oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2021. február 01. 06:30,  Káoszos napok Hollandiában 29 komment

2021. február 01. 06:30 Határátkelő

Káoszos napok Hollandiában

Hollandia gyakran kerül be a világsajtó hírei közé. Zavargások és vandalizmus miatt azért elég ritkán, így aztán eléggé megdöbbentők voltak a közelmúlt lázongásokról szóló hírei. Hogyan látszik mindez egy hollandiai magyar szemével? A Hollandokk írásából kiderül.

cim_325.jpg

„Hollandia lakóinak egy hete kellett megbarátkozniuk a kijárási tilalom gondolatával. Ahogy az várható volt, az emberek nem fogadták túl lelkesen a rendkívüli intézkedést. Ennek ellenére a többség megértő volt.

Egy felmérés szerint a megkérdezettek közel 80 százaléka támogatta, 12 százaléka ellenezte az „avondklok” bevezetését, maradékuk pedig semlegesen viszonyult a kérdéshez.

Ritka alkalom

Azaz a nagy többség „beállt a sorba” és tudomásul vette, hogy a koronavírus okozta korlátozásoknak még messze nincs vége. Nem is azt nehezményezték a legtöbben, hogy otthon kell éjjel maradniuk, hanem azt, hogy csak napi egy látogatót fogadhatnak háztartásonként.

Annak ellenére bizonyult a többség megértőnek, hogy a kijárási tilalom igen ritka Hollandiában. A legutóbbi a második világháború idején, 1944-ben volt.

A kijárási korlátozást ellenzők között, egy azt elfogadni képtelen kisebbség gondoskodott róla, hogy Hollandia pár napig a világsajtó vezető hírei közé kerüljön.

Kövek, Molotov-koktél, szétvert üzletek

Kövekkel, tűzijáték bombákkal és Molotov-koktélokkal megdobált rendőrök, felgyújtott autók és koronateszt helyszín, kifosztott és szétvert üzletek, megtámadott kórház sokkolta a közvéleményt.

2_227.jpg

Erőszakba torkolt tüntetések, vagy eldurvult fesztiválok persze a múltban is előfordultak. Például a Beatrix királynő koronázását beárnyékoló, lakásfoglalók által kirobbantott, Kroningsoproer néven ismert zavargások, illetve a 2012-es hareni – 250 000 eurós kárral járó - Project X „buli”.

A közhangulat egyértelműen a vandálok ellen fordult. Magánemberek, politikusok sorra ítélték el a városok öncélú szétverését és az értelmetlen erőszakot.

Ismeretlen segítség

És persze a hollandokra jellemző szolidaritás most is megnyilvánult. Ismeretlenek segítettek a romok eltakarításában a károkat szenvedőknek, az ilyenkor szokások pénzgyűjtések is megindultak.

Többek között így kapott százezer euró feletti adományt a kifosztott den boschi boltos és így lett új autója a teljesen szétvert régi helyett a 78 éves nagymamának.

Még a máskor rendőrökkel simán összecsapó fociszurkolók is a hatóságok segítségére siettek, több városban is őrjáratokat szervezve, hogy védjék saját településüket. Az már más kérdés, hogy a rendőrség ezt a fajta támogatást udvariasan visszautasította...

Rendet tettek

Az emberek tehát megdöbbentek, viszont a hatóságok hamar összekapták magukat. Az első balhét követő hat napon belül 11 582 bírságot osztottak ki, első körben 347 embert tartóztattak le.

A letartóztatottak közül sokan meglepődtek, amikor megismerkedtek a snelrecht és supersnelrecht intézményével és gyorsított eljárást követően börtönben találták magukat.

1_270.jpg

Nem biztos, hogy szabadságvesztésre számítottak azok sem, akik a közösségi médiában buzdítottak erőszakra. Az ügyészség a károk legalább részleges enyhítéseként az elkövetők autóit, bankszámláit, fizetését foglalta le.

Biztos, hogy még sokat fogunk hallani az elmúlt egy hét eseményeiről. De a vírus még velünk él és persze jönnek a parlamenti választások. Szóval a tanulság levonása tippünk szerint még egy kicsit odébb van. De egyszer biztos megtörténik.”

Ha érdekel Hollandia, akkor érdemes a Hollandokk oldalát olvasgatni.

Barangold be a világot a Határátkelővel!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Határátkelő (@hataratkelo) által megosztott bejegyzés

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Hollandia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr7116409574

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hari Seldon 2 2021.02.01. 07:56:56

Jó, hogy Hollandokk leírta ezt, mert a médiába csak az jött le, hogy a "hollandok lázadoznak". Hát ezek szerint baromian nem.
És megint látszik a média szenzációhajhász volta, hogy "rárepültek egy témára.

desw 2021.02.01. 07:59:51

Nagyon helyes, hogy a rendőrség odabasz ezeknek és eltávolítják ezeket a társadalomból legalább pár évre.

desw 2021.02.01. 07:59:58

Ezeknek a trógereknek tök mindegy, hogy mi az éppen aktuális téma, ezeknek csak a balhé számít. Kb a majom szintjén lévő primitív lények.

Fülig José 2021.02.01. 12:30:15

@desw: "kb a majom szintjén lévő primitív lények."
ellenben veled meg a hozzád hasonló zsenikkel, akik másfél éve rettegnek a sötét kamrába bújva a zombiapolipszistől. ha holnaptól lakhelyelhagyási tilalmat veztenek be a tökéletesen inkompetens politikusaitok, a fajtád azt is zokszó nélkül tűri.

illango pillango 2021.02.01. 12:50:22

Kaoszos? Kaotikus inkabb.

fhdgy 2021.02.01. 13:23:46

@illango pillango: Ahogy vesszük, ahogy nézzük!

Bizonyos nyelvjárásokban a kaoszos, káoszos jelenti azt is, hogy koszos!

desw 2021.02.01. 13:25:07

@Fülig José:

Ok, értem!

Szóval ha nem testzik valami, akkor felgyújthatom az autódat, ugye?

SzZoole 2021.02.01. 14:12:18

Jajjj ez nagyon odaüt.......:))))))

youtu.be/TeLq5jZ6EG0

gabors 2021.02.01. 16:22:00

ez csak azt mutatja meg hogy hulyek es idiotak meg hollandiaban is vannak ... mert az egy dolog hogy tuntet valaki egy neki nem tetszo dolog miatt az megint mas hogy rombol es gyujtogat.... :-(

a 347 letartoztatottnak mos meg van az ingyen karanten de 2 het helyett 6 honap lenne a fasza.

desw 2021.02.01. 17:31:18

@gabors:

Így van!

Nem az a gond, hogy más véleményen vannak, hanem az, ahogy kifejezik azt. BLM dettó!

Ezekkel nem lehet vitatkozni és tárgyalni sem, csak vízágyúval és gumibottal. (mondjuk ezek a csimpánzok nem is akarnak tárgyalni, csak törni-zúzni)

Fülig José 2021.02.01. 17:31:25

@desw: aham, autófelgyújtás. egyszerűen belefáradtam az ostoba fajtáddal való vitatkozásba. további kellemes rettegést.

gabors 2021.02.01. 21:51:29

@desw: "BLM dettó!" lofaszt ott is kevesebb mint 1% volt a garazda sot a legtobb tuntetesen SEMMI eroszakos dolog nem tortent ... csak azt lattad hogy betortek a NYC-ben a Macy-be csakhogy tuntetes meg a kozeleben sem volt...

hulyeseg azt nyomni hogy a BLM bezzeg ! tobb ezer tuntetes volt tavaly szerte az USA-ban a donto tobbseguk mindenfele ossztuzes nelkul ... volt ahol meg pont a Proud Boys-ok provakaltak az eroszakot tortek be ablakokat ... es volt ahol az mai poszthoz hasonloan csak ugy volt balhe .... (is)

desw 2021.02.01. 23:44:05

@Fülig José:

A posztot olvastad, tesa? Vagy csak belémkötöttél, hogy hülyét csinálhass magadból?

Tamáspatrik 2021.02.01. 23:44:47

Érdekes megfigyelni, hogy más országokban az emberek mennyivel bátrabbak mint nálunk a franciák, hollandok, lengyelek és osztrákok is. Ráadásul nem a bevándorlók, mert arra már rárepült volna a média.
Nem azt mondom, hogy az autók felgyújtását és a boltok kifosztását hiányolom, de ez a túlságos óvatosság, ami nálunk van, ez sokat mondó. A magyar ember visszahúzódó, nem vállal fel nyilvános konfliktusokat, csak nagyon ritkán. Erre lehet sokféle magyarázatot előszedni, de fölösleges.

Egyébként nálunk egy dudálásért osztanak olyan büntetést mint a hollandoknál a randalírozásért, ami már túlzás.

desw 2021.02.01. 23:45:22

@gabors: @Taxomükke (UK): @Fülig José:

Nem ment át, hogy nem a békés tüntetőkkel van bajom, hanem csak a balhés csürhével?

Leszarom, hogy Proud Boys, BLM, Covid, Gyurcsány, Orbán, . . . a gyujtogatást és a balhét ítélem el, az ideológia mögötte -- nekem -- lényegtelen.

Arthamyr 2021.02.02. 08:00:46

@Tamáspatrik: Hát, én még nem láttam, hogy dudálásért osztanának büntetést, főleg nem zárnak be senkit (ugye a posztban ez is meg volt említve, mint büntetési tétel). Pedig jó lenne, nem túlzás, ha a dudálást "büntető" jelleggel teszi valaki. Azért sajnos nem kell Hollandiáig mennünk, ha közlekedési tahóságot akarunk látni, van nálunk is bőséggel.

Amúgy nem akartam írni, míg nem említetted, de én ezt a "túlságos óvatosságot" jelentős pozitívumnak látom és kifejezetten örülök, hogy (emlékeim szerint) Magyarországon elég régóta nem volt (jelentős) rongálásba/fosztogatásba/szabotázsba torkolló tüntetés.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.02.02. 18:50:42

@Fülig José: várj, nem bírlak követni. Tehát szerinted helyes felgyújtani más autóját, mert aki nem így tesz, hanem követi a hatóságok utasításait, az rettegő otthonülő?

Az apokalipszis lovasa 2021.02.02. 18:50:47

@Tamáspatrik: ha más országokban őrjöngenek: "bezzeg ott milyen bátrak!"
Ha Magyarországon őrjöngenek: "Ezért tart itt az ország!"

gabors 2021.02.02. 20:37:32

@Arthamyr: "hogy (emlékeim szerint) Magyarországon elég régóta nem volt (jelentős) rongálásba/fosztogatásba/szabotázsba torkolló tüntetés."

es gyakorlatilag semmilyen mas sem talan az utolso komolyabb volt amikor az Internet adot lengettek be ...

azert regebben a fideszesek eleg komoly balhekat tudtak rendezni meg az orszaggyulesi kepviselok sem voltak restek barrikadot bontani ... tankkal jonnie mennie stb ... egy festek bombaert kezen laban bilincsben vezettek kutyaorvon ugye a tuntetot szoval ... igen meg nem feher-orosz vagy igazi orosz a rendorsegi elnyomas de pl a hetvegen tobb rendor volt mint tunteto a Hosok Teren es mindenkit igazoltattak es figyelmeztettek ! De en magam nem lattam szoval lehet ilyen nem is volt hiszen a TV Hiradoban sem volt benne.

Ekrü 2021.02.02. 21:04:36

@Tamáspatrik: Ez nem bátorság hanem elkeseredettség kérdése.Alapvetően az ember nem tőr-zúz ha van mit ennie és nem teljesen kilátástalan a helyzete.A hollandoknál nagyon nagy bajok vannak,most bukott meg a kormányuk mert az adóhivataluk megkárosította a családokat.Erre még rájött a kijárási tilalom,a lezárások és az életszínvonal zuhanása.Ugyanez a helyzet az olaszoknál is és gyanítom az osztrákok életszínvonala is sokat romlott.Márpedig ezek a népek nincsenek ehhez hozzászokva.

Arthamyr 2021.02.02. 21:36:46

@gabors: A taxisok mocskoskodása nem azután volt? És az sajnos célt is ért. :/

Én sem láttam, mi volt a Hősök terén, de a rendfenntartó erők megfelelően kezelték a helyzetet, ha lett volna rongálás (főleg fosztogatás és gyújtogatás), az azért bekerült volna a hírekbe.

gabors 2021.02.02. 22:59:23

@Arthamyr: "@gabors: A taxisok mocskoskodása nem azután volt? És az sajnos célt is ért. :/"

itt melyikre gondolsz a nagy hires taxis blokadra ... mert az Antal Jozsef alatt volt meg igen regen vagy volt valami az uber ellen ha arra gondolsz ... az uber meg is erdemli ... hogy kitiltottak sok helyrol

gabors 2021.02.02. 23:03:32

@Arthamyr: "@Tamáspatrik: Hát, én még nem láttam, hogy dudálásért osztanának büntetést, főleg nem zárnak be senkit"

Pedig osztogattak nem is keveset 100,000-eket amikor a var alatt a korforgalomban dudaltak az emberek es ez a helyszini birsag volt aki nem fizetet helyben annak akar 300,000 is lett a szabalysertesi birsag ... tudom szerencsejuk volt mashol siman lelovik oket ... oszt jonapot ... lehet az is eljon

Arthamyr 2021.02.02. 23:31:42

@gabors: Az uber ellenire. Arról nem nyitok vitát, hogy az uber megérdemli-e, annyira nem érdekel, amikor nagyritkán ilyenre van szükségem, kifizetem a drága taxit azt annyi.
A probléma az, hogy a taxisok szabotáltak, másokat akadályoztak/zavartak, sőt, erőszakoskodtak is, és végül engedtek nekik, ahelyett, hogy felszámolták volna a blokádjaikat, vagy akár az autójukat/jogsijukat elvették volna.

Nem tudom, mikor osztogattak a vár alatt bírságokat dudálásért (miért/mennyit dudáltak amúgy? nem lehet, hogy a dudálás célja miatt osztottak?), de elhiszem neked, biztos volt ilyen is.
Viszont rengeteg olyat láttam/hallottam, hogy feleslegesen dudálnak, és semmiféle következménye nincsen, olyat meg még egyszer sem, hogy a rendőrök szépen félreállítják, és megbüntetik. Nehezen hiszem, hogy ezt szigorúan szankcionálnák...

gabors 2021.02.03. 00:16:20

@Arthamyr: "Nem tudom, mikor osztogattak a vár alatt bírságokat dudálásért (miért/mennyit dudáltak amúgy? nem lehet, hogy a dudálás célja miatt osztottak?), de elhiszem neked, biztos volt ilyen is." Nemregen volt egeszen pontoson Orban varba koltozese volt az ok ha jol emlekszem kb egy eve lehetett valamelyik ellenzeki part vagy celeb talalta ki egy darabig ment is es egymas utan allitottak meg az embereket dudalasert ... de persze csak itt mert itt politikai celbol ment is a torveny betuje szerint szepen meg is buntettek egy csomo embert... biztos megtalalod "ellenzeki" ujsagokban Hirado-ban ne keresed ...

itt egy akkori cikk az azota mar lenyult Index-tol

index.hu/belfold/2020/05/30/hadhazy-akos-clark-adam-ter-dudalas-tuntetes-penzbuntetes/ a linkek is elnek ahol peldak vannak a buntikre ... egyes cikkek szerint meg biciklive csengetoket is megallitottak es megbuntettek .. gondolom ahogy Pinter mar megmondta nincs bunozes igy a rendorseg raert ilyesmikre... az otthoniak talan jobban emlekeznek es tobb reszlettel is tudnak szolgalni....

Herr Géza 2021.02.03. 00:22:46

@Ekrü: „ és gyanítom az osztrákok életszínvonala is sokat romlott, ...“
De direkt csakis azért, hogy a magyarok utolérjék őket. Milyen jó fejek ezek a sógorok... :)

Arthamyr 2021.02.03. 08:36:50

@gabors: Na látod, ez a baj, itt igazából nem a dudálásért magáért büntettek, mert az irritáló és feleslegesen nem kéne csinálni, hanem politikai okokból büntettek, azért, mert bizonyos embernek szólt a dudálás politikai/tüntetési célból.

Nagyon nem ugyanaz, míg az előbbi eset jó lenne, de nem igazán jellemző, én még nem is hallottam ilyesmiről, az utóbbi meg baj, és megtörtént. Az előbbi rendfenntartás és az ország élhetőségét növelné, az utóbbi meg politikai farokméregetés.
Épp az utóbbi esetben kellene elnézőbbnek lenni, ha mondjuk nem zavar vele civileket, az előbbiben meg sokkal szigorúbbnak.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2021.02.03. 10:10:38

@gabors: en egy helyen talaltam emlitest a birsag osszegerol, egy felhaborodott asszonysag szajabol, aki odament, szandekosan szabalyt sertett a rendorok szeme lattara, akik megbuntettek otvenezerre, es szerinte ilyen a vilagonnincs! :)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása