oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2021. március 30. 06:30,  Így oltanak Amerikában 31 komment

2021. március 30. 06:30 Határátkelő

Így oltanak Amerikában

Manapság nehéz többeket érdeklő témát találni az oltásnál. Így aztán külön érdekes az amerikai Utah államban élő Ribizlifőzelék posztja, aki azt írta meg, miként megy ez náluk.

cim_334.jpg

„Amerika egy nagy ország, mi Utahban vagyunk, és itt látjuk, hogy működnek a dolgok.

Oltást többféleképpen lehet szerezni.

Az egyik - szerintem - legbonyolultabb a CDC oltáskereső oldala. Itt kiválasztjuk, hogy milyen oltást szeretnénk, beírjuk az irányítószámot, utána a térképen látjuk, hol van szuri.

1_271.jpg

Kiválasztjuk a szimpatikus pöttyöt, rákattintunk és megkapjuk a következő infót: a telefonszámukat.

2_228.jpg

Ezután fel kell hívni a megadott telefonszámot és foglalni egy időpontot, amikorra van.

A másik lehetőség, amikor telefonálni se kell, csak kattintgatni, szerintem egyszerűbb.

Regisztrálni kell Utah Állam honlapján.

3_205.jpg

Itt ellenőrizni kell, hogy megfelelünk-e a követelményeknek (idősebbek vagyunk-e tizenhatnál, sajnos igen). Ez az oldal is listázza azon helyeket, ahol lehet oltást kapni és mikor.

Regisztálás előtt jelezni kell, hogy nem kaptunk oltást máshol, nincs allergiánk, nem szoktunk allergiás reakciót kapni oltástól, stb.

És kész. A hátránya, hogy nem lehet válogatni. Az ember azt kap, ami éppen van (Moderna, Pfizer Johnsonx2). Johnson épp nincs, úgyhogy a másik kettő közül lehetett az egyik.

Mi itt foglaltunk időpontot április közepére, mert csak akkorra volt.

Az Egyetem is szerzett közben oltást és pár nappal később több lett az időpont, úgyhogy az Egyetem rendszerén keresztül is megpróbáltunk oltást foglalni, hátha van korábbi időpontra. Gondoltuk, ha van, lemondjuk a másikat.

Itt megint lehet válogatni és be lehet állítani, hogy mikor lenne nekünk jó az oltás, utána a rendszer keres, hogy van-e akkor időpont. Nekem az volt beállítva, hogy mindent mutasson, mert nem vagyok finnyás.

A legközelebbi időpont, ami nekem megfelelt, április 6. volt. Egy oszlopban lehetett látni zölddel az aznapi még szabad időpontokat.

Mivel koránkelő vagyok, az elsőt, fél kilencet választottam. Meg is jelent a képernyő a visszaigazolással és mindazzal, amit tudnom kellett a szuriról.

4_158.jpg

Másnap biztos, ami biztos, ismét ránéztem az oldalra. Ott volt a foglalás, úgyhogy gyorsan lemondtam a másikat. Már csak meg kell, hogy szúrjanak!

5_123.jpg

Ha érdekelnek még amerikai sztorik, látogass el Ribizlifőzelék oldalára!

Barangold be velünk az egész világot!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Határátkelő (@hataratkelo) által megosztott bejegyzés

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Egyesült Államok COVID-19

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr1616484642

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FutureFry 2021.03.30. 16:03:36

A CDC “vaccinefinder” esetében sem kell feltétlenül telefonálgatni, mert nem csak a telefonszámot, hanem a gyógyszertár weboldalát is megadja (ahol az adott gyógyszertárnál időpontot lehet kérni a weben), pl. Walmart, Walgreens, Costco, etc.
Egyébként itt a lista, hogy mikortól érhető el mindenkinek (16 év fölött) a vakcina, államonkénti lebontásban (“Who is Eligible for a Vaccine?”:
www.nytimes.com/interactive/2020/us/covid-19-vaccine-doses.html
(Minden államban legkésőbb Május 1-től, de a legtöbben már Március vége-Április elejétől, azaz mostantól)

De, persze, ahogy már írtam, ha valaki korábban akarta, akkor csak kicsit kitartóan/jókor kellett vásárolni menni (esetleg telefonálgatni) mert előfordul(t), hogy van/volt extra adag amit bárkinek beadtak, hogy ne menjen tönkre.

FutureFry 2021.03.30. 17:45:21

Offtopic (nem COVID de Amerika) #1:

A linkelt blogon egy “Drive Thru Parking Only” tábla kapcsán merül fel a kérdés: “Hogy jön ide a parkoló?”
Bár a “drive thru parking” első ránézésre tényleg egy oxymoron-nak tűnhet, vagy rá logikus magyarázat: Ez általában azok részére fenntartott parkolóhely akiket a drive thru-ból félreállítanak, hogy ne tartsák fel a sort (mert a rendelésük elkészítése sokáig tart).

FutureFry 2021.03.30. 17:47:40

Offtopic (nem COVID de Amerika) #2:
Az online képes térképes/földrajzi kvízjátékok jó szórakozást tudnak nyújtani (ilyen pl. a geoguessr.com ami sajnos account-os és a teljes verzióban fizetős lett). Viszont most jelent meg egy NYT által publikált “változat”, ahol amerikai környékek panorámaképei alapján lehet tippelni, hogy Biden-re vagy Trump-ra szavaztak-e többen azon a helyen:
www.nytimes.com/interactive/2021/upshot/trump-biden-geography-quiz.html

Nem mindig annyira egyértelmű a válasz, ahogy az ember gondolná, de van pár dolog ami alapján néha azért jól tippelhet a játékos. 20 próbálkozás után lehet eredmény kérni.

gabors 2021.03.30. 18:35:01

Ma megkaptam a masodik dozist meg olajozottabban ment mint az elso.

Sot a korhaz annak aki csak oltasra ment ingyen biztositotta a parkolast is.

En Pfizert kaptam 21 napra a masodikat ami pont ma volt.

Valoban allamonkent mas es mas a rendszer is hogy eppen ki van mar rata a listan, ahol sokan vakcina kerulok mint FLORIDA (MAGA Land) ott meg eljogyzes sem kell sok helyen besetalsz (inkabb begurulsz es kesz) ....

blaubner 2021.03.30. 19:05:35

profik.
ez az, mikor egy ország rendszerszerűen működik. nem tudom, hogy europában képes-e valaki ilyen hatékony szervezésre.

Editor Bob 2021.03.30. 19:05:45

Mondjuk úgy könnyű oltási Kánaánt csinálni az amerikaiaknak, hogy leszarva a világot központilag tiltva van az ott gyártott oltások exportja.

Bezzeg Európában az itt legyártott oltások jó felét exportálják a világ más részeibe.

_Alex__ 2021.03.30. 19:05:57

Gyanítom májusra Magyarországon is triviális és gyors lesz, lefut aki siet és marad a tétova népség. Németországban regisztráltam január közepén, az csak egy sima regisztráció semmiféle válogatás vagy időpont nélkül. 2. kategória végénél tartanak és közben 3. kategória elejét kezdték oltani, az átlagember a 4. amit nem tudni mikor kezdenek el. Rend a lelke mindennek, majd valamikor jön a parancs, még semmi hír nincs.
Romániában a fentihez hasonló, térképen válogatsz és regisztrálsz.

gabors 2021.03.30. 19:55:41

Bocs az angol-ert... de ezek voltak a tegnapi szamok New York allamban .... remelem ertheto forditas nelkul is ... :-)

As of 11am this morning, 29.6 percent of New Yorkers have completed at least one vaccine dose. Over the past 24 hours, 171,419 total doses have been administered. To date, New York administered 9,056,970 total doses with 16.8 percent of New Yorkers completing their vaccine series.

gabors 2021.03.30. 20:06:16

@Editor Bob: Ne de miert is lenne maskepp amikor beletoltak 9 milliardot az amerikaiak penzebol a kutatasra (ugy hogy a Pfizer nem is fogadott el semmit ebbol) ... meg jo hogy a lekotott mennyiseg itt marad amugy az nem igaz hogy nem megy kulfoldre (is) ... AstraZeneca ugyanaz 65 millio pound-ot koltottek ra az UK adopenzekbol a kutatasra, MEG SZEP hogy elsobbseget elveznek ... (nem gondolod?)

Az meg fake news hogy tiltott lenne kivinni vakcinat ... ami igaz hogy a termeles nagy reszet egyelore USA-ban adjak el mert igy szoltak a szerzodesek nincs ebben semmi pl Astra Zenecat is gyartjak az US-ban amit eddig csak a USA-n kivul hasznatlak fel ...

Vibi 2021.03.30. 20:08:13

A csalad egyik tagjat penteken oltottak ugy hogy ket hettel korabban hivtak a gp-tol hogy hetfon mehet oltasra. Ezt azonban attettuk pentekre arra gondolvan, ha lesz is mellekhatas akkor azt ki lehet fekudni a hetvegen. Szerencsere semmi mellekhatas nem volt. En veletlenul tudtam oltast kerni es kapni a mai napon, ugyanis bezarjak ket hetre az oltopontot arra tekintettel, hogy akadozni fog az ellatas a kovetkezo honapban es tobb keszletuk volt mint amennyi ember regisztralt oltasra, igy a munkahelyemnek felajanlottak a soron kivuli oltas lehetoseget. Mind a ketten astrazeneca vaccinat kaptunk. A csaladtagnak mar van masodik idopontja juniusra en meg csak holnap holnaputan fogok tudni idopontot foglalni, amikorra az elso oltasom bekerul majd a rendszerbe.

nyuszigonosz 2021.03.30. 21:06:40

@gabors: Nem szép.

Csak Németország 375 millió eurót invesztált a BioNtech vakcína kutatásába. Igen a kutatók németek, a gyártó ( sajnos) amerikai. Természetesen, hogy az adófizetök pénzéböl, miböl másból.
Többi európai országból nem tudom ki mennyit adott a kutatásra, de pl. az Astra Zeneca nemcsak brit, svéd is.

Mégsem kap Németország sehol, semmilyen formában elsöséget. Söt! Idöben ( mások elött!!!) rendelt és fizetett mennyiségek nem érnek ide.
Kezdjük a Pfizerrel, mivel a gyártó a Pfizer, és mire el lehetett volna kezdeni a gyártást, csak az amerikai gyárak gyártottak, az Európában lévö gyárat a Pfizer éppen véletlenül lezárta egy idöre, mivelhogy kicsi, bövíteni kell...
Nemrég kezdtek rendesen gyártani csak. Igen, ez majd tényleg talán lesz. Talán elég is lesz.

Van további igen nagy kellemetlenség is, az AstraZenecával: a megrendelt és fizetett mennyiséget az Astra Zeneca ezeddig egyáltalán nemhogy nem szállítja rendesen és idöben, hanem az elsö negyedévre beígért 120 millió dózis helyett esetleg csak 29 milliót, ebböl ezeddig 14 milliót szállított....

Meg sajnos sok a haláleset az AstraZeneca oltása után. Már egyszer emiatt leállt pár napra az oltás, aztán folytatódott, de a tegnapi oltások után újabb haláleset lett és egy további személy még nem tudni túléli-e.

Nemtudok róla, hogy Európán kívül vannak e AstraZeneca oltások után halálesetek, de sajnos Európán belül tényleg túl sok. :-(

Mikkamak 2021.03.30. 21:57:04

@gabors: ?? Floridában jelenleg (a sok oltás-tagadó ellenére) a 40 éven felüliek mehetnek oltatni. Részben mert rengeteg az idős, többek között New York-i snowbird, akik mind itt kaptak oltást, miközben a helyi állandó lakosok várhattak.

Persze biztos van, ahova begurulsz és kapsz oltást, de úgy tudom, várhatsz akár órakat is. A mi környékünkön egy művelődési házban szoktak még oltani, de nagy betűkkel ki van írva, hogy kell időpont foglalás.

Én spéci tegnap kaptam meg az első oltást egy CVS-ben két várossal odébb (és április közepére van második időpontom). Gyerekünknek meg csak jövő héten tudunk időpontot nézni, mert túl fiatal a jelenlegi korhatár szerint. Viszont megnéztem, hogy az ő környékükön mi a helyzet a CVS-ben és mind a négy szóba jövő városban volt időpont szabad. Húsz perc múlva már csak egyben, gondolom, azóta nincs is (ráadásul ez a gyérebben lakott középső rész parti részén van). Csak remélni tudom, hogy folyamatosan nyitnak időpontokat.

A CVS egyébként Pfizert ad, a Publixok meg Johnson-t kaptak erre a hétre.

gabors 2021.03.31. 02:19:23

@Mikkamak: Lehet neked van igazad mert hiszen te elsz ott en a radioban halottam pont egy New York-i mondta hogy mivel az anyjanal volt ott oltotta be magat minden idopont keres nelkul .. amugy TV-n is volt hogy egyes korhazakban is "first come first serve" alapon ment az oltas ami nyilvan hosszu varakozasokat okozhatott. Megint csak intrview volt valakivel akik tobb orat autozott. Es nem a legigazsagosabb hiszen nem mindenkinek van ideje es lehetosege ilyesmit csinalni

Mint irtam allamonkent maskeppen allnak hozza Megint csak itt New Yorkban csak a mult heten kezdtek gyogyszertarakban is oltani de a kornyekunkon ilyen nincs de Manhattan-ben igen. Egy honapja meg sehol nem volt oltas pont akkor voltam a haziorvosomnal semmit nem tudott ajanlani. Majd kb egy hetre a korhaz ahol mutottek email kuldott hogy lehet jelentkezni 2 nappal kesobbre meg is volt. Mint irtam ma voltam a masodik doziesert es meg ma is voltak a korhazi dolgozok is az oltotttak kozott. Nekem ugy tunik hogy egyre kozelebb van hogy aki akar az mehet szinte akarmikor ... persze oraiasi kulonbsegek lehetnek videk varosok sot nagyvarosok kozott. De ugy tunik ezt most Biden-nek megszerveztek es meg lesz a 200 millio oltas az elso 100 nap alatt amibol van meg kb 1 honap hatra.

Egyelore a fiatalabb gyereknel 16 ev alatt nagy a bizonytalansag mert arra nincs meg elfogadott vakcina (elso korben ugy nezett ki oket nem veszelyezteti a betegseg most viszont ez mar megdolt).

gabors 2021.03.31. 02:38:40

@nyuszigonosz: a Pfizer/Biontech tavaly Julisban megallapodott az usa akkori kormanyaval hogy 100 millio adagot szallit kb 2 milliard dollar ertekben $39 dozisonkent (500 millio opcio de az ar nem kotott) DE nem kaptak penzt a kutatasra es a kikotes az volt hogy csak a pozitiv klinikai teszt utan fizetnek ... na most ezt a 100 milliot meg NEM szallitottak le teljes mertekben. Ha volt szallitasi korlatozas (lehet hogy volt) akkor azt nyilvanosan nem lehet tudni. De ilyenkor azert az van hogy a legnagyobb kutya baszik marmint nyilvan erdemes a legnagyobb megrendelokkel targyalni eloszor es igy nekik kell szallitani eloszor. Az EU is pont ezt a megkozelitest kovette, nyilvan ezzel jobban jartak a kisebb (szegenyebb) orszagok mint azok akik amugy is versenyhelyzetben lettek volna pl Nemetorszag. Ebben semmit nem latok ..

Igy is az tortent hogy a 9 milliard dollar egy reszebol sajnos nem lett hasznalhato vakcina nagyobbak Eli Lilly Sanofi Glaxo-Smith .. osszesen 11 vallalat kozott oszlott ez szet (Moderna, Jhonson and Johson, Novavax )

AstraZeneca kapta a legtobbet ebbol mert az allt tavaly nyaron legjobban a kutatassal de tudjuk mi lett. Ez a program ha nem is volt tokeletes de mindenkeppen Trump kormanyanak egyik jobb huzasa volt a sok baromkodas mellett a Covid-dal kapcsolatban.

blackhairlady 2021.03.31. 03:14:21

Engem a vasarter egy fedett reszen oltottak, a ferjmet pedig parkoloban, ki sem szallt a truckjabol. 25 perc alatt vegeztunk mindketten.
Itt mar mindenkit oltanak aki szeretne megkapni.
Sorra kapjuk az sms-eket a korhazaktol ahol eddig barmi vizsgalatbol kifolyolag megfordultunk, hogy registralhatunk az oldalukon es megkaphatjuk az oltast.

blackhairlady 2021.03.31. 03:15:29

Mult penteken volt szerencsem reszt venni egy 2 oras zoom meetingen a Kariko Katalinnal. Nagyon erdekes dolgokat mondott, es egy laikusnak aki nem jartas a biolemiaban is ertheto volt.

gabors 2021.03.31. 06:05:13

@blackhairlady: megvan ennek a felvetele (youtube ?), vagy magan beszelgetes volt? erdekelne ...

elore is koszi

amugy mindketten igy voltunk itt New Yorkban hogy korhaztol jott email (illetve a portaljukon rajta vagyunk) nekem elobb egy masik korhaztol mint a felesegemnek ... es mindket helyen 48 oran belul volt idopont ...

itt most mar szinte barki mehet meg "illegalis"-ok is (hiszen senkinek nem jo ha a mexico mosogato vagy boss boy fertoz meg mindenkit az etteremben)

ribizlifozelek · http://ribizlifozelek.blogspot.com/ 2021.03.31. 07:16:06

@FutureFry: Világos, mi is azért álltunk ott, mert vártunk a drive thru ebédre, de szerintem ugyanúgy vicces, mint az "elektromos autópálya matrica" vagy a műanyagból készült üveg.

somlobodog 2021.03.31. 07:16:40

@Editor Bob: és? America first. Nyilvan. Itt gyártják fejlesztik és fizetik. Ahogy itt beoltottak mehet exportra. Addig nem. Az Astra exportal. Nem az EU. Az EU egy fasz hogy hagyja.

Laci-812 2021.03.31. 07:17:19

Columbus Indiana USA, 40 ezres kisvaros 3 ooltoponttal kezdtek, ma mar 6 mukodik. Egy reggel lehetett regisztalni 70 felett a neten, elbambultam delben mar csak 3 hetre tudtam foglalni, azt is vagy 30 km-re. Par nap mulva ujra neztem, es sikerult helyben hamarabb idopontot kapnom. Ma mar a harmincasok regisztralhatnak. Alkalmankent max 2 percet kellet varnunk, ugy is ha fel oraval korabban ertunk oda. Itt csak pfeizer van mindenki azt kapta. A TV-ben lattunk kigyozo sorokat is, nalunk minden tokeletesen ment.

nyuszigonosz 2021.03.31. 09:18:21

@gabors: @somlobodog:

Akkor még a pontosítás miatt egy mai összefoglaló arról, ki ( melyik ország) mennyit is adott a vakcína fejlesztésre:

Németország és az USA közösen 3,7 milliárd dollárt - lebontva:
az USA ebböl 2,2 millárd dollárt, Németország 1, 5 milliárd dollárt.

Az USA és Németország területi nagyságához és lakosságarányához mérten Németország - nem az EU, csak maga Németország - adott többet.

Utána messze kevesebb pénzt, csak 500 millió dollárt Nagybritannia.

A többi országról ilyet nem tudni. Úgy tünik,ök semmit. Persze vannak még privát invesztorok is.
Bár ez csak a fejlesztés és gyártásra adott pénz.

A kész oltóanyagot a Covix országokon kívül meg mindenki vásárolja-fizeti.

blackhairlady 2021.04.01. 02:13:56

@gabors: meghivasos beszelgetes volt egy ismeros altal Bostonbol. Keszult felvetel rola de nem tudom, hogy megoszthato lesz-e vagy csak mi, resztvevok kalpjuk meg. Ha engedelyt kapunk a megosztasra akkor termeszetesen megosztom.

Bredpitt Monika 2021.04.01. 12:23:22

@Ginix: koszi,, jo hosszu, de ezt megprobalom vegignezni.....egy ilyen okos "asszonysagot" nem szeretnek kihagyni

mi van nalatok? ha jol emlekszem ti vagytok Albaniaban, szinte semmit nem hallani az orszagrol......vagy csak en vagyok alkalmi suket?

gabors 2021.04.01. 15:53:46

@blackhairlady: @Ginix: @Bredpitt Monika:

Koszi ha ez ha nem megnezem ...

mar jobban vagyok a masodik oltas utan. Az elso utan semmi masodik utan kb 12 oraval komolyabb felakari fajdalom volt es hoemelkeded 37.5 so masnap reggel (tegnap szerda) szinten hoemelkedes 38.1

De azert koszi Pfizer ... :-)

blackhairlady 2021.04.02. 02:41:35

@Ginix: Nem ez az. Nem neztem meg de gondolom hasonlo dolgokat mondott mindenhol.

Ginix 2021.04.05. 18:58:23

@Bredpitt Monika: szia, nem mi vagyunk albániában, csak nyaralni voltunk ott jó régen. a jani haverja él albániában.

mi svájcban vagyunk és ki vagyok akadva, hogy mennyire lassan megy az oltás, ráadásul én lucerne kantonban élek, ami a legutolsó oltottság arányban az országban (5%).
itt csak a pfizerrel és a modernával tolják.

Ginix 2021.04.05. 18:59:50

@gabors: @blackhairlady: elég valószínű, hogy nagyon hasonlóakat mond illetve a kérdések is hasonlóak lehetnek a közönségtől. borzasztóan izgalmas volt végignézni, bár nekem csak darabokban ment, két és fél óra egyben túl tömény lett volna.

Bredpitt Monika 2021.04.05. 19:32:21

@Ginix: hat , en az eletben nem nagyon szoktam megbanni semmit, de most ugy erzem, hogy kellett volna az oltas, de mivel en atestem a fertozesen oktoberben ezert nem is regisztraltam, most volt modom ra 29 en ejfelig, es akkor a pedagogusokkal egyutt a pfizert kaptam volna, de a haziorvosom azt javasolta, hogy varjak minimum hat honapot, ami nemsoka letelik......

szoval majd lehet, hogy kapok egy szputnyikot.........

erdekes , hogy Svajcban lassan megy az oltas, kivancsi vagyok nagyon meddig lesznek vedettek az oltottak, mert ha igy haladunk, akkor a haziorvosok egesz eletukben ezt fogjak nyomni......

a videot meg nem lattam, pont azert, mert ilyen hosszu, de meg szeretnem nezni, mert itthon minel tobbet olvasok a jarvanyrol, annal zavarosabb lesz minden, most szerencsenek erzem, hogy a fertozes altal vedett vagyok......de meddig vajon

Bredpitt Monika 2021.04.05. 19:35:28

@gabors: kollegaim is pfizert kaptak, az egyiknek mar aznap kicsit fajt a karja, de hat ezek pici kenyelmetlensegek, amugy mondtak valamit mennyi ideig lesztek vedettek, vagy ez most meg korai kerdes........?

gabors 2021.04.06. 00:26:52

@Bredpitt Monika: Ez meg korai kerdes DE mar most lehet tudni hogy akik kb 1 eve a tesztelesben voltak meg mindig vedettnek tunnek kb 100%-ra vagyis 8-9 honap mar most is kb biztos ...

De mast nem lehet tudni mert a tudomany az nem hit kerdese hanem teszt ....

remelem ez ertheto

a pfizer/moderna a legtuttibb de minden mas vakcina is ad vedettseget ami helybol jobb mint a semmi ....

en is barmit elfogadnek mert a riziko alacsonyabb mint felulni egy repulore foleg ha az kinai

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása