oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2021. április 01. 06:30,  Beoltva Hollandiában – tanulságok és mellékhatások 49 komment

2021. április 01. 06:30 Határátkelő

Beoltva Hollandiában – tanulságok és mellékhatások

Javában zajlanak az oltások világszerte, a minap megmutattuk, hogyan történik mindez az amerikai Utah államban, most pedig következzen Hollandia. Nóra nem csak az oltás menetéről írt, de arról is, milyen mellékhatásokat kellett elviselnie.

oltas_1.jpg

„A Thuiszorgban dolgozom Frízföldön, ami a magyar házi segítségnyújtásnak felel meg. Főként idősekhez járok segíteni a napi feladatok ellátásában (takarítás, mosás, bevásárlás), de munkám legalább olyan fontos aspektusa a szociális oldala: beszélgetés, esetlegesen tanácsadás.

Az elmúlt időszakban több változás is történt a belső szabályozásunkban, amivel a cél klienseink megóvása a koronavírustól.

Nálunk november óta kötelező a maszk használata, illetve vagy a gumikesztyű vagy a kézfertőtlenítő gyakori alkalmazása és természetesen a másfél méter távolság betartására is törekednünk kell.

Szigorú szabályok

Lassan egy hónapja azonban egy új szabályozás is nehezíti életünket, mégpedig, hogy megtiltották a kliensekkel való közös kávézás lehetőségét.

Szinte hallom ahogyan hördülnek fel a kedves olvasók, esetleg kezdik is az oltogató kommentek megírását, azonban türelemre inteném őket: ez igen is fontos dolog, főleg az idősebb korosztály számára.

Van olyan kliensem, akinek nincsenek már élő hozzátartozói, akinek a hét fénypontját jelenti, hogy meglátogatom, hogy van kivel beszélgetnie, van kinek teát készítenie, valakiről neki gondoskodnia. Nem tudom kellően plasztikusan ábrázolni azt a kedvességet amit a klienseimtől kapok, illetve azt a sok türelmet amivel ők maguk kezelik a kialakult helyzetet.

Fegyelmezetten és betartva az ajánlásokat, bár szomorúan szokták mutatni azt, hogy hogyan lett átpakolva a nappali, hogy a másfél méter távolságot betartva tudjanak találkozni a gyermekeikkel. Ugyanilyen szomorúan mesélik, hogy lassan egy éve csak kijelzőn láthatják a dédunokákat.

Az elmúlt hetekben sok szomorú történetet is hallottam tőlük. Volt olyan kliensem, aki egy hét alatt 9 közeli barátot, rokont vesztett el a korona miatt. Éppen ezért nálam fel sem merült, hogy ne oltassam be magam, ahogy lehetőség nyílik rá.

Eddig négyszer voltam teszten. Nem egy kellemes elfoglaltság, de már gyakorlott vagyok, viszem a kis vizespalackomat, hogy gyorsan egy korty vízzel akadályozzam meg, hogy a garatba ledugott pálcika miatt ki ne pakoljam a gyomortartalmamat. Ami kicsit kellemetlenebb, hogy a gondozásban dolgozóknak nem a gyorstesztet végzik el, így 24 órát várnom kell az eredményre.

Nálunk hatalmas probléma a helyettesítés, így két nap kiesés esetén csak a legritkább esetben tudnak valakit találni a helyemre, így a segítség nélkül maradt klienseim sokat járnak a fejemben.

Az első lépések

A leeuwardeni thuiszorg dolgozók közül a mi szervezetünk került az oltásra váró gondozásban dolgozók végére. Szerintem ennek az oka, hogy Frízföldön a mi organizációnk a legnagyobb. Mikor végre megérkezett a behívó, szinte azonnal hívtam is a megadott telefonszámot, hogy mihamarabb megszerezzem a védőoltást.

A hónapok óta tartó óriási felelősség alól szerettem volna előre menekülni, hiszen ha én viszem el a fertőzést a klienseim házába, annak mindenképpen tragikus vége lenne.

Meglepetésemre a leeuwardeni oltóponton nem tudtak szabad helyet biztosítani, így Drachtenbe kaptam időpontot körülbelül 3 héttel későbbre, szombaton délután 6 órára.

A telefonos időpontfoglalásnál már előre elmondták, amit már a behívóban is olvastam, hogy az Astra Zeneca oltóanyagot fogom kapni.

Az előző oltási stratégiában még a Pfizer vakcina volt tervben, de módosítottak a tervezeten, előrébb kerültek a sorban a 90 pluszos életkorúak, s így őket kezdték nagy sebességgel beoltani.

Az oltás

Az oltópontra megérkezve először ellenőrizték a személyazonosságot, ami számomra vicces volt, hiszen mindenkin maszk volt, maximum a szemek állását lehetett lecsekkolni. Ezután elkérték az egészségügyi nyilatkozatot, a behívót elegendő volt telefonon bemutatni.

Aztán következett a székfoglaló játék. Színes székek szigorúan 2 méter távolságra elhelyezve a négy oltópont előtt. Az utolsó széken kellett helyet foglalni és amikor valaki bement a lekerített oltópontokra, akkor lehetett egy székkel előrébb ülni.

Mikor már rám jutott a sor és bejutottam a doktornőhöz még egy becsekkolás volt, az adminisztrátor srácot megizzasztotta a magyar személyim, nehezményezte, hogy nincs rajta a BSN számom.

Szerencsére a doktornő gyorsan helyre tette a srácot, aki később az egészségbiztosítási kártyámon se találta meg a BSN-t. A doktornő megkérdezte, van-e kérdésem, mielőtt beadja az oltást, de mivel tájékozódtam mindenről, így az nem volt.

Magát a szurit meg sem éreztem, utána közösen kerestük, hogy pontosan hová is adta be, hogy le tudja ragasztani, így tippeltünk egyet és oda került a ragtapasz. Az oltás után fél óráig még ott kellett maradni, hogy az esetleges hirtelen fellépő reakciót még helyben kezelni tudják.

Kellemetlen mellékhatások

Körülbelül egy óra múlva kezdett el fájni a bal karom, ahová a szurit kaptam. Aznap este már elkezdett rázni a hideg, bevettem gyorsan két paracetamolt, ami itt Hollandiában a varázsszer, mindent IS gyógyít.

Az éjszaka folyamán arra ébredtem, hogy annyira szomjas vagyok, mintha a sivatagban lennék, így éjjel majdnem 2 liter vizet meg is ittam. Vasárnap reggelre meglehetősen rosszul lettem, rázott a hideg, hőemelkedés (37,9 és 38,1 közötti hőmérséklet), borzasztó izomfájdalom kínzott, a tünetek egy átlagos influenzáéra hajaztak. Erőm semmi nem volt.

Vasárnap volt a nap, amikor bejelentették Hollandiában, hogy két hétre felfüggesztik az AstraZenecával való oltást a lehetséges mellékhatások miatt, vizsgálatot kezdve, hogy van-e összefüggés az Európában történt hirtelen trombózisos esetek és az oltás között.

Hétfőn hívtam a kapcsolattartómat a munkahelyemen, hogy nagyon nem vagyok jól, próbáljanak valakit találni, aki helyettesít. Ő mondta, hogy vegyem fel a kapcsolatot a háziorvossal, jelentsem be a mellékhatást, amit tapasztalok. Ez meg is történt.

Kedd reggelre egy kicsit jobban lettem, mentem is dolgozni, szerdán ugyanúgy. Ekkor már csak az oltás oldali karom fájt. Szerdán délután azonban újra el kezdett rázni a hideg, illetve iszonyatos dekoncentráció tört rám, pokoli fáradtsággal.

A hidegrázás a mágikus paracetamoltól se múlt el, dupla nadrágban, takaró alatt még egy pléddel vészeltem át a délutánt, majd estére megint jött a szomjúság, éjjel megittam 2 liter vizet.

Reggel e-mailt írtam a kapcsolattartónak, ugyanis időben kell lejelenteni, ha valami miatt nem tudok menni dolgozni, a háziorvosomat telefonon elérni pedig minimum egy félóra.

Nem is az én formám lett volna, a dokim aznap nem volt, 10 körülre ígértek visszahívást. Ekkor már annyira rosszul voltam, hogy gondolkodni is alig tudtam, le kellett írnom hollandul a tüneteimet, ugyanis már magyarul sem igazán forgott az agyam.

Az olyan napi feladatok megakasztottak, mint a gyerekeknek a tízórai elkészítése, tébláboltam a lakásban, mert elfelejtettem, hová is indultam el. Egyszóval nyomorultul voltam.

Egyre rosszabb helyzet

Az izomfájdalom ekkor újra megjelent az ellenkező oldali csuklómban és térdemben. Az orvosnak felolvastam a tüneteimet, próbáltam válaszolni a kérdéseire.

Őt is meglepte az állapotom, de azt mondta, arra kell gyanakodni, hogy esetleg most kaptam el a koronát, mivel egy napra megszűntek a panaszaim.

Felvilágosított, hogy figyeljem, esetleg pontszerű bevérzések jelennek-e meg a testemen, illetve piros meleg foltok, esetleg kisebb ütések után indokolatlanul nagy lila foltokat keressek testszerte. Amennyiben ezek közül bármit felfedezek, azonnal telefonáljak. Amúgy szedjem a paracetamolt, hiszen az mindent (is) megold.

Csütörtökre le is foglaltam az első szabad időpontot a tesztelésre, illetve hívtam a férjemet, hogy neki bizony haza kell jönnie, mert biciklire ülnöm esélytelen. Az orvos 5 nap karantént írt elő a részemre azzal a meghagyással, hogy amennyiben a tüneteim romlanak, az esetleges negatív teszt eredményt figyelmen kívül hagyva az ötödik napon újra menjek tesztelni.

A péntekem még mindig a letaglózó fáradtság és koncentrációzavarban telt el, de a hidegrázás legalább alábbhagyott. Nehezítésképpen a lányomat is itthon kellett tartanom, ugyanis az iskolába addig nem mehet, amíg a teszteredményem nem ismert. Délután jött az e-mail, hogy beléphetek megnézni az eredményt. Szerencsére negatív lett.

Végre jobban

Szombaton már sokkal jobban lettem, visszatért az agyi kapacitásom is és már semmi tünetem nem maradt. Vasárnapra már teljesen visszanyertem az összes energiámat, de hétfőn még nem mehetek dolgozni.

A jelenleg ismert legújabb eredmények szerint az AstraZeneca oltás biztonságos. Az, hogy ilyen heves immunreakciót váltott ki belőlem az oltás, főként az életkoromnak köszönhető, a fiatalabbakat jobban megviseli a szuri mint az idősebbeket. Amúgy pedig Hollandiában mind a teszt - tüntetek esetén -, mind az oltás ingyenes.

Az elmúlt hét szenvedései ellenére ugyanúgy beoltatnám magam, hiszen ezek a tünetek még mindig kedvezőbbek, mint maga a vírussal való megfertőződés után várható lenne.

Illetve így jelentősen csökkentem a lehetőségét hogy családomat, barátaimat és kliensemet megfertőzzem ezzel a nyavalyás vírussal.”

Ha szívesen olvasnátok még Hollandiáról, látogassatok el a Frízföld blogra!

Barangold be velünk az egész világot!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Határátkelő (@hataratkelo) által megosztott bejegyzés

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: oltás Hollandia COVID-19

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr3116487098

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fhdgy 2021.04.01. 10:23:04

Kapaszkodjatok:

Egyes helyeken a lélegeztetett betegek között 95 % a halálozási arány!!!

mok.hu/hirek/heti_beszamolok/2021-12-het

Itt elérhető a teljes levél, amit az orvosi kamara küldött a belügyminiszternek.

kardio1 2021.04.01. 12:45:26

@fhdgy: ez azt jelenti a levél alapján, hogy olyanokat is gépre raknak, akiket nem kellene (vagy mert esélytelenek a koruk, társbetegségeik miatt, vagy mert noninvaziv légzéstamogatas helyett alkalmazzak, helytelenul).

lustamacs 2021.04.01. 13:05:09

Az angol verzióhoz képest még ez is agyonbürokratizáltnak tűnik

fhdgy 2021.04.01. 16:31:22

@kardio1: A kérdésem hozzád az, hogy ez szakmailag korrekt?

kardio1 2021.04.01. 16:52:34

@fhdgy: nem, de emberileg nehéz ilyen döntést meghozni, hogy esélyt sem adunk.

Hari Seldon 2 2021.04.01. 17:04:23

Az Astra Zeneca-nak elég "rossz híre van", sehol ne népszerű.
Sok helyen számolnak be kellemetlen mellékhatásokról. Plusz összevissza beszélnek, hogy kinek lehet beadni, kinek nem.

Valójában az A-Z hiretlen csöppent be az oltási témába.
A Covid előtt nem volt tapasztalatuk ezzel. Aztán ahopgy az oxfordi egyetem előállított egy tök hagyományos oltóanyagot (kb az orosz oltóanyag megfelelője), lecsaptak a lehetőségre, anélkül hogy "fin*juk" lett volna az oltóanyag gyártásról, és logisztikájáról. Emiatt (is) vannak a késések.

Bár igazából mindegy, mert nem nagyon szeretik. (a lakosság, és igazából a kormányok sem)

fhdgy 2021.04.01. 17:10:52

@kardio1: Jó, kérdezek, mert nekem nem teljesen egyértelmű, amit válaszoltál.

Ha egy kicsit is jól értem, akkor azt hámoztam ki, hogy az orvosok tehetetlenek, kínjukban nem tudnak jó döntést hozni. A szakmailag nem helyes dolgokat is megcsinálják, mert a semminél az is jobb?

Miért tehetetlenek? Mert általában nincs eszköz a kezükben, vagy azért mert lenne, de nálunk nem áll rendelkezésre?

Csodabogár 2021.04.01. 17:12:31

@Hari Seldon 2: Viszont az angoloknál bevált. Onnan nem jött semmi hír se agyi értrombózisról sem kellemetlen hosszas mellékhatásokról. Ez vajon hogy lehet? Valamikor a múlt héten mondták, hogy már több mint másfél millió embert oltottak ott be vele.
De tényleg nagy a katyvasz körülötte. A németeknél először csak 65 év alattiaknak adták, most meg csak 65 év felettieknek. Bár gondosan követem a híreket ezt senki nem magyarázta meg vagy támasztotta alá, az okot. 81 éves barátnőm is megkapta, de csak az első nap volt láza és egy kis fejfájása.

nyuszigonosz 2021.04.01. 17:57:30

@Hari Seldon 2:
Igen, az Astra Zeneca az orosz SputnikV. oltóanyag megfelelöje és nincs nagyon jó híre.
A rossz híre elöször nem igazán azért volt, mivel lehetnek ilyen mellékhatások is oltás után, mint a posztban, hanem a beígért mennyiség egyfolytai nem szállítása miatt.

Aztán kezdödtek a halálesetek is. Ausztriában, Finnországban, további skandináv országokban a Baltikumban is, és Németországban is. Lényegében egész Európában.
Ezt úgy nem igazán akarta senki elhinni, föleg pl. Angliában nem, ahol szinte csak ezzel oltanak. És állítólag senkinek semmi baja nincs, nem is volt.

Azaddig Astra Zeneca ( mármint a gyártó) mindig azt mondta: csak a fiatalabbaknak jó, ezért az olaszok eleve csak maximum 55 eves korig oltottak ezzel, Németország 60 éves korig.

Na és leálltak az oltások vele elöször a sok haláleset miatt, akkor 36 színusz agyi véna trombózis eset volt, és 9 halott.
(azóta több)

Újra kezdödött az oltás az Astra Zenecával kettö nap kiesés után míg újra leállt: további halálos komplikációk miatt.

Most újra oltanak vele, merthogy rendben van az EMA ( European Medicines Agency) szerint, de Astra Zeneca korrigálta az életkorokat: elsödlegesen csak 60 felett oltani ezzel.
És hogy állítólag csak nöknél okoz komoly problémákat, bár ez már akkor nem igazán volt így. Férfiak is haltak meg ugyanígy oltás után.

Az angolok utólag 5 esetröl tudnak. Ha igaz.

@Csodabogár: De magyarázzák az okot, söt naponta.
Volt olyan magyarázat is, hogy az antibaby tabletták szedése esetén lehet ez a halálos komplikáció, na de nem csak nök haltak meg és nemcsak olyanok, akik anti baby tablettát szedtek.
De jól hangzott, ugye.
Most a legújabb szakértöi vélemény: ( több szakértö véleménye most ez)
Állítólag a nagyon erös immunrendszernél okozhat problémát és az általában fiatalabbaknak van.

Golf2 2021.04.01. 17:58:12

@fhdgy: Tehát lesz még 1400 halott a mostani 1500 lélegeztetettből...Akkor ezekből kerül ki napra lebontva a napi majd 300...És töltik fel folyamatosan a helyüket újakkal...

Shanarey 2021.04.01. 18:22:13

@Csodabogár:

Az angoloknál, a múlt hétig, egy halott és négy személy akik túlélték.

Én is Astrát kaptam tegnap délelőtt. De lévén éjszakás, amint hazaértem, mentem aludni. Nekem hőemelkedésem volt, és gyengébbnek éreztem magam, de ettől még mentem dolgozni. Mára, a hőemelkedés elmúlt, a gyengeség érzése is elmúlt, maradt némi izom fájdalom, mint amikor valaki beteg volt, de már megyógyult.

SzZoole 2021.04.01. 18:41:53

@Shanarey: a lányomat is AZ- oltották be (NHS dolgozó) 24 éves, antibaby tablettát szed és kutyabaja sem volt, csak az injekció helyét érezte 2 napig.

Shanarey 2021.04.01. 18:46:42

@SzZoole:

Az immun rendszer függvénye, hogy mennyi kellemetlen reakció lesz, ez okozta a gondot azoknál akiknél kialakult a vérrög.Akinek erős az immunrendszere, annál kellemetlenebb a mellékhatás, akinek nem annyira, annál enyhébb. Volt olyan munkatársam aki nem tudott dolgozni, két napig, és olyan is volt, akinek a feje fájt, annyira hogy legszivesebben levágta volna.

SzZoole 2021.04.01. 18:51:17

@Shanarey: én mindent, is, elhiszek :-)

A német és francia szekció fájdalmat is megértem, de ugye ez csak politika :-)

Shanarey 2021.04.01. 18:54:13

@SzZoole:

Nem politika. Ez az ára a gyors vakcina készítésnek, de erre az árra nem jellemző hogy a politikusok fizetik meg.

SzZoole 2021.04.01. 18:55:48

@Shanarey: nem politika? Akkor biztos rossz híreket olvasok :-)

Shanarey 2021.04.01. 18:57:41

@SzZoole:

A google a te barátod is, ha szépen kéred :-)

A vakcina gyártás, normál esetben, 5+ év.

SzZoole 2021.04.01. 19:03:54

@Shanarey: vállvonás:-)

De ugye a vakcina előnye még mindig sokkal több, mint a hátránya, nem?

Shanarey 2021.04.01. 19:04:44

@SzZoole:

Aki ebbe belehal, annak a rokonait, ez nem vigasztalja meg.

Csodabogár 2021.04.01. 19:33:41

@nyuszigonosz: Magyarázat általában van, főleg "kedvencem" Lauterbach által, miszerint egyre szörnyebb és rosszabb lesz minden, sehol egy pici fénysugár nincs nála az alagút végén.:-(

sci_dev 2021.04.01. 19:44:46

@Csodabogár: uk-ben sem adtak eddig 50 evesnel fiatalabbnak, hacsak nem volt kronikus beteg, vagy az eu frontvonalban dolgozo szemely. Egyenlore a 40-50 korosztaly var a sorara mert ellatasi hiany lesz a kovetkezo par hetben. En a heten kaptam astra zenecat, faramuci modon pont azert mert hiany lesz kesobb. Aznap ejjel egesz rosszul aludtam, kb lazalom gyotort, hanyingerem is volt, ez ebresztett fel, valamint hogy nagyon fajt a karom amelyikbe az oltast kaptam. Aztan reggelre mar egesz betegnek ereztem magam, habar se lazam se mas tunetem nem volt, hacsak az nem hogy a fejem olyan volt mintha masnapos lennek, pedig nem voltam. Tovabba enyhe szurkalasokat ereztem a labamban, a mellkasomban es a labamban, amirol rogton azt gondoltam, hogy biztosan a trombozis elojele :-D kisse hipochonder vagyok, ugy tunik. Aztan estere mar lepcsozni is alig birtam a karom miatt, mert az annyira fajt, hogy minden mozdulat meggyotort. Masnapra minden tunet elmult, kicsit erzekeny az oltas helye, de a karomnak semmi baja.

Taxomükke (UK) 2021.04.01. 19:45:19

A francia elnok is megbolondult.

fhdgy 2021.04.01. 19:53:57

@Golf2: Én már nem tudom, hogy mit higgyek!

Akiknek elvileg szakmájuk, azok is homlokegyenest ellenkező dolgokat mondanak.

Lehet, hogy senki nem tud semmit, de mindenki okosnak akar látszani?

Én, mondjuk most a Húsvéti időjárásra tudnék nagyon okos és tuti prognózist adni.

Először is lesz időjárás. Átlagos lesz, nem lesz mínusz 50 foknál hidegebb, de plusz nyolcvannál se melegebb. Ezt mind Celsius fokban értem.

A szél sem lesz szélsőséges, az abszolút szélcsendtől maximum 200-300 km/órára számíthatunk. Persze, az is előfordulhat, hogy visszafelé fúj.

SzZoole 2021.04.01. 20:09:45

@Taxomükke (UK): meg hát, az anyakomplexusa mellet UK utálat is gyötri :-)

Hari Seldon 2 2021.04.01. 20:29:14

@SzZoole:
Őt konkrétan, néhány korábbi elnöktől eltérően nem különösebben.

SzZoole 2021.04.01. 20:39:03

@Hari Seldon 2: mármint arra gondolsz, hogy a korábbi elnököktől nem különösebben utálja jobban az angolokat?

Ezt nem tudom, de nap mint nap olvasom a hírekben, hogy ő támadja a legjobban a UK-t a vakcina/brexit miatt.

fhdgy 2021.04.01. 20:44:11

RENDKÍVÜLI BEJELENTÉS:

huhu.hu/belfold/2021/04/01/orban-sajtotajekozato/

Futótűzként terjed. hogy orbán azonnali hatállyal lemondott.

Minden politikai tevékenységtől visszavonul és a jövőben csak gyógykezelteti magát. A koronavírus járvány magas halálozási rátája annyira megviselte idegileg, hogy nem képes ellátni feladatait!

Saját bevallása szerint totális idegösszeomlást kapott!!!

Hari Seldon 2 2021.04.01. 20:49:36

@SzZoole:
Miért kéne egy ország elnökének egy másik ország kedvében politizálni?
Nyilván ha már az angolok kiléptek, az EU-n belülről jobban tudja érvényesíteni az elképzeléseit. Fordított esetben az angolok nem ezt tették volna? Dehogynem. Egyébként nem gondolom, hogy ellenségesebb lenne, mint bármely korábbi elnök. Politika van. Ami a lehetőségek művészete. És most van "lehetőség".

fhdgy 2021.04.01. 21:32:18

@SzZoole: Köszönöm! A másodikra emlékszem, azt már láttam, azt hiszem, hogy pont a Te jóvoltodból.

fhdgy 2021.04.01. 21:45:22

@SzZoole: Rágalmazási panasz miatt ez a tartalom nem érhető el ebben az országban.

Csak ennyit láttam belőle! -:(

SzZoole 2021.04.01. 21:48:32

@fhdgy: ez több mint érdekes, itt simán megtudom nézni.

Küldtem e-mailt, ott próbáld meg.

fhdgy 2021.04.01. 21:53:47

@SzZoole: E-mail-ben jó, megnéztem!

Jó lesz szokni! China Syndrome!!!

Csodabogár 2021.04.01. 23:10:18

@fhdgy: Nem vitás, ma április elseje van.:-)

Kivancsi 2021.04.01. 23:37:44

@fhdgy: ha nem lenne elseje.... es aprilisban!!!
akkor ezert a rémhir terjeszteseert 2 ev kobanyaban járna az orban banyaban :) vagy foldonfutova tenne fegyorbaratunk kurcsanyi parancsra!

SzZoole 2021.04.02. 13:54:05

30 eset a 18 millió oltásból a UK-ban. Ez sem kevés és az elhunytak hozzátartozóját sem vigasztalja, de gondolkodjunk el rajta, hogy mennyi halott lenne a vakcina nélkül. Na erre mondtam, hogy nagyobb az előnye mint a hátránya!

apple.news/AE_UcrW3_QEyn8nWC-VWvdg

Taxomükke (UK) 2021.04.02. 15:48:45

@Hari Seldon 2: Este 7 utan nem lehet kimenni? Mekkora baromsag. Min segit ez?

Hari Seldon 2 2021.04.02. 19:16:10

@Taxomükke (UK):
Annyi a célja, hogy este ne tudjanak a fiatalok bulizni.

Vén motoros 2021.04.02. 20:01:42

A 98 éves anyámat is Astra-Zenecával oltották. Semmiféle mellékhatást nem tapasztalt, de tényleg, NULLÁT. Se a helye nem fájt, se amikor oltották, se semikor. Nos, nem tudom, hogy ennek örüljek-e, vagy ez azt jelenti, hogy az immunrendszere nem indult be. (Azt hallotam az ismerősöktől, hogy akinek hasonló mellékhatásuk volt - fájdalom, láz, stb. - azok MIND FIATALOK voltak.)

Taxomükke (UK) 2021.04.02. 22:53:56

@Hari Seldon 2: Aha.
Ha bulizni akarnak, legfeljebb maradnak hajnalig, es akkor mennek haza. Meg lehet neheziteni, de megakadalyozni nem.

Hari Seldon 2 2021.04.03. 09:57:20

@Taxomükke (UK):
Lehet, hogy az elszántabbak hajnalig maradnak, de nem ez lesz a többség. Ha sikerül ezzel is csökkkenteni 50%-al a bulizásokat már megérte.
Azért én még emlékszem fiatalkoromra (igaz nem voltam akkor sem bulizós) de tudom, hogy egy huszon x éves, aki bejár valahova dolgozni mondjuk a külvárosba, az már rohadtul meggondolja, hogy megéri-e neki a reggeli macera. A 18 évnél fiatalabbak meg ugye eleve (ha valamilyen normális(abb) szabályrendszer van otthon, és kb kölcsönösen elfogadják), nem igazán megy el hajnalig.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása