oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2021. július 31. 06:30,  Szigetről szigetre 5 komment

2021. július 31. 06:30 Határátkelő

Szigetről szigetre

Van valami romantikus a szigetekben, pláne azokban az eldugott, kisebb helyekben, melyekről Steve írt. Németországba és Kanadába látogatunk ma, nem csak térben, de időben is hosszú utat járunk be.

hiddensee.jpg

„A szigetek mindig is némi romantikát ébresztenek bennem, legyen szó a Margitszigetről vagy akár Hongkongról, Manhattanről, vagy itt Kanadában a Vancouver-szigetről (Brit Columbiában található), a Prince Edward szigetről és persze Új-Fundlandról - az utóbbi kettő tartomány.

Ezeken kívül is jártam pár szigeten, ezekre az utakra örömmel emlékszem. A franciaországi Mont-Saint-Michel, a párizsi Cité, az olaszországi Garda-tó szigetei, Capri, Kuba vagy az Egyesült Államokban Martha’s Vineyard, a massachusettsi Nantucket, a kaliforniai Alcatraz vagy az ausztráliai Tasmania tartozik közéjük.

Azon szigetek listája (nem fontossági sorrendben), ahová el szeretnék jutni, de valószínűleg nem fogok: Madagaszkár, Sri Lanka, Tahiti, Zanzibár, Galápagos a Húsvét-szigetek, a Feröer-szigetek és Izland.

Most inkább két, már régebben látogatott szigetet ismertetnék kissé részletesebben, a német Hiddensee-t és a kanadai Gran Manant.

Hiddensee, Németország

Itt keletnémet barangolásaim alatt jártam, 1966-ban, nyáron, egyedül. Rostockban élő barátom ajánlotta. A sziget a nagyobb Rügenhez van egész közel. Rügen maga pedig Stralsund városához. Először Rügenbe kell elmenni, majd onnan kis komppal át Hiddensee-be.

Ha jól emlékszem, már akkor is természetvédelmi terület volt, gépjármű csak a hatóságok kezében lehetett és (talán) a helybélieknek volt megengedve. A sziget a Balti-tengerben van, 17 km hosszú és min. 250 méter, maximum 2,5 km széles. Svédország északra nincsen messze.

A tengeri klíma gyönyörű füves mezőket és jóddal teli levegőt eredményez. Építkezni nemigen szabad. Régi parasztházak és pár fogadó van rajta. Én, diák lévén, egy parasztház padlásán aludtam fillérekért és a napot sétálással töltöttem. A változó tengerpart, az ott élő madarak és a hullámok bámulásával. Magyarul semmittevéssel.

Grand Manan sziget, New Brunswick megye, Kanada

A hetvenes évek végén egy nyaralás alkalmával jártunk itt. A sziget az Atlanti-óceánhoz tartozó Fundy-öbölben található, ami két kanadai megyét választ el, New Brunswickot és Új-Skóciát. A szigetre egy Black Harbor nevű faluból (NB) lehet komppal átjutni, kb. egy óra az út.

Menet közben majdnem biztosan látsz bálnákat és delfineket. Ebben az öbölben van a világon a legnagyobb ár-apály különbség, néha 16 méterről beszélünk!

grand_manan.jpgA Grand Manan (Fotó: Wikipedia)

A kevés turista általában csak egy napra látogat ide, és este visszamegy. Mi a kocsinkat is vittük (négy biciklivel bonyolítva). Gyerekestől három napra jöttünk. Ahogy a komp a sziget felé közelít, a zord nyugati oldalát látod, ami egy folyamatos, 100 méter magas fekete sziklafal, és hatalmas bálnaként emelkedik ki a tengerből. Zord látvány.

Közelebb érve a falon egy törést látsz, amiről kiderül, hogy egy kis öböl. Az út végén a hajó megkerüli a sziget északi csücskét és a kellemesebb lankás, addig nem látott keleti oldalán köt ki.

A nagyjából 2500 fő lakta sziget kb. 34 km hosszú és maximum 18 km széles. Van egy út a sziget hosszában, egypár fogadó és néhány kiadó szoba. Az első telepesek 1750-ben jöttek ide.

grand_manan_haz_foto_grandmanannb_ca.jpg(Fotó: grandmanannb.ca)

A szigetlakók nagyon hasonlítanak egymásra, a múltban alighanem sok volt a rokonok közti házasság. Ide senki sem jön letelepedni, innen a fiatalok jobbára elmennek.

Mi sétáltunk és bicikliztünk. Van áfonya, egypár világító torony, senki sem látogatta romantikus tengerpart. A levegő isteni, a víz hideg. Turista kevés. A víz hideg, nincsenek strandok.

A lakosság fő foglalkozása halászat. Találkoztunk egy magányos japánnal is, akinek a feladata a Japánba irányuló halszállítmányok ellenőrzése volt, hogy a halak a japán szabványoknak megfelelően legyenek mindvégig kezelve. Egy évig kellett a szigeten tartózkodnia.

Elmentünk egy kis úton a sziget nyugati, zord részébe, az érkezéskor látható kis öbölbe is. Itt a kristálytiszta vízből tengeri hínárt gyűjtenek a helybéliek, és a szűkös homokos parton teregetik ezt ki, hogy csomagolás előtt kiszárítsák. Ez a világ sok helyén keresett eledel, magas jódtartalommal.”

(Nyitókép: pixabay.com)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Németország Kanada

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr6316643796

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gabors 2021.08.01. 00:54:18

jo (talan) ez a szigetes poszt de ugy tunik nem igazan erdekel senkit

Mar ott volt valami "ize" amikor Manhattan-t mint szigetet vette(d) bele az egeszbe ... faszom ott tobben elnek es dolgoznka mint 50-60 orszagban OSSZESEN ...

FutureFry 2021.08.01. 05:27:01

A legjobbak a rekurzív (aka “Inception” :)) szigetek , ebből a jelenleg ismert legnagyobb méretű + legnagyobb (harmad?) fokú (island-in-a-lake-on-an-island-in-a-lake-on-an-island) Kanadában található [1]. Műholdkép alapján találták meg, az is lehet, hogy ember még nem járt rajta. Állítólag volt még ilyen michigani sziget is, de arról kiderült, hogy csak egy hoax, de jó a sztori, hogy hogyan próbált oda eljutni egy anya/fia páros [2].

[1] earthobservatory.nasa.gov/images/85342/island-in-a-lake-on-an-island-in-a-lake-on-an-island
[2] www.atlasobscura.com/articles/moose-boulder-debunked

terciusz 2021.08.01. 12:57:51

Húsvét-sziget helyesen.

2021.08.01. 15:28:41

Két éve lakó busszal voltunk három hétig Rügen szigetén. A sziget rengeteg látnivalót kínál, nem utolsó sorban itt meg megvannak a “ deutsche Alleen Strasse” autentikus részei. Egyes helyeken meg a régi NDK-s macskakővel.
Innen tettünk egy pár napos túrát kerékpárral az említett hiddensee szigetre. A sziget nagyon hangulatos a régi stílusban épített házaival. Teljesen autómentes, a fő közlekedési eszköz a saját láb és a kerékpár. Csodálatosan pihentető,

gabors 2021.08.01. 15:34:54

Ja OP ha veletelenul New Yorkban jartal es attevedtel Brooklyn-ba vagy Queens-be akkor jartal meg egy szigeten Long Island (mint a neve is mutatja egy JO NAGY sziget (nem Kuba de jo nagy)

kb 75 millioan lakjake es ugy 120 merfold (kb 200 km) hosszu kelet-nyugat iranyban

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása