oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2021. április 15. 06:30,  Miből élnek a magyarok Svájcban? 48 komment

2021. április 15. 06:30 Határátkelő

Miből élnek a magyarok Svájcban?

Egy érdekes projekt amolyan bevezető posztját olvashatjátok ma. A Svájcban élő Csilla ugyanis a járvány alatt gondolt egyet és megkeresett szintén az országban élő magyarokat, hogy meséljenek az életükről, mi mindennel kellett szembesülniük a kinti élet során. A sorozat terveink szerint a Határátkelőn is megjelenik, kiderül majd tehát, miből élnek a magyarok Svájcban.

svajci_frank_foto_pixabay_com_bitlake_1.jpg

„Mikor négy évvel ezelőtt elindítottam a Külföldiként Külföldön YouTube csatornát, szerettem volna megörökíteni az élményeimet, mindent, ami új és friss, hogy akkor is emlékezzek rájuk, mikor már maguktól értetődőek.

Aztán az elmúlt évek során kiderült, milyen előrelátó voltam, ma már nem érzem újnak azokat a dolgokat, amikre évekkel ezelőtt rácsodálkoztam.

A járvány alatt is nyugalom

Megszoktam, hogy a vonatok pontosan járnak, hogy az élet magas színvonalon élhető, hogy kevés dolog van, amit ne engedhetnék meg magamnak, hogy még egy világjárvány közepén is nagyjából a megszokott nyugalommal zajlik Svájcban az élet.

Nyilván itt is vannak szigorítások, sok hely bezárt, aki megteheti, otthonról dolgozik, kevesebbet utazunk, stb., de aki elveszíti a munkáját, az is viszonylag kényelmesen megél a 70-80%-os munkanélküli segélyből.

A polcokról nem hiányzik semmi, ha nem lenne a kötelező maszkviselet, az ember szinte meg se érezné, hogy valami változott.

Az ötlet

Már régóta foglalkoztatott egy projekt, amit nagyon szerettem volna megvalósítani, csak sokáig nem volt merszem hozzá. Mindig is érdekelt, hogy mi motiválja az embereket, hogy elkötelezzék magukat egy bizonyos szakma mellett, ráadásul külföldön.

Aztán tavaly nyáron, a hónapokig tartó karantén alatt gondoltam egyet és belevágtam. Így született meg a „Miből élnek a magyarok Svájcban?” sorozat, ahol különböző területeken dolgozó Svájcban élő magyarokkal beszélgetek.

Amellett hogy rengeteg jó fej emberrel ismerkedtem meg az interjúkon keresztül, nagy segítség lehet ez azoknak, akik külföldre vágynak, ha látják, hogy az adott szakmában mennyire lehet érvényesülni, mennyit lehet keresni, hiszen az egyik motivációm az volt, hogy első kézből szerzett információkat tudjak továbbadni azoknak, akik hozzám fordulnak.

Minél szélesebb palettával szeretnék szolgálni, ami a szakmákat illeti, kéthetente jelenik meg egy új interjú a csatornán.

Megéri-e?

Nyár óta készült már interjú ápolóval, lelkésszel, szobalánnyal, kozmetikussal, masszőrrel, szobafestővel, gyógytornásszal, dj-vel, munkaközvetítővel, adótanácsadóval, sushi séffel, szoftvertesztelővel, neurológussal, légiutas kísérővel, autókereskedővel, stb.

Nyilván közel sem járok ahhoz, hogy elmondhassam, lefedtem minden területet, de valahol el kell kezdeni. :)

Az interjúk többnyire 20-30 percesek, de mindegyiknél található egy tartalomjegyzék, hogy hány percnél milyen témáról esik szó, ha valakit egyes részletek jobban érdekelnének, könnyen megtalálhassa őket.

Ha már egy embernek tudtam segíteni akár pályaválasztás terén, akár abban, hogy eldöntse megéri-e neki külföldre költözni, nekem már megtérült a befektetett munka.

Remélem, ezek az interjúk nektek is hasznosak lesznek!”

Példaként és amolyan előzetesként álljon itt egy videó arról, milyen is az élet ápolóként Svájcban.

(Fotó: pixabay.com/bitlake)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Svájc

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr2616501586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fhdgy 2021.04.15. 08:34:12

Érdekelne a téma, de nagy kár, hogy csak videó formájában van meg, nincs hozzá szöveg.

Nem dobok ki kb. 40 percet az életemből, hogy megnézzek valamit, amiből lehet, hogy csak öt perc érdekel, de fogalmam sincs, hogy hol van benne az az öt perc.

fhdgy 2021.04.15. 09:54:43

@ChristineK: Ha még azt is hozzáveszem, hogy biztos vannak itt olyanok, akik munka mellett, munka közben néznek be, nekik nagyon sok a kb. 40 perc.

Ha főnök lennék egy, mondjuk programfejlesztő cégnél, teljesen normálisnak tartanám, hogy a dolgozók, egy-kettő-öt percre benéznek a HÁ-ra. No, de 40+ perc???

Vibi 2021.04.15. 10:11:37

@fhdgy: a videot nem muszaj nezned, egyebkent is csak a fejuk latszik, nem ad hozza semmit az interview ertekehez. A hangot munka mellett is hallgathatod, ha tenyleg erdekel. A videoba bele is lehet porgetni es 2 perc alatt eldontod, hogy meger e 40 percet az eletedbol.

fhdgy 2021.04.15. 10:24:24

@Vibi: Nem tudom, hogy mi van a videóban, de a leírt szöveg csak promóció, tehát a videó nélkül nem sokat mond.

Lehet, hogy külön állatfaj vagyok, de én programozás közben, még zenét sem tudok elviselni nem, hogy szöveget.

CsillaCH 2021.04.15. 10:51:25

@fhdgy: szia! A video leirasaban talalsz egy tartalomjegyzeket, h hany percnel milyen kérdésről van szó.

Így korrekt. :)

fhdgy 2021.04.15. 11:28:32

@CsillaCH: Itt, HÁ-án nem találtam tartalomjegyzéket, rosszul kerestem?

Ha a youtube-on nézem, akkor ott találtam, nem mindjárt az elején, de valahol lejjebb. Keresni kell.

Nem kukacoskodásként ( csak egy kicsit ), könyvben sem szeretem azokat a könyveket, ahol a tartalomjegyzék a végén van. Ha az elején van, akkor mindjárt adott.

Ha egy ismeretlen könyvet veszek kézbe, akkor a címlap, a hátlap, majd a tartalom jegyzék a sorrend.

Elkényeztetett vagyok?

Golf2 2021.04.15. 11:35:03

@fhdgy: Nem tudom, hogy mi van a videóban... Az hogy inkább ott kéne megöregedni,betegként sokkal nagyobb a túlélési esély.

CsillaCH 2021.04.15. 11:37:58

@fhdgy: nem vettem kukacoskodasnak, a konstruktiv kritikanak van helye. Minden videó alatt rögzített kommentkent található a tartalom, szóval az az első, amit látsz ha kattintasz.
Jövő héttől kezdve minden csütörtökön jön majd egy szakma, feltüntethetem a tartalomjegyzéket ott is, h jobban átlátható legyen a struktúra, pl. Aztán menet közben látni fogjuk, h mi működik, mire lenne igény még. Mindig lehet tovább fejleszteni.

fhdgy 2021.04.15. 11:38:42

@Golf2: Senki, sehol, sehogy nem éli túl! -:(

Tudod miért sír a kisgyerek, amikor megszületik?

Ember, megszülettél, ez jól nem végződhet!

Persze, értem, hogy mit mondasz.

Nagyon nem mindegy, hogy mikor és hogyan ér véget.

CsillaCH 2021.04.15. 11:39:27

@Golf2: ezzel maximálisan egyetértek. Bár, a korrektség jegyében hozzá kell tennem, h én nagy rajongója vagyok az országnak és mint ilyen, picit elfogult is. :D

fhdgy 2021.04.15. 11:50:05

@CsillaCH: Köszönöm, hogy nem kukacoskodásnak vetted.

Ezen egy kicsit felbátorodva:

Még hallok, nem kell hallókészülék, de a háttérzajok nálam már zavarják az érthetőséget. A szél fújása erősen hallatszik. Elviselhető, de valamennyire zavaró.

Nem rád vonatkozik, de pl. ugyanígy zavar, amikor egy weblapon fehér háttéren világosszürke betűk vannak.

Nem mindenkinek tökéletes a hallása és a látása ( hiába van jó hangszóró a gépemhez és szemüveg ). Rájuk is kell gondolni!

CsillaCH 2021.04.15. 13:13:41

@fhdgy: a háttérzajjal lesznek gondok az első jó pár interjúban, ott nagyon lelkes voltam és mikrofon nélkül dolgoztam, az audioval sokat szenvedtem szerkesztés közben, de így is hagy kívánnivalót maga után. A későbbiekben ez javul, beszereztem mikrofont, stb, addig kitartást kerek. Nem érthetetlen a szöveg, viszont akit zavar az ilyesmi, az észre fogja venni.

fhdgy 2021.04.15. 13:26:29

@CsillaCH: Jó, semmi gond, minden kezdet nehéz, hajrá!

( Főleg a elején ) Semmi sem tökéletes, még én sem, pedig én már majdnem az vagyok! -:)

SzZoole 2021.04.15. 14:36:24

@CsillaCH: ha jól emlékszem te már írtál ide posztot pár évvel ezelőtt. Te vagy az a Csilla aki valamelyik kárpátaljai városból Mo-on keresztül jutottál ki Svájcba? Melyik városból?

CsillaCH 2021.04.15. 14:40:52

@SzZoole: igen, ugyanaz a Csilla vagyok. Beregszász környékéről származom. :)

SzZoole 2021.04.15. 14:49:00

@CsillaCH: én nyíregyházi vagyok, de úgy jártam-keltem Beregszászon, mintha otthon lettem volna :-)
Sok üzleti érdekeltségem és “üzletember” barátaim vannak/voltak ott :-)

Szerintem több közös ismerősünk is van :-)

CsillaCH 2021.04.15. 14:53:46

@SzZoole: az könnyen meglehet. :)

SzZoole 2021.04.15. 15:01:09

@CsillaCH: pl a beregszászi főorvos lánya aki szinten orvos a fia Ricsi , mondjuk ő “üzletember” vagy Zdenek aki egy óriás és a beregszászi régió gázszolgáltatónak volt az igazgatója :-)

CsillaCH 2021.04.15. 15:08:37

@SzZoole: őket mondjuk pl nem ismerem, de hozzátenném h közel 10 éve nem élek már otthon. :)

SzZoole 2021.04.15. 15:13:51

@CsillaCH: ez 2008 előtti sztori, 2008 óta én sem élek Mo-on. Voltam Odesszában és Kijevben is, mindkettő csodaszép város :-)

Kár hogy Putyin megint baszogatni akarja őket :-(

GrandMasterB 2021.04.15. 16:07:29

@fhdgy:
Ha megnézed a videókat (youtube-on, nem beágyazottan), akkor láthatod, hogy az első rögzített hozzászólás mindegyik alatt a szerzőé, ami másodperc pontosan feltünteti a tartalomjegyzéket és egy kattintással oda is ugorhatsz a videóban.

CsillaCH 2021.04.15. 16:21:25

@GrandMasterB: köszönöm, h megnézted. :) azóta ez tisztázódott.

GrandMasterB 2021.04.15. 18:21:28

@CsillaCH:
Még reggel 9 körül írtam a választ, amikor csak az első bejegyzés volt a kérdéssel, de ma hosszabb ideig tartott kiengedni a hozzászólásom.

Csodabogár 2021.04.15. 18:38:09

@fhdgy: Igazad van, teljesen hasonlóan látom a dolgot. Ami írva van azt elovlasom, vagy átfutom, de meghallgatni és nézni nincs idő és türelmem.

Csodabogár 2021.04.15. 18:41:03

@fhdgy: Persze Svájcban vannak lehetőségek a véggel kapcsolatban. Ha nem visz el az ördög, biztos ott fogok kikötni.

odamondó 2021.04.16. 10:57:56

4 hónapja nem lehet edzeni járni, de semmi sem változott az erős túlzás. Az élet konkrétan leblokkolt mint mindenhol. Családot látogatni szabadon mozogni EUban 1 éve totális katasztrófa.

SBB -600 millio chfben mert nem utaznak az emberek. Az éttermek 50%-a valószínűleg csődbe megy.

Én örülök, hogy a posztoló nem érzi a krízist.

werinter 2021.04.16. 12:27:27

Fiatal, dekoratív hölgyek sokat járnak ki Svájcba főleg... takarítani khm hkm

CsillaCH 2021.04.16. 13:48:12

@odamondó: az edzőterem nem különösebben létszükséglet, mondom ezt úgy, h nekem is hiányzik. :) a leblokkolás alatt mit értesz konkrétan? Persze, nyoma van a vírusnak itt is, de úgy gondolom Svájcban érezhető a legkevésbé az egész világon. Az éttermek zárva vannak, ez abszolút igaz, hétfőtől a teraszok nyithatnak, reméljük a többi is lassan lazul. A vonatokon, buszokon azért még most is tumultus van elég sokszor, főleg reggel meg du munkából jövet, tapasztalatom szerint.

CsillaCH 2021.04.16. 13:48:52

@werinter: megtartom B-tervnek, ha szükség lenne rá, koszi a tippet. :D

SzZoole 2021.04.16. 14:26:42

@CsillaCH: szerintem nem akarod ezt a B tervet :-)

CsillaCH 2021.04.16. 14:35:03

@SzZoole: persze h nem, főleg úgy, h végre sikerült meginterjúvolnom egy örömlányt és picit belelátok a szakmájukba. Nem való az mindenkinek.

SzZoole 2021.04.16. 14:40:52

@CsillaCH: hihihi, nekem is sikerült “ meginterjúvolnom” egy párat anno :-))).

Sőt egy pár castingon is részt vettem, természetesen mint csak szemlélő :-)))

B4nk Verein 2021.04.16. 16:52:50

@werinter:
Láttam én Bázel utcáján belőlük fényes nappal egyszerre kettőt sétálni, mikor vártam a villamosra a megállóban. Annyira voltak dekoratívak, hogy a szén nem hogy sikítva jön fel a bányából ha letévednének, de egyenest és boldogan még a kazánba is beugrik... Szerencsére jól tettettem, hogy nem ismerem fel hogy magyarul beszélnek...

somlobodog 2021.04.16. 16:52:56

@fhdgy: tv-t nézel? Filmeket? Esetleg zenét hallgatsz?:)))) ennél ertelmetlenebb kifogást rég hallottam. Volt anno a vhs-en ez a ffw gomb. Emlékszel rá? Na a yt-on is lehet eloretekerni:). Csak ügyesen!

somlobodog 2021.04.16. 16:53:06

@CsillaCH: "de úgy gondolom Svájcban érezhető a legkevésbé az egész világon. Az éttermek zárva vannak, ez abszolút igaz, hétfőtől a teraszok nyithatnak,"

Mielőtt kituntetned a svajciakat: ny state éttermek és pl edzotermek, uszodak tavaly július óta nyitva igaz korlátozott kapacitással de nyitva volt végig (nyc csak teraszok pár hónapig). Az usa többi része is. Az első 3 hónap volt zárva 2020ban. Ha jól tudom több azsiai ország is ugyanígy. 0 kijarasi tilalom, stb. Most kB full nyitva vagyunk. Iskolák is. Rengeteg oltás van, lehet választani is. 20m lakosra volt tegnap azt hiszem 48 halott és 40% be van oltva min 1 oltással. Szóval jó lenne kinezni Svájcból a világra 1 percet és akkor talán nem írnál ilyeneket. Btw svajci barátaim nem voltak éppen ilyen lelkesek

Kedélyes Paraszt 2021.04.16. 16:53:36

ezek a podcastok egyáltalán nem tudnak lekötni. Egy kb ilyen cikket, mint ez, fél perc alatt átfutsz, akár lóugrásban átugorva a láthatóan érdektelen részeket. Egy video/audio cuccnál ez már nincs meg. Nekem biztos, hogy nincs 40 percem egy anyagra. Ezért is, sosem nézek meg ilyeneket.
(off. használok különböző adblockereket. ha egy cikk úgy jön fel, hogy bocs, adblockert használsz, nem utatom meg, akkor már nyomom is a ctrl-w-t, bármilyen érdekesnek is tűnik. érdekes, még nem haltam bele :))

fhdgy 2021.04.16. 17:34:30

@somlobodog: Az utóbbi időben a Discovery-t nézem, általában este 20:00-tól 22:00-ig. Van pár műsor, amit megnézek, de ha abban az időszakban egyik sem, akkor kihagyom.

Játék filmeket ritkán, mert 20-30-40 évvel ezelőtt már "mindegyiket" láttam, a klisé ugyanaz, csak a körítés más.

Zenét is szoktam néha, néha hallgatni, de csak akkor, ha nagyon fáradt vagyok, de nem álmos és semmi mást nem kell csinálnom.

Szóval, mindegyiket csak módjával.

Egyik nap a yt-on kerestem szélkerékről filmet, ami vizet szivattyúzott. Érdekelt volna, de nem volt türelmem végignézni, mert mikor már egy percig mutatták, hogy hogyan megy le-fel a dugattyú, de semmit nem mondtak, mutattak, akkor feladtam. Majd talán máskor találok másikat.

Ami egy perc alatt nem fog meg, az felejtős.

Volt videómagnónk, de én nagyon ritkán néztem.

Tudod, úgy 1979-80 óta nap hosszat bámultam a monitort, az volt a megváltás, ha semmi sem villogott a szemem előtt.

fhdgy 2021.04.16. 17:53:11

@somlobodog: Még annyit: utálok előretekergetni.

Könyvet sem tudok úgy olvasni, hogy akár egy oldalt is kihagyok.

Még a terjengős könyveket is végig olvasom.

Eddigi életemben kettő olyan könyv volt, amit elkezdtem, de az első 60-80 oldal után letettem, örökre.

Az egyik Eszterházy Péter Harmonia Cealistis-e, a másik Márquez Száz év magánya.

Volt egy harmadik is, azt azért nem tudtam befejezni, mert eltűnt. Újra neki állnék, ha előkerülne. Valami Adolf nevű, bajuszos osztrák harcai.

odamondó 2021.04.16. 23:06:21

@CsillaCH: ha az edzőterem nem létszükséglet akkor mi az? Az étterem? Vagy a kocsma? Mert akkor valójában semmi sem létszükséglet.

Leblokkolás/bénázás:
-kantononkénti szabályozás
-repülővel kötelező pcr teszt de 10x olyan hosszú vonat úton nem
-covid csak túristákra veszélyes üzleti utasokra nem
-minden zárva hónapok óta gazdaság itt is ugyanúgy meg lett lőve
És még lehetne sorolni. Ugyanazokat a bénázásokat vitték végbe amit a többi ország is.

élhetetlen 2021.04.17. 19:54:40

@CsillaCH: Kedves Csilla! Nem tartalmi, hanem formai dologról írok, ez viszont nem lesz kedves. Érdekes volt, jók a kérdések, jók a válaszok, sok infóval, jó is lehetne, ha kicsit visszavennél a magamutogatásból. Kifejezetten zavart, hogy amíg a riportalanyod válaszolt, azalatt te fél percenként elfordultál tőle, hogy belemosolyoghass a kamerába. Stílus. Jobban nézne ki, ha úgy tennél, mintha téged is az érdekelne, hogy mit mond. Ezzel nem bántani akarlak, inkább csak tanácsnak szánom.

somlobodog 2021.04.17. 22:02:23

@fhdgy: a száz év magányt elolvastam. Kórházban:))) igaz én amúgy is nagyon szeretem Marquezt

StuM 2021.04.18. 19:06:14

@somlobodog: Nem tudom NY melyik részéről írsz (

CsillaCH 2021.04.20. 10:04:14

@élhetetlen: nem bantottal meg vele, építő dolgokat írsz. Nem magamat néztem, hanem h benne vagyunk e mindketten a kamera látószögeben, a stabilizátor amivel forgattam, gyakran elmozdult.

CsillaCH 2021.04.20. 10:07:56

@odamondó: igazság szerint semmi sem létszükséglet, az élelmiszerboltok nyitva voltak végig, orvosi ellátást kap mindenki, szóval ilyen szempontból minden más luxus.
A kantononkent eltérő szabályozás Svájc sajátossága, ezt nem lehet ráhúzni a vírusra. A repülő vs vonat szabályokat én sem tartom logikusnak, persze, zárva van sok minden, és nem is azt mondom h itt nincsenek hibák, csak azt h az embereken valahogy nem érezni h panikolnanak, stb.

Feher Hollo 2021.05.04. 15:52:41

Svájc fiatal, gyermek nélküli embereknek kiváló ugródeszka: magasak a fizetések, alacsony tandíjak mellett lehet pl dimplomát szerezni, Európa közepén ideális helyen van. A szabályok legtöbbször a józan eszet követik, lásd covid idején se zárták a lakásaikba az embereket, mint a franciák.

Az árnyoldal viszont akkor köszön be, amikor az ember szembesül, mivel jár ebben az országban a családalapítás, horribile dictu a család feneke alá saját tulajdonú fészek vásárlása, miután kiábrándult a lakást bérbeadó cégekből, akik simán a fejed felett "felújítják" a lakást Murphy szerint akkor, amikor pici gyerek van a családban majd tartják a markukat 20%-kal magasabb lakbérért.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása