oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2022. augusztus 26. 06:30,  Magyar pedagógusból németországi tanár 64 komment

2022. augusztus 26. 06:30 Határátkelő

Magyar pedagógusból németországi tanár

Egyszerre tipikus és egészen egyedi Pál története, hiszen aligha ő az egyetlen tanár, aki úgy döntött, hogy inkább külföldön keresi a boldogulást. (Mosogatóként már az elején többet keresett, mint Magyarországon tanárként...) Olyanok azonban aligha vannak túl sokan, akik (komoly kitérővel, de a célt soha fel nem adva) a szakmában tudtak maradni.

iskola_6.jpg

„Emlékszem, még anno az magyarországi albérletemben ülve hányszor olvastam az akkori Határátkelőt. Mindig elcsodálkoztam azon, hogy az emberek otthonukat a hátuk mögött hagyva, új életet kezdve, kellő akaraterővel sikeresek lehetnek, lesznek egy másik országban. Ezeknek az olvasása közben már akkor eldöntöttem, hogyha esetleg nekem is ilyen előfordulna az életemben, és elhagyom szülőhazámat, akkor megírom majd egyszer az én történetem… Az idő majdnem 10 év határon túl töltött év után, úgy érzem, mára végre eljött.

Bennem is sokszor mindig motoszkált az a gondolat, hogy talán egyszer el fogom hagyni szülőhazámat, de 2013-ig nem tűnt reálisnak, hogy ez megtörténhet. Akkoriban sajnos minden nehéz lett és a levegő is fogyott körülöttem. Tanárnak tanultam és tanítani szerettem volna, de sajnos anno, mint ahogy most sem a fizetésből nem lehetett kijönni. Egy 2012-es decemberi, középiskolás barátommal történt találkozás után került elérhető közelségbe, hogy belőlem is rövid időn belül „Határátkelő” lehet. Soha nem fogom elfelejteni a találkozás utáni hozzám intézett utolsó mondatát: „Sokan írnak rám, hogy segítsek, olyanok is, akiket nem ismerek, de Te a barátom vagy és Neked segíteni fogok”.

Valahogy éreztem, hogy ez a segítség gyorsabban el fog jönni, mit gondolnám, ezért gyorsan elővettem a már-már megporosodott német tankönyveimet és elkezdtem szépen lassan összepakolni a szegedi albérletemet. Ekkoriban 27 éves voltam. Tősgyökeres szegediként, aki még ma is, majdnem 10 évvel a történet után is ezerrel kötődik a városhoz, nem volt egyszerű lépés, de tudtam, hogy egy testnevelő mesteri diplomával nem csak meg akarok élni, hanem nyugodt jövőt szeretnék és ezt sajnos a szülőhazám akkor és most sem teszi lehetővé.

„Mi köszönjük, Tanár Úr”

2013 januárjában, napra pontosan 2013. január 27-én el is jött az idő. Soha nem fogom elfejteni azt a napot. A baráti társaságom talán nehezebben hitte el döntésemet, mint anyu vagy apu, de tudtam most vagy soha; igen eljött az idő, irány Frankfurt, az új otthonom.

Búcsúzáskor nem tudom, mi fájt jobban, apu szinte értetlen nézése, vagy anyu könnyei az állomáson, nővéremtől kapott megspórolt 50 eurója vagy éppen egy nagyon jó barát velem szemben elengedett, de egy évvel később megadott tartozása azzal a mottóval, hogy Neked erre most nagyobb szükséged lesz, vagy éppen a baráti társaságom által készített közös meglepetésfotó, ahol mindenki egy tornasorba egymás mellé állva készítettek egy képet. A kép felett nagybetűvel a sor fölé volt írva „Mi köszönjük, Tanár Úr”. Ezen a napon legbelül tudtam, hogy egy fejezetet lezárok az életemben, és egy új fejezet fog kezdődni, de valahogy végig tudtam, hogy ebben a fejezetben a boldogság lesz az út maga.

A frankfurti út előtti készülődés annyira gyors volt, hogy nem is Frankfurtba, hanem Frankfurttól 130 kilométerre eső Frankfurt-Hahnba foglaltunk repülőjegyet, természetesen abban a tudatba, hogy én bizony a repülés estéjén Frankfurt városában fogok landolni. Szerencsére ez az út előtt kiderült és már a landolás előtt tudtam, hogy fogok eljutni „Európa szívébe”, Frankfurtba.

Két nagyobb bőrönddel a kezemben repültem, ráadásul az egyiknek természetesen a kereke is kitört, szóval elég viccesen vonszoltam végig ezeket a reptéren, de úgy voltam vele, ahogy egész végig, hogy minden kezdet nehéz és nem azért hagytam el imádott szülővárosom, hogy egy kerék, vagy bármi más meghátráltasson.

A landoláskor a buszra várva megfogadtam, bármi lesz, sikerülni fog és tanítani fogok Németországban. Ez a fogadalmam, bárhova is sodort a szél, mindig a szemem előtt lebegett. A buszút után, természetesen jött értem a barátom, aki akkor már akkor több, mint egy éve volt kint.

Mire kiértem, addigra már volt szállásom, hiszen az egyik kollégája épp kiköltözött az akkori szállásáról, és keresett valakit, aki átveszi a szobáját. Munkám természetesen még nem volt, így a szálláson feketén kellett laknom, hiszen ha nincs munkád Németországban, akkor nem kapsz hivatalosan szállást. De ha nincs hivatalos szállásod, akkor nem kapsz munkát. Egy ördögi kör, amiben az ördög ebben az esetben velem volt, de erről majd később.

Mosogatóként jobban kerestem, mint otthon tanárként

A szállás egy munkásszálló volt, a belvárostól körülbelül 20 percre. Egy szoba, egy székkel, asztallal, szekrénnyel. Talán még hűtő is volt benne. A többi bútort lomtalanítások során szedtem össze és hordtam be a szobába. A tusoló lenn volt a földszinten másokkal.

Az én szobám természetesen a harmadikon, a legfelső emeleten volt. A szobába belépve, mindenkit meglepve, csak annyit mondtam, hogy ez kezdetnek tökéletes lesz és tökéletes is volt. A megérkezésem után másnap, a kibontott bőröndömből már otthon kinyomtatott önéletrajzokkal a kezemben elkezdtem munkát keresni.

A német nyelvtudásomról gyorsan kiderült, hogy az minden csak nem nyelvtudás, de ez a tudat sem hátráltatott meg. Sőt! Felírtam egy lapra, hogy mit kell mondani, azt megtanulva jártam a vendéglátóhelyeket, mert valahol el kellett kezdeni.

Ahol bevették az önéletrajzom, azt felírtam a füzetembe névvel, címmel, ha esetleg valahonnan hívnának, tudjam, hova kell mennem. Természetesen kezdetben a magyar telefonszámom volt megadva, hiszen nem rendelkeztem némettel, a kiadásokkal meg vigyáznom kellett, mert 1400 euróm volt és ebből kellett kijönnöm, ki tudja meddig….

Három nap után találtam kisegítőként Sachsenhausenben, Frankfurt egyik legszebb környékén egy mosogatói állást, amit kapásból az anyagiak miatt el is vállaltam. Mosogatóként többet kerestem, mint otthon tanárként. 

Eközben természetesen kerestem tovább, hiszen tudtam, hogy egy főállásra is szükségem lesz. Közel egy hét után hívtak a belvárosi Häagen-Dazsból interjúra. Természetesen akkor még nem tudtam, hogy ez a munkahely lesz mindennek az alapja.

Az interjúra természetesen egy másik üzlethez mentem, és egy bennem motoszkáló rossz érzés után a jegyzeteim között utána nézve még időben leesett, hogy én rossz helyen állok. Átrohanva a rendes üzletbe, még időben megérkeztem az interjúra, ahonnan egy hétre rá hívtak, hogy fel is vettek.

De a szerződés előtt szükségük lenne a lakhelyemre, bejelentkezésemre, egészségbiztosításomra Németországban, amik természetesen ekkor az ismert okokból nem álltak rendelkezésemre, hiszen a kisegítő munkám által kínált szerződés nem volt elég erre.

Szerencsémre az akkori főnök kiadta ezek nélkül is a szerződésem, és így el tudtam intézni, szóval egy hétre rá, a kiutazásom után három héttel már a konyhában elkezdhettem dolgozni Frankfurtban. Tudtam, hogy nyelvtudás nélkül nem sokra fogom vinni, szóval minél hamarabb meg kell tanulnom németül, ezért beiratkoztam egy nyelviskolába ahová hétköznap minden nap délelőtt jártam.

Kinyílt a világ

A heteim akkoriban úgy néztek ki, hogy délelőtt suli, szinte minden délután munka. Az anyagiak miatt meg kellett tartanom a mosogatói állást, mert a Häagen-Dazsban részmunkaidőben csak nyárra, szezonálisan voltam bejelentve, ami egy külön terhet rakott a vállamra. A Häagen-Dazsban egy nagyon jó, segítőkész csapatba csöppentem, akik díjazták, hogy tanulni akarok, hiszen munkanap végén az étlapot is elvittem, hogy megtanuljam, mit hogyan kell elkészíteni.

A jutalmam a szezon végére meg is lett, hiszen meghosszabbították a szerződésem, szóval fejben hosszabb időre tervezhettem. A következő szezont már nemcsak egy munkahelyen, hanem új lakásban kezdtem, hiszen a szerződésem nemcsak teljes állású, hanem határozatlan idejű is lett.

A nyelvtudásom is rohamosan fejlődött, olyannyira, hogy minden nap helyett már „csak” heti háromszor jártam esténként. A „rám szakadt” szabadidő hatására nemcsak a várost, hanem több embert is megismertem; új barátokat szereztem. Szinte mondhatni, hogy Szeged után kinyílt a világ.

Nemcsak először láttam két férfit, vagy nőt kézen fogva sétálni az utcán, hanem Frankfurt multi kultúrájának köszönhetően, olyan dolgokat ismerhettem meg testközelből, amit otthon abszolút nem ismerünk, vagy egyszerűen hülyeségnek tartunk és nevetünk rajta Magyarországon. Itt minden más volt és engem is utolért a szabadság érzete és a mosoly is újra visszatért az arcomra, mert újra nyugodt és kiegyensúlyozott lettem.

Két év után a Häagen-Dazsban nemcsak konyhafőnök, hanem teamleiter, majd supervisor lettem. Eljutottam egy étteremnyitásra akkor még álmaim német városába Berlinbe, sőt még egy budapesti nyitáson is segédkezhettem, ami nemcsak számomra, hanem családom és otthoni barátaim számára a kezdetekkor elképzelhetetlen volt.

Váltás három év után

Három év után úgy éreztem eljött a váltás ideje és jelentkeztem egy újonnan nyíló spanyol hotelba, ahová az étterem supervisoraként vettek fel. Egy évet töltöttem itt. Sajnos a hotelmunka egyáltalán nem passzolt, sőt még a társasággal sem találtam meg a kellő harmóniát.

Ez a munkahely volt, amire igazából legbelül mindig vágytam, hogy valami utáltassa meg velem a vendéglátást. Ez sikerült nekik, amiért most már tényleg köszönetet mondok, hiszen biztos nyelvtudással elkezdtem jelentkezni pedagógus állásokra, megpróbáltam a magyar diplomám Németországban elismertetni. Szerencsére ez a törés a vendéglátásban akkor jött el, amikor iskolai szünet volt, így nagyobb esélyem volt munkát találni.

2019 szeptemberében egy teljesen más útra léptem. Egy olyan útra, amire igazán vártam, egy útra, ami tudtam, hogy szinte már idegen területté vált számomra, egy útra, ami remélhetőleg a további életemet fogja betölteni. Egy útra, amit kéz a kézben fogok valakivel megtenni, bár ezt még az út elején nem tudhattam, csak remélhettem.

A pedagógiai „pályám” egy napköziben kezdtem, mellette délelőttönként nyolc órában négy napra felosztva dolgoztam egy állami általános iskolában, Frankfurtban. A célom az volt, hogy minél több tapasztalatot szerezve, egy kis szerencsével teljes tanári állást kapva tudjak dolgozni.

Sajnos az ehhez szükséges diploma elismertetés a német állam elém állított nagyon magas követelményei miatt ekkor még nagyon távolinak tűnt, hiszen az ismét biztos nyelvtudás, itt, egy igazi német közegben, ismét nagyon kevésnek bizonyult.

Sőt sajnos a német bürokrácia is nehezítette a dolgom, hiszen a német oktatási rendszerben, aki német szempontból diploma nélkül dolgozik csak éves, határozott idejű szerződéseket kap. Ezeket a szerződéseket a német állam ötször, mára talán már hétszer hosszabbítja meg és ezek után egy év „pihenőre” küld, hogy ne kelljen határozatlan idejű szerződést adnia.

Ennek tudatában a sok rizikó ellenére, arra gondoltam, mit veszíthetek, ha nem próbálom meg, akkor sosem fogom megtudni, hogy sikerült volna-e. A napköziben egy csoportot és több szakkört vezetve gyűjtöttem a tapasztalatok egy pedagógiai szempontból nehéz gyerekek között.

Ennek köszönhetően viszont megismertem a német pedagógia lényegét, ami nagyon gyerekközpontú, és a tanulás mellett a szórakozás áll a középpontban, amit magyar szemmel és tapasztalattal nehéz volt megszokni. Ebben az időszakban sok-sok irodalom olvasása mellett számos továbbképzésen vettem részt, ami nemcsak a pedagógia területén, hanem a sport területén hatalmas szakmai fejlődéshez segített. Ebben az időszakban nemcsak megcsináltam az úszói, hanem a trampolin oktatói képzést, amik bizony a mai napig nagyon jól festenek az önéletrajzomban.

Érkező szerelem

A szakmai fejlődés mellett a szerelem is rám talált, így a németországi barátok mellett a privát életem is új irányt vett, hiszen megismertem egy lányt, aki a jogi diplomájának megszerzése után, egy kis pihenésre vágyva, ingyen segítette a napköziben a munkát.

Megismerkedésből gyorsan gyerekek által segített első találkozás, első találkozásból pedig gyorsan szerelem, szerelemből gyorsan összeköltözés lett. A következő munkahelyváltást már közös albérletünkben éltük meg. Egy tanári állást szerettem volna, ahol reggel elmegyek oktatni, és délután talán még úszást vagy más sportágat tudok tanítani.

Szerencsére sikerült gyorsan találni egy iskolát, Frankfurttól 30 kilométerre. A tanév kezdett előtt viszont az oktatási hivatal úgy döntött, hogy egy helyett két iskolába oszt be. A két iskola egymástól 20 percre volt, szóval nem jelentett nagy terhet, de számomra még is egy kicsit csalódás volt. Ez az iskola Kronbergben volt.

 Az idő elteltével ez a csalódás inkább reménnyé és motivációvá alakult át, hiszen a covid beköszöntével a német iskolai rendszer is feje tetejére állt. A kronbergi vezetőség ebben az időben többet segített, támogatott, mint a másik iskola. Sport mellett a pandémia alatt matematikát, környezetet oktathattam egy szinte csak német gyerekekből álló közegben.

A járvány

Ez a feladat szinte elfedtette azt, hogy a pandémia miatt már két éve nem voltam itthon. A családomat, magyar barátaimat csak kamerán láthattam, de számomra a legfontosabb volt ebben az időszakban, hogy még láthattam.

Két év után viszont a következő (tavalyi) tanévet, csak a kronbergi iskolában kezdhettem. Sajnos ebben a tanévben elértem a bűvös öt évet, de a célomat nem feladva kerestem a lehetőséget a vezetőséggel együtt, hogy maradhassak. Ennek a célnak elérésére kapóra jött, hogy Hessen tartománya a tanárhiány pótlására egy programot hirdetett meg, amiben egyszakos tanárokat képeznek át, teljes értékű tanárrá egy hároméves képzés erejéig.

Ebben a három évben a kiválasztott embereknek, az oktatás mellett teljes fizetés és határozatlan idejű szerződés mellett pluszban egyetemre kell járni. A vezetőség segítségével ebbe a kronbergi iskola bekerült. A kiválasztott emberek, nemcsak egy szakot, hanem matematikát, környezetet, német nyelvtant, művészetet oktathatnak.

Egy hosszabb procedúra után az oktatási hivatal levelére hazaérve, értesítve lettem, hogy én ebbe a programba, valamint a kronbergi iskolába bekerülve fel lettem véve, talán-talán ez a történés ösztönzött arra, hogy megírjam a Határátkelőnek az eddigi történetem.

2022 augusztusa van. Szinte majdnem 10 éve hagytam el otthonomat. Most már saját megvett házunkba érek munka után haza a páromból lett német feleségemhez. A márciusi költözéskor még a barátaimtól kapott búcsúkép is előkerült.

Szoros kapcsolatok

A képre nézve elgondolkodtam. Sokukkal a képről már nem tartom a kapcsolatot, de bizony, akik megmaradtak, azokkal a kapcsolatom még mélyebb lett és szinte biztos vagyok, hogy életem végéig meg fognak maradni, hisz az egy hónappal ezelőtti Németországban tartott esküvőmön minden nehézség ellenére is örömmel és ugyanolyan izgatottan jöttek, mikor egy otthoni találkozásra.

A németországi barátaimat is ennek a tapasztalatnak a függvényében választottam ki, mert tényleg nem a mennyiség, hanem a minőség a fontos. A tíz év alatt a családdal való kapcsolatomat is szorosabb lett.  Szinte tényleg mindenben segítjük egymást, ami külföldi életem előtt nehézkesebb volt.

Az eddigi utam következménye során talán-talán a bolondos fiúból egy kicsit, talán ha nem is annyira bolondos, de bolondos felnőtt férfi lett. A külföld, ha egyre megtanított, az az önállóság, hiszen mindig jön, jöhet egy olyan szituáció, amire nem számít az ember és sokszor egy ilyen szituációban egyedül van az ember.

Számomra minden csalódás egy új tapasztalat, minden munkahely, ismeretség barátság egy új állomás, minden siker egy új motiváció és lehetőség volt, ami a jövőben sem lesz másként. Annak ellenére, hogy több éve kinn élek, mindig is büszke voltam és leszek arra, hogy honnan jöttem, hiszen a szülőhazámban szerzett tapasztalatokat, most már a némettel kiegészülve alkalmazom életem minden területén.  

Ezzel a programmal ismét egy új fejezet kezdődik az életemben, hogy ezt az új fejezetet megírom-e Nektek, azt majd az idő eldönti. Viszont a jelenlegi otthoni helyzet miatt fontosnak találtam megosztani, hogyha valaki valamit eltervez, és nem hagyja el a szeme elől a célt, amit kitűzött maga el, egy kis kitérővel, bizony ez nyugaton megvalósítható, mert a tudás, a szorgalom és az akarat ott nem hátrány, hanem előny.”

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Németország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr5717916499

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fhdgy 2022.08.26. 07:53:45

"bizony ez nyugaton megvalósítható", hát ez a hanyatló nyugat mi mindenre nem képes!

Egy testnevelő mesteri diplomával matematikát, környezetet oktatni?

Ha lehet, kérném a posztert, hogy erről írjon egy kicsit többet, mert nem értem, nekem ez kimeríti a hajdani képesítés nélküli tanár fogalmát. Annyira rossz a helyzet?

Másik oldalról, ahogy elnézem a hazai folyamatokat, nekünk is meg kell barátkozni a gondolattal, hogy újra valóság lesz a képesítés nélküli tanítás. Ad absurdum, az is megvalósulhat, hogy semmilyen tanár sem lesz, csak börtönőröket, biztonsági őröket, határvadászokat, stb. küldenek be a terembe a rendet fenntartani?

fhdgy 2022.08.26. 14:49:00

Mi az isten csodája van? Egy, csak egy legény van talpon a vidéken?

( de az is minek ? )

SzZoole 2022.08.26. 15:41:37

Nincs ehhez a poszthoz mit hozzá fűzni, a kitartás mindig meghozza a gyümölcsét, további sok sikert!

SzZoole 2022.08.26. 15:43:48

@fhdgy: olyanról hallottál már, hogy munka, építjük a hanyatló nyugatot :-))

fhdgy 2022.08.26. 15:48:26

@SzZoole: Munka? Az valami rettenet lehet!

Tudod, hogy a lengyelek hogy ragozzák a rosszat?

Rossz. orosz, munka!

SzZoole 2022.08.26. 16:43:55

@fhdgy: azt hallottad már, hogy a munka nemesit, csakhogy a magyar politikai elitnek nincs szükségük nemesekre :-))

fhdgy 2022.08.26. 18:42:16

@SzZoole: Különben is, egy nemtelen csürhe!

P.Elliot 2022.08.26. 19:46:35

Egesz delelott belepni probaltam es nem ment. Jelszot is valtoztattam, ugy sem ment.

Most vegre csodaszeruen beengedett de meg azt sem tudom hogy a regi jelszo maradt vagy az uj.

A poszt nagyon jo, ugyes pasas, szorgalmas es kitarto.
Erdemes utanozni, figyelem, fiatalok/ idosebbek is, legalabbis a modszert.

Az biztos hogy Magyarorszag elvesztett egy polgarat mindorokre mert ez nem fog visszamenni az biztos. A felesege plane ott marasztalja, a gyerekei nemetek lesznek akkor is ha majd tudnak magyarul is.

Nem ertem hogy ez jo Magyarorszagnak?
Valami reform kellene amitol otthon is jobban feltalaljak magukat ezek a fiatalok es meg tudnak elni.

Lesz-e ilyen valaha?
Jo lenne ha lenne. Valami rendkivul reszletes palyazot kellene hirdetni hogy otleteket kerunk de megvalosithatot.

Es egy bizottsag figyelembe is venne.

Ami a kepesites nelkuli pedagogusokat illeti, itt ugyanaz a helyzet. Mar nem az amikor en kijottem, amikor tobb penzt kapott a nyugdijas tanar extraban az iskolatol mint maga a nyugdija.

Megbecsultek .
Ma senki nem akar tanar lenni mert kidolgozza a belet, fizetes kevesebb, juttatas szinte semmi, szoval itt is kinnt a tabla szinte minden iskola elott hogy helyettesito tanart felvesznek.

Diploma nelkul mert egy ismerosom jelentkezett es ilyet nem kertek tole, igaz hogy meg most is ott dolgozik, nagyon keves penzert mert szereti de mar idos ahhoz hogy iskolaba menjen es tanuljon erre, szoval ugy tunik ez vilagjelenseg.

P.Elliot 2022.08.26. 20:11:29

Itt is van olyan hogy iskola se kell a dologhoz de ha valaki valami dologban rendszeres ingyenes segito akkor szamithat arra hogy alkalmazzak.

Aranylag fiatal uj szomszedom, egy no amikor kerdeztem tole hogy mit dolgozik, azt mondta hogy egy kicsit tavolabbi varosban o vezeti a helyi allatmenhelyt.

Csodalkozasomra azt mondta hogy 15 eves koratol jart oda, segitett ingyenes dolgozokent, allatot furdetett, apolt, etetett sok oraban hetkozben mert nagyon szereti az allatokat, segitett a papirmunkakban is, szoval felkezzel kitanulta.

Nemreg amikor nyugdijba ment a fonoke, neki szoltak hogy elvallalna-e, nem kinntrol akartak felvenni senkit, o szivesen igent mondott mert ez volt az o igazi kedvere valo munka.

Most vett hazat, marmint a szomszedom lett, ide ki is hoz neha allatokat, van 3 macska es egy serult, rakos beteg, kidobott kutyat apolgat, kemora viszi hetente, a jaraskeptelen kutya, / valahogy lebenult a ket hatso laba is/ egeszen szepen kezd rendbejonni, mar menni is tud valahogy.

Kerdeztem tole hogy hogy tudott hazat venni egyedul, aranylag fiatalon.

Azt mondta hogy mindig a szuleivel lakott es minden fillert felretett erre a celra meg a szulei is megpotoltak egy kicsit, a tobbit ki tudja majd reszletekben fizetni lassan.

Nincs diplomaja de eletrevalo es ugyes, abban dolgozik amit mindig szenvedelyesen csinalt.

Latcho Rom 2022.08.26. 21:18:07

Hosszú telet jósolnak britanniában. Mi lesz a diggerekkel, cicákkal, zolikkal?

fhdgy 2022.08.26. 21:29:02

@P.Elliot: "Valami reform kellene", nem is akármilyen, de félek, hogy nem lesz semmi, csak a nesze semmi fogd meg jól.

Nézem a dolgokat, és csak kapkodom a fejem és nem értek semmit.

Tegnap volta a Tescoban, vettem ezt azt, amiért eddig 21-22 ezer HUF-ot fizettem. Tegnap 36 ezret. Hogy ebből mi lesz, nem tudom. Én talán nem fogok éhen dögleni, de nagy gondok lesznek.

Óriási torzulások vannak egy olyan társadalomban, ahol az emberek kb. fele vagy több, ilyen-olyan támogatásra, segélyre szorul.

Sok-sok ember fog szembesülni azzal, hogy szegénységi bizonyítványt állítanak ki neki, mert hiába dolgozik/dolgozott rendesen, szart sem ér a rezsim szemében.

Golf2 2022.08.26. 22:31:03

@P.Elliot: Az biztos hogy Magyarorszag elvesztett egy polgarat... Ez a cél. Magyarokra semmi szüksége a tücsöknek.Azokat alapból utálja.Mongolok,azeriek jönnek népcsere lesz azok még kussolva robotolnak,ők kellenek.

Csodabogár 2022.08.26. 23:07:47

Hosszú kint-bent életem során, azt tapasztaltam, hogy aki kint boldogul. az hasonló áldozatok árán, itthon is boldogulna. Magam se valószínű, hogy itthon végig csináltam volna azt amit kint megtettem. Elég sok mindenkit láttam, akinek kint se szaladt a szekér.
Fatalista meggyőződésem is azt diktálja, hogy a sorsunk előre el van rendelve, nem országfüggő a sikerünk vagy a nyomorunk.

P.Elliot 2022.08.27. 02:04:40

@Latcho Rom: Bundat hordanak meg orosz fulessapkat!

P.Elliot 2022.08.27. 02:06:32

@Golf2: Nepcsere? Gondolod?

Hiszen persze minden lehetseges!

P.Elliot 2022.08.27. 02:09:38

@fhdgy: Itt is minden felszaladt. Haz ar, lakberek, ennivalo, minden...
Azt hiszem mindenhol.

Nem tudom mit hoz a jovo, sok szerencsetlen csalad lesz ahol nem lesz eleg penz elni.

Billy Hill 2022.08.27. 14:54:03

Gratula a posztolónak, "csak így tovább"!

Billy Hill 2022.08.27. 14:54:09

"a német oktatási rendszerben [...] csak éves, határozott idejű szerződéseket kap. Ezeket a szerződéseket a német állam ötször, mára talán már hétszer hosszabbítja meg és ezek után egy év „pihenőre” küld, hogy ne kelljen határozatlan idejű szerződést adnia" - hm, ez nem túl ójropäer dolog viszont.

Billy Hill 2022.08.27. 14:54:19

@P.Elliot: "Az biztos hogy Magyarorszag elvesztette egy polgarat mindorokre, mert o nem fog visszamenni, az biztos. A felesege plane ott marasztalja, a gyerekei nemetek lesznek, akkor is ha majd tudnak magyarul is. Nem ertem hogy ez jo Magyarorszagnak? Valami reform kellene, amitol otthon is jobban feltalaljak magukat ezek a fiatalok, es meg tudnak elni."

Ezt nyugodtan ki lehet tágítani az egész balkáni csapatra - Bécs, München tele szerbekkel, horvátokkal, montenegróiakkal. Olaszország meg dákokkal. Sőt, Bécs lassan a második legnagyobb horvát vagy szerb város, mint ahogy nálunk is kb. London volt az, nem Debrecen. :-)

Azért azt nem hiszem, hogy a sok -ics és -ity meg -escu gyerek majd full turbó német lesz. Az EU azért nem a 100 évvel ezelőtti USA...

élhetetlen 2022.08.27. 19:22:29

@fhdgy: Tesco házhoz szállításon élek. Spájzolni akartam, mert a covid alatt is volt olyan, hogy nem volt szabad időpont. 5 kiló liszt, hogy esetleg egy kenyeret össze tudjak dobni. Ezt három gyártótól szedtem össze, mert egytől csak két kilót lehetett. Az egyik gyártó terméke nem volt, így 3 kiló lisztem lett. A másik, egy kiló kristály cukrot, és két kiló asztali sót szerettem volna. Egyik sem volt a honlapon. Igaz, barna nádcukor többféle is, himalájai só, tengeri só az volt, de ami kellett volna az nem. Étolajat kaptam két litert, ez volt a limit. Egy dolog, hogy mennyibe kerül, más az, mikor nincs.

fhdgy 2022.08.27. 20:42:59

@élhetetlen: Maximálisan igazad van, hiába olcsó valami, ha nincs.

Májusban vagy júniusban a kilencedik benzinkútnál tudtam palackos gázt venni. Szükségem van rá, mert gázzal melegítem a vizet, amivel elmosom a fejőgépet. Sőt, majd télen, ha hideg lesz, a kecskéknek langyos vizet adok inni ( nehogy megfázzon a kis torkincájuk ). Ha hideg van, nem isszák meg a hideg vizet, inkább megvárják a kb. kéz meleget.

Olyan 50 km.-et autóztam, mire lett gáz, így a drágább gáz is olcsóbb lett volna.

fhdgy 2022.08.27. 20:57:03

@P.Elliot: Vannak országok, ahol húznak egy kicsit a nadrágszíjon, aztán minden megy tovább.

Mi van akkor, ha egy országban elő embereknél már nincs és nem is lehet új lyuk azon a szíjon?!

Azt gondolom, hogy a jövő tavaszig sok minden a helyére kerül. Félek, hogy ez nem rendeződés lesz, hanem káosz, felfordulás.

P.Elliot 2022.08.28. 01:23:53

@élhetetlen: Ugy erted hogy most csak meghatarozott mennyiseget vehetsz mindenbol?
Miota?
Azt tudom hogy amikor kitort a covid akkor hiany volt dolgokban, volt hogy itt sem adtak korlatlanul dolgokat, Wc papir pl. lisztre emlekszem hogy a csalad osszevadaszott vagy 10 csomag 5 fontos lisztet/ a negyedet se hasznaltam el, bevittuk a Foodbank-ba a szaraztesztakkal egyutt a vegen amikor mar korlatlanul adtak mert feltem hogy lejarnak.
Itt nincs semmifele korlatozas, van mindenbol, egyelore, ki tudja hogy mikor mit hoznak be, azt hiszem meginty egy kicsit feljavitom a tartalek elelmiszereket. Ha rizsunk van eleg meg bab, azon mi evekig el tudnank elni a csalad annyira szereti minde a kettot es elegge tarolhato lezart befottes uvegekben.

Azert remes hogy itt tart a vilag.

P.Elliot 2022.08.28. 01:25:15

@fhdgy: En is a kaosztol felek es attol hogy meg tavaszig se kell vele varni hogy legyen...

P.Elliot 2022.08.28. 01:31:08

@Billy Hill: Ebben latod igazad van hogy minden europai orszag tele van mas nemzetiseguekkel de veguis a gyerekek egy nyelvet fognak igazan beszelni, azt ahol elnek, teljesen mindegy hogy milyen ics van a nevuk vegen.

Akarcsak itt!
Talan meg egy generacio talan tartja hogy o ics/ mondjuk igy/ de utana azt fogja mondani hogy o nemet, osztrak-francia, illetve ahol van.

Itt is ez van es jol mukodik. Emberek vagyunk es kesz, ilyen-olyan szarmazasi hatterrel.

fhdgy 2022.08.28. 10:55:12

@Billy Hill: hány ić, ič lett full turbó magyar?

Kezdjük Zrinyivel! No és hol van itt az ić, ič? Hát ott, hogy a teljes neve horvátul Nikola Šubić Zrinski.

Aztán a legnyagyobb(nak tartott ) magyar költő?

Az aradi 13 közül is volt kettő ić.

Napjainkból egy példa Zorán.

Szerintem, ha a felsoroltak full turbó magyarokká lettek, márpedig azzá lettek, akkor voltak/vannak/lesznek az ić, ič-ekből is full turbó németek.

P.Elliot 2022.08.28. 14:56:18

@fhdgy:
Igen, a fogadott orszag huseges polgarai lesznek.

Nincs abban semmi rossz. A magyaroknak is micsoda hatteruk van ha a szarmazast nezzuk. A DNA tesztemet ha nezem, jo sok orszaghoz, helyhez van kozom ami a osoket illeti de en magyar vagyok.

Csakugy mint Magyarorszagon minden ember akiknek szinten nagyon kevert multjuk van, akkor is ha nem hiszik el.

DieNanny CH 2022.08.28. 18:51:37

@Csodabogár:

Azért nem értek ezzel egyet, mert mik azok a hasonló áldozatok? Hogy két iskolában tanítson, és helyettesítsen? Szerintem ugyanezt megtette otthon is, de van, hogy a túlórát nem fizetik. Szóval, még ha meg is teszi mindazt, amit kint megtett, pénze akkor sem lesz több.
Én így látom, remélem, a posztoló hamarosan jelentkezik.

DieNanny CH 2022.08.28. 18:53:22

@P.Elliot:

"Azert remes hogy itt tart a vilag."

Nem a világ tart itt, hanem Magyarország.

fhdgy 2022.08.28. 20:56:39

@DieNanny CH: Szoktam hülyülni a boltosokkal, eladókkal is, árufeltöltőkkel is, pénztárosokkal is.

Pl. van, amikor felteszem a kérdést. hogy mi van, visszajött a cucilizmus?

Kettő hete akartam venni másfél kiló tarját, csak 1 kg 18 dkg volt az egész tecsóban. Előtte akartam venni 3 liter hipót, szintén a tecsóban, de csak egy volt.

Múlt héten elhoztam hét üveg juhfark bort, azóta sincs!

Macskatáppal is gondjaim vannak rendszeresen. Szeretnék kb. kettő hétre valót vásárolni, de sokszor egy hétre való sem jön össze.

A sort tudnám folytatni.

A világ nem CH! Ott lehet, hogy nincsenek ilyenek, de a világ maradék részében viszont lehet. UK-ban, USA-ban volt idő ( mostanság ), amikor még sz.rni sem lehetett rendesen, mert nem volt klotypapír!

Szóval, a világ igen is sz.r, orbanisztán meg még kicsit rálapátol.

élhetetlen 2022.08.28. 21:33:35

@P.Elliot: „Ugy erted hogy most csak meghatarozott mennyiseget vehetsz mindenbol?”. Nem, nem mindenből, csak meghatározott termékekből. Nem tudom, mióta van így, mikor utoljára étolajat vettem, még kihozták a három litert. Most limitált. Talán egy hónapja van ez. Most botlottam bele.Ismerőseim közül ez azoknak fáj, akinél most érik a gyümölcs, akár húsz kiló, befőzne, és vagy egy napig vadássza a cukrot két kilónként, vagy ott rohad a gyümölcs, ha nem kap.

fhdgy 2022.08.28. 21:40:57

@élhetetlen: Több mindenből van mennyiségi korlátozás. Csak a hülyeség korlátlan. Erre mondta Einstein, hogy kettő dolog korlátlan, a világmindenség, meg az emberi hülyeség. Bár az elsőben nem biztos.

Zulu4321 2022.08.28. 22:05:15

@DieNanny CH: Nem lehetsz ennyire naiv...

Billy Hill 2022.08.29. 07:57:54

@fhdgy: Jók a példák, csak nem a megfelelő évszázadból. :-)

A globalizáció és az internet azért nagyon sok mindent megváltoztatott.

Amikor a '80-as években disszidáltunk, körülményes volt otthoni aktualitásokhoz hozzáférni. Ma egy magyar/délszláv/román fiatal pillanatnyi spét nélkül olvassa az otthoni híreket, egész nap hallgathatja az otthoni előadók zenéjét, folyamatosan látja a közösségi oldalakon, hogy mi zajlik az óhazában, sőt, megteheti hogy egész héten Balkán-kaját eszik a szintén diaszpórás vendéglátóknál, illetve közösségi app-okon keresztül folyamatosan részt tud venni otthoni csoporok kommunikációjában.

Azért ez sem a wirtschaftswunder-es NSZK-ban, sem a "klasszikus" bevándorlásos USA-ban nem volt így. Most egyszerűsítek nyilván, de ott és akkor oda akartál tartozni mint frissen érkezett - most meg nem feltétlenül kell! Nyugodtan tartozhatsz a saját kultúrádhoz továbbra is, mindenféle erőfeszítés nélkül!

Plusz Németországban be tudsz ugrani a kocsiba, és 12 órán belül Szegeden/Újvidéken/Banja Lukában vagy.

(Legalább is egyelőre, mert ha majd 300 kilométerenént meg kell állnod az elektronyos autóddal 1-2 órára, akkor az kicsit más lesz megint. ;-)

fhdgy 2022.08.29. 10:43:25

@Billy Hill: Zorán sem a megfelelő évszázad? -:)

A kommunikáció gyökeres átrendeződése járhat azzal, amit írsz, de járhat azzal is, hogy megkönnyíti egy újonnan érkezett beilleszkedését, Azon múlik a dolog, hogy ki mire használja a modern világ adta lehetőségeket ( amíg a modern világ nem dől a kardjába ).

fhdgy 2022.08.29. 10:48:31

@Billy Hill: Sok mindenem lehet még, de elektromos autót szinte kizártnak tartok.

Akkor tudnám csak elfogadni, ha egy benzines autó tankolási ideje, plusz egy kávé és újabb 600-700 km.-re elég töltöttség.

A másik: egy öreg Ford Mondeom van. Olyan körülmények között és úgy használom, hogy egy elektromos autó mindjárt eldobná az akkumulátorait.

SzZoole 2022.08.29. 11:06:19

@fhdgy: “ egy öreg Ford Mondeom van. Olyan körülmények között és úgy használom, hogy egy elektromos autó mindjárt eldobná az akkumulátorait.”

A kecskék vannak befogva elé és te vagy környék mikuláncsa? :)))

Vicc volt

fhdgy 2022.08.29. 11:08:24

@SzZoole: Majdnem!

Sokat járok vele földúton, most is megyek nemsokára, abrakot hordok, utánfutózok, stb.

SzZoole 2022.08.29. 11:44:36

@fhdgy: “ Sokat járok vele földúton, most is megyek nemsokára, abrakot hordok, utánfutózok, stb.”

Mármint a kecskékkel, vagy a mond e ó-val? :-)))

fhdgy 2022.08.29. 11:57:31

@SzZoole: A döntést rád bízom!

Bár, most egy kicsit elgondolkodtam. Jó, alapban a Mondeoval járok a leírt esetekben.

Van viszont egy kis kitaposott gyalogút szinte végig a kertben, ahol a kecskék vannak. Alap ugye a fű, ebben van a kis gyalogút. Azt vettem észre, hogy a kecskék libasorban közlekednek ezen az úton, tehát nem mennek bele a fűbe, kivéve, ha legelnek.

Ez azt is jelentheti, hogy egészen könnyen betaníthatók lennének arra, hogy az úron kell közlekedni. Kéne egy megfelelő méretű kocsi, aztán mehetne a kecskefogat!

Van egy idei kiskecském, jó már elkerülte a 30 kg.-ót és nagyon szelíd. Ha nem lenne kerítés meg kapu, ajtó, akkor mindig jönne utánam mint egy hűséges kutya. Ezt sem lehetne nehéz betanítani. Jelenleg ez a legszelídebb, de a felnőtt kecskék is mind szelídek. Szerintem egy hónap bőven elég lenne őket bekocsizni.

SzZoole 2022.08.29. 13:11:48

@fhdgy: szívmelengető ahogy a kecskéidről áradozol :-)

Mit is lehetne ettől többet kívánni, talán annyit; Ej ha még főzni is tudnának :-))

Az utóbbi csak vicc volt, tudod, a középső nevem, Sz. Bunkó Zoole :-)))

P.Elliot 2022.08.29. 14:13:30

@Billy Hill: Ebben csak egy problema van.

Az hogy a magyar, delszlav roman fiatal nem sokaig keresgeti, hallgatja az otthoni hireket hiszen itt el a masik orszagban, annak az aktualitasai fontosabbak, illetve szep lassan beleno ebbe, egyre kevesebb hazai oldalt nez es hallgat radiot, tevet.

Az itteni dolgok fontosabbak mert itt el, ebben kezd egyre jobban kepben lenni.Plane ha kezdi itthon erezni magat ami rendszerint el is jon, a gyerekeinek meg plane.

Azok hidd el az itteni mindennapok vilagaban elnek es abban nonek fel, abban erzik otthon magukat.

P.Elliot 2022.08.29. 14:29:21

@SzZoole: Az allatszereto embereknek az allataik is szemelyek, azok is, sok kulonb mint nemelyik ember.
A szeretetet is oszinten szolgaltatjak, nagy allatbarat vagyok es nem veletlenul.

A huseg is jo oldaluk, nagyon lehet oket szeretni mert visszaszeretnek.
Pontosan ez a baj ha az ember nagyon magahoz szoktatja oket/ es nem lehet nem szoktatni, nagy macskatarto vagyok, tudom ezt, bar minden allat ragad az emberre ha az szeretettel foglalkozik veluk, akkor nagyon nehez az elvalas mert az allat nem erti hogy mi tortent a szive szakad meg attol hogy nem latja a baratjat, gondozojat tobbe.

Aki nem kedveli az allatokat az ezt megerteni sosem fogja tudni.

www.youtube.com/watch?v=60g7D6QF1xM&t=417s

SzZoole 2022.08.29. 16:46:26

Eszembe jutott egy vicc;

“ A medvének szamócázni támad kedve és bemegy a szamócabokorba. A vadász épp arra jár. Meglátja a medvét, gondolja, lelövi, hazaviszi és mekkora hős lesz. Előrántja a puskáját...lő. Szétlövi az egész bokrot a medve körül, de a medvét nem találja el. A medve erre megfordul és azt mondja:
- Vadász! Most két választásod van...Vagy meghalsz, vagy leszopsz!
A vadász nem tud mit csinálni, hát leszopja.
Másnap biztosra akar menni, elviszi a duplacsövű sörétes puskáját. Célbaveszi a medvét...lő. Szétlövi a bokrot, a környező fákat, de a medvét megint nem találja el. A medve megfordul, és így szól:
- Vadász! Megint két választásod van...Vagy meghalsz, vagy leszopsz!
A vadász, hát...megint leszopja.
Harmadnap tényleg biztosra akar menni, felszerelkezik kézigránátokkal, aknavetővel még egy tankot is odavisz. Megdobálja a kézigránátokkal a medvét, bombázza folyamatosan, romba dől az egész erdő. A por leültével a medve még mindig állva marad. És így szól:
- Vadász!...Most őszintén...TE SZOPNI JÁRSZ IDE?!”

Csodabogár 2022.08.29. 17:02:41

@P.Elliot: Azt hiszem már írtam neked, hogy te mindent a saját szemszögedből nézel. Európa nem egy olvasztótégely, mint Amerika. Itt nem akar minden áron valaki beolvadni és büszke akármi lenni, mert itt mindannyian európaiak vagyunk és mellesleg, magyar vagy délszláv stb. Senki nem várja el senkitől a tökéletes integrálódást.
Tudom ez az amerikai magyaroknál és másként van. Volt szerencsém néhány lelkes amerikai magyarhoz. Szerencsémre találtam néhány nem integrálódottat is.
Kezdetnek ott volt az, aki, rögvest vissza disszidált Európába, miután elvégezte az egyetemet és állampolgár lett. A többiek ledolgozták ott az életüket, aztán haza jöttek.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.08.29. 19:18:22

@P.Elliot: az identitasrol ez a nagyon erdekes podcast ugrott be, erdemes vegignezni (egy Amerikaban elo indiai, egyiptomi es sved szuloktol Fra.o-ban szuletett fiatal srac beszelget errol)
www.youtube.com/watch?v=zFSu_VLWnwU

Relatív Articsóka 2022.08.29. 19:50:47

@Csodabogár: A többség boldogan él amerikában. Különósen most hogy ropog európa, magyarország gerince.

SzZoole 2022.08.29. 20:44:45

Lelki boldogok a tudatlanok…….lehet, hogy Európa ropog, de Észak-Amerika se érzi magát teljes biztonságban mert Putyin és Kína erősen fegyverkezik az északi sarkvidékén!

www.reuters.com/world/russian-arctic-capabilities-strategic-challenge-nato-says-stoltenberg-2022-08-26/

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.08.29. 22:09:27

@SzZoole: a fegyverkezes csak egy dolog, az atlag amerikai szvsz a kulpolitikaval nem nagyon foglalkozik. Ennel sokkal inkabb fontos szamukra az, ami a belpolitikaban folyik: ideologiak osszecsapasa leginkabb mostanaban...

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.08.29. 22:28:48

@SzZoole: ha akarsz egy nagyon jo elemzest a geopolitikai helyzetrol, akkor erdemes ezt a videot vegignezni! nagyon jo, kozertheto, es segit megerteni, mi is folyik (no pun intended :) a vilagban:
www.youtube.com/watch?v=ISHHe1Hu6d4

P.Elliot 2022.08.30. 01:18:03

@Csodabogár: Sajat szemszogombol nezek mindent? Persze, a jozan szemszogbol.

Remelem az neked is eszedbe jutott hogy ha valaki a maga szemszogebol lat csak dolgokat meg, az te vagy.

Feleslegesnek tartom ujra es ujra leirni s dolgokat, mit koptassam a szamat. Akkor jottunk ide ki amikor Amerika meg volt pakolva, az otthoni politikat szidalmazo, zsido es kommunistagyulolo regi vilagbeli alakokkal akik berugva buszken dadogtak el hogy kiket lottek a Dunaba.

Na, nekem ezek tiszta hanyinger tarsasag volt, nem is kertem beloluk.

Volt egy jo nagy csoport akik minden evben az osszejovetelukkor eloleptettek magukat, hehehe, mindig egy fokozattal feljebb, ilyen -amolyan szarados, ezredes, mittudomenmi, nem, a hideg kilelt volna kozejuk tartozni vagy akarcsak egy teremben az ilyen alakokkal. Sok vitez is volt koztuk, a legtobb/ zoldkartyaert hazasodo baratnom meselte hogy az oreg ferje otthon a Parlamentben unnepelyes korulmenyek kozott kapott vitezi rangot, irhatta a neve ele, na nem mert jart, 2000 dollart fizetett erte ahogy a tobbi alak is, ez lehetett vagy 20-25 eve.

Ne haragudj, ezek nekem nem tarsasag! Ilyen magyarokhoz tartozni eszembe sincs.

Lam csak, megis koptattam a szamat, igerem hogy nem hozom elo tobbet de te se!

P.Elliot 2022.08.30. 01:20:51

@Zsuzsi65: Podcast?
Utalom a podcast-okat, idorablok, olvasni szeretek mert azon repul a szemem vegig, vissza es vissza terhetek egy -egy dologra amit jobban megragnek.

Azert nem fogom elfelejteni, szakitok majd ra idot valamikor es megirom hogy mit gondolok felole.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.08.30. 04:13:47

@P.Elliot: oh, a podcast egyaltalan nem idorablo, beteszed a fuledbe a fulhallgatot, es mikozben hallgatod, gyorsabban megy minden, pl fozes, takaritas, barmi :) nem muszaj a youtube valtozatot nezni, a podcastok "klasszikus" modon is hallgathatok...
Egyebkent ezeknek a sracoknak a youtube channel-je szuper, erdemes belenezni. 20as evek kozepen kezdtek csinalni a videokat, es csak "fun" challengek"-kel kezdtek, "out of your comfort zone" dolgokkal. Aztan kinottek magukat, de a filozofiajuk azota sem valtozott: ugy gondoljak, az eletet akkor eljuk igazan, ha merunk kilepni a komofrt zonankbol, megismerunk kulturakat, embereket, szituaciokat...
Olyan helyekre jutottak el, ahova nem sokan, Afganisztantol kezdve, a mauritaniai sivatagon at Moldovaig. Remek story telling technikaval es profi video vagassal ezek a videok nagyon elvezetesek, csak ajanlani tudom mindenkinek (angol nyelvuek)

www.youtube.com/c/YesTheory

Határátkelő 2022.08.30. 07:42:03

Van új poszt, méghozzá nem is akármilyen: egy elképesztő kálvária története Hollandiából!

hataratkelo.blog.hu/2022/08/30/hollandiai_keseredes_szoba_2_fallal_1000_euroert

SzZoole 2022.08.30. 08:34:12

@Zsuzsi65: elég mérgezett egy társaság az, ahogy itt mondják az ilyenekre, oik-ok :-)

Relatív Articsóka 2022.08.30. 20:50:11

@Zsuzsi65: ideológiák?? az hogy a trampli ellop titkos iratokat a fehér házból? Az hogy a GOP vissza akarja fordítani az idő kerekét száz évvel? Ugyan.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.08.30. 21:24:19

@Relatív Articsóka: ennel sokkal tobbrol van szo, en egy kicsit szelesebb latokorben szoktam gondolkodni ;)
Ajanlom elolvasasra ezt a konyvet, nagyon jo!
The Storm before the calm (magyar szarmazasu a szerzoje btw :)

ABOUT THE STORM BEFORE THE CALM
*One of Bloomberg‘s Best Books of the Year*

The master geopolitical forecaster and New York Times bestselling author of The Next 100 Years focuses on the United States, predicting how the 2020s will bring dramatic upheaval and reshaping of American government, foreign policy, economics, and culture.

In his riveting new book, noted forecaster and bestselling author George Friedman turns to the future of the United States. Examining the clear cycles through which the United States has developed, upheaved, matured, and solidified, Friedman breaks down the coming years and decades in thrilling detail.
American history must be viewed in cycles—particularly, an eighty-year “institutional cycle” that has defined us (there are three such examples—the Revolutionary War/founding, the Civil War, and World War II), and a fifty-year “socio-economic cycle” that has seen the formation of the industrial classes, baby boomers, and the middle classes. These two major cycles are both converging on the late 2020s—a time in which many of these foundations will change. The United States will have to endure upheaval and possible conflict, but also, ultimately, increased strength, stability, and power in the world.
Friedman’s analysis is detailed and fascinating, and covers issues such as the size and scope of the federal government, the future of marriage and the social contract, shifts in corporate structures, and new cultural trends that will react to longer life expectancies. This new book is both provocative and entertaining."

www.penguinrandomhouse.com/books/252382/the-storm-before-the-calm-by-george-friedman/

Relatív Articsóka 2022.08.31. 17:38:05

Lindsay Graham lázadással, utcai harcokkal fenyeget ha trumpot lecsukják.

Nesze neked ideológia.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.09.01. 23:09:45

@Relatív Articsóka: ha nem CSAK a liberalis mediat olvasnad, akkor valoszinuleg kicsit arnyaltabb kepet kapnal :) sok mersekelt konzervativ ostobasagnak tartja Graham nyilatkozatait, es tudja, hogy az ilyen megnyilatkozasok csak tovabbi megosztottsaghoz vezetnek. De persze a fear mongering jol mukodik a mediaban mindket oldalon...
Tovabbra is ajanlom, hogy olvasd el a fent ajanlott konyvet! :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.09.01. 23:21:23

@Relatív Articsóka: ha nem akarod az egesz konyvet elolvasni ( bar nagyon jo) itt a lenyegenek az osszefoglaloja a szerzo altal
m.youtube.com/watch?v=8qbhWdorC4M

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása