oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2020. április 14. 06:30,  A jólét csapdája 87 komment

2020. április 14. 06:30 Határátkelő

A jólét csapdája

Noha az Egyesült Államokban mai napig él az a mítosz, hogy nincsenek osztályok és mindenki a saját képességeinek, tehetségének és munkájának megfelelően boldogul, azért ez meglehetősen messze áll a valóságtól. Legalábbis ez derül ki Steve posztjából, ami voltaképpen egy Egyesült Államokba költözött brit író cikkének összefoglalása és elég jól kiviláglik belőle a brit és az amerikai osztályrendszer és az azok közti különbség.

egyesult_allamok_elit.jpg

„Gyerekkoromban olykor előfordult, hogy édesanyám bátyámat és jómagamat ékesszólás-leckékkel fenyegetett meg. Nem titok, nagyon is számít, hogy hogyan beszélsz az osztálytudatos Nagy-Britanniában.

Folyamatosan változó szülővárosunk, Peterborough elég jómódú volt, de nem előkelő. Tíz lakója közül hat a Brexitre szavazott – egy hasznos fordított „jómód” mutató.

Anyánk, aki vidéki és munkásszármazású volt, azt akarta, hogy a nem megfelelő kiejtésünk ne akadályozzon minket az osztálylétra megmászásában. Az ékesszólás leckékből végül is nem lett semmi, de szombat délelőttönként táncórákat kellett vennünk. Nem akarta, hogy kétballábasak legyünk.

Úgy történt, hogy bátyám és én eredményesek és sikeresek lettünk, nem kis részben a szerető, nyugodt középosztályba illő otthonunknak köszönhetően, ahol felnőttünk.

A munkásosztályra utaló kiejtésem maradandó nyomait az Oxfordban töltött három év eltüntette. Feleségem szerint, ha iszom, újra előjön, de neki fogalma sincs, miről beszél - ő amerikai.

Angliából Amerikába

Az osztálytudatosságot Angliában mindig is lehangolónak tartottam. Ez az egyik oka, amiért Angliában született fiunkkal átjöttünk Amerikába. Itt az osztályod nem számít, azt import TV-műsorokon, mint a Downtown Abbey vagy a Crown keresztül élvezheted.

Így aztán elképzelhető a megrökönyödésem, amikor ráébredtem, hogy az Egyesült Államok még jobban belemeszesedett az osztálytársadalomba, főképpen a felsőbb szinteken.

A lényeges különbség az, hogy a legtöbben, akik ide tartoznak, tagadják az ezzel járó a kiváltságokat. A meritokrácia mítosza elhiteti velük, hogy pozíciójukat saját lángeszüknek, szorgalmuknak köszönhetik, nem pedig a szerencsének vagy a manipulált rendszernek. Angliában legalább a nagymenők elismerik a kiváltságosságukat és bűntudatot mutatnak.

Angliában politikailag lehetetlen az, hogy a miniszterelnök a gyerekeit privát iskolákba vagy valami hasonló intézménybe küldje. Még az Etonban nevelkedett David Cameron sem volt erre képes.

Az Egyesült Államokban a legliberálisabb politikus is képes a privát iskolázásért fizetni. Jó pár barátom a gyerekeit évi 30 ezer dollárba kóstáló középiskolákba küldi. Nem az a meglepő, hogy ezt teszik. Az a meglepő, hogy emiatt semmi lelkiismeretfurdalásuk sincsen.

A kíméletlen gépezet

Az osztálynélküliség látszata mögött az amerikai osztálygépezet kíméletlen hatékonysággal működik. Legfőképpen a felső/középosztály kristályosodik ki.

Ezek a szerencsések a jövedelmi létra tetején találhatóak, annak felső ötödében, évi 200 ezer dollár családi jövedelemmel, és elkülönülnek az alattuk levő 80 százaléktól.

Összességükben, 1979 óta, ez a felső 20 százalék 4 ezer milliárd dollár plusz adó előtti jövedelemnövekedést élvezett, a többieknek jutó 3 ezer milliárddal összehasonlítva. A nyereség egy része a felső 1%-hoz ment. De a legnagyobb része az alattuk levő 19%-é lett.

Az a retorika, hogy „mi a 99% része vagyunk” vészesen önigazoló, és lehetővé teszi annak a mítosznak a továbbélését, hogy a vaskos, hatszámjegyű fizetéssel rendelkezők éppenséggel ugyanazon körülmények között élnek, mint a közönséges amerikaiak, és hogy csupán az úgynevezett „szupergazdagok” (az 1%) azok, akik az egyenlőtlenségért felelősek.

A politikusok és tanácsadóik azon aggódnak, hogy a szegénység generációkat érint, pedig a jólét még erősebben öröklődik. Nagyon is zavaró az a jól ismert jelenség, hogy az osztályhelyzet generációkon keresztül öröklődik.

„Mindenki csinálja”

A felső 20 százalékba születő gyerekek többsége ott is marad, vagy ha lejjebb is csúszik, akkor csak a következő ötödbe kerül. A társadalmi mobilitás kiemelkedő kutatója, Gary Solon szerint a szegénység csapdája helyett a másik oldalon van végleges megragadás, nevezzük ezt a „jólét csapdájának”.

Egyfajta kettős gondolkodásról van szó. Egyrészt a felső/középosztálybeli amerikai elhiszi, hogy meritokráciában él (ezen hit alapján ők jogosultak az előnyökhöz) másrészt lépten-nyomon anti-meritokratikus tevékenységben vesznek részt azzal, hogy gyermekeiket előnyös helyzetbe hozzák.

Így aztán ha van is etikai diskurzus, az jobbára így fejeződik be: „Lehet, hogy ez nincsen rendben, de mindenki csinálja”.

Példaképpen az Egyesült Államok az egyedüli nemzet ezen a földön, ahol könnyebb az egyetemre bekerülni, ha történetesen a szülőd oda járt. Oxford, Cambridge a múlt század közepén megszabadult ettől a gyakorlattól.

Önmagában az meglepő, hogy ez a gyakorlat a 21. század közepén Amerikában egyáltalában létezik. De még jobban meglepett az, hogy a liberális felső/középosztályt nem zavarja, hogy mennyire előnyös számukra.

A felső/középosztály persze egy csomó hasznos dolgot is csinál, főképpen akkor, amikor stabil családi légkört teremt és támogató szülői viselkedést gyakorol. Az ilyen viselkedést terjeszteni kell, senki se érezze magát bűnösnek, azért mert azon igyekszik, hogy gyerekeit jól nevelje fel.

A dolgok akkor válnak kellemetlenné, amikor ez az osztály a piacot előnyére – és mások kárára – igyekszik fordítani.

Az oktatás kérdése

Vegyük a lakáspiacot, mint a legkézenfekvőbb példát. A kirekesztő iskolai körzetek eredményeként a gazdagok elszigetelik magukat. Elkülönülten élnek, még ha nincsenek is látható kerítések.

Mivel az iskolák a környéket tükrözik, a fizikai elkülönülés érezhető az iskolai osztályon belül is. A jó iskolák kívánatossá teszi a szomszédságot, ennek eredménye az ingatlanárak emelkedése.

Bátor legyen az a politikus, itt Amerikában, aki ezeket a jogosultságokat megkérdőjelezi. Nemrég indultak (és sikertelennek is bizonyultak) olyen kezdeményezések, melyek megpróbálták volna kiegyenlíteni ezeket a körzeteket olyan liberálisnak számító városokban, mint Seattle, vagy államokban, mint Kalifornia.

Vagy ott vannak az egyetemi takarékbetétek, melyekben adómentesen lehetett pénzt félretenni a gyermekek oktatására. Hála annak a törvénynek, amit G. W. Bush elnök írt alá 2001-ben, ezek szövetségi adótól mentesek.

A legtöbb állam szintén ad adólevonást. Ezen takarékbetétek majdnem kivétel nélkül a felső/középosztálynak segítenek. De amikor Obama elnök ezeket ellenezni kezdte, és 2015-ben meg akarta szüntetni az adómentességet, azt általános felháborodás – és nemcsak a republikánus ellenzéktől – követte. A javaslatot végül is a liberális demokraták, jómódú választókerületeiket képviselve, megfojtották.

Haladó elgondolások, legyen szó az iskolai körzetek határainak újrarajzolásáról, a felvételi követelmények átalakításáról vagy adóreformról - ezek mind a felső/középosztály által felállított ellenállás falába ütköznek.

Az önérdek érthető lenne. De azok, akik az amerikai felső/középosztályba tartoznak, nemcsak megőrizni akarják előnyeiket, de az osztálynélküli társadalom, és a meritokrácia mítoszába burkolózva úgy érzik, ezeket jogosan megérdemlik. A felső 20% feljogosítottságának bűze mindenki előtt nyilvánvaló.

Angliában mi legalább elismerjük, hogy az, hogy hova tartozol, az életed során nagyon fog számítani. Gazdag angolok inkább elismerik, hogy pozíciójuk részben jó szerencséjüknek (azaz származásuknak) köszönhető.

Ahhoz hogy az egyre élesedő származás okozta problémát az amerikaiak megoldják, nekik is be kell ismerni saját cinkosságukat ennek megtartásában.”

Az eredeti írás itt jelent meg. A szerző Richard V. Reeves, a Brookings Institute tagja, több könyv szerzője.

Kövesd a Határátkelőt az Instagrammon is!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

#Ablakomból �: @gondos_livia

Határátkelő (@hataratkelo) által megosztott bejegyzés,

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével. 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Egyesült Államok

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr8115610506

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hari Seldon 2 2020.04.14. 07:58:43

Érdekes írás. Pont erről szól Paul Fussel Osztálylétrán Amerikában című könyv is.
Sajnos ez hosszú távon (50-100 év) nagy probémát okoz az USA-nak, ahogy éppenséggel később ugyanez lesz a problémája Kínának is, csak ott meg lesz egy kis polgárháború is, amikor a kommunista párt frakciói egymásnak esnek.

Platonica 2020.04.14. 08:33:06

Azert micsoda naivitas Richard reszerol, hogy az USA-ba kellett koltoznie ahhoz, hogy erre az alapveto tenyre rajojjon.

Szabinho 2020.04.14. 09:21:17

Nagyon keves orszag van ahol nem igy mukodik a rendszer

sörm 2020.04.14. 09:36:20

@Platonica: Nekem is ez volt a reakcióm... Bár engem is nagyon meglepett, pontosabban arcul csapott mennyivel nagyobbak az osztálykülönbségek ott mint Európában. Mentségemre legyen mondva én húszévesen költöztem ki Atlantába, azzal a naív ideával hogy demokrácia fellegvára stb. És hogy mi otthon hogy diszkrimináljuk a kisebbségeinket. Hát ahhoz képest ami ott van Magyarországon alig vannak társadalmi különbségek. Hogy a klasszikust idézzem: embertelen, hideg világ :) Egy év után mikor lejárt a szerződésem eszembe se jutott maradni, pedig kaptam tök jó munkát, fizették volna hogy befejezzem a Magyarországon elkezdett tanulmányaimat, én jó eséllyel a rendszer nyertese lettem volna. Valószínűleg szakmailag sokkal előrébb lennék ha maradtam volna, így utólag nem biztos hogy én jól jártam Európával.

Hozzáteszem nekem csak a déli államokból van tapasztalatom.

Arthamyr 2020.04.14. 09:47:41

"Nem az a meglepő, hogy ezt teszik. Az a meglepő, hogy emiatt semmi lelkiismeretfurdalásuk sincsen." - Már miért kellene, hogy emiatt lelkiismeretfurdalásuk legyen? Éppen ezzel viselkednek _lelkiismeretes_ szülőként. Ha valakinek, akkor annak kellene, hogy legyen, aki nem ilyen iskolába küldi a gyerekeit, legalábbis akkor, ha ezek az iskolák tényleg jelentős előnyt biztosítanak az olcsókkal szemben.
Egyáltalán nem érzem antimeritokratikusnak azt, ha valaki sokat költ a gyerekei oktatására, lényegében a _fejlesztésére_, amitől a gyerekek felnőve eredményesebbek, mellesleg remélhetőleg hasznosabbak, produktívabbak és kevésbé károsak lesznek. Mondom ezt úgy, hogy sosem volt részem ezen vélt "kiváltságokban", és nagyon messze a (jövedelmi) felső 20% alatt indultam...
Sokkal kisebb problémának érzem azt, ha valaki milliókat éget el a gyereke felnevelésére, mint pl. azt, ha a felnőtt gyerekeit a képességeiket meghaladó, befolyásos pozícióba navigálja (ez nem keverendő azzal, hogy olyan képességekkel ruházza fel őket a neveléssel, ami szinte automatikusan ezzel jár) vagy akkora vagyonnal látja el őket, aminek önerőből a töredékét sem lennének képesek megszerezni, ahogy a "közember" sem. Bár ez utóbbi sem feltétlenül gond, vannak nagyon gazdag fiatalok, akik nagyon kevés kárt okoznak, csak őket jellemzően nem veszi észre senki.

2020.04.14. 09:58:09

mielott agyonfikazzuk az usa-t, erdemes osszevetni a tobbi orszaggal:

www.visualcapitalist.com/ranked-the-social-mobility-of-82-countries/

hogy a zart iskolakorzeteknek mennyire rombolo hatasa van, hasonlitsuk ossze egy olyan orszaggal, ahol ilyen nincs, mint peldaul magyarorszag.

meglepo, hogy kisebb tarsadalmi kulonbsegekkel rendelkezo orszagok (sokszor volt szocialista orszagok) tarsadalmi mobilitas szempontjabol mennyire rosszabbul allnak, mint az usa.

szoval nem vagyok benne biztos, hogy a fenti cikk elkapta a lenyeget.

2020.04.14. 10:00:54

@sörm: "Hozzáteszem nekem csak a déli államokból van tapasztalatom."

eppen mondani akartam, hogy nem gerogia-t kellene felhozni, amikor a kisebbsegek helyzeterol beszelunk az usa-ban. :)

Platonica 2020.04.14. 10:01:36

@sörm: Azert 20 evesen tenyleg mas.
Ricsin en azert csodalkozom, mert megiscsak meglett emberkent erte ugyanez (Oxfordi diploma, Warwick phd??), ha jol gondolom. Bar lehet, hogy a meglepetes felhang inkabb csak egy zsurnalisztikai 'stunt'. Szeretnem hinni, kulonben elvesztem a maradek illuziomat is az angol oktatasi rendszerben:-D

Platonica 2020.04.14. 10:16:41

@Rayovac: Szerintem a cikk abszolut nem akarta hasonlitani az USA-t Mo-hoz. Lehet, h te nem kaptad el a lenyeget?;-)

Az altalad linkelt tablazat azert beszedes. A 'land of dreams' es 'land of opportunities' 27. helyen a tarsadalmi mobilitas szempontjabol?

arncht 2020.04.14. 10:17:18

ez a vilagon mindenutt igy van... nem mindegy, hogy vki a pincebol indul, vagy az otodikrol, ha a vegen a tizedikre akar felerni.

de ettol fuggetlenul meg mindig az a hely, ahol a legnagyobb eselyed van a sajat eszeddel, szerencseddel felerni a csucsra. amerikanak a mai napig van egy trendteremto szerepe, jo taptalaj az ujdonsagoknak, mert amellett hogy nagy, nyitott piac is. a vilag egy masik reszen nincs ennyire egyben - onnan nehezebb hasonlot elerni. van, hogy egeszen apro hulyesegekbol is hatalmasat lehet hasznalni a nagy szamok torvenye alapjan.

a fenti dolgok inkabb arrol szolnak, hogy atlagos munkaval atlagos emberkent mire van eselyed. sajnos a lapok mar jo elore le vannak osztva, aki 40 evesen sikeres vezeto, annak legtobbszor (tisztelet a kivetelnek), mar huszon evesen is meg volt teremtve az ehhez szukseges alap, a masik meg hiaba rendelkezik hasonlo kepessegekkel, zarva az ajto. ez sose lesz maskent.

Arthamyr 2020.04.14. 10:26:09

@Platonica: Hol a gond? Attól még lehet land of dreams meg opportunities is. Csak mindenkinek az, ezért aki "fent" van, az is él az opportunity-kkal. :)

négyzet 2020.04.14. 12:25:24

@Arthamyr:
A név?
Nem tudom, hogy arra gondoltál-e, de mivel mostanában többször belefutottam, és kicsit rácsodálkoztam, hogy miért nem Czech Rep, rákerestem a dologra.

In 2013, Czech president Miloš Zeman recommended the wider official use of Czechia [...] On 26 September 2016, the International Organization for Standardization included the short name Czechia in the official ISO 3166 country codes list

Buchhalter 2020.04.14. 12:41:50

@Hari Seldon 2: Amerika sincs messze egy polgárháborútól. Növekvő feka és latino létszám ,akik a legalján vannak a társadalmi ranglétrán. Az sem kizárt,hogy atomfegyver ide vagy oda akár egy elhúzódó Mexikó-USA határháború.Sőt ,az amcsi vezetés egy gazdasági mélyrepülésben simán elterelésnek is használhatja( pár ezer halott,van új bűnbak és a fegyverlobbi is jól jár).Mexiko politikai elitje is simán benyelne akár pár tízezer halottat és ott is jól jönne terelésnek az igazi gondokról.

Arthamyr 2020.04.14. 12:43:39

@négyzet: Akkor azóta Czechia a hivatalos név angolul? :S Vagy mit takar az, hogy "wider official use"? Én most láttam először ebben a formában, azért csodálkoztam.

Mondjuk az is érdekes, hogy egy ország (hivatalos képviselője) meghatározhatja-e, hogy egy idegen nyelven hogyan nevezzék. Bár nyilván az angol egy speciális helyzetben lévő idegen nyelv, és ha szabvány(os)ként bejegyezték, akkor ez van.

2020.04.14. 14:25:19

Hm, a múltkori amerikás posztban pár napja többen megjegyezték, hogy nem csípem az Államokat. Ez a mai a poszt részben a válasz rá, hogy miért nem. A képmutatás az arroganciával párosulva mindig is idegesített. Sokszor, csak azért megyek nemzetközi fórumokra, hogy az ott nagy számban megjelenő arrogáns amcsit leoltsam. Több európai is űzi ezt a sportot ;)

SzZoole 2020.04.14. 14:38:38

@Arthamyr: a hivatalos neve továbbra is Czech Republic. A Czechia (csekia) is hivatalos csak egy rövidebb formátumban.

2020.04.14. 14:38:46

@Arthamyr: A lelkifurdalásos részt én sem értem. A gyerekek oktatásába feccölt pénz-paripa-fegyver miatt valóban nem kell a lelkifurka. Ami viszont rohadtul visszatetsző az a képmutatás és önbecsapás, hogy hát ez-az-általános-mindenki-ezt-teszi. Nem, nem mindenki teszi ezt csak a saját társadalmi rétegük. Az önbecsapó hazugság és a vele párosuló arrogancia teszi mérhetetlenül ellenszenvessé az amcsi társdalmat.

Arthamyr 2020.04.14. 14:58:42

@SzZoole: Ha így nézem, van Germany és France is, miért ne lehetne Czechia? :)

@Pink Petsch: Nincs itt arrogancia és főleg nincsen önbecsapás, szerintem ezt leginkább te látod bele. Most mondjam azt, hogy a világ egy tükör önmagunknak? Nem tudom, miből gondolod, hogy az ilyen embereknek magyarázkodnia kell önmaguknak. Nem kell. Látják (vagy legalábbis remélik, de ha nem, belefér az is), hogy az ő gyerekeik jobb képzést kapnak, és ez nem zavarja őket. Ha zavarja őket, akkor nem biztosítanak jobb képzést a gyerekeiknek.
Neked bizonyos általánosítások miatt "mérhetetlenül ellenszenves az amcsi társadalom", jogod van a véleményedhez, ahogy másnak is, aki szerint ez egy mérhetetlen szűklátókürűséget jelez...

2020.04.14. 15:04:37

@Arthamyr: Valahogy kimaradt neked az a rész, hogy önmagukat az átlaghoz sorolják, és nem a felső 20%-hoz, amilyen társadalmi szerepet valójában betöltenek. Biztos, véletlenül maradt ki. ha már szóba került a szűklátókörűség ...

Herr Géza 2020.04.14. 15:08:18

@Buchhalter: Megint nem bírom megállni:

“ Növekvő feka és latino létszám ,akik a legalján vannak a társadalmi ranglétrán.”
“Az sem kizárt,hogy atomfegyver ide vagy oda akár egy elhúzódó Mexikó-USA határháború.”

Mit is akartál mondani? Magyarra le tudnád fordítani?

Herr Géza 2020.04.14. 15:19:08

Lehet engem nyugodtan nyelvtannácinak titulálni, de komolyan szomorú vagyok attól, hogy manapság elvileg értelmes emberek sem képesek egy épkézláb magyar mondatot helyesen összerakni. Lehet melléütni, lehet hibázni “ly-“j ügyben, van, aki ékezet és kis/nagybetű nélkül ír (elfogadom sikítva), de bassza meg, legyen már a mondatnak értelme, szórendje, stb.
Pont.
Hajrá magyarok.

Arthamyr 2020.04.14. 15:22:30

@Pink Petsch: Nem maradt ki, csak egyszerűen elvetettem...

Arthamyr 2020.04.14. 15:26:49

@Herr Géza: Nekem is nehéz volt megállni, de azért sikerült, szerintem jobb így eljárni. És ezeken túllépve, valami mondanivalót kihámozva sem lesz ám jobb a helyzet.
Mondjuk már @Hari Seldon 2: hozzászólása is fejvakarós volt, de neki legalább megvan a mentsége, hogy valami könyvből szedte, és talán nem fogadja el az egyetemes igazságnak kritika nélkül.

2020.04.14. 15:32:12

@Arthamyr: Jah, és az én kommentem vall szűklátókörűségre, mivel én nem válogattam ki a csak nekem tetsző dolgokat. Mondd, nem érzed a zavart az erőben?

Arthamyr 2020.04.14. 15:41:53

@Pink Petsch: Mint korábban írtam: mindenkinek joga van a véleményéhez. Azt gondolsz, amit akarsz, és azt hiszed, amit akarsz, arról, hogy én mit gondolok...

SzZoole 2020.04.14. 15:54:03

@Arthamyr: Már megint kockán gondolkodsz :-))

Természetesen úgy értettem, hogy itt a UK-ban, ahol életvitelszerűen élek.
Szóval mindkettő létező elnevezése Csehországnak Czech Republic és Czechia is, itt az Egyesült Királyságban :-)

Ahogy írod Németország elnevezés Germany és Franciaország pedig France, szinten itt az Egyesült Királyságban, de szerintem Írországban is, ahol te élsz.

Na, így elég tényszerű voltam? :-))

2020.04.14. 15:59:07

@Arthamyr: Szándékosan figyelembe nem vett adatokból vonsz le végkövetkeztetést ... és ez alapján tartod az én mondanivalómat szűklátókőrűnek.. aranyos vagy :P :D Remélem, a szakmádban nem így működsz ...

Arthamyr 2020.04.14. 16:02:52

@SzZoole: Nem vitatkoztam, épp ellenkezőleg, azért írtam a France-t meg Germany-t (de írhattam volna akár Hungary-t is), mert a Czechia is pont olyan, mint azok.

Arthamyr 2020.04.14. 16:21:35

@Pink Petsch: Te figyelj, miből gondolod, hogy _én_, személy szerint, azt gondolom, hogy a te mondanivalód szűk látókörű volt? Én igazából erről nem foglaltam állást emlékeim szerint, és nem is kívánok állást foglalni.
Javaslom újraolvasni: "Neked bizonyos általánosítások miatt "mérhetetlenül ellenszenves az amcsi társadalom", jogod van a véleményedhez, ahogy másnak is, aki szerint ez egy mérhetetlen szűklátókürűséget jelez..." - @Arthamyr:

Az meg nem tök mindegy, hogy a szakmámban hogyan működök? Hogy jön ez ide?

Na mindegy, hagyjuk, mint mondtam, mindenkinek joga van a véleményéhez. A mindenkibe te is beletartozol, és nem kívánok vitatkozni a _véleményeddel_. Írtam vele kapcsolatban egy valószínűen igaz állítást. Ami egyébként az én véleményem volt mások véleményéről, amihez nekem is, meg nekik is joguk van, pont úgy, mint neked. Arról viszont, hogy én ebbe a véleményezett csoportban benne vagyok-e, osztom-e a véleményüket, nem rendelkezhetsz információval. Persze azt gondolsz, amit akarsz.

SzZoole 2020.04.14. 17:38:07

@Arthamyr: akkor egyről beszéltünk csak te kockásabban fogalmazol :-))

Vicc volt

FutureFry 2020.04.14. 18:04:22

@Arthamyr: Egyetértek - az utódok oktatásába fektetett pénz pozitívum, nem szégyellni való.
Még azt is hozzátenném, hogy szerintem az se gond (sőt) ha pár nagyon gazdag szülő “benyomja” (az akár tehetségtelen) gyerekét egy elit egyetemre az _intézménynek_ adott jelentős pénzzekkel/adományokkal, hiszen abból (is) lehet az egyetemnek jó vastag “endowment”-je amiből aztán pl. minden odajárónak hasznos infrastruktúrára és fizetésekre költhet az egyetem, és a szegényebb, de tehetséges diákoknak meg tandíjmentesség és ösztöndíjak juthatnak.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2020.04.14. 18:24:59

@Arthamyr: igen, en is azt erzem, hogy Pinky tovabbra is kicsit altalanosit. Ez ertheto, es termeszeres, mert aki nem elt itt huzamosabb ideig, az csak egy bizonyos szogbol es szuron at latja azt a valosagot, ami egy itt elo szamara azert sokkal arnyaltabb. Nem azt mondom, h mi, itt elok"mindenttudok" vagyunk, de egy sokkal realisabb kepunk van az USA-rol (persze leszamitva az "itt minden szuper" velemenyeket, mert az sem a valosag:)

2020.04.14. 18:32:32

@Platonica: "hasonlitani az USA-t Mo-hoz",
nem, hanem a zart iskolakorzeteket ostorozta (ami szerintem is ellene megy a tarsadalmi mobilitasnak amugy). En csak akartam szerezni egy peldat, ahol biztosra tudom, hogy nincsenek zart iskolakorzetek, es ez nem kozvetlenul a kornyek ingatlanaranak egy fo mozgatorugoja - megis rossz a mobilitas, ezzel ramutatva, hogy a problema ennel joval komplexebb.

ezen felul nem tetszik a felso 20% (=60 millio ember) csomagban kezelese. En meg pont olyanokkal talalkoztam, akik tisztaban vannak a szerencsejukkel es a mobilitast gatlo tenyezokkel, most akkor mi van?

arrol pedig miert nem ir, hogy az altala emlitett 30ezer dollaros maganiskolak altalaban adnak ingyenes oktatast a tehettseges diakoknak? miert nem ir az usaban szeleskoruen elerheto gifted programokrol? Arrol miert nem ir, hogy egyes allamokban kozepiskolas diakok online vehetnek egyetemi orakat (szoval a lakokorzet nem szamit), es annak a koltseget az allam allja? A millionyi scholarship programrol?

a tarsadalmi mobilitasnak sok feltetele van, es az egyik az oktatas. A zart iskolakorzetek miatt kialakult oktatasi egyenlotlenseg egy problema az orszag szemszogebol nezve, es beszelni kell rola.

csak nem ugy, hogy befikazunk 60 millio embert (raadasul azert, mert a sajat gyerekeik javat akarjak - azt gondolnam, ezt nem olyan nehez megerteni, ha valaki felfogta az evolucio lenyeget)

inkabb ugy, hogy objektiven beszelunk a problemaktol, es megvizsgaljuk az alternativakat, kisebb iranyvaltasi lehetosegeket, szemmel tartva azt, hogy mit vesz be az emberek gyomra, mert anelkul nem mukodik.

aztan ha valaki ossze tud hozni egy errol szolo objektiv cikket, lehet hogy talal olyan ujsagiroi allast, amibol meg tud finanszirozni egy jobb iskolakorzetet - netan egy 30k-s maganiskolat is.

addig pedig tudnia kellene, hol a helye :)))

2020.04.14. 18:38:16

@Arthamyr: Oké, ha te így gondolod. Mondjuk úgy, hogy véleményem szerint gáz, ha valaki csak azokat a dolgokat veszi figyelembe, amik a saját elképzeléseit támasztják alá, a többit meg ignorálja, mert nem férnek bele az elképzelésébe.
És akkor eljutottunk @Zsuzsi65: -hoz is. Igen, általánosítok, mint mindannyian, mert az általánosítás alapján alakul ki egy első benyomás. Sőt, azok is általánosítanak, akikről az adott általánosítás szól, amikor kialakítják magukról azt a képet, amit kifelé közvetítenek.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2020.04.14. 18:55:50

@Rayovac: pontosan errol van szo! 1-1 ilyen cikk, ami egy nagyon komplex problemanak csak egy vetuletet emeli ki, generalja aztan azt, amibol az altalanositasok szuletnek, es akkor visszatertunk az altalanositas problemajahoz :)

zoldzeller 2020.04.14. 19:09:34

@Pink Petsch: "Mondjuk úgy, hogy véleményem szerint gáz, ha valaki csak azokat a dolgokat veszi figyelembe, amik a saját elképzeléseit támasztják alá, a többit meg ignorálja, mert nem férnek bele az elképzelésébe."
Pontosan ezt csinalod mindennel ami az USA-val kapcsolatos:)

Kepzeld ha azt mondanam, hogy az EU iskolarendszere egy fostalicska, hiszen a magyart (ugy ahogy) ismerem es az az en eszak kalifornia liberalis lelkemnek, bizony szar. Nahat te pont igy altalanositasz. 50 kulonbozo allamrol beszelunk.

Csodabogár 2020.04.14. 19:22:09

@Pink Petsch: Már nem szólok egy szót sem, mert én el vagyok könyvelve, hogy nincs valami nagy véleményem Amerikáról és soha nem is volt. Persze elismerem, hogy rengeteg pénzt fektettek a tudományba, nem véletlen mentek oda anno a tudósok és ma se véletlen, hogy ott született rengeteg tudományos eredmény.
Viszont azt tudom, hogy az én közép szintemen közel se tudtam volna olyan szines kulturális életet élni, mint tettem azt Europában. Persze izlés dolga, ki mit szeret. Nekem a ház vétel és a vagyon gyűjtés soha nem volt szempontom, csak az én mércémmel normálisan akartam élni. Ez, elmondhatom sikerült is. Amerikában nem sikerült volna, ezt tudtam, mert elég sokat hallottam és olvastam róla. Így nálam, rokoni csábítás ellenére sem fordult meg a fejemben az Amerikába menés.

2020.04.14. 19:29:07

@zoldzeller: Nem mindennel, de a társadalmi-politikai berendezkedésük ön- és közveszélyes (tekintve, hogy nem valami afrikai nullkommanull jelentőségű államról van szó).
A magyar oktatási rendszerről nem tudok nyilatkozni, egyedül a románról, ami eléggé eltérő a magyartól. Viszont egyvalamit tudatosan figyelmen kívül hagysz. Az EU soha nem lépett fel egységes államként, az USA viszont ...
Olyat nem lehet játszani, hogy ugyan egységes állam vagyunk, de ha valamelyik tagállam vagy országrész bekavar az idillbe, akkor már rögtön nem, és hülye-keletiek-nyugatiak-északiak-déliek ... és brühühü-ne-általánosítsatok. Ez nem így működik.Nem kaliforniai. utahi, wyomingi vagy washingtoni állampolgárságod van, hanem USA-beli. Nekem viszont nem EU-állampolgárságom van, hanem román. Szerintem, nem kell tovább magyaráznom a különbséget.
Megjegyzem, ezzel az EU-párhuzammal a legidiótább született amcsik szoktak jönni, akik szerint Európa egyetlen ország. Nem gondoltam volna, hogy éppen a HA-n futok össze vele :P

Arthamyr 2020.04.14. 19:31:25

@SzZoole: Ez azért lehet, mert kocka vagyok, nem? :D

@Pink Petsch: "véleményem szerint gáz, ha valaki csak azokat a dolgokat veszi figyelembe, amik a saját elképzeléseit támasztják alá, a többit meg ignorálja" - Ismételten javaslom, hogy olvass vissza, esetleg gondolkodj el azon, hogy mi a különbség a között, hogy valamit elvetünk és valamit ignorálunk. De ok, szerinted amit írtál, az gáz, én elfogadom ezt. Ez is egy vélemény, és ehhez is jogod van. :) Meglepően sok, velem kapcsolatos véleményt sikerült ma közzétenned, ez jó valamire? Mi ennek a célja?

@Zsuzsi65: Elég kevesen éltünk ott, ennek ellenére a többségünk nem ragadtatja magát ilyen kijelentésekre, mint amit pl. nekem írt először. Én még soha életemben nem éreztem senkit és semmit mérhetetlenül ellenszenvesnek sem, főleg nem egy ország egész társadalmát en bloc. :S

@FutureFry: Ok, ezt nem írtam, de alapvetően ha nem volna így, akkor sem értem, hogy miért kellene, hogy zavarjon bárkit is, hogy a helyi billgéc a gyerekeit benyomja a drága suliba, és ezáltal azok jobb esélyekkel indulnak az életben (mert képzettebbek, okosabbak, jobb kapcsolatokkal rendelkezők stb. lesznek)? Ettől alapvetően jobb emberek lesznek. Ennél sokkal kártékonyabban is a gyerekeire öntheti a pénzét, sőt, kb. csak kártékonyabban adhatná nekik.

zoldzeller 2020.04.14. 19:45:23

@Pink Petsch: te viszont azt nem veszed figyelembe hogy peldaul az oktatas pont allamilag iranyitott es nem a kormany altal. Es meg az allamon belul is helyi iskolak vannak.
Nalunk peldaul nincsennek korzeti iskolak, ezzel probaljak elkerulni, hogy legyenek jo kornyekbeli sulik es szar kornyekbeliek. Zonak vannak es az adott zonaban barmelyik suliba kerulhet a gyerek.

2020.04.14. 19:47:13

@Arthamyr: Khm, az ignorálás szó jelentése a mellőzés ... ha valamit elvetsz, akkor azt mellőzöd. Tudod, szinonimák ....
Nincs semmi célja, csak próbállak kiismerni, hogyan működik a gondolkodásod. Azt már felmértem, hogy veled kapcsolatban nagyon-nagyon szabatosan kell fogalmazni, mert sem az utalásokat, sem a metaforákat, de olykor még a szinonimákat sem érted. Ez nem gáz, mert én meg a másodfokú egyenleteknél maradtam le, és a 7.-ik osztályos geometriai órák óta sem tudok térben elképzelni semmilyen mértani alakzatot olyan formán, hogy kapásból köpjem az összes elképzelhető matematikai paraméterét. Nagyon nem vagyunk egyformák. Viszont neked ebből, majd ha hazaköltöztök, lesznek kellemetlen meglepetéseid, már a helyi szabályozások, és a finom kis célzások értelmezésénél, mert neked meg ez nem megy.

2020.04.14. 19:55:27

@zoldzeller: Most pont olyasmibe sikerült belekötnöd, amivel egyetértettem, nevezetesen, hogy nem kell a lelkifurka, ha valaki támogatja a kölykeit pénzzel, kapcsolatokkal, amivel tudja, az oktatásban.
Viszont azt is megértem, Steve miért lepődött meg ezen. Az UK-ben az ugyanúgy, mint az USA-ban létező kasztrendszer kiváltságosai tudják, hogy nagyon sokat köszönhetnek annak az egyszerű ténynek, hogy éppen melyik családba sikerült születniük. A Nagy Vizen túl meg a kiváltságos kaszt tagjai úgy tesznek, bvagy, ami rosszabb el is hiszik, hogy ez a nagy átlag. És aki ezen a körön születik, és mégsem lesz CEO 35 éves korára, az tuti vesztes, és ő cseszte el, mert lám nekik sikerült .. és akkor mindenkinek sikerülhet. Pedig nem.

zoldzeller 2020.04.14. 20:05:28

@Pink Petsch: tudod hosszu ideig tenyleg barmi lehettel es sima gyari meloskent is megvotl a szep nagy haz, feher keritessel es otthon fozocskezo asszonnyal.
Az elmult 1-2 evtized eredmenye, hogy ez a bizonyos ollo ilyen nagyon elkezdett kinyilni.... Meg nem volt ido megszokni ezeket az Europban mar jol ismert kasztrendszert.

2020.04.14. 20:19:24

@zoldzeller: Hm, szerintem az a korszak, amit te említesz inkább valamikor a '80-as években kezdett el véget érni. Bár lehet, hogy mindenki számára csak az utóbbi 20 évben lett nyilvánvaló. Nah, mindegy. Én ezt értettem az USA-társadalom képmutatásán (nem azt, hogy tilos a prostitúció, miközben az egész ország a Pornhub-on lóg :DDD). A különböző társadalmi kasztok mindig is léteztek az emberiség történelmében. Ez nem bűn, vagy gáz, vagy szégyellnivaló. A gáz az, amikor egy egész társadalom arra a képmutatásra épül, hogy de-nem-is. És a szimpla képmutatáson kívül nagyobb gáz egy társadalom számára az ebből következő teher, ami az egyes egyénre nehezedik azáltal, hogy olyan versenyen próbál meg nyerni, amire nincs is benevezve (remélem, te érted a hasonlatokat ... ;))) ).

Arthamyr 2020.04.14. 20:20:18

@Pink Petsch: Nem, én ugyanis elolvastam, megfontoltam, és ezután elvetettem, ez nem ugyanaz, mint amikor ignoráltam, és teljesen figyelmen kívül hagytam.

Nem tudom, miért lenne jó az neked, hogy kiismernéd a gondolkodásom. Ne keresd a bajt, honnan tudod, hogy nem valami klinikai esettel állsz szemben? :) De ha igen, az számít amúgy? Szerinted van reális esély kiismerni a gondolkodásom itt? És az számít? :)
Egyébként is, ahogy látom, úgy gondolod, hogy ismersz, hisz nagy bizonyossággal kijelented, hogy mi vár rám a jövőben, ráadásul azt is, hogy mely (vélt) tulajdonságom miatt. De megint nem értem, mire jó a személyes vonal... Ok, szerinted "kellemetlen meglepetéseim" lesznek, a helyi szabályozások és a finom kis célzások értelmezésénél, mert nekem nem megy, de téged ez miért foglalkoztat? Hol releváns ez itt? :S Az első hozzászólásodban egy bazi nagy általánosítást odacsapsz, majd pár kör után kikötsz ott, hogy az én jellemvonásaim és képességeim elemzed. Ismételtem kérdem, minek?

2020.04.14. 20:33:09

@Arthamyr: Khm, de mit is elemeztél ki azon, hogy az amerikai társadalom közép-felső-rétege szereptévesztésben van?
Csak azért lenne jó, hogy tudjam, hogyan szóljak hozzád, ha nem akarok olyan végtelennek tűnő párbeszédekbe bonyolódni, mint a mostani.

Arthamyr 2020.04.14. 20:58:11

@Pink Petsch: Én ezen semmit sem elemeztem, sőt, inkább ezzel ellenkező dolgokat mondtam, ha valamit...

Hogyan szólj hozzám? A sehogy nagyon jelentősen megnöveli az esélyt, és egyszerűen megvalósítható. Vagy ha hanyagolod a személyes vonalat, az is rengeteget segíthet, ha visszaolvasol, arra basztunk el egy rakás karaktert. Semmiképp sem célszerű behozni, hogy én a szakmámban hogy működök, főleg nem ilyen negatív módon, ráadásul tudva, hogy alapvetően nyugger vagyok, tehát a szakmámban leginkább sehogy sem működök.

FutureFry 2020.04.14. 21:19:07

@Arthamyr: “… helyi billgéc a gyerekeit benyomja a drága suliba, ... Ennél sokkal kártékonyabban is a gyerekeire öntheti a pénzét, sőt, kb. csak kártékonyabban adhatná nekik. …”

+1. Egyébként pont Bill Gates az aki a vagyonának csak nagyon kis részét szándékozik a gyerekeire hagyni (ami persze még mindig jelentős), viszont fizeti nekik az összes tanulmányi költségeket:

www.sfgate.com/mommyfiles/article/Bill-Gates-not-leaving-kids-fortune-Melinda-10414373.php

“ … Actually, Bill Gates, 60, and his wife, Melinda, 52, are encouraging their three children to go to college and they'll pay for it, but then they want them to get jobs and have careers. The Gates have no plans to leave their fortune of some $78 billion to their brood. No billion-dollar trust funds for these kids. …”

2020.04.14. 21:28:50

@Arthamyr: Oké.
Mondjuk, legutóbb, amikor besértődtél, mint egy 6 éves kölyök, akkor én arra számítottam, hogy ennyi volt a kommunikációnk. Aztán meg hozzám szóltál, így gondoltam, túljutottál a dackorszakon. De ha mégsem, akkor sincs baj (bár igaz, most én szólítottalak meg, remélve, hogy felnőttél), ha mégis még tombol benned a dackorszak, akkor nyugodtan hanyagolj. Én alapjaimban nem változom meg, ahogy te sem ... szóval, akkor majd ha csak tényleg felnőttél. (Remélem, nem volt túl képletes, és értelmezni tudtad) Mit freundliche Grüße!

SzZoole 2020.04.14. 21:51:48

@Pink Petsch: “ Én alapjaimban nem változom meg”

Dehogynem változtál :-)
A 6-7 évvel ezelőtti önmagadhoz képest sokat változtál bíza’ :-)

2020.04.14. 22:06:13

@SzZoole: Áááá, nehogy azt hidd! ;) Az is én voltam, ám! :P
De most komolyabbra. Úgy értettem a világlátásom, ahogyan megközelítem a problémákat, az életfelfogásom, a gondolkodásmódom, ahogyan be vagyok állítva humán-jellegű gondolkodásra és megközelítésre ... no, mindezek alapjaikban nem változnak. Illetve, ok, ha most áprilisban vagy májusban telibe basz egy meteorit, akkor átgondolom ... mert ebbe az évbe ez is simán belefér. Baszod, 2020-at nemcsak hogy Stephen King írta eddig, de Roland Emmerich rendezte, váltásban George Seaton-nel ;))))

FutureFry 2020.04.14. 22:22:39

@Pink Petsch: “… Ez nem így működik.Nem kaliforniai. utahi, wyomingi vagy washingtoni állampolgárságod van, hanem USA-beli. …”

Ez “technically true”, viszont pont pl. a (felsőfokú) tanulmányoknál létezik “diszkrimináció” az állami egyetemeken (in-state tuition vs. out-of-state tuition) amit egyszerű odaköltözéssel nem lehet nem lehet letudni sok államban (pl. kell helyi munka/adóbevallás megléte a tanulmányok megkezdése elötti év(ek)ből) [1]. És ugye a jogsik és rendszámtáblák sem egységes “amerikaiak” (útlevélből meg nem sokat vált ki az amerikai átlag, igazából csak a 2000 évek óta nőtt jelentősen az arányuk (azért is mert 2007-től már kellett Kanadába és Mexikóba is [2])). Ja és jópár államban fordul elő ellenszenv a máshonnan (de amerikán belülről) odaköltöző emberekkel szemben, pl. kaliforniaiakkal fordul ez elő jó régóta (pl. amikor Idaho-ba vagy Texas-ba költöznek), gyakran pont azért, mert attól félnek a helyiek, hogy nem az ő (konzervatívabb) értékrendjeiket képviselik [3]. Texas egyébként is szinte külön ország, az általános iskolai történelemkönyv (legalább is régebben) kizárólag Texas történelméről szólt (na jó Mexikó is belekerült az Alamo miatt :)).

[1] www.nerdwallet.com/blog/loans/student-loans/in-state-tuition-establish-residency/
[2] blogs-images.forbes.com/niallmccarthy/files/2018/01/20180111_Passports.jpg
[3] www.theatlantic.com/ideas/archive/2020/01/the-truth-about-the-california-exodus/605833/

SzZoole 2020.04.14. 22:23:34

@Pink Petsch: @Arthamyr: srácok, én kedvellek mindkettőtöket, de ezt nem kéne!

Arthamyr 2020.04.14. 22:28:58

@SzZoole: Valóban, jeleztem is a főnöknek, hogy jöhet takarítani. :D

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.04.14. 22:30:51

barki lehet barmi ha jol kolbaszol, cali-ban kormanyzo lehet a terminator, vagy hogy enekli akph

Határátkelő 2020.04.14. 22:34:39

@Arthamyr: @Pink Petsch: Na, tényleg takarítottam kicsit. És tényleg nem kéne. Köszi.

Arthamyr 2020.04.14. 22:36:40

@Határátkelő: Akad itt még, pl. ez: @Pink Petsch: Menj végig szerintem az egész láncon, az én első hozzászólásomig, amire reagált.

Arthamyr 2020.04.14. 22:39:19

@Határátkelő: Sőt, igazából pl. itt is van kiszólása: @Pink Petsch:

A "remélem, te érted a hasonlatokat" részre gondolok.

Szerintem mehet a levesbe ez is. :)

2020.04.14. 22:42:22

@FutureFry: Köszi az infót ... És hidd el, meg is tudom érteni, meg át is éltem hasonlót, ha nem is ennyire markánsan. Az elmúlt 10 évben Németország nagyon sok tartományában éltem és jártam már. Nos, Németország berendezkedése halványan emlékeztet az USA-éra. A többi, hagyományos nemzetállamtól eltérően itt az egyes tartományoknak eléggé nagy az önrendelkezési joguk, és maga nép is eléggé különbözik északon és délen, vagydepláne keleten. (a nyugatiak valahogy mindig kimaradnak, amolyan se hús-se hal bagázs ;) Berlin meg külön Zoo :D ) Szóval, ahogy nem lehet egy texasi rednecket egy kalap alá venni egy kaliforniai örökifjúval, ugyanúgy nem lehet egy hamburgi vagy rostocki fazont egy kalap alá venni egy "schwoabische" polgárral vagy egy bajor taggal. Viszont a németek nem is nyomják ezerrel a mi-vagyunk-az-egyedüli-fasza-fiúk-mi-a-US streamet kifelé. Így, amikor még jobban reflektorba kerülnek a visszásságok, hát nem mondom, hogy rossz érzés az orra koppintás;).
Viszont a német oktatási rendszer azért meglehetősen egységes.

Határátkelő 2020.04.14. 22:48:37

@Arthamyr: Szerintem az belefér a vitába.

2020.04.14. 22:50:35

@Arthamyr: Khm, azt a kommentedet is kitöröltetted, amiben lekurvaanyáztál? Vagy az nem számít?

@Határátkelő: @Pink Petsch: Bocs srácok, de ez már óvoda, amit művel. Miután elküld a kurva anyámba, még ő van megsértődve.

Arthamyr 2020.04.14. 22:53:15

@Határátkelő: Ez belefér @Pink Petsch: ?
Meg a több hozzászóláson keresztül húzódó, off-topic, fokozódó aljasságú, egyébként teljesen off-topic személyeskedés?

Te komolyan így gondolod, hogy ennek itt haszna/helye van?

Arthamyr 2020.04.14. 22:54:47

@Pink Petsch: Annak jelzésével kezdtem, annak sincs helye itt természetesen.

2020.04.14. 23:00:14

@Arthamyr: Amikor leírtad, nem így gondoltad. Ha olyan lennék, mint te rögtön rohantam volna a bloggazdához, hogy tiltson ki, mert, amit te műveltél azt idióta trollok szokták. Ennek ellenére, én még szóba álltam veled, és amit te alajs-személyeskedésként fogsz fel az kanyarban sincs azzal, hogy szidtad az anyámat.

2020.04.14. 23:05:37

@SzZoole: Bocs, csak be akartam fejezni ... de nem hagyja ... :P

Arthamyr 2020.04.14. 23:17:07

@Pink Petsch: Honnan tudhatnád, hogy mit gondoltam? :/
Az anyádról meg nem szóltam semmit, _a mai napig_: szó szerint ezt kérdeztem: "Most én is mondjam, hogy neked is a kurva anyád?"

És nyugodtan rohanj a bloggazdához, a tapasztalatok alapján inkább te szoktál itt rosszul járni. Okkal.

2020.04.14. 23:57:06

@Arthamyr: Már nem érdekel, hogy mit gondoltál, vagy mit gondolsz. És cseles az idézeted, mert azt sugallja, hogy ezt én kezdtem, miközben én csak annyit írtam, hogy a járványhelyzet megoldásáról való elképzeléseid megkapó hasonlóságot mutatnak Bolsonaro brazil elnökével ... Mna, erre jöttél te egyből, mint derült égből a nyári villám, a kurvaanyazással ... Cseles, de nem eléggé cseles, nem vagy jó retorikában, ne akarj megverni a saját terepemen.
Mellesleg, egyszer tiltottak ki, utólag elismerve is idióta indok miatt. Satisfied? :P

2020.04.14. 23:59:43

@Arthamyr: Khm, mellesleg, én még egyetlen blogban vagy fórumban sem rohantam az adminhoz vagy bloggazdához, hogy anyu-apu-Pistike-bááánt ... talán, mert ez az attitűdöt levetkőztem már úgy 4 éves korom tájékán.
Ha nekem sikerült, neked is fog ... hajrá...!

2020.04.15. 02:35:34

@Csodabogár: Te, én már fel lettem nyomva a bloggazdánál, mert merészeltem nem egyetérteni az éppen mainstreammel egy témában:DDD Ezek után merjek bármit is mondani?;) :P
Most mondd!
De a csávó, aki felnyomott, hazakészül. Szerintem tök jó dolga lesz Magyarországon, mert a munkásőr-lelkület már megvan hozzá ... tilcsuk-be-a-aki-nem-úgy-gondolja-mint-én! Imádni fogják a leendő szomszédai! :P

Arthamyr 2020.04.15. 06:52:53

@Pink Petsch: Ja, neked sok minden sikerült. Pl. életed delén túl is sikerült pályát váltanod, ahol ismét nagy sikereket könyvelhetsz el. Ahol rövid idő alatt a sokadik helyen dolgozol, és minden helyen sikerült legalább egy kollégával vagy főnökkel konfliktusba kerülnöd. Mert hát ott is érvényesült megnyerő személyiséged, azzal karöltve, hogy te mindent is jobban tudsz mindenkinél. Még szerencse, hogy anyukáddal mindig is jó viszonyt ápoltál. Ja, most juttott eszembe, hogy mégsem.
És ez csak szelete azon eredményeidnek, amit publikusan megosztottál magadról.

Igazából ma én hibáztam, hogy ezután:

"Hm, a múltkori amerikás posztban pár napja többen megjegyezték, hogy nem csípem az Államokat. Ez a mai a poszt részben a válasz rá, hogy miért nem. A képmutatás az arroganciával párosulva mindig is idegesített. Sokszor, csak azért megyek nemzetközi fórumokra, hogy az ott nagy számban megjelenő arrogáns amcsit leoltsam. Több európai is űzi ezt a sportot ;) "

meg ezután (amit hozzám címeztél):

"A lelkifurdalásos részt én sem értem. A gyerekek oktatásába feccölt pénz-paripa-fegyver miatt valóban nem kell a lelkifurka. Ami viszont rohadtul visszatetsző az a képmutatás és önbecsapás, hogy hát ez-az-általános-mindenki-ezt-teszi. Nem, nem mindenki teszi ezt csak a saját társadalmi rétegük. Az önbecsapó hazugság és a vele párosuló arrogancia teszi mérhetetlenül ellenszenvessé az amcsi társdalmat."

is próbáltam veled türelmesen kommunikálni, ahelyett, hogy gyorsan rövidre zártam volna a dolgot. Ez is szépen beleillik a munkásságodba, és nincsen értelme leereszkednem arra a szintre, főleg nem olyan hosszú ideig, ahogy ma is tettem.
Én nem ilyen sportokat űzök, és mint mondtam, nem szoktam senkit és semmit mérhetetlenül ellenszenvesnek találni. Még téged sem talállak annak, pedig nagyon igyekszel.

Golf2 2020.04.15. 08:08:42

@Arthamyr: Szerintem te puhamacska vagy. Ugyanaz a stílus,dettó.Ha mégse,akkor kezet foghattok!

adg 2020.04.15. 10:30:04

@Golf2: csak most jottel ra??

SzZoole 2020.04.15. 10:41:40

@adg: miért mondtad el neki??

adg 2020.04.15. 10:55:46

@SzZoole: ja, ez titok volt? Bocs

SzZoole 2020.04.15. 11:07:13

@adg: titok, milyen titok? :-))

SzZoole 2020.04.15. 11:09:22

@Arthamyr: azért ne sírjál, minek sírsz? :-)))

adg 2020.04.15. 12:08:17

@Arthamyr: aj, ne nyigjal mar, miota londonban laksz, olyan mas lettel.

SzZoole 2020.04.15. 12:20:32

@adg: dehogy Londonban lakik, Londonyfalván :-)

puhacica 2020.04.15. 16:21:59

@adg: @Arthamyr: en orulok, hogy vegre utat torikett az igazsag.

Arthamyr 2020.04.15. 16:44:51

@puhacica: Rossz accounttal leptem be, irgunburgun, most mar golf is tudja az igazsagot.

blackhairlady 2020.04.15. 17:49:17

@adg: látom képtelen vagy titkot tartani

puhacica 2020.04.15. 20:50:29

@Arthamyr: cseles, de nem elegge cseles... :D

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása