oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2021. február 10. 06:30,  Mitől egyedi Stockholm? 13 komment

2021. február 10. 06:30 Határátkelő

Mitől egyedi Stockholm?

Minden városnak megvan a maga egyedi DNS-e, valami, ami egyedivé teszi, megkülönbözteti. A svéd főváros esetében sokak szerint ez a kreativitásból, innovációból és nyitottságból fakadó összetéveszthetetlen hangulat.

svedorszag_stockholm_3_foto_pixabay_com_12019.jpg

„Különleges hely tanulásra, munkára, kutatásra”

A portugál Iolandát elsősorban a világszínvonalú oktatási és kutatói lehetőségek vonzották a városba. „Az teszi egyedivé, hogy mindenki hozzáférhet a felsőoktatáshoz, taníthat, dolgozhat, kutathat. Rengeteg külföldi diák érkezik a városba, ami lehetővé teszi az itt működő cégeknek, hogy kihasználják a bennük rejlő lehetőségeket” – mondta a Localnak.

A jelenleg a Royal Institute of Technology (KTH) robotika részlegén adjunktusként dolgozó szakember elsősorban kutatással és fejlesztéssel foglalkozik, így elég jó rálátása van az egymilliárd dollár fölé értékelt stockholmi startupok csoportjára.

Jellemző a svéd fővárosra, hogy csak a Szilícium-völgyben van ennél több ezekből a cégekből, ha a lakosságszámra vetítjük ki.

„Szeretem, hogy egy nagyvárosban élek, de közel a természethez”

Kevés nagyváros van, ahol közelebb érezhetnénk magunkat a természethez, mint Stockholmban. A város voltaképpen 14 szigetre épült, ezeket 53 híd köti össze, szóval nem csoda, hogy viszonylag könnyen lehet kevésbé frekventált, csodás panorámával rendelkező helyeket találni.

Rorey Atlantából költözött ide, számára elsősorban ez az egyensúly a vonzó. A Spotify-nál ügyfélszolgálati menedzserként dolgozó férfi emellett nagyra értékeli a munkahelyeken uralkodó egyenlőséget is.

„Szeretem az érzést, hogy egy nagyvárosban élek, ugyanakkor bármikor ki tudok lépni belőle hosszabb-rövidebb időre” – mondta, példaként azt hozva fel, mennyire szeret terepfutni vagy túrázni a kutyájáva, Knuttal.

„Úgy vélem, a svéd cégekben erős egyensúly van, köszönhetően az úgynevezett lapos szervezetnek. Ez segíti az innovációt. Ha úgy érzem, valami gondom akad, vagy esetleg valamin fejleszteni kellene, akkor egészen a cég felső vezetéséig mehetek” – tette hozzá Rorey.

„Itt önmagam lehetek, otthon érezhetem magam”

Mások Stockholm nyitottságát és az ott élők empátiáját emelik ki pozitív példaként. Például a dél-afrikai Kamohelo, aki DJ-ként és rapperként próbálkozik megélni.

„Ez egy olyan hely, ahol önmagam lehetek, ahol kifejezhetem magam, ahol nem gond, ha sírok és ahol ezért senki sem mondja rám azt, hogy gyenge vagyok” – adott egészen furcsa magyarázatot.

Kamohelo úgy érzi, a stockholmiak nyitott és befogadó hozzáállása segítette a művészi fejlődését.

„Olyan dolgokat csinálok, amiket sosem gondoltam volna. Az emberek nem igazán foglalkoznak azzal, ki mit csinál, csak mennek és támogatnak. Ilyen egy igazi közösség. Otthonos érzetet teremt” – tette hozzá.

„Szerintem Stockholm titka az, hogy az itt élők olyasmit csinálnak, ami elégedettséggel tölti el őket, és nem csinálnak olyat, amivel másokat lenéznének. Szerények” – mondta Kamohelo.

Barangold be a világot a Határátkelővel!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Határátkelő (@hataratkelo) által megosztott bejegyzés

(Fotó: pixabay.com/12019)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Svédország Stockholm

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr9416421904

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

littke 2021.02.10. 19:55:20

Jártam Stocholmban, nagyon tetszett. És nagyszerű a koszt. Tudnék ott élni.

lionatheart 2021.02.10. 20:08:34

@littke: Ottawa megedz remdesen :)

Csodabogár 2021.02.10. 22:34:21

@littke: Nos a koszttól nem voltam annyira elragadtatva, persze én nem turista voltam. De szép a város, különösen nyáron, élveztem mindig a rövid éjszakákat és a hosszú napsütötte napokat, már ha sütött a nap.
A svédek nem annyira barátkozós népek, aminek meg van az előnye. Nem pletykálnak mert nem törődnek vele, hogy ki mit csinál. No és a KTH életem legkellemesebb munkahelye volt 5 évig.

littke 2021.02.11. 00:29:39

@Csodabogár: Szeretem a tengeri dolgokat és azok ott nagyszerűek. Az Östermalms különösen a kedvencem volt. Igen a svédek nem annyira barátkozóak, ezt hallottam magyaroktól akik onnan ide Kanadába jöttek.

Arthamyr 2021.02.11. 06:00:11

@Csodabogár: "élveztem mindig a rövid éjszakákat és a hosszú napsütötte napokat, már ha sütött a nap" - Ez egy csodálatos dolog az északi országokban, kár, hogy cserébe a tél nagyon sötét.

marczy 2021.02.11. 13:17:33

A svéd munkahelyi kultúrának nagyon jó a híre.
Azt gondolom, ha valaki kijut, akkor télen célszerű jó sokat kártyázni, beszélgetni, énekelgetni. A svéd zenekultúrát is csak ajánlani tudom, könnyű-, de komolyzenei téren is, utóbbira példa a svéd kóruskultúra. Ja, és annyi halat ehetsz, amennyit nem szégyellsz, bár ez minden skandináv országra igaz. Én imádom a halat, az biztos.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2021.02.11. 13:25:59

@Arthamyr: Ki lehet azért bírni, másfél-két hónap van, amikor későn kel a nap és hamar nyuxik, de ha van már hó, ami visszaver minden lámpafényt, akkor viselhetőbb.És cserében látszódik a sarki fény, na nem az utcasarki lámpákra gondolok...:-)
Én nagyon szerettem odafent a sarkkör közelében lakni.Csak a "tavasz" volt kicsit lelombozó, mikor volt még kint 10 centi hó a méterből május elején, odahaza Pesten meg már nyitottak kifelé a strandok...
:D

Arthamyr 2021.02.11. 15:55:08

@geegee: Én a havat sem komálom, de még ha nem is lenne, nekem már az ír tél sötétsége sem jött be, sőt, a magyar tél sem a kedvenc része az évnek... Az északi nyarak hőmérsékletben is nagyon rendben vannak (már ha épp jó idő van és nem 12 fok, esővel és széllel), csak ne lenne mellé ez a tél/ősz. De persze, simán ki lehet bírni, csak ha lehet, akkor kihagyom. Én arra csak nyáron fogok menni a jövőben. :)

Alick 2021.02.11. 16:32:05

Bizonyos negyedekben azért manapság már nem ajánlott estefelé sétálgatni...

kék madár 2021.02.11. 20:02:52

norveg es finn komplexusuk van, de ez ott korbemegy, a tobbieknek is. Valamiert a Danokat egy kicsit jobban kezelik

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2021.02.12. 07:19:08

@geegee: en ugy tudtam teljesen szimmetrikus a dolog mivel a fold nagyjabol gomb alaku.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2021.02.14. 13:21:47

@droid_: Már mint mi az, ami teljesen szimmetrikus?

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása