oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2020. július 11. 06:30,  Nyolc meglepően olcsó dolog Dániában 77 komment

2020. július 11. 06:30 Határátkelő

Nyolc meglepően olcsó dolog Dániában

Dánia drága. Ezen a kijelentésen olyan nagyon nincs mit vitatkozni, igaz, az már más kérdés, hogy az ott megkeresett pénzt elköltve is ugyanerre a következtetésre jutunk-e, de ha pusztán az árakat nézzük, akkor nem nagyon marad kérdőjel. Ugyanakkor az országban élő külföldiek szerint bizony akadnak meglepően olcsó dolgok is. Lássunk ezek közül párat!

Neked mik azok a dolgok, amelyek ára külföldön élve (pozitív vagy negatív irányban) meglepett? Írd meg a hataratkelo@hotmail.com címre!

dania_zaszlo_2.jpg

1. A nagyvárosokon kívül fekvő házak

„A vidéki házak olcsók. Ahol én élek, ott már 15 ezer euróért (5,2 millió forintért, de nem fogom mindig átszámolni, csak ez meglepően olcsó magyar mércével is – HÁ) lehet egy szép házat venni. Ugyanez Németországban 500 ezer eurónál kezdődne” – vélekedett a Lolland-Falsterben lakó Nina. (Lolland-Falster voltaképpen két kis sziget.)

„Azért a pénzért, amit az Egyesült Királyságban élő szüleim fizettek a házukért a semmi közepén 4 órára a legközelebbi nagyvárostól, én simán vehetek egy kis házat 10 km-re a városközponttól” – emelte ki Patricia.

2. Mobiltarifák és internet

„Nekem egy Lebara előfizetésem van, 99 koronáért (4700 forintért) 100 GB mobilnet jár. Ugyanezért Németországban nagyjából ennek a századrészét kapnám” – mondta Nina.

„Az internet az egyik leggyorsabb itt a világon és nem is drága, más országokkal összehasonlítva” – szólt Mohammed véleménye.

3. Sör és cigaretta

A boltban kapható sör Dániában sokkal, sokkal olcsóbb, mint Svédországban, Norvégiában vagy Finnországban, bár kicsit talán drágább, mint mondjuk Németországban.

A cigaretta doboza tavaly 5,39 eurónyi koronába (1900 forintba) került, ami sokkal kevesebb, mint Svédországban, Finnországban, Franciaországban, Hollandiában, az Egyesült Királyságban vagy Írországban és nagyjából ugyanannyi, mint Németországban és drágább, mint a többi európai országban.

4. Magán- és nemzetközi iskolák

A dán állami oktatás ingyenes, ami kissé lenyomja a nemzetközi érettségit (International Baccalaureate) kínáló sulik árait is. Az ezeket listázó adatbázis szerint Koppenhága Cape Town után a második legolcsóbb ezen a téren.

5. Tej

A tej és a többi tejtermék jellemzően vagy olcsóbb, vagy nagyjából ugyanannyiba kerül, mint más országokban, ahol a többi élelmiszer jellemzően drágább.

6. Bio- és egészséges élelmiszerek

Sok Dániában élő határátkelő szerint a bio- és más egészséges élelmiszerek relatíve olcsók, például a hazájuk áraihoz képest. Van olyan dél-európai, aki rendszeresen visz haza magával bizonyos termékeket, mert azok olcsóbbak, mint otthon.

7. Az önkormányzat szervezte gyerekprogramok

A dán önkormányzatok rengeteg gyerekprogramot szerveznek az év folyamán, különösen nyáron. Ezek általában ingyenesek, vagy ha nem, akkor kifejezetten baráti az áruk.

8. Uszodák és fitnesztermek

„Számomra az egyik legnagyobb meglepetést a fitnesztermek árai okozták. Az észtországiak kétszer-háromszor drágábbak” – mesélte például Laura.

Mások hasonlóképpen vélekedtek az uszodai belépők árairól, de nem drágák a vitorlás- és egyéb sportklubok sem.

Az „olcsóságot” érdemes azért helyiértéken kezelni, tehát ha valaki Magyarországról látogatóba érkezik, vagy éppen úgy költözik ki, hogy az itthon megkeresett pénzét költi egy-két hónapig, akkor aligha az olcsóság lesz az első dolog, ami eszébe jut. Ugyanakkor a fentiek szerint az sem igaz, hogy minden ár a csillagos eget verdesné.

Kövesd a Határátkelőt az Instagrammon is!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

�Gibraltár �: Ivette #gibraltar #uk

Határátkelő (@hataratkelo) által megosztott bejegyzés,

(Fotó: pexels.com/magda-ehlers)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Dánia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr5615993396

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kék madár 2020.07.11. 06:54:26

"sokkal olcsóbb, mint Svédországban, Norvégiában vagy Finnországban, bár kicsit talán drágább, mint mondjuk Németországban"
hat ha a terkepre nezunk, tatva marad a szank

SzZoole 2020.07.11. 08:25:10

“ Azért a pénzért, amit az Egyesült Királyságban élő szüleim fizettek a házukért a semmi közepén 4 órára a legközelebbi nagyvárostól, én simán vehetek egy kis házat 10 km-re a városközponttól” – emelte ki Patricia.”

Ez azért egy kicsit túlzás, szerintem :-)

Hari Seldon 2 2020.07.11. 11:08:32

@SzZoole:
Kérdés, hogy mit gondol a semmi közepéről, és mit gondol a dán vidékről.
Az a két sziget ami a példában van, azért minden csak nem nagyvárostól 10km-re levő...
Nekünk csak a telek volt jóval több mint amit ő írt.
Nehezen hiszem, hogy Dániában, egy Koppenhága vagy akár Aarhus közelében is annyiért kapna házat.

arncht 2020.07.11. 11:42:03

svajci fizetesbol svajc se draga... sot, sokkal tobb mindenre futja, mint magyar fizetesbol magyarorszagon.

SzZoole 2020.07.11. 14:03:39

@Hari Seldon 2: a 4 órára a legközelebbi városra gondoltam. Azért az enyhe túlzás, mert gyalog elindulva is talál egy kisebb várost 1-2 órán belül, szerintem :-)

M. Péter 2020.07.11. 15:04:36

@SzZoole: Érdekelne, hogy van az a ház. Nehezen tudok az Egyesül Királyságban olyan helyet elképzelni, ahonnan nem lehet eljutni 4 óra alatt autóval vagy tömegközlekedéssel egy tisztességes méretű városba, hacsak nem a Skót-felföld valamelyik eldugott zugában vagy egy szigeten laknak.

SzZoole 2020.07.11. 15:11:28

@M. Péter: dehát erről beszélek én is, enyhén túlzás az a mondat.

De a €15000 ami kb. £13500, is kevésnek találom egy házért, aki tud ennyiért szóljon már legyen szíves mert akkor vennék vagy 10 darabot :-)))

nyuszigonosz 2020.07.11. 16:31:43

Most azthiszem @SzZoole: @M. Péter: is csodálkozni fog, mint ahogy én is, hogy utánanéztem, hogy is van ezekkel a nagyon alacsony ház-árakkal Dániában, és azon belül Lolland Falster nevü félszigeten. ( vagy a német határ közelében) Mert hát Dániában sincsenek annyira olcsó ingatlanok.

Hát tény, hogy ott - Dél Dánkiában lassan eladhatatlanok az ingatlanok, ezért is lehet elég olcsón megvenni öket.

Pedig nagyon sokan vennének pont ezen a félszigeten ( Lolland Falster) házat üdülönek, hiszen nagyon szép helyen van, csupa fehér homokos tengerparti rész, Németország a szomszédban... meg még saját repülötere is van, egyszóval németek, svédek, norvégok... ( én is szívesen) csak sajnos Dániában ingatlant dán állampolgár vehet, nem dán állampolgár csakis akkor, ha Dániában él, és elsödleges lakhelye van ott, és/vagy Dániában valamilyen vállalatot/vállalkozás üzemel/tet. Akkor ügyvédi úton kivételt tud elérni a elöírások alól.
És most mindenki jöhet azzal, hogy de EU meg ígymegúgy....

Az van, hogy Dániában nagyon erös a Dán Néppárt, akiknek ez a választási jelszavuk „Der er så meget, vi skal passe på“ ami annyit jelent: Nagyon sok dolog van, amire ügyelnünk kell - ami például azt is jelenti: ne külföldön élö külföldiek vásárolják fel a dán ingatlanokat. Csak akkor, ha ott élnek és munkahelyeket is teremtenek legjobb esetben.

Dánia 1993-ban kérte csak a felvételét az EU-ba, azaddig csakis azért nem, hogy "ne vásárolhassák fel a külföldiek akik nem ott élnek, Dániát " így gondolkozik több párt is. Ezzel a saját feltétellel léptek be az EU-ba is, ami most azt okozza, hogy a falvak, kisebb települések üressé válnak, mivel nincs munkalehetöség csak a tenger és a turizmus, és a fiatalok nagyvárosokba és azok közelébe költöznek, így az ingatlanok üresen maradnak, eladhatatlanok szinte, míg a pár kilométerre lévö német határ mögött / Dániából nézve/ ugyanolyan ingatlanok fél millió eurónál kezdödnek.

Amúgy nyaralót elég drágán lehet bérelni Dél-Dániában. Szóval már ezért is érdekelt, hol is lenne az a 15 ezer eurós ház.

Nagyon alacsonynak találom mindenképp a 15 ezer eurót egy házért, de: lehethogy csak egy apró valamiröl van szó valahol a homokdünék közepén.

boborján20 2020.07.11. 16:49:38

@nyuszigonosz:@SzZoole: csatlakozom.

"„A vidéki házak olcsók. Ahol én élek, ott már 15 ezer euróért (5,2 millió forintért, de nem fogom mindig átszámolni, csak ez meglepően olcsó magyar mércével is – HÁ) lehet egy szép házat venni. Ugyanez Németországban 500 ezer eurónál kezdődne” – vélekedett a Lolland-Falsterben lakó Nina."

eddig olvastam el eszt a marhaságot. ez akkora kamu, mint ide lacháza!:)))

SzZoole 2020.07.11. 17:44:23

@nyuszigonosz: ez valóban érdekes, jó lenne ha itt is lennének ilyen olcsó tengerparti házak, biztos vennék egy párat :-)

SzZoole 2020.07.11. 17:45:48

@boborján20: előkerültél, kidolgoztad magad gádzsókám :-)

somlobodog 2020.07.11. 17:46:25

A tej. Mennyi k*rva tejet (tejtermék de nyilván csak a helyi mert a francia sajt nem olcsóbb) kell inni egy Dániában elő munkavállalónak hogy ez emlitesre méltó legyen???? Ráadásul a különbözet... TEJ:))))

2020.07.11. 18:41:23

@nyuszigonosz: Egyszóval, faszául tökönszúrták magukat ...
15 ezer euró még egy román pár százezres városban is olcsó ...

2020.07.11. 18:45:20

@somlobodog: Ehhez hozzátenném még a Bio-t.... most komolyan 20 cent és 3 euró közötti összeggel drágábbak az bio-ként jelzett élelmiszerek Németországban. A 20 cent az uborka, a 3 euró meg a marhasteak .... Én nagyon nem akarnék olyan bio-kaját enni, ami Dániától Dél-Olaszországig utazott, rohadtul nem megfelelően hűtve.

2020.07.11. 18:47:53

@boborján20: Németországban 500 ezerért olyan nagyvárosok echte-környékén kapsz penthouse lakást, mint pl. Stuttgart.
Tényleg nem kellene minden szarságot egyből magyarra fordítani posztnak.

kék madár 2020.07.11. 19:36:05

@SzZoole: siman megoldhato, hogy 4 ora alatt SEHOVA ne juss el, nem ti vagytok tele korforgalommal???? :)

SzZoole 2020.07.11. 19:46:09

@kék madár: van egy jópár :-)

A magic roundabout-rol hallottál már? Ahol lakom van egy. Egy nagy körforgalomban van hat kicsi és minden irányba be lehet hajtani.

Elnem bírod képzelni, hogy egyeseknek milyen félt törést okoz ez? :-))

en.m.wikipedia.org/wiki/Magic_Roundabout_(Hemel_Hempstead)

Golf2 2020.07.11. 19:47:52

@nyuszigonosz: sajnos Dániában ingatlant dán állampolgár vehet...Helyes.Vagy úgy járnak majd mint Malmő...

boborján20 2020.07.11. 20:15:32

@SzZoole: more, én mék szombaton is tolom a nert:)))

egyébként, ha nem vagyok indiszkrét, honnan ismerjük egymást?

bírom a hülye fazonod, csak nem vágom, hogy hol ütköztünk;)

u.i.: kedves házmesterkartárs(bloggazda:), nem akarom fokozni, de erre tényleg kíváncsi lennék.

boborján20 2020.07.11. 20:15:37

@Pink Petsch: kösz cica.
ha minden ilyen gyorsan tisztázódna, bakker!:)))

www.youtube.com/watch?v=NWDPwKEoymo

boborján20 2020.07.11. 20:15:41

@Pink Petsch: segícsmá drága barátném nekem!;)

a te kommentjeidet is zsűrizik itt, vagy csak én vagyok olyan szerencsés?

cserébe küldöm a negyedikk nótámat:)))

www.youtube.com/watch?v=trzqUC6aZVA

boborján20 2020.07.11. 20:15:44

@Golf2: sajnos a dán állampogár, csak dán mobiltelefont vehet, vagy dán gépkocsit:)))

helyesssss!

boborján20 2020.07.11. 20:15:47

@SzZoole: és eszt a zátlag brit megérti?

csodállak!:)))

SzZoole 2020.07.11. 22:25:28

@boborján20: hogy honnan, a te apad meg az enyém az két öregember és valószínű onnan :-))

Nem hiszem, hogy út köztünk volna bárhol is, homofób vagyok :-)))

SzZoole 2020.07.11. 22:31:35

@boborján20: nagy részük igen a kis részükre meg odafigyelek :-))

Az egyszerű kétsávos körforgalom is gondot okoz pár embernek. A külső sávból simán bejön a belsőbe úgy , hogy én mellette vagyok és csak áthajt a körforgalman ha meg szólok neki, hogy ez körforgalom ami azt jelenti, hogy a saját sávjában haladva körbe vezessen és ne keresztül a körforgalmon :-))

boborján20 2020.07.11. 22:53:07

bakker, ez má én is, sok vagyok:))

zenét szoktatok nézni?

nesztek!:)))

www.youtube.com/watch?v=AHhnRaIUbeY&list=RDAHhnRaIUbeY&start_radio=1

boborján20 2020.07.11. 22:53:34

@Pink Petsch: ja és világbéka!:)))

az egyick legjobb vagy, de mennem kö me a zasszony!:)))

ja és mjuzik!

www.youtube.com/watch?v=hLhN__oEHaw

boborján20 2020.07.11. 22:53:42

@Pink Petsch: "Megjegyzem, a latin-ested tudtam volna hanyagolni ;)"

brünhilda drága, benned se a mjuzikalitás fogott meg:)))

ja és a zenével, hogy állsz?;)

www.youtube.com/watch?v=vvcRtj35Gt0&list=RDvvcRtj35Gt0&start_radio=1

boborján20 2020.07.11. 22:53:54

@Pink Petsch: "Nem tudom, mit értesz pontosan zsűrizés alatt, de ha az előzetes moderációt, "

szóval pontosan érted. köszönjük emese dajcsból, visszavárunk!:)))

zenét bírod? tessék!

www.youtube.com/watch?v=j1wgaFJ0750&list=RDj1wgaFJ0750&start_radio=1

boborján20 2020.07.11. 22:54:02

@SzZoole: "hogy honnan, a te apad meg az enyém az két öregember és valószínű onnan :-))"

látom terelsz. semmi gond.

ja és az öregemmel hétfőn találkozom, és együtt melózunk.

zenét bírod cigány?!:))

nesze!

www.youtube.com/watch?v=v-YzdvmD2aQ

boborján20 2020.07.11. 22:54:04

@SzZoole: te ott élsz brittaniában?

ha igen, akkor kérdeznék egyet.

Csodabogár 2020.07.11. 23:01:09

@Pink Petsch: Szerintem a biot az áráról lehet megismerni. Miután ezügyben igen hitetlen vagyok, soha nem veszek olyat, ami bio.
Nagyon régen egyszer kerestem itt Pesten egy élelmiszer áruházban paradicsom levet. Megláttam, bio. Árakról fogalmam se volt, így beraktam a kosárba. Odébb mentem néhány métert, jé itt is van paradicsomlé egyharmad áron. Nézem, ja ez nem bio. Azt vettem meg, kifogástalan volt. Azóta figyelem és kerülöm a bio cuccokat.

SzZoole 2020.07.11. 23:05:31

@boborján20: ott hát, kérdezz bátran ne restelkedj pandacsöki :-)

SzZoole 2020.07.11. 23:08:08

@Csodabogár: olyan ez a bió cucc minta homeopátia, placebóhatás, szerintem :-)

SzZoole 2020.07.11. 23:10:52

@boborján20: na jó elárulom, te ültél bar(l)acskón én meg jobbacskón :-))

Arthamyr 2020.07.12. 01:46:20

@nyuszigonosz: Jóféle, informatív hozzászólás! :) Én abszurdnak találtam a 15k-s házárat, ennyiért kb. eldugottabb borsodi falvakban lehet kapni, bár azt vitatom, hogy szépet (igaz ez szubjektív). Ugye a szépséghez minimum folyamatos fenntartás kell, ami nem lesz sokkal olcsóbb ott sem, mint az ország többi részén. A festő, kőműves, asztalos stb. szaki ott sem fog huszadannyiért dolgozni, mint Dánia többi részén, és az anyagok, berendezési tárgyak sem lesznek olcsóbbak.
Emiatt még ezzel az infoval is felfoghatatlanul olcsónak gondolom, persze ha tényleg egy totál illikvid piac, akkor lehetnek furcsa árak (megnézném, hogy mennyi tényleg szép ház cserél gazdát ilyen áron).

@somlobodog: :D Van még pár ilyen pont, sőt, a többsége ilyen. Pl. az uszodák és fitnesztermek havi költsége összemérhető a tejtermékével, és ha lakossági átlagot nézzük, szerintem a fogyasztói kosárnak kisebb része.

taga20 2020.07.12. 07:21:24

@SzZoole: aszt szeretném mektudni, hogy az átlag brit, a röt agyával, mit csinál?

me a pakik tolják a kereskedelmet, a k-európiak a szolgáltatást.

de a szarrá ivott agyú angol fasz mit csinál?

60misi csak nem a szitiben melózik!

tényleg érdekel, nem baszogatás.

taga20 2020.07.12. 07:24:14

@SzZoole: haver, ennek mi értelme?

ha esetleg baracskára akartál, akkor esetleg:)))

SzZoole 2020.07.12. 08:08:27

@taga20: a válasz etyszerű tesó, dolgoznak :-)

nyuszigonosz 2020.07.12. 09:43:50

@Arthamyr: Szerintem az a 15 ezer Euró elírás lesz, hiányzik egy nulla a végén. :-)

Néztem eladó házakat a dán tengerparton - mindig van az az ügyvédi iroda, aki mégis el tudja intézni az adásvételt akár nem Dániában élö nem dánoknak- ha nyaralóról van szó - hát a legolcsóbb valahol 50 ezer Eurónál kezdödik, ( kicsi, felújtásra váró házikók) és félmillió felett is lehet venni - na ezt már nem kell annyira felújitani. Hogy mennyibe jön még az ügyvédi iroda munkája - arról nincs infóm, de gondolom az meglesz az a minimum 15 ezer. :-)

Arthamyr 2020.07.12. 09:59:48

@nyuszigonosz: Most kíváncsiságból megnéztem az eredeti cikket: www.thelocal.dk/20200623/things-in-denmark-that-are-actually-quite-cheap és ott is 15k van. Én is azt gondoltam, hogy elírás lehet, persze semmi sem zárja ki, hogy az eredetiben is elírták. Viszont ott van egy kép egy házról példáként, amit az újság talált 25k-ért, de első ránézésre az nem igazán megfelelő arra, hogy valaki tartósan benne lakjon.

nyuszigonosz 2020.07.12. 10:08:32

@Arthamyr: Én is megnéztem az eredeti írást és ott is 15 ezer van, szerintem elírás lehet már ott, hiszen mint te is írod a képen lévö házikó eleve 25 ezer, és még gondolom eléggé felújátásra is szorul.

taga20 2020.07.12. 10:14:39

@SzZoole: cimbi, ez így túl egyszerű.;)

SzZoole 2020.07.12. 11:23:20

@taga20: nem olyan bonyolult ez :-)
Nagy százalékuk dolgozik, kis százalékuk meg csak otthon ül macinaciban, joint a jobb kézben, sör a bal kézben, mint egyébb más országokban is, szerintem :-)

Golf2 2020.07.12. 13:11:06

@SzZoole: UK : Channel 4 trying to make white children be ashamed of the colour of their skin. This program is racism personified. Parents be aware of the September return to school...Tényleg ilyenek az angolok?

SzZoole 2020.07.12. 13:18:55

@Golf2: igaz hát, sőt az orvosok már azon kísérleteznek, hogy lehet a közeljövőben született gyerekeket színvakká tenni, hogy mindenki egyforma legyen és ne ítéljék meg egymást a bőrük színe miatt a jövőben !!!

taga20 2020.07.12. 13:28:26

@SzZoole: jó, legyen migráncs így:)))

de akkor miért van heti bér kifizetés, és csütörtöki parlamenti választás?

taga20 2020.07.12. 13:49:27

@SzZoole:

na lépek more, me unom, hogy valaki a kommentjeim felét kidobja.

olvasgatlak minden nap titeket, ez után is, de ez ami itt van nekem nem pálya;)

coub.com/view/xw0qc

nincs1agy 2020.07.12. 13:49:43

@taga20:

Excell táblákon klikkelget egy irodaházban, és üziket küld, vagy legyárt néhány gyereket és állami transzferekből punnyad a szociális bérlakásában..

Golf2 2020.07.12. 13:58:48

@SzZoole: Napirenden van kilenc olyan város lezárása is, ahol hirtelen sok új fertőzött bukkan fel; ezek alapján úgy tűnik, hogy a vírus megint komolyan érinti a modern higiéniai előírásokat sokszor nehezen befogadó ultraortodox zsidókat...

SzZoole 2020.07.12. 14:10:51

@taga20: nem csak heti kifizetés van, van heti, kétheti és havi is. 10 e-vel ezelőtt én minden második hét csütörtökön volt aztán másik munkahelyen minden pénteken.
Most pedig minden hó 15.-én.

A nejemnek minden pénteken.

Nesze okosodj more :-)

en.m.wikipedia.org/wiki/Elections_in_the_United_Kingdom

SzZoole 2020.07.12. 14:13:02

@taga20: “ na lépek more, me unom, hogy valaki a kommentjeim felét kidobja.”

Csudákozó gadzsókám, beleolvastam a komment törtétedbe, gondolom a tanyagazda is :-))

taga20 2020.07.12. 16:33:19

@SzZoole: túl szigorú vagy velem more!:)))

inkább arról dumáljál, hogy boriszgazda, mikor fog hazatoloncolni keleteurópaimigráncs?

Reding Roli 2020.07.12. 16:46:47

Az ingatlanpiac szabályozott Dániában , mèg az EU- polgárok vásárlása is, hogy akadályozzák a nèmet vevőket ...Ha jól tudom dán munkahely kell vagy letelepedès...Az átlag ház nm ár 1800 euro , a lakás 3600 euró körül van,ami nem is olyan magas az ottani bèrekhez kèpest... Dánia nem volt soha elsődleges cèlpontjaba a magyar kivándorlásnak , ès lehet nem is igen lesz ...A dánok meg a nèmeteknèl is hidegebb, kevèsbè befogadó embereknek tűnnek...

Golf2 2020.07.12. 17:46:55

@SzZoole: Some ultra-Orthodox Jews are ignoring Israel's coronavirus rules, despite a warning to 'wake up...CNN

SzZoole 2020.07.12. 17:53:17

@taga20: nem vagyok én szigorú, tőlem elférsz, mindegy, hogy egy hujevel több vagy kevesebb :-))

Miért küldene haza, teljesen legális vagyok és a crimanal recordom is teljesen tiszta, itt :-)))

Fikalnyik Eugén 2020.07.12. 18:13:02

"Az „olcsóságot” érdemes azért helyiértéken kezelni, tehát ha valaki Magyarországról látogatóba érkezik, vagy éppen úgy költözik ki, hogy az itthon megkeresett pénzét költi egy-két hónapig, akkor aligha az olcsóság lesz az első dolog, ami eszébe jut."

Hát nem tudom, ez fillérre annyi, mint Magyarországon
tilbudsavis.aldi.dk/tilbudsavis/2020/aldis-tilbudsavis-fra-10072020/?page=1

négyzet 2020.07.12. 18:26:16

@nyuszigonosz: Svédországban is van ilyen, ház hülye olcsón valahol vidéken. (Svéd) ismerőseim Dél-Svédországban vettek házat, autóval bejárható a munkahely (nagyon sok helyről amúgy is csak azzal lehet vidéken), a ház az erdőben van, út van, a havat elkotorják, közmű van, szomszédok mindenki 100-200 méterenként. Pár km a város és a bolt, a nagyváros van messzebb. A ház háromszobás, kicsit felújították saját kezűleg, de voltunk ott, és olyan igazi skandináv szép faház, teljesen jó. 20 ezer eurónak megfelelő pénzért vették pár éve. Pár év alatt valahogy eléggé felmentek az árak, most már ugyanez inkább 50 ezer alatti árkategória, én legalábbis már nem szoktam ennyire olcsón relatív jó helyen házat látni. Persze a fővároshoz közel nem ilyen árak vannak :)

élhetetlen 2020.07.13. 01:58:46

@somlobodog: Magyarországon élek ugyan, de ez mindegy. A heti tejfogyasztásom 5-6 liter, és még jön mellé a kefir, joghurt, sajt. Persze húst is eszem, a báránytól a sertésen keresztül a csirkéig, de többet költök tejtermékre, mint húsra. Ilyen is van, és ez miért ne lehetne szempont a mindennapi kiadások kapcsán?

élhetetlen 2020.07.13. 03:05:06

@SzZoole: Biztonságban vagy. Mi viszont most kezdünk bedőlni. Az unokahúgom több, mint tíz éve kint él, van végleges letelepedési engedélye, csak tavaly férjhez ment, és felvette a férje nevét. Az iratok rendezésére van türelmi idő, ez neki szept.1-gyel lejár. Itt van a magyar kormányhivatalnál minden hitelesített irat, a házassági okirattól kezdve, de nem kap új magyar személyit, sem útlevelet, mert ahhoz haza kell jönnie, mert csak itt tudnak fényképet készíteni róla, (skype-on nem). Ha nem tud bejönni, akkor szeptembertől nem lesz semmilyen érvényes igazolványa. Ha bejön akkor is karanténba vágják, ha a határon végzett teszt negatív, ebből csak úgy szabadul, ha bemutat két negatív teszteredményt vagy előre, vagy utólag, mert Anglia sárga lett. Ha nem tud hazamenni, esetleg bukja az állását.
És még egy adalék a magyar digitális ügyintézésről. Piti ügy, egészségpénztár, átvilágítás a pénzmosást elkerülendő. Papír levél jön, hogy fénymásoljam le a személyimet, lakcím kártyámat, és megírják, hogy a honlapjukról honnét tudom letölteni a kitöltendő adatlapot. Ha feltételezik, hogy van internet hozzáférésem, (mert megadtam a email címemet), akkor a levél is jöhetett volna úgy. Ha nem, akkor ki kellett volna küldeni az adatlapot papíron. Logikus? Na, mindegy, a folytatás. Írtam nekik, hogy nem tudok fénymásolni elmenni, hozzájuk sem, de lefényképezek mindent, az aláírt adatlapot is, jó-e. Nem, az adatlapot papíron kérik. Gondolom, a fénymásolt személyimen levő aláírásom nem vethető össze a lefényképezett papíron levővel. Így ügyintézünk mi. Bocs, hogy a nyakadba öntöttem ezt az őrületet.

Der Piefke 2020.07.13. 07:35:57

@nyuszigonosz: Nem Dánia az egyetlen eu-s tagállam, ahol az a helyiek mániája, hogy ne vásároljék fel az ő gyönyörű tájaikat a külföldiek. Amikor Ausztria lépett be az EU-ba, akkor a tiroliak körében is téma volt ez: igen komoly emberek félrek attól, hogy "maj' gyünnek a kilfőgyiek, oszt mevveszik a mi gyönyörűszép házainkat, mink meg mehetünk a sátorba!" (Igyekeztem a helyi tájszóllás zamatát becsempészni...)

De pl. Horvátországban sem vásárolhat nem horvát állampolgár ingatlant (ők meg a tengerparjukat-szigeteiket féltik).

(Magánvélemény: Ugyan ki az isten akarna épp Dánia sívóhomokos, szeles, vihatos, örökké borult, esős tengerpartjára költözni? Szerintem a lelkük mélyén a dánok is agyfaszt kapnak ettől - nem véletlen, hogy viking korukban is inkább Szicíliában alapítottak királyságot!)

nyuszigonosz 2020.07.13. 07:38:00

@Der Piefke: :-)

Igen, vannak ilyen országok.

desike (Egy szeló_egy esély!) 2020.07.13. 09:37:18

Te jó ég mennyi......... ember van odahaza.(akinek nem inge nem veszi magára).A dánok kedvesek,segitökészek,DE nem a bunko köcs.g beképzelt kivagyi külföldiekkel(tökmindegy,h te német vagy,vagy magyar,esettleg az USA-bol jöttél).Ha letelelepedsz itt,dolgozol vehetsz házat magadnak,forintban kb 50milliotol a milliårdokig.de ne Lolandon ott melo sincs :)
Nyaralot csak németek vehetnek,vagy elveszel egy dán menyecskét és vehetsz te is,igaz a tulajdoni lapon a te neved nem lesz rajta :)) valamit valamiért.Ti tényleg elhiszitek,hogy itt kolbászból van a kerités?Na legyetek jok ha tudtok tanuljatok meg megalåzkodni addig ne is mozduljatok ki Magyarorszågról.na på

Golf2 2020.07.13. 20:08:05

@SzZoole: A Cambridge-i Egyetem támogatja, sőt professzorrá léptette elő azt az oktatójukat, aki azt írta egy Twitter-bejegyzésben, hogy “a fehér életek nem számítanak” – értesülhettünk a Suntól, az Egyesült Királyság második legnagyobb napilapjától...Tényleg ilyen sötétek az angolok?

SzZoole 2020.07.13. 20:33:59

@Golf2: a Sun ugyanolyan szenylap mint Mo-on a Bikk

Golf2 2020.07.13. 20:42:16

@SzZoole: De nem hazudott,tények,nem?

SzZoole 2020.07.13. 21:02:06

@Golf2: ja és gyűlölet beszédnek számított így Twitter és a Facebook is megtette a megfelelő lépést szóval nem eszik olyan forrón azt a kását

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása