oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2020. december 19. 06:30,  Őrült megoldás a holland lakáshiányra 20 komment

2020. december 19. 06:30 Határátkelő

Őrült megoldás a holland lakáshiányra

Hollandiában egészen pontosan négyszer akkora a népsűrűség, mint Magyarországon, márpedig ez azt jelenti, hogy elég zsúfolt országról van szó. Ahol pedig kis helyen sokan laknak, ott nyilván elég nagy a lakáshiány, amire néha egészen elképesztő ötletek születnek, derül ki Vera írásából.

magashaz.jpg

„Hollandiában már egy ideje lakáshiány van. Az árak egyre nőnek, van olyan önkormányzat, amelyik lakói 18. születésnapjára az üdvözlőkártya mellé egy felszólítást is küld: ha az illető belátható időn belül saját otthont szeretne, akkor azonnal iratkozzon fel a várólistára. Némely helyeken 6-8 évet kell várni, mire sorra kerülsz.

Sokan pedig nagyon zúgolódnak, mivel a menekültek (az igazi menekültek, nem a gazdaságiak) minden sort megelőznek és az előzetes tervek / becslések szerint jövőre 21.000 menedékkérőnek kell a lakásgondját megoldani.

Most már vannak, akiket otthon híján hotelekben szállásoltak el vagy idősek lakóparkjaiban, ahol a más kultúra plusz a sok gyerekkel járó zsivaj nagyon zavarja a nyugira, csendre vágyó öregeket. Szóval nekik is, a hollandoknak is otthonok kellenek.

Megoldás 1: hatalmas lakótorony

Rotterdamban emiatt most több mint kétszáz méter magas lakótornyot akarnak építeni, benne négyszáz bérlakással, irodákkal, hotellel és egyebekkel.

Persze (?) ez is megosztja az embereket: van, aki üdvözli mint lehetőséget, van, akinek csípi a szemét mert rontja az összképet, a kilátását vagy bármi más okból.

A tervezők-kivitelezők persze megpróbálják a lehető leginkább pozitív képet festeni az épületről: kertesített tetőkről - teraszokról, több zöldövezetről beszélnek.

Ráadásul ez már a harmadik magas lakótorony, amit a városban bejelentenek, ami valóban segítséget nyújtana a lakáshiány leküzdésében. Az pedig nagyon kell és Rotterdam az egyik leginkább érintett helyszín ebben.

A kertesítésben-zöldesítésben a hollandok amúgy is profik: akinek lakóhajója van, az annak a tetejét ülteti be, van, ahol a háztető van füvesítve-bokrosítva. A vízen úszó fákról, kiskertekről (jó példa erre Heerenveen) meg talán már említést sem kell tennem.

Megoldás 2: konténerlakások

Máshol egyéb megoldásokkal próbálkoznak. Tengeri áruszállító konténereket már régóta alakítanak át összkomfortos lakásokká, belül semmi kivetnivalót nem is találok bennük. Kívül van gyönyörűen kivitelezett és ‘elmegy’ jellegű is.

Hollandiában sok a vakációpark, ahol nyaralókba költöznek be az emberek. Igaz valójában huzamosabban ott lakni nem legális, csak rövid tartózkodásra lehetne használni.

Viszont sok esetben ez csak az elv és gyakran ezek a helyek kínálnak megoldást az ide érkező vendégmunkásoknak, hosszú távra is. (Meg persze a prostitúció és kábítószer sem ritka.)

Nálunk, kicsi, de nagyon fejlődő és ipari létesítményekkel bőven ellátott településen, egészen északon gombamód nőnek ki a földből az új sorházak, persze azonnal napelemmel-mindennel felszerelve.

Az egyik idősek otthona lakóparkját közölték, hogy fel fogják újítani, majd szinte pár napon belül az utolsó tégláig lerombolták. Ennyit a felújításról. Az újraépítése még folyamatban van, de már alakul.

Azt mondják egyszerűbb-olcsóbb, mint reparálgatni, a régi házak anyagát meg amennyire lehet, megpróbálják ismét hasznosítani.

Megoldás 3: levegőbe a templommal!

Eindhovenben ennél kissé hajmeresztőbb ötlettel álltak elő, mondván, hogy semmi sem lehetetlen. Igaz a világban már volt hasonlóra példa, de még így sem mindennapos: itt egy monumentális templomot, a Sint Catharinakerket tervezik felemelni annyira, hogy hipp-hopp aláépítsenek egy lakóépületet.

Csak 55 méteres emelésről volna szó egy 1867-ből származó, nem picike templomnál. Még nem biztos, hogy meg is fogják valósítani, egyelőre viták és vizsgálatok folynak ezzel kapcsolatban.

A projekt célja, hogy „több otthont és hasznos alapterületet hozzanak létre a központban” és az „építészet, várostervezés és Eindhoven város iránt rajongó embereknek szól”.

A templom műemlék, a város tulajdonában van. A tervért lelkesedők szerint nem csak otthonokat lehetne az épített új részben kialakítani, hanem részenként más célra is eladni, amiből rengeteget profitálhatna a város. Négyzetméterenként 2600 eurós árról beszélnek.

Az, hogy az ötlet mennyire megvalósítható, még kérdéses. A kivitelezéssel kapcsolatban megkérdezett cégnek van már tapasztalata a nehéz objektumok mozgatásában: a legnagyobb, amit megemeltek, az 46.000 tonna volt. A Sint Catharinakerk pedig körülbelül „csak” 1200 tonna.

Az meg a másik lapra tartozik, hogy mint sok más templom esetében is, ez is temetkezési hely volt. A feltárás során úgy száz maradványt találtak, ezeket el is vitték, de vajon mind(en) meglett?

Úgyhogy az ide költözőknek meg kell békélniük azzal a gondolattal is, hogy alattuk halottak voltak, esetleg maradtak is.

De ha megépül a lakáshiányon egész biztos javítani fog.”

Ha szívesen olvasnál még hollandiai érdekességekről, keresd fel Vera oldalát!

Barangold be a világot a Határátkelővel!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Határátkelő (@hataratkelo) által megosztott bejegyzés

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével. 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Hollandia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr9216350380

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dikusz. 2020.12.19. 23:50:07

A templom alá építendő lakóépület csudálatos ötlet.
Legalább annyira, mint az a terv, hogy az Erzsébet híd újjáépítése miatt arrébb akarták tolni a Belvárosi Plébániatemplomot (a hivatalos neve túl hosszú) az Erzsébet híd újjáépítése miatt arrébb tervezték tolni...

Viszont a tőle kicsit távolabb lévő Nagyboldogasszony ortodox Székesegyháznak újra két tornya van. Nem tudom mikor építették újjá, talán tavaly, vagy idén lett kész.

gabors 2020.12.20. 01:10:00

A projekt célja, hogy „több otthont és hasznos alapterületet hozzanak létre a központban”

Nem lenne egyszerubb lebontani ? Es epiteni valamit ami kozossegi szempontbol hasznosabb, pl lakasok? Nem tudom mennyien latogatjak de hogy haszontalan es ertelmetlen igy hasznalni azt a nagy teruletet az biztos. (en persze igy vagyok a stadionokkal is)

somlobodog 2020.12.20. 06:52:57

Sok hely van a világon, adott országon belül is. Oda kell költözni ami belefer. Nem a szociális rendszerre várni 6-8 évet. Értem hogy kell az olcsó melós a városokban kiszolgalni a társadalmat de én nem tudok azonosulni ezzel a segelyvaro mentalitassal.

Tamas Kapitany 2020.12.20. 06:53:00

Igyekezetben nincs hiány! Nagyon lelkesek

Tamas Kapitany 2020.12.20. 06:53:02

Igyekezetben nincs hiány. Nagyon lelkesek

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2020.12.20. 12:26:13

Általános iskolai matek: a kör területe négyzetesen arányos a sugarával. Azaz ha egy 10 km sugarú kör helyett egy 20 km sugarút veszek, akkor annak négyszer akkora a területe. Magyarán: a lakhatási problémákat legegyszerűbben és legolcsóbban csak VASÚTTAL lehet orvosolni. Az összes többi "ötlet", mint a fentiek is, bohóckodásnak minősíthetők. Az óriási toronyházban a 400 lakás ugyan mi??? Csepp a tengerben.

Az előttem szóló somlobodog nevű felh. írta:
"Értem hogy kell az olcsó melós a városokban kiszolgalni a társadalmat "

És ez a másik lényeg. A városok működtetéséhez kell egy csomó alacsony képzettségű szar munkát végző melós. Azt szeretnék, hogy ezek a drága nagyvárosban is olcsón elérhetőek legyenek. Megmondom: nem fog sikerülni. Pont a lakhatási költség az, ami miatt ezeknek a nagyvárosban többet kell kifizetni, mint egy olcsóbb környéken. Rossz hír az "ócsó" munkaerőt keresőkre. Menjetek vidékre. Ja, hogy ott meg nincs brókerállás? Így jártatok.

Visceroid 2020.12.20. 15:01:41

Ha "jól" alakulnak a dolgok, akkor a bevándorlás záros határidőn belül meg fogja oldani a lakhatási kérdést, persze nem úgy, ahogy egyesek szeretnék. A terjedő bűnözés, a "menekülteknek" juttatott iszonyat mennyiségű pénz, a leterhelt állam majd szépen megoldja, hogy az az észak-atlanti terület se legyen már olyan felkapott.

Örömhernyó 2020.12.20. 15:02:08

A templom emelése egy agyrém. Én ugyan ateista vagyok, de csak belegondolni durva, hogy ennyire kellene nekik egy talpalatnyi hely a városban. Mert valójában van ott hely, hisz vidéken azért ritkábban élnek ott is. De nekik olcsó városi lakások kellenek, ahol már nincs hely, meg nyilván nem olcsó ott az ingatlan, hisz az ingatlanterüketekért a lakások az üzleti és irodai célra való hasznosítással versenyeznek.

@gabors: Egy túlzsúfolt városi környezetben pont hogy az újabb lakások nem hasznosak közösségi szempontból. Hollandiában az van, hogy az emberek nem akarnak vidéken élni. Illetve nem a holland, hanem a frissen bevándorolt marokkói, lengyel, szingaléz meg hottentotta akar a városban élni akár szükséglakásokban is. Erre semmi szükség nincs valójában.
Közösségi szempontból egy templom sokkal hasznosabb, mert legalább annak a helyén se egy bérház áll. Kellenek a földszintes épületek.
Nem kell mindenkinek a belvárosokban lakni. Manhattanben se emelnek olcsó lakásokat, hogy az éttermi mosogatóknak legye hol meghúzni magukat két műszak között. Tudomásul kellene venni, hogy a városok egy bizonyos népsűrűség felett élhetetlenek lesznek. Vagy pedig átalakulnak üzleti nyegeddé, ahol az emberek nem laknak, csak dolgoznak.

Hollandiában is a nagyvárosok zsúfoltak, a vidék azért szellősebben lakott, ha nem is olyan ritkásan, mint a magyar Alföld.

odamondó 2020.12.20. 15:23:42

Négyzetméterenként 2600 euró és hatalmas profitról ír pár szóval korábban?

Valami itt nagyon félre lett ütve. Budapesten van 2600 eurós négyzetméter ár...

pet77 2020.12.20. 15:23:53

A hollandnak ki kell utazni európából, el kell dobmi az iratait, majd menekültként visszatérni, ez lehet a megoldás...:)
Európa a lassú eutanáziát választotta....

Andi és Tito 2020.12.20. 16:19:08

Látszik, hogy az itt hozzá szólóknak fogalmuk sincs Hollandiáról, olyan dolgokat képzelnek bele, ami a cikkben nincs leírva.

Senki sem beszélt város kontra vidék problémáról, mert nem erről van szó, hanem arról, hogy nincs több beépíthető terület. Aki járt már Hollandiában talán észre vette, hogy a tengerparti védett sávon kívül nincs természet, mert minden négyzetméter be van építve vagy meg van művelve.

Nem is arról van szó, hogy mindenki ott akar lakni, ahol dolgozik, mert a hollandoknál teljesen természetes, hogy valaki akár 100km-t is autózik naponta a munkahelyére. Megteheti, mert egyrészt mindenhol autópálya van, másrészt a cég fizeti az utazást, kis fogyasztású autóval még meg is éri ingázni, az autó fenntartása simán kijön belőle.

Amúgy van olyan templom Hollandiában pl Rotterdamban, amit simán átalakítottak lakóházzá, a szentelt víz helyén kaputelefon és postaládák vannak. Hippiktől olyanról is hallottam, hogy anno elfoglaltak egy templomot és ott laktak pár évet, volt aki még a lakókocsival is beparkolt az oltár elé. Legalább hasznosították a templomot, mert amúgy üresen állt, ugyanis a holland a legateistább nemzet.

Azt még hiányoltam a felsorolásból, amit nemrég láttam egy dokumentumfilmben, hogy úszó városokat terveznek, amiket a tengerszint emelkedés sem fenyeget.

BéLóg 2020.12.21. 00:39:04

Hollandia legnagyobb baja, hogy a tőle pár ezer kilométerre eredő folyók szintje évről évre növekszik és lassan eléri azt a szintet, ami fölött már FIZIKAI lehetetlenség gátat építeni.
Mindenki azt hiszi, őket a tengertől kell megóvni, de ez nem így van. Dagály, és persze a különleges vihardagály esetén nincs az a szivattyú, amely ezeknek a gigantikus folyóknak a víztömegét át tudná emelni a tengeri gátakon, normál esetben meg a csapadék miatt növekvő vízhozam a gond, tehát az ÉDESVIZI árvíz programozva van.
Hollandia 30-50 év múlva vagy úszó ország lesz, vagy kb. nem lesz. (OK, marad belőle 10-15% szárazföld.)

Bambano 2020.12.21. 08:41:47

egy lakás nagyságrendileg 2.7 belmagasságú, födémmel, ezzelazzal 3 méter. akkor a 200 méteres épület nagyságrendileg 65 emelet, ebbe raknak 400 lakást, vagyis emeletenként átlagosan kevesebb, mint hetet.

minek építenek ilyen piszlicsáré apró házat 6 lakásnak emeletenként??? miért nem raknak legalább 8-at, mint mi?

a templomot pedig azért emelik meg, hogy a hívők közelebb kerüljenek a főnökhöz és a mennyországhoz :P

Örömhernyó 2020.12.21. 11:25:33

@odamondó: Ja, a 2600 euró az nem eg, nagy összeg m²-enként. Szerintem egy nulla lemaradt. Kizártnak tartom, hogy egy holland nagyvárosban Budapest ingatlanáraihoz hasonló árak lennének.

blaubner 2020.12.21. 11:25:33

ezt a zsúfolt távol-keleti régiókban megoldották (hong-kong, szingapúr, tokió stb.), európa kulturális okokból egyelőre még elzárkózik a felhőkarcolóktól, különösen a puritán, protestáns szocializációjú hollandok, de előbb-utóbb nyilván nem lesz más megoldás (tiltakoznak, hogy már 3 toronyház van rotterdamban? :-)) )

kárárámaispj 2020.12.21. 11:25:33

@Andi és Tito:
"nincs több beépíthető terület."
"minden négyzetméter be van építve vagy meg van művelve."

Izé. Az megvan, hogy leginkább nem az ősdzsungelt kezdik el beépíteni az emberek? Úgy kb. a világon mindenhol?
Be van építve, vagy meg van művelve. Szóval ki lehet vonni a művelésből x ezer hektárt simán - legfeljebb kevesebb tulipánt termelnek.

kárárámaispj 2020.12.21. 11:25:33

@BéLóg:
"a tőle pár ezer kilométerre eredő folyók szintje évről évre növekszik"

Hát, nem tudom, hogy mennyire aggasztja őket a Kongó meg a Mekong szintje. Az európai folyóké meg csökken.

2020.12.21. 12:14:06

És mi lenne ha esetleg kevesebb embert fosnánk a világra inkább?

Balogh Zsolt · http://vonattal-termeszetesen.blog.hu/ 2020.12.21. 16:38:58

Felfelé még van hely bőven, felfelé tudnak terjeszkedni!

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása