oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2021. június 04. 06:47,  Az élet Svájcban takarítóként 79 komment

2021. június 04. 06:47 Határátkelő

Az élet Svájcban takarítóként

Nyelvtudás és szakma nélkül munkát keresni külföldön nagyon finoman szólva sem a legideálisabb kezdés. Márpedig Ilona így vágott neki Svájcnak és ő azok közé tartozik, aki végül sikerrel járt. A Miből élnek a magyarok Svájcban? sorozatban szokás szerint Csilla kérdezte a tapasztalatairól.

takaritas_1.jpg

Csilla: Hogy kerültél ki Svájcba?

Ilona: Egy ismerősöm már itt élt kinn, mindig is el akartam költözni Magyarországról és szóltam neki, ha tud valami munkát, szóljon nekem. Először voltam itt egy évet takarítónőként hotelban, utána nem kaptam munkát, ezért haza kellett mennem és otthonról keresgéltem tovább.

Csilla: Hogyan lettél takarító?

Ilona: Magyarországon is ezt csináltam, mivel nem tanultam semmit, nincs szakmám, ezért evidens volt. Ez volt a legegyszerűbb.

Csilla: Hogyan vettek fel a munkakörödbe, ha nem beszéled a nyelvet?

Ilona: Mivel az ismerősöm magyar volt és a főnök is, így nem volt gond, azt mondták, hogy mivel ez csak szezonmunka egy évig, addig kisegítőként tudtam nyelv nélkül is dolgozni.

Csilla: A jelenlegi munkahelyedre hogy kerültél be?

Ilona: Egy hotelben dolgoztam korábban, de a koronavírus miatt én is elveszítettem a munkámat és kilenc hónapig munkanélküli voltam.

Folyamatosan bújtam az internetet, jelentkeztem az állásokra és egy nap szerencsém lett. A felvételi több körös volt, amihez én korábban nem voltam szokva.

Sokat kérdeztek, fontos volt nekik, hogy olyan embert vegyenek fel, aki aztán hosszútávon tud ott megmaradni, illetve később tovább is tanulhat majd. Az első körben találkoztam a közvetlen főnökömmel, utána az ő főnökével, utána pedig az idősek otthona tulajdonosával is.

Mindenki megkérdezte, hogy miért váltottam ilyen sokszor munkahelyet Svájcban, erre nagyon figyeltek.

Igazából csak azért, mert fix szerződést szerettem volna, határozatlan időtartamút és eddig órabéres szerződéseim voltak, ami nem kiszámítható, nem nyújt olyan biztonságot, mint egy határozatlan szerződés.

Nagyon sok kérdésük volt, minden válaszomat felírták és az utolsó interjún a próbanap után leellenőrizték, hogy stimmel-e minden. Végre meglett a határozatlan idejű szerződésem.

Csilla: Hogy néz ki egy napod?

Ilona: Általában 5-kor kelek, mert elég messze van a munkahelyem. Nyolckor kezdek, néha hétkor, előkészítem a takarítókocsimat, aztán megyek az emeletre. Általában pár hónapot vagyok egy emeleten, aztán mindig cserélünk a kollégáimmal. A lakók szobáit takarítjuk, a közös helyiségeket, a folyosót, stb.

Csilla: Milyen előrelépési lehetőségek vannak?

Ilona: Lehet továbbtanulni, (hauswirtschaft) olyan mintha lenne egy szakmád a takarításról.

Csilla: Milyen fizetésre számíthat egy kezdő takarító, akinek nincs tapasztalata?

Ilona: Hát leginkább a minimálbérre lehet számítani, kb. olyan 3500 CHF bruttó a fizetés.

Csilla: Milyen hatással van a koronavírus a munkádra?

Ilona: Minden héten tesztet kell csinálnunk, állandóan maszkot hordani, más ezen kívül nem változott.

A teljes beszélgetést itt nézhetitek meg.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: sorozat Svájc

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr3716581460

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2021.06.04. 08:56:55

Tök egyszerű ez a nyugati élet,semmi kell hozzá és jön havi 1 milla.

Din Serpahis 2021.06.04. 09:04:58

Hat az jon, de Svajcban ez kb az ehenhalasra eleg.

fhdgy 2021.06.04. 10:11:51

@Din Serpahis: Ha a szemüveges hölgy, akiről szó van, nem úgy néz ki, mintha az éhenhalás fenyegetné. Igaz, nem is túltáplált.

A tegnapi poszthoz is volt egy hasonló hozzászólásom, ami most úgy nézne ki, erre a posztra vonatkoztatva, hogy:

Milyen volt az élete itthon, ami után Svájcban az "éhenhalás" is jobb?

Komolyan kérdezem, hogy ha a nyugat rabszolgának néz bennünket, kihasznál, kizsákmányol, stb., akkor mégis miért van annyi magyar, aki feladja az itthoni szabad, boldog életét és elmegy kizsigereltetni magát azokhoz a rohadt, mocskos kapitalistákhoz?

Erre egy történet:

Az amerikai munkást felébreszti a bejárónője, megeszi az elkészített két tojásos ham and eggs-ét, beül a Fordjába és elmegy kizsákmányoltatni magát.

A német munkást felébreszti a vekker, megcsinálja magának a reggelijét két tojásból és szalonnából, beül a mercijébe és elmegy kizsákmányoltatni magát.

A szovjet munkást felébreszti a kakaskukorékolás, helyreigazítja a két tojását, felül a biciklijére és elmegy uralkodni.

fhdgy 2021.06.04. 11:12:09

@tanato: Kérlek, ha van időd, nézz bele a a tegnapi poszthoz tartozó kommentjeimbe.

Kérem a véleményedet, hogy tényleg annyira hülye vagyok-e!

Buchhalter 2021.06.04. 11:45:37

@Golf2: Bruttó 3500 CHF! Az nettó 2500 CHF! 800 000 Ft,de ott abból nem mész sokra. Egy luk bérlése rezsivel simán van 1000 CHF. Miért nem próbálod meg magad kint? Online elvtárs is állandóan beszólt itt mindenkinek. Amióta kint van Angliában kussol.Vajon miért ...?

Golf2 2021.06.04. 11:57:49

@Buchhalter: De ki szólt be most? Fenntartom hogy jól tette hogy kiment és a pénz is elég. Nem kell mindig kaviár. Én meg nem a pénzért mennék ki.

Buchhalter 2021.06.04. 12:13:07

@Golf2: Rendben, de az összeg kint nem sokat ér,de még mindig jobban elboldogul, mint idehaza. Való igaz, sok ismerősöm a kiszámíthatóság és a nyugisabb munkakörülmények miatt marad.Illetve sok helyen jobb az eü ellátás és a szociális háló is. Magyarországnak még lenne hová fejlődni.

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2021.06.04. 12:19:25

@Buchhalter:

Eddig az volt a vaker hogy takarítani mosogatni mekizni is megéri kimenni Nyugatra, mert itthon csak nyomorgás van munkából.

Most akkor mi van? Mégse olyan jó a nyugati low lvl job?

Golf2 2021.06.04. 12:24:15

@Buchhalter: Agyarországnak még lenne hová fejlődni...Én azzal is kieggyeznék ha nem csúsznánk le jobban napról napra.

tanato 2021.06.04. 13:39:14

@fhdgy: Köszi azokat még tényleg nem olvastam,de igérem bepótolom.

Buchhalter 2021.06.04. 13:45:59

@Golf2: Ebben is igazad van. Érdekes következményei lesznek,ha hosszabb távon nem rendezik a MÁV,Volán, BKV,Posta és önkormányzati dolgozók béreit, elindul egy elvándorlás. És akkor még nem beszéltünk a műszaki állapot fenntartásáról. Például a Héveket és a pályákat állandóan foldozgatják. Az oktatás szétverése az meg szintén "jó" ötlet volt.

Csodabogár 2021.06.04. 13:53:52

@Buchhalter: Takarítani itthon is lehet. Kiválaszthatja magának a neki szimpatikus családokat és csak oda jár. Ha jól dolgozik, maximálisan meg van becsülve és ha egy milliót nem is keres, jól elvan a jövedelméből.
Kinti takarítónőm is jól elvolt, de ő naponta 3 helyre rohant és cudar sokat dolgozott a hazaihoz képest. Ő egyébként spanyol volt.

SzZoole 2021.06.04. 14:13:31

Magyarország újra beleszart az unió levesébe, csupáncsak a Kína iránti szeretetből, így tovább…..

apple.news/AKpDdSvgpRkShYnoAU5LDlQ

fhdgy 2021.06.04. 14:29:10

@Csodabogár: Lehet, hogy vannak helyek, ahol valaki megválaszthatja, hogy kinél takarít, kinél nem, de szerintem többségben vannak azok a helyek, ahol ez szóba se kerülhet.

Olvastam, hogy vannak olyan települések is Mo.-on, ahol a postás, polgi, pedagóguson kívül mindenki munkanélküli. Egy ilyen településen ki tud fizetni a takarításért?

A falumban ennél sokkal jobb a helyzet, de nem annyira, hogy pár családnál több legyen, aki takarításért fizetne.

A környékemről, még a covid előtt, elején, sokan jártak ki Ausztriába, hétvégeken takarítani. Még többen csak szerettek volna. Péntek du. munkaidő után indulás, vasárnap késő este estek haza. Volt társáság, akik innét 400-500 km.-re mentek.

Ha itt tudtak volna takarítani, akkor miért mentek olyan messzire? Jó, a takarítási órabér jobb volt, mint itthon lett volna, de az utazási időt is beszámolom, akkor már nem biztos, hogy hű de jó volt.

tanato 2021.06.04. 14:30:38

@fhdgy: Nem vagy hülye,a tegnapi kommentek végén válaszoltam neked és pozitívan.

tanato 2021.06.04. 14:42:52

@Csodabogár: AZért nagyon nem mindegy hogy valaki cégnél vagy magánlakásban takarít.AZ utóbbinak MO.-on nincsen hagyománya,így azt még munkanélküliek sem szívesen csinálják,és fogadóoldalon sincs hagyománya a kommunista örökség miatt így azok is maguk takarítanak általában akik megengedhetnék maguknak a takarítónőt.Te kivétel vagy mert olyan államból jöttél ahol ennek van szokása.A kinti viszonyokra viszont jellemző hogy azért ott is a szegényebb államok asszonyai lányai járnak a gazdagabb államok családjaihoz házimunkát végezni./Lásd mennyi USA politikusfeleség bukott le illegális mexikói házvezetőnők miatt/

fhdgy 2021.06.04. 14:44:56

@tanato: Olvastam. Igazságos voltál vagy csak udvarias?

tanato 2021.06.04. 14:48:56

@fhdgy: EZ vonatkozik a magyar-burgenlandi viszonylatra is természetesen.Mint tudjuk a magad asszonyom ha szolgád nincs/avagy ha van szolgád csináltasd meg vele,de ezt már én teszem hozzá/ mondás is már vagy több ezer éves.

tanato 2021.06.04. 14:59:53

@fhdgy: Abszolúte az igazat írtam.MInt már régebben is írtam mindig érdekelt a töri.A B tervem ha nem vesznek fel az orvosira,a történelem -földrajz szak volt.AKkor ilyen szakot Debrecenben indítottak,igen jó színvonalú volt,ment oda egy gimis osztálytársam,tőle tudom.

Buchhalter 2021.06.04. 15:15:17

@Csodabogár: Sokan vidékről dobbantnak külföldre( borsodi,nógrádi kisvárosok,falvak) Ott nem igazán találna takarítói munkát tiszte bérért.

Csodabogár 2021.06.04. 17:50:59

@tanato: Ne hidd, ott se volt jellemző a takarítónő, csak ugye én itthon nőttem fel, még a kommunizmus előtti időben.:-)

Spanyol takarítónőmnek, mielőtt végleg haza ment, volt otthon egy bérháza + egy családi háza. Persze férje is volt, aki szintén szorgosan dolgozott az építőiparban. A gyereket otthon a nagymama nevelte. Azért ment haza, mert a gyerek nőtt, a nagymama öregedett, szóval szükség volt őrá otthon. A férje még maradt. Embertelenűl hajtották magukat, mert volt egy céljuk.

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2021.06.04. 19:06:20

@Din Serpahis:

ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Comparative_price_levels_of_consumer_goods_and_services

Ezek szerint az átlagos árszínvonal a magyar 2,5 X-ese.
2500 frank nettóval számolva, az olyan mintha itthon 1000 frank nettót keresnél.
Nos, alkalmazottként, takarítóként ez nem reális.

Szóval az azért látszik hogy a fizetés vásárlóereje sokkal jobb kinn. De hát sokkal gazdagabb ország, annyira nem meglepetés ez.

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2021.06.04. 19:06:41

@Buchhalter:

Borsodi faluban élek jelenleg, nettó 170 ezret keresek 8 óra könnyű fizikai munkával, saját házzal.
Nos, van egy sejtésem hogy nekem nem érné már meg így kimenni bármelyik nyugati országba albérletezni meg mosogatni...

Montroyal 2021.06.04. 19:19:15

masképpen errol a munkarol .. a nejem amioa kijott Canadaba takarit mos vasal ..csaladoknal ... itt o valasztja meg hova megy es hoa nem ( sok helyet visszautasitott kifordult a lakasbol ) most 5 napja van ( soha nem dolgozna hetvegeken mint sok allasban kellene) 2 nap egy helyen es 2x 1-1 hely es egy fél nap .... az egesz napja 4-5 ora .... a varos legdragab villanegyedeben 4 szomszed csalad .. jol fizetik ( amennyit kér ) es csaldtagkent kezelik fiatal professionelek ..kicsit mas.. a nejem semmilyen kotott munkahelyre nem menne el itt sajat ritmusaban dolgozik es a villak super ujak tisztak ..

Golf2 2021.06.04. 19:42:51

@Montroyal: Lehet hogy ő volt az egyetlen takarító-utas a világkörüli luxushajóutakon? Nem jellemző.

tanato 2021.06.04. 19:47:34

@Csodabogár: Köszi az infót!
De azért azt csak fenntartom,hogy a takarítónő egy szegényebb déli államból jött.Itthon ez nincs,szegényebb államból való takarítónő/egyelőre/.Ha lesz hatalomváltás és megszűnik az idegenellenesség ,lesznek szegényebb állambeli házvezetőnők ,au.pairek,babysitterek vagy mondjuk akárminek, a tehetős magyar családoknál.Sztem. főleg ázsiaiak.

tanato 2021.06.04. 19:49:26

@Montroyal: Igen oké,de az alapállás,akkor is második világbéli alkalmazott,s egy szupergazdag állam tehetős háztartásaiban.

SzZoole 2021.06.04. 19:54:43

@Horthy Miklós cselédje: te Bazsi, abból a 170 ezerből hányszor tudsz bebasszintani egy honapban?

Montroyal 2021.06.04. 20:12:06

@Golf2: igen akikkel utaztun olyanféléknek takarit ..... csak ok minden évbn ott vannak a vilagkoruli uton .. mi csak 2x eddig ... de most ugyis leallt ..

Golf2 2021.06.04. 20:15:52

@Montroyal: Már megérte dobbantani,itthon csak a Dunán ringatózhatnál.

Golf2 2021.06.04. 20:18:59

@Montroyal: Már megérte dobbantani,itthon lehet hogy csak a Dunán ringatóznál.

nyuszigonosz 2021.06.04. 20:19:23

@Horthy Miklós cselédje:

Azthiszem nincs saját házad, Hinta, szüleid háza az.
De legalább dolgozol: Ausztriában szocisegélyen lógtál, fizették a lakást a hátsó feled alatt, meg még pénzt is kaptál, de mégsem vitted semmire, nem kerestél melót, kidobtak.

Aztán polgár akartál lenni ha már ugye újra Magyarországon voltál, de legalább egyetemista, ami pár napra lettél is, de kibuktál onnan is meg minden melóból is a fövárosban, a bérelt sobából is ott, hát haza kullogtál és nem maradt más hátra, mégis elmentél dolgozni.

Hát Hinta, úgy tünik a láncot a rozsda ette meg a fadarab meg elkorhadt.

Almandin 2021.06.05. 21:29:36

@tanato: Magánlakásban se feltétlenül csak hagyományos bentlakó cseléd takaríthat. Amúgy Magyarországon is van, aki takaríttat, ha nem is mindig, de időnként. Munkanélküliek is sokan szívesen vállalják, ha épp nincs jobb lehetőség, hogy kitakarítanak valakinél. De jobb módú családoknál van bejárónő is. Lehet amúgy takarító céget is hívni, pláne, ha csak évente egy-két nagytakarítást rendel valaki. Vannak olyan méretű házak-lakások, hogy valaki nem szívesen tölti a fél életét a takarításával. Egy másik műfaj az idős, és/vagy beteg ember, aki a takarítást segítés címén kapja, gondozással egybekötve.
A kommunista örökség az agyakban az valóban ott van, mivel sokan lenézik azt a nőt, aki nem minden házimunkát maga csinál, pedig 1945 előtt természetes volt, hogy egy úrinőnek van személyzete. Más kérdés, hogy a bentlakó cselédséget én se sírom vissza, az a cselédeknek se volt jó, de az uraknak se, mert kb. megszűnt a privát szférájuk. Amúgy csak szólok, hogy magyar családok is tartanak, főleg feketén cselédet ma is, ha nem is túl széles ez a réteg. De a bejárónő ma is már sok helyen természetes. Ehhez úgy érdemes hozzáállni, mint egy szolgáltatáshoz, ami munkahelyeket teremt, mert ha nem mindenki főz otthon naponta, vagy nem mindig maga takarítja a lakását, akkor piaci keresletet teremt. Ő időt és energiát spórol, más meg pénzt keres és munkát talál. Gondoljunk bele, mi lenne, ha mint régen, mindenki otthon sütné a kenyeret, maga varrná a ruháit, stb. Sokkal több munkanélküli lenne, mert kisebb lenne a kereslet. Nem véletlen, hogy a járvány alatt sok étterem csődbe ment, mert az emberek rákényszerültek az otthon evésre.

2021.06.05. 23:07:55

@Buchhalter: a levonás mértéke nem tesz ki ezer frankot, maximum ötszázat. Persze 3500 frank bruttó nem egetverő de pl. az eladoknal is kb ez az arany. En elég sokáig a közszolgálati dolgozok szakszervezeteben voltam aktív rá látással a fizetesekre. De erről csodabogár is tudna mesélni. Az elmúlt negyven év alatt a bérek nem követtek a hétköznapi élet drágulását. Igaz régen minden vállalkozás megelégedett hat százalék haszonnal és nem kellett húsz harminc százalék. Most ki helyezünk minden gyártást vagy optimaljuk a kiadásokat, azaz olcsó munkaerőt alkalmazunk. A nagy bevandorlasnak tiszta anyagi okai vannak, ezért kell minden évben a gazdaságnak 150 ezer új munkavállaló olcsó bérrel, hogy a profit jo nagy legyen. Kapzsi lett mindenki.

2021.06.05. 23:08:17

@Buchhalter: most hogy nyugdíjasok lettünk, felvetődött hogyan tovább. Az egyik lehetőség Magyarország ahol ingatlannal is rendelkezünk Budán, emiatt csak rezsi költséggel kellene számolni. Pozitív hozadék lenne meg nyugdijunk vásárlóértéke.
A másik lehetőség maradni itt. A nyugdijunk negyven év után akkora hogy gondtalanul megszorítás nélkül élhetünk. Pozitív a nyugodt és kiegyensúlyozott körülmények, az egészségügy színvonala. Érzelmi oldalon pedig gyerekeink és unokáink közelsége, Ezek után egyértelmű hogy maradunk. Itt több évet éltem le mint otthon, mondhatnám úgy is, hogy itt szocializálódott ember vagyok.

Örömhernyó 2021.06.06. 00:51:33

@tanato: Magyarországon nincs idegenellenesség az ázsiaiakkal szemben, sőt, valami miatt pozitív előítéletekkel vannak az emberek az ázsiaiak iránt, azt hiszik mind dolgos, szorgalmas. Ezt Ázsiában élve, több száz ázsiai háztartásban járva, ázsiai nővel és családjával élve cáfolni tudom.
Magyarországon is vannak filippínó cselédek, ha nem is sok. Csak Magyarországon a jövedelmi viszonyok és a foglalkoztatást terhelő adók olyan magasak, hogy nem sokan tudják megengedni a cseléd tartását. Ismertem magyar ügyvédet, fogorvost is, akik maguk takarítják az irodájukat, rendelőjüket. Ez nyugaton elő nem fordulhatna.
Ráadásul akik Magyarországra mehetnének takarítani, azok ugyanannyi erővel mehetnek Ausztriába is. Akkor miért is ragadnának Magyarországon negyedannyi pénzért, egy olyan nyelvet beszélő országban, ahol a helyieknek se épp kolbászból van a kerítés.
A Gyurcsány-érában se tolongtak a külföldi cselédek, nem tudom mi változna azzal, ha Orbánékat kiszavaznák az emberek a hatalomból. Sőt, szerintem pont a NER-csókosok azok, akik simán tartanának maguknak külföldi cselédet. De ha már cseléd, otthoni idősápoló személyzetről van szó, akkor Magyarországon alapvetően az "erdélyi asszony" vagy valami "ukrán" volt a jellemző a 90-es években. Olcsó volt, valamennyire beszélte a magyar nyelvet, bár azok is elhúztak az első adandó alkalommal Németországba. Magyarország alapvetően egy olcsó munkaerőt kibocsátó ország, van annyi szegény ember helyben is, hogy ezeket a munkákat ellássák.
Oroszországban szerintem nagyobb az idegengyűlölet, mint Magyarországon, de teljesen normális, hogy azeri, örmény, üzbég, tadzsik bejárónő, gyerekfelvigyázó van a tehetősebb családoknál.

@Din Serpahis: A posztban szereplő nőnek SEMMILYEN végzettsége nincs, semmilyen nyelven nem beszél. Ehhez képest kellene nézni a helyzetét.

Svájcban az a pénz semmire nem elég, de ő nem is svájci életet akar élni, hanem magyar viszonyok közt akar majd boldogulni belőle (mindent magyar viszonyokhoz mér, sose lesz svájci ingatlana stb.). A másik opció egy gyári segédmunkás állás Magyarországon, ha nagy szerencséje van.
Én is ismertem olyan embereket Magyarországon, akik el se akartak hinni, hogy ugyanazért a minimálbéres munkáért, amit Magyararországon végeztek, Németországban ötszörannyit kaphatnának. Iskolázatlan, tanulatlan emberek, akik faluról felkerültek egy magyar megyeszékhelyre és az volt nekik a nagy lépés az életükben.

kárárámaispj 2021.06.06. 09:56:48

@Montroyal: Well, your nej, igazán überkóóól. Really.
Egy takarító bizony válogathat, és tényleg őt irigyli minden yuppie.

kárárámaispj 2021.06.06. 09:57:06

@Örömhernyó:
"Svájcban az a pénz semmire nem elég, de ő nem is svájci életet akar élni, hanem magyar viszonyok közt akar majd boldogulni belőle (mindent magyar viszonyokhoz mér, sose lesz svájci ingatlana stb.). "
Tehát azt állítod, hogy a svájci élet más, mint a magyar? A svájciak nem házban laknak, és nem kenyeret esznek?

"A másik opció egy gyári segédmunkás állás Magyarországon, ha nagy szerencséje van."
Miért kell olyan nagy szerencse a segédmunkási/takarítói álláshoz Magyarországon? Konkrétan ezer hirdetés keres ilyen embereket.

"Én is ismertem olyan embereket Magyarországon, akik el se akartak hinni, hogy ugyanazért a minimálbéres munkáért, amit Magyararországon végeztek, Németországban ötszörannyit kaphatnának. "
Meg azt sem, hogy Németországban ötször annyit fizetnének mindenért, amire csak szükségük van. És nee, ne gyere az iphone árával. Beszéljünk arról, hogy mennyibe kerül németben bármilyen szolgáltatás, aminek a szolgáltatója ötször annyit keres, mint aki itt szolgáltat.

AlexAston 2021.06.06. 09:57:29

3 órával munkakezdés előtt kelni, es még gyerek sincs. Ez lenne a sikersztroi....?
Nem tett semmit az életben (minimális tanulás), de elvárások azok vannak. Ilyenek nem is baj, ha elmennek az országból.

Örömhernyó 2021.06.06. 15:45:41

@kárárámaispj: Németország nem ötször drágább Magyarországnál, még csak a legdrágább EU-s országok közt sincs, Ausztria is drágább nála. Összességében ha valaki teljes állásban dolgozik azonos munkakörben Németországban és Magyarországon, akkor a német élete nem kicsit jobb lesz, ezzel kár lenne vitatkozni.
Hogy hány hirdetést felejtenek fenn az karrier oldalakon, az egy érdekes kérdés.
Magyarországon gyári munka mondjuk valahol van, vidéken már az se nagyon, de vidéken ki is használják, hogy X cég gyára az egyetlen munkaadó helyben, ennek megfelelően kutyába veszik a munkást. Magánháznál takarítói állás eleve ismerősön keresztül van betöltve, bizalmi viszonyt feltételez, nem engednek be akárkit a házba a magyar emberek.
Svájci élet annyiban más, hogy ott ilyen minimálbéres melós nem vesz házat. De vesz majd Magyarországon, mint a legtöbb hasonló minimálbér környékén beragadt melósnak, ennek a hölgynek se az a célja, hogy svájci szinten éljen jól, hanem hogy magyar szinten éljen majd jólétben.

@AlexAston: Fiatal, nincs családja, ezért nem érzi, hogy naponta több órát kidob az életéből. Van egy olyan tippek, hogy Magyarországon nem menne bele ilyen feltételekkel a munkába. Más munka nincs, az alternatíva az lenne, hogy visszamegy Magyarországra, ahol semmi esélye elhelyezkedni (nincs semmi végzettsége). Ha ilyen paraméterekkel indul, akkor hajlandó a svájci minimálbérért hajnalban kelni.

Almandin 2021.06.06. 15:47:06

@Örömhernyó: Az az ügyvéd meg fogorvos, aki maga takarítja az irodáját, vagy rendelőjét, az vagy egy munkaalkoholista, vagy egy smucig ember. Amúgy nem feltétlenül "cseléd" az, aki ilyen munkát vállal, takarító cégek is léteznek. Másrészt neked be van akadva, hogy a takarító csak külföldi lehet. Pedig nem.
Azt pedig nem tudom honnan veszed, hogy Magyarországon nem nézik le az ázsiaiakat. Nem mindenki, de sokan igen. Van egy sztereotípia, miszerint koszosak és igénytelenek, az összes kínai étkezde piszkos, romlott ételeket kínál, stb. Volt olyan ismerősöm, aki meg akart győzni, hogy azért ne egyek kínai étkezdében, mert ott kutyahúst tálalnak fel, stb.

tanato 2021.06.06. 20:19:05

@Almandin: Persze hogy van Mo.-on is bejárónő,csak viszonylag szűk réteg részére,bentlakós cseléd az viszont kuriózum,az tényleg csak a FŐváros nagyon gazdag elitjében van.De igazat adok,a bejárónő és "bentlakó cseléd" tartása tényleg munkahelyeket teremt,és ahol sok a szegény tanulatlan nő és segélyezés sincsen,akár a családja "életét" ismegmentheti ha akár a saját hazájában pl.Brazília/Ott utánaolvastam 6 milla bentlakó cseléd dolgozik/akik másból nem tudnák fenntartani magukat,akár más államban/Lásd pl. filippina nők külföldi munkavállalása cselédként gazdag arab államokbabn vagy SZingapúrban és HOng-Kongban/.
SzóvaL EBBEN IGAZAT adok ilyen szempontból pozitív a dolog, a negatív rész hogy kizsákmányolják,megalázzak,halálra dolgoztatják őket akár saját hazájukban akár külföldön.

tanato 2021.06.06. 20:29:51

@Örömhernyó: Köszi az infót,te tudod jobban az ázyiai viszonyokat én csak a netről olvasva.Sztem éppen a NER lovagok tartanak filippina cselédlányokat,más nem.De szerintem ez az évek múlásával változni fog,egyre "lentebbi középső osztálybeli" magyar családok is fognak x év múlva.Ezt az egyre nagyobb lakásméretek és a dolgozó feleségek nagy aránya is indokolni fogja.Magyar nőt tényleg nem szívesen vennének fel,mégha nem is volna kommunista örökség.Ennek itt nincs hagyománya,mivel a legszegényebb családok is kapnak segélyeket különféle címeken.
Az viszont tényleg érdekes amit írsz,hogy a" legvadabb" egykorim kommunista államban Oroszországban a tehetősebb családok posztszovjet muzulmán "bentlakós" cselédeket alkalmaznak"Bár magam Oroszországban nem jártam de olvastam erről írásokat a neten hogy ez ott természetes és nem szólják meg ezen "cselédtartó" feleségeket.Itthon nagyon megszólnák őket.
Nem tudom ilyen szempontból a másik vad KOmm államban Kínában mi a helyzet?Vannak bentlakós cselédek és milyen arányban?

tanato 2021.06.06. 20:33:44

@Örömhernyó: Persze hogy nincsenek ellenérzések a MO.-on lakó ázsiaiakkal szemben.Igen egyszreű oka van.Összehasonlítják őket az "öshonos" magyar cigányokkal .És az itt élő pl. kínaiak éltmódját a romákéval.Ezt nagyon sok embertől hallottam,bár inkább kínaiak volnának többen.

somlobodog 2021.06.06. 20:56:23

@tanato: "AZ utóbbinak MO.-on nincsen hagyománya,így azt még munkanélküliek sem szívesen csinálják,és fogadóoldalon sincs hagyománya a kommunista örökség miatt így azok is maguk takarítanak általában akik megengedhetnék maguknak a takarítónőt."

Ne haragudj de ez nettó okorseg. Lehet falun így van de nekem tizen x éve a baráti köröm 90%a alkalmaz takaritonot. Magyarországon. Én is kB 27-28 éves korom óta mikor már kerestem eleget ahhoz hogy a szabadidombem ne a saját rabszolgam legyek. Akinek belefer az nem takarít hacsak nem öreg és valami hülye szokása van vagy egyszerűen szarevo. Ahogy kocsit se mosok és nem locsolok.

tanato 2021.06.06. 21:55:46

@somlobodog: Ezmár a jövő zenéje.

Almandin 2021.06.06. 22:55:20

@somlobodog: Valószínűleg más körökben mozogtok. Én úgy vagyok vele, hogy a lakásomat csak akkor takaríttatom szakemberrel, ha pl. magasak az ablakok és nehéz megmosni őket, vagy festés után kell takarítani. Ha időnként bejárónőt hívnék, csak úgy dolgozhatna, hogy a sarkában vagyok, mivel eleve irritálna, hogy egy idegen matat a holmijaim közt, másrészt sok a tolvaj.
Egy bizonyos ingatlanméret felett szükségessé válik, hogy az ember segítséget kérjen, különben vagy megeszi a házat a kosz, vagy az összes szabadideje rámegy az embernek a takarításra. Azt viszont semmiképpen se tudnám elképzelni, hogy valaki beköltözzön. Engem két dolog zavarna: egyrészt megszűnne a magánéletem, mert folyton ott lenne egy idegen a házban, másrészt én úgy érezném, hogy kizsákmányolom az illetőt (ami igaz is lenne). A bentlakó cselédséggel az a probléma, hogy a cselédnek se lesz magánélete, gyakran szinte nulla a szabadideje, az élettere meg kicsi, gyakran problémás lehet az internethasználat, de még az is, hogy mit és mennyit ehet. Alig különbözik az az élet egy rabszolgáétól.
Magyarországon egyébként a gazdag rétegnél ha nem is nagy számban, de erdélyi magyar szolgálók dolgoznak, akár bentlakással is. De ami a nagyobb probléma, hogy az idősgondozás is gyakran olyasmibe torkollik, mint a bentlakó cselédtartás. Egész Európában létezik ez a jelenség, valaki bentlakásos gondozást vállal, és rálőcsölik nem ritkán az egész háztartást. Mivel ez nagyrészt a fekete szektorban zajlik, sok a visszaélés. Főleg kelet-európaiak mennek nyugati országokba, de a fentebb említett "erdélyinéni-jelenség" a jobb módú magyar családoknál is jelen van. Amúgy Románia az egyik legnagyobb kibocsátó országa a gondozóknak. A magyarok főleg Magyarországra, Ausztriába, Németországba mennek, a románok főleg Olaszországba, ennek nyelvi okai vannak. Megdöbbentő, de nem ritkán középosztályi hátterű emberek vállalnak ilyen munkát, ez hasonló az Angliában mosogató magyar diplomások helyzetéhez. Filippínó cselédek nálunk nemigen lesznek, mert Kelet-Európából is van elég utánpótlás. De ne gondolja senki, hogy a magyar gazdagoknál nem sikk a cseléd, csak az hiszi ezt, aki nem mozog ilyen körökben. Bentlakó kertészről is olvastam, az agárdi, a gyereküket halálra éheztető családnál. Ott a telek végében egy kis házban velük élt a kertészük is, akit szintén agymostak és aki nem csinált semmit a gyerek érdekében.

Almandin 2021.06.06. 23:36:25

Ez is érdekes írás:
wmn.hu/wmn-life/47793-kerem-en-nem-gyilkoltam-meg-senkit--winkler-nora-paros-interjuja-fiala-borcsaval-es-nemeth-gaborral
Ez jól bemutatja, milyen ma a bentlakó cselédtartás Európában. A legelképesztőbb az, amikor a törökszentmiklósi jómódú fiatalok vágyálma, hogy au-pairnek menjenek Nyugatra. Miközben gyakran az au-pair is olyan, mint egy hagyományos cseléd. Ez sokat elárul az országok helyzetéről is.

Örömhernyó 2021.06.07. 06:56:20

@Almandin: Az ázsiai konyhai higiénia messze alulmúlja mondjuk az amerikai szintet. Mindkettőről személyes tapasztalatom van. Itt Ázsiában rengeteg konyhában fordultam meg, volt, ahonnan kifordultam, mert annyira koszos volt. Volt vidéki "étterem", ahol a mellettem lévő asztalon egy kutyaforma állat volt megnyúzva kiterítve. A lábfejek és a fej levágva... Nyilván nem kutya volt, hanem bárány, hisz az volt az étterem specialitása (tél volt, rizsboros birkalevest ettünk), de méretre pont olyan volt, mint egy kutya.

A párom szülei korábban éttermet üzemeltettek a házuk földszintjén. Olyan szagok szálltak fel a ház felső szintjeire, hogy azt hittem elhányom magam. Az erjesztett szójabab pép, olajban sülő tintahal, zsíron pirított fokhagyma és birkahús illata nem egy jó kombináció. Patkány is volt, naponta fogtak 1-2-t egy pici étteremben. Egyszerűen itt ilyen az élet. De az ételek nagyon finomak voltak, a zöldségeket sokkal gondosabban mosták, mint Magyarországon, minden alapanyag friss volt.
Egy magyarországi kínai kifőzdében én már nem ennék, mert azokban nem igazi szakácsok főznek, az ételek kritikán aluli minőségűek (eleve nem igazi kínai ételeket főznek), tényleg lejárt szavatosságú alapanyagokból dolgoznak, nem véletlen, hogy minden ellenőrzés talál mulasztást.
Összegezve: Ázsiában a körülmények, zsúfoltság miatt szörnyűek a konyhai állapotok, de van esély arra, hogy jót egyél. Magyarországon sajnos a horror körülmények mellett az étel se igazán jó ázsiai kifőzdékben.

A pozitív előítéletek pedig még mindig élnek a magyarok fejében az ázsiaiakkal szemben, amiknek amúgy nem sok alapja van. De erről oldalakat írhatnék.
Csak egy példa: egy idős rokonom, aki antiszemita, imádja a kínaiakat, japánokat, az arabokat nem csípi. És az a vicc, hogy mindegyik csoporttal személyes élményei vannak. Például (testvéri szocialista országból érkező) arab diákokat tanított egyetemen még a rendszerváltás előtt. A magyar ember alapvetően pozitívan viszonyul a kelet-ázsiaiakhoz, még ha bizonyos területeken vannak is fenntartásai velük kapcsolatban (konyhai higiénia), de ez utóbbi az összképet nem befolyásolja.

Örömhernyó 2021.06.07. 06:56:28

@Almandin: Vidéken egy jogász, aki szakvizsga után megnyitja egyéni ügyvédként a praxisát, nem engedhet meg magának még asszisztenst se, nemhogy takarítót. De takarítani sincs mit, hisz egy helyiség az egész iroda.

tanato 2021.06.07. 07:02:35

@Almandin: JÓl mondod,mivel itthon ez nem szokás,akik ilyen munkát vállalnak azok egy része bizony tolvaj szeretne lenni,nem bentlakásos cseléd,vagy bejáró házvezetőnő,a tolvajlás rövidebb idő alatt nagyonb hasznot biztosít.Viszont az ingatlabnméretek egy bizonyos vagyonréteg felett a MO:-átlaghoz képest tényleg irreálisan nagyok,ot szükség van/lesz külsős segítségre.
De mondom ez még a jövő zenéje,szépen fokozatosan ahogy a Kádárkori reflexek kihalnalak,be fog jönni akár ázsiaiak akár akár európa keletei feléből érekezettek személyében.Én hosszabb távon az előbbire tippelek.

tanato 2021.06.07. 07:10:00

@Örömhernyó: Hál IStennek nekem az arab diákokkal nincsenek rossz tapasztalataim,igaz én nem tanítottam őket hanem egy szobában éltem velül vag 6 évig.Egy tanár meglátásai mindig mások mint a diáktársaké.A kelet ázsiaiak megítélése pedig a cigányokkal való ősszevetésen alapul./Nem segélyért kuncsorognak,dolgoznak,nem sárgállnak tőlük a börtönök,a magyar iskolákból nem jönnek ki analfabétámn,a lányok nem szülnek már 18 évesen 3 gyereket stb,nemm kell félmi tőlük.És mivel itthon nincsenek csak cigányok és kínaiak,vietnamiak országszerte,persze hogy viszonyítanak amiből a k-ázsiaiak jönnek ki győztesen.

tanato 2021.06.07. 07:26:32

Almandin:Az au-őairkedés akkor volt divatban amikor még nem volt szabad munkavállalás.Amint bejött az egykori au.pairek rögtön legális munkát vállaltak,főleg a vendéglátásban éppen az az au-pair félcseléd mivolta miatt.

Buchhalter 2021.06.07. 08:23:26

@kárárámaispj: látom itt is osztod a Fidesz agitropot. De minek? már ezerszer leírtuk: ha annyira jó Magyarországon és annyira szar nyugaton, akkor miért van kint jelenleg is 5-600 ezer magyar? Tavaly csak Angliában több mint 4000 magyar váltott brit állampolgárságra. Ők is hülyék szerinted? Szerintem nincs összehasonlítási alapod. Miért nem mész ki egy évre külföldre dolgozni? Lehet megváltozni a világról alkotott összképed.

midnight coder 2021.06.07. 11:46:19

@tanato: "Ha lesz hatalomváltás és megszűnik az idegenellenesség ,lesznek szegényebb állambeli házvezetőnők"

Ázsiaiakkal szemben ma sincs ilyen. Egy vietnami takarítónõt mindenki elõbb beengedne a lakásába mint egy hazai hátrányos helyzetût.

tanato 2021.06.07. 14:43:14

@midnight coder: EZ így van,szép fokozatosan ez lesz a jövő útja legalábis így érzem,az ázsiai "házvezetőnők" már pl. az arab Öböl felől Libanon,Ciprus,Görögország felé húzódnak mivel pl.FÜlöp szigetek eltarthatatlan számú lakossággal rendelkezik.De pl. Vietnam Kambodzsa is.Ha egy kicsit k_EUrópa feljebb kapaszkodna a közeljövőben ez be fog indulni.Hátrányos helyzetű barna magyart senki nem engedne be,de nem is nagyon óhajtanak ők ilyen jellegű munkát végezni inkább segélyeztetik magukat meg szülnek 16 évestől folyamatosan.

Rudi a szezonalis Renszarvas 2021.06.07. 16:06:02

Szorozzuk meg 2vel és vonjuk ki belőle egy Zürich-i vagy Bázel-i 3szobás lakás bérleti díját, 2 gyerek felügyeletét, egy autó fenntartását, orvosi számlákat...

Pluszban vagyunk még, vagy adjak hozzá egy tömés árát a fogorvosnál?

Almandin 2021.06.07. 16:52:15

@Örömhernyó: Megint abba a hibába esel, hogy Ázsiát egy kalap alá veszed. A japánok pl. eléggé tisztaságmániások, de egy indiai nyomornegyed viszonyai eléggé gyomorforgatóak higiéniai szempontból. Jó nagy kontinens az az Ázsia, sokféle szokással.
Nem tudom, honnan veszed, hogy a kínai étkezdékben mindig találnak hiányosságokat, mivel gondolom, nem egy magyar Nébih-ellenőr vagy. Én egyébként több nagyon jó étkezdében is ettem M.o.-n, a legjobban ott főznek, ahova kínai vendégkör is jár. Az egyik étkezdében pl. rendszeresen ebédeltettek kínai turistacsoportokat, volt olyan, hogy én voltam odabenn az egyetlen nem kínai. Kifőzdéből meg valóban fordultam már ki magyar tulajdonúból is, annyira koszos volt ott minden, legyek röpködtek, mocskos padló, stb. Ez nem annyira etnikumfüggő itt Magyarországon, mint gondolod. Az orrom meg jó, megérzem, ha nem friss a kaja. Volt egy pékség, ahol nem igazán ízlett a péksüti, de nem volt látványosan romlott. Egyszer viszontláttam őket a Nébih Youtube-csatornáján, nagy csótányaktivitás és lejárt lisztből való sütés miatt horribilis bírságot kaptak. Van a környékemen egy magyar tulajdonú abc, oda az elmúlt évben többször vittem vissza tejterméket, mert pl. az egyik tejföl a lejárat napján kb. kéthetes penészt növesztett a fóliája alatt, a másik esetben meg két hete lejárt joghurtot adtak el (szerencsére korrektek voltak és visszafizették az árát).

Almandin 2021.06.07. 16:52:31

@tanato: Tény, hogy a cigányok között sok olyan van, aki nem megy el dolgozni, de én már láttam cigány takarítónőt nem egyet, sőt, nekem dolgozott cigány villanyszerelő és kertész is.
Inkább az a probléma, hogy az európai lakosság presztízskérdést csinál ezekből a munkákból. Először Nyugaton kezdődött el az, hogy a helyi lakosság szinte csak fehérgalléros munkát volt hajlandó végezni, ezért vendégmunkásokra és bevándorlókra hárította az alacsonyabb presztízsű munkákat. Ez most kezd hozzánk is begyűrűzni. Sok gyárban vagy építkezésen már csak főleg ukrán vagy román vendégmunkásokat alkalmaznak, mert a magyar annyiért és olyan munkára már egyre kevésbé megy el. A fiatalok ma már többnyire érettségiznek, az érettségizettek nagy része elmegy felsőoktatásba is. Utána pedig általában nem hajlandóak elvállalni alacsonyabb presztízsű fizikai munkát. Emiatt munkaerő-importra szorul az ország.
A legnagyobb probléma, hogy mivel ezeket a munkákat is el kell valakinek végezni, mindig a vesztesekre passzolják őket. Ehhez az szükségeltetik, hogy globális szinten tömegeket kell nyomorban tartani, elzárni előlük a felemelkedés lehetőségét, mert különben éhen halna a világ, nem lennének parasztok, akik megtermelik a búzát, nem lennének kenyérgyári munkások, akik megsütik belőle a kenyeret. A szemetet se vinné el senki, stb. Ma lehet látni, hogy a kétkezi munkát végző emberek anyagilag és emberileg is egyre kevesebb megbecsülést kapnak. A gazdagabb országok emiatt bevándorlókra vannak utalva, a tömeges bevándorlás viszont nagy társadalmi feszültségeket szül, stb.

tanato 2021.06.07. 17:34:37

@Almandin: A cigánykérdéssel teljesen tisztában vagyok a praxisom min 35%-a cigány.Tudom hogy vannak dolgozó cigányok is meg tanult cigányok is.Nálam is van egyetemet végzett külföldön is dolgozó nem is egy,meg főiskolás cigányaim is vannak néhányan gyári munkás is elég sok,takarítónő is ,csak nem magánháztartásokban hanem cégeknél.
Vannak viszont rabló,tolvaj,gyilkos cigányaim is akik mindig a börtönélményeikről mesélnek nekem/Nők is sajnos/Meg a kettő közti börtönben nem lévő de dolgozni sem akaró,segélyekből élő romák is.A probléma a három csoport arányaiban van sajnos.
Ott azért még nem tartunk hogy a saját háztartásunk rendberakását vezetését "eladjuk"idegen munkaerőnek,de kétségkívül erre haladunk és ha így lesz inkább ázsiaiak lesznek a magánháztartásokban ,nem roma nők.

Almandin 2021.06.07. 19:14:41

@Örömhernyó: Az iroda is poros lesz, van mellékhelyiség, azt is kell takarítani. Heti egyszer elég általában takarítani egy ilyen irodát, ha kicsi, egy óra alatt kitakarítható. Ha feketén alkalmaz valakit az illető, egy-két ezer forintból megvan az egész hetente, ez egy-két ebéd ára. Egy kezdő ügyvéd is azért keres annyit, hogy ez nem luxus. De ha legálisan, takarítócéget hív, heti öt-tízezernél valószínűleg az se kerül többe. Az asszisztens alkalmazása természetesen többe kerül, mert ott rendes havi bért kell fizetni, az több százezres tétel. De egy heti egyszeri takaríttatás néhány ezer, maximum néhány tízezer havonta.

Almandin 2021.06.07. 22:35:13

@tanato: Én biztos, hogy házvezetőnőt nem foglalkoztatnék, mivel az már zavarna. Másrészt nem is örülnék, ha a klasszik cselédtartás tömegesen visszajönne, mert az valóban egy ember kihasználása, mivel annak 0-24-ben rendelkezésre kell állnia, én nem szeretném, ha valakinek az lenne az egész élete, hogy értem éljen.
Másrészt időnként takaríttatni otthon, vagy bármiben segítséget hívni nem cselédtartás. Ha a munkát végző ember nem egyvalakinek van kiszolgáltatva, hanem szolgáltatást végez, akkor mindegy mi a munka, nem lesz cseléd. Pl. egy takarító vállalkozás vezetője vagy alkalmazottai senkinek nem a cselédjei, nekik ügyfeleik vannak. Ha szolgáltatásalapon nézzük a dolgot, ugyanúgy szolgáltatás egy ügyvéd igénybevétele szerződéskötéskor, mint megkérni valakit, hogy takarítsa ki a lakásunkat. Ki ehhez, ki ahhoz ért.

tanato 2021.06.07. 22:40:40

@Almandin: Így van,egyetértünk,más az alkalmazott aki nem lakik ott,sőt nem is csak nálad dolgozik hanam 10 másik háznál is,mint az aki csak neked végez el minden munkát 0-24-ben,az cseléd.

Almandin 2021.06.07. 23:07:04

@tanato: A cselédhelyzetnek tipikus jellemzője, hogy az illető alárendelt és kiszolgáltatott. Gyakran dróton rángatják, minden jellegű kérést teljesítenie kell, még akkor is, ha álmából verik fel. Ha valakinek az egész jövedelme egy embertől származik, akkor az nagy kiszolgáltatottság is egyben. Különösen, ha a lakhatása is függ a munkáltatójától. A másik probléma, hogy a bentlakó nem tudja a szabadidejét normálisan eltölteni, vendéget nem fogadhat, emiatt komoly magánéleti gondjai lehetnek. Kisebb lakás esetén nem tud pl. zenét se hallgatni a szabadidejében, semmi olyat nem tehet, amivel a házigazdát zavarja.
Említettem, hogy manapság a bentlakó gondozók kerülnek sokszor hasonló helyzetbe. Ezzel a jelenséggel már szociológusok hada foglalkozik. Elvileg ők beteget, időst gondozni költöznek be valakinek a lakásába, mégis sokszor cselédhelyzetbe kerülnek. Sokszor más országból érkeznek. Amúgy sokszor a megrendelők is nehéz helyzetben vannak, mert sok idős, beteg, egyedül élő ember valami miatt nem tud, vagy nem akar otthonba költözni, vagy a családtagok nem tudják, nem akarják, esetleg nem bírják egyedül gondozni, sokszor csak feketén, fillérekért találnak képzetlen (mármint egészségügyileg képzetlen) embert a feladatra. Olaszországban pl. sok középosztálybeli megrendelő van, akik szakszerű gondozást már nem tudnának finanszírozni, egy román vagy ukrán nőt fillérekért feketén azonban igen. Ráadásul anyagilag még ez is komoly érvágás a családnak, vagy az egyedülállónak. A végeredmény azonban hasonló lesz, mint a hagyományos cselédtartás. Ha a gondozott egyedül él, a nyakába szakad az egész házimunka, de van, hogy van együtt élő családtag és az is rálőcsöli a háztartás nagy részét, ha elég vastag a bőr a képén (általában elég vastag).

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2021.06.08. 00:42:01

adjatok mar egy linket legyszi erre a cseled problemara, mert nekem gugli semmi aktualisat nem hajlando adni, csak 20. sz. eleji sztorikat, megneznem pedig, mekkora a baj.

Almandin 2021.06.08. 00:42:13

@Almandin: Olvasnivaló a témához:
magyarnemzet.hu/archivum/hetvegi-magazin/ilyen-a-huszonegyedik-szazadi-rabszolgasag-nyugat-europaban-3877959/
Ez jól mutatja, hogy ez ma már a jelen, nem a jövő Európa sok részén. Ráadásul az idősgondozásnak elvileg egy más műfajnak kellene lennie, de a lakosság elöregedése, valamint az EU-ban lévő gazdasági különbségek ide vezettek.

Almandin 2021.06.08. 16:00:11

@tanato: Ez eléggé szörnyű. Ázsia sok részén az a fő baj, hogy ki se ment a divatból a cselédtartás, ezért az ottani jómódúak ezt alapként kezelik. Természetesen ez is komoly baj, de engem jobban érdekel az a kérdés, hogy Európában is rejtetten terjed ugyanez. Amúgy egy nem bentlakó takarító nem cseléd. A posztban szereplő nő sem az. Megrendelői oldalról sem cselédtartás, ha valaki időnként takaríttat.
Nyugat-Európában se ment ki teljesen soha a divatból a cselédtartás, legfeljebb javultak a körülmények. A Derrick sorozatban pl. sokszor lehetett találkozni a gazdag családok bent lakó házvezetőnőjével. Akik akkoriban szinte kizárólag németek voltak. De pl. Olaszországban, ahol ma román és ukrán gondozókat foglalkoztatnak, mindig is volt szolgája a gazdagoknak. Sőt, nagy grófi meg egyéb kastélyokban, pl. angol lordoknál a több ezer négyzetméteres ingatlanjaikban és többhektáros parkjaikban nem is lehetne meglenni állandó személyzet nélkül, ott nem ritkán több tucat alkalmazott is él velük a mai napig. Ott a házvezetőnő nagy személyzetet koordinál, a birtoknak intézője is van, az inkább már olyan, mint egy kft-t irányítani. Kelet-Európában a szocializmus idején ez be volt tiltva, de bejárónők akkor is voltak a jómódúaknál. Igaz, az teljesen más státusz, nem jár akkora személyi függéssel, mint bent lakni valahol.
A szingapúri mai helyzet a 100-200 évvel ezelőtti magyar helyzetre emlékeztet.

tanato 2021.06.08. 19:59:01

@Almandin: teljesen igazad van a jelenlegi 3. világbéli helyzet kb. a magyar 150 évvel ezelőtti helyzettel azonos.A Derrick sorozatra én is emlékezem,arra is amit írtál vele kapcsolatban.

tanato 2021.06.09. 06:43:01

@Almandin: Érdekesség:'10 éve hogy Marokkóban nyaraltunk,bementünk egy arabok lakta kisvárosba és hihetlen deja vu érzés fogott el,mint gyerekkoromban olyanook voltak az utcák a boltok,a borbélyműhely a hentes stb,mint nálunk ötven éve.Valszeg így lehet a cselédrendszerrel is a 3.ik világban.

Almandin 2021.06.09. 07:08:27

@tanato: Sőt, ott a cselédtartás bizonyos rétegeknél kényszer is lehet.Egyszer olvastam egy magyar diplomatafeleség beszámolóját Latin-Amerikából. Nem írta, melyik ország volt, de őt rákényszerítették a cselédtartásra. Egyrészt a helyzete is megkövetelte, arrafelé az úrinők nem végeztek háztartási munkát. Másrészt közölték vele, hogy az indián lányoknak a cselédség és a prostitúció az összes munkalehetőség, ha felvesz egyet, megmenti az elzülléstől. Utána meg a cseléd nem engedte, hogy egy poharat is elmosson maga után, mert azzal az ő munkáját veszi el.
Magyarországon a harmincas években még a középosztály legalsó rétege felett ugyanilyen kényszer volt cselédet tartani. Döbbenet, de pl. inkább napokig nem ettek húst, ha nem tellett rá, de cseléd, az kellett, különben kirekesztette őket a közegük. Itt lehet erről olvasni:
www.bibl.u-szeged.hu/ha/eletmod/index.html

tanato 2021.06.09. 07:43:59

@Almandin: Én is olvastam egy könyvet egy Peruban dolgozó magyar mérnök felesége írta,egészen jó útikönyvíró,majd belinkelem ide a könyvet.Ugyanezt írta,rákényszerítették a szomszédasszonyok a cselédtartásra,a z őstátusában cselédet nem tartani az bűn volt,meg tényleg az elhagyatott hegyi falvakból a városokba beáramló nagyszámú tanulatlan indián lány,ha szerencséje volt bekerült egy középosztálybeli háztartásba bentlakó cselédlányként ha nem maradt az utc asarok illetve a bordélyElőször egy majd két lányt is felvett,akikkel később össze is barátkozott,mivel emberként kezelte őket nem úgy mint a szomszéd perui háziasszonyok és nem hajtotta őket halálra.,mint ahogy akkor ott szokás volt./100 évvel ezelőtt itthon is így volt,volt bőven utánpótlás a nagylétszámú falusi családokból./www.antikvarium.hu/konyv/gyani-gabor-csalad-haztartas-es-a-varosi-cseledseg-27200

tanato 2021.06.09. 07:47:07

www.lira.hu/hu/antikvar/szepirodalom/regeny-novella-elbeszeles/az-aranyrog-tetejen-uldogelo-koldus-antikvar

Itt az ígért perui útikönyv.Természuetesen nem csak a cselédekről van szó benne,nagyón jól bemutatja az akkori Perut/Kádár-rendszer/Sokat utaztak az országban sok érdekeset is ír érdemes elolvasni.

Almandin 2021.06.09. 21:59:58

@tanato: Köszönöm az ajánlást.

tanato 2021.06.10. 06:27:11

@Almandin: SZívesen,mindkét könyv nagyon érdekes.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása