oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2020. július 22. 06:30,  „Webkamerán néztem édesapám temetését” 31 komment

2020. július 22. 06:30 Határátkelő

„Webkamerán néztem édesapám temetését”

Az elmúlt hónapokban a határátkelők sokan sokszor elmesélték, milyen nehezen élték meg, hogy a járvány miatt bevezetett korlátozások nyomán nem tudtak hazautazni, nem láthatták családtagjaikat. A tragikus történetek sorában illeszkedik Noráé is.

temetes_foto_pixabay_com_carolynabooth.jpgA fotó illusztráció

A Franciaországban élő ír nő 22 éve érkezett meg Grenoble-ba, ami elsősorban a nemzetközi karakterével, erős tudományos gyökereivel vonzotta – nem beszélve persze a nagyszerű ételekről és a borról, no és arról, hogy milyen jókat lehet kirándulni a hegyekben.

A távollét ellenére Nora próbált szoros kapcsolatban maradni szülőhazájával, évente két-három alkalommal is hazalátogatott. Idén ezt először áprilisra tervezte, akkor volt ugyanis három éve, hogy édesanyja elhunyt.

Aztán mindezt keresztülhúzta a vírus, ráadásul Alzheimer-kórral és szívproblémákkal küszködő édesapja elesett otthon, ezért pár hetet kórházban kellett töltenie. Miután kiengedték, a felépülés részeként egy idősek otthonába került.

Ott a járvány miatt nem fogadhatott látogatókat, csupán Nora egyik testvére tudott találkozni vele röviden a kórházban, mielőtt az otthonba szállították volna. Az édesapjuk akkor jó formában volt és úgy tűnt, nem lesz nagyobb baj.

„Így aztán sokként ért, amikor az egyik testvéremtől érkezett a hívás, hogy Apa szívrohamban elhunyt, alig 9 nappal azután, hogy az otthonba került. Vigaszt csak az jelentett, hogy békésen, kellemes környezetben hunyt el, nagyon kedves és professzionális ápolók vették körül.

Bár meglátogatni nem tudtuk élete utolsó napjaiban, két nővérem és két fivérem legalább láthatták őt a szobájában a halálát követő este. Nekem és Berlinben élő testvéremnek ez nem adatott meg” – írta Nora.

Az első sokkon a családtagok és közeli barátok telefonjai segítették át. A fursztrációt csak fokozta, hogy a lezárás miatt kizárt dolog volt, hogy hazautazhasson Grenoble-ból.

„Noha végig tiszteletben tartottam a szabályokat (így azt is, hogy maximum egy órát lehet testedzéssel tölteni a lakóhely 1 km sugarú körzetében), másnap reggel megszegtem azokat és felmásztam a Bastille-hoz. Az erődítmény 300 méterrel fekszik a város felett. Felmászni erre a szinte teljesen elhagyatott helyre, hallgatni a madarakat és bámulni a várost – mindez rengeteget segített a gyász feldolgozásában” – mesélte Nora.

Eközben a család Írországban megtette az ilyenkor szokásos intézkedéseket. A távollévő barátok és családtagok pedig Michael Byrne lelkész segítségével Facebook Liveon követhették a misét és az egész eseményt.

„Hála ennek, a testvérem, én, az Ausztráliában vagy sokkal közelebb élő, de a temetésen részt venni a lezárások miatt nem tudó családtagok és barátok legalább virtuálisan ott lehettünk. Az utolsó pillanatig együtt voltunk a Berlinben élő testvérem által létrehozott Zoom-link és az egészet a telefonján közvetítő unokahúg segítségével” – emlékezett vissza.

„A Covid-19 sok más családhoz hasonlóan megfosztott minket a hagyományos ír temetéstől. Mivel nem voltunk jelen, sem a testvérem, sem én nem tudtunk rendesen búcsút venni édesapánktól. Talán egy héttel később egy reggel felébredve azon töprengtem, vajon tényleg megtörtént-e az egész” – tette hozzá Nora.

Aki most már csak arra vár, hogy végre hazautazhasson és kilátogathasson szülei sírjához, elmehessen a templomba, ahol búcsút vettek édesapjától és megemlékezhessen rá a családtagjaival és barátaival.

Kövesd a Határátkelőt az Instagrammon is!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

"Mi reggel 7-kor érkeztünk a városba és azonnal fogtunk egy mototaxit. Mondtuk a sofőrnek, hogy szállást szeretnénk, a főtérhez közel és lehetőleg valami megfizethető hostalban. Azt gondoltuk, itt is majd olyan kellemes tarifákkal találkozunk, mint Tarapotóban, de tévedtünk. 7000 Ft alatt a főtér környékén esély sem volt két ágyas privát fürdős szobát találni. Le kellett nyelnünk a békát és kifizetni a Cuzcónak vagy Limának is megfelelő tarifát. Miután elhelyezkedtünk a szobánkban (ami ablaktalan volt és hőgutát kaptunk bent, de reméltük, hogy estére csak hűl valamennyit odabenn a hőmérséklet), elindultunk városfelfedező körutunkra." �&�: Ági #pucallpa #peru #délamerika #southamerica

Határátkelő (@hataratkelo) által megosztott bejegyzés,

(Fotó: pixabay.com/carolynabooth)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Franciaország Írország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr6116040414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sZulamith 2020.07.22. 08:10:16

Ennyi gyerek, és nemtudta otthonában ápolni, vagy ápoltatni az apát. Pedig ez az apa mennyit ápolta annak idején a gyerekeit. Számomra ez a szomoru.

sörm 2020.07.22. 08:48:13

@sZulamith: Most korona alatt nem lehetett volna, az volt a lényeg h az időseket izolálni saját biztonságuk érdekében.

desvv 2020.07.22. 08:54:23

Tehát a fontossági sorrend (legfontosabb elöl): karrier, tudományos élet, borok, hegyek, apu. Nájsz!

desvv 2020.07.22. 09:24:58

@sörm:

"Most korona alatt nem lehetett volna, az volt a lényeg h az időseket izolálni saját biztonságuk érdekében. "

Ha együtt élt volna a gyerek(ek) és az apa . . .

puhacica 2020.07.22. 10:27:39

@sZulamith: minket nem hazi apolonak szult/nevelt anyank, hanem onallo, a sajat eletukert felelos enbereknek.

Platonica 2020.07.22. 10:30:46

Sokan itelkeznek az ilyen temaban altalaban, de nem tudom, ok vajon egyuttelnek-e a szulokkel. Az en anyukam sem annyira fiatal v egeszseges, de sokadik keresunket is elutasitotta, hogy hozzank koltozzon, pedig szuper jo a kapcsolatunk. De o egyreszt 'onallo', masreszt az a mottoja, hogy egyik gyereket sem szeretne kitenni annak, amit o vegigcsinalt a szuleivel, sot apukam szuleivel, majd ha erre lesz szukseg, megteszi a lepeseket...

nyuszigonosz 2020.07.22. 11:01:08

@sZulamith: Honnan tudod, mennyit ápolta ez az apa annak idején a gyerekeit? Nem tudod, csak találgatsz.
Ugyanúgy csak a rossz lelkiismeretet szeretnéd kelteni, mint @desvv: is teszi.

Kivácsi vagyok, melyikötök tudná egyedü ápolni az adott esetben demens és további betegségekkel küzdö / vagy már nem is küzdö apját/anyját.
Nem olyan egyszerü valakit ápolni, még saját családtagot sem az, söt.

eqlessootista 2020.07.22. 12:17:23

A távolság és tehetelenség a nehéz.
(Édesanyám hirtelen távozott el, a temetésére hazérni sem lett volna esélyem a másik foldrészről és akkor még nem volt digitális jelenlét. -- kemény volt! --
Aligha lehetne kívánni bárkinek is, hogy élje át.)

Girhes 2020.07.22. 12:51:23

@desvv: @sZulamith: Hány idős családtagotokat ápoltátok eddig? Van közvetlen tapasztalat, vagy csak fotelhuszárkodtok?
Én feladtam az országot, ahol éltem, a munkámat, az együttlétet a férjemmel, hogy hazajöjjek ápolni az apámat.
Nekem lehetne elmarasztaló véleményem a történetről, de nincs, mert van közvetlen tapasztalatom, tudom, mit jelent.

Golf2 2020.07.22. 12:54:41

@puhacica: minket nem hazi apolonak szult/nevelt anyank... ezt a hülye dumát,az a minimum hogy segít az ember a szülein,nélkülük a világon se lennél....hány ilyen van sajnos.

Golf2 2020.07.22. 12:57:42

Off.Leváltották ma az index főszerkesztőt ahogy megkapták tegnap az EU-s pénzt,a mocsok előre kitervelte...Indexnek annyi.

puhacica 2020.07.22. 12:59:58

@Golf2: nem te nyigtal itt korabban, hogy milyen nehez normalis apolot talalni?

sZulamith 2020.07.22. 13:11:39

Nem akarásnak nyögés a vége, mondja a közmondás.

A posztból az derül ki, hogy több gyereket nevelt az apa. Viszont nem irja, hogy rossza apa volt, ivott, verte a családját stb.
Bármi legyen is az idős betegre, korántsem kell annyi időt forditani rá, mint ő fordiott annak idején a gyerekére.

Nagyon más a szerettei között lenni, - szereti gyermekeit, nem akar gondot okozni, megy az otthonba - mint a rideg otthon falai között, a fáradt személyzetre várva.

Otthon ápolásra is ad az állam, lehet vele élni, lényeg, nem a temetőbe kell sirni, rini.

Platonica 2020.07.22. 14:00:23

@sZulamith: 'Nagyon más a szerettei között lenni, - szereti gyermekeit, nem akar gondot okozni, megy az otthonba - mint a rideg otthon falai között, a fáradt személyzetre várva.'

Azert azt tudod, hogy ez jocskan ures frazis, demagogia...
Lattam gyerekkent anyut, aki az allasa/mellekallasa mellett latta el az idosodo csaladtagokat, mindig rohanva, hullafaradtan, nemcsak onmagatol ve've el az idot es energiat (az egeszsege rovasara is), hanem tolunk, a gyerekeitol is (ezek az o szavai) Egy erre berendezkedett otthonban a szemelyzet korantsem faradt, vagy nem annyira, mint aki az ikszedik bort nyuzza epp le magarol, nem mellekesen szakszeru segitseg is keznel van, nem ugy mint otthon.
Manapsag, amikor szinte mindenki hazon kivul dolgozik, sajnos ritkan valosithato meg az az idealis allapot, hogy valaki mindig keznel van, segit, apol, ellat. Enelkul viszont egy arra raszorulo idos ember rosszabb helyzetben van csaladnal, mint otthonban vagy fizetett apoloval.
"..lehet vele élni, lényeg, nem a temetőbe kell sirni, rini..."
Ja szerinted a temetoben az, aki egyutt elt az elhunyttal nem sir-ri, hanem vallon veregetve magat vigyorog? Mondom en, hogy demagogia...

AlexAston 2020.07.22. 14:30:48

Aki elhagyja a hazáját, készüljön fel ilyenekre is. Ez van.
Könnyű külső tényezőkre fogni.
Pedig csak ő tehet róla.

desvv 2020.07.22. 14:30:48

@Platonica: @Girhes: @puhacica:

Nem az ápoláson van a hangsúly, hanem az együttléten. Én sem tudnám tisztába tenni a szüleimet, nyilván hívnék gondozót, de együtt lennék velük.

Kibaszott egy világ ez, hogy ennyire leszarjuk a saját családtagjainkat is, mert karrier, pénz, . . . Phhjjjj

desvv 2020.07.22. 14:30:48

@Girhes:

"Én feladtam az országot, ahol éltem, a munkámat, az együttlétet a férjemmel, hogy hazajöjjek ápolni az apámat."

Full respect!

Platonica 2020.07.22. 15:16:38

@desvv: Terjunk vissza ra, ha nem felteteles mod lesz a reszedrol, es az aktualis szulod is azt szeretne, amit te.

Mas tema ugyan, de ez az idezet ugrik be, hogy " Regebben elveim voltak, most meg gyerekeim.":-D

Golf2 2020.07.22. 16:08:01

@szélsőséges középenálló: Nem,de aki tudna az segítsen,alapból "mert nem azért szülték" nem lehet elzárkózni.

Shanarey 2020.07.22. 17:48:09

@Golf2:

Nos akkor ugorj neki és gondolkodj. Adott egy személy aki egyedül él, és öreg, s gondoskodásra szorul. van neki gyereke, aki oda költözhetne, de nem dolgozhatna, vagyis idős személy nyugdíjából, és ha van a félretett pénzéből ápolhatja, ebből kell fizetni a rezsit, és fenntartani mindkettőjüket. Magyarországon, ezért nem fizet sokat az állam. Na meg átlag ember, nem azért csinál gyereket, hogy legyen aki ápolja őt öreg korában. Én sem úgy terveztem az életet, hogy majd a gyerekem ápoljon ha odáig jutok. Ha boldogulok egyedül akkor oké, ha nem akkor, megboldogulok.

Csodabogár 2020.07.22. 17:52:09

@eqlessootista: Már sokan átéltük, túl is éltük. Mikor elmentem tisztában voltam azzal, hogy ez bekövetkezik majd egyszer.
Nem ápoltam volna itthon sem, legfeljebb megszerveztem volna az ápolást. Nem mindenki alkalmas erre a munkára.
A kapcsolatunkat ápoltam viszont. Internet nélkül csak időnkénti méregdrága telefon segítségével. Na meg hetente megírt hosszú levelekkel. Ezek a levelek nekik gyógyszerként hatottak. Ki csinálja ezt ma még?

desvv 2020.07.22. 18:31:36

@Platonica:

Akkor mégegyszer: nem ápolásról beszéltem, hanem az együtt töltött időről.

Biztos bennem van a hiba, de én szeretném az utolsó időket a haldokló szeretteimmel tölteni. Aztán hogy ők mit mondanak (menjél csak kisfiam, ne foglalkozz velem), az más kérdés, de az biztos, hogy a szívük legmélyén ők is szeretnék, hogy ott legyek velük, így ott is leszek/voltam.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2020.07.23. 01:28:38

Az instagaramos poszt-tolónak:
" 7000 Ft alatt a főtér környékén esély sem volt két ágyas privát fürdős szobát találni."
Hát bakker, vigasztaljon az a tudat, hogy Európában nem találtál volna 27-37, de lehet, 57 ezer forint alatt se ilyen szobát...
:-)))
7000 forintért kábé a kemping jöhet szóba.
:D

morgo1229 2020.07.23. 07:26:10

Nem ertem az egeszet. Arra var hogy hazamehessen. Dehat ha ir allampolgar akkor barmikor hazamehet. Ha covid ha nem. Amugy tenyleg megint fabol vaskarika. Aki kulfoldre megy az tudja hogy ez benne van a pakliban.

Platonica 2020.07.23. 11:52:22

@desvv: Jol tetted. Bar tegnap me'g ugy tunt, pusztan hipotetikus allaspontrol nyilatkozol, most meg mult ido, oh well...
En spec nem merlegeltem, melyik szakaszban is van a beteg szulom, mentem (akar 6x egy evben), hogy tamogassam a komoly betegseg idejen, azota is jol van, koszoni. Nekem kicsit mesterseges az altalad emlitett kategoria az utolso fazisrol, kvazi semmi koze ahhoz, ahogy a valosagban zajlanak a dolgok... de ez valoszinuleg az en hianyossagom.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása