oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2021. július 25. 06:30,  Palacsinta és erdőtüzek 17 komment

2021. július 25. 06:30 Határátkelő

Palacsinta és erdőtüzek

Július vége lévén a nyaralások heteit éljük, más kérdés, hogy a klímaváltozás miatt ez néha egészen érdekes helyzeteket eredményez, például Kanadában, ahol az erdőtüzek okoznak komoly gondokat.

kanada_10.jpg

A Juharszirup szerzői otthon, azaz Kanadában pihennek, méghozzá az Ontarióban lévő Tiny, ami egy alig 10 ezer fős település, viszont nagyon szép környéken van. Már amikor nincsenek az országban erdőtüzek…

„Ez a Tiny-ban töltött pihenésünk ötödik napja, amit nutellás palacsintával indítottunk. Nem az amerikai változattal, hanem igazi magyar vékony, tekerhetővel.

Ákos ugrott neki – a héten már másodszor – hogy elkészítse reggelire, és szuperjól sikerült! Két nappal ezelőtt is sütött egy kisebb adagot, és mivel semmilyen tölteléknek valót nem hoztunk otthonról, de volt a hűtőben túró, összedobott egy laza túrótölteléket. (...)

Elég furán néz ki az ég az elmúlt két napban. Először a magas páratartalomra gyanakodtunk, ha ez felszökik, szürkébbek lesznek a színek. Ilyenkor az ég sem igazán kék, és persze a látótávolság is rosszabb, innen például nem lehet átlátni a szemben lévő partig, Collingwoodra vagy a Blue Mountain-re.

Aztán a weather network-ön láttuk, hogy légszennyezettség riasztás van dél-Ontarioban. Manitoba tartományban ugyanis erdőtüzek égnek, egész közel Ontario határához, és a felszálló füstöt felénk fújta a szél. Torontoban vörös napot fotóztak, itt csak nem láttuk a napot, pedig nem igazán volt felhős az ég.

Délután aztán megérkezett a viharriasztás is és egyelőre kisöpörte a füsttel szennyezett levegőt. A tűz azonban továbbra sincs kontroll alatt, szóval csak a tűzoltók munkájában és a szerencsés szélirányban bízhatunk.”

A teljes posztot itt találjátok, olvassátok el!

(Fotó: instagram.com/juharszirupblog)

A franciák és az ikrek

Franciaországban 2010 és 2015 között minden 29. újszülöttnek volt ikerpárja, holott három évtizeddel korábban csak minden ötvenedik szülés volt ikerszülés - írja az Álomidők Párizsban.

ikrek_foto_pixabay_com.jpg(Fotó: pixabay.com)

„A szomszédságunkban négy kétpetéjű ikerpárról tudok, abból három a nagyobbik lányommal járt egy óvodába, a negyedikkel pedig minden este az apjuk sétál el a ház előtt.

Ikreket szülni még Párizsban sem lehet könnyű feladat, de itt felnevelni őket – kezdve azzal, hogy a szűk utcákon ikerbabakocsival kell közlekedni – őrült nehéz dolog.

Egy rövid ideig én is azt hittem, hogy rám is ez a sors vár, és ikreket fogok szülni itt, Franciaországban – legalábbis egy orvosi vizsgálat eredményeire várva eljátszottam a gondolattal.

Nem volt szükség sok empátiára belátnom, hogy akik ráadásul az IVF rögös útján váltak ikres szülőkké, minden tiszteletet megérdemelnek.

Franciaországban, ha egy gyermeket akaró, 35. életévét már betöltött nő fél év után sem esik teherbe, az orvosok meddőségi vizsgálatokra küldik a párjával együtt. Az eredményektől függően az orvos akár a lombikprogramot is javasolhatja, amelynek következtében megnövekedhet az ikerterhesség esélye.

A nőgyógyászati vizsgálatokat, a vérvételeket a nemes cél érdekében a nők viszonylag könnyen elszenvedik. A férfiakat azonban rendkívül megijeszti, amikor megtudják, hogy nekik is el kell végezniük a termékenységi tesztet.

A férjem már azt is nehezményezte, hogy telefonon kell erre időpontot kérni, többek között azért, mert akkoriban a mercin és a bonjouron kívül nem sokat tudott a gallok nyelvén. Engem kért meg tehát, hogy jelentsem be, figyelmen kívül hagyva, hogy én sem vagyok jártas a „franciául telefonon férfi meddőségi vizsgálati időpontok kérésében”.

Mégis tárcsáztam a labort, amelynek a telefonját – soha máskor még ekkora örömöt nem okozva – egy gép vette fel. Az örömöm tovább fokozódott, amikor kiderült, hogy angolul is folytathatom a menüsort: elég megnyomnom a kettes gombot.

Ezek után felsoroltak egy csomó vizsgálatot, amelyből a nyolcasra volt szükségünk. Aztán jött az instrukció, hogy várjak, mire bejelentkezik a kezelő.

Vártam.

Egy percet. Majd kettőt. Tízet. Már majdnem harmincat, amikor végre megszólalt egy férfihang.

A férfi belehadarta franciául a telefonba a labor nevét, de mintha kérdést tett volna fel a végén, hát készségesen válaszoltam, hogy: „oui” – igen –, utalva arra, hogy vonalban vagyok.

A férfi tovább beszélt, amiből kiderült, hogy a vizsgálat után érdeklődik. Teljes nyugalommal válaszoltam neki angolul – hiszen a kettes gombot választottam –, és mondtam neki, hogy: „spermology”.

A férfi erre csenddel kezdett el verni. Ezt igazán nem vettem jó néven, mert már eleve zavarban voltam. Hallózni kezdtem, de válaszra sem méltatott. Majd aztán mégis: a túloldalról hallani véltem egy elhaló „hallót”.

Arra gondoltam, hogy nyilván az angol lepte meg, ezért magyarázkodni kezdtem, hogy én a kettes gombot nyomtam:

„I pressed two, because I wanted to speak in English.”

„Bah, no” – jött a felelet.

„Bah, oui” – válaszoltam, de ezt már tényleg nem kellett volna, mert emiatt ismét csak hallgatott.

Vártam megint hosszú perceket, de semmi.

Aztán arra gondoltam, hogy biztosan azt nehezményezi, hogy nem maga a vizsgálatot kérelmező férfi hívta fel őket, hanem egy nő. „Valószínűleg azt hiszi, hogy telefonbetyárkodom, és ezért nem vesz komolyan. Abszurd!” – gondoltam. Mivel más nem jutott eszembe, még egyszer elmondtam angolul, hogy milyen vizsgálatra szeretnék időpontot.

A fickó agresszívan válaszolt, kikérte magának az angolt, majd franciául elhadart valamit, amiből értettem a „vérvétel” szót. Erre válaszul – az izzadtságtól már a mobilhoz ragadva – gyenge franciatudással, de elmagyaráztam, hogy tényleg jobb lenne, ha angolul folytatnánk.

Pufogott. Azt mondta, hogy „no” meg hogy „ez nem lehet igaz”. Már azon gondolkoztam, hogy feladom, amikor az öregúr nagy levegőt vett, és minden erejét összeszedve mégiscsak átváltott töredezett angolra. Lassan beszélt, mint egy robot, lehet, hogy a Google-fordítóról olvasta fel.

„I really do not understand why I need to speak in English in my own country, en France, but if you want it so much, okay, I would like to book a blood test for Thursday.”

„Tényleg nem értem, miért akarja, hogy angolul beszéljek a saját hazámban, Franciaországban, de hát ha ennyire akarja, legyen: szeretnék egy vérképet csináltatni csütörtökön.”

És akkor leesett, hogy a férfi azt hitte, hogy én vagyok a diszpécser. Én meg azt, hogy ő az. Hogy a gép valahogy összekapcsolt kettőnket. Az öregúr egy vérképet akart kérni, de a labor titkárnőjének hitt valaki állandóan arra utasította, hogy angolul beszéljen, miközben gyenge franciatudással spermavizsgálatokat ajánlgatott."

A teljes sztorit itt találjátok.

Változik az olasz élet

Meghosszabbították a vészhelyzetet év végéig, új feltételrendszert alakítottak ki a régiók „színezésében”, de ami az Olaszországba utazó magyarokat leginkább érinti, az a Green Pass kötelezővé tétele egy sor szolgáltatás igénybevételéhez – foglalta össze Olaszmamma.

olaszorszag_2.jpg

„Amit azért nem árt tudni, bár ez nem szorosan a szabályokhoz kapcsolódik, de az olasz helyzet megértésében talán segít: Mario Draghi miniszterelnök nem politikus.

Világszerte elismert gazdasági szakember, akit azért ültettek a székébe, hogy kivezesse Olaszországot a Covid által okozott rendkívüli gazdasági válságból. Nem akar szimpatikus meg jópofa lenni, nem érdekli, hogy a következő választásokon ki hova szavaz , ő ugyanis nem gyűjt szavazatokat.

A sajtótájékoztatón elég lassan és érthetően mondta, hogy vagy Green Pass vagy zárás, és ő nem fogja megengedni, hogy az olasz gazdaságot az oltatlanság veszélyeztesse.

Az sem véletlen, hogy augusztusra időzítették a szigorítást. Mára már jóval nagyobb az olasz lakosság oltott vagy egyéb más módon mentesülő szelete, mint az, akiknek nem lesz Green Pass-uk augusztus 6-áig (figyelembe véve, hogy az első dózis után már jár).

Az olaszok ugye hagyományosan augusztusban mennek nyaralni, úgyhogy ezzel az időzítéssel a kisebb szeletnek komoly fejvakarást okoznak, majd eldől, hogy mi lesz az erősebb: a vidám vakáció iránti vágy, vagy a rezisztencia.

Az igazi vesztesek persze azok az utazók, akiket keleti vakcinával oltottak, Olaszország ugyanis ezeket, az uniós iránymutatásoknak megfelelően nem fogadja el.”

Az eredeti posztot (további részletekkel) itt találjátok.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Olaszország Kanada Franciaország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr616637016

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gabors 2021.07.25. 14:13:58

Na mindenki alszik ? mar itt is reggel van szoval akkor elso....

fhdgy 2021.07.25. 14:27:30

@gabors: Nem tudom, hogy feltűnt-e neked, de az utóbbi időben a kommentek késő délután, este felé jönnek.

Az oka? Nem tudom!

takarék-láng 2021.07.25. 14:28:14

Az erdotuzek nem a klimavaltozas, hanem a gyujtogatas eredmenyei, ahogy az Ausztraliaban, Kaliforniaban is tortent.

SzZoole 2021.07.25. 15:35:48

@takarék-láng: így van, én így látom, a mókusok bárbekjúztak a lombkoronában és a szikra lesett a száraz avarba az meg megönlángozta magát :-))

Shanarey 2021.07.25. 17:07:37

@takarék-láng:

Aztán tudod e hogy a reggeli harmat vízcseppjei is képesek nagyítóként funkcionálni, és tüzet okozni? Persze többnyire az idióta dohányosok és tűzrakó mániákusok az okozók, de nem mindig a gyujtogatás.

dikusz. 2021.07.25. 17:09:01

@SzZoole: :)))
Ezt a kommentedet olvasva az jutott eszembe, amit Peterdi Pálnak mondtak valamikor.:)))

gabors 2021.07.25. 18:42:30

@takarék-láng: baromsag ...

az hogy a tuz eppen miert is keletkezett (ilyen is van meg olyan is, villamlas eleg gyakori ok, valoban vannak gyujtogatasok is meg veletlen balesetek villany oszlop ledol meg ilyenk) DE annak semmi koze ahhoz hogy ekkor teruletek annyira szarazak hogy a tuzek sokkal gyorsabban es sokkal nagyobb teruleteket erint ... pontos feljegyzesek vannak errol nem az szamit hogy Te mit hiszel vagy mit nem ...

gabors 2021.07.25. 18:44:27

@SzZoole: meg az is koztudott dolog (egy kongress-woman is megmondta) hogy Kaliforniaban a tuzeket az aljas zsidok csinaltak ur lezerekkel .... :-) persze lehet ezt is gyujtogatasnak nevezni ...

dikusz. 2021.07.25. 19:32:55

@SzZoole: Nem ő mondta, neki mondták.:)))
Hogy biztos súgnak neki:)))

SzZoole 2021.07.25. 20:02:35

@dikusz.: ja, hogy arra gondolsz, hogy @takarék-láng: -nak súgnak merthogy egyedül nem lehet ilyen hüje, értem :-))

SzZoole 2021.07.25. 20:03:25

@gabors: hát hogy ezek a zsidók mire nem képesek, hallatlan :-)

gabors 2021.07.25. 20:17:13

@SzZoole: Na ja, ha az erdokkel igy bannak mit tudnak csinalni akar mit tudom en kikkel pl buszke es artatlan magyar gyerekekkel :-)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.07.25. 23:39:46

@takarék-láng: azert igy ez egy jo nagy altalanositas...CA-ban a kovetkezo a helyzet. Mint mindenhol, itt is egy komplex problemarol van szo:
1. olyan helyekre adjak ki az epitesi engedelyeket, ahol eleve nagyobb esellyel lehet tuz (erdos, dimbes-dombos terulet, ahol a novenyzetet rendszeresen irtani kell(ene)
es kinek az erdeke kiadni az engedelyt? Helyi onkormanyat (penz beszel) + ingatlanfejlesztok, akik meg tobb penzzel lobbiznak, es olyan helyi vezetoket valasztanak, akik az ingatlanfejlesztoknek kedveznek a helyi jogszabalyok alkotasakor;
2. az elektromos vezetekeket karbantarto cegek nem minden esetben tartjak be a szabalyokat, ami kotelezi oket, hogy a vezetekek kornyeken ki kell irtani az aljnovenyzetet, ami tuzveszelyt okoz (cegek egymasra mutogatnak, hogy a fold nem az ovek, hanem federal v. state hataskor)
3. sok hajlektalan olyan helyeken veri fel a satrat, es kezd fozocskezni/melegedni stb., ami eleve egy tuzveszelyes hely, mert szaraz bozottal van korulveve. Tobb nagy tuz egy kis helyi tuzzel indult, de a korulmenyek szerencsetlen osszejatszasa miatt (szaraz, meleg szel) tobb ezer hektaros tuzze notte ki magat.

Ezek csak a mindenki altal ismert okok, de emellett olyanrol is beszelnek, mint a tuzoltosag nem megfelelo felszereltsege (emberben v. eszkozokben nem jo koordinacio, elosztas stb.)
Szoval egyszeruen csak "gyujtogatasnak" titulalni mindent feligazsag...

FutureFry 2021.07.26. 18:02:36

@Zsuzsi65: “… a vezetekek kornyeken ki kell irtani az aljnovenyzetet … ”
A (leg?)jobb megoldás az ilyesmire a vezetékeket föld alatt vezetni. Persze költséges, de jóval megbízhatóbb (időjárásbiztosabb) és kevésbé okozhat tüzet (ráadásul a tájképet sem rontja).
www.npr.org/2021/07/21/1019058925/utility-bury-power-lines-wildfires-california

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.07.26. 21:41:08

@FutureFry: persze, ezzel elvben mindenki tisztaban van, de ahogy te is irtad, ez egyreszt koltseges, masreszt domborzati okok miatt nem mindenhol megoldhato, gondolom. Egy kiepitett halozatot teljesen atepiteni es a fold ala tenni akkora koltseggel jarna, hogy az senkinek nem eri meg. Ehelyett most kikapcsoljak az aramot idonkent ;) (fire weather idejen most a Southern CA Edison ezt csinalja - persze ennek nem mindenki orul)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása