oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2020. augusztus 27. 06:30,  Hollandiai zavargások testközelből 14 komment

2020. augusztus 27. 06:30 Határátkelő

Hollandiai zavargások testközelből

Furcsa dolgok történnek mostanság Hollandiában, ahol egymást érik a tüntetések, erőszakos (és békés) megmozdulások. Vajon mit érez mindebből egy, az országban élő magyar? Vera posztjából kiderül.

tuntetes_1.jpg

„A magyar tv nemrégiben bemutatta a saját szemszögéből a Hollandiában történő zavargásokat. De mi is áll a holland sajtóban erről az elmúlt napokból / hetekből? Illetve mit láthat a földi halandó egy eldugottabb helyről?

Augusztusban (is) több demonstrációra került sor az országban. Ezek leginkább megszokott helye Hágában a Malieveld.

Korábban otthont adott termelők traktoros és traktor nélküli tiltakozásának, pedagógus sztrájknak, mostanában pedig ott demonstráltak a korona okán hozott szabályokat ellenzők.

(Az, hogy hány százalék volt köztük a kormányellenes azt nem tudni, de lehetséges, hogy többen beálltak ide azokból, akik amúgy is utálják a vezetést, legalábbis volt elég kemény Mark Rutte ellen propagáló transzparens is).

Ilyen jellegű tiltakozás a nyáron már nem először fordult elő és nem csak a Malievelden folyt, hanem „csak” a belvárosban is. (PL. júl. 6. és 12, aug. 20. és 23, de volt korábban és később is lehet…)

Az egymásra mutogatás megy, szóval a mezei kis ember döntse el, kinek van igaza: a demonstrálók oldalán azt olvasni, hogy a rendőrség ellehetetleníti őket vagy felesleges erőszakot alkalmaznak velük szemben.

A másik oldalon meg az látható, ahogyan a demonstrálók közül jó páran direkt provokálják a rendőröket, mennek feléjük fenyegetőleg tovább és tovább vagy épp lökdösik őket annak ellenére, hogy fel lettek szólítva a távolabb maradásra.

Nem tisztem, hogy döntsek az ügyben, úgyhogy csak azon gondolkodtam el: én mit tennék.

Elhúznék a pitlibe

Nos, ha talpig védőruházatba, gumibotba öltözött rendfenntartók kétszer azt mondanák, hogy húzzak el a pitlibe, akkor én elhúznék a pitlibe, mert valószínű azért lettek odaküldve, hogy ezt foganatosítsák.

Aki meg ellenkezik, azzal szemben eljárjanak. Pont. De ez a magánvéleményem. Nem szeretem, ha vernek. Aki szereti, provokálhatja őket.

Viszont olyan is többször előfordult, amikor nem békés vagy békétlen tüntetők, hanem egyszerűen vandálok okoztak gondokat a nagyobb városokban. „Csak” a szokásos, amit eddig csak az amerikai tudósításokból láttam: haladnak az utcán, amit lehet tönkretesznek, tüzet gyújtanak az út közepén, petárdákat dobálnak és igen, a kivezényelt rendőröket köpködik vagy dobálják meg kővel.

Ilyesmik mostanában Amszterdamban, Rotterdamban, Utrechtben és még ki tudja melyik nagyvárosban történtek. Érdekes módon ehhez képest rendkívül kevés letartóztatásról írt a sajtó: egy-egy ilyen esetnél alig pár személyről volt szó.

„Háztűznéző” dulakodással

Gelderlandban egy tűzesetnél gyűltek össze fiatalok vagy százan „háztűznézőbe”. A hivatalos jelentés szerint fel lettek kérve rá, hogy hagyjanak helyet a tűzoltáshoz, amit több alkalom után sem vettek figyelembe.

Eztán elkezdődött a dulakodás a rendőrök és a bámulók közt, oda-vissza erőszakkal. Kérdés, hogy itt kinek volt igaza? És mit csinálnak ezek a fiatalok, ha náluk ég a ház? Nézik?

A magyar tv elmondása szerint páran a közösségi médiát használva gyűjtöttek csoportot úgy, hogy felhívást tettek közzé. Ennek a holland megfelelője a helyi sajtóban is olvasható, itt a szövegben az jelent meg: károkozás és robbantgatás (petárdázás) céljából akartak összegyűlni.

Ezt megelőzendő egy helmondi srácot már előzetesen (gyk: a „buli” hajnalán) összeszedtek a rendőrök, miután ilyen csoportot szervezett az Instagramon. 17 évesen. A tervezett akció miatt a helyi parkot lezárták pár éjszakára.

(„Op sociale media gingen er berichten rond dat jongeren werden opgeroepen om in Helmond te komen rellen. Dit gedrag tolereren we niet.”)

A harapós nő esete

Az is megtörtént, hogy egy scoootmobiel-os (kismotorszerű jármű, amivel itt az idősek-nehezen mozgók ezerrel közlekednek) nőt ütöttek meg gumibottal, ami után ő a földre zuhant.

Magyarázat itt is van: a hivatalos álláspont szerint a nő beállt a készenlétisek kisbusza elé, amikor sürgősen menniük kellett, arrébb rakták, amire ő megpróbálta az érintetteket megharapni. A videón az látható, hogy valóban ott van a néni járgánya, amit a rendőr próbál elpakolni az útból a szirénázó egységek elől.

A néni kiszállt belőle- nem áll el- és kiabál, megy a rendőrök felé. Párszor rászólnak, majd amikor már az arcukban van, és ott kiabál tovább, akkor valóban megütik. Kérdés, hogy elég-e ennyi? Mármint az ok.

Ja, a helyszín a Tweede Kamer, a képviselőház épületének bejárata. Az is kérdés, hogy mit tennének a világban, máshol? Mondjuk mi történne a Fehér Házban, ha valaki a bejáratnál tenné ezt? Vagy akár a Parlamentnél? És ki lenne a hibás? A „hatalom” vagy az idős nő?

Békés megmozdulások

Van ezzel ellentétes is: az egyik (hágai) zavargás helyszínén a lakók rendeztek nyugodt tiltakozó menetet: pont a randalírozás ellen akarták felhívni a figyelmet, amiből – érthetően - elegük lett.

Ugyanis ezeken a helyeken a randalírozók nem a saját autójukat gyújtják fel, nem a saját kinti bútoraikat tördelik szét vagy a saját ablakukat verik be… Csakis a másét.

Szintén a Malievelden aug. 25-én, kedden a rendezvényipar képviselői demonstráltak: semmi rendbontásról nem hallottam. Annyi, hogy piros pólót és esernyőt viseltek, a rendezvényeknek helyt adó épületek meg estére piros fényt kaptak.

Az is hozzá tartozik, hogy eleve így hirdették a programjukat: semmi erőszak, semmi transzparens, semmi konfrontáció a rendőrséggel.

Amit akartak: kellemes együtt töltött idő a kollégákkal (a demonstrációt kifejező piros színben), figyelemfelhívás a szakma jelenlegi nehéz helyzetére. Sajtóvisszhang és remélt hírverés.

Hivatalos verzió szerint az utcákon gondokat okozó fiatalok a korona nyugisabb időszakában unatkoznak és zavarja őket a sok szabályozás meg a hiányzó bulik.

Erre csak a vállam tudom rángatni: sosem voltam igazán bulizós (na jó, mielőtt a szüleim belekötnek: volt egy-két év), pláne nem ha ez azt jelenti, hogy tegyünk tönkre mindent és támadjunk ész nélkül a rendőrökre ha jönnek ezt megakadályozni. Mert jönni fognak. Ez a dolguk, ha hívják őket.

A rendezvényipar tüntetői is a korona miatt vonultak ki: egyszerűen tönkremennek. Nem csak a körhintások- előadók, hanem a mellettük álló villanyszerelő, kellékes, büfés is, mindenki. És megoldották zavargás nélkül.

Erőszak napi szinten

Az is igaz, hogy valahogy ezek mellett is tömény volt az elmúlt időszak: napi szinten érkeznek a hírek fegyveres személyről (teljesen tilos), lövöldözésről vagy késelésről és az ezzel járó sérültekről-halottakról. Előfordult az is, hogy olyan halt, meg aki csak arra járt.

Egy hétéves kislányt lőtt sebbel vittek kórházba - még vizsgálják, hogy baleset volt-e, állítólag a fegyverrel játszott. Hét évesen.

Aug. 10.: Hága, késelés, egy 19 éves halott. Két rap-banda közti rivalizálás a nyomozás szerint.

Aug. 21.: Arnhem, lövöldözés. Egy sérült. Ok nem ismert.

Ugyan nem annyira fegyver - bár ki tudja. Aug. 16, Deventer. Egy férfi sokkolóval sétál éjjel, bejelentés érkezik. A letartóztatás során nincs szánom-bánom, ellenkezőleg. Elkezd halálos fenyegetéseket osztani.

Előfordult (aug. 22.), hogy sátrukban alvó horgászokat szurkáltak meg súlyosan törött üveggel, eztán az elkövetők motoros csónakon elmenekültek. Nem tudni miért.

Aug. 24: agyonlőtt nő: terhes volt, két kisgyereket hagyott maga után. Helyszín: Arnhem. A cikk azt írja, hogy fenyegették. Ennyi az infó.

Aug. 25, Haarlem: csak egy fegyveres letartóztatása. Símaszk volt még nála és petárdák/ tűzijáték.

Aug. 26., Szintén egy rapper, 23 éves. Amszterdam- Zuid. Állítólag kábítószer- ügyekben érintett a csoportja.

És aug. 26: Rotterdam, egy házra adtak le lövéseket, az elkövetők autón elmenekültek, de sikerült elkapni őket.

Ezek lehet, hogy mindennaposak bármelyik ország bármely nagyvárosában. Nekem nem.

És mit érez ezekből a dolgokból egy átlagos kis földi halandó, pláne egy eldugott településen? Semmit. Az égvilágon semmit. Van, aki el sem hiszi. Nem is kell, semmin sem változtat.

Itt Frízföldön se látni belőle semmit. Aki nem olvas újságot, néz híreket, egyéb sajtót annak fogalma sem lehet róla. És ez nem is baj.”

Ha szívesen olvasnál még Verától, látogass el a blogjára!

Utazd be a világot a Határátkelővel!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

�Lagoa �: Elvira #brazil #brazilia #southamerica #délamerika

Határátkelő (@hataratkelo) által megosztott bejegyzés,

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Hollandia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr6416178278

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Din Serpahis 2020.08.27. 08:26:26

Sokat segítene a helyzeten, ha a vandálok közül a bevándorlókat helyből megfognák és kiraknák az EUból. Szerintem drasztikusan csökkenne a vandalizmus seperc alatt.

Arthamyr 2020.08.27. 08:43:28

"Ugyanis ezeken a helyeken a randalírozók nem a saját autójukat gyújtják fel, nem a saját kinti bútoraikat tördelik szét vagy a saját ablakukat verik be… Csakis a másét." - Hol gyújtogatják a saját autóikat?

Arthamyr 2020.08.27. 08:49:14

@Din Serpahis: Ez nem tudom, hogyanw működne pl. Franciaországban, ahol nagy hagyománya van az ilyesminek.

Azt miből gondolod, hogy a vandálok közt a többség nem helyi állampolgár.
Persze, amelyik nem az, azt tényleg nem lenne baj kiutasítani, valószínűleg ezt meg is teszik a legtöbb helyen.

Csodabogár 2020.08.27. 09:47:14

@Arthamyr: Onnan gondolja, hogy Svájcban él. Ott nem szeretik a bevándorlókat, meg senkit aki külföldi.:-(

Tegnap is volt egy komment amiben valaki a külföldi irodistákat + a kínaiakat utálta, mert felverik az árakat!

Sajnos erősen xenofob nép vagyunk.:-(

Shanarey 2020.08.27. 10:42:38

Amikor az emberek jó dolgukban nem tudják mit csináljanak, hát akkor csinálnak valami ökörséget. Ez a baj az emberekkel, akik rohadtul ráérnek, azok mennek tüntetni, randalírozni, s persze a fő bajkeverők, csak azért vannak ott hogy balhé legyen, s amúgy nagy ívben tojnak a tüntetés valódi céljára. A demokrácia egyetlen igazi hátulütője, amikor egy rakás ember, megtanul visszaélni a jogaival.

Bandibacsi34 2020.08.27. 12:22:51

@Arthamyr: Helyi allampolgarok(2-ik, 3-ik generaciosok). Egyebkent hasznalt autot olcson lehet venni Nyugat-Europaban (kb. egyhavi fizetes) vagy majd fizet a biztosító az ilyenekert, nem ugy nalunk(itt szerintem a tulajdonosok bele is lőnének az ilyen csőcselékbe).
Ezek a hollandok mindig is hiresek voltak az erőszakos bűncselekményeikrol.

Golf2 2020.08.27. 17:22:12

@Csodabogár: "valaki" én nem ilyen átjáróház pesthez szoktam,volt ez sokkal jobb.

Wilhelmus80 2020.08.27. 18:44:53

Nekem úgy tűnik, hogy - a címmel ellentétben - a posztoló pont nem testközelből tapasztalja meg az eseményeket, hanem hozzám hasonlóan csak a hírekből.
Én nem érzem úgy, hogy csak a zavargásokról meg a lövöldözésekről szólna az élet mostanában.
A vírushelyzet miatti tiltakozások egy részét nem engedélyezték. Egy június végi (először betiltott, majd mégis engedélyezett) tüntetésen nem néhány, hanem kb. 400 embert tartóztattak le. Egy részük futballhuligán volt, sokan közülük durván összecsaptak a rendőrökkel, másokat viszont azért vittek be, mert a tiltakozás végén nem engedelmeskedtek a rendőröknek, nem voltak hajlandóak elhagyni a helyszínt.
Az augusztusi parlament előtti tiltakozást szintén nem engedélyezték, feltételezem, hogy az azon készült felvételeket játszották be a magyar hiradóban.
Érdekes egyébként, hogy a hangadó tömörülés először Vírusőrületnek (Viruswaanzin) nevezte magát, aztán átkeresztelkedett Vírusigazságra (Viruswaarheid), és mostanában Thierry Baudet populista pártjában talált támogatókra. A 2 populista párt, Geert Wilders PVV-je és Baudet Forum voor Democratie nevű pártja egyébként csak mostanában kezdte el félteni a demokráciát a kormánypártoktól, és azt hirdetni, hogy itt diktatórikus kormányzás van. Márciusban még kötelező tesztelésre, teljes lezárásra és határzárra szavaztak volna. Azóta viszont az enyhébb intézkedéseket is ellenzik.

soarvány 2020.08.27. 21:38:22

rapzenész: ez ám a PC szöveg.

Arthamyr 2020.08.27. 23:27:14

@Bandibacsi34: Onnantól kezdve nem igazán lehet hazaküldeni, mert otthon van.

Nzoltan 2020.08.28. 07:12:03

Lesz ez még rosszabb.

Ekrü 2020.08.28. 11:02:27

@Wilhelmus80:
" vírushelyzet miatti tiltakozások egy részét nem engedélyezték."
"először betiltott, majd mégis engedélyezett) tüntetésen nem néhány, hanem kb. 400 embert tartóztattak le."
" augusztusi parlament előtti tiltakozást szintén nem engedélyezték, "-No ne már...Betiltás,letartóztatások?Milyen jogállam az ilyen?Hollandiában ezek szerint diktatúra van...Sargentininek nem inkább a saját háza táján kéne söprögetni?
" másokat viszont azért vittek be, mert a tiltakozás végén nem engedelmeskedtek a rendőröknek, nem voltak hajlandóak elhagyni a helyszínt."-Aha.Akkor ezek szerint nálunk az Oktogonon grasszáló ,autósokat feltartó tüncikézőket is jogszerű bevinni?

Wilhelmus80 2020.08.28. 11:12:08

@Ekrü:
Azért nem engedélyezték, mert nem látták garantáltnak, hogy a tüntetésen be tudják/akarják tartani a távolságtartási rendelkezéseket. Ehhez a jelenlegi helyzetben a helyi hatóságoknak joguk van. Itt is, meg másutt is.
Nem hasonlítottam a helyzetet a magyarországihoz. Ha szerinted Magyarországon normális a helyzet, itt meg nem, akkor vélhetően nem fog sikerülni meggyőzni téged az ellenkezőjeről, úgyhogy ebbe nem is megyek bele.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása