oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2020. június 24. 06:30,  Élet a német vágóhidakon: „nem vesznek emberszámba" 37 komment

2020. június 24. 06:30 Határátkelő

Élet a német vágóhidakon: „nem vesznek emberszámba"

A héten robbant a hír, hogy miközben szerte Németországban visszaszorulóban a koronavírus-járvány, egy észak-rajna-vesztfáliai húsüzemben 1300 ember fertőződött meg. Az üzemben elsősorban kelet-európai munkavállalók dolgoznak, általában tömegszállásokon laknak.

vagohid_2_foto_mitteldeutscher_rundfunk.jpg

Az érintett vágóhíd a Tönnies-holdinghoz tartozik és jellemzően közép- és kelet-európai vendégmunkások dolgoznak benne, ami egy dolog, de ezek az emberek (akiket általában alvállalkozók foglalkoztatnak) rémes tömegszállásokon laknak, így aztán szinte borítékolható volt a járvány újbóli kitörése.

Nem ez volt az egyetlen eset a német húsiparban, nem csoda, hogy a Spiegel szerint komoly vita robbant ki a munkakörülmények és ennek kapcsán a hústermékek már-már tarthatatlanul alacsony ára miatt.

A szövetségi kormány már májusban új előírásokat vezetett be az iparág szereplőinek, mást ne mondjunk, jövő év januártól megszűnnének az alvállalkozói szerződések, csak a cégek saját alkalmazottai vághatnának ée és darabolhatnának fel állatokat.

„Mint rabszolgák az ültetvényeken”

A Tönniesa legnagyobb német húsipari cég, jellemzően kelet-közép-európai munkavállalók dolgoznak az üzemeiben. Német beszámolók szerint sok a panasz a körülményekre, mégsem változik semmi.

Az MDR által megkérdezett Szergej hónapokig dolgozott az egyik vágóhídon, igaz, munkaadója nem a Tönnies egyik leányvállalata volt, hanem egy alvállalkozó, a Besselmann.

„Úgy dolgozol, mint egy rabszolga az ültetvényen. Mint egy igazi rabszolga. Nem vesznek emberszámba. Számukra az a legfontosabb, hogy dolgozz és termeld a pénzt” – mesélte a moldovai férfi, hozzátéve, hogy az üzemben nagyon hideg volt, a ládák túl nehezek, a szalag tempója pedig túl gyors.

„Üvöltöznek veled, hogy ha nem tetszik, akkor elmehetsz. Ha nem tudsz elég gyorsan dolgozni, akkor annyi, kirúgnak” – tette hozzá. És ez még mindig jobb, mint havi 200 euróért dolgozni otthon.

Amikor Szergej felemelte a szavát, simán elküldték, mindenféle hivatalos felmondólevél nélkül.

Nem elszigetelt eset

Az Élelmiszer- és Italgyártók Szakszervezete (NGG) húsipari részlegének vezetője szerint egyáltalán nem egyedi eset Szergejé. „Bárki, aki felszólal valami miatt, legyen az nem könyvelt túlóra, ki nem adott pihenő, heti 6-7 nap munka – az azonnal repül” – mondta Thomas Bernhard.

Visszatérve Szergejre, az interjúban azt mondta, kirúgása után megfenyegették. Két oroszul beszélő férfi adta keresetlen egyszerűséggel tudtára, hogy jobban jár, ha elhagyja a várost és még jobban, ha az egész országot. Azt Szergej nem tudta megmondani, a férfiak kik voltak és hogy küldték-e őket.

A Tönnies szerint ki fogják vizsgálni az állításokat, mert számukra „fontos hangsúlyozni, hogy nem fogadják el a fenyegetéseket, az erőszakot, a hazugságot vagy a zsarolást”.

A nagyvállalat szerint azért kénytelenek alvállalkozókkal dolgozni, mert nem találnak elegendő német munkavállalót. Ami Thomas Bernhard szerint egyáltalán nem meglepő.

„Ha olyan rémessé teszik a körülményeket, hogy a németek nem akarnak ott dolgozni, akkor a németek nem fognak ott dolgozni” – mondta a szakszervezeti vezető.

„Lelkileg hazavághat ez a helyzet”

Idén tavasszal én is beszélgettem egy németországi húsgyárban dolgozó határátkelővel. Ferenc a nyomor elől ment Németországba dolgozni. Kőkemény munkával kapaszkodott feljebb minden szakképesítés nélkül, pusztán a jól végzett munka erejével.

„Rengetegen, rengetegen hazamentek. Nem mindenki bírja a húsipart, a hideget, a távollétet. Hiába vagy erős, magabiztos, életerős ember, ha lelkileg hazavág ez a helyzet. Ha hiányzik a családod, a gyerekeid – nem egyszerű” – mondta Ferenc.

Olyannyira nem, hogy ő hat másik emberrel érkezett ki Németországba, másnap már egyedül volt, mert a többiek meglátva a körülményeket és az elvégzendő munkát, elmentek.

Ferenc családja Magyarországon maradt, csak három évvel ezelőtt jutott el arra a szintre, hogy meg tudta teremteni az ő kiköltözésük lehetőségét is. (A teljes poszt itt, a beszélgetés pedig itt lent.)

(Fotó: Mitteldeutscher Rundfunk)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Németország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr7515912230

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Din Serpahis 2020.06.24. 06:55:33

Azért a munkásokat se kell félteni, állítólag amikor híre ment, hogy a németek karanétnba vágják őket, többen rögtön leléceltek kelet-europába...

Csodabogár 2020.06.24. 09:21:03

"Számukra az a legfontosabb, hogy dolgozz és termeld a pénzt”
Általában ezért alkalmaznak valakit, hogy dolgozzon és termeljen.

Hari Seldon 2 2020.06.24. 09:47:52

"Elveszik a britek az uniós diákok támogatását"
Biztos, hogy tudják, mit csinálnak? Eddig ingyen kaptak nagy mennyiségű humánerőforrást Európából.
Oda áramlott a legtöbb képzettebb diák.
Az angolul "csak elboldogul mindenki valahogy az elején, aztán majd lesz valami", elv valapján a legtöbb gyerek oda akart menni. A többi európai ország ezt kevésbé tehette(ti) meg.
Ez hosszú távon hatalmas gazdasági erőforrás lett volna.
Most ez ki fog esni vagy legalábbis jelentősen csökkenni fog. Kivel helyettesítik? Biztos "megéri" nekik? Kétlem.

négyzet 2020.06.24. 11:51:40

Nevetséges azért ez az álnaiv hozzáállás. Simán tudnának többet ellenőrizni, kiszűrni az ilyen munkáltatókat. Lehetne szigorítani, razziázni, de valahogy nem teszik. Hiszen akkor nem annyiba kerülne a husika a boltokban, ha normális bérért, normális körülmények között végeznék a feldolgozást, ugyebár? A sok idiótának meg a bevándorlás fáj, és nem veszik észre, hogy a rendszer a rossz, ami hagyja ezt megtörténni, csak hát az egyes embernek is úgy kényelmes, ha nem kerül 5x annyiba a felvágott. Arra fognak vajon szavazni az emberek, hogy nem lesz annyi bevándorló, németek fogják a német husikat feldolgozni az üzemben, de a kilója izé picikét többe fog kerülni?

négyzet 2020.06.24. 11:53:48

@Hari Seldon 2: És az egyetemeiket is hazavágják ezzel. Nagyon sötét, aki ezt kitalálta.

Csodabogár 2020.06.24. 12:51:08

@Hari Seldon 2: Azt nem tudom, hogy ki képzelte, hogy a Britek, akik annyira utálták az EU-t, majd fognak bármit vagy bárkit támogatni saját adófizetőik pénzéből?
Ellesznek ők majd így is, nem kell aggódni értük. A fiatalok meg találnak más egyetemeket.

arncht 2020.06.24. 15:19:25

@Hari Seldon 2: lesz eleg paki... de majd akkor jonnek ra, hogy mit csinaltak, amikor ugyanugy idegenekkel lesznek teli, csak nem olyanokkal, akik egy generacion belul echte angolkent viselkednek, hanem olyanokkal, kik x generracio mulva sem lesznek azok.

C.quigley 2020.06.24. 15:57:53

@Hari Seldon 2: "Biztos, hogy tudják, mit csinálnak? Eddig ingyen kaptak nagy mennyiségű humánerőforrást Európából. "

- nem "eroforrasok" vagyunk - te lehetsz egy droid egy multinal napi 12 oraban, egy sor a konyvelesben, en EMBERnek szulettem, teremto tudatos ero vagyok!!

taga20 2020.06.24. 18:12:08

@C.quigley:

EMMI-ről hallottál má?

Shanarey 2020.06.24. 18:35:27

Vicces, amikor a szakszervezeti góré reklamál, ha valaki tudja, mi folyik ott, az pont ő, s mégis csendben volt. Neki amúgy az a legnagyobb baja a kelet EU melóssal, hogy azok nem lépnek be a szakszervezetbe :-)

ebella2 2020.06.24. 19:48:53

Magyarországon se nézik semmibe se az egyszerű melóst. Vagyis ott is van aki rendesen bánik a melósaival meg itt is. De nem olyan a többség. Talán harminc-negyven százalék aki emberszába veszi a munkásait. Nyugodtam mondhatom, vagy száz, komolyabb vállakozót ismerek..

gabors 2020.06.24. 20:38:36

"Élet a német vágóhidakon: „nem vesznek emberszámba""

Na persze a magyar vagohidon meg igen ....(foleg ha ukran vagy)

Almandin 2020.06.25. 06:55:36

Elég nagy szégyen, hogy egyre több az ehhez hasonló munkahely már Nyugaton is. Azért tudják ezt megtenni, mert egyre nagyobb az elszegényedés és ezzel együtt a kiszolgáltatott ember, aki csak az éhen halás, hajléktalanság, vagy e között választhat.
30 évvel ezelőtt Nyugaton se lett volna elképzelhető az, hogy a gyári munkások ilyen körülmények között dolgozzanak.

Almandin 2020.06.25. 06:55:52

Erről a jelenségről már cikkeztek tavaly is:
azuzlet.hu/nemetorszag-magyarok-munkasok-elnek-rabszolgasorban/
Külön felhívnám az olvasók figyelmét arra, hogy kiszakadt gumikesztyűvel is dolgoznak, valamint milyen fertőzéseket szednek össze. Ez olyan szempontból is érdekes, hogy a vásárlók az ilyen körülmények közt készült húsokat fogják megenni. A helyi Nébih is ránézhetne ezekre az üzemekre.
Az olcsó húsnak híg a leve mondás tökéletesen ráillik erre a helyzetre.
Az is elgondolkodtató, hogy a német országimázs és a valóság milyen nagy kontrasztban van egymással. Itt azt hiszi a legtöbb ember, hogy ott nincs csalás, korrupció, kizsákmányolás, korrektek, tiszták, stb. A valóság meg ez.

Ekrü 2020.06.25. 07:22:47

Szomorú látni,hogy a nyugati "bezzegországok" hova jutottak.Olyan ez mikor bemész egy szép,tiszta szobába,azt mikor kinyitod a szekrényajtót nyakadba zuhannak a csontvázak.
A napokban olvastam,hogy valamelyik nagy német cég vezetőjét letartóztatták.Persze még véletlenül sem írták le a korrupció szót,inkább elegánsan lobbyzásnak nevezték...Pedig attól még,hogy a szamarat lónak hívod,még szamár marad...

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2020.06.25. 08:29:14

Nem veszik őket emberszámba, külföldön?
Hogy lehet ez? Az itteni propaganda cikkek szerint külföldön felsőbbrendű, demokrata emberek élnek, akiknek még a szara is finom.
Most akkor ki hazudik?

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2020.06.25. 08:29:19

a művelt nyugat...ki lepodik meg ezen? ezek talaltak ki a futoszalagot, es a gyarmatositast. most meg ugy csinaltok mintha ez meglepo lenne.

vándor madár 2020.06.25. 09:45:33

@Almandin: "30 évvel ezelőtt Nyugaton se lett volna elképzelhető az, hogy a gyári munkások ilyen körülmények között dolgozzanak."

De, csak akkor a törökök voltak legalul, most meg a Kelet-európaiak. El kell olvasni pl. Günter Wallraff "Ganz unten" című könyvét 1985-ből. Ez már akkor magyarul is megjelent "Legalul" címmel.

vándor madár 2020.06.25. 10:22:29

@Shanarey: "Neki amúgy az a legnagyobb baja a kelet EU melóssal, hogy azok nem lépnek be a szakszervezetbe :-)"

Hogy lépnének be a szakszevezetbe, mikor csavaros alvállalkozói és munkaerőkölcsönzői szerződéseken keresztül általában otthon állnak munkaviszonyban? Ezek közül az emberek közül egyik munkavállaló sem dolgozik annál a cégnél, ahol ténylegesen munkát végez. Ha valamit szóvá tesznek, már ki is rúgták őket, aztán se munka, se szállás meg pénz se, mert azt a keveset hazaküldték a család megélhetésére.

Ez a sok szemétség azért tehető meg az emberekkel, mert otthon Kelet-Európában még szarabb a helyzetük. Vagy nincs munka, vagy éhbérért dolgoztatják őket, amiből garantáltan nem lehet megélni egy családnak meg még fűteni is. A körülményekhez nem tudok hozzászólni, de megnézném pl. a munkavédelmi előírások betartását és a megfelelő védőfelszerelés használatát. A különbség valószínű csak annyi, hogy a nagy Nyugattól elvárjuk a szépet meg a jót, otthon meg elfogadjuk, hogy ez van, aztán csodálkozunk, hogy ott is az van. Románia pl. jobb körülményeket követel Németországban az állampolgárainak a helyett, hogy otthon oldaná meg a helyzetet.

Ezeket a szerződéseket most meg akarják tiltani a húsiparban, majd kíváncsi leszek rá, mi valósul meg belőle ténylegesen.

www.tagesschau.de/inland/debatte-fleischindustrie-101.html
www.sn-online.de/Nachrichten/Der-Norden/Billigloehner-in-Niedersachsens-Fleischindustrie

Hari Seldon 2 2020.06.25. 12:29:42

@Ekrü:

A kulcsszó, amit nem érzékeltél a saját szövegedbe: "letartózatták".

Ugyanis ott azért ez egy valós következmény lehet.

ebella 2020.06.25. 13:11:34

@FILTOL: Itthon persze semmi gond ezzel a jelenséggel. Ők gazdagabbak és jobban működik a demokráciájuk. És nem véletlenül dolgozik kinn ma is bő félmillió magyar (csak nekem bő tíz ismerősöm), és fog újra, egy kis idő múlva egymillió. Biztos mert a nyugat szar, itt meg kánaán van.

Niki Pusztai 2020.06.25. 13:11:54

Ugya ez van a marcher-nel is Ausztriaban van 7 üzem , ez ismerosom dolgozott ott most mondott fel jo szerencséje volt lakas berel nem szallason lakik ott is 4en 1 szobaban a férfiak , sajnos nem higienikusak, 150€ pro honap a szállás díj , tulora nagyban ha nem fizetik ki akkor csusztatoba kiadjak a maszk amit hasznalnak aza vékony nem hat semmit, gumi kesztyű alig v nincs . Tuti ha menne valaki a kamaraba feljelenti őket nem erne semmit vagy lefizetik őket, közép kelet europai is bevándorló ugyan igy annyi a különbség h van tb es valami szinten társadalomban nőttek fel , sok eserben nemet holland osztrák is hülyere veszik ezeteket a vasfüggony mögötti országokat.

BOAR 2020.06.25. 13:12:08

Amíg vendégmunkások húzzák az igát addig a német pógárt pont nem érdekli, milyen körülmények közt készül a snicli.
Ahogy bennünket sem érdekelnek a februárban fóliasátorban "tartott" kárpátaljai meg erdélyi vendégmunkások akik nálunk metszik a gyümölcsösöket vagy hordják a fát az erdőn.

BOAR 2020.06.25. 13:12:15

@ebella2: Ez azon ritka esetek egyike amikor egyet kell értsek veled.
Ahogy a mondás tartja, nem emberszámba csak darabszámba veszik a melóst-és ebbe nem csak a fizikai munkások hanem a középvezetőkig bezárólag mindenki beletartozik.

Ekrü 2020.06.25. 13:13:03

@vándor madár:
"A különbség valószínű csak annyi, hogy a nagy Nyugattól elvárjuk a szépet meg a jót, "-A fene sem várta volna el,ha a "nagyon haladó és független" sajtó a megmodó embereivel nem oktatott volna ki mindenkit arról folyamatosan,hogy a "bezzegnyugaton" bezzeg minden sokkal szebb és jobb.Azt lám,kiderül,hogy mése...

Reding Roli 2020.06.25. 13:13:22

Az egèsz globális kapitalista termelèsi modell került válságba , tulajdonkèppen a világjárvány is a rosszul ès igazságtalanul működő társadalmi -gazdasági rendszer következtèben tudott ilyen mèrtèkben elterjedni ..Reflektálva a tèmára , egyik kèrdès az, pl., hogy minek kell egy ekkora , egèsz Európát ellátó hatalmas , nagyipari mèretekkel bíró húskombinát...Ezek hozzánk is szállítottak , elárulom, pedig mi sertès nagyhatalom voltunk mindig ...A pènzèhes kisker- multik magyar áru helyett tele vannak rossz minősègű külföldivel...Hibás , kartèkony, romboló üzletpolitika ...
A fő kèrdès az, hogy meddig akarják mèg fenntartani a láthatóan brutális jövedelmi diszkrepanciákat, az EU keleti ès nyugati fele között...Erre sajnos a nemzeti kormányok is " rájátszanak " , lsd: olcsó forint, kaszárnya - kapitalizmus...
Lassan csökkeni kellene az embermilliók Európán belüli felesleges ès kockázatos mozgásának- a migrációnak...A nèmet menjen el dolgozni a húsiparba dolgozni nèmet bèrèrt , ès adják a húsárut nèmet áron...A román menjen haza Bákóba és dolgozzon román bèrèrt , ne "boldogítsa" tovább Nyugat - Európát ....
Az európában feleslegesen bolyongó embermilliók hatalmas kockázatot jelentenek , hiszen a vírus cirkulációja - terjedèse is nekik köszönhető, így ebbe bele kellene avatkozni , EU- szinten is...
Röviden : 1 új kereskedelmi modell kellene : a helyi termèkek forgalmazására bírni a kisker multikat , nem nagy távolságra , spekulatív árkèpzèssel ès környezetszennyező módon szállítani...
2. Kezdeni kellene valamit az európai jövedelmi egyenlőtlensègekkel ès limitálni a belső EU migrációt ( nyilván a külsőt is...)
Ehhez közvetlen EU -források kellenek a szegènyek règiókban lakó embereknek , tehát NEM a nagyvállalatoknak , hanem közvetlenül az embereknek...
A járvány alatt rá kellett döbbeni ,hogy az eddig járt út : a felfokozott, egymástól túlzottan függő ,országok közötti kereskedelem kiszolgáltatottá tesz ( leginkáb a nagy multiknak kedvez..) , ès túl nagy belső migráció sem vehet az összeurópai stabilitáshoz ès az èletszínvonal nivellalódáshoz...
Ma már Nyugat - Európa , Nèmetorszag nem a " Schwarzwaldklinik " idilli , nyugodt, bèkès polgári világa, hanem az eltúlzott migráció miatt felgyülemlett belső feszültsègekkel terhelt , robbanás-közeli társadalmi rendszer ....Ezt már EU - szinten is kezelni kellene valahogy , az egyenlőtlen feltètelekkel folytatott , manipulált belső kereskedelem szabályozásával , multik megregulázásával ès kelet - nyugat jövedelmi diszparitasok fokozatos felszámolásával...

Almandin 2020.06.25. 14:57:46

@vándor madár: Köszönöm az ajánlást.
Ez mutatja, hogy milyen mocskos szisztéma a kapitalizmus. Azokat, akiket a termelésben dolgoznak, a munkájuk nélkülözhetetlen, embertelen életre kényszerítik. Mielőtt valaki félreértene, nem vagyok kommunista (az a másik véglet).
Ha már 30-40 éve is ez ment, akkor ez azt is mutatja, mekkora titkolózás zajlott akkor is, milyen hamis képet festettek az akkori nyugatnémet gazdaságról és társadalomról.

Almandin 2020.06.25. 14:57:58

@BOAR: A kapitalizmus a szegények kizsákmányolására épít. A sajtó és a média feladata pedig az volt, hogy hitessék el az egyszerű emberekkel, hogy más az élet, mint a valóság. A filmipar is ludas ebben. @Reding Roli: Pont a Schwarzwaldklinik és társai hitették el az egyszerű kelet-európai emberekkel, hogy Nyugaton mindenki jól él és kolbászból van a kerítés.

Matyika Ápolója 2020.06.25. 18:16:05

Ez a cikk hülyeség, hiszen pont ezen a blogon számtalanszor elolvashattuk, hogy az a jó a külföldi munkában, hogy ott legalább MEGBECSÜLNEK.

]{udarauszkasz 2020.06.25. 18:16:51

@Almandin: 30 eve is ez ment, csak nem ilyen mertekben. Aki melozott, az frankon megelt belole, anyam igy indult masodszorra is a 0rol anno.
A baj az, hogy akinek tobb van, annak meg tobb kell, akinek meg nagyon sok, annak meg a nagyon soknal is tobb. Mivel az eroforrasok vegesek, ezt csak ugy kepesek veghezvinni, ha a tobbitol elveszik. Ez nem a kapitalizmus sajatja, a kommunizmusban, feudalizmusban ugyanez ment, csak mas modszerekkel. Az osi Egyiptomban szinten.

tatárfejű kutya 2020.06.25. 18:16:58

@Csodabogár: "Általában ezért alkalmaznak valakit, hogy dolgozzon és termeljen"

Igen, csak talán joggal várhatná el az ember, hogy Európa minta államában ne legyenek olyan visszaélések, amik a német húsiparban érik a külföldi munkavállalókat;)

tatárfejű kutya 2020.06.25. 18:17:09

@Almandin:

"Itt azt hiszi a legtöbb ember, hogy ott nincs csalás, korrupció, kizsákmányolás, korrektek, tiszták, stb. A valóság meg ez."

Teljesen igazad van, ezt sajnos csak akkor látja meg az ember, amikor már kint van. Meghirdetnek egy munkát napi 8 órás munkaidővel x összegért, aztán a 2. héten mondják, hogy napi 10 órát kell jönni, természetesen ugyanannyi pénzért...ha nem tetszik, el lehet menni. És ezt egy echte bajor játszotta el velem. Alattomos, sunyi-álszent népség.

Csak a yamaha 2020.06.25. 18:17:20

Ezek szerint a baromfi ágazat jobb,nem mondom hogy kánaán de nem tömeg szálláson lakom.Mondjuk ez Ausztria nincs kolbászból itt sem, de emberszámba vesznek+kapom ami jár/és meg dolgoztam érte.Persze nem tökéletes de olyan meg nincs..

Reding Roli 2020.06.25. 18:56:45

@Almandin: Èn ott látom a problèmát, hogy az üzleti èrdek lassan mindent felülír ès ebben a válságtól megrettenő , saját hatalmukat fèltő nemzeti kormányok szerepe is igen nagy...Az olcsó munkaerő kell , mindenáron ès mindenhová...
Csak itt jegyzem meg halkan : Ukrajnában ès Romániában tombol a járvány , de mi is megnyitottuk nekik a határokat , mert kell pl. a mezőgazdaságnak az ideiglenes munkaerő...Amit több hónap karantèn- kinlódással elèrtünk , pár hèt alatt el lehet veszteni , ha átjáróházat csinálunk az országból...A balkáni országokban már elindult a második hullám , ès ők azok akik leginkább kirajzanak Európába , dolgozni ....Ezzel a szemlèlettel soha nem lesz vège ennek válságnak ....Az van amit a nagytőke diktál , a kormányok meg rettegnek a gazdasági visszaesèstől, de szerintem így csak rosszabb lesz, ha elkezdenek milliók mozogni az egyes tagországok között....A vírus nem kegyelmez a hibázóknak...

Almandin 2020.06.25. 19:54:02

@Matyika Ápolója: Valószínűleg ennek az az oka, hogy nem minden munkahely és munkáltató egyforma. Szerencsével ki lehet fogni jó helyeket is. Attól is függhet a dolog, hogy mennyire képzett a dolgozó. Valószínűleg a segédmunkások azok, akik a legrosszabb helyzetbe kerülnek, a szakmunkásoknál már nagyobb a megbecsülés, a diplomásoknál pedig ritka lehet a nagyon rossz munkakörülmény. Természetesen ezek csak átlagok.
De azt én is megfigyeltem, hogy a képzetlen munkakörökben általában nagy a kizsákmányolás. Nálunk is. Főleg az építőiparban és a mezőgazdaságban dolgozó vendégmunkások esetében gyakori, hogy embertelen körülmények között, éhbérért dolgoznak.
Az is furcsa, hogy ha ma Európában állatokat tartanak rossz körülmények között és bántalmazzák őket, akkor mindenki felháborodik, sőt, a fanatikus állatvédők majdnem meg is lincselik az elkövetőt. De ha emberekkel bánnak hasonlóképpen, az sokszor még az ingerküszöböt se éri el. Egy szegény embernek ma kevesebb a joga, mint egy állatnak.

Almandin 2020.06.25. 21:59:31

Itt van arról olvasnivaló, hogy Magyarországon is mik folynak mezőgazdasági munkáltatás címén:
www.delmagyar.hu/szeged-es-kornyeke/modern-rabszolgak-szegeny-ember-ugy-terem-mint-bolha-a-porban-2232694/
Olaszországban még szörnyűbb a helyzet:
444.hu/2017/03/12/roman-rabszolganok-termesztik-a-zoldsegeket-olaszorszagban-az-eu-orszagainak
Az is elgondolkodtató a posztra visszatérve, hogy miért nincsenek német munkások a gyárakban. Régebben azt gondoltam, hogy mivel a német társadalom jobban él és többen tanultak, már derogál nekik a fizikai munka. De a körülmények megismerése után nem csodálkozom. Ha valaki szeret szorgalmasan dolgozni, az nem jelenti azt, hogy rabszolgának is elmenne. Mivel a német munkanélküli segélyezés jó, ezért még az is kisebb rossz, ha segélyből él valaki, mert az ilyen típusú gyári munka mellett már nem maradna ideje-ereje élni, sőt, évek alatt rokkantra dolgozná magát. Ennek ismeretében nem ítélem el, ha a német munkás nem akar dolgozni, mert nem akar rabszolgaként elpusztulni. Sőt, a cégtulajok direkt arra játszottak, hogy elriasszák a németeket, nekik teljesen kiszolgáltatott szegények kellettek. Az EU-csatlakozás lehetőséget teremtett arra, hogy visszaélve a szabad munkaerő-áramlással, kihasználják a tagállamok közötti gazdasági fejlettség-beli különbségeket és a szegényebb tagországokból embereket csaljanak olyan munkakörülmények közé, ami még a harmadik világban sincs mindenhol. Sőt, valószínűleg maga az EU-csatlakoztatás is erre lett kitalálva. Kellett az olcsó, kihasználható munkaerő, de a felvevőpiac is a termékeknek. Közben meg a propaganda az ellenkezőjét harsogta.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása