oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2020. augusztus 15. 06:00,  Hét menő dolog Németországban 48 komment

2020. augusztus 15. 06:00 Határátkelő

Hét menő dolog Németországban

Németország (is) tipikus példája annak, milyen az, amikor egy országról jellemzően sztereotípiákban gondolkodik az ember. Pedig a németeknél csodás a kulturális élet, gyönyörű tájak vannak és még az ételekre sem lehet sok panasza az embernek. Vegyünk csak sorra pár dolgot!

nemetorszag_nurnberg_foto_pixabay_com_wissamothman110.jpg

A kultúra

A számok szigorú dolgok: Németországban 74 szimfonikus zenekar működik és 55 operaház található, ami több mint Nagy-Britanniában és Franciaországban összesen. Ízlelgessük ezt azért kicsit.

A klasszikus zenében nagyhatalomnak számító németek (Bachtól Wagnerig, ugye) ma sem szűkölködnek kiemelkedő zenészekben és külföldről is képesek magukhoz vonzani a legjobbakat.

Németország gyönyörű

Jó, nem feltétlenül Berlin, de azért rengeteg csodás táj van a németeknél, ami egy ekkora országban persze nem meglepő, talán a fordítottja lenne az. Azért nem árt emlékezni arra, hogy míg délen az Alpok ragadtathatnak minket csodálatra, addig Brandenburg környékén a rengeteg természetes tótól maradhat tátva a szánk. Hogy a Fekete-erdőről ne is beszéljünk…

A gasztronómia

Első blikkre kényes területre értünk, hiszen kétségtelen, hogy a gasztronómiáról nem elsősorban Németország ugrik be. Csakhogy érdemes túltekinteni a tipikus német ételeken, már csak azért is, mert az ország (főleg a nagyobb városok) nem szűkölködnek a jobbnál jobb nemzetközi éttermekben, így pedig máris kicsit más a kép.

A kastélyok

Németország tele van szebbnél szebb kastélyokkal, ami nem csoda, ha belegondolunk, hogy évszázadokon át mennyire széttagolt ország volt tele helyi uralkodókkal.

Az ország legtöbbet fotózott épületét, a Neuschwanstein-kastélyt szinte már kínos is felemlegetni, de emellett is bőven akad mit nézni, ha az embernek kirándulni támad kedve.

Fesztiválok

OK, így járvány idején nem feltétlenül erős érv, de tételezzük fel, hogy ennek is vége lesz egyszer és visszatérnek a fesztiválok. Nem csak az Oktoberfestről van szó, de rengeteg más izgalmas rendezvény akad, karneválok, utcai partik, a Love Parade és még sorolhatnánk.

Berlin

Rendben, láttunk már Berlinnél szebb várost (nem nagy kihívás), de pezsgőbb és menőbb kevés van. Megfizethető lakbérek, iszonyatos hype és bár egyre több helyről hallani, hogy Berlinnek annyi, azért mégis rengeteg művész, zenész, író, előadó költözik a német nagyvárosba évről évre.

Berlin lazább, mint Párizs, nagyságrendekkel olcsóbb, mint London, fiatalabb (és fiatalosabb), mint Róma – szóval Berlint nem lehet leírni.

Életminőség

Magyar határátkelők tíz- (vagy száz-) ezrei tudnának mesélni arról, miért választották Németországot és a leggyakoribb válaszok között minden bizonnyal ott lenne az életminőség.

Akárhonnan nézzük, Európa és a világ egyik leggazdagabb országáról van szó, magas fizetések, hatékony közlekedés, jó egészségügy és oktatás – nem véletlen, hogy Németország a világ egyik legélhetőbb helye.

A cikk eredetije itt jelent meg.

Utazd be a világot a Határátkelővel!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

�Independence Hall �: Laci #philadelphia #usa #amerika #independence

Határátkelő (@hataratkelo) által megosztott bejegyzés,

(Fotó: pixabay.com/wissamothman110)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Németország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr4416139632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sZulamith 2020.08.15. 10:04:46

Nagyon igaz, hogy a németek nagyon szeretik és müvelik a zenét. Idős fiatal együtt van a zenei müsorok nézői között.
Azért északon ridegebb a német, mint a déli részén. Pl: Rostockban nincs az a kedvesség mint Frankfurt, és környékén.
Ami még szerintem emlitésre méltó, hogy a vásárolt áru legyen az bármi, pontosan annyit ér amit érte fizetsz.
Amikor két részből állt Berlin akkor voltam ott, nekem egy itteni alföldi városhoz hasonlitott. Enni is inkább a Budapest étteremben ettünk, a szószok nem izlettek. Persze azóta minden változott.:)
Igen az életminőség még most is jó, pedig a lakbér nagyot nőtt. Az is igaz, hogy a németek szociális érzékenysége példamutatóan figyelemmel kiért, még az árak emelkedése, és bevándoroltak sokasága ellenére is..
Lenne mit tanulni tőlük!
Ami szintén jellemzi őket, hogy hivatlanul senkihez sem lehet menni egy kis tereferére, vagy az utcán leállni pletykálni:)

Hari Seldon 2 2020.08.15. 10:12:20

Tényelg sok jó dolog van a Rajna túlsó partján, de azért:

"Csakhogy érdemes túltekinteni a tipikus német ételeken, már csak azért is, mert az ország (főleg a nagyobb városok) nem szűkölködnek a jobbnál jobb nemzetközi éttermekben, így pedig máris kicsit más a kép."

- Most akkor ilyen alapon a világ minden nagyobb városában magvan az, hogy vannak nemzetközi éttermek.

Hari Seldon 2 2020.08.15. 10:14:20

@sZulamith:
"Ami szintén jellemzi őket, hogy hivatlanul senkihez sem lehet menni egy kis tereferére, vagy az utcán leállni pletykálni:)"

Szerencsére itt sem. De nem is értem, hogy ez miért vetődne fel bárkiben is? Szerintem Magyarországon sem általános.

Bredpitt Monika 2020.08.15. 10:35:07

Ugyan soha nem eltem Nemetorszagban, de mint kivullalo csodalattal adozom annak a nemzetnek, aki multfeldolgozasbol csillagos otosre vizsgazott.

Ha egy orszagot jellemezni kellene egy szoval Nemetorszag a profi szot kapna tolem. Tobbszor jartam ott. Eloszor nagyon regen roplabda versenyre mentunk valamikor 1985 elott, talan 1983 ban, Drezda volt a fohadiszallasunk.

Aztan Frankfurtban Oracle tovabbkepzesen voltam a kollegaimmal.

Aztan ferjemmel korbeautoztuk Europat, megszalltunk Passauban es Kolnben (mondjuk Kolnben egy olyan motelben voltunk, ahol a lepedorol lehetett volna DNS mintat csinalni, es az nem a mi DNS unk lett volna).........

Kar , hogy ilyen gaz nekem ez a nemet nyelv.
Ja, es a ferjem amerikai csaladjabol mar ketten is eltek ott hosszabb ideig. A nagybatyjanak biztosan nagyon tetszett, mert oda akartak vonulni nyugdijas korukra, de aztan arra jutottak, hogy az amerikai nyugdijukbol jobban meg fognak elni mashol, ezert inkabb Ecuadort valasztottak.

Fajankó 2020.08.15. 10:42:13

@sZulamith:
"az utcán leállni pletykálni:) "
Attól függ milyen szintű az ismeretség. Én pl. ha kollégákkal vagy olyan ismerőssel találkozom akivel egyébként is beszélő viszonyban vagyok, mindig váltunk pár szót.

Bredpitt Monika 2020.08.15. 10:45:46

@Hari Seldon 2: igen, en azt szeretem, mikor szidjak az amerikaiakat, milyen szarul etkeznek, meg mennyire nincs naluk valasztek.......

meg csak nem is igaz, hogy szarul etkeznek,adhatnanak lecket hogyan kell helyesen etkezni....

sokat tobb grillezett hust esznek, sokkal, sokkal tobb n yers zoldseget, salatat.......es most nem a felso tizezerrol beszelek, hanem az atlag emberekrol, akik kozott eltem

Golf2 2020.08.15. 11:19:37

@Bredpitt Monika: nem is igaz hogy szarul étkeznek...de mitől van annyi dagadt náluk?

Bredpitt Monika 2020.08.15. 13:06:09

@Golf2: jo kerdes, es persze egy 300 millios orszagrol beszelunk, ahol nagyon nagyok lehetnek a kulonbsegek, pl
ahol en eltem New Jerseyben a felso tizezer kozott, nem lattam kover embereket

szerintem a koversegnek nagyjabol mindenhol ugyanaz az oka, a tul sok eves, sokkal tobb kaloriat viszel be , mint amennyire szukseged van, ehetsz te hamburgert minden nap, ha csak egyszer eszel egy nap, a nap maradek reszeben meg nem eszel semmit, csak sargarepat, nem fogsz elhizni.....

mi sem panaszkodhatunk

www.webbeteg.hu/cikkek/egeszsegedre/19240/elhizott_magyarokhttps://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszsegedre/19240/elhizott_magyarok

Bredpitt Monika 2020.08.15. 13:09:43

@Golf2: de folytatva az elozo gondolatsort, egy amerikai szinesznovel lattam egy interjut (Christina Applegate), azt kerdezte a riporter tole, mit eszik, hogy ilyen jol nez ki, azt mondta imadjak a parjaval a pizzat, amibol jo adagokat bir megenni, de napi szinten harom orat tolt az edzoteremben......

szoval igy is lehet jol kinezni (mar ha van 3 orad)

Golf2 2020.08.15. 13:22:15

@Bredpitt Monika: Feltűnően sok a kövér köztük szerintem sok a műkaja náluk,génkezelt ízetlen.Mondjuk ott is a kissebbség kövérebb mint itt is,szeretnek nagynak látszani,a nyiszlett ciki náluk,csak az erő számít.

Golf2 2020.08.15. 13:57:58

Off.neves amerikai Yale Egyetem diszkriminálja, azaz hátrányosan megkülönbözteti a fehér bőrű és az ázsiai gyökerű amerikaiakat a felvételik során - állapította meg pénteken nyilvánosságra került jelentésében az amerikai igazságügyi minisztérium...10szer! annyi nem fehéret vettek fel...

Buchhalter 2020.08.15. 14:31:19

Mingyárt jön Herr Retek és megcáfol minden pontot.

Csodabogár 2020.08.15. 18:24:15

Mindig szeretemm Németországot. Eredetileg oda akartam disszidálni, csaknem jött össze és északon kötöttem ki. Aztán megint neki lendültem, de csak félévet éltem ott, mert férjhez mentem és Svájcban kötöttem ki. De Mindig aktiv kapcsolatban voltam néhány ott élő született némettel. legrégibb barátom, 60 éve voltunk jóba, most a nyáron halt meg, de folytatódik minden a feleségével és a gyerekeivel, meg azok gyerekeivel. Sehol máshol nincsenek ilyen régi jó barátaim.
Engem a természet tartósan nem tud lenyűgözni, de a szépen rendbe hozott és tartott német városokat nagyon szeretem
Spec. Berlint nem annyira, mert nekem már megmaradt a kettőssége és szétszakadottsága. De persze oda megyek a legtöbbször a barátok is ott élnek és ott van a legtöbb hangverseny és opera. Talán az irodalmukról is érdemes lenne megemlékezni, meg a filozófusaikról, no meg a technika tudóiról is.
Rosszakat csak DDR időkben ettem ott, mert semmit se lehetett kapni. Mikor csoportot vittem ki. mindig volt zúgolódás.

Csodabogár 2020.08.15. 18:30:44

@Bredpitt Monika: Ha össze raknám a féléveket, amit Floridában töltöttem, kijönne kb. 3-4 év. Sajnos azt kell , hogy mondjam, igen pocsék az amerikai vendéglői kaja. Egy jó helyünk volt, amit ez alatt az idő alatt felfedeztünk, azt is két Párizsból jött svéd fiu csinálta. Na ott ettünk olyan steaket, amilyet mi szeretünk.
A vett husok, mert főztem, olyan vizesek voltak, hogy előbb megfőtt saját levében mielőtt sült volna. Gyümölcs általában pocsék volt. Mondom mindez Tampa és környékére vonatkozik, lehet, hogy New Yorkban a csodás vásárcsarnokban csodálatos gyümölcsöket és mindent lehet kapni. Ott sajnos nem sikerült élnem.

Der Piefke 2020.08.15. 21:08:31

@sZulamith: Azért ezt a "frankfurti kedvességet" még egy kicsit gondold át: épp azt a várost hozod fel a kedvesség példájaként, amely:
- Hessenben van,
- pénzügyi központ, tele bankárokkal-brókerekkel-ügyvédekkel...
:))

Ha már "G'müdli'keid' ", akkor Bajorország, esetleg Svábföld.

Észak viszont valóban kevésbé nyitott, legalább is az "idegenekkel".

masada 2020.08.15. 22:02:37

Svájcban élünk...50x jobb

somlobodog 2020.08.15. 22:02:47

@Csodabogár: az olcsó szar kaja mindenhol olcsó szar kaja. Itt is, floridaban is és Magyarországon is. Ha van pénzed és igényed rendes helyen enni és vásárolni akkor egyik országban sem lesz vizes a sztek vagy ízetlen a rendelés. Ez sztem ennyi. Nem orszagfüggő

vg123 2020.08.15. 22:02:56

Egy nagy, manapság érdekes probléma: az Internet infrastruktúra nincs a toppon Németországban. Persze nem kell mindenhol 1-2 megabitnél több, a mobilnetnek se kell mindenhol működnie. Persze, de...
Ja, a vasutat mindenki szidja Németországban. Nem a magyart, a németet. Meglepő.
Mindkettőt érdemes összevetni Ausztriával. Van különbség.

csizkek 2020.08.15. 22:03:11

Soha nem terveztem Nemeto.-ba jonni. Veletlenul kerultem ide egy projektre 10 eve. Azota itt ragadtunk. Itt alapitottunk csaladot. Neha b.ul unom NRW-t. De pont a kiszamithatosag es a “profizmus” teszi egyik legjobb hellye csaladdal(!). Csalad nelkul mar elhuztam volna innnen. Ja profizmus, azert a made in Germany mar nem azt jelenti mint 30-50eve.

csizkek 2020.08.15. 22:03:14

@Der Piefke: es tegyuk hozza a frankfurti kedvesseghez az usa, britt akcenttel drogot arulo “bevandorlokat” a belvarosban:) szerintem az egyik tipikusan nem nemet varos Frankfurt. Foleg miota a brexit miatt odatelepult fel london.

Csodabogár 2020.08.15. 23:22:38

@somlobodog: Erről nem érdemes vitát indítanunk. Nem kerestük az olcsó helyeket és vásárolni nagyjából egy élelmiszerlánc üzleteiből lehetett. Igazi hentest nem is láttam, persze ettől még lehet, hogy van.
Pesten viszont lehet nagyon sok pénzért is vacakot enni és sokkal kevesebből is jót.
Svájcban kb. mindenhol drága de jó. A németeknél még me,igen futottam bele igazán gyenge ennivalóba és lényegesen olcsóbb mindenhol mint Svájcban.

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2020.08.15. 23:52:41

Azért ez nagy sértés a németeknek, és igazságtalan is:

"Csakhogy érdemes túltekinteni a tipikus német ételeken, már csak azért is, mert az ország (főleg a nagyobb városok) nem szűkölködnek a jobbnál jobb nemzetközi éttermekben,"

Maga a német konyha nagyon jó, csak nincs felkapva a hülyék által, ezért hihetik sokan, hogy nem olyan jó. Abszolút cáfolom, hogy a nemzetközi szarok miatt lenne jó Németországban enni. Falafel meg girosz, mi?

Németország egy szuper jó hely, minden szervezett, rendezett.

Ha hibát karunk benne találni, akkor nem az apróságokban kell, hanem abban, hogy gondolkodás nélkül támogatják a Führert. Egyszerűen nem tudnak gondolkodni stratégiában. De ezt nem veszed észre rövid távon, ha pl. odamész.

Már régen dolgoztam ott, nem tudom, hogy mennyire amorzizálták le a ... mondjuk idegen kultúrájúak. De akkor olyan volt, mint amiért irigyeltük őket a nyolcvanak években.

inebhedj - szerintem 2020.08.15. 23:52:46

@vg123: Nem tudom. Épp most van alkalmam a vasutat (és a tömegközlekedést) naponta többször használni Alsó-Szászországban. A magyar vasút ezzel összehasonlítva gyakorlatilag nem létezik.

J.W. Booth 2020.08.16. 07:58:20

szép ország, többnyire nagyon normális emberekkel, és olcsó.
Ha tudsz és akarsz németül beszélni, akkor nagy biztonságban vagy ott.

nincs1agy 2020.08.16. 07:58:29

Én meg már azt hittem, hogy a komolyzene "rasszista művészet"..Meg vagyok nyugodva..:)

nincs1agy 2020.08.16. 07:58:33

@masada: Tényleg léteznek ott atomreaktorok? Holott az ember azt gondolná, hogy csak tarka bocik és szélkerekek legelésznek békésen a füves lankákon..

what.the.fuck 2020.08.16. 08:43:47

én TNT futár ként 2 év alatt bejártam egész Dél bajorország ot. A kisebb német városok falvak még mindig az eredeti német szellemet őrzik. gyönyörű rendezett utcák..kedves emberek. a gazdasági erejük hogy még a kis falvakban is láttam külön ipari területeket. Ezerszer jobb politikai kultúra... választás idején láttam sok független jelölt plakátját..akik valóban tenni akartak az országért, nem egy politikai párt alatt lopni. családos emberként nem tudok jobb helyet elképzelni ahol felnőnek a gyerekeim mint egy bajor kisváros.

Cinkes 2020.08.16. 10:17:01

Németország déli felén nem ettem még rosszat, északabbra már más tészta...

jtrencsenyi 2020.08.16. 14:35:47

Csak ne a Klingon lenne a hivatalos nyelv! :D

jtrencsenyi 2020.08.16. 14:35:50

Jaj, csak ne a Klingon lenne ott a hivatalos nyelv, mert lábrázást kapok tőle. :D

nincs1agy 2020.08.16. 14:36:00

@what.the.fuck: Németországban választhatsz a lila és a rózsaszín között.Ha ettől eltérő az ízlésed, akkor egy "rohadt náci vagy", és teljesen jogosan ver pofán egy antifa..

ekat 2020.08.16. 14:36:17

@fofilozofus:
Mire gondolsz, mint nagyon jó német konyha? Csülök? Káposzta? Berlini almás máj? Hamburgi Labskaus? Königsberger Klopse? Aalsuppe? Schwäbische Maultaschen? Egyik se egy kulináris élmény - nagyrészt jó nehéz paraszti konyha, és annyi.
Én gyerekkoromban 4 évet éltem kint, akkor a pizzába szerettem bele, aztán felnőttként 6 évig ott dolgoztam, akkor meg az argentin steak-be, a fish and chips-be, a medvehagymába, a rebarbarába, a bearn-i szószba, a(z) igazi kínai kajába, és a koktélokba. :D

lezlidzsi84 2020.08.16. 14:36:28

@inebhedj - szerintem: Általában elég megbízhatatlan a német vasút az elővárosi közlekedésen kívül. Az a baj, hogy a rendszer szoros csatlakozásokra épül, amiket nem tudnak tartani, a jegyrendszer meg általában vonathoz kötött, nagyon rugalmatlan és bürokratikus, ami joggal bassza fel az utazóközönséget. Ráadásul a német vasutasok kicsit furán kommunikálnak, úgy tesznek, mintha egy jól működő rendszerről lenne szó apró hibákkal, ami tovább hergeli az embert. Távolsági utazásnál 5-6 alkalomból egyszer szinte biztos valami ordas nagy szívás, ami azért a MÁV-nál tényleg nem gyakori ennyire.

orient 2020.08.16. 18:01:27

Rendezettek, tiszták , megbíhatóak, egészségügyi rendszer világszínvonalú....sorolhatnám sokáig az előnyöket egy nincs benne: Németországnáluncsibb hely a világon nincs. Én halálra untam magam ott bárhol is éltem. Nem az ország hibája, szimplán az embereke mentalitása borzalmasan unalmas. 99%-ot semmi sem érdekli, alig lehet róluk valamiről beszélni az átlag dolgokon kívül, társasági, családi élet nulla..majd jól megkapom, hogy "nem így van", pedig igen. Aki akar 3 gyereket nevelni jó körülmények között annak ennél nincs jobb hely talán, aki élni is szeretne melette kicsit annak nem való. Bárhol jobb még skandinávoknál is, Finnországban is, de ha érdekes embereket és társadalmat is akar valaki akkor Franciaország (vagy akár Hollandia is). Műveltek, értelmesek, nyitottak, érdeklődnek az élet iránt, tudnak miről beszélni, egyszóval érdekes emberek általában az átlag nem mint a német dögunalmas fotelben ülő tévénézők.

Makacs Folt 2020.08.16. 19:09:54

Hát, nálam a szimfonikus zenekarok meg operaházak inkább az ízlésficam jele, amúgy is karót nyelt brigád a német. Egy időben sokat jártam ki egy Bonn melletti kisvárosba, mindig ledöbbentem, nyáron ugye ott este tíz után sötétedik, bazmeg ezek ott nyolckor, még a nap sem ment le, testületileg lehúzzák a rolót hermetikusan és bezárkóznak. Hetvégén néha fél kilenckor. Soha nem megy a fejembe, hogy miért, nem hiszem, hogy nyolckor le kell feküdni aludni, ez nem normális. Az ország tényleg szép.

2020.08.16. 22:46:36

@Makacs Folt: izlesficamot arra szoktak mondani, aki koncepcio nelkul csinal valamit (pl oltozik fel, dekoralja a lakasat)
Nem mondanam, hogy az opera vagy a szimfonikus zenekar ez a kategoria lenne, meg akkor sem, ha amugy en sem biztos, hogy egy operat vegig tudnek ulni, max illembol.
Ezekben igenis nagyon sok belefektetett munka van, mind a muveleseben, mind abban, hogy valaki elvezni tudja (valoszinu en ezert nem tudom elvezni). Emiatt ha egy orszag ezen a teren az atlag felett van, az szerintem egy pozitivum.

orient 2020.08.16. 23:03:11

@Rayovac: Operat akkor elvezi az ember ha ismeri (mint minden zenet). Vegyel 1-2 CD-t vagy hallgassd meg spotify-on ugyan azt az operat sokszor (Mozart, Puccini, Rossini-t konnyu megszokni). Ha mar ismered a dallamokat akkor elvezni is fogod. Semmilyen zene sem jo amit az ember elosszor vagy masodszor hall, magyarul opera sem lesz jo ha elosszor hallod az eloadast.

orient 2020.08.16. 23:03:20

@Makacs Folt: Egyetertek az uncsi emberekkel pont ezt irtam en is. Osztrakok detto. Midndenki otthon ul es TV-zik, vagy Netflixet bamul. Nulla eletkedv van bennuk sajnos ami nekem dog unalmassa teszi mindket orszagot. Meg Svajciak is jobbak ennel, hollandokrol, franciakrol nem is beszelve.

Herr Géza 2020.08.17. 00:06:03

@Buchhalter: Csak halkan kérdezem, hogy a “Herr Retek”-kel mégis kire gondoltál?

Platonica 2020.08.17. 09:27:16

@orient: Ezt en igy me'g soha nem hallottam, marmint hogy ra kell edzeni, hogy tetsszen egy zenemu. Az en alt. elmenyem, hogy ha tetszik, akkor elsore is elvarazsol, es ha nem, akkor hallgathatom akarhanyszor. Csaladban es barati korben jo par klasszikus zenesz van, emiatt is gyakran elofordulunk ilyen esemenyeken, de ez csak az egyik ok, tenyleg szeretjuk a komolyzenet (is). Egyik csaladtag pont No-ban jatszott hosszu evekig, volt szerencsenk ott par klassz operahoz, ill. korusmuhoz, tenyleg nagyon szeleskorben elterjedt, sokkal jobban resze az atlagember eletenek, mint az angolszasz orszagokban, amit irigylek.
(Izlesficam cimke ebben a kontextusban kb kepzavar, es leginkabb a hasznalojat minositi, hehe,)

Arthamyr 2020.08.17. 09:34:48

@Platonica: Számomra ismerős ez a dolog, viszonylag gyakran előfordul, hogy valami többszöri meghallgatás után (még) jobban tetszik. Ritkán az is előfordult, hogy valami elsőre olyan "semmilyen" volt, aztán megtetszett.
Mondjuk azt nem osztom, amit @orient: írt, hogy minden zenét akkor élvez az ember, amikor ismeri, mert van olyan is, ami első meghallgatás után is tetszik.

orient 2020.08.17. 09:44:09

@Rayovac: csak az en velemenyem szemelyes tapasztalatokbol. Abbol indultam ki, hogy en fiatalon kezdtem operat hallgatni itthon es alig vartam hallhassam eloben is kedvenc operaimat. Mikor meghazasodtam, felesegemnek csak szimpla rikacsolasnak tunt. Mivel hallgattam itthon hozzaszokott aztan lassan mar jobban szereti mint en, es jobban akar menni operaba mint en.
Opera eloadas elvarazsol valoban, de az sokszor a diszlet meg az eloadas maga. Opera nem egy konnyu mufaj, elsore megemeszteni amit sosem hallott valaki nem biztos annyira egyszeru.

2020.08.17. 17:37:02

@orient: Egyszer olvastam egy cikket, ami a zene felepiteset elemzi matematikai eszkozokkel. A lenyeg, hogy a zenek ugy mukodnek (a cikk szerint), hogy az elejen felvezetnek egy szabalyrendszert, es utana arra epitkeznek.

Az embernek ezekre a szabalyrendszerre kell "raerezni". Ha ez nem megy, akkor nem kepes a zenet kesobb kovetni, az egesz nem all ossze.

Na most egy tum-tum-tum zene szabalyrendszerere egy pillanat alatt ra lehet erezni, emiatt az konnyen elvezheto, azzal a mellekhatassal, hogy akinek az agya tobbet is elbirna, az eleg hamar fraszt kap tole (mint ahogy minden ismetlodo dologtol egy ido utan)

A kicsit igenyesebb zenek meg mennek egy atlagos embernek kulon kepzettseg nelkul

A komolyzenek viszont sokszor bonyolultak, emiatt az edzetlen agy "nem erti" a szabalyait, emiatt nehezebb elvezni. Ezen segithet az altalad emlitett modszer, es ezert irtam azt, hogy azon azert dolgozni kell, hogy a komolyzenet elvezze valaki.

Aztan persze biztos van egyeb masik 100 faktor ki miert szereti a komolyzenet, de a fentiek alapjan az egyik indok, hogy miert nem, az az, hogy valakinek nem eleg fejlett az agya hozza :)

akarhogyis, en megvagyok komolyzene nelkul, szoval nem fogom magam kinozni, hogy majd egyszer hatha elvezni fogom. valamiert a komolyzene nekem hazavagja a hangulatom.

Platonica 2020.08.17. 19:05:45

@Rayovac: Biztos szamit az is, mennyire szokod meg, amikor me'g plasztikusabb az agyad:-) Ezert jo pl. gyerekkortol korusban enekelni, hangszeren jatszani (meg sok egyeb masert is persze). Termeszetesse valik, es hozzaad az eletminoseghez. Meg mashoz is.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása