oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Gazdagisztán

2021. április 19. 06:30,  Hollandok kávétól az édességig 17 komment

2021. április 19. 06:30 Határátkelő

Hollandok kávétól az édességig

A hollandok kávészereteténél talán csak az édességek iránti rajongása nagyobb. Sorolhatnánk a különböző furcsaságokat, ám Zita posztja nyomán maradjunk annyiban, hogy a legkeményebb (legalábbis nekünk) a vajas kenyérre szórt csokis vagy színes cukros tortadara – ráadásul reggel…

hagelslag_foto_pixabay_com.jpgA hagelslag pont az, aminek látszik

„Kezdjük a napot a kávézással, s legeslegjobb, ha azzal is folytatjuk!

A hollandok az ötödik helyen állnak a világ kávéfogyasztási listáján. Megint nem bírom ki néhány adat nélkül: Finnország 12 kg / fő / év (ők csecsemőket is beleszámolják a létszámba), Hollandia (8,5 kg / fő / év). A magyar adatok: 2,7 kg / fő / év.

Nem haszontalan vetni egy pillantást a kávétörténelem holland vonatkozásaira sem. Az írás szerint Pieter van den Broecke 1616-ban kávécserjét hozott Jemenből, amit azután a holland gyarmatokon Jáván és Suriname-ban telepítettek, megindult a termesztés, és ez lett az Európába irányuló holland kávékereskedelem bölcsője.

Kávé és szertartás

Természetesen sok a kávézó errefelé. A Cafe-ban koffie-t, a coffee shopban meg gyógyfüveket árulnak. A teraszok télen is nyitva vannak, de ahogy kisüt tavasszal az első nap, megtelnek a székek, padok, a hollandok kint sütkéreznek a kávézók teraszain. A kínálat tekintetében széles a spektrum az ír kávétól a bécsi, olasz, török, görög specialitásokig.

A szertartás része a kávéhoz minimum a mézes, fahéjas keksz, még inkább az appeltaart (mint az amerikai almás pite) vagy appelstrengels (leveles tészta, benne almatöltelék, tetején karamellizált cukor) természetesen tejszínhab heggyel.

A hollandok szeretik az édességet. Fantasztikus cukrász-költeményeik vannak ennek megfelelően.

A tompoes

A tompoes például tipikusan holland süti, amely Belgiumban és Franciaországban is ismert. Kísértetiesen hasonlít a mi francia krémesünkre, de nem kocka, hanem kötelezően téglatest alakú, a tetején alkalomhoz illően a cukormáz különböző színű lehet.

tompoes.jpg

Baba születésekor a vendégváráskor a tompoes színe kék vagy rózsaszín, a baba neméhez igazodva. A király születésnapján, s amikor a holland foci-csapat sorsdöntő meccset játszik, a tompoes teteje narancssárgára (oranje) vált.

A hagyományok szerint ezt a sütit először egy amszterdami cukrász sütötte. A névválasztás Tom Thump admirálishoz kötődik.

Történt ugyanis, hogy egy Phineas Taylor Barnum nevű mutatványos 1844-45-ben amerikai cirkuszával beutazta Európát. Hollandiában nagyon népszerű volt egyik fellépője: Charles Sherwood Stratton, aki törpe volt, a maga 63,5 cm „magassságával”. Emberünk Tom Thumb néven lépett fel.

Későbbről azután még egy Jan Hannema nevű fríz törpéről is tudunk, aki Tom Pouce néven lépett fel. Ilyen ez a törpe világ…

Mindkettőjük névválasztása a mesékben (Charles Perrault, Grimm testvérek) is felbukkanó névre utal: német Klein Duimpje, angol Tom Thumb, francia Tom Pouce, holland Daumesdick, magyar Hüvelyk Matyi. Ilyenek ezek a mesék… Még a cukrászokat is megihletik.

A stroopwafel

A stroopwafel a másik hagyományos holland édesség. Egy csésze kávéhoz, teához, kakaóhoz fogyasztják. Valójában ez egy ízletes édes rácsos-keksz közepén karamellel. A hollandok ráteszik a forró csésze tetejére, a karamell megolvad benne, s így fogyasztva valódi élvezetforrás.

stroopwafel.jpg

Ami az élvezeteket illeti, a stroopwafel a legjobb a piaci árusoknál frissen sütve, aminek illatát már messziről lehet érezni. Azon mód melegen mennyei, s nem utolsósorban a piaci darabok sokkal nagyobbak is (20 cm átmérő), mint a boltokban kaphatók (10 cm átmérő).

Léteznek egészen kicsi (4 cm átmérő) méretben is. Csomagolják celofánba, delftikék bádog sütisdobozokba, házi használatra és turista-souvenirként.

A sztori hozzá 1784-re datálva: egy goudai pékmester összeseperte a maradék morzsákat, ízesítette, kisütötte keksznek, és beborította karamellsziruppal. Imígyen lett a szegények édességéből világszerte ismert holland ínyencséggé.

Oliebollen

Oliebollen (kis kerek fánkgolyók) szintén nagyon népszerűek. Számtalan ízesítéssel, mazsola, ribizli, alma, fahéj, narancs-chips...kínálják. Szintén legfőképpen piacokon, utcán büfékocsikról árulják frissen sütve.

Elengedhetetlen része a szilveszteri menünek.

oliebollen.jpg

Történetét tekintve valószínűleg Portugáliából vagy Spanyolországból hozták magukkal a spanyol inkvizíció elől nagy számban Hollandiába menekülő zsidók. (1472-es kiutasítási rendelet után).

A népszerűséget jelzi az is, hogy 1993-2017-ig létezett egy évente megújuló országos rangsor az oliebollen-sütödék között.

Egy furcsa reggeli szokás

Ha Hollandia, akkor hagelslag-szórás a reggeli vajas kenyérre. Ez nem más, mint a csokis vagy színes cukros tortadara. Szabadon magunk után: egérpiszok. Sokan az ismert holland őrültségek listáján is felsorolják. Igazán nem az a bizarr, hogy a gyerekek ezt eszik, de nem csak ők, hanem a felnőttek is.

Azontúl a hollandok a cukorkákat is kedvelik. Külön cukorka-üzletek vannak, ahol a gumicukortól a pehelycukrokon, bocskorszíjon, drazsékon, medvecukron át mindenféle cukorkákig tart a habzsi-dőzsi.

Bevallom, az édességek nagyon távol állnak tőlem. Ebben az országban meg folyamatosan hoz valaki be a munkahelyre tortát ilyen vagy olyan apropóból, lépten-nyomon cukorral kínálnak, és szinte biztosra veszem, hogy minden holland zsebben, táskában, autóban, éléskamrában lapul valami édes nassolni való.

Nos, ez például bármilyen színes és izgató, mégsem az én világom.”

Ha szívesen olvasnátok még Hollandiáról, akkor látogassatok el Zita blogjára!

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével. 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: gasztronómia Hollandia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr5116505508

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dikusz. 2021.04.19. 07:44:57

A tompoes nem hasonlít kísértetiesen a franciakrémesre, egész pontosan semennyire nem hasonlít.

Az a szelet kenyér a tortadarával hogy finoman mondjam, nem nyerte el a tetszésemet.

Taxomükke (UK) 2021.04.19. 08:00:58

Jobb vagyok, mint a finn átlag.

puszt 2021.04.19. 08:33:37

A cukrokért bolondulok... Az a fehér krétaszerű cukor, ill vegyes változata isteni... :) A stroopwafel k.rva édes, érdekes (már vagy öt éve nem ettem), de én mézesre emlékeztem...

Arthamyr 2021.04.19. 08:35:17

"A hagelslag pont az, aminek látszik" - Egérszar? :)

Csodabogár 2021.04.19. 09:30:33

A törpenevek kicsit elkeveredtek, illetve felcserélődött a német a hollanddal.

Nem néz ki rosszul az a sütemény, bár köze sincs a francia krémeshez, aminek nem a formája a lényeg. Az én gyerekkoromban pl. a francia krémes rombusz alakú volt. és akkor is nagyon finom.

SzZoole 2021.04.19. 09:40:56

@dikusz.: @Csodabogár: inkább a hagyományos krémeshez hasonlít.

A hagyományos krémes két réteg leveles tészta közt vaniliakrém.
A franciakrémesnél a vaniliakrémen egy réget tejszínhab is van, és a tetején lévö tésztán karamellmáz van.

Félig meddig szakmabeli vagyok :-)

dikusz. 2021.04.19. 11:37:43

@Arthamyr: Ezt a posztban is megemlítették, bár kissé finomabban fogalmaztak, mint te...:)))

dikusz. 2021.04.19. 11:50:03

@SzZoole: mint félig-meddig szakmabeli, akkor bizonyára tudod, hogy itthon krémesnek már csak azt hívhatják, ami úgy néz ki, mint a krémes, olyan íze van, mint a krémesnek, és úgy készül, mint a krémes.:)))
Ilyet utoljára az Auguszt-cukrászdában ettem, a Fény utcai piacnál. Nem meglepően az íze is jó volt.

Meg nem mondtam volna soha, hogy az itthon kapható franciakrémes tetején látható szirupos izé, az karamellmáz. Azt hittem az a dobostorta tetején van.

Még egy krémes van, amit gyerekkoromban szerettem, az albán krémes. Amikor mondtam, velem egykorúaknak is, azok azt mondták nincs is ilyen süti.

SzZoole 2021.04.19. 16:16:51

@dikusz.: persze-persze, az otthoni szabályok, tudom, a fiuknak erekciójúk van a lányoknak meg menstruációjúk, értem én :-)))

élhetetlen 2021.04.20. 02:14:04

@dikusz.: Gyermekkoromban én ettem sokszor cukros zsíros kenyeret. Kenyér disznózsírral megkenve, kristálycukor rászórva, és bele tapicskolva. Szerettem. Gondolkodom, hogy újra meg kéne kóstolni. (Az olívás kenyeremmel nyilván nem jó, valami
jó félbarna kéne hozzá).
Kis kitérő, az egyik barátnőm férje, és fia, kissé csoki függők voltak, és pofásodtak, mint a kölyök gólya. A barátnőm limitált, heti ennyi csoki engedélyezett. Aztán feltűnt neki, hogy a fiúknak mindig van valami dolguk a pincében, levinni, felhozni valamit, és lement körülnézni. Ott volt a csoki raktár. Ez a helyzet kezelhetetlen.

élhetetlen 2021.04.20. 02:24:50

@dikusz.: Most átgondoltam a dolgokat. Én, aki az olasz felvágottat félbe vágott, megvajazott cukros briósban szeretem, miért ne próbálhatnám ki, az olívás zsíros kenyeret cukorral? Kipróbálom.

Örömhernyó 2021.04.20. 07:33:07

Jó, hog, van ott kávé meg sütemények, de amúgy mit esznek a hollandok? Híres a mezőgazdaságuk, sajtok híresek, de esznek sok zöldséget is? Mert a holland gasztronómiáról nem sok mellbevágó érdekességet hallottam eddig.

Örömhernyó 2021.04.20. 07:33:12

Ó, ilye stroopwafelt ettem már, hihetetlen édes volt (akkoriban szerettem az édeset), most így a cukorbetegség határán egyensúlyozva egészen megfájdult a fejem, ahogy visszagondoltam az élményre.

Bunkóné Barom Ildikó 2021.04.20. 07:33:20

Ezek akár IKEA bútorok nevei is lehetnének..:))

dikusz. 2021.04.20. 09:33:49

Sokaktól hallottam, hogy esznek cukros-zsíros kenyeret, nem újdonság számomra.

A barátnőd lebuktatta a csokievőket?:)))

Bunkóné Barom Ildikó 2021.04.20. 13:22:36

@dikusz.: Kia hazánkban, meg pár évtizede még pálinkás kenyeret adtak a cirkuszoló kisgyereknek, hogy lenyugodjon..:)

somlobodog 2021.04.21. 07:08:26

Ha egy presszokv 7g (olasz) és én iszom napi 3 dupla presszot (minimum szóval legyen ez az átlag) az 7x2x3x365=15.3kg kávé. Basszus ez beteges

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása