oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2021. augusztus 02. 06:30,  Extra pénzkereset Amerikában 81 komment

2021. augusztus 02. 06:30 Határátkelő

Extra pénzkereset Amerikában

Egy kis pluszpénz mindenkinek jól jön és erre az elmúlt másfél évben egyre több lehetőség nyílt. Amerikában például egyre többen dolgoznak különböző cégeknek, melyek applikációkon keresztül ajánlják fel a vásárlás lehetőségét. Ilyen kiegészítő pénzkeresettel foglalkozik Modern Wander is, aki elmeséli a tapasztalatait.

telefon_appok.jpg

„Az Egyesült Államokban az online rendelések nem számítanak luxusdolgoknak. Ma már szerintem nincs is olyan háztartás, ahol ne rendelne valaki havonta legalább egyszer valamit.

Az emberek többsége általában az Amazont használja, de vannak más termékek, amit például egy adott áruháznak csak az oldaláról lehet megrendelni és azt néhány napon, vagy héten belül házhoz szállítják. De egy applikáción keresztüli vásárlásról talán még nem sokan hallottak korábban.

Mielőtt rátérek a különböző bevásárló appekre, ne felejtsd el megnézni a YouTube csatornámat, ahová heti 2 alkalommal posztolok videót Amerikáról, az amerikai életről, és Texasról.

Gondolom az Ubert nem kell bemutatnom senkinek, hogy mi is az és hogyan működik. Nos, az USA-ban az Uberen kívül számtalan hasonló applikáció létezik. Szinte mindenre lehet találni valamit.

Vannak ugye a taxi appek, mint az Uber, Lyft, Roadi Driver és van az úgynevezett Veyo driver, amivel embereket lehet vinni az orvosi időpontjára. Ezen kívül vannak az étel kihordós appek, mint a DoorDash (ez úgy tudom, elég sok országban jelen van), UberEats, Postmates és a GrubHub.

A járvány segített

Az elmúlt néhány évben az Egyesült Államokban nagyon népszerűek lettek ezek az applikációk, főleg a pandémia kezdete után, hiszen közel 1 évig zárva voltak az éttermek és csak két opció létezett: 1) megrendeled és elmész érte, 2) megrendeled és ezen appek egyike házhoz szállítja neked.

Ezen kívül van még a Shipt, Instacart, Dumpling és Favor nevű appek, amikkel megrendelheted a bevásárló listát egy adott élelmiszerboltból, majd egy „shopper” bevásárol neked és házhoz viszi.

Ezek az appek viszonylag fiatalok, a Shipt talán 4-5 éves lehet, az Instacart talán 6 éves, a Favor és a Dumpling is viszonylag fiatalnak számítanak. Ezek a bevásárlós appek igazán felkapottak tavaly márciusban lettek, amikor is a pandémia elkezdődött.

Személyes tapasztalatot mint „shopper”, vagyis bevásárló a Shipt nevű appről tudok írni, hiszen már lassan másfél éve ezt használom, mint extra kereseti forrást az iskola és az állandó munkám mellett, hiszen flexibilis és nincs főnököm aki piszkálódik.

Van az Instacartnál is „shopper” profilom, amivel szintén vásárolhatnék másoknak, de azt talán 2-3 alkalommal használtam, mert nekem nem tetszett.

„Nem szégyelled magad?”

Először is tisztázzuk le, hogy aki ilyen „gig worker”, az nem feltétlenül azért van, mert az életben más területén nem állná meg a helyét. Nagyon sokszor megkaptam az elmúlt másfél év alatt (de amikor még freelance írással foglalkoztam is) ismerősöktől, hogy „Mégis miért nem keresel rendes munkát? Ez nem karrier, erre nem lehet jövőt építeni! Nem szégyelled mások előtt, hogy ilyen kuli munkát végzel, ami valójában nem is munka?”.

Amikor még írásból kerestem a betevőre valót, akkoriban bosszantottak ezek a beszólogatások, de mára már eljutottam arra a pontra, hogy az emberek nem látják sokszor a fától az erdőt és sokak szerint csak az számít munkának, ha hétfőtől péntekig reggel 8-tól délután 4-ig bent ülsz egy irodában (oké, nem most, mert most kb. az emberiség 70%-a online dolgozik).

Több oka is lehet annak, ha valaki ilyen „gig munkát” végez. Nagyon sok embert ismerek, akinek valamilyen fogyatékossága van. Találkoztam már siket shopperrel, DoorDash futárral, vagy éppen Uberessel.

De láttam már nyugdíjasokat is ételt kihordani. Vagy nagyon sok egyedülálló szülő használ kereseti forrásként ilyen munkákat, hiszen a flexibilitás miatt nem kell még külön babysittert fogadni, mert ő éppen a pénztárgép mögött áll este 10 óráig.

A jelentkezés

De térjünk vissza az Shipt nevű appre. A felvételi eljárás nem olyan egyszerű, mint a többi applikációnál. Először is, le kell az appet tölteni a telefonodra, majd kitölteni a jelentkezési lapot, amin először csak teljesen alapinformációkat kell megadni.

Mivel az Egyesült Államokban is közel 1 évig zárva volt nagyon sok minden, így ezeknek a munka nélkül maradt embereknek a többsége ezeken az appeken keresztül kezdett el dolgozni.

És mivel jelenleg több a shopper, mint a vásárló, így mostanában elég ritkán van felvétel. Ha mégis, akkor egy kétlépcsős felvételi eljárás van. Küld a Shipt egy emailt, amelyben a linkre kattintva 3 videót kell magadról elkészíteni.

Három különböző helyzet van leírva, majd videóra fel kell venned magadat és maximum másfél percben elmondani, hogy mégis hogyan oldanád meg az adott szituációt.

Ennek a 3 videónak a feltöltése után 1-2 napon belül jön a válasz email a Shipttől, hogy tetszett-e nekik a problémamegoldó készséged, vagy sem. Amennyiben nem, elköszönnek tőled és nem folytatódik a felvételi eljárás.

Ha viszont megnyerted őket, akkor következik a background check, vagyis megnézik, hogy nem szerepelsz-e a bűnügyi nyilvántartásban. Ha ezen is átmentél, akkor már csak a körülbelül 3 órás online traininget kell megcsinálni, és már kezdheted is magadat feltenni a Schedule-re, vagyis beoszthatod magadnak a munkaidőt, hogy mikor szeretnél megrendeléseket kapni.

Ezen kívül küldenek postán egy Shipt hitelkártyát, amelyet akkor kell használni, ha a vevő nem fizette ki előre online, amit megrendelt, hanem neked kell a kasszánál fizetned.

A Shipt egyébként az 500. vásárlásod után küld egy névre szóló Shipt hitelkártyát, amit majd használsz a bevásárlásoknál, a régit pedig elteheted tartaléknak, ha netán elhagynád a névre szólót.

Hogyan működik?

Akkor most lássuk, hogyan is működik az app! Van egy vásárlói Shipt app, és van egy Shipt Shopper app. A vásárlói Shipt appnek van havi előfizetési díja, de ha valaki shopperként dolgozik, akkor nem kell előfizetői díjat fizetnie.

Általában akkor kell a Shipt hitelkártyát használni a pénztárnál, ha a vásárló a nem a vásárlói appről közvetlenül rendel, hanem például a Target honlapján rendeli és fizeti ki előre a megrendelését.

Ha a Shipt appen keresztül rendel, akkor nem fizeti ki előre, hanem csak megadja a bankkártya adatait (amit a shopper nem tud, hiszen erre van a Shipt kártya) és a shopper a pénztárnál a Shipt kártyával fizet.

A bevásárlás mind a két változatnál ugyanaz. Vevőként az app-en keresztül összeállítod a bevásárlólistát. A bolt katalógusa alapján külön tudod választani miből milyen márkát, hány literes, hány grammos legyen. A Targetből tudsz játékot, ruhát is rendelni.

Én, mint shopper megkapom a megrendelésedet, ahol látom, melyik boltba kell mennem és te melyik nap és hány órakor szeretnéd házhoz kapni a megrendelésedet. A Shipttel 3 napra előre lehet rendelni egyébként.

Én általában úgy csinálom, hogy a megadott házhozszállítási idő előtt legalább 1 órával a boltba megyek, hiszen szinte mindig van valami, ami éppen hiányzik a boltból, vagy éppen csak hátul a raktárban van.

És persze idő, amíg találok egy eladót, aki hajlandó is segíteni és hátramenni a drága munkaidejében megnézni, hogy az adott termék van-e raktáron. Bizony sajnos nagyon sokszor előfordul, hogy csak a 3. vagy éppen 4. dolgozó akar segíteni.

Legtöbbször a fiatal, 20-as éveik elején járó alkalmazottak azok, akik közlik velem, hogy ha valami nincs a polcon, akkor az nincs raktáron sem. Magyarul hagyjam őket békén, ők bizony nem mennek hátra a raktárba.

Megszámlálhatatlan alkalommal történt meg ez a szituáció velem az elmúlt közel másfél évben sajnos.

A másik oka annak, hogy 1 órával hamarabb megyek a boltba az, hogy ha valami abszolút nincs még raktáron sem, akkor először sms-ben próbálom a vevővel felvenni a kapcsolatot, hogy X termék hiányzik, de van helyette Y vagy Z és akarja-e, hogy kicseréljem?

Az esetek 80 százalékában elég hamar kapok választ az smsekre, de van, hogy akár fél óra is eltelik, mire válaszol valaki, de akkor is úgy, hogy közben legalább 3 alkalommal már hívtam is telefonon és hagytam neki hangüzenetet, hogy ki vagyok és miért hívom.

A pontozás

És most jogosan jön a kérdés, hogy miért is szarakodok ennyit bárkivel is? Miért nem hagyom csak ki a listából az adott terméket és jelölöm meg, hogy nem volt és haladok tovább? Nos, az app-nek van egy pontozásos rendszere is.

A pontrendszer 3 részből áll: 1, On-time rating 2, Average Rating 3, Acceptance rate.

Az On-time rating az azt jelenti, hogy a megadott időben viszi-e ki a shopper a címre az árut. Ha késett, akkor ez leesik, 90 százalék alatt a Shipt megszünteti a shopperrel a munkaviszonyt a shopperrel.

Az Average rating az, amit a vásárló ad a shoppernek, vagyis a teljesítményét pontozza. Ez, ha 4.7 alá esik, szintén megszünteti a Shipt a munkaviszonyt a shopperrel.

Ezt célszerű 5-ön tartani, mert a Shipt algoritmusa annál több bevásárlást ajánl fel a shoppernek, minél magasabb a pontszáma. Valamint, ha egy vásárló mondjuk csak 4 csillagot ad, akkor azzal nagyon el tudja rontani a shopper statisztikáját.

Sajnos nagyon sok vásárló van, aki ok nélkül pontozza le a shoppert, és akkor azonnal le is esik 4.9-re az Average rating. Vannak emberek, akik szerint nincs 5 csillagos shopper, valamint sokszor a shoppert hibáztatják azért, mert valami nincs raktáron a boltban.

Persze van, hogy shopper megérdemli, mert nem nézi meg, hogy penészes-e az eper, nincs-e lejárva a tej vagy a sajt, nincs-e összetörve a tojás, de hallottam már olyat is, hogy valaki jégkrémlevest vitt ki, mert nem figyelt oda, hogy elkerülje a jégkrém megolvadását.

De a vevő a shopper kommunikációját is pontozza. A kommunikáció azért fontos már a vásárlás megkezdésekor a shopper részéről, mert a vásárló van, hogy elfelejtett valamit, és a vásárlás közben jut eszébe.

A harmadik, az Acceptance rating a leglényegtelenebb. Az csak arra szolgál, hogy a shopper lássa, hogy hány % vásárlás felajánlást fogadott el az apptől.

A borravaló a bevétel

Az utolsó dolog, amit ezekről a gig appekről tudni kell az az, hogy ezek az appek nagyon keveset fizetnek. Amerikában íratlan szabály az, hogy a pincérek és a gig munkások a borravalóért dolgoznak.

Konkrétan pofátlanságnak számít az, ha elmegy valaki egy étterembe és onnan úgy jön el, hogy nem hagy borravalót a pincérnek. Hasonlóképpen működik, legalábbis kéne működnie ez ezekkel az appekkel is.

Én általában 95 százalékban kapok borravalót. Heti 25 vásárlást szoktam megcsinálni, és ebből egy, maximum két vevő nem szokott adni borravalót. A borravaló összege mindig változó. A legtöbb, amit kaptam $50 volt, a legkedvesebb $2. Én minden borravalónak örülök, mert minden dollár számít.

Sokszor azért adnak kevesebb borravalót, mert nem tudják, hogy a shopper mennyire kevés összeget kap egy vásárlásért, valamint mert nagyon sok extrát felszámolnak ám a vevőtől is, mint például szervízköltség, vagy éppen házhozszállítási költség.

Általában a vevő 20 százalékkal fizet többet, amikor ilyen appről rendel, mintha saját maga menne el vásárolni. Például a vevő rendel $250-ért. Én már tudom, hogy ez sok árucikk és legalább 1 órás bevásárlást jelent, de a Shipt csak $15-$18 között fizet ezért nekem.

Általában a borravaló az, ami miatt megéri megcsinálni. Én jobban szeretek egy kb. 20 árucikkből álló bevásárlást csinálni, mert akkor 1 óra alatt 2 címre is tudok vásárolni és kétszer annyi pénzt csinálok meg, mintha egy $200 feletti bevásárlást csinálok meg.

Mivel az app algoritmusa egy idő után újra összepárosít azokkal a vevőkkel, akiknek már sokszor vásárolt a shopper és mindig 5 csillagot adott a vevő, így már csak azoknak csinálok nagybevásárlást akiket ismerek, mert nem akarom, hogy le legyek pontozva (mint említettem, előfordul gyakran, főleg nagy bevásárlásnál biztos, hogy 4-5-6 dolog hiányozni fog, és a vevő engem Shoppert fog ezért hibáztatni. Sajnos több hónapos tapasztalat.).

Mindenkinek megvan a maga indoka

Most, hogy mindenki valamennyire megismerte a Shipt működését kérnék mindenkit, hogy ne nézzük le azokat, akik saját maguknak dolgoznak. Akár írásból élnek, akár sofőrködnek, akár valakinek bevásárolnak.

Mindenkinek megvan a saját oka, hogy miért dolgozza azt, amit. Tény, hogy egy appen dolgozni valóban nem karrier és nem jövőkép, de emiatt semmilyen hátrányt nem élvez senki, hiszen ugyanúgy adózott jövedelemnek számít.

Az appeket működtető cégek szezon előtt küldik az éves elszámolást, és ezért ad a bank autó-, vagy akár lakáshitelt is. Bárkinek ajánlom ezeket az appeket azoknak az USA-ban élnek, és akár egy kis extra bevételi forrást szeretnének, vagy éppen munkanélküliek.”

Ha szívesen olvasnátok még Amerikától, ne hagyjátok ki a Modern Wandering blogot!

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Egyesült Államok

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr6716645920

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Arthamyr 2021.08.02. 07:04:04

"Most, hogy mindenki valamennyire megismerte a Shipt működését kérnék mindenkit, hogy ne nézzük le azokat, akik saját maguknak dolgoznak." - Nem lenézés az, inkább csak a helyén kezelik a dolgot vagy szánják az illetőt.

"Mindenkinek megvan a saját oka, hogy miért dolgozza azt, amit." - Ez leginkább az ő privát problémája, ebből annyi lényeges és látható a kívülálló számára, hogy mit ér el, esetleg még az, hogy mekkora erőfeszítéssel. Nem kell ok, szabad emberek vagyunk, nem kell megindokolni, hogy ki miért csinál valamit.

"Tény, hogy egy appen dolgozni valóban nem karrier és nem jövőkép, de emiatt semmilyen hátrányt nem élvez senki, hiszen ugyanúgy adózott jövedelemnek számít." - Azt a "hátrányt élvezi", hogy telik vele az idő, és olyan tevékenységet végez, amiben nem leli örömét (ok, lehet, hogy van, akinek ez a hobbija és fizetne is érte, hogy csinálhassa, de ettől most tekintsünk el) és nem igazán viszi előre.

Csodabogár 2021.08.02. 09:44:11

Tudom öreg vagyok és nyilván már nehézkes a gondolkozásmódom, de nekem ez az egész app ügy túl komplikált és főleg, én fölöslegesnek érzem.Jómagam vagy 25 éve rendelek rendszeresen házhoz élelmiszert és háztartási cikkeket is. Ez pofon egyszerü. Bemegyek az általam kiválasztott áruház weboldalára, összekeresem amire szükség van. Kifizetem kreditkártyával. A házhoz szállítás egy bizonyos összegen túl ingyenes. Azt is bejelölöm, hogy mikor hozzák és kész.
Covid alatt ételt is rendeltem időnként, főként támogatási szándékkal, hogy legyen forgalma az étteremnek, ahonnan a pincérek hozták ki a kaját. Ezt az vendéglő honlapján vagy telefonon tettem.
Húst és friss zöldséget csak az éhhalál szélén rendelnék, mert szeretem megnézni azt amit veszek.
De tudom amerika más, mások az emberek igényei és evési szokásai, meg minden.

SzZoole 2021.08.02. 15:39:54

Ha borravaló a fizetése akkor abból mennyi adót fizet?

gabors 2021.08.02. 16:00:44

ezeknek az appoknak a tobbsege tipikus piramis jatek akik alul vannak qurva rosszul jarnak ....

Lujza72 2021.08.02. 16:49:03

@SzZoole: en Instacartozom es GrubHubozom. A borravalot online adjak, igy mikor a 1099 kapom abban a borravalo is benne van. 1000 emberbol talan 1 az, aki kezpenzt ad. Tehat a borravalobol is adozunk.

Lujza72 2021.08.02. 16:49:11

@gabors: me haragudj meg, de egy W2 allas is piramis jatek, es ott barmikor indok nelkul kirughatnak. Arrol nem is beszelve, hogy evi 8, max 9 PTO van, es nincs sick day. Akkor ki hasznal ki kit?

Lujza72 2021.08.02. 16:49:20

@Arthamyr: Amerikaban nem is hinned mennyi embernek hobbija a vasarlas, en is Instacartozom. Semmilyen idot nem vesz el tolem jobban, mintha egy W2 allasban matyiznek napi 8 oraban bezarva.

SzZoole 2021.08.02. 16:56:25

@Lujza72: holdra csaholó kutya legyek ha értem miről beszélsz…..

Csodabogár 2021.08.02. 18:45:19

@SzZoole: Megnyugtattál. Azt hittem én vagyok itt egyedül nehéz felfogásu.:-(

SzZoole 2021.08.02. 18:54:26

@Csodabogár: valamennyire értem az angolt, de a amerikaiul nem tudok, de nem baj majd jön Zsuzska és lefordicsa nekünk :-))

Arthamyr 2021.08.02. 19:15:47

@Lujza72: Nyilván a "W2-es állásban" is van kevésbé jó is. Ha hasonló munkát végzel, a foglalkoztatás módja ritkán fogja varázslatosan megváltoztatni a körülményeket.
Egyébként nem állítottam, hogy több időt vesz el bárminél is, csak azt, hogy a hátránya az, hogy időt vesz el. Ez a hátránya természetesen minden munkának megvan. Azt meg mindenki eldöntheti, hogy az elveszett időért megfelelő-e kompenzáció vagy sem. Én az utóbbi véleményen lévők táborát erősítem a shopperi munkával kapcsolatban.
Viszont ha neked az a hobbid, hogy másoknak bevásárolj, révbe értél, nincs miről beszélnünk, a hobbijára a legtöbb ember sok pénzt költ, te meg pénzt kapsz érte, nyertél. :) Már akkor, ha ezzel a hobbiddal az általad kívánt mennyiségű időt tudod elmatyizni, és futja az olyan elkerülhetetlennek tűnő dolgokra is, mint pl. az étkezés, a ruházkodás vagy a lakhatás...

SzZoole 2021.08.02. 19:24:48

@Arthamyr: mi az a “ W2-es állásban matyizni” ?

Arthamyr 2021.08.02. 19:28:43

@SzZoole: Passz, a kontextusból azt gondolom, hogy valami ottani foglalkoztatási forma, ha nem, és lényeges, majd kijavít, annyit nem ér, hogy megnézzem. :)

Lujza72 2021.08.02. 19:41:20

@SzZoole: hat ez a baj, hogy ha nem tudod az USAben hogyan megy az adozas, akkor inkabb ne is irtal volna semmit eloszor sem.

Shanarey 2021.08.02. 19:52:07

@Lujza72:

Netán, ha te meg úgy beszélnél, hogy azok is értsék akik nem az USA-ban dekkolnak, az is sokat segített volna.

SzZoole 2021.08.02. 19:54:16

@Lujza72: ohhh, mélységesen elnézést kívánok, hogy meg mertelek szólítani, ígérem többet nem foglak, de most komolyan, és örülök, hogy ilyen magasságokig vitted ott az ígéret földjén.

Tudod vannak akik már régebben ott élnek és vitték is valamicskére ( Zsuzsi, Gábor, Futufry, Pimpike, Boldog stb ) de ők kisseb arccal kommentelnek itt :-)

További sok sikert kívánok neked a rendkívül sikeres karrieredben, de tényleg!

SzZoole 2021.08.02. 19:55:49

@Shanarey: te sem értetted, akkor honnan vetted a bátorságot, hogy megszólítsd? :-)

nyuszigonosz 2021.08.02. 20:13:05

@Lujza72:
Hát Lujza, ez így ma egy nagyon értelmetlen szóhalmaz volt, amit írtál. :-) Nem mindenki él az USA-ban, így volt, aki kérdezett is valamit.
Aztán ahelyett, hogy érthetöen válaszolnál, felfuszakolódtál nagy nehezen egy magas lóra. Minek?

Lujza72 2021.08.02. 20:59:57

@SzZoole: megbocsatok neked :)
Egyebkent 25+ eve elek itt en is, csak megsugom. Es mielott hulyeseget irok, utana nezek a dolgoknak. Legyen szep napod! :)

Lujza72 2021.08.02. 21:00:31

@Shanarey: ugy beszeljek, hogy ertsek? A cikk teljesen erthetoen elmagyaraz mindent. Aki pedig akar siman utana nez mi az a 1099 es mi az a W2, nem pedig hulyesegeket irogat.

Lujza72 2021.08.02. 21:00:39

@SzZoole: honnan tudod, hogy ki mire vitte? Mert itt kommentben azt irja? En sajat erombol jottem ki, nem hazassag utjan ha annyira erdekel. Es mert side gig job nekem az Instacart? Bàr online mindenki azt ir amit akar, emiatt mindenki el is hiszi amit akar.

Lujza72 2021.08.02. 21:00:44

@nyuszigonosz: minden ember magabol indul ki. En ha elolvasok egy cikket amiben van valami amit nem ertek, akkor Google a baratom es megnezem. Vagy ez Magyarorszagon nem szokas?

fhdgy 2021.08.02. 21:16:37

@Lujza72: Figyisz!

Azt hiszem, hogyha itt most elkezdenék neked némettel kevert magyarral hadoválni, akkor te is ideges lennél.

Van itt olyan is, aki Franciaországban él, akkor ő franciául írjon?

Van olyan is, aki Oroszországban él, ő cirill betűkkel is írhat neked?

Van, aki Kínában él, használhat kínai írásjeleket?

Ezeket te mind meg tudod találni a barátodnál?

SzZoole 2021.08.02. 21:45:22

@Lujza72: “ En sajat erombol jottem ki, nem hazassag utjan ”

szegény Zsuzsi meg blackhairlady, szégyelljék magukat, ők csak “érdek házasság “ útján tudtak kikerülni. Mondjuk nem is vitték semmire, csak housewifeok, egésznap mosnak-főznek-takarítanak és amikor este apu hazamegy meleg vacsorával és nedves puncival várják őket, és meg csak egy lóti-futi munkára se vették, nem úgy mint te a 25+ éveddel :-)))

SzZoole 2021.08.02. 21:47:44

@Lujza72: “ Es mielott hulyeseget irok, utana nezek a dolgoknak.”

Szerintem előbb nézz utánna a dolgoknak, hogy azután ne írj hülyeségeket, szerintem :-)

Lujza72 2021.08.02. 21:52:15

@fhdgy: probaltad mar a Google keresot? Mert ha igen, akkor tudnad, hogy mire alkalmas. ;) nem pedig feleslegesen kell idegeskedni egy egyszeruen megoldhato probleman. Komolyan mondom igazi magyar szokas, hogy bolhabol csinal elefantot valaki. Amerikaban sincs kolbaszbol a kerites, az emberek 95%anak 2-3 allasa van, de ezt az otthon elok nem akarjak elhinni.

Lujza72 2021.08.02. 21:52:24

@SzZoole: nem ismerem se Zsuzsit, se a masikat es a nedves puncijukkal sem talalkoztam, nem is akarok. De ugy latom te nagyon vagysz ra, foleg, hogy ennyire tudod “erdekhazassag”.

fhdgy 2021.08.02. 22:03:52

@Lujza72: Valamennyire ismerem a google keresőt, mint programozó írtam is rá robotokat, vagy ha úgy tetszik spider-eket.

Mire szeretnél felvágni? Segíthetek?

SzZoole 2021.08.02. 22:05:03

@Lujza72: látom megfogtad a mondanivalóm lényegét, de semmi gond, fegyvertelenekkel nem lehet szellemi csatát vívni :-)

fhdgy 2021.08.02. 22:22:46

@SzZoole: Cseh Tamásra gondoltál? "A szó veszélyes fegyver jaj, aki fegyvertelen"?

Lujza72 2021.08.02. 22:24:47

@SzZoole: nagyon jol leirtad, *5 jar erte neked! :) Na szep jo ejszakat neked.

Lujza72 2021.08.02. 22:24:50

@fhdgy: en vagok fel? Megis Mivel? Programozo vagy de a Google keresovel kotekedsz. Komolyan nem ertelek titeket akik otthon eltek...

fhdgy 2021.08.02. 22:34:29

@Lujza72: Ha nem lenne sértő, azt írnám, hogy nem kötekedünk, csak nem szeretjük a pökhendi amerókániusokat.

Vannak itt olyanok, akik USA-ban élnek, de normálisak. Te nem szeretnél olyan lenni?

Lujza72 2021.08.02. 23:10:22

@fhdgy: es megis mivel vagyok pokhendi? Azzal, hogy van egy teljesen normalis cikk egy side gig job-rol ami lepesrol lepesre mindent elmagyaraz, ti pedig meg igyis ertetlenkedtek hiaba van a szatokba ragva. Szerintem el kene olvasni es ertelmezni a dolgokat, valamint utana nezni a dolgoknak.

fhdgy 2021.08.02. 23:16:42

@Lujza72: Ich weiß es nicht, was side gig job ist.

Ich möchte nicht in google suchen. Verstehest du?

Nein? Bitte in deinem Freud suchen!

fhdgy 2021.08.02. 23:50:24

@Lujza72: Mi van?

Nem segít a barátod?

Lujza72 2021.08.03. 00:22:22

@fhdgy: Google Sie schlagen es nach, welche Hirschkuh es, diese Rauhmaschinenarbeit bedeutet!

Lujza72 2021.08.03. 00:22:36

@fhdgy: a helyzet az, hogy ti akik itt kommenteltek egy olyan cikk alatt ami szo szerint a szatokba rag mindent vagytok azok, akik napi szinten posztolgattok az Amerikai magyar csoportokba munkat keresve es utana kopkodtok a segitsegre.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.08.03. 04:53:19

@SzZoole: LOL...na, borond pakolas utan leultem kicsit kifujni magam es lazitani :)) jokat mosolygok a kommenteken.
Holnap ilyenkor pedig mar valahol a Grand Canyon felett repulunk, yay :) (most mindjart este 8 hetfon itt Ca-ban:)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.08.03. 04:57:28

@SzZoole: a W2 az adobevallas egyik nyomtatvanya, ezen igazolja a munkaltatod az eves jovedelmed. Gondolom, ezzel az alkalmazotti munkara utal Lujza

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.08.03. 05:46:50

@Lujza72: a LOS angelesi Magyarok FB csoportban te is benne voltal, ha jol emlekszem :) ott nem ezzel a nick-kel vagyok, ezert nem tudtal beazonositani :)

Lujza72 2021.08.03. 06:22:57

@Zsuzsi65: valakivel keversz, nem voltam annak a csoportnak a tagja sose.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.08.03. 06:34:42

@Lujza72: lehet, hogy nem abban, de valamelyik FB csoportban szerintem ott voltal, amiben en is...

SzZoole 2021.08.03. 06:39:33

@Zsuzsi65: ne felejts el integetni, előtte dobj egy üzcsít, hogy ki mennyek a kertbe :-)))

SzZoole 2021.08.03. 06:41:04

@Zsuzsi65: Zsuzsi, nem kellemetlen érzés, hogy csak házasság útján tuttál kikerülni a zusába? :-)))

Lujza72 2021.08.03. 07:14:58

@Zsuzsi65: talan a MON-ban, de abbol evekkel ezelott kileptem mikor at alakult politikai csoportta.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.08.03. 07:16:46

@SzZoole: de nagyon :) eppen ezert bizonyitanom kellett, hogy megerdemlem ezt a kituntetest, szoval megcsinaltam egy MBA-t, de igaz, csak W2 munkahelyen dolgozom ;) de legalabb osszegyujtottem jo sok szabit, igy most 2.5 hetig fizetett szabin vagyok :))

SzZoole 2021.08.03. 07:43:51

@Zsuzsi65: ugyanmár, most mit szépited magad, te is csak az álmaidat írod itt le, közben meg a helyi feszbuk csoportban ácsingózól lóti-futi munkáért :-)))

Hari Seldon 2 2021.08.03. 09:43:52

Na, így a végére megtudtuk mi az a W2.
Már nem hiába olvasom el másnap reggel az előző napi kommenteket.

gabors 2021.08.03. 13:36:31

@Lujza72: "Tehat a borravalobol is adozunk." Nagyon helyesen es teljesen jogos munkajovedelem ...

gabors 2021.08.03. 13:43:55

@Arthamyr: a W2 az az ado forma nyomtatvany amit a munkaltato ad es amin rajta van hogy mennyi adokoteles jovedelme volt toluk a dolgozonak az ilyen lujzak sokszor 3 -4 W2 is kapnak ...

legfrontosabb talan hogy ezen rajta van mennyi adoelloget vont le es fizetett be a munkaltato

Ezt az adobevallashoz csatolni kell

A masik szam is adohoz kapcsolodik Form 1099 ezen kell(ene) bejelenteni a NEM munkabol szarmazo egyebb jovedelmeket...

De feltetelezem lujza mint onfoglalkoztatokent adoze (Self-Employed) igy nem kell neki az annyira utalt W2-vel foglalkoznia (persze igy maga fizeti jovedelem ado melett a teljes TB is)

Nem tudom mit csinaln de uber-ezni es hasonlok nagyon nem eri meg a legtobb helyen mint kiegeszito keresetkent esetleg ... ha valami mas (hazastars) alapjan van egeszsegugyi biztositas, vagy mar nyugdijas rendor es hasonlok... vagy iskolabusz sofor a varsonak stb

nyuszigonosz 2021.08.03. 14:23:25

@Lujza72:
Tényleg érdemes idenézni még másnap is. :-) Más USA-ban élök le tudták írni, amit te nem.

És te itt azt írod: Google Sie schlagen es nach, welche Hirschkuh es, diese Rauhmaschinenarbeit bedeutet!
Google Ön utánanézni, melyik dámvadtehén ez, ezt a durvagépmunkát jelenti.

:-) Te ezt akartad írni? :-)

SzZoole 2021.08.03. 14:35:14

@nyuszigonosz: jaj, szép egy barát ez a Google, ha így segít Lujzinak :-)

dikusz. 2021.08.03. 14:49:04

@nyuszigonosz: Tényleg ezt jelenti?:)))
Kíváncsi lennék, Lujza erre mit válaszol...

dikusz. 2021.08.03. 14:53:03

@Zsuzsi65: Itthon? Akkor ha errefelé repülsz is integessél, én nem tudok kimenni a kertbe, mint @SzZoole:, csak a vasútállomásra...:)

nyuszigonosz 2021.08.03. 14:59:20

@dikusz.: Ezt. :-)

Semmit nem fog válaszolni szerintem.

Amúgy a googli fordító jó nagy marhaságokat is tud. :-) Persze rendes fordítást is, vagy részben jót. Ezesetben az az érdekes, hogy a német fordítás lett ilyen. :-) Na ezért nem érdemes, olyan nyelvre fordított cuccot beírni valahová, amit az ember nem tudja mit is jelent. :-)

SzZoole 2021.08.03. 15:54:08

@dikusz.: ott laksz Ferihegytől egy köpésre, te ott is integethetsz Zsuzsinak :-)

Októberben készíts útitervet Nyírigyházra :-)

fhdgy 2021.08.03. 17:25:31

@nyuszigonosz: Egyszer egy német hölgy írt nekem egy e-mail-t.

Beírta németül is és mellé a google által fordítottat.

A hölgy valami olyat akart, hogy egy ( csomagot ) nem érdemes Németországon keresztül kasul utaztatni.

Az eredmény valami olyan lett, hogy a ( csomaggal ) nem jó Németországot elgázolni.

Hari Seldon 2 2021.08.03. 17:36:54

@nyuszigonosz:
"Amúgy a googli fordító jó nagy marhaságokat is tud. :-)"

Ha-ha
Régen a "crise clastique" -ra ami azt jelenti, hogy ha egy gyerek tör zúz, azt írta ki, hogy "törmelékes válság" ,
azóta javtották, most már "klastikus válság" -ra fordítja.

Lujza72 2021.08.03. 19:42:42

@gabors: az ilyen Lujza felek mint en, rendelkeznek W2 allassal is. Csak mivel rokkant kent a W2 allas nem fizet Annyit mert nem tud akarhol elhelyezkedni, igy muszaj 1099 allast is vallalni.

2021.08.03. 19:42:42

@SzZoole: “ hat ez a baj, hogy ha nem tudod az USAben hogyan megy az adozas, akkor inkabb ne is irtal volna semmit eloszor sem.”

Úgy látom ma te kapsz hideget- meleget:-)))

2021.08.03. 19:42:42

@Lujza72: “ ugy beszeljek, hogy ertsek? A cikk teljesen erthetoen elmagyaraz mindent. Aki pedig akar siman utana nez mi az a 1099 es mi az a W2, nem pedig hulyesegeket irogat.”

Lehet hogy csak egy redneck vagyok de én sem értettem
Esetleg szoba jöhet, hogy csak számodra volt érthető?

2021.08.03. 19:42:42

@Lujza72: “ en vagok fel? Megis Mivel? Programozo vagy de a Google keresovel kotekedsz. Komolyan nem ertelek titeket akik otthon eltek...”

A nagy része azoknak aki ide ír külföldön el. De mi lenne a probléma avval ha valaki hazai? A szellemi tudást amire olyan büszke vagy, azt nem onnan hoztad?
Biztos hogy jól érzed magad a bőröndben? Mert nagyon fel vagy húzva

2021.08.03. 19:42:42

@nyuszigonosz: “ És te itt azt írod: Google Sie schlagen es nach, welche Hirschkuh es, diese Rauhmaschinenarbeit bedeutet!
Google Ön utánanézni, melyik dámvadtehén ez, ezt a durvagépmunkát jelenti.

:-) Te ezt akartad írni? :-)

Minden bizonnyal:-)))))

2021.08.03. 19:42:42

@SzZoole: “ jaj, szép egy barát ez a Google, ha így segít Lujzinak :-)”

Én inkább szarvas tehenet mondanék, de azért jó

2021.08.03. 19:42:42

@fhdgy: “ Egyszer egy német hölgy írt nekem egy e-mail-t.

Beírta németül is és mellé a google által fordítottat.

A hölgy valami olyat akart, hogy egy ( csomagot ) nem érdemes Németországon keresztül kasul utaztatni.

Az eredmény valami olyan lett, hogy a ( csomaggal ) nem jó Németországot elgázolni.”

Az utóbbi időben egyre jobb
Ha jó fordítást akarsz akkor ajánlom a deepl

2021.08.03. 19:42:42

@nyuszigonosz:

A mondatot beadtam a Google forditoba, és magyarul ez jött ki:-))))
- ArticleSet.com Google Nézz utána, mit jelent ez a Gogger -munka!

nyuszigonosz 2021.08.03. 19:47:05

@Team Vincent:
Én is:-) és nekem is ez jött ki. :-)

Lujzával elviccelödött a német nyelv. :-)

SzZoole 2021.08.03. 19:52:21

@Team Vincent: ugyanmár, oly kevés ő ahhoz, mint tyukszarban a C vitamin, én helyből mondok olyat mint ő nekifutásból, úgyhogy ne fécs te engemet tesokam-bratyokam :-))

dikusz. 2021.08.03. 20:08:23

@nyuszigonosz: Valami egészen elképesztő dolgokat tud a guglifordító produkálni. Annak mindenképpen, aki beszél pl. németül, vagy angolul, de aki nem, az is el tud ámulni, micsoda marhaságok fordítódni...:)))

nyuszigonosz 2021.08.03. 20:16:40

@dikusz.: Így van, és ezért is írtam; ha egy nyelvet abszolút nem ismer az ember, nem jó a guglira hagyatkozni, mert ennek aztán ilyen vége is lehet, mint ez most. :-)

somlobodog 2021.08.05. 06:46:28

@SzZoole: "de ők kisseb arccal kommentelnek itt :-)"
Én azért igyekszem nagy arccal kommentelni. Hát valami kis örömöm is legyen már ha megszolalok:))

somlobodog 2021.08.05. 06:46:49

@SzZoole: @Lujza72: @fhdgy:

w2=munkaviszonybol származó jövedelmet igazoló papirka amit a munkaado ad a munkavállalónak aki ez alapján tölti az adobevallast (Lujza kedvéért: fileolja a tax returnt)
1099=egyéb, nem munkaviszonybol származó (de nem is céges osztalék) típusú jövedelmet igazoló doksi a fenti célból (600usd per év alatt nem kell talán).

Itt minden ilyen szarnak van egy hetkoznapi kodneve az adozashoz. A vicc az hogy egy átlag amerikai se tudja kB csak a w2-t. Én kB 20at tudok fejből de tuti van vagy 50 még... Kár ilyet írni magyarul mert senki nem érti, rakeresni meg nem fog mert ez egy kB lényegtelen reszletkomment.

Szívesen. Szerény oradijam számlázásatol most eltekintek legyen ez az idei pro bono melom;)

SzZoole 2021.08.05. 07:58:06

@somlobodog: ok, de te nagyvaloszinuseggel tettel is valamit a nagy arc mögé és nem ilyen loti-futi tinglitangli munkát végzel, 26- év után, nem? De, na ugye :-)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása