oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2020. október 01. 06:30,  A hazatérés kínjai – (nem) középiskolás fokon 45 komment

2020. október 01. 06:30 Határátkelő

A hazatérés kínjai – (nem) középiskolás fokon

A hazatérés nehezített vállfaja, amikor az ember azt érzi, hogy a segítség és jószándék helyett gáncsokat és folyamatosan újabb akadályokat kap. Ez történt anno Mária gyermekeivel is – egy család két tanulságos története következik.

Hazaköltöztél Magyarországra? Neked is nehézségeid vannak vagy épp ellenkezőleg, minden simán ment? Írd meg a történeted a hataratkelo@hotmail.com címre!

iskola_gimnazium_foto_pixabay_com_coyot.jpg

„A Hazatérés kínjai című poszt ihlette az írásom. 1993-t írunk, amikor Magyarországon megnyitott az első Student mobility ügynökség és ezzel az első transzporttal 31 gyerek repült el középiskolai tanulmányokra az USA-ba. Ekkor még a költségeket Ausztriában tudtuk befizetni.

A fiam története

Amikor híre ment a hazai középiskola első osztályába járó fiamról, hogy (egyedül) kiutazik, mindent elkövettek a tanárok, hogy az oly kiemelt jelentőségű tárgyból, elektrotechnikából (szakközépiskola, ahol bakancsban reszelgettek a tanulók) őt pótvizsgára küldjék.

Évvégén, amikor ez kiderült, a pótvizsgát augusztus 20. utánra akarták tenni, de mivel neki már augusztus 17-én Texas államban elkezdődött a tanítás és a repülőjegye meg volt, kertem a pótvizsga előrehozatalát, de ebben nem volt köszönet.

Egy évvel később júniusban számos esemény után elérkezett a pillanat a hazajövetelre és itthon folytatni a középiskolát. Már nem is a szakmai rész, hanem egy normál középiskola. Számtalan elutasítás és bajtársi kapcsolatkeresés után ez végre sikerült.

A lányom története

Ezen tanulva, amikor a lányomra került sor 1997-ben, hasonló módon eljárva, ő akkor a hazai angol nyelvű középiskola 2. osztályát végezte el és Kansasban folytatta tanulmányait.

Számos igen hasznos tárgyat választott, mint pl. angolul vakon gyorsgépelni. Eltelt az év itt is számos tanulsággal, és a gyermek olyan jól vitte, hogy egy év alatt az Államokban le is érettségizett.

17 évesen hazajött, én azonnal a természettudományi tárgyakból magántanárt fogadtam és egész nyáron ezekből a lemaradásokat behozta. Közben nagy összeköttetéssel kerestem középiskolát, ahol tudja tanulmányait folytatni.

Magyar viszonyok

Augusztusban (a tudtom nélkül) kért valakitől 4 ezer Ft-ot kölcsön, hogy egy kérvényt adjon be az Oktatási Minisztériumba, miszerint honosítsák az érettségijét és ne kelljen iskolába járnia.

Táncolva jött vissza a postaládától, hogy neki megvan az érettségije (és a felsőfokú angol vizsgája), csak magyar nyelvtanból kell különbözetit letenni. Szép, de azért visszamész az iskolába - mondtam én.

Hat hétig járt, természettudományos tárgyakból fújta, angolból nehéz helyzeteket teremtett a tanárnak, hasonlóan informatikából és be kellett látnom jegyet se kap az, akinek van már érettségije.

Erre még rájátszott a minisztérium egyik alkalmazottja is, aki telefonon elmagyarázott nekem egy paragrafust. Nincs mit tenni, jelentkezni a felsősokú oktatásra és várni.

A hiányzó magyar nyelvtani pótvizsgán a kollégáim (!) mindent elkövettek, hogy kétszer megbuktassák. Felvették angol-amerikanisztika szakra, ahol a szemeszter első részében kelta ének elemzés volt, oly uncsi, hogy ott hagyta.

Ma már 43 és 39 évesek. Egyik 10 éve hagyta el Magyarországot és Belgiumban él, a másik 2 éve és Új-Zélandon boldogan él. A készségek jelentik a migrációra az érvényes jegyet - írja az irodalom.”

Utazd be a világot a Határátkelővel!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

�Lake Louise �: @bencsik_laci_photo #lakelouise #alberta #canada #kanada

Határátkelő (@hataratkelo) által megosztott bejegyzés,

(Fotó: pixabay.com/coyot)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: hazatérés Magyarország Egyesült Államok hazaköltözés

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr2616222526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2020.10.01. 08:11:36

hogy jott vajon ki a megfelelo szamu kredit a kozepiskola elvegzesehez egy ev utan?

Pöffetegecske 2020.10.01. 08:58:51

@Rayovac: gondolom úgy, hogy elfogadták a magyarországi teljesítményét, vagy írt egy szintfelmérőt a helyi tárgyakból, és az alapján érettségizhetett.

Számomra a legnagyobb döbbenet, hogy kb. mindenütt elfogadják az előzményeket, mondván a magyar iskola is iskola, természetes, hogy a gyerek ott tanult. Ha visszamennénk, mindenből, még latin örökségből is vizsgáznia kellene a gyerekeknek, de a tesi vizsgától eltekintenének, mondta az igazgató. Tehát az az alap elképzelés, hogy mindenütt idétlenkednek az iskolákban, normális oktatás az CSAK a magyar iskolában folyik.

négyzet 2020.10.01. 09:47:16

A sok korai, már iskolai genyázás miatt aztán az ember felnőttként is a genyázásra számít mindenhol. Elszomorító, és persze okoz egy rakás stresszt.

Platonica 2020.10.01. 10:00:54

"Felvették angol-amerikanisztika szakra, ahol a szemeszter első részében kelta ének elemzés volt, oly uncsi, hogy ott hagyta."

Egyetlen tantargya volt amerikanisztika szakon? Ez fura. Vagy az osszes tobbit is uncsinak talalta?

Pöffetegecske 2020.10.01. 10:02:09

Tudom, nem jó analógia lesz.
Kimegy egy ötödikes magyar gyerek mondjuk egy nyugat- európai országba, nem beszélvén a nyelvet, megnézik a korát, és beteszik a korosztályának megfelelő csoportba, kap a felzárkózáshoz időt, és sok helyen plusz segítséget is.

Majd első gimiben hazaköltözik, és neki eleve kell egy felvételi vizsga, meg különbözeti vizsgák sora, hogy bekerülhessen a kortársai közé.

Játsszuk el ezt táplálkozással. Kimegy az ötödikes gyerek, ránéznek, látják, hogy eszik, evett. Biztosan nem ugyanazt, mint ott esznek a gyerekek, de láthatóan él, virul, tehát a magyar gyermek is eszik. Ha vékony, akkor megkínálják több mindennel, esetleg adnak étvágyfokozót, megvizsgálják, hogy hol a bibi.
A gyermek visszaköltözik, és neki igazolnia kell, hogy evett, mert nincs megfelelő papírja róla, majd a különböző kajákat számonkérik, sőt megetetik vele, ha sovány, ha dagi, mert ez a rendszer része.
És számomra a legeslegeslegfurcsább, hogy a magyar szülők nagy részének ez természetes, mármint hogy tanulja a magyar tananyagot a gyerekkel pluszban, mert ha bármi van, akkor legyen a gyerek felkészülve, ne érje meglepetés... Gyakorlatilag pont ugyanaz, mintha a fish and chips után megetetném a gyereket töltött káposztával is.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.10.01. 11:21:24

nem tudom eldonteni, mikor gunyolodik masokon vagy sajat magan/gyerekein a posztolo.

" oly kiemelt jelentőségű tárgyból, elektrotechnikából"
szakkozepben a szakmai targyak fontosak. (vagy ezt komolyan irta?)

"Számos igen hasznos tárgyat választott, mint pl. angolul vakon gyorsgépelni."
foleg ezzel osszevetve. (vagy itt most gunyolodik?)

"pótvizsga előrehozatalát, de ebben nem volt köszönet"
az ilyen potvizsgakat egyszerre tartjak nem? neki kulon megszerveztek korabbra es ezen is meltatlankodik? ez kinek a kritikaja?

"Már nem is a szakmai rész, hanem egy normál középiskola."
ez mit jelent? azt akarta irni, hogy szakkozep helyett gimnaziumban folytatta volna? vagy szakkozepben szakma nelkul? miert nem volt jo neki az iskolaja amit elkezdett?

"ez végre sikerült"
mi sikerult? mifele bajtarsiassag kellett hozza, hogy folytassa az iskolajat? vagy mit sikerult ezen felul elinteztetnie?

" a hazai angol nyelvű középiskola"
ez mi? angol szakos volt valahol? angol-magyar kettannyelvu iskola? vagy valami allami iskolarendszeren kivuli?

"a gyermek olyan jól vitte, hogy egy év alatt az Államokban le is érettségizett."
aha. mar kerdeztek fent.

"a természettudományi tárgyakból magántanárt fogadtam és egész nyáron ezekből a lemaradásokat behozta"
az milyen erettsegi (amit aztan honositani is sikerul), amihez meg hozza kell tenni az egesz nyarat, hogy itthon egyaltalan visszajusson a kepzesbe?

"(a tudtom nélkül) kért valakitől 4 ezer Ft-ot kölcsön, hogy egy kérvényt adjon be az Oktatási Minisztériumba"
en ugy emlekszem, mindent hivatalos iratot ala kellett iratni a szulokkel. vegtere is 18 ev alattirol van szo. akkor hogyan?

"Erre még rájátszott a minisztérium egyik alkalmazottja is, aki telefonon elmagyarázott nekem egy paragrafust"
ez mi? szerinte felretajekoztattak es ezen gunyolodik vagy sajat magan, hogy a miniszteriummal magyaraztatja el maganak, amit az iskolaban is elmondtak neki?

" nagy összeköttetéssel kerestem középiskolát"
ismet, miert nem volt jo neki az eredeti iskolaja? mifele protekcio kellett es mihez?

"A hiányzó magyar nyelvtani pótvizsgán a kollégáim (!) mindent elkövettek, hogy kétszer megbuktassák"
biztosan igy volt, mert a nyelvtan az olyan. a kollegaim hogyan ertendo? szinten tanar? a tanar gyereke immunitas kell elvezzen mindenhol? vagy tenylegesen kollegak, azaz sikerult beprotezsalnia a gyereket oda ahol tanitott?

" a szemeszter első részében kelta ének elemzés volt, oly uncsi, hogy ott hagyta"
na persze. az egesz felevben mas se volt csak beowulf es tarsai. mert ott nincsenek tantargyak. es milyen meglepo hogy a tantargyak kozott van nyelvtortenet is egy nyelvi szakon. tok uncsi.

ez a poszt siman elmenne parodianak.

Fringe minority with unacceptable views 2020.10.01. 16:54:52

@droid_: a stilussal en sem tudok mit kezdeni.
Azonban en is a 90es evek nagyon elejen kerultem vissza gimnaziumba francia iskolarendszerbol.
A magyar tanarok semmennyire nem voltak felkeszulve kulfoldon tanult gyerekekre, es kifejezetten negativan viszonyultak a szitauciohoz (megalazas, keresztbe tevea). Igy magahiz a tortenetet sajnos tokeletesen ertem a korai 90es evek leirasat a posztbol

Mikkamak 2020.10.01. 16:55:27

Ezt a tortúrát én is átéltem, még a nyolcvanas években. Négy év külföld után második gimibe kellett visszamennem. Hát, senkinek nem kívánom. Velem úgy megutáltatta a magyar oktatási rendszert, hogy a gyerekeimet inkább külföldre vittem.

Hab a tortán, hogy az én négy évnyi külföldi bizonyítványomat simán elfogadták (különbözetit kellett tennem magyar nyelv és irodalomból, történelemből (nem csak a magyarból) és technikából (???)), az öcsémet pedig, aki ugyanebből az iskolából ugyanúgy négy évnyi bizonyítvánnyal rendelkezett, egy évvel visszább akarták rakni. Hogy mi alapján? Aztán állítólag nagypapám bement a minisztériumba és az asztalra csapott. Utána simán elfogadták az ő végzettségét is.

Mikkamak 2020.10.01. 16:55:39

@Rayovac: A gimiben már egyedi órarendje van mindenkinek és igen, kredit rendszer szerint haladnak. És, legalábbis nálunk, vehetnek fel plusz tárgyakat online (még a COVID előtt is). De szerezhetnek főiskolai kreditet is. Sőt, járhatnak párhuzamosan főiskolára is. Olyan is van, igaz, ritka, hogy valaki egyszerre szerezte meg a gimnáziumi diplomáját meg a Bachelorját.

egy igazi barom vagy mária 2020.10.01. 19:18:47

"Amikor híre ment a hazai középiskola első osztályába járó fiamról, hogy (egyedül) kiutazik, mindent elkövettek a tanárok, hogy az oly kiemelt jelentőségű tárgyból, elektrotechnikából (szakközépiskola, ahol bakancsban reszelgettek a tanulók) őt pótvizsgára küldjék."
Kb. itt akartam abbahagyni az olvasást. Sajnos nem tettem, droid- kollega feltette kb. az összes kérdést, ami nekem is eszembe jutott.

Azért ezt az egy mondatot kivesézném.
Szóval híre ment, hogy kimegy az usába. Addig nyilván színötös volt elektronikából, de úgy április környékén elkezdett egyeseket kapni, hogy megbukjon? Vagy úgy ment be szeptemberben, hogy ő év végén elmegy az usába?
Ha elektrotechnikai szakközépiskolába küldöd a gyerekedet, akkor fel sem merül benned, hogy ott a szakmai tárgy kiemelt jelentőségű? Mi más értelme lenne a szakközépiskolának, mint, hogy a szakmát tanítsa?
Ha nem bakancsban reszelgetnek a tanulók, és ráesik a reszelő a lábukra, akkor nyilván az lenne a probléma.

Ja, még annyit a lányodhoz, hogy mégis mit várt, hol kezdenek egy angol amerikanisztika szakon? Az nem arról szól - már bocs - hogy az angol nyelvet és kultúrát tanulják?

Egyébként meg marhára örülünk, mink ittmaradott lúzerek, hogy a gyerekeid így hasítanak külföldön. Majd mink összedobjuk a nyugdíjadat, ne aggódj, nagyon szívesen.

AlexAston 2020.10.01. 20:45:39

Olyan sz@r itt minden, mégis vagyunk idehaza páran. És remélem leszünk is, nem pedig gyáván elfutunk.

csacskó 2020.10.01. 20:46:08

Magyar rögvalóság: Anyuka magyar állampolgár megszül M.o-n majd kitöltik a születési anyakönyvi papírt. A gyermek házasságon kívül született apuka külföldi nem él Mo-n.. 2 éves a gyerek sose volt magyar bölcsi közelében sem azt se tudják él e hal e de a magyar hatóságoknak egy péntek délután eszébe jut hogy hétfőn reggel raportra kell menni anyukának, vagy rendőr vezeti elő a Gyámügyhöz. Az ok: Apuka neve nem szerepel az anyakönyvi kivonaton és ezért a büntetési tétel 200k huf. És vagy bevallja ki volt az apuka /persze aláírt apasági nyilatkozat kell/ vagy hasra ütve egy randomgenerált apuka kerül bele az anyakönyvibe. És ezt azonnal, de rögtön. Az hogy a gyerek él e hal-e az nem érdekli. Külföldi Iskolalátogatási leadva de a gyereket be kell íratni egy magyar iskolába , mert ha nem jön a bünti.Ki érti ezt..

fhdgy 2020.10.01. 22:25:56

Nekem elég sok tanárom volt. Nehezen tudom elképzelni, hogy egy tanár egy minimum 3-asra álló diákot csak úgy megbuktasson. A kettes, az már határeset!

Ha valakinek volt ilyen tapasztalata, kérem mondja el.

Nekem is volt egy tanárom nyolcadikban, akinek iskolán kívüli dolog miatt nézeteltérése volt anyámmal, nyolcadikban ő tanította a fizikát, vágott mint a répát, mert bosszút akart állni. Pechje volt, mert kénytelen volt ötöst adni. Egy idő után feladta és békén hagyott.

Gimiben volt egy matektanárom ő is "pikkelt" rám, mert első félévkor csak négyest adott. Igaz, az osztály színe előtt azt mondta, hogy adhatna ötöst, de ő többet vár tőlem. Igaza volt, matematikus lettem.

Volt olyan osztálytársam, aki egy érettségi találkozó szervezése kapcsán a fejemhez vágta, hogy ez a tanár velem kivételezett. Hát úgy, ahogy az előbb elmondtam!

Persze, az is igaz, hogy tényleg kivételezett velem. Érettségi után, felvételi előtt ( akkor még nem egyben volt ) jártam hozzá korrepetálásra. Egy fillér, ami nem sok annyit nem fogadott el!

Ma is rettenetesen hálás vagyok neki! Ezt a kettő esetet a negyvenedik érettségi találkozón, az ő jelenlétében a volt osztály színe előtt elmondtam.

Én mindenkinek ilyen tanárt kívánok, hogy így "pikkeljen" valakivel és így kivételezzen vele.

élhetetlen 2020.10.01. 22:55:40

@droid_: Csak egy ponthoz csak egy apró megjegyzés, ami hosszú lesz. " oly kiemelt jelentőségű tárgyból, elektrotechnikából" szakkozepben a szakmai targyak fontosak. (vagy ezt komolyan irta?). Nagyon régen egy híradásipari technikumba jártam, szombatonként volt műhelygyakorlat. Első évben reszeltünk és fúrtunk. (Ezt írta a blogger is, „ahol bakancsban reszelgettek a tanulók”, mi overálban, a fiúk svájci sapkában, a lányok pöttyös kendőben,).
Kaptunk egy darab vasat. Méretre, síkba, derékszögbe kellett reszelni. Leosztályozták, utána egyik oldalát domborúra, a másikat humorúra, a harmadikat 45 fokra, minden fázis leosztályozva. Jött a fúrás, adott helyre egy lyuk, a másik pontra egy süllyesztett furat, a harmadikba menetet vágni. Év végére el is készült. Második év, ívhegesztés, lánghegesztés, esztergálás, kovácsolás. A forrasztásnak már volt valami köze a szakmához. Gyakorlati haszna annyi volt, hogy mivel ügyesen esztergáltam a vízzáró kúpokat az egyik tanár haverjának a csővázra szerelt kerítéséhez, ezért megengedték, hogy az egyik rajzomat áttegyem fémbe. Egy hátra hajló női akt, hidegvágóval kiszabva, és kalapáccsal domborítva. Itt már csak annyi volt a plusz feltétel, hogy a tanár körberajzolhassa. Most is itt van a falamon. Csak harmadikban láttunk (még csöves) rádiót, tv-t belülről. Így tanultunk híradástechnikát. A többit nem tudom, sok minden változott. Vedd úgy hogy csak szórakoztatni akartalak.

élhetetlen 2020.10.01. 23:13:14

@egy igazi barom vagy mária: Mi van? Te vagy Nemecsekernő másodpéldánya? „Majd mink összedobjuk a nyugdíjadat, ne aggódj, nagyon szívesen.”. Tudomásul kéne venni, hogy jelenleg, aki nyugdíjat kap, azt azért kapja, mert akár 40 évig befizetett az államnak, azaz kölcsönzött, és most azt törleszti az állam. Ennek semmi köze ahhoz, hogy kinek van gyereke, kinek nincs, és ha van, akkor hol él. Aki külföldön él, és ott adózik, annak majd nem kell, hogy a magyar állam nyugdíjat fizessen. Ilyen egyszerű. Nem teszel szívességet senkinek.

fhdgy 2020.10.01. 23:54:49

@Rayovac: Én gimibe jártam, de nekünk is kellett kalapácsot, meg lakatpántot csinálni. TMK műhelyben E-500-as esztergát is tanították, egyszerű dolgokat megtudtam csinálni. A későbbi programozó életemben nem sok hasznát vettem, de nagy élmény volt. Kár lett volna kihagyni!

Billy Hill 2020.10.01. 23:58:49

Nincs valakinek esetleg olyan sztorija, hogy a 70-es években az NDK-ból ment át Vietnámba? Mert kb. annyira relevánsak a 23 meg 27 éves történetek ma... (Írhatnék arról, hogy Magyar Népköztársaság-NSZK-Magyar Köztársaság oda-vissza a 90-es évek elején, de az is hasonlóan tanulságos lenne. :-) Bocs, de máskor annyira aktuális ez a blog, itt meg visszamegy Ádámig-Éváig. Csak hogy kihozza azt, hogy...?

Billy Hill 2020.10.01. 23:58:52

@AlexAston: Nem, aki itthon boldogul, az gyanús... :-)

élhetetlen 2020.10.02. 00:27:13

@fhdgy: Ugyanez pepitában, az osztályfőnököm a matektanárom volt, imádtam, (nagyon jó matektanár volt, osztályfőnölnek is tökéletes, rengeteget vitt bennünket kirándulni, stb.), ő meg imádott szivatni, Nem, nem akart megbuktatni, csak a tanév első óráján, amikor 40 percet elbeszélgettünk a nyárról, az utolsó öt percben kihívott felelni, hogy mi is volt mára feladva. A négy jegyem az 1/2, 4-s, 5-s, és utolsó órán, mikor már senki nem foglalkozik a sulival, én felelek, 2-s. Írhattam volna javítót a többi billegővel a négyesért, nem mentem el, másnak kaján vigyorral közölte, hogy kár volt kihagynom, mert aki megírta, mind megkapta a jobbik jegyet. Na, nálam nem volt saját vallomás. A 25 vagy 30 éves találkozón az egyik srác mesélte el neki, hogy diplomáztam a ELTE-n. Nem progmaton, hanem a hosszún. Odajött, és helyes mosollyal mondta, hogy ő ezt nem merte volna, neki csak a matek tanári szakhoz volt bátorsága. Egyébként a kedvenc képem vele, hogy ugyan kabátban, de belementem a Baradla barlangból kijövő jéghideg vízbe, levetette a cipőjét, zokniját, feltűrte ő is a nadrág szárát, és bejött a vízbe. Erről van egy kicsi fénykép. Más, valamelyik gyógyvizes fürdőben bedobta, hogy amelyik fiú a legtovább tudja tartani a kezét a befolyó forróvíz alatt, az kap egy bocicsokit. A nyertes kapott egy ötven filléres, icipici boci csokit. Ő nem mondta, hogy mekkora a jutalom! Időnként fogadott velünk, Abaligeten elbukta, ő bérelte a csónakot. És ki fog evezni, tanár úr? Hát majd maga. Ott tegyen ki (kis beton sziget, ha jól emlékszem). Mint egy részeg kacsa, először eveztem, de kiraktam. Mi hárman távolodunk, utánam szól, hogy Mária, azért egy óra múlva jöjjenek vissza értem. Kinézte belőlem, hogy, ha nem kéri, akkor ott hagyom, aztán ússzon ki.Szóval agyament volt, de zseniális, és imádni való. Sok ilyen tanár kéne.

élhetetlen 2020.10.02. 01:03:39

@Rayovac: Igen a kalapács is megvolt, meg a hegyeskörző. Aztán jöttek finomabb munkák, 30x20x5 mm-es plexi darabkába fúrjál három db három mm-es furatot (az 5 mm a szélesség), és vágjál bele menetet, ha nem találod el pont a közepét, akkor az egy-egy milliméteres oldalfal kilyukad. De ezt átvette valamelyik alkatrész gyártó cég, bevétel a sulinak. Ha öt darabból csak egy sikerült, az egyes, az ötöshöz öt hibátlan darab kellett. Az már szakmai feladat volt, mikor pákát kellett csinálnunk, igen, a fejet reszelni, trafót méretezni, és karácsony este a tv előtt tekertem a drótot. Ja. De jó előképzésem volt, falusi általános, ahol a lányok fél évig tanultak főzni, szabni, varrni, addig a fiúknak lyukasóra volt, bár nem tudom, ez nekik miért ártott volna, (Baleset, a káposztás tésztát van, aki sózza borsozza, van aki cukrozza. Ekkora főzőcsaptban az egyik sózta, a másik cukrozta, ehetetlen lett, a fiúkkal etettük meg az ablakon keresztül. Nyelték, mint kacsa a nokedlit) , de a következő félévbe a lányoknak is állólámpát kellett csinálni, a fatalp kifűrészelésétől kedve addig, amíg működik. De ez sem ártott.

odamondó 2020.10.02. 07:10:22

mi ez a poszt? Egy kukkot nem értek belőle.

Tudom, hülye vagyok.

Szabinho 2020.10.02. 07:11:26

Van egy olyan jelzo hogy jol megirt. Na ez nem az.

Első mohikán 2020.10.02. 07:11:28

Én azt nem értem, hogy egy -a poszt szerint- tanár hogyan tud ennyi helyesírási hibával írni?...

]{udarauszkasz 2020.10.02. 07:54:04

Nem kell visszamenni Magyarorszagra a gyerekkel. Ennyi. Noverem gyerekei frankon megvannak itt, a suliban a benszulott osztrak gyerek leckeit csinalja az unokaocsem folyamatosan...

Zed is not dead yet 2020.10.02. 12:40:33

Mondjuk tényleg, ilyen 20-30 éves sztorikat ebben a stílusban nem is ide kéne bedobni, hanem mondjuk a modoros blogba.

WildBear 2020.10.02. 15:06:07

Hát ez eléggé gáz írás.. szegény gyereket itthon az ág is húzza, de külföldön!! Ott megtáltosodik!!
De itthon nem hozták elő a kedvéért a pótvizsgát.

Golf2 2020.10.02. 15:48:48

@SzZoole: Arról szól hogy milyen csókosok voltak a gyerekei 25 éve,amerikába mehettek.Mi a gondja, örüljön neki.

SzZoole 2020.10.02. 16:02:18

@Golf2: értettem miről szól a poszt, de a kérdésem az volt, hogy van e gyereked?

Golf2 2020.10.02. 16:12:17

@SzZoole: 2 sofőr az nem kollega?

SzZoole 2020.10.02. 16:54:41

@Golf2: igen azok, de én már nem sofőr vagyok

Csak a yamaha 2020.10.02. 18:03:45

Akkor ezt most hogy is kéne értelmezni??!!

Ki ha én nem,vagy nyavalygás??!!..

Szaudi Herceg 2020.10.02. 18:04:27

@Billy Hill: az is ér, ha nem én, hanem az apám dolgozott a 70-es években az NDK-ban? :-D

somlobodog 2020.10.03. 11:21:50

@droid_: hogy a pi*aba van erre időd és késztetésed? Kielemezni mondatonkent egy ilyen posztot? Ez elég szomorú... Inkább írj valami erdekeset

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.10.03. 12:35:51

@somlobodog: hat gondolkodtam is rajta, hogy er-e ennyit. a gondolatokra nem kellett idot szanni, azok olvasas kozben rogton felmerultek. nem irtam sokat, ha a copy-paste-t levonod, egy atlag komment hossza. masok leirjak hogy kalapacsot koszorultek az iskolaban, az meg engem nem erdekel. de mindezeknel is sokkal ertelmetlenebb azt firtatni hogy valakinek honnan van ideje kommentelni. most pl varok arra hogy vegre autoba ulhessek, aztan menjunk mar, de a noknek sokszor annyi ido kell az indulas elott, szoval raerek. de ez kit erdekel?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2020.10.04. 10:07:05

@fhdgy: nalunk az összes külföldre, főleg Amerikába menő, ott egy évet tanuló diák ‘bukott’. Vagyis ugyanazt az evett ugyan nem kellett ismetelnie amit Magyarországon már megcsinált, de hiába végezte el kinn a 12. osztálynak megfelelő osztályt, ha Magyarországon 11.-et végezte el korábban , akkor 12.-be kellett ismét odahaza mennie.

élhetetlen 2020.10.05. 01:42:35

@droid_: Akkor újra. Így indítottál, „" oly kiemelt jelentőségű tárgyból, elektrotechnikából" szakkozepben a szakmai targyak fontosak.”. Ha nem írtál volna zöldséget, senki nem írt volna a kalapácsról. Ilyen egyszerű. És a kommentfolyam olyan, hogy nem csak a témához szabad hozzászólni, hanem egy előző kommenthez is. Ezt tettem én is, mikor neked írtam.

dorian gray · http://doriangray82.blogspot.com/ 2020.10.05. 01:44:52

@élhetetlen:
"jelenleg, aki nyugdíjat kap, azt azért kapja, mert akár 40 évig befizetett az államnak, azaz kölcsönzött, és most azt törleszti az állam"
Ez innen nézve igaz, csak akkor lesz a probléma 1-2 évtized múlva, amikor aktuálisan nem lesz, aki befizesse nyugdíjjárulékként azt a pénzt,amit majd nyugdíjasok megkapnak. Akkor majd jön az, hogy "járni járna igen, csak éppen nem jut" Persze nyilván ez egy folyamat, amit szépen lehet húzni-halasztani korhatáremeléssel, helyettesítési értékek csökkentésével, stb stb. De ettől még a már önmagában recsegó-ropogó rendszerbe (öregedő társadalom ugye) újabb szeget ver be az elvándorlás is.. Ugyanakkor viszont az otthoniaknak előnyük is van belőlünk. Pl ugye a bérek valamivel jobban emelkednek, mintha hirtelen hazamennénk 4-500 ezren ugye és egyből munkaerő-túlkínálat lenne. Szóval azért kicsit sem fekete-fehér ez a dolog.

élhetetlen 2020.10.05. 01:53:09

@Zed is not dead yet: Ok, majd ha a te blogodban kommentelek, moderálhatsz, törölhetsz, de itt ez nem a te feladatod. Csak egy téves megjegytésre reagáltam, az hogy másik két három embernek is eszébe jutott valami ezzel kapcsolatban, ez előfordul.

élhetetlen 2020.10.05. 02:30:19

@dorian gray: És most jöhet a bölcs rabbis vicc, nekem is igazam van, neked is igazad van. Ettől függetlenül úgy látom, hogy a MANYUP jó indulás volt a váltásra. Igaz, ez bevétel kiesés lett volna az államnak, de hosszútávon megoldás lehetett volna. A most nyugdíjba menők (aki MANYUP-os), már a több, mint a felét onnét kapja, 20 év múlva, meg nem lenne gond, hogy "járni járna igen, csak éppen nem jut”. A kormánynak azonnal kellett a pénz, a zsarolástól sem riadtak vissza. Emlékszel a szövegre, aki nem lép vissza az államiba, az onnét egy fillért sem kap, hiába fizetett be húsz évig. Korrekt az lett volna, hogy, ha valaki a MANYUP-t választja, akkor az állam átteszi oda az addig neki befizetett pénzt, de erről szó sem volt.
Ps, Öregszik helyetted a portréd? Ha tudsz olyat, aki megfesti a 25 éves portrémat, és visszamehetek huszonöt évesnek, akkor add meg az elérhetőségét, 20 évet szívesen ismételnék.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.10.05. 10:57:00

@élhetetlen: az hogy egy szakiskolaban a szakmai targyak fontosak, nem teves megjegyzes. tolem aztan leirhatod a kalapacsos sztorikat, egy szavam nem volt ra hozzad. de nem kell hogy engem erdekeljen, majd mast talan szorakoztat. nyugodtan sertodjel meg ezen.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása