oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2020. november 21. 06:30,  Gyerekszáj: magyarnak lenni Ausztriában 74 komment

2020. november 21. 06:30 Határátkelő

Gyerekszáj: magyarnak lenni Ausztriában

Kürtőskalács, nyilazó magyarok és persze a kihagyhatatlan Balaton - vajon mit jelent ma a magyarság az Ausztriában élő gyerekek (és felnőttek) számára? A kérdésre a Salzburgi Magyar Egyesület kereste a választ, méghozzá egy videópályázat keretében. A kezdeményezés érdekes, már csak azért is, mert jól látszik, mennyire különböző élethelyzetek vannak, a gyerekek pedig mint mindig, kifejezetten érdekes és elgondolkodtató dolgokat mondtak.

gyerekek_rajzolt_kep_salzhun_com.jpg

A pályázat célja az volt, hogy megpróbálják elmeséltetni az Ausztriában élő magyarokkal, mit jelent nekik a magyarságuk, illetve milyen jövőt látnak maguk előtt.

A kiírás eredetileg az 1956-os forradalomhoz kapcsolódott volna, aztán mint oly sok minden mást, ezt a tervet is módosított a járvány. A tucatnyi pályamunkát a Salzburgi Magyar Egyesület és a helyi főkonzulátus értékelte.

A győztes egy 10 éves fiú, a Filzmoos-ban élő Braunstein Benett lett, akinek édesanyja magyar, édesapja osztrák. “Óriási erőfeszítéssel tartják a magyarságuk. Jár a salzburgi magyar iskolába, minden egyes alkalommal 1-1,5 órát utazik csak azért, hogy ott lehessen a foglalkozásokon és részt vehessen a magyar kultúra bevezetéséről szóló órákon” - mesélte az osztrák közmédiának Kotolácsi Mikóczy Ilona egyesületi elnök.

„Érdekes volt hallani a kisfiú szájából, hogy globálisan gondolkodik, viszont nagyon magyar szívvel. Fontos neki megőrizni a magyar identitását, ugyanakkor nagyon nyitott a világra” - tette hozzá a Salzburgi Magyar Egyesület vezetője.

„Magyar vagyok, mert a magyarok okosak”

Volt olyan pályamű, melynek felnőtt készítője gyerekeket kért arra, fejezzék be azt a mondatot, hogy „Magyar vagyok, mert…”. Itt nagyon érdekes válaszok születtek, érdekes módon a legnépszerűbb válaszok egyike az volt, hogy „szeretem a kürtöskalácsot”.

A 6 éves, Salzburgban élő Andris annyit mondott: „magyar vagyok, mert magyar az anyanyelvem. A magyarokban a magyarok nyilai tetszenek”. A 11 éves, Walsban élő Eszter a következőt mondta: „Magyar vagyok, mert szeretem a Balatont”, míg a szintén walsi, 12 éves Dani abban látta magyarságát, hogy szereti „az Üvegtigris című filmet”.

A 8 éves, salzburgi Lili: „Magyar vagyok, mert a magyarok okosak, mindenhol megtalálják az utat és nagyon segítőkészek”.

„Visszajött Magyarországra meghalni”

Angi Anita történész családja egy 800 lelkes szabolcsi faluból, Rétközberencsből indult. Édesanyja a XIX. század eleje óta a család tulajdonában álló házban (egészen pontosan a konyhaasztalon) született 1960-ban.

Dédnagymamája 1957-ben úgy döntött, elege van Magyarországból, elmegy Amerikába. Vitte magával a négy lányát is, egyikük azonban az osztrák-magyar határon visszafordult és visszagyalogolt egészen a szabolcsi faluig, mert nem akarta magára hagyni a nagymamáját.

Sokáig úgy volt, hogy maradnak, aztán 1968-ban Angi Anita nagymamája is kiment az Egyesült Államokba az édesanyja és testvérei után. Közel fél évet töltött Amerikában az akkor nyolc éves kislányával, Ibolyával (Anita édesanyjával), de nem akart maradni, így aztán az év végén (nem utolsósorban párja szerelmes leveleinek hatására) visszatért a szabolcsi faluba - és egészen haláláig abban a régi házban élt.

„Családunkban nem volt divat az utazgatás, ennek ellenére én mégis itt élek, Salzburgban és itt szültem meg a kislányaimat. Vannak-e választások a XX. században, merre megyünk a XXI. században?” - tette fel a kérdést a videóban.

„Történészként azt gondolom, ez egy ciklikus dolog, hiszen dédnagymamám, aki 1957-ben az Egyesült Államokba emigrált, 1992-ben nagymamám segítségével visszatért Magyarországra. Hazajött” - mondta.

„Amikor a kicsi falum temetőjének a homokdombján sétálok, mindig látom a sírját és olyankor arra gondolok: kint élte az Egyesült Államokban a gazdag gyáros úrinők életét, mégis visszajött Magyarországra meghalni és ugyanazon a homokdombon van eltemetve, ahol az édesanyja, a nagymamája és a dédnagymamája.”

Angi Anita szerint a „szabad madarak” elrepülnek, de mindig vissza is térnek, „ezért fontos elmondani a gyermekeinknek, merre is voltunk, kik az őseik, hol születtek és hol haltak meg. Hiszek benne, hogy a szabad madarak csak úgy tudnak szabadok maradni, ha tudják, hova kell visszatérni”.

Anita története a videón 35’15”-nél kezdődik és a 43. percig tart.

Utazd be a világot a Határátkelővel!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Határátkelő (@hataratkelo) által megosztott bejegyzés

(Nyitókép: salzhun.com)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Ausztria

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr416292814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dikusz. 2020.11.21. 14:11:56

"A kiírás eredetileg az 1956-os forradalomhoz kapcsolódott volna, aztán mint oly sok minden mást, ezt a tervet is módosított a járvány."

Miért kellett módisítani a tervet? Mi köze van a járványnak egy már kiírt témához?

Bredpitt Monika 2020.11.21. 15:19:33

magyar vagyok , mert ruhellem OV t.....

„Magyar vagyok, mert a magyarok okosak”
lassunk egy okos magyart

magyarnemzet.hu/belfold/helyette-is-szegyenkezem-nagyinterju-szorenyi-leventevel-8974742/

mi tortent ezzel az emberrel?

birkamenet 2020.11.21. 15:21:25

14-16 éves koráig egy gyereknek semmilyen nemzeti identitása nincs. Azt se tudja, hogy mit kellene ez alatt érteni. Anynit tud, hogy az anyja/apja magyar, ő meg a nap 24 óráját osztrák közegben, német nyelven, osztrák normák szerint éli. Az hogy kéthetente egyszer elviszik valami magyar klubba, az csak egy dolog, hogy ez is van. Úgyhogy ez mind betanított erőlködés, hogy a 8 éves gyerek identitásilag megfogalmazza, hogy ő miért magyar. 18 éves korában ilyeneket már nem fog mondani, tudja nagyon jól, hogy neki osztrák élete van.

Bredpitt Monika 2020.11.21. 15:27:38

A kurtoskalacshoz.....tegnap a korut fele jottem haza, setaltam egy jo nagyot , a Columbo szobortol nem messze van egy kis bode, kurtoskalacsot arulnak. Vettem egyet, es nyilvan meg is akartam enni, de bajban voltam, mert tenyleg nem tudom,, hogy ha az utcan nekiallok enni, akkor megbuntethet valaki?

Ott volt a kezemben a jo meleg fahejas kalacs, hat, megettem, behuzodtam a Morrison s 2 bejarata ele . Lehet, hogy torvenyt szegtem vele .
Jo volt vegigsetalni a korut egy reszen (Margit hid budai hidfotol az Oktogonig). Itt legalabb van valami elet, szomoru a varos latvanya . Egy hete a Kecskemeti utcaban mar kinomban bementem egy cukraszdaba, ahol csak sajttortat arulnak, kertem a csajt, hogy engedjen be a mosdoba. Furcsa az egesz, nagyon sajnalom azokat, akik az allasukat elvesztik.

SzZoole 2020.11.21. 15:36:06

@birkamenet: így van, plusz ezer, sőt, 12-14 korukig aszse tugggyák, hogy fijuk e vagy lyányok, ha stukája van ako jány, ha köp a maci ako filyú, szerintem :-)))

Bredpitt Monika 2020.11.21. 15:46:35

Reg jartam mar itt, illetve minden nap ranezek az oldalra.

Most hetfon kezdtem dolgozni harom es fel het utan, benyeltem ezt az atok covidot. Hat, jol agynak doltem. Het nap lazasan, ezerrel kuzdott a szervezetem.....ezt szeretnem hosszabban leirni, mert nagyon erdekes volt ahogy jobban lettem, meg az is erdekes hogy elotte nyaron volt meg valami furcsa bajom, amibol vegul en magam jottem ki a google segitsegevel, mert orvoshoz el sem mertem menni a jarvany kellos kozepen.......

Nem tudom , hogy valoban attol a bizonyos legzogyakorlattol lettem jobban, amit egyszer belinkeltem ide nektek, de mar kezdtem azt erezni, hogy szep sunyi modon jon a nehezlegzes, es a hetedik nap hajnalban ugy ereztem, hogy szuksegem van erre a legzestechnikara.

Reggel ugy keltem fel, mint akirol levettek a rontast. Sokkal jobban voltam utana. Nem akarok sarlatankodni, de nekem mukodott, itt a video megegyszer, ahonnan hallottam errol kb a 19. perctol beszel errol az angol ferfi , aki meg tavasszal lett beteg egy oceanjaron.

www.youtube.com/watch?v=H2E1t3yMXgE

Hatha valakinek segiteni fog egyszer.

Egyebkent nem lettem letesztelve egyaltalan, de biztos, hogy covidom volt, annyira egyertelmu tuneteim voltak. Oktober 24 en doltem agynak, es most annyi van, amit szinten talalgatas utan irok le, mert hallom, hogy van utohatas, hogy a szaglasom olyan , mint egy vadaszkutyanak, ki tudnek szagolni 5 km rol egy sundisznot (ha tudnam milyen szaga van ).

Lehet, hogy minden telen ez van a levegoben, de en olyan fustszagot erzek, hogy mar neha ugy erzem ebbe bele fogok hulyulni (neha emiatt mar itthon is maszkban ulok).

Kerdesem HA hoz, ugyan nezegetem az oldalt, de arrol volt szo, hogy leadtok egy covidos tortenetet, amit Muscari osztott meg veletek, de en ezt nem lattam. Leadtatok mar?

birkamenet 2020.11.21. 15:48:51

A 8 éves, salzburgi Lili: „Magyar vagyok, mert a magyarok okosak, mindenhol megtalálják az utat és nagyon segítőkészek”

Na itt van az, hogy a gyerek azt mondja fel, amit az anyjáék a szájába dugtak. Azt se tudja a gyerelk, hogy mit mond. Remélem az okos apjáék a gyereket megkímélik attól, hogy a többi hírhedt ostoba magyar közmondásokat, szólásokat is betanítsák nekik, mint pl:

- Ne szólj szám, nem fáj fejem
- Ne piszkíts abba a tányérba, ahonnan enni kapsz
- A magyar a világ legvendégszeretőbb népe

Bredpitt Monika 2020.11.21. 15:56:58

@SzZoole: mi van a Pinkyvel, most itt unalmamban visszamentem egy regi poszthoz, es ugy latom, hogy leszedte magat, van egy jo par ember, aki meg a nevet is leszedi a netrol, ennek van valami oka vajon?

Szoval Pinky, mi van veled? Most ahogy feltettem ezt a kerdest, kapcsolok,, hogy te is olyan szakmaban dolgozol, amit nagyon erint a jarvany. Ha mar egyaltalan nem akarsz itt megjelenni, irhatnal egy uzenetet.
Volt itt az az allaskeresos poszt, az elobb azt nezegettem. Furcsa, hogy egy virtualis vilagban is van az embernek honvagya, nick ek utan, akiket nem is ismer. Csinalhatnank egy virtualis osztalytalalkozot HA, jo lenne idehivogatni az embereket (akik anno pszichiaterhez kuldtek).

Mi van a Diggerrel? Ot is erinti a jarvany, hiszen gondolom az o darabjat sem jatsszak most.

En most megnyugodtam, hogy legalabb egy darabig vedett leszek, bar, hogy meddig az nem tiszta. De sebaj, itt van nekunk az orosz vakcina.
Puhacica, hogy vagy?

Bredpitt Monika 2020.11.21. 16:01:38

@birkamenet: latom,, te itt vagy megint, en orulok neked, ha tenyleg az vagy , akire gondolok, pont most gondoltam rad, amikor egyik reggel megint beleolvastam abba a cikkbe, amirol egyszer itt veled beszelgettunk, kihalo nyelvek a vilagban volt a tema, nagyon erdekes cikk......

Bredpitt Monika 2020.11.21. 16:06:06

@birkamenet: "Na itt van az, hogy a gyerek azt mondja fel, amit az anyjáék a szájába dugtak. "

en is erre gondoltam, amikor meglattam a cimszavakat, az en egyik kis kedvenc alsos tanulom is otthonrol hall dolgokat, szeretem a szuleit, a gyerek egyik megnyilvanulasa> "Le a Fidesszel!"

SzZoole 2020.11.21. 16:11:44

@Bredpitt Monika: hey Monix, nyaljbe régen láttalak, mostanában nem szoptál erre járni, mellesleg hogy vagy? :-)))

Karak95 2020.11.21. 17:01:11

@Bredpitt Monika: Mi történt , Ő tartja a magyarságát amit az Édesapja adott vissza hiszen Ausztriában született. Az Édesapja engem is tanított - mesélt a családjáról .

Der Piefke 2020.11.21. 17:20:09

A nemzeti büszkeség csak annak fontos, akinek egyebe sincs, amire büszke lehetne...:)

Hórukk 2020.11.21. 17:45:17

@Bredpitt Monika: Vele semmi. Te viszont - a Szörényi környezetével együtt - megvilágosodtál.
Bródy mondta Szörényiről:
" Meglepő, hogy aki olyan szépen tudta énekelni a szövegeit, egy szót sem értett belőle. "

Shanarey 2020.11.21. 17:50:36

Ahol "hülye" válaszok születtek, az volt a valódi gyerekszáj, a többi az a szülők, nem túl okos ráhatásának köszönhető. Komolyan, mennyire életszerű az, hogy átlag Schwarzkopf Pistike, haza megy a suliból, és nem a szüleit kérdezi meg, hogyan folytassa ezt a magyar vagyok mert....... mondatot. Egy átlag 6-10 év körüli gyereknek erről a témáról, nincsenek igazán saját gondolatai. Emiatt a szülőt kérdezi. Az első normális válasz az lenne, mert a szüleim, avagy apám, anyám magyar. S ez valahogy nem nyert, még akkor sem, ha meg is történt, hogy valaki ezt válaszolta. Ez úton is gratulálok a szervezőknek, ennyire mellé lőni, amikor a célcsoportot kiválasztották. Nem beszélve a témáról, 1956, egy gyereknek az csak egy mese, s még csak nem is jó mese. Az meg a másik, hogy nem hiszem hogy az átlag 30-40 év körüli magyar család, sok sok történetet tud, 1956-ot illetően. S főleg ezeket a gyerekekkel meg is osztja.

Bredpitt Monika 2020.11.21. 17:59:22

@Muscari: koszi, nem tudom miert nem vettem en ezt eszre, jol vagyok mar (tovabbra is megorulok a fustszagtol, de lehet, hogy az agyamban van fust)

olvasom, es lehet, hogy hozza is szolok

Csodabogár 2020.11.21. 18:03:33

@Bredpitt Monika: Örülök, hogy igy önszuggesszióval meggyógyultál amit leírsz 7 nap magas láz, elég jellemző, több ismerősi is így esett át a dolgon. A szaglásod meg remek! A város télen mindig kicsit büdös. Ennyit gyalogolni, csak egészségesen lehet. Örülök neked.

Bredpitt Monika 2020.11.21. 18:06:33

@Karak95: 444.hu/2020/11/19/szorenyi-levente-trumpot-mar-le-se-kell-loni-szavazastechnikai-trukkokkel-kiszoritjak

en egesz pontosan erre gondoltam, bocs , ezt kellett volna belinkelni eloszor is..
ehhez azert eleg hulyenek kell lenni szerintem es a magyarsagnak se sok koze van, hacsak annyi nem, hogy mar azt is hallottam, hogy az amerikai oslakosok is magyar szarmazasuak......

es akkor apropo, ki is irta ezt a szoveget?

"Nem kérdem én, anyád hol szült világra
Nem kérdem én, apád ki volt
Csak annyit kérdezek, a válaszra várva:
Rabok legyünk vagy szabadok?"

nyuszigonosz 2020.11.21. 18:10:22

@Shanarey: Leírtad azt, amit én is gondolok az egészröl.

Bredpitt Monika 2020.11.21. 18:10:57

@SzZoole: jaj.......azert valami nem valtozik, nekem hianyoznak a hozzaszolok, a kanadai fiu is eltunt.......

Bredpitt Monika 2020.11.21. 18:13:02

@Hórukk: a fenti Brody idezet talalo........

Bredpitt Monika 2020.11.21. 18:14:55

@Mme Seldon: teged is ritkan latni, milyen az elet most nalatok egy korhazban, te nem kaptad meg el a covidot?

ha mar itt vagy, ott mondanak valamit az orvosok azzal kapcsolatban meddig vedett valaki, aki atesik ezen? a cikkek alapjan nem leszek okosabb

Shanarey 2020.11.21. 18:18:35

@Bredpitt Monika:

Szörényi egy megkeseredett ember. Anno az Omega lenyomta őket külföldön, s az Illés együttes, csak Magyarországon lett "világhírű"
Nem beszélve arról, hogy az Illés nagyon régen szanaszét szaladt, az Omegából csak kihalni lehet.

Bredpitt Monika 2020.11.21. 18:20:21

@Csodabogár: most jobban orulnek, ha nem lenne szaglasom, legalabb a szomszed foztjet nem ereznem este fel tizenegykor....

a fenti seta kb 40 perc, nem veszes.....
egy par napig nem volt szaglasom, de nem is kapcsoltam a rosszullethez, mert izeket ereztem, de mondjuk furcsa volt, egy hetig az elso par falat, barmit ettem keseru volt, de nagyon
a kavenak fust ize es fust szaga volt, morbid az egesz

en inkabb azt mondanam, hogy a laz mukodott, a het teljes nap alatt vegig lazas voltam, negy Algopyrint vettem, be ami egyenkent kb 5 ora hosszara levitte a lazam, a maradek idoben csak fekudtam es vartam, hogy mi lesz......

Bredpitt Monika 2020.11.21. 18:32:49

@Shanarey: nem ismertem ezt a tortenetet, azert az Omega is a Scorpionsnak koszonheti a vilaghirnevet, ha jol emlekszem......

de az az igazsag, hogy bennem mar nagyon keveredik ez az egesz Omega, Illes, Metro, ki kivel kezdett, ki melyik egyuttesben volt...

visszaterve Szorenyire, szamomra ezek az elfogadhatatlan megnyilvanulasok, tobbek kozott>

"Szerinte Bródy eddig nem látott mélységekbe „pengette le magát”, a „szabad ország, szabad egyetem” jegyében tüntető SZFE-s hallgatóknak írt csasztuskájával szégyent hozott magára és a közös életművük jó részére, ideértve az István, a királyt. "

bort iszik , vizet predikal......

Shanarey 2020.11.21. 18:37:56

@Bredpitt Monika:

A Scorpions, valamikor régen, az Omega előzenekara volt. S az idő tájt kérték tőlük a gyöngyhajú lány című számuk felhasználását, meg is kapták az Omegától valamikor a 90-es évek elején. :-)
Ki kivel kezdett? Sokan voltak sokfelé. Az Illés nem tartott sokáig, vajon miért......

Bredpitt Monika 2020.11.21. 18:47:54

@Shanarey: vajon miert?

nem tudom

en P.Mobilt es Hobo B.Bandet hallgattam, az azelotti idoszak nekem tiszta homaly.......

Pesti 2020.11.21. 19:03:20

A kaszinóban találkoztam vele. Katalin úgy 30 éves volt, kártyát osztott, lehetett vele beszélgetni, néha egyedül űltem az asztalnál. Közelebbről is megismerhettem, Vancouverben született még négy testvére volt. Angolul beszélgettünk, említette, hogy az anyja és legidősebb nővére hazatértek, mert az a lánytestvére beszélt a legjobban magyarúl. Miért mentek el? Mert apám verte anyámat, a nővérem meg, hogy ne maradjon egyedül elment vele. Évekkel később a bátyámmal meglátogattuk, Mezőkövesden laktak, később a nővérem valamilyen furcsa okból a Csernobili eseményekkel került kapcsolatba és rákba elhúnyt. Anyánk nagyon szegényesen élt, a távolság megtette a hatását, nem volt olyan közeli a szülői szeretet, mint amire mi vágytunk. Andrással is sokat beszélgettem, ő és öccse Sao Paoló környékén éltek. az egykor Braziliában letelepedett nagynéni és férje vonzotta őket 57-ben, hogy oda kivándoroljanak. Amikor a két idős rokon úgy döntött, hogy tovább mennek Kanadába vitték András két legidősebb gyermekét egy fiut és egy lányt, mert örökbefogadták őket. András 57- ben egy 17 éves lányt vitt magával, a felesége lett, majd évek múlva hátatfordított a családnak és hazament. Volt még egy kisfiuk is őt egy boliviai mérnök házaspár fogadta örökbe. Elemér András öccse sokszor kifakadt a Skypon,említve, hogy majd egy évig nem beszélt a bátyjával az ügy miatt, mert hogy lehet egy csalágot így felrugni két szülő által is, majd meglátogatta a gyerkeket itt Kanadában. Az időközben felnőt két gyerek is elment Magyarországra a mamát meglátogatni, éppoly kevés eredménnyel mint Katalin.Szomorú, de az élet megy tovább.

dikusz. 2020.11.21. 19:07:16

@Shanarey: Mihály Tamás is meghalt... :(((

Bredpitt Monika 2020.11.21. 19:12:12

@Muscari: olvasom a posztot, illetve mar a hozzaszolasokat, nagyon erdekes es koszi, hogy megirtad, amugy en is 0 s vagyok, na de inkabb ott fogok hozzaszolni.....orulok, hogy jol vagy, latni fogod, ha ott teszek fel kerdeseket, akarom kerdezni, kapsz uzenetet a blog.hu tol?

Muscari 2020.11.21. 19:36:47

@Bredpitt Monika: nem kapok, mert nincs beállítva. Ha valami érdekel, írjál emailt nyugodtan, de nézem a kommenteket is a posztomnál

Shanarey 2020.11.21. 20:33:58

@dikusz.:

Olvastam én is a neten. Nézd, senki sem él örökké, s a zenészek, pont nem arról voltak híresek, hogy hű de egészségesen életek, főleg nem amikor ők is fiatalok voltak.

Bredpitt Monika 2020.11.21. 20:50:03

@Csodabogár: ez nem onszuggesztio volt, bar egy kis agykontrollt is elovettem, a nagy levegovetel egyebkent annyira nem volt egyszeru, mert ugy ereztem, hogy nem is birom bent tartani, mivel egy nagyon eros kohogesi ingert ereztem, de vegul bent tartottam es nem kifujtam a levegot 5 mp utan, hanem kikohogtem

akinek ketoldali tudogyullad'sa van, az nem tudom, hogy tud e nagy levegot venni, baromi fajdalmas lehet....

Golf2 2020.11.21. 21:00:55

@dikusz.: "Ha valaki közpénzen a háza végébe építtett egy stadiont, az igenis politika"...Mihály Tamás (Ezek után csoda hogy az emmi saját halottjának meri tekinteni.)

Golf2 2020.11.21. 21:03:34

@Shanarey: hű de egészségesen... mindkettőnek tüdőrák lett.

Mme Seldon 2020.11.21. 21:05:09

@Bredpitt Monika:
Mi megvagyunk, köszönjük. Nem kaptuk el a Covidot (eddig).
A gyerekosztályon öt nővér lett pozitiv, tünetekkel.
Van felnőtt covid osztály, gyerekeknél továbbra sem sok a pozitív eset.
Franciaországban confinement van, csak papírral vagy telefonos appikációval lehet menni pl kenyeret venni. Csak az alapvető dolgokat áruló boltok vannak nyitva (szupermarket ruha és könyv-részlege lezárva). Munkába lehet járni, iskolák is működnek (6 éves kortól maszkban), de pl zeneiskola, logopédus online vannak.
Nme tudom, a fertőzés meddig ad védettséget, de van olyan aki tavasszal és most is elkapta.

dikusz. 2020.11.21. 21:59:42

@Shanarey: Az igaz. Két végén égették a gyertyát, de jó zenét csináltak.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.11.21. 23:52:57

@Golf2: "építtett", az. csokoltatom a telexet.

odamondó 2020.11.22. 08:43:51

@Bredpitt Monika: ha nem tesztelted magadat akkor egyáltalán nem biztos, hogy covid volt. Családba is volt személy aki 100%ban COVID tüneteket produkált: nagyon erős köhögés, 39,5es láz jó pár napig, nehéz légzés stb.

Letesztelték és negatív lett.

Fánkevő Fáncsi 2020.11.22. 08:44:10

@Bredpitt Monika: "Lehet, hogy minden telen ez van a levegoben, de en olyan fustszagot erzek, hogy mar neha ugy erzem ebbe bele fogok hulyulni (neha emiatt mar itthon is maszkban ulok)." - nem kell betojni Móni, más is érzi legfeljebb nem beszél róla. Hideg friss levegő enyhe füstszaggal fűszerezve.
Ha meg belegondolsz, hát ősszel az emberek elkezdenek fűteni, és néha egy kicsit megízesíti a levegőt. Nincs baj az orroddal, nyugi.

Bredpitt Monika 2020.11.22. 09:38:41

@odamondó: az en tuneteim, laz het napon keresztul, szaraz kohoges, google szerint faradekonysag, de az nem jo kifejezes arra, ami nekem volt, nem birtam meg felulni sem, csak a fekves volt, amitol egy kicsit jobban voltam, elso par napban nem volt szaglasom, aztan jott a keseru ize volt mindennek c. tortenet,

ha pozitiv a teszted, azt mondjak, nyugodt lehetsz, hogy az pozitiv, de a negativ teszt nem biztos, hogy a valos allapotot mutatja, erre mondjuk van ellenkezo pl az usabol, ferjem esetevel, de errol majd bovebben.......

en azert vagyok biztos abban, hogy ezt kaptam el, a tunetek mellett, mert nem szoktam agynak dolni, eros szervezetem van....de hat valoban, amig nincs teszt, illetve most mar nalam ellenanyag vizsgalat, addig nem lehetek 100% ban biztos (marad a 99%)

Bredpitt Monika 2020.11.22. 09:44:04

@odamondó: meg annyit, nem en nem teszteltem magam, eloszor nem rendelt az orvos tesztet, aztan meg hiaba rendelte meg 12 en !!!!, ugy hogy okt 24 en lettem beteg,

azota sem hivott senki, mar ugy voltam, hogy belenyulok a zsebembe, de nem allt velem szoba senki, mert amig nem vagyok xy napig tunetmentes (egyik helyen 10 napot kertek), addig csak kiszallassal jottek volna, akivel brszeltem 45ezert forintot mondott, ennyi penzt nem aldozok erre, nincs ra keretem......

rakerdeztem a dokinal, mit mondjak nekik, ha felhivnak, amikor mar dolgozom, azt mondta> menjenek a francba

hetfotol tesztelve lesznek a pedagogusok , mi nem tudom, hogy leszunk e (gyogypedagogiai asszisztens vagyok)
koszi, hogy reagaltal amugy....

Bredpitt Monika 2020.11.22. 09:49:01

@Bredpitt Monika: a fentiekhez meg annyit, hogy mig beteg voltam a pedagogusok kaptak Beres cseppet, amibol mi, asszisztensek nem kaptunk, hat ilyen a mi Matyas kiralyunk igazsaga.....

Bredpitt Monika 2020.11.22. 09:53:52

@Mme Seldon: koszi, probaltam olvasgatni a vedettsegrol, de csak elszomoritottak a cikkek, szoval inkabb most elvagyok egy par honapig a tudattal, hogy tul vagyok rajta

van egy ceg, akinek a honlapjan az allt, a vedettseg 1-3 evig terjedhet,e zen meglepodtem.....

mar nem tudom melyik volt, de ezeket neztem, ahol csinalnak antitest tesztet is
Kelen korhaz
Medicover
egy ceg, amit az NKK oldalan talaltam (egy van ha jol emlekszem)
synlab

kitartas!!!!!! az jo hir, hogy nalatok gyerekek nem voltak az osztalyon, most van egy kolleganom, akinek a terhes baratnoje kerult lelegeztetore mult heten, hetfon megtudakolom mi van vele
(csaszarral a baba meglett 34 hetre, o jol van)

Bredpitt Monika 2020.11.22. 10:16:08

@puhacica: munkatok van, hogy erint benneteket a jarvany?
mi van a hazvasarlassal, mar ha akarsz itt kint errol beszelni
te is ritkan vagy errefele, ha hiszed ha nem jo latni (a macskat)

van egy kolleganom, akivel egy osztalyban dolgozom, sok mindenben nagyon egy lapon vagyunk, kiveve a macskakat, pont tegnap meselte, hogy lanyahoz jott latogatoba egy fiu, aki ki volt a macsakszortol (ketto van nekik) egesz ottlete alatt nyavalygott a szor miatt, kolleganom azt mondta lanyanak, ide be ne tegye meg egyszer a labat a gyerek........

dikusz. 2020.11.22. 11:11:05

@Bredpitt Monika: Miért nem jössz ide gyakrabban?
Covid-ról tudnék mesélni...

Bredpitt Monika 2020.11.22. 12:58:06

@dikusz.: ha dolgozom, nagyon elmegy a nap, munkaidoben nem netezek, de meselj a covidrol, engem erdekel

a nagy hohohorgász 2020.11.22. 14:37:29

Úgy látom a magyar nem okos. Akkor ti vagy nem vagytok magyarok vagy nem vagytok okosok. Valasszatok!!!!

Muscari 2020.11.22. 16:37:48

@Bredpitt Monika: szerintem minden dolgozó lesz tesztelve. Egy gyógyszerészhallgató ismerősömet is behívták, ő is megy majd iskolákba, óvodákba tesztelni, holnap kezd. Fél szegénykém ☹️ Nemet mondani ugyanis nem ajánlatos, azt mondták nekik.

Muscari 2020.11.22. 16:41:19

@Bredpitt Monika: Móni, eltűnt a link a kommentemből, amit tegnap írtam! Ez vajon hogy lehet?

dikusz. 2020.11.22. 17:17:50

@Muscari: Akkor nem csak én nem találtam. Láttam én is, de mire olvastam volna már nem volt meg.
Nem lehet, hogy a hozzászólásodat is törölték, nem csak a kommentet?

dikusz. 2020.11.22. 17:45:14

@Bredpitt Monika: Megtörtént esetre hivatkozással:

Ha a teszt pozitív, az enyhe tünetek észlelésétől több mint tíz nap múlva történt a mintavétel (pénteken), de nincs már enyhe panasza sem a betegnek kedden mehet dolgozni. És nem végeznek második tesztet.

puhacica 2020.11.22. 17:53:56

@Bredpitt Monika: nagyon leegyszerusitve a helyzetet, tulajdonkeppen ha nem dolne mindenhonnan, hogy jarvany van, eszre se vennenk.
dolgozunk es kirandulunk felvaltva, sajnos az elobbibol tobb jut, bar ha ugy nezzuk, akkor ez inkabb pozitivum, legalabb van munkank.
hazvasarlas? asztal alatti kutyak orulnek itt, ha enni kapnak. ;)

a kolleganodeknel is biztos ugy van, mint nalunk: a macska van otthon. :)

Bredpitt Monika 2020.11.22. 18:12:52

@Muscari: @dikusz.: en nem vettem eszre, bar ha most oda akarnek menni, akkor bajban lennek, mert nem tudom mi volt a cime......

sajnalom en is azokat, akik tesztelnek, lehet, hogy en is felnek, bar ha belegondolok, hogy idaig sem nagyon feltunk, a suliban konkretan egyaltalan nem erdekelt minket, hogy a gyerekek kohognek, meg tusszognek az arcunkba

most van egy kislany, anyuka pozitiv lett, masnap jott a gyerek suliba, aztan fajt a feje, fazott, hazavittek, harmadnap megint jott a gyerek, es az igazgato beengedi, erdekes ez a rendszer

mindjart folytatom a lanyom es az en tortenetemmel, eppen most vitazok vele valamirol.....

Bredpitt Monika 2020.11.22. 18:17:21

@dikusz.: nekem azt mondta a haziorvos, miutan nem kertek tesztet nekem az elso ket alkalommal,, amikor hivtam oket, hogy akkor ha magat covidosnak tekintjuk, akkor 10 nap plusz harom tunetmentes nap,

de aztan amikor azt mondtam neki, hogy en tudnek menni dolgozni,, mert vagyok olyan jol, hogy menjek ket het utan , de kohogok es nem merek bemenni,, mert felek hogy megfertozom a kollegakat....na erre kerte a tesztet, amire senki nem reagalt azota sem

amugy azt tudja valaki, hogy milyen teszteles lesz, mert en ugy lattam egy cikkben, hogy ellenanyag vizsgalatos tesztet fognak csinalni az iskolakban?

Bredpitt Monika 2020.11.22. 18:20:19

@puhacica: en is azon gondolkodtam, ,hogy ha nem tudok errol az egeszrol, akkor azert sokkal nyugodtabban fekudtem volna az agyban a het nap alatt, voltak azert borus gondolataim.......

a lenyeg hogy van munkatok, az jo

Bredpitt Monika 2020.11.22. 18:31:41

szoval a lanyom itthon volt velem, en szombaton lettem beteg es hetfon mar o sem ment, o kohogott es folyt az orra, szerintem o valami natha virust szedett ossze, de azert irtam az ofonek, hogy en viszont eleg covid gyanus vagyok, mi legyen?

azt irta, hogy lanyomnak karantenba kellene vonulnia tiz napra igy felteteles modban, szoval nem volt valami hatarozott,

itt volt velem, es a tizedik nap egy csutort0ki napon lett volna, de kozben megoldodott a dolog, mert ok mar szerdan nem mentek suliba az uj rendelet miatt,

erre most mondja lanyom, hogy azokra a napokra hozzon igazolast az orvostol.

a nagy budos lo.....t, miutan meg arra is ravettek, hogy en az e naploban jelezzem, hogy lanyom itt van velem, mert nekem gyanus tuneteim vannak

egyszeruen erthetetlen az egesz, mindekozben az en sulimban szeptemberben azt mondta az igazgato egy ertekezleten, hogy aki a covidrol mer beszelni a gyerekek elott, annak fegyelmit ad

agyrem az egesz

Shanarey 2020.11.22. 18:41:33

@Bredpitt Monika:

Magyarisztán 2020

Az nem baj ha beteg egy gyerek, de szülőknek nem szabad erről tudni. A kormány csak ímmel ámmal tesztel, kontakt kutatás az egy úri huncutság, a tíznapos karantén, pedig egy rossz vicc. Nerisztánban szigorúan titkos, hol mennyi fertőzött van, mely kórházban hány Covidos van, mennyien haltak meg itt vagy ott. Naná, mert a hatalom dönti el, hogy milyen számokat lehet látni azon az igen "vicces" honlapon, amelynek az a célja hogy még véletlenül se adjon semmi konkrét adatot.

Bredpitt Monika 2020.11.22. 18:42:01

@dikusz.: egyebkent most eloszor gondolkodtam el ezen az utcan is viseljunk maszkot mondjuk -2 fokban......dolgon
ma ugyan nem minusz van, de most voltam kint es ott voltak a szempillamon a paratol a vizcseppek, kivancsi vagyok hanyan fognak emiatt betegek lenni, jol feladta nekunk a termeszet a lecket

(de azert nem allom meg , hogy ne mondjam, megerdemli az emberiseg....)

Bredpitt Monika 2020.11.22. 18:43:09

@dikusz.: vigyazz magadra, kirandulni jarsz meg?

Bredpitt Monika 2020.11.22. 18:50:58

@Shanarey: ismerunk valakit, aki Svajcbol jott haza , egybol 10 nap karanten , reggel jonnek 8 kor a rendorok ellenorizni, nekem ettol megy fel a pumpa, hogy meg mindig itt tartunk, kulfold....booooo

Balaton,hajra, rohanjuk meg augusztusban a Szabadi Sostoi strandot , az nem baj, lenyeg , hogy Lorinc szallodai rendben legyenek, ettol van itt kiakadva az ember....

most ram is, lehet kovet vetni, mert en is ott voltam a Balatonon, mondjuk ez munka volt, .Szabadi Soston, maszk senkin, gyerekek ott is ott voltak betegen egyik masik.......

szoval nyaron en is rosszul viselkedtem, mert voltam a Balcsin, ugy is, hogy csak nyaralni voltunk

Shanarey 2020.11.22. 18:57:02

@Bredpitt Monika:

A kormánynak, augusztus elsején le kellett volna zárni a határokat, s csak az átutazókat beengedni, teszt nélkül. Mindenki más aki beutazik, csak negatív tesztel úszhatta volna meg a karantént. Ez lett volna a helyes döntés, de akkor a sok nyaraló aki külföldön nyaralt, főleg Horvátországban, ahol épp tombolt a vírus, nem jöhetett volna haza teszt nélkül. Így ezt a döntés, érdeklődés hiányában elmaradt, s mindenki hazatért, vírussal vagy vírus nélkül, majd egy hónap múlva, vírus ügyben elindultak a számok, meredeken felfelé.

Bredpitt Monika 2020.11.22. 19:21:53

@Shanarey: nem tudom, hogy lehetne ezt kordaban tartani, szinte mindenhol rossz a helyzet, itt az a nagyon elviselhetetlen, hogy szeptemberben azt mondja az orszag elso embere, hogy mindenkit meg fogunk gyogyitani.....szerintem elmentek neki otthonrol

konkretan Orban Karacsony Gergely utan kullog, aki vegul meg igy is, hogy elvesznek toluk egy valag penzt rendelt 100ezer tesztet es aztan jott, hogy ok, akkor tesztelunk, verlazito , hogy a jarvanybol politikai ugy lett.....

Shanarey 2020.11.22. 19:34:34

A németeknél, valaki valami vicceset szívott.

streamable.com/yb63ed

Ezzel is csak az a baj hogy igazuk van.

dikusz. 2020.11.22. 19:40:19

@Bredpitt Monika: Nem, a jelenlegi helyzetben nem járunk.

Ha nincs szemüveged, mitől párásodik a szempillád?

Bredpitt Monika 2020.11.22. 19:56:11

@dikusz.: attol, hogy lelegzem es kint 4 fok van, a szambol meg kb 36 fok jon........es jo hosszu szempillam van....

dikusz. 2020.11.22. 22:35:06

@Bredpitt Monika: Értem, csak azért kérdeztem, mert úgy emlékeztem rá, hogy nem vagy szemüveges.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása