oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2021. június 13. 06:30,  Egy új világba csöppenve 28 komment

2021. június 13. 06:30 Határátkelő

Egy új világba csöppenve

Lassan visszatérünk (visszatérünk?) egy normálisabb élethez Európa nagy részén, így Franciaországban is, ahol a napokban ismét teljesen kinyitottak az éttermek. Abba azonban talán kevesen gondolunk bele, milyen lehet ez a világ olyasvalakinek, aki még sosem tapasztalhatta meg…

parizs_foto_pixabay_com.jpg

Például egy kétéves gyermek számára, aki jóformán a járványba, lezárásokba született bele, mindenhol maszkos emberekkel. Így történt ez az Álomidők Párizsban szerzőjének gyerekével is, akinek olyan ez az egész, mintha egy új világba csöppent volna, utcákon beszélgető emberekkel, akik arcán maszk helyett általában mosoly ül.

„Május közepén, amikor több mint fél év kihagyás után elmentünk Párizs 15. kerületében egy kávézóba, rendeltünk pár croissant-t és mellé teát, kávét. Ő csendben figyelt.

Hosszasan nézegette a mellettünk lévő asztalnál beszélgető párost, akik már rég befejezték az evést-ivást, és belemerültek a pletykálkodásba, ismerősök kibeszélésébe.

Az elmúlt egy évben főleg a parkban szocializálódott a gyerek, akivel naponta járunk sétálni, virágot szedni, a szökőkutakban halakat nézni és a tó mellett kiskacsákat és kislibákat etetni (nem baguette-tel!), elkezdte összevetni a maszk nélkül, nyugodtan beszélgető felnőttek látványát az eddigi kis élete során tapasztaltakkal. Aztán hirtelen megszólalt:

„Anya, Daddy, Baba mammam. People nem mammam, people háp-háp.”

Azaz: mi eszünk, ezek az emberek nem esznek, hanem beszélgetnek.

Micsoda döbbenet! Emberek, akik odakint ülnek és egymással beszélgetnek. Nem rohannak, nem lépnek egymástól megijedve hátrább, nem takarják el a fél arcukat. Nekünk végre minden kicsit olyan, mint régen. A kisgyerek számára pedig mily csodás ez az új világ! (...)

A pandémia előtt, amikor a nagyobb gyerek volt annyi idős, mint most a kicsi, az volt a tapasztalatom, hogy a franciák, még a nagymama-korabeli francia nők sem szeretnek gőgicsélni a gyerekeknek. Ha az utcán vagy bárhol mégis hozzájuk szóltak, az mindig olyasmi volt, hogy:

„Hát illik-e így bömbölnie egy ilyen nagylánynak?”

„Miért eszel az utcán?”

„Nem tudod azt mondani, hogy köszönöm (bocsánat, jó napot vagy kérem szépen)?”

De a legjellemzőbb általában az, hogy a gyerek a legtöbb párizsi számára általában egyszerűen láthatatlan, kivéve, ha esetleg túl hangos. Akkor viszont biztosan észreveszik.

Egyszer a metrón egy igen jól szituált hölgy mérgelődve ült el mögülünk, mert a nagyobbik, akkor hároméves lányom magában dúdolgatott. A hölgy aztán kiskosztümös konszolidált külsője ellenére szúrós szemmel kiabált át nekem az új helyéről:

„Normális körülmények között én szeretem a gyerekeket, de a magáét! Na! A magáét, azt nem szeretem! A maga gyereke dúdol, és ez elviselhetetlen!” (...)

Most azonban a kávézó teraszán azt tapasztaltam, hogy a koronavírus utáni Párizs nem ugyanolyan, mint annak előtte. Az első csinos néni ugyanis egyből visszaköszönt. Bár mentegetőzve visszafordult, hogy megjegyezze: „Ő köszönt rám!”

Volt aztán olyan, aki integetett vagy bisou-t (puszit) dobott. Egy apró virágcsokrot szorongató nénike pedig szinte megszédült a meglepettségtől, és az asztalunkban kapaszkodott meg, majd közölte, hogy a gyerek nagyon mignonne (cuki) és amicable (barátságos).

A néni, akit a lányunk a kávézó teraszára csábított, úgy döntött, hogy ha már ott van, leül a velünk szemben lévő asztalhoz. Rendelt egy eszpresszót, és amíg Catherine Deneuve-ös frizuráját igazgatta tovább „beszélgetett” a kétévesünkkel.

Kiderült, hogy a járvány alatt dédimamává avanzsált, de a kilenc hónapos toulouse-i dédunokáját majd csak most hétvégén fogja először látni. Elmondta, hogy járt már Ausztráliában tudományos konferencián, ott is, ahol a férjem született. Arról, hogy én magyar vagyok, csak az jutott eszébe, hogy a takarítónője lengyel, és hát Magyarország is egyre „keletebbre” kerül megint a térképen.

Közben kihozta a számlánkat a pincér, akit megkértem, hogy ha már így süt a nap és ilyen boldogok vagyunk, adja hozzá a néni eszpresszóját is. A néni maga is épp fizetni akart, és amikor megtudta, hogy már rendeztük a számláját, meglepődött.

Átsétált hozzánk, és remegő ujjal nagy nehezen előkotort a pénztárcájából egy kis pasztellszínű névjegykártyát, amelyet átnyújtott, és meghívott magához.”

A teljes posztot itt olvashatjátok el, nagyon ajánljuk!

Oltásmizéria Németországban

Németországban december óta még csak 3 hétig voltak nyitva az üzletek, semmit sem lehetett csinálni, ráadásul Editék lakhelye, Wolfsburg corona hot spot volt, így jóformán semmit sem lehetett csinálni. Mostanra javult a helyzet, kinyitottak az iskolák és az üzletek - az oltással viszont akadnak gondok.

oltas_foto_pixabay_com_2.jpg

„Nincs elég oltóanyag, épp ezért a kormány 3 csoportot hozott létre, egyfajta fontossági sorrendet állítottak fel, hogy ki és miért kaphatja meg az oltást. Ezekbe a csoportokba be lehetett kerülni kor, foglalkozás és betegség vagy kortörténet alapján.

Ha valaki nem tartozik semelyik csoportba, az június 7. reggeléig még csak nem is regisztrálhatott oltásra. Azóta már igen, de ez nem jelenti azt, hogy lesz oltóanyag, csupán annyit jelent, hogy helyet kap az ember a várólistán.

Nagyobbik egy meglévő betegsége miatt kapott az Egészségügyi Minisztériumból levelet, hogy ő megkaphatja az oltást. Eléggé örültünk neki. Gondolom ebből is kiderül, hogy nem vagyunk oltásellenesek.

Tehát az ember kaphat egy papírt a minisztériumból, ami alapján megkaphatja az oltást, valamint ilyen papírt lehet kapni a háziorvostól is, ha valaki a foglalkozása miatt kap oltást, azt nem tudom, hogy ahhoz milyen papír kell, de az ismerőseimnél, illetve a lányok tanárainál ez úgy ment, hogy a munkaadó foglalt időpontot a munkavállalóinak.

Ha az embernek van egy papírja arról, hogy valamelyik kockázati csoportba tartozik, akkor regisztrálhat, majd kap egy időpontot az oltóközpontba. Az oltóközpontba, mert habár durván 130 000 ember él a városban, csak egy oltóközpont van.

Egy ideje már a háziorvosok is oltanak, de a mi háziorvosunk esetében ez úgy megy, hogy a háziorvos jelentkezik azoknál, akik megkaphatják az oltást, eddig nekik is a csoportok szerinti sorrend meghatározást kellett követniük. A gyár is kialakított egy oltóközpontot, de ez eddig nem sokat számított, egy jó darabig ők sem kaptak oltóanyagot.

Nagyobbik megkapta a papírt a minisztériumból, amivel biztos, ami biztos elmentünk a háziorvoshoz, hogy adja ki ő is a papírt, mivel megjelent a hírekben, hogy nagyon sok értesítés ment ki a minisztériumból tévesen, és aki a tévesen kapott papírral felveszi az oltást, annak irgum-burgum.

Nagyobbik esetében tudtuk, hogy a papír nem tévesen érkezett, hisz a betegsége a mai napig fennáll. De biztos, ami biztos nem szerettük volna, ha a gyermeket elküldik az oltóközpontból, ezért kerestük fel a háziorvost.

Az általános zűrzavart mutatja, hogy az asszisztensnő, aki a háziorvosnál kiadja az igazolásokat, nem akarta nagyobbiknak kiállítani az igazolást, mert szerinte a 18 év alattiak nem kaphatnak oltást, ami persze nem volt igaz, mert ekkor már a 16 év felettiek kaphattak.

A Zuram kicsit határozottabban lépett fel, hogy megkaphassa a gyerek az igazolást, de hiába mutogatta a minisztériumból kapott levelet, az asszisztensnő nem hitt neki, inkább Google barátunkat hívta segítségül. Google nekünk adott igazat. Másnap mehettünk vissza az igazolásért.

A Zuram is kockázati csoportba tartozik bizonyos betegség miatt, így ő saját magának is kért igazolást, amit szintén csak nagy nehézségek árán sikerült kiharcolni.

Hozzáteszem, hogy bizonyos háziorvosok már sokkal korábban kiküldték az igazolásokat azoknak, akik valamilyen betegség okán az egyik kockázati csoportba tartoznak. Nem nevezném egységesnek az ügyintézés módját.

Az egyik ismerősünk fia azért kapott igazolást, mert kosárlabdázik, és az edzés során nem tudnak távolságot tartani, az apja pedig azért, mert másik városba kell vinni a gyereket edzésre, és ő viszi, így ő is kaphat oltást. A mi gyerekeinknek meg csak egyszerűen nem volt eddig edzés. Nem feltétlen értem, hogy ki és miért, meg hogyan.

Kisebbik nem kaphatott még ekkoriban oltást, mert ekkor még a 16 év alattiak nem kaphattak. Én sem kaphattam, mert habár van olyan, vagy inkább volt olyan betegségem ami alapján be lehetett volna sorolni valamelyik kockázati csoportba, de aztán mégsem, mivel erről a betegségemről minden papír Magyarországon van, és mióta itt lakunk egészséges vagyok, így ez nem játszik, nem kaphattam igazolást.

Tehát nekem is várnom kellett addig, amíg feloldják a kockázati besorolásokat, ami a napokban történt meg. Ettől azonban még mindig nem lesz elég oltóanyag.

Nagyobbikat és a Zuramat viszont azonnal regisztráltuk, amint megvolt az igazolás. Wolfsburgban nagyon rosszak voltak a számok, ezért a város kapott pár ezer darab Janssen oltóanyagot, hogy jobban haladjon az oltás.

A Janssent nem osztogatják olyan nagyon szívesen, egy nagyobb adagot félretettek a hajléktalanoknak, illetve olyan embereknek, akiknél feltételezhető, hogy nehezebben vennék fel a második oltást, és jobb eredményt lehet elérni az egy dózisú oltóanyaggal. Nagyobbik esetében ugye csak a Pfizer jöhetett szóba, nem mintha lehetne választani oltóanyagot, vagy időpontot, vagy helyszínt.

A Zuram is a várólistán volt, és nagyobbik is, tehát vártunk. Egyszer csak, nagyjából 2 hét után a Zuram kapott egy e-mailt, hogy másnap, ami épp egy szép vasárnap volt, jelenjen meg az oltóközpontban, mert kapni fog egy egydózisú Janssent. Meglehetősen örültünk a fejleményeknek, legalább kap oltást.

Nagyobbik is kapott e-mailt, ő nem másnap, hanem a következő hét pénteken kaphatja az első oltást a Pfizerből. Alakul ez! Egy csomó nyilatkozat, meg papír kell, amit előre ki is töltöttünk, ki is nyomtattunk, hogy a helyszínen ezzel már ne kelljen húzni az időt.

Az oltóközpontban nagyon profi a szervezés és az irányítás, többször is ellenőrzik az ember papírjait, és ha valaki nem rendelkezik egy olyan papírral, ami azt igazolja, hogy az 1-es, vagy 2-es, esetleg 3-as kockázati csoportba tartozik, akkor azt az embert elküldik, hiába van időpontja.

Ehhez a személyzetnek néhány katona is rendelkezésére áll. Mivel az emberek finoman szólva is elégedetlenek a besorolással, az oltás tempójával, valamint azzal, hogy nincs elég oltóanyag, elég sokan kértek időpontot, igazolás nélkül, hátha nem küldik el őket, de bizony elküldik.

Közben minden lehetséges platformon próbálják rávenni az embereket, hogy vegyék fel az oltást. De mégis hogy? Én nagyon szerettem volna, de nem találtam a módját, hogy mégis hogyan. Közben folyamatosan ígérgették, hogy most aztán majd úgy, de úgy beindul az oltás, vagy jövő héten, vagy utána, de leginkább sosem. (...)

Ezt követte egy olyan kijelentés, amely szintén egyértelművé tette, hogy miért nem leszek itt még nagyon sokáig beoltva. Nincs elég oltóanyag, tehát csak a második oltásokat adják be.

Valamint ami lenne első oltásra, azt félreteszik a gyerekeknek. Ekkor ugyan még nem volt engedélyezve a gyerekek oltása, de az oltóanyagot félretették. Az sem adott túl nagy reményre okot, hogy ismerősök már két hónapja várólistán vannak, van, aki több mint két hónapja, és krónikus betegen mégsem kapott még oltást.

Teljesen egyértelművé vált, hogy ha majd fel is szabadítják a sorrendet és mindenki regisztrálhat, akkor is nagyon sok ember lesz még, aki vagy az 1-es, vagy a 2-es, vagy a 3-as csoportba tartozik, valamely oknál fogva, és ők akkor is előbb jogosultak az oltásra, hiába tudok regisztrálni.

Ekkoriban már elkezdtünk utánajárni, hogy hogyan kaphatnék Magyarországon oltást, és úgy tűnt, hogy kaphatok, mivel külhoni magyarok is kaphatnak oltást, inaktív TAJ-számmal, vagy útlevéllel is. Eldöntöttük, hogy lesz, ami lesz hazamegyünk, regisztráltam.

A regisztrációmat nagyjából négy nap után fogadták el, és mentek át az adatok, hogy regisztráció után időpontot kérni is tudjak. Egy kívánságom volt, hogy olyan oltóanyagot kapjak, amit itt is elfogadnak.

A regisztráció után foglaltam is időpontot Pesten, és nem tudom, hogy szerencsés vagyok-e, vagy csak jókor próbálkoztam, vagy egyszerűen ez így megy, de azon a héten vasárnapra kaptam is reggel 8-ra egy időpontot Janssenre. Ez számomra a legideálisabb, hiszen így nem kell kétszer hazamenni, csak egyszer.

Gyorsan elkezdtük megszervezni, hogy ki vigyáz a lányokra, mivel nem tudtuk, hogy hogyan engednek át a határon, kell-e karantén, vagy sem, vagy úgy egyáltalán hogy megy ez mostanában, így a lányok itthon maradtak.

Visszafelé nem kellett semmi, mivel 72 órán belül megjárjuk az utat, de azért beregisztráltuk az utazás ki és belépő időpontját, hogy ha megállít a rendőr ne legyen gond. Nem állított meg.

Én csináltattam egy PCR-tesztet, hogy ha kérik a határon, legyen. A Zuram teljesen oltott, nem tudom, hogy elfogadják-e a nemzetközi oltási könyvet, de végül pénteken este úgy mentünk át a határon, hogy sehol senki nem kért tőlünk semmit.

Kicsit meglepő volt, hogy milyen nagy a forgalom, és hogy milyen sok külföldi konkrétan német rendszámos autó tart Magyarországra. Majdnem mint nyáron.

Vasárnap reggel meg is jelentem az oltóközpontban, ahol némi adategyeztetés után, meg is kaptam az oltásomat. Egyetlen dolog okozott fennakadást, hogy nincs magyar lakcímem, de végül ez is megoldódott.

Nem csak angol nyelvű igazolást kaptam, hanem a nemzetközi oltókönyvembe is be lett vezetve az oltás, ez azért is jó, mert az itteni háziorvosnak nem kellett beírnia az angol nyelvűből, hanem csak bemutattam az oltási könyvemet a rendelőben, és bevezették a rendszerbe, hogy megkaptam az oltást.”

Az eredeti írásért ide kattints!

Egy leírhatatlan nap története

Egy majdnem tökéletes napról írni nem kis kihívás – Janek mégis megpróbálkozott vele. Új-zélandi útjukon három ilyen nap is akadt, most az egyik első feléről olvashattok.

uj-zeland_18.jpg

„Nem tudom leírni mennyire élveztük. Nagyon. Bár ha nagyon le akarnám egyszerűsíteni, akkor: a haverokkal egyik borozásból a másikba bringáztunk, és jó volt. (...)

Renwick a Marlborough borrégió kellős közepén van, és bizony keményen a Pinot Noir fellegvára. Ez volt az ide látogatásunk egyik célpontja.

Mind Józsi, mind én rajongunk az új-zélandi Pinot Noirokért, és sokat vártunk az ide tervezett két naptól. Röviden: bejött… És mivel szerintem beváltottunk nagyon sok „karma pontot”, az élet még rápakolt pár lapáttal az élményre.

Természetesen nem úgy terveztük, hogy csak idejövünk és nekiállunk inni az első helyen, ahova el tudunk gurulni bringával, bár ez is remek program lett volna (persze az ilyen spontanitás különösen nehéz valaki olyannal, mint én, aki imád szervezni és „felkészülni” dolgokra. Ez egy hasznos/átkos szokásom, talán 70%ban pozitív eredménnyel. :) - )

A környék abszolút a borturizmusra van kiépítve, szállásokkal, bringa bérlőkkel, és nyitott pincékkel. Szinte a legtöbb borászatnál megtalálhatóak az „open cellar” helyek, ahova simán megérkezel, és beülsz kóstolni és könnyed falatokra, ha épp arra vágysz.

A szállást úgy kerestük, hogy közel legyen valami bringás kölcsönző, és igazából a számunkra fontos borászatokig akár gyalog is el tudjunk jutni. Egész hangulatos kis szállásunk volt, egy idős házaspár által menedzselt bed and breakfast, aminek megvolt az előnye és a hátránya is.

Az előny? A jakuzzi és a bárki számára elérhető profi grill. Így este megérkezve elslattyogtunk a közeli krimóba enni valamit és lerohantunk egy italboltot. A jakuzziban sikerült előmelegíteni a másnapra.

Jó, hogy senki nem dohányzik a csapatból, mert szerintem simán csak felrobbantunk volna. Megkímélek mindenkit a szőrös istentestünktől, amit itt fotóztunk… (…)

A hátrány az volt, hogy a házinéni úgy gondolta, hogy azt illik, hogy a vendégek közösen leülnek reggelizni, és jókedvűen társalognak majd egymással, kedvesen aranyosan… Nyah… három kevésbé beretvált ősember, eszméletlen másnapos arccal beesett, majd kissé morgolódva leült az asztalhoz.

Ezek után úriemberesen összevesztünk a croissant-on (HÁLISTENNEK nem értették, a házigazdák mit beszéltünk, mert bizony röpködtek a ló testrészek, meg a cserépedények…), megittuk majdnem az összes kávét, aztán a következő csapatnak kipakolt kenyér felét még bekajáltuk… Mentségünkre legyen mondva, túlélő módban voltunk mindannyian. (...)

A lightos reggeli után kigurultunk a szobából, szusszantunk egyet, és mivel idő szűkében voltunk gyorsan elautóztunk az első állomáshoz a NAUTILUSHOZ”

A történet innen folytatódik majd, aki az egész eddigi eseménysort megismerné, annak csak egyet kell kattintani.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével. 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Németország Új-Zéland Franciaország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr5316591940

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FutureFry 2021.06.13. 07:12:25

“Nincs elég oltóanyag …”

Errefelé (USA) pedig már egy ideje sajnos jó sok (még nem lejárt) oltóanyag megy a kukába, mert gyakran csak napi egy-két oltásért olvasztják ki + bontják meg a sokadagos üvegcsét (pl. a 15 adagos Modernát) ami utána csak - oltóanyagtól függően - max. 2-12 óráig használható fel, és mostanában általában már nincs elég jelentkező a többire ezen időn belül.

Hari Seldon 2 2021.06.13. 08:08:22

"Kiderült, hogy a járvány alatt dédimamává avanzsált, de a kilenc hónapos toulouse-i dédunokáját majd csak most hétvégén fogja először látni. Elmondta, hogy járt már Ausztráliában tudományos konferencián, ott is, ahol a férjem született. Arról, hogy én magyar vagyok, csak az jutott eszébe, hogy a takarítónője lengyel, és hát Magyarország is egyre „keletebbre” kerül megint a térképen."

Amikor már egy véleltlen találkozás végén kiderül, hogy egy toulouse-i dédnagymama is képben van a magyarországi folyamatokkal...

Mme Seldon 2021.06.13. 09:23:52

Mi francia viszonylatban kisvárosban élünk, de nem tapasztaltunk a felnőttek részéről undokságot/gorombaságot a gyermekeink irányába, akik 3,5 és 1 évesek voltak, mikor ide költöztünk. Többször voltunk Párizsban is, ott sem észleltük ezt.
A gyerekek felé gügyögés valóban nem jellemző, viszont inkább komolyan veszik a gyerekeket.

SzZoole 2021.06.13. 10:12:30

@FutureFry: a minap olvastam, hogy emberi hiba is történt és a kukában végezte 15 millió adag a Janssen.

www.forbes.com/sites/rachelsandler/2021/03/31/15-million-johnson--johnson-covid-19-vaccine-doses-reportedly-ruined-due-human-error-at-baltimore-plant/

Egyébként a Janssen-nek is nagyon hasonló mellékhatásai vannak mint az Astra-Zenica-nak.

www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/vaccines/different-vaccines/janssen.html

SzZoole 2021.06.13. 10:16:49

Azon gondolkodtam, hogy a patás zOrbán ilyenkor mégiscsak jó zember mert a zőmiatta migráncséletbe kényszerített hazánkfiai megkaphatják a zoltást Magyarországon……?

Csodabogár 2021.06.13. 12:06:54

Nekem komoly csalódást okoztak a németek. Azt hitttem eddig, hogy tudnak szervezni.
Ezek után el kell ismernem, bár nem szoktam dicsérni kormányunkat, hogy jól sikerült nekik a szervezés. Volt előzetes regisztráció, a háziorvos az oltóanyaggal listát is kapott, kiket kell beoltani vele. Háziorvos telefonált és megbeszélte az időpontot.
Nem tudom milyen szempontok szerint, de volt akit a körzeti oltó központba küldtek, de ott is jól és gyorsan működött a dolog. 2 héttel az oltás után kaptam kártyát. Igaz ezt kb. csak a hazai éttermekbe lehet használni, de az is egy öröm. Majd ha lesz hangverseny oda is fog kelleni. Az osztrákok semmit se néztek a vonaton, a héten. Haza fele a magyarok kérték ezt a kártyát és a személyit.

SzZoole 2021.06.13. 12:18:26

@Csodabogár: nem csak a németek, hanem az egész unió elcseszte, köszönhető a bürokratikus EU vezetőknek, csatornázós/kokszoló-orgiák helyett ezzel kellet volna foglalkozni, szerintem!

Mégha külön utakon is, de a zOrbán is jobban kezelte ezt a helyzetet, ezt nem lehet negatívumként felróni neki.

Golf2 2021.06.13. 12:22:54

@SzZoole: A legtöbb halott/népesség itt volt hála a kurmánynak 30000! Halott.

SzZoole 2021.06.13. 12:35:55

@Golf2: annak a 30 ezernek jó ha a fele halt meg a vírus miatt, szerintem…..

Muscari 2021.06.13. 12:50:11

@Csodabogár: Itt Angliaban szerintem popecul megy minden. A fiam kedden lett jogosult, hogy idopontot foglaljon, tegnap mar meg is kapta az elso oltast.
Folyamatosan csokkentik a jogosultsag korhatarat, most mar a 25+ korosztalyt oltjak.
Az oltohelyeken nagyon profin van megszervezve minden, ahogy iranyitanak, kikerdeznek stb.

Vannak ismeroseim, akik szoktak az oltopontokon dolgozni, jo kis extra bevetel ez a novereknek.

Ehhez kepest a Nemetorszagban elo, 70 folotti ismerosunk nagyon sokat vart, valamikor aprilis vegen kapta csak eg az elsot.

Amikor en kaptam az elsot, meg januarban, akkor nekem eleg sokat kellett erte utazni es varni is kellett, de azota szepen kiforrta magat a rendszer.

Csodabogár 2021.06.13. 13:49:10

A németek simán szervezetlenek voltak. Míg Berlinben már a 70-es korosztályt oltották, a szomszédos Brandenburgban a 80 éves barátnőm aki fixen használja a computert + telefon, képtelen volt egy időpontot kapni. Berlinben kérdezés nélkül elmentek a 80 évesekért és haza is vitték őket, neki magának kellett elvezetni a 60 km.-re lévő oltóponthoz.
De végül is mindegy, a lényeg, hogy lassan mindenki be lesz oltva aki akarja, aki meg nem, az nézze mire jut.

nyuszigonosz 2021.06.13. 14:10:38

@Csodabogár: " a lényeg, hogy lassan mindenki be lesz oltva aki akarja, aki meg nem, az nézze mire jut."
- na ez sajnos nem így van, hogy lassan mindenki be lesz oltva, aki akarja. Egyáltalán nem.

Persze a 60+, de föleg 70 és 80+ népek tényleg be vannak oltva, meg természetesen az otthonokban élök, az ott dolgozók, az egészségügyi dolgozók is és azok, akiknek valamilyen betegségük van.
Na meg azok, akik kijátsztva mindent, elöre tolakodtak.

Aki nem idös, nem beteg, és nem tolakodott avagy nem ismer olyan orvost, aki elörehozta az oltását ( ja persze mert ez is van) az sajnos tényleg nézheti mire jut, nézheti, hogy az idös népek szabadon utazgathatnak, nézheti azt is, hogy a betegségre magukat kibeszélö népeknek semmmi bajuk nincs, csak utazhatnékuk volt.

M. Péter 2021.06.13. 15:16:13

@Csodabogár: A németeknél az egyik baj az volt, hogy nem volt semmi rugalmasság, hanem szigorúan a terv szerint kellett csinálni a dolgokat (Ordnung muss sein). Volt olyan, hogy Paderbornban már beoltották az összes 70 év felettit (lehet, hogy 75 vagy 80 volt, a lényegen nem változtat), de nem kezdhették el a fiatalabbak oltását, amíg az egész Észak-Rajna–Vesztfáliában be nem oltották az 70 év felettieket, mert a tartományi egészségügyminisztérium ragaszkodott hozzá, hogy az egész tartományban ugyanabban a tempóban menjen az oltás.

dikusz. 2021.06.13. 15:25:49

A második posztot a "Zuram"-ig olvastam...
Ez a csudálatos szó egy szinten van nálam az "oltakozással"... grrr!!!

dikusz. 2021.06.13. 15:30:00

A harmadik posztnál igazán jótét lélek volt Janek, mégpedig emiatt:

"Megkímélek mindenkit a szőrös istentestünktől, amit itt fotóztunk…"

Jól tették...:))))

nyuszigonosz 2021.06.13. 15:43:04

@M. Péter: Rugalmasság van, legalábbis Bajorországban van- Volt. Ment is az oltás itt rendesen, persze mint írtam: idösek és a tényleg sok elöretolakodó, akiket sok esetben pont az idösek "szereztek be" mégpedig úgy, hogy: minden idös személy megadhatott kettö további személyt, aki a) ápolja, b) segíti valamiben öt. Na és megadtak ök akár 10 személyt is különbözö orvosoknál, fel sem tünt egy darabig.
Ó nem, nem azokat, akik tényleg bármiben segítik öket, hol már! Mindenféle családtagokat és azok ismeröseit.

Na és most áll az egész, új oltások nincsenek, csak másodoltások, mivel nincs oltóanyag.
Ha van, akkor jól el van rakva valamilyen "hátsó hütöbe" az orvosoknál hátha jön valami ismerös ismeröse még. :-(

Hari Seldon 2 2021.06.13. 20:17:10

@SzZoole:

Inkább úgy néz ki, hogy az elején nyomatta, majd amikor úgy látszik a többiek közelítenek, gyorsan "végeredményt hirdet":

www.napi.hu/nemzetkozi-gazdasag/koronavirus-jarvany-vakcina-franciorszag-atoltottsag.730941.html

E szerint:

"Franciaországban a felnőtt lakosság mintegy 57 százaléka kapott egy dózist, (Magyarországon a felnőtt lakosság 54,5 százalékának átoltottságáról beszélt az operatív törzs pénteken) és a beoltottak mintegy ötöde kapta már meg mindkét injekciót - idézi az MTI hírét a hvg.hu."

Hari Seldon 2 2021.06.13. 20:17:42

@SzZoole:
Az előző válasz neked ment.

Shanarey 2021.06.13. 20:57:32

@SzZoole:

Ja, de az Orosz és a kínai vakcinát, az EU országok, nem fogadják el, ezt a fideszes eu droidok is megszavazták. A kínai vakcináról pedig több ország is jelezte hogy 50% körüli a hatékonysága. Nem beszélve arról az apróságról, hogy az átoltottság egyik negatív mellékhatása, sokan ott kapták el a vírust, az első oltás alkalmával, mert az embereket nem különítették el egymástól, és tömegesen jelentek meg ott egyszerre az oltásra várva.

SzZoole 2021.06.13. 22:22:52

@Hari Seldon 2: @Shanarey: jaj de rosszindulatúak vagytok, Mo-on nem az számít ami a dolgok mögött van, hanem az ami a felszínen, a focivébét mindenhol foghíjas néző létszámmal játszák, Mo-on teltházas meccs lesz, mert a vírust a zOrbán karanténba zárta:-)))

élhetetlen 2021.06.13. 23:55:26

„Az első csinos néni ugyanis egyből visszaköszönt. Bár mentegetőzve visszafordult, hogy megjegyezze: „Ő köszönt rám!””. Ugyanez, ültem a metrón, anyuka felszáll a másfél, két éves fiúval a karján, de nem látta az arcát. Mikor feléjük néztem, a srác rám mosolygott, és cuppantott is, kaptam egy puszit. Visszagrimaszoltam, az anya érzékelte, hogy valami történik, hátra nézett, aztán magyaráztam én is, hogy nem én kezdtem.
Ugyanez a megmagyarázhatatlan szimpátia kölyök kutyával is volt. Mentem haza a boltból, jön szembe egy negyvenes nő, pórázon egy kölyök spániellel. Úgy húsz méterre voltam, mikor a kölyök leült, és csak nézett rám. A nő észrevette, hogy beakadt az utánfutó, próbálta újraindítani, semmi. Nem hátrált, nem nyüszögött, tehát nem félt. Odaértem, és oldandó a feszültséget, valami hülye szöveget löktem, hogy mi van, nem láttál még ekkora feketét (nadrág, póló)? Tehát nem hajoltam le hozzá, nem simogattam meg, elköszöntem. Pár méter után hallom, hogy mi van, most meg elmész utána? A kölyök bevette a kanyart, és elindult utánam. Megálltam, megbeszéltem vele, hogy menjen szépen a gazdival, (mégsem nyúlhatom le más kutyáját), szemrehányóan nézett rám, de megfordult és elmentek.

M. Péter 2021.06.14. 00:16:39

@SzZoole: Ha olyan jól kezelte, akkor mért Magyarországon a 2. legmagasabb a halálozási ráta a világon? (308 halott jut 100000 lakosra, ezzel szemben Németországban csak 108, Hollandiában 104, Írországban 103.)

illango pillango 2021.06.14. 17:28:19

@nyuszigonosz: Nekem a háziorvosnál az arcomba nevettek a nővérek, mondván, hogy még a 70 körülieket oltják. Az oltóközpontból se jött semmi, pedig Prio3-ban vagyok. Végül az üzemorvos oltott be. (Bajorország)
Az ápoló megadása is röhejesen zajlott. Nagymama megadta az unokáját, aki 400km-rel arrébb lakik, kutyát sem érdekelte. Kipipálták ezt is, mert a papíron az áll, hogy meg lehet adni valakit, mindenki rendszerűen járt el.

illango pillango 2021.06.14. 17:31:03

@M. Péter: Magyarországon az emberek alapból rosszabb egészségi állapotban vannak, mint nyugatabbra. Itt Németországban 70-90 évesek még vígan hegyet másznak, sportolnak, utazgatnak, otthon meg 70 körül már temetik magukat az emberek. Tisztelet a kivételnek.

M. Péter 2021.06.15. 00:56:30

@illango pillango: A keletebbre, északabbra, délebbre fekvő országokban miért vannak jobb egészségi állapotban az emberek, mint Mo.-n? Orbán 10 éve uralkodik, ennyi idő alatt igazán tehetett volna már valamit.

FutureFry 2021.06.15. 04:55:23

@Csodabogár: @M. Péter: @illango pillango: @nyuszigonosz:
Lehet jönni az USA-ba :)
Pont ma, két német turista (!), a helyi gyógyszertárba besétálva kapott oltást (mindenféle előre egyeztetés nélkül, ingyen). Igaz Pfizer-t akartak és csak Moderna volt (de ha rászánják az időt szerintem találtak volna Pfizer-t is valahol).

M. Péter 2021.06.15. 15:29:26

@FutureFry: Hogy jutottak be azok a német turisták az USA-ba? Az egész schengeni övezet, Egyesült Királyság, Írország még mindig tiltólistán van. Meg lehet csinálni, hogy az ember elmegy 2 hétre mondjuk Peruba, ahol sokkal rosszabb a helyzet, mint Németországban, de onnan nem tilos beutazni az USA-ba.

FutureFry 2021.06.15. 16:13:20

@M. Péter: Jogos, nem tudom a részleteket (azaz, hogy pl. melyik kivétel vonatkozhatott rájuk, vagy, hogy milyen országon keresztül jöttek), szóval a “lehet jönni az USA-ba az oltásért” persze túlzás.
www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/travelers/from-other-countries.html

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása