy átlag nettó összeget

2023.06.06. 19:23:47

@fhdgy: “ Pl., amikor Németországban voltam, ha szerényen, de nem szegényen éltem, akkor a fizetésem fele szabad felhasználású volt. Ha elraktam volna, akkor az több lett volna mint Magyarországon a fizetésem.”

Az unoka húgom otthon a Bosch-nal dolgozik, most ki helyeztek fel évre Stuttgartba, amikor kézhez kapta az első fizetést osszepisilte magát. Két ország két rend nem igazán összehasonlítható.

A legfontosabb mindig a nemzet valuta vásárlóereje. Mit vehetsz pl. Ezer forintért. Mennyit kell dolgoznom egy piaci kosár élelmiszerért.

Érdekesség, Az egy svájci frank például külföldön 1.73 ér.

2023.06.06. 19:27:04

@SzZoole: “ aha, szóval polihisztor is vagy :-)))”

Platón után szabadon:-)))

“ kevesebb időt kellene gulfival foglalkoznod, szerintem :-)))”

Kellene ide egy sajtó referensi állást kreálni, akkor nem kellene nekünk híreket nézni

fhdgy 2023.06.07. 11:49:00

@Mr.Tellinghovon: gondolom az 1,73 egy átlag.

Mondjuk Monacoban kevesebb, Mo.-on több.

2023.06.07. 13:14:53

@fhdgy: “ gondolom az 1,73 egy átlag.”

Persze. Van egy lista is országokra lebontva, úgy emlékszem Magyarország 1.90 körül van.

2023.06.07. 13:18:22

@fhdgy:

Ein Schweizer der 4000 Schweizer Franken verdient, muss in Deutschland ein Gehalt aushandeln in Höhe von 2512,30 € damit er die gleiche Menge an Waren und Dienstleistungen wie in der Schweiz erwerben kann.

2023.06.07. 13:37:51

@Mr.Tellinghovon:

Most néztem a statisztikai hivatal oldalát:

2021-ben Svájcban 177 euroba, Németországban 111 euróba, Franciaországban 108 euróba, Olaszországban 98 euróba, Ausztriában 114 euróba, Magyarorszagon 63 euróba, került 2021-ben egy adott bevásárlókosár azonos tartalommal. Ez meg is magyarázza az egyik oldalról a nyugat Európából Magyarországra történő bevándorlást. Amennyiben állandó lakhelyet Magyarországra helyezik át és otthon ki jelentkeznek, adót sem kell fizetniük a szülő hazában mert nincs kettős adózás.

fhdgy 2023.06.07. 13:52:06

@Mr.Tellinghovon: 2005-ben nettó ( amit számlámra utaltak ) 2400 EUR-ot kerestem programozóként, München mellett ( ez azért lényeges, mert Pl. Ugyan annál a cégnél Passauban kb. 30 %-kal alacsonyabbak voltak a bérek, mint München mellett ).

Fogalmam sincs, hogy ma mennyit keresnek München környékén a programozók.

Van valami infód?

Golf2 2023.06.07. 20:10:19

@SzZoole: Bunkó angolok,a sky news csak a szerencsétlen harry-jukkal foglalkozik miközben dráma van ukránoknál. A cnn bezzeg tudja az illemet.Hudöfákkérzharry

SzZoole 2023.06.07. 20:35:19

@Golf2: ne viccelj már, az összes híradás foglalkozik velük, méghozzá főcímen, tudom, mert most néztem.

2023.06.07. 20:37:25

@Golf2: “ A cnn bezzeg tudja az illemet”

Biztos vagyok benne, hogy te most a helyszínen vagy és segítesz ahol tudsz, mentesz embert és állatot.

Mivel a médiák ilyen megbízhatatlanok, írhatnál nekünk naponta jelentést a helyzetről.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.06.08. 03:35:03

Ugy tunik, mintha CA es a keleti parti allamok helyet csereltek volna (legalbbis ideiglenesen) a terkepen :) Amig nalunk szokatlanul huvos es felhos ido van mar hetek ota (nagyon bejott az El Nino ill. a szokasos May grey/June gloom, amirol mar irtam
abc7.com/june-gloom-southern-california-weather-overcast-conditions/13354773/ ), addig a keleti parton az inkabb nalunk megszokott, tuzek okozta fusttol szenvednek az emberek.
A lanyom Philadelphia kornyeken dolgozik, es a kollegainak - akik eddig nem igazan talalkoztak ilyen jelenseggel - meselte, hogy az apokaliptikus, vorosen izzo nap es naracs szinu vilag nalunk idonkent eloforul, szoval szamara ismeros jelenseg volt :)
www.youtube.com/watch?v=BooGZ4yDL8c

2023.06.08. 07:40:58

@Zsuzsi65: “ Ugy tunik, mintha CA es a keleti parti allamok helyet csereltek volna ”

Ezek szerint időjárásban is a “ feje tetejére” állt a világ;-)))

A megvilagitasi viszonyok nagyon változatosak lenni, én mindig északon éreztem magam, kulönbözö napszakokban egy teljesen szürreális világban.
A legszebb amit láttam az Auróra borealis volt, az úgy nevezett északi fény

SzZoole 2023.06.08. 13:44:01

Hemel Hempstead, beütött a kánikula, 22 fok, felhőtlen égbolt.

A vezetés kezd veszélyessé válni, mert a csajócák elkezdtek neki vetkőzni :-)))

ibb.co/tQy9srY

Golf2 2023.06.08. 15:31:02

@SzZoole: Elzavartátok a pakikat?mert itt sunnyognak pesten már a külvárosban is.Hála orbáncnak nyüzsögnek a külföldiek jó nagy kupleráj lett...Régi szép időkben fehér volt pest...

2023.06.08. 16:26:29

@SzZoole: “ mert a csajócák elkezdtek neki vetkőzni :-)))”

És kire lenne ez a tyúk veszélyes, talán magára?:-)))

SzZoole 2023.06.08. 16:53:54

@Golf2: orbánc is paki gulfi, a zősei 500-600 éve vándoroltak Indiából Európába, azóta is folyamatosan jönnek, szóval értetlenkedve csodálkozom, hogy te ezen csodálkozol :-)

Ja, a nyócker nagyrésze paki, Budapest paki negyede :-)

SzZoole 2023.06.08. 16:56:10

@Mr.Tellinghovon: azért ha vezetés közben hosszan bámulod lehetnek kellemetlenségeid ha az előtted levőt lekoccolod :-))

Golf2 2023.06.08. 17:06:52

@SzZoole: A tetves szíreket hazazavarhatnátok ha már felkötni nem lehet őket, 3 éves gyerekeket szurkálnak rosszabbak mint a cigók...

2023.06.09. 04:24:37

@SzZoole: “ azért ha vezetés közben hosszan bámulod lehetnek kellemetlenségeid ha az előtted levőt lekoccolod :-))”

Végeztem egy gyors valószínűség számítást Csebisev-i alapokon, bevonva az összes tényezőt, gyakorlatilag ez nem történhet meg

2023.06.09. 09:37:17

@Zsuzsi65:

New York is narancs színbe öltözött, ez fogadjunk a Fidesz műve ;-)))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.06.09. 17:13:57

@Mr.Tellinghovon: haha, bizony! :) az ellenseg keze oda is betette a labat! :)))

NorthPier 2023.06.09. 22:39:12

@Golf2: @Zsuzsi65:
Nem hinném, hogy ilyen mulatságos a helyzet NY-ban.
Sőt, azt gondolom, egyáltalán nem mulatságos egy ilyen katasztrófa.

2023.06.10. 06:57:27

@Zsuzsi65:

Na ennek igazán örülök!!

Egyre kevesebb dologgal lehet viccelni. Ez a píszí, ami beütött, a humor halála. Ha cenzúráznom kell előre, hogy ha valamit elmondok, akkor azon vajon ki fog megsértődni, megbántódni, megette a fene az egészet. Akkor az fog történni, hogy telefonkönyvből fogok felolvasni neveket, és még talán azt is elronthatom.

Golf2 2023.06.10. 11:40:26

Mi lesz idős szüleinkkel, ha egy jobb élet reményében külföldre költözünk? Ki viseli gondjukat, ha segítségre van szükségük? Hogy termünk itthon többezer kilométerről, ha baj van? Fontos kérdések, melyeket sok kivándorolt magyar feltesz magának...

DieNanny CH 2023.06.10. 19:48:39

Először a poszthoz szólok, a kommentek gondolom már rég nem erről szólnak...

Szóval, én tuti nem mennék oda, csoda, hogy ott él valaki.
Hogy gyümölcsöt nem esznek, az látszik is a lakosok kerek alakjából.
Kakaót imádom, jó lenne azt a nagyon finomat megkóstolni.

DieNanny CH 2023.06.10. 20:00:50

@fhdgy:

Nekem is a Sárkányellátó ugrott be, még jó, hogy tovább olvastam, és láttam, más már tudott segíteni.

DieNanny CH 2023.06.10. 20:48:33

@Mr.Tellinghovon:

"Talán ha mindenki tisztességesen adózna, akkor nem kellene a kormánynak sem extra adókkal sújtani a vállalkozókat."

Ezzel kapcsolatban nemrég világosultam meg.
Ott kezdődött, hogy itt Svájcban minden ismerősöm önként és dalolva a legkisebb bevételét is lepapírozva akarja - tegyük fel, 4 órányi bébisintérkedés, az "csak" 80 frank, de azt is szigorúan adózva.
És én, meg az ismerőseim is azért teszik ezt, mert látják, az adórappenek a környezetet szépítik, az emberek kényelmes életét segítik.

Ezzel szemben Mo-on mi van? Bármennyit adózol, annak 80%-át ellopják tisztelt vezetőink. Épp csak annyit tesznek be a közösbe, amivel látszat-fejlesztéseket, modernizálásokat finanszíroznak.

Hogy az az útszakasz, amit csilliárdért építenek, még át sem adták, de többoldalas hibajegyzéket írt róla a mellette lévő település.
Vagy átadják csinnadrattával, és 4-5 év múlva alámossa a víz, és kiderül, nem 20 centis alapot tettek alá, hanem 5 centiset, de addigra a cég eltűnt és átalakult.
Ezért haragszik mindenki Mészáros terjeszkedésére. Mert az tényleg jó, hogy magyar kézben van. Ami nem jó, hogy adót csal, amit befizet annak meg nagyrészét a felsőbb vezetők teszik zsebre.

2023.06.10. 21:23:35

@DieNanny CH: “ Bármennyit adózol, annak 80%-át ellopják tisztelt vezetőink”

Akkor így megvan a morális indok, adót csalni?

Én is Svájcban elek, elég régóta, én már régen megvilagosultam. Elég nagy a diszkrepancia az én világom és a kormány elképzelései között, akkor ez minden bizonnyal feljogosít a jövedelmi adom egy részének vissza tartásáról, mert olyan dolgokra adják ki amivel messze nem értek egyet. A legújabb példa, az ubs megsegítése a cs bank kapcsan, mi ez ha nem az adófizetők pénzének ellopása.

Fiatal lehet a naivitasa alapján, eljöhet valamikor a nap amikor önnek is kinyílik a szeme.

2023.06.10. 21:36:45

@Golf2: “ Fontos kérdések, melyeket sok kivándorolt magyar feltesz magának...”

A nagybetűs élet pedig megadja a választ, különböző megoldások formájában.

@DieNanny CH: “ Ami nem jó, hogy adót csal, amit befizet annak meg nagyrészét a felsőbb vezetők teszik zsebre.”

Biztos? Ha kormány mindent ellop, akkor mégis miből épül szépül az ország?
Szeretném tudni az ellenzékiek közül, akkor miért szavazzak meg a magasabb képviselői fizetést, miért használják ki az arsapkat, az olcsóbb benzint, stb. és azt sem láttam, hogy akar egy nyugdíjas is visszaadta volna az emelést vagy a 13 havi nyugdíjat.

NorthPier 2023.06.10. 22:11:53

@DieNanny CH: Szia Nanny, mennyire örülök, hogy látlak! Sokáig hiányoltalak annak idején, amikor eltűntél, remélem jól vagy, minden rendben van veled!

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.06.11. 06:58:47

Napok ota nem elerheto a telex.hu. csak kulfoldrol vagy belfoldon is vannak vele problemak?

2023.06.11. 07:07:07

@Zsuzsi65: “ Napok ota nem elerheto a telex.hu. csak kulfoldrol vagy belfoldon is vannak vele problemak?”

Szerintem házon belül vannak a problémák, annyian elhagyták a szerkesztőséget.

NorthPier 2023.06.11. 08:12:43

@Zsuzsi65: @Mr.Tellinghovon:

telex.hu/kozlemeny/2023/06/10/telex-tamadas-akadozas
Nekem most megnyiílt az oldal, de tegnap azt közölte, hogy blokkolva vagyok.
A telexen kívül még három olyan nem kormánypárti lap is napok óta időszakos támadás alatt áll, amikbe bele szoktam olvasni.

SzZoole 2023.06.11. 09:24:05

@Zsuzsi65: @Mr.Tellinghovon: @NorthPier:

A készülék a ti hibátokban van, kizárt dolog, mert az nem lehet, Magyarországon igen is szollás szabacság van!!!! :-)))

Csak vicc volt.

2023.06.11. 10:19:07

@SzZoole:

Tegnap este amikor le ment a nap, tudtam ebben megint a kormány keze van.

fhdgy 2023.06.11. 11:52:08

@Mr.Tellinghovon: és amikor felkel, abban kinek a keze van?

2023.06.11. 14:23:19

@fhdgy: “ és amikor felkel, abban kinek a keze van?”

Az csak az ellenzék sikere lehet, mert ok hoznak világosságot nekünk

fhdgy 2023.06.11. 14:37:20

@Mr.Tellinghovon: szeretném hinni, hogy így is gondolod, de félek, hogy ...

FutureFry 2023.06.11. 15:11:48

@NorthPier: @Zsuzsi65: @Mr.Tellinghovon:

hvg.hu/itthon/20230611_Ket_napja_tamadjak_a_szervereinket_olvasoink_egy_resze_nem_eri_el_a_hvghut_es_a_hvg360at

“… A HVG szerverei péntek délután óta hullámokban érkező támadás alatt vannak. Kollégáink közel 48 órája folyamatosan küzdenek azért, hogy ezeket az ellenséges akciókat kivédjék. Nekik köszönhetően az oldal nem állt le, viszont a védekezés részeként, sajnos, az olvasók egy-egy köre olykor nem fér hozzá az oldalhoz. …”

NorthPier 2023.06.11. 15:14:16

@fhdgy: Abban bíztam, hogy majd jössz te, és négy-öt mondatban elmagyárazod nekünk, antitálentumoknak, mit is jelent egy weboldal elleni túlterhelés támadás. Informatikai szempontból, persze : - )

NorthPier 2023.06.11. 15:18:36

@FutureFry: Hvg, Népszava, Telex, Nyugatifény, és időnként a 444 is.

2023.06.11. 15:19:43

@FutureFry:

Nem is olyan régen ez már megtörtént a kormányközeli szerverekkel.

telex.hu/belfold/2022/03/28/meghekkeltek-kormanykozeli-nemzeti-sport

Business of usually

2023.06.11. 15:23:12

@fhdgy:

Átneveles alatt vagyok, gondoltam alkalmazkodnom kell a libsi blog stílusához ;-)))

2023.06.11. 15:53:00

- mi az a DoS, illetve DDos támadás, valamint hogy miben tér el a kettő egymástól:

DoS (Denial of Service): Szolgáltatásmegtagadással járó támadás,más néven túlterheléses támadás. Csak egy számítógép támadja az adott webszervert
DDos (Distributed Denial of Service): elosztott szolgáltatásmegtagadással járó támadás, amely az informatikai szolgáltatás teljes vagy részleges megbénítása, helyes működésének megakadályozásában mutatkozik. Egész géppark vesz részt a támadásban.
Tehát a legfőbb különbség a támadásban résztvevő gépek számában figyelhető meg. Mivel a DoS támadások egy gépet használnak, így azokat könnyedén ki lehet védeni, ezért is lett egyre népszerűbb a DDoS, amit már sokkal nehezebb eredményesen kivédeni. De, ahogy a tapasztalatok is tanúsítják nem lehetetlen.

fhdgy 2023.06.11. 16:20:01

@Mr.Tellinghovon: az út jó, előre a lenoni úton!

De vigyázz, nehogy átess a ló másik oldalára!

Akkor ki lenne az ellenpont?

fhdgy 2023.06.11. 16:41:18

@NorthPier: nagyon leegyszerűsítve:

Minden weboldal mögött áll egy vagy jellemzően egész sok számítógép, úgy nevezett szerver. Akármekkora kapacitás is van, az mindig véges. Ha ez a véges kapacitás nem tudja a pillanatnyi igényeket kielégíteni, akkor részleges leállás vagy összeomlás a következmény.

Az elmúlt években több magyar példa volt, népszavazás, elektronikus receptek, adóbevallás, stb., Ahol a rendszer alulméretezett volt és összeomlott. Természetesen a felelelősök túlterheléses támadást kiáltottak, pedig csak alulméretezték a rendszert.

Elég keserű tapasztalataim vannak. Magyarországon a tesztelésre nem igazán figyelnek. Amikor Németországban dolgoztam, a tesztelésre nagyobb energiát fordítottak, mint a programírásra.

A tesztelés részének kellene lennie annak is, hogy a rendszer mit bír és mit nem.

Technikailag Tellinghovon leírása megállja a helyét, amit én írtam, inkább csak magyarázat.

fhdgy 2023.06.11. 16:55:52

@NorthPier: egyébként, a Telex körüli problémákat már tegnapelőtt érzékeltem, de mivel ők a liblingjeim, elegánsan túltettem magam rajta. Akkor még nem tudtam, hogy túlterheléses támadás áldozatai, de nem problémáztam. Akit szeret az ember, annak sok mindent elnéz, megbocsát, de jajj az ellenségnek!

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.06.11. 17:09:13

@fhdgy: most reggel mar mukodott, csak "security check"- et csinalt :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.06.11. 17:14:12

@fhdgy: mondjuk azert varatlan dolgokra nem mindig lehet felkeszulni, hiaba tesztenek...nezd meg pl a Twittert, amikor milliok Desantis bejelentesere vartak :)
Persze gondolom (nem ertek hozza), egy elo streaming mindig mas...
De a What is a woman c. dokumentum filmet azert 170 millioan lattak! :)

NorthPier 2023.06.11. 18:19:29

@fhdgy: "Technikailag Tellinghovon leírása megállja a helyét" Csak kimásolás valahonnan.
Leírás szerintem kútfőből van. Mint a tiéd. Egyébként nem tudom, miért csak nekem címezve írtad. Illetve tudom, nem érted az iróniát.

2023.06.11. 18:21:36

@NorthPier: “ Technikailag Tellinghovon leírása megállja a helyét" Csak kimásolás valahonnan. ”

Honnan is van kimásolva?

NorthPier 2023.06.11. 18:31:19

@Mr.Tellinghovon:
Mondjuk innen:

jztkft.hu/knowledgebase/9/DoS-es-DDos-tamadasok-fogalma-es-bemutatasa.html

Idézet a link alól:

"DoS (Denial of Service): Szolgáltatásmegtagadással járó támadás,más néven túlterheléses támadás. Csak egy számítógép támadja az adott webszervert
DDos (Distributed Denial of Service): elosztott szolgáltatásmegtagadással járó támadás, amely az informatikai szolgáltatás teljes vagy részleges megbénítása, helyes működésének megakadályozásában mutatkozik. Egész géppark vesz részt a támadásban.
Tehát a legfőbb különbség a támadásban résztvevő gépek számában figyelhető meg. Mivel a DoS támadások egy gépet használnak, így azokat könnyedén ki lehet védeni, ezért is lett egyre népszerűbb a DDoS, amit már sokkal nehezebb eredményesen kivédeni. De, ahogy a rendszereink is tanúsítják nem lehetetlen."

Te akartad : - )

fhdgy 2023.06.11. 20:04:43

@NorthPier: Te kérdezted, neked válaszoltam

Volt benne személyes tapasztalat is, nemcsak copy+paste. Hiába keresnéd a neten, nem találnád!

2023.06.11. 21:09:19

@NorthPier: “ Te akartad : - )”

És most azt hitted megfogtal? ;-))) azért is adtam egy könnyű feladatot, hogy lásd milyen egyszerűen megy egy adott információ beszerzése. Amikor valamilyen adatra vagy magyarázatra volt szugsegem, magam kerestem és nem másokat kérdeztem.
A mostani internet adta lehetőség miatt ez gyerekjáték.
Egyébként mielőtt téged kérdeztétek, magam is kipróbáltam, hogy melyik helyen dobja ki a Google az eredményt. Veheted úgyis, hogy kivancsi voltam mekkora erofeszitesedbe fog kerülni kideríteni a bűnös dolgot.
Huh, de pocsékul érzem most magam, ;-))))

2023.06.11. 21:19:34

@fhdgy: “ Akkor ki lenne az ellenpont?”

Majd kerítunk egy agymosott tárgyával etetett sötétben tartott gombát.;-)))

NorthPier 2023.06.11. 21:19:51

@Mr.Tellinghovon:
Te szoktál erőfeszíteni, nekem csak egy könnyű ujjgyakorlat volt.
Más is figyelmeztetett már: fél mondatnál többet szó szerint idézni valahonnan megköveteli a forrás megjelölését. Van ahol ezért büntetnek is, mert úgy hívják plagizáció, ilyesféle fórumokon nem, csak lesajnálnak és úgy hívják pávatoll a seggbe. A, nem is, hanem idegen tollal való ékeskedés.

fhdgy 2023.06.11. 21:23:04

@Mr.Tellinghovon: gyanús vagy nekem!

Te tudsz valamit, amit mi még nem.

2023.06.11. 21:25:40

@NorthPier: “ lesajnálnak és úgy hívják pávatoll a seggbe”

Nevetséges vagy

2023.06.11. 21:28:14

@fhdgy:

Én csak azt mondom, Pelikán elvtárs, a nemzetközi helyzet egyre fokozódik.

fhdgy 2023.06.11. 21:32:37

@Mr.Tellinghovon: én meg azt hallottam, hogy az okosak héberül tanulnak, a bölcsek kínaiul.

Te mit javasolsz?

fhdgy 2023.06.11. 21:51:06

@Zsuzsi65: a tapasztalatok gyűlnek. Ami tegnap még váratlan volt, mára már sejthető, holnapra előre látható lesz. A baj csak az, hogy hatalmas területet kellene lefedni, egy ember agyi kapacitása meg véges.

fhdgy 2023.06.11. 22:13:57

Vannak macskáim, meg szatelitek. Azok a macskàk, amik nem az enyémek, de egy-egy terülj terülj asztalkámra megjelennek. Ezek közül egy most itt ül az ölemben és láthatóan kiválóan érzi magát.

Eddig még soha nem jött közel. Mi történt?

fhdgy 2023.06.11. 22:19:15

Qrva szar a helyzet. Szakad az eső, mintha dézsából öntenék. Belülről szaharai állapotok vannak. Ha belül öntözni akarok, akkor ki kell menni a szakadó esőbe, de akkor bőrig ázok pár méteren.

Megkockáztassam?

fhdgy 2023.06.11. 22:22:32

@fhdgy: egy életem, egy halálom, nehogy már egy kis víz elriasszon egy ki pálinkától!!!

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.06.11. 22:53:12

@Mr.Tellinghovon: bizony, az oroszok (inkabb a kinaiak) mar a speizban vannak :DDDD

fhdgy 2023.06.11. 23:06:28

@Zsuzsi65: kínai mondás, hogy messzi vízzel nem lehet tüzet oltani

A kínaiak ma még messze vannak, az oroszok meg már közel akarnak férkőzni.

Először a közvetlen problémákat kell megoldani, a többire talán még van idő.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.06.11. 23:51:41

@fhdgy: minden relativ, ahogy mondjak :) Eu-nak Kina van messze, nekunk meg az oroszok...igy ertheto, hogy amig az EU az orosz/ukran veszelyre figyel jobban, itt nalunk inkabb a kinaiakra...

A kemkedes (persze oda-vissza) mar javaban folyik a kinaiak reszerol...
www.cnn.com/2023/01/25/politics/chinese-engineer-sentence-spying-intl-hnk/index.html

2023.06.12. 17:37:59

@fhdgy: “ én meg azt hallottam, hogy az okosak héberül tanulnak”

Ez egy libsi blogon alapkövetelmény lenne, nem gondolod?;-)))

“ Eddig még soha nem jött közel. Mi történt?”
Lehet, hogy egy kis pájinkára vágyik o is;-)))

“ egy életem, egy halálom, nehogy már egy kis víz elriasszon egy ki pálinkától!!!”

Az eső kívülről nedvesit be, de a nagy veszély a belső kiszáradás;-))

“ A kínaiak ma még messze vannak, az oroszok meg már közel akarnak férkőzni.”

Az oroszok messze nem olyan veszélyesek mint a kis sárga emberek, meg a szemük sem áll jól;-)))

@Zsuzsi65: “ amig az EU az orosz/ukran veszelyre figyel jobban, itt nalunk inkabb a kinaiakra...”

Az EU egy fogatlan oroszlán, szép csendben eltűnik a porondról. A törekvő Kína első hatalom akar mindenáron lenni, az USA ezt a pozíciót nem szívesen adna le. A mostani háború csak egy ujj gyakorlat, mi lesz akkor ha Tajvan miatt elkezdődik az egymáshoz feszülése ?
Akkor vége lesz a kihelyezett gyartasnak és eljön mindenki számára a het szűk esztendő

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.06.12. 18:05:24

@Mr.Tellinghovon: 100% egyetertek ami a nemzetkozi helyzetet illeti.

fhdgy 2023.06.12. 18:23:04

@Mr.Tellinghovon: a kínai veszély számunkra időben még arrébb van. Az orosz veszély időben közvetlenebb, tehát pillanatnyilag veszélyesebb.

SzZoole 2023.06.12. 19:49:17

Csóri Berlusconit elvitte a devla, egy értékes emberrel megint kevesebb…….

SzZoole 2023.06.12. 19:51:13

@Zsuzsi65: az USA hogy tudja/tudná finanszírozni a két háborút?

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.06.12. 19:57:02

@SzZoole: jo kerdes :) szerintem 2 fronton harcolni mindig ongyilkossag, igy elobb-utobb valasztani fog (valasztania kell). A valasztas pedig attol fog fuggni, ki lesz erosebb belpolitikai szinten. mint ahogy masban, itt is partvonalak menten oszlanak meg a velemenyek.

SzZoole 2023.06.12. 20:01:11

@Zsuzsi65: az USA rengeteg költött már háborúkra, olyanokra, amikhez semmi közük nem volt, a UK is!

2023.06.12. 20:27:10

@fhdgy: “ a kínai veszély számunkra időben még arrébb van.“

Nehogy meglepetés érjen

2023.06.12. 20:31:27

@SzZoole: “ Csóri Berlusconit elvitte a devla, egy értékes emberrel megint kevesebb…….”

Akkor most ki fog bunga-bunga partit csinálni?

@Zsuzsi65: “ szerintem 2 fronton harcolni mindig ongyilkossag, igy elobb-utobb valasztani fog (valasztania kell)”

Szerintem pont ez zajlik, USA először végletekig le gyengíti az oroszokat addigra mire kiéleződig a kínai helyzet.

2023.06.12. 20:35:22

@SzZoole: “ az USA rengeteg költött már háborúkra, olyanokra, amikhez semmi közük nem volt, a UK is!”

Az USA gazdasági érdekeinek védelmében, szívesen elviszik a világ bármely pontjára a demokráciát, akkor is ha az ott élők nem akarjak.

SzZoole 2023.06.12. 20:43:08

@Mr.Tellinghovon: “ Akkor most ki fog bunga-bunga partit csinálni?”

Lelőtted a következő poénomat, vaffanculo bastardo :-))))

Csak vicc volt

SzZoole 2023.06.12. 20:44:10

@Mr.Tellinghovon: biztos, hogy akarják ezt a ‘demokráciát’ ?

2023.06.12. 20:47:17

@SzZoole:

Mivel nincs itt a sajtóreferens, nekem kell megosztani ezt a hírt:

“Az idei évben napi rekordot ért el a La Manche-csatornán Nagy-Britanniába átkelő migránsok száma a hétvégén – jelentette hétfőn a PA brit hírügynökség a helyi hatóságokra hivatkozva. A beszámoló szerint vasárnap 614 ember érkezett 12 bárkán Franciaországból a brit partokra.”

A forrás a PA brit hírügynökség

Zoole ocsem, mi lesz így angolhonnal? Tudod ha menekülni kell számíthatsz rám ;-)))

2023.06.12. 20:52:52

@SzZoole: “ vaffanculo bastardo :-))))”

Parla italiano? parlo anche io, il mio vocabolario è ampio: pizza penne maccheroni gnocchi tartufi wino rosso. sono solo un uomo semplice con un'identità diversa.

2023.06.12. 20:55:12

@SzZoole: “ biztos, hogy akarják ezt a ‘demokráciát’ ?”

Nem szoktak kérdezni;-))) a bölcs fehér ember úgyis jobban tudja, hogy én milyen világban kivanok élni. Ebben szívesen segít az új koronaherceg Alex soros

SzZoole 2023.06.12. 21:00:14

@Mr.Tellinghovon: vállvonás :-)

Majd deportálják őket Ruandába, ott jó meleg van :-))

SzZoole 2023.06.12. 21:01:07

@Mr.Tellinghovon: én nem beszélni dzsipszi lengvics :-))

2023.06.12. 21:08:11

@SzZoole: “ kijafaszaza aleksz soros?”

Gyuri bácsi kicsi fia;-))) papi átadta neki az irányítást a birodalma felett

2023.06.12. 21:13:36

@SzZoole: “ Majd deportálják őket Ruandába, ott jó meleg van :-))”

Nekem úgy teszik ez a EU menekült szétosztasi terv: egy, mondjuk afgán vagy szír aki Angliába vagy Svédországba akar menni, az biztosan meg fog elégednie lengyel szlovák vagy Magyarországgal? Ha oda viszik őket, másnap útra kelnek;-)))

fhdgy 2023.06.12. 21:28:31

@Mr.Tellinghovon: azért az oroszok csak felfognak belőlük valamennyit.

Az oroszok le kell győzni, utána felfegyverezni, megerősíteni, hogy tudjanak harcolni a kínaiak ellen.

Elég csak annyit mondani nekik, hogy Szibéria a tiétek, védjétek meg, mi segítünk.

Túl erős Oroszország nem jó, de a túl gyönge sem!

Cukor vagy korbács, de meg kell őket szelidíteni.

2023.06.12. 21:36:52

@fhdgy: “ Az oroszok le kell győzni, utána felfegyverezni, megerősíteni, hogy tudjanak harcolni a kínaiak ellen.”

Churchill is valami ilyet akart, legyőzni a németeket, majd fel fegyverezni és bevetni a kommunizmus ellen.

Sikerült?

Az orosz ismeri a kancsukat, evvel nem lehet elérni semmit.

shak tee 2023.06.12. 23:03:45

@Golf2: “fukinharry” jobb lesz ha kicsinálja a Murdoch ujságokat. Mehet a fox is a newmax is!

Golf2 2023.06.13. 13:43:10

At last, some good news !

Berlusconi's dead

To quote Monty Python at the O2..

'One down, five to go '
de. 11:59 · 2023. jún. 12.

Golf2 2023.06.13. 13:44:57

John Cleese Berlusconi haláláról: „Végre valami jó hír!"

2023.06.13. 14:23:04

@Golf2: “ John Cleese Berlusconi haláláról: „Végre valami jó hír!"”

Egy ember halála sohasem jó hír!!!!!!

Te aztán nagyon humánus beállítottságú vagy;-(((((

2023.06.13. 14:28:13

@Golf2: “At last, some good news !

Berlusconi's dead

To quote Monty Python at the O2..

'One down, five to go '
de. 11:59 · 2023. jún. 12.“

Nem jelölted meg a forrást, pedig ez kötelező ha félmondattal többet idézel.

“ Más is figyelmeztetett már: fél mondatnál többet szó szerint idézni valahonnan megköveteli a forrás megjelölését. Van ahol ezért büntetnek is, mert úgy hívják plagizáció, ilyesféle fórumokon nem, csak lesajnálnak és úgy hívják pávatoll a seggbe. A, nem is, hanem idegen tollal való ékeskedés.”

Forrás NorthPier pár sorral feljebb;-)))

dikusz. 2023.06.13. 14:43:42

@Mr.Tellinghovon: Ezt nem Golf-nak írta @NorthPier...:)))

Golf pedig két kommentben írta le azt, amit egy hozzászólásban is leírhatott volna. Tényleg nem jelölte meg a forrást, de szerintem innen idézett: hvg.hu/kultura/20230612_john_cleese_silvio_berlusconi_meghalt

Abban viszont egyetértek, hogy egy ember halála nem jó hír.

2023.06.13. 15:14:03

@dikusz.: “ Ezt nem Golf-nak írta @NorthPier...:)))”

Igen, tudom nekem írta. ;-))))

dikusz. 2023.06.13. 15:26:36

@Mr.Tellinghovon: Nézted az idézetet is, hogy honnan van?

2023.06.13. 15:36:24

@dikusz.: “pavatoll”

A hétvégén kerül megrendezésre itt nálunk a városban a Pride.

“ Legutóbbi mottónkkal „transz – élő sokszínűség”, „Házasság mindenkinek – most” és „Mutasd színeidet a gyűlölet ellen” üzentünk a külvilágnak. Idén a Zurich Pride párbeszédre szólít fel a spektrumon belül. Aki körbekérdez a közösségben, gyorsan eljut a belső zűrzavar témájához. Tehát itt az ideje, hogy meghallgassuk egymást, csökkentsük a félreértéseket és erősítsük az összetartást. A Zürich Pride azt mondja: „Beszéljünk róla”.

Forrás: zurichpridefestival.ch/

Ma vettem egy pink színű fürdő nadrágot, jól passzol a pávatollhoz, sőt kölcsön kértem egy fehér yorki-t is. A szomszéd is ígéri, hogy o is jön, így együtt növelhetjük a felvonulás csillogasat.

ibb.co/3ymVmrQ

Remelem sikerem lesz, mert nem szeretném, hogy egy maradi konservativ hetero nyugger kép alakulna ki rólam. Beláttam, hogy haladnom kell az idővel, a sokszínűség jegyében.

Majd teszek fel képeket.

2023.06.13. 15:37:01

@dikusz.: “ Nézted az idézetet is, hogy honnan van?”

Nem

SzZoole 2023.06.13. 18:24:48

@Mr.Tellinghovon: Donkihóte Donkihóte, hót ügyet kergecc, jukas korsót nem tucc felönteni, nem tuttad :-)))

2023.06.13. 18:38:54

@SzZoole: „ Donkihóte Donkihóte, hót ügyet kergecc, jukas korsót nem tucc felönteni, nem tuttad :-)))“

Pediglen ügyekszem nagyon;-)))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.06.13. 21:39:42

@Mr.Tellinghovon: az ifju titan nem vesztegette az idod, maris talalkozott azokkal, akikkel kell ;) ha meg az apjanal is "more political", el lehet kepzelni, mennyi penzt fog nyomatni a progressziv agenda tamogatasara ;)
www.businesstoday.in/latest/trends/story/who-is-alexander-soros-george-soros-hands-control-of-25-bn-empire-to-37-yr-old-son-385177-2023-06-12

2023.06.13. 22:30:35

@dikusz.: “ Köszönöm a választ.”

Találtál egy újabb rejtett kincset Budapesten? Júliusban otthon vagyok, úgy néz ki lesz idom magamra is, így az eddigi tippeket szeretném mindenképp megnézni.

2023.06.13. 22:36:16

@Zsuzsi65: “ ha meg az apjanal is "more political", el lehet kepzelni, mennyi penzt fog nyomatni a progressziv agenda tamogatasara ;)”

Az öregnek meg volt valamilyen tartása, de ez a kölyök mindennel rosszab lesz.

dikusz. 2023.06.13. 23:17:10

@Mr.Tellinghovon: Ha jól vettem ki a hozzászólásaidból, idegenvezetéssel is foglalkoztál, vagy foglalkozol még most is. Nem hiszem, hogy tudnék újat mondani neked Budapestről.
Amit én tudok, az pedig nagyon kevés.

Érdekes programok most június 24-én lesznek a Múzeumok Éjszakáján.

2023.06.14. 08:49:21

@Zsuzsi65: “ #freethenipple LOL”

Lesz rajtam egy t-shirt;-)))
Megdöbbentő mennyire prud tud lenni a hivatalos Amerika ;-)))

Amit láttam Floridában is a key west fesztiválon az egyik oldal, egyébként meg megy az össznépi felháborodás ha ki látszik egy színésznőnek a keble

Golf2 2023.06.14. 09:03:16

Idézet nélkül hogy a vén fidesznyik se tudjon belekötni. 1 sumák,gátlástalan,élősködő volt,mint a haverjai orbánc,putyin.

Golf2 2023.06.14. 09:05:42

@SzZoole: Pluszpénzt kell fizetnie annak, aki Nagy-Britanniába utazik...index
Na még mit nem...

fhdgy 2023.06.14. 11:01:44

@SzZoole: akkor nem lehet egy korsót feltölteni, ha nincs rajta lyuk. Minimum egy lyuknak kell lennie rajta. Ez a minimum egy lyuk ahhoz is kell, hogy Pl. Inni is lessen belőle.

Több lyuk is lehet egy korsón, persze nem mindegy, hogy milyen és hol van.

Olyan korsó is létezik, amin van egy normál, megszokott lyuk, ott lehet megtölteni és van egy másik, kifolyik a tartalma egy kis lyukon, ott lehet inni.

2023.06.14. 11:13:49

@Golf2: “ vén fidesznyik”

Ez tetszik, lesz meg jobb is;-)))

2023.06.14. 11:38:15

A 71 éves Treat Williams, a Hair és az Everwood Golden Globe-díjas sztárja motorbaleset következtében hunyt el hétfőn.

A fiatal éveimben meghatározó film volt a Hair, minden velemkori srác George Berger-hez szeretett volna hasonlítani.

Az Úr adjon neked békét, Treat

@Golf2:

A vénségnek van egy előnye is: abban is meglátom a szépséget, amiben korábban fel sem tűnt, az életút hatalmas tapasztalatot adott, a helyen tudom értékelni a dolgokat személyeket.

Ezt te is meg fogod tapasztalni, ha ebbe az életkorban érsz, kérdés csak az tudod-e mindezt majd hasznosítani. Akkor lesz igazán időd is az újságokat bújni;-)))

2023.06.14. 15:55:01

Tanmese

Öreg bölcs üldögélt a Korinthoszba vezető út szélén. Egy városba igyekvő idegen rövid pihenőt tartva beszédbe elegyedett vele:

– Milyenek itt az emberek? – tudakolta.
– Hová való vagy? – kérdezett vissza az öreg bölcs.
– Athéni vagyok.
– És felétek milyen nép lakik? – kérdezett tovább az öreg.
– Hát tudod, rettenetes társaság! Mind csaló, lézengő, lusta és önző. Ezért is jöttem onnan el.
– Nincs szerencséd! Korinthoszban sem jobb a helyzet. Itt is csupa csalóval és lézengővel, lusta és önző emberrel fogsz találkozni. – mondta az öreg.
A vándor búsan folytatta útját.

Nem sokkal később újabb idegen állt meg az öreg bölcs előtt. Őt is az érdekelte, hogy milyen emberek laknak Korinthoszban. A véletlen úgy hozta, hogy ő is Athénből jött. Neki is feltette az öreg bölcs a kérdést, hogy ott milyenek az emberek.
– Nagyszerű emberek élnek Athénban! Barátságosak, segítőkészek és nagyon becsületesek! – válaszolta nem kis büszkeséggel az utas.
– Nagy szerencséd van! Korinthoszban is ugyanilyen nagyszerű emberekre találsz majd! – mondta az öreg bölcs.
A vándor vidáman fütyörészve folytatta útját a város felé.

A két beszélgetést végighallgatta egy fiatalember, aki gyakran elidőzött az öreg bölcs társaságában. Felháborodottan jegyezte meg:
– Nagyot csalódtam benned! Sose hittem volna, hogy te is ennyire kétszínű vagy!
Az öreg bölcs mosolyogva csillapította:
– Tévedsz, fiatal barátom. Tudod, a világ a szívünkben tükröződik. Akinek a szíve gyanúval van tele, az mindenhol csalókkal fog találkozni. De akinek a szívét jóindulat tölti el, az a világon mindenhol barátságos emberekre talál.

Forrás: talita.hu/magazin/a-korinthoszi-boelcs/

SzZoole 2023.06.14. 17:01:40

@Mr.Tellinghovon: “ Júliusban otthon vagyok,”

Én is : -))

“ úgy néz ki lesz idom magamra is, ”

Nekem is :-)))

SzZoole 2023.06.14. 17:03:44

@fhdgy: jaj katonábóllettkecskészbácsi, most a csomón teccik a kákát keresni? :-))

Legyen akkor törött korsó, így jó? :-))

SzZoole 2023.06.14. 17:07:14

@Mr.Tellinghovon: bisztos szép leszel, a buzisimogató felvonuláson, csak vigyázz, nehogy fel törjék a csokigyárat…….

Amúgy tudod miért jó a buziknak? Mert a szerencse sem mer nekik hátat fordítani :-)))

SzZoole 2023.06.14. 17:10:58

@Golf2: nem új dolog ez gulfi, már a brexit után szó volt róla, valami tíz font körül tervezik, hogy kérnek.

Viszont vica versa, az EU is ugyanezt tervezi a britekkel szembe.

Úgy hívják ezt, hogy ETA, Electronic Travel Authorisation, magyarul elektronikus beutazási engedély, a világ legtöbb részen működik.

fhdgy 2023.06.14. 18:33:36

@SzZoole: nem, tévedsz! Nem a katona, a matematikus végzettség tört ki belőlem.

Tegnap volt találkozónk Szegeden, a 46 év emlékére.

Kb. Ötvenen végeztünk, 18-an voltunk ott, plusz kettő feleség, akiket régről ismerek, és egy tanárunk.

SzZoole 2023.06.14. 19:06:56

@fhdgy: akkor matematikuskecskészbácsi :-)))

Ittam az egészségedre, meg ettem is :-)))

ibb.co/x6r98Lf

fhdgy 2023.06.14. 19:11:48

@SzZoole: nagyon szépen köszönöm

A képen a kulacs vagy korsó hány lyukú?

SzZoole 2023.06.14. 19:15:43

@fhdgy: egy jukú, de az okos juk, mert ahol bemegy, ott ki is jön :-))

fhdgy 2023.06.14. 19:22:10

@SzZoole: no, látod, milyen korsó lenne lyuk nélkül, se megtölteni nem tudnád, kiinni meg végképp nem, nem lenne mit és nem lenne hogyan.

Lyuk nélkül nem élet az élet!

SzZoole 2023.06.14. 19:23:44

@fhdgy: “ Lyuk nélkül nem élet az élet!”

Így igaz, lyuk-lyuk, be dugjuk :-)))

2023.06.14. 19:27:05

@SzZoole: egyjuku

Mi az a kép jobboldalan? Zsíros pirítós kenyér szeletelt új hagymával?

“ Én is : -))”

Akkor találkozunk Kecskés bácsinál?

“ bisztos szép leszel, a buzisimogató felvonuláson”

Igyekezni fogok;-)))

“ Úgy hívják ezt, hogy ETA, Electronic Travel Authorisation”

Ezt hozta már egy ideje a sajtóreferens, igaz akkor sem volt hír. És meg azt mondjak csak az idoskoruknal létezik amnézia ;-)))

2023.06.14. 19:28:44

@SzZoole: “ Így igaz, lyuk-lyuk, be dugjuk :-)))”

Akkor jöttök ti is a Pride-rá;-)))

Golf2 2023.06.14. 19:32:35

Nemzetközi lapszemle: Berlusconi elment, de Trump és a rothadt populista örökség maradt...sajnos maradt még 1 pár.

SzZoole 2023.06.14. 19:50:40

@Mr.Tellinghovon: “ Mi az a kép jobboldalan? Zsíros pirítós kenyér szeletelt új hagymával?”

Nyárson sült szalonna hagymás kenyérre csepegtetve, nem ismered?

ibb.co/zHQwTNR
ibb.co/vmsLSqs
ibb.co/1Z3Zywq

“ Akkor találkozunk Kecskés bácsinál?”

Igen, pont ott leszek, csak egy köpéssel arrébb :-)))

SzZoole 2023.06.14. 19:54:47

@Mr.Tellinghovon: “ Akkor jöttök ti is a Pride-rá;-)))”

Hát ebben nem vagyok százszázalékig bissztos……

SzZoole 2023.06.14. 19:56:07

@Golf2: “ Berlusconi elment, de Trump és a rothadt populista örökség maradt...sajnos maradt még 1 pár.”

Szerintem is……:-))

2023.06.14. 20:29:18

@SzZoole: “ Nyárson sült szalonna hagymás kenyérre csepegtetve, nem ismered?”

De régen is volt amikor utoljára csináltam. Általában pisztrángot vettünk és arra csepegtettuk a zsírt.
Néha a családnak és a barátoknak szoktam bogrács gulyást készíteni, tavaly vettem otthon egy nagyobb bogracsot, mert mindegyik repetazni akart.

fhdgy 2023.06.14. 21:30:38

@Mr.Tellinghovon: @SzZoole: @dikusz.:

"Akkor találkozunk Kecskés bácsinál?"

Nem egy Istentől elrugaszkodott felvetés!

@dikusz.: ez neked azért megy, mert elnyerted a fiúk elismerését, így Rád külön vonatkozik a meghívás ( lásd lejjebb ).

Szóval, én benne vagyok a dologban, csak időben le kellene fixálni dolgokat, mert nemcsak rajtam múlik a dolog.

Ha eljönnétek, akkor elég különleges programot tudnék ajánlani.

1. Rocsdeby off-road pályán.
2. Kint alvós buli, sátrazás, vadkemping ( magán területen, tehát semmi gond )
3. Eszem-iszom-dinom-dánom.

@SzZoole: Te megmutathatnád, hogy nemcsak szép képeket tudsz csinálni, hanem finom dolgokat is, amiket le lehet fényképezni. Megmondod, hogy milyen alapanyag kell, mi azt álljuk, neked csak bizonyítani kell!

Most csütörtöktől vasárnap délutánig volt egy ilyen buli. Nem egyszerre, de összes kb. 30 ember fordult meg. A dagonyázó disznók elbújhattak volna, mert csütörtökről péntekre 25 mm eső volt, szombatról vasárnapra pedig 28.

De ez még nem volt elég, szivattyúval a Rinyából ( ezen a vidéken minden patak Rinya ) még fellocsolták a pályát, hogy a dagonya, az igazi dagonya legyen.

Ez olyan jól sikerült, hogy egy Opel Frontera terepjárót is MTZ-vel kellett kihúzni a sárból. A többit képzeljétek hozzá!

Csak az időpont egyeztetése a probléma.

A logisztika megszervezése a nehéz. 6-7-8 roncsautó kiszállítása, meg a csapat összeszervezése egy adott hétvégére a nehéz.

Augusztusban lesz buli, az már fix X, hogy júliusban is lehessen, arról már most kell egyezkedni, hogy legyen remény!

Szóval?

SzZoole 2023.06.14. 21:46:42

@fhdgy: szívesen mennék, de ez egy villám látogatás lesz. Péntek hajnalban landol a gép Debrecenben. Kb. hajnali 4 lesz mire ágyba kerülök. Délután kettőre megyek tetováltatni, ez estig ki fog tartani.

Szombat délelőtt debreceni egyetem diplomaosztó, délután eszem, de inkább iszom :-))

Vasárnap józanodás, hétfőn regenerálódás, mert kedden jövök vissza :-))

fhdgy 2023.06.14. 21:54:51

@SzZoole: Az, hogy nem jössz a Te bajod, az, hogy nem mutatod a meg a tudományodat, a mi bajunk! -:)

fhdgy 2023.06.14. 21:59:22

@SzZoole: Ahogy írtam, augusztusban is lesz buli! Ez már fix X.

Várhatólag aug. 13.-át követő hétvége. Még a ködös Albionból is lesz kettő résztvevő!

SzZoole 2023.06.15. 09:11:31

@fhdgy: augusztus sem jó 4-13 ismét nyaralni vagyok, szar az élet na :-))

Golf2 2023.06.15. 11:57:11

@SzZoole: Harminc kísérleti alany két éven át 700 ezer forintnak megfelelő alapjövedelmet kap Angliában, és a kutatók azt figyelik, hogy ez milyen hatással lesz munkavállalási hajlandóságukra és jólétükre. Több országban végeztek már hasonló kísérleteket...a jólét az agyukra ment.

Golf2 2023.06.15. 12:00:03

Államilag támogatott emberkereskedelemhez hasonlít az a rendszer, amelyben immár egy önálló törvény alapján, jellemzően ázsiai munkások tízezrei jöhetnek Magyarországra.hvg

2023.06.15. 12:53:09

@Zsuzsi65: “ ez meg a tegnapi Feher Hazi incidens kapcsan...”

Megőrült világ :-(((

SzZoole 2023.06.15. 16:45:06

@Golf2: ez kb £19100/év, £368/hét és £10/óra, ez édes kevés, arra elég, hogy vegetálj, mert ebből nem tudsz jól élni.

SzZoole 2023.06.15. 16:48:05

@Golf2: “ jólét az agyukra ment.”

A £19100 jónak hangzik magyarországi viszonylatban, mert ez kb. 8.4 millió forint, örülnél ennyinek mi? :-))

2023.06.15. 18:06:23

@SzZoole:

Finnország 2017-18 évben megpróbálta

2000 munkanélküli kapott két évig havi 560 euró feltétlen alapjövedelmet. Aki elhelyezkedett, továbbra is megkapta az alapjövedelmet. A finnek azt szerették volna kideríteni, hogy az alapjövedelem - a hagyományos munkanélküli segélyekkel ellentétben - több embert motivál-e a munkavállalásra. Ez a hatás azonban marginálisnak bizonyult.

A kísérlet első évében a résztvevők 18 százaléka vállalt munkát. Körülbelül ennyien voltak a kontrollcsoportban, akik nem kapták meg az alapjövedelmet. A második évben az alapjövedelemben részesülők 27 százaléka dolgozott, ami továbbra is csak két százalékkal haladja meg a kontrollcsoportét. Bebizonyosodott, hogy "az álláskereséssel kapcsolatos problémák nem kapcsolódnak a bürokráciához vagy a pénzügyi ösztönzőkhöz" - magyarázta Kari Hamalainen, a finn Vatt Intézet közgazdásza. Gazdaságilag a 20 millió eurós kísérlet kudarcnak számít.

www.stern.de/wirtschaft/news/bedingungsloses-grundeinkommen-in-finnland--was-das-experiment-wirklich-zeigt-9254862.html

FutureFry 2023.06.15. 18:30:56

@Zsuzsi65: @Mr.Tellinghovon:
A szólászszabadság része az is hogy egy magánvállalat (törvényes keretek között) mit enged és mit _nem_ enged meg a platformján. Vagy szerinted kényszeríteni kéne a youtube-t hogy tegyen fel olyan tartalmat amit a cég nem akar?
Egyébként a nipple meg a horogkeresztes zászlók (mint pl. egy pár nappal ezelőtti Disney-ellenes, RonDesantis támogató tüntetésen [1]) is az amerikai szólásszabadság részei, igaz az előbbi (sajnos) általában jobban korlátozva van.

[1] www.usatoday.com/story/news/nation/2023/06/11/videos-show-nazi-flags-desantis-sign-disney-world/70310731007/

2023.06.15. 18:54:03

@SzZoole: “ Délután kettőre megyek tetováltatni, ez estig ki fog tartani.”

Ennyire szétszakadtál a munkában, hogy ilyen sok stoppolni való van?

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.06.15. 18:56:40

@FutureFry: nem tudom, vegignezted-e a twitter videot, de ugy tunik, a lenyeget valoszinuleg nem ragadtad meg...;)

2023.06.15. 19:02:39

@FutureFry: “ mit enged és mit _nem_ enged meg a platformján. Vagy szerinted kényszeríteni kéne a youtube-t hogy tegyen fel olyan tartalmat amit a cég nem akar?”

Avval nincs problémám, hogy egy cég mit enged meg a plattformjan, csak ezt ne egyoldalúan tegye.
Példa: múltkor írtam egy szosszenetet a feszbukon, hogy egy zöld képviselő nálunk arról beszélt a parlamentben, hogy a “menekülteknek” juttatott napi CHF 53 túl kevés. Én csak feltettem a kérdést, hogy tudja-e a tisztelt képviselőnő, hogy az idős nyugdíjasok nagy részének meg ennyi sem jut naponta. Evvel arra kívántam rávilágítani, hogy tisztában sincs hazájában uralkodó jövedelmi viszonyokkal.

Mit gondolsz mi történt? Feszbuk letiltotta gyűlöletbeszéd miatt

SzZoole 2023.06.15. 19:19:30

@Mr.Tellinghovon: ja-ja, keményen izzadok, csak nem a kemény munkától hanem a melegtől :-))

Amúgy meg azért van sok tetoválásom, mert a rossz fiú látszatát akarom kelteni :-))

SzZoole 2023.06.15. 19:21:54

@Mr.Tellinghovon: itt a több tízezer menekülőre több millió fontot költenek, naponta!!!

FutureFry 2023.06.15. 19:31:16

@Zsuzsi65:
Nem néztem végig a félórás műsort, beletekertem, ebből az jött le nekem, hogy:
o “I’m currently banned on youtube.. I’m basically on time-out… I have been reformed.. I’m now a Pride ally...”
o “We know what we expect when we hear there is a Pride Parade…”
o [quoted video] “Trans Porn is more popular than ever… Herpes is super Common:…”
o “Why is it that these individuals are trying to get into classrooms…”
o Stream will continue in 2:74…2:46…2:45…
o “… What Fox news did to Tucker Carlson is horrendous…”
o “.. He is speaking freely… just as I’m speaking freely onto Twitter …”
o “… Last night he talked about how Trump made an enemy of the deep state …”
o “… They are not censoring out speech on Twitter ….”
o “… I love Alex Clark … targeted towards young conservative women .. women like to gossip .,,”
o “… some claim that putting your children into daycare is not the right thing to do … but there is great upside to daycare …”
o “TikTok is a mental insane asylum… That is why I abstain from TikTok …”

Lehet, hogy kihagytam valamit, de te talán össze tudnád nekem a lényeget foglalni?

FutureFry 2023.06.15. 19:31:52

@Mr.Tellinghovon:
… Avval nincs problémám, hogy egy cég mit enged meg a plattformjan, csak ezt ne egyoldalúan tegye. …”

Miért ne tehetné egyoldalúan? A platform az övék, azt csinálnak ott (törvényes keretek között) amit akarnak.

2023.06.15. 20:12:09

@SzZoole: “ mert a rossz fiú látszatát akarom kelteni :-))”

Egyébként egy ártatlan lelek vagy aki meg hisz a mesékben:-)))

2023.06.15. 20:14:44

@FutureFry: “ Miért ne tehetné egyoldalúan? ”

Az én szabadság jogom pedig az, hogy nem jelentetek meg rajtuk keresztül semmit, illetve nem is veszek tőlük filmeket, szolgáltatást.

Elég egyoldalú nem?

SzZoole 2023.06.15. 20:22:23

@Mr.Tellinghovon: igen, egy ma született hátrány vagyok és én mindig is egy jószándékú ember voltam, csak mindig rosszul sült el :-))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.06.15. 20:55:04

@FutureFry: kivancsi lennek, ha a helyzet forditott lenne (konzervativok tiltananak le progressziveket) akkor is ugyanezen a velemenyen lennel-e :)))
Eleg koztudott, hogy ezek a bizonyos "torvenyes keretek" enyhen szolva kicsit onkenyesen lettek meghatarozva ;)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.06.15. 21:09:42

@FutureFry: a kiragadott idezetek kb olyanok, mint amikor a Freedom of Information Act kereteben kert info 90%-a ki van feketitve mint "confidential"...pont a lenyeget nem ragadtad meg (erthetoen ;)

fhdgy 2023.06.15. 21:11:48

@SzZoole: ahhoz minek tetoválaás?

FutureFry 2023.06.15. 21:12:40

@Zsuzsi65: A konzervatív Truth Social is letiltott felhasználókat, meg post-okat (pl. egyesek amikor a Január 6-ai kongresszusi bizottsági meghallgatásokról írtak [1]) és Musk is függesztett már fel liberális publikációkat/ujságírókat a Twitteren [2]. És igen, szívük joga, övék a platform, Musk pont ezért költött rá ~44 milliárd dollárt, hogy ezt (is) megtehesse.

[1] www.businessinsider.com/truth-social-users-banned-jan-6-hearings-2022-6
[2] www.nytimes.com/2022/12/15/technology/twitter-suspends-journalist-accounts-elon-musk.html

FutureFry 2023.06.15. 21:13:20

@Zsuzsi65: Össze tudnád a lényeget foglalni?

FutureFry 2023.06.15. 21:15:17

@Mr.Tellinghovon: Igen, a te döntésed, hogy hol posztolsz és kitől veszel / honnan töltesz le filmeket.

SzZoole 2023.06.15. 21:21:07

@fhdgy: hogy miért, mert a rosszabbnál is rosszabbnak akarok kinézni :-)))

fhdgy 2023.06.15. 21:33:38

@SzZoole: de minek erőlködni, ha menne lazán is?

SzZoole 2023.06.15. 21:37:25

@fhdgy: ettől lazábban, hogy? :-))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.06.15. 21:47:14

@FutureFry: ugyes haritas, haha ;)
Ami meg a konzervativok altali felfuggeszteseket illeti, biztos vagyok benne, hogy te is tisztaban vagy azzal, hogy a szamok a ket oldalon eg es fold...mondjuk ertheto, tekintve, hogy a social media mennyiseget tekintve nagy mertekben liberalis iranyitas alatt van

fhdgy 2023.06.15. 22:06:53

@Zsuzsi65: Mit értesz azon, hogy liberális? Azt, hogy nem vaskalapos?

FutureFry 2023.06.15. 22:30:55

@Zsuzsi65: “… social media mennyiseget tekintve nagy mertekben liberalis iranyitas alatt van ..."
Tényleg érdekes, hogy a legtöbb sikeres/népszerű social media oldal inkább liberális beállítottságú. Mintha a konzervatívok nagy része technológiai- és üzleti antitalentum lenne ilyen szempontból...(lásd pl. a - jelenleg - befuccsolt Parler-t).

Persze azért van Truth Social, Rumble és most már a Twitter is “felszabadult”, szóval azért van hol posztolniuk azoknak akiket letiltott a Facebook meg a YouTube. Az “anti-social” site-okról nem is beszélve (ahol _semmilyen_ moderáció nincs) de (mióta az internet mindenki által elérhető) ezek általában hamar olyan használhatatlan és vulgár oldalakká degradálódnak, hogy azt szinte minden jóérzésű ember elkerüli (lásd 4chan, 8chan, etc.). Tehát a céges platformok céges moderációja mintegy szükséges rossz (ezért is született meg az 1996-os telekommunikációs törvény “Section 230” része [1]), pláne az USA-ban, ahol a szólásszabadság törvényi korlátai az egyik legmegengedőbbek, és lényegében elkerülhetetlen (és jelenleg _nem_ törvénybe ütköző), hogy az ilyen cenzúra a cégek tulajdonosainak a világnézetét tükrözzék valamennyire.

[1] www.eff.org/issues/cda230

FutureFry 2023.06.15. 22:56:01

@Zsuzsi65: @FutureFry:
És ha már te nem foglaltad össze az általad fentebb linkelt fél órás twitter videó lényegét (amiben ezek szerint én csak a rossz vagy lényegtelen részeket találtam meg :)) íme az általam linkelt EFF-es (kb kétoldalas) dokumentumnak a releváns+lényegi része:

“ … Section 230 allows for web operators, large and small, to moderate user speech and content as they see fit. This reinforces the First Amendment’s protections for publishers to decide what content they will distribute. Different approaches to moderating users’ speech allows users to find the places online that they like, and avoid places they don’t.  …”

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.06.16. 00:01:49

@fhdgy: tehat a liberalis ellentete a vaskalapos? definialnad akkor, hogy mi a vaskalapos? akkor logikailag annak ellentete a liberalis, ha jol ertelmezem :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.06.16. 01:22:18

@FutureFry: hat csak mert annyira hianyoltad, pontokba szedtem azt, ami a te osszefoglalodbol kimaradt ;)
- youtube ban for accurately gendering someone
- Rose Montoya went viral for twirking and taking off his (her)
top, shaking his surgically created breasts
- the left and right came together and condemned that
- by the WH this is horrible and shouldn’t have happened, it
wasn’t appropriate.
- people applauding that this is good: left and right came
together and speaking out that the transgender movement
went too far
- it seems the left was “surprised” by Rose’s behavior, but
it’s not true
- the WH vetting process to be allowed on the property is very
strict: they even check your social media
- pride events pretty often include nudity, pornography
- Rose Montoya’s social media is X rated (6.08- 6.23 perc;
6.34 -7.25, 7.40 – 9.06)
- Rose Montoya’s advocacy earned him a celebrity status
- Rose Montoya received a very confusing message: first they
applauded him for his trans advocacy, but now the WH
turned their back on him – just like they’ve done before when
they first appointed an openly fetishist guy (11.30 – 12.02)
then fired him
- the WH is scapegoating, throwing Rose Montoya under the
bus
- the WH did a 180 turn when they saw that even democrats
appalled by this behavior
- a video 2. reszeben:
- Candice mentions Tucker Carlson’s show where he talks about different issues

twitter.com/i/broadcasts/1ynJOaqvqlnKR?fbclid=IwAR1942J4-dg3RliWiYUnNfD5f3MAwM_FNwi1gTzibvDgwAKbiDNiX7vlD7U

FutureFry 2023.06.16. 02:27:35

@Zsuzsi65: Aha, értem. Rose Montoya (akiről eddig még nem halottam) tevékenysége tényleg felháborító és botrányos, és jó, hogy a szabad Twitteren (meg a blog.hu-n) vannak igaz konzervatívok akik erről részletesen beszámolnak!

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.06.16. 05:40:53

@FutureFry: ugye? ;) milyen jo, hogy vagyunk LOL

valoszinuleg tul messze vagy a Feher Haztol, ezert nem hallottal errol a celebrol :) Biden es csapata orommel fogadta ot :)) persze az incidens utan mar visszakoztak :))
www.youtube.com/watch?v=kzM7CzFekCM

SzZoole 2023.06.16. 08:34:10

@fhdgy: abba mi az érdekes? Senki nem hinné el, hogy tisztességes adófizető, szabályokat/törvényeket betartó állampolgár vagyok, hűséges férj és szerető apa, elhiszed ezt? :-)))

2023.06.16. 08:55:54

@Zsuzsi65: “ milyen jo, hogy vagyunk LOL”

Nekem úgy tűnik hogy a liberális mindent megengedő és tolerálok oldal azt hiszi, hogy csak o az aki tulajdonában van a bölcsek kove. Minden az o elképzelésétöl eltérő vélemény maradi vas kalapos es nem olyan szellemileg emelkedett mint az ove. Mert csak akkor vagy jó színész, író, énekes vállalkozó stb. ha liberalis vagy. Mintha a konservativ nem lenne képes semmire, nincs jövőképe és a liberalis az a csillag, amit követnie kell.

Ha ragaszkodsz elveidhez, leszel agymosott, megvezetett birka, idegengyűlölő és homofób stb., pedig csak egy normális világban szeretnél élni. Ahol a természet adta nemek vannak, az évezredek alatt kialakult és letisztult társadalmi normák élnek, egymás és lesajnalasa nélkül és tiszteletben tartásával.

2023.06.16. 09:00:35

@SzZoole: “ elhiszed ezt? :-)))”

Nem is vártam mást:-))))
Ha pedig e világi elmulasod után kiállításon fognak mutogatni, mint “stoppolt” művészeti darabot, az is lelket megnyugtató tud lenni;-))))

Kaphatunk képet ?

Golf2 2023.06.16. 13:17:35

@SzZoole: örülnél ennyinek mi? :-))
Tudom hogy ez kinn kevés megélni de végül is zsebpénznek kapják ingyen,úgy azért nem rossz.

SzZoole 2023.06.16. 16:22:28

@Mr.Tellinghovon: minden soroddal egyet értek!

És azt se felejtsük el, a csendes többség még mindig a többség, mint a hangos kisebbség, és minden csoda három napig tart, egyszer ez a fellángolás is véget ér, szerintem :-))

SzZoole 2023.06.16. 16:29:05

@Golf2: ez relatív gulfi :-) ez a zsebpénz kb £1400 forint nettóban. Londonyfalva külsőn ez nem sok mindenre elég. Egy szoba ára tömegszálláson es akkor még nem ettél és ittál.

Itt ahol én lakom ez arra elég, hogy egy garzont vagy egy szoba+ nappalis lakást bérelj és némi inni-enni valóra.

Északon, Skóciában, Welszben el lehet lenni belőle.

2023.06.16. 17:40:57

@SzZoole: „ https://ibb.co/tzB3mvG”

Pont így kepzeltelek el;-))))

De inkább az új tetkora gondoltam, valami hasonlóra mint az enyém

ibb.co/BZPwnBz
ibb.co/K97H834
ibb.co/nPm5NFt

2023.06.16. 20:10:52

“Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) nyilatkozata.

A legutóbbi felmérés szerint Magyarországon minden harmadik építőipari munkás - beleértve a magyar munkavállalókat - feketén dolgozik. Évek óta probléma az építőipari munkavállalók szabálytalan foglalkoztatása és a legújabb statisztikák szerint hiába minden ellenőrzés, semmi javulás nem történik ezen a területen. A feketemunka pedig nem csak adózási, vagy erkölcsi kérdés.“

epiteniakarok.blog.hu/2023/06/16/kulon_szabalyozast_javasolnak_a_vendegmunkasokra_az_epitoiparban

Ehhez nincs mit hozzátenni

2023.06.16. 20:48:16

“A svájci választók a vasárnapi népszavazáson döntenek az új klímatörvényről, amelynek célja, hogy 2050-re nettó nullára csökkentse a szén-dioxid-kibocsátást - számolt be a Reuters.
A svájci választók a vasárnapi népszavazáson döntenek az új klímatörvényről, amelynek célja, hogy az ország nettó nullára csökkentse a szén-dioxid-kibocsátást, ezzel is megfelelve a globális kötelezettségvállalásoknak.

Mint ismert, az alpesi országban a felmelegedés a kétszerese a globális ütemnek, ami gleccserolvadáshoz és sziklaomlásokhoz vezethet.

A SVÁJCI KORMÁNY KORÁBBAN ARRÓL NYILATKOZOTT, HOGY A KÖZVETLEN DEMOKRÁCIA KORLÁTOZZA AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁSSAL KAPCSOLATOS FELLÉPÉSI LEHETŐSÉGEKET.”

Forrás: Reuters

Egy kis 8 milliós ország amely minimálisan 0.001 arányban járul hozza a globális felmelegedéshez, 3,2 milliárd svájci frankot költ el az általános költségvetésből tíz év alatt a megújuló energiákra.

Evvel biztosan érezhető javulást fogunk elérni ;-))))
Lehet, hogy eredményesebb lenne ha talán Indiával, Kínával, USA-val stb. kezdenénk.

Lám-lám, és a közvetlen demokrácia sem olyan jó a megélhetési politikusok számára.

SzZoole 2023.06.17. 15:41:51

Új poszt nincs, mert erről már unalmas beszélgetni :-))

2023.06.17. 18:30:03

@SzZoole: “ Új poszt nincs, mert erről már unalmas beszélgetni :-))”

A huszadik komment után úgyis másról beszélgetünk:-)))
Gyerünk valami polgarpukkasztoval;-)))

FutureFry 2023.06.17. 19:44:51

@Zsuzsi65: “valoszinuleg tul messze vagy a Feher Haztol, ezert nem hallottal errol a celebrol :) …”

Szerencsére te, mint - eszerint - a Fehér Házhoz közelebb lévő kommentelő, beszámolsz az ilyesmi (és sok másféle) amerikai LMBTXQ++ eseményről meg videókról, hogy más le ne maradjon róla :)

2023.06.17. 21:04:40

@FutureFry: „ hogy más le ne maradjon róla :)”

Én igazán örömmel veszem az ilyen híradásokat, mert érdekel mi történik a nagy víz másik oldalán:-))

FutureFry 2023.06.17. 21:44:12

@Mr.Tellinghovon: Talán érdemes nem csak @Zsuzsi65: -tól beszerezned a “víz inneni oldaláról” a híreket, mert akkor túlnyomó többségben lesznek a (pikáns) LMBTXYQZ++ részletek (ha csak nem éppen ez az érdeklődési köröd :))

2023.06.17. 22:00:53

@FutureFry: “ Talán érdemes nem csak @Zsuzsi65: -tól beszerezned”

Amit eddig kommentáltál, érdeklődve elolvastam és hozzászóltam és válaszoltam.

Nem hiszem, hogy jogosan vádolhatsz egyoldalúsággal!

2023.06.17. 22:05:37

@FutureFry: “ ha csak nem éppen ez az érdeklődési köröd :))”

Értem, ez a híres liberális elfogadó toleráns szemlélet. Lenyűgöző

2023.06.18. 09:41:15

@FutureFry:

Egy ideig naivan azt hittem az emberek azért regisztrálnak a csoportba, hogy segítséget nyújtsanak/kapjanak, megosszák a tapasztalataikat! Aztán kiderült, hogy szinte minden egyes poszt alatt perceken belül beindul a személyeskedés a véleménykülönbségek miatt (legyen szó bármiről). Egy idő után rájön az ember, hogy az inteligencia nem függ a helyrajzi koordinátáktól! ( ha verbális abúzálásra vágysz itt a legjobb helyen vagy)

dikusz. 2023.06.18. 11:31:21

@Mr.Tellinghovon: De ha nem kívánunk személyeskedni, akkor nem vesszük fel a kesztyűt, figyelmen kívül hagyjuk a provokációt.

SzZoole 2023.06.18. 11:51:42

@Mr.Tellinghovon: ez így is volt, 10 évekkel ezelőtt :-)

“ Aztán kiderült, hogy szinte minden egyes poszt alatt perceken belül beindul a személyeskedés a véleménykülönbségek miatt (legyen szó bármiről). Egy idő után rájön az ember, hogy az inteligencia nem függ a helyrajzi koordinátáktól! ( ha verbális abúzálásra vágysz itt a legjobb helyen vagy)”

Jaj öreg csacsi medvebocs, mondta Róbertgida Micimackónak a retardált medvének :-)))

Semmi személyeskedés, csak viccesen vicceskedek :-)))

fhdgy 2023.06.18. 14:28:31

@Mr.Tellinghovon: Oh, pár nappal ezelőtt rákeveredtem Nagy Ervin és Rákai Philip vitáira. No, ott volt pocskondiázás. Itt kellemes, kedves emberek vannak. Szóval, minden relatív

2023.06.18. 14:33:21

@fhdgy: “ Nagy Ervin és Rákai Philip vitáira. ”

Ne is mondd. Kiakadt a potmeterem, állítólagos intelligens emberek

2023.06.18. 14:50:57

@dikusz.: “ De ha nem kívánunk személyeskedni, akkor nem vesszük fel a kesztyűt, figyelmen kívül hagyjuk a provokációt.”

Igen ez egy jó tanács. Ellenben a kommunikációs szakemberek is azt állítják, hogy az elnémulás nem a megfelelő védekezési forma. Az úgynevezett strucc politika esetleg megvéd az esetleges konfrontalodas veszélyétől , de evvel meg a méltatlan megnyilvánulásnak felhajtó erőt biztosít és meg nagyobb szemérmetlenségre bátorít.

Igenis időnként fel kell vállalni a véleményed és az evvel együtt járó vitákat.

dikusz. 2023.06.18. 16:15:09

@Mr.Tellinghovon: Abban az esetben nincs értelme, ha a valaki direkt hergeli az alanyt, és annak örül, ha jól feldühíti a másikat, legyen bárkiről is szó. Nem feltétlen az itt vitázókra gondolok.

A kommunikációs szakemberek állításával nem vitatkoznék, mert ezek szerint az a megoldás, hogy ordítsuk le a másik haját a fejéről, ez a megfelelő viselkedési forma, mert ettől biztos nem leszünk frusztráltak. Igaz, a probléma nem feltétlenül oldódik meg, legfeljebb még meg is utálhatják a vitapartnert.

Felvállalom én a véleményemet, az ismerőseim tisztában is vannak vele, mi a véleményem adott dolgokról, de a parttalan vitába nem vagyok hajlandó belemenni. Én meghallgatom mindig a másik felet, de ugyanezt elvárom attól is, akivel éppen beszélgetek akár a valóságban, akár a neten. Ha azt veszem észre, hogy nem hallgat végig, miután én szó nélkül meghallgattam, be is fejeztem a vitát. Mégpedig azért, mert ha a vita hevében elszakad a cérna, hajlamos vagyok olyat, és úgy mondani, ahogy nem szeretnék. És hiába lép túl rajta a másik fél, én nem tudom ugyanezt tenni.
Ez valóban struccpolitika (ha nem veszek tudomást róla, nincs is probléma). Mondjuk az életben ezzel a hozzáállással nem mentem sokra, mert a csendesebb embert tényleg nem veszik semmibe, és hülyének nézik. Mindegy, nem baj. Akik fontosak számomra, azoknak így is jó vagyok.

Csodabogár 2023.06.18. 23:37:47

@Mr.Tellinghovon: Minimum 20 éve mászkálok a forumokon és a blogokon. Nekem nagyon bejött, hogy ha valaki személyeskedett velem, egyszerűen tovább görgettem a szöveget. 2-3 kísérlet után, mindenki ráunt, hogy az üres falnak beszéljen. Ismeretlenekkel igazán nem érdemes leállni vitázni. A koronámból nem potyognak ki a kövek, ha ráhagyom valakire, mondjon amit akar. Forumon volt, hogy a modik törölgettek az engem ért támadásokat, amik igen alacsony színvonalú trágárságokat tartalmaztak.

Golf2 2023.06.19. 17:05:56

@SzZoole: Twelve-year-olds are being taught about anal sex in school while nine-year-olds are told to 'masturbate' for homework: The shocking lesson plans used by teachers in UK classrooms...zajlik az élet nálatok is.

SzZoole 2023.06.19. 17:17:25

@Golf2: ezt hol olvastad és mióta olvasol te angolai híreket angolul? Már megint a mecénásod oltogat hátulról?

Ne csak ezt a részletet olvasd, hanem az egészet, aztán szörnyülködj gulfi :-)

SzZoole 2023.06.19. 21:23:27

@Mr.Tellinghovon: látod Vincebá, manapság ez a tananyag meg házifeladat……,, bezzeg a régi szép időkben, a sitten köcsögölték egymást, ha akarta ha nem a delikvens, régen minden, is, jobb volt :-)))

2023.06.20. 21:30:53

@SzZoole: “ régen minden, is, jobb volt :-)))”

Nem állítanám, hogy régen minden jobb volt. Egy komoly változás történt a gondolkodás módban.
Ma beszélgettem egy rendőrtiszttel: azt mondja a mindent megengedő erkölcsi és társadalmi normák minden tiszteletet a másik ember fele leépítettek. Táborokra oszlott a világ, mindkét oldal azt hiszi, hogy csak az o igazsága az igazi. Megszűnt a párbeszéd, a más vélemény elfogadása, mert ha nekem igazam van, akkor minek róla párbeszédet folytatni. Annak ellenére, hogy ez csak gazdagítja a demokráciát. Mellette a társadalom gerince, a középosztály szélre, pályán kívülre lett sodorva, a véleménye semmit sem számít. Mi fog akkor történni, ha ez olyan marginális lesz, hogy a szélsőségek lesznek a dominánsak.

Ma mindenképp elkötelezettnek kell lenni, csak két kategória van, ellenség vagy barát. Sokszor olyan érzésem van, egy modern “vallashaboru” folyik, a wok, a gender, a klíma védelem örve alatt.

Megpróbáltam sokszor a humorba menekülni, mert humor úgymond anarchikus, a határokon át kell mennie, ez nálam ösztönszerű, ha szavaimat meg kell magyaráznom, elveszti a humorom minden funkcióját. Akkor fel kell tennem a kérdést, akarok e egyáltalán egy humor nélküli társadalomban kommunikálni. Persze vigyázni kell, mert humor élesebb mint egy szabja, sok sérülést lehet vele okozni.

SzZoole 2023.06.20. 21:38:27

@Mr.Tellinghovon: Ámen :-)

Nekem nincsenek barátaim, illetve csak egy van, a feleségem, nincs igényem többre :-)

Engem nem érdekel, hogy kinek milyen az identitása/vallása/politikai négyzete stb. addig amíg nem próbál meg győzni róla és lenyomni a torkomon, szerintem :-)

2023.06.20. 21:50:28

@SzZoole:

Tudod sokszor arra gondolok, hogy két generáció közötti idő foglya lettem. A szüleink igazi nyárspolgárok voltak aki elmondtak, hogy mi a helyes és helytelen. Tanáraink voltak a Horthy időből a hozzátartozó ideológiával, a hosszú haj a fiatal koromban karos hozzáállás kifejezése volt. Most pedig egy generáció került hatalmi pozícióba, aki megint meg mondja nekünk, hogy mi a helyes.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.06.20. 22:37:53

@Mr.Tellinghovon: A tortenelem ismetli onmagat, ahogy mondjak...bar ez nem teljesen igaz, de van valami alapja.
A Biblia bolcsessege meg ebben a temaban is megmutatkozik :)

Ez egy erdekes es elgondolkodtato cikk (bocs, angolul - es attol, aki "offended", mert hat soha nem lehet tudni, ki mennyire erzekeny ilyen spiritalis dolgokra, hahaha :))

Reszlet a cikkbol:
"We tend to think that former days are gone forever. However, Ecclesiastes 3 shows that this concept is not totally true because history keeps repeating itself. In fact, we are learning that God causes this repetition. Verse 15 confirms this fact once again, but it adds a positive twist to it. Why would God do this?

A prominent theme in Ecclesiastes is judgment. The book ends with the statement that God will bring every deed into judgment (Ecclesiastes 12:14), pointing directly to a reason why everything matters. It is obvious that God, who is in control, brings up the past for His purposes. God always does things with good purposes in mind. In this verse, the language is quite positive: He does not bring the past up for the purposes of condemnation but for redemption. Our Savior God is a Redeemer.

He is seeking to help those who have truly made a mess of their past—that includes all of us. This verse provides evidence that by His grace He is seeking to recover and restore what seems from our point of view to be forever lost. Earlier in the chapter, Solomon says that the work of God endures forever (Ecclesiastes 3:14). This verse suggests that, since we are God's work, He will use His powers to make sure that our labors are not in vain. He will make things beautiful in His good time by enabling us to profit even from our messes.

This is not to suggest that those messes will be completely resolved, and everybody is happy, happy, happy! No, but He has the power to bring experiences from our past to mind, facilitating us to sort through them with a great deal more clarity than we had when they originally happened. Thus, He helps us recall incidents with honesty that helps us learn what we should and should not have done or said, and resolve to conduct ourselves far better going forward. He helps us to grasp whether repentance should occur if a similar situation happens again.

Should we forgive and forget? Should we be more patient and kind? Should we sacrifice our pride? Should we be firmer, insisting that godly actions be done to uphold righteousness? He may reveal to us how an event's outcome could have been far more profitable for all concerned."

Mas kerdes - ezt mar en teszem hozza - hogy tudunk-e tanulni a mult hibaibol, vagy nem? Vagy ahogy mostanaban tortenik, ki akarjuk torolni a multat, es ujat irni helyette...

www.bibletools.org/index.cfm/fuseaction/topical.show/RTD/cgg/ID/18616/History-Repeats-Itself.htm

2023.06.21. 08:50:59

@Zsuzsi65: “ He is seeking to help those who have truly made a mess of their past—that includes all of us. This verse provides evidence that by His grace He is seeking to recover and restore what seems from our point of view to be forever lost.”

Ez az utolsó remenyem.

I realized: what God does is for all time. Nothing can be added or taken away from it. There is an appointed time for everything and a time for every will under heaven.
There is a time to be born and a time to die; time to plant, time to pluck it, what is planted.
There is a time to kill and a time to heal; a time to destroy and a time to build.
There is a time to cry and a time to laugh; a time to wail and a time to flee.
There is a time to throw up stones and a time to collect stones; a time to hug and a time to leave the hug.
There is a time to seek and a time to lose; a time to keep and a time to throw away.
There is a time to tear and a time to sew; a time to listen and a time to speak.
There is a time to love and a time to hate, a time for war and a time for peace

FutureFry 2023.06.22. 01:00:07

@Zsuzsi65: @Mr.Tellinghovon:
“Peter Sutcliffe, the Yorkshire Ripper, distinctly heard the voice of Jesus telling him to kill women, and he was locked up for life. George W. Bush says that God told him to invade Iraq (a pity God didn't vouchsafe him a revelation that there were no weapons of mass destruction).”
- Richard Dawkins, The God Delusion

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.06.22. 02:04:46

@FutureFry: a Biblia mar erre is megadta a valaszt...:) ugyanis nem mindenki, aki Jezusra/Istenre hivatkozik, igazi, megterto hivo; Gondolom, szektakrol is hallottal, ok sem keresztenyek, bar annak valljak magukat :) (lsd. Matthew 7:21-23)
21 “Not everyone who says to me, ‘Lord, Lord,’ will enter the kingdom of heaven, but the one who does the will of my Father who is in heaven. 22 On that day many will say to me, ‘Lord, Lord, did we not prophesy in your name, and cast out demons in your name, and do many mighty works in your name?’ 23 And then will I declare to them, ‘I never knew you; depart from me, you workers of lawlessness.’

FutureFry 2023.06.22. 02:27:13

@Zsuzsi65: A biblia (és egyéb vallásos művek, meg a “jóisten”) azért (is) “jók” mert azok alapján / azokra hivatkozva mindent és az ellenkezőjét is lehet hirdetni/csinálni és bárkit cáfolni/ellenezni akkor is ha ugyan arra hivatkozik.

2023.06.22. 06:32:45

@FutureFry: “ Peter Sutcliffe, the Yorkshire Ripper, distinctly heard the voice of Jesus telling him to kill women, and he was locked up for life. George W. Bush says that God told him to invade Iraq (a pity God didn't vouchsafe him a revelation that there were no weapons of mass destruction).”
- Richard Dawkins, The God Delusion”

Wow, Igen ez egy megdontethetetlen bizonyíték arra , hogy nincs Isten.

2023.06.22. 06:34:57

@FutureFry: “ A biblia (és egyéb vallásos művek, meg a “jóisten”) azért (is) “jók” mert azok alapján / azokra hivatkozva mindent és az ellenkezőjét is lehet hirdetni/csinálni és bárkit cáfolni/ellenezni akkor is ha ugyan arra hivatkozik.”

Mondjuk ezt akármelyik ideológiával, politikai irányzatról el lehet mondani.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.06.22. 07:09:38

@Mr.Tellinghovon: igen, altalaban ilyenekben merul ki a fo erv :))

SzZoole 2023.06.22. 15:51:46

Dzsizuszfákingkrájszt, mán hittan óra is van itt? :-))

2023.06.22. 17:34:51

@SzZoole: “ Dzsizuszfákingkrájszt, mán hittan óra is van itt? :-))”

Igazad van, elfelejtettem, hogy ez egy liberális haladó oldal:-)))
Mea culpa, mea maxima culpa

De meg számodra sincs késő:-)))

SzZoole 2023.06.22. 17:40:15

@Mr.Tellinghovon: “ Igazad van, elfelejtettem, hogy ez egy liberális haladó oldal:-)))”

Dehiszen te mész a buzisimogatótáncdalfesztiválra, talpig rózsaszínben liberacicának öltözve :-))

“ De meg számodra sincs késő“

Mire nincs késő, hogy kitérjek vagy betérjek :-)))

2023.06.22. 19:11:45

@SzZoole: “ Dehiszen te mész a buzisimogatótáncdalfesztiválra, talpig rózsaszínben liberacicának öltözve :-))”

Tévedsz énekelni nem kellett:-)))

Át akartam egyszer élni , hogy milyen emberekből áll egy ilyen felvonulás. A pink short csak álruha volt, mégsem mehettem nyakkendőben közéjük.
Egy tapasztalattal több, ilyenkor örülök, hogy nekem ilyen problémáim nincsenek, és normálisnak mondhatom magam.

“ Mire nincs késő, hogy kitérjek vagy betérjek :-)))”

Gondolom, mivel életedben volt már kitérő és egy új életet is kaptál, csak egy megtérés jöhet szóba. :-)))

SzZoole 2023.06.22. 19:21:30

@Mr.Tellinghovon: ahhoz, hogy megkülönböztesd a rosszat a jótól, nem kell egy összetákolt féligazságokból álló könyvet követni, és egy hamis, fikciós alakhoz sem kel térden állva könyörögnöd, szerintem :-))

SzZoole 2023.06.22. 19:23:09

@Mr.Tellinghovon: “ Tévedsz énekelni nem kellett:-)))”

Miért, tán csak nem táncoltál páva tollal a sejhajodban :-)))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.06.22. 20:45:46

@SzZoole: na de itt a bokkeno: honnan tudjuk, mi az igazsag, amikor par evtizedenkent minden 180 fokos fordulatot vesz? sot, manasag ez mar olyan gyorsan tortenik, hogy csak kapkodjuk a fejunket :))

2023.06.22. 20:47:53

@SzZoole: „ Miért, tán csak nem táncoltál páva tollal a sejhajodban :-)))”

Nem igazán:-))) de biztosan emelte volna a természetes vonzeromet

“ ahhoz, hogy megkülönböztesd a rosszat a jótól, nem kell egy összetákolt féligazságokból álló könyvet követni,”

Ez egy örök vita, hogy mi miatt tudjuk megkülönböztetni a jót és rosszat. Mi az ami minket különbé tesz az állatról.
Lehet, hogy több van mögötte mint gondolnánk.

Soha nem voltam nagy templom járó, ma sem vagyok, nem is tartom magam bigott hívőnek. Materialista nevelésben reszesultunk, én is csak azt hittem amit a kezemben tartok. Aztán teltek az évek és egyre szaporodtak azok a meggyőző élmények, amelyek elgondolkodtatóak voltak.

Hitem a belsombol fakad nemcsak a Bibliából. Ha ezt olvasom:
“ Mindennek rendelt ideje van, és ideje van az ég alatt minden akaratnak. Ideje van a születésnek és ideje a meghalásnak; ideje az ültetésnek, ideje annak kiszaggatásának, a mi ültettetett.”

Prédikátor Salamon könyve

Kérdezem: hol van ebben a féligazság?

SzZoole 2023.06.22. 21:14:44

@Zsuzsi65: látod, pont ezért veszek én mindig háromszázhatvan fokos fordulatot :-)))

SzZoole 2023.06.22. 21:18:36

@Mr.Tellinghovon: “ Kérdezem: hol van ebben a féligazság?”

Abban, hogy az ember a születéséről és a meghalásáról nem tehet, de, a közte eltelt időszakot maga irányítja, szerintem :-)

Megannyi vallás és isten van, szóval holt vita ez……….

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.06.23. 04:39:46

@SzZoole: "Megannyi vallás és isten van, szóval holt vita ez"
Emlekszem, hogy anno valami hasonlo kerdest tettem fel (es ezzel nem vagyok egyedul, nagyon sokan ugyanezt a kerdest teszik fel ezzel a temaval kapcsolatban)
Szoval ha annyi vallas van, es mindegyik azt gondolja magarol, hogy az ove az "igazi", honnan tudjuk, hogy melyik az "igazi"?
Nekem ez a valasz volt meggyozo: ha megnezed, a keresztenyseg egy fontos dologban kulonbozik az osszes tobbitol: amig minden mas vallasban az embernek kell "pedaloznia" (ilyen vagy olyan formaban), hogy az isten "kegyeit" es jutalmat elnyerje (akarmilyen formaban), ezzel ellentetben a keresztenyseg Istene az egyetlen, aki "proaktivan" keresi az embert, es tole kapjuk az "ajandekot".

Ez egy kicsit filozofikus, de nagyon erdekes cikk a temaval kapcsolatban
www.gotquestions.org/correct-religion.html
ez joval rovidebb, es szerintem nagyon jopofa:
www.youtube.com/watch?v=w6AHcv19NIc

fhdgy 2023.06.23. 07:11:12

@Zsuzsi65: Az igazi vallás az igazi fegyverektől nyeri az erejét.

Ha visszamegyünk a Római Birodalomig, onnét nézzük a vallások történetet, akkor látszik, hogy a hatalom határozza meg a vallások elterjedését.

SzZoole 2023.06.23. 09:38:30

@Zsuzsi65: Zsuzsi, tudod, hogy minden tiszteletem a tied, te vagy nagy plátóim, ezért csak annyit mondok, meghagylak a hitedben, kövesd azt, amit te jónak hiszel, én meg maradok a saját hitemmel Ámen :-))

SzZoole 2023.06.23. 09:40:17

@fhdgy: vissza mehetsz te jóval korábbra is szerintem.

Egy dolgot tudok, a legtöbb háború a vallás miatt tört ki, a többi meg a pina miatt :-)))

fhdgy 2023.06.23. 10:23:07

@SzZoole: azért a pénzről se feledkezzünk meg
!

SzZoole 2023.06.23. 10:31:36

@fhdgy: így van, három legfontosabb dolog van a világon, a pénz, meg a pénz és a pénz, ha pénzed van, a tied a legtöbb pina a világon :-)))

2023.06.23. 12:24:08

@SzZoole:

De azért monogam vagy:-))))

2023.06.23. 14:42:05

@SzZoole: “ többi meg a pina miatt :-)))”

Tegnap láttam egy természet filmet, két hím medve verekedett egymással órákon át, tét ki élvezheti a barlang meleget.:-)))
A nőstény meg pár méterrel arrébb, halkan kacarászva lakkozta a kormeit, míg a két idióta élet halál küzdelmet vívott

SzZoole 2023.06.23. 15:48:31

@Mr.Tellinghovon: ebben különbözünk az állat világtól, gondolkodó lények vagyunk, és pont emiatt követtem isten szavát; Szeresd felebarátod feleségét :-)))

2023.06.23. 17:14:53

@SzZoole: “ Szeresd felebarátod feleségét :-)))”

Ejnye ejnye, pontatlanul olvasol,:-))) előtte meg volt egy NE

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.06.23. 22:12:04

@SzZoole: amen! :) tudod, csak azert osztom meg veled, mert szivemen viselem a sorsod, nem akarom hogy elkarhozzal :)))

De abban teljesen igazad van, es en sem szeretem azt a fajta masok-torkan-lenyomos-teritos szoveget, amit egyes, magat keresztenynek vallo egyenek gyakran csinalnak. Sajnos miattuk alakult ki egy negativ kep a hivokrol en bloc...
Ha ilyen tuneteket eszleltek rajtam, szoljatok ram :))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.06.23. 22:16:01

@SzZoole: cherchez la femma, mondja a muvelt francia :)) a nok mindennek az okai :))
Mennyivel okosabbak voltak azok az okori gorog nok, akik azzal allitottak meg a haborut, hogy ultimatumot adtak a ferfiaknak: csak akkor lesz sex, ha abbahagyjak a haborut. Igy kellene most is! :)

en.wikipedia.org/wiki/Lysistrata

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.06.23. 22:18:07

@Zsuzsi65: na, de persze WIkipedianak meg ebbe a leirasba is bele kell szonie a jelenlegi agendakat ;)

SzZoole 2023.06.23. 22:18:40

@Zsuzsi65: “ nem akarom hogy elkarhozzal :)))”

Már késő :-))

13 éve amikor a balesetem volt megjártam a poklot, Luciferel is találkoztam, a szemébe röhögtem és vissza jöttem. Tudod mit mondott nekem; Azt mondta, hogy tőlem nagyobb ördög nem kell ide :-)))

Amúgy meg gyanús vagy te nekem, túl kedves vagy velem, biztos meg akarsz teríteni engemet :-)))

Csak vicc volt.

SzZoole 2023.06.23. 22:21:32

@Zsuzsi65: “ Mennyivel okosabbak voltak azok az okori gorog nok, akik azzal allitottak meg a haborut, hogy ultimatumot adtak a ferfiaknak: csak akkor lesz sex, ha abbahagyjak a haborut. Igy kellene most is! :)”

És mi történt ezután? A férfiak nem hallgattak a nőkre, háborúztak tovább, és a nők megleszbultak, míg a férfiak megbuzultak :-)))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.06.23. 22:28:54

@SzZoole: es az o leszarmazottaik a mai LGBT alphabet :))))) nemhiaba hiszik sokan, hogy ez genetikai problema :))) bar a genjet meg nem sikerult felfedezni :))

SzZoole 2023.06.23. 22:34:16

@Zsuzsi65: az is lehet, hogy amikor keresztelik a gyereket a pap akkor dönti el a gyerek sorsát, ha pap pedobuzi akkor a gyerek is az lesz :-)))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.06.23. 23:38:06

@SzZoole: oh, a gyerek sorsat a szulesz doki donti el, amikor "assigns" the gender to the baby :))))) de neha tevesen rendeli neki a gendert, ez a problema :)))))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.06.24. 05:10:54

Wow, lehet, hogy ez a cikk lesz a blog utolso cikke? :)) Tobb mint egy honapja "lifeline-on" vegetal :) Valoszinuleg a blog gazda mar reg lemondott rola, csak mi, oreg harcosok tartjuk eletben :))

SzZoole 2023.06.24. 07:47:41

Megindult a puccs Putyin ellen, mi lesz még ebből……..

apple.news/AQrNKcmESTuuVkMyimItgag

SzZoole 2023.06.24. 07:49:04

@Zsuzsi65: értem, már a születéskor eldöntik, hogy mi legyél ha nagy leszel :-)))

2023.06.24. 08:06:11

@Zsuzsi65: “ Valoszinuleg a blog gazda mar reg lemondott rola, csak mi, oreg harcosok tartjuk eletben :))”

Remelem nem egészségi okokból van ez a tartós poszt szünet, múltkor is küzdött egy problémával.

Feltettem egy posztot a felhőbe egy olasz útról, ha van kedvetek olvassatok el. Talán új lendület kap a régi harcosok gyülekezete

www.swisstransfer.com/d/af9f1f4c-13f1-4ebf-8aef-0efaba686487

2023.06.24. 08:52:24

@SzZoole: “ Megindult a puccs Putyin ellen, mi lesz még ebből……..”

Nem hiszem, hogy sikeres lenne

SzZoole 2023.06.24. 12:54:23

@Mr.Tellinghovon: nem tudhatjuk :-)

Bár azt is olvastam, hogy az orosz seregből kezdenek átállni a Wagnerhez a katonák, szóval bármi is lehet.

2023.06.24. 13:09:48

@SzZoole:

Akármennyi is átáll, a többség marad.

ibb.co/dMCjPp8

fhdgy 2023.06.24. 14:34:23

@Mr.Tellinghovon: @SzZoole: Most ( még ) ingatag a helyzet. Sok múlik azon, hogy azok az orosz egységek, akik most az ukránok és a Wagner között vannak, két tűz közé kerülnek-e.

Ha igen, akkor az ukránok nagyot húzhatnak, ha gyorsan és erőteljesen tudnak reagálni.

Minden katona rémálma, ha elölről és hátulról is lőnek rá!

SzZoole 2023.06.24. 15:13:19

@fhdgy: Jevgenyij célja a katonai vezetés, és talán Putyin, megdöntése.

A kiszivárgott Pentagon jelentések arról is szóltak, hogy jevgenyij Zelenyszkivel is tárgyalt.

Szóval, az ellenségem ellensége a barátom.

Az orosz elit meg behúzta a fület farkát és menekülőre fogta, talán Putyin is.

Szerintem az orosz elit Jevgenyint fogja támogatni, mert ők is a megszokott jóléthez akarnak visszatérni, ami Putyinnal már elképzelhetetlen, szerintem.

fhdgy 2023.06.24. 15:18:00

@SzZoole: Ha zűrzavar lesz az orosz hadseregben, a katonák eldobják a fegyvert vagy legalább is megpróbálják.

Ebben az esetben nem az ellenség, az ukránok, fogják legyőzni a hadsereget, hanem a hátország.

SzZoole 2023.06.24. 15:25:40

@fhdgy: egyék meg amit főztek…….

Bármi is történjen, ez a háború/különleges hadművelet, hatalmas lyukat ütött az oroszok kollektív tudatukba.

Elképzelésem sincs, hogy hogy lehet majd visszaállítani az egészet.

Volt az az ellenzéki srác, aki most sitten van különböző indokokkal, talán az tudna enyhíteni az indulatokon, csak ahhoz ki kellene hozni a sittről, valahogy.

2023.06.24. 17:02:55

@SzZoole: “ Szerintem az orosz elit Jevgenyint fogja támogatni, mert ők is a megszokott jóléthez akarnak visszatérni, ami Putyinnal már elképzelhetetlen, szerintem.”

Ez egy nagyon naiv vagy lenne az orosz elit számára, nyugat soha nem fog visszatérni a háború előtti viszonyokhoz. Ha Oroszország meghátrál, elveszik mindenüket nem csak a jó létet.

fhdgy 2023.06.24. 17:10:29

@SzZoole: "egyék meg, amit főztek…….", egyetértek!

2023.06.24. 18:47:29

@SzZoole:

Prizsogin-t megvettek Kilogramm, vagy ahogy Moldova írta, be ígértek neki. Nem olyan azon a vidéken egy hatalom váltás. Ha kihátráltak mögüle a háttér erők, akkor o egy halott ember. Emlékezz a Gorbacsov elleni puccsra, az sem sikerült, és az is legalább annyira megrendezett volt mint ez. Egyébként meg az is lehet hogy Putin áll mögötte, hogy megszilárdítása a hatalmat. Minden lehetséges és annak az ellenkezője is.

Csak azt nem szabad hinni, ha Putin eltűnik másnap minden olyan lesz mint régen. Akkor hogyan lehetne a magas árakon milliárdokat keresni?

fhdgy 2023.06.24. 19:27:56

@Mr.Tellinghovon: ez a Prigozsin gyerek nekem nagyon ellenszenves volt, mert olyan ronda pofája volt. Most, hogy elnézem, egyre szimpibb, egyre aranyosabb a pofája

Ki érti ezt?

2023.06.24. 20:01:29

@fhdgy: “ Most, hogy elnézem, egyre szimpibb, egyre aranyosabb a pofája ”

És tessék, vége is van a történetnek, szép hulla lesz belőle:-))

fhdgy 2023.06.24. 20:27:09

@Mr.Tellinghovon: kiből lesz szép hulla?

Szerinted lefutott játék?

2023.06.24. 21:04:02

@fhdgy: “ Szerinted lefutott játék?”

Egyértelmű. Prizsogin

fhdgy 2023.06.25. 08:49:52

@Mr.Tellinghovon: remélem, hogy az elfuserált főpróbát egy fergeteges bemutató előadás követi, már alkalmas főszereplővel!

SzZoole 2023.06.25. 09:31:21

@fhdgy: Vincebának van igazsága amikor ezt írta

“ Egyébként meg az is lehet hogy Putin áll mögötte, hogy megszilárdítása a hatalmat. Minden lehetséges és annak az ellenkezője is.”

Prigozsin leállt, Lukasenkoval való tárgyalása után és már nem lázadó terrorista. Amnesztiát kap ő is meg a serege is és Fehéroroszországba van/mehet mehet. A serege beolvad az orosz seregbe, Sojgu-t eltávolítják a hadsereg éléről. Állítólag ez volt a deal.

Szerény véleményem szerint is, ami semmit sem számít, ez egy átlátszó színjáték, ahogy Vincebá írta korábban, szerintem.

apple.news/AYkfXzNYwT1WectVzq5bdbA

2023.06.25. 10:49:40

@SzZoole:

Pont erről van sz. Oroszországban meg egy puccs sem sikerült. Putyin két egyre szemtelenebb alkalmazottjától vett búcsút.
Ha főpróba nem sikerült nem hiszem, hogy az előadást a közeljövőben műsorra tűznék.

fhdgy 2023.06.25. 14:05:53

@Mr.Tellinghovon: ne felejtsd a mondást, rossz főpróba jó ómen a sikeres bemutatóra.

Színházi berkekben legalább is ez a mondás járja.

Egyébként a színház elég messzire áll tőlem, max annyi, hogy egyetemista koromban voltam diszletező a szegedi szabadtéri játékokon.

A nagy, öreg színészek előtt le a kalappal ( Kállai, Bessenyei, Sinkovits, Gobbi, stb. ), A fiatalok beképzelt majmok voltak.

Csak egy-két emlék:

Ha jól emlékszem, Sinkovits, fiúk, adok pénzt, hozzátok egy kis bort, amiből a tiétek ennyi meg annyi lesz!

Gobbi, fiúk, segítsetek, mert nem látok már rendesen, nehogy lehessek a lépcsőn!

Az öregek közénk ültek, ment a beszélgetés, a fiatalok sz.rtak a fejünkre, de az öregekére is.

SzZoole 2023.06.25. 16:48:38

@fhdgy: “A nagy, öreg színészek előtt le a kalappal ( Kállai, Bessenyei, Sinkovits, Gobbi, stb. ), A fiatalok beképzelt majmok voltak.”

Aszittem Gobbi színésznő volt :-)))

fhdgy 2023.06.25. 17:30:05

@fhdgy: a qrva anyját! És jól hitted?

fhdgy 2023.06.25. 17:33:47

@fhdgy: bocs! Nem Gobbi anyját bántom, csak a qrva korrektort.

SzZoole 2023.06.25. 17:59:41

@Mr.Tellinghovon: lelőted a poént, azt akartam írni, hogy erősen a saját neméhez vonzódott, amit az akkori hatalom hallgatólagosan elnézett neki :-))

SzZoole 2023.06.25. 18:12:06

@fhdgy: csak azért írtam, hogy színésznő volt, mert a mostanság divatos asztsemtudimhogyfiúvagyokevagylány generáció már csak actor/férfiszínész hívják magukat és a actress/színésznőt már mellőzik a liberafasisztacicák, akurvaanyjúkat :-)))

Határátkelő 2023.06.25. 22:23:49

Sziasztok!

Hosszú idő után ismét van új poszt!!

hataratkelo.blog.hu/2023/06/25/hogyan_kalandozzunk_kulfoldon

Többen kérdeztétek, hogy érdemes-e írást küldeni: persze, hogy érdemes. Az elmúlt egy hónapban akadtak akadályozó tényezők, a jövőben az a cél, hogy azért legalább hetente egy poszt legyen - szóval ne tartsátok magatokba, ami kikívánkozik! :)

Kösz a türelmet!

DieNanny CH 2023.07.21. 14:22:53

@NorthPier:

Köszönöm szépen, jól vagyok, minden rendben velem. Szerencsére van jó sok munkám, ezért voltam itt már régen.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2023.08.24. 08:24:18

"Egy utcai fánk belekerül vagy tizenkétmillió bolivárba."
Atyaúristen, akkor mennyibe kerül egy új autó, vagy valami ingatlan??

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása