oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2020. június 25. 06:30,  Hazaköltözni vagy maradni Svájcban? 304 komment

2020. június 25. 06:30 Határátkelő

Hazaköltözni vagy maradni Svájcban?

Vajon két év alatt mennyire tudja eldönteni valaki, hogy külföldön kíván-e maradni? Lehet ennyi idő után megalapozott döntést hozni? Mindenesetre Zoli a jelek szerint meglehetősen biztos a dolgában.

Te hazaköltöznél? Inkább maradnál külföldön? Érted azokat, akik visszatérnek vagy fel nem bírod fogni, miért teszik? Írd meg a hataratkelo@hotmail.com címre a véleményed!

cim_52.JPG

„Sokat gondolkodtam, leírjam-e a történetem vagy sem, mert egyelőre biztos nem a legérdekesebb történet az enyém. Igaz még csak 2 éve lakom külföldön.

Előzmények

Közel 30 évet éltem Magyarországon, ezalatt felnőttem, sok dologgal találkoztam. 2009-ben merült fel először, hogy költözzek ki Svájcba, sajnos akkor nem tudtam azonnal, mert kellett volna a minimum 2 éves jogsi.

Teltek az évek, lett kedvesem, felszereltem tűzoltónak. Majd jött 2017, amikor a kedvesem elhagyott, nem is adódott jobb alkalom a költözésre. Onnan közel 1 év volt, mire mindent el tudtam rendezni ahhoz, hogy végre buszra szálljak.

Ez az egy év alatt sok barátom támogatott, sokan támogattak, de azért a hazafiasságot emlegetve „Biztos, hogy ez jó ötlet? Ott csak külföldi leszel meg rabszolga!”.

A válaszom az volt, az mennyivel jobb, hogy a saját hazámban is az vagyok, csak otthon éhbérért? Hazafiasságból nem lehet kenyeret venni!

1_160.JPG

Mit adott az élet, az ismeretségben volt olyan ember, aki már több éve élt kint Svájcban. Nagyon sok jó tanácsot adott, plusz mivel élt kint eleget, és nem állt meg az alapmunkánál, hanem kint nevet szerzett magának, meg tudta ítélni, hogy be tudok-e egyáltalán illeszkedni, mert itt buknak el a legtöbben.

Külön köszönet a szüleimnek, barátaimnak, akik, amikor éppen elgyengültem, „rugdostak”, hogy ne lökjem el a jobb életet.

Első napok

Az első napokban/hetekben minden furcsa volt, habár tanultam németet, azt elfelejtettem, cserébe angolul teljesen jól elboldogultam, szépen megtanultam mit hogyan szabad, mert Svájc az az ország ahol mindenre van törvény és ezt be is tartatják! Ami nekem nem jelent problémát, hiszen a hivatásos élet is hasonló volt, és ez mind a mai napig előnyt ad nekem.

Közel fél év alatt visszaszereztem a német tudásom egy részét, ami annak köszönhető, hogy a főnököm, azt mondta tanuljam a németet a csapat egyetlen svájci hölgy tagjával (később kapcsolat lett a vége).

Munka mellett nem sok szabadidőm lett, mert vendéglátásban dolgozom, az meg sose áll meg. De amikor volt, akkor utaztam/utaztunk Svájcon belül, és meglátogatni a szüleimet, és azokat, akik megmaradtak.

2_168.JPG

Jött 2019 és odaköltöztem a kedvesemhez, így ténylegesen a nap nagy részében németül kellett beszélnem, ami hozta is a gyorsabb fejlődést a nyelv terén, és hozta magával azt is, hogy találkoztam a svájci némettel. Amiből, őszinte leszek, az und-on kívül semmit nem értettem az elején!

Egy éve kint

Közel egy év után vettem észre hogy egy év alatt többet értem el, mint otthon közel 30 év alatt. Ebbe beletartozik, hogy lett egy autóm (nem, még nem Ferrari vagy hasonló), kiutaztam pár baráttal 4 napra meglátogatni New Yorkot.

new_york.JPG

Szüleimet többé-kevésbé a teljes tűzoltófizetéssel tudtam támogatni. Aztán jött egy kocsicsere, mert az első autónak a műszaki állapota nem felelt meg, majd 2019 őszén még egyszer kiutaztunk New Yorkba, de most csak a kedvesem meg én. Nagyvonalakban ez történt velem, nem részletezem, mert nem emiatt írok hanem az alábbi kérdés miatt.

Hazaköltözni?

Igaz két éve vagyok kint, mondhatja pár ember, akik sok évet húztak le itt, hogy „Majd meglátod!”, de jelenlegi válaszom: SOHA!

Miért mondom ezt?

Egyszerű: két év alatt elértem olyat, amit mások egész életükben nem tudtak.

1, 2018-ban műtötték a térdem és a műtét után a fájdalom miatt nem tudtam aludni, kint ültem a teraszon, arra jött a szomszéd, aki svájci, majd hozott nekem kávét és beszélgetett velem hajnali 5 órakor. Mondta is, hogy siet, mert dolgoznia kell, de látta hogy nem vagyok jól.

2, A másik svájci szomszéddal söröztünk, mert az egyik viharban összeszedtem a ponyváját, amit a szél félig letépett. Hogy mennyire nagy dolog ez? Hát van olyan ismerősöm, aki lassan 10 éve él kint és ilyet még nem tapasztalt.

4_126.JPG

És többet, mint otthon 30 év alatt:

1, Minimálbéren vagyok, nincs kolbászból a kerítés, igen vannak nagy kiadások is, de olyan, mint Magyarországon, hogy hó végén számoljam a forintokat, nem volt csak a legeslegelején. Nyilván vannak gondok itt se egyszerű, de jobb, mint otthon.

2. Mert Svájc nekem való. Ezt sokan nem tudják elmondani, talán a sok szabály miatt, ami a magyarnak annyira nem fekszik. Nemrég volt egy cikk, ahol egy gyerek játékpénzzel akart fizetni, erre rendőrt hívtak rá. Túlzás volt? Azt hiszem igen, de jogos!

Nem tudhatod, milyen a munkakörnyezeted, és itt, ha felnyom egy kolléga, az eladó sokkal többet kaphatott volna érte, hiszen a szabály az szabály, ez alól nem kivétel még a rendőr se, annak ellenére, hogy ez egy rendőrállam, mert mindenre képesek rendőrt hívni.

Nem véletlen mondják, hogy kocka Svájc. De tagadhatatlan, hogy működik! A közbiztonság nagyon jó (már ahol nem Kis-Albánia, de az se egy Hős utca).

3_195.jpg

3. Akárhányszor hazamegyek, minden más, vagy csak nekem szépül meg. De otthon minden szürke, valahogy nem halad az az ország. (Mondjuk addig nehéz, amíg még mindig ott tartunk ahol, semmi nem változott 30 év alatt, vagy rosszabb lett - Change my mind!), de ami ennél fontosabb az a magyar másokhoz való hozzáállása! Az a béka segge alatt.

Magyar magyarral úgy bánik, ahogy nem kéne, nem hogy kifelé. Most együtt dolgozom egy szíriai sráccal, sokat beszélgetünk, mesélt arról, ami ott zajlott vagy zajlik, és egy derék srác!

Szakmai szemmel (mint ex-tűzoltó)

Csak egy dolog: itt egy falu önkéntes tűzoltósága jobban felszerelt, mint Magyarországon a legtöbb hivatásos. Arról nem is beszélve, hogy a kiszállítási területen, ahol dolgozom (2 város és 5 község) 5 állomásán összesen 24 szer (tűzoltó) kocsi van!!

Hogyan tovább? Most tanulok, hogy munkát váltsak, és amint rendbe jön a térdem, jelentkezem önkéntesnek. Idáig tudom csak, aztán majd alakul.”

Kövesd a Határátkelőt az Instagrammon is!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

� #Haarlem �: Evain #hollandia #netherlands

Határátkelő (@hataratkelo) által megosztott bejegyzés,

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Svájc

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr7515913464

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vándor madár 2020.06.27. 18:41:30

@Arthamyr: "de szerintem ez nem a kelet-európaiak iránt ellenérzésekből adódott, hanem egyszerűen ilyenkor rosszabb alkupozícióban vagyunk, és ezt a cégek kihasználják, ráadásul a külföldiekre utazó cégek pont azért utaznak külföldiekre, mert olcsóbbak, mint az azonos tudású helyiek."

Az ellenérzést majd akkor veszi észre, ha mobbingolják és rémálmai lesznek, sőt akár ki is rúgják, de ez eléggé komoly degradálás volt, amit ő annak is vett. Én próbáltam győzködni, hogy fogadja el a pozíciót, aztán majd később lép, de ekkora különbséget nem igazán lehet behozni. Ha tovább akarsz lépni, lecsekkolnak a volt munkáltatóknál, úgyhogy fals adatokkal csak magad alatt vágod el a fát.
Arról nem volt szó, hogy olcsó munkaerőre utaztak, hanem egyszerűen kellett nekik az ember, de biztosan van olyan is.
Ezek szerint most már nem úgy van, de régen nem lehetett kevesebb bért adni az EU munkavállalóknak, mert arra nem adták meg a tartózkodási engedélyt.

Itt most találtam egy statisztikát, ebből kiderül, hogy a Kelet-európai bevándorlók iskolai végzettsége a legmagasabb Svájcban, mégsem közülük kerülnek ki a vezetők és az igazgatók, sőt direkt bele van írva, hogy ők nem a szakterületükön dolgoznak. Csak az maradt véletlenül ki, hogy mondjuk segédmunkásként. Ez mi, ha nem masszív diszkrimináció velük szemben? Ja és a keresetük is 5,9%-al kevesebb, mint azoknak a nyugati EU állampolgároknak, akik már 2002-ben ott voltak, valamint 9,8 %-al alacsonyabb az átlagkeresetnél, miközben a legmagasabb iskolai végzettséggel rendelkeznek.

"Die Osteuropäer sind gut ausgebildet, arbeiten aber in der Schweiz nicht in ihrem angestammten Gebiet."

www.tagesanzeiger.ch/schweiz/welche-zuwanderer-mehr-verdienen-als-schweizer-und-welche-weniger/story/14336779

A dialektust nem érted, mert nem éltél német nyelvterületen. Ez már itt régen volt téma, de szerintem te akkor még nem voltál itt. A dialektus a szent tehén és a fegyver a másmilyenek ellen. Ezt nem csak az idegenek ellen vetik be, hanem mint írtam, országon belül is.

vándor madár 2020.06.27. 18:57:58

@desw: "Meg aztán ha láthatóan ennyire nem működik az integráció, akkor mi a francnak kell beengedni ezeket az embereket Európába? Tudom Tudom Orbanista vagyok!"

Én nem tudom, mi a francnak engedik be ezeket az embereket Európába. Olyanokat szoktam olvasni, hogy humanitárius okokból, meg elöregszik a népesség, meg hogy kell a munkaerő, csakhogy ezekből soha nem lesz olyan munkaerő, amire szükség van és az embereket sem kérdezik meg a kormányok, hogy ilyen vérfrissítést akarnak-e.
Én mikor mondtam neked, hogy te orbanista vagy?

Egyébként nyilván nem mindig minden esetben a többségi társadalom a hibás, de abban rohadtul hibás tud lenni, hogy ha valaki ki akar törni a predesztinált helyzetéből, akkor annyi akadályt gördítenek elé, hogy akár belebetegszik vagy bűnöző, sőt akár terrorista is lesz - ez is magyarázza a 2.-3. generációs bevándorlók bűnözését, ami pl. Franciaországban most már eléggé katasztrófális méreteket öltött.
Vagy miért kell Nyugat-Európában a Kelet-európai EU-s állampolgároknak mélyen a képzettségi szintjük alatt sokkal alacsonyabb bérért dolgozni, ha a többségi társadalom olyan korrekt, igazságos és demokratikus?

Arthamyr 2020.06.27. 19:29:51

@vándor madár: "a Kelet-európai bevándorlók iskolai végzettsége a legmagasabb Svájcban, mégsem közülük kerülnek ki a vezetők és az igazgatók" - Ebben én semmi meglepőt találok, és problémát sem látok benne. Azt tartanám furcsának, ha nem így lenne.
"Ja és a keresetük is 5,9%-al kevesebb, mint azoknak a nyugati EU állampolgároknak, akik már 2002-ben ott voltak, valamint 9,8 %-al alacsonyabb az átlagkeresetnél, miközben a legmagasabb iskolai végzettséggel rendelkeznek." - Ugyanaz.

Én nem feltétlenül Svájcról beszéltem, hanem Európa szerencsésebb részeiről általánosságban, ahova egy kelet-európainak megérheti menni anyagi okokból (ami Svájcot is magában foglalja értelemszerűen).

Nagyon meglepőnek tartom, amiket írtok Svájccal kapcsolatban. Nem az adatokat/történeteket furcsállom, hanem azt, amilyen következtetéseket vontok le belőle.

Arthamyr 2020.06.27. 19:32:32

@vándor madár: "Vagy miért kell Nyugat-Európában a Kelet-európai EU-s állampolgároknak mélyen a képzettségi szintjük alatt sokkal alacsonyabb bérért dolgozni, ha a többségi társadalom olyan korrekt, igazságos és demokratikus? " - Ezeket komolyan kérdezed?

Din Serpahis 2020.06.27. 19:56:17

@vándor madár: Nézd, ez szerintem tök normális a világ minden országában így megy, aki kivándorol annak el kell fogadnia a játékszabályokat. Ugyanakkor ha ez sikerül, és tudsz alkalmazkodni, előre lehet lépni.

Amikor én kijöttem Svájcba az éves fizum kb 15k frankkal volt alacsonyabb az iparági átlagnál. Egy olyan cégnél dolgoztam, ahol szinte mindenki külföldi volt. Azóta több cégnél is voltam, volt részem mobbingban is, de mindig sikerült egy-egy kis lépéssel feljebb lépni. Most a cégem egyik top-teamjébenben dolgozom ahol rajtam kívül csak svájciak és németek vannak, van svájci beosztottam, és hát persze pénzügyileg se ugyanaz mint az első hely. Bele kell rakni az energiát és akkor menni fog.

desw 2020.06.27. 19:58:35

@Arthamyr:

A szolidaritás nem sérülne az én ötletem alapján sem.

A biztonságról a jelenlegi nyugdíjrendszer esetében pedig röhögés nélkül nehéz lenne beszélni.

Már a 40+-os emberek esetében is kemény korrekcióra le szükség, vagy pedig megy tovább a hitelből dőzsölés eladósítva és tönkre téve a következő generációkat.

desw 2020.06.27. 19:58:51

@vándor madár:

"Itt most találtam egy statisztikát, ebből kiderül, hogy a Kelet-európai bevándorlók iskolai végzettsége a legmagasabb Svájcban, mégsem közülük kerülnek ki a vezetők és az igazgatók, sőt direkt bele van írva, hogy ők nem a szakterületükön dolgoznak. Csak az maradt véletlenül ki, hogy mondjuk segédmunkásként. Ez mi, ha nem masszív diszkrimináció velük szemben?"

A diplomából és papírból még nem következik a szaktudás (mit ér egy albán egyetemi végzettség?). Most van épp balhé Pakisztánban, ahol pénzért vettek repülőgép jogsit. 

De már csak azért is helyes így, hogy a stratégiai pozíciókat nem adják ki mindenféle jöttment bevándorlónak.

desw 2020.06.27. 19:59:01

@vándor madár:

"Vagy miért kell Nyugat-Európában a Kelet-európai EU-s állampolgároknak mélyen a képzettségi szintjük alatt sokkal alacsonyabb bérért dolgozni, ha a többségi társadalom olyan korrekt, igazságos és demokratikus? "

Ez érdekes kérdés, mert az én köreimben mindenki a saját szakmájában dolgozott, akinek valamilyen piacképes diplomája, szaktudással és nyelvtudása volt. 

Nyilván vmilyen himi-humi bölcsész diplomával a Meki lesz a cél.

desw 2020.06.27. 19:59:11

@vándor madár:

"Egyébként nyilván nem mindig minden esetben a többségi társadalom a hibás, de abban rohadtul hibás tud lenni, hogy ha valaki ki akar törni a predesztinált helyzetéből, akkor annyi akadályt gördítenek elé, hogy akár belebetegszik vagy bűnöző, . . ."

Milyen akadályt gördít a többségi társadalom pl a cigányok elé?

Nyilván nem tudnak egyetemre menni, mert a többségüknek nemhogy érettségije nincs, de még a 8 általános se nagyon.

Arthamyr 2020.06.27. 20:31:53

@desw: Persze, valamennyi szolidaritás abban is van, de abban még sokkal több van, hogy most más forrásból kipótolják, ami hiányzik, amíg tudják (és még jó darabig tudják, úgy tűnik, mint te is írtad, kifejezetten jók a nyugdíjak). A biztonságról ugyanez mondható el.

vándor madár 2020.06.27. 21:01:33

@desw: "A diplomából és papírból még nem következik a szaktudás (mit ér egy albán egyetemi végzettség?)"

Miért pl. az angol diplomából következik a szaktudás? Az ráadásul az esetek döntő többségében egy bachelor, ami Bolognai Nyilatkozatig Európa többi részén még végzettségnek sem számított.

Albán egyetemi végzettséggel is operálnak az orvosok és még nem halt ki az ország. Egyébként ők sem Kelet-Európához nem tartoznak, sem az EU-hoz, úgyhogy nem szerepelnek ebben a statisztikában. A nemzetközi ranking-ben a magyar egyetemek is a béka segge alatt vannak pár méterrel.

Pakisztánban, Indiában meg a Fülöp-szigeteken azért tanulnak rengetegen, hogy majd a diplomával először kivándorolnak a gazdag arab országokba pénzt keresni, utána azon meg kivándorolnak az USA-ba és Kanadába. Azoknak jók ezek a semmit érő diplomák?

Egy himi-humi bölcsész diplomát sem könnyebb megszerezni, mint egy másikat. Én láttam már svájciakat bölcsész diplomával állami hivatalban teljesen más területeken szakérteni, sőt vezető pozícióban is, úgyhogy a szaktudást az ember gyakran nem a diplomával szerzi, hanem a munkahelyen tanulja meg, ha hagyják.

Ami a svájci statisztikában van, azt én már mondtam néhányszor, mert tapasztalatból tudom és nem csak Svájcra, hanem Németországra is megállja a helyét, sőt véleményem szerint ott még rosszabb is a helyzet, de ezt most ők mondták ki feketén- fehéren, úgyhogy nem az én szubjektív hasraütésem.
Bizonyos szakterületeken az utóbbi időben nagy lett a kereslet szakemberek iránt, pl. IT, medicina, bizonyos mérnökök, úgyhogy akik eme területeken mozognak, ők másként ítélik meg a helyzetet magukból kiindulva, mint ami a valós a többségre nézve.

Nem csak Pakisztánban vettek már pénzért diplomát. Németországban pl. egy postás évekig volt főorvos, mire kiderült a csalás. Ez nem száz éve történt, hanem kb. húsz. Néhány kirívó eset mindenhol van, de ezt nem lehet alapul venni.

Pl. olyan akadályt gördít a többségi társadalom a cigányok elé, hogy azt sem veszik fel sehova, akinek van rendes szakképzettsége. Ők tulajdonképpen most nyertek az EU-val, mert kint nem cigányok, hanem magyarok. Sokan dolgoznak kint és sorban veszik a házakat Mo-n.

desw 2020.06.27. 21:11:08

@Arthamyr:

Olyan ez a biztonság, mint amikor a tizedik emeletről kiugrunk. Zuhanás közben a második emelet környékén még minden jónak tűnik. 

Szerintem nem korrekt, ha a nyugdíjasokat szent tehénként kezeljük és beáldozzuk értük a fiatalok jövőjét. 

Személy szerint engem nem érdekel a dolog, mert tudom, hogy az én generációmnak már nem nagyon lesz érdemi nyugdíja, így már rég alternatív megoldásokat keresek.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.06.27. 21:11:13

@desw: tudtommal jelenleg sem hitelbol megy. te mashogy tudod?

2020.06.27. 21:45:52

Bejegyzésem 1. rész:

@desw:

"Egyébként nyilván nem mindig minden esetben a többségi társadalom a hibás, de abban rohadtul hibás tud lenni, hogy ha valaki ki akar törni a predesztinált helyzetéből, akkor annyi akadályt gördítenek elé, hogy akár belebetegszik vagy bűnöző, . . ."

"Milyen akadályt gördít a többségi társadalom pl a cigányok elé?"

Azt nem tudom, mert én nem vagyok a helyzetükben, azt viszont tudom, és leírom a saját véleményemet, hogy konkrétan svájcban, ha svájciakkal dolgozol együtt, akkor mindent megtesznek, hogy érezd, hogy egy utolsó csicska kelet európai rabszolga vagy.
Én informatikai területen dolgozok, annak is a felső szegmensében, ha lehet így fogalmazni, nem operatív területen.
Ha egy negyedét leírnám, amit átéltem már a jelenlegi munkahelyemen, nem lenne elég egy hét.
Maradjunk annyiban, hogy kelet európaiként minél jobb vagy szakmailag, minél jobb továbbképzéseket csinálsz ITT SVÁJCBAN, netán olyanokat, amiket a svájci KEDVENCKÉK sem agyilag, sem motivációból nem tudnának megcsinálni, annál nagyobb adag mobbingot kapsz a nyakadba.
Irigység, féltékenység és összekacsintás a hazaiak között megy. Ez az amit nap mint nap megélek, és immáron a második munkahelyemen. Az első 2010 körül még oké volt. Nem tudom, hogy a hellyel/időzítéssel volt szerencsém, vagy egész egyszerűen a munkaerőpiac lett azóta telítve, következésképpen nőtt a flusztráció a svájci oldalon.

@svajcineger:
"de egy olyan jovedelem megadoztatasa, amihez az orszagnak semmi koze sincs, az teljes keptelenseg"

Ha kikerülsz a Quellensteuer alól, akkor be kell vallanod a magyar házadat/lakásodat/garázsodat is az itteni adóbevallásba. Éspedig azért, mert itt svájcban a vermögensteuer (vagyonadó) kategóriába esik mindened amid van valahol. Nem fogsz utána sok adót fizetni, viszont TUDNAK EZEKRŐL A JAVAIDRÓL. (Emlékezzetek vissza a Sozialhilfe keretfeltételeihez: "nem lehet több vagyonod, mint 4000 CHF")

@vándor madár:
"Egyébként nem értem, hogy a gyerek még miért nem állampolgár, ha már 10 éve ott vagytok."

Úgy, hogy jövőre lesz 10 éve, egészen pontosan a 10 évet kezdtük meg, még nem töltöttük be. Viszont előfeltétele az állampolgárságnak a C Bewilligung. Mivel mi az EU8 ban vagyunk, mint második körös belépők, ezért aki magyarként svájcba jön, 5 év után ha hosszabbítja a B Bewilligungot, újnak is csak B-t kap. Ha német lennél, az első hosszabbításnál C-t kaphatsz. Szívás. Azaz, azon pár feltétel közül, ami az állampolgárság feltételei, a C Bewilligungot legelőbb jövőre fogom tudni felmutatni, amikor másodszor hosszabbítom a B-t. Ekkor kérhetem a C-re való hosszabítást. Utána tudom beadni a kérelmet elvileg állampolgárságért. Elvileg a többi kritériumot teljesítem már ma is.
Gyereknél úgy tudtam, hogy ugyanez a szabály, azaz 10 évet kell svájcban élniük, viszont náluk 8 év után minden év duplának számít. Mivel a fiam most 9 éves, elvileg most már meg lehetne kérni neki az állampolgárságot, viszont neki is még csak B-Bewilligungja van, jövőre tudjuk C-re hosszabítani.

Az erleichterte Einbürgerung ezt a pontját bevallom nem ismertem:

"5. Artikel 31a BüG
Noch nicht 22 Jahre altes ausländisches Kind, das nicht in die Einbürgerung eines Elternteils einbezogen wurde und insgesamt fünf Jahre in der Schweiz gewohnt hat, wovon ein Jahr unmittelbar vor Einreichung des Gesuchs. Das Kind muss im Zeitpunkt, als der Elternteil sein Einbürgerungsgesuch stellte, unmündig gewesen sein."

Ezt viszont a fiam teljesíti. Lehet, hogy már 5 évesen is meg lehetett volna neki kérni az állampolgárságot ezen pont alapján? Ezt körbe kellene járnom, van valaki, akinek van tapasztalata ezen a területen?

Én ezt ismertem eddig:
"...Dieses sieht vor, dass Personen eingebürgert werden können, die über eine Niederlassungsbewilligung verfügen, seit mindestens zehn Jahren in der Schweiz leben und hier integriert sind.
"

vándor madár 2020.06.27. 22:07:24

@Arthamyr: "Én nem feltétlenül Svájcról beszéltem, hanem Európa szerencsésebb részeiről általánosságban, ahova egy kelet-európainak megérheti menni anyagi okokból (ami Svájcot is magában foglalja értelemszerűen)."

Alapjában én is úgy gondoltam, még meg is lepődtem, hogy ezt a statisztikát dobta ki a gép. Már nem is emlékszek, mit írtam be, de ezt biztosan nem.

Biztosan túl nagy az igazságérzetem, de még véletlenül sem merült fel bennem, hogy kevesebbet kellene keresni egy jól képzett bevándorlónak ugyan azért a munkáért, mint egy helybélinek, ha már beengedték vagy netán toborozták, mert munkaerőhiány van. Sok szakterületen leállna az élet a külföldi munakerő nélkül. Svájcban egészen konkréten összeomlana az egészségügy meg még más szakterület is, pl. építőipar és más szakterületeken is komoly fennakadások keletkeznének.

Arról már nem is beszélek, hogy a svájci kormány adta ki anno, hogy az EU munkavállalók sem alkalmazhatják kevesebb bérért, mint a hazaiak. Erről be kellett a munkáltatónak adni a munkaszerződést az idegenrendészetre, igaz, akkor még nem volt a pakliban Kelet-Európa. Úgy látszik, jó biznic a Kelet-európai munkaerő.

Ha arról lenne szó, hogy a külföldiek vannak en bloc diszkriminálva, akkor még lenyelné az ember a békát, de nagyon is szelektív a helyzet. Abban a cikkben az is benne van, hogy a Nyugat- és Észak--európaiak, elsősorban németek és franciák viszont a helyieknél is 13,5%-al többet keresnek, holott nem magasabban képzettek, mint a Kelet-európaiak, mégis átlagon felül vezető pozíciókban vannak, míg a Kelet-európaiak átlagon felül a képzettségüknél alacsonyabb pozíciókban vannak. Ezek szerint ők a Kelet-európaiknál 23,3 % -al többet keresnek, mint a svájci átlag. De itt nem csak a keresetekről, hanem az egész megítéséről, hozzáállásról és bánásmódról is szó van. Ha ez OK, akkor biztosan velem van baj.

vándor madár 2020.06.27. 22:36:46

@ajax1976: A gyereknél 5 év van odaírva, az nincs ott, hogy C-vel kell rendelkezni a szülőknek, de ezt meg kell éreklődni ott pontosan, ezt én nem tudom. Hogy ki mit mond, az semmit nem jelent, pontosan hol melyik törvényben van megfogalmazva.

Amit te utolsó bekezdésként odaírtál, az azokra vonatkozik, akikre nem vonatkozik a könnyített honosítás.

Ők az illetékesek, itt kérjél írásbeli választ. De azt ne írd be, hogy nektek még nincs C, hanem hogy mik a pontos feltételek a gyerek kérelmének: www.sem.admin.ch/sem/de/home/themen/buergerrecht/faq.html
www.admin.ch/opc/de/classified-compilation/20092990/index.html

"Mivel mi az EU8 ban vagyunk, mint második körös belépők, ezért aki magyarként svájcba jön, 5 év után ha hosszabbítja a B Bewilligungot, újnak is csak B-t kap." OK, így már érthető. Mindenben kettős mérce.

Arthamyr 2020.06.27. 23:47:50

@desw: Sok dolog van a világon, ami nem korrekt, itt sem a korrektsége mellett kívántam érvelni, csak megosztottam a pár észrevételt/véleményt, hogy szerintem miért az van, ami, és miért nem lesz az, amit te felvetettél. Attól teljesen függetlenül, hogy bizonyos szempontból az milyen előnyökkel járna a jelenlegihez képest.

@vándor madár: Én, ha figyelembe veszem, hogy milyen faktorok határozzák meg a fizetéseket, egyáltalán nem találom ezt meglepőnek. A kelet-európai bevándorlók azért keresnek átlagosan kevesebbet leginkább, mert nagyobb arányuk hajlandó elvállalni olcsóbban a munkát.
Az ilyeneken, hogy a svájci kormány kiadta, hogy az EU-s munkavállalót sem foglalkoztathatják kevesebb bérért, mint a helybélit, világ életemben versenyszférában dolgozó emberként csak a fejem vakarom. Kevesebbet melyik helybélinél? Nekem pl. a legelső munkahelyemen volt több, mint kétszeres (!) bérkülönbség is azonos pozícióban lévő emberek közt, és ott mindenki magyar volt kivétel nélkül. A két ember közül kevésbé képzett (neves egyetem vs. középszerűbb főiskola) keresett többet, mondjuk sokkal jobb is volt a gyengébb papírja ellenére. De később, Nyugat-Európában sem az volt, hogy mindenki ugyanannyit keres, igaz ekkora eltérésekkel nem találkoztam, de az teljesen megszokott, hogy 2000EUR különbség (sőt több is) van a bérek közt. Akár pusztán a szerencsének köszönhetően (pl. szerencséd volt az interjún, nagyon jó benyomást tettél, azt hiszik, hogy pont te kellesz nekik) is, de olyanok miatt is, hogy kit lehet elnyomni egy bértárgyaláson, ki hajlandó eltűrni, hogy mondjuk gyengébb emelést kap, esetleg lenyesegetik a bónuszát, és ki áll akkor fel egyből, ha ezt megcsinálják vele. Ki hogyan tudja eladni magát.

A vezető pozíciókban szerintem majdnem irreleváns azt nézegetni, hogy ki a magasan képzettebb, egyrészt messze nem ez a legfontosabb, másrészt amúgy sem ezt használják a kiválasztásnál sem, itt már jellemzően évtizedes szakmai múlt kell. Szerintem már egyszerű, beosztottak nélküli szenior pozíciókban sem a képzettség a legfontossabb, nemhogy egy vezető pozícióban. Az pedig egyáltalán nem meglepő, hogy az pluszt jelent, ha valaki helyi, emiatt jobban el tudja látni a feladatát, sok olyan apróság van, amit egy kívülről jött ember rosszabbul csinál, és fontos a vezetőknél.
Az, hogy több nyugati bevándorló vezető van, pl. annak is köszönhető valószínűleg, hogy jelentős számú nyugati cégnek van svájci leánya, míg jóval kevesebb kelet-európainak. Meg itt visszatérve az első gondolatra, a nyugatiak kevésbé hajlandóak elvállalni a rosszabbul fizető munkát, ezért átlagosan többet fognak keresni (amellett, hogy a vezetők eleve jóval többet keresnek, és megtolják az átlagot).

Ezekkel simán megmagyarázható az a pár tíz százalék különbség, én semmi meglepőt/igazságtalant nem találok benne, egyszerűen csak így működik egy munkaerőpiac.

svajcineger 2020.06.27. 23:57:13

@ajax1976:
"Ha kikerülsz a Quellensteuer alól, akkor be kell vallanod a magyar házadat/lakásodat/garázsodat is az itteni adóbevallásba. Éspedig azért, mert itt svájcban a vermögensteuer (vagyonadó) kategóriába esik mindened amid van valahol."

Ez rendben van, erről tudok. Egyébként pár éve már nem Quellensteuer-t fizetek. A gondom ott van - és ebben szakértő is megerősített - hogy Svájcnak semmi köze az országba érkezés előtt szerzett vagyonhoz. Bevallani valóban be kell(ene), de nem adóztathatják meg.

" Mivel mi az EU8 ban vagyunk, mint második körös belépők, ezért aki magyarként svájcba jön, 5 év után ha hosszabbítja a B Bewilligungot, újnak is csak B-t kap. Ha német lennél, az első hosszabbításnál C-t kaphatsz."

Na, ez viszont óriási tévedés!
Én vagyok rá az élö példa, hogy öt év "B" után is lehet "C"-t kapni. Automatikusan nem megy, automatikusan valóban csak egy újabb "B"-t adnak. Viszont lehet kérelmezni nekünk is a "C"-t öt év után. Ennek érdekében meg kell felelni néhány dolognak. A legfontosabb az integráció. Az integrációt pedig nyelvtudással kérik bizonyítani. A megkövetelt nyelvtudás szintje kantonfüggő. Általában B1, de valahol az A2 is elég.
Ha ennek meg az egyéb feltételeknek megfelesz, akkor beadod, aztán vársz, hogy megdják-e. Nekem gond nélkúl megadták. 10 év után viszont már nyelvvizsga nélkúl is megad(hat)ják a "C"-t. Ez sem automatikus, ezt is kérelmezni kell, kűlönben jón az újabb "B".
A "régi" EU tagállamok polgárainak viszont 5 év után automatikusan "C"-t adnak, és nem is kérhetik, hogy maradjon a "B".

2020.06.27. 23:57:30

Bejegyzésem 2. rész:

@vándor madár
"...Sikerült megismernem pl. olyan magyar szakorvosnőt, akit sehova sem vettek fel Svájcban, úgyhogy ő Mo-n dolgozott, míg a családja kint élt és olyan senior informatikust is, akit ugyan felvettek volna, de havi csekély 2.000 frankkal kevesebbért, mint az ottani átlag. De Németországban is simán kirúgták a volt NDK-s kollégát, mert szóvá merte tenni, hogy nem érti a dialektust. Mondjuk én azt rugtam volna ki, akinek a beszédét nem értette, mert tényleg borzalmas volt és a viselkedése is bomlasztó volt, de nem volt beleszólásom, hogy csak néhány példát említsek."

Köszönöm, hasonlóan látom.

@Arthamyr
10 éve élek svájcban. Amikor kijöttem nem értettem a dialektust, vagy csak nagyon nehezen. Németül is alig tudtam.
Ma tárgyalóképes vagyok minden szituációban, prezentációkban stb. A svájcinémet majdnem minden dialektusát 100%-át megértem (nem beszélem, - de ez normál).
Az első munkahelyemen én is sokkal kevesebbet kerestem, mint most. Ez tény.
De egyet mondok: akárhány év is eltelhet, hiába érted te a dialektusokat, hiába vagy profiszuper szakmailag, hiába -próbálod meg- eladni magadat:
Amikor behívnak interjúra, MINDIG a dollárjeleket fogják látják a homlokodon, és az olcsó keleteurópai munkaerőt. Ha nem olcsót, akkor azt, akit bele fognak rohasztani a munkába, és az igénytelenebbnél igénytelenebb projektekbe, amiket SENKI svájci nem vállalna el. Ez a helyzet.
Úgyhogy, nyugodtan menőzhetünk itt a szaktudással (számít ez manapság? Van ilyen gugli korában amúgy? ;) - soha nem ez fog számítani.
Amit én látok, hogy a vitamin-B, azaz a valakinek a valakije számít, ismerettség, azaz "protekció" (milyen érdekes... ilyen szó a kapitalizmusban IS létezik?)
Ez a helyzet.. Szomorú... ...és ahogy az idő halad előre, még a svájciaknak is egyre kevesebb a lehetőségük a munkaerőpiacon, nemhogy a kitántorgott magyar IT-seknek... Ez a hosszútávú kialakítandó stratégia szempontjából megfontolandó tény.

2020.06.27. 23:57:46

Bejegyzésem 3. rész:

@vándor madár
"Itt most találtam egy statisztikát, ebből kiderül, hogy a Kelet-európai bevándorlók iskolai végzettsége a legmagasabb Svájcban, mégsem közülük kerülnek ki a vezetők és az igazgatók, sőt direkt bele van írva, hogy ők nem a szakterületükön dolgoznak. Csak az maradt véletlenül ki, hogy mondjuk segédmunkásként. Ez mi, ha nem masszív diszkrimináció velük szemben? Ja és a keresetük is 5,9%-al kevesebb, mint azoknak a nyugati EU állampolgároknak, akik már 2002-ben ott voltak, valamint 9,8 %-al alacsonyabb az átlagkeresetnél, miközben a legmagasabb iskolai végzettséggel rendelkeznek."

Egy sztori ehhez:
2 diplomával jöttem ki meg tizeniksz év IT tapasztalattal Magyarországon.
Itt megcsináltam -többek között- egy diploma utáni továbbképzést egy svájci főiskolán, maradjunk annyiban, hogy a maga 23 vizsgaköteles tantárgyával nem volt piskóta. Csak svájci informatikus hallgatótársaim voltak, mind jobbnál jobb pozíciókban különféle cégeknél.
Namármost. A tanfolyam amit kiválasztottam, a lehető legnehezebb volt a fősulin. 6 hónap, 23 tantárgy (!!!) többezer oldalnyi anyaggal, a 6 hónap alatt több csoportmunkával, volt olyan, hogy 1 hét szabit kellett a csoportmunkához kivennem, amit a helyszínen, a suliban több napig csináltunk, szinte éjjel nappal (a vizsgába beleszámított megfelelő súlyozással)
A tanfolyam alatt is láttam rajtuk, hogy szinte kinéztek onnan. Egyszerűen majdnemhogy kiröhögtek, hogy hogy a fenébe vállalok én el ilyen sulit, amit még a svájci elitek is csak nehezen tudnak megcsinálni. Aztán ahogy haladt az idő, látták, hogy teljesítek a csoportmunkán, és úgy általában véve órákon is értem miről szól a fáma.
Ettől kezdve, főleg a csoportmunkáknál el nem tudjátok képzelni, hogy milyen mobbingokat éltem át, miket kellett lenyelnem...
Ment a provokáció úgy, hogy a csoportban csak svájciak voltak, és nyilván összezártak. Ha kiakadtam volna a beszólásokra, minimum 4-en lettek volna ellenem...
Aztán a hab a tortán, amikor egyhetes csoportmunka után az utolsó nap estéjén spontán prezentálni kellett az egyhetes munkát -TÖKFÁRADTAN-, és kit választottak ki prezentálni: hát persze: a kelet európai bevándorlót, engem. Hozzáteszem: megcsináltam. A végén meglett a záróvizsgám (többek között IT-jogból, német nyelven persze), míg több csoporttársam közül több elbukott. Ez így működik... Egyszerűen csípőből nem tűrik meg, ha valaki fel akar kapaszkodni, és ugyanazon a szinten "merészel" lenni, mint ők. Ha ott vagy végzettség tekintetében, akkor sem engednek a soraikba a munkahelyen: Mindig te fogod a prolimunkákat kapni... Ha kell, elárasztanak a prolimunkákkal... Ez is a mobbing része.
Ha ezt látják, hogy fel akarsz a soraikba kapaszkodni - függetlenül attól, hogy munkahelyen vagy magánéletben: indul a mobbing. Soha nem gondoltam volna, hogy milyen piszkos és aljas mobbingmódszerek vannak. Itt svájcban megtanultam ezeket. DE: alkalmazni akármilyen pozícióban is lennék, soha nem tenném. Én másként lettem nevelve, mások az alapelveim, és KULTÚRÁM. Sokkal inkább az "élni és élni hagyni, valamint az élvezni az életet, és segíteni hogy mások is élvezhessék" - nyomán haladok az utamon.
Ők, ezeket bevetik ellened, mind. Pofátlanul, és úgy, hogy a hatalommal (pl. a cégnél a saját főnököd ÉS annak a főnöke - ketten ellened...), a saját hatalmukkal visszaélnek: ellened. Tragikus ez... Nagyon...

@Din Serpahis
"Amikor én kijöttem Svájcba az éves fizum kb 15k frankkal volt alacsonyabb az iparági átlagnál. Egy olyan cégnél dolgoztam, ahol szinte mindenki külföldi volt. Azóta több cégnél is voltam, volt részem mobbingban is, de mindig sikerült egy-egy kis lépéssel feljebb lépni. Most a cégem egyik top-teamjébenben dolgozom ahol rajtam kívül csak svájciak és németek vannak, van svájci beosztottam, és hát persze pénzügyileg se ugyanaz mint az első hely. Bele kell rakni az energiát és akkor menni fog."

:) Ez valami áprilisi tréfa, ugye? :) Hány éve vagy itt? 3? Olyan vagy, mint én az első évem után... Csipkerózsika... :))))))

Schwiiez 2020.06.27. 23:58:02

@vándor madár:
Nem vitatva mások tapasztalatait, nekem ezzel éppen ellentétes sors jutott, mint amit leírtal. Semmivel sem volt alacsonyabb a fizetésem, mint a svájci kollégáknak. A kutatóintézetben szigorúan szabályozott, nyilvános bértábla szerint állapították meg a béreket.
Soha nem érzékeltem mobbingot, segítséget annál inkább. Igaz, én is mutattam hajlandóságot a beilleszkedés irányába. Az egyik első könyv, amit a könyvtárból kölcsönöztem, a svájci dialektus elsajátítását (megértését) szolgáló segédanyag volt.
Három évet dolgoztam Svájcban, és nem Zürichben, egy nemzetközi csapatban (buborékban), hanem a hegyekben, ahol a kollégák nagy többsége magasan képzett svájci volt. Hivatalosan város, lényegében egy néhány ezres falu volt. Jól éreztem magam, esélyes, hogy rövidesen újra Svájcban fogok dolgozni.

A statisztikákrol csak annyit, hogy a Svájcban dolgozó, nem svájci származású professzorok fizetése magasabb, mint a helyieke. 200-300 ezer Frank körül évente. És még egy érdekesség: a professzorok többsége nem svájci származású.

Abban nem találok furcsaságot, hogy a bérszámfejto vagy banki pénztáros feladatokra elsősorban helyi munkaerőt vesznek fel. Miért importálnanak mondjuk magyarokat, ha van rá helyi, aki kiválóan el tudja végezni? Ebből értelemszerűen következik, hogy a nem hiányszakmában a külföldiek hátrányt szenvednek. Nem ez a természetes? Alkalmazzanak külföldieket, és fizessék a helyieknek a segélyt, akik emiatt nem jutnak munkához?

Még egy érdekesség: Svájcban 25% felett van a bevándorlók aránya. Az EU ban a legnyitottabb országban ennek legfeljebb a fele. Magyarországon gondolom néhány ezrelék vagy max 1%. Bőven lenne mit tanulnunk a svájciaktol integráció és nyitottság terén is.

Schwiiez 2020.06.27. 23:58:10

@droid_: gondolom arra céloz, hogy a nyugdíjkassza százmilliárdos hiányát évek óta folyó, költségvetési pénzekből finanszírozzák. Ahelyett, hogy annyi nyugdíjat fizetnének, amennyi befolyik járulékokból.

desw 2020.06.27. 23:58:22

@ajax1976:

Pompás!

Tehát te magad vagy a bizonyíték arra, hogy ha nagyon akarja vki, akkor elérheti a céljait.

Nos, a low-class lényeknél ez az akarat talán nem annyira erős :DDDD, és így nem marad más, mint ölni és rabolni. Meg esetleg pert indítani és diszkriminációt és rasszizmust kiáltani.

desw 2020.06.27. 23:58:32

@droid_:

A rendszerváltás óta nem nagyon volt az ÁHT hiány 2-3% alatt, azaz minden évben újabb és újabb hiteleket vesz fel az ország.

www.nyugdijguru.hu/nyugdij/magyar-nyugdijrendszer/jovore-megszunik-a-nyugdijjarulek

"A nyugdíjak tekintetében például a nyugdíjtörvény 2.§ (2) bekezdése elrendeli, hogy az állam a társadalombiztosítási nyugellátások kifizetését akkor is biztosítja, ha a Nyugdíjbiztosítási Alap kiadásai meghaladják a bevételeket. Ha a Nyugdíjbiztosítási Alap tervezett kiadásai meghaladják a bevételeket, a központi költségvetés a különbség összegét előirányzatként biztosítja. (2020-ra a költségvetési törvényben egyelőre 47 milliárd forintot irányoztak elő ilyen címen.)"

2020.06.27. 23:58:44

@vándor madár:
"Ha ez OK, akkor biztosan velem van baj."

Nem, nincs veled baj. Teljesen korrektül látod a helyzetet. Én úgy látom, hogy egyszerűen valamiért a kelet európaikra úgy tekintenek, mint valami rabszolganépre, aki alacsonyabb rendű. Én ezt érzem...
Nem bírják elviselni, ha jobbak vagyunk szakmailag, felkészületebbek, jobb ötleteink vannak, stb. Ekkor jön az "elnyomás", és "ellehetetlenítés". Erre a "legkifinomultabb eszközeik" állnak rendelkezésre. Erről a témáról gondolkodom, hogy kiadok egy könyvet. ;)
Ha tudnátok ott Magyarországon, milyenek ezek, nem hinnétek el, hogy ezek SVÁJCBAN (a nagybetű nem véletlen) megtörténhetnek...

desw 2020.06.27. 23:58:58

@vándor madár:

Angliában az angol egyetemi diplomát azért könnyebb ellenőrizni. Országon belül a pénzért diplomát dolog hamarabb kibukik. Esetleg megvan a kilencvenes évek környékén a "kivéve GDF"?

A munkaerőpiac számára a diploma értékét nem az adja, hogy milyen nehéz megszerezni azt. Nekem IT-sként egy bölcsész diploma megszerzése elég lehetetlen küldetés lenne. És tisztelet a kivételnek, de az állami hivatalokban általában az adott szakterület selejtje található.

Lehet tolni a píszí mantrát, de azért azt mindenki tudja, hogy egy munkahely megszerzésénél nemcsak a szakképzettség számít, hanem a jelentkező személyisége is. Jó eséllyel a cigánnyal több gond lesz, mint egy magyarral, és egy munkaadó sem akar felesleges gondot, így ha teheti, inkább magyart tesz fel.

Antal Jozsa 2020.06.27. 23:59:40

@ajax1976: te nem pályázol akkor állampolgárságra? Családdal együtt mehetne az ügyintézés, nem egy rövid folyamat, még itt ragadhatsz jó pár évre.
Én még nem hallottam olyat hogy egy gyerek öt év után megkaphatja az állampolgárságot normál esetben.

A C-t megigényelhetnéd a fiad részére is, egy A2 nyelvvizsga kell hozzá, neki tuti megvan :-) De megigényelheted saját magadnak is és akkor a fiad is megkapja.
Igen van itt is kettős mérce bőven. A NyEurópából jövők 5 év után megjapják a C-t, de most már kell az A2 nyelvvizsga viszont(!!) nem minden országnak, pl Portugáliának nem kell.
Mi keletiek nem vagyunk automatikusan jogosultak 5 év után C-re de be lehet attól még adni a kérelmet max elkaszálkák de nem feltétlenül. Ha te megkapod a fiad is megkapja automatice.

Ide sasoljatok:
www.sem.admin.ch/dam/data/sem/rechtsgrundlagen/weisungen/auslaender/aufenthalt/faq-sprachkompetenzen-d.pdf
10-es pont

Antal Jozsa 2020.06.27. 23:59:58

Bocs, 9 év után ha C-t igényelsz az K-Európának még mindig idő előtti igénylésnek (vorzeitig) számít, szóbeli B1 irásbeli A1(??) kell.
Az előzőleg linkelt oldalt (pdf) nézem..

Antal Jozsa 2020.06.28. 00:00:07

Bocs pontosítok, nem akarok ennyi szöveget elolvasni, azt hogy a gyereked megkapja a C-t automatikusan azután hogy esetleg te megkapnád leírva nem találtam, ezt nekem egyszer a gemeinde-ba mondta egy ügyintéző amikor beadtam a C-re öt év után (a végeredmény elutasítás lett)..

svajcineger 2020.06.28. 00:21:34

Én megkaptam már, hogy legyek hálás azért, hogy itt lehetek. Visszakérdeztem, hogy vajon kinek és miért kéne hálásnak lennem? Az égvilágon semmit nem kaptam az országtól, amiért hálásnak kéne lennem. Eladom a munkaerőmet, ők meg fizetnek érte. Ez egy üzlet, nem pedig szerelem, vagy egy segélycsomag.

Arthamyr 2020.06.28. 01:11:42

@ajax1976: "Úgyhogy, nyugodtan menőzhetünk itt a szaktudással (számít ez manapság? Van ilyen gugli korában amúgy? ;) - soha nem ez fog számítani." - Már csak emiatt is elmorzsoltam pár könnycseppet miattad, meg a velejéig romlott, gonosz svájci társadalom igazságtalansága miatt érzett fájdalmam okán. ;)

Hasznos tudnivaló, hogy a megnyerő személyiség is egy előnyös tulajdonság, és jelentősen segíti többek közt a munkaerőpiacon való érvényesülést is. Bár a hozzászólásaidból a figyelmes olvasó megtudhatja, ez Svájcban nincs ám így, ott főleg olyasmi számít, hogy hol születtél, milyen színű a bőröd, és kit ismersz. Szóval ott nyugodtan toljuk a makacsságot és az arroganciát, ahogy a csövön kifér, úgysem számít semmit, ha az ember nem ott született, már vége is a dalnak.
Köszönöm a tanítást, mester! Nagyon sajnálom, hogy már valószínűleg sosem fogom hasznát venni ezen értékes tudásnak, bár tudtam volna, amikor szüksegem volt rá!

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.06.28. 08:27:33

@Schwiiez: @desw: ertem hogy mire gondoltok, csak szerintem nem igy van. a nyugdijbiztositasi alap befizetesi meghaladtak a kifizetesek az elmult nem is tudom, kozel 10 evben, minimalisan, az igaz. tavaly volt egy 120 milliard koruli hiany az elozetes szamok szerint, pontos kimutatas meg tudtommal nincs. persze tavaly volt egy 2%-os szocho csokkentes is, ami szinte teljes egeszeben a nyugdijbevetelek rovasara ment (hiszen a szocho nagy resze oda folyik be). amikor vodorszamra ontottek a penzt bele a koltsegvetesebol, hat, az nem mostanaban volt, es annak is megvolt az oka (kotelezo manyup) de javitsatok ki ha tevedek.

somlobodog 2020.06.28. 08:28:06

@ajax1976: menj haza.KB 200chf egy repjegy. 1000 chf alatt tuti haza is fuvarozzak a háztartásod. Ennyi. Ha szar lépni kell. Ha annyira nem szar hogy ne lépj akkor ez csak rinyalas, innentől pedig hiteltelen. Nem 1963 van hogy a hazatero disszidenst lecsukjak... Biztos van meló Magyarországon 10 év Svájci tapasztalattal és nyelvtudassal

somlobodog 2020.06.28. 08:28:37

@ajax1976: "Mert azok a sokat szidott komcsik, ill. a komcsi rendszer sokkal jobb volt, mint a kapitalizmus... Sokkal emberközpontúbb, és emberibb..."

Ezt meséld azoknak akiknek a szüleit kivegeztek. Vagy a koncepciós perek áldozatainak. Vagy a kulakoknak. Vagy az ertelmisegnek. Vagy annak akinek volt 1tftal többje. Vagy annak aki nem utazhatott vagy ha elutazott akkor ha haza akart menni 5 évet ulhetett.. Stb. Ne haragudj te ha ezt komolyan gondolod akkor látom te a fentiekből egy se voltál, sem a családod. Egy jóléti országban élsz hogy a fiad állampolgársaga meglegyen de visszasirod a kommunizmust. Valami nem oké a fejedben. Költözz Kínába, vagy eszak-koreaba az emberacu kommunizmus biztos jobb lesz mint Svájc. Ennyi ésszel ne csodáld hogy a svajciak kutyaba se vesznek.

2020.06.28. 08:28:52

@Arthamyr:

"Hasznos tudnivaló, hogy a megnyerő személyiség is egy előnyös tulajdonság, és jelentősen segíti többek közt a munkaerőpiacon való érvényesülést is. Bár a hozzászólásaidból a figyelmes olvasó megtudhatja, ez Svájcban nincs ám így, ott főleg olyasmi számít, hogy hol születtél, milyen színű a bőröd, és kit ismersz. Szóval ott nyugodtan toljuk a makacsságot és az arroganciát, ahogy a csövön kifér, úgysem számít semmit, ha az ember nem ott született, már vége is a dalnak."

Azt zárójelben jegyezném meg, hogy azt, hogy milyen LESZ a "személyiséged" 10 év után svájcban, nagyban meghatáriozza az, hogy milyen hatások érnek ez idő alatt...
A törökök sem azért "zárkóztak be" mondjuk németo.-ban gondolom, mert annyira elfogadták őket...
Maradjunk annyiban, hogy lehet neked tiszta a lelked, nyitott a többi ember felé -én ilyen VOLTAM, amikor kijöttem-, a hatások és a tapasztaltak személyiségalakítása (magyarul a szemétségek miatt) miatt ha akarod, ha nem, idővel kialakul a védelmi mechanizmus.

Egy apró példa még:
Fiamnak 3. osztályban egy plakátot kellett csinálnia, és azt bemutatni, prezentálni osztály előtt.
A karantén alatt itthon együtt csináltuk meg a plakátot, utána hetekig gyakorolta a prezit. Itthon, hallottuk, tudtuk, láttuk, hogy milyen. Jó volt.
A suliban 3 kategória alapján volt pontozva a dolog: kettő magára a plakátra vonatkozik (amit lehet bizonyítani, mert lehet látni), egy pedig a prezentációra, amit csak a tanár és a gyerekek látnak - egyszer. Persze se videófelvétel se semmi...
Szerinted milyen értékelést kapott a fiam az első két kategóriára, és milyent a harmadikra? Talált! Az első kettő hibátlan, a harmadik POFÁTLANUL lepontozva!!! Persze, bizonyítsd be, hogy a tanár HOGY LÁTTA a prezentációt...
És amikor felhívtam a tanárt, hogy ugyan már egy 6-os tanuló gyerek miért lett olvasásra lepontozva a prezentációnál (egy rést a könyvől amiről készítették a plakátot fel kellett olvasni osztály előtt a prezi közben), - azt mondta, hogy "AZNAP Ő EZT ÍGY LÁTTA". Pökhendi módon...
Szóval. Katasztrófa ez gyerekek minden irányból. Óriási az ellenszél. Nem tudom, hogy így van -e értelme hosszabb távon maradni... Emellett, mint írtam semmiképpen nem tartom példaértékűnek a svájci társadalmat.

2020.06.28. 08:29:05

@svajcineger:

"Én megkaptam már, hogy legyek hálás azért, hogy itt lehetek. Visszakérdeztem, hogy vajon kinek és miért kéne hálásnak lennem? Az égvilágon semmit nem kaptam az országtól, amiért hálásnak kéne lennem. Eladom a munkaerőmet, ők meg fizetnek érte. Ez egy üzlet, nem pedig szerelem, vagy egy segélycsomag."

Köszönöm. Igen, ez teljesen beleillik a képbe.
Arrogancia pur egy "überbarátságos" máz alatt.

2020.06.28. 08:29:21

@Antal Jozsa:
Köszi. De az állampolgársággal kapcsolatban kérdés, hogy ténylegesen MI AZ AZ ELŐNY, amiért érdemes felvenni azon kívül , hogy "marketing célból" előnyös, ha mondod valahol.
Én őszintén szólva nem 44 évesen nem igazán tartom fontosnak, mondom, esetleg azért, ha a fiam valamikor vissza szeretne jönni, ő beszéli a nyelvet, több talán a gyökere itt, ami 10 év alatt nála kialakult.
Nem tudom. Nehéz kérdés.

Én most amúgy erősen úgy látom, hogy pár éven belül hazamegyünk. Most nagyon tele van a hócipőm az itteniekkel.

2020.06.28. 08:29:36

@Schwiiez:
"Még egy érdekesség: Svájcban 25% felett van a bevándorlók aránya. Az EU ban a legnyitottabb országban ennek legfeljebb a fele. Magyarországon gondolom néhány ezrelék vagy max 1%. Bőven lenne mit tanulnunk a svájciaktol integráció és nyitottság terén is."

Én így látom:
KAMU!
Tudod ki nyitott a bevándorlókra? Elárulom: a GAZDASÁG!
Senki más!
Ha megkérdeznénk ezt a bizonyos 25%-ot, hogy mennyire nyitott társadalomnak látják svájcot, jó eséllyel 90% felett lenne véleményem szerint azok aránya, akik CSAKIS A PÉNZÉRT VANNAK ITT, és kb. hasonlóan látják a dolgot, mint én...

2020.06.28. 09:17:30

@somlobodog:
"menj haza.KB 200chf egy repjegy. 1000 chf alatt tuti haza is fuvarozzak a háztartásod. Ennyi. Ha szar lépni kell. Ha annyira nem szar hogy ne lépj akkor ez csak rinyalas, innentől pedig hiteltelen. Nem 1963 van hogy a hazatero disszidenst lecsukjak... Biztos van meló Magyarországon 10 év Svájci tapasztalattal és nyelvtudassal"

Áh. Köszi. Nagyszerű. Ez egy olyan ötlet, ami annyira bonyoult és szofisztikált, hogy magamtól eszembe se jutott volna. De azért tényleg köszönöm. :)

2020.06.28. 10:12:50

@somlobodog:
"Ezt meséld azoknak akiknek a szüleit kivegeztek. Vagy a koncepciós perek áldozatainak. Vagy a kulakoknak. Vagy az ertelmisegnek. Vagy annak akinek volt 1tftal többje. Vagy annak aki nem utazhatott vagy ha elutazott akkor ha haza akart menni 5 évet ulhetett.. Stb. Ne haragudj te ha ezt komolyan gondolod akkor látom te a fentiekből egy se voltál, sem a családod. Egy jóléti országban élsz hogy a fiad állampolgársaga meglegyen de visszasirod a kommunizmust. Valami nem oké a fejedben. Költözz Kínába, vagy eszak-koreaba az emberacu kommunizmus biztos jobb lesz mint Svájc. Ennyi ésszel ne csodáld hogy a svajciak kutyaba se vesznek.
"

Nem mesélek senkinek semmit. 1976-ban születtem Magyarországon. Boldog békés gyerekkorom volt, szüleim 16:00-ig dolgoztak, és pár perccel később otthon voltak, és együtt volt a család. Panelban nőttem fel, volt egy kis hétvégiházunk, ahova hétvégente kiment a család.
Nem volt vezető beosztásban egyik szülőm sem, de jól éltünk, pontosabban nem jobban és nem rosszabbul, mint a nagy többség.
Soha nem volt apámnak vagy anyámnak a munkahelyi stresszel gondja, nem kellett pár évente átképeznie magát, mert nem változott a technológia sem ilyen gyorsan. Nem voltak profitéhes cápacégek, akik minden évben egyre többet, egyre gyorsabban, egyre olcsóbban és egyre jobb minőségben akartak volna gyártani, egy vékony réteg előnyére, egy vastag réteg hátrányára. Nem mondom, hogy környezetbarát volt a komcsi időszak, de hogy ilyen mértékben, mint ma nem tették tönkre a folymatos fogyasztási lázzal a természetet, mint ma, ez tuti.
Ja, és nem az eldobni-újat venni volt a divat, hanem ami elromlott azt megjavították.
Az emberek nem folytották meg egymást 2 fillérért egy kanál vízben, volt összetartás, voltak kapcsolatok, voltak IGAZ BARÁTSÁGOK.
Ez azoknak, akik 2000-től születtek, ez az időszak, annak az értékei szinte elképzelhetetlenek.
Igaz, nem járt mindenki mercédesszel, hanem egy trabira 8 évet kellett várni a merkúrnál. Igaz, szerintem sokkal nagyobb volt annak idején egy trabit 8 év után átvenni, mint ma beslattyogni a merci szaloba, és kézpénzért leperkálni és kivinni a mercit. Ezt csak úgy zárójelbe.
Aki ott volt, ott élt, tudja miről beszélek.
Bizonyosan voltak -főleg korábban- áldozatok is, és tiszta szívemből sajánlom őket.
Viszont én arról a békés és boldog időszakról beszéltem, amiben én magam felnőttem.

2020.06.28. 10:13:23

@Arthamyr:
"Hasznos tudnivaló, hogy a megnyerő személyiség is egy előnyös tulajdonság, és jelentősen segíti többek közt a munkaerőpiacon való érvényesülést is. Bár a hozzászólásaidból a figyelmes olvasó megtudhatja, ez Svájcban nincs ám így, ott főleg olyasmi számít, hogy hol születtél, milyen színű a bőröd, és kit ismersz. Szóval ott nyugodtan toljuk a makacsságot és az arroganciát, ahogy a csövön kifér, úgysem számít semmit, ha az ember nem ott született, már vége is a dalnak.
Köszönöm a tanítást, mester! Nagyon sajnálom, hogy már valószínűleg sosem fogom hasznát venni ezen értékes tudásnak, bár tudtam volna, amikor szüksegem volt rá!"

Még annyit, hogy a "megnyerő személyiségnek lenni itt" itt azt jelenti ill. jelentené - (bár sejtem, hogy ez neked bonyolult), hogy lehajtod a fejed, nem szólsz vissza, eltűrsz mindent, és húzod az igát. Nem nézed mit kell csinálni, mit csináltatnak veled, csinálod. Ha amiatt, amit csinálsz pár éven belül "obsolete"-té válsz a munkaerőpiacon, kiselejteznek, - nem számít! Hiszen, fő az, hogy "megnyerő" személyiség voltam. Igaz? ;)

Szóval, amit írsz, maximum a HR-es tankönyvekben állja meg a helyét.
A való világ másról szól. Ezt sem "tanítás" jelleggel írom, mint ahogy te a hozzászólásod többi részében is kisarkítottad azt, amit korábban írtam - ami hozzáteszem nem egyezik meg a véleményemmel...

vándor madár 2020.06.28. 15:21:18

@Arthamyr: "Az ilyeneken, hogy a svájci kormány kiadta, hogy az EU-s munkavállalót sem foglalkoztathatják kevesebb bérért, mint a helybélit, világ életemben versenyszférában dolgozó emberként csak a fejem vakarom. Kevesebbet melyik helybélinél?"

Svájcban vannak kimutatások a keresetekről, ami nyilvános és mindenről van kimutatás, de az nem nyilvános. Még az sem volt pl. nyilvános, hogy mekkora keresettel folyamodhatsz egyáltalán tartózkodási engedélyért. Majd ők suttyomban eldöntik.
Nyilván az azonos vagy hasonló munkakörben és az adott helyen és adott időben lévő átlagkersetekről van vagy volt szó.
A sötét Wallisban ott is nyugodtan keresnek még középszintű munkakörben is ezer frankkal kevesebbet, mint Északon. Némi különbség nyilván belefér, de semmi esetre sem "pár tíz százalék", mert akkor már akár a megélhetésed is veszélybe kerülhet.

www.lohncomputer.ch/de/loehne/

"A vezető pozíciókban szerintem majdnem irreleváns azt nézegetni, hogy ki a magasan képzettebb, egyrészt messze nem ez a legfontosabb, másrészt amúgy sem ezt használják a kiválasztásnál sem, itt már jellemzően évtizedes szakmai múlt kell."

Ebben igazad van, mert ott tényleg nem az számít, ki a magasan képzettebb és az sem, hogy ki az alkalmas. Minden lelkiismeret furdalás nélkül odatesznek egyetemet végzettek elé egy szakmunkásszintű végzettségű 25 éves vezetőt.
Én is olvastam HR szakkönyveket és ott benne állt fekete-fehéren, hogy a szakképzettség manapság 30%-ban számít egy ideális munakerőnél, ezt be is tartják. sőt soknak a szaktudása még ezt a szintet sem éri el.

"Meg itt visszatérve az első gondolatra, a nyugatiak kevésbé hajlandóak elvállalni a rosszabbul fizető munkát, ezért átlagosan többet fognak keresni (amellett, hogy a vezetők eleve jóval többet keresnek, és megtolják az átlagot)."

Bármilyen munka az azonos munkakörben Svájcban jobban fizet, mint Németországban vagy Franciaországban. Svájc tele van volt NDK-s munkavállalókkal, akiknek otthon nem igazán jobb a helyzetük, mint Mo-n, úgyhogy ők ugyanúgy elvállalják a munkákat, mint egy Kelet-európai. Ami szerintem valójában megdobja a statisztikát, az nem a leányvállaltok vezetőinek a bére, hanem az orvosok és a felsőoktatásban dolgozóké.

vándor madár 2020.06.28. 16:03:31

@ajax1976: "Ha ezt látják, hogy fel akarsz a soraikba kapaszkodni - függetlenül attól, hogy munkahelyen vagy magánéletben: indul a mobbing. Soha nem gondoltam volna, hogy milyen piszkos és aljas mobbingmódszerek vannak. Itt svájcban megtanultam ezeket"

Én is azon gondolkodtam, hogy mi lenne a módszereikre a legalkalmasabb jelző és én is az "aljas" melléknévre jutottam.

Amiket te most írsz, azokat én itt már legalább 10 évvel ezelőtt vagy régebben megírtam, már nem is emlékszek rá, csak azóta ez a blog valahogy átalakult. Akkor szó szerint le is hülyéztek, úgyhogy abbahagytam évekre a látogatást, mert nem gondoltam, hogy nekem is fel kellene tennem évtizedes tapasztalatok után a rózsaszín szemüveget, amit akkoriban hordtak az éppen Mo-ról kiszabadult kommentelők.

"Ettől kezdve, főleg a csoportmunkáknál el nem tudjátok képzelni, hogy milyen mobbingokat éltem át, miket kellett lenyelnem..." Én pontosan tudom, miről beszélsz. Ott, de Németországban sem, csapatmunkát az életben nem szabad elvállalni, mert az egész rádszakad. Miután felnyitották a szememet, be szoktam írni, hogy invidividualista vagyok, gondolhatod mekkora sikere lett. Sőt olyan is volt, ahova direkt megírtam, hogy csak a munkaerőmet árulom, nem magamat, hogy vegyék észre magukat.

"DE: alkalmazni akármilyen pozícióban is lennék, soha nem tenném. Én másként lettem nevelve, mások az alapelveim, és KULTÚRÁM." Ez a lényeg, bár te fogsz veszteni, mert annyira embertelen lett a munka világa, mióta a nyugatiak rátették mindenre a mancsukat. Sajnos Mo-n nem az fog várni, amit remélsz, majd ha hazamész, úgyhogy erre készülj fel. Az elvárásokat srófold lejjebb, a svájci pozitív dolgokat meg feljebb, mert még fiatal vagy tönkremenni. Esetleg vedd fel a kapcsolatot az Andrással a halottnak a coach-on, valószínű tudna segíteni.
Ami az iskolát illeti, az egyik kommentelő lányát sem engedték gimnáziumba, ha jól emlékszek Aargau kantonban, szakmát kellett neki tanulnia. Egy másiknak pedig, aki vezető volt egy nemzetközi cégnél, de nem Mo-ról, hanem már egy másik Nyugati országból ment oda, meg minden sikerült, legalább is akkoriban.

vándor madár 2020.06.28. 16:07:56

@svajcineger: "Én megkaptam már, hogy legyek hálás azért, hogy itt lehetek."

Úgy látszik ez a fixaideájuk, mert nekem is a fejemhez vágták, igaz már Németországban.

svajcineger 2020.06.28. 16:16:06

@vándor madár:
Eppen ma hallottam a helyi radioban, hogy ezentul minden, szaz fonel tobbet alkalmazo cegnel negyevente kontrollalni fogjak a bereket, miutan a legujabb statisztikak alapjan nagy elteresek vannak a jovedelmek kozott. Kulonosen azt tartottak meltanytalannak, hogy a noi munkavallalok atlag 12%-kal kevesebb bert kapnak ugyanazert a munkaert, mint a ferfiak.

vándor madár 2020.06.28. 17:05:51

@Schwiiez: Igazán örülök neki, hogy nálad minden szép és jó volt. Köszönet az információkért is, amiket tizenpár év ottlét után magam is jobban ismerek, mint kellene.

"Semmivel sem volt alacsonyabb a fizetésem, mint a svájci kollégáknak. A kutatóintézetben szigorúan szabályozott, nyilvános bértábla szerint állapították meg a béreket."

Azért érdekes, hogy ezt honnan tudtad, ugyanis akkora titokban van tartva a dolgozók fizetése egymás elől, hogy még a bérpapírt is postán küldik ki, nehogy valaki felbontsa a másét a munkahelyen.
Ahol tarifa szabályozza a béreket, ott nyilván nem lehet ezres nagyságrendekkel manipulálni, mint a versenyszférában, de azért még a tarifán belül is vannak pár száz frankos fokozatok, amikkel tudnak játszani. Mit ad Isten, pont egy ilyen szituációnak voltam részese, ahol kiderült a turpisság a svájcinál jobb kvalifikációval rendelkező német kolléga kárára.

Más is volt már, aki a hegyekbe vágyott, aztán nem győzött elköltözni, mert az életét érezte veszélyeztetve. Egészen konkréten németekről volt szó. Én is túlzásnak éreztem, de nem voltam a szituációban.

"Abban nem találok furcsaságot, hogy a bérszámfejto vagy banki pénztáros feladatokra elsősorban helyi munkaerőt vesznek fel. Miért importálnanak mondjuk magyarokat, ha van rá helyi, aki kiválóan el tudja végezni? Ebből értelemszerűen következik, hogy a nem hiányszakmában a külföldiek hátrányt szenvednek. Nem ez a természetes?"

Én egy szóval sem mondtam, hogy importáljanak külföldi munkaerőt. Egyébként is az egész arról szólt, hogy csak olyan munkaerőt engednek be, amire szükség van. Miután rájöttek, hogy még nagyobb profitot lehet generálni olcsó munkaerővel, most már odamehet boldog boldogtalan. Többek között ez is az oka, hogy a helyiek utálják a Kelet-európaiakat, mert bennük látják a bérek letörésének az okát, nem pedig a helyi munkaadókat és ezt a szituációt jóváhagyó politikusaikat okolják.

vándor madár 2020.06.28. 17:24:08

@somlobodog: "Ezt meséld azoknak akiknek a szüleit kivegeztek. Vagy a koncepciós perek áldozatainak. Vagy a kulakoknak. Vagy az ertelmisegnek. Vagy annak akinek volt 1tftal többje. Vagy annak aki nem utazhatott vagy ha elutazott akkor ha haza akart menni 5 évet ulhetett.. Stb."

A 80-as évekről írt, nem arról, amiket itt felsoroltál. Az én családom ezekből több mindent elszenvedett, én mégsem tudok gyűlölettel gondolni a szocialista időre Mo-n, amiben éltem. Nyugaton a kapitalizmusban lett több pénzem, de jobbnak nem éltem meg semmit, mint anno Mo-n.

Informatikusként biztosan van meló most Mo-n, a többi már nem számít, sőt inkább negatív, mert aki ennyi év után hazamegy, az már nem úgy gondolkodik, mint aki soha el sem ment és ott sem illik bele a közegbe.

vándor madár 2020.06.28. 17:41:20

@svajcineger: Biztosan rátalált valaki arra a statisztikára, amire én, csak mást olvasott ki belőle. A nők mindenhol kevesebbet keresnek, a 12% még nem is annyira rossz. Képzeld el, hogy akkor a Kelet-európai nők mennyivel kevesebbet keresnek ott!
De csak a "szaz fonel tobbet alkalmazo cegnel" fog történni valami, miközben bőven több mint 2 millió munkavállaló 100 főnél kisebb cégben dolgozik.

www.bfs.admin.ch/bfs/de/home/statistiken/industrie-dienstleistungen/unternehmen-beschaeftigte/wirtschaftsstruktur-unternehmen/kmu.html

SzZoole 2020.06.28. 18:22:56

@ajax1976: hübameg, én ‘74-es vagyok de úgy látszik valami alternatív Magyaroszágon nőttem fel.

Én nem sírnám vissza azt az időt, meg úgysem, hogy nem voltunk csórók......

somlobodog 2020.06.28. 19:45:50

@vándor madár: lusta vagyok mobilon visszakeresni. A kommunizmust éltette abban a hozzaszolasban. Nem a 80as éveket. De a 80as évek is egy kalap szar. Ahogy ő, én is benne éltem. Nem kell bemutatni. Utazási korlátozas, emberi jogok kvázi semmibe vétele, nem valós választások... Ha ez jó akkor bravo. Amit lenyomott az semmi más csak a jó öreg "régen minden jobb volt" proletárnosztalgia. Igaz barátság, 8 év a trabantra... Hát bazd+. Ez nem egy értelmiségi gondolkodás. Ez egy proli aki visszasirja a 3.60as kenyeret meg a panelt. Nem csodálom hogy Svájcban így bánnak vele. Ne állj be mellé te ennél ertelmesebbnek tűntél.

2020.06.28. 20:12:29

@somlobodog:
Öreg, tudod ki a proli? Legelőször is, aki így beszél a másikról.

Örülhetsz a túltolt jelenkori kapitalizmusodnak, hurrá! ...és tolhatod a felső tízezer szekerét, örülhetsz a kinyitott határoknak amíg megdöglessz a szekérhúzásban, és hogy vehet(nél) G mercit azonnal, ha lenne rá pénzed. Hurrá. Ez aztán az értelmiségi és közösségi gondokodás.

Gyere ide svájcba, húzzál le 10 évet, és utána blogold be ide a véleményedet. Kíváncsi vagyok, hogy még mindig a kapitalizmus éltetnéd -e... :)

Igen, én a kommunizmust, egészen pontosan annak azt a részét éltettem a mostani kizsákmányoló kapitalizmussal szemben, amit volt alkalmam a születésem után még 1990-ig megélni. Nyugodtan köpködhetsz, de sokkal jobb és kultúráltabb rendszer volt véleményem szerint, mint a mai túltolt és kizsákmányoló kapitalizmus és liberalizmus. Egészen pontosan nem lehet a jelenlegi rendszerrel egy lapon említeni, semmilyen tekintetben.
Egy proli inkább az, aki nem látja a különbséget.

Ja, és én egyetlen egy embert nem láttam a kommunizmusban a rendszer miatt meghalni 1976-tól, bár nyilván ez nem zárja ki, hogy nem történtek túlkapások.

2020.06.28. 20:12:29

@SzZoole:

"hübameg, én ‘74-es vagyok de úgy látszik valami alternatív Magyaroszágon nőttem fel.

Én nem sírnám vissza azt az időt, meg úgysem, hogy nem voltunk csórók......"

Gyere ki svájcba úgy 10 évre, majd vissza fogod... ;)

dikusz. 2020.06.28. 20:19:18

@ajax1976: Kíváncsi vagyok Zoli válaszára. :)))

SzZoole 2020.06.28. 20:25:28

@somlobodog: azok a boldog békebeli ‘80-as évek, valljadbe, hogy csak irigykedsz :-)))

Én is vissza sírom, főleg azt amikor a rendőr ok nélkül végig vert rajtam a gumibottal :-)

SzZoole 2020.06.28. 20:30:30

@ajax1976: ha én is Svájcba mennék akkor ki fizetné a nyugdíjasok nyugdíjat?
A cigóktól is megkaptam anno, a magyaroknak dolgozniuk kell, hogy ők megkapják ami jár :-)))

SzZoole 2020.06.28. 20:34:09

@dikusz.: az ilyen vitákba nem állok bele, tudod, fegyvertelenekkel nem vívok szellemi csatát :-)))

Amúgy te is visszasírnád a múltat, éltél benne eleget, nem?

vándor madár 2020.06.28. 20:41:42

@somlobodog: Először valóban azt írta, hogy a komcsi rendszer jobb volt, mint a kapitalizmus, aztán kiderült, hogy 1976-ban született, úgyhogy nem beszélhetett saját tapasztalatként a régi időkről.
Nem volt fenékig tejföl az sem és volt, aki megszenvedte, de a nagy többségnek szerintem élhetőbb volt, mint az, ami most van. "Utazási korlátozas, emberi jogok kvázi semmibe vétele, nem valós választások..." Most nincs utazási korlátozás, azért veszik fel az emberek a hitelt a nyaralásra, aztán elúszik a házuk. A többi még rosszabb, mint anno.
Ez az utazás olyan, mint a banán volt. Csak addig sóvárgott utána az ember, amíg nem volt, most meg ott rohad a spájzban.
Szerintem a nyolcvanas évek már nem voltak rosszak. Én pl. akkor dolgoztam külföldön és több felé utaztam, sőt autója is volt a családban mindenkinek rajtam kívül már előbb is, de ebben a sztoriban szerintem elsősorban nem a materiális dolgokról van szó.

Ha valakinek nem jó az, amiben van, akkor az után sóvárog, ami jó volt. Az idő köztudottan megszépíti az emlékeket.
Én vállalom, hogy most megint hülye lettem, de amiket leírt, azok sajnos nagyon is valós dolgok, sőt még történtek rosszabbak is.

Din Serpahis 2020.06.28. 22:17:42

@ajax1976: Hét. Nos nézd, a helyzet az, hogy én is dolgoztam itt olyan outsourcing cégnek, ahol mindenki kelet europai volt. A nagybanknál, akinek bedolgoztunk kb úgy bántak velünk mint a kutyákkal, nekem személy szerint ott óriási mélypontom volt, az egészségem is megsínylette.

Aztán átmentem egy másik outsourcing céghez, itt már a meló sokkal speciálisabb volt, sokkal magasabb szakértelem kellett hozzá. Itt egy másik nagybanknak dolgoztunk, és megmondom őszintén baromi jól éreztem magam, a belsős svájci kollegák az első pillanattól kezdve teljesen egyenrangúként kezeltek, tök kedvesek, támogatók voltak. Aztán a projekt végetért, az outsourcing cég meg azonnal kirúgott, aztán felvettek oda ahol most vagyok.

Ez egy ős-svájci cég, a fejlesztési részleg itt is tök nemzetközi, de itt már a business oldalon ülök, ahol mondom, rajtam kívül csak németek meg svájciak vannak, és a cégen belüli reputáció tök magas. Tökre elfogadnak, és sokra értékelik a munkám.

Neked az a bajod, hogy összekerültél pár prosztóval azon a tanfolyamon, és ebből vonsz le általános következtetéseket.

vándor madár 2020.06.28. 22:25:14

@desw: "Esetleg megvan a kilencvenes évek környékén a "kivéve GDF"?"

Nincs. Ezt én soha nem hallottam. Gondolom azért, mert nem éltem Mo-n. De volt olyan ismerősöm, aki oda járt informatika szakra és munkája is volt.

"A munkaerőpiac számára a diploma értékét nem az adja, hogy milyen nehéz megszerezni azt." Ebben teljesen egyetértünk.

Én már itt többször írtam, hogy az IT kommentelők túl pozitívan ítélik meg a dolgokat, amiket nem is ismernek, mert nekik túl jól megy mostanában a szekér.

Nem mondanám, hogy azok a nem szakmabeli állami hivatalokban dolgozó svájciak " az adott szakterület selejtje" lettek volna, akiket említettem, de ha te általánosságban úgy gondolod, nekem az is ok. Sőt az, aki főnök volt azon szakterületen, ahol semmilyen végzettséggel nem rendelkezett, az kifejezetten jó volt szakmailag, mert beletanult, de emberileg valóban selejtesnek titulálnám.

"Lehet tolni a píszí mantrát, de azért azt mindenki tudja, hogy egy munkahely megszerzésénél nemcsak a szakképzettség számít, hanem a jelentkező személyisége is." Igen, ez egyre inkább így van. Az angolszász világból gyűrűzött be ide is ez a jó szokás. Azért dől össze a híd, meg nyírják ki a beteget, mert nem a szaktudás, hanem az ismeretség, a személyiség és a soft skillek számítanak.

"Jó eséllyel a cigánnyal több gond lesz, mint egy magyarral, és egy munkaadó sem akar felesleges gondot, így ha teheti, inkább magyart tesz fel." Pont ugyan így gondolják Nyugaton is a külföldiről. Azzal több baj lesz, más a mentalitása, haza kell neki menni, ha baj van, képes még nevetni is és hangos is meg úgysem tudjuk, igaz-e, ami a referenciában áll és nem is fizetett a taníttatásáért, úgyhogy inkább ne vegyük fel vagy ha netán mégis, akkor legalább végezze el az alja melót és nyerjünk rajta duplán, ha már itt eszi a fene nálunk.

Schwiiez 2020.06.28. 23:12:16

@vándor madár:

Nem tartom aggályosnak, hogy nem kizárólag a végzettség és az évek száma határozza meg a fizetést. Magyarországon ez egyébként sokkal inkább igaz: szerintem lényegesen nagyobb, nem teljesítményen alapuló berkulonbsegek vannak.
Magyarországon tapasztalataim szerint sokkal inkább jellemző a munkahelyi klikkesedes is.

Amiket leírtatok, szerintem inkább személyiségfüggő dolgok. Ha én mobbingot tapasztaltam volna, vagy olyasmit, hogy "mindenki ellenem van", azonnal veszem a kalapom és keresek másik munkahelyet. S ha országon belül zsinórban több ilyenbe futok bele, otthagyom az országot. Miért szopatnam magam évekig, évtizedig?

Hadd meséljek én is egy konkrét sztorit. Volt a svájci munkahelyemen egy magyar nő (ketten voltunk a 100+fős intézetben magyarok). Ami műsort ő hónapokon keresztül rendezett, hogy máshol, másik irodában ulhessen, az példátlan. Legalább ötször, több órán keresztül ment az agyalas, külön meeting, hogy ki hova költözzön (10+ ember volt érintve). Mindenkinek iszonyúan tele volt vele a hocipoje, de türelmesen próbáltak olyan megoldást találni, ami onagysaganak is megfelel. Szerintem az elvárható szintet sokszorosan túlteljesítették. El nem tudom képzelni Magyarországon ugyanezt. Egyébként a főnök helyében én már jóval korábban leállítottam volna. De a svájci és német kollégák példásan viselkedtek.

Schwiiez 2020.06.28. 23:12:26

@ajax1976:
Lehet, hogy mást értünk nyitottság alatt. Számomra mindenesetre nem azt jelenti, hogy első este/héten/hónapban meghívnak a lakásukba. Hanem csupán annyit, hogy korrekt módon kezelnek. Persze, hogy a bevándorlás elsősorban gazdasági ügy. Mindkét oldalról, főleg azt első években. De ettől még lehet win-win szituáció.

Lehet bánkódni amiatt, hogy a társadalom életében túl nagy szerepet játszik a pénz. De vegyük észre, hogy ez nem Svájc vs Magyarország vita. Aligha hiszem, hogy Magyarországon kevésbé a pénz számítana. Sőt! Amikor nagyon kevés van belőle, akkor pont hogy minden egyéb szempontot maga mögé szorít. Lásd a magyarok extrém árérzékenységét a hétköznapi fogyasztási cikkek beszerzésénel.

2020.06.28. 23:12:34

@Din Serpahis:

"Neked az a bajod, hogy összekerültél pár prosztóval azon a tanfolyamon, és ebből vonsz le általános következtetéseket."

Ha ezt az "egyszerű" következtetést vontad le a blogbejegyzéseimből, akkor sajnos nem értetted meg a lényeget. Sok sikert a cégeknél. Majd 10 év múlva is posztolj egyet. ;)

2020.06.28. 23:12:51

@vándor madár:

"Jó eséllyel a cigánnyal több gond lesz, mint egy magyarral, és egy munkaadó sem akar felesleges gondot, így ha teheti, inkább magyart tesz fel." Pont ugyan így gondolják Nyugaton is a külföldiről. Azzal több baj lesz, más a mentalitása, haza kell neki menni, ha baj van, képes még nevetni is és hangos is meg úgysem tudjuk, igaz-e, ami a referenciában áll és nem is fizetett a taníttatásáért, úgyhogy inkább ne vegyük fel vagy ha netán mégis, akkor legalább végezze el az alja melót és nyerjünk rajta duplán, ha már itt eszi a fene nálunk.""

Ez tetszett! Köszönöm! Pontosan így van! :)

dikusz. 2020.06.28. 23:40:37

@SzZoole: Nem szoktam a múlton keseregni. Lehet, nem jól látom, de azt mondanám, az én korosztályomnak jó gyerekkora volt. Sőt, azt mondanám, hogy jobb, mint a mostani gyerekeknek-
Nincs annyi hely, hogy leírjam, miért gondolom így, és szerintem nem is érdekel rajtam kívül senkit.
Van, amit másképp csinálnék, a gyereknevelést, Zoli többet érdemelt volna.
A '70-es, 80-as évekre visszagondolva sem volt rossz. Te miért nem voltál megelégedve azokkal az évekkel?
Érdekelne a válaszod, de valószínű, egy hét múlva fogom tudni elolvasni, addig viszont már nem fogok emlékezni arra, hogy mit is írtam... :)))

dikusz. 2020.06.28. 23:55:16

@ajax1976: Remélem, nem haragszol meg azért, amit most írok, hidd el, nem kötekedni szeretnék.
Ha ennyire nem érzed magad jól kint, akkor miért nem jössz haza? Úgy látom -lehet, tévesen-, hogy az itthoni oktatással sincs bajod, és jó munkád is volt itthon. Vannak itthon is (állítólag) olyan fizetős iskolák, ahol a gyereked megkaphatja a számodra megfelelőnek ítélt oktatást, ezt valószínűleg magad is tudod. Ezért nem értem (lehet öreg vagyok hozzá), miért élsz mindennek ellenére Svájcban.
Ha választ írsz, azt egy hét múlva fogom tudni elolvasni,.:)))

svajcineger 2020.06.28. 23:59:39

@dikusz.:
Mi lesz veled egy hetig? Kiszallsz a vilaghalorol? :-)

2020.06.29. 00:00:34

@Schwiiez:

"Hadd meséljek én is egy konkrét sztorit. Volt a svájci munkahelyemen egy magyar nő (ketten voltunk a 100+fős intézetben magyarok). Ami műsort ő hónapokon keresztül rendezett, hogy máshol, másik irodában ulhessen, az példátlan. Legalább ötször, több órán keresztül ment az agyalas, külön meeting, hogy ki hova költözzön (10+ ember volt érintve). Mindenkinek iszonyúan tele volt vele a hocipoje, de türelmesen próbáltak olyan megoldást találni, ami onagysaganak is megfelel. Szerintem az elvárható szintet sokszorosan túlteljesítették. El nem tudom képzelni Magyarországon ugyanezt. Egyébként a főnök helyében én már jóval korábban leállítottam volna. De a svájci és német kollégák példásan viselkedtek."

Ennek semmi köze nincs a mobbinghoz. Amit leírtál, az egy hisztis kolléganő. Ennyi. Nem több, nem kevesebb. Ennél nagyobb bajotok munkahelyen soha ne legyen...
Tiszta szívemből kívánom!

"Lehet, hogy mást értünk nyitottság alatt. Számomra mindenesetre nem azt jelenti, hogy első este/héten/hónapban meghívnak a lakásukba. Hanem csupán annyit, hogy korrekt módon kezelnek. Persze, hogy a bevándorlás elsősorban gazdasági ügy. Mindkét oldalról, főleg azt első években. De ettől még lehet win-win szituáció."

Teljesen jól értettem a "nyitottság" definícióját, és egyáltalán nem arra értettem én sem, hogy az első héten meghívjon valaki. :)
Hidd el, hogy ebből amit feljebb írtál, hogy hány % bevándorló a svájcban élő emberek közül, NEM MOND EL ARRÓL SEMMIT, HOGY AZ EMBEREK BEFOGADÓAK-E, VAGY SEM.
Ezeket az embereket ugyanis nem a svájci "állampolgárok" hívják ide meg. Illetve dehogynem. Csak nem magánemberek, hanem cégek. Olyan cégek, akik profitot csinálnak. Ez egy gazdasági ügy, és semmi köze ahhoz, hogy ki mennyire befogadó vagy mennyire nem.
Idehívják (vagy csalják? melyiket írjam) a viszonylag jó(nak tűnő.. - külön mesét megérne) fizukért a keleti munkavállalókat, nyilván ők jönnek (mint ahogy én is), és dolgoznak. Az, hogy ezeket az embereket a "magán társadalom" mennyire "fogadja be", vagy máshogy fogalmazok: "mennyire hívná ide" - ez egy teljesen különálló sztori. Semmi köze a gazdaságihoz, és én erre az utóbbira írtam, hogy SEMENNYIRE!
Azaz, ez a százalék csupán és kizárólag gazdasági ügy.
A mobbing pedig akkor jön a képbe, hogyha van egy pl. egy csoport a munkahelyen (neadjisten ilyen a vállalati kultúra), aki "mint magánember nem hívta volna ide a külföldieket", de mégis együtt kell dolgoznia vele, merthát a cég, mint gazdasági egység idehívta... Ennél az egyvelegnél alakulnak ki a mobbing szituációk. Én így látom.

Még valami. A "te, ha mobbingot tapasztalnál lelépnél, nem várnál éveket" ügyre reagálva:
Nem ennyire egyszerű itt a kép. Nem tudom, hogy most mi a helyzet magyarországon, de itt nem mutat jól a CV-ben pár hónap vagy 1-2 éves munkaviszonyok utáni folyamatos váltás. Azt pedig, hogy milyen a munkahelyi "kultúra", azt a felvételinél soha, de soha nem fogod megtapasztalni. Még lehet, hogy az első hónapokban sem. Ha családod van, esetleg gyereked itt jár iskolába, akkor bizony lehet, hogy ezt a szitut 1-2 évig is tűrnöd kell, amíg vagy találsz egy új melót, vagy eléred azt az időszakot (3 év körül) ami már nem "gyanús" a HR-eseknek és magyarázható-váltást jelent egy felvételinél...
Szóval, nem fehér és fekete.

Aminek örülök, hogy többen is igazolták a tapasztalataimat. És higyjétek el, sem csodabogár nem vagyok, sem különc. Egy kifejezetten simulékony természetű ember vagyok. Viszont azt nem hagyom, hogy "lemossanak". Ez ellen, mint minden épeszű ember, én is védekezem...

A Mo-ra visszaköltözés természetesen benne van a pakliba, de előtte még mintát veszek minimum egy cégnél. Amit viszont hallok (még svájciaktól is), hogy ez a fajta mobbing kultúra az elmúlt 5-6 évben egyre erősebben terjed. Undorító, és visszataszító. Hova tart az emberiség? Emberek, akik elméletileg egy közös célért dolgoznak nap mint nap, nyírják egymást úgy, hogy az életük java részét munkahelyen töltik...

dikusz. 2020.06.29. 00:09:45

@svajcineger: Bevallom őszintén, abban az itthoni városban fogok pusztulni, ahol Európa legnagyobb(?) fürdőkomplexuma található.
Abba a komplexumba mondjuk nem jutok el, mert jó drága, de most mindenféle okok miatt kell nekem az egy hét.:)
Gyorsanválaszolj, mert holnap már nem lesz időm elolvasni:)))

svajcineger 2020.06.29. 00:17:00

@dikusz.:
Na, akkor jo pihenest! Bar meg mindig nem ertem, hogy ettol meg miert kell lelepni a vilaghalorol. :)

dikusz. 2020.06.29. 05:36:40

@svajcineger: Köszi!
Nincs okostelefonom, tabletem, csak itthon ülök a gép előtt (épp eleget), amikor elmegyek valahová, akkor nem netezek. Akikkel napi kapcsolatom van, azokkal mobilon tudok beszélni, a többi pedig megvár, míg hazajövök.:)

Schwiiez 2020.06.29. 08:33:52

@ajax1976:

Egyetértünk, a hisztis kolléganő nem mobbing. Arra hoztam fel példának, hogy szerintem több türelem és tolerancia fogadja a munkavállalót Svájcban, mint sok más helyen, pl. Magyarországon. Legalábbis én nem tudok hasonlót ott elképzelni.

Szerintem tévedsz abban, hogy "a svájci társadalom" nem hívná be a külföldieket. A közvetlen demokrácia mintaállamában az egyszerű ember is pontosan tudja, hogy az ő jóléte is függ a cégek profitjától. Tudja, hogy ő is rosszul járna, ha Svájc bezárkózna, és nem tartaná nyitva a munkaerőpiacát az EU felé. Pár éve volt erről is szavazás (RASA iniciatíva).

A nagyon magas bevándorlási arány közvetlenül valóban nem mond el semmit arról, hogy befogadó-e a társadalom. Közvetve viszont igen: ha nagyon idegenellenes lenne a társadalom, akkor megszavaznák a modern Schwarzenbach iniciatívákat. ( blog.nationalmuseum.ch/en/2020/06/schwarzenbach-initiative/ )
Szerinted mi történne Magyarországon, ha 25% lenne a bevándorlók aránya? Szerintem a magyarok sokkal idegenellenesebbek, mint a svájciak, és a gyűlöletkeltő idegenellenes kampányáról hírhedtté vált magyar kormány képtelen lenne kezelni ezt a helyzetet.

Az a tény, hogy nem vernek véresre ma Svájcban rendszeresen külföldieket, mutatja, hogy jól kezelik a helyzetet. Nézd meg az USAt, ahol még csak külföldinek se kell lenned, hogy a rendőr legyilkoljon. És ezt évtizedekig büntetlenül, napi rutinból tehették.

Ezért mondom, hogy szerintem Svájcban példaszerűen kezelik a nem mainstream személyeket (külföldi, kisebbségi). Bár így lenne Magyarországon is!

Informatikai területen dolgozva a helyedben nem aggódnék azon, hogy mit szól a HRes az önéletrajzomhoz. Nem beszélve arról, hogy még ha nem is pirospont a túl gyakori és rendszeres vándorlás, lényegesen fontosabb, hogy ösztönző, kiteljesítő, lelki egészséget alá nem ásó munkahelyen töltsd az életed jelentős részét. A magad és családod érdekében egyaránt.

Az a kérdésed, hogy hova tart az emberiség, már sokkal jobb. Mert nyilvánvalóan nem svájci problémáról van szó. Svájc szerintem jóval többet tesz a nők azonos bérezésének ügyében. Legalább felismerték, hogy problémáról van szó! A svájci munkahelyemen minden évben voltak erre vonatkozó kimutatások. Magyarország vajon mit tesz ezügyben?

2020.06.29. 09:52:29

@Schwiiez:

Bejegyzésem 1. rész

Huh, egyáltalán nem értünk egyet, szinte teljesen máshogy látod a világot, és a helyzetet... Maradjunk annyiban, hogy szerintem teljesen irreálisan. :)

Te svájcban élsz amúgy és dolgozol? Ha igen, és ha megkérdezhetem mióta?
Én így a helyzetet a kiutazásom után 1-3 évig láttam. Azóta a trend egyértelműen lefelé mutat...

"A nagyon magas bevándorlási arány közvetlenül valóban nem mond el semmit arról, hogy befogadó-e a társadalom. Közvetve viszont igen: ha nagyon idegenellenes lenne a társadalom, akkor megszavaznák a modern Schwarzenbach iniciatívákat."

Nem, ezt az iniciatívát nem ismerem, viszont olvasok napilapokat a neten pl. 20minuten, és most nem akarok oldalakat, cikkeket hivatkozni, mert nincs rá időm kikeresni, de elég egy egy ebbe a témába vágó cikk alatti kommentárokat mazsolázni, és az embernek egyből megvilágosodik a valóság, hogy mi van a mű-udvarias máz alatt..

Ja, már ha szavazásnál tartunk, ez megvan? Ezt direkt neked kerestem vissza 2018-ból...

"Die Initiative verlangt die Kündigung der Personenfreizügigkeit mit der EU."

www.srf.ch/news/schweiz/gegen-personenfreizuegigkeit-begrenzungsinitiative-ist-zu-stande-gekommen

Gy.k:
Itt arról van szó, hogy a svájci NÉP követeli a munkaerő szabad mozgásának a felmondását az EUval. Azaz pontosan azt az egyezményt, aminek a keretében a kelet eu munkaerő itt van svájcban.
A linkelt cikk után is olvashattok pár kommentárt, itt érezhető a hangulat, de az igazán "szaftos" kommentárok szinte minden portálon - egy hasonló cikk megjelenése után fellelhetőek...

Azaz, amit írsz, teljesen inkorrekt információ. A tények nem ezek. Bocs.

2020.06.29. 09:53:01

@Schwiiez:

Bejegyzésem második rész:

"Szerinted mi történne Magyarországon, ha 25% lenne a bevándorlók aránya? Szerintem a magyarok sokkal idegenellenesebbek, mint a svájciak, és a gyűlöletkeltő idegenellenes kampányáról hírhedtté vált magyar kormány képtelen lenne kezelni ezt a helyzetet."

Ezt nem tudom, hogy mi történne, és még azt sem mondom, hogy nem az, amit írsz. De azt, hogy itt a bevándorlókat a NÉP nem akarja, ez TÉNY.
Az, hogy magyarországon mi lenne ekkor meg akkor, ez nem releváns jelen helyzetben.

"Ezért mondom, hogy szerintem Svájcban példaszerűen kezelik a nem mainstream személyeket (külföldi, kisebbségi). Bár így lenne Magyarországon is!"

Kirakat (marketing)-jelleggel, maradjunk annyiban. Aki itt él, olvas, lát, hall, az tudja miről beszélek... ;)

"Informatikai területen dolgozva a helyedben nem aggódnék azon, hogy mit szól a HRes az önéletrajzomhoz. Nem beszélve arról, hogy még ha nem is pirospont a túl gyakori és rendszeres vándorlás, lényegesen fontosabb, hogy ösztönző, kiteljesítő, lelki egészséget alá nem ásó munkahelyen töltsd az életed jelentős részét. A magad és családod érdekében egyaránt."

Ez a hozzászólásod azt tükrözi, hogy fogalmad sincs, hogy mi a helyzet az IT munkaerőpiacon.
Nem, egyáltalán nem az, amiről a marketing szól, és amit többek között a magyar sajtó is zeng évtizedek óta, hogy ekkora meg akkora hiány van informatikusokból. Éppen ezzel árasztották el az IT piacot AZ EGÉSZ VILÁGON munkaerővel (mindenki azt akarja ezen hírek hallatára tanulni) - szétverve ezzel az EGÉSZ IT piacot.
Érdekes, valamiért nem hallok olyanokról soha, hogy "ügyvédből meg orvosokból több tízezres hiány van". Ja? Hogy a politikusok ezen két kasztból tevődnek össze, és nem akarnak maguknak konkurrenciát. Aha. Így már világos.
A tények: nem egyszerű IT-sként sem elhelyezkedni, hidd el. Millió pályázóval kell versenyezni, maradjunk annyiban. És itt sem a kelet európai munkavállalók vannak előnyben, főleg nem azok, akik már annyi pénzt kérnek, mint a svájciak...

"Az a kérdésed, hogy hova tart az emberiség, már sokkal jobb. Mert nyilvánvalóan nem svájci problémáról van szó. Svájc szerintem jóval többet tesz a nők azonos bérezésének ügyében. Legalább felismerték, hogy problémáról van szó! A svájci munkahelyemen minden évben voltak erre vonatkozó kimutatások. Magyarország vajon mit tesz ezügyben?"

Ez a pont külön megérne egy könyvet. Sajnos nincs sok időm, ezért a főbb pontok:
Amit írsz, az véleményem szerint maga a feminizmus katasztrófája, és véleményem szerint ebben (is) katasztrófa Svájc politikája.
Öreg, az megvan, hogy svájcban a nők nagytöbbsége szingli, nem akar gyereket, szinte isteni jogokkal felruházva amikor elválnak, akkor a jog alapból kicsontozza a férfiakat (ők bizony nagy többségében a 4000 CHF-es szociális segélynél landolnak válás után...), a nők ezt tudva sokkal magabiztosabbak, mint a férfiak, "elférfiasodnak" mind testileg, mind lelkileg - a férfiak bizonytalanok?
Amikor kijöttem nem tudtam, hogy miért nem szemeznek a pasik a nőkkel tömegközlekedésen. Mindegyik egy pontra bámul.
Aztán kellett ehhez is pár év, mire rájöttem, hogy elég egy rossz pillantás a tömegközlekedésen egy nőre, és szexuális molesztálásért feljelentHET.

Ide megint kerestem neked egy linket:

"Was unter sexueller Belästigung verstanden wird, ist im Gesetz nicht genauer definiert und wird in der juristischen Literatur auch nicht einheitlich interpretiert. Eine oft zitierte Umschreibung (Vögeli 1996) zählt namentlich folgende Verhaltensweisen auf: Bemerkungen über körperliche Vorzüge und Schwächen; obszöne, sexistische Redensweisen; ANSTARREN, pfeifen, taxierende Blicke; unerwünschte Annäherung, Gesten ..."

www.gleichstellungsgesetz.ch/d141.html

Ez liberalizmus túltolva, ami itt megy, soha, de soha nem kívánom, hogy ez legyen magyarországon. Ja, és a hetvenes évekig még szavazni sem mehettek a nők... Ennyit a nagy "egyelőségről", meg demokráciáról itt. Azóta viszont tolják a nők szekerét, véleményem szerint totálisan túltolva.

2020.06.29. 10:57:03

@Schwiiez:

"...az megvan, hogy svájcban a nők nagytöbbsége szingli, nem akar gyereket,..."

Kis helyesbítés:

"...az megvan, hogy svájcban a nők nagy többsége a közvetlen környezetemben szingli, nem akar gyereket,..."

vándor madár 2020.06.29. 12:00:17

@Schwiiez: "Nem tartom aggályosnak, hogy nem kizárólag a végzettség és az évek száma határozza meg a fizetést."

Nem emlékszek, hogy ezt mondtam volna. Azt viszont mondtam, ha nem is ezekkel a szavakkal, hogy ne az határozza meg a fizetést, hogy hol születtél. Amit a mai Magyarországról írsz, abban nem kételkedek, egyre rosszabb a tendencia, ezt mondom én is. Ennek egyrészt a multik által bevitt praktikák az oka, másrészt meg a belpolitikai helyzet, bár a részrehajlás régen is megvolt.

"Ha én mobbingot tapasztaltam volna, vagy olyasmit, hogy "mindenki ellenem van", azonnal veszem a kalapom és keresek másik munkahelyet." Nem olyan egyszerű ez esetben munkahelyet váltani, ugyanis ezek lecsokkolnak a hátad mögött, felhívnak mindent és mindenkit, aki tud rólad valamit. A szemedben nyájaskodnak és szuper kedvesek, de a hátad mögött alattomosak, aztán el is aljasodnak, ha úgy hozza a sors. Svájcban még egy IT-s sem ugrálhat. Már régen olvastam, hogy az nem tartozik a hiányszakmák közé.

"Otthagyom az országot." Igen ez lenne a megoldás, csak azért mégsem olyan egyszerű. Ezen nagyon sokat gondolkodtam és arra jutottam, hogy ez kb. olyan, mint a zsidóság reakciója a nácik hatalomra jutása után. Menekülni kellett volna, csapot-papot hátrahagyva, ki merre lát, mégis maradtak, mert nem tudták elképzelni, hogy egy kulturnép olyanokra képes. És aki menekült, azt sem akarta befogadni senki. Ott van pl. a hatalmas Kanada, amelyik simán fel tudott volna venni milliókat, mégsem tette.
Aki pl. az utolsó pénzén Svájcba költözött, családja van, adóssága van, az nem tud ugrálni és hol van megírva, hogy máshol jobb lesz, ráadásul anyagilag is komoly gödörbe kerül(het).
Azt nem lehet mondani, hogy minden rossz Svájcban, de ha a munkahelyeden, ahol az életed nagy részét töltöd, gyötörnek a semmiért, akkor az nagyon romboló tud lenni.
Én viselkedésbiológiából készültem írni kb. ezen a vonalon a doktori disszertációmat, csak nem lett belőle semmi, mert nem volt miből megélnem. Arra még volna magyarázat, hogy szűkös források idején az emberek állati módon viselkednek, de ahol ekkora gazdagság áll rendelkezésre és jut mindenkinek bőven, meg még állítólag a keresztény etika is dívik, ott azért ez elég gáz.

Amit a magyar nőről írtál, azt nem értem. Miért nem ülhetett oda, ahová akart vagy legalább is onnan el, ahol volt, oszt megoldódik a helyzet. De mivel ők minden szarra, amit max. 5 perc alatt el lehetne intézni, meetinget hívnak össze, amin nem tudnak dülőre jutni, elhúzódik a végtelenségig. Így lesz bolhából elefánt.

vándor madár 2020.06.29. 12:08:03

@ajax1976: "Én így a helyzetet a kiutazásom után 1-3 évig láttam."
Na akkor te is elég sokáig rózsaszin ködben éltél. Én ismerek olyanokat, elsősorban németeket, akik már a 3 hónapos próbaidejük végén nem voltak Svájcban vagy már orvosi kezelés alatt álltak.

"Amit viszont hallok (még svájciaktól is), hogy ez a fajta mobbing kultúra az elmúlt 5-6 évben egyre erősebben terjed." Pedig már 20 évvel ezelőtt is divat volt.

Arthamyr 2020.06.29. 14:46:05

@ajax1976: "Egy kifejezetten simulékony természetű ember vagyok." - mondd, ezeket hogy bírod leírni röhögés nélkül, miután ilyeneket írtál:
"A fiam osztályában van 2-3 barnabőrű kislány. Fiam elmondása alapján senki nem játszik velük, a kislányok mindig odamennek a svájciakhoz, de ŐK NEM VESZIK BE ŐKET. Azaz próbálkoznak, nem veszik be őket, és mi a vége? Hát persze: egymással játszanak.
Én erre azt mondtam a fiamnak, ha ilyent lát, igenis emelje fel a hangját, és szóljon be nekik! Mármint, a svájciaknak!" - igen, a kifejezetten simulékony természetű ember bátorítja antiszociális viselkedésre és olyan konfliktusok felvállalására a gyerekét a saját igazságérzete nevében, amivel borítékolhatóan a gyereke helyzetén ront.

":) Ez valami áprilisi tréfa, ugye? :) Hány éve vagy itt? 3? Olyan vagy, mint én az első évem után... Csipkerózsika... :)))))) " - a simulékony természetű kifejezi tiszteletét a másik hozzászóló iránt.

"Úgyhogy, nyugodtan menőzhetünk itt a szaktudással (számít ez manapság? Van ilyen gugli korában amúgy? ;) - soha nem ez fog számítani." - Ugyanez. Súlyosbítva az utolsó mondat tömény hülyeségével, meg azzal, hogy előtte ezt találtad írni:
"2 diplomával jöttem ki meg tizeniksz év IT tapasztalattal Magyarországon.
Itt megcsináltam -többek között- egy diploma utáni továbbképzést egy svájci főiskolán, maradjunk annyiban, hogy a maga 23 vizsgaköteles tantárgyával nem volt piskóta. Csak svájci informatikus hallgatótársaim voltak, mind jobbnál jobb pozíciókban különféle cégeknél.
Namármost. A tanfolyam amit kiválasztottam, a lehető legnehezebb volt a fősulin. 6 hónap, 23 tantárgy (!!!) többezer oldalnyi anyaggal, a 6 hónap alatt több csoportmunkával, volt olyan, hogy 1 hét szabit kellett a csoportmunkához kivennem, amit a helyszínen, a suliban több napig csináltunk, szinte éjjel nappal (a vizsgába beleszámított megfelelő súlyozással)
A tanfolyam alatt is láttam rajtuk, hogy szinte kinéztek onnan. Egyszerűen majdnemhogy kiröhögtek, hogy hogy a fenébe vállalok én el ilyen sulit, amit még a svájci elitek is csak nehezen tudnak megcsinálni." - minek, ha a szaktudás úgysem számít, és mint azt itt megállapítottátok, a képzettség sem? "Svájci elitek"... Írja a 2+ diplomás ember. Aki kifejezetten simulékony természetű, de az esik le neki Svájcból, hogy ott a mobbing nemzeti sport és a xenofóbia a néplélek szerves része. Beszarok! :)

Amit az IT-ről írtál, szintén nem úgy tűnik, mint amit egy sikeres szakmabeli (aminek te láttatni szeretnéd magad) írna.

A regisztrációd óta csak ide írtál, bár ide legalább jó sokszor, jó sokat és alsó hangon is enyhe ellentmondásokkal a hozzászólásaid közt. Legalább valami koherens képre törekedhetnél...

Hitelesség 1000. szint.

Lehetőleg inkább trollkodj máshol. Vagy ha igaz, amit írsz (nehezen hiszem), nézz magadba vagy még inkább keress fel szakembert, ugyanis a világ nem fog hozzád alkalmazkodni és a gulyáskommunizmus sem fog visszatérni. És lépj le Svájcból amilyen hamar csak lehet. Jobban járnátok, ha rendet tennél a fejedben és az életedben, mielőtt a családod bánja, ők nem tehetnek róla...

Arthamyr 2020.06.29. 14:53:52

@ajax1976: "A regisztrációd óta csak ide írtál" - Ok, ezt benéztem, ( @Arthamyr: ), van régmúltad, de a többi áll.

"A poszternek szaz szazalekban igaza van. Magyarorszagon eselyed sincs, ha ertessz valamihez, es nem vagy semmirekello. " - Viszont így akkor Magyarország sem lesz jó. :(

somlobodog 2020.06.29. 14:58:15

@ajax1976: New Yorkban élek egy jóideje. Nem értem mit akarsz mondani azzal hogy koltozzek Svájcba. Akkor mi lesz? Vagy a g mercivel. Autóban méred a "gazdaságot" és akkor ne nezzelek prolinak (a szó rossz értelmében)?? A zsebemben turkalnal? Ha Svájcban is ezt tolod nem lepődj meg. És ne szepitsd 1976ra. Az első hozzaszolasodban en general sirtad vissza a kommunizmust. Örülök hogy elfogadod az emberi jogok és a szabadsagod több szintű (igaz enyhébb mint 1960ban) korlatozasat cserébe a hamis biztonságáért és kiszamithato életért amit a megszepult kommunista/szocialista rezsim adott. A baj az, hogy sokan próbálkoztak az elvekben elfogadható kommunizmussal de a gyakorlatban SOHA nem működött és a vége mindig nyomor és terror lett. A gyakorlati megvalósítás -Egyik- gátja az az hogy nem áll az egyén az altruizmus olyan fokán hogy az eszmét a maga teljességeben magáévá tegye. A kommunizmus eddigi eredményei alapja akár a 70es éveket éltetni olyan mint beallni mondjuk egy mostani erősen szélsőjobboldali politika mögé. Igaz hogy softabb mint Hitler de azért mégis benne van hogy milyen irányba mehet. Ugyanígy a te hőn szeretett gulyaskommunizmusod is kötődik a terrorhoz. Na ezért elfogadhatatlan.

somlobodog 2020.06.29. 14:58:20

@SzZoole: irigykedem hát! Mi az hogy nem tudok 5 évet várni egy zsigulira?? Nincs igazság!:))

Pöffetegecske 2020.06.29. 15:54:57

@ajax1976: az még nem jutott eszedbe, hogy a személyiséged váltja ki a többiekből a reakciókat? Én is Svájcban élek, ha akarom csillió magyarral veszem magam körül, ha akarom nem. Én még nem találkoztam olyan emberrel, akiből ennyi negatívum áradt, így gyanítom egy beszélgetés után mi sem keresnénk egymást többet, nem a mobbing miatt, hanem azokkal az emberekkel vagyok szívesen, akikkel jó lenni. Költözz el, próbálj szerencsét másutt, jobb lenne neked olyan helyen élned, ahol nem szenvedsz.

Arthamyr 2020.06.29. 16:42:35

@Pöffetegecske: Erre már én is próbáltam utalni (igaz, nem ilyen közvetlenül), de azóta már megtudhattam, hogy ez (is) csak egy természetes védekező mechanizmus.

Arthamyr 2020.06.29. 16:44:48

@Pöffetegecske: A végén pedig az is ki fog derülni, hogy itt mobbing forog fenn. :(

SzZoole 2020.06.29. 16:54:32

@somlobodog: nem irigykedni!!! Tenni érte :-))

Apám 5 év várólista után hozta ki a Lada 1200s-t,1983 március 9.- en( Zoltan napra) 126 ezer forintért.

2006-ban 150 ezerért adta el 104 ezer kilométerel, szinte gyári állapotban :-))

Remélem két S Class egy E Class és egy A Class után már gazdagnak számítok az Ajaxos csávó szemében, ha már ez a mérce :-)))

SzZoole 2020.06.29. 16:57:18

@Arthamyr: teljesen mindegy, hogy mivel/mire fogsz érvelni/utalni, az ilyenekkel szemben nem tudsz labdába rúgni, mindig igazuk lesz, vagy nem :-)))

Pöffetegecske 2020.06.29. 17:15:40

@Arthamyr: Imádom Svájcot, az első naptól, és mindig röhögök, amikor úgy teszik fel a kérdést, hogy bökjem már ki végre, hogy szar itt. Ha azt mondom nem szar, csípőből jön, hogy majd lesz!

2020.06.29. 18:29:41

"úgy teszik fel a kérdést, hogy bökjem már ki végre, hogy szar itt"

ez velem is elofordult egyszer-ketszer, szerintem ez egyfajta onigazolasi vagybol jon az otthonmaradottak reszerol.

svajcineger 2020.06.29. 20:31:29

@Rayovac:
Az ellenkezője is igaz, miszerint külföldön minden szép és jó, otthon viszont minden xar. Ez is egyfajta önigazolás a kivándorlók részéről.

svajcineger 2020.06.29. 20:37:25

@ajax1976:
Hop Schwiiz!!!
Svájc jobban teljesít! :)

négyzet 2020.06.29. 21:18:23

@ajax1976: Azért talán nem kommentszekciók alapján kellene belőni az egyes országokban jellemző közhangulatot. :D

négyzet 2020.06.29. 21:21:03

@ajax1976: Költözzetek el, ha nem tetszik. És dehogynem hiányszakma, legalábbis attól függ, mihez értesz. Nekem kezdő (web)programozóként munkát sem kellett keresnem, a munka talált meg engem két hétre rá, amikor kiköltöztem Svédországba. Nyilván biztos szerencsém is volt, de azóta is folyamatosan keresnek a fejvadászok, és csak egyre többen és többen.

Herr Géza 2020.06.29. 21:22:52

@ajax1976: Na, itt már nem birtam megállni a hülyeségek tömkelegét. Nagyon igaza van @Pöffetegecske: -nek... Húzz el abból a trutyiból, valami sokkal jobb helyre. Neked is jobb lesz, a svájciaknak meg pláne.
Amúgy mindent elmond rólad, hogy a www.20min.ch a mantra. Otthon ugye a Bors ceijtung a fő forrásod?
Az a mérnök, aki (ld. @Nordkantonler) havi 6300 CHF-et keres, az valamit nagyon rosszul csinál. Vagy csak möchtegern mérnök. Vagy az sem.

Schwiiez 2020.06.29. 21:31:52

@ajax1976:
A kérdésedre válaszolva, három évet dolgoztam Svájcban, 2015 után, jelenleg utazgatok az ott keresett pénzből.

Korábban említette valaki, hogy Svájcban hosszabb a munkaidő (heti 40,5-41,5 óra). Tegyük hozzá, hogy talán sehol Európában nem olyan elterjedt és egyszerű a részidős foglalkoztatás, mint itt. Tőlem már a felvételin kérdezték, hogy hány százalékos Pensumot szeretnék. Teljes munkaidőben kezdtem, aztán két év után, kérésemre, 60%-ra váltottam (heti 25 óra), amiből még mindig bőven jutott utazásra is.

Nem kétlem, hogy mint mindenütt, ott is vannak, akik nem örülnek, hogy idegenek is vannak az országban. A magyar falvakban ezeket gyüttmentnek hívják. Sokszor évtizedek után is.
Amit erről mondani akartam, az csupán annyi, hogy szerintem Svájcban kisebb az idegenellenesség, mint Európa sok más országában, különösen Magyarországon. A különbség annyi, hogy Svájcban lényegesen magasabb az idegenek aránya, azaz jóval több okuk van a további beáramlás korlátozásának megfontolására.

A feminizmus katasztrófája, hogy a nők ugyanolyan képzettséggel és munkakörrel ugyanannyit keressenek? Jó, hogy azt nem írod, hogy az asszony verve jó, és a konyhában a helye! Ha szingli és nem akar gyereket, akkor "megérdemli", hogy kevesebb fizetést kapjon ugyanazért a munkáért? Ha ezeket komolyan gondolod, akkor tényleg lehet, hogy Kelet-Európa és az "illiberalizmus" jobban megfelel a te értékrendednek.

2020.06.29. 21:50:02

@svajcineger: ez igy van. nehezen tudom elkepzelni, hogy egy kulfoldon elo ne tudna alapbol 5-10 dolgot felsorolni, ami magyarorszagon elve jobb, es legalabb egy kicsit hianyzik - es nem turorudi kaliberu dolgokra gondolok.

svajcineger 2020.06.29. 21:58:50

@Rayovac:
Mint átalában, így itt is az aranyközépút lehet a mérvadó.

Schwiiez 2020.06.29. 22:15:10

@vándor madár:
Én el tudom fogadni, hogy az anyanyelvi beszélő magasabb bért kapjon. Ha emiatt hatékonyabb munkavégzésre képes, akkor ez abszolút indokolt.

Aljasságot és alattomosságot szerencsére nem tapasztaltam. Olyat viszont igen, hogy egy évvel a szerződésem megszűnése után a korábbi megbízó beajánlott az új alvállalkozójánál, akik munkaajánlattal kerestek meg.

Valóban, sehol sincs garantálva, hogy másutt jobb lesz, mint Svájcban. Főként azért nem, mert ebben az egyenletben a személyiség döntő szempont. Azért feltétlen érdemes próbálkozni, mert van különbség az országok kultúrája között. Kétségkívül van akihez az egyik, s van akihez a másik passzol jobban.

A kérdésedre: a magyar nő más helyére szeretett volna ülni az irodában. Nálunk egyébként nem voltak jellemzőek az értelmetlen meetingek sem.

somlobodog 2020.06.30. 07:34:27

@SzZoole: "Remélem két S Class egy E Class és egy A Class után már gazdagnak számítok az Ajaxos csávó szemében, ha már ez a mérce :-)))"

Ha nem laktal legalább 10 évet Svájcban, akkor egy senki vagy. ;)

Pöffetegecske 2020.06.30. 07:50:56

@ajax1976: A bableves finom, pont úgy, ahogy otthon készítik. :-D
Na kb. ugyanilyen törvényként tálalod a saját érzéseidet, meg gondolataidat, miközben saját magadat, meg a gyerekedet teszed boldogtalanná. Nem érzed jól magad Svájcban, menj máshová... de nem, itt jönnek sorra a kifogások, és folytatódnak a sirámok. Ha ennyire borzalmas itt, hagyd a csudába, és keresd meg a te örökké termő fádat. Az se rossz, ha Vándormadárral összeültök busongani, legalább az felvidítana.

Herr Géza 2020.06.30. 14:34:04

@ajax1976: “ A 20min.ch sem releváns, szerintük legalábbis”
Hát nem. Tedd már fel a kérdést (népszavazás, aka nemzeti konzultáció), hogy lőjük-e rakásra a migriket a határon, mert elveszik a munkahelyeinket?
Mi a “logikus” válasz a csirkeagyú nemzethy polgártól?
Mert a migrik, az országba jogellenesen behatolva, rögtön az Audi-szalagnál túrják kifele Bélát meg Sanyit. Aha....

SzZoole 2020.07.01. 14:13:54

@somlobodog: jáj ne ölj meg Somló, 34 évet éltem egy vamzer államban, minek mennék egy másikba? :-))

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása