oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

  • fhdgy: @Arthamyr: Azt áruld el nekem, hogy milyen szándékkal írtad azt, hogy "Hello 21. század! "? Abban... (2022.05.20. 10:40) A varázslatos Szicília
  • Arthamyr: @fhdgy: És akkor sem mekegnek rosszallóan, ha a mindennapos morgolódásod közé a megszokottnál nagy... (2022.05.20. 06:07) A varázslatos Szicília
  • fhdgy: @Arthamyr: Én nem tehetek róla, hogy egy kötözködő. mindig nagyot mondani akaró valaki vagy. Össze... (2022.05.19. 22:24) A varázslatos Szicília
  • Arthamyr: @fhdgy: Inkább veled akadnak problémák: "abban az időben, amikor még nem volt turizmus, miből élte... (2022.05.19. 22:07) A varázslatos Szicília
  • fhdgy: @Arthamyr: Még mindig nem tudsz olvasni! Kifejezetten Krk-ről írtam. Hogy kerül oda Monaco meg Ne... (2022.05.19. 21:53) A varázslatos Szicília
  • Utolsó 20

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2020. november 06. 06:30,  A lelépés stratégiája 37 komment

2020. november 06. 06:30 Határátkelő

A lelépés stratégiája

Néha hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy akármilyen rossz helyzetben legyünk is, azért az Európai Unió tagországának állampolgáraként a lehetőségeink sokkal szélesebbek, mint azoké, akik jóval balszerencsésebb körülmények között kénytelenek elindulni. Már ha egyáltalán el tudnak.

hatizsak_foto_pexels_com.jpg

„A menekültek korunk igazi dilemmája. Mindegyikük mögött egy emberi történet, sokszor tragédia áll. Ugyanakkor ezt a jobbára illegális folyamatot, ami mellesleg a legális emigrációt rövidre zárja, talán fékezni kellene és nem bátorítani” – vélte az írást beküldő Steve.

Az afgán Roohullah Ahmadi 23 éves volt, amikor először megkísérelte elhagyni Afganisztánt. Történetét így mesélte el.

„A koalíciós erőknek dolgoztam fordítóként, amikor a tálibok elkezdtek hívogatni. „Megkeresünk és megölünk” – mondták, azt állítva, hogy ismerik a nevem, tudják, hol élek.

Nem tudom, hogy mindez igaz volt-e, ha az ember az amerikaiaknak dolgozott, óvatosságból elfedte az arcát, ennek ellenére gyilkoltak már tolmácsokat azelőtt. Úgy éreztem, meg kell próbálnom Európába jutni és ott új életet kezdeni. Szóval elmentem egy kachakbar-hoz, egy csempészhez, hogy vigyen ki az országból.

Az akció 700 US dollárba került. Kis csoportban mentünk, de ahogy beléptünk Törökországba, a határőrök körülvettek. Hét nap börtön következett, majd visszaszállítottak az iráni határhoz, ahol azt mondták, gyalogoljunk haza.

Ezután Iránban tolvajok kezébe kerültünk. Szerencsére beszélek perzsául. Ezután eladtak valakinek 500 dollárért. Ezt az embert rá tudtam beszélni, hogy elengedjen. Mindez elrettentett egy ideig, és tényleg nem akartam a hazámat elhagyni.

Aztán pár év múlva lerángattak egy tolmácsot egy buszról Kabul határain túl és lemészárolták. Ekkor elhatároztam, hogy újra megpróbálom.

Találkoztam egy kachakbar-ral, aki 10 ezer dollárt kért, azt mondta, hogy barátomat és engem el tud vinni Angliába. Azt állította, hogy Hámid Karzai rokona. Mondtam neki, én nem bíztam Karzaiban elnöksége alatt sem, hogyan tudnék benne bízni?

Aztán két másik kachakbar-ral találkoztam, mindegyiknek irodája volt egy kabuli bevásárlóközpontban. Utazási ügynöknek nevezték magukat, nem kachakbar-nak. Egyikük sem tett rám jó benyomást.

Akármilyen hihetetlen, a következő kachakbar egy politikus volt. Amikor elmentünk meglátogatni irodájában, a Ghazi Stadion közelében, fegyveresek őrizték. Azt mondta, el tud vinni Angliába 18 ezer dollárért.

Elvette az útlevelünket, majd közölte, több ezer dollárral tartozunk neki. Mondtuk, nincs ennyi pénzünk… mire megfenyegetett, hogy megöl minket. Aztán nem hallottunk róla többé és az útlevelünket sem kaptuk vissza. (Száz dollárt kellett fizetnem, és több hetet várnom, míg egy újat kaptam.)

Az ez utáni kachakbar az mondta nekünk, hogy Brazíliába küld, és onnan, mondta, eljuthatunk Kanadába vagy az Egyesült Államokba. Odaadtuk az útleveleinket, de még aznap este megtudtam, hogy Brazíliából ugyanolyan nehéz Kanadába jutni, mint Afganisztánból. A következő reggel felhívtam a kachakbar-t, visszakértem az útlevelemet. Megtagadta, és így másodszorra kellett újat kérnem.

Mindez elég frusztrált, több évembe tellett, hogy sehova se jussak. Aztán decemberben elhatároztam, hogy egy speciális emigráns vízumot kérvényezek, amit az amerikai államnak dolgozó afgánoknak hoztak létre.

Összegyűjtöttem minden szükséges papírt és elküldtem, de nem érkezett semmi. Azt is láttam már, hogy Afganisztánban számomra semmit sem tartogat az élet, nincs szabadság, jövő, gazdaság, nincsenek állások.

Elmúlt egy hónap, találkoztunk a barátommal, majd egy újabb csempésszel egy étteremben, aki azt hajtogatta: „Nem vagyok kachakbar, rendes ember vagyok, aki segít másokat abban, hogy teljesüljenek az álmaik”.

Úgy tűnt, tudja, mit csinál. A terv az volt, hogy Teheránba repülünk, ahol valaki találkozik velünk és átvisz a határon Törökországba. Onnan Bulgáriába mennénk. Fejenként 10 ezer dollárt kért, ami nekem túl sok, de a barátom és a család azt mondta, segítenének.

Pár héttel később beszéltem pár emberrel, akik végül is megkapták a speciális vízumukat. Ők azt tanácsolták, várjak még legalább egy hónapot. Ha a kachakbar-ral megyek, illegális bevándorló leszek Európában. Ha megkapom a vízumot, törvényesen léphetek be az Egyesült Államokba. Így hát vártam.

Egyik nap olyan volt, mint a másik. Minden reggelt azzal kezdtem, hogy megnéztem az emailjeim, van-e hír a vízumomról. Aztán visszaaludtam, mert munkanélküliként nincs dolgom.

Reggeliztem otthon anyámmal, apámmal, és a húgommal. Miközben eszünk, nem beszélünk, de tudom, reménykednek abban, hogy el fogok tudni menni.

Azután elmentem meglátogatni egy biztonsági őrként dolgozó barátomat, aki szintén azt tervezi, hogy elmegy és dühös, hogy én nem megyek, de mit tehetek?

„Gyere vele, kérlek, gyere velem. Egyedül leszek. Nem akarok egymagam elindulni” – mondta, hozzátéve, a pénz miatt ne aggódjak, ő kifizeti helyettem.

„Meggondolom. Csak adj egy kis időt” – feleltem neki.”

Utazd be a világot a Határátkelővel!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

�Görslöv, Svédország �: @frajti #görslöv #sweden�� #sweden #svédország

Határátkelő (@hataratkelo) által megosztott bejegyzés,

(Fotó: pexels.com)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Afganisztán

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr2316275496

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SzZoole 2020.11.06. 18:01:25

Lehet már offolni?

Van már új bohóca azusának?

littke 2020.11.06. 19:09:54

Az US nagyon kiábrándító az utobbi időkben.

Csodabogár 2020.11.06. 19:45:12

@SzZoole: Ugyan, nem kapkodják el a számlálást.

SzZoole 2020.11.06. 19:48:05

@Csodabogár: most nézem a News-t, hát mit mondjak, azok ahogy köpködik egymást........

Egy kisebb polgár háború készülődik szerintem, de ne legyen igazam :-(

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2020.11.06. 21:20:48

@SzZoole: meg nincs :) ugye mondtam, hogy el fog huzodni a dolog? :) Varhato volt...Ha Bidennek osszejon, es terfelcsere lesz a palyan, Bidennek lesz kire mutogatnia, ha nem valositja meg a beigert dolgokat ;) itt nem elmult nyoc ev, hanem elmult negy ev lesz, haha :) Nincs uj a nap alatt :))))

SzZoole 2020.11.06. 21:27:02

@Zsuzsi65: igen megmondtad, és úgy néz ki, hogy a mérleg nyelve Biden felé billen 264-214 vezet.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2020.11.06. 21:27:04

@SzZoole: A demokratakra szavazok kapnak megint egy karrier politikust, es - bar megertem, hogy most azt hiszik, minden jobb lesz, 1-2 even belul az atlagmeber rajon, hogy semmivel nem lett neki jobb...jon a csalodas, jon egy uj szavazas, es kezdodik szepen minden elolrol...ez egy neverending story :)

SzZoole 2020.11.06. 21:31:08

@Zsuzsi65: 78 évesen milyen carrier-re törekszik egy vén pedo?

Inkább örülne, hogy lyuk van seggén és szelel :-)

Csodabogár 2020.11.06. 21:36:23

@SzZoole: Na éppen ez az, hogy egy olyan "hatalmas és csodálatos" állam mint Amerika, nem talált mást, mint egy idegbeteg bohócot és egy kicsit megroggyant idős politikust. Utóbbi viszont legalább tud viselkedni és remélhetőleg visszalép azokba a szervezetekbe, ahonnan az őrült kilépett, valamint talán megpróbálja rendebe hozni az összezilált külföldi kapcsolatokat.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2020.11.06. 21:40:08

@SzZoole: LOL egesz eleteben ezt csinalta, ezert karrier politikus...de a demokratak mar dolgoznak a B terven, tudod :) Kamala ugrasra keszen :) na, akkor aztan elerkezett a tejjel mezzel folyo szocialista kanaan az USA foldjere :)))

thepostmillennial.com/watch-biden-staffers-cant-stop-calling-kamala-the-next-president

SzZoole 2020.11.06. 21:46:01

@Csodabogár: a mézes-mázas viselkedés mögött vajon mi van?

SzZoole 2020.11.06. 21:47:55

@Zsuzsi65: jaj Kamala, az még a saját fajtájával is rasszista......

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2020.11.06. 22:13:35

@SzZoole: majdcsak ezt is tuleljuk, szerencsere 4/8 evnel tovabb senki sincs :)

SzZoole 2020.11.06. 22:27:52

@Zsuzsi65: ok ok, de ha minden kötél szakad nekem mindig van egy üres szobám :-)))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2020.11.06. 22:36:12

@SzZoole: az a baj, hogy nalatok sokat esik az eso :))

SzZoole 2020.11.07. 09:23:45

@Zsuzsi65: felétek meg túl meleg van, meg sokat van tűz :-)

Örömhernyó 2020.11.07. 15:35:54

@SzZoole: Kamala Harris lesz az új elnök, ezt mindenki tudja, maga Biden se hiszi, hogy ki tudná tölteni a 4 éves mandátumát. Egyszerűen 78 évesen már minden újabb nap megélésére rohamosan csökken az esély. Ha valaki 30 éves, annak az esélye, hogy megéri a 34-et, nagyon nagy. Egy 78 éves ember esetében annak az esélye, hogy megéri a 82-t, jóval kisebb. A szellemi hanyatlásról nem is beszélve. Ha életben is marad Biden 4 éven át, minden döntést Kamala Harris fog hozni a háttérben.

Örömhernyó 2020.11.07. 16:17:49

@Csodabogár: Az amerikai külpolitika Trump elnök alatt ezerszer kiegyensúlyozottabb volt, mint Hussein Obama idején. Trump például nem indított háborúkat meg színes forradalmakat se.
Viszont nyélbe ütötte a közel-keleti békét Izrael és egy sor arab állam között, amiért simán jár neki a Nobel békedíj. Erről a sikertörténetről nem illik beszélni, mert Trump és veje, Jared Kushner nevéhez kötődik. 1948 óta egy ilyen béke elképzelhetetlen volt. Már azért Nobel-díjakat osztogattak korábban, ha az izraelieket és arabokat sikerült egy tárgyalóasztalhoz leültetni és pár napig nem estek egymásnak. Most meg konkrétan békét kötöttek.

Még a koronavírus miatti mesterséges hisztéria ellenére is alig-alig tudja lenyomni a balliberális elit Trumpot. Hirtelen megjelenik 100ezer Biden szavazat... Ilyen anomáliák, ha más országban történnek, akkor az összes nemzetközi szervezet bejelenti, hogy a választást nem ismeri el tisztességesnek. De mivel Amerikában történt, nincs aki felemelje a szavát. Ezután nyugodtan mondhatjuk, hogy Iránban, Fehéroroszországban, Magyarországon meg Afganisztánban se tisztességtelenebbek a választások, mint az USA-ban.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2020.11.07. 16:50:49

@Örömhernyó: 18 pert (lawsuit) nyujtottak be a 4 csatater allamban...csak mar lenne vege ennek az egesz mizerianak :(

SzZoole 2020.11.07. 17:33:42

@Örömhernyó: ebben tökéletesen egyetértünk, szerintem :-)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2020.11.07. 17:56:15

@SzZoole: a vicces, hogy mind a ket fel mar kikialtotta magat gyoztesnek...hivatalos eredmeny NINCS meg, 18 lawsuit van folyamatban. Ma reggel deja vu erzesem volt, miutan olvastam egy hirt, hogy alitolag az egyik allam egyik megyejeben egy compiter glitch miatt par ezer Teump szavazatot Biden szavazatnak regisztralt a gep. Persze ez meg nem biztos, de nem zorog a haraszt...es a deja vu a Man of the Year Robin Williams movie volt
Nezd meg, ha meg nem lattad, nagyon jo!:)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2020.11.07. 18:02:07

@SzZoole: ezek mind projections..szoval meg varni kell a hivatalos ujraszamlalas es talan Supreme Court eredmenyere. Ha az megvaltoztatna az eredmenyeket, az igazi underdog-szeru gyozelem lenne:) de nem tartom valoszinunek...

SzZoole 2020.11.07. 18:04:47

@Zsuzsi65: én is hallottam a computer glitch-ről, de azt is mondták, hogy no evidence

A BBC tényként mondta be az előbb a breaking news-ben Biden győzelmet, egy co-responder Washington-ból.

SzZoole 2020.11.07. 18:08:08

@Zsuzsi65: akkor megvárjuk, bár nekem nem oszt nem szoroz egyik eredmény sem, de veletek izgulok :-)))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2020.11.07. 18:11:01

@SzZoole: index.hu/kulfold/usa/feher_haz/2020/11/03/amerika_valaszt_-_percrol_percre/
Nana, hogy az osszes liberalis media mar unnepel:) az lenne nagyon ciki, ha a Supreme Court maskent itelne. Na, az olyan lenne, mint amikor az Oscart nem a nyertesnek adtak, haha:)
El tudod kepzelni, meekora blamazs lenne? 2020 lehet, hogy meg tartogat meglepetest...de akarhogy is lesz, resillience a legjobb dolog, ami tortenhet egy emberrel:) mast is tuleltunk mar :)

SzZoole 2020.11.07. 18:16:33

@Zsuzsi65: oh I'm deeply sorry but I don't browse scrap news

SzZoole 2020.11.07. 18:17:58

@Zsuzsi65: azt se felejtsd, hogy mindig van egy (most ép kettő) szobánk :-))

SzZoole 2020.11.07. 18:27:03

@Zsuzsi65: you little masochist :-)))

nemecsekerno_007 2020.11.07. 19:33:00

Jajj, vérzik a szívem. Ha közös EU-s szociális rendszer lenne, akkor nem nekünk kéne eltartani pl. a külföldön dolgozók nyugdíjasait. Mert a mostani nyugdíjakat az aktívak fizetik még mielőtt jönne valaki a szokásos ,, dehát egész életébe fizetett,, dumával. Az EÜ ellátásuk ugyanez a tészta. El lehet itt nyáladzani a honvágyon, a beilleszkedésen, a német segély összegén, meg a migriken, elbírja a világháló.
Biztos nem fog tetszeni amit írtam, de ez a rögvalóság és így különösen undorító a gyakori Orbánisztánozás.

Golf2 2020.11.07. 20:44:22

Remélem lecsukják az idióta trumpot,rengeteg kárt csinált amihez nyúlt.A palesztinokat is kinyírta a sumák egyezkedésével...

Golf2 2020.11.07. 20:53:14

@Zsuzsi65: Érdekes hogy mennyi amerikában élő nem fogta fel mennyi kárt csinált ez az idióta 4 év alatt.Ő vonta el a pénzt Kinában a laborellenőröktől is ahonnan utána elindult a vírus...Remélem nyom nélkül eltűnik a sűllyesztőben ha nem tudják lecsukni.

SzZoole 2020.11.07. 21:31:27

@Golf2: a kínaiak elég rendesen kitömték azokat a laborellenöröket, hogy a “megfelelő” híreket jelentsék a külvilág felé, szerintem

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása