oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2020. április 25. 06:30,  A távollét bűntudata 35 komment

2020. április 25. 06:30 Határátkelő

A távollét bűntudata

A családtól, barátoktól távol élni sosem könnyű, de a mostanihoz hasonló időkben talán minden eddiginél nehezebb. Hiszen az ember ilyenkor teljesen tehetetlennek érzi magát – na nem mintha akár Németországból könnyebb lenne most hazajutni, mint mondjuk Ausztráliából, ahol az ír Nicole él.

ausztralia_brisbane_3_foto_pixabay_com_memorycatcher.jpg

„Tíz éve élek a világ másik végén, szóval bárki azt gondolhatná, megszoktam már, hogy nem látom napi szinten a családom és a barátaim. Csakhogy ez az érzés nem lesz könnyebb az idő múlásával.

Minden különösebb terv és cél nélkül költöztem Ausztráliába 2010-ben és nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy olyan életet építhettem itt magamnak, melyben nagyszerű barátok, szuper idő és ígéretes karrier vesz körül.

Mint sok határátkelőt, a világ másik végére költözés okozta bűntudat mindig velem van. Időről időre keményen mellbe vág. A mostani koronavírus-járvány okozta válság miatt megtízszereződött a bűntudat, hogy olyan messze vagyok a családomtól és a barátaimtól.

Korábban az a tudat hozott némi megnyugvást, hogy bármikor felugorhatok egy repülőgépre és 24 óra múlva otthon is vagyok. Ám az élet most elvette ezt a lehetőséget.

A tehetetlenség egészen különös érzése az, amikor a világ másik felén élsz, távol a neked legfontosabb emberektől. Mindig aggódom, milyen hírekre ébredek reggel.

A hozzám hasonló, külföldön, másik időzónában élő emberekhez hasonlóan gyakran aggodalommal a szívemben fekszem le, attól félve, ha bármi történik az éjszaka folyamán, reggelig nem is szerzek róla tudomást. A szintén itt élő ír barátaim különösen az idősebb szeretteik miatt aggódnak.

Mit tehetek hát én és a világ más országaiban élő több millió határátkelő? Számomra a helyzet újraértelmezése segít és az, hogy tudatosan megpróbálom elkerülni a pánikot.

Az egymástól távol élő emberek mindig megtalálták a kapcsolattartás módját. A régóta itt élő, idősebb határátkelők sokat mesélnek arról, milyen volt néha hónapokat várni egyetlen, otthonról érkező levélre.

Sokat tanultam a mostani járványból, rájöttem például, milyen fontosak a nehéz időkben is az emberi kapcsolatok. Ahelyett, hogy a fizikai távolság miatt aggódnék, próbálok a családomhoz és a barátaimhoz kötő szoros kötelékre összpontosítani. Segített az is, hogy rendszeresen tartjuk a kapcsolatot telefonon, videóchaten, üzenetekben és még a jó öreg levél is segít.

Ausztráliában élő határátkelőként mindig is sokra értékeltem a családommal és barátaimmal töltött írországi időt, de mostantól ez még különlegesebb lesz. Végtelenül hálás vagyok azért, hogy a családom otthon egészséges és bár fizikailag messze vagyunk egymástól, tudom, ez nem tart örökké. Az idő nem távolít el a családtól és a barátoktól – és a távolság sem.”

Nicole írása először itt jelent meg.

Kövesd a Határátkelőt az Instagrammon is! 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

#Ablakomból �Oxfordshire #oxfordshire #uk #england #anglia

Határátkelő (@hataratkelo) által megosztott bejegyzés,

(Fotó: pixabay.com/memorycatcher)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével. 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Ausztrália Írország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr8015638654

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dikusz. 2020.04.25. 08:48:04

"Minden különösebb terv és cél nélkül költöztem Ausztráliába 2010-ben" - 2010-ben ezt csak úgy megtehette Nicole, hogy lippiti-klippiti, gondoltam egyet, és Ausztráliába költözöm? (*csodálkozó szemű szmájli*)

nyuszigonosz 2020.04.25. 08:53:32

@dikusz.: A poszt megint egy, az The Irish Times-ban megjelent írás fordítása.

dikusz. 2020.04.25. 09:13:32

@nyuszigonosz: Azt láttam a poszt alján, hogy ott jelent meg, jelezte H.A.
Ha tudnék(nák) angolul elolvastam volna..., de ettől (vagy éppen ezért) még mindig nem tudom, hogy ilyen egyszerű volt kiköltözni Ausztráliába Írországból 2010-ben.

nyuszigonosz 2020.04.25. 09:41:43

@dikusz.: Én elolvastam, na de az, hogy hogyan, miként ment oda akkor, amúgy sincs benne. :-)
( nem nehéz sehová sem kiköltözni, ha az ember pl. tanulni megy, keresett szakmája van, családi okokból költözik vagy egyszerüen csak érettségi és egyetem között elmegy pl. egy évre Ausztráliába turistáskodni és végül ott marad, mert ott kezd el tanulni/dolgozni/ és hasonlók, Írországból ez 2010 ben pont ugyanolyan volt, mint 2009-ben vagy 2019-ben....)

Nekem ez a büntudat dolog nem tetszik, a címben sem és egyáltalán. Miért kell most büntudatot kelteni akarni bárkiben? Mire jó ez?

SzZoole 2020.04.25. 09:43:58

@nyuszigonosz: “ Miért kell most büntudatot kelteni akarni bárkiben? Mire jó ez?”

Hatásvadász, szerintem :-)

adg 2020.04.25. 09:44:38

@dikusz.: akar most is. Marmint nyilvan nem a virusozas alatt.
A kozhiedelmektol eltekintve nem feltetlenul korulmenyes ausztraliaba koltozni, attol fugg, milyen vizumot valaszt az enber. Aztan persze a vizumtol fugg, hogy mihez kezdhet vele.
Nem tudom, nikol milyen vizummal jott, meg mihez kezdett magaval, es nem is erdekel nagyon, de pl egy tanulovizumot nagyon konnyu szerezni, es azzal felallasban dolgozhat is. Fiataloknak egyedul oke, ha szerencseje van, kesobb valthat normalis vizumra. Ha nincs, akkor rafaragott.
De alkalmas szakmaval a szponzoralt vizumok is egyszeruek voltak akkoriban, ha volt, aki alkalmazza. Az volt a nehezebb resze, mert a vilag vegerol munkat talalni nehezkes. De pl ismerek olyat, aki tavaly jott igy.

nyuszigonosz 2020.04.25. 09:53:43

@adg: Tegnap az a szép kép töled volt ?

adg 2020.04.25. 09:59:18

@nyuszigonosz: igen, egy suburb a varosban, Cullen Bay

nyuszigonosz 2020.04.25. 10:04:08

@adg:
Klassz helynek tünik, tetszett.

dikusz. 2020.04.25. 10:49:10

@nyuszigonosz: Hát, ha nincs benne, akkor jó.

Mondjuk a bűntudatot én sem értem, annak ellenére sem, hogy én itthon élem a nyugdíjasok kivételezett (khmmm...) életét.

Ha a fiam világgá menne, még véletlenül sem várnám el tőle, hogy bűntudatot érezzen, mélységesen megérteném. Nem várom el tőle, hogy miattam maradjon itthon.Mostanában jutott el odáig, hogy rákérdezzen tőlem, annak idején (1992) miért nem mentünk Németországba, ahová most szívesen menne (a szakmái alapján mehetne is:), amikor akkoriban elég lett volna apai nagymamám révén még nyelvtudás nélkül(!) is fogadtak volna minket. Most már én is sajnálom, hogy nem tettük.

Platonica 2020.04.25. 11:20:43

Nem hinnem, hogy buntudatkeltes a cel. Leirja, hogy eli meg o maga. Egyebkent semmi furcsa nincs benne, szamomra inkabb az a furcsa, ha valakiben soha nem ebred fel pl lelkiismeretfurdalas. Nem permanensen, csak egyszer-egyszer, konkret szituaciohoz kototten.

Nemreg lattam a Brooklyn cimu filmet, Saoirse Ronan-nel, ott pl nagyon jol abrazoltak, hogy bizony ez is mennyire jelen lehet az erzesek, erzelmek komplexitasaban.

SzZoole 2020.04.25. 11:53:46

@dikusz.: miért nem mentettek, ha nem titok :-)

Golf2 2020.04.25. 12:49:00

@dikusz.: Feltételek nélkül nem is lehetett kinn maradni 92ben? Most meg átjáróház egész Európa,és ezáltal 1 jó nagy kupleráj 92,vagy 82höz képest amikor én maradhattam volna.

fhdgy 2020.04.25. 12:57:21

Ha bűntudata van, menjen haza!

A bűntudata elmúlik, utána max. veri a fejét a falba a "hülyeségtudattól";

dikusz. 2020.04.25. 12:59:13

@adg: Ezt nem tudtam.

Tényleg -az itthoni infóknak köszönhetően legalábbis- az a hiedelem Ausztráliáról, hogy igen megválogatják azokat, akiket befogadnak.
Engem ugyan már régen nem érint, hogy külföldre költözzek, de nem tudnék haragudni a fiamra akkor, ha világgá menekülne itthonról. Pedig a kora alapján már középkorúnak számít.:)))
Ami miatt nem ajánlanám neki(sem), és mást is óva intenék tőle, az a nyelvtudás hiánya.
A szakmái alapján mehetne, mindkettő keresett, de nem beszél idegen nyelvet kellőképpen, anélkül pedig felelőtlenség nekiindulni.

dikusz. 2020.04.25. 13:13:53

@SzZoole: Apu, és Zoli össze voltak nőve. Ha elmegyünk, akkor apu abba belerokkant volna, és ha erőnek erejével megyünk, akkor Zoli is
Pár évvel ezelőtt egy posztban leírtam azt, hogy én miért nem mentem el, szeretem a "rántott husit" , és azon belül azt a helyet, ahol most élek, habár itt elvileg gyüttmentnek számítok. Azonkívül annyi idősen, amennyi akkor voltam, már késő volt mindent újra kezdeni az én képzettségemmel. Vagy egyszerűen csak gyáva kukac voltam...

dikusz. 2020.04.25. 13:19:13

@Golf2: De hiszen ezt mondom én is! Akkor elég volt annyi, hogy valaki igazolni tudja, valamelyik felmenője sváb származású volt, és befogadták volna. A nagymamám budakeszi sváb volt, több testvérét kitelepítették, rokonok is élnek kint, ennyi bőven elég volt akkoriban.

Te miért nem maradtál kint?

Golf2 2020.04.25. 13:50:16

@dikusz.: Könnyű lett volna kinnmaradni,5 év múlva állampolgárságot is adtak volna,ehelyett hazajöttem határőrnek:) Fel sem merült a kinnmaradás egyedül,szülőket se láthattam volna 5 évig.Késöbb meg jó munkám volt azért nem.

adg 2020.04.25. 15:18:53

@dikusz.: ha rogton olyan vizumot akarsz, amivel biztosan maradhatsz, alkalmas letelepedesre, akkor valogatnak kemenyen.
Ha fiatal vagy, es mersz kicsit kockaztatni, akkor van egyszerubb modja.

@nyuszigonosz: az eleg klassz, egy eleg jo negyed. Amugy a varos nagy resze ilyen dzsungel, helyenkent ki se latszanak szinte a hazak a novenyzetbol.

Csodabogár 2020.04.25. 17:46:39

@dikusz.: Bizony a sváb származás sokat ért. Nem csak befogadtak volna, hanem állampolgárságot is adtak és a teljes nyugdíjat is kaptál volna, attól kezdve, hogy itthon dolgoztál. Persze nem tudom a 90-es években ez hogy változott, de a vasfüggöny időkben ismertem konkrét családokat, akik pl. Romániából mentek ki.

dikusz. 2020.04.25. 20:03:15

@adg: Hát igen. Nem mondom azt, hogy nem jogos.
Engem már nem érint, de ha fiatalabb lennék, nyelvtudás nélkül akkor sem indulnék neki.
Anyósomék amikor nekiindultak a világnak '56-ban, éppen az volt a tervük, hogy Ausztráliába mennek (jobban jártak volna, és én is...).
Az utolsó pillanatban indultak, még át tudtak volna jutni. De Szombathelyen át kellett volna szállni, és anyósom ott már nem tudott elmenni. Celldömölkön nevelkedett, és ezer szállal kötődött Szombathelyhez is, a fél családja ott élt. Így maradtak itthon.

dikusz. 2020.04.25. 20:08:56

@Csodabogár: Ezt a gesztust a határnyitásért tették, de ehhez kellett igazolni akkor is a sváb felmenőket.
A módszerváltás előtt ahhoz, hogy kitelepülhessünk, kellett volna a kint élő rokonok befogadó nyilatkozata is, meg az is kellett, hogy egyáltalán kiengedjenek.

Golf2 2020.04.25. 20:40:34

@dikusz.: módszerváltás előtt... vagy egyszerüen kiment az ember és kinn maradt, disszidált. És 5 év múlva állampolgárság,német felmenők nélkül is.

nyuszigonosz 2020.04.25. 21:00:20

@Golf2: Németországban nem kapsz 5 év itt élés után egyszerüen állampolgárságot.
Jelenleg 8 itt leélt év után ( és nem minden év számít) kérelmezheted és az még nem azt jelenti, hogy meg is kapod.

Más a helyzet azokkal, akok visszatelepülnek öseik hazájába - mármint német felmenökkel rendelkeznek - ott más elbírálás van és általában az ideköltözésük után, amit elöre engedélyeztetni kell, és csak miután ez megvan lehet egyelátalán ideköltözniük, elég gyorsan megkapják a német állampolgárságot.
De ahhoz ma már nem elég a bizonyított német felmenök léte, tudni kell rendesen németül és ismerni az alap politikai /közéleti dolgokat itt.

nyuszigonosz 2020.04.25. 21:03:52

@dikusz.: Ezt a gesztust nem a határnyitásért tették.

Nagyon sok német élt mindenfelé Európában: Lengyelország, Románia, Csehország, Szlovákia, Magyarország és a legtöbb tán a valaha volt Szovjetúnióban.
Mindazok, akik bizonyítani tudják, hogy német felmenöik vannak, Németországba költözhetnekes föleg költözhettek még a vasfüggöny idejében is. Mint fentebb írtam.

Golf2 2020.04.26. 06:15:47

@nyuszigonosz: "nem kapsz"...81-82-ről beszélek,én akkor jöttem vissza München-ből ill.Nyugat-Berlinből.A társasutam min.90%! kinnmaradt...Akkor 5 év lett volna.

nyuszigonosz 2020.04.26. 09:37:04

@Golf2: Nos, én nem tudom, akkor hogy volt, lehethogy úgy, ahogy te írod.

dikusz. 2020.04.26. 11:25:42

@Golf2: Én nem a disszidálásról beszéltem, hanem arról, amikor legálisan szeretett volna letelepedni az NSZK-ba.
Azt megkérdezhetném, miért állítod ilyen biztosan, hogy kapott állampolgárságot valaki 5 év után, ha kérte?

dikusz. 2020.04.26. 11:38:34

@nyuszigonosz: Ez nekem akkor úgy jött le, hogy azért kapták az itthoniak. Nekem hihetőnek is tűnt, mert nagyon egybeesett az időpont a határnyitással.
Aztán nagyon hamar le is zárult, mert olyan próbálkozók is voltak nem kevesen, akik arra hivatkoztak, hogy pl. a másod unokatestvérük férje volt sváb, ezért mennének ki.

dikusz. 2020.04.26. 12:14:07

@tanato: Nem biztos, hogy sváb származású volt.
Az viszont sosem derült ki igazán, hogy miért disszidált

tanato 2020.04.26. 16:29:11

Azt a cikk sem írja hogy miért.

Golf2 2020.04.26. 16:29:35

@dikusz.: Mert menekültnek számítottunk.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása