oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2021. július 03. 06:30,  Miért jó kisgyerekként második nyelvet tanulni? 14 komment

2021. július 03. 06:30 Határátkelő

Miért jó kisgyerekként második nyelvet tanulni?

Sok szülő gondolja azt, az egészen kis gyereknek még nincs meg a képessége arra, hogy egyszerre két nyelvet tanuljon. Ezek a szülők általában úgy döntenek, hogy addig várnak a második nyelvvel, amíg az elsőt nem beszéli folyékonyan a gyerek. Csakhogy sok előnye van annak, ha egészen fiatal korban már elkezd a kicsi egy második nyelvet, ezek közül sorolunk fel most ötöt.

gyerek_ketnyelvu_foto_raisesmartkid_com_2.jpg

1. Sokkal könnyebb fiatal korban tanulni

Van egy olyan időszak a gyerekek életében, amikor a legkönnyebben sajátítanak el nyelveket. Ez általában 6 éves korig tart. Minél fiatalabb egy gyerek, annál könnyebben tanulnak meg egy második nyelvet, aztán ez a képesség a korral lassan elhalványodik.

Természetesen nem arról van szó, hogy idősebb korban nem lehet egy nyelvet megtanulni, csak arról, hogy nem lesz olyan könnyű. Ilyenkor ugyanis már nem természetes folyamat, hanem komolyabb erőfeszítést kell tenni érte, nyelvórákat venni, stb.

2. A gyerekek már születéstől kétnyelvűek lehetnek

Sokan nem hiszik el, pedig a gyerekek már születéstől lehetnek kétnyelvűek, hiszen az újszülöttek képesek megkülönböztetni a nyelveket és elválasztani az anyanyelvüket az idegentől.

3. Nagyobb eséllyel lesz anyanyelvi akcentusa a gyereknek

Azok, akik iskolában vagy pláne felnőttként tanulnak meg egy nyelvet, szinte biztosan akcentussal beszélik majd. Alapvetően persze ezzel nincs semmi gond, persze ha nincs akcentus, az azért előnyt jelent, ehhez azonban általában muszáj minél korábban, egészen kis gyerekkorban elkezdeni a tanulást.

4. A kisgyerekek számára ez a természetes

Minél kisebb egy gyerek, annál könnyebben, természetesebben tanul nyelvet. Pontosabban tanulni nem is kell, hiszen jön minden a játékkal, a beszélgetésekkel. Mivel egész addigi életük így zajlott, nekik ez a természetes.

Ráadásul a felnőttekkel ellentétben a gyerekek nem aggódnak azon, hogy hibáznak, pláne, mivel sokszor még az anyanyelvüket is éppen csak elsajátítják, azon is hibáznak – és persze tanulnak is belőle.

5. Minél hamarabb kezdik, annál több idejük van a tökéletesítésre

Ha belegondolunk, minél hosszabb ideje beszélünk egy nyelvet, annál jobbak leszünk benne. Azaz egy gyerek minél kisebb korban lesz kitéve egy nyelvnek és kezdi el gyakorolni azt, annál gyorsabban fejlődik benne. A korai kezdés a legfontosabb éveket adja meg a gyereknek egy második nyelv elsajátításához.

(Fotó: raisesmartkid.com)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: gyerek kétnyelvűség

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr2716611374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.07.03. 07:55:15

Uborkaszezon van? HA kifogyott az otletekbol, ez egy nagyon sovanyka poszt volt ;)

nyuszigonosz 2021.07.03. 09:25:46

Anyanyelvi akcentus? :-)

Albu 2021.07.03. 12:38:37

Kétnyelvűként nőttem fel. Sosem értettem, mi a meglepő ezen az etnikailag ennyire vegyes Köztes-Európában. : )

nyuszigonosz 2021.07.03. 13:34:45

@Albu: Na ez az, ami miatt nem tudom miért pont ez a téma van ennyire gyakran itt.
( aztán ma még egy gugli fordításban :-))))) )

Meg mindenféle népek gondolják megszakérteni ezt, ám sosem azok, akik tényleg két vagy többnyelvüen nönek fel. :-)

littke 2021.07.03. 13:45:35

Szóval ezen mi átmentünk itt Kanadában. Két fiúnk volt 2 év különbséggel. Nem sikerült, végül is nem tanultak meg magyarul.

Az első igen, de aztán tini korára már elfelejtette. A másik akit a dolog jobban érdekelne ma, akkoriban (gyerekkorában) persze nem így gondolkozott.

A kulcs az hogy a szülőknek nem szabad a domináló nyelvet, (a mi esetünkben az angolt), otthon használni és "megérteni".

Ezt mi nem voltunk képesek betartani.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.07.03. 17:06:16

Aki tenyleg sikeres es tudomanyos modszereken alapulo modszerrel akar tobbnyelvu gyerekeket nevelni, annak ajanlom ezt a videot
m.youtube.com/watch?v=OfAMbjYnNY8

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.07.03. 17:11:40

@Zsuzsi65: na, nagyon reggel van meg :)) a szoismetlesek ennek tudhatok be

Arthamyr 2021.07.03. 19:15:50

@Zsuzsi65: A stockfotó is ütős, legalább magyarul is rajta lehetne...

Vén motoros 2021.07.03. 21:40:54

Ez a többnyelvűség csak itt és most tűnik olyan furcsának meg érdekesnek. Egy - már rég halott - ismerősünk a huszas-harmincas években Romániában nőtt fel. Olyan vidéken, ahol magyarok, szászok és románok éltek együtt. Az ő elmondása szerint magyarul, németül (szászul...), románul MINDEN UTCAKÖLYÖK (!) beszélt, a közép- és nagyplgári román családokban nevelkdeő gyerekek ezen felül még franciául is. Ez négynyelvűség... ma már ott sincs így.

kobold63 2021.07.04. 13:04:43

A Londonban élő unokaöcsém magyarul beszél a gyerekeivel születésük óta, a belga felesége franciául, az oviban meg megtanultak angolul.

2021.07.04. 19:54:35

Az unokáink velünk magyarul beszélnek, a másik nagy szülőkkel finnül, a hétköznapi életben svájci nemet mellett a kötelező francia nyelven. Teljesen magától értetődően. Náluk soha nem volt probléma, a nyelveket személyhez kötik. A nagyszülők termeszetesen mindannyian beszélik a svájci nemet nyelvet, de csecsemő kortól mindig konzekvensen az anyanyelven beszéltünk velük.
Az öcsém felesége kolumbiai, a gyerekei angol spanyol nyelvűek, a nővérem férje svájci francia, a fia itt is három nyelvű. Csak korán kell kezdeni

Almandin 2021.07.04. 21:13:11

@Vén motoros: Ez nem meglepő. Ha valaki többnyelvű közegben nevelődik, többnyelvűvé válik. Pont ezért fogadtak az előkelő családok külföldi nevelőnőt a gyerekük mellé egész kis korától, mert akkor könnyen megtanulták azt a nyelvet. Sőt, személyes tapasztalatom, hogy aki kétnyelvűnek nevelődik, később újabb nyelveket is könnyebben tanul. Rokonságomban és az ismeretségi körömben is volt pár ilyen ember, hatalmas előnyben vannak másokhoz képest a nyelvtanulás terén.
Ha valaki csak 10 éves kora körül, vagy az után kezd foglalkozni idegen nyelvekkel, hacsak nincs nagy nyelvtehetsége, nehezebben tanul majd nyelveket és valószínűleg perfekt nem lesz. A kisgyerek agya valahogy fogékonyabb a nyelvtanulásra, emiatt valószínűleg sokkal könnyebben sajátít el idegen nyelveket, mint aki idősebb korában kezdi a velük való ismerkedést.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása