oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2020. június 08. 06:30,  Munkavállalás Törökországban magyarként 46 komment

2020. június 08. 06:30 Határátkelő

Munkavállalás Törökországban magyarként

Törökországot turistaként, vendégként nagyon lehet szeretni, hiszen az emberek kedvesek, készségesek, sok minden nagyszerű. Ám mi a helyzet akkor, ha valakiben egy ott töltött pár hét után felmerülne egy hosszabb távú kintlét, esetleg munkavállalás gondolata? Az ott élő Mercedes válaszából kiderül, elég komoly nehézségekkel kell szembenéznie.

torokorszag_munka.jpg"Munkát keresek”

„Már régóta szerettem volna írni egy ilyen posztot, de igazság szerint kicsit féltem, mert jelenleg én magam nem dolgozom, és nem akarnám, hogy esetlegesen visszás hatása legyen, mondván „mit magyarázol erről, te úgysem dolgozol éppen”... 

De aztán rájöttem, hogy igazából pont ezzel tudom megvilágítani nagyon jól azt a szituációt annak, aki ideérkezik, mert úgy döntött, hogy itt próbálna szerencsét ilyen-olyan okoknál fogva, vagy pedig csak fontolgatja a Törökországban való munkavállalást, mert azt hallotta, hogy Törökország olcsó ország (ezt a poént még az elején lelövöm, nem az), meg alapvetően egy jó klímájú, kellemes hely (ez viszont igaz). 

Előre szeretném leszögezni, hogy ez nem valamiféle útmutató a törökországi munkavállaláshoz, vagy akár tévedhetetlen gazdasági elemzés Törökországról, ez csak egy vélemény néhány információval, és saját tapasztalattal. 

Tehát... lehetetlen Törökországban külföldiként munkát vállalni (legálisan, tegyük hozzá, hiszen mindig akarjunk többet, határ a csillagos ég...)? Nem. Egyáltalán nem az, sok dolgozó külföldi van jelenleg is. A lehetetlen szó helyett inkább használjuk az „igencsak korlátozott” kifejezést. És miért van ez? 

Legtöbbször, ha valaki külföldre költözik, akkor azt látom, hogy sokaknál megvan az a hozzáállás, hogy „ó, én a jég hátán is megélek, és elvégzem a legaljább munkát is, ha azon múlik. Senki nem kezdi legfelülről”. 

Illetve ehhez nem is kell külföldre menni. Hiszen mi az első gondolatunk, hogyha esetleg szorult helyzetbe kerülünk munkaügyileg? „Nem gond, ha kell megyek takarítani is, meg szemetet szedni vagy pénztárosnak vagy akármi” (félreértés ne essék, nem nézek le senkit, aki ezeken a területeken dolgozik, csak például Magyarországot nézve a hipermarketek általában mindig hirdetnek pénztáros állásokat azonnali felvétellel, ami így nehéz anyagi helyzetbe kerülve, hamar elérhető sokaknak, ezért hoztam ezt példának). 

Legalulról sem 

Azonban Törökországban külföldiként azzal kell szembesülnünk, hogy hiába kerülünk nehéz helyzetbe, és hiába van meg ez a mentalitásunk, nemhogy legfelülről, de legalulról se kezdhetünk. De miért van ez? 

Alapvetően a török munkaügyi piac abszolút le van zárva és lényegében sok értelemben el van lehetetlenítve a külföldi munkavállalók elől olyan szabályozásokat alkalmazva (erről írok még bővebben), amik csak egy nagyon kis rést hagynak a legális munkavállalásra. 

(Illegálisan pedig ne vállalj munkát, mert nagy eséllyel a fizetésedet nem fogod látni, és akkor még örülj, hogy sikeresen elkerülted a több ezer lírás büntetést – de amúgy is kevés a munkáltató, aki ilyen rizikót vállalna, mivel az esetleges büntetésből vígan alkalmaz két török állampolgárt legálisan, akikből pedig a történelmi munkanélküliség ráta idején van bőven elég). 

Megtévesztő vendégszeretet 

Rengeteg általános foglalkozás például teljesen tiltott külföldiek számára. Arról nem is beszélve, hogy van ez az elterjedt tévhit, hogy Törökországban aztán mindenki mennyire nyitott, és szeretik az embereket. Na, ez nincs így. A kulcsszó a VENDÉGszeretet, erős hangsúllyal a vendég szócskán. 

Törökországban a vendéget szeretik. A vendéget, aki aztán három nap múlva hazamegy (addig megfürösztjük baklavában és teában, és azt fogja hinni, hogy ez a legparadicsomibb hely a világon), és esze ágában sincs itt maradni, és beleszólogatni a mi dolgainkba. 

A gond ott kezdődik, amikor a vendég maradni szeretne. Az már egy nagy no-no. Ezért külföldiként, ha  a szabályozások nem lennének elegek, a berögzült szokások alapból elidegenítik a külföldi munkavállalót, mivel a török munkaerő piac még törökök felé is szinte teljes mértékben ismeretségi alapon működik. 

Persze, ilyesmi Magyarországon is van, de nem tudom, mivel tudnám érzékeltetni, hogy itt szinte csak ez van. A hangsúly a „szinte csak ez van”-on van. 

Másrészt pedig Törökország (ha az ellehetetlenítő jogi környezet nem lenne elég) egy jelenleg jó ideje súlyos gazdasági recessziót megélő ország, sok értelemben, területen nagyon-nagyon rossz helyzetben léve. 

Persze, vannak nagyon szép dolgok, építkezések van szép híd, dzsámi, repülőtér, meg sok szép, magas épület, (meg az a csalóka érzet, hogy "ó, itt minden nagyon olcsó, milyen jó!", nem, nem az egyáltalán, csak a forint értékelődött fel a lírával szemben) de hát a magyar gazdaság se pörög csak azért, mert van kisvasút meg stadion. 

Ezt azért tartottam fontosnak ennyire egyszerűen, durván leírni, mert sok helyen látom azt a közkeletű tévedést, hogy „ó, bezzeg a török gazdaság az csúcson van, ott pörögnek”. Nem. Egyáltalán nem, sajnos nagyon komoly problémák vannak. 

Gúzsba kötő szabályok 

Ezek mellett ott vannak a már említett szabályozások is, amik abszolút megkötik a munkáltató kezét. Tehát ha valaki mégis külföldi foglalkoztatására adná a fejét, azt alaposan meg kell indokolnia és a jelenlegi fiatalok körében lévő 24-25% körüli munkanélküliség idején, és a 13 % fölötti általános munkanélküliség idején nagyon különlegesnek kell lenni, hogy valaki azt mondhassa ránk, hogy „én ilyet nem találtam több százezer diplomás között sem”. 

Ezután fel kell mutatnia, hogy ő foglalkoztat elegendő török állampolgárt ahhoz, hogy egyetlen külföldinek munkát adhasson (bizony, minden külföldire öt másik török állampolgárnak kell munkát adnod – ez az általános felállás, de mint sok szabály, területenként változhat). 

Ezen felül még fel kell mutatni elég anyagi fedezetet, tőkét az adott cégben (továbbra is csak azért, hogy azt az egyetlen emberkét foglalkoztassuk), majd ha mindez még nem lenne elég, munkakörönként meg van szabva, hogy a külföldi munkavállalónak a török minimálbér hányszorosát kell megfizetnie a munkáltatónak (olyan egyszerű munkakörben is mint például egy eladói munkakör). 

Tehát külföldiként ott vagy, hogy hiába vállalnál el bármit, az esetek nagy részében egyszerűen nem tudsz versenyezni a török állampolgárokkal, mert lehetetlen. 

Mert őket szinte azonnal lehet alkalmazni szinte „semmi” pénzért, rájuk nem kell várni, a nagy munkanélküliség miatt, és az országban tapasztalható reménytelen jövőkép miatt azonnal találsz szinte bármire munkaerőt, aki másnap munkába áll akár minimálbérért is (ami itt sajnos jóval elterjedtebb mint Magyarországon), szóval minek vesződnének velünk? 

Munkatempó és munkavállalói jogok 

Arról nem is beszélve, hogy az itteni munkatempó meg munkavállalói jogok teljesen más dimenzióban mozognak, mint Magyarországon. Itt a magánszektorban heti hat napos az átlagos munkahét (persze, a szombatot félnapnak fogják hazudni, de az annyit jelent, hogy szombaton délután öt helyett már fél ötkor hazamehetsz. Nem nagyszerű? Túlórapénzről még nem hallottunk. Azt eszik vagy isszák? Létezik egyáltalán olyan, hogy "túl"óra?), és szabadság mint olyan nem igazán ismert fogalom (az első évben például nulla, azaz 0 a szabadnapjaid száma, majd pedig egy év munka után lesz 14 napod egész évben a következő 5 évben). 

„Hagyományosan” az szokott lenni, hogy aki itt külföldi dolgozik, az vagy angoltanár (erre még visszatérek) vagy valamiféle „nanny”, bébiszitter, házvezetőnő egyvelege vagy pedig nemzetközi cégnél dolgozik (amire mondjuk más szabályok az érvényesek) vagy pedig annak a szerencsés kis százaléknak a tagja, akikre rámosolygott a szerencse, és „csak úgy” találtak munkát valamelyik másik szektorban (ilyennel még találkoztam, de biztos van, írjon nekem, örüljünk együtt, emeljük az ayrant a sikerére, vigyük hírét a nagyvilágban, mindig szükség van reményre!). 

A személyes példa 

Említettem az angoltanárságot... Nos, jó magam a közelmúltban kicsit kiegészítettem a képesítésemet egy bizonyítvánnyal, amivel immáron jogosult lettem a törökországi magániskolákban (az itteni oktatási rendszerről is tervezek írni bővebben, egyelőre legyen elég annyi, hogy itt a magániskolák nagyon elterjedtek, és nem feltétlen olyan „elit fogalom” mint például Magyarországon, és a szülők ide járatják a gyerekeiket abban a reményben, hogy félévente egymillióért majd valamiféle oktatásban fognak részesülni. Ez egyébként teljességgel hiú remény...), illetve nyelviskolákban tanítani. 

Ezek rendszeresen keresnek külföldi tanárokat, hiszen külföldit foglalkoztatni presztízs és menő (na, nem annyira, hogy munkavállalásit is kapjál). Gondoltam (én kis naiv...) felbuzdulva ezen, hogy akkor körbenézek a munkaerőpiacon. 

Természetesen ismeretség által (hogy is másképp) a következő héten már be is hívtak egy itteni ismert magániskolába interjúra és próbaórára. Azt már eleve elvetettem, hogy eszükbe jutna megadni azt a fizetést, ami tanárként egy külföldinek járna a törvény szerint. 

A minimálbér háromszorosáról beszélünk, most ez 2020-ban 6.972 líra, durván 327 ezer forint – nem tudom garantálni, hogyha két hét múlva olvasod, akkor ez még mindig ennyi. Addig lehet, hogy kétszer összeomlik a líra. 

Amikor az interjú próbaóra utáni másik felét azzal kezdték, hogy ugye, remélem, tudom, hogy a munkavállalási engedély az nagyon drága (értsd, eszünk ágában sincs kiváltani neked semmi ilyesmit, és eszünk ágában sincs normális bért fizetni, pont emiatt), és hát jaj... 

Akkor már tudtam, hogy ennek itt vége, és felesleges beszélgetünk tovább egymással, mert a vége úgyis valami „zsebpénz-ajánlat” lesz biztosítás, járulék, juttatás (nyugdíj... teljesen agyament elképzelés, tudom, mit nekem szociális biztonság, éljünk veszélyesen...) bármi nélkül. 

A házasságkötés nem segít 

Egy másik fontos információ, hátha valaki ezen töprengene... a török állampolgárral való házasságkötésnek semmi előnye nincsen a munkavállalás terén. 

Nem jár a házassággal  együtt automatikusan valamiféle független munkavállalási kártya (vagy ilyen egyéb mitikus tárgy), ugyanúgy külföldi maradsz, csak maximum már ki  fogják tudni ejteni a vezetéknevedet, miközben elmagyarázzák, hogy miért nem váltanak ki neked munkavállalási engedélyt. 

Ja, meg hát persze, feltárul egy kis fény az alagút távoli végén, hiszen házasságkötés után három évvel (legutóbb még annyi volt), lehet jelentkezni török állampolgárságért. 

Összefoglalás

Lehetetlen Törökországban munkát vállalni? Nem, nem tartom annak. Sok szempontból például, ha valaki egy saját üzlettel akarna itt kezdeni valami, lehet, még szerencsés is lenne. 

Nehéz Törökországban munkát vállalni? Szerintem nagyon nehéz. Manapság még török állampolgárként is. Javasolnám, hogy most ide gyere, ha ide vágysz, de van más opciód? Semmiképpen. 

Nem negativitásból, vagy mert én akarnám learatni az összes babért a török munkaerőpiacon, hanem szimplán azért, mert jelenleg vannak sokkal jobb lehetőségek magyar útlevéllel a zsebben.” 

Ha érdekelnek Mercedes további történetei, látogass el a blogjára!

Kövesd a Határátkelőt az Instagrammon is!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

�� �: András #kenya #oroszlán #lion

Határátkelő (@hataratkelo) által megosztott bejegyzés,

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Törökország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr6715752818

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Din Serpahis 2020.06.08. 08:02:44

Amikor még Magyarországon dolgoztam, a cégünk bedolgozott egy török mobilcégnek, ami azt jelentette, hogy egy csomó emberünk konstans kinn volt Törökországban. Aztán egyszer csak valami történt a projekten, és a törökök internalizálták a csapat egy részét, azaz felvették őket belsősnek

Szóval meg lehet ezt csinálni a szokásos top szektorokban mint az IT (bár ezzel gyk akárhol meg lehet.)

Csodabogár 2020.06.08. 09:10:11

Végre egy poszt, amiből meg lehet tudni valamit a török valóságról. Én nehezen tudom elképzelni, hogy bárki is pont oda vágyna dolgozni, de nyaralni ott az szuper. Isztambul érdekes csodavilág, a tengerpartok meg szépek és jelenleg, mint hallom elég üresek.

Buchhalter 2020.06.08. 11:27:47

Kis rálátásom van a Török rideg valóságra.Feleségem egyik osztálytársnője 10 évvel ezelőtt egy török úriemberrel kötötte össze az életét. Isztambulba költöztek és neki is hasonló kálvária jutott osztályrészül,mint a posztolónak.Eleve az állampolgárságot 6 év után kapta meg.Hiába beszélt perfektül törökül és angolul.Sehol sem álltak vele szóba.A férje egyik távoli rokona alkalmazta végül minimálbéren egy utazási irodában.Szezonban heti 7 nap munka 12 órában.Néha késett a fizetés 2 hetet.A lakbérárak iszonyú magasak az átlagbérhez képest.A bűnözés(amiről Erdogan és bandája kussol) nagyon magas.Gyakori,hogy különböző helyi maffia csoportok az utcán lövik szitává egymást,sokszor a hírekbe se kerül be(á,egy kis lövöldözés, "biztos a kurdok voltak") Mi egy hétig nyaraltunk náluk.Azon is kiakadtunk,hogy rengeteg ház szó szerint össze van dobva.Az övéké is beázott .ill az egyik kinti villanyoszlopról lógott egy vezeték és nem igyekezett senki megjavítani.Az alkohol brutál drága.Amikor kint voltunk egy 3 decis Gösser sör a Supermarketben átszámolva 750 Ft-ba került.Az éttermek zöme nem szereti az árakkal feltüntetett étlapot.Ha a turista nem vigyázz ,elég borsos számlát kaphat 2 tál ételért és üditőért .Akár 20-30 ezer Ft átszámolva.Emlékszem ,egy helyen kirakták az árakat.Gyorsan kiszámoltam mennyi lesz ,de a pincér a papírfecnin 15 %-kal többet számolt.Nem adtam neki borravalót.A vezetési kultúra és a szabályok betartása nulla.Ott élő ismerőseink szerint világviszonylatban is magas a halálos balesetek száma.Sajnos ott is működik ,hogy +pénzért ,vagy haveri alapon szinte bárki kaphat jogosítványt.Ja a korrupció ,az a csillagos ég.A tömegközlekedés is elégtelen és átgondolatlan egy 15 milliós nagyvárosban.A II Világháború környékén ,amiből kimaradtak ,valaminő hülye döntés miatt rengeteg villamos vonalat felszámoltak ,de a busz közlekedést se nagyon fejlesztették.Illetve Metrókat igyekeznek építeni több kevesebb sikerrel.Az autók viszont óriási dugókat okoznak.Még pár rossz döntés és Törökország megkezdi a haláltáncát.Már egyszer majdnem ráfázott a múlt században ,de akkor volt egy Kemal Atatürk,de most csak egy idióta Erdogan és hozzá hű gerinctelen holdudvar van.Én biztos nem akarnék ott se dolgozni,se vállalkozni.A nyaralás se vonz oda.Tengerpartja van másnak is.

Hari Seldon 2 2020.06.08. 12:22:35

Sikerült azt az igen csekény késztetést, hogy valaha akárcsak túristaként odamenjek a kb "bármely más európai országba" helyett, a nullára redukálni.

Csodabogár 2020.06.08. 12:42:32

@Hari Seldon 2: Isztambult érdemes megnézni. Mi nagyon élveztük, igaz akkor még nem volt Erdogan, de nem is a politika miatt mentünk oda. Egy nagyon szines érdekes város.
A tengerpartjuk, azt mondják gyönyörű, sok ismerősöm járt ott és mind lelkes volt. Na és a turistákat szeretik, kedvesek stb.

Golf2 2020.06.08. 14:00:46

Voltam 10 éve,köves a part,szemben Ciprus sokkal jobb,ráadásul görög,nagyrészt.

midnightcoder2 2020.06.08. 15:47:39

@Golf2: Én anno Ciprus török lakta részén nyaraltam, először és kb. utoljára. Amúgy gyönyörű volt, de a távol-keleti vendégmunkás személyzet alig állt a lábán a fáradtságtól. Kb. az a benyomásom volt, mintha egy rabszolgák által hajtott gályán nyaralnék.

feribácsi 2020.06.08. 17:47:09

Nekem is érthetetlen, hogy miért akar bárki éppen Törökországba menni. Azért kár elköltözni, hogy még rosszabbul élj. Nem is beszélve arról, hogy nem muszlimként további nehézségekbe ütközhetsz.

CalabiYau 2020.06.08. 17:47:39

Törökországban turistának lenni -jó utazási irodával szerződve (Fehérvár Travel)- kifejezetten jó hely. Fantasztikusan sok látnivaló található Ny. Törökországban. Aki szereti a történelmet, csak kapkodja a fejét. Antalya szuper hely, csak dohány legyen elég. Sok minden épül - szépül az országban, a fejekben még kicsit "középkor" van. Főleg a nők helyzetét illetően. A főváros Ankara, teljesen nyugati színvonal, Isztambul pedig dugig tele látnivalóval. A magyarokat külön kedvelik, több helyen lefelé kerekítettek a vásárlások során. Persze gyanítom, hogy az eredeti összeg "tartalmazta" a kedvezményt. A kisebb éttermeknél vigyázni kell, valóban nincs ár az étlapon, de a "jobb helyek" már kerülik a vitás helyzeteket és feltüntetik az árakat. A korai keresztények ebben a régióban éltek, a kezdeti 3-400 évük tevékenységeiről nagyon sok emlék maradt fenn. A törökök szépen karbantartják a műemlékeiket, hiszen az iszlám kezdetét is innen datálják, ezért tisztelik az építészeti emlékeinket. Isztambulban Szigetvárról és Nagy-Szulejmánról többet lehet megtudni (a török iratokból), mint itthon..........Szóval, aki kíváncsi, szereti a régi keresztény- és újabb korok iszlám építészetének egy szeletét,..........annak jó hely Törökország.

sörm 2020.06.08. 17:59:46

Köszi az őszinte posztot! Érdekes volt!

Én a vendégszeretettel nem találkoztam, eddig még sehol olyan cudarul nem éreztem magam mint Isztambulban meg a Alanyaban. Csapatostul rohantak meg a török férfiak, mindegyik hozzámért, fogdosott, szörnyű volt. Pedig nem vagyok kirívó szépség, átlagos külsejű szőke nő. Egyedül soha többet. Ami viszont a bizniszt illeti ahol lehetett próbáltak átverni, mindegy h a piacon alkudtam vagy étteremben fizettem. Még a szálláson is fel akartak számolni egy extra éjszakát.

Viszont Kis-Ázsiába muszáj lesz visszamenni, addig nem szeretnék meghalni. Ephesos, Pergamon álom....

Golf2 2020.06.08. 18:52:28

@midnightcoder2: Limassol,Paphos,Larnaca szuper volt 1993ban,2006ban,lerohant,illegális török rész kerülendő.

Pierr Kardán 2020.06.08. 19:01:04

@Pink Petsch: "Ki az az elszállt idióta, aki Európából Törökországban vállalna önként munkát? Már úgy értem, ha nem szeretett bele Ahmedbe"

Ki az az elszállt idióta, aki beleszeret Ahmedbe és elmegy hozzá negyedik feleségnek?

Az iszlám vallás a férfiak számára előírja a vallás kötelező terjesztését, tehát ha valaki keresztény nőként hozzámegy egy muszlim férfihez, akkor nemigen tudja kikerülni az iszlám vallás felvételét. Ez viszont együtt jár egy csomó, az európai nők számára kellemetlen, de ott kötelező dologgal, hiába próbálta Atatürk az európaiságot ráerőltetni a népre (na jó, a negyedik feleség dologban persze túloztam).

Az Atatürk által bevezetett szekularizáció (az állam és a vallás szétválasztása) ráadásul deklaráltan nem vonatkozik a magánéletre, ott minden maradt a régiben. Szóval a törökök eleve nem szeretik, ha az asszony dolgozik, ez fokozottan igaz, ha az asszony ráadásul európai, mert minden török abból indul ki, hogy ő mit tenne ha nála dolgozna egy európai nő :-(

Szóval nyaralani kiválóan lehet Törökországban (a török riviéra vagy 100 km hosszúságú homokos tengerpartot jelent), magyarként jókat lehet enni ott (amit mi gíroszként ismerünk, az valójában a törökök által is nagyon favorizált döner kebab), de ott élni nem jó dolog, kivéve persze, ha eurómilliomos nyugdíjas vagy.

SzZoole 2020.06.08. 19:10:02

@sörm: “ Pedig nem vagyok kirívó szépség, átlagos külsejű szőke nő. ”

A szőke nők a török férfiak gyengepontja, szerintem egy arany kecskét megadtak volna érted :-)))

@Pink Petsch: ha szőke lennel te érted szerintem 3 arany kecskét is megadnának :-)))

Vicc volt

Csodabogár 2020.06.08. 19:35:20

@sörm: Átlagos szőke nő, egyedül sehol se jó. Nekem pl. a görög tengerparton volt ilyen "élményem". Persze megoldottam. Odamentem két jó húsban lévő középkoru német nőhöz és megbeszéltem velük, hogy akkor ezentul én velük napozom. A végén egész jól össze barátkoztunk. Tanítónők voltak, jókat beszélgettünk és aztán már este is hármasban mentünk vacsorázni.

Csodabogár 2020.06.08. 19:40:14

@SzZoole: Nem csak a törököké. Egyedülálló szőke nőként mindenhol ezt kapod, ha napsütésre vágysz. Mondjuk pl. Tuniszban és Marokkóban nem, de az olaszoknál, spanyoloknál, görögöknél stb. Elkerülhetetlen. Jobb ha az ember lánya nem utazik egyedül.

Buchhalter 2020.06.08. 19:45:22

@Pierr Kardán: hát egy-két dologban el vagy tévedve.A törökök és főleg a 40 alattiak 40-60 % nem gyakorolja a vallást és már ott is divat ,főleg a nagyvárosokban a két keresős család modell.A vidékik kurdoknál divat ,hogy a nő szülőgép és nem dolgozik.Meg az idiótább vidéki török szintén ide tartozik.

Hari Seldon 2 2020.06.08. 21:50:54

@Buchhalter:
Kösz, hogy helyre tetted a sztereotipiát.
Én már unok olyan példákat hozni mert ugysem hiszik el, hogy nálunk gyűjetni kell a szomszéd város mecsetének megmentéséért, mert már nem tudják fenntartani annyian maradtak.
(egy GSM javító műhelynél láttam a szórólapot még tavaly, amikor törött előlapot kellett cserélni - jelemzően ők viszik ezeket a kis maszek buhera boltokat)

dikusz. 2020.06.08. 23:17:06

Én 1985-ben jártam Isztambulban, nem volt akkor sem túl nyugodt a helyzet, minden utcasarkon fegyveres katona állt. Egyedül nem is lehetett kimenni.
Érdemes volt kimenni, nem bántam meg, de ott élni nem tudnék.

Majd' mindenki irhakabátot, és aranyat vett, és az árusoktól folyton azt hallottuk, hogy mi testvérek vagyunk, és 150 évig nálunk voltak.

dikusz. 2020.06.08. 23:24:10

@Csodabogár: Az egyedülálló szőke nőhöz még hozzátartozik, hogy fiatalabb legyen.:)))

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2020.06.09. 08:08:59

@Golf2: Jó évtizede annak, hogy a "török Cipruson" jártam. Úgy maradt meg az emlékeimben mint a világ egyik legszebb /legérdekesebb/legbiztonságosabb üdülőhelye: a békére hat nemzet hadseregét képviselő csapatok ügyelnek/ügyeltek.

hobbiszakacs.blog.hu/2008/10/06/cipruson_a_helyzet_valtozatlan

Golf2 2020.06.09. 08:53:45

@Hobbiszakács: ezt is tudtad? (Török-ciprusi vízummal nem engednek be többet Görögországba.) +1

Buchhalter 2020.06.09. 08:59:27

@Hari Seldon 2: sokan bedőlnek a kis pisti megmondta szövegnek.Mivel egy fél török családnál voltunk ,így első kézből kaptuk az infókat.Engem például speciel zavar,hogy Erdogan és bandája,hogy elterelje a figyelmet a belső gondokról,elkezdték nyomatni a nagy Ottomán álmot.Pár éve még jobban ment a szekér és ahol törökök uralkodtak egy darabig ,ott nagy műemlék projektekbe meg iskola alapításokba vágtak.Hál ég,hogy az átgondolatlan és korrupt gazdaság politika miatt ezekből csak álom maradt.Persze azért Ciprusnál és Líbiában keverik a szart.Szíriában odabasztak az oroszok nekik tavasszal.Azon szerintem egy kicsit elgondolkodtak.Ma az összes szomszédos országgal kezdenek hajba kapni. Az iskola rendszerük is gyenge.Gyakorlatilag csak az általános iskola kötelező és 14 év felett mehetsz dolgozni.Szerintem ott is óriási reformok kellenének.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2020.06.09. 09:07:20

@Golf2: A vízumot egy cetlire pecsételték, amit az útlevélbe tettünk.

lüke 2020.06.09. 09:10:05

@Hari Seldon 2:
Bécsben is, az olaszoknál a kínaiak

lüke 2020.06.09. 09:10:16

Istambult még ma is csodálom,Özakin felügyelő filmjében. Csak is így! www.fernsehserien.de/mordkommission-istanbul/episodenguide/0/11116

A hetvenes években a Jedikula mellett laktunk,a campingben.Naponta néztük a török tankok,hogy döngettek.Jobb is volt így, a nagy kosz miatt. Már csak derengő emlékeim vannak,s Kis-Ázsia előtt , Bursában visszafordultunk,a kaotikus viszonyok miatt, sajnos. Ez még jóval a bunda- túrák előtt volt,később megindult a tömeg, a “gyere magyar”hívószóra

SzZoole 2020.06.09. 15:20:23

@dikusz.: Isztambulban, ott nem, de a nyóckerben sokszor voltam és szerintem nem sok különbség van a kettő közt :-)))

Golf2 2020.06.09. 18:05:47

@SzZoole: A különbség hogy a nyóckerben a többség folyékonyan tud 2 nyelven! Van anyanyelvük,roma+ magyarul is megtanultak!

dikusz. 2020.06.09. 22:33:53

@SzZoole: A nyóckerben(melyik részén jártál?) is népszerűek a szőke nők? Abban azért nem lennék olyan biztos.

SzZoole 2020.06.09. 22:52:36

@dikusz.: elég sok részen jártam, többek közt a Magdolna utcában, is :-))

És igen, elég népszerűek a fehér szőke lányok ott, is :-))

Van egy pár sztorim, meséljek?

Montroyal 2020.06.10. 04:51:16

@SzZoole: mi az arfolyam ...

csak nagyon regi emlékeim vannak 80as években a Koris utcaban volt egy lakasom de csak csajozasra bulizasra hasznaltam mert foleg a szuleimnel voltam a 18 kerbe ..

dikusz. 2020.06.10. 10:30:43

@SzZoole: Igen, mesélj, érdekelnének azok a sztorik (csak mikor?) :)))
Magdolna utca itt is van a szomszédban, de erre biztos nem jártál. Pedig érdemes lenne, Budafok egyik "mesélő" utcája. Számomra legalábbis (nem vicc). Olyan, mintha visszamentünk volna az időben.

Isztambulban mi is tapasztaltuk (35 éve), hogy milyen népszerűek a szőke nők, én is tudnék mesélni.

dikusz. 2020.06.10. 10:47:46

@Montroyal: A férjem sofőr volt a Cipőbolt Vállalatnál. Az egyik nagy raktáruk a Kőris utcában volt. Volt pár késdobáló is arrafelé, a többiről meg nem számolt be...

Barátaim pedig XVIII.ker.-ben laknak (Rozsnyó u.), egy másiknak a Zila étteremnél van lakása (valamikor strand volt ott.

Pierr Kardán 2020.06.10. 14:34:20

@Golf2: Mióta kell útlevél Görögországba? Mert a vízumot az útlevélbe pecsételik (pl. Egyiptomban), vagy egy papírt adnak, amit az útlevélbe kell tenni.

Tehát ha nincs nálad az útleveled, mert a személyiddel lépsz be Görögországba, akkor honnan tudják, hogy az útlevélben van egy vízum?

SzZoole 2020.06.10. 14:40:36

@Montroyal: az árfolyam?
Az attól függ, szaxi/dugás gumival vagy anélkül :-)))

SzZoole 2020.06.10. 14:44:06

@dikusz.: van egy jó pár és nem rövidek, én meg dolgozó adófizető jómunkás ember vagyok és lusta vagyok irni :-)))

Gondolom Isztambulban is kocsányon lógott a sok Mehemed szeme egy szőke bögyös vászoncseléd láttán :-)))

dikusz. 2020.06.10. 15:08:35

@SzZoole: Tudom, hogy dolgozol, írni meg nem mindenki szeret.:)))

Hát, állandóan fogdostak minket, meg ajánlatokat tettek. De nem kolbászoltunk egyedül a városban (nem a turisták miatt voltak fegyveres katonák minden sarkon), de a szállodában sem. Egyik este átjött hozzánk egy lengyel hölgy, hogy segítsünk, mert kopogtatott egy helybeli az ajtaján, hogy "szőke madám, szőke madám" - azt hitte a jóember, hogy ő is magyar.
Mielőtt felszálltunk itthon a repülőre, be kellett írni (meg is nézték), hogy mennyi gyűrű, nyaklánc van rajtunk. Egy munkatársnőnknek jókora valódi kontya volt, mindig belekotorásztak, hogy nem dugott-e bele ékszert.:)

SzZoole 2020.06.10. 15:24:07

@dikusz.: te, most őszintén, érted hány aranykecskét ajánlottak? :-)))

A cégnek, ahol dolgozom, van egy apartmant -ja valahol a török Riviérán, valami Kempisky féle, biztonsági szolgálat legkondi, pár perc séta a tengerpart stb. stb. Ingyen mehetnék több hétre is, csak az úti költséget kellene fizetni ami most pennykbe kerül innen.

Van itt egy haverom Hilmi, sok szívességet tettem neki, hoztam vittem neki dolgokat. Ettünk ittunk partyztunk már párszor, neki Izmirben van egy apartmatja, oda is mehetnék, de, mennyen az akinek az anyja a Corvin terén strihelt!!

Ez nem vicc

Montroyal 2020.06.11. 04:31:18

@dikusz.: ja kesdobalok voltak de azon kivul is fura figurak mindenhol de nem nagyon zavart ... elég jol fel voltam gyurva mindenféle kuzdosportba versenyeztem .. ja es disco portas voltam ... a 18ba mi kijjebb laktunk Pestimrén de Lorincen csavarogtam sokat .. nyarat a Zila elodjen a Maj 1 strandon toltottem

Montroyal 2020.06.11. 04:34:25

@SzZoole: fénykoromban én soha nem fogadtam el pénzt ilyenekért a csajoktol ... :-)

dikusz. 2020.06.11. 05:28:02

@Montroyal: Annak a strandnak a hűlt helyére épült fel a lakópark, a Zila mögé, a vele szembeni Szarvas csárda (helyi késdobáló?) helyén meg SPAR van. Arra a környékre se ismernél rá.
Pestimréről(ez a kerület is szent lett azóta) apukám járt ki (Budafokról) dolgozni Gyálra. Ismerősöm pedig a Címer utcában lakott.

A Kőrisben raktár, és garázs is volt. Megnéztem a térképen, rájöttem, hogy érdekes környék... A Diószegi utca bizonyos részén még ma sem szerencsés nappal egyedül kolbászolni az utcán. Ezt egy olyan barátnőm mesélte, aki a Kén utcai Dzsumbujban lakott. Na, ő tudott volna olyanokat mesélni, amilyenről még ti sem hallottatok.:)))

dikusz. 2020.06.11. 05:41:21

@SzZoole: Hát, van aki nem vágyik oda, elfogadom. Én nem bántam meg, szép helyeken jártunk, ráadásul úgy, hogy előtte Bulgáriában töltöttünk pár napot a tengerparton (akkor láttam először tengert). Jól úszom, de amikor felborított egy méteres hullám, azt sem tudtam merre van le, vagy fel.

Kecskét tudtommal senkiért nem ajánlottak, eléggé háborús helyzet volt akkoriban, nem mászkáltunk egyedül.

Miért nem mennél ki oda?

SzZoole 2020.06.11. 15:11:03

@dikusz.: azért mert nem szeretem a hangoskodó, erőszakos arrogáns embertípusokat. El vagyok én itt is, van elég tengerpart és én a 16-17 fokos vízben is elúszkálok.

Ja és az időjárás is jobb nekem, a nyári 23-25 fokos átlaghőmérséklet pont jó nekem :-))

kolomparlole1114 2020.06.25. 13:12:31

Soha eszembe nem jutott volna ilyen balkáninál is balkánibb helyeken melózni. Ezt a suttyóságot, zsebpénzosztást fizetés helyett itthon is megkapom, ezért minek emigrálni?

kolomparlole1114 2020.06.25. 13:12:48

@dikusz.: A Zilah katonai lövészklubnak épült, mielőtt kávéház lett volna, (falusi) diszkóként funkcionált. A strand meg kb. a rendszerváltás óta zárva volt. A Diószegi Sámuel utcában nappal se érdemes túl sokat tartózkodni, nem véletlenül az egyetlen hely Hungarisztánban, ahova mobil rendőrörsöt kellett felhúzni. Az unatkozó rendőrök oda járnak cigányt verni, nagyon nem tudsz mellé lőni melyiknek nincs oka egy alapos helybenhagyásra. A Dzsumbuj az Illatos út déli oldalán volt, a Kén utca meg attól északra van egyel.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása