oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2020. augusztus 05. 06:30,  A határátkelés mentális kihívásai 4 komment

2020. augusztus 05. 06:30 Határátkelő

A határátkelés mentális kihívásai

„Persze, neked könnyű” – elég sok határátkelő kapta már meg ezt a mondatot, pedig azok, akik nem kerültek még abba a helyzetbe, hogy másik országba költözzenek, nem is nagyon tudják felmérni, milyen sokrétű kihívást és milyen nyomást jelent a döntés.

hataratkeles_2.jpg

A nyomás egy része persze anyagi, másrészt viszont mentális, és ugyan talán utóbbiról esik általában kevesebb szó, sokak számára jelent nagy problémát a kezelése.

Olyannyira, hogy például egy tavalyi amerikai felmérés szerint a határátkelők (legyenek gazdasági okokból kivándorlók vagy expatok) mentális egészsége kétszer akkora veszélynek van kitéve, mint azoké, akik a hazájukban maradnak.

Az adatok szerint (és hiába amerikai a felmérés, ez aligha országfüggő) a határátkelőkre elsősorban a szorongás és a depresszió kialakulása jelenti a legnagyobb veszélyt. Amit ráadásul sokszor elfed a „de jó neked, miért panaszkodsz”…

Mert hát a közösségi oldalakon jellemzően a határátkelés pozitív pillanatai jelennek meg, elég ritkán látjuk az árnyoldalakat. Márpedig ezekből is akad bőven, csak hát az ilyesmivel nem dicsekszik az ember.

A kép azonban bonyolultabb annál, mint amilyennek első pillanatban látszik, mert a felmérések szerint nem mindegy, hogy gazdasági okokból, egy reménytelen helyzetből kilábalni igyekvő határátkelőkről, vagy klasszikus expatokról van szó.

Érdekes (de érthető) módon az első csoport sokkal kevésbé szenvedi meg az országváltást, hiszen az ide tartozók legnagyobb élménye az az előrelépés, ami az otthonihoz képest külföldön várja őket.

„Mit panaszkodsz?”

Azokra viszont, akik számára nem sürgető kényszer a kivándorlás, hanem egyszerűen a jobb élet reményében vágnak neki, sokkal nagyobb kihívások várnak, sokan érzik elszigeteltnek, magányosnak magukat.

A helyi nyelv nem ismerete, vagy egyszerűen csak a kialakult kapcsolatrendszer hiánya eléggé megnehezítheti a hétköznapokat, nem csoda, hogy sokan esnek a nosztalgia csapdájába.

Az expatok esetében talán még rosszabb helyzetben vannak a társak, hiszen ők sok esetben a saját karrierjüket adják fel azért, hogy támogassák a partnerük. Márpedig a pályafutás (akár csak ideiglenes) feladása vagy szüneteltetése identitás- és önbizalomvesztéshez, önértékelési zavarokhoz vezethet.

Mindezt nehezíti, hogy sokan érzik úgy, ezekről a problémákról nem beszélhetnek az otthon maradottaknak. Gyakori tapasztalat, hogy egy nehezebb napon valamelyik közösségi oldalra posztolva valami nem túl vidámat az ember könnyen megkapja: „Most mit panaszkodsz? Teljesült az álmod” vagy azt, hogy „Te döntöttél úgy, hogy elhagyod a családod és a barátaid”.

Mit mond a tanácsadó?

A külföldre költözők – nem meglepő módon – párkapcsolati, gyereknevelési problémákkal és szorongással keresik fel leginkább a tanácsadókat – írta Vivian Chiona pszichológus.

Az Expat Nest tanácsadó szolgálat igazgatója szerint még a jól működő párkapcsolatokat is megviselheti egy ilyen környezetváltozás, még nehezebb a helyzet, ha valaki otthon kell, hogy hagyja a családját, így távkapcsolatban kell működniük vagy valaki egyedül vág neki és párt szeretne találni.

Ha ez utóbbi igyekezet sikerrel jár, akkor jön a következő lépés, a kultúrák összecsiszolása. Ebben az esetben fontos észben tartani azonban, és arra fókuszálni, hogy nem kultúrák, hanem emberek találkoznak, akiknek azonos emberi igényeik vannak, például a bizalomra, a szeretetre, amire a kapcsolat építhető.

A szorongás oka lehet maga a költözés, de az is, hogy az eddigiektől eltérő munkakörnyezetbe, munkakultúrába kell beilleszkedni, amelynek a szabályaival nem vagyunk tisztában.

A jó hír, hogy vannak eszközök, amivel ez a stressz menedzselhető. Itt fontos tisztázni, hogy mi a szorongás igazi oka, mert ha csak túl általánosan közelítjük meg a kérdést, akkor a válasz sem lesz igazán specifikus.

A gyerekek problémái

A szülőknek is komoly kihívás egy ilyen helyzet. Az egyik alapvető hiány a megszokott, otthonos mikro- és makrokörnyezet kényelme, a támogató családi háttér. Külföldre szakadva mindez hirtelen eltűnik.

Szülőként nyitottnak és megértőnek kell lenni a gyerekek problémáival szemben, amivel az új környezetben szembesülnek, ugyanakkor nem biztos, hogy az a megoldás, hogy a szülő mindent megold helyettük, és mint nagyon sok más esetben itt is a kommunikáció a kulcs.

Persze különböző korú gyerekek más és más problémával kerülnek szembe, amire a megoldást is meg kell találni idővel, de az együttérzés és a megértés a legfontosabb, a megoldás pedig majd kiforrja magát.

A szülőnek pedig nem szabad elfelejtenie, hogy ő ismeri legjobban a saját gyerekét, így ha úgy érzi valami nincs rendben, ne szégyelljen segítséget kérni, akár szakemberektől, akár más szülőktől.

Hogyan kezeljük a szorongást?

Sok esetben segíthet a szakember, de néha elég az is, ha valaki felismeri, hogy az életmódján kell változtatnia. Nem kávéval, alkohollal kezelni a szorongást.

A szakember szerint a mentális problémák 50%-a az életmódon múlik, 25%-ban a korlátokon, amiket lefektetünk magunknak az egészségtelen választásokkal szemben, 25%-ban pedig azon, hogy hogyan reagálunk az eseményekre. Mindezek az „összetevők” tanulhatók, lehet őket gyakorolni.

A legtöbb, amit adhatunk egy ilyen helyzetben a másiknak az az idő és a figyelem. Hiszen éppen a kapcsolatokból van kevés hirtelen akkor, amikor valaki határátkelővé válik.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: határátkelés

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr9916103802

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vrancisco 2020.08.05. 12:09:30

Mi kicsit afféle hibrid-eset lehetünk, kicsit ez is, kicsit az is. Az eljövetelünk előtti éjszaka pl. életem egyik legjelentősebb mélypontja volt lelkileg, talán az első hetek is (noha volt már pár előtte is, sokat elárul, hogy a családban már csak édesanyám és a testvéreim vannak), pedig van határátkelős tapasztalat a családban; nővérem 5 évet élt Londonban anno.
Azonban a kezdeti lelki nehézségek átcsaptak itt is a mindennapi rutin megélésébe. Dolgozunk, programokat szervezünk, edzeni járunk, éljük az életünk, és egész jól megoldjuk a családi és baráti kontaktust is, de vannak már itt is "barátok". Sokat segít azonban az is, hogy nagynénémék Németországban élnek 30+ éve, és ott is nagy a család, van kihez fordulni, van kivel találkozni. Párommal (remélem október elejétől feleségem) is mindig minden klappolt, szóval ez is erős + a néhai nehézségek közepette.
Az sem mindegy, hogy nem minimálbérre jöttünk ki, és, noha otthon sem éheztünk, de arra pl. nem volt kilátásunk, hogy egyszer valaha is kiszabadulhatunk az "alberéletből albérletbe" mókuskerékből. Nyilván itt is albérletben vagyunk, csak nem mindegy, hogy mellette félreteszünk havi 1-200 ezret jó esetben, vagy a kettőnk, komplett magyarországi fizetésénél is többet.
Az eredeti terv amúgy az (volt), hogy itt összegyűjtünk valami kezdőt, és egyszer hazamegyünk, ha lesz mire, és lesz értelme, mert sajnos arra rájöttünk, hogy, ha az élet itt sem állt meg, de mindeketten családcentrikusak vagyunk, és nem akarjuk nagyszülőktől, nagybácsiktól, nagynéniktől távol nevelni a majdani gyerekünket/gyerekeinket... A többi meg majd adódik, bár meggyőződésem, hogy várhat az ember arra, hogy az élet majd hozza magával a jövőt, bizony a mi kezünk/lelkünk van benne, igenis formálja, befolyásolja materiális szinten is, hogy mit hoz végső soron.

2020.08.05. 21:52:36

csak a rekord kedveert, szerintem ez egy nagyon jo poszt

232323 2020.08.06. 12:47:08

klassz posztocska, ja.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása