oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2021. július 18. 06:30,  Hogyan lehetsz német állampolgár? 38 komment

2021. július 18. 06:30 Határátkelő

Hogyan lehetsz német állampolgár?

Amikor az ember határátkelő lesz, jellemzően nem nagyon foglalkoztatja a majdani állampolgárság kérdése. Aztán ahogyan telnek az évek, egyre komolyabban érdemes elgondolkodni a lehetőségeken.

nemet_utlevel.jpg

Így voltak ezzel Editék is, akik anno abban biztosak voltak, hogy egyhamar nem fognak Magyarországra visszaköltözni, de a német állampolgárság kérdése fel sem merült. Majd eltelt pár év, és úgy voltak vele, hogy miért is ne. A német állampolgárral kötött házasság, illetve a német felmenők az ő esetükben nem játszottak, maradt tehát a hosszabb út a kettős állampolgárság megszerzésére.

„Ehhez igazán nem kell sok dolog. Először is kell folyamatos 8 év kint tartózkodás, de ezt az időt lehet csökkenteni, az alap azonban a 8 év. Kell hozzá állampolgársági vizsgát tenni és kell egy B1-es nyelvvizsga is. A büntetlen előélet is feltétel valamint, hogy ne segélyen éljen az ember.

Nézzük, hogy lehet a 8 évet csökkenteni! Lehet például azzal, ha az ember elvégzi az integrációs tanfolyamot. Ezt a mi esetünkben én el is végeztem, így 1 teljes évvel már csökkent is az idő, vagyis csak 7 év folyamatos itt tartózkodásra van szükség, további egy évvel csökkenthető a dolog, ha az ember jó nyelvtudással rendelkezik és megvan a B2-es nyelvvizsgája is.

Az a jó, hogy elég, ha a családból csak 1 személy csinálja meg az integrációs kurzust, vagy a B2-es nyelvvizsgát akkor az 1 vagy 2 év kedvezmény a család összes tagjára érvényes.

Az integrációs kurzusról már írtam korábban, nem haszontalan, fizeti az állam, és az integrációs kurzus végén az ember tesz egy B1-es nyelvvizsgát, valamint az állampolgársági ismeretek vizsgára is felkészítenek, és le is vizsgáztatnak.

A kurzus esetemben nagyon jó volt, kirándultunk néhányszor, voltunk múzeumban, közben tanultunk németül, és a végén le is vizsgáztunk. Így eggyel csökkent is az itt eltöltendő kötelező évek száma. Utána megcsináltam a B2-es nyelvvizsgát is, de nekünk már eltelt közel a 7 év, tehát mindegy.

A pandémia miatt a kommunikáció e-mailben, és telefonon keresztül történt, időpontot már csak akkor kaptunk, amikor minden papírunk megvolt. A Zuram is letette az állampolgársági vizsgát és egy B1-es nyelvvizsgát is teljesített.

Egyetlen problémával néztünk csak szembe, az pedig az, hogy nagyobbik közben 16 éves lett, ezt mondjuk sehogy sem tudtuk volna kikerülni, ehhez hamarabb kellett volna kiköltöznünk.

Az ügyintézők mondták, hogy 16 év felett bizony szintén le kell tenni a vizsgákat, az állampolgárságit is valamint a nyelvvizsgát is. Ennek nem annyira örültünk, mert habár nem hiszem, hogy gond lenne a gyereknek levizsgázni, de maga a vizsga okozta stressz nem hiányzott, valamint azért ennek van némi költsége is, arról nem is beszélve, hogy nem volt annyira egyszerű a pandémia alatt vizsgázni.

Egy darabig szüneteltek is a vizsgák. Én a B2-es időpontra közel 5 hónapot vártam. Volt egy másik lehetőség is, mégpedig az, hogy mi megkapjuk az állampolgárságot, nagyobbik viszont megvárja, míg befejezi a 10. osztályt a gimiben, és a gimi 10. osztálya felér egy B1-es nyelvvizsgával, és állampolgársági vizsgával is.

Ez a verzió nem igazán tetszett nekünk, mivel nem szerettük volna, ha nem egyszerre kapjuk meg a papírokat. Meg hánytuk vetettük a dolgokat, és nagyobbik bevállalta a vizsgákat.

Ekkor azonban újabb fordulat következett be, felhívtak bennünket a polgármesteri hivatalból, hogy úgy döntöttek, hogy mivel nagyobbik éppen 10-es és bíznak benne, hogy el fogja végezni, ezért felmentik őt, nem kell neki vizsgáznia. (...)

A költségek. Nem kevés pénzbe kerül, amíg az ember német útlevelet kap. Felnőttek fejenként 255 EUR-t fizetnek, kiskorú, illetve hát inkább 16 év alatti gyermekek 51-et. Azért nem mindegy.

Ehhez hozzájön még, hogy az anyakönyvi kivonatokat le kell fordíttatni, méghozzá hivatalos formában, ennek az ára attól függ, hogy kivel, hol fordíttat az ember. A végén ehhez hozzájön a személyi igazolványok és az útlevelek költsége, mi ezért 314 EUR-t fizettünk. Tehát nem olcsó mulatság.

Kitöltöttük az összes papírt, kérvényt, ehhez kell csatolni egy kézzel írt rövid önéletrajzot is. Kaptunk egy időpontot az illetékes hivatalban, szépen összeszedve a papírjainkat meg is jelentünk. Meg is volt minden.

Be kellett mutatni a lányok bizonyítványát, kérni kellett papírt a suliból, hogy még oda is járnak. De tényleg minden nálunk volt, amit csak kértek. A két ügyintéző hölgy nagyon kedves volt, megdicsérték a lányok bizonyítványait, majd közölték, hogy minden rendben, most ki kell fizetnünk az ügyintézési díj felét, a másik felét akkor, ha megkaptuk az állampolgárságot.

Itt jött az újabb meglepetés, habár előzetesen azt mondták, hogy nagyobbikért felnőtt díjat kell fizetnünk, mégis gyerek árat számoltak, mivel ők úgy döntöttek. Meglepődtünk, de persze jól esett ez a kedvezmény. Az eljárás egyébként olyan három hónapot vesz igénybe. Ráértünk. Megköszöntünk mindent, majd el is köszöntünk.

Nagyjából 3 hét múlva hívtak engem telefonon, hogy nagyobbik is írjon a saját kezével egy önéletrajzot, de nem kell, hogy személyesen bevigyük, elég ha bescannelem, és elküldöm e-mailben. (...)

Innentől kezdve már csak vártunk, és kevesebb, mint 3 hónap után meg is érkezett a levél, hogy megkaptuk az állampolgárságot, kérjünk időpontot, amikor is átvesszük az erről szóló papírt, és felhívták a figyelmünket, hogy amennyiben szeretnénk személyit és útlevelet, oda is kérjünk gyorsan időpontot, mivel a pandémia miatt hosszú a várakozási idő. Időpontot lehet foglalni online és telefonon is.”

A folyamat végét elolvashatjátok az eredeti posztban ide kattintva.

Az igazságosztó rendőr legendája

Bár Belgiumban nagyon sok a rendőr, de nem csinálnak hobbit abból, hogy megállítsák és megbüntessék az autósokat – írta a Brüsszeli buborék szerzője, aki rögtön el is mesélte az ismeretlen motoros rendőr történetét, aki halomra bírságolja az embereket.

brusszeli_rendormotorosok.jpg

„Úgy, hogy azok nem is tudnak az egészről, csak akkor jönnek rá, hogy lebuktak, amikor megkapják a csekket. Akinek fizetnie kell, az fel van háborodva, aki viszont csak a hírekben olvas minderről, az kárörvendéssel vagy anélkül, de elégedetten nyugtázza, hogy a jog mindenkire vonatkozik.

De még mielőtt valaki arra gondolna, hogy valami igazságosztó, a társadalomból kiábrándult terminátorrendőr osztja az igazságot és a csekkeket, nem árt, ha tisztázzuk, ami történik, teljesen legális.

Sőt, talán Magyarországon nem is olyan újdonság, hiszen civil autókból nálunk is szokott büntetni a rendőrség, ugyancsak komoly vitákat kiváltva. A belga névtelen rendőr egyelőre csak egy jól behatárolt területen, három rendőrségi körzetben tevékenykedik. Ez három kisebb településnek felel meg.

Egy hónapja tart az anonim büntetőhadjárat, melynek köszönhetően egyetlen hét alatt 222 bírságot szabott ki. „A kezdeményezés teljesen legális” – magyarázta Carl Vyncke helyi rendőrfőkapitány, miután a közösségi médiában egyre nagyobb hullámokat vert az ügy.

A rendőrnek egyébként természetesen van mindenféle papírja arról, hogy ő rendőr. Ha szükséges, fel is fedi magát. Van kék lámpája is, szóval villámgyorsan úgy tud kinézni, mint egy igazi civil rendőr.

Az igazságosztó különféle szabálysértésekre utazik, például az okostelefon vezetés közbeni használatát, a piros lámpán való áthajtást, a közlekedési táblák figyelmen kívül hagyását díjazza, és saját tapasztalat alapján a büntetések 58 euróról indulnak. (...)

Érezhetően nem csinálnak a belgák abból hobbit, hogy csak úgy random megállítsanak autósokat, „személyi igazolványt, jogosítványt” kérjenek ellenőrzésre, ha ennek nincs semmi oka.

Több autóssal is beszéltem már, akik mind arról számoltak be, hogy „csak úgy” még nem állították meg a rendőrök. Engem sem, pedig közel nyolc éve vezetek itt. Ahhoz, hogy valakit levillogjanak, tényleg egészen pofátlanul kell a szabályokra fittyet hányni, az egyenruhás közönség szeme láttára. (...)

Szintén saját tapasztalat, hogy a rendőrök eléggé normálisan tudják kezelni a különböző helyzeteket. Ha nem borogatsz kukát, vagy nem gyűjtöd az utcaköveket, hogy megdobáld őket, akkor udvariasan beszélnek az ügyféllel.

Ráadásul, ami ennek az országnak a sajátja, három nyelven (angolul, hollandul és franciául) biztos, hogy tárgyalóképesek, de ha van esetleg még valami migrációs háttere is, akkor bejöhet a spanyol, olasz, arab, satöbbi. Arra valószínűleg nehéz hivatkozni, hogy nem sikerült közös nyelvet találni.

Olyat is láttam, hogy a biztos büntetésre is azt mondták, na jó, többet ilyen elő ne forduljon, viszontlátásra. Persze, ehhez azért legfeljebb valami igen enyhe kihágásra van szükség.

Az is elképzelhető, hogy az előbb említett névtelen motoros akciója valamiféle image-építés, amire a fentiek ellenére is szüksége van a belga rendőrségnek. Emlékezetes, amikor egy szlovák férfi agyonverése közben náci karlendítést mutatott be egy rendőr, vagy több olyan eset is van, amikor fiatalok veszítették életüket a rendőrség fellépése során, és általában a testület be is védi ezeket a rendőröket. Jellemzően az történik, hogy menekülnek a rendőrök elől, vagy csak ellenállnak és akkor történik tragédia.”

Az eredeti írást itt találjátok, érdemes elolvasni!

Peru legősibb, folyamatosan lakott települése

Quechualla egy igazi gyöngyszem, ahol a borba nem, a tájba és az emberekbe azonnal bele lehet szeretni a Mirador szerzői szerint, akiket a Sipia-vízesés egyenesen lenyűgözött.

peru_1.jpg

„Wilson pontban hatkor érkezik értünk, így alig kel fel a nap, mi már úton vagyunk. Ezúttal a Cotahuasi-kanyon délnyugati ágát célozzuk meg, ugyanis itt található Quechualla, Peru legrégebb óta lakott települése, valamint a kanyon legmélyebb pontja.

A hajnali fényben most is látványos a kanyon, de ahogy lejjebb és lejjebb ereszkedünk, úgy kezd párásodni az idő. Furcsa élmény ez, mivel a Cotahuasi ezen része sivatagos, így ha valahol, akkor pont itt nem számítana az ember párára.

Az van, hogy a kanyont mélyítő folyónak a Sipia-vízesés környékén a legnagyobb az esése. A sziklákon rengeteg pára csapódik le, amit az első napsugarak felszárítanak, párafelhőbe borítva a völgyet.

Az ilyen helyeken jellemzően dús vegetáció szokott kialakulni, de a Sipiánál erre a meredek sziklafalak és a folyamatos hegyomlások miatt nincs lehetőség. Növényzet hiányában a sziklákat gyorsan felhevíti a nap, így a kipárolgás mértéke percről percre csökken, mígnem teljesen meg nem szűnik. (...)

Kiszállva Wilson buszából mi is fátyolfelhős időben vágunk neki a kanyonnak, hogy szemrevételezzük Cotahuasi legnépszerűbb vízesését, a Sipiát. 2013-ban, mikor Erivel erre jártam, teljesen más úton kellett megközelíteni a zuhatagot.

Azóta több hegyomlás is átformálta a tájat, így nekem is új az útvonal. Állítólag évente legalább két alkalommal kell új nyomvonalat tervezni, annyira instabilak a vízesés környéki hegyek.

Itt-ott keresztek jelzik, hogy nem veszélytelen a Sipia megközelítése. Néhol tényleg négykézláb sikerül csak átmásznunk, de szerencsére senkinek nem esik baja.

Mire elérjük a vízesést, győz a nap a lecsapódó pára felett, így tökéletesek a fények a fényképezéshez. Ahogy a tegnapi Uscune, úgy a Sipia is elég lélegzetelállító. (...)

Bár Quechualla nem ismeretlen az idegenforgalom előtt, az évi 100-150 látogató nem arról árulkodik, hogy a falut felszámolja majd a tömegturizmus. Miért is tenné?

Ha sem az inkák, sem a spanyolok nem tudták felszámolni, majd néhány gringó tenné azt? Sokan nem tudják, de Quechuallát már a preinka időkben is lakták, így feltételezhető, hogy ez a falu Peru legrégebb óta folyamatosan lakott települése.

És hogy milyen az itt termelt bor? Édes. Mi, akik a fanyar ízekhez vagyunk szokva, ha borról van szó, csak köpködünk az aszújellegű Borgoñótól, pedig Peruban az a menő.

Néhány eltévelyedett, nemzetközi piacról álmodó menő borászatot leszámítva az országban kizárólag édes vörösborokat állítanak elő, amiket a peruiak desszertként fogyasztanak. A csapat egybehangzó véleménye, hogy a quechuallai bor még süteménynek is édes volna.

Teszünk egy rövid sétát a szőlőlugasokkal befuttatott árnyas utcákon, majd visszatérünk Cotahuasiba, ahol a Peruban megjelenő koronavírus miatt megbolondulnak az emberek. No, de ez már egy másik történet...”

A teljes posztot (szokás szerint rengeteg fantasztikus fényképpel) itt találjátok, ne hagyjátok ki!

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Németország Belgium Peru

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr7916630386

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fasor6 2021.07.18. 09:10:49

A nemet allampolgarsag megszerzesenek koltsege nagyon olcsonak tunik az angol megszerzesehez kepest. Az utobbi kozelit az 1500 £-hoz.

SzZoole 2021.07.18. 09:33:50

“ A végén ehhez hozzájön a személyi igazolványok és az útlevelek költsége, mi ezért 314 EUR-t fizettünk. Tehát nem olcsó mulatság.”

Itt ( UK 6 év ha minden rendben van ) kb. £1600-1700 áll meg ez a költség, személyenként……

Itt is vannak s rendőrségnek hasonló akciói, főleg az utakon. Teljesen civil hétköznapi autók, X5 BMW, 3-as/5-ös BMW-k Mercedesek, Volvók és sok egyébb.

Számtalanszor láttam már, hogy renitenseket, gyorshajtókat, veszélyesen/agresszívan vezetőket, levillogják fény és hangjelzéssel. Autós üldözést is láttam már egy pár alkalommal.

A már régebben említett provokálás a rendőrök részéről még nem láttam, gondoló arra, hogy a civil rendőr BMW vagy más nagy kategóriás autók, gyorshajtásra ösztönöznek a másik nem rendőr nagy kategóriás sofőröket.

SzZoole 2021.07.18. 12:06:18

@taga20: semmi, (van, de itt nem fogom leírni ) szóval vállvonás :-))

Én ezeket naponta többször hallom/olvasom/látom, az, hogy az emberek 99 százalék mellette állna, nos ez egy kicsit ( nagyon) kétséges.

A híres emberek meg egy részük pc.

Ennyike :-)

Hari Seldon 2 2021.07.18. 15:35:41

Német poszthoz: Mi nem figyeltuk hogy mennyibe kerulnek a papirmunkàk az àllampolgàrsàgi kérelemhez.

Brusseli poszt: én sem talàlkoztam random megàllito rendorrel.

Csodabogár 2021.07.18. 18:16:40

Azt hiszen a svájci állampolgársági tortura és ár, mindent ver. Az egyszerüséi és olcsósági versenyt viszont a svédek nyerik. Ha csak nem változtattak valamit az elmult 25 éveben.

pkovaks 2021.07.18. 20:41:57

@Csodabogár: Svedorszagban allampolgarsagot kaphatsz akkor is ha nem dolgozol, hosszabb ideje segelyen elsz, börtönviselt vagy, börtönben ulsz, többször voltal buntetve, nem beszeled a sved nyelvet, semmilyen allampolgarsagi vizsgat nem kell tenned...Ezert is allnak jol az ILLEGALIS BEVANDORLOK szamat illetöen akiknek meg papirjuk sincs arrol honnan jöttek, csak bemondasra elhiszik nekik...Eletkor megallapitast NEM ENGEDELYEZ a törveny (valamelyik orvos mar megprobalta de ezert kirugtak a munkahelyeröl) ezert van hogy a valosagban 30 eves (de papiron csak 15 eves) delikvens beul az altalanos iskola 7. vagy 8. osztalyaba. Tiszta agyrem az egesz...Persze kell a szavazobazis a szoccoknak mert az ingyenpenzert oda szavaznak a hohanyo ingyenelök ahonnan a zsozso jön...

sncf 2021.07.18. 20:41:57

@Csodabogár: Az adminisztratív tortúra azért a franciáknál sem semmi. Pl. az 5 év ottartózkodást minden egyes hónapra szóló villany, vagy vezetékes telefon számlával kell igazolni, minden egyes kérelmező számára (tehát pl. házastársak esetén 2 példányban, ha van két gyerek, akkor 4 példányban kérik, szigorúan papíron). Hasonló a játék a fizetési papírokkal, a havi bérelszámolást minden hónapra össze kell gyűjteni, ha gépi úton készült, akkor azt nem fogadják el, csak akkor, ha minden egyes oldalt a munkáltató lepecsételt és aláírt. Az adóhatóság által kiadott adóbevallás (amin van egy azonosító kód, amivel a valódisága ellenőrízhető egy állami rendszerben) nem elég, az adóhivatallal le kell pecsételtetni, ergo a francia állam a saját adóhivatala által kiadott papírban sem bízik meg. Itt költsége elsősorban nem a kérelemnek, hanem a papíroknak való utánajárásnak van.

Arthamyr 2021.07.18. 20:51:11

@sncf: "Pl. az 5 év ottartózkodást minden egyes hónapra szóló villany, vagy vezetékes telefon számlával kell igazolni, minden egyes kérelmező számára (tehát pl. házastársak esetén 2 példányban, ha van két gyerek, akkor 4 példányban kérik, szigorúan papíron)" - Ez gyerekeknél hogy megy?

sncf 2021.07.18. 21:57:59

@Arthamyr: Természetesen ugyanazt a dokumentumot kell beadni nekik is. 5 évre ez 4*5*12 = 240 villanyszàmla. A Covid alatt is így ment, villanyszámlával mentek a gyerekek sétálni, hogy igazolják a lakcímüket, legalább akkor csak egyet kellett vinnim és 3 hónapon belülit elfogadtak.

juletræ 2021.07.18. 22:14:32

@Hari Seldon 2: Azzal nem de eszkargolandban azzal igen hogy a radar nem a GPS szerinti sebesseget meri hanem a muszerfal szerinti sebessegre van kalibralva.
Tehat GPS szerinti 90 km/h az szerintuk 94 km/h . Es mivel a tolerancia 1 km/h igy buntetnek
Raadadul a fellebbezes 68 eur, a buntetes meg 45 eur, igy gazdasagilag nincs is modja a fellebbezesnek.

Mindenesetre kudtem nekik egy ajanlott levelet a dashcam felvetellel.
A levelben az Atlathato Kormanyzas Torvenyre valo hivatkozassal
1. Az adott GPS koordinatakon szereplo radar tolerancajat
2. A hitelesito szerv elerhetoseget
3. Es a hitelesites idopontjat kertem.
Felhivtam a figyelmuket hogy megis hogy gondoljak h a meresi hiba 4.3% mig a tørvenyuk 1.1% tullepest toleral.

BTW: Az eszkargok csodaradarja feletek van, a Thionvillei allomas felett meno hidon Metz/Luxi iranyaban 2 oldalon.

kardio1 2021.07.18. 22:15:29

@sncf: ez pàr évvel ezelott biztosan nem így zajlott :).

Arthamyr 2021.07.18. 22:46:58

@sncf: Ezt hogy, az egyik szülő nevén lévő villanyszámlát használják? És ez esetben a másik szülő is használhatta ugyanazt?

FutureFry 2021.07.19. 00:07:37

@SzZoole: Lehet, hogy inkább egy maszkellenes tüntetésen van (vagy lesz) :), mivel a megyében mától újra (elvileg) mindenkinek (az oltottaknak is) újra kötelező a maszkviselés nyilvános helyen (zárt térben), pl. üzletekben. Igaz a megye sheriff-je (saját bevallása szerint) nem fogja betartattni.

gabors 2021.07.19. 00:24:48

@fasor6: Hat meg az amerikaihoz ahol eloszor zoldkartyat kell szerezni es azutan alapbol 5 ev utan lehet kerni allampolgarsagot (3 ev ha hazassag alapjan kert zoldkartyat)

Szoval az elso lepes legutobbi emeles (ami 990 dollar volt) a zoldkartya are $2750 (plusz ugyvedi koltseg bar sima eseteben nem igen kell csak umbuldazokna).. .es utanna 5 (3) ev mulva a $1170 (ez $445 ot emelkedett) en par eve meg kb feleert csinaltam meg.

Nem tudom ez a tokkal vonval 314 Eu igen olcsonak tunik (most nem emlekszem mennyi volt maga az utlevel kiallitasa de elenyeszo a tobbihez es a jo 10 evig)

sncf 2021.07.19. 05:32:28

@kardio1: Területenként is változik, nem minden megyében/régióban ugyanaz a szívatás foka, Mivel egyik korábbi munkáltatómat nem sikerült pecsétre kényszeríteni, tőlünk át se vették a kérelmet (elvileg ezt sem tehetné meg az ügyintéző, de megteszi). Azóta elköltöztünk, hamarosan próbálkozunk újra.

gombakomba 2021.07.19. 05:32:36

Tudomásom szerint Németországban nem támogatják a kettős állampolgárságot.

sncf 2021.07.19. 05:32:45

@Arthamyr: Pontosan. Mivel semmi más nincs, amivel lakcímet lehet igazolni, a kijárási tilalom idején az 1 km-es körzetet is azzal igazoltuk. Mi beosztottuk, a villanyszámla a feleségemé, a telefonszámla az enyém, így legalább mindkettőnknek van saját névre szóló.

Arthamyr 2021.07.19. 06:17:57

@sncf: Ezt értem, mi is ezt csináltuk, de azt gondoltam, hogy a gyerekek nem kapnak számlát.

Hari Seldon 2 2021.07.19. 06:58:15

@juletræ:
Nem tudom mennyi a tolerancia. Lehet annyi, alapvetoen ritkàn van vele ugyem egy eset kivételével.
Egyszer Nancynàl buntettek meg, de akkor tényleg tudatosan tobbel mentem, mert egy konkrét ugy miatt sietnem kellett. Màshol meg szinte mindenhol beàllitom a tempomatot vagy a limitre, vagy 3-4 km/h folé, de azon az egy eseten kivul soha nem buntettek meg.
Luxembourgban viszont egyszer 70-es tàblànàl mentem 73-al, és jott a 49 Euros befizetés. Es màsik eset, ahol 90-es helyen szintén 3-al mentem tobbel a kijelzo szerint.

jojo44 2021.07.19. 11:29:57

@juletræ: Nem tudom hol lattad ezeket az informaciokat.

A radarokra vonatkozo törvény:
www.legifrance.gouv.fr/loda/id/JORFTEXT000020777051/

azt irja elö, hogy a fix radarnak a maximalis mérési hibaja a valos, (vagyis ha ugy tetszik a GPS) sebességhez képest 3 km/h ora alatt kell legyen 100 km/h-s sebesség alatt és 3% alatt afelett.
Mobil (kocsiba telepitett) radarok esetén ez a mérési hibahatar 7km/h és 7%.

Ez a radarokra vonatkozo specifikacio.

Arrol nem beszélve, hogy egy radar vajon honnan tudna, hogy mi van a müszerfalon? Gyartotol függ, hogy mennyire pontosan mutatja a sebességet. Rajuk az a szabaly vonatkozik, hogy kevesebbet nem mutathat, csak többet, mint a valos sebesség.

Ami a gyorshajtast illeti, a kormany oldalan pontosan le van irva:
www.securite-routiere.gouv.fr/radars/differents-types-de-radars/radars-fixes/radars-de-controle-de-la-vitesse-fixes

Magyarul: 100km/h alatt 5km/h a tolerancia, a fölött 5% fix radar esetén (mobil radar esetén ezek 10 km/h és 10%).

Vagyis szo sincs 1 km/h-s tullépés esetén bünetésröl.

Ahogy elöttem irtak, én is altalaban par km/h-val a megengedett fölé lövöm be a tempomatot és ilyenkor soha nem büntettek meg gyorshajtasért, pedig többszazezer km-t levezettem mar Franciaorszagban. Eddig talan kétszer kaptam büntetést, akkor, amikor pl. az autopalyan 130-rol 110-re csökentették a sebességet agglomeracio elött és én nem vettem észre, mert beszélgettem, de ez az én hibam volt.

gabors 2021.07.19. 14:44:48

@dikusz.: azutan hogy az index-et megvette FIDESZ mer nem nyitom meg igy a cimplara keruloket sem lattam es elfelejtettem teljesen... tegnap valami miatt eszembe jutott hogy belenezzek.

dikusz. 2021.07.19. 16:02:26

@gabors: A Határátkelőt olvashatod akkor is, ha az Index-híreket nem érdemes olvasni.
De még mindig jobb, mint bármelyik oldalnak elkötelezett hírportál, amelyik csak a másikat tudja mocskolni.

svajcineger 2021.07.19. 16:07:05

Szerintem a svájci tortúra + a költségek viszik el a pálmát.

Las comedias 2021.07.19. 16:18:39

''Udvariasan beszélnek az ügyféllel" Ez mondjuk normalis helyen alap amugy. Voltam eleg sok orszagban, meg ellenoriztek egyparszor hatosagok mar, de ilyen bunko, kotekedo, paraszt rendorokkel meg csak Magyarorszagon talalkoztam (nem mondom, hogy mind olyan). Nyilvan ez megint a metalitas, hogy ki van kiert, meg kikepzes is, hogy arra vannak kikepezve, hogy szolgaljanak, vagy szivassanak.

Golf2 2021.07.19. 19:24:58

Hogyan lehetsz német állampolgár? Simán,főleg ha állítólag épp menekülsz valahonnan, nem vagy túl fehér,kiskorúnak mondod magad 30 évesen,stb. Biztos siker,ahogy sok példa mutatja.

Örömhernyó 2021.07.20. 08:19:16

A német állampolgárság megszerzése ezek szerint egy vicc, olyan egyszerű.

Itt Ázsiában nincs ilyen gond, ugyanis szinte lehetetlen itt állampolgárságot szerezni. Még állandó tartózkodási engedélyt is csak akkor kap az ember, ha helyi nővel vagy férfival házasodik és 10+ évet itt él, évente hosszabbított tartózkodási engedélyekkel. Ha van állandó tartózkodásija (költsége kb. 400 euró) 10+ év itt élés és helyi emberrel kötött házasság után, akkor meg nem hagyhatja el az országot 180 napnál hosszabb időre, mert akkor elvész az állandó tartózkodásija és indul a 10 éves vesszőfutás elölről. Ez a szigor kb. egész Ázsiára igaz. Itt nem szeretik a migriket, még a szomszédos országból érkezőt se.
Az se számít, ha gyereke születik az idegennek egy helyivel való kapcsolatából, semmi esetre se illeti meg a gyermekfelügyeleti jog a külföldit, ha elválnak.

A vicc az, hogy ha az ázsiaiak mennek Európába, Amerikába, akkor kikövetelik az előnyös bánásmódot, ha kell, áldozatnak állítják be magukat stb. Közben náluk, a hazájukban hallgass a külföldi neve, főleg ha egy másik, szegényebb ázsiai országból érkezik dolgozni (segély itt értelemszerűen nincs a migransoknak).

Ami Európában van, az egy átjáróház. Én egy másik régiót se tudok a világban, ahova olyan könnyen lehetne bevándorolni, mint Európába.

Németből a B1 szint azért nem egy túl izmos nyelvtudás, amolyan alap szinten makogás, magyar középfokú érettségi szintje, tehát aki járt magyarországi iskolába és tanult németet, az ezt hozza alapból. B2 szint meg egy középfokú nyelvvizsga, emelt szintű érettségi ezt is hozza ma már a gimnáziumi tanulók jó része.
A költségek se magasak, ha a német bérekhez mérjük őket.

Örömhernyó 2021.07.20. 08:19:20

@Golf2: Plusz bemondásra elhiszik, hogy képzett sebész vagy, ami a valóságban azt jelenti, hogy vágtál már le emberi fejet késsel.

Golf2 2021.07.20. 10:16:09

@Örömhernyó: szinte lehetetlen itt állampolgárságot szerezni... de ki az a hülye akinek kell.

nyuszigonosz 2021.07.20. 14:10:13

@Golf2: Hogy tudsz ennyi butaságot kerül fordul összeirkodni?
Irigy vagy és rosszindulatú.

Továbbá azt is írod, a magyar állampolgárságot szinte lehetetlen megszerzni; na es sem tudod jól.

Szinte abszolút ugyanaz a menete a magyar állampolgárság megszerzésének mint a német állampolgárságénak.

Sok mindenki megszerzi és nem azért mert hülyék, hanem mert ott élnek és/vagy szeretnének egy EU-s állampolgárságot is, söt olyan is volt már, hogy sok pénzért még megvenni is lehetett- mint jópár esetben kiderült késöbb.

Neked csak magyar állampolgárságod van. Örülj neki, hogy van valamilyen.

Nem attol hülye valaki, hogy van magyar állampolgársága.

SzZoole 2021.07.20. 15:56:59

@nyuszigonosz: nem védeni akarom az egycerüt de most tényleg félre értetted :-))

@Örömhernyó: által irt szöveget emelt ki csak rosszul. Az eredeti ez volt, ebből másolta ki; “ Itt Ázsiában nincs ilyen gond, ugyanis szinte lehetetlen itt állampolgárságot szerezni.” , amit öröm hernyó arra az ázsiai országra értette, akinek a szülötjét feleségül vette, szerintem :-)

Szeretnek kérdezni tőled valamit; nem tudod véletlenül, hogy az osztrák autópálya matricát lehet online venni az osztrák honlapon, vagy mindenféle képen ki kell állnom Passau-nál. Koszi :-)

nyuszigonosz 2021.07.20. 16:12:29

@SzZoole: Hát a hernyót nem olvastam, így igazad lehet, hogy a Golf írását félre értettem. Az egyiket.

Ezen gondolkoztam már én is, de én sosem Passaunál veszem meg, hanem már jó 70 km-el a z osztrák határ elött, mert szebb a parkoló mint Passau elött amelyik van a pályán és föleg soha nem a határon. Feleslegesen sok ott a nép, sosem térek lett ott a matrica miatt, addigra már van. :-)
Itt: https://www.google.com/maps/place/Serways+Rastst%C3%A4tte+Bayerischer+Wald+S%C3%BCd/@48.9313955,12.7054962,15z/data=!4m5!3m4!1s0x0:0x1de0c5d54c911ee2!8m2!3d48.931414!4d12.7055655

Lehet online is.

www.mautpilot.de/?gclid=Cj0KCQjw6NmHBhD2ARIsAI3hrM37S0AyhyKHOT16wqmFsIl1QchhfbL4ZzpyCJVo2-UO_VSAxPppDpIaAibKEALw_wcB

nyuszigonosz 2021.07.20. 16:14:06

@SzZoole: Nem ment jól a Bajor erdö parkoló.

https://www.google.com/maps/place/Serways+Rastst%C3%A4tte+Bayerischer+Wald+S%C3%BCd/@48.931414,12.7055655,15z/data=!4m14!1m8!3m7!1s0x0:0x1de0c5d54c911ee2!2sSerways+Rastst%C3%A4tte+Bayerischer+Wald+S%C3%BCd!8m2!3d48.931414!4d12.7055655!14m1!1BCgIgARICCAQ!3m4!1s0x0:0x1de0c5d54c911ee2!8m2!3d48.931414!4d12.7055655

SzZoole 2021.07.20. 16:24:00

@nyuszigonosz: “ Hát a hernyót nem olvastam, így igazad lehet, hogy a Golf írását félre értettem. Az egyiket.” Az lehet, hogy félre értetted, de véleményeddel akkor is egyet értek, irigy és rosszindulatú :-(

Ez hasznos infó, mentettem is az oldalt, koszi :-)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2021.07.24. 08:43:44

‘Nem kevés pénzbe kerül, amíg az ember német útlevelet kap. Felnőttek fejenként 255 EUR-t fizetnek, kiskorú, illetve hát inkább 16 év alatti gyermekek 51-et. Azért nem mindegy.’

Ezt jól megmosolyogtam. A brit állampolgárság nekünk a férjemmel fejenként kb 1500 fontban volt , mindennel együtt .

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása