oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

  • fhdgy: @Arthamyr: Azt áruld el nekem, hogy milyen szándékkal írtad azt, hogy "Hello 21. század! "? Abban... (2022.05.20. 10:40) A varázslatos Szicília
  • Arthamyr: @fhdgy: És akkor sem mekegnek rosszallóan, ha a mindennapos morgolódásod közé a megszokottnál nagy... (2022.05.20. 06:07) A varázslatos Szicília
  • fhdgy: @Arthamyr: Én nem tehetek róla, hogy egy kötözködő. mindig nagyot mondani akaró valaki vagy. Össze... (2022.05.19. 22:24) A varázslatos Szicília
  • Arthamyr: @fhdgy: Inkább veled akadnak problémák: "abban az időben, amikor még nem volt turizmus, miből élte... (2022.05.19. 22:07) A varázslatos Szicília
  • fhdgy: @Arthamyr: Még mindig nem tudsz olvasni! Kifejezetten Krk-ről írtam. Hogy kerül oda Monaco meg Ne... (2022.05.19. 21:53) A varázslatos Szicília
  • Utolsó 20

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2020. szeptember 25. 06:30,  A latin-amerikai mintaállam 14 komment

2020. szeptember 25. 06:30 Határátkelő

A latin-amerikai mintaállam

Chile az ezredfordulót követően egészen nagyszerű gazdasági teljesítményt nyújtott, az egyik legjobbat Dél-Amerikában, emellett végleg maga mögött hagyta a Pinochet-féle diktatúrát és stabil demokráciát épített ki. A társadalmi egyenlőtlenségek megmaradtak és ez nem minden veszély nélkül való, de azért érdemes ellátogatni (már amikor lehet) ebbe a különleges formájú országba. Steve-ék is ezt tették.

cim_306.jpgSantiago belváros, Plaza de Armas

„Mi pár éve év vége felé jártunk Chilében. Kanadában akkor javában tombol a tél, Chilében viszont meleg van, érik a cseresznye, karácsonykor kezdődött a nyári iskola szünet.

Zenélnek a tücskök, a kutyák és jó-magad keresik az árnyékot. Kívánod, hogy rövid gatyát is pakoltál volna. Még jó, hogy vittem fürdőnadrágot. Kellett vennünk napolajat.

santiago_latkep.jpgSantiago látképe

Santiago Kairónak megfelelő távolságra van délre az egyenlítőtől, de nyáron nem olyan meleg, mint az. Nyugatra a Csendes-óceán 100 km-re van (a hideg Humboldt-áramlat dominál ott), míg keletre az Andok hegyvonulat az időjárást teszik elviselhetőbbé.

Szóval, a nap ereje nagyon erős, de a hőmérséklet kellemes, a páratartalom alacsony. Az árnyékban még sokszor fázol is, a napon, ha nem vigyázol, leégsz. Télen mondják, nincsen se fagy se hó, de síelni tudsz a nem messzi hegyekben az Andokhoz közel. A 6000 méter magas hegyeket jól látni a városból.

Mint Magyarország

Chilében két hetet töltöttünk. December 26.- án érkeztünk San Franciscóból egy panamai járattal. San Franciscóban idősebb fiamat látogattuk meg, karácsony alkalmával.

Chile Magyarországhoz hasonló jólét szempontjából. Az egy főre eső bruttó nemzeti össztermék kissé a magyar alatt van. Dél-Amerika egyik legbiztonságosabb és legfejlettebb országa, főleg mezőgazdaságból él.

A gyümölcs/zöldség exportja, és főleg a boripar szolgálja a jövedelmet. A turizmus, ellentétben Magyarországgal, még nem jelentős. Az iskolázottság aránylag magas, de az állami iskolák nívója nem jó.

Tanúság erre az, hogy nagyon kevesen beszélnek angolul, pedig a jó álláshoz az angolul tudás muszáj, és az állami iskolák ezt megtanítani látszólag képtelenek. Ismerős?

A fővárosba érkeztünk, ahol négy napot töltöttünk mielőtt egy 10 napos túrára mentünk Santiago közelében, sohasem messzebb 200 km-re. Mert Chile egy hosszú ország, nagyok a távolságok.

Mindent látni sok utazást jelent, ami 2 hétbe nemigen fér bele, hogy az országhoz tartozó híres Húsvét-szigetet meg se említsem.

Santiago, a vízfej

Santiagóban vagy 6 millió ember él, Chile lakosságának egyharmada. A város semmi különös, ugyan vannak szép kertes negyedek. Mi is egy ilyenben laktunk, neve Providencia volt, egy kis butikhotelben.

Az árnyas kis utcákon az éttermek és kocsmák jómódú emberekkel voltak tele, hosszan az éjszakába ültek, boroztak vagy fagylaltoztak, haza menni, TV-t nézni vagy főzni nemigen akarództak.

Santiago 600 méter magasan fekszik és hegyekkel van körülvéve. Mint város közelébe se jön annak a kettőnek, amit mi már régebben meglátogattunk Dél-Amerikában (Buenos Aires és Rio de Janeiro).

A belváros zűrös, kissé piszkos és tele szórakoztatókkal, tarhálókkal. A járdákon árusok egymás hegyén, hátán. Az az érzésed, hogy az illető a saját ruháit árulja, ki tudja, ki veszi ezeket? Nagyszámú citromsárga alsóneműt is árultak, nem tudtuk mire vélni miért? Később kiderült, hogy ezek viselése dél-amerikai hiedelem szerint szerencsét hoz az Újévre.

belvaros_szorakoztatok.jpg

A Gran Torre

Első nap délutánra (előzőleg az interneten) lefoglaltam egy privát idegenvezetőt. Ő kocsijával bemutatta a várost. Hotelunktól nem messze volt egy nevezetes új irodaház, ami nem olyan rég készült el.

gran_torre.jpg

A 68 emeletes Gran Torre Dél-Amerika egyik legmagasabb épülete. Ugyan a legfelső kilátó emelet nyitva van, úgyszintén a mellette levő több emeletes bevásárlóközpont, amolyan itteni Mammut, maguk az irodák üresek, mondta a vezetőnk.

Kérdeztem miért? „Nincs az épülettel semmi baj – mondta - volt azóta nem egy földrengés… de a bürokrácia… valami engedély sok időbe telik…” - és legyintett.

Számomra Észak Amerikából jőve az ilyesmi érthetetlen. Az hogy az épület nincsen kiadva milliós károkat jelent a beruházóknak, ilyen késés ok nélkül, nálunk lehetetlen lenne. De itt… nem számít, nem a mi pénzünk!

Bella Vista, Pasarét

Santiagót egy kis folyó szeli át, a nem messzi hegyekből jön. Gyors folyású sáros hegyi folyó, ahol a víz mennyisége hirtelen többszörösre növekedhet, így a folyó mély mederben van, hogy ki ne áradjon. Közelünkben a folyó mellett volt egy sétány. Lombos fák, ölelkező szerelmes párok, itt-ott hajléktalanok kutyáikkal.

hotelunk_kertje.jpgHotelunk kertje

A folyón túl volt a Bella Vista nevű negyed, megint csak jómódú, de kisebb családi kertes házakkal, amolyan Pasarét szerű hangulat. Ha itt sétálsz, egy idő múlva elérsz Chile nevezetes költőjének otthonához, Pablo Neruda házához, ami ma egy múzeum.

A Nobel-díjas költő Chile irodalmi büszkesége. Ahol megfordult, ahol élt, manapság múzeum van, elismerése, megérdemelten, egyedülálló. Ha érdekel az élete, ide kattintva többet olvashatsz róla.

Befejezésül idemásolom Neruda egyik költeményének magyar fordítását.

A címe: Himnusz az élethez

Lassan meghal az,
aki soha nem megy útra,
aki nem olvas,
aki nem hallgat zenét,
aki nem tudja megtalálni a maga bocsánatát
lassan meghal az,
aki elvesztette önszeretetét,
aki nem fogadja más segítségét
lassan szokásainak rabja lett,
aki mindig ugyanazt az utat járja,
aki soha nem változtat támaszpontot,
aki nem meri öltözete színét cserélni
vagy soha sem beszél ismeretlenekkel
lassan meghal az,
aki elkerüli a szenvedélyt
és az izgalom örvénylését,
amely a szeme fényét gyújtja
és gyógyítja a szív sebeit
lassan meghal az,
aki nem tudja célpontját változtatni
mikor boldogtalan
a munkában vagy szerelmében,
aki nem mer veszélyt vállalni
az álmai megvalósítására,
élj most!
légy merész ma!
cselekedj mindjárt!
Ne hagyd magad lassan meghalni!
Ne vond magadtól meg a boldogságot!

(Somlyó György fordítása)

Utazd be a világot a Határátkelővel!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

� Tarapoto �� �: Ági #tarapoto #peru #southamerica #delamerika

Határátkelő (@hataratkelo) által megosztott bejegyzés,

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével. 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Chile

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr4216214346

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2020.09.25. 08:51:36

Nagyon jó a költemény!

SzZoole 2020.09.25. 09:59:22

Elnézést az offért, isten őrizz, hogy megzavarjam a párbeszédet eme remekbe szabott poszt alatt, csak azt szeretném mondani, hogy az üzletekben azt tapasztaltam, hogy újra beindult a wc papír felvásárlási láz!!!

Gondoltam szólok hátha érdekel valakit az észrevételem :-)

Din Serpahis 2020.09.25. 11:12:57

Chile eszméletlen jó hely. Ezen belül Puerto Varas és környéke meg egyszerűen fantasztikus, imádtam.

Taxomükke (UK) 2020.09.25. 11:36:53

Egyetértek. Carpe diem.
Viszont meredek dolog arra következtetni, hogy az oktatás (úgy mindenestül) alacsony színvonalú csak azért, mert nem tudnak angolul az emberek.

masada 2020.09.25. 13:58:05

Fejlett mint Magyarország?! Na ne...

seigyo_zoufukuki · densha.blog.hu 2020.09.25. 14:44:33

"...Dél-Amerika egyik legbiztonságosabb [...] országa." - Kivéve az ország északi részét, ahol Pinochet hagyatékaként taposóaknák zavarhatják meg az ember nyugalmát.

SzZoole 2020.09.25. 15:11:27

@dikusz.: hát figyelj, ez nézőpont kérdése!
Ha felőled nézzük akkor ott, ha én felőlem nézzük akkor itt a UK, azaz pontosan Londonyfalván észleltem ezt a jelenséget :-))

Amúgy tudni velem, hogy itt (UK) tervben van egy 3 hetes lockdown :-(

SzZoole 2020.09.25. 17:23:28

Off

Orsós elvtárs képmutató nyilatkozata a Reuters-nek...

apple.news/AceTpZrhhSkS1E4ptSvV3VQ

SzZoole 2020.09.25. 17:58:49

@Rayovac: meglátyuk :-)

Ismered a mondást; az nevet aki a végén nevet

staropramen 2020.09.25. 21:05:51

Húsvét-szigetek-nincs.
Húsvét sziget van.

Liping 2020.10.04. 16:13:19

A mezőgazdaság a GDP kevesebb mint 5%-át adja, a munkaerő kevesebb mint 10%-át foglalkoztatja, s még az exportból is csak cirka 15%-ot tesz ki.
Az ipar, de főleg a szolgáltatás sokkal jelentősebb.
Évente több mint hétmillió külföldi látogat Chilébe, a kontinensen ezzel a 8. helyen áll.

Hirtelen ennyi tárgyi tévedést láttam.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása