oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2021. március 12. 06:30,  A dombok csodás városa 10 komment

2021. március 12. 06:30 Határátkelő

A dombok csodás városa

Valparaíso Chile második legnagyobb városa, közel 300 ezer lakossal. Fontos kikötő, szépségét azonban persze nem ez adja, hanem pompás, dombokra kanyargó utcácskái – miként azt Steve is megtapasztalta (a képeket külön is köszönjük).

cim_57.JPG

„A város a Csendes-óceán partjánál, a főváros Santiagótól északnyugatra fekszik, 110 kilométerre. Több dombra, illetve egy hegyoldalba épült.

A spanyolok 1536-ban jelentek meg, de a kikötő építése csupán 1810-ben kezdődött. Chile függetlensége után, azaz 1818-től máig, Valparaíso a haditengerészet központja lett és idővel négy egyetem székhelye.

A látványos város 2003-ban UNESCO Word Heritage státuszt nyert. Azóta nem kis pénzt fordítottak felújítására és karbantartására.

Ugyan a Panama-csatorna megnyitása után a kikötő fontossága csökkent, még manapság is Chile második legforgalmasabb kikötője és újabban a luxus óceánjáró hajók egyik váltópontja.

kikoto_6.JPG

Ezek a hajók Rio de Janeiro, Valparaíso és Miami között cirkulálnak és közülük sok ellátogat az Antarktiszra és a Falkland-szigetekre is. Vehetsz jegyet a 3 szakasz egyikére, például Miami-Rio, Rio-Valparaiso, Valparaiso-Miami útra vagy akár többre.

Egyszer januárban, ami itt a nyár, négy napot töltöttünk itt. Nagy volt a nyüzsgés. Nem volt hiány turistákban, a legtehetősebbektől a hátizsákos diákokig.

A fiatalok, nem egy a nyári egyetemek nemzetközi diákja, a város terein és a kocsmák járdákra telepített asztalainál este 8-tól kora reggelig mulatoztak.

Nappal a városka girbe-gurba/fel-le utcácskáin turisták nyüzsögtek. Fényképezték a színesre festett korabeli házakat, az azokra festett merész freskókat és a lépten-nyomon rád köszönő csodálatos kilátást.

Gitárosok, akrobaták próbáltak pénzt keresni, látszólag jóllakott kóbor kutyák pihentek az árnyékban vagy követték a turistacsoportokat, nem tudni mi okból. Gondolom falkának nézték őket és csatlakoztak.

kutya_zenesz.JPG

Mi távolsági busszal érkeztünk, majd taxival mentünk kis hotelunkba a város egyik leglátványosabb dombjára, a Cerro Concepcionra. (Cerro dombot jelent.) Egy felújított korabeli ház volt, nem több mint 10 szobával.

ajto_1.JPG

A szobánk egy közös teraszra nyílott, fantasztikus kilátással a környező dombokra és a kikötőre. A lámpák éjszaka, mint megannyi csillag mesebeli látványt nyújtottak.

A város több dombra települt. Nem egy dombra siklóval lehet felmenni. Van vagy 10 sikló. Nagyon romantikusak és alig 50 centbe kerülnek.

siklo.JPG

Érdemes a város régi temetőjét is meglátogatni. Mire másra, mint egy dombtetőre épült, és tele van régi kő mauzóleumokkal, virágzó fákkal, plusz, ami ebben a városban látszólag hiánycikk, nyugalommal.

A város sok, fából épült temploma azonban mind be volt zárva, gondolom biztonsági okokból. A házak konstrukciója érdekes, sokuk a hajózásból megmaradt építési anyagokból épült, pl. hullám fémlapokból, amiket aztán ügyesen freskókkal festettek be.

oceanpart.JPG

Egy HÉV-vel könnyen el lehet menni a városhoz északról csatlakozó Vina del Mare nyaralóhelyre, amolyan itteni Miami. Nagy homok tengerpart, körülötte magas épületek, hotelek, a part nyaralókkal van tele. A víz viszont hideg a Humboldt-áramlat miatt."

Barangold be a világot a Határátkelővel!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Határátkelő (@hataratkelo) által megosztott bejegyzés

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.     

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Chile

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr5816458358

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Din Serpahis 2021.03.12. 07:44:20

Ez úgy jól bemutatja, milyen
www.youtube.com/watch?v=mFuSjk7jv_M

Ennél mondjuk azért sokkal jobb helyek is vannak Chilében :)

Arthamyr 2021.03.12. 07:54:50

@Din Serpahis: Még régebben az indexen láttam ezt a videot. :)

Montroyal 2021.03.12. 18:51:26

hat igen ott alltunk meg hajoval de taxi es irany Santiago .. ennyi maradt meg belole ..

kék madár 2021.03.12. 19:23:56

engem erdekelt volna a post, es leginkabb a fenykepek.
Stevet is lehetne hibaztatni azert, hogy egy zsiros foltos lencsevel fenykepezi vegig Chilet es minden kep tele van pacaval, ami egyebkent lenyegtelen mert a kepeken egy fal van par sinnel vagy egy sotet alulexponalt eloter beegett hatterrel .szinte 0 latnivaloval, egyszeruen borzalom, minden kepen rajta van az osszes kezdo hiba es absolute no-no, olyan hibak, amit egy ebredezo macska se kovetne el a lencse mogott. De nem Steve-t hibaztatom, inkabb a HA-t, azert ennyire nem kene melyre sullyedni, ennel Google-lal 5 perc alatt jobb kepeket talani. De maga a szoveg se vett ra, hogy rakeressek a varosra, ez gondolom az en vesztesegem.

kék madár 2021.03.12. 19:30:48

ez most vettem csak eszre

" (a képeket külön is köszönjük)."
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ha volt tobb is, tegyetek ki azokat is :)

Wilhelmus80 2021.03.12. 19:54:51

@kék madár: Ezek mind utánközlések. De az eredeti posztban még vannak képek. :)
fressstart.blog.hu/2017/01/30/valparaiso_chile_270

kék madár 2021.03.12. 20:09:29

@Wilhelmus80: koszi! Ott azert vannak jobb kepek :)
Igy mar elmennek

Golf2 2021.03.13. 05:18:24

Jobb mint Európa.

Tke 2021.03.14. 13:39:27

A cím és a bevezető sokkal többet ígér, mint amit a poszt ad. A képek alig mutatnak valamit és ahogy fentebb írták, 1-2 kivétellel kritikán aluliak. Kár érte...

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása