oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2021. március 03. 06:30,  Magyarok brit földön: melyik szám nem hazudik? 21 komment

2021. március 03. 06:30 Határátkelő

Magyarok brit földön: melyik szám nem hazudik?

Gyakorlatilag az Európai Unión belüli szabad költözés és munkavállalás első pillanatától kezdve jóformán követhetetlen, melyik országból hányan költöztek át egy másikba. Így van ez a magyarokkal is, így aztán másfél évtizede tart a számháború, melynek egyik központja az Egyesült Királyság.

nagy-britannia_anglia_exeter_foto_pixabay_com_exeterdaily0.jpg

Már csak azért is, mert sokáig a szigetország volt a magyarok egyik kedvenc célpontja: korán megnyitották a munkaerőpiacot, viszonylag sokan beszéltek angolul (vagy hitték azt magukról, amíg meg nem érkeztek) és egész jól lehetett keresni.

Azt persze soha senki nem tudta pontosan megmondani, mennyi magyar él az Egyesült Királyságban, mindenféle számok keringtek, egészen vad eltérésekkel.

Így aztán a szakemberek vagy mindenféle módszertant felhasználva próbálták megközelíteni a valós számokat, vagy elfogadták a brit statisztikai hivatal (egyébként gyanúsan alacsony) számait.

Meglepő fordulat

A hivatal (ONS) tavaly nyáron például azt hozta ki, hogy 108 ezer magyar élt akkor a szigetországban. Mivel a Brexit miatt azt lehetett feltételezni, hogy inkább el-, mintsem odaköltöznének a magyarok, így könnyen gondolhattuk azt, hogy mostanra a brit földön élő magyarok száma 100 ezer alá is csökkenhetett.

Ehhez képest nem kis meglepetést jelentett, hogy a brit belügyminisztérium minap közreadott adatai szerint december végéig. 131 120 magyar regisztrált a Brexit utáni tartós letelepedési engedélyért.

Ez több okból érdekes szám. Egyrészt mert azt jelenti, hogy 2020 utolsó negyedévében 18 790 magyar kért letelepedési engedélyt, márpedig ez a tavalyi év legmagasabb adata – jegyezte meg a Portfolió.

Másfelől (és ez az igazi meglepetés) a 131 ezer minden létező matematika szerint több, mint a 108 ezer, azaz hacsak fél év alatt nem költözött 23 ezer magyar a szigetországba (ami, lássuk be, kevéssé valószínű), akkor más magyarázat nem marad, mint hogy a statisztikai hivatal erősen alulbecsülte (mintegy 20 százalékkal) az ott élő magyarok számát.

Nem csak a magyarok

Persze ne gondoljuk azt, hogy ez valami magyarspecifikus dolog, hasonló, sőt még durvább a helyzet a románok és a bolgárok esetében is, mindkét országnál már kétszer annyian jelezték, hogy maradnának, mint ahányan egyáltalán a hivatalos adatok szerint az országban tartózkodnak.

Olyannyira, hogy gyakorlatilag a régióból minden ország esetében meghaladja a 100 százalékot ez az arány. A már említett románokon és bolgárokon kívül a csehek, a horvátok és a litvánok esetében 150 százalék, de a letteknél, a szlovákoknál és a lengyeleknél is 100 százalék fölött van, csakúgy, mint nálunk.

Mi a helyzet a hazaköltözéssel?

Ez a másik megválaszolhatatlan kérdés, és a friss adatok fényében is csak zavarosabb a kép. Nem nagyon van mihez viszonyítani (a statisztikai hivatal számait ezek szerint erős kétkedéssel kell fogadni), így aztán azt sem tudjuk, hányan hagyhatták ott az Egyesült Királyságot, azt pedig pláne nem, hogy azok közül, akik ott hagyták, hányan költöztek Magyarországra és mennyien választottak harmadik országot, például Hollandiát.

A járvány okozta válság hosszútávú hatásait egyelőre nem látjuk, márpedig a magyarok egy jó része a turizmushoz kötődő szektorokban dolgozik, ezeket pedig az elmúlt egy év eléggé hazavágta.

Ha azonban abból indulunk ki, hogy aki 2020-at végig tudta csinálni járványostól, Brexitestől a szigetországban, az jó eséllyel hosszú távra tervez, akkor nem úgy tűnik, mintha hatalmasat esne az ott élő magyarok száma.

Utazd be a világot a Határátkelővel!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Határátkelő (@hataratkelo) által megosztott bejegyzés

(Fotó: pixabay.com/exeterdaily0)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr3116448130

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2021.03.03. 08:39:39

Persze ezekben a számokban azok nem szerepelnek aki már állampolgárságot szereztek. Pedig mi is itt vagyunk és magyarok is vagyunk, méghozzá jó páran.

Golf2 2021.03.03. 11:09:12

16 éve tipliznek Magyarországról,főleg elmaradott vidékről.Jóval többen lehetnek.

Golf2 2021.03.03. 13:08:16

Egy külföldi kutatás leleplezte a magyar dollármilliomosokat: 30 ezren vannak az elit klubban...portfolio.hu (Aki m(n)er az nyer itthon is)...

Buchhalter 2021.03.03. 16:20:31

@ChristineK: Egyszer volt erről valami infó talán tavaly . 2004-2019 között 8000 magyar szerzett Brit állampolgárságot. Nekem kevésnek tűnik, de lehet , hogy igaz.

Shanarey 2021.03.03. 17:28:28

Az ONS, pont annyira hiteles, mint a KSH. Az egyetlen különbség az hogy az ONS egy zabhegyező klub, ezért nem tudják a korrekt számokat, a KSH-nak meg megmondják,hogy mit kell kihozni a statisztikából.

a nagy hohohorgász 2021.03.03. 21:18:45

@Shanarey: hogy is mondta Churchill????? Persze csak a bűnös magyarok hazudnak szándékosan.... hahaha

gabors 2021.03.03. 23:10:12

@lionatheart: teljesen logikus MOST mar latjak hogy ha nem csak a "romanok" szavazahatnak konnyen levelben hanem barki aki allampolgar es barhol (nem egy helyen egesz UK-ban) akkor az segithet (eppen pont azon mulhat) hogy bukik Orban vagy nem.

En kijelentkeztem New Yorkba az elmult ket valasztason mert a levelben nem biztam annak ide is kene erkezni meg vissza is kell erkeznie. Tul konnyu "elsunnyogniuk" ahogy itt is voltak tobben akik nem kaptak meg vagy csak keson (vagy a valasztasok utan)...

Ez meg rajtam mult elmentem jo nekem konnyu mert 40-45 perc oda es vissza (hetvegen reggel ) belefert ilyenkor nincs nagy forgalom. ES IGY EGYENIRE is szavazhattam

gabors 2021.03.03. 23:14:40

@ChristineK: UK-ben hogy megy a kettos allampolgarsag ? vagy csak akkor gond ha nem ott el akinek masodik a UK ?

Valaki magyarazta itt nekem hogy a lanya US/UK allampolgar de valasztania kell majd ha 18 eves lesz mert nem el ott vagy ilyesmi ... nem mindenhol lehet teljes jogu kettos allampolgar valaki ... ott volt peldaul Ausztralia hogy kepviselo nem lehet vagy ilyesmi...

Boris Johnson is elvileg kettos allampolgar mert New Yorkban szuletett persze azt legalabb egyszer regisztralni is kell szoval ez mindig olyan szurke zona.

M. Péter 2021.03.03. 23:45:06

@gabors: Brit oldalról semmi gond nincs a kettős állampolgársággal, nem tudom, hogy honnan szedte az a valaki, hogy a lányának választani kell majd. Boris Johnson 2016-ben lemondott az amerikai állampolgárságáról.

gabors 2021.03.04. 00:37:21

@M. Péter: " Boris Johnson 2016-ben lemondott az amerikai állampolgárságáról."

Nem akart adot fizetni ? Mert az USA-n kivul elo allampolgaroknak is kell adot fizetni a teljes jovedelmuk utan (es eleg komplikalt papir munka )

Mindegy, barmikor visszakerheti ha elkergetik peldaul (valami dij va de nem sok).

Lehet arra gondolt hogy 18 eves koraig kell regisztralni mert az apja UK citizen de az USA-ban szuletett nem tudom ... nem is erdekes lehet az is hogy felreertettem valamit.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2021.03.04. 08:30:14

@gabors: Én úgy tudom, ha megvan az állampolgárságod akkor nincs határidő meddig élhetsz külföldön. Viszont ha csak a settled status van meg akkor 5 évig lehet távol valaki az országtól anélkül hogy ezt bukná.

ramszeszita 2021.03.04. 08:36:46

2020 utolso negyedeveben nem feltetlenul azert volt ennyi letelepedest kezdemenyezo magyar az Egyesul Kiralysagban, mert friss kivandorlok, hanem mert szimplan, mikor 2016ban kihoztak ezt a lehetoseget, a legtobb itt elo magyar tolt egy "ejj raerunk arra meg"-t, es a Brexit datum kozeledtevel gyorsan megcsinaltak a regisztraciot.
Es igen, fentebb mar emlitette valaki,nagy a csond a cikkben a brit allampolgarsagert sikeresen jelentkezo magyarokrol - jo volna latni ezek a szamok melle a 2016 ora allampolgarsagot szerzett magyar emberek szamat is. Egyebkent nem lepne meg, ha az meg csokkent volna, elvegre miert fizetne az ember tobb ezer fontot es vizsgazna le mindenfele targybol, ha van ra esely, hogy a brexit targyalasok leteltevel a tartosan letelepedett emberek kaphatnak allampolgarsagot (ahelyett, hogy venniuk kellene). Nekem megerne varni 4-5 evet hogy kideruljon.

London2009 2021.03.04. 10:09:16

@ramszeszita: na ez engem nagyon meglepne ha csak ugy osztogatnak a brit allampolgarsagot a settled statusszal rendelkezoknek. Inkabb azt tudom elkepzelni, hogy ami most 2k font, az majd 5k lesz. Aki meg tudja csinalni most en biztos, hogy nem varnek a helyeben. Csak bonyolultabb es dragabb lesz az en velemenyem szerint.

Csokáv 2021.03.04. 13:05:42

Nem lehet inkább, hogy az a 108e az a dolgozó volt? Merthogy letelepedési a gyerekeknek is kellett.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2021.03.04. 13:05:46

@gabors: "ES IGY EGYENIRE is szavazhattam"

igy csal a magyar, ha kulfoldre is ment, igaz-e.

blackhairlady 2021.03.04. 20:38:20

@droid_: Ez nem csalas. Ha otthon is van bejelentett lakcimed akkor szavazhatsz egyeni kepviselokre, ha kijelentkeztel akkor csak levelben es partokra.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2021.03.04. 22:34:41

@blackhairlady: nincs szandeka tobbe magyarorszagra visszakoltozni, pl:
"Persze en mar akkor sem terveztem meg kalandkent sem Mo-ra koltozni..."
hataratkelo.blog.hu/2021/01/12/lakast_vettunk_nemetorszagban/full_commentlist/1#c39620246
ezert a magyarorszagi lakcimnyilvantartasban levo adat fiktiv, o ezt nagyon jol tudja, megis el a joggal amit a fiktiv adatra alapit. csal.

blackhairlady 2021.03.05. 05:00:00

@droid_: Szerintem nem csalas. Barki vehet barhol ingatlant ahol a torvenyek engedik. Nem kell ahhoz odakoltozni.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2021.03.05. 18:31:36

@blackhairlady: a tulajdonnak az egvilagon semmi koze nincs a lakohelyhez es a szavazati joghoz. gyk. attol hogy veszek egy hazat valahol, nem keletkezik ott lakohelyem es konnyeden lehet lakohelyem valahol ugy, hogy nincs ott semmifele tulajdonom.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2021.03.05. 20:24:59

@lionatheart: Amíg nem megy át a fideszhez és nem mond nagy hülyeséget addig nincs baj!

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása