oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

  • dikusz.: @P.Elliot: Nagyon félreértettél! Ezt pozitívan értettem, mert azt tapasztaltam, hogy megtisztelsz ... (2022.12.03. 21:33) Kalifornia két arca
  • Mr.Tellinghovon: @P.Elliot: “ Nagyon sok mindent nem tudunk a "masvilagrol", nem olyan szimplan egyszeru az hogy va... (2022.12.03. 19:59) Kalifornia két arca
  • kajakibrahim: @SzZoole: az mind semmi, mert nem is abban az évben született, amit kitaláltak nekije. tehát a kr... (2022.12.03. 17:17) A felfoghatatlan Magyarország
  • P.Elliot: @dikusz.: Ne valaszoljak? Na jo, igazad van, majd lejjebb veszem, van eleg dolgom ugy is, foleg mo... (2022.12.03. 17:11) Kalifornia két arca
  • dikusz.: @P.Elliot: Vagy azért, mert te mindenkinek válaszolsz.:))) (2022.12.03. 17:07) Kalifornia két arca
  • Utolsó 20

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2021. február 25. 06:30,  Vásárlás amerikai módra 49 komment

2021. február 25. 06:30 Határátkelő

Vásárlás amerikai módra

Amerikára már csak azért is érdemes figyelni, mert rengeteg olyan újítás érkezik, amit aztán gyorsan átveszünk a világ más részein is. Akad olyan, amiből akár meg is lehet élni, vagy jó kis keresetkiegészítés lehet. Ilyen az elmúlt egy-két évben hatalmas átalakuláson átment vásárlás is, amiről Judit számol be saját tapasztalatai alapján.

cim_330.jpg

„Az Instacartról először akkor hallottam, amikor még a Petcóban dolgoztam. Sorra jöttek a vásárlók és mondták, hogy az Instacarnak dolgoznak és segítsek már megtalálni nekik néhány terméket, mert ketyeg az időzítőjük.

A harmadik vagy talán negyedik ilyen alkalom után megkérdeztem, hogy mondják már el nekem mi az az Instacart. Tudom, Google és YouTube a barátaim, de munkaidőben nem nyomkodtam a telefonomat, mire pedig végeztem, ki is ment a fejemből, inkább csak arra koncentráltam, hogy minél előbb otthon lehessek a 8 órás műszak után.

Mi ez az egész?

Az egyik ilyen „Instacart shopper” így végül elmagyarázta, hogy ők mások nagy, vagy éppen kisbevásárlását csinálják meg az appen keresztül és azt viszik a megrendelőnek házhoz. Ezután már kicsit jobban utánanéztem a dolognak, elkezdtem a YouTube-on videókat nézni, hogy tulajdonképpen hogyan is működik és mi is ez.

A Shipt és az Instacart hasonló telefonos applikáció, mint az Uber, DoorDash, AmazonFlex, vagy éppen a Postmates. Nagyon egyszerűen működnek. Letöltöd a telefonodra és beregisztrálsz.

Én az Ubert nem szeretem, mert nem szeretem, amikor idegen emberek beülnek a kocsimba és éppen a ketchupot öntik ki, vagy az üdítőt. A DoorDash és a Postmates szokott szintén bevásárlást csinálni boltokban, de ők inkább éttermekből való kiszállításra fókuszálnak.

Az AmazonFlex pedig Amazon Prime, Amazon Fresh és Whole Foods kiszállítást csinál. Nekem a legjobban az Instacart és a Shipt tetszett meg, mert nem kell rohanni, kapkodni.

Az Instacartra beregisztráltam még 2019 decemberében (ekkor még nem hallottam a Shiptről), de várólistára tettek. Jött egy email, hogy köszönik szépen a jelentkezésemet, de most épp elég „Shopper” van a környékemen, majd szólnak, ha ismét lesz felvétel.

A felmondás

Úgy voltam vele, hogy végül is ráér a dolog, mert van munkám, amit egyébként nem szerettem. A Petcoba hatalmas reményekkel és célokkal mentem, de sosem gondoltam, hogy egy nagy csalódás és kihasználás lesz a vége.

Részmunkaidősként voltam hivatalosan bejelentve, de heti 35-38 órákat dolgoztam. Ez a fizetés szempontjából nem is hangzana rosszul, de ugye mivel hivatalosan csak részmunkaidős voltam, így nem kaptam semmilyen juttatást.

A boltvezető nagyon meg volt velem elégedve, hiszen nagyon gyors, megbízható és precíz munkaerő voltam, 4 hónap alatt kétszer is elő lettem léptetve, aztán 2020 január végén mégis elváltak az útjaim a Petcótól.

A volt főnököm azóta egyébként már 5 alkalommal is felhívott telefonon és megkérdezte, hogy nem szeretnék-e visszamenni hozzájuk a Petcóba, de mindig elutasítom, mert jobb nekem a rugalmas munkaidő ugyanannyi pénzért, valamint a pletykálkodó, dolgozni nem akaró 17-20 éves kollégák között sem éreztem jól magamat.

A Shipt

Na, de térjünk is vissza a bevásárlásra. Január végén miután vége lett a munkaviszonyom a Petcóval, először csak átmenetileg, de elkezdtem különböző applikációkat keresni a telefonomon és így akadtam rá a Shiptre.

Gyorsan ki is derült, hogy a Shipt tulajdonképpen az Instacart ikertestvére, csak kevesebb boltban lehet vele bevásároltatni. Oda is beregisztráltam, ott is várólistára kerültem.

shipt.jpg

Csodák csodájára alig 5 napon belül jött is az email, hogy töltsem ki az adataimmal a jelentkezési oldalt, és amennyiben a background check (megnézik, hogy nem vagyok-e bűnöző, nem voltam-e elítélve ittas vezetésért, stb) tisztán jön vissza, kezdhetek is dolgozni.

Hamar meg is jött a válaszemail, hogy nézzem végig az online oktatást és utána akár azonnal is kezdhetek, a bankkártyát pedig pár napon belül postázzák.

Minden ilyen appnek van bankkártyája azért, hogy ha a vevő nem fizette ki előre online amit kért, akkor a shopper a boltban tudjon fizetni. De az app előre jelzi, hogy kell-e pénztárba menni és fizetni, vagy már ki van fizetve és a vevőszolgálatnál csak átnézik, egyeznek-e a termékek a bevásárlókocsiban és az appen a lopást elkerülve. Bizony, sajnos ilyenre is sokszor sor került már, ahogy hallottam a dolgozóktól.

A jó hír: van borravaló

Tavaly február első hetében el is kezdtem a Shipttel dolgozni. Eleinte féltem tőle nagyon, mert sok rossz kommentet is olvastam csoportokban róla, valamint mikor megláttam, hogy mennyit fizetnek, elkeseredtem.

Viszont hamar rá is jöttem, hogy ezek az appek ugyanúgy működnek, mint amikor valaki pincérként dolgozik, magyarul a borravalóért dolgozunk. Viszont egy szép összegű borravalóért meg is kell dolgozni.

A megrendelővel folyamatosan kommunikálni kell, ha valami éppen nincs készleten, akkor fel kell ajánlani egy hasonló, de más márkájú terméket neki, vagy pedig ő mondja meg, hogy mit is kér.

rendeles.jpg

Ha valakinek egy shopper többször is vásárolt már és a vevő mindig 5 csillagot ad, akkor az app algoritmusa egy idő után összepárosítja a shoppert és a vevőt, ami több szempontból is jó.

Nekem az elmúlt 1 év alatt kialakult vevőköröm lett, minden héten nagyon szép magas borravalókat kapok tőlük, ismerjük már egymást, megbízunk egymásban, sokszor már magamtól tudom, hogy mire cseréljem ki a hiányzó terméket.

A feketeleves

De persze van a feketeleves is, amit még a legelején meg is tanultam. A Shipt, ha a vevő pontozási része 4,7 alá esik, akkor megszünteti a munkaviszonyt a shopperrel örökre.

Ha az On-time rating, vagyis, hogy a megadott időben pontosan vidd ki a megrendelt árut 80% alá esik, szintén megszünteti a Shipt a munkaviszonyt örökre. Mindent időre kell kivinni a megrendelőnek.

Viszont ezeket a pontozásokat tökéletesen tartani sem egyszerű, hiszen amikor sokan vannak a boltokban, vagy valamit sokáig tart megtalálni, azzal eléggé el lehet csúszni időben.

Én ezért szoktam mindenhova hamarabb menni, mint ahogy elő van írva. Ehhez is kellett jó néhány hónap mire kitapasztaltam.

Az Acceptance Rate egyedül az, ami miatt nem kell félni, hogy elveszíti a shopper a munkáját. Az csak azt mutatja, hogy az app által felajánlott vásárlások közül mennyit fogadott el a shopper, amíg online volt.

ertekeles_1.jpg

Csakhogy március közepén jött a pandémia, és a Shipt egészen augusztusig felfüggesztette a pontozási rendszert, hiszen rengeteg áru hiánycikk volt, a vevők pedig a shoppert hibáztatták.

Sajnos nagyon sokan nem akarták megérteni, hogy egy Shipt shopper ugyanúgy megy a boltba bevásárolni, mintha a vevő magának tenné. Az más kérdés, hogy a boltok nem frissítik az árukészletüket online, hogy mi kapható a boltban és mi nem.

Apartman nem, családi ház igen

Ahhoz is kellett pár hónap, mire kitapasztaltam, hogy melyik vevő ad borravalót és melyik nem. Apartmankomplexumokba például tavaly május óta nem vagyok hajlandó kivinni semmit.

Megtapasztaltam, hogy a lift nélküli apartmanban élők közül 10-ből 8 ember rendel 2-3 göngyöleg vizet, 15 kilós macskaalmot, 2-3 karton 12-es üdítőt és még nehezebbnél nehezebb dolgokat. Végülis logikus, mert nem neki kell felcipelnie, hanem valaki más megteszi és egészen az ajtajáig viszi.

A legnagyobb probléma az, hogy ez a 8 ember legtöbb esetben vagy nem ad borravalót, vagy $1-$2 borravalót ad azért a nehéz munkáért, amit a shopper megcsinált neki.

lista.jpg

Sajnos többször jártam így, és ahogy a Shipt Facebook-csoportokban olvasom, minden shopper így jár. Úgyhogy én már több mint 8 hónapja csak olyan bevásárlásokat vállalok el, amelyeket családi házakhoz kell vinni.

A Shipt és az Instacart is úgy vannak kialakítva, hogy a shopper előre látja, mit és mennyi mindent kell venni. A Shipt appen előre látni lehet a címet is, ahova ki kell majd vinni a megvásárolt árut.

Az Instacart app-en igazából csak következtetni lehet, mert egy térképet lehet csak látni, és ha ránagyít a shopper a térképre, akkor látja, hogy ha kis kocka, akkor családi ház, ha nagyobb téglalap, akkor apartman épület lesz. De pontos címet csak akkor mutat az Instacart app, amikor végzett a shopper a vásárlással és megnyomja a GPS gombot.

Megmondom őszintén, én nagyon megszerettem a Shiptet, és mivel mindig ugyanazokba a boltokba járok, így az ott dolgozókkal is ismerjük már egymást és ez nagy segítség akkor, ha valami nincs éppen a polcon, de hátul a raktárban van.

Az Instacarttól egyébként tavaly március közepén kaptam emailt közel 3 és fél hónapos várakozás után, hogy felvettek és küldik a bankkártyát. Összesen talán csak 4-5 bevásárlást csináltam az Instacarttal, mert nekem a Shipt rendszere jobban tetszik.

A Shiptnek szerintem a vevőszolgálata is jobb, mint az Instacarté. Ha elakadok a fizetésnél például, mert a kártya nem működik, akkor azonnal tudok telefonálni és segítenek. Az Instacarnál szinte lehetetlen bárkit is elérni, vagy ha sikerül akár az app chatjén akár telefonon, nem igazán segítőkészek.

App, te drága

Azt még azért tudni kell, hogy aki egy ilyen appen rendeli meg a bevásárlólistáját, és valami például akciósan van a boltban, az nem lesz akciósan az appen keresztül. Valamint jóval többet kell fizetni is az appnek, mint amennyit a boltban fizetett volna.

Különböző extra költségeket kell kifizetni, mint például szervízköltség, kiszállítási költség, és még van pár extra, amit felszámolnak ezek az appek. És ezen felül adják még a borravalót, van, aki készpénzben, van, aki az appen keresztül.

Ezekkel az appekkel egyébként magánvállalkozóként lehet dolgozni, saját maga után kell az adót mindenkinek fizetnie. A fizetést pedig a Shipt minden pénteken utalja a bankszámlára, az Instacart pedig kedden.

Az Instacartnál van úgynevezett „Fast pay”, ami azt jelenti, hogy amit az adott napon keresett a shopper, azt pár dollár ellenében azonnal a bankszámlájára kérheti. Ennek idén januári bevezetését egyébként ígérte a Shipt is, de eddig még nem történt meg.

Alkalmazottként

Igazából elég sok változáson mentek át ezek a „Gig appek”, mert az elmúlt évek során Kaliforniában nagyon sok Uber, DoorDash, Instacart stb. dolgozó elkezdte perelni ezeket a cégeket, hogy nem alkalmazottként vannak tekintve és bérezve.

Ezért a tavalyi választások során volt egy Proposition 22 pont is, amire lehetett szavazni. Mivel igennel nyert, ezért itt Kalifornia államban ezek az appek most már kötelesek minden megtett mérföldért 30 centet fizetni, kötelesek megemelni a kifizetéseket úgy, hogy az elérje a minimum órabért, valamint balesetbiztosítást fizetni arra az időszakra, amíg valaki éppen dolgozik.

Egyelőre ezt csak itt, Kalifornia államban vezették be, de nekem van egy erős gyanúm, hogy 1-2 éven belül kiterjesztik majd országos szintűre.

A férjemmel március végén költözünk Texasba, és a Shiptezést fogom ott is folytatni a tanulás mellett. Nagyon fog hiányozni a már jól kialakult és megszokott vevőköröm, de egy jobb és szebb jövő miatt most megtesszük ezt a lépést, és elköltözünk.”

Ha szívesen olvasnál még Amerikáról, látogass el a Judit oldalára!

Utazd be a világot a Határátkelővel!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Határátkelő (@hataratkelo) által megosztott bejegyzés

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Egyesült Államok

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr2016438450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Arthamyr 2021.02.25. 07:32:39

"Azt még azért tudni kell, hogy aki egy ilyen appen rendeli meg a bevásárlólistáját, és valami például akciósan van a boltban, az nem lesz akciósan az appen keresztül. Valamint jóval többet kell fizetni is az appnek, mint amennyit a boltban fizetett volna." - Eddig azt gondoltam, hogy milyen iszonyat penge dolog is ez.

Dublinban nagy királyság volt, hogy sok bolt kiszállította a dolgokat, kb. ugyanannyiért, mint amennyiért a boltban lehetett venni, jelképes (pár euro) vagy nulla házhozszállítási költségért. "Nagybevásárolni" sosem kellett, az mindig házhoz jött. Ezt hiányolom itt, bár gondolom Írországban sem olyan rózsás a helyzet vidéken, és Magyarországon is jobb Budapesten és környékén.

Az ilyen Shipt jellegű dolog kiváló megoldása lehetne a problémának, mert nem minden kisebb bolt fog házhozszállítási szolgáltatást üzemeltetni (és mint fentebb írtam, elmaradottabb helyeken a nagyobbak sem), de ha "jóval többet kell fizetni", benyelik az akciókat, ráadásul még ezek után is elvárják a borravalót a shopperek, akkor már az nem annyira vonzó. Nyilván van egy ilyen szolgáltatásnak költsége, ami drágább lesz, mint ha az adott bolt üzemelteti (ez az ideális, csak sajnos nem reális), de nagyon nem mindegy, hogy mennyi az a jóval több, és az elég pofátlanság, ha az akciókat benyelik.
A borravaló meg külön gáz, árazzák be úgy a szolgáltatást, hogy meg tudják fizetni rendesen a shoppereket, és ne a borravaló tegye ki a fizetésük jelentős részét.

Golf2 2021.02.25. 08:31:58

Ezért is van annyi dagadt,mert lusták felemelni a seggüket a nagy jólétben,a sarokra is kocsival járnának.Szép új világ.

Arthamyr 2021.02.25. 10:15:12

@Golf2: Úgy írod ezt, mintha Magyarország lenne a fittség fellegvára. Segítek: nem az.

Csodabogár 2021.02.25. 11:38:13

@Arthamyr: Persze nem tudom merre költöztél, de van néhány nagyobb cég, ami úgy hirdet, hogy az ország egész területén, pl. a Spar. No meg talán akad helyi üzlet is amelyik házhoz szállít.
Nagy bevásárlást már mindig házhoz szállitattam, a napi dolgok, zöldség, hús, azt jobban szeretem megnézni és aztán megvenni.

Arthamyr 2021.02.25. 12:25:09

@Csodabogár: Kíváncsiságból beírtam a Sparnál az irányítószámot, csak áruházi átvételt ajánlott fel (a régi, pest közeli irányítószámunknál a házhozszállítást is engedtek). Ez az "ország egész területén" gondolom olyan, hogy mindenfelé az országban van kiszállítás, de azért messze nem 100%-os a lefedettség.

És _tudtommal_ nincsen olyan helyi üzlet sem, ami alapélelmiszert házhoz szállít.

Golf2 2021.02.25. 13:04:36

@Arthamyr: Én is segítek: Nem Kiskunröcsögére kellett volna hazajönni hanem fel a térképre, pl.Budára.Ott van élet,nyílván van rá pénzed hisz nyugaton dolgoztál.Itt a homárt is kihozzák.

Arthamyr 2021.02.25. 13:29:52

@Golf2: Ja, te is azért sírsz itt rendszeresen, hogy milyen drága Budapest (és Magyarország), mert olyan olcsó, csak ez a te fejedben így állt össze. :)
Bár szerintem igazából tök mindegy, hogy mi van, te mindenképpen rinyálsz/köpködsz másokra, hiszen évek óta ez megy. Tegnap pl. azért, mert angolul beszélnek a gyerekükhöz a boltban, ma azért, mert dagadtak az amerikaiak, holnapra is biztos jut majd valami.

SzZoole 2021.02.25. 13:43:10

@Arthamyr: sose tanulsz.......:-)))

Olyan vele a beszélgetés mint a galambbal a sakkozás :-))

Arthamyr 2021.02.25. 13:46:57

@SzZoole: :D A galamb legalább nem piszkít rá a sakktáblára minden nap. :)

SzZoole 2021.02.25. 13:55:55

@Arthamyr: hátnaja :-)))

Tesco nincs a közeletekben, úgy tudom ők is csinálnak kiszállítást, Nyíregyházán legalábbis csináljak.

SzZoole 2021.02.25. 13:57:11

@Arthamyr: folyt. köv.

Pedig az is elég messze van Budától :-))

Hari Seldon 2 2021.02.25. 14:41:04

"Apartman nem, családi ház igen"
Pedig azt gondnám, hogy pont azok igénylik a bevásárlást, akik apartmanba laknak. Ők az idősebb korosztály, akiknek a gyerekeik már felnőttek, nem kell a családi ház. A Családi házas lakók meg jellemzőbben középkoruak, így nekik kevésbé fontos ez a szolgáltatás.

SzZoole 2021.02.25. 15:05:20

@Hari Seldon 2: szerintem te valamit félreolvastál, szerintem :-)

Arthamyr 2021.02.25. 15:22:25

@SzZoole: Van itt minden, Tesco, Spar, Aldi, Lidl, Coop, kis helyi boltok, csak egyik sem szállít házhoz. Tartós termékeket, alkoholt, kész termékeket igen, de ugye nem ez szokott 30 kg vagy negyed köbméter lenni. Nem tragédia egyébként, van lábunk, biciklink, gépkocsink, és nem is félünk ezeket használni, ha szükséges. És tisztában is voltunk ezzel, amikor ideköltöztünk, csak nekünk nem ér meg 80-100 milliót, meg a budapesti tömeggel való együttélést az, hogy pl. ezen (és sok egyéb, itt nem jelenlévő) szolgáltatás rendelkezésre álljon. Dublinban is megvolt, jelenleg ezt ítéltük kedvezőbbnek, minden szempontot figyelembe véve.
És én optimista vagyok, előbb-utóbb itt is lesz valami, ha meg nem, akkor is mosolyogva nézek ki az ablakon az erdőre, a teámat kortyolgatva. :)

@Hari Seldon 2: Ez hol releváns? Valamiért a tapasztalatai (és a "kollégái" tapasztalatai) szerint nem nagyon adnak borravalót, cserébe csuklóztatják 50kg cucc felvitelére a lift nélküli apartmanház sokadik emeletére. Akkor is, ha szerinted úgy logikus, hogy nagyobb szükségük van rá, valamiért ezt nem jelzik. Ugyanígy lehet a tapasztaltakra magyarázat az is, hogy a családi házban jómódúbb emberek élnek, mint a lift nélküli társasházakban, akik nem verik a fogukhoz a garast, és bőkezűbb borravalót adnak. De ez is teljesen mindegy, mert a lényeg, hogy nem szorul rá arra, hogy mindenkinek szállítson, megválogathatja az "ügyfeleit", így azokat választja, akiknek nagy valószínűséggel kellemesebb/jövedelmezőbb dolgozni, és így is marad elég.

gabors 2021.02.25. 15:41:21

eddig vettem komolyan ezt a hulyeseget "Január végén miután vége lett a munkaviszonyom "

eszem faszom kivan ezen a poszton ...

Csodabogár 2021.02.25. 17:20:40

@Arthamyr: Sebaj, fiatal vagy még és van kocsid is. Gondolom nem nagy gond a bevásárlás.

Mikkamak 2021.02.25. 17:22:29

@Golf2: Nagyrészt nem ezért. Egy csomó "dagadt" amerikainak, akik a belvárosokban laknak, nincs is kocsijuk. Viszont bolt sincs, ahol árulnának pl. zöldséget/gyümölcsöt, vagy húst. De pénzük sem lenne megvenni. A "dagadtak" jó része ugyanis egyben alultáplált is, mert csak a legolcsóbb, maximálisan feldolgozott, tápanyagokban nagyon szegény műételt tudja megvenni.

Vidéken meg van kocsi (jó esetben) csak szintén nem nagyon vannak boltok (beszéltem valakivel, aki éppen kényszerült a régi délre költözni, mondta, hogy a városban van egy McDonald's, meg a szomszéd városban, úgy kb. 12 mérföldre egy Walmart. Neki meg nem volt kocsija, csak egy biciklije).

Ehhez jön még a "hagyományos" konyha, ami bizony zsírban sült ez-az, főleg délen (állítólag Mississippi Államnak - legszegényebb és legjobban elhízott állam - a hivatalos madara a rántott csirke).

Ennek egyébként nagy része igaz a magyarokra is.

A bevásárló appeket jórészt olyanok használják akiknek van pénzük és jó minőségű élelmiszert vesznek csak éppen nem tudnak/nem akarnak maguk járni a boltba.

SzZoole 2021.02.25. 18:17:41

@Arthamyr: látod látod, hiába dolgoztál éveket nyugaton, hogyha még egy budai penthouse-ra se telet a tízemeletes betonydzsungel tizedik emeleten :-))

Ehelyett üldögélsz az erdőszéli házikóban, teát kortyolgatsz és nézed a vadakat az erdőben.
Őz gidácska sete-suta, kilátszik a segge lyuka......

Csak vicceltem

SzZoole 2021.02.25. 18:18:26

@gabors: mijafassz baj van a poszttal? :-)))

blackhairlady 2021.02.25. 20:17:33

@Hari Seldon 2: Igenyelnek ok a hazhoz szallitast csak a borravalot sajnaljak :)))

nyuszigonosz 2021.02.25. 20:44:38

@blackhairlady: Nem konkrétan neked írom ezt, csak mivel most említed ezt a borravaló dolgot:
-ha én egy szolgáltatásért fizetek, akkor miért kell plusz borravalót is adni?
A ( költöi) kérdésem lényege a - kell. Miért kell?

Adhatok egy -egy szolgáltatásért amellett, hogy fizetem, esetleg borravalót is, ha: úgy gondolom olyannyira kiváló, hogy miért ne, de egy munka ami eleve a borravaló létére van felépítve, na az nem tetszik.

Én nem szeretnék ilyen munkát végezni, ahol ezek szerint maga a fizetés úgy tünik olyannyira jelentéktelen, hogy borravalókból lehet egy normális bevételt kreálni.

Amúgy meg: jobb helyeken csak olyan házakban nincs lift, amelyek nem magasabbak, mint 3 emelet.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.02.25. 21:12:46

@Golf2: "Ezért is van annyi dagadt,mert lusták felemelni a seggüket a nagy jólétben,a sarokra is kocsival járnának.Szép új világ."

Na ez megint egy jo nagy altalanositas :) Csak azert, mert mondjuk Texasban vagy x masik allamban latni ilyet, nem azt jelenti, hogy egesz Amerika elhizott :)) (nem tagadom, hogy ez problema, de szvsz nem jobban, mint mondjuk Mo-n). Az altalanos "sulyeloszlas" egy csomo mindentol fugg: pl. melyik allam, milyen terulet (varos v videk), demografia (fiatal, oreg, iskolazottsag, milyen orszagbol szarmazik, ami az etkezesi kulturat befolyasolja) stb stb.
Pl Kaliforniaban sokkal kevesebb tulsulyost latsz, mint mondjuk Texasban...:)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.02.25. 21:18:06

@Mikkamak: "A bevásárló appeket jórészt olyanok használják akiknek van pénzük és jó minőségű élelmiszert vesznek csak éppen nem tudnak/nem akarnak maguk járni a boltba."

nem tudom, COVID elott mennyire volt nepszeru, de az app-ek leginkabb a lockdown alatt futottak fel (itt CA-ban legalabbis). Az elso par hetben, amikor mindenki germafobias volt, sokan az uzletekbe sem mertek elmenni. En is akkor hasznaltam az app-et. Aztan ahogy alabbhagyott a hiszteria, meg az uzletek elott sem volt mar sor, hogy bejuthass, eleg sokan visszatertek a normal vasarlasra - egy okkal tobb volt, hogy ki lehessen mozdulni a hazbol :)

blackhairlady 2021.02.25. 22:14:45

Hova koltoztokTexasban, Judit?

blackhairlady 2021.02.25. 22:20:16

@nyuszigonosz: Nem kell adni, ez tevhit. Csak sajnos vannak olyan munkak itt az USAban ami erre epul. Aztan aki egyutt erez veluk az ad, aki nem az csak keveset ad vagy semmit.
Itt Houstonban a felszolgalok minimum bere 2.13$. Es ezt tudjak az emberek, es probalnak elfogadhato tippet adni. De ehhez azt is hozza kell tenni, hogy az ettermi arak alacsonyabbak sok mas allamhoz kepest ahol magasabbak az oraberek.
Nem jo dolog, de pillanatnyilag ez van.

dikusz. 2021.02.25. 22:56:16

@Arthamyr: Másodkézből tudom: a Sparnál nincs házhozszállítás 10e Ft alatt a fővárosban sem. A Tesconál, és az Auchannál nincs ez a kitétel. A Lidl, és az Aldi pedig nem is szállít házhoz, nincs szükségük rá.

A nagyobb városokban, megyeszékhelyeken is szállítanak házhoz, a Tesco biztosan.

Örömhernyó 2021.02.26. 00:10:58

A rabszolgatartás úgy látszik még mindig működik Amerikában, csak most már elérték, hogy a rabszolgák önként jelentkezzenek a munkára.
Amerikában azért vannak nagy távolságok, sok helyen gyorséttermek vannak csak a közelben meg egy Target valahol a város másik végén. Ahelyetty hogy a saját autóját koptatná, fogyasztaná a benzint, pazarolná az idejét, megfizet egy ilyen online elérhető szolgát. Számomra ez idegen, de az emberi lustaság úgy látszik másoknak megélhetédt nyújt.

blackhairlady 2021.02.26. 02:05:28

@Örömhernyó: Persze, van benne lustasag is, vagy inkabb a es g ilyen virusos idoszakban meg kulonosen jol jon.

blackhairlady 2021.02.26. 02:07:51

@blackhairlady: Erdekes, az elso es az utolso mondata a kommentemnek megjelent osszevonva, a kozepso hosszu resze meg kivagodott belole. (Csodalkozos szmajli)

blackhairlady 2021.02.26. 02:29:41

Szoval azt irtam, hogy persze van benne lustasag is, vagy inkabb a kenyelem szeretete, de sokszor mas oka is van.
Nem kell a boltot jarni munkabol hazajovet gyerekkel, miutan felvette az oviban, iskolaban. Vagy beteg, esetleg nehezen mozog.
Ezzel a modszerrel el lehet azt is kerulni, hogy bemesz 3 dolgot venni aztan kijossz egy teli bevasarlo kosarral. Asszem ezt nem kell bemutatni senkinek, eleg gyakran elofordul.
Egy ismerosomnek be van allitva egy ilyen appen egy heti es egy havi lista, ugyanazok a termekek. Csak friss aruert megy a boltba ha szukseges.
Egy ilyen virusos idoszakban kulonosen jol jonnek ezek a szolgaltatasok, azt hiszem ez egyertelmu.

Arthamyr 2021.02.26. 06:41:41

@nyuszigonosz: "egy munka ami eleve a borravaló létére van felépítve, na az nem tetszik" - Így van.
"Amúgy meg: jobb helyeken csak olyan házakban nincs lift, amelyek nem magasabbak, mint 3 emelet." - Az első emeletre is pont elég kellemetlen felhordani az 50kg cuccot, egy emeletnyi lépcső elég akadályt jelent. Erre megoldás lehetne, ha a cég kiköti, hogy ilyen esetben csak a társasház bejáratáig szállítják a cuccot.

@blackhairlady: "Nem kell adni, ez tevhit. Csak sajnos vannak olyan munkak itt az USAban ami erre epul. Aztan aki egyutt erez veluk az ad, aki nem az csak keveset ad vagy semmit." - Hát pedig ebből a posztból nem tűnt tévhitnek. Nem kell adni, csak a poszter sem dolgozik olyanoknak, akik várhatóan keveset adnak.

"Ezzel a modszerrel el lehet azt is kerulni, hogy bemesz 3 dolgot venni aztan kijossz egy teli bevasarlo kosarral. Asszem ezt nem kell bemutatni senkinek, eleg gyakran elofordul." - Bemutatni ugyan nem kell, el lehet ezt képzelni, csak pl. velem még sosem fordult elő. Többek közt erre is jó egy bevásárlólista. Ha meg 3 dolgot akarok venni, akkor 3 dolgot veszek, ahhoz még bevásárlólista sem kell...

@dikusz.: Ezzel semmi gond sem volna, a mai árak mellett 10000 forintnyit nem annyira nehéz összerakni heti 1-2 alkalommal, és teljesen érthető, hogy bizonyos mennyiség alatt nem éri meg nekik. Viszont amikor nincs ennyi, az nem olyan sok, hogy ne lehetne akár gyalog/biciklivel kényelmesen hazahozni.
Sajnos a település, ahol lakom, nem tartozik a nagyobb városok, megyeszékhelyek közé, így itt a Tesco sem szállít házhoz, ez van.

Örömhernyó 2021.02.26. 07:52:50

@blackhairlady: "Ezzel a modszerrel el lehet azt is kerulni, hogy bemesz 3 dolgot venni aztan kijossz egy teli bevasarlo kosarral."

Velem ez soha nem fordul elő, szerintem ezt nagyon könnyű elkerülni, egyszerűen nem veszel semmi másty csak amiért mentél.

Eleve Amerikában a szerintem elterjedt a prepping, sok az olyan ember, aki egy kisebb vilagégés túlélésére elegendő cuccot halmoz fel otthon. Én beállnék a kocsival, megpakolnám tartós élelmiszerekkel, ennyikeh.
Persze jó, hogy van erre a bevasárlócselédes alkalmazásra is igény, így megél az is, aki amúgy a munkaerőpiacon másra nem lenne alkalmas.
Uberrel kezdődött ez, és most má mindenre van cselédapplikáció. Uberben az a vicces, hogy a drogdílerek már nem saját kocsival szállítják a drogot, hanem Uberrel, így ha el is kapják őket, nem kobozzák el az ő autójukat, csak az Uber sofőrét. Magyarországon ugyanez megy telekocsival.

dikusz. 2021.02.26. 08:29:13

@Arthamyr: Akkor persze, hogy nem gond a Spar tízezres összeghatára, ha valaki csak ott vásárol, sehol máshol.

"Viszont amikor nincs ennyi, az nem olyan sok, hogy ne lehetne akár gyalog/biciklivel kényelmesen hazahozni." - és szerinted az mit csináljon, aki nem tud kimozdulni a lakásából, és épp ezért van szüksége a házhozszállításra?

Arthamyr 2021.02.26. 08:48:51

@dikusz.: Kérje meg az ismerőseit, családtagjait, vagy ha egyik sem opció, egy fizetett segítőt.

blackhairlady 2021.02.26. 19:07:56

@Örömhernyó: @Arthamyr: Orommel olvasom, hogy vannak meg tudatos vasarlok, talan nincs elveszve meg teljesen az emberiseg, van remeny :)

blackhairlady 2021.02.26. 19:10:33

@Arthamyr: " Nem kell adni, csak a poszter sem dolgozik olyanoknak, akik várhatóan keveset adnak."

igen, viszont biztosan van aki viszont igen. A "kell adni" az en olvasatomban azt jelenti, hogy az appben be van epitve a kotelezo borravalo adas. Itt ugye nem ez a helyzet.
Az ettermekben is van ilyen lehetoseg, ott rendszerint dragabbak is az etelek, italok.

Arthamyr 2021.02.27. 07:24:02

@blackhairlady: Na ez sokkal jobb volna. Egyébként ahogy írta a poszter, be van építve, csak nem borravalónak hívják, és nem a shopperek kapják meg. :)

Arthamyr 2021.02.27. 07:24:47

@blackhairlady: Bár azon múlna (bármi is), hogy van pár tudatos vásárló vagy nincs... :)

somlobodog 2021.02.27. 08:19:29

@Golf2: te hosszú és láthatóan nem túl örömteli életed során voltál valaha pozitív?

Golf2 2021.02.27. 16:08:41

@somlobodog: Az miért van hogy a leggenyább pilitikusok mind ügyvédek eredetileg? Az egész világban,nemcsak orbanisztánban.Lehet hogy csak a kiskapu kereséshez,sumákoláshoz értenek? Itthon számlát se adnak az ügyvédek csak ha muszáj,minden hájjal megkentek.

SzZoole 2021.02.27. 17:37:47

@Golf2: elárulok egy titkot, @somlobodog: is ügyvéd :-)

Golf2 2021.02.27. 17:53:39

@SzZoole: Azért kérdeztem őt.

blackhairlady 2021.02.27. 20:28:55

@Arthamyr: Ha nem a shopperek kapjak meg akkor az nem borravalo hanem fee.

A masik kommentem ironia akart lenni :))

Arthamyr 2021.02.28. 07:47:53

@blackhairlady: Egyértelmű, hogy nem "komolyan" írtad, de alapvetően igaz (tényleg jó, hogy vannak tudatos vásárlók), kár volna ennek elsikkadnia.

lionatheart 2021.02.28. 08:07:42

@Örömhernyó: cselédapplikáció? Emberek 10ezrei élnek belőle mert bezárt a munkahelyük, köztük a fiam is, mert a covid idejére becsukott a klub ahol edző, én is csináltam volna ha nem lennék olyan szerencsés hogy megmaradt az állásom a covid alatt is.

Munka, nem büdös.

somlobodog 2021.02.28. 17:53:25

@Golf2: ez a kontraszelekcio. Szar ügyvéd politikusnak jó lesz. Lehet azért mert nagy mennyiségű információt kell gyorsan feldolgozni és dönteni. Nem tudom. Erre egy favágó kevesbbe felkészült. De a pálya nyitva, nem késő az egyetem neked sem. Amennyit itt irogatsz abba belefer pár kredit teljesitese bátran. :))

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2021.02.28. 20:34:20

Ezek olyanok, mint Magyarországon a Rokhs, csak a leírtak alapján kissé magasabb szinten.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása