oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2021. október 12. 06:30,  Az ottfelejtett város 27 komment

2021. október 12. 06:30 Határátkelő

Az ottfelejtett város

Hatay (a város és a régió is) kicsit olyan, mintha egy Rejtő-regény elevenedne meg. Törökország legkeletibb tartománya kész időutazás, ugyanakkor messze nem annyira elmaradott, mint esetleg első pillantásra gondolnánk. Kalauzunk Mercedes, aki fotókkal is alaposan megtűzdelte az elfelejtett régióról szóló posztját.

cim_353.jpg

„Miért is érzem elfelejtettnek Hatayt, Törökország egyik legkeletibb tartományát? A tartományt, ami a legkésőbb csatlakozott az újdonsült Török Köztársasághoz (1939-ben pontosan), és ami Mustafa Kemal Atatürk „személyes ügyeként” híresült el országszerte, aki ezt a diplomáciai sikert már sajnos nem érhette meg, de újra... miért is lenne elfeledett?

Nekem állandóan ilyen érzésem volt, miközben Hatayban sétálgattunk. A félreértések elkerülése végett, Hatay alatt a tartományt és a várost is értem, viszont térképen sokszor Antakyaként fogjátok majd megtalálni, viszont a köznyelv általában ez utóbbit nem használja törökül.

ulu_camii.jpgAz Ulu Camii Hatay belvárosában

Borzasztó érdekes egy város. Picit tényleg mintha ottfelejtették volna. Az utcái mintha csak egy múlt század eleji képeslap megelevenedett verziói lennének. Szűkek, kicsik, néhol már omladoznak (de ha engem kérdeztek, számomra ez mindig csak hozzátesz egy város bájához... szeretem a nem tökéletes dolgokat) a furcsa stílusú házacskák, de ugyanakkor némelyik jó minőségű hotelt vagy éppen eldugott századeleji stílusú lokált rejt, ahol régi török zenéket játszanak egy kis raki kíséretében a táncolóknak.

belvarosi_utca.jpgEgy belvárosi utca

Ahol nincs „ayri-gayri”

Hihetetlen egy kavalkád ez a város. Reggel a müezzin ősinek ható hangja ébreszt pirkadatkor, de miközben reggeliért igyekszel, már a közeli templom harangjátéka kísér.

Erre rendkívül büszkék az itteniek, azt mondják, itt nincs „ayri-gayri” (szójáték a gayrimüslim szóból, ami a nem muszlimokat jelöli törökül), itt mindenki egyforma, senki nem néz a másik vallására, mindenki szabadon élhet, mert pontosan így látták az elődeiktől is.

Mit érdemes itt felfedezni, ha erre vet titeket a sors?

A várost nagyon egyszerű megközelíteni, de mielőtt konkrétan Hatay városába érnénk, hadd ajánljam a figyelmetekbe Iskenderun városát, Nagy Sándor egyik régi Alexandriáját.

Tökéletesen útba esik Hatayba menet, és bár különösebb látnivalói nincsenek, egy teára érdemes beülni a Nihal Atakas dzsámi melletti teraszra közvetlen a tenger mellé. Innen már alig egy óra Hatay autóval.

nihal_atakas.jpgA Nihal Atakas dzsámi Iskenderun tengerpartján

Hatay bevezető szakasza kifejezetten eseménymentes, lényegében minden történelmileg fontos rész és látnivaló egy helyen van, a belvárosban, szóval odáig kell csak autóznunk, utána rögtön le is mondhatunk erről a kényelemről - teljesen felesleges.

A belvárosig az út az Asi-folyó partján vezet végig, ami arról híres, hogy azon kevés folyók közé tartozik a világon, amelynek folyásiránya ellentétes (tehát délről folyik északra).

A helyiek úgy tartják, hogy akkor kezdett el fordítva folyni, amikor Mózes kettéválasztotta a Vörös-tengert. Mindenki döntse el magának, hogy mennyire hisz ebben, persze, de tény, hogy fordítva folyik.

asi_folyo.jpgAz Asi-folyó esti fényekbe öltözve

Hatayban az összes jó hotel lényegében ebben a pici belvárosban van. Csodálatos régi épületeket renováltak megtartva teljesen az eredeti stílusukat, amitől az ember úgy érezheti magát, mintha egy párhuzamos 1920-as évekbeli valóságba került volna. Hatalmas méretű szobákat nem szabad várni, hiszen egyszerűen nincs hely, de a hangulat és a reggeli mindenért kárpótol.

reggeli_10.jpgReggeli Hatayban

Mi a legutóbbi itt tartózkodásunkkor a The Shahut Hotelben szálltunk meg, amivel teljes mértékben meg voltunk elégedve, bátran ajánlom mindenkinek.

A városban lévő látnivalókhoz kettő kivétellel nem kell autó. Sőt, én kifejezetten bátorítok mindenkit a sok sétára. Itt nem találkozunk kéretlen árusokkal, portékát tukmáló jóemberekkel.

Hatayban bár abszolút van élet, és számítanak a főleg belföldi turistákra, de egyáltalán nem alakult ki az a fajta turizmus, amit a Riviérára látogató turista megszokhatott. Itt mindenki nyugodtan éli az életét.

A kis utcákban itt-ott régiségboltok, selyemáru üzlet, kávézók bújnak meg, de egy bátorító „Hos geldiniz”-en kívül, senki nem zavarja a sétálgatót. Nem érnek rá, még a végén kihűlne a tea...

Apropó, kávézó!

Ha Hatayban jártok mindenképp ki kell próbálnotok a „haytali”-t, ami egy klasszikusan rózsavízzel készített édesség, és a belvárosban az Affan Kahvesi készíti a legjobban a helyiek szerint.

Magát a kávézót mintha tényleg egyenesen a múltból húzták volna elő. Ugyanaz a régi dizájn, ugyanazok a bútorok évek óta, történelmi épület... Igazi időutazás. Az édesség pedig isteni.

haytali.jpgA haytali

Az Affantól alig pár lépésre lesz Neccar dzsámija, ami bár elsőre nem tűnik különösen fontos helynek, de valójában az első dzsámi a mai Törökország területén, és ma imádsághely funkciója mellett helyet ad János és Pál apostol nyughelyének is.

A kertjében citromfák alatt pihenhetünk meg (a dzsámi környékén nyújtózkodó macskák tökéletes illusztrálják ezt) és gondolhatjuk végig a megszerzett információkat. Élő történelem, hihetetlen.

neccar_dzsami.jpgBejárat a Neccar dzsámiba

Ezt követően utunk az Uzun Carsiba fog vezetni, ami Törökország egyik történelmi bazárja, és nem véletlenül hívják „uzunnak” vagyis hosszúnak. Tényleg az.

Az egyetlen, amit nem ajánlok, az az, hogy vasárnap látogassatok erre a részre. Egyrészt majdnem minden zárva lesz, másrészt pedig az egész hét szemetét aznap takarítják össze. Szóval hétfőn a legérdemesebb, akkor csillog-villog minden.

Abszolút autentikus, valódi bazár, annak minden szépségével, és fárasztóságával. Tukmáló árusok itt sincsenek, de hatalmas tömeg, választék, zaj az van. De a legjobb értelemben. Személy szerint imádok belegondolni, hogy ez talán több száz éve is így volt. Csodálatos.

bazari_eletkep.jpgBazári életkép

A bazár után vissza lehet andalogni a folyópartján a hotelünkbe, vagy esetleg be lehet ülni egy jó künefére (Hatay egy másik híres, sajtalapú desszertje). Rengeteg hely van erre az Ulu Camii mellett.

Étlapot ne várjatok, kizárólag künefe van úgyis. Mi mást akarna enni az ember amúgy is? Kevésnek tűnhet így leírva, de valójában ennyi ingertől, sétától eléggé lefárad az ember. Úgyhogy érdemes estig pihenni, mert Hatayban rá kell készülni a vacsorára!

kunefe.jpgA híres künefe

Az megvan, ugye, hogy világszinten mennyire dicsérik a török konyhát, mennyire imádja rengeteg ember? Na, Hatay konyháját maguk a törökök magasztalják az egekbe, és imádják a végsőkig, szóval itt aztán tényleg a világ legjobb ízorgiáit élheti meg az ember.

Hatay rendkívül híres a „mezéiről”, amiket magyarul leginkább kis előételeknek tudnék jellemezni, de van belőlük több száz fajta, és annyit hoznak ki belőle, hogy gyakran az óvatlan vendég sort sem tud keríteni a főételre, mert egyszerűen teleette magát.

„Pedig a tepsi kebabot még ki sem hoztuk”, csóválhatja ilyenkor a fejét a pincér... Beszéljenek inkább a képek, bár ezeket az ízeket, semmi nem adhatja vissza.

Egy ilyen vacsora megtapasztalására a legjobb hely a Mualla névre hallgató étterem Hatayban. Eldugott kis utcában, egy apró belsőkert közepén, hangulatos fényekkel övezve élvezhetjük a város legfinomabb ételeit, italait, hogy aztán lezárjuk az egészet egy isteni künefével és egy jó forró teával. Igen, 40 fokban is.

Hová mehetünk még Hatay-ban a belváros után?

Két mindenképp fontos látnivaló van még magában a városban, szóval mielőtt eltávolodnánk, mindenképpen ejtsük útba Szent Péter-templomát a város szélén, és a hatay-i régészeti múzeumot.

kilatas_hatayra.jpgKilátás Hatayra

Ez előbbi azért különösen fontos, mert ezt a templomot a történelem jelenlegi állása szerint a világ első keresztény templomaként fogadják el. Magát a templomot egy barlangszerű mélyedésben alakították ki, és ősisége miatt pontosan annyira egyszerű is.

Belül egy oltár található, amire a kifaragott kőablakon át ömlik be a fény. De a kilátás... Konkrétan egész Hatay belátható a templom kertjéből, megmutatva a város érdekes kavalkádját a távolból.

Az egész templomrész gyönyörűen van gondozva, kialakítva, jelenleg 2021-ben 40 líra volt a belépő (írnám, hogy 4 euró, de lehet jövő héten már csak kettő lesz).

A másik csodálatos hely a régészeti múzeum. Hatalmas, modern kialakítású múzeum, ami teljeskörűen bemutatja Hatay régiójának a történelmét. Mindenképp érdemes rá minimum három órát szánni.

muzeum_3.jpgA múzeum egy része

Mit érdemes megnézni Hatay tartományában?

Ha eltávolodunk se fogynak el a látnivalók ezen az érdekes országrészen. Mindenképpen érdemes kirándulni egyet a Titusz-átjáróhoz, ami felé szépen kialakított kiránduló út van, amelynek mentén a helyi árusok, termelők árulják a portékáikat, vagy csak egy jó pohár frissen facsart mandarin levet, ilyen kilátással Seleucia Pieria antik romjai mellett:

mandarinle.jpg

Maga az átjáró nem különösen érdekes, az egyetlen érdekesség benne, hogy ez a világ első ember által vájt alagútja, amit a rómaiak készítettek. Mindenképpen a legkényelmesebb cipőnket húzzuk fel, ha erre látogatunk.

Visszafelé sétálva Samadag partja terül el előttünk, amely Törökország leghosszabb tengerpartja, és ahol nem nagyon lehet egyébként úszni (felteszem, ezért sem lett annyira híres), mert egyszerűen akkora hullámai vannak, hogy nagyon veszélyes lenne.

samandag.jpgSamandag partjai

Ezt követően még két helyre kalauzolnának el Titeket, mielőtt befejeznénk ezt a kirándulást. Az egyik Szent Simeon monostora, a világ tetején, a másik pedig Mózes-fája.

Mózes-fája egy valóban hatalmas, nyilvánvalóan borzasztó idős fát takar, aminek a magját a legenda szerint maga Mózes vetette el, amikor errefelé járt, és mellé még az élet és fiatalság forrása is kifakadt (ez egyébként továbbra is ott folyik, egy kútból lehet elérni, és a biztonság kedvéért mindannyian megmosakodtunk benne – sose lehet tudni).

A legendák nem tudni, mennyire igazak, persze, viszont a forrás patakjában (igen, benne) fantasztikus kis teázó van, ahol a török asszonyok fáradhatatlanul sütik a gözlemét és osztják a teát a megpihenő utazóknak.

mozes_faja.jpgMózes fája

Kirándulásunk utolsó állomása Szent Simeon monostora. A történet szerint Szent Simeon akart a világon a legközelebb lenni istenhez, ezért egy hatalmas hegy tetejére építette monostorát, ahol utána elvonultan élt a világtól.

Ma ugyan mindenfelé szélerőművek töltik be a láthatárt, de még így is nagyon különleges hangulata van a monostor ősi romjainak. Általában nincsenek sokan, sőt, leginkább senki nincs ott, szóval teljesen egyedül sétálgathatunk a több száz éves kövek között, élvezve a kilátást, szó szerint a világra.

szent_simeon_monostora.jpgSzent Simeon monostorának romjai és a szélerőművek

Lenyűgöző hely. És látjátok, tényleg alig jön ide valaki, ezért tűnik nekem mindig is ez a rész egy elfelejtett régiónak.”

Ha szívesen olvasnátok még Törökországról, látogassatok el Mercedes blogjára!

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével. 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Törökország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr10016714736

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csodabogár 2021.10.12. 09:48:03

Élvezet volt olvasni. Ilyenkor jövök rá, hogy mennyi minden kimaradt nálam, no de majd a következő életemben!:-)))

dikusz. 2021.10.12. 10:02:00

Lenyűgöző hely, és lenyűgöző poszt.:)))

Hari Seldon 2 2021.10.12. 10:33:31

"A belvárosig az út az Asi-folyó partján vezet végig, ami arról híres, hogy azon kevés folyók közé tartozik a világon, amelynek folyásiránya ellentétes (tehát délről folyik északra)."

Mi az hogy folyásiránya ellentétes?!? Délről észak felé?!?
Ilyen ellentétes folyásirány fogalom nem létezik. Hirtelen fel tudnék sorolni vagy 8-10 folyót azonnal amielyik - jellemzően - délről észak felé folyik. Ott van mindjárt a Rajna, vagy a Moselle (hogy már hazabeszéljek)

"Az megvan, ugye, hogy világszinten mennyire dicsérik a török konyhát, mennyire imádja rengeteg ember?"

Ez kicsit úgy hangzott mint a "magyar bor világhírű" kitétel. Egyébként meg, nem, nincs meg. Sose hallottam volna, hogy jó.

Egyébként nem mondtam, hogy nem lehet jó. Ettől még lehet az, csak nem hallottam róla.
De én inkább azt hiszem, hogy az a valószínűbb hogy a dícséret inkább a Antalyai nyaralóktól eredhet. Miután a hotel éttermében jól befalnak a svédasztalon, megállapítják, hogy milyen jó volt. - Persze, mert nyaralnak, és nem kellett főzni...

Hari Seldon 2 2021.10.12. 10:34:41

Hatay egyébként nem igazán keleti tartomány. Inkább délinek mondanám, ami "lenyúlik" a levantei partok felé.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2021.10.12. 12:13:59

Barátnőm évekig járt vissza egy isztambuli vendéglőbe küneféért... kicsit tömősnek találtam, de apró szeletekben igen finom. Ő mindig teleette magát, ha ott járt munka ügyben, mindig ráhagyott két-három napot, hogy elveszhessen a kis vendéglőkben, kajáldákban. Azóta is rajong a török konyháért.

bízwax 2021.10.12. 15:53:04

Jelző galore :)

Felírva a bakancslistára! :)

bízwax 2021.10.12. 15:53:04

Érdemes Mercedest is meglesni az Instán :)

bízwax 2021.10.12. 15:53:04

@Hari Seldon 2: Híres a török konyha, az édességeik, még a franciák is sokat átvettek tőlük..

bízwax 2021.10.12. 15:53:04

Csodaszépek a festményeid Mercedes, finom színek..

Csodabogár 2021.10.12. 16:20:21

Konyha ügyben nem tudok nyilatkozni. Mikor Isztambulban jártunk, nagyon élveztük a helyet, de különösebb evészeti élményeink nem voltak.
Újabban Pesten egyre több török étkezde és üzlet van.

P.Elliot 2021.10.12. 17:48:50

Milyen jo poszt!

"Bekebeli" , erdekes,mint amikor meg naponta uj poszt volt.

A fotok kitunoek, meg sokszor meg fogom oket nezni. A falra futtatott novenyektol meg mindig elolvadok, semmi se dobja fel ugy ezeket a kis utcakat mint ezek.

Az ennivalokat nem tudom mert ha tul edes vagy cukorszirupos a sutemeny azt sosem szerettem.
Valaki adott nekem egy konyvet aminek az volt a cime hogy gasztronomiai utazasok, benne volt torok ismerteto meg receptek is, kiprobaltam valami dioval fozott, izesitett tyukot, mar elfelejtettem hogy hogy volt de egyikunknek se izlett, valami mast is megfoztem de nem jut eszembe hogy mi volt, az sem volt jo, nem az en izlesem ez az iz vilag.

Ez persze nem azt jelenti hogy nem talaltam volna nekem tetszo valamit azon a hosszu asztalon.

Egyebkent a gorog eteleket sem szeretem a gyron kivul/ azt fantasztikusan keszitik itt egy kozeli gorog templom evi fesztivaljan. A ferjem egyszer gorog etteremben kivanta megunnepelni a szuletesnapjat, jo hely volt de az ennivalo borzaszto volt, izetlen vacak.
A csalad csak turkalt az etelben, meg maga a ferjem is.
Gorogben valoszinu hogy jobban foztek a helyiek.

Ez a Hatay nev ismeros mert a ferjemnek aki Erden lakott volt egy baratja akit igy hivtak.

Ezek szerint torok szarmazek lehetett? Erden egyebkent sok torok nevu csalad volt.

FutureFry 2021.10.12. 18:22:13

Bár némelyik alábbi megjegyzésemet @Hari Seldon 2: is megírta azért - ha már utánanéztem - leírom én is:

“… Hatayt, Törökország egyik legkeletibb tartományát …”
Talán inkább “legdélibb tartományát” (mivel itt található pl. Törökország legdélebbi pontja). Bár Isztanbulból (vagy akár Ankarából) nézve Hatay/Antakya tényleg keletre van, Kelet-Nyugat felosztásban inkább az ország “felénél” található (~30+ tartomány van tőle keletebbre) [1].

“… azon kevés folyók közé tartozik a világon, amelynek folyásiránya ellentétes (tehát délről folyik északra). …”

Ritka, mint a Nílus :). Egyébként (hogy én is hazabeszéljek) pl. csak Amerikában majdnem 50 folyó van aminek a folyásiránya kb. Délről-Északra tart [2].

“… Titusz-átjáró … érdekesség benne, hogy ez a világ első ember által vájt alagútja …”
A Vespasianus-Titus alagút építése az első század vége felé kezdődött [3]. Ennél van régebbi is: Pl. a görög Számosz szigetén lévő alagút az időszámításunk előtti 6. században épült [4].

[1] thumbs.dreamstime.com/z/turkey-map-administrative-division-separate-individual-regions-names-color-isolated-white-background-vector-175867464.jpg
[2] www.worldatlas.com/rivers/rivers-that-flow-north.html
[3] whc.unesco.org/en/tentativelists/5903/
[4] www.hellenicaworld.com/Greece/Technology/en/Eupalinos.html

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.10.12. 20:36:44

Csak egy kis pontositas: Pal apostolt Romaban fejeztek le, es a hagyomany szerint ott is van a sirja. Ha jol emlekszem, azonositottak is. A posztban emlitett valoszinuleg egy emlekhely lehet, mivel Pal a mai Torokorszag teruleten tobb helyen is megfordult. Hasonlo a helyzet Janos apostollal is.
A poszt egyebkent szuper, koszi! Sok emleket hozott vissza nekem is a torokorszagi utaimbol. Nekem a nyugat-torokorszagi elmenyek mellett (Ephesos es egyeb tortenelmi helyek) a belso teruletek egzotikuma volt a legnagyobb elmeny: Goreme, Urgup (Kappadokia) fantasztikus!

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.10.12. 20:45:21

@P.Elliot: pedig a gorog salata meg a tzatziki (mi csak csaddzsiki-nek hivjuk, miota Gorogorszagban ettunk ilyet).
En tejfollel keszitem joghurt helyett. A gorog salata es ez is az egyik leggyorsabb, legegyszerubben elkeszitheto, es legkedveltebb salata a csaladban.
Az en tzatzikim: nagy lyuku reszelon lereszelt uborkat megsozom, kicsit allni hagyom, majd a leve nagy reszet leontom, hogy ne legyen tul vizes a salata. Hozzaadok fokhagymasot, es/vagy friss fokhagymat (azzal meg jobb), es tejfolt. Hutoben kicsit lehutom, ugy az igazi, de lehet azonnal fogyasztani.

Zulu4321 2021.10.12. 21:04:31

Nagyon klassz poszt, holnap indulnék:)
Gratula Mercedes-nek, remélem a savanygó hozzászólások leperegnek róla.

P.Elliot 2021.10.13. 00:25:43

@Zsuzsi65: A gorog salata valoban finom, a tzatziki meg a gyro resze, a szosszal ontik le.
A tobbi, meg a suvlaki/ igy irjak?/ se, a kedvencem. Egy gorog templom mint irtam az evi fesztivaljan olyan gyrot csinal hogy legalabb 2 ezer ember jon venni belole, amerikaiak foleg, a varosban szinte legenda hogy milyen jo. Raadasul hatalmas adag es jol megpakoljak a birkahussal ugyanis itt abbol csinaljak, egy gorog no ott meselte nekem hogy mindent a templomi hivek csinalnak es frissen.
Volt egy ev amikor megprobaltak sporolni, kisebb adagok, marhahus es nem szosz hanem reszelt kaposzta, valami gyenge vacak szosszal, a kovetkezo evben az emberek elmaradtak, alig tudtak vissza csalogatni oket azzal hogy ujra a regi minoseget adtak.
Azota tanultak belole.
3 napig tart a fesztival es rengetegen mennek vissza mindennap gyrot enni....mi is!

Mas etelek is vannak de izetlen vackok, vegigprobaltuk mar.

bízwax 2021.10.13. 07:21:23

@Zsuzsi65: kis ecetet rá s kész a magyar ubisali :)

A caciki azért bomyolultabb cseppet

Arthamyr 2021.10.13. 08:11:06

@Zulu4321: Melyik volt a "savanygó" hozzászólás?

@bízwax: Szerinted hogy készül?

Csodabogár 2021.10.13. 09:04:58

@Zsuzsi65: Szerintem kapor is kell bele. Különben én is mindig tejföllel csinálom, pedig árulnak itt a szomszéd közértben eredeti görög yoghurtot.

Golf2 2021.10.13. 12:11:44

@Zulu4321: holnap indulnék...Zuluföldnél biztos jobb hely,pénzzel a zsebben( turista).

bízwax 2021.10.13. 14:34:00

@Arthamyr: seldonból kijött kicsit a francia büszkeség :)

P.Elliot 2021.10.13. 18:53:11

@Csodabogár:

Hat kapor az kell bele, anelkul nincs igazi ize.
A gorog yoghurtot en nem szeretem, tul suru, szinte merev, marmint az itteni, az ize se jo, / nekem/, normalt hasznalok mindenhez.

Irhatnatok valami torok uti furcsasagokat, emlekeket , ti akik ott jartatok, mi volt erdekes, mi meghokkento, milyenek az emberek....

Csodabogár 2021.10.13. 23:11:41

Ezer éve voltunk ott és mi csak Isztanbult akartuk megnézni, hosszú hétvége, talán 5 nap volt.
Döbbenet a közlekedés volt, mert állandóan dudáltak és totál össze-vissza mentek a kocsik. Akkoriban, nagyjából nem volt normális buszközlekedés. Járt ugyan valami, de arra nem lehetett számítan. A nagy dudálás azért volt, mert ha megálltunk az út szélén és jött egy kis furgon, akkor dudált, hogy be akarunk-e szállni. Nos ez kb. a második napon világosodott meg előttünk. Persze nem akartunk beszállni, mert azt se tudtuk hova mennek. Eléggé ócska taxik voltak, de azzal lehetett közlekedni.
A város nagyon izgalmas volt, az egyik oldalon részben még igazi kis 1 emeletes házakkal, főleg fából, a gyönyörű mecsetek és a szultán palotája, benne múzeum. A bazár káprázatos, néhol egy kicsit rámenős eladókkal. Mi csak sétálgattunk bent, mert ha az ember megállt, akkor nehezen lehetett szabadulni.
Nekem egy kellemes emlék ez az út is és gondolom azóta már minden modernebb, mégis eltelt azóta kb. 30 év

P.Elliot 2021.10.14. 02:39:09

@Csodabogár:

Biztosan modernebb lett egy kicsit de a lenyeg es a hangulat gondolom csak megvan.

Valaki meselte nekem hogy amikor a bazarban voltak agyonvasarolta magat fuszerekkel mert olyan gusztusosak voltak hogy nem lehetett otthagyni.

Mas kerdes hogy mennyire hasznalta.

Milyen volt a kave?

Furcsanak tunik de en torok kavet fozok magamnak, van erre a celra egy picike fem nyeles laboska, direkt erre vettem.

Nem tudok visszaemlekezni hogy miota iszom a kavet torokosen de nagyon raszoktam holott van rendes kavefozom, sot 3 presszo fozo is, azert 3 mert ajandeknak kaptam az evek soran de nincs sokat hasznalva.

A torok kavet persze leszurom, kicsi tejjel izesitem cukor nelkul.
Rettento finom.
Nekem!
A torok halvat szeretem meg, jol irom a nevet?

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2021.10.14. 09:08:11

@P.Elliot: ha varost neznel, macskakkal, akkor keress ra erre a dokfilmre, talan valahol meg lehet nezni.

en.m.wikipedia.org/wiki/Kedi_(2016_film)

Kicsit bo lere van eresztve, de roppant szorakoztato. Foleg, amikor a macska mogott a falon ott az Erdogan elleni graffiti... lett is belole botrany. Kellemes ennek ellenere.

Golf2 2021.10.14. 13:47:25

@kisrumpf: lett is belole botrany. Kellemes ennek ellenere...Kivéve annak aki benne van a diktatúrában.

P.Elliot 2021.10.14. 17:03:17

@kisrumpf:

Koszi, majd hetvegen megnezem.
Macskabol itt is van mindig boven, az egyik maris felmaszott az olembe mert leultem, meg a kompjuter elott sem hagynak beket...
Oszinten szolva nem szeretem a varosokat amikor tele van macskaval, az azt is jelenti hogy nem torodnek azzal hogy szaporodik es a nyomorusagra jonnek a vilagra, lattam par helyen mar, szivszorito....

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása