oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2021. december 14. 06:30,  Pannonhalmától Finnországig és Svájcig 45 komment

2021. december 14. 06:30 Határátkelő

Pannonhalmától Finnországig és Svájcig

Noha a határátkelés az elmúlt bő másfél évtizedben lendült be igazán, azért korábban is sokan választották a külföldi életet, igaz, akkor még disszidálásnak hívták és mindenféle következményei (hazalátogatás tilalma, például) voltak. Szóval amikor régi osztálytársak találkoznak (mint a Kanadából hazalátogató Steve ezen írásában), akkor nem ritka, hogy több országból érkeznek a résztvevők.

cim_foto_phbences_hu.jpg

„Szeptemberi magyarországi látogatásunk fontos állomása volt két osztálytalálkozó. Az egyik Pannonhalmán, ahol a gimnázium első két évét jártam, a másik Budán, ahol végül érettségiztem, 60 évvel ezelőtt. Ezek a találkozó évente vannak, általában májusban. A Covid miatt a 2020-as találkozó el lett halasztva és az idei most szeptemberben zajlott le.

Pannonhalma

A ma virágzó Pannonhalmi Bencés Gimnázium a 30-as években épült, olasz segítséggel, és az ezer éves apátsághoz van csatolva. Az 50-es évek végén, amikor én itt oktatódtam, egyike volt azon kevés egyházi iskoláknak (számukat egy kezemen meg tudom számolni), amiket a kommunista rendszer, gondolom mutatónak, az egyház kezében hagyott. Bentlakásos vallási gimnázium (mint Pannonhalma) még kevesebb volt, tudtommal csak kettő: Pannonhalma fiúknak és a debreceni Svetits, leányoknak.

Ugyan az oktatás szigorúan az állami tanterv szerint folyt, politikáról szó nem volt és nem volt KISZ. Köztudott volt, hogy dacára az oktatás jó hírének, egyetemre ezekből az intézményekből jóval nehezebb volt bekerülni. Ez utóbbi tény volt a fő oka, hogy sokan (köztük jómagam), a második év után tanulmányaikat máshol folytatták.

A pannonhalmi találkozó szeptember végén történt, a nejek is meg voltak hívva és egy éjszakát itt lehetett tölteni a kollégiumban, ahol éppenséggel a diákok nagy része távol volt, mert “szabad hétvége” volt.

Ezt a bentlakás miatt vezették be, ugyanis manapság itt szombatonként is van oktatás, és így lehetséges, hogy havonta egy hétvégén kettőnél több szabadnap áll a diákok rendelkezésre, amikor sokan haza tudnak menni.

Az én időmben ilyesmi nem létezett. Hazamenni az iskolaév alatt csak a karácsonyi, a húsvéti és a nyári szünetben volt lehetőség. Mondanom sem kell, hogy akkoriban a szombati oktatás a norma volt.

Az Apátságot Géza herceg alapította 996-ban. Ha a Győrt megkerülő autópályán vezetsz tiszta időben és jó a szemed, láthatod délre a 280 méteres „Kupacot” (a diákok viccesen így titulálják) és az arra épült templomot. Érdemes letérni, és a kb. 30 kilométerre levő műemlék templomot, a hozzátartozó neves könyvtárat és bencés monostort, valamint a környéket megtekinteni.

pannonhalma_foto_ismeretlen_civertan_grafikai_studio.jpg(Fotó: Ismeretlen - Civertan Grafikai Stúdió)

Az Apátság és a Kollégium szerencsecsillaga a rendszerváltozás után nagyot emelkedett. Látható, hogy komoly pénzeket fektettek be, az egykori épphogy megtűrt oktatási intézmény ma virágzó vállalkozás.

Az apátságot profi módon vezetik. Az idők során neves borászat alapult, van borkóstoló, rangos étterem (ez most a Covid alatt nem üzemel), van mikró sörfőzde, virágzó gazdaság és nem utolsósorban az épületeket (úgy a műemlékeket, mint a kollégiumot) felújították.

Mikor én itt tanultam, az 50-es évek végén, kemény volt az itt lakó diákok élete, mondjuk hasonló az angol boarding school mintájához. Az alsó osztályba járók nagy termekben aludtak, reggelente csak hétvégeken volt meleg víz, amikor is egyszer egy héten zuhanyozni lehetett, és egyszer egy hónapban fürdeni. A koszt csapnivaló volt.

Manapság persze van meleg víz, és láthatólag egy szakértő szabja meg, mit szolgálnak fel az ebédlőben. A kollégium padlástere be lett építve, eredményeként az alvótermek méretét le tudták csökkenteni, így ma az alsóévesek is kevesebben alszanak egy teremben.

Egy csodálatos új fedett sportlétesítményt építettek a hegyoldalba. Az oktatók egy része ma civil, nem szerzetes, ezeknek (és családjaiknak) házakat építettek.

Az egész ma egy érdemes turisztikai célponttá vált, (ugyan mindig is az volt) és ami a legfontosabb, az itt végző diákok nem szenvednek megkülönböztetést, amikor felsőoktatási intézményekre pályáznak.

A budai Rákóczi Ferenc Gimnázium

Ez a találkozó szeptember elején zajlott le, rögvest érkezésünk után. Miután a szülői tanács anno nagy nehezem jóváhagyta kérelmemet, hogy Pannonhalmáról hazajöhessek, anyám, aki családunkban a nadrágot viselte, a Rákóczi Gimnáziumot választotta, mint a „legjobb” budai oskolát.

A Rákóczi jóval nagyobb volt, mint Pannonhalma, ott két párhuzamos osztály volt, itt öt. Ez is, az is csak fiúkat „szolgált”. A diákok java a Rózsadombról és Pasarétről jött, tehát nem egy fontos pártfunkcionárius fia járt ide, de a többség az erre található értelmiségi és a háború előtti közép-/felsőosztály ivadékai voltak.

ii_rakoczi_ferenc_gimnazium.jpgNa, megtaláljátok a képen a szerzőt?

Pannonhalmáról jőve azonban, ezt a gimnáziumot akadémiailag könnyebbnek találtam, és persze élveztem a nagyobb szabadságot iskola után és hétvégeken.

Osztályunkba jó pár neves úszó és vízilabdás járt, amit a Császár és a Sportuszoda közelsége magyarázhatott. Egyik osztálytársam, aki menő úszó volt, még nyugaton is járt és mesélte az ottani jóval nagyobb forgalmat, az esti neonfényeket, és azt az akkoriban még számunkra elérhetetlennek tűnő világot.

Hatvan év után

Elszaladtak az évek, 78 évesek lettünk, legtöbben nyugdíjasok, unokákkal. Egy jelentős részünk már nem képes a találkozón részt venni, mert nincsen köztünk, de vannak olyanok is, akik nem jönnek, mert talán nem élvezik az ilyen eseményeket.

Külföldön élők is akadnak bőven, főleg a Rákócziban végzettek közül. Egy Svájcba ment fogorvosi diplomájával, egy másik egy svéd egyetemen tanár, míg talán a leghíresebb, aki mindig hegedűjével járt az iskolába, Finnországban telepedett le, ahol az ország zenei oktatásában jeleskedett.

A Pannonhalmán végzettek közül végül, aki akarta, elérte a felsőbb végzettséget, ha egypár év késéssel is. Sok osztálytársam, mindkét iskolából, dolgozott külföldön, amikor ez már lehetséges volt. Egypáran meg is látogattak annak idején itt Kanadában, akkoriban Torontóban éltünk.

Akad nem egy politikus, és fontos ember. Osztálytársaimmal, mindenkivel rangra és státuszra tekintet nélkül, nagyon szívesen jövök össze, ha (hála a rendezőknek) erre alkalom adódik.”

(Nyitókép: phbences.hu)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr5016782890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lóváry Lóránt vállalkozó 2021.12.14. 07:53:06

A harmadik sor fentről és balról a második a Pistabá’ :-)

Oktatódtam, hmm, érdekes szó, soha nem hallottam még, lehet csak én vagyok oktaótlan :-)

Narina 2021.12.14. 08:49:00

Nagyon élveztem a cikket! Szívesen olvasom, ha még van kedve írni a szerzőnek. Az iskolai életről, miben volt másabb a két iskola és ezt, hogyan élte meg. Valamint, ezután a külföldre távozás!

fhdgy 2021.12.14. 09:24:02

Hallomásból úgy tudom, hogy Esztergomban is volt egyházi iskola.

A falumból tudtommal ketten is ott végeztek.

P.Elliot 2021.12.14. 11:55:56

Az also sor folottiben a 9-ik lehet, Varga istvan ha jol olvasom.

Jo iras, erdekes, nem sokat tudtam errol az iskolarol bar hallottam rola.
Heti 1 zuhany, havi egy kadfurdo?
Josagos Isten milyen szag lehetett ott a haloteremben!

Sosem ertettem hogy kolostorok, szerzetesrendek miert forditottak ilyen keves idot a tisztalkodasra hiszen egy tiszta, feludult test jobb kedvvel dicseri az Istent.
Jobban, frissebben is munkalkodik.

Meg a regi-regi idokben jo, nem volt szokasban meg a nem szerzeteseknek se nagyon de amikor a posztolo ott tanult hat az mar eleg mas szemleletu vilag volt ilyen teren.

Golf2 2021.12.14. 13:02:38

@P.Elliot: keves idot a tisztalkodasra...lehet hogy zavarta őket a vízóra pörgése.

sak ti 2021.12.14. 13:23:42

Nekem jövő év júniusban lesz az ötvenedik szentendrei ferences osztálytalálkozó, remélem eltudunk menni.

P.Elliot 2021.12.14. 13:40:26

@sak ti:
Remelem irni fogsz posztot rola...

sak ti 2021.12.14. 17:00:31

@P.Elliot: azt tudod hogy csak pénteken volt meleg víz a pesti bérházakban :)

fhdgy 2021.12.14. 18:00:16

@sak ti: De, akkor már több volt, mint a posztban állított kettő!

Arthamyr 2021.12.14. 19:10:22

@Hazafias hazafi: Ne keresd a kákán is a csomót Zolibá. :)

Arthamyr 2021.12.14. 19:11:43

@P.Elliot: "Sosem ertettem hogy kolostorok, szerzetesrendek miert forditottak ilyen keves idot a tisztalkodasra hiszen egy tiszta, feludult test jobb kedvvel dicseri az Istent." - Hát ettől majdnem könny szökött a szemembe! :D

P.Elliot 2021.12.14. 19:28:26

@Arthamyr: Nekem is konny szokott a szemembe a nevetestol a valaszoldtol....

Tudod finoman akartam fogalmazni hehehe, de az igazsagnak is megfelel.

Izzadtan, koszosan, netan meg vakarozva is nem lehet oszpontositani rendesen arra amit vegzel.

Munka, ima, tanitas, tanulas...

P.Elliot 2021.12.14. 19:29:59

@sak ti: Nem, nem tudtam, mi panelben laktunk ott mindig volt meleg viz.

Arthamyr 2021.12.14. 19:43:50

@P.Elliot: Egyébként lehet, hogy ezért főztek sört is a szerzetesek, hogy jobb kedvvel tegyék, amit tenniük kell? :D

P.Elliot 2021.12.14. 19:51:53

@Arthamyr: Gondolod hogy tobbet ert a sor a furdoviznel?

Valoszinu, legalabbis ferfiszemmel nezve.

sak ti 2021.12.15. 00:18:05

@fhdgy: voltak Piarok pesten is, esztergomban is.

Csodabogár 2021.12.15. 09:16:50

@sak ti: Remélem találkozunk, ha még élek.

Csodabogár 2021.12.15. 11:53:57

@Arthamyr: Az ötvenes nyomor időkben nálunk se volt állandóan meleg víz. Tüzelő se volt elég, pénz meg pláne nem. Így aztán esténként egy nagy fazék forró vízzel oldottam meg a tisztálkodást. Másnap reggel meg a röptében macskamosdás, jéghideg vízzel a jéghideg fürdőszobában. Nem kellett a melegvíz hiányától megkoszosodni.
56 után aztán lett melegvíz és én olyan lelkesen pótoltam az elmaradt forró fürdőket, hogy a bőrgyógyász eltiltott a fürdéstől.:-(

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2021.12.15. 13:57:40

@Csodabogár: meg elenken emlekszem a gyerekkori fafuteses furdoszobai 'bojlerre'. Muemlekhaz volt, par evvel kesobb lett a gaz bevezetve. Ott is volt par hidegvizes macskamosdasos reggel, szerencsere nem sokaig. Keso 70-es evek.

Golf2 2021.12.15. 14:34:33

@Csodabogár: 56 után aztán lett melegvíz...Nagy ára lett...

sak ti 2021.12.15. 21:33:15

@Golf2: Nálunk ugyan nem, viziváros, Bem utcai bérház.

btw Bem utca, bontják a Radecki laktanyát, ott volt az általános sulim,.
Majd a gázszerelő fölhúz oda is vmit..:(

CSOKKI MÁLNA 2021.12.16. 08:48:46

@P.Elliot: A honvédségnél is heti 1 zuhany volt.

Csodabogár 2021.12.16. 11:37:40

Iskolák. Most kerestem valamit és a kezembe akadt Emberem érettségi tablóképe 1947! Akkor még a Szegedi Kegyesrendi Városi gimnázium volt, amit én csak piaristának ismertem.
Minden esetre szerencsés koroszály volt, még végig járhatta mind a 8 osztályt, rendes tananyaggal és tankönyvekkel, ugyanabban az iskolában. Ilyesmi az én időmben, 6 évvel később, már csak álom volt.:-(

Lóváry Lóránt vállalkozó 2021.12.16. 16:06:52

@CSOKKI MÁLNA: így van, annak a sok büdös lábú tanyasi parasztnak, akinek esze-ereje annyi volt mint egy bivalynak, még a heti egy zuhanyra sem volt nagyon igénye, csak inni legyen mit :-)

CSOKKI MÁLNA 2021.12.16. 19:26:53

@Hazafias hazafi:

Ismerek hibátlan pedigréjű belpesti értelmiségit, aki még heti egyszer sem fürdik..:(

Lóváry Lóránt vállalkozó 2021.12.16. 20:18:55

@CSOKKI MÁLNA: biztos az öntisztulásban hisz az ismerősöd….

CSOKKI MÁLNA 2021.12.17. 14:55:10

@Hazafias hazafi: Sajnos ebben a hitében nem tudom megerősíteni..:(

taga20 2021.12.18. 16:06:51

@Hazafias hazafi: öntisztulás! öhöm;)

azé borisznak is kicsöngettek mostanság, ahogy olvasom.
kurvára bejött a brekszit:)))

taga20 2021.12.18. 18:54:10

@Hazafias hazafi: köcsög szeretlek, az ilyenek mijatt:)))

zenét szoktál? nesze egy;)

www.youtube.com/watch?v=QCp7-6NQeKo

taga20 2021.12.18. 18:54:14

@Hazafias hazafi: jó hely ez a blog, csak kicsit túl tolják a cenzúrát.

még szerencse, hogy minden nap benézek a szabad európába:)))

www.szabadeuropa.hu/Content/responsive/RFE/hu-HU/img/logo-compact.svg

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása