oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Gazdagisztán

2020. október 23. 06:30,  Isten, fegyverek, kormány 73 komment

2020. október 23. 06:30 Határátkelő

Isten, fegyverek, kormány

God, Guns and Government - sokszor, talán leegyszerűsítve, ehhez a három „G”-hez fűződő viszonnyal szokás jellemezni az észak-amerikaiak és az európaiak közti különbséget. A két társadalomtípus között persze van más különbség is – derül ki Steve írásából.

god_guns_government.jpg

„Elsősorban az észak-amerikaiak nagyon befogadók. Visszamenőleg legtöbbjük őse emigráns volt. Másodikként említeném azt a közismert tényt, hogy az osztálykülönbségek itt le vannak egyszerűsítve. Csupán a pénz választja el ezeket egymástól. Származásod, őseid, műveltséged, stb., itt nemigen számít.

De térjünk vissza a három G-re:

1, Isten

Ugyan a statisztikák ebben a témában nem pontosak, az adatok azt mutatják, hogy Kanadában a népesség 51 százaléka hisz Istenben, míg az Egyesült Államokban 75 százalék. Ezek a számok az EU-ban: lengyelek 79 százalék, magyarok 45 százalék, németek 44 százalék, angolok 37 százalék, franciák 27 százalék.

Az tény, hogy az állam és a vallások a US-ben és Kanadában egymástól el vannak választva. Olyannyira hogy a valamikori iskolai hagyomány, a nap kezdeténél a Miatyánk elmondása, de még sok helyen a karácsonyfák felállítása is, nem megengedett.

A keresztény vallásos ünnepek, a karácsony kivételével, az Egyesült Államokban nem léteznek. Húsvét egyik napja sem ünnep. Kanadában a Nagypéntek igen.

Ennek ellenére a politikusok vallásossága, főleg az amerikai választások idején, rendkívül fontos tényező. Még a balra hajló demokrata politikusoknak is ajánlatos templomba járni és hívőként mutatkozni.

Konzervatív, republikánus képviselők pedig büszkén tagadják a darwinizmust, jobb esetben az „intelligens terv” hívei, rosszabb esetben a Bibliát szó szerint értelmezik, mármint hogy a világ hat nap alatt lett teremtve.

Én elképzelhetetlennek tartom, hogy Európában ilyen embereket megválasztanának.

2, Fegyver

Az amerikai alkotmány második módosítása garantálja, hogy a polgároknak joga van fegyvert tartani és viselni. Szó szerint: „A well regulated Militia, being necessary to the security of a free State, the right of the people to keep and bear Arms, shall not be infringed.” („Mivel egy jól szervezett milícia szükséges a szabad állam biztonsága szempontjából, nem lehet a népnek a fegyverek birtoklásához és viseléséhez való jogát csorbítani.”)

Az alkotmányt 1788-ban fogadták el. Abban az időben az Egyesült Államokban mindez természetesnek hangzott. Az idők változtak, nem beszélve arról, hogy az akkori fegyverek hatásossága a maiakét meg sem közelítette. Ennek ellenére, az alkotmány szövegének módosítása, avagy annak nem szó szerinti értelmezése tabu.

Meglepően sok ember tart fegyvert lakásában és házában, nem kevesen katonai automata gépfegyvert is, amire vadászathoz vagy saját házad és tulajdonod védelmére nincsen szükség.

Ugyan államonként a vásárláshoz szükséges engedély változó, postán és fegyvervásárokon majdnem minden ellenőrzés nélkül vehetsz komoly fegyvereket. Ezt sok helyen nyilván sem tartják, nincs szabály arra sem, hogy ezeket használaton kívül lakat alatt kellene tartani.

Ez a telepes gondolkodás a városokban kevésbé érződik, de falvakban, főleg délen és az ország közepén (úgy az USA-ban, mint Kanadában) egészen általános. Kisgyerekekkel mennek a lőtérre gyakorolni. A gyakorlat hasonló a gyerek fociedzésre vagy karénekre való vitelével. Egyes szülő büszkén közli a közösségi oldalakon gyerekei fegyverjártasságát.

Az amerikai fegyverlobbi befolyása közismert, az összes lobbi közül a legerősebb. Dacára a közvéleménykutatásoknak (itt ma már városi emberek dominálnak), ahol a megkérdezettek változást szeretnének, jaj, annak a politikusnak, akit a fegyverlobbi kiszemel, mondván „soft on guns”, azaz szigorítaná a fegyverviselés szabályait, esetéeg be akarná tiltani a katonai fegyverek vásárlását.

Jó pár éve az akkori Liberális párt vezette kanadai kormány törvényt hozott arról, hogy a fegyvereket be kell jelenteni a hatóságoknak, ahol listázzák azokat, majd ezt követően használaton kívül kötelező egy, az előírásoknak megfelelő, lezárt, erős szekrényben tartani.

Az új rendeletnek a helyi rendőrségek nagy pártolói voltak. A rendeletet „Gun Registry”-nek hívták. Senkinek nem akarták a fegyverét elvenni, csak szabályokat akartak behozni, a rendőrség munkáját megkönnyíteni, és központi nyilvántartást akartak bevezetni.

Meglepődtem, mekkora volt a felháborodás. Vidéken született kollégám személyes sértésnek tekintette. Az új rendelet nem volt hosszú életű, miután a Konzervatív Párt hatalomra került, első dolga az volt, hogy a rendőrség tiltakozását figyelmen kívül hagyva a sok erőfeszítéssel felállított új rendeletet egy tollvonással eltörölje.

3, A kormány

A kormány alatt most az ország, az államok/tartományok és a városok tisztviselőgárdáját értem, azaz a bürokráciát, nem a választott politikusokat.

Én úgy emlékszem, hogy Nyugat-Európában a társadalom tisztelettel néz fel azokra, akik az államapparátusban, például egy minisztériumban, az adóhivatalban, stb. dolgoznak. Többen megértik azt, hogy egyes dolgokat az állam jobban csinál, mint a magáncégek. Itt az egészségügyre, az oktatásra és a szociális juttatások kezelésére/elosztására gondolok.

Jobban megértik, hogy a piacot nem árt rendeletekkel jó irányban tartani. Európában, úgy gondolom, jobban elfogadják, hogy mindehhez olyan alkalmazottakra van szükség, akik megfelelően vannak fizetve és megbecsülve. Ha tévedek, szóljatok.

Itt, Észak-Amerikában a helyzet más. Az állami bürokrácia csökkentése állandó konzervatív (jobboldali) téma. Az emberek többsége ebben a kérdésben nagyon hasonlóan vélekedik.

Sok ember az államapparátus nagy részét, ne adj Isten annak növelését, az adófizetők pénzének fecsérlésével teszi egyenlővé. Egyszóval Észak-Amerikában nem presztízs állami alkalmazottnak lenni. A közhit szerint, ők a „fat cats” (kövér macskák), akik nem dolgoznak, túl vannak fizetve és állásukból nem lehet őket kirúgni.

Tagadhatatlan, hogy az állami állás sokszor jóval nagyobb biztonsággal és több juttatással jár. Az utóbbira példa a szolgálat után járó jó nyugdíj. De az állami alkalmazottak tipikusan nem lazsálnak és nincsenek túlfizetve.

A fizetések terén a következő a helyzet: alacsonyabb beosztásokban az állami fizetések magasabbak, mint a magánszférában, mivel szakszervezeteik nagyon erősek. Ide tartoznak a rendőri, ápolónői, tanári és tűzoltói fizetések is.

Középszinten az állami és privát cég fizetései között nincsen nagy különbség. Vezetői szinten azonban a magánvállalatok fizetései az államaikat magasan túlszárnyalják.

Végül megemlíteném, hogy a politikusok fizetése sem túl magas, én őket persze nem szigorúan állami alkalmazottaknak nevezném. Ők külön kategóriába tartoznak. Egy politikus munkája közben rengeteg hasznos kapcsolatra tesz szert, amit pályája végén, vagy ha nem választják újra, jövedelmező privát állásra tud beváltani. Hogy a rendkívül rövid idő alatt elérhető, az állami alkalmazottaknál is jóval jobb nyugdíjukat meg se említsem.”

Utazd be a világot a Határátkelővel!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

�Trysil, Norvégia �: @nagyroland97 #trysil #norway #norvegia #norway��

Határátkelő (@hataratkelo) által megosztott bejegyzés,

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Kanada Egyesült Államok

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr5316254788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FutureFry 2020.10.23. 07:44:13

“… az adatok azt mutatják, hogy Kanadában a népesség 51 százaléka hisz Istenben, míg az Egyesült Államokban 75 százalék … “
Javuló a tendencia Amerikában:
www.pewforum.org/2019/10/17/in-u-s-decline-of-christianity-continues-at-rapid-pace/
“… Meanwhile, the religiously unaffiliated share of the population, consisting of people who describe their religious identity as atheist, agnostic or “nothing in particular,” now stands at 26%, up from 17% in 2009. …”

FutureFry 2020.10.23. 07:52:58

“… nem kevesen katonai automata gépfegyvert is …”
Ezt már egyszer itt kitárgyaltuk: Csak ’86 előtt gyártott automata gépfegyver lehet legálisan magánszemélynél.

“… postán és fegyvervásárokon majdnem minden ellenőrzés nélkül vehetsz komoly fegyvereket. …”
Postán? Én még nem láttam a USPS-nél fegyvert árulni :). Csomagban lehet küldeni (de - engedély (FFL) nélkül - tudtommal csak államon belül), és államonként az is változó, hogy kell-e “background check” ilyen esetekben is (azaz magántranzakciónál, pl. fegyvervásárokon).

FutureFry 2020.10.23. 07:59:04

“… Végül megemlíteném, hogy a politikusok fizetése sem túl magas …”
Ez azért igencsak változó államonként. Pl. ha az állami képviselőket vesszük figyelembe mint politikusokat: Kaliforniában ~$110K/ év a fizetésük (ami mondjuk SF vagy LA esetében azért tényleg nem olyan sok, de a “vidékibb” helyeken azért nem rossz) máshol meg csak minimális fizetés (akár $0) és per-diem juttatás van amikor ülésezek (ami lehet, hogy pl. csak két évenkét történik meg pár hónapig). Szóval az ilyen államokban a politikusoknak általában van rendes állásuk is a képviselőség mellett. Azaz inkább fordítva: a rendes állás mellett “képviselősködnek” egy-két évente pár hónapig.
ballotpedia.org/Comparison_of_state_legislative_salaries

Golf2 2020.10.23. 09:21:50

"a politikusok vallásossága, főleg az amerikai választások idején" képmutató banda,ott is.

arncht 2020.10.23. 09:46:10

Onmagaban a fegyvertartassal nem lenne gond, csak azt feltetelezi, hogy intelligens emberek kezebe kerul. Azzal viszont nem kalkulalnak, ha a majomketrecbe fegyvert teszunk, ido kerdese, hogy mikor huzza meg a ravaszt valaki. Es lathatolag nem tudjak kezelni az ilyen iranyu szabadsagukat.

Olyan ez, mint az alkohol es a drog, az emberek nagy resze tudja mivel jar, tudjak kezelni, de mindig akad egy szuk reteg, aki keptelen erre.

kardio1 2020.10.23. 09:58:22

@FutureFry: erősen nézőpont kérdése, hogy ezt javulásnak lehet-e nevezni. Maradjunk inkább a változás szónál.

Arthamyr 2020.10.23. 10:08:16

"Konzervatív, republikánus képviselők pedig büszkén tagadják a darwinizmust, jobb esetben az „intelligens terv” hívei, rosszabb esetben a Bibliát szó szerint értelmezik, mármint hogy a világ hat nap alatt lett teremtve.

Én elképzelhetetlennek tartom, hogy Európában ilyen embereket megválasztanának." - Európában hemzsegnek a keresztény-valamilyen pártok, egyes országokban kormányon vannak, és nem tudom, melyik európai országban nincsen ezeknek a pártoknak képviselője. Az meg, hogy egyes politikusok hogyan értelmezik a bibliát, leginkább attól függ, hogy épp melyik értelmezéssel szerezhetnek a lehető legtöbb szavazatot.

"Én úgy emlékszem, hogy Nyugat-Európában a társadalom tisztelettel néz fel azokra, akik az államapparátusban, például egy minisztériumban, az adóhivatalban, stb. dolgoznak. Többen megértik azt, hogy egyes dolgokat az állam jobban csinál, mint a magáncégek. Itt az egészségügyre, az oktatásra és a szociális juttatások kezelésére/elosztására gondolok.

Jobban megértik, hogy a piacot nem árt rendeletekkel jó irányban tartani. Európában, úgy gondolom, jobban elfogadják, hogy mindehhez olyan alkalmazottakra van szükség, akik megfelelően vannak fizetve és megbecsülve. Ha tévedek, szóljatok." - Ez a megbecsülés és megfizetettség erősen változó dolgok. Pl. a szociális szférában dolgozók szerintem több helyen vannak kevésbé jól megfizetve, de az egészségügyről és az oktatásról sem az a sztereotípia, hogy oda megy, aki meg szeretne gazdagodni. De országonként is jelentősen változik kb. minden.
Mondjuk szerintem az egész bekezdés úgy ahogy van egy katyvasz (vagy az egész poszt?), és teljesen értelmetlen az "Európában" általánosítás. Ez kb. olyan, mintha Kanadát, Salvadort és Ecuadort (meg az összes többi amerikai országot) akarná valaki egy ernyő alá bevonni, és "Amerikában" jelszóval általános kijelentéseket tenni rájuk...

Csodabogár 2020.10.23. 10:38:17

@arncht: Nem hinném, hogy az átlag svájci IQ-ja sokkal magasabb lenne mint más országbeli embereké. De náluk, a svájciaknál, teljesen természetes, hogy minden 50 év alatti férfinél van otthon fegyver, mert a teljes katonai felszerelés része. Nagyon ritkán fordul elő, hogy valaki a szolgálati fegyverét bűntett elkövetésére használja. Ötven évesen aztán vége a katonai szolgálatnak, de a fegyvert megtarthatják vagy eladhatják, szóval azt csinálnak vele amit akarnak.

arncht 2020.10.23. 10:41:57

@Csodabogár: valami kulonbsegnek megis csak kell lennie :)

Hari Seldon 2 2020.10.23. 11:24:14

@FutureFry:
Igen, ott is javuló tendenciák vannak.
- Első lépésben csak "érdektelenség" miatti csökkenés.
(ez a folyamat az elején még lassú, eltarthat több évtizedig is)

meatclone 2020.10.23. 13:13:42

Amit a cikkiro a fegyverekrol,fegyvervasarlasrol, regisztraciorol es a rendorsegrol mesel, nyilvanvalova teszi hogy (lovese) sincs roluk, csak szajkozza a baloldali dumat.
(Ezeket mar ezerszer hallhatad ha it elsz)
Azt elfelejtette mondani hogy a baloldalnak az a kimondott celja hogy lepesenkent ellehetetlenitse a fegyvertartast az eberelet ovas egisze alatt. ( de csak a torvenytiszteko allampolgaroknak) meg az is hogy a bunozoket minnel hamarabb kiengedjek vagy be se csukjak. ( Ezt be is bizonyitottak nemreg a zavargasok/gyujtogatasok/fosztogatasok alatt azzal hogy a rendorseget visszavontak es szabadkezet adtak a bunozesnek, a balodal altal vezetett varosokban) Mondjuk ezert a fegyver eladas annyira az egbe szokott az utobbi idoben hogy alig van fegyver vagy tolteny a boltokban, es a legtobb vevok elso tulajdonosok,akik sosem birtokoltak vagy meg ellene is voltak a fegyvereknek ezelott az esemenyek elott.
A regisztraco az az egyik lepcso, mivel ha betiltanak valamit akkor egybol tudjak hogy hova kell menni vegzalni az allampolgart.
Lasd Mexico es a legtobb delamerikai allam, ahol a fegyferek be vannak tiltva de a bandak/kartellek tele vannak veluk, es a gyilkossagi statisztikak az egekben,

Idezek a szerzotol
"Az idők változtak, nem beszélve arról, hogy az akkori fegyverek hatásossága a maiakét meg sem közelítette"

Az igaz, de akkor annyi erovel a szolasszabadsagot is betilthatjuk mivel amikor azt torvenybe ultettek akkor nem volt internet meg social media amivel egyszerre milliokon lehetett agymosat vegezni (lasd a szerzo)
Kis mellekes story.
Az elso fegyveremet ,egy pumpalos soretes puskat, egy yard sale-en vettem. A yard sale amikor az emerek Kb egyszer egy evben hetvegen kirakjak a hazuk ele a fure azokat a dogokat amitol meg akarnak szabadulni, altalaban potom penzert (butor, edeny, ruhanemuk stb) .
Szoval ott vettem a soretest es a ficko adott hozza egy (tescos) szatyrot is tele toltennyell. $100 az az Szaz dollaromba kerult az egesz.
Bevallom imadtam az elmenyt, annyira mas volt mint Europa.
Utana meg rengeteg fegyverem volt/van amiket ujsaghirdetesbol,fegyverpiacokon vettem/adtam, es meg az egyik sem ugrott fel es kezdett meszarlasba.(Loterre vittuk ki oket vagy csak a vadonba_
A masik erdekesebb vetelem amikor felhivtam az eladot aki egy AK 47-es felautomata valtozatat arulta. Mondtam hogy talalkozzunk a konditeremnel ahol gyurok (Gold's Gym)
Odajott a parkoloba en meg ket szett kozott kimentem hoza.
Kinyitotta a csomagtartot megneztem, kifizettem es betettem az en csomagtartomba es visszamentem gyurni. (Mint a filmekben)
Egyszer vettem egy 44 magnum Smith & Wesson revolvert a zacibol ugy hogy a tulaj nem tudta kivaltani mivel nem volt penze, es egyutt odamentunk az ablakhoz kifizettem az arat aminek egy reszet benyujtota az ablakon a masik reszet zsebrevagta , hozzam jott a revolver es mindenki ment a sajat utjara. (semmi nev ,cim igazolvany csere)
Azt meg hoza kell tennem az igazsag reszeken hogy egyszer veletlenul szetlotem a tevemet, es meghozza egy Magyar 9 millimeteres felautomata pisztollyal. FEG gyartmany volt. (Az en hibam/felelosegem volt ,nem a pisztolye)
Ha a velemenyemre kivancsi valaki akkor eloszor a bunozoktol vegyek el a fegyvereket mielott masokon akarjak a hatalmat gyakorolni.

Taxomükke (UK) 2020.10.23. 14:19:05

@Arthamyr: "Az meg, hogy egyes politikusok hogyan értelmezik a bibliát, leginkább attól függ, hogy épp melyik értelmezéssel szerezhetnek a lehető legtöbb szavazatot."

Egyetertek. A politikusokat es (foleg a katolikus) papokat a hatalom es a penz erdekli, nem az emberek jolete, foleg nem a lelki udve.

SzZoole 2020.10.23. 15:05:00

Egy pont ugyanolyan pisztolyom van nekem is mint a képen :-)

Csodabogár 2020.10.23. 16:52:19

@meatclone: Eszembe juttattad az a magyart, akivel amerikai létem alatt egyszer telefonon beszélgettem. Előadta, hogy neki nem jó Florida, mert a helyiek, ahol lakik, kifogásolják, hogy ő még a swimmingpoolhoz is csak fegyverrel megy. Készült költözni valahova, ahol nagy területet vett meg és ott szabad lehet a fegyvereivel együtt.
Ezek után csodálkozott, hogy nem voltam hajlandó további társalgásra. A felesége amerikai volt és ő magyarul akart beszélgetni. Nos velem csak egyszer sikerült.
A dumája nagyon hasonlított a tiedre, a tied megy Trumpéra.

Nagy kámpics · http://akinemlepegyszerre.blog.hu 2020.10.23. 18:22:43

kicsit összecsengve a tegnapi, nyelvi poszttal, nekem mindig az szokott lenni az érzésem, amikor a saját ifjonti éveimre gondolok, még pre internet meg minden, hogy mi itt mo-on egy fantasztikus kis nyelvi gettóba voltunk bezárva, meg, ugye, egy darabig konkrét kerítés is volt az ország szélén (bár az van most is, hehe), és emlékszem rá, hogy ha az ember akart valami információt, akkor egész egyszerűen nem volt rá mód, hogy beszerezze

rettenetes hiedelmek meg provinciális gondolatok tudnak kialakulni ilyenkor, visszagondolva tök viccesek, de igazából sosem tudtam vádolni magam/magunkat emiatt, mert ez van: itt voltunk a kis nyelvi zárványunkban, volt egy viszonylag erős kontrollja az információknak (ahogy most is, hehe), és hát abból nem lehet nagyot építeni. gondolom, ha az ember bepillantana a kazah/észak-koreai/mongol mindennapokba, tök rácsodálkozna, hogy nahát, milyen érdekes kis gondolataik vannak ezeknek (amiben egyébként tök vétlenek)

na és hogy én az amerikaikra csodálkozom rá mindig, hogy ők beszélik a világnyelvet, ugye, plusz valami brutál nagy részük maga is friss bevándorló (aki másik nyelvet is beszél, meg másik kultúrát is ismer), és ennek ellenére a társadalmi vitáik hihetetlenül alacsony színvonalúak, informálatlanok, szűklátókűrek meg mittomén. teljesen paff vagyok tőle.

az ember hallgatja egy kicsit őket tkp akármiről, az abortuszról, rasszról, egészségügyről, fegyverviselésről, de tényleg frankón akármiről, érted, a maszkviselésről, és 5 perc után érzi, hogy kezd az agya kifolyni az orrán

egyébként sosem éltem az usában, interneten találkozom vele (úgy alakult ráadásul, hogy az utóbbi években szinte kizárólag az internet amerikai/kanadai részével találkozom, ne kérdezzétek miért, biztos ezek a krva algoritmusok), és baromi bizarr az egész.

és oké, lehet, hogy a magyar (mongol, koreai, francia, német) internet is bizarr, hát tudja tököm, de valahogy mindig az volt az érzésem, hogy nekünk van rá magyarázatunk, mert mondom, be voltunk/vagyunk ide zárva, aztán úgy nehéz

de az amerikaiktól teljesen kész vagyok. nagyon súlyos gondjaik lehetnek az iskolarendszerrel vagy nem tudom

ezenkívül az a határozott benyomásom, hogy több mentálisan beteg ember lehet ott arányaiban, mint máshol. most rá is kerestem röviden, és baszki, tényleg (am i good or what), de a számok nem mutatnak akkora eltérést, mint amit az internetes kis kalandjaim alapján várnék
en.wikipedia.org/wiki/Prevalence_of_mental_disorders

ha meggondoljátok, a lapos föld, meg a kreacioniuzmus, meg ez az egész "karen" jelenség onnan jön, és persze vices/szomorú (a kívánt rész aláhúzandó), de amikor ezt nézem, mindig az jut eszembe, hogy ezeknek az embereknek nyilván van valami baj az agyával, és segítségre szorulnának, és komoly baj lehet a környezettel/társadalommal, ha el tudtak vergődni az életben idáig, és a többiek meg csak kamerázzák őket, meg összeállnak konferenciát rendezni

csak kell hogy legyen valami igazság a chemtrail-összeesküvésben, és valami baj van az ivóvízükkel vagy a kajájukkal, mert komoly gondok vannak

egyébként nem cinkelni akarom őket, mert amerikaikat lebutázni nem sportérték (meg egyébként nem is azt állítom, hogy "buták") (az a néhány amerikai, akit személyesen ismertem, egyáltalán semennyire sem volt buta) (de ők is furák voltak) (egyébként nem tudom, mit állítok), de szerintem állati pekuliárisak

ha van köztetek olyan, aki rendszeresen tölt időt ott (is, meg máshol is, az összehasonlítás végett), mondja már meg, nincs az az érzése, hogy ott több a mentálisan sérült és nagyon-nagyon furán iskolázott ember?

(és hogy prognózis is legyen, amerikából mindig minden átjön ide is kis fáziskéséssel, a jó meg a rossz dolgok is, úh készüljünk fel, az agyevő vírus is át fog jönni. akármi is okozza, el fogjuk kapni. úh ha valaki még szeretne valamit átgondolni, javaslom, az elkövetkező pár évben tegye, amíg még képes rá)

(és egyébként nem tudom, hogy lehet erről úgy beszélgetni, hogy ne hasson rosszindulatú gyűlölködésnek, én tényleg nem komisz akartam lenni, de ezt az észrevételt forgatom magamban egy ideje)

(és egyébként simán lehet, hogy egyszerű kulturális különbség, és ezért bámulok rá kerek szemmel)

Rubasov et. 2020.10.23. 19:42:06

Annyit azért hozzátennék a poszthoz, hogy Nagypéntek (Good Friday) munkaszüneti nap az USA-ban. A Karácsonyból csak december 25-e szünnap, december 26-a nem, de mivel azt kb. mindenki kiveszi szünnapnak, minden ugyanúgy be van zárva, mint Európában.

A másik, hogy a "minden ami állami az rossz" gondolkodás, főleg a hidegháború eredménye. Bárki aki felveti, hogy kéne azért állami eü, mert azért az nem túl frankó, hogy több tízmillió embernek nincs biztosítása, az azt kapja válaszként, hogy nézd meg mi lett a Szovjetunióból, illetve újabban Venezuelát hozzák fel elrettentő példaként.

A befogadásról és társadalmi mobilitásról annyit, hogy amíg az USA-ban voltam, az ottaniak egybehangzó véleménye az volt, hogy jó kapcsolatrendszer, de méginkább jó családba születés nélkül esélyed sincs, hogy normális melót találj. Külföldiként akkor fognak (valamelyest) befogadni, ha hiányszakmád van (orvos, IT esetleg építőmérnök) és abban kiemelkedően jó vagy. Akkor lesz jó állás jó fizetéssel, megfelelő családi háttér és kapcsolatrendszer nélkül is.

Tblog 2020.10.23. 19:42:13

@arncht: : A szűk réteg nem ok a többség jogainak megfosztására. :)

littke 2020.10.23. 19:58:01

@Rubasov et.: From Google: "Good Friday occurs two days before Easter Sunday in the United States. It is the day when Christians commemorate Jesus Christ's crucifixion, which plays an important part in the Christian faith. It is not a federal holiday in the United States, although it is a state holiday in some states."

FutureFry 2020.10.23. 21:44:18

@kardio1: “erősen nézőpont kérdése”
Így van, javulásnak az én nézőpontomból neveztem a tendenciát.

FutureFry 2020.10.23. 21:47:22

@Rubasov et.: @littke:
Nem is inkább állam (hacsak nem állami alkalmazottról van szó), hanem munkahelyfüggő, hogy mi ünnep/munkaszüneti nap. Pl. “Columbus day” az federal holiday (pl. posta zárva) de nem túl sok privát cégről tudok, ahol ez ünnepnapnak számítana. Ugyanakkor a Thanksgiving utáni nap (Péntek) nem federal holiday viszont sok privát (nem retail) cégnél szabadnap. Húsvét (Hétfőt) vagy Nagypénteket még nem láttam mint ünnep(szabad)napot cégnél, de nem lepne meg ha mondjuk a Hobby Lobby-nál ünnepnapnak számítanának (bár lehet, hogy a puritán munkamorál még ott “legyőzi” a vallásosságot).

FutureFry 2020.10.23. 21:50:39

@FutureFry: ... még ott _is_ “legyőzi” ...

Örömhernyó 2020.10.24. 08:08:32

"Az idők változtak, nem beszélve arról, hogy az akkori fegyverek hatásossága a maiakét meg sem közelítette."

Aki ilyet leír, az nem ismeri Amerikát vagy szándékosan ferdít.

Játsszunk el a gondolattal, hogy a szólásszabadsággal kapcsolatban akarunk így évelni.
Az alkotmány kiegészítése idején volt lúdtoll, tinta meg papír, esetleg nyomda, újságok. Tehát a szólásszabadságnak nem is kell kiterjedni az internetre, televízióra, rádióra.

Elmondanám, hogy a második alkotmánykiegészítés idején (fegyvertartáshoz való jog) nem hogy előtöltős puskája (musket), de hadihajója, ágyúi, félautomata sorozatlövő fegyvere (igen, a fekete lőpor korában is volt ilyen) lehetett a polgároknak. Ezt az alapító atyák támogatták is, ez kiderül a levelezésükből.
Talán nem véletlen, hogy pont Amerikában sose volt diktatúra, se fasiszta, se kommunista. A szólásszabadság és az egyének szabadsága addig sértetlen, amíg fegyverek védik.

"Az új rendeletnek a helyi rendőrségek nagy pártolói voltak. A rendeletet „Gun Registry”-nek hívták. Senkinek nem akarták a fegyverét elvenni, csak szabályokat akartak behozni, a rendőrség munkáját megkönnyíteni, és központi nyilvántartást akartak bevezetni." - Ez a gun registry minden esetben a fegyverelkobzások első állomása. A náci Németország 1938-ban betiltotta a polgárok fegyvertartását. Arra hivatkozva, hogy a közbiztonság annyira jó már, hogy nincs szüksége a polgároknak fegyverekre.

A fegyverfóbia egy európai és ázsiai dolog, mert az európaiak és ázsiaiak mindig is alattvalók voltak, sose polgárok.

Örömhernyó 2020.10.24. 08:08:53

@arncht: Ennek ellenére az alkohol, dohány is legális. A drog, kannabisz is sok államban (bár szövetségi szinten nem).
Az, hogy páran nem tudják megtartani a mértéket, nem jelenti, hogy kollektíven mindenkitől meg kell vonni a jogokat.
A szólásszabadsággal se mindenki tud normálisan élni (rémhírterjesztés, rágalmazás, becsületsértés), de mégse tiltják be a szabad véleménynyilvánítást.

Amúgy Mexikóban, Hondurasban, Guatemalában Salvadorban, Brazíliában sokkal magasabb az emberölési ráta, pedig ott nincs szabad fegyvertartás.

A történelem folyamán a gyilkosságban meghaltak száma elenyésző azokhoz képest, akiket az állam ölt meg legálisan tartott fegyverekkel. Tehát az állami erőszaktól kellene inkább tartani, ezt pont Kelet-Európában tudhatnák az emberek.

Örömhernyó 2020.10.24. 08:09:26

@Rubasov et.: A kapcsolattendszer mindenütt a világon elengedhetetlen. Anélkül csak olyan munkát adnak a bevándorlónak, amit a helyiek nem akarnak elvégezni vagy nem tudják betölteni az állást, mert hiányszakma.

Amerikában, mivel a tásadalmuk egy évszázadokon keresztül tartó megszakítatlan fejlődés eredménye, kialakultak a dinasztiák, a saját elit egyetemeikkel, ahova kívülálló nem nagyon mehet. Ha be is kerül, nem lesz a társaság része.
A társadalmi mobilitás olyan időszakokbn ugrik meg, amikor feje tetejére áll a világ, a gazdaság, társadalom. Például forradalmak, polgárháborúk, rendszerváltások idején. Amerikában ilyen utoljára a 19. században volt. Az "old money" egy szűk kör, mint az európai arisztokrácia volt, csak éppen az amerikai arisztokratáknak nincs grófi címük.

De a hamis ígéret, hogy Amerikában bárki milliomos lehet, nagyon szépen kordában tartja a szegény tömegek haragját. Aki kicsit egyenlőbb, gondoskodóbb, emberségesebb társadalmat akar, mint Bernie Sanders, azt lekommunistázzák.

Örömhernyó 2020.10.24. 08:09:39

A "katonai" automata fegyver tartása egy speciális engedélyhez kötött. Ami amúgy alkotmányellenes, mert egy sima törvénnyel korlátoznak alkotmányos jogot.

Postán lehet fegyvert küldeni, de a vásárláshoz pont úgy FFL dealer kell. Tehát background check.

Örömhernyó 2020.10.24. 08:10:04

@Nagy kámpics: Az amerikaiak nem ostobák, csak egy hatalmas nép, nemzet, ahova még kevésbé szűrödik be a külvilágból információ, mint annak idején a vasfüggöny mögötti Magyarországra.
Mert a kis népeknél az elzártság kivancsivá tehet, hogy mi van a kerítésen túl. De a nagy lélekszámú népeknél (amerikai, orosz, brazil, kínai) az van, hogy ők csak a saját fajtájukkal találkoznak, nem nagyon vannak rászorulva a más kultúrák megismerésére, idegen nyelvek megtanulására. Egész életüket leélhetik úgy, hogy csak hazai gyártású médiát fogyasztanak, a saját nyelvüket beszélő emberekkel találkoznak, a saját nemzeti, kormányzati propagandájuk, történelmi toposzaik alakítják a nézeteiket. Hiába szabad az információhoz való hozzáférés, nem szorulnak rá, hogy kitekintsenek a külvilágba. Az amerikaiak is ilyenek.

midnight coder 2020.10.24. 08:10:32

Igazából a fegyvertartás alapvetően szemléleti kérdés. Ahol szabad fegyvertartás van, ott szabad emberek élnek akiket felnőttnek tekint a társadalom, ahol meg nincs, ott alattvalók, akik gyerekekként vannak kezelve. Ez persze kétirányú: egy átlag európai kezébe én sem adnék fegyvert, mert egy olyan társadalomban nőttek fel, ahol a polgár makimajomnak van tartva, és ezért úgy is gondolkodik.

Persze a dolognak vannak hátulütői: vannak balesetek, valamivel magasabb a bűnözés - bár annak inkább a társadalomban lévő nagyobb feszültség lehet az oka. Az európai átlagpolgárt nemigen éri meg kirabolni, akit meg igen annak meg már vannak testőrei.

Ugyanakkor sokkal kisebb annak az esélye, hogy valami őrült összehozzon egy Lenini vagy Hitleri diktatúrát. Bár az amcsi baloldal most ezerrel dolgozik az előbbin, de ahhoz első körben le kell fegyverezzék a lakosságot - szerintem a médiában az ezzel kapcsolatos hajcihő leginkább erről szól.

Nagy kámpics · http://akinemlepegyszerre.blog.hu 2020.10.24. 10:48:53

@Örömhernyó:

"Az amerikaiak is ilyenek."

Igen, bizonyára igazad van. Viszont, lévén, hogy mennyi friss bevándorló van köztük, tőlük különösen fura ennyire bezárkózottnak/beszűkültnek lenni. ¯\_(ツ)_/¯

Érdekes egyébként, a múltkor futtottam bele egy toplistába, hogy mit szeretnek olvasni oroszországban (az orosz börtönökben, pontosabban), és csupa ruszki könyv volt a listán, olyanok is, amelyeket minálunk nem szokás olvasni. Most nem tudom, hogy akkor a világirodalom remekei vajon nincsenek-e lefordítva oroszra (vagy gyatra minőségben vannak lefordítva), vagy hogy ez ugyanaz a jelenség, amiről írtál, pepitában, hogy t.i. más nem érdekli őket.

De képzeljünk el egy világot, ahol mi csak magyar szerzőket olvasunk, és csak magyar tévéműsorokat/filmeket nézünk stb., és esetleg _tényleg_ azt gondoljuk, hogy mo a világ legnagyszerűbb országa.
Furci.

nyuszigonosz 2020.10.24. 11:11:49

@Nagy kámpics: Én csak arra a részre írnék, amit arról írtál, mit olvasnak az orosz börtönökben.
Az van, hogy egy börtönben - orosz vagy máshol van az a börtön - csak azt lehet olvasni, ami ott van a börtönkönyvtárban. Na és egy börtönnek nem az a legfontosabb, hogy a könyvtárra sok pénzt költsön, általában az van ott, amit valahonnan kapnak, vagy valakinél éppen könyv volt, hogy börtönbe vitték és az aztán ott marad. Így csak azt lehet olvasni, ami van.
Amúgy nagyon sok börtönbüntetését töltö fegyencnek eszében sem jut, hogy olvasson.

kewcheg 2020.10.24. 14:26:37

Énszerintem az állam részéről az egyik legaljasabb, joggal való visszaélés, ha tiltja a fegyvertartást.Ez nálunk még külön meg van fűszerezve azzal, hogy kb. senki nem tudja kinek jár és kinek nem.Ezt úgy értem, hogy az átlag halandó, aki nem bizonyos hivatást űz, esélytelen a fegyverre, kivéve vadászfegyver.Ugyanakkor nagyon meg lennék lepődve, ha a befolyásos,gazdag (értsd :oligarcha) emberek nagy részének ne adták volna meg.A nyakamat rá, hogy abban a körben nagy arányú a fegyver engedélyezése.Na vajon miért is? Gumijogszabály.Ez különösen visszataszító abból a szempontból, hogy a tagadás ellenére már idehaza is vannak "no go" zónák.Neveket is tusok Borsodból :Miskolc szélén Lyukóbánya, Csenyéte, Tornanádaska, stb....Itt már egyedülálló idősnek lenni kb. egy biohazard.....Csak idő kérdése....

Kelly és a szexi dög 2020.10.24. 14:26:54

God, Guns, Glory - nem kell ide ide a Goverment!

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.10.24. 14:26:58

szamomra nagyon furcsa hogy egyesek felfogasaban a felnottseg fokmeroje lehet a fegyvertartas.

Bandibacsi34 2020.10.24. 14:27:37

1. A protestáns vallasossag nem szerette sem a karacsonyt, sem a húsvétot, mivel atvett pogany ünnepnek tartotta, de karacsonykor sok bovlot el lehetett adni igy azt elfogadtak kb a XX szazad elejere. Amugy a Húsvét a fő unnep a kereszténységben, de ezt mar atalakitottak.
A vallas kitiltasa az iskolakbol stb. kb az 1980 as evektol kezdodott meg valami hulye PC jegyeben nem Kellemes/Boldog stb. Karacsonyt.
Europaban is valasztanak meg hivő embereket, csak az EU nem szereti ha a liberos alomvilagaba beleronditanak.
A fegyverellenes bugyutasagokra masok mar valaszoltak. Oroszországban, Kínában, Brazíliában, Mexikoban, Ukrajnaban be vannak tiltva a fegyverek es statisztikailag sokkal több embert olnek meg, mint az USA-ban. Mellesleg az USA ban is tobb embert olnek meg Chicagoban vagy mas "fegyvert betilto" nagyvarosban, mint az amerikai videken. Hogy nem időszerű? Pont az elmult ev mutatta meg, hogy a csőcselék ellen nagyon is az!!!
Allam es politika: nem igaz, hogy csak a penz szamit. A keleti parton az angliaihoz nagyon hasonlo felső es felső kozeposztaly letezik, amely az Ivy-league egyetemeken tanul, egymas között hazasodik es tobbnyire WASP-okbol all. Sem tarsadalmilag, sem etnikailag nincs nagyon keveredes kiveve a nagyvarosokat.
Egyebkent egyáltalán nem h.... ek az amerikaiak csak a hollywoodi filmekben, inkabb naivak, hiszen keves impulzus eri őket, kicsi a különbség az ottani allamok között Europahoz kepest.
Az egészségügy finanszirozasa az sz..r, de van mindenfele medicare es hasonloak. Az eü viszont mindenhol draga, vagy korrupt(halapenz) vagy sz.r mert nincs ra penz.
A polikus nem kap sok fizetest, mert majd jon a "halapenz" a palyaztatasokbol stb.

SzZoole 2020.10.24. 14:46:05

@nyuszigonosz: huh de informált vagy :-)

Benikuty 2020.10.24. 15:31:51

@SzZoole: vigyázz, tökön ne lődd magad vele! Hehe...

SzZoole 2020.10.24. 15:54:00

@Benikuty: az kizárt dolog, mert nem tudom :-)

kardio1 2020.10.24. 16:28:38

@Hari Seldon 2: a "javuló tendenciák " eredményét különösen itt Franciaországban tudjuk jól lemérni : jobb lesz-e a világ az ateizmus térnyerésével ? Nem úgy tűnik...

kardio1 2020.10.24. 16:29:20

@Taxomükke (UK): ismersz személyesen is katolikus papokat ? Kétlem...

kardio1 2020.10.24. 16:32:02

@FutureFry: jár-e bármilyen javulással, ha több az ateista ? Spoiler: az orosz forradalom után több lett az ateista: járt ez bármiféle javulással a társadalmat tekintve?

Örömhernyó 2020.10.24. 16:54:43

@kewcheg: Magyarország amúgy Európán belül is a fegyverfóbiásabb országok közé tartozik.
A kommunisták tiltották be a fegyvertartást, mert 56-ban oda lett nekik verve, tehát érthető módon nem akarták, hogy ez megismétlődjön. És a politikai elit mindig is úgy tekintett a magyar népre, mint a birkákra, akiket nyírni kell, jogokat nem nagyon kell nekik adni.
Közben olyan, a magyarhoz hasonló történelmű, vagy még durvább diktatúrás múltú országokban is szabadabb a fegyvertartás, mint Szlovákia, Csehország, Ausztria, Németország, Olaszország.

Örömhernyó 2020.10.24. 16:55:00

@kardio1: Volt szerencsém egy katolikus kispaphoz, aki ifjúsági csoportot vezetett és a hiszékeny tizenéves gyerekeknek olyan szöveget tolt, hogy leesett az állam.
Kb. olyanokat, hogy a reformátusok nem is emberek, vissza kellene hozni az inkviziciót, Gy. Ferencet meg valakinek agyon kellene lőni. Ez a 2000-es években volt, amikor Fletó volt a kormányrúdnál.
Az se titok, hogy a nő katolikus papok konkrétan szószékről megmondják a híveknek, hogy kire kell szavazni.

Örömhernyó 2020.10.24. 16:55:11

@droid_: A szabad, felnőtt, polgárként kezelt embernek az állam nem korlátozza a jogait olyan indokkal, hogy ha jogokat kapna az illető, akkor biztos visszaélne vele vagy valaki egyszer visszaélt azzal a joggal és ezért az soha többé senkit nem illet meg. Kivéve a hatalmon lévőket. Mert a politikai elit mindig kivétel...

midnight coder 2020.10.24. 16:55:20

@droid_: Pedig így van. Tudod: kés, villa olló gyerek kezébe nem való. Ez Európa nagy része. Igazából a dolog arról szól, hogy polgár vagy, vagy alattvaló. Európában mindig csak a nemesembernek lehetett fegyvere, a parasztnak max. akkor, ha katonának vitték. Az úgynevezett polgárosodás pedig leginkább arról szólt, hogy a királyokat és a nemeseket felváltották a politikusok.

midnight coder 2020.10.24. 16:55:23

@kewcheg: Abban a körben már van testőröd.

Arthamyr 2020.10.24. 16:58:11

@kardio1: Igen, jár, de azért annyival nem, hogy mindent IS kompenzáljon. Spoiler: most a legtöbb (összes?) helyen Európában sokkal több ateista van, mint 500 évvel ezelőtt, és elég sok szempontból jobb, fejlettebb a világ, kellemesebb az élet és igazságosabban működik a társadalom. Ugye belátható, hogy nem egydimenziós a dolog, és - legalábbis ma már mindenképpen, szerencsénkre - nem az ateisták száma a leglényegesebb mérőszám.

FutureFry 2020.10.24. 17:13:43

@kardio1: Igen, jár (főleg egyéni szinten): Eggyel kevesebb tényként tálalt mesében hisznek, azaz meg van a lehetőségük felelősebbnek/felnőttebnek lenniük (amivel persze nem feltétlenül tudnak élni).

Nagy kámpics · http://akinemlepegyszerre.blog.hu 2020.10.24. 17:28:23

@kewcheg: @Bandibacsi34: @midnight coder: @Örömhernyó:

"Énszerintem az állam részéről az egyik legaljasabb, joggal való visszaélés, ha tiltja a fegyvertartást."

Sok videót nézek a neten, ahol emberek bántalmazzák egymást, ennek az egyik altípusa a "mob justice", a "csőcselék igazsága" magyarul, mondjuk. Ez az, amikor valahol összeverődnek emberek, és megköveznek / felgyújtanak / agyonvernek valakit valamilyen okból. Magyarországon szerencsére ritka (az olaszliszkai lincselés volt ilyen például), a világban viszont gyakori, és az az érdekes benne, hogy az elkövetőknek meg a nézőknek ma már mindenhol van okostelefonjuk, és szépen felveszik HD-ben az egészet, és egy részüket feltöltik a netre (aminek egy részét meg én megnézem). Jellemzően férfitevékenység, de sokszor vesznek benne részt nők / gyerekek is. Nagyon érdekes jelenség.

Na és a mob justice-szal az van, hogy azokon a helyeken van divatban, ahol nem funkcionál (túl gyenge, túl korrupt stb.) az állam. A résztvevők helyzetébe belehelyezkedve abszolút értelmes dolog, hiszen ha az államra nem számíthatok, hogy igazságot szolgáltat vagy megvéd, akkor kénytelen vagyok megtenni magam, és összeállunk a srácokkal, és megvédjük mi magunk az érdekeinket, és ha közben valaki ebbe belehal, vagy megnyomorodik (vagy ne adj' isten felgyullad), akkor az pech. Nem az a kimondott célja, hogy másokat bántsunk, csak kénytelenek vagyunk megtenni, hogy megvédjük magunkat. Értelmes dolog, abszolút.

A mob justice-szal a legnagyobb baj egyrészt az esetlegessége, vagyis hogy nincsen eljárás meg bizonyítás, hanem gyakran ártatlan emberek járnak rossz időben és rossz helyen, másrészt hogy nem arányos. (Elloptad a biciklit? jó, akkor felgyújtunk. Vagy elsodortad a kislányt a kocsiddal? oké, agyonverünk.)

Ezért van az, hogy a világ szerencsésebb részein, ahol van működő állam, az ember ilyenkor rendőrt hív, és onnantól majd az intézmény átveszi. Ugye ez az, amikor működik a társadalmi szerződés, ami egy civilizációs vívmány. Ahol ez nem működik, az ott egy civilizációs hiányosság.

Sok usa-beli videót is látok, ahol emberek bántják egymást, nagyon sok verekedést, utcai igazságtételt, elég sok közöttük a fekete ember (de messze nem mindegyik), és ha megnézzük, hogy mo-on kik csinálják azt, hogy csoportban lincselnek, meg kést hordanak, amit elő is vesznek, ha baj van, akkor azt látjuk, hogy nagyrészt (bár nem kizárólag) roma dolog, és itt is nyilván arról van szó, hogy úgy általában sem a feketék amerikában, sem a romák mo-on nem számíthatnak sem a többségi társadalom, sem a kormányzat vagy a rendőrség segítségére, ezért kénytelenek barkácsmódszereket kieszelni.

A baj az, hogy ettől beindul egy negatív megerősítési spirál, hogy a többségi társadalom meg az állam meg a rendőrség elkezd óvatosabb lenni ezekkel az emberekkel, amitől ezek méginkább, hm, milyen szót írjak, ami nem sértő, elvadulnak(?), amitől a többiek még inkább sokkot kapnak, és így tovább.

Egyfelől, távolról nézve ez egyértelműen az állam kudarca is mind a két helyen, másfelől az egyén felől nézve is teljes kudarc.

És aki benne van ebben, személyesen, annak a saját nézőpontjából ennek van értelme: "engem nem véd meg senki, meg kell védenem magam", ez jár a kis fejében.

De mi, kívülről nézve azonnal tudjuk, hogy, mondjuk, az egységsugarú roma fiatalember, aki kést hord magánál, amikor szombat este elmegy otthonról, szóval mi, kívülről nézve tudjuk, hogy nincs olyan forgatótönyv, amiben ettől az ő élete jobb lesz, hogy az ő körülményeiben semmit sem fog segíteni, hogy kés van nála, sőt, az csakis rontani tud mindenen. És adja isten, hogy soha ne kelljen elővennie, mert instant tönkremegy tőle minden. Ő ezt nem látja, mert túl közelről nézi, ő azt hiszi, a kés az ő barátja, de mi távolabbról nézzük, mi látjuk.

És a fegyverviseléssel ugyanez van, a fegyverpártiak gyakran mondanak ilyet, és ti is ilyesmiket írtok, hogy majd "megvéditek" magatokat vele, ami nyilván jelzi, hogy amerikában ez a társadalmi szerződés nevű dolog kicsit döcög, és súlyos hiányosságok vannak az állam működésével kapcsolatban. (Civilizációs hiányosságok vannak, írnám le, ha nem tartanék attól, hogy tényleg úgy fog tűnni, hogy csak heccből gyepálom szegényeket.) És pont úgy nem fogja senkinek az életét jobbá tenni egy ak47-es, mint az, hogy kést hord magánál. A kettő ugyanaz a jelenség, vagy mind a kettő kúl, vagy egyik sem. Szerintetek?

Nagy kámpics · http://akinemlepegyszerre.blog.hu 2020.10.24. 17:29:08

És igaz, nyilván nem a fegyverrel (vagy a késsel) magával van a baj, szokás hozni példának svájcot (ahol vannak ugyan fegyverek, viszont működő társadalom/állam is van), meg brazíliát meg más helyeket (ahol meg nincs annyira szabad fegyverviselés, viszont rendes társadalom sincs, és ezért megoldják kendács módszerekkel az emberölést), de amikor az egyáltalán felmerül érvként, hogy azért akarok otthon golyószórót tartani, hogy megvédjem a családomat, mert az állam nem teszi meg, a társadalom meg olyan, hogy bármikor ránk törhetnek a vadak, szóval amikor ez merül fel egyáltalán, akkor hogyhogy nem esik le embereknek, hogy súlyos, súlyos strukturális problémák vannak az állammal / társadalommal?

És hogyan lehet azt gondolni egyszerre, hogy egy ország "great", meg azt, hogy nekem muszáj otthon fegyvert tartani, mert különben a többiek rám törnek és megölnek, és nem hívhatok rendőrt, mert azok meg komplett harci dandárral érkeznek, és vadul lövöldözni kezdenek mindenkire?

Szerintem ez extrém bizarr.

És még valami. Amikor a kést hordó romákra gondolok, nem az szokott eszembe jutni, hogy ez a szabadság jelképe. Vagy nézd, itt jön a mexikói gyerek a machetével, nézd csak, mennyire "szabad", de irigylem, bárcsak én is hordhatnék magamnál machetét. Ti így gondoltok erre? Ha nem, miért nem?

Mert ezek, ugye, ugyanazok. Vagy mindegyik "szabadság", vagy egyik sem "szabadság".

Javaslom megfontolásra: az igazán szabad ember mo-on a roma ember (legalábbis közülük azok, akik kést hordanak), hiszen készen áll rá, hogy megvédje magát, családját, és fellépjen a zsarnok kormányzat ellen. Nektek is szóról szóra ez jut eszetekbe a jelenségről mindig, ugye?

(Egyébként megint idef.stam az összes szót, amit csak ismerek. Bocs!)

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.10.24. 18:42:21

@Örömhernyó: jah, a politikusoknak van fegyveruk. biztosan, ide is mar bekommentelte egy gipszjakab ugyhogy koztudott.

@midnight coder: ha lehetne, vennel magadnak? ha vennel magadnak, mit csinalnal vele? kes, villa, ollonak van rendeltetesszeru hasznalata a mindennapi eletben, a fegyvernek nincs.

kivancsi lennek arra a szituaciora is, amikor onvedelemre kell. az un. felnott ember felebred ejjel mert kotorasznak a nappaliban es tuzharcot kezdemenyez, mikozben ott van korulotte a csaladja? ha szinte biztos, hogy van otthon fegyvere az un. felnott embernek, akkor a betoronek vajon lesz fegyvere?

de egyvalaki mar leirta mit csinal vele. elvezi, hogy adja-veszi, erdoben es celtablara lovoldozik, neha tevere a nappaliban. vagyis szorakozik vele.

kardio1 2020.10.24. 18:57:27

@Örömhernyó: a papoktol még sose hallottam, hogy kire kell szavazni, pedig nemcsak sátoros ünnepekkor fordulok elő a templomban.
Kid járt ahhoz a kispaphoz hittanra ?

kardio1 2020.10.24. 19:02:59

@Arthamyr: persze, van előnye a mai világnak. Gazdagabbak vagyunk, több mindent tudunk a világról. De boldogabbak vagyunk-e ? Nem hinném. A huszadik század, meg az aktuális évszázad eddig megélt része nem azt mondatja velem, hogy az ember piedesztalra emelésével, meg a morális fékek eljelentéktelenitésével jobb, szeretetteljesebb lenne az életünk.

kardio1 2020.10.24. 19:08:23

@FutureFry: Igen, eggyel kevesebb fék van ilyenformán. Ha nincs felettünk senki, és a halállal vége mindennek, miért is lennénk tekintettel embertársainkra ? Csináljuk csak azt, ami nekünk jólesik, utánunk a vízözön ! Igaz, hogy így rosszabb lesz a világ, dehát kit érdekel, nemde ?

kardio1 2020.10.24. 19:10:18

@Nagy kámpics: nem mindig értünk egyet, de a stílusodat nagyon szeretem, üde színfolt vagy ! :)

Arthamyr 2020.10.24. 21:36:53

@kardio1: "De boldogabbak vagyunk-e ? Nem hinném." - Boldogabbak vagyunk? Minél? Meg a boldogság elég nehezen mérhető, számszerűsíthető dolog. Nem lepődnék meg, ha valaki azt mondaná, hogy 500 évvel ezelőtt boldogabbak voltak az emberek átlagosan, és azon sem, ha meggyőző érveket hozna fel ez mellett. Azt tudom, hogy én nagyon nem akartam volna abban a korban élni.

"az ember piedesztalra emelésével, a morális fékek eljelentéktelenitésével jobb, szeretetteljesebb lenne az életünk" - adom, viszont nem erről beszéltünk. A vallásosság csökkenésének ez nem szükségszerű velejárója.

Arthamyr 2020.10.24. 21:49:52

@Nagy kámpics: "nincs olyan forgatótönyv, amiben ettől az ő élete jobb lesz, hogy az ő körülményeiben semmit sem fog segíteni, hogy kés van nála, sőt, az csakis rontani tud mindenen" - Már miért ne lenne?
Egyébként én nem vagyok fegyverpárti (bár az tényleg nem lenne rossz, ha nekem lehetne, és igazságot is szolgáltathatnék vele elszámoltatás nélkül, másnak meg nem lehetne, de ugye ez nem így megy), de azért nem kell hozzá túl nagy fantázia, hogy elképzeljen olyan helyzetet valaki, amiből akkor jön ki jobban, ha van nála fegyver. A nagyon húzós helyzetekben a fegyver jól jöhet (ha az illető megfelelően használja), viszont ilyen helyzetekbe az átlagos ember nem nagyon keveredik.

FutureFry 2020.10.24. 21:54:03

@kardio1: Szóval az istenhívök kizárólag azért vannak tekintettel embertársaikra mert tudni vélik, hogy van “felettük valaki” és, hogy a “halállal nincs vége mindennek”? Önállóan nem menne a dolog nekik?

FutureFry 2020.10.25. 04:39:10

@Örömhernyó: “… nem szorulnak rá, hogy kitekintsenek a külvilágba. Az amerikaiak is ilyenek.”
Azért- feltételezem valamennyire (vagy főleg) a globalizáció-internet miatt - ebben (is) javulnak a számok, pl. amíg 90-ben mindössze az amerikaiak 3%-ának volt útlevele, pár évvel ezelőtt már 42% volt ez az arány. (Igaz, 2007 után valószínű azért is nőtt mert akkortól pl. Mexikóba és Kanadába is kellet már.)
yogov.org/wp-content/uploads/2019/02/More-Americans-Than-Ever-Hold-A-Passport-Graphic-01-1024x736.png

FutureFry 2020.10.25. 04:46:23

@Nagy kámpics: “… az ember ilyenkor rendőrt hív, és onnantól majd az intézmény átveszi.  …”
Fun fact: Az amerikai rendőrség jogilag nem köteles a publikum védelmére (pl. megvédeni valakit egy gyilkostól aki éppen késsel szurkálja a szemük láttára) vagy betartattni a törvényt (pl. amikor egy anya kéri a segítségüket, hogy a volt férje - egy “restraining order” ellenére - elvitte a gyerekeit (akiket később meg is gyilkolt))
youtu.be/jAfUI_hETy0

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.10.25. 06:00:51

@Arthamyr: nekem ezek szerint nincs tul nagy fantaziam, mondjal mar par ilyen helyzetet.

midnight coder 2020.10.25. 08:53:32

@droid_: Idehaza egy városban kevésbé érdekes. De vidéken, amikor arra ébredsz, hogy feszegetik az ajtót akkor már lehet jelentősége. A profi bűnözőnek ma is van fegyvere. Az amatőr pedig aki vidéken megy nyugdíjasra vadászni, ma simán agyon tudja verni egy baseball ütővel is az illetőt. És abban a nyugodt tudatban teheti ezt, hogy az áldozatának hiába van szintén baseball ütője, ő fizikailag jóval erősebb nála. A fegyver a fizikai erőkülönbséget egyenlíti ki, onnantól kezdve nem 0 a kockázata megtámadni a fizikailag gyengébbet.

De ez amúgy is kisebb probléma Európában, egyrészt mert az átlagpolgárnak nem nagyon van olyan vagyona amiért ölni érdemes, másrészt sokkal kevesebb az olyan polgár aki a következő adag kábítószer áráért elvágja a torkod. Az USA egy szabad ország, ami abban is megnyilvánul, hogy ha okos és szorgalmas vagy akkor sokra viheted, de ha lusta, hülye, semmirekellő akkor éhen halsz. Ezt a különbséget pedig sokan erőszakosan próbálják kiegyenlíteni.

Nagy kámpics · http://akinemlepegyszerre.blog.hu 2020.10.25. 09:47:20

@FutureFry:

"Fun fact:"

Váó. Kúl. Mindjárt több értelme van, hogy egyes tüntetők miért akarják feloszlatni a rendőrséget. :)

@midnight coder:

"Az USA egy szabad ország"

Ez szerintem olyasmi, amit szokás mondani, de tartalom nélküli kijelentés. Nekem nem tűnik úgy, hogy az usa polgárai különösebben vagy kifejezetten szabadok lennének. Vagy hát kihez képest azok, és miben? Ez csak valami, ami megragadt bennük, és szeretik mondani magukról.

A "sokra viheted" részét a dolognak pedig társadalmi mobilitásnak hívják, és valóban, az usa viszonylag mobil, ezzel együtt nincs a top 25-ben.

Arthamyr 2020.10.25. 10:39:35

@droid_: Olyan helyzetek, amik végén az illető erőszakos halált hal vagy súlyos és maradandó károsodást szenved. Nem garantált persze, hogy a fegyver megváltoztatja a végeredményt.

@Nagy kámpics: "A "sokra viheted" részét a dolognak pedig társadalmi mobilitásnak hívják, és valóban, az usa viszonylag mobil, ezzel együtt nincs a top 25-ben. " - Ha jól tudom, a társadalmi mobilitás azt méri, hogy a kezdeti körülményektől mennyire tér el a későbbi állapot. Ez felturbózható az alacsonyról indulók mesterséges feljebb tuszkolásával és a túl magasra törekvők lekalapálásával.
A "sokra viheted" nem teljesen ezt jelenti az én értelmezésem szerint, abban az van benne, hogy a tehetséges embernek sok lehetősége van és nem ütközik (mesterséges) akadályokba (vs. a hóna alá nyúlnak és elősegítik a felemelkedését az alacsonyan lévő helyzetből).

@midnight coder: Lehet, hogy kiegyenlíti a fizikai erőkülönbséget (más különbség azért marad: pl. az elszántság, a fegyver használatának képessége stb.), a probléma azzal van, hogy nem az erősebbet szabályozza le, hanem mindkét felet - az erősebbet is - még halálosabbá teszi. Talán lehet, hogy ennek van visszatartó ereje, de az is ugyanígy lehet, hogy akkor az agresszor inkább biztosra megy... Véletlen, hogy az USA-ban olyanok a rendőrök, amilyenek? Nem lehet, hogy az is közrejátszik az eljárásaikban, hogy sokkal nagyobb valószínűséggel van fegyver egy tetszőleges embernél?

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.10.25. 12:54:50

@midnight coder: honnan veszed hogy az atlag varosi betoronek van fegyvere? a budapesti "lovoldozos" hirek is arrol szolnak, hogy gumilovedekes meg riasztofegyverekkel puffogtatnak. a videki nyugdijasok, az. nekik biztosan kell a fegyver. csak azert hogy az "amator" rablok is vigyenek magukkal.
tul sok filmet nezel.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.10.25. 12:54:50

@Arthamyr: akkor szombat este kessel erdemes elindulni szorakozni? (errol volt szo ugye) nem hosszu:
www.youtube.com/watch?v=FCgXONPEFh4

midnight coder 2020.10.25. 12:54:50

@Arthamyr: De, nyilván az amcsi rendőrök feltételezik, hogy lehet a csávónál fegyver. A másik oldalon a normális állampolgár pont ezért nem szegül ellen az intézkedő rendőrnek. A lefülelt bűnöző pedig esetleg igen. De inkább egy lefülelt bűnöző haljon meg mint egy olyan ártatlan polgár akit azért vernek agyon mert tudják hogy a 65 kilós egyedülálló nő csak a mai akciófilmekben tud kárt tenni egy 100 kilós kigyúrt férfiban.

midnight coder 2020.10.25. 12:54:50

@Nagy kámpics: "Nekem nem tűnik úgy, hogy az usa polgárai különösebben vagy kifejezetten szabadok lennének. "

Az európai polgárhoz képest 100x szabadabbak. Cserébe persze felelősek is önmagukért. Pl. akkor van TB-d ha gondoskodsz róla. Lehet fegyvered, de ha megölsz valakit - és teljesen mindegy, hogy azt gépfegyverrel teszed vagy sodrófával - akkor akár halálra is ítélhetnek.

Nagy kámpics · http://akinemlepegyszerre.blog.hu 2020.10.25. 14:06:39

@midnight coder:

"Az európai polgárhoz képest 100x szabadabbak."

Mondasz konkrét példákat, hogy miben? Minél többet és sokfélét tudsz, annál jobb. (Nem beugratós kérdés, tényleg érdekel.)

Arthamyr 2020.10.26. 06:43:56

@droid_: Ez attól függ, hogy ki hova megy szórakozni. Van, ahova igen, az más kérdés, hogy oda nem feltétlenül érdemes (szórakozni) menni.

@midnight coder: És kevesebb gyilkosság van az USA olyan államaiban, ahol a fegyvertartást lazábban szabályozzák, mint a hasonló tulajdonságú (elsősorban gazdasági helyzet, népsűrűség) egyéb helyeken?

Bandibacsi34 2020.10.27. 23:48:56

@Arthamyr:
A statisztikak azt mutatjak, hogy melyik allamban kisebb vagy nagyobb. A legrosszabb Chicago, Washington DC, Baltimore, Los Angeles stb ahol tiltott a lőfegyver, es par deli allam(viszont ravasz mert nem mutatja mennyi a lőfegyver es mennyis a keses stb tamadas. Mennyi a legalis es mennyi az illegalis).
3AMap_of_states_showing_number_of_gun_murders_in_2010.svg
en.m.wikipedia.org/wiki/Gun_violence_in_the_United_States#/media/File%3A2010_homicide_rates_-_gun_versus_non-gun_-_high-income_countries.png
www.motherjones.com/wp-content/uploads/gun-ownership-map-updated.png
www.thetrace.org/wp-content/uploads/2018/04/ucr-cities-2018-01.png

en.m.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_firearm-related_death_rate
m.imgur.com/CZBhi9q

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása