oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2021. november 13. 06:30,  Budapest határátkelő szemmel 82 komment

2021. november 13. 06:30 Határátkelő

Budapest határátkelő szemmel

Bevallom, mindig érdeklődve olvasom, milyen benyomásokkal gazdagodnak a Magyarországra látogató határátkelők. Érdekes ugyanis látni, mi az, ami szerintük jól működik, mi tetszik és mi nem. Így voltam Steve történetével is, ők most ősszel töltöttek egy hónapot Budapesten.

cim_2_4.jpg

„Augusztusban elhatároztuk, elég volt az otthon ülésből, hazalátogatunk Budapestre, ha törik, ha szakad. Nagyot változott a világ a Covid eredményeként, nem ugrálhatsz ide-oda, szerte a világban.

Kell papír, nem régebbi, mint 72 órás, minden határnál. Bizonyítvány, hogy a fertőzés nem lappang benned. Kell papír, hogy be vagy oltva megfelelően, plusz ezeket különféle honlapokra fel kell töltened.

Jaj annak, aki ilyesmikben nem járatos, avagy... horribile dictu... nincsen okostelefonja és computere, amivel utazik. Nem is tudom, hogyan bánnak az ilyennel a hatóságok. Karanténba dughatnak.

Van is mindennek eredménye, szerintem a világon a turistaforgalom nem lehet több mint az egyharmada annak, ami a járvány előtt volt. Pang a város, hotel- és vendégszoba található bőségesen, és jóval olcsóbban.

Sajnos rengeteg étterem és vendéglátóhely (főleg a minőségi kategóriában) tönkrement, avagy annak a szélén áll. Nincs nyitva a Gundel, a Mátyáspince, a Kárpátia, a Central Kávéház, hogy csak egypár ismertebbet említsek…

A repülőút – inkább a magyar útlevél

Jegyünk birtokában már az ottawai repülőtéren a bejelentkezésnél kellett a bizonyítványokat bemutatni, és az ügynök közölte, hogy kanadai útlevelünkkel bajunk lehet, mert Magyarország hivatalosan egyéni turistákat nem fogad be (hacsak nem sporteseményre, családi találkozóra, stb-re jön az illető, amiről ő nem tudott). Mondtuk sebaj, mert mi kettős állampolgárok is vagyunk, mire javasolta, a magyar útlevéllel mozogjunk belépéskor.

Torontóban a Zürichbe menő nemzetközi gép tele volt, maszkot kellett viselni mindvégig, ha netán félrecsúszott, hát a rosszkedvű Air Canada személyzet gorombán rád szólt. Zürichben ment az átszállás simán, talán mivel előzőleg az oltási adatokat a megfelelő honlapra feltöltöttem, és hiphop Ferihegyen találtuk magunkat.

Itt még forintot akartam venni, de a pocsék váltás és a tetejébe a 6%-os extra „kezelési költség” miatt ettől is elálltam. Volt egy kis euróm, amiből gondoltam a taxit majd fizetjük.
Ahogy belépsz a tranzitból Magyarország területére, két határőr áll és kérték a 72 órával azelőtt készült negatív PCR- (Covid-) tesztet.

Na, kezdtem ezt keresni a hátizsákomban, itt Kanadában ez fejenként 250 dollárba került, de ezt látván a határőr rám szólt, „tessék már mozogni”, a bizonyítvány látszólag nemigen érdekelte.

Tudtuk, 48 órán belül el kell mennünk egy „kormányablakhoz”, ahol hitelesítették kanadai oltáspapírjainkat és két héten belül egy Magyarországra érvényes igazolványt kaptunk, plusz egy másikat, ami az EU-ra is érvényes.

Köztünk legyen mondva, az igazolványunkat az égvilágon senki sem kérte ott tartózkodásunk alatt. Maszkot (orvosi rendelőkön kívül) az emberek csupán 10%-a viselt, a többi nem bajlódott ilyesmivel. A helybéliek, ha megemlíted mindezt, szarkasztikusan megjegyzik: „Magyarország már legyőzte a Covidot”. Feltételezem, ez egy idézet Orbántól.

Budán

Budán béreltünk egy nagy lakást, itt már háromszor is voltunk. Egy ír házastárs a tulaj, ahol az asszony magyar. Ezerháromszáz (US) dollárt fizettünk egy hónapra. Amolyan békebeli épület a Bimbó út elején a Statisztikai Hivatalhoz közel. Úri ház. Ilyesmit manapság nem építenek.

Gondolom, 1920-ban épült, 5 emelet, belső udvarral, ganggal. Nagy ajtó, tágas lépcsőház, az épület nyáron is hűvös mint egy templom. Van lift is, amit nálunk a múzeumban mutogatnának. Mi az első emeleten voltunk, nem használtuk.

A lakás jóval nagyobb, mint amire nekünk szükségünk lenne, van két hálószoba, nagy nappali, nagy ebédlő és külön nagy konyha. A szobák magassága 4 méter körül lehetett. Nagy ablakok, és franciaajtók.

A hely Buda, gondolom, a turistáknak olyan tetszik, ami a belvároshoz közelebb van, persze a 6-ossal és a 2-essel 15 perc alatt ott vagy.

Én a közelben jártam gimnáziumba. A Fény utcai piac 15 perc gyalog, a Mammut bevásárlóközpont és a Széna tér ditto. A szomszéd házban egy kis „francia süteményes” működik, a legjobb croissant-ok helyben voltak készítve kávéval szolgálva, a járdán volt két asztala.

Budai gyerek vagyok, nejem is… élveztünk itt barangolni: a Nyúl utca, a Marcibányi tér, a Városmajor, fent a Rózsadomb sincsen messze, csak felugrottunk a 61-es buszra, fent leszálltunk és lesétáltunk.

Mindenütt jómódú polgárok gyerekeikkel, kutyáikkal. Jó páran Volvókat, Merciket hajtanak… ja, tudom, vannak részei a városnak, amik nem ilyenek, de arra mi nem jártunk. Szóval egy kissé olyan dél-amerikai a kép, egyeseknek nagyon jól megy, másoknak nem annyira.

65 éven felül (és újabban 14 éven alul) a tömegközlekedés ingyenes. És gyakran járnak még a mellékvonalakon is, nem úgy, mint nálunk, Kanadában.

Az ingyenes utazás nyugdíjasoknak érvényes a vonatokra és a távolsági buszokra is. Csak elmégy a Déli pályaudvarra és felszállsz az óránként induló balatoni vonatok egyikére. Két óra múlva Balatonlellén leszállsz. A Balaton szépsége nem változott. Ha éppenséggel kalandosabb vagy, bérelhetsz itt egy biciklit és túrázhatsz.

Egy másik világ

Nem szabad elfelejteni felmenni a Budai hegyekbe. A Fogassal a hagyományos, ugyan manapság busz is van, ami gyorsabb. A Fogastól elsétáltunk a Normafához, onnan az Anna Kápolnához.

A síugrósáncok, de még a később épült hotelek sincsenek már meg. Csak a zöld és a kilátás. Innen le lehet ballagni a Disznófőhöz, ami be van kerítve és omladozik. Avagy a 21-es busszal elmehetsz a Szép Juhásznéhoz, ahol az úttörővasútnak a megállója van, és innen le lehet sétálni a Hűvösvölgybe, a Lipótmező mellett, ami már megszűnt, és közelében egy bevásárlóközpont épült.

Az egy hónap hamar elrepül. Lehetetlen minden itteni ismerősöddel találkozni, nosztalgiázni, politizálni. Na, majd jövőre mondod. Akikkel találkoztál, megérinted könyöküket (Covid van!) és mégy a dolgodra. Hasta la vista! És mész vissza a másik világodba.”

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr1216749758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Arthamyr 2021.11.13. 09:36:24

"Maszkot (orvosi rendelőkön kívül) az emberek csupán 10%-a viselt, a többi nem bajlódott ilyesmivel." - Ez teljesen normális, ha egyszer nem kötelező.

Irbisz 2021.11.13. 09:39:04

"Budai gyerek vagyok, nejem is… élveztünk itt barangolni: a Nyúl utca, a Marcibányi tér, a Városmajor, fent a Rózsadomb sincsen messze, csak felugrottunk a 61-es buszra, fent leszálltunk és lesétáltunk.

Mindenütt jómódú polgárok gyerekeikkel, kutyáikkal. Jó páran Volvókat, Merciket hajtanak… ja, tudom, vannak részei a városnak, amik nem ilyenek, de arra mi nem jártunk. Szóval egy kissé olyan dél-amerikai a kép, egyeseknek nagyon jól megy, másoknak nem annyira."

egy kis helyesbités, itt nem jópáran járnak Volvókkl és Mercikkel, hanem elég sokan a különféle prémiummárkákkal, és tele van a zöldrendszámos e-kocsikkal a környék, mintha valami pénzesebb német nagyváros jó részén téblábolna az ember. Itt lehet élni, még közelitőleg Nyugaton is érzi magát az ember. Ha hazaköltözés óta nem itt laknék, depressziós lennék, annyira nagy a kontraszt Bp és általánosan a fejlett Nyugat-Európai viszonyok között. Bármely random német, osztrák kisváros élhetőbb és komfortosabb, mint Bp. 90%-a. A járvány miatt elterjedt home office nekem ezért kifejezetten áldás, nem kell lemennem a hegyről. Sajna mostanában ezt nem tehetem meg, 2 nap bent 3 otthon távmunka a tartós felállás, szerencsére jelenleg senki nem szól a mostani újra romló helyzetben, ha hetente 0,5-1 napot vagyok csak bent.
Mindenestre a 2, 12. kerület nagy része remek, pár elit terület a belvárosban, Zuglóban, 11. ker-ben, de a nagy része a városnak elkeseritő és siralmas. Élni gondolom még inkább, mint átutazni rajta ...
De hogy még ezek az elit 2. 12. kerületi környékek se Nyugaton vannak, azt onnan látni, hogy az utak állapota sok helyen olyan, hogy bajor háromszámjegyű, vagy szám nélküli mezőgazdasági utak sokkal különbek :(. A másik meg az, hogy annyi ócska, igénytelen, rozsdás keritést és elhanyagolt kertet látni, hogy a közöttük lévő sokszázmilliós, milliárd közeli villák, luxus lakóparkok ellenére egyből rájönni, ez bizony ott se Nyugat, ahol van pénz. Az van, igényesség már nem annyi.

Csodabogár 2021.11.13. 10:14:21

Érdekes, hogy az említett éttermek bezárását észre se vettem, pedig elég gyakran járunk, szerintünk jó, vendéglőkbe.
Szemlátomást Steve sem halt éhen, mert igen sok jó vendéglő van. Nem a régről itt maradt fényes nevüeket kell keresni. Mátyás pincéről tudtam, felújítják, ami már alaposan ráfért. Szerintem Pest legutálatosabb turista csapdája volt már a szocializmusban is.

Útlevél. Már covid előtt is előnyösebb volt a magyar személyi igazolvánnyal utazgatni Európában, mint az amerikai útlevéllel. Emberem igen gyorsan rájött, mikor ő felakadt én meg simán átsétáltam az ellenőrzésen. Persze nem tudom a kanadaival mi a helyzet.

dikusz. 2021.11.13. 13:03:20

A Mátyás pince már a covid előtt bezárt.
És ha jól tudom- csak azok a 65 éven felüliek utazhatnak ingyen, akik magyar állampolgárok, magyar igazolvánnyal rendelkeznek, vagy EU-s állampolgárok.

Congeria 2021.11.13. 13:14:46

Budapestet pont azért is szeretem, mert nem Nyugat-Európa. Magyarországot évszázadok óta kirabolták, miből lenne olyan, mint a gyarmatokkal felhízlalt Nagy Britannia, Francia ország, Belgium, Hollandia,Spanyolország, vagy a Marshall segéllyel talpraállított Németország, hogy csak a főbbeket említsem. Magyarországról mindig csak vittek el, most is pl. az egész kiskereskedelem profitja külföldre áramlik, pedig lenne elég pénzes befektető a jobb és baloldalon is. Soha nem fogjuk "utolérni" Nyugatot, ezt kár mindig felhozni.

Steve nagyon felületesen intézi el , Budapest sok-sok más szépséggel dicsekeszik még. Múzeumok, fürdők, uszodák pl. A sok szép műemlék ház, a Vár. A Nagyvásárcsarnok is különleges élmény. Az említett éttermek nem a legjobbak közé tartoznak, mindenkit lebeszéltünk a látogatásukról.

Ha "Párizs megér egy misét", akkor Budapest megér egy jobban szívből fakadó cikket egy igazi rajongója tollából,

Csodabogár 2021.11.13. 13:22:00

@dikusz.: Nekik van magyar útlevelük, így semmi gond. Főleg, hogy a kutya se ellenőrzi.

Csodabogár 2021.11.13. 13:25:40

@Congeria: Steve nem rajongó, ő nosztalgiázott egyet főként Budán. Tisztelem, hogy nem kezdte el az átlag dumát, miszerint mindenki rosszkedvű, udvariatlan és derékig a szemétben járunk. Na meg persze mindenhol átverik a külföldieket.

bízwax 2021.11.13. 13:52:39

@Csodabogár: Itt is földi, ott is földi a pesta úrral :)

Idén kimarad ez a tor túra, 3 hét múlva jamaica lesz, talán visszafelé nem kell majd a covid cp kopp kopp

bízwax 2021.11.13. 15:33:13

@Arthamyr: Kóbor is így gondolta.

Csodabogár 2021.11.13. 17:10:38

@bízwax: Nem kötelező. Mi mindig nagy örömmel jöttünk haza és remekül éreztük magunkat. Repülés 1 óra 20 perc volt. Nekünk ez az út volt mindig az igazi karácsony. Pedig akkoriban még messze nem volt ekkora élet mint most. Igaz a szinházak jobbak voltak, de lehet, hogy mostanra én lettem nagyon válogatós.

Arthamyr 2021.11.13. 18:23:57

@bízwax: Állítólag be sem volt oltva... Ami egyébként szintén érthető, a kölyökkutyák és a kisgyerekek sem mind oltatnák be magukat, ezért ezt a döntést nem is bízzák rájuk.

FutureFry 2021.11.13. 19:02:35

“ … maszkot kellett viselni mindvégig, ha netán félrecsúszott, hát a rosszkedvű Air Canada személyzet gorombán rád szólt …”
Annak ellenére, hogy a jegyvásárláskor egyértelműen le van írva (tehát a publikum tudja előre mik az utazás feltételei), ez (pláne Amerikában) jelenleg igen sok konfliktus forrása. Valamennyire (számomra) meglepő módon jobban mint az, hogy pl. továbbra is le kell venni a cipőt az átvizsgálásnál (jó mondjuk ez utóbbitól - és pár más procedúrától - eltekintenek, ha valaki “TSA Pre-Check”-kel rendelkezik). Legutóbb egy nagydarab szakállas (olyan “Sons of Anarchy” típusú) karaktert (és a barátnőjét) láttam provokatívan sokszor állon (de sohasem az orron) viselt maszkkal egy repülőút során (a maszkjukon valami Trump-os maszkellenes felirat volt, nem tudom pontosan mi (a fene se akarta hosszan bámulni :))). A személyzet nem szólt rájuk (gondolom igencsak belefáradtak már ebbe az extra konfliktussal járó munkaköri feladatba).

Arthamyr 2021.11.13. 19:05:01

@FutureFry: "pl. továbbra is le kell venni a cipőt az átvizsgálásnál" - Mindig? Európán belül utazva csak szúrópróbaszerűen, néha vetették le.

FutureFry 2021.11.13. 19:26:35

@Arthamyr: Igen még mindig. Kivétel ha valaki 75+ vagy gyerek, vagy - ahogy említettem - rendelkezik “TSA Pre-Check”-kel, akkor viszont (szinte) soha.

élhetetlen 2021.11.13. 21:22:22

@Csodabogár: „derékig a szemétben járunk”. Csak poén, nem tudom, emlékszel-e, tavaly vagy tavaly előtt volt, napokig cikkeztek arról, hogy tarthatatlan a helyzet, mert (talán) a Gellért hegyen szétszórva a szemét a gyűjtők körül, és persze a hajléktalanokat gyanúsították. Aztán rajtakapták a „tettest”, egy varjú volt. Kirámolta ami neki nem kellett, hátha talál valami ehetőt.
Nem mondom, hogy Budapesten rózsás a helyzet, míg dolgoztam, és cigiztem is, csak azt tudtam tenni, hogy a cipőm talpán elnyomtam a csikket, azután átsétáltam vele a parkon, és három zebrán, ott volt az első szemetes.
A térdig érő szemét Párizsban volt (már negyven éve), a Montmartre alatt volt egy olcsó bevásárló utca, ott este hatra már tényleg térdig ért, de a metró megállóban is. Nem lettem koszos, ezek csak lebontott, eldobott csomagolóanyagok voltak, amivel nem akarták otthon tölteni a kukát.

Arthamyr 2021.11.13. 21:46:04

@FutureFry: "Még" mindig? Mióta? Európán kívül utazva sem nagyon kellett levenni a cipőt (bár ez a cipő fajtájától is függ). A Covid óta csak egyszer repültem, de akkor sem kellett levenni.
Szóval ez most Covid vagy USA specifikus, esetleg a kettő kombinációja? :)

nyuszigonosz 2021.11.13. 22:06:02

Budapest 2021 szeptember vége október eleje az én szememmel:
csodás. Elsösorba Budán tartózkodtam.

Nem láttam szemetet sehol, mufurc népekkel sem találkoztam, velem szemben mindenki kedves volt.
A parkok csodásan rendezve, egyszerüen nagyon szép öszi ottlét volt.

Mostani ott tartózkodásom alatt még tömegközlekedtem is - ezeddig minden ottlétem alatt saját kocsit használtam, most csak az oda és onnan haza utazasra plusz egy délután - a Lánchíd felújításával járó várható dugók miatt. 72 órás bérletet váltottam az is rendben volt, mint minden.
Budapest nekem a legszebb arcát mutatta, mint általában szokta. :-)
A pár nap alatt volt nyári melegtöl kezdve szakadó esön keresztül hideg szélviharig minden, a végén még felhöszakadás is, de akkor már az autópályán voltam Budapestet elhagyva éppen.

Egyetlen egy dolog nem tetszett: sajnos nem kaptam sehol! Budapest 2022 falinaptárat, merthogy még nincs, a másik válasz: az nem szuvenír, olyan nekünk nincs.
De az, mondtam én ilyen válasz esetén, hiszen egy egész évig nézzük, ha megvan és klassz ajándék is. Ezen pár belvárosi üzletben elgondolkodtak, vagy lehethogy nem, de kedvesen úgy tettek, mintha igen. :-)

élhetetlen 2021.11.13. 22:14:07

@FutureFry: „továbbra is le kell venni a cipőt az átvizsgálásnál” . És ez mióta van? Igaz, az utolsó tíz évben már nem röpködtem, de előtte Európán belül, és Afrikába gyakran, de még csak nem is hallottam erről. Ez egy ártatlan bőrcipőre is vonatkozik, vagy csak egy fémmel kivertre, ami alkalmas lehet arra, hogy a tulaj arra fogja a kapu csörömpölését, miközben a gatyájában fegyvert rejt? Életem során egyszer kerültem gyanúba, én át a kapun, a táskám a másikon, kiszedtek a sorból (itt Ferihegyen), hogy van valami a táskámban. Egy percen belül szabadultam, mert azt kértem, mondják meg, mit láttak, úgy könnyebben megtalálom. Megmondták, így azonnal beszolgáltattam a neszesszeremben levő zsilettpengét, ami már évek óta ott volt, azzal szoktam megigazítani a körmömet, ha beszakadt. Ha nem mondják meg, még mindig kereshetném a veszélyes tárgyat a táskámban, vagy elmaradt volna az út.

élhetetlen 2021.11.13. 22:36:04

@nyuszigonosz: Hogy mi van, mi nincs. Nincs hógömböm. (Ez az üveggömb, hópelyhekkel). Jó pár éve Tihanyban, gondoltam veszek egyet az apátsági templommal. Az összes ajándékboltba bementem, nincs. Volt gizai piramis hóban, és akármi, tihanyi templom nincs. Azt hiszem, nem vagyunk normálisak. Magyar Turisztikai Ügynökség van, egy Magyarországról szóló naptár nincs. Ha szemétkedni akarnék, mondhatnám, hogy vehettél volna Kiszel Tünde naptárat, mert az van, és az is magyar, (de azzal senkit nem büntetnék).

Csodabogár 2021.11.13. 23:13:22

@élhetetlen: Nagyváros szerintem mindig kicsit szemetes. Két éve nyáron, egy vasárnap délután betévedtem a belvárosba. Tele volt turistákkal és szeméttel. A szemetesek mind dugig tele voltak és körülöttük állt a szemét. Nem voltam rest, még aznap írtam a főkefének, hogy ugyan milyen ez már,, a mi szép városunkban, Kaptam is udvarias választ, miszerint tőlük a hétvégi szemét ürítést nem rendelték meg, ergo nincs szemét ürítés hétvégén. No akkor még Tarlós ült a városházán.
Mostanában nálunk van széthordott szemét, szintén varjak. Tőlem a második házba valami új iroda vagy mi költözött, kicsi a kuka, erre kiteszik zsákban a szemetet. A varjak meg szórakoznak. Előbb utóbb ráveszem magam és bemegyek hozzájuk, ha nem veszik maguktól észre mi van az utcán..

Csodabogár 2021.11.13. 23:22:18

@élhetetlen: Most az elmult 3 évben mi se repkedtünk, de az idén is kiszedték a körömreszelőmet. Ugye életszerű egy 86 éves öregasszony amint egy körömreszelővel terroristát játszik és eltérití a repülőt. Berlinben rögvest vettem egy újat, az is a kézi táskámban volt, de Berlinben ez senkit nem érdekelt. Különben is sokszor tapasztaltam, hogy a vizsgálók napi hangulatától függ a dolog. Régebben sokat kötöttem és egy 8-10 órás út gyorsabban telt ha nem tétlenül üldögéltem. persze körkötő tűm volt és soha senkit nem izgatott. Aztán egyszer itt Pesten kihuzatták velem a kötésből a tűt. Kint vettem újat, felszedtem a szemeket és haza fele nyugodtam folytattam a kötést.
Az viszont biztos, hogy 8 órás útra nem vállalkoznék maszkkal. A múlt héten szünetben ott hagytam az előadást a színházban, mert mint kiderült hirtelen rájuk jött, hogy maszk kell. Mikor a jegyet vettem, szó nem volt maszkról.

élhetetlen 2021.11.14. 00:53:34

@Csodabogár: „Ugye életszerű egy 86 éves öregasszony amint egy körömreszelővel terroristát játszik és eltérití a repülőt.”. Persze, el tudom képzelni. Te is el tudod képzelni, gondolom, hogy bemegyek a pilótafülkébe, lefogom a pilótát, megkeresem a vénáját és elnyiszálom egy zsilettpengével, közben megfenyegetem a másodpilótát, hogy ő is így jár, ha nem oda viszi a gépet, ahova akarom. A buszos út biztonságosabb. Szicília, oda busz, vissza félig hajó, félig busz, és a kézimunka. A buszon nem kobozták el a tompa végű gobelinvarró tűmet.
Ez már csak sztorizás, egy kicsit kilógtam a csoportból. Nem ott kaptunk szállást, ahova ígérték, de ez csoportos útnál benne van a pakliban. Hegytető, du. ötig kisbusz a strandra. Lekísértek a szobába, elhúztam a függönyt, egy betonfal az ablak előtt. Na, ezt nem, recepció, reggel jön a tulaj, csak vele tudom megbeszélni. Jött, aztán megbeszéltük, hogy tud tengerre néző szobát adni, ha ráfizetek 2000 forintnyi összeget. Nem naponta, hanem egész hétre. Röhej. A többiek ott kóvályogtak a hallban, mert gyalog elmenni sehova nem lehetett, én meg a 20 nm-es teraszomon a tengert nézve szelektáltam a köveimet, mert mindet nem tudtam volna hazahozni. Aztán az egyik utastárs megkérdezte, hogy hol lett volna a szobám. Ja, mellettük, de egy hétig ki lehet bírni. Nem azért fizetek egy útért, hogy éppen csak ki lehessen bírni a szállást. Szóval, kicsit utáltak. De hazafele a buszon legalább tízen odajöttek megnézni, hogy mit varrok. Mese vége, érezd jól magad.

FutureFry 2021.11.14. 01:14:22

@élhetetlen: @Arthamyr:
Kb. 20 eve van ez a cipőlevetés az amerikai reptereken (a fent általam említett - jóval utána bevezetett - kivételekkel): azóta mióta a “shoebomber” bepróbálkozott [1]. És igen, ez főleg amerikai sajátosság (legalább is én nem emlékszem, hogy az USA-n kívül valaha is le kellett volna vennem a cipőmet (talán egyszer (jó régen) Amszterdamban?)). Még, jó hogy az “underwear bomber“ [2] óta nem kell azt is levenni :))

[1] www.fbi.gov/history/artifact-of-the-month/december-2020-richard-reids-shoes
[2] archives.fbi.gov/archives/detroit/press-releases/2011/underwear-bomber-umar-farouk-abdulmutallab-pleads-guilty

élhetetlen 2021.11.14. 01:24:31

@FutureFry: Köszönöm a választ. Hiába van Google, amiről soha nem hallottál, arra nem keresel rá.

Congeria 2021.11.14. 04:25:32

@Csodabogár:

Tőlem 2019-ben vették el a szemöldök csipeszemet Kubában. De azt legalább megértettem, szegény nőnek nagy kincs lehetett.

Arthamyr 2021.11.14. 07:34:43

@Csodabogár: "Nagyváros szerintem mindig kicsit szemetes." - Ez nem szükségszerűen igaz. Jól látható, hogy sok nagyvárosnak van olyan része, ami nem szép, rendezett, tiszta és olyan is, ami egy lepukkant gettó (és az arányok városonként is változnak). Talán azon múlik, hogy kik és mire használják az adott városrészt, meg milyen a szabályozás, karbantartás.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.11.14. 09:22:58

@Arthamyr: USA-n belul mindig le kell venni. Egy jo hete repultunk Los Angelesbol Kauai (Hawaii) szigetre, akkor is ez volt a rutin.
Apropo, akartok Hawaii (Kauai) posztot? :)

dikusz. 2021.11.14. 10:40:06

@nyuszigonosz: A Deák téri Képesbolt, ahol lehetett jóval az év vége előtt kapni következő évi naptárt, idén júniusban végleg bezárt. Ott bizony olyan minőségű falinaptárakat is lehetett kapni, ami igencsak megfelelt szuvenírnek.

nyuszigonosz 2021.11.14. 10:44:49

@dikusz.: Azt is kerestem, csak már nem volt sehol. :-(

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2021.11.14. 12:05:45

@nyuszigonosz: haver evek ota keszit sajat fotoibol Budapest ejjel, Budapest nappal, Videk stb. naptarakat, minden kulfoldi ismerosunk, aki jart ott, ilyet kapott. Sajnos, mindig eleg keson keszulnek el, de ha iden is lesz, atkuldjem a FB elerhetoseget?

nyuszigonosz 2021.11.14. 12:08:37

@kisrumpf: Kedves vagy, de nem, köszönöm.
Közben beszereztem már elég falinaptárat - szeretem öket. :-)
Így 2022-ben nem lesz Budapest, hanem mások.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2021.11.14. 12:19:33

@nyuszigonosz: probalkoztam :-)

Nalunk szuvernirkeppen egy Balaton korvonalaval diszitett mely bogre valt be, kek zomanccal van kitoltve, igy leirva eleg giccsnek tunik, de szerencsere nem az. Ezt hoztuk el emlekkent es egy balatoni megmartozast. S a plakatok, te jo eg, de hat az a rezsim.

nyuszigonosz 2021.11.14. 12:32:01

@kisrumpf: Nekem lényegében sehonnan sem szuvenír kell, a falinaptárakat szeretem és mivel sehol nem voltak hát próbálkoztam szuvenír üzletekben is, hátha... de ott sem volt semmi.

BizA-i-Rr 2021.11.14. 12:42:29

@FutureFry: Kb 100 TSA ellenőrzésből talán 3x kellett cipőt levenni. Igen, sok ember automatikusan veszi le, teszi a szalagra, habár ezt senki se kéri.

P.Elliot 2021.11.14. 12:43:08

@Zsuzsi65:
Nem is lehet kerdes.
Ide azt a posztot, mindig erdekes es jo leirasokat szoktal adni.

A tobbieknek; ugy szeretnek olyan posztokat olvasni hogy hogy telik el egy nap a videken eloknek kulfoldon, belfoldon, akik jobbjara gazdalkozassal/ is/ foglalkoznak, mit jelent ez munkaban, mennyire szeretik vagy csak muszajbol de megcsinaljak.

Kirandulo posztokat hogy ki hova ment mit latott barmelyik orszagban.

Jon a karacsony, unnepi posztokat hogy hogy keszulnek ra, hogy keszultek az "osok", etelekrol, a hangulatrol, az uj orszagrol, modern karacsonyokrol is ami egeszen mas mint a regi volt, egy ismerosom egy barban toltotte a karacsony estet ami itt nem olyan nagy unnep mint odahaza volt es olyan vidam leirast adott rola hogy hol amultan hallgattuk, hol irigyen hogy na, igy is lehet!

Allatok karacsonyarol is hogy ki hogy rontja a kedvencet. Mi van szokasban orszagokban ezen a teren, szoval a mindennapi eletrol is.

dikusz. 2021.11.14. 12:51:29

@nyuszigonosz: A Képesbolt azért is volt jó, mert adott év első hónapjaiban már töredékáron lehetett kapni mindenfélét. Egy baj volt ezzel az üzlettel, hétköznapi vásárlóknak túl drága volt, de az igaz, hogy az áruik minőségiek voltak, és sok külföldi járt oda vásárolni.
Én nagyon sokáig vettem ott olyan naptárokat, amelyek nem sokkal voltak nagyobbak egy gyufásdoboznál.
Semmire nem voltak jók, de minden lap hátoldalán receptek voltak, többet olvasgattam azokat, mint a naptárrészét...:)))

De a nagyobb hipermarketekben azért voltak szép falinaptárak már szeptemberben is

P.Elliot 2021.11.14. 12:52:57

@nyuszigonosz:
Falinaptar?

Mindig kuldenek a szervezetek, gazmuvek, az ugyved es adobevallast csinalo, az orvosok akikhez kozom volt, stb...gyenged figyelmeztetes hogy en is beloled elek, emlekezz ram ha kell a szolgaltatasom.

Ebben a kategoriaban vannak szep komoly naptarok, vannak kicsik, zsebnaptarok.

Altalaban egyet felnyomok a falra az iroasztalom fole ami nem tul nagy, lelkesen beirom hogy mire kell emlekezni az elso 2 honapban.

Utana mar ures, most piiantottam ra hogy hol van kihajtva, hat juliusban, azota nem is lapoztam tovabb.

A telefonomra teszem ra hogy mikor mit kell intezni, valahogy a falinaptar eltunoben van nalunk.

Tavaly az ugyvedem olyat kuldott hogy nyomdahibas volt, a decemberben, ossze voltak keverve a napok, marmint a szamok.

Az egesz csalad mulatott rajta hogy az ugyvednel meg a naptar is hazudik.

A naptarkeszito elnezte, az ugyved meg szinten csak akkor vehette eszre ha ugyan hasznalta amikor eljott a december...

Egy azert mindig ki van teve holmi disznek szerintem de nem sokat foglalkozunk vele.

P.Elliot 2021.11.14. 12:57:07

@Congeria: Azert egy szemoldok csipesszel is lehet peldaul szemet kiszurni ha eleg lokott a melletted ulo peldaul es kifigyeli a kello pillanatot, manapsag nem lehet biztos az ember semmiben sajnos...

P.Elliot 2021.11.14. 13:01:43

@Csodabogár:
Nalunk a mosomedvek pakoljak ki a kukat ezert mi lezarjuk egy gumis valamivel amitol nem lehet felnyitni, kizarolag akkor van nyitva amikor kihuzzuk az utcara szemet szedes napjan.

Madarakat meg nem lattam bar a strandon a siralyok mindent kiszednek a nyitott szemetesbol.

nyuszigonosz 2021.11.14. 14:17:39

@dikusz.: Na én is vettem már ott falinaptárakat, söt azthiszem legutóbb már szeptemberben - a családban is szeretik öket, nem csak én. Ezert is célirányosan kerestem öket: na és már nem volt az üzlet.
Igen ismerem az ilyen apró tépkedös naptárkákat is, két családtagnak én küldöm minden évben, vagy viszem el. :-)

@P.Elliot: Persze a biztosítók itt is adnának, ha bemennék emiatt vagy akármi más miatt éppen oda :-) Valamikor a benzinkutakon is, gyógyszertárakban is meg különbözö helyeken is volt ingyen falinaptár, de: nekem nem az akármilyen ezt azt reklámozó falinaptár a kedvencem, hanem hát olyan, ami tetszik, mindennemü reklám nélkül.
Egy évben volt egy óriási egy méter x hetven vagy 80 centi AUDI naptáram, na az tényleg fantasztikus volt.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2021.11.14. 14:35:19

@P.Elliot: nalunk szulovarosomban sokat szorakoztak azon a mepek, hogy az is.ert nyomdasznal egyik evben a Nagypentek szombatra esett :-D

Nalunk az autoscsoport is csinal naptarakat, minden naphoz jo nagy rubrika, lehet jegyezgetni a rendeleseket. Azok szamomra a leghasznosabbak.

Vagy a tajkepesek... meg is nezem, van-e valami klassz a kepeslapboltban, lassan ugyis fel kell adni oket (kozben rakerdeztem, iden nem lesz Bp-es naptar, en pedig ajanlgattam :-/)

P.Elliot 2021.11.14. 14:48:53

@nyuszigonosz: Meteres naptar?

Na azt en is kitennem a falra mar csak a moka kedveert is.
Olyat meg nem kuldott senki.

P.Elliot 2021.11.14. 14:50:40

@kisrumpf:
Nagypentek szombatra?
Hehehe....

Congeria 2021.11.14. 14:54:19

@P.Elliot:

Igazad van, de erre a golyóstollak még jobban alkalmasak.

P.Elliot 2021.11.14. 15:08:02

@Congeria:
Erre nem is gondoltam, tenyleg...Mifele vilagban elunk hogy mar mindentol felni kell?

Csodabogár 2021.11.14. 15:27:41

@dikusz.: Erre szoktam mondani, hogy ami jó az bezár, megszűnik, kivonják a forgalomból stb.:-(((

Csodabogár 2021.11.14. 15:34:46

@P.Elliot: Itt elvben csak a kukában lehet kitenni a szemetet, amit a varju nem tud persze felnyitni. Ezek az újak, nem kértek nagyobb tartályt, hanem simán kirakják a tartály mellé zsákban. Azzal aztán a varjak remekül elszórakoznak. Be fogok csengetni a jövő héten, ha nem takarítják el az utcáról a szemetet. Megint nem fognak szeretni, de ez engem nem érdekel.

P.Elliot 2021.11.14. 15:36:50

@Csodabogár: Jol teszed.

En is szolnek erte.

Bandibacsi34 2021.11.14. 17:09:48

Hat ez n"Nesze semmi fogd meg jol!" interju volt..

FutureFry 2021.11.14. 17:56:16

@BizA-i-Rr:
Az én tapasztalatom (mióta a szabály létezik (~20 éve)) a TSA web-oldalán leírtakkal egyezik: “… unless you have TSA PreCheck®…you will have to remove your shoes …” [1]. Vagy, ha valaki 12-/75+ éves, akkor (kb. 10 éve): “… You may leave on your shoes and light jacket during screening. …” [2]/[3]. És aki nem a kivételek közé tartozik, és nem veszi le, annak (a tapasztalatom szerint) szólni is szoktak (hogy vegye le). Igaz már egy jópár (~5) éve (mióta van TSA PreCheck-em) nem különösebben figyelek erre, szóval lehet, hogy azóta lazult a betarttatás (és sokan csak “megszokásból” veszik le a lábbelijüket). Mindenesetre véleményem szerint a TSA sok szabálya (mint ez is) a “security theater” kategóriába esik, azaz csak a nagyközönség biztonság _érzetét_ növeli (vagy próbálja növelni). Ahogy Bruce Schneier mondta (a 9/11 utáni korszakról): “… “Only two things have made flying safer: the reinforcement of cockpit doors, and the fact that passengers know now to resist hijackers. …” [4].

[1] www.tsa.gov/travel/travel-tips/fashion-dos-and-donts-while-going-through-checkpoint
[2] www.tsa.gov/travel/special-procedures/screening-passengers-75-and-older
[3] www.tsa.gov/travel/special-procedures/traveling-children
[4] www.theatlantic.com/magazine/archive/2008/11/the-things-he-carried/307057/

Ekrü 2021.11.14. 19:32:45

" Maszkot (orvosi rendelőkön kívül) az emberek csupán 10%-a viselt, a többi nem bajlódott ilyesmivel. "-Minek hordanák,ha egyszer nem kötelező? Ahol kell ott mindenki felteszi.
"Szóval egy kissé olyan dél-amerikai a kép, egyeseknek nagyon jól megy, másoknak nem annyira."- Ez NEM csak Dél-Amerikai sajátosság.Aki rendszeresen utazik szerte a világon az tudja,hogy minden nagyvárosnak van elit és nyomornegyed része.Ez alól nem kivétel egyetlen nyugat-európai nagyváros sem. Csak a nyugat-európai országokban hiányzik az a gazdagabbak iránti féktelen irigység ami a hazai balliberális oldal sajátja. Az a bizonyos "dögöljön meg a szomszéd tehene is" .

2021.11.14. 19:32:48

@Arthamyr: velem mindig levetetik a cipöt Europarat is , pedig fel cipőt hordok. Mániám a bugatt márka, lehet hogy csak irigyek

Motorogre 2021.11.14. 19:33:00

Egyhavi élmény alapján nagyon felületes beszámoló, látható hogy nem útiélmény írás szándékával érkeztek a Kedves Vendégek - de lett légyen bármilyen is a poszt, üdvözöljük, érdekes színfolt.

Congeria 2021.11.14. 21:14:34

@nyuszigonosz: @P.Elliot:

Mar a 60-as, 70-es években is gyönyörű művészi nagy méretű naptárakat lehetett kapni. Ahogy emlékszem, évente csak egy bizonyos volt, válogatott témával. Nem emlékszem, hogy hol lehetett kapni, de rémlik, hogy a Váci utcában az Idegennyelvű könyvesboltban vásároltuk. Volt pl. Csontváry, Kovács Margit, Herend, népművészeti téma, stb. Nagy méretű, bizony méteres. Később bővült a választék, méret. Édesanyám küldte rendszeresen, a legszebbet a bejárati ajtóval szemben tettem.
A korai évek, amikor csak egyfajta volt és vártuk, mikor jön ki, mert bizony elkapkodták, produkálták a legszebbeket.

P.Elliot 2021.11.14. 22:59:31

@Congeria:

A hatvanas evekben gyerek voltam meg, a hetvenes evek elejen jottunk ki, otthon nem volt sajat lakasom hogy naptart vegyek-tegyek ki a falra, azert volt otthon de nem emlekszem hogy milyen.
Valoszinu hogy egyszeru, atlagos mert ha nem az lett volna akkor emlekeznek ra.

0dzsud0 2021.11.14. 23:30:42

@nyuszigonosz: Ilyenkor lehet esetleg rendelni. Pl. ők szerintem vállalnak ilyet: www.bomoart.hu/

kék madár 2021.11.15. 04:36:38

arrol, hogy hogy telt az egy honap majd a kovetkezo postban ir?

krumplimackó 2021.11.15. 07:13:43

No és akkor milyen is Budapest? Mert azonkívül hogy egyesek Mercivel járnak meg Volvóval(ahogy a világban mindenütt egyébként) ezen túl nem sok minden derül ki...

nyuszigonosz 2021.11.15. 09:00:08

@0dzsud0: Köszönöm, de ebben az esetben nem tervezek rendelni, közben megvannak már a jövö évi órási fali naptáraim, majdnem az összes. :-)
Ott, helyben szerettem volna ilyet venni, ha már ott voltam.

odamondó 2021.11.15. 10:13:54

Ezt a kampány bejegyzést a fidesz tisztújítón írta valamelyik elvtárs?

Ennyi standard baromságot... Az utolsó bekezdés pedig csak hab a tortán... Egyértelműen mese az egész.

AlexAston 2021.11.15. 10:14:02

Azokért a bezárt helyekért amúgy sem kár. Simabturista csapdák voltak. A jó éttermek amúgy is a külvárosában vannak sokszor.
Persze a jó mindenkinek mást jelent.

Congeria 2021.11.15. 11:26:05

@P.Elliot:

Én is fiatal lány voltam, de emlékszem az otthoni életünkre. Nagyon különleges volt, azért emlékszem rá, a 60-as évek elején a Medimpex vagy hasonló, csak az ő dolgozóik számára, Szász Endre grafikái orvosi műszerekről. Persze akkor még nem volt se nem olyan ismert, se nem felkapott, mint később, de akkor is már különleges volt. Amikor vagy egy évtized után már én vettem a szobámba a híres , bizarr női fejekről készült naptárt, az volt az ő első, a festményeiből valami. Sokáig kedvenceim közé tartozott.

arandanos 2021.11.15. 13:00:58

@nyuszigonosz: Októberben már szokott lenni naptár, de inkább írószerboltban érdemes keresni.

arandanos 2021.11.15. 13:01:04

@Ekrü: "... ami a hazai balliberális oldal sajátja"
Fenét, az egész nép sajátja.

midnight coder 2021.11.15. 14:05:08

@Congeria: "Budapestet pont azért is szeretem, mert nem Nyugat-Európa. Magyarországot évszázadok óta kirabolták, miből lenne olyan, mint a gyarmatokkal felhízlalt Nagy Britannia, Francia ország, Belgium, Hollandia,Spanyolország, vagy a Marshall segéllyel talpraállított Németország, hogy csak a főbbeket említsem."

Ez nem pénzkérdés. Nálunk az átlagpolgár tahó. Nézz körbe egy random pesti utcán: kutyaszar, kutyahúgy, szemét. Eleve ennyi kutya szerintem rajtunk kívül csak az araboknál van. Az pedig, hogy a bunkó parasztja a kukától 5 méterre eldobja a sörösdobozt nem pénzkérdés. A litvánok sem sokkal gazdagabbak mint mi vagyunk, még sincs az egész országban annyi szemét szétszórva mint egy random pesti utcán.

midnight coder 2021.11.15. 14:05:26

@Csodabogár: "Nagyváros szerintem mindig kicsit szemetes. Két éve nyáron, egy vasárnap délután betévedtem a belvárosba. Tele volt turistákkal és szeméttel. A szemetesek mind dugig tele voltak és körülöttük állt a szemét."

Kicsit kijjebb akkor is ott áll a szemét ha tök üres a kuka. És az már külön bónusz amikor a kultúrember a földhöz vágja a pálinkásüveget mert csak. Az viszont már tényleg pénzkérdés amikor a vakolat lemászik a falról a Deák tér közepén is. Talán kicsit kevesebb stadion kellene és több felújítás és akkor nem úgy nézne ki a város egy nyugati társához képest mint egy lepukkant balkáni koszfészek. Hogy aztán az egészet "díszítõ" hajléktalanokkal, drogosokkal, és más kétes elemekkel mit lehetne csinálni arról már lövésem sincs. De ebbõl a putriból soká lesz Bécs.

0dzsud0 2021.11.15. 14:05:39

@odamondó: Miért lenne? Sűrűn járjuk gyalog a várost a feleségemmel, nagyon gyakran megállapítjuk, hogy milyen gyönyörű ez a város. Nem csak Buda. Imádom a Múzeumkertet, a Palotanegyedet, az Állatorvosi Egyetem környékét, az Andrássy utat, a Fővám teret, meg az egész V. kerületet. Vagy nagyon szeretek akár csak a Bálna mellett megállni a korlátnál és átnézni a BME főépületére. Nem tökéletes, van hova fejlődni, de miért ne lehetne kitörő lelkesedéssel szeretni, és miért ne lehetne élmény idelátogatni? Én rendkívül örülök, hogy itt élhetek, mert nem sok fővárosban lenne kedvem ezen kívül. Londont, Prágát és Rómát pl. nagyon szeretem, de mondjuk Párizsba, Bécsbe, Amszterdamba vagy Koppenhágába még turistaként sem rohanok vissza (Párizs és Bécs határeset, mert előbbit illetően pl. a Louvre-ban pár hétig el tudtam volna lenni, de maga a város engem rettenetesen taszít, Bécsben meg van évente pár koncert, amiért szívesen kimegyek, amúgy viszont kifejezetten nem kedvelem, legélhetőbb város ide vagy oda). Szóval szubjektív ez, és nem csak a fejlettségi szinttől függ. Nem tudom megmagyarázni, de én valamiért például Kijevet is nagyon megszerettem. :)

Csodabogár 2021.11.15. 17:16:19

@kék madár: @0dzsud0:
Akinek nem felelt meg a poszt, írjon jobbat. Amúgy meg elolvasod vagy nem, semmi nem kötelező. Reklamálni meg pláne nem.

Csodabogár 2021.11.15. 17:24:31

@midnight coder: A város úgy általában nem néz ki úgy mint egy kosz fészek. Írtam én már hajléktalanok miatt is, mert szerintem nem kell párna és paplan közt hortyogni világos nappal a belváros közepén. Nos azóta ott még soha nem láttam hajléktalant. Írni kell megfelelő helyre nem itt dühöngeni!
A házak állapota, sok múlt azon, hogy az a drága Antall kormány eladta az összes budapesti ingatlant, bagóért. Esélyt nem adott a volt. talán még létező, tulajdonosoknak. Viszont szélesre tárta a sötét üzletelés előtt a kapukat.

0dzsud0 2021.11.15. 20:46:09

@Csodabogár: És ezt nekem miért címezted?

Shanarey 2021.11.15. 20:46:48

@FutureFry:

Velem az övet vetetik le, főleg Magyaroroszágon. A Security csaj megcsodálta az övemet, mert gyors kioldós csatlakozója van. :-) Ja és a random algoritmusnak köszönhetően, 10-ből 7-szer besípol, és át leszek világítva :-)

Congeria 2021.11.15. 22:04:39

@midnight coder:

Van valami kevés igazság abban amit mondasz, de a tahó proli szemetel, nem a parasztok.

Csodabogár 2021.11.16. 08:26:52

@Shanarey: Emberemmel is mindig levetetik, amit azért nem igazán értek. Jól látható fém csatja van, tehát majd sipol. Ember 91 éves és nem annyira egyszerű vissza fűzögetni az övet. Persze segítek neki ha hagyja, de tök fölösleges kekeckedés. Akár csak a lehelet könnyű selyemsál ami mindig van rajtam, de vegyem le! Aztán szólok, hogy a térdem sipolni fog, látják a röntgenen is, de azért egy nő mindig végig taperol. Nagy hülyeség az egész cirkusz amit csinálnak.

Shanarey 2021.11.16. 20:40:36

@Csodabogár:

Azért csinálják, hogy a népet ezzel nyugtassák meg. Ha én is egy elcseszett bombahajigáló lennék, simán megtudnám oldani, hogy felrobbantsam magam, egy repülőgépen. De nem vagyok az, így ez érdeklődés hiányában elmarad.

Muscari 2021.11.16. 20:48:15

@Arthamyr: nálunk Angliában sem kötelező, de az emberek közel fele hordja. Illetve attól is függ, hogy milyen üzlet. A Poundlanban sokkal kevesebben hordják, mint a M&S-ben. Ebből mindenki vonja le magának a megfelelő következtetést.

Én mindig felteszem, a munkahelyen úgyis rajtam van 12 órát naponta, már olyan mindegy, hogy a boltba is hordom meg akkor, amikor buszra vagy taxiba szállok.

Muscari 2021.11.16. 23:35:15

@Csodabogár: nálunk a tengerparti városok belvárosában, ahol nincsenek kukák, sirálybiztos zsákokat adtak a lakosoknak, abban kell kitenni a szemetet. Olyan anyagból van kb, mint a zsákszatyor. Ezek nem egyszer használatos, hanem tartós zsákok, tépőzárral.

Muscari 2021.11.16. 23:36:47

@Ekrü: szóval az egyszerű fideszes falusi néni nem irigyli a gazdagokat, csak a libsi? Hm.

Tiroli 2021.12.08. 09:31:33

@kék madár: én is ezt vártam, ez csak egy bevezetőnek tűnt.

kék madár 2021.12.13. 22:31:22

@Csodabogár: kerek engedelyt meghunnyaszkodni, ne haragudj, hogy egy se fule-se farka poszthoz hozzaszoltam, a hozzaszolas kategoriaban. Teljesen meg vagyok zavarodva, mit kepzelek magamrol. Ezentul ha barmi eszembe jut egy posztrol ami nem pozitiv, akkor addig csondben maradok amig nem irok en egy sajat posztot, utana pedig meg inkabb csondben maradok, nehogy felbosszantsalak

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása