oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2021. szeptember 19. 06:30,  Amerikai közösségi kert testközelből 321 komment

2021. szeptember 19. 06:30 Határátkelő

Amerikai közösségi kert testközelből

Egészen csodálatos világba kalauzol P Eliott írása. Egy templom által működtetett közösségi kertbe, ahol egészen nagyszerű figurákkal ismerkedhetünk meg. Igazi élmény a poszt, nem is beszélve a fényképekről!

cim_351.jpg

„A közösségi kertet egy kicsi lutheránus templom működteti, a földterület 5 méter körüli magas, sűrű drótkerítéssel van körülvéve, ami lemegy a föld alá is vagy fél méterre, hogy a mormota nehogy át tudja fúrni magát alatta.

A gyakorlat és belül a néhány mormotacsapda azt mutatja, hogy az állat kitartó és tehetséges. Minden reggel átnézik a csapdákat és ha van benne, akkor elviszik egy kicsit távolabbi természetvédelmi parkba, ahol újra berendezkedhet.

A területet minden ősszel felszántják, tavasszal újra mérik a parcellákat. Ezek valamivel több, mint 3x3 méteresek, egy személy vagy család csak egyet kaphat, hogy mindenkinek jusson. Ha van üresedés, akkor jelentkezési sorrendben adják oda valakinek.

1_282.jpg

Ára 25 $, locsolóslagok is tartoznak hozzá és vízkorlátozás esetén is bármennyit lehet használni. Aki már előző évben is kertészkedett, annak csak megújítani kell a bérletet.

A területnek van néhány tolókocsis, magasra emelt fadobozos része is, mindig el van foglalva.

A szalma-ügy

A tavasz mindig úgy kezdődik, hogy a vezetőnk, az öreg John összehívja az embereket megbeszélésre (újabban már számítógépen is be lehet kapcsolódni, bár én szeretek személyesen megjelenni azon a templomi gyűlésen).

A megbeszélés szinte mindig arról szól, hogy mit nem lehet, hehehe... Nem lehet szalmával borítani a parcellát a gyomok ellen, mert szétviszi a szél, átsodródik a szomszéd parcellájára, szemetet csinál, meg más efféle bosszúságokat okoz.

2_238.jpg

Ezt mára megtanulta mindenki, kivéve egy új tagot, aki nekilátott nagy hangon reklamálni, hogy miért nem lehet szalmát használni. Megmagyarázták, megértette, másnap a kertjét vastagon borította a szalma, amitől az öreg John kis híján agyvérzést kapott. Értésére adta, hogy most azonnal viszi a szalmát vagy már adják is vissza a pénzét és mehet.

Azt is a szájába rágják mindenkinek, hogy ez egy biokert, semmiféle permetet, mérget nem használhat, kizárólag bio dolgot. Ha nem tudja, hogy mit, akkor itt a telefonszám, patronálónk, a közeli egyetem agronómusokat képző részlege pontos és részletes felvilágosítást fog adni, de azok egyébként is jönnek néha előadást tartani.

Vannak más szabályok is. Magas növényt nem lehet ültetni, mert árnyékot fog borítani a szomszéd telkére. Ennek dacára mindig van valakinek virágzó napraforgója, szerény személyemnek is volt, úgy nőtt ki magától, hagytam, erre felnőtt a francba, a következő évi megbeszélést a napraforgómmal kezdték.

Összesen 94 parcella van. A kert reggel 7-től este 7-ig van nyitva, vasárnap 12-től, mert reggel mise van és kevés a parkoló.

5_129.jpg

A kertészkedők legtöbbje amerikai, utána az indiaiak jönnek, a többi vegyes, de mexikóit furcsa mód még sosem láttam. Az emberek különböző korosztály, főleg nyugdíjasok, de szép számmal akad fiatal is.

Én általában reggel megyek ki, fél 8 körül, tőlem 7-8 percre van, már minimum hárman vannak kint, mindig ugyanazok.

A nő, aki kapar

Egy idős nő térdel a földjén és túr.

A franc sem tudja, mit túrhat (pedig szoktam vele beszélgetni is), a puszta földet, de nem úgy, hogy kapálja vagy lazítja – kapar. Még sosem mertem megkérdezni, mit csinál és miért csinálja.

Földje (két parcellája van) még július végén is szinte üres, itt-ott van egy-egy paradicsomtő, néhány salátaféle és főleg virágok. Nemcsak bogárriasztó virágok (büdöske), hanem sokféle, de csak egy-egy szál vagy tő, jókora kihagyásokkal, hogy legyen helye kaparni…

Van egy virága, amit 10 centisként ültetett el, augusztus végére már fává nőtt, ilyet még életemben nem láttam – csuklóvastag a szára és kemény, mint a kő. Mindig nagy közönsége van, aki még nem látta, az döbbenten szemléli, hogy ez micsoda. Ha nem láttam volna, amikor elültette, akkor én is azt hinném, hogy ez igazából egy fa.

7_virag.jpg

A jövő évi megbeszélést teljesen biztos, hogy az ő virágfajával fogják kezdeni.

Szoktam neki adni korai retket, utána céklát. Nagyon örült neki, mert neki a retek sosem kel ki, valószínű, hogy kikaparja véletlenül. Ő meg adott egy mesés virágcsokrot.

Ez az adunk egymásnak valamit eléggé elterjedt, a vezetőnk kreált egy dróthálós dobozt, abba elvárja, hogy mindenki tegyen be valami olyan terményt, amit tud nélkülözni, akár csak egy darabot, amit kétnaponta elvisznek a hajléktalanok konyhájára kiegészítésnek.

Ez lehet cukkini, paradicsom, paprika, uborka, ami van... Nyilván mindenki abból ad, amiből több van, de van olyan, aki sosem ad semmit.

A pilóta és a többiek

A másik kora reggeli kertész egy másik idősebb nő, szép, nagy dupla parcellája van, szép kis fehér kerítéssel körbevéve, jó lazán ültetett sokféle növénnyel. Az egész fel van szórva faforgáccsal, a közepére tett egy asztalkát, rá egy rádiót, egy kempingszéket és szinte ott lakik, legalábbis szinte mindig ott látni. Nagyon szépen le van barnulva.

Odahaza van kertje, csak árnyékos, mint az enyém. Férje is van, de az nem valószínű, hogy sokat számít.

Harmadik a kertszomszédjaim, egy fiatal pár, második éve kertészkednek. Azelőtt sosem csinálták, de a YouTube-ról úgy kitanulták, hogy az összes tag a csodájára jár. Minden olyan szép, annyira precízek, amilyet még sosem láttam. A férfi pilóta…

8_68.jpg

Még egy középkorú fekete nő szokott korán kijönni, szép kertje van. Amíg gyomlál, addig a telefonján már kora reggel üzleti ügyeket bonyolít, házakat árul. Vele is szoktam cserélgetni.

A férfiak csak később, 9 óra felé jönnek.

Az egyikük Porschéval érkezik, 55 körüli, sportos pasas, John közelebbről ismeri. Kizárólag paradicsomot ültet, de mindenki parcelláját végiglátogatja, feldicséri (főleg a terményt) és kéreget, mert hogy neki nincs – egy tarhás alak. Már régen nem ad neki senki semmit, de azért próbálkozik.

Még egy sportkocsis alak van, az is hasonló korú, az viszont mindig ad, sőt rátukmál palántákat az emberekre, főleg mert, mint nagy büszkén mondja, a magokat Olaszországból küldték a rokonok, szóval ez igazi szicíliai paradicsom. Egyet én is ültettem, valahogy nem vált be, nekem legalábbis.

A hétvégi kertészkedők

Vannak csak hétvégi kertészkedők, a dolgozók. Nem mindenki örül, hogy kijöhet ide, az előttem lévő parcellán egy harmincas fiatal pár dolgozik. Oroszok, de jól beszélnek angolul, a nő ingerülten rángatja a gazokat kifele.

John ráírt, hogy a gazok nagyobbak már, mint a növényei és nagyon nem szeretné látni, hogy magokat hoznak, tessék gyomlálni, benne van a szabályzatban.

A nő tele van panasszal, egész héten dolgoznak, a hétvégét nem így képzelte eltölteni. Hogy hogyan képzelte a kertet, azt nem tudom, talán hogy majd magától nő és csak leszedni kell.

Két kisfia ott játszik a templom játszóterén és ők is unják. Ahelyett, hogy befogta volna őket legalább arra, hogy a komposztos ládába elvigyék a gazokat, pedig most lehetne munkára nevelni őket, amíg kisebbek.

9_57.jpg

Az új pap

A kertet valójában a papnak kellene vezetni, mert a nagyjából 50 fős templomi tagoktól igazán ráérne. Csak egy éve van itt, az elődje egy rendkívül aktív pasas volt, akin még sosem láttam farmergatyán és pólón kívül más öltözéket és a kezéből ki sem esett a szerszámosládája.

Olyan korán nem lehetett menni, hogy az kint ne lett volna a kertben, fúrt-faragott, mindent megjavított. Gondozott a sajátján kívül még két parcellát, a termést a hajléktalanok konyhájára szállította (azért ott eszembe jutott, mi lett volna, ha kiküld egy-két alakot rendben tartani azt a kertrészt), minden problémánkat megoldotta.

Minden szép rendben ment, a paplakba, ami ott van a kert túlsó felén, is be lehetett kopogtatni, ha valami probléma volt.

Mivel a kertnek nincs WC-je csak akkor lehet bemenni a templomiba, ha a pap ott van, ám mivel mindig ott volt (vagy a kertben, vagy az irodában) ezzel sosem volt probléma. Az új pap sosincs ott, lehet, hogy ki sem nyitna, hiszen nem köteles.

Az öreg Johnnak van kulcsa mindenhez, ha ott van, akkor nincs is probléma, de nincs egész nap ott, így a tagok átjárnak az 5 perc autóútra lévő városi könyvtárba.

Sajnos a pap apja (aki szintén pap) talált egy új, jobb állást a fiának lent, egy déli államban és leköltöztek. Az új pap egy fiatal pasas, most végezhetett, első munkahelye, kicsi, apró emberke, olyan kölyökszerű, furcsa, erős hanggal, meglepő, amikor megszólal.

Tavaly, amikor a kertnyitó megbeszélés volt, John kérdezte tőle, hogy akar-e parcellát, kertészkedni, tiltakozott, hogy nem, nem, nem ért hozza (nem is akart érteni).

10_49.jpg

Kicsi, apró felesége azt mondta, ő olyan államból jött, ahol mindenkinek van konyhakertje, ő akar. Nyáron láttam is néhányszor, ahogy kijött a paplakból egy papucsban, sortnadrágban (mintája és szabása alapján feltűnően hasonlított egy férfi alsónadrágra), vállára vetett kapával ballagott a kertje felé.

Ezen mulattam, mert soha senkit nem láttam itt vállára vetett kapával menni, valószínű, hogy ott, az ő államában úgy szokás, illetve úgy praktikus. Amúgy egy helyes kis nő.

A kert egyébként nagyon szép, jó, bár agyagos farmföldje van. Júliusig szép volt, utána jött egy hihetetlenül forró időszak, ami még most is tart, eső hozzá, ami hát nem tett jót a növényeknek.

A zárás

Záráskor, október harmadik szakasza körül, ki kell húzni és szabaddá kell tenni a területeket a tagoknak. Gyökér nem maradhat bent, mert a kis traktor tárcsája beleakad. Felszedjük a zsinórokat, jelzőcölöpöket, ásókat, mindent és elrakjuk a fészerbe.

Mivel sok rendetlen ember akad, aki nem jön ki vagy nem tud, kertjében meg ott van minden, önkéntesek segítenek ebben. Én mindig kimegyek és mondhatom, hogy van mit a komposztra cipelni.

Van egy öregember, aki ilyenkor mindig ott van, minden növényt átnéz, hogy maradt-e rajta valami termés és begyűjti. Drága, gyönyörű kocsival jár, olyan Mercedes-féle (meg se néztem, hogy milyen márka), de neki ez spórolás vagy szarevés, hogy erre sem kell pénzt kiadni.

Nincs benne semmi igazából, miért ne vinné haza, tavaly egy fiatal fekete nő, akivel együtt dolgoztam mondta, hogy ő is vinne haza és főzne belőle egy jó zöldséglevest. Őt meg lehetett érteni, be is gyűjtöttünk neki mindent, amit lehet.

6_paradicsom.jpg

Még egy dolgunk van, amikor érik a tök a farmokon, akkor a templom vásárol egy teherautónyit és azt kell lepakolni a kocsiról, ott árulják a templom előtt – egy kis bevétel nekik.

Hát körülbelül ennyi jutott az eszembe. Én nagyon szeretem ezt a helyet, az embereket, azt is, hogy bioterményt ehetek róla.

Az öreg Johnnak volt egy olyan álma, hogy tyúkokat is tartanánk, gyümölcsfát ültetnénk, melegházat építenénk, palántát nevelnénk, de ebből aligha lesz valami, ha ő elmegy.

Maradna még, de a felesége évről évre háborog, hogy azért vettek nyaralót lent egy tónál Észak-Karolinában, hogy élvezzék és begyűjtsék az unokákat nyaranta.

Ha nem válik be, mint mondta, vissza fog jönni.”

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével. 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Egyesült Államok

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr9916692678

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2021.09.19. 06:55:41

Kellemes poszt,grat.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2021.09.19. 08:50:19

Ez jó volt. Itt allotments a nevük ezeknek a kerteknek. Három is van a városba és kihalásos alapon lehet hozzájutni. De szinte mindenhol több év a várólista.

fhdgy 2021.09.19. 09:43:58

A porschés meg a mercedeses gyűjtögető fickókról jutott eszembe:

Egy szőlős-, borosgazda tesz-vesz a birtokán. Megy arra egy koldus. A koldus nagyon illedelmesen köszön, majd még illedelmesebben kér egy pohár bort.

A gazda megkínálja.

A koldus megitta, nagyon szépen megköszönte.

Majd még illedelmesebben megkérdezte, hogy kaphatna-e még egy pohárral.

Mondja a gazda, hogy nem, mi lenne belőle ha mindig, mindenkinek adna.

Hát, az ami én! Válaszolta a koldus.

Vibi 2021.09.19. 11:04:51

@ChristineK: Nalunk a varosban 3 kozssegi kert van de a kornyezo falvakkal egyutt osszesen 8 erheto el es az osszes fogad uj tagokat. En erosen gondolkodom, hogy jovore berelek egyet mert iden a sok paprikat, paradicsomot mar nem tudtam hova tenni. A paprikam meg mindig viragzik, igy valoszinuleg oszre be kell hoznom oket a hazba.

ferry999 2021.09.19. 12:30:07

A hatalmasra megnovő "virág" a Google Lens szerint amaránt.

P.Elliot 2021.09.19. 12:37:25

@ChristineK:

Joreggelt, nekem, nektek mar del is elmult.

Ami a kertet illeti itt azert jobban hozza lehet jutni egy-egy parcellahoz mert sok az idos aki ugy erzi hogy nem bir mar ide se kijonni rendszeresen, a foldmunkat sem birja mar es feladja.

A fiatalabbak is van hogy meggondoljak, az orosz hazaspar teljesen biztos hogy jovore mar nem fog jonni, nagyon meg voltak sertodve hogy itt dolgozni is kell a gazokon.
Hogy mit ultet ahhoz semmi koze senkinek, ha uresen hagyja akkor azert szolnanak de egyebkent az ove.
De gazolni azt kell!

Amikor a ferjem beteg lett, visszamondtam de kesobb nagyon megbantam mert nem tudtam visszakapni a jol megmunkalt feljavitott foldemet mert mar mase volt.

Sot, akkor voltak ures parcellak es meg kettot kertem, annyi paradicsomot termeltem hogy volt vagy 30 uveg szosznak befozve.

Hogy mennyire mas ize volt annak mint az uzletinek!

Ebben az evben orultem hogy meg tudtam kapni a ket parcellat, egyik a lanyom neven, a covid es az otthonlet miatt nagyon megnott az emberek kerteszkedo kedve.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2021.09.19. 12:41:08

@P.Elliot: Igen itt is sokan elkezdték a covid miatt. Bár az időjárás errefelé nem kegyes ha zöldséget akarsz termelni. A virágok jobban bírják. :)

P.Elliot 2021.09.19. 12:46:04

@ferry999:
Koszi az informaciot. A no ugyan mondta a nevet de megjegyezhetetlen volt, lehet hogy a latin nevet mondta. Ultetett meg tobbet is de egyik sem nott fa meretre.
Valamilyen bogar nagyon szeretheti mert lyukasra ragcsaltak a leveleit.
Tulajdonosa azt mondta hogy a viragjat dekoracionak hasznalja majd, szaritott viragnak.

P.Elliot 2021.09.19. 13:01:31

@ChristineK:

Nincs is jobb a bezartsag es a zarlat ellen mint egy darabka fold ahol a friss levegon elvacakolhat az ember, masokkal is talalkozik, nincs ugy bezarva.

Itt meg van terulet novelni a kertecskek szamat, lenne ra igeny de egyelore a legnagyobb problema hogy ki lesz az uj vezeto aki osszefogja az embereket, hajlando javitgatni dolgokat/ akar az ugyesebb kert tulajdonosok segitsegevel/, intezi a kert minden ugyet es eltekint attol hogy ez ingyen munka, ezert nem fognak fizetni.

John azt szeretne ha a "pilota" venne at tole mert napi szinten vannak kinnt szinte es elso evukben amikor betortek a nyulak is, a pasas nem kerdezett semmit, nem jelentette mint mas tette volna hanem a feszerbol szerszamokat keresett, drotot, otthonrol hozott kerites darabokat es megjavitotta a lyukat.

Na, erre mondta mar akkor az oreg hogy ez a pasas szuletett vezeto, nem szaval a problemakrol hanem szo nelkul megoldja.

Sajnos valoszinutlen hogy elvallalna, legalabbis nem egyedul mert dolgoznak, a kert meg olyan embert igenyelne aki ha kell rogton raer.

A papnak a feladata lenne, igy volt regen is de most nem tudjuk hogy mi lesz.
Ha mas nem lesz neki muszaj elvallani mert a terulet a templome.

Nincs gyakorlata meg az emberek kozott sem, felszeg, John mar sokszor mondta neki hogy tobbet kellene a kertben az emberek kozott tartozkodnia, beszelgetni veluk, osszefogni, netan megszervezni hogy szetosztani a felelosseget.

Eddig 5 ember van aki kulonbozo dolgokat intez a kert korul , azok maradnak.

Mar 2x lett elhalasztva egy grill party amit a templom rendezett volna a tagoknak, megbeszelni hogy hogy lesz a jovo.
Mindket esetben zuhogott az eso bar nem ertettem hogy miert ne lehetne a templom hatalmas partyra is alkalmas tarsalgojaban megrendezni, legfeljebb csak szendvicseket eszunk...

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2021.09.19. 13:23:22

@P.Elliot: Remélem lesz valaki aki elvállalja hogy összefogja az egészet. Te nem érzel kedvet hozzá?

P.Elliot 2021.09.19. 13:33:08

@ChristineK:

Nem, nem erzek kedvet mert az igazsag az hogy sok munka, nekem ennyi idom erre nincs.

Sok olyan munkaval is jar amihez nem ertek.

Mar felajanlottam hogy szivesen segitek dolgokban a kert korul de nem elkotelezetten, bejegyzetten.

P.Elliot 2021.09.19. 13:42:24

Ilyen kozossegi kertek Magyarorszagon is vannak, egy net baratnomnek van ilyen, nagyon nagy darab, nem vagyok benne biztos de mintha 200 negyszogolek, ott gyumolcsfakat is ultethet es barmit amit akar, nem tartozik senkinek beszamolni. Onallo kertek, varoson kivul, bekeritett kulon mindenkinek, irigylem erte, meg meh kaptarai is vannak.

A kertszomszedainak meg kecskei is vannak meg tyukjai, szoval egy magasabb szintu kert tipus, o is percek alatt tud kierni autoval oda.
Tobb kellene ilyenbol...

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.09.19. 19:00:15

Gratulalok, latod a te posztod is megjelent :)

viccesficak 2021.09.20. 00:06:39

@P.Elliot: “öregember”…azért te se vagy már egy mai csirke :))

P.Elliot 2021.09.20. 01:07:08

@viccesficak:

Nem, nem vagyok mai csirke , ki allitotta?
De jo eletem volt , igazan nem esik nehezemre most az idosekhez tartozni, megvannak annak is a vidam oldalai csak ugy kell hozzaallni.

Az oregember alatt az oreg Johnt erted valoszinu.

Nos, ez a neve, amikor odamentem eloszor es bemutatkozott, kozolte hogy o az oreg John ha valami kell akkor igy keressem mert John van meg ketto is a vezetosegi tagok kozott.

Ennyi.
Egyebkent mindenki igy hivja es neki sem esik nehezere hogy igy hivatja magat, fiatal koraban valoszinu hogy szinten jo elete volt.

Örömhernyó 2021.09.20. 07:16:07

Mexikói miért is csinálná hobbiból, amit amúgy egész héten a fökdeken nagyban kell neki csinálni. Ugyanis az amerikai mezőgazdaságot ők működtetik, számukra a földtúrás nem jó buli, mint a Posche-ben feszítő boomer vagy hipszter amerikainak.
A magyarok közül is annak szórakozás ez, akik nem falun nőttek fel és nem kellett krumplit felszedni, görnyedni, kapálni.

Tyúktartáshoz: Amerikában van olyan, hogy zoning laws, ahol residential a környék, ott tyúkot se lehet tartani. Esetleg a kakasviadalokban érdekelt mexikói, salvadori, guatemalai, filippínó bevándorlók tartanak kakasokat, mint háziállat. Az amerikaiaknál a hajnali kakaskukorékolás kiveri a biztosítékot, egyből feljelentik a tulajdonost mindenhol.
A tyúk vágása, a tojás értékesítése sokkal szigorúbban van szabályozva Amerikában, mint Magyarországon. Az amerikaiak minden élelmiszert úgy kezelnek, mintha radioaktív veszélyes hulladék lenne, gondolom a sok milliós kártérítési perek miatt.

Agyonszabályozott, hideg, rideg, elidegenedett, emberellenes társadalom. Mindenre van egy szabályzat, minden tilos.

Amúgy szalma (mulcs) helyett geotextilt is le lehet rakni, egyszerűbb is.

Amerikában amit megéri esetleg saját szórakozásra ültetni, az a cannabis. Ahol legális. Ahol nem legális, ott még jobban megéri.
Beleszólnak, ha az illető mondjuk szíriai rutafüvet vagy látnokzsályát termeszt ott? Szerintem fel se ismerik, csak a cannabist.

Az 5 méter körüli magasságú drótkerítés kissé hihetetlennek tűnik. Már 3 méter is nagyon magas. Bár a szarvas és a coyote átugorja a 3 métert.

A kistraktor tárcsája elakad a zöldségek gyökereiben? Azzal a magyar hobbikertek rotációs kapája is elboldogul.

fhdgy 2021.09.20. 09:29:12

@Örömhernyó: "A magyarok közül is annak szórakozás ez, akik nem falun nőttek fel és nem kellett krumplit felszedni, görnyedni, kapálni." Akkor én kivétel vagyok!

Falun nőttem fel, 19 éves koromig, igaz utána 46+ évig városban laktam, de 1980-tól volt hétvégi telkem.

Én örülök neki, hogy újra falun élek, újra túrhatom a földet, és hogy kecskéim vannak.

P.Elliot 2021.09.20. 11:58:45

@Örömhernyó:
Na, lassuk csak szep sorban...

Mexico miert csinalna a hobbikertet ha az a munkaja hetkozben?

Valo igaz hogy a mezogazdasagban dolgoznak foleg de egyreszt nem itt a kornyekunkon/ itt foleg segedmunkasok epitkezeseken/ de ez nem zarja ki hogy ne szeressenek kertezni. Van a szomszedban egy mexicoi csalad, szep nagy kerttel , valo igaz hogy ertenek hozza es szivesen is csinaljak, a nyaron volt itt egy segedmunkas a mesterrel valamit epitettek nekem, / a kerttel kapcsolatban/, sok erdekeset meselt nekem az otthoni eletukrol ahova vissza is fog terni csak egy kicsit megszedi magat penzileg. Sztorija es jovobeli elhatarozasa hogy hogy fog elni, kulon posztot erdemelne olyan erdekes es olyan szuk latokoru amit ha megvalosit, a csaladja rettenetesen meg fogja szivni. .

Nem, nem igaz hogy a mexicoi nem szereti a kertet de ugy latszik a kozossegi kertbe valahogy nem jutott.

Masodik: A magyarok kozul az nem szereti a kertet akinek gyerekkoraban otthon dolgozni kellett benne.

Hatalmas tevedes, minden kerti tarsamnak volt otthoni gyerekkori tapasztalata ebben es pont azert hianyzik. A feketeknek foleg!
Ingatlankozvetoto noi tarsam aki gyomlalas kozben is ezzel kapcsolatban intezkedik, van haza, kertje, pont olyan arnyekos mint az enyem, penze is van megvenni de o termelni akar mert az neki szorakozas is.
Sokat tanultam tole mert ert is hozza.
Net baratnom otthon szinten falun nott fel, elkerult onnan varosba felnott koraban/ tanarno, tolmacs, tobb nyelven beszel, fordito/ most ott izzad azon a 200 negyszogolon, minden porcikaja faj neha a kapalastol, gyomirtastol, a mehek rengeteg idot elvesznek, fizikailag is kivan sokszor de oda nem adna semmi penzert, sokat kolt ra, egyszeruen nem tud elni nelkule, neki ez a szorakozas, orom, kinnt a termeszetben....

A tyuktartast nem tudom hogy az oreg hogy kepzelte, nem meselt rola, ez a templomi kert egyebkent nagy terulet, farmok vannak arrafele bar ez inkabb varosi hely. Nem hiszem hogy a vezetonk ugy kepzelte hogy veszunk 1000 tyukot hanem hogy az is lesz, nehany maszkalo tyuk a novenyek kozott vagy ketrecben, nem szamolt be rola.

Igen, geotextilt hasznal sok tarsam, en nem, szeretem ha a napfeny egyenesen megy a foldre, ez a termeszetes, igy szokta meg a noveny, a kihuzgalt gazt mivel meg nincs magja szoktam a paprikak korul szetteriteni hogy fogja a nedvesseget, van aki faforgacsot inkabb amibol hatalmas kupac van mindig , hozzak mert az elvalaszto utakat azzal szorjak fel vastagon hogy ne jojjon at rajta a gaz.

Szalmas tarsunknak valoszinu egyszerubb lett volna szalmazni meg akkor is ha nem szabad, egy pofatlan alak.
A kistraktor tarcsaja bizny elakad kemenyebb gyokerekben, nem mondta volna a vezetonk ha nem lenne igaz mert o aki szantja a foldet.
Amikor ki kellett asnom a 3 veletlenul kikelt es meghagyott napraforgo gyokeret kishijan beletort az asom nyele az asofej mogott ,olyan kemeny volt es olyan makacsul ult a foldben.

Vannak mas novenyek is nem a paradicsomgyoker tori el.

Ami a cannabist illeti, ultessel csak magad, itt nem olyan emberek kerteszkednek akiket ez erdekelne.

A keritest nem kell elhinni pedig ugy van, magas mint egy bortonkerites, ki tudja miert tettek ilyen magasra, az sem biztos hogy erre szolgalt valaha.

Az meg hogy az amerika hideg-rideg vilag, hat nagyon szarul erezhetted itt magadat ha itt laktal de azt foleg magadnak koszonhetted mert az amerikai baratsagos, befogado, itt elek 73 ota, soha nem elnek masutt, maximalisan jo tapasztalataim vannak.
Nyugodt, boldog eletem volt itt mindig ebben az "agyonszabalyzott" vilagban mint ahogy irtad.

FutureFry 2021.09.20. 15:08:06

@Örömhernyó: “ … Tyúktartáshoz: Amerikában van olyan, hogy zoning laws, ahol residential a környék, ott tyúkot se lehet tartani. …”
Ez (így) nem igaz. Egyrészt sok olyan város van ahol a “zoning laws” a városon belül (residential area-ban) is (esetleg feltételekkel) engedélyezi a tyúktartást: Lásd az ehhez készült - bizonyára nem teljes, de elég alaposnak tűnő - google térképet és a hozzá tartozó weboldalt [1]. E szerint (ha nem avult még el a bejegyzés) pl. Los Angeles engedélyezi a tyúkokat (sőt, még a kakast is) [2].
Másrészt (személyes tapasztalat) van sok olyan “vidékibb” residential area, ahol szinte bármilyen háziállatot lehet tartani (tyúk+kakas, de liba, kacsa, birka, tehén, ló, stb. is), és tartanak is. Persze ennek ellenére lehet, hogy sokak gondolnak Amerikára en bloc mint “Agyonszabályozott, hideg, rideg, elidegenedett, emberellenes társadalom. ”-ra (bár szerintem nem az), de ez - bizonyos szempontból - szerintem még pozitívum is.

[1] www.google.com/maps/d/viewer?mid=13MhT06BuBRfOMr4oaiuFRpphw5vpyZos
[2] www.backyardchickens.com/articles/los-angeles-california-chicken-ordinance

puhacica 2021.09.20. 15:35:16

@P.Elliot: te mit szoktal ultetni a retken, ceklan, paradicsomon kivul? magrol noveszted oket vagy palantat veszel?
gyumolcs is szokott lenni?

@ChristineK: ezzel vitatkoznek, nalunk gyonyoru retek, brokkoli es paradicsom termett, ezen felbuzdulva jovore megprobalkozunk az uborkaval, zoldborsoval es tv paprikaval is :)

P.Elliot 2021.09.20. 15:53:24

Nalam elso szamu a paradicsom, nemcsak az izeert szeretem hanem a szepsegeert. Magrol is szoktam vetni meg veszek is palantat mert sajnos nincs annyi napfenyes ablakom amennyi kellene hozza.

Gyumolcsfa sajnos nincs, ahhoz nem eleg a terulet, lennenek vele problemak a permetezes korul is, a mokusok meg ejjel a mosomedvek elvinnek az osszeset mihelyt felfedeznek hogy mi van itt!

Az igaz hogy a paplakban az elozo pap ultetett kortefat/ latom a fan ahogy lognak a gyumolcsok, meg semmi allat se ette meg, meg rengeteg malnat, feketeszedret ultetett, mint meselte, naponta szednek rola egy oriasi bogrevel/ neha tobbet/ egeszen oszig, folytontermo.

Meg ha ultetnenk is, vajon hogy lehetne elosztani az emberek kozott?

Varom hogy kisrumpf jelentkezzen hogy kifaggassam hogy naluk hogy megy ez mert a multkor azt irta hogy a pitehez kiment a kertjebe almaert, tehat nekik meg az is van. Nagyobb terulet lehet mint ami nekunk van.

Hogy mit szoktam ultetni? Paradicsom, paprika, uborka, retek, cekla, bazsalikom, kapor, hagyma, szar zeller, salatafeleket is, zoldbabot, egyszer meg borsot is, cukkinit, kicsi sarga tokoket meg azt a csillagtokot is.

Nagyon sok minden elfer ezek a kis foldon bar regebben 4 parcellam volt, na ott volt karalabe is meg dinnye/ a nyul megette, illetve kiragta/...

Azoknak a "pilotaeknak" szinte minden van, mindenbol csak 1-2 to, amikor leerett valamelyik akkor felkapaljak a helyet, tragyat tesznek ra es masik noveny megy bele ami meg be fog erni.

Nekik ez kiserleti telep, lassan filmet csinalhat rola meg konyvet irhat annyira ertenek hozza.
Szuletett kertesz mind a ketto.

P.Elliot 2021.09.20. 16:09:24

@FutureFry:
En is pozitivumnak erzem az "agyonszabalyozast" ami persze nem igaz hogy olyan agyonszabalyozott.

Szivesen elek szabalyszeruen ha az a javamra, vedelmemre szolgal.
Es a legtobb az az!

Ez a szalmas alak is ugy erezhette hogy tulszabalyoztak otet es megprobalta csak azertis athagni.

Az hogy a szalmaja az elso szelnel a szomszedok foldjen fog landolni az nem zavarta, hogy szemetes lesz, hogy bizonyos kicsi magrol kelt palantakat elnyomja, tonkreteszi.
Az eszebe se jutott.
Vagyis nem is erdekelte, o is agyonszabalyozottnak hitte magat.

FutureFry 2021.09.20. 16:14:39

@P.Elliot: Bocs, félreérthetően fogalmaztam: Nem az “agyonszabályozást” érzem pozitívumnak (ami szerintem igazán nincs is, de legalább is én nem tapasztalom (sőt!)), hanem (bizonyos szempontból) azt, hogy esetleg sokan (Amerikán kívüliek) azt _gondolják_, hogy ez egy ““Agyonszabályozott, hideg, rideg, elidegenedett, emberellenes társadalom. ”.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2021.09.20. 16:21:02

@P.Elliot: (fogok jelentkezni, csak ismerosok kozott szaguldozunk, most eppen Hodmezovasarhely felol Leanyfalu fele... )

Mint mindig, most is igen szorakoztato volt az irasod :-)

P.Elliot 2021.09.20. 16:22:12

@FutureFry:
Ertem....Ez a rideg, emberellenes tarsadalom szoveg gondolom meg a kommunista idokbol jott amikor ezzel etettek a nepet odahaza meg a hanyatlo nyugattal....

P.Elliot 2021.09.20. 16:23:36

@kisrumpf: Jo, koszonom, azok a gyumolcsfak erdekelnenek hogy hogy csinaljatok hogy megemlitsem a vezetonknek...

Szorakozz jol....

dikusz. 2021.09.20. 16:25:44

@kisrumpf: Errefelé nem száguldozol?:)))

Örömhernyó 2021.09.20. 17:52:23

@P.Elliot: Magyarországon az utóbbi évtizedekben ahol volt is kert, gyümölcsös, ott egyre többen feladták a művelést, mert hogy finoman fogalmazzak az etnikai arányok eltolódtak egy füstösebb, indiai irányba. Ahol a frissen elvetett krumplit kiszedik a földből, a diót még zölden leverik, az uborkát leszedik úgy, hogy a karókat is kitépik, a borospincébe az ajtót baltával szilánkokra vagdalva törnek be, a szerszámoknak azonnal lába kél, ott nem fog a magyar ember földet művelni.

Mi gyerekkorunkban majdnem vettünk egy 200 négyszögöles kertet, rajta kis házzal, ami ugyan üres volt (egy széket nem mert a tulaj otthagyni), akkor már olyan rácsok voltak az ajtón, ablakokon hogy azt egy bank megirigyelné ma is. Aztán láttuk az utcában fejlebb a kisebbség által lakott házakat, akkor megértettük miért olyan olcsó az a telek. És ez belterület volt, rendes utca, igaz nem aszfaltozott. A külterületi ingatlanokon, tanyákon még durvább volt a helyezet. Tanyákon élő öregeket szó szerint kicsontozzák ma is egy pár forintért, levágják az ujjukat a gyűrűért, 80+ éves öregasszonyokat megerőszakolnak állati kegyetlenséggel, mielőtt szétverik a fejüket és a kerti WC-be dobják őket. Rendőrségi hírek ilyenekkel vannak tele.
Amerikában legalább az esélye megvan a polgárnak, hogy lőfegyverrel megvédhesse magát.

puhacica 2021.09.20. 18:33:41

@P.Elliot: az a folytontermo malna jol hangzik, itt a szomszednak termett gyonyoru, nagyszemu malnaja.
tenyleg mennyi mindent megfer egy kisebb teruleten is!
a pilotaek okosan csinaljak, baratnom zoldsegtermeszto ismerose mondta, hogy igy erdemes, koran eroket keson szuretelhetokkel ultetni, igy mindenkinek jut eleg tapanyag, napfeny, nem nyomjak el egymast.

nalunk sajnos a hatso kertben nem sok napfenyes resz van, maximum 3-4 raised bed fer el, amik egyenkent olyan 1 negyzetmeteresek. az elso kert gyonyoru napfenyes, de oda meg egy kis rozsakertet kepzelek, amiatt szorulnanak ki a zoldsegek.

Vibi 2021.09.20. 19:13:02

@puhacica: a malnaval itt csak annyit kell vigyazni, hogy kb 2 perccel ultetes utan ellepik a malnabogarak, illetve mar eleve benne vannak a foldben amivel megveszed. Tapasztalatom szerint a keezzel valo eltavolitas a leghatekonyabb. A kis mocskok telen attelelnek a foldben es minden evben kezdodik az egesz elolrol. Teljesen kepesek lecsupaszitani a bokrot, iszonyu kartekonyak.

P.Elliot 2021.09.20. 20:17:52

@Vibi: Nekem van malnam is az itthoni kertemben, mar ha kertnek lehet nevezni azt az arnyekos, alig napos reszt.
2 evesek de meg nem lattam rajta bogarakat, szep zoldek a levelei es igen keves termest hoztak de meg nagyon fiatalok.

Kerteszkedo net baratnom azt csinalja hogy osszel tovig vagja a bokrokat es tavasszal ujra kijonnek, ezt akarom majd most csinalni, talan akkor tobb termest hoznak.

Majd azoknak a malnabogaraknak is utana nezek hogy mit lehet vele csinalni ha van.
Ha a foldben telelnek akkor az nem megoldas hogy lekaparni a fold tetejet osszel meg kora tavasszal es eltavolitani?

P.Elliot 2021.09.20. 20:31:44

@puhacica: Csinalhatsz kontener kertet is es odaviszed a cserepet ahol sut a nap, illetve beosztod oket. Iden probalkoztam vele mert szamitottunk ra hogy a Covid miatt esetleg felfuggeszti a templom a kerteszkedest es mas megoldast is kerestem.

Nehany nagy plesztik vodrot megtoltottem folddel, agyagos, az erdobol humuszos, ebbol volt a legtobb, holmi "mezei" fold es tehentragya, jol atkeverve. Ultettem bele uborkat, zoldbabot es krumplit.
Volt 2 paprikas is meg egy paradicsomos de az nem kiserlet volt mert abba a kontenerbe minden evben ultetek egy koktelparadicsom tovet, a kiserlet inkabb az volt hogy nem palantat ultettem hanem 2 szem magot a kozepere es korbe nehany bazsalikomot mert azok vedik a paradicsomot.

Nagyon keson, valamikor junius kozepen nyomtam a foldbe a magot de ugy latszik hogy ha nem piszkaljak akkor az meg jobban no es egeszsegesebb mint a palantas paradicsom.

Tele volt finom paradicsommal es sokkal egeszsegesebbnek nezett ki, most is, nincsenek sarga levelek rajta.

Jovore direkt vetek igy is de a nagy foldbe nehez mert nem veszem eszre, tehat csak cserepbe.

A kis kiserleti kontener kertemben az uborka volt a legszebb, annyi termes nem volt rajta mint a szabadfoldin de volt rendesen, a bab egy maroknyi volt, pont egy levesrevalo, a krumplit nagyon keson ulettem es nem is volt csiras, hozott 3 apro kis krumplit tehat ezen dolgozni kell meg hogy hogy kell.

Szoval, a megallapitasom az volt hogy ha csak egy erkelyem lenne vagy valami olyan helyem ahol foldbe ultetesre nincs mod, ott is tisztesseges kertet tudnek osszehozni, tehat a kerteszkedesrol egyaltalan nem kell lemondanom....
Probald ki valamire a kontenert.

Vibi 2021.09.20. 20:37:20

@P.Elliot: en is mar levagtam oket kb 30 cm-t hagytam meg mert annyira leettek ezek a bogarak. Nekem Magyarorszagon soha nem volt ilyen problemam, ezek a bogarak sztem Anglia specifikusak

P.Elliot 2021.09.20. 20:43:19

@Vibi: Probald meg tovig vagni, a felet legalabbis.

Ismerek, neha beszelgerek Angliaban elokkel, a malnat emlitette valaki hogy nagyon csunya volt az iden...

P.Elliot 2021.09.20. 20:46:49

@Vibi: Mekkora kerted van amit beultethesz?
Angliaban van terulet eleg, talan csak a londoniak panaszkodnak hogy alig lehet beallni a kocsival a kertbe.

Vibi 2021.09.20. 20:56:31

@P.Elliot: dehogy, itt mindenki egymas szajaban lakik, kivetel talan a skociai, meg mas farmok ott van hely. Itt 60 millioan lakunk egy irto pici szigeten, talan csak Hollandiaban rosszabb mint itt

Vibi 2021.09.20. 20:58:07

@P.Elliot: maga a malna szep is meg finom is volt, de nem leptem idoben es ezek a bogarak lepeteztek es a kis kukacok csunyan elszaporodtak es szinte az osszes levelet leettek

P.Elliot 2021.09.20. 21:04:49

@Vibi: Mivel a malna kartevokrol nem is tudtam, pont jol jott ez az informacio.

fhdgy 2021.09.20. 21:11:20

@P.Elliot: Jótanács a málnához:

Nem egyszerűen földig kell vágni, hanem szelektálva. Nálunk, magyar éghajlaton a málna általában július végéig leterem, most nem a folyton termőről beszélek.

Augusztusban az elfásodott, letermett vesszőket kell a földig levágni. Az összes letermettet. Az az évi friss, zöld hajtásokat kell meghagyni, de azok közül is az erőseket, egészségeseket. Ha túl sok veszőt hagysz meg, akkor elnyomják egymást, ha túl keveset, akkor nem lesz, ami teremjen.

Vannak, akik a fás vesszőket is tavasszal, de meg rügyfakadás előtt vágják le, de jobb legkésőbb nyár végéig.

Nálunk a meghagyott vesszőket tavasszal kb. 150-170 cm magasban elvágják és drót kordon közé rakják, ha kell meg is kötözik. Ha magasabbat hagysz, nem éred el, ha rövidebbet, nem lesz elég termőfelület. A tősűrűségre is figyelni kell. Ha az éghajlathoz, a termőföld minőségéhez képest túl sokat hagysz, akkor csökött lesz, ha túl keveset, akkor kevesebb lesz a termés is.

Nincs ökölszabály. Ezeket a föld minősége és az éghajlati adottságok alapján ki kell tapasztalni.

gabors 2021.09.20. 21:35:52

koszi ezert a jo posztert meg ha semmi koze sem volt a hataratkeleshez (hehhehe)

most nem nagyon erek ra de az idei nyar nagyon rossz volt a novenyekre ilyen keves paradicsomom es uborkam mar regen volt.

ahogy irod egy hosszu nagyon meleg nagyon paras idoszek volt ami nagyon kedvezett a gombas betegsegeknek ... ilyet hogy a futobabon sotet apro foltos gombasodas legyen nalam meg nem volt ... mivel en sem hasznalok semmilyen vegyi anyagot es csak biotragyat semmit nem tudtam ezzel kezdeni. egyedul a ricinus novenyeim nottek de azok nagyon .. kukorica is de a csovek joval kisebbek volt.

P.Elliot 2021.09.20. 22:07:12

@fhdgy: jo dolgokat irtal, reggel az lesz az elso hogy kimegyek rendberakni a malnat.

Ugy latom hogy nem is lesz konnyu malnast csinalnom.

A tusketlen fekete szederre is tudsz tanacsot adni hogy mit kezdjek vele?

A helyzet az hogy en is meg tudom kutatni a netet hogy mivel mit csinaljak de a tapasztalat az hogy attol kell kerdezni akinek van olyan novenye mert az jobban elmagyarazza, arrol nem is beszelve hogy lattam en a youtubeon marhasagokat is.

Koszi es masnak is a jo tanacsokat, vegigprobalok mindent.

P.Elliot 2021.09.20. 22:11:26

@gabors: Hat a hataratkelesbol ugy tunik hogy kifogytunk de abbol nem hogy az adott orszagban mit talaltunk/ kozossegi kertek peldaul/ es hogy hogy mukodnek.

Van szerintem rengeteg tema minden orszagban, lam csak kisrumpfnak a kenyersuto tulelese, hogy abbol is milyen sokat lehetett tanulni!

Ezek is hataratkelo temak szerintem, minden orszag csak omlessze ide hogy naluk mi hogy mukodik, en imadom az ilyen belso informaciokat. Hogy hogy hagytuk el az orszagot azt mar leirta szinte mindenki, most az orszag" belsejet" boncolgassuk...

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2021.09.20. 22:22:30

@dikusz.: nem sajnos, csak atutazoban holnap, most hosszabbitanank a szallast, mert meg van 2 barat es rokon, akit latni kellene, s ido... ido...

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2021.09.20. 22:35:09

@P.Elliot: szerintem ez kisebb, joval kisebb, mint a tietek. Eleve ugy indult, hogy kozossegi kert, tehat nem allotment, hanem lelkesen paran belevagtak, egy palyazat adott ra penzt. Ebbol.lett facsemete, polytunnel (2), s vagy 6-7 raised bed. Az evekenti felszantasotokon csodalkoztam, nalunk.most jott divatba a no dig method, kapunk neha tragyat egy lovardabol, szetszorjak a tetejen, no jo, neha beleforgatjak, de pl. a kisebbik tunnel amit 2 lelkes no csinal, ott nem volt asas. A lelkesek szama csokkent, szerintem ugy 8 ember jar ki. Alapzoldsegek, krumpli, fokhagyma, hagyma, salatafelek... no es a gyumolcsfak. Hat, tudod, azok olyan mindenki fai, ezert van veluk gond, mert a budos kolkek leszedik a szep almat eretlenul, s dobaloznak. De iden szepen termett Beauty of Bath alma, reggel mindig bementem osszeszedni, megettuk vagy pitenek, a savanykas akkor erett, mikor eljottunk. Van szilva is, azt is leszedte valaki, csereszbye is eltunt egy nap alatt. Korte is volt par. Madarak sokat megkezdtek, korbefogtak a fat haloval, az segitett de a szurkevarjuk eros csoru, rangattak a halot is.

Metszeni egy idosebb kiugrott pap metszi oket (no, az o elete is egy sztori), s rajta tartja a szemet, szol, ha lehet szedni almat, de mondom, a gyerekek a legnagyobb problema, hogy jatekhoz leszedik az eretlen gyumolcsot. Sajnos, ez a gond az ilyen mindenki kertjevel, ja es parszor a betepett fiatalok megrongaltak a muanyagot a tunneleken... hogy a Joisten torne le a kezuket, csupa foltozas mar a ket tunnel.

fhdgy 2021.09.20. 22:36:53

@P.Elliot: Tüskétlen fekete szederről nem tudok semmit, így passz.

Málna esetén is csak az egy évben egyszer termő málnáról írtam, a folyton termőről nincs elég tudásom.

A málna egyébként strapabíró, még kiirtani is nehéz. Ha elrontasz valamit, maximum annyi baj lesz belőle, hogy kevesebb termés lesz, de kiveszni nem fog. Így a következő évben lehet korrigálni, tanulni a hibából.

Közben én is olvasgattam a málnáról, olyanokat is írtak, aminek az ellenkezőjét tapasztaltam.

Pl. azt írták, hogy nem szereti a köves talajt. Nekem, ami a 70-es évek végétől volt hétvégi telkem, agyagos volt, de az agyagban sok sóderrel. Sóderbányát nyithattam volna, annyira.

Nem volt bő termő a málnám, ráadásul kb. kettő héttel később érett Fehérvár környékén, mint Somogyországban, de ,de ...

Ugyanaz a fajta volt, mint a szüleimnek, ennek ennek ellenére sokkal szebb színe volt, egészen mély bordó is, és az íze, hát az egészen más volt. Nagyon édes volt és fantasztikusan zamatos. Az illatáról ne is beszéljünk.

A szüleim málnája homokos, félig homokos területen volt, az enyém agyagos, erősen sóderes területen, ahogy írtam is. A szüleimé vízszintes területen, az enyém délnyugatnak lejtő domboldalon.

A szüleim egy évben kb. ezer kg. málnát termeltek, viszonylag kis területen, tehát mondhatom, hogy értettek hozzá. Én, ha ugyan akkora területen termeltem volna, nem nagyon hiszem, hogy a fele termésmennyiséget meghaladtam volna. Akkor én nem értettem hozzá?

Lehet, hogy nem annyira mint ők, de talán pancser sem voltam. Egyszerűen más volt a föld.

Ha megkóstoltattam volna veled a szüleim málnáját, azt mondtad volna, hogy finom. Utána megkóstoltattam volna veled az enyémet, akkor azt mondtad volna, hogy ég és föld, ez sokkal jobb. Okosabb voltam? Nem, egyszerűen más volt a föld!

Az egyik sokat adott, de nem annyira finomat, a másik kevesebbet, de finomabbat.

Nincs két egyforma föld. Az egyik ilyen, a másik olyan. Az egyik erre jó, a másik meg arra.

A föld és a Föld is csodálatos.

Aki csak azt látja, hogy a földet túrni kell, az ezt nem érti!

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2021.09.20. 22:39:29

@kisrumpf: apropo, maga a terulet adott.volt, a telep melletti nagy fuves, eleg nedves yerseg, a kert az kb egyhatoda a teruletnrk, a gyumolcsfak ezen kivul elszorva vannak, fakkal vegyesen, hgy fogjak a zajt az utca felol, talan vagy 20-25 fa? A fuves reszt nyirja a kertesz, a kerten belul a lelkesek. Most viszek haza egy oreg sarlot, azzal jol lehet vagni a fuvet a raised bed-ek korul. Tegnap kuldtem a kertes csoportnak fotot rokonom teglabol keszult raised bed-jeirol, odaig voltak, hogy ha a mellettunk levo iskolat bontjak, kerjuk el a teglakat, legyen meg tobb agyas...

Arthamyr 2021.09.20. 22:48:22

@kisrumpf: Kell pár harciasabb kutya, esetleg (fegyveres) őr, bár arraféle az utóbbi nem dívik.
A kölkök amúgy Dublinban is nagyon sok problémát okoznak, leginkább lopnak, rongálnak, piszkítanak, de egyéb, ennél erőszakosabb "csínytevés" sem kizárt.

fhdgy 2021.09.20. 23:14:09

@P.Elliot: Még egy jótanács ( nem saját kútfőből ):

Ha egy ismeretlen földterületed lesz, mielőtt döntesz, hogy milyen gyümölcsöket akarsz, nézz körül, hogy a szomszédoknak mije van. Ha náluk megél, akkor nagy valószínűséggel nálad is.

Ez egynyári növényeknél, pl. zöldségek, nem játszik annyira. Ha nem megfelelő dolgot ültetsz, akkor semmi baj, majd jövőre.

Gyümölcsfáknál ez egészen más idődimenzió.

Ha kísérletezni akarsz, lehet azt is, csak be kell kalkulálni, hogy csak kísérlet, ha nem jó, akkor majd legközelebb. Aki keres, az talál is.

Én ebben az évben áfonyával kísérleteztem. Úgy néz ki, hogy el ne kiabáljam, elsőre szerencsém volt. Egy év alatt nagyot nőttek, egészségesnek néznek ki. Jövőre nem változtatok, ezt folytatom!

puhacica 2021.09.20. 23:22:54

@Vibi: nekunk nincs malnank, csak ami atlog a keritesen, azon meg nem lattam semmit. epret viszont palantaztam, termett is szepen, csak a csigakkal kellett versenyt szuretelni. most olyan jo meleg volt, hogy nemelyik to ujra viragzik.

@P.Elliot: ez a cserepes/vodros megoldas milyen pofonegyszeru es jo otlet, nem is tudom miert nem gondoltam ra. pedig van 2 "koltozo" magnoliam, szegenyek miota hazahoztam oket, mar vagy 3x at lettek pakolva, most vegre ugy nez ki, hogy megtalaltuk nekik az idealis helyet, at is kellene oket ultetnem nagyobb dezsaba.

fhdgy 2021.09.20. 23:36:00

@puhacica: Az áfonya kísérletem is vödrös módszeren alapszik. 12-18 literes vödrökben nevelem őket, föld nélkül, perlitben, organikus ( ne kérdezd, hogy mitől ) tápoldatban.

Kettő nagy előnye biztos van.

1.) mobil. Ha költözöm, magammal tudom őket vinni.
2.) termőtalajtól független. A földtől csak annyit várok el, hogy ne szakadjon be alattuk. -:)

Van még egy dolog, ami érdekes lehet. Nincsenek annyira kiszolgáltatva az időjárásnak. Fagy és jégverés okozhat gondot, de más nem.

P.Elliot 2021.09.21. 01:14:43

@kisrumpf: Most mar ertem hogy hogy vannak ezek a fak. Itt valahogy nem lehetne ilyet mert a tarhalos kozossegi tagok leszednenek maguk szamara mindent.

Itt valahogy csak ugy lehetne elkepzelni hogy egy-egy fa valakie es el van keritve a tobbi fatol.

Nem tudom hogy a vezetonk hogy kepzelte volna, nem nyilatkozott.
Azt hittem hogy a teruletetek nagy, persze akar mekkora, megiscsak van meg ha nem igenylik akkor masikat is lehet igenyelni. A fakat azeret irigylem...
Fizettek erte evi dijat?

Mi 25 $-t evente, ebbol fedezik a vizet meg ami a kerthez kell, javitasok, biztositas, ilyesmi.
Igazan nem sok.

P.Elliot 2021.09.21. 01:22:30

@fhdgy: A szuleid 1000 kilo malnat szureteltek? Jol irtad?
Baromi nagy munka lehetett ha kezzel kellett szedni. Egyebkent itt voltam malnaszureten, szedd magad, a vegen fizetsz , kozben persze ugyanannyit ettel mint amit leszedtel de az arat is ugy kakulaltak hogy mennyit ehettel meg.
Nagyon regen nem voltam azon a helyen, azt sem tudom mar hol van.

Magas agyasban voltak a tovek, takarva, csak a malna vesszo jott ki a lyukbol.

Elhiszem hogy csodas izu malnak is vannak, oriz ilyet az emlekezetem es olyan voros malnat is ettem.

Ha itthon sikerul megtelepiteni akkor annak nagyon fogok orulni de nem szamitok azonnali sikerre de mindent meg fogok tenni ennek az erdekeben.

P.Elliot 2021.09.21. 01:27:11

@Arthamyr: Itt a templomi kertben nagy fegyelem folyik, a szabalyzatban benne van hogy gyerekek csak a szulok parcellajan tartozkodhatnak, meg a kerti utakon sem jarkalhatnak csak a szulo kisereteben es tilos barmihez hozzanyulni, jatszani ott a templom jatszotere.

Aki nem tudja a csemetejet fegyelmezni az maradjon otthon vele.
Meg sosem lattam rendetlen gyereket/ egy kerteszkedni szereto testverpart igen/, az is igaz hogy alig jonnek ki, inkabb otthon maradnak gondolom videojatekozni...

P.Elliot 2021.09.21. 01:30:52

@fhdgy: Te, afonyam nekem is van, tavasszal vettem, 8 darabot, 3 cserepben van, jo hatalmasban, a tobbi a foldben, en is kiserletnek vettem, nem mind nott a nyaron meg, ezeket mashova fogom ultetni vagy cserepbe teszem.

A fagy vagy jegveres se tud bajt csinalni mert a cserepest jobban be lehet takarni valamivel. Kivancsi vagyok hogy mire mesz vele meg arra is hogy en mire.

Arthamyr 2021.09.21. 06:19:15

@P.Elliot: Ott sem azért csinálják ezeket a dolgokat (pl. lehugyozzák a ház falát, vagy ellopnak valamit), mert szabad/szabályos/törvényes...

fhdgy 2021.09.21. 08:24:18

@P.Elliot: Nem elírás volt a kb. 1000 kg. Ez a hatvanas évek vége és a 80-as évek eleje között volt. Írtam többször már itt is, hogy évi 60-70 ezer Ft-ot kaptak a málnáért. Ez akkor volt, amikor a gurulós málnáért kb. 60 Ft-ot adtak kilójáért, a lémálnáért 22 Ft-ot. A terület, amin termelték kb. 800 négyzetméter volt.

Aki nem tudná, a gurulós málna, a szép, gyönyörű, szemet gyönyörködtető málna, ami pont megfelelő időben van leszedve. A lémálna, ami már túlérett, nem való közvetlen emberi fogyasztásra.

Jó pénz volt akkoriban az a 60-70 ezer Ft., de nem adták ingyen. Ahogy mondod, nagyon sok munka volt. A legnehezebb az a kb. egy hónap volt, amikor érett. Guruló málnához minden második nap le kellett szedni minden tőről a málnát. Ez nem azt jelentette, hogy egy nap munka, egy nap pihenés, hanem egyik nap egyik fele, másik nap a másik fele. Ha egy hónap alatt kb. 1000 kg., akkor napi 30+ kilót kellett szedni.

A faluban sokan foglalkoztak annak idején málnával, ma senkiről sem tudok. Van egy része a falunak, a legszebb, leggazdagabb, Rózsadombnak hívják, az a nyolcvanas években málnából épült.

fhdgy 2021.09.21. 08:55:19

@P.Elliot: 18 tő áfonyával indultam, egy elszáradt, maradt 17.

12 tő kék áfonya ( három fajta, Réka, Jersey, blue crop ), ezek szépek. Van egy szintén kék áfonya, ami baby blue, ez megvan, de hosszú távon nem jósolok neki sok sikert.

Öt vörös áfonyám volt, abból száradt el az egy. Ezeknek sem jósolok szép jövőt, bár most éppen virágoznak, még lehet, hogy pár szem be is érik.

Úgy csináltam meg, hogy egy lejtős területen egy sorban vannak. Mindegyik vödörre szereltem túlfolyót. A fölösleges tápoldatos víz egy gyűjtő csövön visszafolyik egy alsó tartályba, onnét, most még kézzel, de már megvettem dolgokat majd automatikusan, vissza a felső tartályba és kezdődik újra a folyamat.

Ha a jövő évet is sikeresnek nyilvánítom, akkor plafon a csillagos ég. Nem tudom, hogy adatik-e még annyi erő, annyi idő, de hosszú távon több ezer tőben gondolkodom.

Tudom, tudom, hogy csak vágyálom, de nem szabad feladni:

Ezzel a módszerrel egy hektárra kb. 10 ezer (!!!) tövet lehet kirakni. ( Ezeket jég elől nem tudnám védett helyre hordani, max, föléjük ki kell húzni hálót ). Most tavasszal a kék áfonyát ( ezek a kedvenceim ) 5 ezer Ft.-ért vettem tövét. Tízezer, akkor valami 50 milla ugye? No, ennyi pénzem a mesében sincs és félek, hogy nem is lesz. -:(

Tehát, csak szépen, lassan, öregesen előre. Ha évi 100 tővel tudnám növelni a létszámot ( ezt kb. meg tudom finanszírozni ), már akkor nagyon örülnék.

A jövő év a várakozás éve, jövőre nem akarok újakat telepíteni. 2023-ban lehetne a következőket, ha a 2022-őt biztatónak ítélem.

Már erősen nézegetem a töveket, sok olyan hajtásuk is van, amiket várhatóan le kell metszeni. Ezt majd csak tavasszal tenném meg, és a levágott vesszőket megpróbálom kigyökereztetni. Ha sikerülne, akkor azok ugye ingyen lennének, nem tövenként ötezerért. Az is igaz, hogy amit olvastam, kettő-három évig pátyolgatni kell őket, mire akkorák lesznek, mint amiket én vettem.

Időm van, nyugdíjas vagyok, ráérek, csak adasson még egy kis idő!!!

dikusz. 2021.09.21. 09:11:12

@fhdgy: A szüleidnek nem véletlenül a Börzsöny-környékén volt málnásuk?

fhdgy 2021.09.21. 09:13:10

@dikusz.: Nem, itt Somogyországan, ahol újra élek.

négyzet 2021.09.21. 09:58:25

@Örömhernyó:
Au, azért nem mindenhol van ez.
Az viszont tény, hogy Magyarországon csak az nem tűnik el, ami le van betonozva, hatszor láncolva. És nem csak a kisebbségek miatt.
Anno a munkahelyeimen - ahol csak fehérek dolgoztak - is tűnt el minden, még a csupa diplomások által dolgozott irodában is.

És ezek miatt tényleg sokkal nyugisabb egy fejlettebb országban élni, ahol mondjuk a kerti szék és asztal nem olyan tétel, amit ne lehetne ott hagyni, mert ellopják. Mert az átlag életszínvonal magasabb.

négyzet 2021.09.21. 10:29:31

Jó poszt volt, köszi!
Az alsógatyás papnén jót mosolyogtam :)

Itt is a svéd falunk mellett egyház által működtetett hobbitelek, egészen hasonlóan is néz ki, fákkal körülvett, igaz nagy kerítés nincs, így valószínűleg a vadkár jelentős. Őzek, nyulak, de jávorszarvas is van. Jelentkeztem, felkerültem a listára, kihalásos alapon megy, úgyhogy nem fogok mostanában ott kertészkedni. Csak nézem, amikor megyünk a közeli erdőbe áfonyát szedni, ott vezet el az út előtte.
Nem ilyen szervezett szerintem. Mindenki csinálja, amit akar.

Voltam viszont korábban tagja stockholmi közösségi kertnek. Az egy icipici kert volt olyan tucat magaságyással. Bárki csatlakozhatott, voltak találkozók, ahol megbeszéltük, mit termelünk, otthon neveltük a palántákat kiültetés előtt, rotációban locsoltunk, a kert maga ott volt a házak között simán egy lakótelepen. Engem azért zavart, hogy a környéken lakók simán leszedték, amit termeltünk, anélkül, hogy csatlakoztak volna, vagy a kisujjukat mozdították volna, hogy legyen ott valami. Így aztán az ott termelt cukkiniból, krumpliból soha egy szemet sem sikerült hazavinnem. Az egész magaságyásnyi szamócából sem. Azért jó szórakozás volt...

P.Elliot 2021.09.21. 12:58:43

@négyzet:
Hat en szorakozasbol igazan nem nevelgettem volna novenyeket hogy a lakotelepnek legyen mit leszednie.

Kerites nelkul szerintem nem sok minden marad meg meg kulteruleten sem.

Azt kellett volna csinalni hogy beszelni a varosi vezetokkel vagy irni nekik hogy mi lenne ha lenne egy kerites es egy kozossegi kert ott ahol van hely a varosban, erdekes, ertelmes, szorakoztatja a tagokat, azt is aki nezi es meg egeszseges is.

A szomszed varoska itt nalunk ahol foleg zsidok laknak, szepen megoldotta.

Eppen nem a varosban van a kertjuk hanem a szelen ahol a park kezdodik, de csak az lehet tag aki a varosban lakik. Nem nagy terulet, szinten kihalasos alapon mukodik, magas kerites veszi korul/ igazabol csak erre kellene a varosnak kolteni/, az ajton zar es csak az mehet be akinek kulcsa van, vagyis a tagoknak.

Zaras nincs, egesz evben lehet odajarni , kicsit kisebb parcellak mint az enyem, azert felugyelve van, akarmit ott sem lehet, szalmat sem lattam. Szeptember, oktober korul a kert melletti ures reszen csinalnak egy nagy grillpartit a tagoknak, mindenki hoz valamit...
Fizetni nem kell a parcellaert, a varose.
Bekerulni nehez mert meg tolokocsist is lattam kerteszkedni.
Evente egyszer-ketszer elmegyek arra es meg szoktam nezni.

Gyonyoruek rendben van tartva, valami kinai tag is lehet, a novenyekbol gondolom, akinek a parcellaja egyenesen fantasztikus.

Szoval, lakotelepen is lehetne csinalni csak a varosnak oda kellene figyelni egy kicsit meg valamit aldozni ra.

P.Elliot 2021.09.21. 13:12:51

@fhdgy: Nem is a jeg ellen kellene megvedeni az afonyakat hanem a madaraktol amikor mar teremnek.
Itt van kozel hozzank egy farm ami afonyat termel, drothalo alatt van az egesz! Hatalmas penz lehetett de nem csinaltak volna ha nem eri meg.

Egyebkent had aruljam el hogy ezen a nyaron csinaltattam egy hatalmas ketrecet 3 meter magas, 6 meter szeles, igazabol egy hatalmas "lada", 6 nem tul vastag gerenda van leasva a foldbe, a tetejen vekony fakeret es ki van feszitve affele drot csirkehalo. Mozdithatatlan eros szerkezet, egy pasas csinalta a mexicoi segedjevel. Mindenhol zart. Egy keskeny ajton lehet bemenni.

A kertecben ket jo alacsonyra vagott oszibarackfa lapul amik vagy 4-5 evesek de meg nem sikerult eretten megkostolni mert elvittek a mosomedvek, mokusok, madarak osszecsipkedtek.

Egyszeruen ugy ereztem, foleg ebben a Covid bezartsagban hogy igenis en akarom megenni a bio barackot es szorakozni ezzel a kerteccel hogy mit lehet belole kihozni.

Az allatok sokmindent megprobaltak hogy bejussanak de nem sikerult.
A barack finom, lehetne edesebb mert nem sok nap eri de majd ezen is segitek, itt-ott agak lesznek levagva hogy tobb nap jojjon be .
Az afonyas helyrol kaptam kedvet erre.
Arat ne kerdezd mert nem fog bejonni bar az is igaz hogy ezt a bekeritett reszt barmikor idotlen idokig a csalad tudja egy abszolut zart konyhakertnek is hasznalni.

Azt hittem hogy majd jol lerontja az egyebkent szep parkos kertem kinezetet, szo sincs rola, meg emeli is....

Valami szorakozas nekem is kell...

P.Elliot 2021.09.21. 13:14:07

@fhdgy: Miert nem lehet manapsag is csak malnaval foglalkozni?
Ha a szuleidnek megerte!
A malna itt is rohadtul draga.

fhdgy 2021.09.21. 13:26:54

@P.Elliot: Itt is drága!

Ezer okot sorolnak, hogy miért nem működik.

A 90-es évekre olyan hektikus lett a felvásárlás, hogy a termelők megunták, hogy packáznak velük. Ha egyszer elmegy az emberek kedve valamitől, akkor nagyon nehéz visszaédesgetni őket.

Most már hivatkoznak klímaváltozásra, meg a lengyel konkurenciára. A legnagyobb baj, hogy állítólag nincs, aki leszedje. Ez most minden kézi erővel végzett munkánál jelentkezik.

Az én magánvéleményem szerint a legfőbb baj, hogy a kereskedelem túl nagy haszonkulcsot rak mindenre. A termelőtől mindent üveggyöngyért akarnak megvenni, de aranyért adni.

Szerintem erre egyetlen megoldás létezne, ha a termelők a saját kezükbe tudnák venni az értékesítés folyamatát is. Ehhez pénz kellene, meg összefogás, de mi nem az összefogásról vagyunk híresek.

négyzet 2021.09.21. 13:33:02

@P.Elliot:
Meg volt engedve a lakóknak, hogy szedjenek (csak nekem nem tetszett a dolog :P). Amikor ott voltunk, és csináltuk épp a kertet, gyakran odavonzotta a lakókat, főleg a gyerekeket. A vezető mindig mindenkinek azt mondta, hogy bárki szedhet. Azt remélte, hogy majd jönnek aztán csinálni is, de persze nem. Ugyanazok csináltuk, akiknek volt erre "hajlama" hehe. Én szocializálódásból voltam ott, aztán pedig elköltöztünk. Hiányzott a kert, én nagyon szeretem csinálni. Most majd itt vidéken lehet néhány magaságyásom. Tervezek ültetni egrest és ribizlit is, az egres talán megmaradna nagy cserépben vagy hordóban. Csak már ott lennénk! (majd tavasszal).

négyzet 2021.09.21. 13:35:44

@fhdgy: Vannak vásárlói közösségek, amik közvetlenül termelőtől vásárolnak. Amíg Budapesten laktunk, egy ilyen tagjai voltunk. Legjobb zöldségeket/gyümölcsöket kaptuk tőlük. Nem tudom, a termelő oldaláról hogy nézett ki, de igény az biztos, hogy volt, mert egyes helyeken várólistával lehetett csak bekerülni. Vidéken is vannak ilyenek többfelé is. Van, ahol csak mondjuk tej/sajt, máshol csak zöldség.

fhdgy 2021.09.21. 13:38:44

@P.Elliot: Látom én is, járva-kelve az országban, meg korábban Ausztriában, védekeznek jég és állatok ellen is. Kerítésnek használnak dróthálót, de felülről befedve egy területet csak Raschel hálót. Majd, ha szükségét érzem, nekem is kell lépni ez ügyben.

Nem tudom, hogy a Raschel háló mennyire tartós, de lényegesen olcsóbbnak gondolom, mint a dróthálót és könnyebb is vele bánni.

Pillanatnyilag a Raschel háló tűnik jobb megoldásnak, de hosszú távon lehet, hogy fordított a helyzet.

fhdgy 2021.09.21. 13:42:11

@négyzet: Lehet, hogy túlságosan messze, elzárva a világtól élek, de én ilyennel még nem találkoztam. Bővebben tudnál róla mesélni, hogy hogyan működik, hogyan lehet ilyet létrehozni?

Nagyon érdekelne a dolog, mert több mindenre megoldás lehetne.

négyzet 2021.09.21. 13:45:33

@fhdgy: Van Somogyban is :) Somogyi kosár néven, nem ismerem ezt pont, de ilyesmi, amiről beszéltem előbb.

fhdgy 2021.09.21. 13:52:33

@négyzet: Mindjárt megnézem a neten!

négyzet 2021.09.21. 14:00:33

@fhdgy: Amiben mi voltunk, az nem egyszerű termelői piac volt, hanem egy szerződéses vállalás, ahol egy évre előfizettünk és kockázatközösséget vállaltunk a termelőkkel. Angolul upfront támogatás. Ezért cserébe előre meghatározott termékkosarakat szállítottak, fenntartva a változás jogát. Itt találtam leírást: www.fao.org/family-farming/detail/en/c/416085/
Van sok szervezet, Kecskeméten tudtam valakit, aki saját maga egyedül kezdett el ilyet csinálni, nagyon népszerű volt, most nem tudom, hogy megy.
Vannak olyanok is, ahol csak közvetlen vásárlás van (itt Svédországban pl. még csak ilyet láttam)

P.Elliot 2021.09.21. 14:05:41

@négyzet: Ilyenrol en is hallottam itt meg Kanadaban is divik. Befizetsz valamennyi penzt elore es minden heten kapsz egy zacsko eppen termo zoldseget, gyumolcsot.
Lehet hogy valamibol csak egy szem van, ezt onnan tudom hogy a kanadai az anyjat kerdezte meg hogy mit lehet csinalni 1 darab karalabebol, anyuka valasza, levest!
A zacsko zoldseg eleg egy hetre a fozeshez.

Helybe viszik.
Fogalmam sincs hogy mi a neve de majd utananezek valamikor/ ma eppen nincs ra idom/.

fhdgy 2021.09.21. 14:06:52

@négyzet: Megnéztem, de el sem tudom képzelni, hogy mekkora energia egy ilyet létrehozni. A Somogyi Kosár Kaposváron működik, közelebb nem találtam.

Ha már működik, akkor nagyon jó ötletnek tűnik, de hogy lehet létrehozni? Ez a nagy kérdés.

Ha egy ilyenbe, példa kedvéért legyen a Somogyi Kosár, termelőként be akarnék szállni, akkor itt, a falumban is kellene alakítani egy laza termelői közösséget is. A probléma az, hogy heti rendszerességgel, péntekenként szállítani kellene. Ez nagy lekötöttség és felelősség. Bármikor közbe jöhetne valami, ami miatt nem tudok éppen akkor szállítani. Ilyen esetben, ha többen lennénk össze lehetne dolgozni.

Erősen gondolkodom a dolgon! Annyit megér, hogy elmenjek egy beszélgetésre velük.

Nagyon köszönöm az ötletet.

négyzet 2021.09.21. 14:27:36

@fhdgy: Örülök :) A termelői oldalát egyáltalán nem tudom. Ahol mi tagok voltunk ott pont ezért gereblyéztek össze többféle szállítót, hogy mindig legyen mit adni. De nem tudom, egymás között hogyan meccselték ezt.

négyzet 2021.09.21. 14:29:58

@P.Elliot: Nekünk is házhoz szállítottak. Épp akkor született a gyerekünk, és jött minden héten házhoz a friss zöldség/gyümölcs. Nagyon jó volt. Igaz, néha felgyűltek a dolgok, például sok kiló répa, amit alig győztünk elhasználni, répás fasírt és répatorta, baconnel sült répa stb. fülünkön is az jött ki. Ugyanakkor ezek nem romlottak meg olyan gyorsan, mert frissek voltak.

fhdgy 2021.09.21. 14:43:47

@négyzet: Kattognak a kerekek.

Termelői oldalról ( én abban gondolkodom ) is egy róka fogta csuka, csuka fogta róka esete. Ezen valahogy túl kellene lendülni.

Pl. vegyünk egy egyszerű esetet.

Tegyük fel, csak a példa kedvéért, hogy krumplit akarok termelni.

Tudni kellene, hogy mekkora területet kellene bevetnem, hogy majd legyen árum. De honnét tudom, hogy mennyi kellene, ha még nem adtam, de mit adok el, ha még nincs is mit eladni?

Valószínű, hogy évek kellenének, mire kialakulna a "rend". Amíg nem alakul ki, addig ez egy nagyon átmeneti állapot. De valahogy el kell kezdeni!

Kecsketej már van, de az pont nem jó. A Somogyi Kosárnál minden pénteken kell szállítani. A többi nap semmi. Kecskesajt már jobb, mert azt nem kell azonnal értékesíteni. Nem tudom viszont, hogy romlandó, ha nem is gyorsan romlandó, árut lehet-e így értékesíteni. Persze, ez csak egy telefon kérdése.

Kattognak a kerekek!

fhdgy 2021.09.21. 14:56:44

@P.Elliot: Most olvastam éppen egy cikket a magyar dinnyéről.

Nagyon hasonló a helyzet málna esetében is.

telex.hu/gazdasag/2021/09/21/dinnye-anomalia-tizezer-tonna-a-foldeken-leszedetlen-szabolcs-szatmar-kerezsi-csaba

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2021.09.21. 15:19:53

@Arthamyr: egy fiuiskola van (majdnem) mellettunk, atjarnak a green-en, shortcut, s ez hozta a problemakat. Mentunk mar rendorsegre, de hat tudod... Egyszer egy lako probalt a lelkukre hatni, akkor lett beke, talan igy is marad.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2021.09.21. 15:23:11

@P.Elliot: nem fizetunk, mert a terulet a telepe. Csoda, hogy nem epitettek ra. A viz esoviz (Írorszag...), van egy kis fedett tarolo arrol.folyik tartalyokba, vagy a szomszedos iskola csapjarol kapjuk, cserebe neha jonnek sportolni a zoldteruletre. De hamarosan lebontjak az iskolat, s akkor majd a kukatarolok csapjarol kell vizet vinni, valamilyen megoldassal.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2021.09.21. 15:26:11

@P.Elliot: ja, bocsanat, dijat nem fizetunk, de volt palyazat a varosban, kifejezetten ilyen kerteknek, abbol lett penz, abbol tartjuk fent, veszunk magokat, csemeteket, neha valaki adakozik...

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2021.09.21. 15:30:23

@négyzet: jartunkban-keltunkben lattunk most varosszeli kozos kerteket, illetve allotmenteket, de ott mindenhol nagy oszlopra ki volt teve a tulajdonos eredeti orszaganak zaszlaja! Meg sosem lattam ilyet. Kettobe is belefutottunk Svajcban. Klassz dolog. Nalunk azonban minden kozos, de ugyanaz volt a furcsasag, hogy az is rajar, aki nem dolgozik. Neha oedig annyi van, hogy nem birjuk enni, rebarbara, salatak, krumpli, hagyma...

FutureFry 2021.09.21. 16:14:10

@P.Elliot: @fhdgy:
Áfonya:
Kár hogy a (számomra) “igazi” áfonya (western huckleberry) termesztése nagyobb menyisségben nem megoldott (marad a vadon szedés, esetleg a piacon idényben beszerezni azoktól akik a vadonban szedik). Senki nem szokta elárulni, hogy hova megy szedni (én sem :)).

Megkerestem, és most bemásolom ide egy régebbi hozzászólásomat (amit pont P.Elliot-nak írtam anno pár éve):

A huckleberry-nek több fajtája van, a Kanada/Usa keleti felén található változat [1] nem olyan mint a nyugati [2] (amiből szintén több alfaj van). Amit én ismerek az a “Western Huckleberry” (Kanada nyugati és Amerika Észak-Nyugati részén találhatóak a változatai): A bogyói kisebbek, és intenzívebb az ízük mint a “nemesebb” rokonának, a blueberry-nek. Persze nehéz leírni pontosan milyen is (finomabb :)). Csak vadon nő, 2-3000 láb felett (speciális, savas talajon, pl. ahol a bear grass [3] is), és nincs is igazán központi gyökérrendszere, hanem diffúz kolóniákban található, ahol a földből kinövő “bokor” csak a kolónia egyik ága (és egyedileg nem is áttelepíthető). Ezért is nem tudták még nemesíteni, bár vannak útmutatók hogyan lehet próbálkozni [4], arról nem is beszélve, hogy hajtásból/magból növesztve 10-15 év (!) mire teljesen termővé válik (bár az első 3-5 évben már lehetnek bogyók).
[1] en.wikipedia.org/wiki/Gaylussacia_baccata
[2] en.wikipedia.org/wiki/Huckleberry
[3] en.wikipedia.org/wiki/Xerophyllum_tenax
[4] www.cals.uidaho.edu/edComm/pdf/BUL/BUL0821.pdf

Arthamyr 2021.09.21. 16:22:07

@kisrumpf: Ahol mi laktunk, ott eredendően nagy a "forgalom" sajnos, most nagyon élvezem, hogy itt semmi sincs. :) Szerintem azoknak a lelkére nem lehetne hatni, nincs nekik...

@fhdgy: Valahonnan megveszik a kiskereskedők, így valaki valahol csak megtermeli. Tekinthető drágának, de mennyi málnát kell ahhoz (v)enni, hogy ennek jelentősége legyen?
Nyilván arra drága, hogy valaki lekvárt/szörpöt/pálinkát stb. készítsen belőle ipari mennyiségben, de ha valaki mondjuk havonta megeszik egy kg málnát, akkor nincs jelentősége.

fhdgy 2021.09.21. 16:36:54

@FutureFry: Jó, hogy mi a jó, meg mi nem, megszokás, ízlés és lehetőség kérdése. Szinte biztos vagyok benne, hogy nem megyek el USA-ba/Kanadába, hogy megtudhassam, hogy mi a különbség. -:)

Nekünk marad az, ami itt van. Nekünk ezt kell szeretni vagy nem szeretni.

Ahogy írtam itt korábban, nekem Réka, Jersey meg Bluecrop van. Az, hogy ezek hogyan viszonyulnak az amerikai fajokhoz, nem tudom. Mindegyiket amerikai fajtának tartják, bár a Rékát Új Zélandon nemesítették amerikai fajtából, a Bluecrop-ból.

Amik nekem vannak, szintén szeretik a savas közeget. 4,2-4,4 PH-jú oldattal öntözöm őket. Ránézésre tetszik nekik, mert szépen nőnek és haragos zöld a levelük. Hogy mi lesz, majd később kiderül.

fhdgy 2021.09.21. 16:39:16

@Arthamyr: Idén olvastam olyat is, hogy egy kiló málna 2000 Ft.-volt. Ha mondjuk valaki felet vesz, az csak egy ezres.

Sajnos, sok ember van Mo.-on, akinek az az ezres is túl sok.

fhdgy 2021.09.21. 16:50:54

@FutureFry: Az ízhez még annyit:

Általános igazság, hogy a szemet gyönyörködtető gyümölcsök nem olyan finomak, mint a lesajnált társaik. Inkább a szépet, nagyot keresik az emberek.

Másik oldalról nem a fajta számít csak, hanem a talaj is. Ha a talaj gazdag ásványi anyagokban, szerves anyagokban, akkor általában a gyümölcs is ízletesebb.

FutureFry 2021.09.21. 16:51:33

@fhdgy: “ … Az, hogy ezek hogyan viszonyulnak az amerikai fajokhoz, nem tudom. …”

Én régen ettem Magyarországon is (piacon vett) áfonyát (magyart, lengyelt) és Új Zélandon is ettem blueberry-t, ezek kb. mind ugyan olyanok voltak mint az itteni blueberry-k (amit pl. farmokon termesztenek amiről P.Eliott is írt, idényen kívül pedig általában Chile-ből hozzák). Nem rossz, de számomra nem egy kategória a huckleberry-vel (pedig magyar fordításban mindkettő “áfonya”).

Congeria 2021.09.21. 16:55:32

@fhdgy:

A növények azonosításánál a latin, tudományos név megnevezése segít. Erre mifelénk, É.Amerikában a kék áfonya (blueberry) alatt a Vaccinium corymbosum-t nevezik. Olyan bodzabokor nagyságúra nő, a savanyú talajt szereti. Vörös áfonya (cranberry) alatt a Vaccinium subg. macrocarpon-t., ez a nedves, tőzeges talajon nő, alacsony növény. Ezek a termesztett fajták. A vadon növők között nem ilyen tiszta a kép, rengeteg bogyós termés van, minden "berry", még bizonyos meggyféléknek is az a neve.

Ahogy emlékszem, sok-sok éve kiránduláskor szedtünk vad kék áfonyát, az alacsony kis bozótka volt.

Kiváncsi lennék, hogy ugyanezt a fajtát termeszted-e, vagy más növényről van szó.

Mind a két áfonya nagyon kedvelt errefelé, a piros nem élvezhető nyersen, nagyon fanyar, de süteménybe, tartósított italnak vagy lekvárnak, szósznak használják. A töltött pulyka elmaradhatatlan kisérője.

A kék áfonyát mi lefagyasztjuk, kb. 35 kg-t évente, a reggeli zabpehelybe, yoghurtba, puddingba keverjük, vagy csak magában szeretjük fogyasztani.

Congeria 2021.09.21. 16:55:38

Akinek kertje van, sohasem unatkozik.

Nagy, legalábbis városi viszonylatban nagy telken van a házunk, kb. 70x50 m, de mivel zöldövezet, hozzácsaptam a város tulajdonából még egy 5 m-es sávot. Nem könnyű terület, az É. lejtőn van, árnyékos. 35 éve, mikor ide kerültünk, béreltük a házat 2 évig, aztán eladták, így vettük meg. Különben nem ilyen kertet kerestem volna, biztosan sokkal naposabbat. A ház mindig ki volt adva, így a kerttel senki sem törődött. Mi az új élet megteremtése, gyereknevelés, munka és mellékmunka mellett alakítottuk ki a kertet. Támaszfalak építése, föld hordás, szikla gyűjtés, ipari méretű komposztálás után teleraktam növényekkel, amik azóta hatalmasra nőttek. Több mint száz rhododendron és azalea bokrom, 25-28 japán juhar, aminek a felét magról neveltem. Rengeteg évelő növény. Árnyékos és hűvös, esős a kert, ez különleges "rainforest"-t, esőerdőt eredményez. A növények szaporodnak, kidobni semmit sem tudok, minden szétválasztott, túlszaporodott növény cserépbe kerül, tovább nevelésre. Kert tervező lsmerőstől korlátlanul kapok plasztik cserepeket, hatalmas, 50-80 literest is, amikben fákat is tartok.

A sok növény eláraszt, így mindenkinek adok, felajánlok. A környező utcákban legtöbben ismernek, cserélünk növényeket. Teljesen bevett szokás, hogy séta közben elbeszélgetsz a szomszédokkal, idegenekkel, kertről, kutyákról vagy gyerekekről.

A házak, kertek elöl, az utca felé nincsenek bekerítve, így az ott kertészkedővel könnyű beszédbe egyezkedni.

Gyümölcsfa nem megy errefelé. Az éghajlat, meg a mosómedvék, medvék. Ezek a városi nagy parkokban, szakadékos részeken élő fekete medvék, csak akkor veszélyes, ha rászokik a szemétre, így az ember közelségére. Nálunk 2 hete tett látogatást, megette a madáretetőből a napraforgót, faggyút. Éjjel jön, csak a nyomát találtuk meg. Nem zavarjuk egymást, a kukán medvebiztos zár van.

Hosszúra sikerült a bevezetés, a cserép kertészkedéshez akartam hozzászólni, tkp. Nálam nagyon bevált, de csak a kellően nagy méretű cserepeknél. Beültetéskor használok gyökér serkentőt és természetesen gyakran öntözünk. Vagy az ég végzi ezt el.

A japán kert mindig nagyon tetszett. Na nem a pagodák meg Buddha szobrok, hanem a kert és a természet kapcsolata a házzal és az élettel. A különböző formák, síkok egymásra hatása, a szinek és árnyak használata. A természetes anyagok, kő, faágak, tönkök szerepe a kertben. Ilyen szemlélettel alakítottam a kertünket. Egyéniséget ad a hobby kerámia működéssel készített "alkotások" vagy a könnyűbeton, hypertufa tárgyak, amivel sok-sok csodálatos "mesterművet " gyártottam.

Idén megpróbáltam zöldséget is termelni. Hideg föld az északi lejtőn, árnyék még ebben a forró évben is, azért sikerült a fokhagyma, némi paradicsom (nagy vödörben, a ház mellett a betonon, ami tartja a meleget), zöldpaprika, zöldbab, zeller(nem lett gumó), snidling, sóska.

FutureFry 2021.09.21. 17:04:24

@fhdgy: Egyébként idényben (azaz kb. most, bár területtől függően már inkább az idény vége felé járunk) lehet frissen fagyasztott Huckleberry-t rendelni az Amazon-on is (bár gondolom csak Amerikán belül küldik): $120 / ~2kg [1]. A piacon errefelé a frissen szedett huckleberry kb. $45/kg (ha van). Megugrott az ára a tavalyihoz képest (infláció + nem volt olyan jó a termés az időjárás (és gondolom a tüzek) miatt).

[1] www.amazon.com/Freshly-Frozen-Wild-Huckleberries-Gallon/dp/B0001KZ8YC

fhdgy 2021.09.21. 17:05:57

@Congeria: A Réka, a Jersey és a Bluecrop mind Vaccinium corymbosum-ból lett nemesítve, annak egy-egy nemesített fajtája.

fhdgy 2021.09.21. 17:07:13

@FutureFry: Nálunk a kék áfonya kb. 3000-3500 Ft.-ért megy kilónként.

Arthamyr 2021.09.21. 17:16:47

@fhdgy: Én hallottam 7000-ről is, és láttam 4000-et is. A málna nem kritikus fontosságú dolog, mondhatni egy luxuscikk (elhiszem neked, hogy munkaigényes, emiatt teljesen indokoltan drága, nem tudom, miért várja bárki is, hogy olcsón dolgozzon más, hogy ő fogyaszthasson), ha valakinek nem telik a havi fél kg málnára (az sem kevés), ne vegyen, nem lesz tőle semmilyen hiánybetegsége.

fhdgy 2021.09.21. 17:29:44

@Arthamyr: Ahogy a dinnyés cikket belinkeltem:

A termelőtől megveszik 30 Ft.-ért és adják 180-200-ért kilóját. Sokaknál ez veri ki a biztosítékot. Jelenleg tudtommal a zöldségek, gyümölcsök 27 % ÁFA alá tartoznak. Ez is nyomja fel az árakat.

Számoljunk egy kicsit: Ha a 30 Ft ÁFA mentes ár, 180 meg ÁFÁs, akkor a 180 ÁFA nélküli ára egy picivel több, mint 141 Ft., akkor a kereskedő nettő 110 Ft.-t tesz rá.

Ebből szerintem az látszik, hogy nem a termelés "drága", hanem van egy nagy nyerészkedés.

FutureFry 2021.09.21. 17:36:19

@fhdgy: A “közönséges” áfonya (blueberry) itt (ha jól számolom át) ~4500Ft/kg-ra jön ki (boltban vásárolva, szezonban).

Arthamyr 2021.09.21. 17:38:50

@fhdgy: Ez engem, mint fogyasztót nem érdekel (mondjuk a dinnye amúgy sem, mert nem szeretem), ez a termelő problémája. A 200 ft amúgy is nagyon olcsó, én ki tudnék vele békülni könnyen. Egyébként milyen jó, hogy még szervezett/támogatott dinnyekartell is volt, és úgy sikerült ezt az ütős felvásárlási árat összehozni... :)
Alapvetően senkit sem érdekel, hogy mitől drága valami, mivel a fogyasztó nem vesz részt a termelő, a nagykereskedő, a kiskereskedő, a szállítócég stb. tárgyalásaiban, ott neki nem osztanak lapot, és a kiskereskedővel sem igazán lehet alkudozni.

P.Elliot 2021.09.21. 17:44:10

@Congeria: De szivesen olvasnek toled egy posztot a kerteddel kapcsolatban, bovebben ahogy itt leirtad.
Sok sok keppel.
A Covid miatt bezart emberek vilagszerte nem igazan tudnak mit kezdeni magukkal, bemutathatnad hogy dehogyisnem!
Meghozza otthon!

Ha nincs kertjuk akkor kontenerekben.
Biztos vagyok benne hogy mas orszagbol is erkeznenek hozzaszolasok, beszamolok es tanacsok, jaj de jo lenne latni hogy hogy csinaltad a japan kertet.

Az anyag erdekelne hogy mibol hoztad ossze, mit hasznsa;tal fel ra.

P.Elliot 2021.09.21. 17:47:18

@FutureFry: Egyszer mar mi beszelgettunk a Huckleberryrol de meg azota sem kostoltam, majd most tenyleg utananezek hogy arulnek-e valahol, ha nem akkor rendelek az Amazontol Thanksgivingre.

P.Elliot 2021.09.21. 17:53:47

@Congeria:
A piros afonya nem elvezheto nyersen?
Hatalmas tevedes, mi csak ugy esszuk a pulykahoz de maskor is csak magaban mint a csemeget.

Egy csomag afonyat tegyel be a apritogepbe, / angolul nem merem irni mert mar nemreg a fejunkre lett olvasva hogy ne hasznaljunk idegen szavakat amit esetleg mas nem ert/, ket narancs levet es a belsejet is tedd hozza csak a feher reszet nem, lehet helyettesiteni mandarinnal vagy vegyesen, ugy is finom, kristalycukrot ra.
Toresd a geppel ossze jo alaposan kozben kostolgasd hogy edes legyen ne fanyar. Meg mehet narancsle bele ha ugy jobban izlik.
Be lehet huteni es anelkul is finom.

Valami eszmeletlenul finom, a csaladnak legalabbis, azonnal elfogy.

Egy amerikai oregasszony tanitott meg ra.

FutureFry 2021.09.21. 18:25:14

@P.Elliot: Egyébként még annyit, hogy a “Western Huckleberry” is igazából egy gyűjtőnév, mert sok (akár még nem azonosított) alfaja van amik (tapasztalatom szerint) ízre általában hasonlóak (legalább is ami hasonló talajban/területen nő) de a színük (amíg a bokron van) elég változó tud lenni (sötétvörös, majdnem fekete, mélykék, világosabb kék) és a bokrok is igencsak változóak tudnak lenni (bokaméretűtől - pl. whortleberry -, ember- vagy még magasabbig):

“ … They also vary considerably according to climate and soil; a Pacific coast huckleberry will be quite different from a Rocky Mountain version. ..”

magazine.wsu.edu/2018/08/06/the-huckleberry/

Csodabogár 2021.09.21. 19:02:20

@fhdgy: Csak szólok, hogy én itt Pesten, normál zöldségesnél nem láttam málnát az idén. Piacon biztos volt, de annyira nem fontos nekem, hogy málnáért kimenjek a piacra. Oda kizárólag spárgáért járok, mikor szezonja van.

FutureFry 2021.09.21. 20:39:16

@Congeria: “… Ahogy emlékszem, sok-sok éve kiránduláskor szedtünk vad kék áfonyát, az alacsony kis bozótka volt. Kiváncsi lennék, hogy ugyanezt a fajtát termeszted-e, vagy más növényről van szó. …”

Nem tudom @fhdgy: bogyói hogyan néznek (majd?) ki, de BC vadonjában (nem is nagyon régen) szedtem olyasmi áfonyát ami (a boltban is kapható) nemesített blueberry-hez volt hasonló (ízben, állagban, kinézetben, színben), de (a blueberry farmon látható ültetvényekhez képest) kisebb (max. térdmagasságú, de inkább alacsonyabb) bokrokon nőtt (kb ilyen: [1]). Túratárs “mountain huckleberry”-nek titulálta, én viszont “wild blueberry”-nek (mivel - ahogyan írtam - nálam a huckleberry ([2], [3], [4]), egy külön kategória, és ez nem olyan volt).

Egyébként a huckleberry általában “értékesebb” is, pl., ahogyan egy szedő a blogján [5] olvasható (hogy a felvásárló nem akar blueberry-t csak huckleberry-t): “ … from now on, it’s hucks only. Buyer down in Vancouver doesn’t want them mixed, says if there’s one more damn blueberry in with the hucks he’ll cancel his contract.”.

[1] s3.amazonaws.com/mygardenlife.com/plant-library/full/6511_47.jpg
[2] upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/b2/Huckleberry_1.jpg/1920px-Huckleberry_1.jpg
[3] nwcasc.uw.edu/wp-content/uploads/sites/23/2018/04/Huckleberries-Credit-USFS.jpeg
[4] 4tadventure.com/wp-content/uploads/2020/07/huckleberry_plant-857x1024.jpg
[5] www.northernpublicaffairs.ca/index/wild-blue-yonder-hunting-for-wild-blueberries-in-b-c-s-far-north-corners/

fhdgy 2021.09.21. 20:59:09

@FutureFry: Idén már volt párszem termésem. Szinre talán mint a kökény, amikor még hamvas kék, nem csípi meg a dér. Majdnem gömb alakú, csak egy picit megnyúlt, de csak az egyik irányba. Azt mondom, hogy esőcsepp alakú.

Méretre? Azt mondom, hogy egy átlagos kökénynél egy kicsivel nagyobb.

Maga a bokor azt mondják, hogy kb. 180 cm-re nő meg. Most olyan kb. 60 cm.

A bokor nőhetett volna egy kicsit nagyobbra is, de kb. egy hónapot elvesztegettem.

Ezt úgy kell érteni, hogy május végén hoztam meg a töveket, de kb. egy hónapig még abban a picurka virágcserépben voltak, amiben eredendően voltak. Igaz, minden nap tápoldattal öntöztem őket.

A késés oka az volt, hogy nem tudtam úgy megcsinálni a túlfolyót a vödrökön, ahogy eredetileg képzeltem. A túlfolyó csövet nem tudtam úgy beragasztani, hogy jó is legyen.

Végül öntözőslag gyors csatlakozóval oldottam meg. Ez így már jó. Így kellett volna kezdeni! Ha tudtam volna előre, amit már csak utólag tudtam meg. Okos a paraszt vásár után!

fhdgy 2021.09.21. 21:17:52

@FutureFry: Az ízéről nem írtam.

Tömören, nem egy nagy durranás.

Nem savanyú, nem édes, van egy kis enyhe aromája.

Én önmagában még nem ettem előtte áfonyát, lehet, hogy sokat vártam. Áfonyát csak áfonya lekvár formájában ettem. ill. ittam erdélyi áfonya pálinkát. Valahogy nem éreztem, hogy ezeknek közük lenne egymáshoz.

Kb. olyan 40 szemre öntöttem pálinkát, kb. kettő decit, annyi lepte el. Barack pálinkát, mert nem volt más. Azt mondják, hogy alma pálinka lenne jó, mert annak nincs erős saját íze, de az nem volt.

A pálinka érezhetően jobb lett. Sőt, a végén az áfonya szemek is már egészen jók voltak! -:)

Kíváncsi leszek, ha lesz annyi, hogy lekvárt is lehet belőle csinálni. A bécsi szeletet áfonya lekvárral nagyon szeretem. Főleg Salzburgban, a Mönschberg tetején, kikönyökölve a sziklafal párkányára, jó Stiegl sörrel. No, jó, álmodik a nyomor.

Golf2 2021.09.21. 21:20:55

@fhdgy: akkor a kereskedő nettő 110 Ft.-t tesz rá...ne aggódj az áfát is lenyúlják a nepperek,tehát 150 a hasznuk.8 általánossal.

fhdgy 2021.09.21. 21:27:55

@Golf2: Nem vitatom az igazadat. Nem csak ők csinálják! Akkor miért csodálkozunk???!!!

FutureFry 2021.09.21. 21:48:18

@fhdgy: “… A pálinka érezhetően jobb lett. Sőt, a végén az áfonya szemek is már egészen jók voltak! -:) …”
A huckleberry liqueur (ilyesmi pl.: [1]) is (még)jobb lesz ha beletesz az ember friss vagy, (szezonon kívül) lefagyasztott huckleberry-t. Ahogy megszívják magukat a bogyók a végén már nem is lesz folyadék csak alkoholos bogyók (ami desszertre körítésként is tökéletes).

“… A bécsi szeletet áfonya lekvárral nagyon szeretem.  …”
Érdekes “vadas”-jellegű párosítás, itt is szoktak pulyka mellé pl. cranberry (vörösáfonya) szószt csinálni (hagyományos ünnepi étel), de szerintem inkább az (errefelé) hagyományos édességekben jó a huckleberry (és ezeket el is tudom készíteni, persze nem nagy kunszt) mint pl. a “cobler” [2] (mi ez magyarul?), és az amerikai palacsinta [3] (itt pl. a tésztába lehet keverni a friss vagy fagyasztott bogyókat).

De persze a legjobb a huckleberry frissen a bokorról (a medve elől :)) szedve :).
Na, leállok a hittérítéssel :)

[1] okanaganspirits.com/products/liqueurs/huckleberry/
[2] www.marthastewart.com/1523992/cast-iron-huckleberry-cobbler
[3] www.marthastewart.com/338185/basic-pancakes

fhdgy 2021.09.21. 21:56:44

@FutureFry: Én nem érzek semmi hittérítést. Ha valamit szeret az ember, akkor azt szereti!

Én pl. nem igazán szeretem a pizzát. DE és DE! Ha most elmennék Rovinjba, Isztriára, az Adria partjára, Paolo pizzériájában hawaii pizzát szeretnék enni. Miért? Csak! Csak mert egyszer ettem ott azt, jó volt a pizza, jó volt a sör, jó volt a kőházak árnyéka. Mindent összevetve, van egy kellemes emlék! Ennyi! Se több, se kevesebb!

ferry999 2021.09.21. 21:58:32

@fhdgy: Még a régi Indexen olvastam egy zalai áfonyatermesztőről, megkerestem a cikket: index.hu/gazdasag/2019/02/24/hivekovics_afonya_zala_mividekunk/
Idén a HVG-ben is volt róla egy cikk.

fhdgy 2021.09.21. 22:09:17

@ferry999: Igen! Tudok róla!

Ő nem tudja, de ő a legnagyobb inspirátorom!

fhdgy 2021.09.21. 22:12:59

@ferry999: Ki vagyok én hozzá képest? Hát, nem sok!

De szeretnék egyszer hozzá elmenni és azt mondani, hogy szeretnék a legnagyobb konkurensed lenni, kérlek segíts!

Nem haragudnék meg, ha azt mondaná, hogy elmész te a ...

Van ilyen is!

fhdgy 2021.09.21. 22:25:33

@ferry999: Még egy vallomás!

Közeleg a tél! Sokat gondolkodom azon, hogy hogyan teleltetem át az áfonyáimat. Van egy nagy pajta, behordhatnám őket oda. Valamennyire védve lennének, csak nem tudom, hogy eléggé-e. Ez hosszú távon nem járható, mert több ezer tőnek már nincs elég hely, mert ugye több ezer a cél.

A másik megoldás, hogy ások vagy ásatok egy hosszú árkot, beleteszem az áfonyákat és körbe rakom trágyával. Elég sok trágya van, mert a kecskéim ...

A trágya melegít, megvéd a fagytól. Olyan jó lenne, ha megkérdezhetném! -:)

élhetetlen 2021.09.22. 00:13:53

@Csodabogár: Off. „Oda kizárólag spárgáért járok, mikor szezonja van.”. Pedig jól jön a spárga szezonon kívül is. Igaz, a mélyhűtőben kicsit felpuhulnak a rostok, de ez engem nem zavar, úgyis főzeléket főzök belőle. A fehér spárgát szeretem, megpucolom, centis darabokra vágom, fél kilónként megy a fagyóba három-négy kiló. Aztán vaj, spárga, kicsi cukor, só, párolom kicsit, felöntöm , petrezselyem zöldje, és egy tejfölös habarás. Nem szoktál hörcsögölni télire?

Congeria 2021.09.22. 07:35:36

@fhdgy:

Ha nem kimondottan fagy érzékeny, hiszen otthoni körülményekhez árulták, nem mediterráni növény, akkor kint kell hagyni, a növényeknek át is kell telelni . Errefelé nincsenek nagy fagyok, bár előfordul minusz 10 C időnként, a nagy ültetvények áttelelnek.

Hosszú távon, ha a sok termés a cél, akkor a földbe ültetés a célszerű, szerintem.

Congeria 2021.09.22. 07:35:45

@FutureFry:

Mivel túrázási éveim már rég elmúltak, ilyen csemegékhez, amiket felsorolsz, már nem jutok. A linket olvasva (jó írás) felidéztem a csodálatos tájat, az útat fel Whitehorse-ig. A truck biztonságából még a legelésző medvék sem zavartak.

Congeria 2021.09.22. 07:35:51

@P.Elliot:

Majdnem ugyanígy csinálom a szószt, csak nem aprítom, hanem főzöm kb 15 percig. Cukrot nem használok, de más , pl. monkfruit vagy erythriol megy bele. Finom. A fagyasztóban is tartok pár zacskó cranberry-t, legyen mire a frissnek elmúlik a szezonja .

Congeria 2021.09.22. 07:35:55

@P.Elliot:

A kertel kapcsolatos kérdésed, kérésed hosszadalmasabb, de visszatérek még rá.

Nem mondanám, hogy kertem "japánkert", annak alapos szabályai vannak, az enyém csak a japán kert által inspirált stílus. A zöld árnyalatai, bizonyos növények használata megfelelő körülmények között. Sziklák, kövek csoportosítása, a víz szerepe, mindez hozzájárul egyfajta nyugtató hatáshoz, relaxing, meditálásra ösztönöz, csak arra már nem sok időm maradt.

Ez a fórum nem erre van, erről a témáról sok-sok könyvet írtak, én is azokból tanultam és megvalósítottam, amit tudtam. Pár évig volt egy japán kertész ismerősöm, ő tavasszal megnyírta amit lehetett, épített száraz , szikla vízesést amit sajnos már a környező növények benőttek.

Sok próbálgatás és hibázás után alakult ki ez a kert, most már ugyan úgy kezelhetetlen és nevelhetetlen, mint a felnőtt gyermekeink. A természet átvesz mindent, egy botanikus kert van itt, lassan kiszorít minket.

Kevés virágzó növényem van, illetve más mint a megszokott, harsogó színekben pompázó angolkert vagy rózsakert. Tavasszal , igaz, a rengeteg rhododendron és azalea gyönyörű, sok sárga és narancs színűt is gyűjtöttem be. Most viszont már csak az évelő rudbeckia (mi a csuda ez magyarul, otthon is így neveztük), megnéztem, kúpvirág. Szóval ez virágzik a japán szellőrózsa mellett, a szagosbükköny elkényeztetett a napi csokrával, de már vége felé jár. Megjelent viszont az őszi kikerics, a Pilisben ifjúkoromban megismert és azóta dédelgetett virágom. Itt-ott kidugja a fejét, még amikor eldől is, meg lehet menteni és vázába tenni.

Itt minden mindig zöld, a sok örökzöld, fenyőféle, az egész kertem, egész évben zöld. Ezt most a japán juharok színpompája fogja feldobni, amíg az októberi eső le nem veri a leveleket.

Az eső aztán tart áprilisig, néha-néha hó formájában.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2021.09.22. 08:19:50

@Congeria: Te merre elsz? Ez a magrol japan juhart nagyon jol hangzik, nekem a kicsi.bolti juharaim rendre feldobtak a talpujat, pedig szeretnek egyet, kicsit a kertbe, de edenyben. Ket evnel, ket telnel egy se birt tobbet. A kert eleg arnyekos, de jovore megint megprobalok egyet venni, de magrol nevelni meg sosem probaltam, igaz, mag sem jott velem szembe. Szep lehet a kerted.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2021.09.22. 08:22:49

@P.Elliot: csatlakozom, engem is erdekelne, biztos sok tanacsod van. Tegnap voltam egy rokon edenkert szeru kertjeben, annyira pihenteto, elveezetes latogatas volt. Ketfele fuge, sok tujafele, paradicsom, alma, fuszerbokrok...

Vibi 2021.09.22. 08:26:07

@Congeria: azt mondod hogy ledobja a levelet mar kora osszel?@kisrumpf: nekem is van egy kicsi cserepben, amikor vettem mar nem nezett tul jol ki, de azt hittem, hogy mert kint volt a tuzo napon. Nalam elkezdett noni, de most hogy volt egy par esos het szinte csak agai meg par nagyon kicsi levele maradt

Vibi 2021.09.22. 08:31:51

@FutureFry: szerintem a morzsasutinek lehet mondani, nem hiszem hogy van ra jobb szo

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2021.09.22. 09:08:26

@Vibi: aha, ugyanez a tapasztalatom. A szembeszomszedom szinten arnyekosabb kertjeben bezzeg szepen no. Irigylem is. Talan a talaj? Az edeny nagysaga...?

fhdgy 2021.09.22. 09:27:52

@Congeria: Nem magával az áfonya fagyérzékenységével van gondom. Maga az áfonya a mi időjárási viszonyaink között fagytűrő.

A gondom ott van, hogy az áfonyáim 12-18 literes vödrökben, perlitben vannak, ráadásul a föld felszíne fölött.

Így a gyökereik elfagyhatnak, a vödrök szétfagyhatnak.

ferry999 2021.09.22. 09:54:33

@fhdgy: Szerintem mindenképpen jó lenne beszélned vele, és nem is csak az áfonyáról, de tudna javaslatokat, hogy mit lenne érdemes termeszteni. A cikk is írja, hogy sok pályázatban segített.

fhdgy 2021.09.22. 10:35:06

@ferry999: A jövő év választóvíz lesz, várhatólag.

Ha hozza a nem túl magas elvárásaimat, akkor lesz előrelépés. Ha nem, akkor satufék!

Ha lesz folytatás, akkor el kellene érnem a minimum 100-200 tövet.

Addig, amíg nincs ennyi, miről beszélünk?

Nevetséges lenne, ha ilyen háttérrel mennék el.

De nem is ez a főlényeg. Először magamnak kellene megmutatni valamit.

Congeria 2021.09.22. 11:07:46

@kisrumpf:
@Vibi:

A japán juhar eléggé faxnis növény. Amiket kertészetben árulnak, ált. dugványozással készültek, nemesített, sokszor magjuk sincs. Cserépben is lehet tartani, de nem szabad kiszáradnia.

Magról csak akkor nevelhetsz, ha találsz magot, találsz olyan fát, amelyiken mag van és kérsz belőle. Biztosan ismered a propeller szerű magját. Nem minden mag életképes, hoz utódot. A cifra, szaggatott szélű levelűek ált. nem szaporíthatók magról.

Az ősszel gyűjtött magot nyirkos tőzegben (peat moss) plasztik zacskóban a hűtőben kell tartani 2-3 hónapig (utánozni a természetet, a telet, ahol az elpotyogtatott mag van), akkor már lehet látni, melyik mag csírázott ki, azt cserépbe ültetni és nevelni tovább.

Egyszerűbb a kertészetben kiválasztani egy kedvedre valót.

Congeria 2021.09.22. 11:07:50

@fhdgy:
"Így a gyökereik elfagyhatnak, a vödrök szétfagyhatnak"

Nem ismerem a módszeredet, errefelé így csak marihuánát termesztenek mióta ez a világ nevetsége miniszterelnökünk törvényesítette. Persze azelött is.

Talán leengedhetnél a vízből valamennyit. Túl kicsi a cserép, szerintem. Talán egy nagyobb cserépbe beleállítani, szigetelő földet köré, nem melegítő trágyát.

fhdgy 2021.09.22. 11:12:23

@Congeria: "Hosszú távon, ha a sok termés a cél, akkor a földbe ültetés a célszerű, szerintem."

Az én földjeim önmagukban nem alkalmasak áfonyatermesztésre. Ezt sajnos ex katedra ki lehet jelenteni. Az áfonyának 4,2-4,8 PH-jú föld kell. Nekem nincs olyan, ami ne 6,8 vagy afölötti lenne.

Másik oldal: ma divat lett a hidropónia. Ez termőföld nélküli, vízkultúrás növénytermelést jelent. Ha divat, akkor próbáljuk ki!

Az, hogy az áfonyáim vödörben, perlitben vannak és tápoldattal öntözöm, egy sufnimódszerrel megvalósított hidropónia.

Ezt az évet még így csinálom végig, de tavasszal, modernizálok és "automatizálok"! Már most van kettő tartályom, az egyik a föld felszíne alatt, a másik kb. 1,5 m magasan. Most úgy csinálom, hogy vödörrel az alsó tartályból felöntöm a vizet a felsőbe, benne a tápoldattal, és utána egy locsolócső segítségével minden vödörbe engedek ebből. A fölösleg a vödrökön levő túlfolyókon keresztül kifolyik egy gyűjtőcsőbe, aztán vissza az alsó tartályba.

Egy öntözés, így, ezzel a módszerrel kb. fél óra. Ezt a nagy melegben naponta csináltam, amióta hűvösebb van, kettő-három naponta.

Amit még javítani akarok: megvettem már egy szivattyút, egy időkapcsolót, egy folyadékszint érzékelőt, csak még nem kerültek beépítésre.

Tavasztól már úgy fog működni a rendszer, hogy a folyadékszint érzékelő érezve, hogy az alsó tartály egy adott szintig megtelt folyadékkal, akkor indítja a szivattyút és mindaddig működteti, amíg az előírt minimális szint alá nem csökken a folyadékszint az aló tartályban ( ezzel védem a szivattyút, hogy ne menjen tönkre, ha már nincs mit szívatni ).

Ezzel és az időkapcsolóval elérem, hogy a felső tartályban legyen folyadék, amikor szükség van rá.

Ha van folyadék, akkor a felső tartály alján lévő csapon folyik ki a víz, egy öntözőslagon keresztül. Az öntözőslagon a megfelelő helyeken fúrok kis lyukakat, amin keresztül minden vödörbe szépen csöpög a folyadék. Hurrá! Lesz egy csöpögtető rendszerem,

A gép dolgozik, az alkotó pihen! -:)

Ettől kezde csak annyi dolgom van, hogy ellenőrizzem időnként, hogy működik a rendszer, ill. gondoskodjak arról, hogy a "rendszer"-ben legyen elég, megfelelő minőségű tápoldat.

Azt olvastam, hogy hidropóniás módszerrel adott területen kétszer-háromszor is több áfonya termelhető, mint hagyományosan, ha egyáltalán jó lenne a föld az áfonyának.

Szóval a terv megvan, lassacskán, öregesen lépegetek előre.

Csodabogár 2021.09.22. 11:25:16

@élhetetlen: Álatalában nem. Spárgát csak natur szeretem, főzelék eszembe se jut. Miután elég későn kezdtem háztartást vezetni és nem is itthon, egyből mélyhűtve kapható dolgokra szoktam rá. Ami nálam mindig van a mélyhűtőben az a hús és a kenyér. Kenyér felszeletelve két szeletenként elrakva. Husok is adagolva.
Ma olvastam valahol, hogy egy adag marhahús 50 másodperccel röviditi az életet. Ha igaz lenne, akkor már rég mínuszban lennék az élettartamommal, ami igencsak hosszúra sikeredett máris.:-)

Vibi 2021.09.22. 13:54:36

@kisrumpf: en behozom telire haha megerosodik

viccesficak 2021.09.22. 14:40:45

@Csodabogár: marhaság :) ami fincsi, teszemaztmegy jó főtt marha?? megcsiklandozza az endorfinokat, tutira tovább fox élni..

:))

viccesficak 2021.09.22. 14:40:50

@Congeria: Tehát kanadából írsz, BC-ből…:)

szia cougarcat, jó téged is itt látni ;) vicc volt? :)

viccesficak 2021.09.22. 14:40:54

@Congeria: Úgy tűnik hogy még négy évig nevetgélhetsz Justinon.

Világpolgár2012 2021.09.22. 15:40:50

@Vibi: Kicsit árnyaljuk azért ezt a kijelentést. Valóban a népsűrűséget nézve az Egyesült Királyság a harmadik Európán belül Hollandia és Belgium után (nem számítva a városállamokat és pár szigetet). De nézzünk egy kicsit a számok mögé, Hollandiában ez 457 embert jelent kilóméterenként, Belgiumban 376 és UK-ban 277. Ezzel inkább Németországhoz van közel, ahol 233 él egy kilóméteren. Emellett azt is nézni kell, hogy egy ország területe mennyire van beépítve, ez a UK-ban 12% (nagy tévhit, hogy nagyon be van építve az ország!), Hollandiában 16% és pl. mennyi területet használnak mezőgazdaságra, ez a UK-ban kb. 40%, Hollandiában kb. 67%. Nézhetnénk még várossűrűséget is, pl. Európában Franciaországban vannak messze a legsűrűbben lakott városok; a legsűrűbben lakott négyzetkilóméter Barcelonában van, kb. 53 ezer ember, UK-ban természetesen ez Londonban van (nyugat London), kb. 20 ezer ember. Szóval, van bőven hely, még Londonban is, ahol kifejezetten sok a zöld terület és kert más hasonló méretű nagyvároshoz képest. De örömmel látom, hogy a konzervatív és néhai UKIP propaganda működik és virágzik.

FutureFry 2021.09.22. 17:00:18

@Vibi: Jó, legyen a “cobbler” magyarul “morzsasüti”, de akkor ma a “crumb cake”? :)
www.marthastewart.com/1511179/classic-crumb-cake

Vibi 2021.09.22. 17:51:30

@FutureFry: az is morzsasuti, a cobblernek nincs magyarul neve szerintem, de lehet valaki tud ra jobb megfelelot. Amennyire en tudom a crumb cake mi itt egyebkent crumblenak hivjuk, vajas liszt vagy zab toppingot kap sot meg azt is lehet mas magvakkal turbozni, hogy ropogodabb legyen. A cobbler az kifejezetten amerikai, igy arrol nincs annyi ismeretem, de ilyen tesztagonbocokat tesznek a tetejere es azt sutik ra, igy az annyira nem morzsasutis. Igy belegondolva talan fejtetore forditott sutinek is lehetne hivni

Vibi 2021.09.22. 18:00:28

@FutureFry: most nezem a linkedet, ha ti ezt hivjatok morzsasutinek akkor ez talan bogres sutinek lehet hivni magyarul, a mi brit morzsasuti az ilyen, az egeszen hasonlit a ti cobbleretekre
www.google.co.uk/search?q=crumble+recipe&client=safari&hl=en-gb&sxsrf=AOaemvL10OQ8jEsi8ygNzZq3oLPyRuuXnA:1632325975775&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwid0MWP-JLzAhWYOsAKHXB_A8AQ_AUoAnoECAEQBA&biw=1121&bih=1344&dpr=2

P.Elliot 2021.09.22. 19:34:39

@Vibi: Szerintem nincs a cobblernek magyar neve de nyugodtan lehet a morzsa suti kategoriajaba sorolni...

En abbol a meggyest szeretem, jobban mondva a meggyet.

Ma utananezek hogy hogy is allok az afonyaimmal, azt hiszem ujra fogom ultetni a felet valam jobb talajba mert azok nyaron nem tulsagosan nottek meg. Az oszt azzal fogom tolteni hogy veluk foglalkozok, jol utananezek hogy hogy is legyen az a talaj, meg az is fontos hogy olyan helyre ultessem ahol tudok ra keszittetni valami takarast a madarak ellen ha bevalik.

Cerepbe is fogok hagyni legalabb kettot.

Az igazsag az hogy van ennekem egy kis korcs afonyam, legalabb 3 eves es meg fel meter magas sincs. Vacak arnyekos helyen van kozel az erdohoz es hozott ugyan valami kis termest de kicsik, eretlenek meg most is. Hat oda biztos nem ultetek de talan masutt az is osszeszedne magat.

Eleg nagy helyem van a haz elott ahova be lehetne titkolni egy-egy afonyatovet de sajnos az ozek napi latogatok, lezabalnak meg az agakat is.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2021.09.22. 22:41:44

@fhdgy: hasonlo otletet kuldtem neked, Myfarm neven, szerintem atugrottad.

élhetetlen 2021.09.23. 03:12:48

@fhdgy: Csak poén. „nézz körül, hogy a szomszédoknak mije van”. Balaton. Nem néztem körül. Ültettem fügét, de a környéken sem látok egyetlen bokrot sem. Ha körülnéztem volna, biztosan nem ültetek, pedig imádom. Valamikor 5-6 éve talajig lefagyott, de kihajtott, de abban az évben egy szemet sem termett. Azóta télire takarom, agrofólia körbe, bele falevél. Tavaly azon kívül, amit megettem, több mint kétszáz szem ment a fagyóba. Bakizni viszont én is tudok. Ahogy megvettem a nyaralót, első dolgom volt, hogy ültettem három nyírfát, mert olyan szépek, és szerettem nézni, ahogy az ágai lengedeztek az előző nyaralómnál az ablak előtt. Csak lelkesedésemben az tényt hagytam figyelmen kívül, hogy az előző nyaraló a harmadik emeleten volt. Most van három nagggyon magas, gyönyörű nyírfám.
Más. „ások vagy ásatok egy hosszú árkot, beleteszem az áfonyákat és körbe rakom trágyával.” . Ennél egyszerűbbnek tűnik, hogy veszel egy tekercs agrofóliát, fátyolfóliát, vagy buborék fóliát, és egy irodai tűzőgépet. Nagyon lazán tekerd körbe a törzset, (a tűzőgép csak arra kell, hogy összefogd a szélét, hogy zacskó alakú maradjon), a „zacskó” alját szúrd le két kampóval, (hogy ne vigye el a szél), és töltsd meg falevéllel, az jól szigetel, és gondolom, faleveled van. A zacskót nem kell, hogy elérje a teljes magasságot, és felülről sem kell lezárni. Tavasszal meg lehúzod a zacskót, és elteszed őszre, a faleveleket meg hagyod, hogy elfújja a szél.

P.Elliot 2021.09.23. 03:22:33

@élhetetlen:

Pontosan igy teleltetem a kinti telallo bananfaimat, apritott fakereg a levagott, 30 centis csonkra, falevel, plesztik es kesz. 6 ev koruliek es meg soha nem fagyott el egy sem beloluk.

Csodabogár 2021.09.23. 10:28:51

@élhetetlen: Te jó ég! Nem tudsz aludni?

Egyébként én is nyírfamániás vagyok. Mikor 20 éve a jelenlegi lakásomba költöztem, rögtön megkértem a kertészt (társasház) hogy ültessen egy nyírfát. Én 2-3 darabot akartam, de az sok lett volna. Na már most van egy gyönyörű nyírfám, de nem az a fajta, amire vágytam, olyan ritkás, teljesen fehér kérgü. Ez valami valódi magyar fajta, sürü nagy lombbal és csak itt ott van kicsit fehér kérge.:-(

élhetetlen 2021.09.23. 11:34:09

@Csodabogár: De, tudok aludni, csak kicsit átbillentem éjszakaiba. Ha lefekszem éjfélkor, (ez a cél), akkor délután kettőkor, háromkor fel szoktam ébredni. De ülök itt a gép előtt, molyolok, találok még valamit, na, majd egykor lefekszem, aztán lehet, hogy 4 lesz belőle. Másnap meg alszom délután ötig, és este persze nem vagyok álmos. De a napi 12-15 óra alvás megvan. Most csak azért vagyok fenn ilyen „korán”, mert felkeltett a futár.
Az enyémek ritkásak, és fehér törzsűek, csak nem itt vannak, hanem Balatonon, és ritkán látom őket, mert már nem tudom lent tölteni a nyarat. De ezeket én választottam egy faiskolában.

P.Elliot 2021.09.23. 12:53:23

@élhetetlen: 12-15 ora alvas naponta?
Hogy csinalod?

En meg vagyok elegedve magammal ha 5 orat ki tudok aludni, a hatodik az mar nagyon ritkan van.
Nem tudom miert, sokmindent probaltam mar kiveve az altatot/ nem akarok raszokni/, delutan szoktam aludni ha tudok meg egy orat.

Amugy nem erzem hogy faradt lennek miatta de nem tetszik a dolog.
Le kellene szoknom a kaverol, 3-at iszok naponta, volt mar hogy csak egyet de akkor sem tudtam jobban aludni.

P.Elliot 2021.09.23. 12:59:19

@élhetetlen: A nyirfat en is szeretem, jo hangulata van. Egyszer lattam fennt eszakon az Usaban a nyarfas reszen egy hasonlo fat, a torzse nem feher volt hanem sotet aranyszin, sima tompan csillogo, lemezekben jott le a torzsrol, illetve logott, egy darabkat el is hoztam akkor es hetekig csodaltam a szinet, anyagat, probaltam megkeresni a neten hogy mifele fa volt ez de nem talaltam. Egyetlen fa volt azon a kornyeken, tobbet nem lattunk.

Ha megkerdeznenek hogy mi a kedvenc fam en nem tudnam megmondani. Sok fat szeretek, nagyon nehez lenne valasztani...

fhdgy 2021.09.23. 14:13:48

@P.Elliot: Egy fejlődő szervezetnek sok alvásra van szüksége! -:)

élhetetlen 2021.09.23. 14:32:48

@P.Elliot: Nem csinálom, egyszerűen szeretek aludni. Egész életemben vekkerre keltem, és nagyon utáltam. Mikor nyugdíjba jöttem, kérdezték a kollégák, hogy mit fogok csinálni. Mondtam, aludni fogok. Persze, öregszem, már ki kell menni megszakítva az alvást, de visszafekszem, és alszom tovább.
A kávéval semmi baj, nem attól van, hogy nem alszol. Lehet, hogy az agyadat kéne átállítani, megbeszélni magaddal, hogy aludni jó. Pihe-puha ágyikó, és szépeket álmodok, de jó ez nekem. Félre ne érts, nem vagyok pszichológus, de azt hiszem, az ember azt tudja jól csinálni, amit szeret. Ha megtanulod szeretni az alvást, és nem csak egy napi rutinnak tekinted, lehet, hogy jó lesz.
Nekem sem egy kedvenc fám van, imádom a szomorúfűzet, és az ezüstnyárfát is. Akkor, ha megengeded, pár sztori. Mikor a 8. emeleti lakásból visznek fát vidékre. Anyu, és az öcsém 150 km-re laktak. Anyu nálam, beszélgetünk a teraszon, mondja, hogy az unokája csavart fűzet szeretne. Hát van. Úgy örült, hogy nem várta meg, míg az öcsém erre jár kocsival, képes volt kézben, vonaton hazacipelni. Az egyik kollégám tőlem vitt nyárfát, amit nekem a madarak hoztak. És egy baleset, egyik baráti család vitt tőlem szomorúfűzet, és elültették a két méteres előkertbe. És ha már van talaj, elkezdett nőni. Mikor a gyökere felnyomta a járdát, akkor kivágták, mielőtt a házat is lebontja. Utána nevettünk, ők azt hitték, hogy törpe fűz, én meg mondtam, hogy ilyet sose mondtam, csak cserépben nem nő nagyra, mert a gyökere nem tud terjeszkedni, szép kis félreértés volt. Most kicsit csalódott vagyok, mert a két éve madaraktól kapott ezüstnyárfám nem szeret cserépben lenni. Kevés, és kicsi levelei vannak. Lehet, hogy megválok tőle.

élhetetlen 2021.09.23. 14:59:04

@P.Elliot: Eszembe jutott még egy helyes történet. Jordánia, csoportos út, a telepített idegenvezető bemutatkozik, mond magáról pár dolgot, az utolsó mondata az volt, és a hobbim az alvás. És láthattuk. Holt tengeri kirándulás, 4-kor indulunk haza, találkozó adott szálloda előterében. Már gyülekeztünk, a srác egy fotelben keresztben, lába lógott a karfáról, és aludt. 4-kor felébredt, megszámolta, mindenki megvan-e, és indultunk.

P.Elliot 2021.09.23. 17:19:03

@fhdgy: Ugy ahogy mondod.
Foleg hogy a masodik gyerekkoromat elem, hehehe....

P.Elliot 2021.09.23. 17:32:26

@élhetetlen: Ne felj csak, kiprobaltam en mindenfelet hogy aludni tudjak, nem ment.

Egy agglegeny szomszed erre egyszer azt mondta nagy biztato szemekkel hogy a szex a legjobb altato...
Vegigneztem rajta mosolyogva, / magamban razott a nevetes hogy veled aztan nem oregem, massal sem de te aztan vegkepp nem de nem volt kedvem megbantani pedig erdekes lett volna szepen vegigboncolgatni hogy miert nem, az en szemszogombol, nagyon rendes jellemzest tudott volna kapni, olyan amit meg sosem adott neki szerintem senki.
Nem veletlenul maradt agglegeny.

Azt el kell ismerni hogy a szex valoban jo altato de nem mindegy hogy kivel, hehehe...

Amikor meg dolgoztam akkor en is jol tudtam aludni, munka meg idehaza hazimunka, plusz meg gyerekneveles a regebbi idokben.

Valaki egyszer tanacsolt valamit, mar elfelejtettem hogy mifele teakevereket, nemhogy hasznalt volna meg eberebb lettem tole.

Mivel friss es aktiv vagyok lehetseges hogy a szervezetem nem is igenyel tobbet. Ujjabban ujra jarok uszni, hetente 4-5x a gymbe, mar megvan a harmadik Covid oltasom, batrabb lettem.
Igaz hogy nincsenek sokan, foleg nem a medenceben.

P.Elliot 2021.09.23. 17:35:21

@élhetetlen: Ezek tenyleg jo sztorik. Jo kertesz lehetsz.
En is az vagyok csak nem tul jo, nem ertek annyira hozza, folyton masokat faggatok,meg is csinalom ahogy mondjak de a zold ujjtol nagyon messze allok...
De nagyon, nagyon....

Csodabogár 2021.09.23. 19:00:12

@élhetetlen: Ez az alvást irigylem. Én altatóval alszom kb. 7 órát. Éjfélkor szoktam lefeküdni és hétkor fenn vagyok, ami nem jelenti azt, hogy fel is kelek, különösen télen nem amikor sötét van.
Őszintén irigyellek a jó alvásodért.

Arthamyr 2021.09.23. 19:00:32

@P.Elliot: Ha olyan államban laksz, ahol szabad, fogyasszál hasist lefekvés előtt, az segíteni fog. :)

Ez szerintem emberfüggő is, én évtizedek óta 5-6 óra alvással élek (pedig próbáltam többet, de általában csak forgolódok az ágyban, speciális esetek kivételével nem tudok többet aludni), egyelőre látható bajom nem lett tőle. Mondjuk én szó nélkül lepihenek napközben is 15-20 percre, ha épp jól esik (pl. ebéd után elég gyakran), és alapesetben nem sok stressz ér, ami kifáraszthatna.

kék madár 2021.09.23. 19:12:05

@Arthamyr: te a stresszert jarsz ide :)

P.Elliot 2021.09.23. 19:37:44

@Arthamyr: Hasist?
Meg mit nem!

Lehet hogy igazad van hogy nem feltetlenul kell kialudni a 8 orat bar az lehet az egeszseges a szervezetnek.

Arthamyr 2021.09.23. 19:49:39

@kék madár: Nyilván, kell a változás az ingerszegény környezetben. :)

@P.Elliot: Én próbáltam (pl. edzéssel kapcsolatban is írták, hogy az optimális fejlődéshez az ideális a 8-9 óra volna), de nem megy. Viszont ettől függetlenül nem vagyok fáradt általában, gondolom te sem, és igazából nem láttam még sehol, hogy konkrétan baj lenne, ha valaki ennyivel is kipiheni magát. Szerintem még orvos sem írna fel altatót, ha csak annyit mond neki valaki, hogy ő napi 5 órát alszik. Persze ha kialvatlan, és egyéb tünetei vannak, az más tészta.

kék madár 2021.09.23. 20:10:14

@Arthamyr: egyebkent az alvassal nem az ora szam a legfontosabb hanem az alvas minosege, 6 ora "jo" alvas tobbet er 9 ora hanykolodasnal

Arthamyr 2021.09.23. 20:19:10

@kék madár: Igen, egy okosóra pl. tudná ezt mérni valamelyest. Vagy egy profibb ágy is, majd lehet, hogy valami ilyesmi kéne amúgy is. :)

élhetetlen 2021.09.23. 22:32:49

@P.Elliot: Nem vagyok jó kertész, még csak kertész sem. 8. emelet, egy terasz. De kiélvezem az olyan sztorikat, mint ami a kolléganőmmel volt. Egy időben metszettük a leándereinket, halomban az ágak, nincs szívem kidobni, gyökereztetek. Ő is gyökereztetni akar, elmondtam, hogyan lehet. Nem vette komolyan. Én egy hónap múlva már 80 gyökeres leánderrel házaltam a cégnél, hogy ki kér még, ingyen van. Ő mondja, hogy neki nem gyökereznek. Hozd be, kigyökereztetem mindet. Behozta úgy vödröstől, levágta az asztalom mellé. Már büdös volt a víz. Wc, leöntés, szárlemosás. Vittem be egy vékony pengéjű éles kést és egy doboz gyufát. A szárakat egy centi hosszan felvágtam, és egy gyufaszál negyedét a két szárrész közé raktam távtartónak. Nagyobb felületen kap vizet, gyökerezik. A poén, volt egy tíz centis vékony ágacska, elmerült a vödörben, már egy levele sem volt. Ha azt mondtam, hogy mindet, akkor mindet, ezt már csak egy pohárban. Bejött a központvezető, mi ez a kukac, mondom leendő leánder. Mert neki még soha. Elmondtam hogyan kell, egy hónap múlva elment mellettem a folyosón, és egy méter után visszaszólt, hogy kigyökerezett. A vödrös kolléganőm, még azt sem mondta, hogy igazam van, de tőle ezt nem is lehetett várni, ez csak egy koppintás volt orrára.
És a hiedelmek. Itt a társasházban az egyik nő 90 éves édesanyja azt kérte a lányától, hogy szerezzen egy marék búzát, de ne a piacról, hanem vidékről, (az jobb), mert az kell ahhoz. hogy muskátlit szaporítson. Aztán elmondtam a nőnek, hogy ez csak annyi, hogy régebben falun mindenkinek volt búzája, vagy, ha nem, fél marékkal adott, akinek volt. Míg a gyufát, amit én használok, azt venni kellett, pénz meg hol volt, hol nem volt, mint a mesében.

élhetetlen 2021.09.23. 22:48:10

@P.Elliot: De, ha így jól érzed magad, akkor nincsen gond!

P.Elliot 2021.09.23. 22:54:49

@élhetetlen: Amikor elkezdtem olvasni a buzat, azt hittem rogton hogy a neni buzat akart nevelni cserepbe, emlekeztetoul a videki eletmodra.

Na ez az ami nekem nincs meg, erzek es tapasztalat hogy felhasitsam anelkul hogy mondanak a szarat hogy jobban gyokerezzen de most ezt erosen meg fogom jegyezni, sot hortenzia aggal fogom kiprobalni.

Visszaterve a buzara meg kedvem is lett volna ultetni cserepbe, a holdakon szep latvany, erdekes, jovore lehet hogy teszek a kert szelere nehany kalaszt.

Vagy idehaza cserepbe, azt jobban meg tudom vedeni a madarak elol.

A teraszod mekkora meterben? Egyszer valaha amikor meg apartmentben laktunk volt egy nagyon nagy erkelyem, hosszu, jaj de nagyon szerettem, voltak novenyeim, 2 fa, ha kiultem akkor ugy ereztem magamat mintha kertben lennek.
Egyebkent ha mar nem tudok kijarni a kertbe vagy az udvarra akkor nekem idebennt lesz egy kertem a haloszobamban.

Csodabogár 2021.09.23. 22:56:31

@élhetetlen: Én azóta érzem jól magam, mióta tudom, hogy nem fog szólni a vekker. Viszont tényleg 50 éve eszembe sincs lefeküdni altató nélkül. Nálam valami rosszul van beszerelve. Már kisgyerek koromból vannak emlékeim, hogy le kellett feküdni és nem tudtam elaludni. Ha egyszer elalszom, akkor alszom simán 6 órát. Így olyan altatóm van, ami szinte fejbe ver és kész.

Congeria 2021.09.23. 23:05:10

@P.Elliot:

A leírtak után én az arbutus vagy madrone fára gondolok. Az egyetlen bibi csak az, hogy az a pacific (csendes óceáni) parton található. De elképzelhető, hogy valaki oda telepítette, nem native.

Congeria 2021.09.23. 23:05:10

@P.Elliot:

Még egy fa eszembe jutott ami lehetséges, különösen, mivel északon láttad, a paperbark maple, Acer griseum, papírkérgű juhar.

P.Elliot 2021.09.24. 00:36:14

@Congeria: Koszonom hogy utananeztel, en is gyorsan a leirt nevek utan de nem ezek.
Olyan karcsu, magas aranylag vekony nyirfaszeu volt. A vekony heja, jobban mondva kerge hamlott. Lefotoztam de a regi mar nem mukodo kompjuteremben maradt a kepe, meg geppel fotoztam akkoriban nem a telefonnal, majd egy ures napomon megprobalok utananezni a feljegyzeseimben hogy feltettem-e akkoriban a netre a kepet.
A FB-n nem vagyok tag..

élhetetlen 2021.09.24. 01:19:14

@P.Elliot: A teraszom 36 nm. Ezen vannak tuják, azáleák, futórózsák, bokorrózsák, mini rózsák, fa már csak az ezüstnyár, aztán egynyáriak, őszirózsák, és lestyán, és az idén bazsalikom volt. Most lepusztult, mert nem tudok kimenni gazolni. (Két lépcső). De, ha érdekel felrakok a blogomra pár képet a fénykoromból, vagy, ha e-mailt írsz a kutyatlanul.blog.hu-ra, akkor tudok levélben képeket küldeni válaszul, ez a jobb megoldás. .
A benti kerttel vigyázz, az első lakásomnál volt az, hogy lelkesen ültettem kicsi növényeket aztán eljutottam odáig, hogy a fotelomból egy méteres résen láttam be a tv-ig, és fél méterem maradt, hogy bemenjek az ágyamhoz. És jobb oldalt egy akkor már plafonig érő csavart pálma volt. Aztán valami miatt berágott, és attól kezdve karcolt. Úgy néztem ki, mint aki öt macskával verekedett. Én is begurultam, és mondtam neki, hogy ez az én lakásom, ha nem viselkedik, elajándékozom. Beállt a rend. Aztán ebbe a lakásba is áthoztam, de ezt is kinőtte, jó, keresünk új gazdit. Kicsinosítottam, lemostam sörrel a rengeteg levelét, összejött a parti, másik két kolléga segít, négy nap múlva viszik. Másnap arra jöttem haza, hogy a szépségem előadta Diana hercegnőt (üvegajtós szekrénybe ugrás), eldobta magát, pedig előtte hónapokig stabilan, függőlegesen állt, kiterült a négy méteres hosszában, összetörte a nemrég kapott drága cserepét. Ne nézz hülyének, nem azt mondom, hogy értik a szöveget, de érzik a hozzáállást és az indulatokat. Levettem egy kölyköt róla anno, most fél méteres. Itt volt a barátnőn az egy éves unokával. A kiscsaj ezt a növényt simogatta, babusgatta, és a növény nem karcolta meg.

P.Elliot 2021.09.24. 03:30:18

@élhetetlen:

Azt mar en is tapasztaltam hogy mi az amikor az embert elontik a novenyek.
Amikor ide kijottunk az elso lakasunk egyik szobajat ebedlonek neveztuk ki, / ebedlo, nappali, 2 haloszoba , konyha es furdoszoba volt/ es elhataroztam hogy telikertet csinalok benne mert szep vilagos volt, kozepen az ebedloasztal, minden tobbi helyen polcok, allvanyok es novenyek rajta.
Egy dzsungel lett belole. Az igaz hogy szep volt, kuszonovenyek, facskak, citrusfelek meg kaktuszaim is voltak, egy telep de barki beallitott hozzank megcsodalta es kedte utanozni, hehehe...

Az utanzasbol jottem ra hogy nemcsak mondjak hogy szep, az is lehet.

Idovel olyan sok lett pedig nem szaporitottam csak nott magatol hogy nehez volt a szobaban kozlekedni toluk, amikor atkoltoztunk a sajat hazunkba meg akkor is elvoltak egy darabig szetosztva a szobakba de ra kellett jonnom hogy ez igy nem mehet tovabb, el kell a legtobbjet ajandekozni.

Nem is hiszed milyen nehez megszabadulni a nagy novenyektol foleg nem ha tudni akarod hogy hova kerul es azt akarod hogy ugy gondozzak es szeressek mint nalam, minden novenytol kulon magam elkoszontem es fajt ertuk a szivem. Ami marad vegul az meg most is megvan, nagyon keves de ha szobaba szorulnek betegseg miatt akkor megiscsak ujra ilyesmivel vennem korul magamat.

Az utolso 2 nagy fat egy satsuma narancsfat meg egy nagy palmafelet az allatorvosi irodaba vittem mert ott nagyon napos varoszoba van, onnan aztan hazavittek es kozoltek hogy a narancsnak fantasztikus ize van, abban az evben csak 7 szemet termett ezert adtam nekik egy zacsko meg egy floridai narancs ultetvenyrol vasarolt tapot .
Attol majd tobb lesz rajta.

Van egy szomszedom akinek a nappalijaban van egy fa, igazi fa, gumifa.

Ugy vettek a hazat vagy 20 eve hogy benne volt, nem vittek el mert nem tudtak volna kivinni belole, nem fert ki az ajton, kora ismeretlen volt.
A fa mara elerte a plafont de vagtak belole es oldalt nyujtozkodik, a nappali ablakat es falat szinte teljesen betolti. Ezt kivinni darabokban lehet csak.
Gyonyoru de nem szeretnem ha nalam lakna.

Ok is szivesen megszabadulnanak tole de nem lehet, ahhoz falat kellene bontani, szetvagni nem akarjak, majd ha eladjak a hazat az uj tulaj majd kitalalja hogy mit lehet vele csinalni.

Congeria 2021.09.24. 07:44:59

@P.Elliot:

Egy korosztály lehetünk, hasonló problémák itt is a fotókkal. Most várok egy szakértőt, aki talán át tudja menteni a régiből az újba, amit még nem is tudok kezelni, küldeni róla. Aztán arra gondolok, hogy ki a csudát fog érdekelni az a pár tízezer fénykép? Más, mint amikor mi a szüleinkről örökölt pár képet őrizgettük. Volt 2-3 album, azt lehetett lapozgatni, mesélni a családtagokról, életükről. Most a bőség zavarában vagyunk, értelmetlenné válik sokminden.

Vibi 2021.09.24. 08:33:34

@élhetetlen: ezt a trukkot nekem is ajanlottad tavasszal szolo vesszore. Csak jelezni szeretnem hogy mukodik. A baj csak az volt hogy a gyoker nagyon lassan fejlodott, nem birtam kivarni es bekentem novekedesi hormonnal. Azota mar van egy csomo levele es vagy 30-40 magas.

Congeria 2021.09.24. 09:19:15

@P.Elliot:

Nagyon szép növényeim voltak a házban, mikor ide költöztünk. A kert semmi sem volt, csupasz, gaz, szeder bokrok, egy nagy cedar fa és két másmilyen fenyőféle. Ezt kompenzáltam a szobában. Levélről szaporítottam a legkülönbözőbb fokföldi ibolyát, sokat ajándéknak is. Aztán energiámat a kertre fordítottam.

Ismeretlenül szerettem bele, csak olvastam róla. A Rhododendronokról. Daphne du Maurier könyvében, A Manderley ház asszonyában (Rebecca) szerepel az eső áztatta bokor sor a kertben. Természetes, hogy ide jöttem kor neki estem begyüjteni minél többet. Az első kettőt a botanikus kert évi nagy tavaszi növényvásárán. Ahová csak lehetett, ledugtam egy kis bokrot, nagyra nem futotta. Egy kertészet speciális vásárán vettem 50 kicsi, egy éves dugványt, nevelgettem őket évekig bár sokat elvesztettem belőlük. Később sokkal szelektívebb voltam, speciális színt vagy virágzási időt választva.

Ma már több mint 100 rhodom és azaleám van, közöttük 3 m magas is, teljes jungle van itt, a sok egyéb növénnyel együtt. A 2 m magasra igért fácskák már 4-6-8 méteresek, én még tudom, hogy itt mi hol van, de más nem ismeri ki magát. Én már nem tudom karban tartani, a családból senki sem ért hozzá, nem adok a kezükbe nyeső ollót. Tavaly hívtam egy kertészt, aki a városi parknál dolgozik, megjelent egy motoros fűrésszel nyesni a bokraimat. Minden lelógó ágat le akart vágni. Mondtam neki, hogy ez kert, nem park oszt elküldtem.

Az ágyamból a kertre látok, a változó színekre, árnyakra. Ez elég!

P.Elliot 2021.09.24. 13:14:27

Na, ez az igazi, agybol ralatni a kertre. Nem is tudod milyen szerencses vagy.

Fiatal koromban egy olasz hotelszoba erkelyere hajoltak be az alatta novo citromfa agai.
Nem volt meg erett de nem tudtam betelni a szepsegevel.
Az illata meg most is itt van az orromban. Citrom es szappanszagu volt, az a vastagheju tipus amit szinte csak Olaszorszagban lattam.

Iden vettem angol rozsat, azt a regi fajtat,rozsaszin, kremszin, kis voroses beutessel, futo, most egy meteres, fel fogom vezetni a haloszoba ablakig/ masodik szint a hazban/ a magasba, erezni akarom ott az illatat meg a latvanyat.
Egyebkent a rozsak, azon belul a futorozsak szerelmese vagyok.
Altalaban szeretem a viragzo, kuszo novenyeket.

FutureFry 2021.09.24. 15:48:54

@Arthamyr: @élhetetlen: @kék madár: @P.Elliot: @Csodabogár:
Csak annyit az alvásmennyiséghez, hogy (állítólag) nem csak a túl kevés, de a túl sok alvás is a magasabb halálozási valószínűséggel jár(hat) (sőt, nagyobb mértékkel, mint a túl kevés alvás):

“…
• Short sleepers (getting less than 7 hours of sleep each night) have a 12% greater risk of dying than people who sleep 7-8 hours each night.
• Long sleepers (getting more than 8 hours of sleep each night) have a 30% greater risk of dying than people who sleep 7-8 hours each night
…”

Persze van egy jó adag “caveat” is a felmérésekkel (pl. “… the data are all self-reports …”):
faculty.washington.edu/chudler/sleeptoo.html

gabors 2021.09.24. 15:56:04

Most olvasom Orban Rahel Spanyolorszagba koltozik ... kivancsi lennek a posztjara itt ... mi volt az ami miatt egy rothado erkolcstelen nyugati orszagba viszi a gyerekeit es megfosztja oket a Palkovics es a Papa altal terjesztett ocsmanysag magukba szivasatol ...

SzZoole 2021.09.24. 16:02:50

Elnézést, hogy megzavarom a kertészkedői tanácsadó folyamatot.

Itt a UK-ban megint kitört a pánik vásárlás, csak most a benzinkutak vannak ki tömve velük.

A tegnapi híradóban volt, hogy a kevés sofőr miatt a BP ( Britis Petrol) nehezebben tudja kiszolgálni a benzinkutakat, az ellátást csak késéssel tudják kiszolgálni.

De nem csak itt van zavar, hanem sok helyen is, pl. az üzletek ellátása is akadozik. Rengeteg üzleten ki van írva, hogy embert keresnek dolgozni!!

Pár napja olvastam, hogy kb. egy millió hatszázezer pozíció van betöltetlenül!!! Csak kérdeznem, ilyenkor hol vannak a brexit szavazók?

Mégegyszer, mélységesen elnézést az off-ért

FutureFry 2021.09.24. 16:04:23

@Congeria: A rhododendron Washington állam hivatalos virága, gondolom ezért (is) található meg sok ház kertjében (pl. a Puget Sound környékén) mindenféle színben/fajtában.
statesymbolsusa.org/symbol/washington/state-flower/coast-rhododendron

SzZoole 2021.09.24. 16:04:35

@gabors: “ Most olvasom Orban Rahel Spanyolorszagba koltozik .”

Mediterrán típusú ember mediterrán helyre való :-))

gabors 2021.09.24. 16:14:09

@SzZoole: "Mediterrán típusú ember mediterrán helyre való :-))"

Szoval legalabb azzal nem lehet "tamadni" hogy napbarnitotta-e ?

SzZoole 2021.09.24. 16:21:30

@gabors: nem tudom, mivel azt sem tudom, hogy nézz ki :-))

dikusz. 2021.09.24. 16:30:35

@SzZoole: Gondolom nem is nagyon vagy kíváncsi arra, hogy néz ki...:)))

SzZoole 2021.09.24. 16:32:21

@dikusz.: nem igazán, és meg ne próbáld elhozni a közeli randevúnkra :-)))

Csodabogár 2021.09.24. 16:50:21

@gabors: Azt nem tudom és nem is nagyon érdekel, de Marbella egy nagyon klassz hely. 40+ évig jártunk oda, egy időben lakásunk is volt. persze ma már nem az ami akkoriban volt, de a hölgy azt nem tudja, mert nem élte meg.:-)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.09.24. 16:50:52

@SzZoole: nalunk az ettermekkel volt hasonlo a helyzet (nem tudom, valtozott-e az utobbi 1-2 honapban). Sokan inkabb a "covid csekket" valasztottak, ami jobban fizetett, mint a munkajuk :)

P.Elliot 2021.09.24. 16:54:35

@SzZoole:
Itt ugyanez a helyzet, munkasokat keresnek, lehetoleg keves penzert azert meg nem akar elmenni senki.

Hopnapok ota kinnt van az uton egy tabla hogy csomagolokat keresnek futoszalag munkara, olyan Amazon fele munka, 17,50-ert. Ebbol meg leveszik az adot, ezt-azt, alig marad valami a kezeben es a futoszalag ugyancsak munkara serkent!

Itt az utcaban egy szomszed no elment bevasarolni, marmint masoknak, jarja a boltot a rendelesi cedulaval/ egyebkent egyre tobb ilyet latok es nem, nem szakadnak meg a munkaban, nem ugy mint a szalagon, o kap 20 dollart orankent.

Minel ocskabb a munka, marmint minel tobbet dolgozol annal kevesebbet fizetnek.

Csak a nagyon ketsegbeesett ember megy el ilyenre....

P.Elliot 2021.09.24. 16:57:17

@Zsuzsi65: Itt is ugyanez van. Az etteremek nem akarnak fizetni es telesirjak a sajtot hogy nem tudnak kinyitni.

A beveteluk viszont nagyon jo mert jol felemeltek az arakat, a minoseg szerintem gyengebb de az istennek sem akarnak fizetni egy-ket dollarral tobbet.

P.Elliot 2021.09.24. 17:00:07

@gabors:

"Most olvasom Orban Rahel Spanyolorszagba koltozik ... kivancsi lennek a posztjara itt ... mi volt az ami miatt egy rothado erkolcstelen nyugati orszagba viszi a gyerekeit es megfosztja oket a Palkovics es a Papa altal terjesztett ocsmanysag magukba szivasatol"

Hat ez egy remekbe szabott megjegyzes volt!
Hehehe....

P.Elliot 2021.09.24. 17:02:04

@FutureFry: Megnyugtattal bar a 7 oras alvastol meg igen messze vagyok.....

SzZoole 2021.09.24. 17:05:09

@Zsuzsi65: @P.Elliot: szerintem ez már a világvége kezdete, szerintem :-)

SzZoole 2021.09.24. 17:11:22

@Zsuzsi65: jut eszembe, ti messze laktok az újdonsült hercegnétől?

A BBC felkérte egy új életrajzi filmre Diana életéről :-))

kepkuldes.com/images/c06681270e650318f0a29de049979277.jpg

P.Elliot 2021.09.24. 17:17:14

@SzZoole: A gazdagnak egy celja van hogy minel gazdagabb legyen, ezt tanitottak meg egymasnak, regen nem igy volt...

A luxus sem olyan mar mint regen, ma mar elkepzelhetetlen mereteket oltott, nem eleg egy nyaralo, sajat sziget kell vagy legalabbis akkor haz legyen amiben el lehet tevedni es persze viz mellett sajat steggel ahol ott parkol a luxus hajo meg egy csomo olyan felnott jatekszer amit alig hasznalnak de van.
Ez csak egy egyszeru nyaralo de kepzeljuk hozza a mindennapi elet egyeb targyait es a sajat hazat/ palotat/...utazast, sajat repulot, ki tudja meg mit, a felsorolas vegtelen.....

Ezek itt penzbe kerulnek es a dolgoznak kell megfizetni....

P.Elliot 2021.09.24. 17:17:58

@SzZoole: Na, ezekkel is elszaladt a lo!

SzZoole 2021.09.24. 17:26:52

@P.Elliot: nem mindenki olyan. Pl. a cég aminek dolgozom, ismerem személyesen a tulajdonosát. Benne van az 1000 leggazdagabb ember közt a UK-ban. Na ő ad rendesen. Neki az a célja, hogy a jó embereit megtartsa. Ebben az évben másodszor kapok fizetés emelést, több bónuszt és többet fizet a túlórára is. Nálunk is staffsortage van, szóval nagyon sok mindent megtesz értünk.

P.Elliot 2021.09.24. 17:31:36

@SzZoole: Nem mindenki ilyen, a legtobb nem az!

Ilyenek voltak regebben itt is jobbjara de az a vilag mar elmult.

SzZoole 2021.09.24. 17:33:36

@P.Elliot: az csak vicc volt Zsuzsa :-)))

Viszont ez nem volt az, kapott is erős kritikát…..
Anne Boleyn

www.smithsonianmag.com/smart-news/who-was-first-woman-color-bring-anne-boleyns-story-screen-180977882/

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.09.24. 17:37:07

@SzZoole: OMG :DDD
Megan ofelsege es szegeny papucs ferje kb 1.5 oranyira lakik tolunk Santa Barbaraban...

SzZoole 2021.09.24. 17:57:53

@Zsuzsi65: szerintem az évszázad színésznője, simán oda lehetne ítélni neki minden kategóriában az Oscar díjat :-)))

Kalifornia gettós részéből kinőtte magát a legprominensebb helyre, na ez aztán a teljesítmény :-)))

gabors 2021.09.24. 18:14:39

@P.Elliot: "nem szakadnak meg a munkaban, nem ugy mint a szalagon, o kap 20 dollart orankent."

es nem fizet adot ES felveszi a munkanelkuli segelyt ... ugyes .. nem magyar vagy roman ?

gabors 2021.09.24. 18:21:06

@P.Elliot: "nem eleg egy nyaralo, sajat sziget kell vagy legalabbis akkor haz legyen amiben el lehet tevedni es persze viz mellett sajat steggel ahol ott parkol a luxus hajo meg egy csomo olyan felnott jatekszer amit alig hasznalnak de van."

Ne viccelj mar ez csak par szaz ember esetleg nehany ezer osszesen (csalad kutya cakk-pakk) nem tobb. A legtobb gazdaganak NINCS szigete ....hajoja talan .... :-)

Bizony nem olyan mint regen bezzeg Carnegie, Vanderbuilt, Ford vagy Rockefeller azok voltak a szep idok ... :-)

P.Elliot 2021.09.24. 19:27:53

@gabors: Nem, nem roman, amerikai, valaha foleg Irorszagbol jottek az osok.

Amugy muvesz akinek csak a cime van, mogotte nem nagy karrier all mert az nem muveszet hogy fenykepszeruen lemasolok valamit.

Munkanelkulit nem kap, a ferje tartja el, tobbet nem akarok irni rola de a ferje sem keres most jol mint elotte tehat ugy dontott hogy szerez egy kis extra penzt.
Egyebkent amikor vasarolni megyek, 3-4 no mindig ott van aki bevasarol masoknak.
Egy kocsin tobb zacsko, rajta a cim es megegyszer hogy mivel kell megtolteni, amikor kesz van akkor odaviszi egy szekrenyfelehez amibe berakja, bezarja es indul a kovetkezo aru osszeszedese.

A szekrenybol meg egy autos osszeszedi es kiszallitja.
Kozben van kontakt a vevovel is hogy mi van ha az nincs amit kert, jo-e a masik tipus.

Szerintem nem megerolteto. Nem mondom, egy nap utan talan mar bele is faradnek ilyenbe de nem keres rosszul es nem hajtja senki.

Congeria 2021.09.24. 20:31:59

@FutureFry:

" A rhododendron Washington állam hivatalos virága"
Ezen felül nagyon szép, rengeteg fajtája van, jól használható kertekben, parkokban és ideális erre az enyhe, esős éghajlattal megáldott részre.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.09.24. 20:32:24

@P.Elliot:
"A beveteluk viszont nagyon jo mert jol felemeltek az arakat, a minoseg szerintem gyengebb de az istennek sem akarnak fizetni egy-ket dollarral tobbet."

Mert a pincerkedes az USA-ban igy lett kitalalva - nem egy igazi "szakma" (mint a "regi szep idokben" pl Europaban), es javareszt a borravalora epul, tehat az alapber mindig alacsony lesz. Ezt megvaltoztatni nehez, mint minden tobb evtizedes hagyomanyt.

viccesficak 2021.09.24. 20:55:33

@Zsuzsi65: Majom, ujdondász brit migriknek az, akkik izzadva próbálnak asszimilálni…s ez megy nálatok is.

Neked mi a bajod velük, konkrétan ha lehetne…

viccesficak 2021.09.24. 20:55:35

@SzZoole: Kalifornia gettós része?? :)))

élhetetlen 2021.09.24. 23:30:14

@fhdgy: A gyökereztetésről. A szárakat egy centi hosszan felvágod, és egy gyufaszál negyedét a két szárrész közé rakod távtartónak. Nagyobb felületen kap vizet, gyökerezik. P.Elliott-nak már írtam ezt, de nem biztos, hogy olvastad. Most írt Vibi: „: ezt a trukkot nekem is ajanlottad tavasszal szolo vesszore. Csak jelezni szeretnem hogy mukodik. A baj csak az volt hogy a gyoker nagyon lassan fejlodott, nem birtam kivarni es bekentem novekedesi hormonnal. Azota mar van egy csomo levele es vagy 30-40 magas”. Én leánderrel, rózsával csinálom ezt, Vibi a szőlővel csinálta, ezek is félfás szárúak, az áfonya is az. Működhet. Most kéne levágni pár ágat, és megpróbálni, csak pár befőttes üveg kell hozzá, és víz (esetleg tápoldatos).

élhetetlen 2021.09.24. 23:41:53

@Vibi: Kösz a visszajelzést, és bocs, de a szövegedet átküldtem fhdgy-nak, mert áfonyát akar szaporítani, és ez jó megerősítés arra, hogy ez nem csak a hülyeségem.
Örülök a szőlődnek.

élhetetlen 2021.09.25. 00:42:18

@FutureFry: Mondtam én, hogy sokáig akarok élni?

Congeria 2021.09.25. 05:08:57

@Zsuzsi65:

Visszatérve őfelségékre, látta már valaki a kislányt? Mlért rejtegetik?

FutureFry 2021.09.25. 06:11:00

@Zsuzsi65: “… Mert a pincerkedes … javareszt a borravalora epul, tehat az alapber mindig alacsony lesz. Ezt megvaltoztatni nehez, mint minden tobb evtizedes hagyomanyt. …”

Az egész borravalósdi szerintem eléggé elavult dolog (kb. mint az alkudozás a piacon), nekem legalább is gyakran “awkward”, meg tele van “íratlan szabályokkal”: Pl. mennyi “jár” take-out-nál? Ahol ráadásul sokszor előre (pl. online) adja a vásárló (visszajár ha nincs kész időre, vagy vacak a kaja?). Plusz - ahogy írod - errefelé még jobban rászorulnak egyes szakmák (állítólag ~16.4% az átlag tip és a republikánusok kicsit többet adnak :) [1]).

Mindenesetre kezdetnek szerintem jó lenne, ha a emelnék a borravalót kapó dolgozók minimum bérét federal szinten (ami “hagyományosan” alacsony), pl. úgy, hogy a borravalót ne “gondolják hozzá” implicite, mert jelenleg így a minimumbérük (persze főleg a “bible belt” államaiban, ahol csak a minimum federal szintet követelik meg a munkaadóktól) $2.13/óra [2]. Ami (ha jól nézem) kevesebb mint pl. a magyar minimálbér…

[1] www.businessinsider.com/how-much-americans-tip-every-state-ranked-2018-3
[2] www.dol.gov/agencies/whd/state/minimum-wage/tipped

kék madár 2021.09.25. 09:19:56

@FutureFry: valoszinuleg a sok alvas mas alapbetegseg tunete, es nem az okozat

Vibi 2021.09.25. 10:58:37

@Zsuzsi65: wow, mi kevesebb mint masfel orara lakunk a kiralyno lakhelyetol es csak 20 percre onnan ahol Diana el van temetve, szerintem en nyertem. Mondjuk ha a szomszedjuk lennel akkor megertem, hogy ezt leirod, na de masfel ora auto utat?

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2021.09.25. 12:02:02

@Congeria: egyszer eloszuletesnapi ajandekkent elvittek a Butchart Gardenbe (ha jol irom), ami elegge vonalzoval tervezettnek tunt, de azert lenyugozott a szinek, formak valtozatossaga, es az esti tuzijatek. Gondolom, remek mikroklimaja van ott a kertnek. Talan a tied is ilyen adottsagokkal rendelkezik, jo talaj, sok eso stb.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2021.09.25. 12:05:17

@P.Elliot: ugyanez... nincs ember, nincs pek, nem akarnak ejjel dolgozni, kicsi a fizu stb., de az arak mennek fel... 5 eurot fizettem egy kisebb szelet sajttortaert. Budapesten, en hulye.

P.Elliot 2021.09.25. 15:36:39

@Zsuzsi65: Ez a borravalora epulo pincer szakma azert at fog valtozni mihelyt az emberek visszaternek teljes szamukban az ettermekbe mert azert most meg a fele sem jar ilyen helyre, egyreszt a covid, masreszt az emelt arak meg esetlen munkahelyi problemak es nem keres annyit.

Mas az esti helyeken, foleg a barokban, ott rendesen megkersik a penzt. Emlitettem egyszer hogy ismerek valakit akinek a felesege talan 4 orat dolgozik a barban mint italkevero, toltogeto es megvan az esti 200 dollarja borravaloban, neki felesleges meg kulon is fizetni.

SzZoole 2021.09.25. 15:43:28

@P.Elliot: tegnap megemlítetted a szomszédodat aki bevásárolni jár másoknak, akik online rendelnek egy app-on keresztül.

Augusztusban volt itt egy “rendkívül kedves aranyos” honfitársunk aki hasonlót vagy ugyanezt műveli, nem tudom olvastad e.

hataratkelo.blog.hu/2021/08/02/extra_penzkereset_amerikaban

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2021.09.25. 15:47:20

@P.Elliot: Üde írás, mesterien ábrázolod a szereplőket - látom a kapát férfialsóban cipelő nőt, és a kaparót. :-) Közösségi kertem nincs, csak balkonom. Februárban a stockholmi konyhaablakban magról "keltetem" a palántát, májusban kiteszem, júliusban beérik.

P.Elliot 2021.09.25. 15:56:41

@Congeria: Nem hiszem hogy rejtegetik csak nincs kedvuk hozza hogy allandoan ezen csemegezzen a jonep meg a akar valotlan hireket krealo riporterek. A gyerek apjarol is milyen szepen cikkeztek, szedtek fel erte a penzt hogy nem is Charles gyereke.
Egyebkernt a DNA tesztet allitolag a kiralyi csalad megcsinaltatta Harry 2 eves koraban.
Gondolom nem is igazan tetszett nekik hogy a gyerek az ove, jol jott volna Dianat kipelengerezni hogy felrelepett.
Gondolom ezek is kozrejatszanak abban hogy nem akarnak temat adni a gyerekekrol.

Nehany teljes fotot lattam roluk, a kislany is az apjat formazza.

Egyebkent szerintem jol tettek hogy elmenekultek a kiralyi csalad szarkevero hervaszto, divatjamult es vegtelenul unalmas korebol.

Elik az eletuket sokkal vidamabban mint Angliaban tettek volna es a gyerekeik is normalisabb legkorben fognak felnoni es nem kenik az orruk ala hogy ok kevesebbek mert az anyjuk, na meg az apjuk akivel mindig baj volt a kiralyi csalad szemszogebol......

P.Elliot 2021.09.25. 16:05:13

@SzZoole: Most csak atfutottam de el fogom olvasni.
Igen, uj szakma, bevasarlo!

Rendelni is lehet az uzletekbol de az ugyanaz, ott van a hivatalos bevasarlo, jobban mondva az aki osszekesziti a rendelest. Szomszedom nem igazan az mert o nem bejegyzett munkatars ha jol gondolom, majd megkerdezem tole. Nem is megy mindennap.

P.Elliot 2021.09.25. 16:09:02

@kisrumpf: Hat nem csodalkozom a sajt tortan, a turistakat minden orszag lehuzza. 5 euro, plane ha kicsi valoban rablas.
Legalabb jo izu volt? Elerte a te tudasod szintjet?

SzZoole 2021.09.25. 16:12:41

@P.Elliot: a kommenteket is olvasd el, érdekesek :-)

P.Elliot 2021.09.25. 16:17:46

@Hobbiszakács:
Koszi a velemenyt.

Kek Madar irta egyszer nekem, varjal, elokeresem, kivetelesen tudom hogy hova irta, melyik poszthoz hogy

"@P.Elliot: nem kerdes, hogy szuletett tehetseged van az irashoz. A szemleletet, a kepi latasmodot nem lehet tanitani, te ugy elsz meg sok mindent sajat eletedbol is, mint egy kulso szemlelo, amit leirsz, mar az agyadban, a gondolataidban is irodalom. "

Azota is ezen tunodok hogy hogy ertette.
Mindenki kulso szemlelo, ugy latja mint en vagy mas. Leirni se masabb ha ugy irom mint ahogy lattam..., nem?

P.Elliot 2021.09.25. 16:19:38

@SzZoole: plane ha vannak kommentek ahhoz ido kell, majd delutan mert szep napfenyes huvos ido van vegre es nemsokara kimegyek a parkba egy hatalmas setara, utana meg van nemi vasarolni valom.

P.Elliot 2021.09.25. 16:30:39

@Hobbiszakács: Visszaterve a balkonodra, jol teszed ha termelsz valamit, tudod hogy mit eszel, nem erte permet es egy jot szorakozol vele.

Egyaltalan, kertet letesiteni egy lehetetlen helyen. Olyan videok, fotok vannak a youtube-on, foleg ezek a keleti emberek mesterek ilyesmiben hogy az ember lelegzete elall hogy milyen szep, micsoda otletek!
Es mindez kicsi helyen.
Van ahol jokora dinnye log a levegoben egy haloban novekszik, a futoparadicsom beszovi a fel erkelyt, alatta ulsz mint egy ernyo alatt, csak felnyulsz egy-ket szemert....
Manapsag mar erkelre mini gyumolcsfakat is arulnak.
Gondolom azert is vittek tokelyre a helykihasznalast mert abbol keves volt es az ennivalobol is...
Teli legkevesebb szorakozasom a youtube kiskertjeit nezegetni es otleteket vadaszni.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2021.09.25. 16:42:13

@P.Elliot:
Ami neked az írásban magától jön, az az írói vénád: nemcsak látod a jelenetet, meg is találod a szavakat, ahhoz, hogy átjöjjön a hangulata.

Ne tünődj, fogadd el, mások ölni tudnának érte.
:-)

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2021.09.25. 16:49:05

@P.Elliot: Második emeleti teraszunkat most építik át. Kapunk helyette egy valamivel nagyobb beüvegezett kalitkát. Príma lesz üvegháznak. A korábbi teraszunkról is lógott ki a sok zöld.
hobbiszakacs.blog.hu/2018/08/13/terasz_stockholmban_erik_a_paradicsom

P.Elliot 2021.09.25. 16:58:43

@Hobbiszakács: Most el kell mennem, majd kesobb valaszolok, te, hogy milyen szep ez a paradicsom es meg uborka is van.
Na, errol beszeltem, behozni a kertet a lakasba....

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.09.25. 17:22:26

@Vibi: csak egy kerdesre valaszoltam, ezert irtam le :) egyebkent 1.5 ora kaliforniai/USA viszonylatban szinte semmi :) LA egyik vegebol a masikba nem jutsz at ennyi ido alatt :)

SzZoole 2021.09.25. 18:00:20

@Zsuzsi65: ezt a részt ismered, Crenshaw?

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.09.25. 18:22:50

@SzZoole: szerencsere nem jarok arrafele ;) South LA...ez az itteni szotarban a lepukkant, nem igazan biztonsagos, POC lakta kornyek...;)

P.Elliot 2021.09.25. 21:41:50

@Hobbiszakács:
Na, megjottem....

Latom blogod is van, majd belekukkantok...
Visszaterve az erkelyedre, ha beuvegezik akkor az egy nagy plusz lesz, korabban ultethetsz es tovabb tart a kerti szezonod.
A homerseklettel mi lesz? A szobabol tudsz engedni az erkelyre meleget vagy eleve napos hely?

Hat nekem a hazamon erkely nincs pedig tudnam ertekelni, ha fiatalabb lennek akkor lehet hogy meg csinaltatnek is, itt a fahazak vilagaban igazan nem nehez megoldani.

Az erkely akkor az igazi ha az ember emeletes hazban lakik mint te is es kertet tudott varazsolni oda.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.09.25. 22:03:10

@SzZoole: :))
Es meg mondja valaki, hogy nem lehet kitorni a gettobol? :)) Csak egy herceget kell fogni :DD
Egyebkent viccet felreteve, ezert gyulolom azt, amikor a victim mentality-nek meg alatesznek egy lapattal sokan.
Inkabb azt kellene hangsulyozni, hogy igenis van kiut, es ehhez megteremteni a felteteleket. Persze tudom, ez egy roppant komplex problema, es most kicsit leegyszerusitettem, de sok feketenek ott lehetne a pelda azokrol, akik igenis ki tudtak torni...Na, tuti, hogy mindjart kapok megint egy csomo valaszt erre a "masik oldalrol" :DDD

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2021.09.25. 22:31:46

@P.Elliot: nem igazan, feleslegesen nyakon ontottek malnas szosszal es szaritott malnadarabkakkal, csokiizekkel, s inkabb turo volt benne mint kremsajt...

P.Elliot 2021.09.25. 23:02:34

@kisrumpf:

Hat igen, ott sporolnak a cukraszok ahol lehet.
En nem szeretek a tetejere semmit csak natur ahogy van.

P.Elliot 2021.09.25. 23:13:53

@Zsuzsi65: Teljesen egyetertek veled hogy azt kellene inkabb megmagyarazni nekik hogy hogy lehet kitorni.
Hogy erdemes kitorni. Hogy tanulni kell elsosorban es a szulo a legnagyobb hibas ebben mert a kolykot mar kicsi koratol jonak kell nevelni.
Nem orditozni vele, szepen beszelni, megtanitani arra hogy o is ugy beszeljen, bevonni a csaladba es torodni, foglalkozni vele. Persze a biblias allamoban az van amit a pap mond az meg jobb lenne ha befogna a szajat, nem szolna egy szot sem, az valna a javara a hiveinek es nem hulyitene oket.
Mindig elkap a harag amikor azt hallom a hirekben hogy ejjel ejfel utan, szinte hajnalban a tizennegy-15-16 evest meglottek vagy o lott meg valakit vagy elutotte az auto, netan kocsit lopott, nekiment valaminek es meghalt.
A szulo orditva az oklet razza hogy meggyilkoltak a fiat, ugy szeretnem megkerdezni hogy de a Joistenit, te hol voltal?
Mi az hogy egy fiatalkoru ejszaka nincs otthon!

Akkor nem kereste, akkor nem orditozott!

Ott vannak a lovoldozo fiatalkoru gyerekek akik csoportban csinalnak balhekat, betornek, lelovik a kis bolt szemelyzetet, en elsosorban a szulot csuknam le mert ott kezdodott az egesz hogy az nem nevelte a gyereket, sot nem is torodott vele ha az ilyenbe keveredett....

P.Elliot 2021.09.25. 23:39:25

De, ki lehet torni a gettobol. Eleve nem is szabadna ott lakni, el kell koltozni masfele ahol nincs kiteve a gyerek ilyesminek. Nem, nem dragabb.

Olyan helyre ahol a gyerek nem ilyesmit tanulna masoktol.

Itt ahol lakok hogy mennyi normalis fekete van!

Es vegyes hazassag is boven. Valahogy nem divat hogy masnak nezzek a feketeket vagy barmilyen kulfoldit ami elut a feherektol.

A fiatalok ebben nonek fel, a lanyom sem talalt benne furcsat amikor gimibe jart, masok sem.

Persze itt is vannak varosreszek, illetve varosok ahol az egykupacon elo feketek gyakran szerepelnek a teven a bunozesi listan...
Jo lenne ezeket a reszeket, lakohazakat felszamolni es uj eletet kezdetni veluk.
Ha a fele embereket jobb utra teritenek akkor mar megerte.
Ilyen celra szivesen adomanyoznek de mas is.

Emlekszem, New Orleansban amikor voltunk a turavezeto olyan utcaba is bevitte a buszt/ egyiranyu, hehehe, meg a rendor sem szolt erte csak mi almelkodtunk/ ahol csupa kis uj hazak voltak, szep kis kertekkel, azt mondta hogy az arviz elontotte a regit, ujraepitettek, jobb korulmenyeket biztositottak nekik/ egy nagyon ketes resz volt, azt mondta hogy ide batorsag kellett hogy akar nappal barki idegen betegye a labat/, es az uj utcak egeszen megvaltoztak a bunozes 45%-al csokkent rogton, az emberek orulnek a szep kis hazaknak, rendben tartjak, a kerttel foglalkoznak...

Turista latvanyossag lett a feljavitott eletszinvonal es a bunozes lecsokkenese.
Igy is lehetne csinalni masutt is.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.09.26. 00:26:36

@P.Elliot: a demokratak leszavaztak azt a tervet, hogy valaszthato iskola korzet legyen, es az allami fejpenzt, amit az iskolak kapnak, inkabb a gyerek kapta volna, amivel jobb iskola is elerheto lett volna szamukra :(
Tehat marad a "szegregacio", a suburb a fehereknek, az inner city rossz iskolak meg az ott lakoknak :(

P.Elliot 2021.09.26. 00:51:23

Gondolod hogy ha a gyerek kapta volna azt a fejpenzt a szulo jobb iskolara koltotte volna?
Nem hiszek benne.

Rossz iskolakbol is kerulnek ki joeszu es a jovoben felsobb iskolakba kerult gyerekek, nem igazabol az iskolan mulik szerintem hanem a gyerek milyen korulmenyek kozott no fel es ezalatt nem is igazan a szegenyseget ertem hanem a torodest vele.
A demokratak meg republikanusok, hat en ugy vagyok vele hogy nem tartozok egyikhez sem, szavazni is ugy szoktam aki szerintem jobb.

Nem hagyom magamat etetni azzal a szoveggel hogy ez meg ez a part jobb. Majd en megmondom magamnak hogy melyik a jobb szerintem,.A part embereinek is jobbnak kell lenni es nemcsak egynek.
Utalom amikor a teveben frocsognek egymasra, ne frocsogjenek hanem mutassak meg hogy mit csinaltak, mit vegeztek, mit valositottak meg.
Ott kezdodik nalam a part!

gabors 2021.09.26. 01:38:48

@P.Elliot: "Rendelni is lehet az uzletekbol de az ugyanaz, ott van a hivatalos bevasarlo, jobban mondva az aki osszekesziti a rendelest. Szomszedom nem igazan az mert o nem bejegyzett munkatars ha jol gondolom, majd megkerdezem tole. Nem is megy mindennap."

Hat ha ahogy irod a BOLT szekrenyebe teszi a cuccot akkor legalabbis "associate" vagyi valamilyen modon a bolthoz tartozik. Valszeg "egyeni vallakozo/kulso munkatars" nyilvan nem "alkalmazott" mert akkor boltnak fizetnie kellene utan ezt azt amazt. Aki teljesen "magan"-ban csinalja az elviszi annak aki rendelt. Szerintem az ismerosod egyfajta felallasban csinalja valszeg valamifele jutalek rendszerben ... es igy lehet kijon $20 (de azert ketlem) ... mar csak az is erre utal hogy a vevo az appon rendel (ami a bolt-e) es ezt adjak ki a "kulso munkatarsnak" ...

gabors 2021.09.26. 01:50:05

@P.Elliot: "Gondolod hogy ha a gyerek kapta volna azt a fejpenzt a szulo jobb iskolara koltotte volna?"

Ezt nem igy ertette a Zsuszi meg nem is igy van ahol van (mert sok helyen igy van lehet LA-ban nem). Hanem az iskola kapja meg az allamtol/varostol ugyanazt amit az eredeti iskola korzete kapott volna. Ez KURVA jol hangzik csak meg nagyobb szegregaciot okoz (ahol megcsinaltak latszik). Ugyanis altalalaban azokban az iskolakba ahova "elviszik" ezeket a fejpenzeket mar amugy is fizetni kell es (mivel helyi a finanszirozas pont attol jobbak hogy eleve tobb penzuki volt) szoval ez a gyengebb iskolak teljes tonkretetelet jelenti ...

Ahol ezt tokelyre vittek ott a magan iskolak kozel megduplaztak a "beveteluket" (es vittek a legjobb tanulokat es a jobban elo szuloket is) ... illetve forditva nezve az adopenzekbol megszponzoraltak a magan iskolakat ... AHOVE NEM VESZNEK FEL MINDENKIT ugy mint a "public school" eseten. Ezt sokszor elfelejtik elmondani a charter iskolakat nepszerusitok....

élhetetlen 2021.09.26. 02:06:28

@P.Elliot: Na, akkor vitatkozzunk is egy kicsit, mindenben nem lehet egyetérteni. „Egyebkent szerintem jol tettek hogy elmenekultek a kiralyi csalad szarkevero hervaszto, divatjamult es vegtelenul unalmas korebol.”. Az hogy eljöttek, magánügy, ezen átlépett volna a világ. De az, ahogy áztatják a családot, az minősíthetetlen. Az Oprah Winfrey interjú, a várható könyv, úgy hogy gyakorlatilag Harry a családi hírnevéből él, plusz az apanázsból. Mert egyébkén nem jellemző, hogy valaki vezetőségi tag legyen kezdőként. „BetterUp Inc honlapja szerint a sussexi herceg a vezetőség tagjai közé tartozó chief impact officerként fog részt venni a cég munkájában”. A származása nélkül lehetne egy pilóta, de abból nem így élnének.
Megán meg egy kígyó. Bedobta a rasszizmus kártyát is. Na, most ebbe bele fogok keveredni. Van az unokatesóm, van egy lánya, Angliában él, őt unokahúgomnak nevezem, ami nem jogos, mert nem a testvérem lánya. Ha gyereke születik, azt már nem tudom íly módon megnevezni, mert unoka unokám nem lehet.
A lényeg, az unokahúgom egy fekete férfihoz ment férjhez, ha az unokatesóm, mint nagymama, és én, mint unokanagynéni, vagy tudom is én, azt találgatjuk, hogy milyen színű lesz a baba, az nem rasszizmus. Az lett volna rasszizmus, ha tiltakozunk a házasság ellen. Megán meg egy szemét, karrierista kis dög, aki a, na jó, az orránál fogva vezeti Harryt, (más szót írtam volna, de azt nem illik). És, most haza akarnak menni a királynővel karácsonyozni. Megszerették, vagy kopik az imázsuk? Én kivágnám őket, mint a macskát ezek után, de Erzsébet szereti a családját, az unokáját is, és örül, hogy láthatja a dédunokát, tehát jöhetnek. Ne a királyi családot hibáztasd.
Egyébként azt mondani, hogy a királynő, vagy Károly herceg, vagy Vilmos, vagy Katalin szarkeverők, ez elég meredek. A királynő 95 évesen is keményen dolgozik. Károly elvan a bio gazdaságával, cégeivel, de teljesíti a protokolláris feladatait, Vilmos is, pedig nem kevés helyen kell megjelenniük., És katonai pályafutása a wikin, és mentőhelikoptert vezetett, és, mint kiderült, „Feleségével, Katalinnal a Shout 85258 nevű lelkisegély-szolgálatot támogatják, a saját magánvagyonukból összesen 3 millió fonttal segítették ki a szervezetet. Vilmos most elárulta, hogy nem csak pénzzel szállt be a szervezet munkájába. Titokban fogadja a hívásokat, erről eddig csak néhány ember tudott.”. Szóval nem olyan unalmas emberek. Én tisztelem a munkavállalásukat, és a teherbírásukat.
És Angliában nagyon sok ember él abból, hogy gyártják az emléktárgyakat, eladják őket, ellátják a turistákat, akik odajönnek, hogy két percre lássák a királynőt, mikor megy a parlament ülését megnyitni.

P.Elliot 2021.09.26. 02:20:01

@élhetetlen:
Nem tudok veled egyeterteni ebben a temaban.. A velemenyem a kiralyi csaladrol nem a legjobb de ez az en velemenyem, neked meg mas, ezen nem veszunk ossze...

Kezdhetnem sorolni pontrol pontra hogy miert nem ertek egyet es en hogy latom oket de szerintem felesleges.

Ezzel ugyanugy vagyok mint a politikaval hogy arrol sem vitatkozok senkivel mert semmi se bontja meg ugy az emberek kozotti osszhangot mint a politikai egymast megprobalni valo meggyozes.

Jobb ha maradunk a novenyeknel.

P.Elliot 2021.09.26. 02:32:38

@gabors: Nem tudom hogy a no milyen munkatars.
Ha meglatom legkozelebb akkor kifaggatom es megirom.

Igen, most elegge elterjedt dolog ez a hazhoz rendeles, oregeknel meg megertem de a tobbiek!
Ha mar vasarolni se jarunk akkor nagyon be fog szukulni az eletunk, itthon fogunk ulni a hazban es alig fogunk kimozdulni barhova.

Lassan minden hazhoz jon es mi mint egy ketrecben ulunk a hazunkban, ezt valahogy en nem szeretnem.
Ez is egy program hogy megyek vasarolni ebben a beszukult vilagban.
Most nekilattunk holmi felujitasokhoz a hazban, meg most keressuk a szereloket hozza. Garazsajto csere, a driveway felujitasa, a hatso kert uj keritest fog kapni, ki kell vagatni ket hatalmas szaradoban levo tolgyfat es 2 szobaban fal csere.

Hat unatkozni nem fogunk az biztos es jol ki fogjak uriteni a penztarcankat.

Egyebkent azt kepzelne az ember hogy kapnak a munkan a mesterek, szo sincs rola, ugy el van foglalva mindegyik hogy alig tudok veluk idopontot egyeztetni...

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.09.26. 02:57:40

@P.Elliot: "Utalom amikor a teveben frocsognek egymasra, ne frocsogjenek hanem mutassak meg hogy mit csinaltak, mit vegeztek, mit valositottak meg.
Ott kezdodik nalam a part!"

Ezzel mondjuk teljesen egyetertek, sajnos egyik kutya, masik eb...

Congeria 2021.09.26. 03:25:08

@élhetetlen:
Még egy kis adalék (mert te kedveled a story-kat):
Amikor egy álamfő vagy királyi státuszban lévő személy (royal) utazik, a vendégül látó ország kötelessége a védelmet biztosítani. Harry, Megan és a kis Archie 8 hónapig üdültek Canadában, British Columbiában, élvezve a kanadai emberek által fizetett biztonsági szolgálatot. Miután lemondtak hercegi rangjukról, leléptek az US-ba , megszűnt ez a kötelezettség, elvárták volna, hogy az angol adófizetők adják ugyanezt. Nem kis összeg! Az Oprah interjuban Megan felháborodottan reklamálta, hogy az ő fia nem kap biztonsági védelmet, azt szuggesztálva, hogy a bőrszín miatt.
Több hónapig téma volt ez a biztonság, ki fizeti, hogy oldják meg, stb. Szegények, a család végül is összedobta.

élhetetlen 2021.09.26. 03:30:16

@P.Elliot: „De, ki lehet torni a gettobol. Eleve nem is szabadna ott lakni, el kell koltozni masfele ahol nincs kiteve a gyerek ilyesminek. Nem, nem dragabb.”. Ez igaz, csak az a baj, hogy az ott élők ezt nem is tudják elképzelni. Megmutatni a lehetőséget, ehhez kellene kormányzati, vagy civil segítség. Visszajövök Mo-ra, mert ezt jobban ismerem (és bocs, hosszú lesz). Nagyon sok olyan kis falu van, ahol semmi munkalehetőség, legfeljebb jut három hónap közmunka. Abból nem lehet megélni, a kertműveléshez, állattartáshoz nem értenek, mert senki sem úgy születik, hogy ezt tudja. Valamelyik párt, már nem tudom, nagy akciója volt, hogy malacokat osztogatott családoknak. Ha nincs termesztett takarmány, és pénz sincs rá, hogy felneveljék, akkor megeszik. És az osztogató felháborodik, hogy nem lehet ezeken segíteni. Mit kellett volna tenni helyette? Beszélni az önkormányzat vezetőjével, hogy a közmunkásokkal építtessen egy ólat, és kap harminc malacot a falu. Ezzel párhuzamosan területet adni egy kukoricáshoz, egy szakember kell, aki ért a növényekhez, és az állatokhoz is, az állam egy évre ad kölcsönt a takarmányra. Lehet, hogy csak tíz ember lett volna, aki vállalja a kukoricást, és a sertés gondozást. Ha az első év végén, ez a tíz ember kap egy fél sertést, az már megérheti, mert úgy sem volt mit csinálnia. Aztán kell egy kan, vagy egy állatorvos, hogy a maradék 25-ből 250 malac legyen, a kukorica meg már terem. És, akik nem szálltak be az elején, azok majd beszállnak, mert itt már eladásra is jut, pénz is lesz belőle. Ehhez egy ember, vagy egy szervezet kéne, aki egy falugyűlésen ezt világosan elmagyarázza. Növénytermesztés. Talán három faluról volt cikk, ahol volt egy ember, úgy kezdte, ahogy írtam, már van kis konzerváló üzemük is. Ezt biztatás nélkül kevesen kezdik el.

élhetetlen 2021.09.26. 03:49:55

@P.Elliot: „Kezdhetnem sorolni pontrol pontra hogy miert nem ertek egyet es en hogy latom oket”. Engem érdekelne, pontról pontra, hogy miért nem kedveled a királynőt, vagy Károlyt, vagy Vilmost. Ez nem politika, csak vélemény megosztás.Egyébként még a politikáról is lehet normálisan beszélgetni, nemhogy a királyi családról, de ha nem, hát nem.

Congeria 2021.09.26. 03:50:23

@P.Elliot:
Szerintem is igazad van a bezártsággal kapcsolatban, ez a covid leszoktatott minket a boltba járásról, ha nem is a vásárlásról. Nem bánom, mert már nem élvezem, nyűgnek tartom. Miután az ég világon majdnem semmire sincs szükségem , a korom miatt nem gyűjteni hanem megszabadulni akarok tárgyaktól, az évek óta gondosan rakosgatott ruháimat az árcédulával együtt rakom el, amire szükségem van, a könyveket, ajándékokat házhoz szállíttatom. Élelmiszert is elég hetente beszerezni. Sajnos, a barátok is otthonülők lettek, marad, szerencsére a család közös programokkal.

élhetetlen 2021.09.26. 04:31:47

@Zsuzsi65: Késő van, már nem találom, hogy mire válaszoltál, @P.Elliot:-nak, csak ezt látom "Utalom amikor a teveben frocsognek egymasra, ne frocsogjenek hanem mutassak meg hogy mit csinaltak, mit vegeztek, mit valositottak meg. Ott kezdodik nalam a part!". Csak egy megjegyzés, nem olvastam olyan cikket, amiben a királyi család fröcsögött volna, olyanok voltak, hogy a kimacerált személyzet mit mondott Megánról, stb. A királynő mutassa meg, hogy mit tett az országáért 95 éves koráig? Hát ez komoly kérdés azzal szemben, hogy mit tett Megán. Szóval ez a „sajnos egyik kutya, masik eb” nem áll meg, mert ha a királynőt nevezzük kutyának, aki mégis egy értelmes kedves állat, akkor Megánt csak egy élősködő patkánynak lehetne nevezni.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.09.26. 04:55:15

@élhetetlen: valoszinuleg nem vetted eszre az idezojelet, mert keso van :) Az "utalom...kezdetu mondat Elliot gondolatainak idezese volt, erre reagaltam. Amit pedig o mondott, az a politikusokra vonatkozott, nem a kiralyi csaladra :)
Az egyik kutya masik eb is a politikusokra vonatkozott :)

FutureFry 2021.09.26. 05:37:15

@kék madár: “… valoszinuleg a sok alvas mas alapbetegseg tunete, es nem az okozat”.
Igen, ez is az egyik “caveat”, amit az általam linkelt cikk is említ: “… for some people, an underlying medical condition could be responsible for an earlier death and a longer or shorter sleep duration”

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2021.09.26. 06:07:15

@P.Elliot: Eddig is be volt üvegezve, csak modernizálták, és a területét növelték meg 3 ról 4 négyzetméterre. Februárban érezhetően "nyúlnak" a nappalok, áprilisban már reggel öt órakor világosság van, de az éjszakai fagyok miatt május előtt nem lehet a palántákat kirakni a teraszra. (A "Jurassic uborkának" szánt posztban leírom a skandináv klímához "idomított" folyamatot): hobbiszakacs.blog.hu/2014/08/26/terasz_stockholmban_7_a_jurassic_uborka

viccesficak 2021.09.26. 07:54:18

Köszönjük Joe és Kamala.

DRump képtelen volt a hátsó felét felemelni, ebben az ügyben sem.

BREAKING:

Michael Spavor and Michael Kovrig, detained in China for almost 3 years, now on plane home.

www.cbc.ca/news/politics/spavor-kovrig-return-1.6189516

Micheal Kovrig kettős, kanadai magyar állampolgár

globalnews.ca/news/4780305/detained-canadian-michael-kovrig-hungarian/

somlobodog 2021.09.26. 07:54:35

@Zsuzsi65: na ne szorakozz már hogy a választható iskolakorzet jó lenne... No f way. Másnap vinnem a gyereket private schoolba. És MINDEN ismerosom vagy barátom szintén. Ez lenne az usa halála. Ahogy rakosi is próbálta integrálni a kisebbseget... Ld mi lett a 8.keruletbol. Kiváló ötlet.

élhetetlen 2021.09.26. 10:11:45

@Zsuzsi65: Igazad van, az idézőjelet láttam, azt is hogy , @P.Elliot-nal válaszoltál, csak nem találtam meg, hogy honnét idéztél. Vele meg arról beszéltünk, hogy a véleménye a királyi családról nem a legjobb, ezért kötöttem rosszul össze a dolgokat. Elnézést kérek mindkettőtöktől. A politikusokat tényleg lehet jogosan utálni.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2021.09.26. 11:19:13

@P.Elliot: no, ezt elteszed emlekbe magadnak, remelem :-)

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2021.09.26. 11:21:12

@Zsuzsi65: lattad esetleg a Southland c. sorozatot? En onnan sejtem, micsoda kornyek az.

P.Elliot 2021.09.26. 13:02:52

@kisrumpf: Mit teszek el emlekbe?
Nem tudtam kitalalni, itt meg kora reggel van, inditani kellene a napot valamivel, nem hazimunkaval az biztos....

P.Elliot 2021.09.26. 13:25:13

@élhetetlen: Engem nem erdekelnek a hires emberek maganelete. Mase sem de az nem jelenti azt hogy vak vagyok.
Soha semmifele szennylapot nem szoktam olvasni amik ezekkel foglalkoznak, egyreszt nem erdekel, masreszt fele sem igaz, harmadszor vannak az eletben erdekesebb dolgok. Ha megvitatnek valamit az azert mas tema lenne.

Gyerekkoromban ugy nottem fel hogy hat alaposan meg kellett nezni minden fillert. 50-es60-as evek.
Apam masodik hazassaga, kommunista ellenes es nem is tett feket a szajara, munkahelyet emiatt elvesztette, egy csoda hogy nem vittek el, talan a ket gyerekre valo tekintettel, de valoszinubb hogy inkabb azert mert okos, ertelmes ember volt/, tanarember felsofoku helyen, mindent nem irok le rola/.
Esti allando szorakozasunk az volt hogy osszeultunk az ebedloasztalnal, mindenki csinalt valamit, teve nem volt es mindenki csinalt valamit. Apam irogatott, olvasott, beszelgetett, anyam olvasott, mi gyerekek meg rajzolgattunk, szinten olvasgattunk es beszelgettunk.

Amikor valaki valami erdekeset olvasott, foleg mi gyerekek akkor letettuk a konyvet es elmeseltuk, utana beszelgettunk errol, mit miert, volt hogy ha fontos volt a helyszin, felutottuk az atlaszt is megnezni hogy hol volt. Volt hogy kepzeletbeli utazasokat tettunk, ott is mivel mentunk mennyi idobe telt, mi az hogy tengerjaro hajo, annak a fajtai, lerajzoltuk mit lattunk utazas kozben szoval csupa szorakoztato, gyerek es felnott szamara dolgokat.

Megvitatni masok , igazi emberek maganeletet nem volt szokasban, most sem tennem de az nem azt jelenti hogy nincs velemenyem.

Azert mert valaki a kiralyi csaladhoz tartozik azert en meg nem esek hasra elottuk, ugyanolyan emberek mint mas.

Van boven szennyes, egyebkent nem ertem hogy miert veded oket olyan hevesen, ha nem ugy viselkedtek volna Dianaval akkor meg ma is elne, nem szerettem kulonosebben azt a not de vegtelenul sajnaltam hogy igazan nem tudott kitorni kozuluk, ha valaki megprobalja akkor hull rajuk a mocsok.

Nem, nem kivanok beszelgetni ilyesmirol, eljenek a fiatalok boldogan es szabadon, minden jot kivanok nekik.
Amiket olvasol egyebkent ezekben az ujsagokban, annak a tizede sem igaz, ezt el ne felejtsd.

Arra megy ki hogy jol menjen a lap, jojjon a penz es az csak akkor jon ha "erdekeseket" irnak roluk...Minel vadabb dolgokat annal jobban erdekli a kozonseget.

viccesficak 2021.09.26. 14:11:18

@P.Elliot: igazad van. Meg kell értened, az angliában élő magyarok, gyenge angollal a mocsok tabloidokból művelődnek..

viccesficak 2021.09.26. 14:11:21

@Congeria: so?

Neked egy vasadba se kerültek kedves cougarcat.

élhetetlen 2021.09.26. 16:03:53

@P.Elliot: Kicsit lekezelő lett, ahogy a gyerekkorodról írtál, miért gondolod, hogy a mi családunknak mások kibeszélése volt az esti programja. Mert kb. ezt sugallja, a te másként nőttél fel szöveged.
Az lehet, hogy te csak erre a blogra jössz fel, én az indexről szoktam idejönni, és az indexet át is lapozom, és nem tartom szennylapnak úgy egészben. Érdekes kérdés, hogyha nem olvasol ilyen dolgokról, mint a királyi család, akkor mi alapján van véleményed. Pl. ez: „ha nem ugy viselkedtek volna Dianaval akkor meg ma is elne”. Elváltak, tehát kitört, és azon az estén bekvártélyoztak Dodi apjának a szállodájába, a sofőr azt hitte végzett, és ivott, aztán meggondolták magukat, hogy máshol alszanak, és elindultak egy részeg sofőrrel. Ha a szállodában maradnak, Diana még most is élne. Ezt nem lehet a királyi család nyakába varrni. Egyébként Dianát egy dolog miatt lehet sajnálni, hogy tipikus hisztérika volt. Kifelé mosoly, otthon a pokol. És a hisztérikák nem mennek pszichológushoz, mert „tudják”, hogy igazuk van. Sokat tudnék mesélni.
Hogy miért védem őket ilyen hevesen? Mert keményen dolgozó emberek, akik sokat hoznak az országuknak. Vannak még keményen dolgozó emberek, csak őket nem látom. És egy keményen dolgozó vájárt megnézni nem csődülnek turisták az országba.
„ha valaki megprobalja akkor hull rajuk a mocsok.”. De nem rájuk hullik a mocsok, ők öntik a mocskot a családra. Na, akkor erről ennyit.

FutureFry 2021.09.26. 18:26:54

Az angol királyi családról/hagyományról Bill Maher-nek (Meghan & Harry kapcsán) volt egy szerintem elég jó monológja úgy másfél éve (ha esetleg mindenben nem is értek vele egyet), itt a videó (~4 perc): www.youtube.com/watch?v=HXFEkaLrid8&t=127s

És itt az vonatkozó/lényegi része:
“… What is this bullshit that some people are royal? You want to be modern and woke and all that? You want to get rid of politically incorrect words? How about “Your Highness”? What could be more antithetical to liberalism than calling another human “Your Higness”? I gotta say the SJWs who never tire of pointing out old behaviors and bygone attitudes that just don't cut it anymore: Where they've been on this one? … Surprisingly forgiving about the idea that some people are born exalted above the rest of us. … I thought being born into privilege was public enemy number one now. But you're happy to be lorded over by a bunch of inbred twits who happen to win the 23andMe lottery. … You want to be remembered for greatness? Then burn your boats completely and say it's 2020. I hereby decreed this birthright nonsense from the Middle Ages is stupid. And the next time someone curtsies or bows and scrapes before you and calls you “Your Highness”, stop them and say, we feel ridiculous being called that. … We're not highnesses. No humans are higher by birth.
And to those who say the monarchy is too important a tourist attraction (I always hear that), “can't abolish it”. Guess what? You don't need live people for it. …”

P.Elliot 2021.09.26. 18:30:12

@élhetetlen:

Na ez az amiert ebben a temaban nem kivanok semmifele vitatkozast. Eleve affele szaj karatet.
Mire valo is lenne az? Egymast atkiabalni neten keresztul, kihuzni a kardot, ide en is beszelgetni jarok meg mas is.
Igen, sokszor van hogy nem ertunk egyet de azt normalisan adjuk egymas tudtara es semmikeppen nem kezdunk veresre meno vitakat.

Nezd csak Zsuzsi65-ot.
Politikailag nem vagyunk vele/ jo sokan/ egy velemenyen de mit szamit. Ki mondta hogy csak a mi velemenyunk mervado?

Maga Zsuzsi is egy legyintessel intezte el hogy egyik eb, masik kutya, attol meg ragaszkodhatunk a magunk partjahoz anelkul hogy veres vitakat kezdenenk, baratsagok megszakitasat.

Veled kitunoen el lehet beszelgetni novenyekrol meg sokminden masrol, miert lenne fontos az hogy most osszevesszunk idegen emberek eleten?

Azert meg had jegyezzek meg valamit.
Irtad hogy a kiralyno kemenyen dolgozik, ezzel felviditottal mert orul ha el, soha nem dolgozott kemenyen. Viktoria kiralyno igen!
Ez nem.
Szoval lassuk azokat a noveny beszelgeteseket ha akarod.
Holnapra HA. valoszinu hogy uj posztot tesz be es masfele fordul az erdeklodes.

Orulok hogy nem szunt meg ez a posztiras

SzZoole 2021.09.26. 18:51:38

@P.Elliot: bár nem akarsz vitát nyitni e témában de ezzel nem értek egyet veled, “ Irtad hogy a kiralyno kemenyen dolgozik, ezzel felviditottal mert orul ha el, soha nem dolgozott kemenyen”

Ez nagyon nem igaz, csak azt részt olvasd el az életéből, amit a II. W.W. alatt tett, ne többet ha nem érdekel.

Félre értés ne essék, én sem vagyok royalista, de az a része, is, az életéből figyelemre méltó, szerintem.

A fiatalokról meg annyit, hogy ha magánéletet akarok, akkor szépen csendben el vonulok és élem az életem és nem “köpködök” visszafelé stb. szerintem.

Lehetne erről is véleményt cserélni kulturáltan személyeskedés nélkül.

P.Elliot 2021.09.26. 18:56:09

@SzZoole: Mondom, befejeztem a kiralyi csaladrol a vitatkozast....

SzZoole 2021.09.26. 19:06:03

@P.Elliot: nem vitának szántam, csak egyszerű beszélgetésnek, de rendben van :-)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.09.26. 19:21:37

@SzZoole: +1 erdemes megnezni a Crown elso par evadjat azzal kapcsolatban, hogy a kiralyno valoban nem csak ult a baberjain, hanem dolgozott...szvsz sokakban nagyon el meg a belenk vert szocialosta/kommunista mantra, hogy a gazdagok/arisztokratak en bloc mind gonosz, rossz, henyelo emberek...

Csodabogár 2021.09.26. 19:42:17

@SzZoole: Én a skandináv királyi családokat szeretem, mert semmi felhajtás nincs körülöttük. A király maga vezeti a kocsiját, bejár Drottingholmból a palotába, ott az irodája, neki is és a feleségének is. A trónörökösnő is ott székel. A többi gyerek teljesen normális polgári házasságokat kötöttek, tudtommal nem is váltak el, ha igen, akkor se volt pletykasajtó téma. A dán királyné, diszleteket és szinházi jelmezeket tervez, bejár a próbákra. Norvégokról még hallani se lehet, de azt hiszem ott is nyugi van.
A svédeknél a király és családja is adót fizet a vagyona után, mint bárki más. Az angolok engem néha iritálnak bár nemigen szoktam a királyi családokkal foglalkozni.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2021.09.26. 20:18:11

@P.Elliot: ezt a jellemzest az irasi keszsegedrol. Szepen megfogalmazta.

élhetetlen 2021.09.26. 20:26:51

@P.Elliot: „Igen, sokszor van hogy nem ertunk egyet de azt normalisan adjuk egymas tudtara”. Milyen normalitáson túlmenőt írtam, és milyen kardot húztam ki? „ide en is beszelgetni jarok”. És én is, és nem gondoltam, hogy, ha más a véleményem a királyi családról, az miért is száj karate, és kardkihúzás? Miért nem egy beszélgetés egy témáról, amiről egyébként véleményed is van? Nem veszed észre, hogy mennyire sértő, ha valakinek azt mondod, hogy veled csak a növényekről érdemes beszélgetni?
„Szoval lassuk azokat a noveny beszelgeteseket ha akarod.”. Nem, ezek után nem akarom, talán gondold végig, hogy miért nem.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2021.09.26. 20:28:40

@Zsuzsi65: ebben igazad van, neha latni filmeket, nemreg podcastot hallgattam errol, hogyan kezdenek arisztokratak neha muszajbol, neha kedvbol vallalkozasba, birtokaikon, pl. Goodwood, s azert a kiralyno elete sem setagalopp a sok reprezentalassal.

Csak ne vitatkozzatok, annyira jo, hogy megint van itt normalis elet.

Csodabogár 2021.09.26. 22:12:12

@kisrumpf: Senki nem szeret bólogató Jánost játszani. Felnőtt embereknek van véleményük dolgokról, amit nyugodtan le lehet írni. Az, hogy ok. akkor erről nem akarok többet beszélni, nem kulturált vitatkozás. Vitatkozás az, ha mindenki megvédi a véleményét, és a másik akceptálja vagy ellenvéleményt nyilvánít.
Ez lenne nálam a normális beszélgetés. Sajnos ebben nem mindenki partner.:-(

Arthamyr 2021.09.26. 22:30:50

@Csodabogár: "A svédeknél a király és családja is adót fizet a vagyona után, mint bárki más." - És csődbe is megy, ha épp nem sikerül kitermelnie az adót? Csak mert arrafelé kb. hülyére adóztatnak mindenkit, akinek az átlagosnál jobban megy, azért gondolom ők nem a szegény részbe tartoznak, akármennyire is mértékletesek...
A királyi család gyakorlatilag nettó befizető a svéd államkasszába?

viccesficak 2021.09.27. 07:38:13

@Csodabogár: az angol monarhiának max két generációja maradt.

Prince Andrew, Harry, brexit, mind koporsószegek a koronába.

fhdgy 2021.09.27. 10:11:24

@élhetetlen: Olvastam a korrábbit is csak nem reagáltam. Most is későn, mert csütörtöktől távol voltam az internettől, ha nem is műszaki értelemben, hanem egyéb elfoglaltság miatt.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2021.09.27. 10:17:20

@Csodabogár: nem, ez nem bologato Janossag, korantsem, hanem kikerulese annak, hogy elfajuljon egy beszelgetes. Miert kellene 'megvitatni', amikor mar kiderult, az egyik nem kedveli oket, a masik igen? Mikor fordult elo itt valaha, hogy vita soran az egyik fel meggyozte a masikat? Kiderult, ki kinek a partjan all a kiralysagot illetoen, minek meg ragni a temat tovabb?

P.Elliot 2021.09.27. 11:57:45

@kisrumpf:

Ugy latszik te vagy itt az egyetlen aki felfogta hogy miert nem akarok errol a temarol tovabb beszelni.
Pont ahogy irod, az elfajulas miatt.
Van akivel meg lehet vitatni valamit van akivel nem.
Minek kezdjunk vitatkozast. Ha megbeszelni nem lehet az vitava fajul es baratsagokat bonthat meg mint ahogy ez esetben ezt is mutatta.

Nincs uj poszt? Altalaban hetfo korul szokott lenni.

Valami utibeszamolot igert valaki ha jol remlik...

Congeria 2021.09.27. 15:00:29

@kisrumpf:

A Butchart Gardens valóban különleges microklímával rendelkezik, biztosan tudod, hogy egy volt kőbányát alakítottak át, nem volt ott még föld sem.
Az enyémnek agyagos, feltöltött föld volt az alapja, az északi lejtőn, magas fákkal, amik a még lehetséges napot is elveszik. Ehhez választottam a növényeket, ezt szeretik.

Csodabogár 2021.09.27. 16:36:42

@Arthamyr: Nem foglalkoztam a részletekkel, miután már több mint 40 éve nem élek ott. Viszont az öreg király volt az utolsó, aki a birtokai után nem fizetett adót. Pont már eljöttem, mikor ő meghalt és a jelenlegi király lett az utód. Annyit még tudok, hogy talán egy nyári nyaralóhelyet tartott meg, az összes többi birtokot, kastélyt stb. az államnak adományozta, az adófizetés miatt.
A pozíciójukhoz képest igen szerényen élnek.
Tény hogy rengeteg adót fizetnek, de igen erős a szociális háló és vannak sokan, honfitársaink is, akik ezt nagyon is élvezik és kihasználják. Illetve van aki csak élvezi, mert megöregedett és rászorul, aztán vannak újkoriak akik nyilván kihasználják. Persze ha jól tudom már ez is változott, a sok migráns hatására. De nem győzők még svéd újságokat is olvasni, így nem igazán vagyok képeben.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.09.27. 18:01:34

@P.Elliot: en is azert neztem be, mert gondoltam, h hetfo leven uj poszt lesz...ezek szerint meg nincs ...:) valami uj temat kell akkor bedobnunk. Idojaras eleg politikamentes? :)))
Nalunk vegre kicsit osziesebb az ido ezen a heten, a reggeli paras idot imadjak a hibiszkuszaim. Het vegere viszont visszajon a del-kaliforniai tipikus szaraz oszi meleg 30 fokkal...

P.Elliot 2021.09.27. 19:08:42

@Zsuzsi65: Lehet hogy holnap lesz uj poszt vagy utana.

Valakik igertek hogy kuldenek.
Nagy kar lenne ha megszunne ez a poszt reszleg, aki idot tud szakitani jo lenne ha irna valamirol.

Gondolkodtam hogy kellene irni a bolhapiacokrol ami itt olyan nagy divat, lehet hogy megprobalom osszehozni meg ha megyek a farmerpiacra akkor nehany kepet csinalok hozza.
Nem, nem hataratkelo de vegulis az orszagot mutatja be, annak egy nepszeru, erdekes szokasat.
Teljesen biztos hogy masutt is van ilyen es hozza lehetne szolni.

Itt is gyonyoru ido van, szaraz, eppencsak meleg, csupa napfeny.
Ilyennek kellene lenni hetekig hogy oruljunk az osznek.
A levelek meg zoldek.

Ma voltam szemuveget iratni, jobban mondva a szemesz az evi ellenorzesen ahol evek ota jo a szemem, mondta hogy mivel egy egyszeru olvaso szemuveget azert hasznalok, hogy valami jobbra kellene cserelni, nem erosebbre csak kicsit komolyabbra ha gondolom, felirja a receptet aztan nezzek utana ha gondolom.

Egyszeru olvaso szemuvegemet 12 dollerert vettem, anelkul is tudok olvasni de ugy jobb.

Ma elmentem egy uzletbe ahol szemuvegek vannak es szemesz orvos, szepen megbeszeltek velem hogy vagy 6 fele dolog lesz benne a szemuvegben, nem karcolodik, kristalytiszta, tavolba is lehet vele nezni meg olvasni egy szemuveggel meg meg mondott valamit.
Ja, a keret !. Egyszeru vacak sotet keret, muanyag persze, Kina valoszinu 1 dollerert adott vagy 5-ot.
Komolyabb keretet nem is neztem, erre 160 dollart szamlazott.

Osszeadta az arakat, par dollar hijan kijott 500-ra.

Huledeztem, az orvos mosolygott hogy igen, ez az aruk, minden elso szemuveges meghokken rajta.

Mondtam neki hogy majd otthon meggondolom.
Beugrottam egy masik helyre ott idopontra lehet csak menni, meg nem kertem mert a heten nem erek ra elmenni de ott is korulnezek osszehasonlitasnak.
Biztositasom nincs ra , magam zsebebol fizetem.
Ki tudom fizetni, nem arrol van szo csak sajnalok ennyit kiadni erte, en a nem szemuveges aki meg igy is tud olvasni es latni rendesen csak kicsit gyengebben, azert vettem az egyszeru "mezei" szemuveget ami tokeletesen megfelel.

Megis, talan a komolyabb jobb lenne.

Ti mit fizettetek az ilyesmiert?
Letezik az hogy egy vacak szemuveg ennyi penzbe keruljon?

FutureFry 2021.09.27. 19:14:01

@Arthamyr: @Csodabogár:
Én úgy tudom a svédeknél (már) nincs vagyonadó [1], és (utánanézve) mintha az ingatlanadó is maximálva lenne egy ideje (kb. $800/év/ingatlan [2])? Persze az is lehet, hogy esetleg nagyon nagy birtokra más szabályok vonatkoznak?
Összehasonlításképpen, ahogyan itt már írtam párszor (ez az én egyik “pet peeve”-em :)), az amerikai ingatlanadó (szerintem) igen jelentős, általában az ingatlan értékének (államtól/megyétől függően) ~0.5-2+%-a évente [3], azaz pl. egy olyan helyen ahol elég magasan vannak az árak, csak ez az adó akár $5-$10K (vagy több is) lehet évente egy “semmi extra” házon (hacsak nem kér/kap esetleg valami alapon kedvezményt a tulaj). De legalább nincs (még?) vagyonadó :)

[1] taxfoundation.org/wealth-taxes-in-europe-2020/
[2] www.vox.com/2016/4/8/11380356/swedish-taxes-love

Arthamyr 2021.09.27. 20:49:00

@Csodabogár: Ja, hát a pozíciójukhoz képest biztosan, de nem gondolnám, hogy különösebb megélhetési gondjaik vannak. Mondjuk azt sem tudom, milyen felelősségük van. Pl. az angol uralkodó, akiről fent volt szó, elég sokat "dolgozott", egyáltalán nem volt irigylésre méltó élete.

@FutureFry: Igen, az amerikai ingatlanadó igen ocsmány (a 2+% teljesen abszurd, főleg a mai kamatkörnyezetben), cserébe a jövedelemadó viszonylag barátságos. Ha az összes elvonást nézzük, a legtöbb amerikai államban jobban jár az ember, mint kb. bárhol Skandináviában.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.09.27. 21:35:02

@P.Elliot: A lanyom nemreg csinaltatott szemuveget, a legkisebb dioptria (-0.25), de a suliban a tablat jobban latja vele.

Altalaban az a bevett szokas a legtobb helyen (legalabbis amivel eddig en talalkoztam) fogorvosnal, szemesznel, hogy a legmodernebb, csilli-villi dolgokat ajanljak, mert ugye abbol lehet a legtobb profitot nyerni :)
A lanyomnak is a szemuvege + a vizsgalat kb $450-500 lett volna, ha jol emlekszem. A zsebbol fizetendo osszeg kb. $150 volt, a tobbit a biztosito allta. De a keret volt a legtobb ebbol ( tapasztalatlan a gyerek meg, nem tudta, hogy az optikusnal altalaban csak a 2 veglet van: olcso, de nem annyira divatos, ill. draga divatos keretek :). Mondtam is neki, hogy legkozelebb a keretet vegye meg mashol (vannak online uzletek jo valasztekkal), es utana akar Costco-ban megcsinaltatja olcsobban, mint az optikusnal.

A szemuvegen csak anti-glare volt, semmi mas extra. A vizsgalat is a normal gepes vizsgalat, ami itt szokas.

viccesficak 2021.09.27. 21:49:16

@Zsuzsi65: nagyon rázzátok a rongyot, készen kapsz -0.25-t sokfele, jo kerettel, 10-20 dollárért. Hacsak nem spéci üveg kell…

viccesficak 2021.09.27. 21:55:36

Ok, anti glare nemigen van a kész szemüveeken, bár lehet hogy ma már igen…

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.09.27. 22:21:24

@viccesficak: mondd ezt egy tinedzsernek :) manapsag a szemuveg divat item, szoval a Rite Aid/CVS -tipus (kb. SZTK-keret :) neki nem igazan az a kategoria, amibol valasztana :)
Neki nem olvaso szemuveg kell egyekent, de az utolso mondatod valoszinu nem nekem szantad.

viccesficak 2021.09.27. 22:51:07

@Zsuzsi65: azért nem igazán sztk keretek az amazon reading glasses..

P.Elliot 2021.09.28. 01:11:31

@Zsuzsi65:

Nekem a szemeszem adott egy recept felet amire rairta hogy milyen szemuveg kell, o megcsinalta a vizsagalatot meg az eves ellenorzesnel, az itt benne se volt.
Esetleg ujra csinaljak?
Meg teljesen tudatlan vagyok ilyen teren.
Ez jo otlet hogy kulon megvenni a keretet bar nem szeretek vacakolni vele meg nem is tudom hogy kell.

Na, majd lassan rajovok hogy hogy kell de elegge meghokkentem hogy fel ezer dollar egy vacak szemuvegert...

P.Elliot 2021.09.28. 01:15:40

@viccesficak: Ilyesmi van nekem amit hasznalok neha, foleg csak olvasashoz, a kompjuternel nem is kell. En olyat kertem hogy olvasni es tavol nezni, legyen egyutt.

P.Elliot 2021.09.28. 01:18:41

@Zsuzsi65: A mai divat szemuvegek, errefele legalabbis, akkora lencsek enyhe tulzassal mint a tenyerem.

Regen ilyet szinte csak bohoc vett fel/ most meg egyre tobbet latok.
Van akinek nem is all rosszul.
A fiatalok nyilvan divatolni akarnak.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.09.28. 01:31:05

@P.Elliot: igen, erdekes modon megint visszajott divatba a nagy keret :) Amit a lanyom valasztott, az kb kozepes meret, nagyon jol all a sziv alaku arcahoz.

Congeria 2021.09.28. 01:33:28

@P.Elliot:
Amit te keresel, az az u.n. bifocal, azt csak speciálisan lehet, összeépíteni. Ha lefelé nézel, az az olvasás, vagy a közel látás, ha meg felnézel, akkor látsz messzire. Aztán ha van pl. tengelyferdülés, azt is korrigálják.
A keretek között nem csak divatosat lehet találni, hanem amelyik jobban passzol a fejedhez.
Én messzire jól látok, olvasáshoz a 24 éve készítettet használom, van olcsó, "amazonos " is, hogy ne kelljen ide-oda cipelni, mindenütt van egy, ahol olvasás előfordulhat.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.09.28. 01:36:22

@P.Elliot: ha megvan a recept, utana nem muszaj ott annal az optikusnal csinaltatni a szemuveget. En is azt csinaltam egy alkalommal, hogy az optometry-ben kapott recepttel elmentem a Costco-ba, es ott valasztottam keretet, es csinaltattam meg a szemuvegem.
Mas alkalommal online vettem keretet (elotte kicsit tanulmanyoztam online, hogy milyen mereteket kell keresni a szemuvegen. A szemuveg szaran vannak kulonbozo szamok, ezeket kell megnezni. Ha van egy jol bevalt szemuveged, nezd meg az adatait, es annak alapjan lehet online keresgelni.
Ez eleg jo oldal: www.glassesusa.com/

P.Elliot 2021.09.28. 01:44:38

@Zsuzsi65:
Koszonom, ez egy hasznos oldal. A Costco-ban is csinalnak szemuveget?

Na majd utananezek. Evek ota egyforma latasom, nem romlik de ha olvasok akkor neha egy ido utan kifarad a szemem szemuveg nelkul, nem akarom hogy elromoljon azert gondoltam hogy egy jobb szemuveg kellene.

P.Elliot 2021.09.28. 01:50:29

@Congeria: Igen, bifocal, ezt keresem. Persze nem azt fogja jelenteni hogy ezentul szemuvegben jarok csak megis, nem hagyom hogy tovabb romoljon.

Eleg jol kihuztam eddig is szemuveg nelkul.

Egyszer kerdeztem a szemeszemet hogy az a bizonyos szem torna hatasos-e ha csinalnam.
Nem mondta hogy igen, azt sem hogy nem azt mondta hogy nem bizonyitott.

Szerintem hasznos mert szoktam csinalni, na meg az uszas kozben mozog az arc, a szem, az is torna neki, talan az oregkori latasi problemak abbol is adodnak hogy ,merevebb az arcunk, a szemunk sem mozog, tornazik" elegge.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.09.28. 02:43:04

@P.Elliot: Igen, Costcoban van optikai reszleg, gondolom ez minden allamban standard, igy biztos nalatok is van.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2021.09.28. 07:32:04

@viccesficak: na persze, amazonrol lehet rendelni akkor nem biztos akarmi, lel. eleve micsoda ostobasag magnification strength-nek hivni a dioptriat, amit persze csak *egyszerre* lehet allitani mindket szemre.... de meg ha el is talajak a helyes kifejezeseket, az ilyen tomegesen elore gyartott szarok max azoknak jok akik par percre akarnak valamit amivel el birjak olvasni a napi postat, nekik talan nem rontja el a latasukat vegleg. rendes egyenre gyartott szemuvegeknel egy rakas szempontot figyelembe vesznek, pl a pupillak tavolsagat hogy mast ne mondjak, amikor a lencset elkeszitik az *adott keretbe*.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2021.09.28. 07:32:12

@P.Elliot: magyarorszagon is ez a nagysagrend. amit leirtal abbol szerintem a "tavolba is lehet vele nezni meg olvasni egy szemuveggel" resz lenyeges, bifokalis lencse draga, multifokalis meg dragabb, akkor is ha nincs rajta sok extra.

gabors 2021.09.29. 06:34:20

@P.Elliot: "Na, majd lassan rajovok hogy hogy kell de elegge meghokkentem hogy fel ezer dollar egy vacak szemuvegert..."

Ez lehet hogy nagy lehuzas is ! ilyenkor mindent radbeszelnek.. progressive, ilyen olyan karcmentes bevonat, warranty szuper hiper keret... stb.

De mar csak egy "jobb" keret is lehet akar $300 (persze mert ebbol csinal penzt az optikus bolt) .... maga a lencse az extrak nelkul nekik nem haszon.

Nem kell az elso ajanlatot elfogadni ...nem tudom van-e biztositasod avval is lehet sporolni...

Es a receptol fuggoen akar $10 or Amazon is eleg .. en csak olyat hasznalok van akar bi-focal is de nem annyira jo. Ha meg csak olvasashoz kell akkor plane vegyel az amazonrol ...

Igy vettem tobb kulonbozot olcson es igy tudom melyik (2.75 nekem) ami legjobban bejott. Olvasashoz meg komputerhez ... TV-hez meg vezeteshez nem kell semmi.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2021.09.29. 09:54:57

hihetetlen hogy allitolag jomodban elo, allitolag ertelmes emberek sajnalnak parszaz dollart a szemukre.

P.Elliot 2021.09.29. 14:47:07

@droid_: Miert elunk jo modban? Mert vigyazunk a penzunkre es feleslegesen nem adjuk ki.
Nem szulettunk milliomosnak, nekunk 2 borond indulasbol kellett ide feltornasznunk magunkat ahol vagyunk.

Eszem agaban nincs lecsuszni azert mert elherdalom a penzemet marhasagokra marpedig az konnyen elofordulhat ha nem sajnalom semmire a penzemet....

P.Elliot 2021.09.29. 14:54:51

@gabors: Igazabol az olvasashoz kell de ott sem mindig. A szemorvos szerint nagyon jo meg a szemem a koromhoz kepest, / keveset kompjuterezek/ de mivel neha azert nem olyan eles ha olvasok gondoltam hogy iratok fel. Nem gondoltam allandoan hasznalni csak en mindenben elore vigyazatos vagyok, szoltam a szemeszemnek hogy irjon fel receptet a szemuvegre es meg is tette.

Igenis pofatlansag ennyit kerni a keretert, ha mar felirattam nem akarom kidobni a receptet, megnezek meg egy-ket helyet, a Costcohoz is benezek meg atnezem az Amazont is.
Abban is igazad van hogy rabeszelni akarnak minden felesleges cuccra.
A lanyom kerdezte is tolem hogy minek neked a szemuveg?

Irsz es olvasol anelkul is ahogy latom, mondtam neki hogy de azert nem mindig.
O is azt mondta hogy a gyogyszertarban kapsz jo olvasot mindenfele hercehurca nelkul es kesz.
Ha a szemorvos maga nem ajanlotta akkor minek neked szemuveg?

Egyebkent biztositasom erre nincs. Csak a szemorvos nez meg ingyen evente hogy mi van...

gabors 2021.09.29. 18:04:20

@P.Elliot: Akkor hallgass a lanyodra ... nezd meg mit irt fel az orvos olvasashoz es azon szam alapjan talalsz $20-30 dollararet max ami jo lesz egy darabig ... semmi extra

Ajanlom nezz korul az amazonon ott dioptria alapjan tudsz rendelni van ahol 2-3-at kapsz kulonbozo szinekben ennyiert es beirod hogy mondjuk 2.5 vagy 2.75 vagy mittudom amit az orvos irt (en is igy csinaltam) kulonbozo keret szin/alak/meret etc ... ha hasznalod kompjuterhez akkor erdemes a "kek" szuroset venni. Mivel az amazonon olcso akar kulonbozo erossegueket is ki tudsz probalni .. DE az amazonosak konnyen tornek ne varj sokat toluk DE $500 -er kb 20-30 darabot is tudsz venni ... :-)

A gyogyszertar is jo otlet ott kb duplaja de ott helyben ki tudod probalni ugyanaz a szamozas de azt hiszem ott max 2.75 amit arulnak ....

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2021.09.29. 18:26:54

@P.Elliot: persze persze, az usaban azert magasabb az atlagos eletszinvonal mert nem adjak ki az emberek hulyesegekre a penzuket. meg nyugat-europaban. nem koltik el, oszt kesz. ne rohogtess mar. "szeme fenye". remlik ez meg magyarul? gondolom azert fejezik ki igy a legnagyobb erteket, mert a latas csak egy marhasag.

ha ugyse kell a szemuveg, akkor mondjuk tenyleg kar barmennyit rakolteni. allandoan hasznalatban levo szemuveg eseten viszont igencsak szamit, hogy mibol van a lencse, nem mindegy hogy ketszer-haromszor annyi ido alatt lesz tele karcokkal, nem mindegy hogy mennyire turemkedik ki a keretbol, nem mindegy hogyan viselkedik esoben, ha akkor is kenytelen vagy viselni stb. a keret meg annyi amennyit adsz erte, divatozol vagy nem, villogni akarsz vele vagy nem.

FutureFry 2021.09.29. 21:30:40

@Zsuzsi65: @P.Elliot: @gabors:
“How badly are we being ripped off on eyewear? Former industry execs tell all”:
www.latimes.com/business/lazarus/la-fi-lazarus-glasses-lenscrafters-luxottica-monopoly-20190305-story.html

Egyébként meg:
www.americasbest.com/
www.zennioptical.com/
hackernoon.com/how-to-buy-awesome-20-dollar-prescription-glasses-from-china-23c12816043

n.b. nekem nincs ilyesmiben személyes tapasztalatom, szóval nem próbáltam ezeket (sem) de ahogy látom ezeknél meg lehet adni olyan paramétereket is mint pl. a pupillatávolság, szóval lehet, hogy jobban működnek mint egy "off-the-shelf" szemüveg (de mégsem tűnnek olyan drágának mint egy optikusnál/orvosnál készített/vásárolt).

viccesficak 2021.09.29. 22:46:35

@Zsuzsi65: Több szemüveget ott vettünk, márkás keretek, jó ár, s gyors.

viccesficak 2021.09.29. 22:46:39

@droid_: esőben?? Nekem vannak pici ablaktörlők a hemüvegemen..

csak vicc vót

P.Elliot 2021.09.30. 01:40:35

@FutureFry: Nagyon koszonom az informaciokat, igazan aranyosak vagytok.

En nem is a lencse miatt haborgok, igen, meg kell fizetni, termeszetes, hanem a keret miatt hogy micsoda pofatlansag egy vacak muanyag egyszeru keretert ennyit kerni.

Na majd megszokom hogy ez igy van, hehehe, kezdo szemuveges vagyok illetve leszek...

Elhiszem hogy minden megy felfele de ilyen mertekben?
Nehogy mar!

P.Elliot 2021.09.30. 01:51:33

@gabors: Neked is koszonom az informaciot, hihetetlen hogy mi mindent meg nem tud az ember az interneten.
Utana fogok nezni mindennek, nem surgos hiszen ugysem fogom hasznalni mindennap csak ha ugy erzem hogy kifaradt a szemem vagy ilyesmi.
Apam ugy halt meg 73 eves koraban hogy szemuveget meg olvasashoz sem hasznalt es megvolt minden foga hianytalanul. O volt a negyedik ember akirol hallottam hogy nem hullt ki a foga, nem lyukadt ki, eros volt mint a vas. A masik szemely a testverem volt akinek egy hijan volt meg minden foga halalakor, az is csak azert hianyzott mert a fogasz kihuzta ahelyett hogy betomte volna, ki tudja miert.

En sajnos nem orokoltem, talan a szemem jobb mint az atlag de a fogaim, hat arrol lenne mit mondanom bar az utolso 4-5 evben amiota azt a Sensodyne Complete fogkremet hasznalom szinte semmi baja nincs csak tisztitasra jarok....
Azelott szep penzeket hagytam ott a fogasznal....

kotyesz 2021.09.30. 13:36:04

Üdv , a kert és lélek építő gondozó társaságnak!
Nagyvárosi emberek amikor kb.10 éve kezdték "Brüsszel-cigány-migráns" kritikájukat , jöttek a balkon , foghíjtelek kertek! Büszkén mutatták a szorgalmasan kinevelt növényeiket! Ilyenekről ma felénk nincs hír!
Elmondom a kertekről, én mit látok ma!
Mifelénk 5-600 öles telkek vannak amiket szántatnak, gyümölcsfa csíkokkal szélen , körben , középen , ki hogy gondolja!
Az elmúlt 15 év arról szólt , hogy az öregek ahogy elfáradtak , abbahagyták a művelést!
A fiatalok a 12 órás műszakjakkal el sem kezdték, parkosítás fűnyírás a legtöbb ami futja erőből!
Miközben a közeli kisváros lakói továbbra is művelik a100-150 n.méteres kertjeiket, amiket sokan a zártkertekben engedélyezett szerszámos helyett kicsi lakóházakat építettek!
Fogalmam sincs mi lesz a vidék , az aprófalvak sorsa , ahol elérhetők a munkahelyek , talán megmaradnak , és megújul a kertészkedés!
Nem sikerült valami szórakoztatóra , elárulom , szeretném ha a kertművelést átvennék a gyerekeink, legalább néhányan !
További szép napot minden kert és ember -barátnak!

Tibor,
borsodból.

P.Elliot 2021.09.30. 17:31:23

@kotyesz:

Azert szerintem lesz kerteszkedes a jovoben is, sok embernek van igenye az ilyesmire.
A fiatalokon nem csodalkozok hogy nemigazan csinaljak, dolgoznak, mire hazakeverednek nem sok ido es kedv lenne hozza.

Az hogy munka mellett 100 meg 200 negyszogolon dolgozgatni napi szinten, nem fog menni.
Kisebbeken talan.
Elmondom az en tapasztalatomat. Nalunk a kozossegi kertben egy parcella nagyjabol 3x3 meteres.
Ezen megterem a nyari paradicsom szukseglet/ nekem/, salatak, egy-ket to paprika, mangold, retek, zeller, uborka, fuszerek, stb... elegge jol ki lehet hasznalni.
Ha ugy vennem hogy mekkora kert kellene ha "mindent" akarnek termelni ami nyaron kellene a konyhara akkor ket parcella kellene de ebbol mar lehet el is tenni telire a fagyasztoba ezt-azt..

Ebben mar van olyan is hogy fozotok, bab, borso, ilyemi is, netan egy-ket to krumpli.
Egy 4 tagu csaladnak hogy ne kelljen mindig a piacrol vasarolni, 4 parcella kellene, ez eleg nagy mar es ha a csalad besegit akkor konnyeden el lehet latni munka mellett is.

Semmi ertelme az oregeknek plane hogy 200 negyszogolokon dolgozzanak, mi a fenenek?
Egy parcella valahol es kesz, a jo levego szuksegletuket ott is megtalaljak, a beszelgeto partnereket is es nem szakadnak bele a munkaba, jut pihenesre is.

A kiskerteknek, foleg a kozosseginek ami nincs messze a lakastol van jovoje. Itt sok van mindenfele ahol elek es a legtobbnel varolista van ami arra utal hogy van ra igeny.

Ami a gyumolcsfakat illeti, most jottem ra hogy mennyi egy csalad gyumolcs szukseglete/ a befozesrol most ne beszeljunk/. Van egy kortefam, egyszeruen nem tudtunk megenni a termeset, naponta ettuk es nem tudtunk lepest tartani az eressel, gyorsabban puhult mint ettuk.

Ha valaki gyumolcsfat ultet abbol szerintrem eleg egy minden fajtabol.

Egyebkent a zoldseg es gyumolcs ara veszedelmesen fut felfele, meg fogja erni az embereknek hogy legyen egy kis kertuk valahol.

A lakasarak meg varosban szinten ugy fel fognak menni hogy vissza fognak allni a kis varos koruli faluk ahonnan meg be lehet jarni dolgozni.

P.Elliot 2021.09.30. 17:37:16

@viccesficak: Lattam ilyen ablaktorlos szemuveget egy fesztivalon, jo nagy volt, a tulajdonos egy madzagot huzogatott ugy torolgette, mindenki nevetett, a gyerekeknek foleg nagyon tetszett....

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása