oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2021. november 17. 06:30,  Magyarként Angliában felnőni 51 komment

2021. november 17. 06:30 Határátkelő

Magyarként Angliában felnőni

Már több mint másfél évtizede, hogy Magyarország az Európai Unió tagja, így tulajdonképpen már felnőtt egy generáció, aki gyerekként került ki külföldre és ma már akár a húszas éveiben jár. Vajon hogyan tekintenek ők magukra? Miként használják a nyelvet? Ennek járt utána egy határátkelő, Olaszországban és Angliában élő testvérpár, Luca és Márti.

gyerekek_testverek_foto_pixabay_com.jpg

„A Mamák Külföldön Podcast legújabb epizódjában egy testvérpár a vendégünk. Eszter és Tomi története azért érdekes, mert ők gyerekkorukban költöztek ki Angliába és arról mesélnek, milyen magyarként külföldön felnőni.

Valamint arról, hogyan történik egy többnyelvű családban a magyar nyelv és kultúra továbbadása. Két összetartó testvér, példaértékű szülők, és egy szerető család életébe fogtok bepillantást kapni. 

Luca: Mielőtt belemennénk az élettörténetetekbe, ti minek tekintitek magatokat, inkább magyarnak, inkább angolnak, vagy ez nem is fontos? 

Eszter: Számunkra ez nem kérdés, nekünk annyira természetes, hogy mi magyarok vagyunk. Akárki megkérdezi, a válasz rögtön az, hogy magyar, minden hezitálás nélkül. 

Ugyanakkor érdekes, hogy mi itt, Angliában érezzük inkább otthon magunkat, az angol nyelvvel, az angol környezetben érezzük magunkat kényelemben. És amikor hazamegyünk, akkor eltart egy jó pár napig visszaszokni a nyelvhez, a körülményekhez, tehát ez fura és viszonylag ezt korán már így éreztük. Tomi, te mit fűznél hozzá? 

Tomi: Igen, egyértelműen magyar a gondolkodásunk, az identitásunk. Kicsit valahol a semmi földjén, mert nekünk a megalapozó évek Magyarországon történtek, de már az életünk háromnegyed részét itt töltöttük. 

Szóval mi otthon magyarul beszélünk, meg nekünk nagyon fontos a magyar nyelv, a magyar kultúra, a magyar identitás. De ugyanakkor itt ismerjük a dzsungel törvényeit, itt tudunk mindent sokkal könnyebben elintézni, szóval ez egy érdekes kérdés, de egyértelműen magyarnak érezzük magunkat. 

Márti: Ezzel kapcsolatban behoznék egy saját tapasztalatot. Amikor megszólalok olaszul itt Olaszországban, és egy idegen hallja, ahogy olaszul beszélek, akkor néha megkérdezik, hogy nem vagy olasz ugye? Az első pár évben abszolút az volt a válaszom, hogy nem, nem, mert magyar vagyok. De az utóbbi pár évben meg néha azt mondom, hogy de, merthogy olasz is. Veletek nem fordul elő, hogy amikor valaki megkérdezi, hogy angolok vagytok, akkor igennel feleltek? Nekem ez furcsa, mert azok is vagytok, nem? 

Eszter: Azok is vagyunk, és mivel mi kicsik voltunk - Tomi majdnem 8 volt, én meg 11 és fél éves, amikor kijöttünk - még szinte akcentus nélkül meg tudtuk tanulni a nyelvet. Sokan el is csodálkoznak, akikkel beszélünk angolul, hogy mi nem echte angolok vagyunk, hiszen ez a kiejtésünkön nem érződik. Ilyenkor szoktuk mondani, hogy magyarok vagyunk, viszont nagyon régóta itt élünk. Tehát én mindig így magyarázom. 

Luca: Na de akkor kicsit foglaljuk is össze, hogyan is kerültetek ki. Elmondásotok alapján, anyukátok volt inkább világjáró, az ő munkája révén sikerült az egész családnak kijutnia és ő volt az, aki jobban be tudott illeszkedni. Anyukátok maga is külföldön élt pár évet fiatalon, 56-ban menekültként Ausztráliában élte tinédzser éveit a szüleivel, majd az apja (nektek nagyapátok) munkája miatt mégis hazaköltöztek. De azalatt a pár év alatt ő megtanult anyanyelvi szinten angolul és megszerezte azt a tudást, azt az érzést, hogy máshogy is lehet élni, mint ami Magyarországon van. Tudom, hogy édesanyátok 2017-ben elhunyt, de nekem úgy tűnt az elmondásotok alapján, hogy anyukátok példaképként maradt meg nektek. Felnéztetek rá mindig is? 

Tomi: Ez egy kényes téma számunkra, de igen, az édesanyánk példakép a számunkra, és még mindig nehéz elhinni, hogy már nincs velünk. Édesanyánk is, és édesapánk is mindketten abszolút példaképek, mert csodálatos családot alakítottak, kiegészítették egymást, és nekünk gyönyörű gyerekkorunk volt. Most, hogy már mi is szülők vagyunk, és belekóstoltunk ebbe a szülői felelősségbe, most kezdjük egyre jobban értékelni, meg felfogni, hogy mit is tettek a szüleink. 

Eszter: Igen, az édesanyánk egy bálvány a szemünkben, egy igazi vezér. Ő nagyon irányította a családot, és ez úgy hiányzik, nehéz egy anyátlan anyának lenni. 

A beszélgetés folytatását az alábbi videón tudjátok meghallgatni. 

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

(Fotó: pixabay.com)

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr5216757106

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

P.Elliot 2021.11.17. 13:40:29

Hogy minek erzi magat egy gyerek az elsosorban a szuloktol fugg hogy mennyire tartottak meg bennuk hogy ok magyarok es nem az adott orszagbeliek.
A gyerek mennyire fogadja meg ha mar masutt no fel, azokhoz huz hiszen koztuk el, elfogadja az eletformat, nyelvet, ott erzi magat otthon.

Mi van ha valaki 1-2 eves koraban jon ki, illetve iskolaskoron alul.
Azok azert jobban belenonek az orszagba, ha nem jarogatnak haza vagy nem jonnek a rokonok eleget akkor nemigen fogjak magukat magyarnak tartani hiszen az egesz gyerekkoruk, iskolaskoruk az adott orszagba fogja beolvasztani oket.

Nem olyan nagy baj, Magyarorszagon is van eppen eleg mas nemzetisegu bevandorlo, illetve voltak regen, nemetek/ svabok/, lengyelek, stb...akik magukkal hoztak a gyerekeiket aztan azok mar magyarok lettek.

Keveredik a vilag, mivel en egy kevert vilagban elek nekem tetszik ez a sokfeleseg, tobb emberbol valo osszetetel.
Itt ha megkerdezel egy amerikait aki tudja az osoket hogy mibol all, szepen felsorol mindent amibol szarmazott de amerikainak tartja magat.

fhdgy 2021.11.17. 13:55:49

@P.Elliot: Csak egy kis követ az állóvízbe!

Ha valaki azt mondja, hogy magyar, tudja egyáltalán, hogy mi az, hogy magyar?

Nekünk annyi rokonunk van, japánoktól kezdve asszírokon, hunokon , finneken át, meg hát mi a Sziriuszról jöttünk.

Akkor most kik is vagyunk?

P.Elliot 2021.11.17. 14:03:29

@fhdgy:

Nem is tudom kik vagyunk...
Majd kesobb jovok addig elgondolkozok rajta mert megyek az orvoshoz gyogyszert iratni, mar elindultam de vissza kellett fordulnom mert a nap olyan elesen sutott hogy egy metert nem lattam elore pedig szeretek nyitasra koran odamenni.

Eddig nem is volt baj de a kis hidat lezartak javitas miatt 6 hetre, ezelott 5 honapja es meg most sincs kesz, / egy dolgozik 8-an meg nezik stilusban, es jol korbe kell menni.

Addig talald ki hogy minek erzed magadat, hehehe.

Megyek ujra probalni hatha a nap mar eltakarodott odebb...

Visceroid 2021.11.17. 14:49:27

Gyertek haza fiatalok! Viktor vár! Ő nem változott, ő már akkor is itt volt, amikor a szüleitek kimentek és még itt is lesz, bár a kiccsaládja már lelépett. Pénzt hozzatok!

Csodabogár 2021.11.17. 16:30:34

@fhdgy: Én mindig is és változatlanul sima magyarnak érzem magam,. Mi a sima? minden ideológiától mentes. Nem dőlök se jobbra se balra, ma is ott vagyok ahova születtem, világnézetileg is!

fhdgy 2021.11.17. 17:08:55

@Csodabogár: Értem én, értem, csak azt nem tudom, hogy mit jelent a sima magyar.

Késhegyig menő viták folynak még a honfoglalásról is. A nyolcszázas évek végén volt vagy kettős honfoglalás volt?

A honfoglalás előtti időről ne is beszéljünk. A magyar úgy nevezett őstörténet kész káosz és röhej. Finoman fogalmazva is habókos, magas beosztású emberek homlokegyenest ellentmondó dolgokkal jönnek elő. Mintha versenyeznének, hogy ki tud hülyébbnél hülyébb ötletekkel előállni.

Szerintem csak egy dolog a biztos, az, hogy itt vagyunk és mi tudunk egymással beszélni. Hogy értjük is egymást, az sokszor erősen kétséges. -:)

P.Elliot 2021.11.17. 19:25:07

@Visceroid: Az elnoki kiscsalad ugye nem vekony penztarcaval lepett le ellentetben a tobbivel?

Csodabogár 2021.11.17. 22:39:14

@fhdgy: Azt hiszem már írtam itt is egyszer, hogy mikor a harmadik féle történelmet kezdtük tanulni az iskolában, dühösen haza mentem és mondtam az apámnak, hogy adjon már egy könyvet, amiben az igazi történelem van leírva. akkor elmagyarázta, hogy olyan könyv nincs és nem is lesz. Így aztán mindent meghallgattam és az iskola után simán kidobtam az emlékezetemből. Nem érdekel nem is foglalkozom vele. Ha látok valami érdekeset, elolvasom és kész.
Soha nem voltam lelkes honleány, nem drukkolok extra a magyar sportolóknak, igaz másnak se. Egyéni sportokban pl. tenisz műkorcsolya stb. annak drukkolok aki a legjobban tetszik.

P.Elliot 2021.11.18. 00:04:12

@Visceroid:
Irto jo megjegyzes volt, penzt hozzatok, hehehe....

P.Elliot 2021.11.18. 01:36:29

@Csodabogár:

A tortenelmet mindig a gyoztesek irjak, a vesztesek ha megis gyoznek utana ok irjak at megint.

Hogy mi az igazsag azt ugyan ki tudna teljesen!

Nagyon lelkes honleany en sem vagyok de ha magyarokat latok sportban vagy akarmiben, tiszta szivbol szurkolok nekik hogy nyerjenek.

Egyebkent en is ugy vagyok hogy annak szurkolok aki a jobb de a magyarokkal kivetelezek!

Andy73 2021.11.18. 10:24:13

@fhdgy: Schafer, Schon, Lang, Kleinheisler, Nego, Hollander: csak néhányan a magyar válogatott tagjai közül. Ennyit a honfoglalás körüli vitákról. Pest a 19. században még német nyelvű város volt, a törökök alatt szinte elnéptelenedett, utána a bevándorlókkal épült újjá, ahogy szinte az egész ország.

fhdgy 2021.11.18. 10:37:15

@Andy73: Értem, és el is fogadom, de akkor miért verjük fél téglával a mellünket?

Fogadjuk el, hogy ezek, ilyenek vagyunk és kész!

Nincs miért szégyenkeznünk!

Miért akarunk valami olyan nimbuszt magunknak, ami nincs is?

fhdgy 2021.11.18. 10:43:35

@Csodabogár: Én a versenysportra már allergiás vagyok. Nem arra, ha egy konkrét személy sportol, hanem arra, ha ebből "ügyet" csinálunk.

Nemzeti ügyet csinálni a versenysportból, nem más mint pótcselekvés.

Egy sportoló sikere az ő sikere és nem a nemzeté, népé.

Szegény Mári néni vagy János bácsi, akik éppen hogy csak megélnek, mit lát, mit érez ebből?

Andy73 2021.11.18. 11:28:45

@fhdgy: Mari nénit lehet, hogy nem különösebben izgatja a sport, de János bácsi valószínűleg örül, ha egy jó meccset lát, és a magyar válogatotthoz akkor is lehet érzelmi kötődése valakinek, ha nem nacionalista. A lengyel-magyar meccs például nekem nagyon tetszett, szép győzelem volt, még akkor is, ha már sajnos nem volt igazi tétje a továbbjutás szempontjából.
A válogatott tagjai pedig természetesen magyarok, akkor is, ha esetleg egyébként az őseik pl. német származásúak - a névsorral csak arra akartam utalni, hogy a Kárpát-medencében a honfoglalás óta már elég nagy etnikumi keveredés volt, de ez természetesen más országokról is elmondható.
A sport egyébként fontos dolog, a csapatsportok egyrészt szórakoztatást és izgalmakat is nyújtanak, másrészt a sportolók példát mutatnak a küzdeni tudásból, a gyerekeknek példaképeik lehetnek és talán őket is sportolásra, mozgásra bírják.
János bácsi lehet, hogy már csak egy sörrel nézi a fotelből a meccset, de a gyerekek és a fiatalok még rávehetők a sportra és a mozgásra.

konrada 2021.11.18. 12:49:51

@fhdgy:
Magyarnak lenni nem genetika, hanem identitás kérdése. (Pont úgy, mint a példálózott amerikai.)
Ezért is lehet a két legmagyarabb költőnk közül az egyik színszláv, a másik meg sokadfelmenőig zsidó, és sorolhatnánk végtelen azokat, akikről tudjuk, hogy nem volt ősmagyar őse, de mégis nagyobb magyarok voltak a mellüket féltéglával verőknél.

...de persze magyarnak lenni azért annál több, mint magyarul írni és beszélni: az identitás.

Golf2 2021.11.18. 12:57:15

@Andy73: nem volt igazi tétje ...még szerencse.

fhdgy 2021.11.18. 12:58:29

@Andy73: Ezt mind elfogadom/elfogadnám, ha nem mennének őrült pénzek ÉRTELMETLENÜL sportra, holott lenne sokkal fontosabb helye másutt.

A focira megy a legtöbb. Mit értünk el vele? Szinte semmit.

Lengyelország legyőzése, egy a lengyelek szempontjából tét nélküli meccsen?

fhdgy 2021.11.18. 13:03:11

@konrada: Apám egy szlavóniai magyar faluban született. Ott az öregek még arról beszéltek, hogy ők szittya magyarok. Az a falu az Árpád házi királyok óta létezik.

Én 87-ben nem disszidáltam Németországba, csak 2001-ben mentem dolgozni, útlevéllel.

Örököltem valamiféle genetikát vagy inkább csak identitástudatot?

Én magyarnak tartom magam, csak csendben, ott belül!

fhdgy 2021.11.18. 13:05:01

@konrada: És ne feledkezzünk meg azokról sem, akik nem magyarok voltak, de vérüket ontották, életüket adták e hazáért!

konrada 2021.11.18. 13:32:01

@fhdgy: Akkor mi ebben egyetértünk. Lehet valaki genetikailag magyar (bár ahogyan leírták, ez azért elég ritka, hiszen már a honfoglaláskor is kevert nép jött be, és jóval népesebb akkor már itt élő tömegbe tagozódott be, és hát azóta...), de ettől még nem feltétlen az az identitása.

Magyarnak lenni (de ez igaz a többi népre is, mint a magyarnál kevertebb amerikaira is) annyit jelent, hogy nem tartjuk magunkat rosszabbnak másoknál, és nem szégyenkezünk olyanok miatt, akik csak állítják magukról, hogy magyarok, nem tagadjuk ki 2 fillérért szerencsétlenebb nemzettársunkat. (Szóval: nem vagyunk se rosszabbak, se jobbak másoknál, egyszerűen csak ez az identitásunk.)

P.Elliot 2021.11.18. 13:53:37

@konrada:
Soha jobban meg le nem irtak mint te hogy mit jelent magyarnak lenni.

P.Elliot 2021.11.18. 14:01:11

@fhdgy: A foci amikor meg fiatal voltam a hetvenes evekben a buszkesegre ment elsosorban.

Nem mondom voltak elonyok, kis juttatasok de mi volt ahhoz kepest amilyen orulet most megy es nemcsak otthon hanem a vilagon mindenutt a sportokban.

Mar nem buszkesegbol oli magat barmilyen versenyzo hanem hogy megszedje magat..

En meg emlekszem Albert, Bene, Meszoly , Farkas es a tobbiek koraban akiknek nagyonis ismert neve volt kulfoldon is hogy elsosorban az szamitott hogy nemzetkozi versenyeken kik huzzak magukra a cimeres mezt!

Az volt valami, egy nagy fokozat.

A sportoloknak, focistaknak jutott kis penzekbol egy kis nyaralora, lakast azt idovel igyekeztek nekik adni, marmint berletet, volt akinek egy engedelyre hogy valami is kajaldat, ivot nyithasson de ez volt az ossz!

Akkor is volt lelkesedes a fiatalok kozott hogy sportoljanak legfeljebb nem voltak kello edzotermek, lehetosegek.

fhdgy 2021.11.18. 14:05:12

@konrada: Erre csak egy történet. Valahol 2004-ben, 2005-ben Münchenben egy idős 56-os magyarnál, október 6.-án.

Az idős magyar úr szidta az osztrákok, hogy a magyar tábornokokat e napon kivégeztette Aradon.

Kérdeztem, hogy milyen magyarokat?

Teljes dühvel nekem esett.

Erre én, Aulich, Damjanics, Knézics, Leiningen, Pöltenberg, Lachner, Schweidel magyar volt? ( Akkor még nem tudtam, hogy Kiss Ernő örmény volt )

Az öregnek elakadt a szava.

Mi a tanulság? Valaki akkor is lehet magyar, ha nem magyar. Vannak, akiket érdemes magyarrá fogadni.

Persze, olyan is, akit ki kellene tagadni.

Itt-ott kicsit másképp nézhetjük, láthatjuk a dolgot, de a lényegben maximálisan egyetértünk.

fhdgy 2021.11.18. 14:07:17

@P.Elliot: Ma már a versenysport pénzmosoda, csak az egész világon becsukják a szemüket.

P.Elliot 2021.11.18. 14:20:08

@fhdgy: Emlekszem egy fiatal amerikai korcsolyazo lanyra a multbol/ Lipinszky, lengyel bevandorolt szulok, hehehe/ aki a sikeres verseny utan azt mondta hogy igen boldog, es hogy mennyi penzt fog keresni!

A riporter zavartan atterelte az interjut valami masra es valoszinu hogy utana alaposan letoltak a kis 15-16 evest hogy meg ennnyit se tud hogy penzrol nem beszelunk?
Csak a versenyszellemrol?

Most idosebben mar a teve korcsolya szakertok kozott van de valahanyszor meglatom mindig eszembe jut az interju hogy milyen kis hulye volt...

P.Elliot 2021.11.18. 14:21:54

@fhdgy: Ez jo volt, az aradi tabornokok, na persze!

bízwax 2021.11.18. 16:00:28

Ha gyerek első nyelve a magyar, ír, olvas, beszél,s,Főleg gondolkozik magyarul, az szerintem egy szilárd magyar identitás.

a nagy hohohorgász 2021.11.18. 20:41:12

@fhdgy: amúgy mit zavarnak téged a "nagymagyarok"? Mit csinálnak ami téged annyira bosszant?

a nagy hohohorgász 2021.11.18. 20:41:16

@fhdgy: milyen nimbuszra gondolsz ami nincs? Mivel gondol többet magáról egy magyar érzelmű szerinted mint bármely külföldi???

fhdgy 2021.11.18. 20:48:02

@a nagy hohohorgász: Pl. mi a Sziriuszról jöttünk, a magyar a legősibb nyelv, mi építettük az egyiptomi piramisokat is.

Soroljam még, hogy miket mondanak még?

tnt 2021.11.18. 21:26:36

a fociról és a beleölt pénzről, eredményekről ... a számok nem hazudnak .. szerencsére

telex.hu/sport/2021/11/17/a-vilagbajnoksag-egy-olyan-szam-ami-velunk-tovabbra-sem-tunik-oszthatonak

a nagy magyar büszkeségről nemrég olvastam ...

"... a magyar konyha világhírű ... Magyarországon ... "
" ... a magyar nők a legszebbek .... Magyarországon ... "

a Nobel-díjazottakról is lehetne egy vitát nyitni ... véget nem érő lenne ....

Congeria 2021.11.18. 22:31:17

@fhdgy: @konrada: Valóban, az évszázadok alatt bevándorolt, betelepített népek felépíteni, megvédeni érkeztek Magyarországra, színfoltot adván a népességnek. Ez manapság is tart. Akik viszont rombolni, ártani igyekszenek bármi módon, politikai vagy gazdasági vonalon otthon vagy külföldön, azok alávaló hitvány mocskok, nem magyarok.

fhdgy 2021.11.18. 22:43:50

@Congeria: "Akik viszont rombolni..." részhez:

Cinikusan azt mondanám, hogy ez mind szép, csak ki dönti el, hogy ki az alávaló, a hitvány, a mocsok?

Most pont nem ezeket ajnározza nép?

a nagy hohohorgász 2021.11.18. 23:17:23

@fhdgy: na akkor kérlek mutass már egy olyan linket ahol ez elhangzott magát nagymagyarnak gondolo szájából!!!??? Én nem értem miért kell hazudni éjjel és nappal.... de most komolyan.....
Te tényleg azt mondod hogy a mai átlag nagymagyar ezt gondolja???? Tudod hogy hazudni nem szép dolog

a nagy hohohorgász 2021.11.18. 23:17:34

@fhdgy: te okos, az 1849es meseddel pont azt arulod el hogy te utalod a magyarokat....az öreg bácsika nem kerdojelezte meg a vertanukrol hogy ki a magyar és ki nem! Te vagy az aki okoskodni próbál... mikor meg az amerikai függetlenségi háborút a demokrácia bolcsojenek tartod....tudod mi volt akkor???? A nincstelenek és a nyereszkedok osszefogtak a kivaltsagosok ellen!!!!

kék madár 2021.11.18. 23:58:11

@fhdgy: magyar: kicsit vagy nagyon rasszista, tele kisebbsegi komplexusokkal, mindenben okosabb mindenkinel, es mindig vagyik ra, hogy befogadjak, akkor is amikor mar reg befogadtak.

a nagy hohohorgász 2021.11.19. 00:24:53

@fhdgy: miért mit nem értek szerinted???? Szerintem nagyon jól értem, de veled ellentétben én el tudom fogadni hogy neked Magyarország nem jelent semmit és magyarnak lenni gáz, de te nem tudod elfogadni hogy nekem ez sokat jelent. Pedig kettőnk közül állítólag te vagy az elfogado liberális...

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.11.19. 00:32:10

@fhdgy: "Miért akarunk valami olyan nimbuszt magunknak, ami nincs is?"

Ez a kis nepek osztonos reakcioja - kisebbbsegi erzes ellensulyozasa.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.11.19. 00:40:33

@Zsuzsi65: a kis nepek / nemtettudat temahoz kapcsolodik talan ez is: par napja jottunk haza Hawaii egyik szigeterol, Kauai-rol. Ott lattam valahol egy hawaii zaszlora irva, hogy Hawaii soha nem volt es nem is lesz amerikai (vagy valami hasonlo, szo szerint mar nem emlekszem). Ez is talan arrol szol, hogy egy kis nep, amelyik egz nagy nep "szarnyai" alatt letezik, megorizte az identitasat, es nem akar teljesen asszimilalodni. Mondjuk ez Hawaii eseten konnyebb, leven szigetekrol van szo.
De talan a magyaroknak a mostani nagy "magyarsag-tudat" hangsulyozasa mogott (a politikat leszamitva) is az allhat, hogy az ellenkezo iranyba halado, integralo-asszimilalo tendenciaval megy szembe.

Congeria 2021.11.19. 01:28:32

@fhdgy: "Most pont nem ezeket ajnározza a nép?" Erre volt a fenti válaszom.

Csodabogár 2021.11.19. 09:27:35

@P.Elliot: Szerintem nem hülye volt, csak őszinte. Mert ő azért korcsolyázott, hogy sok pénzt keressen vele.

fhdgy 2021.11.19. 09:49:55

@a nagy hohohorgász: Értően olvasni tudsz?

Én egyik itteni hozzászólásomban leírtam, hogy "Én magyarnak tartom magam, csak csendben, ott belül!"

Nem a magyarokat kritizáltam általában, hanem azokat , akik fél téglával verik a mellüket és mindenféle emeletes baromságot állítanak. Lásd pl. Sziriusz!

Én elvittem a lányomat Dévénybe ( Szabad-e Dévénynél betörnöm ), az Isonsóhoz, az egri várba, a szigetvári várba, Lajos király emlékoszlopához, ahol állítólag elesett, Trau várába, Splitbe, megmutatva neki Béla király lányának koporsóját, Dubrovnyikba, megmutatva neki Szent István ereklyéét. Elvittem Európa utolsó császárnéjának, Magyarország utolsó királynéjának a temetésére, ott voltunk a Stephansdomban a gyászmisén, elkísértük az utolsó útjára a Kapucinusokhoz. Stb. stb.

Oh, igen, szerinted azért, mert szar magyargyűlölő vagyok!!!

Te ezek közül melyikhez mentél el, mutattad meg?

fhdgy 2021.11.19. 09:53:14

@Congeria: Egy történet: a Gulágon beszélget két fogoly.

Az egyik kérdi a másikat, hogy te miért kerültél ide?

Már Hruscsov volt a főnök, az irodám falán kint volt Sztálin és Hruscsov képe is.

Berontott a párttitkár és rám ordított, hogy vegyem le annak a disznónak a képét a falról!

Én meg megkérdeztem, hogy melyiket.

Csodabogár 2021.11.19. 16:38:16

@fhdgy: Én semmi ilyen kegyhelyjárást nem csináltam, de ettől én ég magyarnak érzem magam. Szabad?

fhdgy 2021.11.19. 17:08:44

@Csodabogár: Természetesen.

Ha már hely, akkor én inkább emlékhelynek hívnám, mert ugye nem vagyok vallásos.

Az ötvenes, hatvanas években, amikor gyerek voltam, teljesen más viszonyok voltak. Autó még nem volt, a vonatközlekedés is pocsék volt, ja és pénz is kevés volt. A szüleim nem tudtak gyakran utazni, ha mégis, akkor vittek magukkal. Apám jelszava az volt, hogy lásson a gyerek világot. Három és fél évesen vittek az akkori Jugoszláviába, ami nem turista út volt, hanem kb. 14-15 év után apám végre hazamehetett , látni az apját, és így természetes volt, hogy vittek engem is, hogy először és utoljára az életben megmutathassanak a nagyapámnak. Ugye ezt neked nem kell magyarázni, hogy miről beszélek.

Hetedik utáni nyáron én és öcsém mentünk Jugoszláviába, arra nem volt pénz, hogy a szüleink is jöjjenek. A nagynéném elvitt minket Eszék mellől Ljubjanába a másik nagynénémhez, akit addig soha nem láttam. Az a nagynéném egy napra levitt minket az Adriára. Ugye azt sem kell magyarázni, hogy ez nekem mekkora élmény volt.

Én csak azt akartam továbbadni, amit én is megkaptam.

A lányom még iskolás sem volt, amikor már többször elolvasta az Egri csillagokat. Az exem Egerben nőtt fel, szinte a vár mellett, így duplán is adott volt, hogy Egerbe is el kell mennünk. Az egri vár teljesen lenyűgözte a lányomat, így már magától adódott, hogy akár Felvidéken, akár az Adria térségében kerestük azokat a helyeket, amik szerepet játszottak a magyar történelemben. Aztán később már Ausztria, Németország is képbe került.

Még egy apróság: Nekem még volt egy öreg tanítom, aki mindig úgy kezdte az órát, hogy gyerekeim, gyerekeim, ha jók lesztek, az óra végén mesélek nektek. Soha nem tudtunk olyan rosszak lenni, hogy a mese elmaradjon.

Magyar népmeséket olvasott, de volt Szondi két apródja, tatárjárás, Zrinyi kirohanása, Jurisics Miklós és így tovább.

A lényeg, hogy észrevétlenül megfertőződtem.

eMeL · http://emel.blog.hu/ 2021.11.20. 10:50:18

@a nagy hohohorgász:
<<amúgy mit zavarnak téged a "nagymagyarok"?>>

Most azon túl, hogy szétverik, szétlopják az én Hazám?

Pátoszosan: haza... de a lényeget tekintve az a haza, ami a dalszöveg szerint:
"Legyél a holnapban rejlő bizonyosság!
Én csak az életem bízom rád..."

És ez az egy Geszti mondat sok-ok mindent megmagyaráz.
Ki a magyar? Mi az a beolvadó bevándorló? Most magyar vagy angol?

www.zeneszoveg.hu/dalszoveg/15539/olah-ibolya/magyarorszag-zeneszoveg.html

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása