oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2021. augusztus 11. 06:30,  Mennyire nyitottak a magyarok? 14 komment

2021. augusztus 11. 06:30 Határátkelő

Mennyire nyitottak a magyarok?

A kérdésre sokféleképpen lehet válaszolni, és a válasz is sok mindentől függ persze. Ha a nyitottságot úgy értjük, hogy mennyire hajlandók a magyar családok külföldi gyereket befogadni, akkor a helyzet kifejezetten jónak tűnik.

diakok_foto_pixabay_com_sprachschuleaktiv.jpg

Legalábbis ha abból a friss országos felmérésből indulunk ki, amiben azt vizsgálták, a magyar családok mennyire szívesen fogad(ná)nak be külföldi cserediákokat.

Nos, az eredmény szerint tízből nyolcan (egészen pontosan 77,9 százalék) szívesen vár otthonába külföldi, középiskolást. Érdekes, hogy az ilyen programokat bonyolító AFS online kutatása alapján minden negyedik megkérdezettet az adott ország kultúrájának megismerése motiválna és nagyjából ilyen arányban fontos a nyelvtanulás is.

A válaszadók ötöde (19,8 százaléka) szívesen szerezne jó élményeket egy cserediáknak, míg a megkérdezettek 16,3 százaléka így szeretné közelebb hozni a saját gyerekét a cserediákok életéhez.

Honnan jöjjön?

Érdekes kérdés, hogy vajon számít-e, honnan érkezik a cserediák. Nos, a megkérdezettek több mint fele (52 százaléka) azt mondta, neki teljesen mindegy.

A második legnagyobb csoport (16,6 százalék) leginkább európai középiskolást látna szívesen az otthonában, két nagyobb csoport még (9-9 százalékkal) az ázsiai és az észak-amerikai kontinens.

A fogadócsaládnak is jó

Érdekes, hogy minden negyedik megkérdezett szerint a cserediákok érkezése leginkább a családtagok kapcsolatteremtési készségét fejleszti, és nagyjából ugyanennyien gondolják úgy, hogy az együttműködési készséget és a toleranciát is erősíti.

Az is érdekes, hogy csak 18 százalék vélekedik úgy, hogy egy cserediák a fogadócsalád nyelvtudását javítja leginkább – mondjuk ez utóbbi lehet, hogy azért, mert akik külföldi fiatalt fogadnak be, azok már eleve beszélnek valamilyen nyelvet.

Hét ok, amiért jó cserediáknak lenni

Korábban az AFS magyar cserediákjai szedtek össze hét okot arra, miért jó külföldön élni hosszabb-rövidebb időt.

Önállóság

A legtöbb cserediák számára már az utazás sem kis kaland (pláne, ha az úticél Európán kívül van), de az önbizalmat talán még ennél is jobban növeli az, ha képesek beilleszkedni a kinti középiskolába.

Beilleszkedés

Beilleszkedni nem könnyű, ám ha sikerül, az nagyon sokat jelent az ember további életében is. A legjobb, ha külföldiként nyitottan állunk a helyiekhez, kezdeményezzük a barátságot és figyelünk rájuk, mivel így minket is könnyebben elfogadnak majd.

Különleges ételek

Nyilván elsősorban az egzotikusabb országokban lehet igazi különlegességekkel találkozni (olajban sült zöld banán…), de azért Olaszországban is belefuthatunk mondjuk a darált lóhúsba vagy Finnországban a grillezett rénszarvashúsba.

A magyar kultúra népszerűsítése

Ez történhet akár a gasztronómián keresztül (lecsó, pörkölt…), vagy ének, tánc tanításával. „Menő volt, amikor több tucat külföldi belemerült az általam tanított tánclépésekbe, és órákon át jól szórakoztak a magyar népzenére” – mondta korábban az indiai életet kipróbáló Pinczési Dávid.

A magyartól eltérő szokások

Minél távolabb megyünk, annál nagyobb a kultúrsokk. Varga Flórát Tokióban például az úgynevezett csoport-orientált japán társadalom nyűgözte le, amikor osztálytársa kérdés nélkül megszakította a saját beadandójának írását, hogy neki segítsen.

Rengeteg barát a nagyvilágból

A cserediákok a megérkezésük után a figyelem középpontjába kerülnek új iskolájukban, rendszerint csodájukra jár a befogadócsalád teljes rokonsága, akiket minden érdekel a magyarországi életükről, családjukról, kultúrájukról és szokásaikról. Mivel az új ismerősök rengeteg személyes információt megosztanak, érzelmileg is nagyon közel kerülnek egymáshoz.

Jól mutat a CV-ben

Nyilván egy jól elsajátított nyelv eleve sokat nyom a latba, de az is fontos lehet a későbbiekben, hogy könnyen megtalálják a közös hangot a más kultúrájú munkatársakkal, nyitottan állnak az újdonságokhoz és képesek önállóan dolgozni.

(Fotó: pixabay.com/Sprachschuleaktiv)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: diákcsere Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr5116656178

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2021.08.11. 08:02:01

tízből nyolcan...Ki van zárva.

dikusz. 2021.08.11. 08:20:08

Azért arra kíváncsi lennék, hogy a valóságban is ilyen befogadóak lennének-e?
Mert más agy kérdésre buzgón bólogatni, és más akkor, ha a cserediák ott áll az ajtó előtt.

Azt meg nem találom a posztban, hogy a "nemrégiben készült felmérést" ki is készítette...

Csodabogár 2021.08.11. 09:08:40

Hát ez engem is elképesztett kissé. A mi kis idegengyűlölő társadalmunk, meg a befogadás.
Persze lehet, hogy az itt működő angol, amerikai, osztrák és zsidó iskolákba járó gyerekek szüleit kérdezték.:-)

gabors 2021.08.11. 09:31:41

Jo de addig amig csak "kerdezik" nyilvan 8 a tizbol kijon de mikor tenyleg jonne mondjuk a kis "kinai" csaj/fiu vagy kis Kongoi csaj/fiu ...mindjart mas lenne a helyzet

pl Jo en nekem semmi bajom hogy nem feher de mit szolnak majd a szomszedok es a rokonsag ! :-)

négyzet 2021.08.11. 09:32:50

@dikusz.: Ezek úgy mennek, hogy x szervezet kiküld egy közleményt más szervezeteknek, hírügynökségeknek. Ezt aztán lehozza a magyar távirati iroda (MTI), és végigsöpör a magyar sajtón. Az ilyen közlemények leginkább PR-célokat szolgálnak.
Ezt is meg lehet találni, itt legalább szerepel, hogy a forrás az MTI: www.alon.hu/orszagos-hirek/2021/08/nyitottak-a-cserediak-programra-a-magyarok

Shanarey 2021.08.11. 11:24:37

Ennek a posztnak, a valósághoz csak nyomokban van köze. De PR-nek jó.

nyuszigonosz 2021.08.11. 11:39:22

Nafene. :-) Szaladnak is majd a cserediákok. :-)

PR az egész írás.

beste12 2021.08.11. 15:19:00

@Golf2: pici sváb falu, és általam megkérdezett szülők (tudom, a grillpartis fecsegés nem reprezentatív :) ), de aki pont ott volt, azok egyáltalán nem voltak elzárkózottak, sőt, többen már fogadtak is cserediákot a társaságban. Úgyhogy a saját mikrokörnyezet alátámasztja ezt a felmérést.

London2009 2021.08.11. 16:45:04

Nalunk volt cserediak ezelott 30 eve! Az AFS-en keresztul jott, egy evig elt velunk egy ausztral lany. Imadtuk!

Wilhelmus80 2021.08.11. 16:56:27

A párszáz fős mintán végzett kutatás eredményénél sokatmondóbb ez a bejegyzés az AFS saját oldaláról:
"Az AFS önkéntesei által középiskolákban tartott prezentációk végén mindig megkérjük a diákokat, hogy adják meg az elérhetőségeiket, ha úgy érzik, kipróbálnák családjukkal az AFS diákfogadást. Az érdeklődés általában hatalmas. Aztán amikor később megkeressük őket vagy szüleiket, már szerényebb lelkesedésre számítunk. Ennek oka, hogy tapasztalatunk szerint az AFS-szel való első találkozás után otthon a “realitás talajára” kerül a téma, és egy külföldi diákkal való ideiglenes együttélés azonnal elérhetetlen messzeségbe kerül.
“Aztán hol fog aludni? Szerinted befér egy ötödik ember az autóba? Ki fog ráérni kirándulni vinni?”
Folytatás itt: www.afs.hu/hol-fog-aludni-cserediak/

Wilhelmus80 2021.08.11. 17:11:52

Egyébként nálunk is voltak cserediákok (a pandémia előtti években), 1-1 hétre. Ami persze nem ugyanaz, mint 10-12 hónap, de azért ad egy kis ízelítőt. Sem mi, szülők, sem a gyerekeink nem bánták meg, hogy részt vettek benne (ők is 1-1 hétre mentek a cserediák családjához).
A 10 hónapos csereprogramok ára azért elég húzós...
Jelenleg 18 gyerek vár fogadócsaládra Magyarországon: www.afs.hu/diakfogadas/ Nagyon aranyosak a bemutatkozások, még magyarul is megszólalnak bennük. :)

Golf2 2021.08.11. 18:41:59

@beste12: Azok svábok.Ez meg magyarról szól.

gabors 2021.08.12. 01:11:59

Ilyen cserediak volt a Soros program altal szponzorált Szijjgyarto is (ma meg vakcina uzer es lelegezteto gep vasarlo es hasonlok...)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása