oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2021. április 03. 06:30,  Határátkelőként Németországban: „Most senki sem néz turistának” 11 komment

2021. április 03. 06:30 Határátkelő

Határátkelőként Németországban: „Most senki sem néz turistának”

Sehol sem volt könnyű az elmúlt egy évet átvészelni (és jó lenne hinni, hogy már kifelé megyünk ebből az egészből), de a külföldön élőknek talán még nehezebb volt, hiszen sokan nem tudták meglátogatni a családot, a barátokat.

covid_lockdown_foto_pixabay_com_cc0_public_domain.jpg

Ráadásul ezek mellett sokak életét jellemezte az aggodalom, az unalom, a magány, esetleg a pénzügyi nehézségek – szóval senkinek sem volt könnyű az elmúlt egy év, de azért akadtak és akadnak benne pozitívumok is.

A német Local ott élő külföldiek tapasztalatait gyűjtötte össze, elsősorban a pozitívumokra koncentrálva, és a helyzet az, hogy azért akadt ezekből is, kezdve a környék felfedezésétől a német nyelv alaposabb elsajátításán is egészen meglepő dolgokig.

Rögtön kezdjük is egy utóbbival, amit a San Franciscóban született, most Berlinben élő Rob Ruetsch tapasztalt meg.

„Az emberek már nem tartanak turistának, amikor meghallják az akcentusom, és többet beszélnem hozzám németül. A konyhanémetem nagyon sokat javult” – mesélte a 47 éves férfi.

Felfedezések és beilleszkedés

Mások elsősorban azt emelték ki (kissé talán meglepő módon), hogy a home office következtében javult a munka – magánélet egyensúly, és sokak örültek annak, hogy többet lehetnek otthon.

„Én rengeteg repültem (minden második héten), amit az életstílusom lényegének tekintettem. A járvány alatt aztán rájöttem, hogy messze nem olyan fontos nekem, mint korábban gondoltam volna” – mondta a szintén Berlinben élő Sid Shukla.

Az új-zélandi, de most Düsseldorfban élő Scott Winnard azt emelte ki, hogy mivel nehéz elhagyni az országot, elkezdte felfedezni Németországot és a környezetét és sokkal jobban be tudott illeszkedni a környezetébe.

Akadt olyan is, aki a németek hozzáállását dicsérte, például azt, hogy az emberek viszonylag fegyelmezetten hordták és hordják a maszkot és nem csinálnak belőle különösebb problémát nyilvános helyeken, tisztelik egymást és megtartják a szükséges távolságot.

Támogatások és erős gazdaság

Nyilván nem lehet kihagyni az anyagiakat sem, többen említették, mennyire pozitívan élték meg a német szövetségi kormány és a tartományok segítőkészségét és programjait.

A Hamburgban élő Dolan azt emelte ki, hogy ugyan ők nem tudták kihasználni, de nagyra értékeli, hogy a kormány mennyire jól állt a betegszabadságok kérdéséhez, amikor az óvodáknak be kellett zárniuk.

„Unalmas és már jó ideje nem hagytuk el a környéket. De nem érzem úgy, hogy elfeledkeztek volna rólam” – mondta, hozzátéve, hogy türelmesen megvárja, amíg beoltják.

A munkaerőpiac stabilitásáról beszélt a mexikói Yazmin Solingenből. Ő például meg tudta tartani a munkáját és noha a férje cége elég nehéz időket élt meg, még akkor sem kerültek pénzzavarba, amikor a párjának részmunkaidőbe kellett menni.

Olyannyira nem, hogy ez alatt az idő alatt a férje több állásinterjún is részt vett és végül még jobb munkája lett, mint korábban volt.

A német járványkezelés

Ez egy nagyon érdekes kérdés, hiszen külföldiként az ember nyilván hasonlítgatja a saját hazája és Németország hozzáállását és intézkedéseit. Így noha a német kormányt elég sok kritika érte országon belül, több határátkelő is pozitívan értékelte azt.

„Nagyon kiegyensúlyozott volt a helyzet, legalábbis novemberig, összehasonlítva a hazámmal, Izraelle. Különösen az oktatás esetében. Nagyon hálás vagyok, hogy itt vagyunk” – vélekedett például a Göttingenben élő Noa.

A Frankfurtban élő román Cristina azt emelte ki, hogy Németországban a lezárások nem voltak olyan szigorúak, mint máshol.

„Itt tavaly a lezárás idején is kimehettünk a szabadba, kicsit élvezhettük a napot, igaz, csak egyetlen, másik háztartásban élő emberrel, de még mindig szabadon” – mondta.

A brazil Flavia szerint a hazájához képest a német helyzet jobb: „Kimehetünk sétálni, a pénzügyi problémákban segítséget kapunk a kormánytól, szóval próbáljuk a poharat félig telinek látni”.

Barangold be velünk az egész világot! 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Határátkelő (@hataratkelo) által megosztott bejegyzés

(Fotó: pixabay.com/CC0 Public Domain)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Németország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr8216488768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2021.04.03. 12:55:34

Mennyi náció él a németeknél...Még a románt,mexikóit megértem de frisco-ból,meg új Zéland-ból...

SzZoole 2021.04.03. 13:47:12

@Golf2: egyet nem értek, a mexikóit megérted, hogy Németországban él, de a san franciscoit miért nem? Mi a különbség?

SzZoole 2021.04.03. 16:36:19

@Golf2: ja értem, azt gondoltam a távolság miatt írod.

nyuszigonosz 2021.04.03. 16:49:49

@Golf2: Te most tényleg azt hitted, hogy Németországba csak a csórók jönnek?????
Hát rosszul hitted akkor eddig.

Németországban az egész világból élnek népek, pont jó sokan az USA-ból és Kanadából is, de Ausztrálok is jószámmal élnek itt mint Új Zélandról is, de Japánok is meg persze más ázsiai országokból is. Na meg az összes Nyugat Európa-i országokból is élnek itt népek, bárhonnan.

Emellett: nem mindenki, aki Kelet Európa-i vagy Dél-Amerikai országból jön csóró! Egyáltalán nem.

Németországban jó élni.

SzZoole 2021.04.03. 17:19:59

@nyuszigonosz: Látod, ez a kulcs szó “Németországban jó élni.” Ezért mennek oda a csórók :-)))

Csak gúny volt. :-))

Golf2 2021.04.03. 17:48:02

@nyuszigonosz: Németországban jó élni... Jó mert korrekt kormánya van,senkit nem hagy az út szélén. Csak fura hogy echte németek is tengődnek,a saját hazájukban Hartz4-ből,sokan meg nyelvtudás,stb.nélkül is jól elvannak,ki tudja honnan.

fhdgy 2021.04.03. 17:58:57

@nyuszigonosz: "Németországban jó élni".

Ámen!

Csodabogár 2021.04.03. 18:48:59

@nyuszigonosz: Igaz!
Nekem sokkal jobban tetszett mindig mint az USA. Kulturában messze elől jár.

Buchhalter 2021.04.03. 21:52:41

@Golf2: ezek a németek akikről írsz, nagyrészt azért tengődnek,mert nem akarnak túllépni a saját önsajnálatukon. Sírnak,de szinte semmit se tesznek azért, hogy jobb legyen nekik. Magyarországon ismerek olyan embert, aki 60 évesen, rokkantként a gyári munkát és leginkább az ott dolgozók zömét megunva tovább képezte magát. Ma vállalkozóként új szakmájában egyre sikeresebb és még ebben a nehéz Covid időkben is megél. Na a Hartz 4 -en tengődök is ugyan ezt megtehetik. A lehetőségek még jobbak is mint kicsiny hazánkban. De amíg van olcsó sör ,addig a langyos víz is megteszi.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2021.04.03. 23:11:50

@nyuszigonosz: dehát az a haldokló/ hanyatló nyugat része,nem????

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása