oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2020. március 25. 06:30,  Otthoni munka amerikai és angliai módra 209 komment

2020. március 25. 06:30 Határátkelő

Otthoni munka amerikai és angliai módra

Kifordult az életünk a megszokott kereteiből az elmúlt hetekben, sokan kényszerültek megtapasztalni az otthoni munkavégzést, annak minden előnyével és csapdájával egyetemben. Vajon miként birkóznak meg mindezzel külföldön élő magyarok, mik a tapasztalatok?

home_office_poszt.jpg

Egyre súlyosabb a járványhelyzet Európa nagy részén, nem kivétel ez alól az Egyesült Királyság sem. Londonban elvileg már csak létfontosságú munkahelyekre, élelemért, gyógyszerért vagy hozzátartozókról gondoskodni lehet kimenni az utcára, valamint egyszer el lehet menni szabadtéri testedzésre (például futni vagy sétálni), miközben a bárok, éttermek és üzletek többsége zárva tart.

"A végén azon kapod magad, hogy elment a nap"

A brit fővárosban élő Bandosz már több hete otthonról dolgozik, így sikerült némi tapasztalatot összegyűjtenie ennek a munkavégzésnek az előnyeiről és a hátrányairól.

„Videón diskurálunk a kollégákkal vagy videóebédelünk, aztán mindenki folytatja a munkáját. Fura helyzet, én azt élvezem a csapatomban, hogy néha feldobunk egy témát, amiből aztán előjön egy kreatív ötlet. Az embereknek szükségük van a fizikai közelségre ahhoz, hogy ötleteljenek, érdekes dolgok szülessenek belőle és motiváljuk egymást” – osztotta meg tapasztalatait Bandosz. Márpedig szerinte ez képernyő előtt nem, vagy csak korlátozottan működik.

„Azon kaptam magam, hogy néha szükségét érzem kimenni az utcára levegőt szívni, és elmenni futni. Amikor az ember otthon van, észreveszi, hogy el kellene mosogatni vagy főzni valamit, ami bele-belecsippent a munkaidejébe, míg a végén azon kapja magát, hogy elment a nap” – tette hozzá a Los Angeles-London-Budapest-tengely podcastban.

"Az itthoni életed üzemeltetésével megszakítod a home office-od"

Los Angelesben sem sokkal jobb a helyzet. Az amerikai metropoliszban élő Tamás is természetesen otthonról dolgozik, aminek következményeként munkáinak egy részét most kénytelen volt feladni.

Szerencse a szerencsétlenségben, hogy sok esetben eddig is digitálisan tartotta a kapcsolatot a munkatársaival, így ezen a téren számára nincs jelentős változás.

„A többiek általában egy helyen dolgoznak, így azt vettem észre, hogy őket kicsit lelassította ez az új felállás. Próbálom őket motiválni, például azzal, hogy frissítek több elvégzendő feladatot, ettől általában mindenki kicsit jobban érzi magát, hiszen van elvégzendő munka” – mesélte.

„Az egyik legidegesítőbb dolog az, hogy az itthoni életed üzemeltetésével megszakítod a munkafolyamatot. Nincs az, hogy órákig tudsz ülni és egyetlen feladattal foglalkozni, mert jönnek a tennivalók” – fogalmazott Tamás.

Fontos az is, hogy az ember az otthoni munkavégzéshez rendesen öltözzön fel, legyen egy kialakított rész a lakásban, ami a „munkahely”, hogy ne az egész otthona váljon azzá.

Miről beszélgettünk még?

A linkekre kattintva a lejátszás az adott témához ugrik.

Az otthoni testmozgás fontossága

Az otthoni munkavégzés rutinjai

Az étkezés és nassolás csapdái

Hogyan kezeljük a pánikot?

A sorozat korábbi adásait itt hallgathatod meg, és fel is iratkozhatsz a Határátkelő YouTube-csatornájára. (Mi több, iratkozz is fel!) Ha inkább letöltenéd a podcastot, akkor azt például ezzel a programmal teheted meg.

A beszélgetést a SPOTIFY-ON ITT HALLGATHATOD MEG, ha más platformon vagy inkább otthon, akkor pedig ide kattints.  

(Fotó: pixabay.com)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.  

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: podcast Magyarország Nagy-Britannia Egyesült Államok Los Angeles - London - Budapest tengely

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr5215553682

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2020.03.25. 06:37:03

"ember az otthoni munkavégzéshez is rendesen öltözzön fel" - hehe, minek, az alsogatya ugy sem latszik a kameran..

Arthamyr 2020.03.25. 07:57:31

Nekem mások a tapasztalataim az otthoni munkavégzéssel, nem érzékeltem az említett hátrányokat.

Csodabogár 2020.03.25. 11:12:03

@Arthamyr: Azt hiszem nekem se lenne semmi bajom. Egész életemben arra vágytam, hogy ne kelljen bemenni az irodába. Sajnos akkoriban ilyesmi még nem létezett.
De mielőtt kimentem 9 évet otthon dolgoztam és remekül éreztem magam. Nekem a munkahelyi ismeretségekből soha nem lett baráti kör, az külön működött, akkor is mikor bejártam valahova és aztán is mikor otthon voltam.

nyuszigonosz 2020.03.25. 11:56:27

Valahogy másképp látom az itthonról végzett munkát mint amit fentebb olvastam.

De valami - majdnem - egész más.:-) Mit csinál most úgy az a sok sok olcsó-országokban lévö digitális nomád?

SzZoole 2020.03.25. 12:23:44

@nyuszigonosz:

“ De valami - majdnem - egész más.:-) Mit csinál most úgy az a sok sok olcsó-országokban lévö digitális nomád?

Az ottani nagykövetségen sírnak-rínak; könyörgöm vigyenek haza

SzZoole 2020.03.25. 12:52:59

16 percet rászántam a drága időmből és meghallgattam a Podcast-ot. Megmondom őszintén nekem túl tiszta minőségének tűnt ez a Budapest-London-Los Angeles tengely beszélgetés, mintha csak egy stúdió beszélgetés lett volna.

Mostanában ahogy itthon tengetem a mindennapjaimat sokat nézem a tévében a híreket elő adásokat és ott egy kicsit másnak tűnnek ezek az interurbán beszélgetések.

Lehet nekem van csak botfülem és nem veszem észre a minőségi romlást a távolságok miatt?

2020.03.25. 13:00:11

@nyuszigonosz: Tüsszögő mókus legyek, ha nem ez jutott nekem is eszembe a napokban ;)
Valszeg egy részük sír-ri, ahogy @SzZoole: sugallja, de akinek a szállás megoldott hosszabb időre, az gondolom megpróbálja kibekkelni a végét.
Komolyabb probléma, hogy 3 (vagy 4?) napon belül feloldják a tiroli karantént a szezonmunkások számára. Az egy dolog, hogy sokan gondban vannak, hogyan is jutnak haza sok csomaggal (a vonat kiesik ugye, 3-4 bőrönddel, fuvarozó cég és családi segítség is-amikkel kimentek), viszont az nagyobb gond, hogy nem végeznek teszteket, mielőtt szélnek eresztik őket. Ischgl-ben pl., hótziher, hogy mindenki fertőzött, viszont jellemzően fiatalok, vagy tünetmentesek, vagy enyhe tüneteik voltak, ami tesztek híján ugyanolyan eséllyel lehetett mezei influenza vagy megfázás is. Több ezer emberről van szó ...
Eddig bejött, amit mondtam a magyarországi járvánnyal kapcsolatban, ti. több tucatnyi új eset lesz naponta, mert a karantén előtt is sokan tértek már haza fertőzött területekről. Nos, az esetek száma áprilisban naponta 100-asával fog már nőni.
De persze, nem kell tömeges tesztelés :P Minek? Fasza lesz majd ősszel egy újabb járvány .. elvégre a spanyolnátha is vissza lett tapsolva.

Virago_1000 2020.03.25. 13:05:54

@Arthamyr: en is otthonrol dolgozom, a fenti hatranyokat csak az onfegyelem nelkuli emberek erzekelik.

SzZoole 2020.03.25. 13:10:35

@Pink Petsch: itt is az van a hírekben, hogy a tünetmentes vírushordozók fogják még jobban megszórni az országot :-(

SzZoole 2020.03.25. 13:15:42

A Podcasts-hoz visszatérve.

Nekem is van membership a helyi Nuffield health Club-ba, kaptam is tőlük e-mailt;

“ We don’t expect you to pay your membership fees while the gym is closed so we’re freezing your membership at the same price and we won’t be collecting your monthly direct debit until we can re-open. There’s no need to cancel your direct debit, we’ll do everything for you to keep your membership frozen with no money at all being taken.”

Golf2 2020.03.25. 13:22:37

UK coronavirus – Londoners STILL pack on to Tube today despite Boris Johnson’s orders to stay home

SzZoole 2020.03.25. 13:22:40

A nagyobb élelmiszer üzletláncok mint a Tesco-Sainsburys-Morrisons nem tudják biztosítani a másnapi kiszállítását sem, három hét a várakozási idő!

Amazon ugyanez, általában 1-2 nap alatt kihozták a megrendelt terméket/termékeket, most 4-5 nap.

Hétfőn rendeltem 4 Blue ray filmet és csak szombati kiszállításal tudják hozni, what a same :-)

2020.03.25. 13:30:00

@SzZoole: Ja, ez józan paraszti ésszel előrelátható. Kérdés, hogy az egyes kormányok hol tárolják a józan paraszti eszüket?

De hogy a poszthoz is valami kvázi releváncsosat. Az én melóm, ugye nem végezhető home office-ban. A hotel még nyitva van, bár nem tudom, az igazgató meddig tudja húzni még az időt, ránk való tekintettel. Szerintem, legfeljebb a hónap végéig (az Accor lánc már 2 hete be akarta zárni). Vendég mutatóban ... jobb híján takarítunk, mint a kisangyalok, meg megpróbálom megsaccolni, hogy a menün szereplő, kurvagyorsan romlandó alapanyagok (mint pl. gomba) közül, hány grammot rendeljek, a napi 2-3 rendelést és a személyzeti kaját figyelembe véve ;).

Golf2 2020.03.25. 13:32:05

Károly herceg is megfertőződött a koronavírussal...

2020.03.25. 13:36:36

@SzZoole: Ugye, most költöztem, és rendeltem netet az O2-tól (mégsem használhatom ki a végtelenségig a szomszéd kedves gesztusát, és lóghatok az ő netjén -mint most teszem, pl ;)) ). Nos, a csávók az O2-nál eléggé optimisták, mert április 9-re egyeztették velem a bekötést ;)
Ez csak úgy a kommented kapcsán jutott eszembe a szolgáltatókról ;)

2020.03.25. 13:44:22

@SzZoole: Ajánlom figyelmedbe a torrent oldalakat, Tor alól ;) Vagy nézd azokat a filmeket, amiket lehet online ;)

SzZoole 2020.03.25. 13:45:06

@Pink Petsch: az én munkám nem végezhető otthonról, transport-logistic.
8-10-12 hét kényszer szabadság, természetesen full pay :-))

A feleségem sem tud otthonról dolgozni, ugye zsidó pékség és pastry chef( cukrász mester) a lelkem.

Nyitva vannak, rendelés is van, csak beülni nem tudnak a vendégek. Egyesével engedik be a pékségbe a vásárlókat, akik fegyelmezetten kivárják a sort és nem hőzöngenek.

Maszkban és kesztyűben dolgoznak még 2 hétig, mert akkor kezdődik a passover és akkor bezárnak.

SzZoole 2020.03.25. 13:46:52

@Pink Petsch: nekem is az O2 a szolgáltatóm :-)

Golf2 2020.03.25. 13:50:09

Healthy dad, 39, with coronavirus records 'goodbye' video to wife and child...Mirror

2020.03.25. 13:53:15

@Golf2: Ehhez csak annyit tudok hozzáfűzni, hogy remélem, az a senkiházi faszfej fideszes képviselő, aki a hasonszőrű orvoshaverjától jó eséllyel elkapta a vírust, szarrá fertőzi az egész bandát, Vityával az élen.
És az ilyen ellen nincs még büntetőeljárás indítva közveszélyokozásért! Ezt még Romániában is meglépték, amikor egy hasonló fasz, úgy gondolta, rá nem vonatkoznak a szabályok. De, ott igen. És ezt is megértük! Ja, miközben Merkel már annak a gyanújától is önkéntes karanténba vonult, hogy az őt kezelő orvos esetleg megfertőződhetett. Helló, Magyarország!

SzZoole 2020.03.25. 13:54:23

@Pink Petsch: nem csikolnak már az ilyen-olyan simlis dolgok, közel 25 év csibészkedés elég volt :-))

Van közel 100 téve csatornán, amazon prime, netflix, disney channel, youtube, inda stb.

A Blue ray lemezeket csak azért rendelem, hogy régi kedvenc filmeket összegyűjtsem eredeti nyelven, mint most a Terminator összes része :-))

SzZoole 2020.03.25. 14:03:00

@Golf2: már megint mások nevében beszélsz.......

Mióta olvasod te a Mirror-t?

Itt az eredeti cikk

www.mirror.co.uk/news/uk-news/healthy-dad-39-coronavirus-records-21748197

2020.03.25. 14:13:10

@SzZoole: Hát, ha áprilisban beüt a kurzarbeit, azaz a kényszerpihenő, akkor nekem az 60%-os fizut fog jelenteni legalább 1 hónapig. Mondjuk, engem annyira nem vág padlóhoz (legfeljebb szakaszosabban rendezem majd be a lakást, nem egy- vagy kétszerre). De vannak a munkatársak között, akik mindketten a hotelben dolgoznak, gyerek is van meg ilyenek, ezért is húzza az igazgató az időt, de szerintem áprilist nem fogja tudni kihúzni (Húsvét ide vagy oda).
Nálunk 1 hete már tilos a külső vendégek fogadása, csak a hotelvendégeket szolgálhatjuk ki, őket is csak room-service-l. Mi nem kesztyűzünk (persze, a saláták összekeverésénél, meg hasonlóknál, igen ... 1 óra után olyan a kezed, mintha békaember lennél), hanem maradtunk az eddigi gyakorlatnál, azaz a kézfertőtlenítésnél, amit normál esetben is alkalmazunk rendelésenként (gyorsabb, mint a kézmosás, hatékony, és kurvára szárítja a bőrt a rendszeres használata, kézkrém ide vagy oda).

Nekem még nem a szolgáltatóm, egyelőre csak dumálunk róla ;)))

2020.03.25. 14:23:01

@SzZoole: Amilyen őskori az a film, szerintem fent van a legálisan letölthető oldalakon is, te jó-útra-tért-polgár, te! :P :DDD

SzZoole 2020.03.25. 14:27:18

@Pink Petsch: a termelőben kesztyű nélkül dolgoznak, kb úgy ahogy ti, csak az üzletben dolgoznak kesztyűben, ja és minden egyes péksüteményt egyesével csomagolnak és úgy árulják.

SzZoole 2020.03.25. 14:33:11

@Pink Petsch: lehet, de én a complet saga-t megrendeltem ami 6 disc, ugyanígy az összes star wars filmek is megvannak, meg még egy jópár más is :-)

Azért te is megérted a pénzed és te is öregszel már, nem jobb legális tisztességes/becsületes munkával sok pénzt keresni ( mégha nem is annyit mint előtte) és jobban/nyugodtabban aludni :-)))

2020.03.25. 14:40:40

@SzZoole: Héhahóóó! Az eddigi munkám is legális, tisztességes/becsületes volt, te makimajom! Legfeljebb lekurváztak érte :DDD De mondd már, kicsire nem adunk! ;) Viszont ideje volt váltani ...

SzZoole 2020.03.25. 14:46:03

@Pink Petsch: persze persze :-)))

Hallod, mostanában hogy mosod a fogad? A kezében tartod a fogkefét és a fejed mozgatod előre-hátra, vagy a fejed tartod és a kezemet mozgatod a fogkefével :-))))))))))))))))£)))))VICC VOLT bAndi))))))))))))))))))))))))))))))))

2020.03.25. 15:12:15

@SzZoole: Kapjadbéjazösszesfaszom! :PPP :DDDD

Különben tényleg érdekes ez a cucc. Itt van, ugye ez a Benikuty nicknevű, nagyapámkorabeli tisztes, kolbászgyártó magyar állampolgár, aki legalább már 4 éve utál azért, ami a munkám volt. Anno, mielőtt megtudta volna, hogy mit melózok aktuálisan, a blogkocsma blogon elég faszául elvoltunk. Aztán meg rájött a hoppáré velem kapcsolatban, ha nem is olyan súlyosan, mint az "erdészünkre", de azért hajazott rá erőst. Mondjuk, amikor pár hete lebozgorozott, és ennek kapcsán eléggé bevetettem a "shame- kártyát", legalább nem szól hozzám, amikor a címlapról néha idetéved.
Hülyék az emberek ... :DDD

Golf2 2020.03.25. 15:15:20

@SzZoole: már megint mások nevében beszélsz.......Kötekedsz megint? Nem lehet szó szerint idézni 1 cikket?

SzZoole 2020.03.25. 15:25:14

@Pink Petsch: nyugi már, mondom, hogy csak hülyülök :-)))

Mi is a méreted dupla GG? A fotóid láttán imádkoztam is; OMG, just one more time :-))))

2020.03.25. 15:33:17

@SzZoole: Tudom, te maki :PPP: DDD
Khm, legutóbb Dikuszra mondtad a dupla GG-t. Becsöngetett hozzád is az a bizonyos német úr? :P

SzZoole 2020.03.25. 15:35:29

@Golf2: ja dehogynem lehet, csak az elmúlt időkben fitogtatott angol tudásod alapján (by bye) nem gondoltam volna, hogy te a Mirror-t olvasod és értelmezni is tudod az ott leírtakat.

Ja és a helyesírásod is különbözik.
Amikor a saját kis szegényes gondolataid írod többnyire hibákkal írod, gondolok itt a vessző utáni szóköz kihagyása, mondat kezdése kisbetűvel, mondat befejezése utáni pontnál nem hagysz szóközt a következő mondat kérdésénél stb. stb......

Amikor meg más gondolatait másolod be a bemásolt mondat helyesen van írva, mert a gondolatok küldője tud helyesen írni, teccik/tetszik már érteni gulfi elvtárs :-)))

SzZoole 2020.03.25. 15:37:57

@Pink Petsch: igeeen, ezért is kérdeztem, hogy nem vagytok e rokonok Dikuszal :-))

Kijafaszaza német úr?

fasor6 2020.03.25. 15:40:57

@SzZoole: A Virgin Active teljesen azonos e-mailt kuldott nekem. Nem kell fizteni, mig ujra ki nem nyithatnak

2020.03.25. 15:45:39

Egyébként, tanato-ról hallott valaki bármit is a napokban? Olyan 1 hete mesélte, hogy egy édes-aranyos polgártárs felkereste őt a rendelőjében, eléggé ramaty állapotban. Akire kihívta a mentőket, és azok az anyázások ellenére elszállították. Azt már ő is csak később, a rendőrségtől tudta meg, hogy az illető egy belgiumi karanténből lógott haza, ahol együtt dolgozott olaszokkal, akik corona-pozítivak lettek.
Szóval, valakinek valami infó? Komolyan aggódom érte.

deppate frog 2020.03.25. 15:46:05

@Pink Petsch: lehet, hogy valamit felreertettem, de legjobb tudomasom szerint legalabb husvet hetföig tart meg a karanten. Esetleg az eredeti karantenokra utalsz Ischgl es St Anton környeken? Mert ugye azota egesz Tirolban, minden települes karanten ala került. Tehat hivatalosan Tirolbol se ki, se be meg egy par hetig.

SzZoole 2020.03.25. 15:53:11

@fasor6: 2012-től nekem is Virgin Activ membership-én volt. 2016-ban vásárolta fel egy jópár Virgin clubot a Nuffield, többek közt azt is ahol én lakom :-)

2020.03.25. 15:59:09

@deppate frog: Igen, az ottani lakosoknak. A szezonmunkásokat viszont a kötelező 2 hét után kiengedik a karanténból, ez Ischgl-ben és a környéki 5 faluban meg azt jelenti, hogy március végén cuccolhatnak haza. A volt kollégáim mindegyike fertőzött, náluk elvégezték a teszteket, mert a hotel kiverte a tam-tamot a helyi egészségügynél, de ahogy értesültem, az ex-munkahelyem volt a kevés kivétel. A legtöbb hely csak a hatóságilag előírt karantén végét várja, hogy végre kirakhassa az embereket, és csökkenjenek a költségei. Hogy valóban fertőzöttek-e vagy sem, magas ívben szarják le.
És ezennel az osztrák állam is bekaphatja, hogy a kötelező tesztelés előírása nélkül engedi a vírust tovább terjedni Európában.

Arthamyr 2020.03.25. 16:03:59

@SzZoole: Ezt civilizált helyeken így kellene csinálni. Még itt is így csinálják. :) Mondjuk remélem azért nem lesz belőle gondjuk.

2020.03.25. 16:11:31

Ja, és ez úton üdvözlöm kardio1 és adg urakat, akik szerint a tömeges tesztelés hülyeség, és idióta, mainstreram agymosott az, aki e mellett áll ki. Különösen kardio1 hozzáállását értékelem, aki maga is orvos .. állítólag ...

2020.03.25. 16:30:56

@SzZoole: De biztosan, ugyanazon fajhoz tartozunk :P (Khm, a dupla G azért túlzás esetemben :p)
Hogy a német úr? Tudod .. az a Stolzheimer, vagy hogyis .. neeem, az a Bergheimer ... nem, nem, nem .. Alzheimer! .. az lesz az! :P

Shanarey 2020.03.25. 16:39:30

@Pink Petsch:

Mi mindent kaptam én ezért a múlt héten, mert leírtam hogy mi fog történni, s hogy tesztelni kell a tömeget.

A fanyűvő, pedig feljelent engem, ha minden igaz, ami jó, mert szeretném pofán röhögni, amikor majd veszít. A vád: Rémhír terjesztés.

:-)

2020.03.25. 16:51:20

@Shanarey: Ha vigasztal, veled vagyok, uszkve 2 hete ugatom, hogy ebből komoly gáz lesz, akármit is mond a WHO éppen, kellenek a tömeges tesztek, ez a józan paraszti ész, vagy egyszerű logika, vagy lehet annak nevezni, aminek éppen tetszik., De hogy a WHO.-ban is tévedni képes emberek dolgoznak, az tutibiztos.
Megugattam, hogy gáz lesz a karantén előtti fertőzött területekről való tömeges visszatérés. Az volt? Az volt.
Ki lettem röhögve? Ki lettem.
Igazam lett? Igazam lett.
Örülök neki?
Nem.
Megugatom most előre, hogy még nagyobb gáz lesz a karantén utáni területekről való visszatérés a jelenlegi körülmények közt, mert nem napi 37-39-el, hanem napi 137-139-el fog növekedni a fertőzöttek száma.
Igazam lesz?
Ne legyen.(de lesz)
Azért arra a perre kérek meghívást, ha lehet. Jól esik, egy szívből jövő, felszabadult röhögés, ilyenkor :D

SzZoole 2020.03.25. 16:51:42

@Pink Petsch: ja értem, szerencsére nem tudom ki az a német úr, bár új barátnőm van, mondtam már, Demencia :-)))

Shanarey 2020.03.25. 16:53:26

@Pink Petsch:

Ha rajtam múlik, meghívok mindenkit akibe ez a félcédulás belekötött.
:-)))))))

Shanarey 2020.03.25. 16:55:39

@SzZoole:

Az is jobb mint a Szalmonella.
:-)

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.03.25. 16:56:35

amugy merkel nem annak a gyanuja miatt hogy esetleg talan a kezeloorvos is lehetne akar fertozott, hanem miutan konkretan biztos volt, hogy az ot beolto orvos is fertozott, ment onkentes karantenba.
pl www.cnn.com/2020/03/22/world/angela-merkel-coronavirus-quarantine/index.html

midnight coder 2020.03.25. 16:56:35

@Arthamyr: Nálunk eddig is volt heti egy nap homeoffice, a programozó pedig amúgy is jobban tud dolgozni a négy fal között mint egy openoffice-ban, a koncentrációt amúgy sem igen segíti a háttérzaj.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.03.25. 16:56:36

nem kell sok sutnivalo ahhoz a joslathoz, hogy napi nehany uj fertozesbol napi nehany tucat majd napi nehany szaz legyen, miutan mindenhol ez tortenik. termeszetesen a magyar kormany is belatja ezt es figyelmeztet ra, intezkedeseket hoz, mint ahogy tortenik ez barhol mashol a vilagon.

poszthoz: kicsit vicces ahogy az otthoni munkaval kapcsolatban nevelni es motivalni akarnak a cegnel. multi, megkaptuk tobb nyelven is, nyilvan minden orszagban ezt toljak. egyreszt mekkora nyereseg, hogy nem kell a munkabajarassal tolteni az idot, masreszt javasoljak, hogy ugyanugy keszuljek ossze es menjek el setalni munka elott egy felorara, hogy rahangolodjak, aztan ugyanez este a lehangolodashoz. szoval toltsuk a "megnyert" idonket ugyanazzal.

2020.03.25. 17:13:08

@SzZoole: Áh, hát ő az unokahúga! ... családban marad ;)

Herr Géza 2020.03.25. 17:14:49

@Pink Petsch: Megvan, él, virul, dolgozik. :)

2020.03.25. 17:15:19

@Shanarey: Akkor sokan leszünk azon a partyn ;)))

Herr Géza 2020.03.25. 17:17:35

@Herr Géza: Ja ezt az utolsót csak lendületből írtam hozzá, ő csak annyit írt, hogy nincs baja szerencsére. Tegnap volt a születésnapja. :))

Arthamyr 2020.03.25. 17:21:44

@Virago_1000: Nem mondanám, hogy én az önfegyelem bajnoka voltam. Csak ugye ki mit szeret a munkájába, én leginkább azt szerettem, hogy fizetnek érte. :)

2020.03.25. 17:27:33

@droid_: Vasárnapra már beigazolódott, hogy a neki oltást beadott orvos koronavírusos, Merkel pénteken járt nála, azonnal házi, önkéntes karanténba vonult.
Khm, hogy is hívják azt a szegedi narancsfaszfejt?
És ja persze, "nem kell sok sütnivaló" most, így utólag ... amikor erről pofáztam uszkve 1,5 hete, vagy még alig pár napja is, ki lettem diszkréten vagy kevésbé diszkréten röhögve. És az egyik kommenttárs orvos .. isten óvja a betegeit, mert ő nem fogja

2020.03.25. 17:29:28

@Herr Géza: Úúúúúhhh, ennek végtelenül örülök! :) Dumáltál vele?

Herr Géza 2020.03.25. 17:33:25

@Pink Petsch: FB-kapcsolatban vagyunk, tegnap megköszöntöttem és mivel magam is észleltem, hogy nagyon eltűnt, rákérdeztem, hogy van, was ist zeitung. :)

2020.03.25. 17:37:00

@Herr Géza: Én az itteni nicknevére írtam, remélem, néha olvassa az ahhoz tartozóm mailcímére befutó leveleket is;)
Különben meg, was ist zeitung mit dir? :)

kardio1 2020.03.25. 17:59:25

@Pink Petsch: üdvözletem ! :) Köszönöm a bizalmat, még mindig orvos volnék ...
Lehet, hogy félreérthető volt amit írtam. Ha jól emlékszem, jeleztem, hogy az aktuális, hivatalos, francia álláspontot osztom meg.
Az alapvető probléma, hogy egy teszt nem teszt, minimum 2 kellene, vagy inkább több, hogy kimondhassuk, valaki az adott teszt idején nem vírushordozó. Ez még mindig nem zárja ki, hogy másnap elkapja. A legnagyobb gond pedig az elegendő mennyiségű teszt hiánya. Ami van itt nekünk, az sem gyors, kb 4h alatt kapunk eredményt. Eközben meg a sajtóhírek szerint (megbízható-e ?) egy 45 perces gyorstesztet validáltak az amerikai hatóságok, amit egy francia (!!) startup fejlesztett ki... Ki érti ezt ? Hidd el, én sem bánnám, ha tudnám, vírushordozó vagyok-e én, vagy a kollégáim. Annál is inkább, mert már 5 francia orvos is belehalt a fertőzésbe. Az egészségügyi személyzetet továbbra sem szűrik a jelen helyzetben, de ez nincs másként Németországban sem, ott (NRW) dolgozó anesztes volt évfolyamtársam szerint.
Jelenleg jóformán ahány ország, annyi stratégia. A statisztikák is eltérhetnek valószínűleg, kit vesznek bele, és kit nem, ki mibe hal bele hivatalosan. Nehezen magyarázható, miért van ekkora eltérés a halálozási arányban. Németországban kb. 0.5%, Magyarországon 5%. Mondhatnánk, hogy logikus, a két ország egészségügyi fejlettsége nem egy szinten van. Na de Franciaországban is 5%, Hollandiában vagy Belgiumban, Svájcban is hasonló. Ausztriában, Finnországban meg, mint a németeknél. Szlovákiában nem volt még haláleset, azt hiszem. A választ nem tudom, mi okozza az eltérést.
Tanato vsz nem beteg. Hacsak nincs intenzíven (6 beteg van ott Magyarországon), jobban ráérne kommentelni, ha otthon kéne a fertőzés miatt maradnia, vagy sima kórházi kezelésre szorulna, mint ha dolgozna.
Szóval én is bízom benne, hogy jól van.

SzZoole 2020.03.25. 18:00:36

@Arthamyr: szerintem is ;-)

Podcast miatt írtam csak arra, amit a Tamás mondott.
Ott LA-ben is bezártak a gym-ek, de online courses megy (hahaha) és szerinte tovább kellene fizetni a membership-et, hogy azzal is támogassák, megakisfaszomat, el nem végzett szolgáltatásért én nem fizetek......

SzZoole 2020.03.25. 18:01:31

@Pink Petsch: mármint hogy ki kinek az unokahúga? :-)))

SzZoole 2020.03.25. 18:07:28

@Shanarey: jaja, tudod mi az igazi nevem?
Hugyo Zoltán :-)))

nyuszigonosz 2020.03.25. 18:11:59

@kardio1: Németországban ezeddig 130 személy halt meg a Korona vírus miatt, Csehországban 10 Szlovákiába lényegében senki, ha nem számítjuk azt a hegymászót, aki holltestét ma tudták a hegyekböl elszállítani és aki ott két napja zuhant le, miután koronavírus pozitívan egy szintén koronavírus pozitív haverjával karantén helyett hegymászni mentek.

2020.03.25. 18:33:23

@kardio1: Bocs, de nagyon kiakasztottatok adg-val, amikor kommenteken keresztül tárgyaltátok, hogy miért is idióta az, aki a tömeges tesztelés mellett áll ki. Én akkor megírtam neked, hogy (és azért neked, mert te vagy az orvos), baszott nagy gáz az, hogy 4 napon belül Tirolból több ezer ember fog Magyarországra özönleni súlyosan fertőzött területről, akiket soha nem teszteltek le a vírusra, Van, aki átesett már rajta, van, aki mutat enyhe tüneteket, és van, aki semmit, miközben vírushordozó.És igen, akad majd olyan is, aki nem kapta el, hiába élt fertőzöttekkel. De ez soha nem fog kiderülni,. Például, hogy ő/k miért nem kapta/ák el, mi van a szervezetükben, ami megakadályozta ezt , lehet-e ez egy vakcina kifejlesztésének az alapja?
De nem, erre esély sincs (mert kiröhögni könnyebb, ez nem kerül munkába), majd lehet kínlódni éveket, és imádkozni, hogy a rendes őszi influenza-szezonba ne térjen vissza a covid-19 egy időközben mutálódott unokatesója.
És ezt ti elröhigcséltétek adg,-vel, ami nem lenne baj, a felelőtlen-bunkó-seggfejen kívül, ha te nem lennél még pluszban orvos is. Érted, ugye az aggályaimat ezek után?

Arthamyr 2020.03.25. 18:35:09

@SzZoole: A podcastot nem hallgattam meg, mer' ugye podcast. Itt is adnak online anyagot, de itt sem kell fizetni, amíg nincs nyitva.

Viszont nem ördögtől való dolog ez a fizessünk, hogy támogassunk (erre írtam, hogy remélem nem lesz bajuk belőle), de sajnos én sem állok olyan jól ebben a kiszámíthatatlan világban, hogy összevissza támogassak minden jöttmentet, meg ezért kell tartalékot képezni (és olyan állást vállalni/olyan életszínvonalat belőni, hogy ez lehetséges legyen). De ha mondjuk 100+ millión ülnék, tuti felajánlanék nekik valamit. :)

Golf2 2020.03.25. 18:36:15

Steven Dick budapesti brit nagykövethelyettes az egyik áldozata a koronavírus járványnak Magyarországon. Ő a tizedik... Naná hogy kussol róla a lakájmédia,szégyen!

Golf2 2020.03.25. 18:42:27

@SzZoole: Hudöfák mondta hogy Mirrort olvasok??? Direkt odaírtam hogy a Mirrorból van a cikk.Magyar oldal vette át,ha megengeded neki így utólag! Ha okoskodni akartam vola mint te akkor nem írom oda a forrást.Soha nem állítottam hogy tudok angolul te nagyon angol.

SzZoole 2020.03.25. 18:51:22

@Arthamyr: a Nuffield kb 700-800 millió fontos bevétele van egy évben. 31 privát kórház és 111 gym-je van, szóval nem hiszem, hogy az én £70/hó lenne szüksége :-))

Golf2 2020.03.25. 18:56:42

Másolat! Healthy' 21-year-old dies after contracting coronavirus in UK...Echo

Golf2 2020.03.25. 18:58:57

@Golf2: Liverpool Echo még mielött...

SzZoole 2020.03.25. 19:08:56

@Golf2: magyar híroldalak a külföldi híreket magyarul jelenítik meg forrással megjelölve, ugye, és nem angolul, szerintem :-)

De hagyjuk...... fegyvertelenekkel nem vívok szellemi csatát :-))))

SzZoole 2020.03.25. 19:16:34

@Golf2: és ez hol jelent meg, mert ugye te nem olvasod a liverpooli Echo hírportált?

www.liverpoolecho.co.uk/news/liverpool-news/healthy-21-year-old-dies-17977959

gabors 2020.03.25. 19:18:24

Na vegre !!!! PODCAST ... meg szptttfajjj

koszi mar csak ez hianyzott ... kerdezem megy ez alex-an ?? van csak a dobozban pihen amig el nem rohad ...

Csodabogár 2020.03.25. 19:19:24

@Pink Petsch: Sajnos ez kivédhetetlen. Biztos te is hallgatod a német híreket és korona extrákat, netán letöltöd a mától működő appot. A tesztelés se minden. Eleve két féle teszt van ás amig valaki nem köhög addig nem fertőz és nem mutat meg semmit biztonságosan a teszt. Elő azzal az egészséges fatalizmussal!

gabors 2020.03.25. 19:22:35

@Csodabogár: ""ember az otthoni munkavégzéshez is rendesen öltözzön fel" - hehe, minek, az alsogatya ugy sem latszik a kameran.."

a kamerat eleve ki kell kapcsolni es fekete szigszalaggal le kell ragaszatni (durvabb is lehet de nalam laptopot elobb utott vissza kel majd adni ... igy furogep nem ment bele)

na .... ezutan mindegy mit viselek ....

2020.03.25. 19:25:21

@SzZoole: Kellett neked szóbaállni , megérdemled az angol bulvárt .. :PPP!

Csodabogár 2020.03.25. 19:25:27

@Pink Petsch: Ma délutáni hír, hogy valami szuper futballmeccs olasz-spanyol, robbantotta be az olaszoknál a járványt. Eddig még senki nem tudott a miértre válaszolni, most valami tudós ember megfejtette a dolgot.

gabors 2020.03.25. 19:33:05

@Csodabogár: "most valami tudós ember megfejtette a dolgot."

kinai virus ... (masok szeirnt meg usa/cia/nsa meg ize altal kinab csepeszett virus) .....

foci ... meg stadion ... szoba sem johet

megneztem a torzsfonokot mit mondott ... igaza van ... azt kell csinalni amit a TV1/2/3/4/5/6/7/87/9 mond es majd visszaadja a demokraciat amikor annak el jon az ideje ... oszt jo napot

jo nem neke szemlyesen irtam ezt ,,, ..

2020.03.25. 19:34:23

@Csodabogár: Nem, ez az egyetlen, ami nem kivédhetetlen. Gyakorlatilag 5 faluról beszélünk, az osztrák fertőzés gócpontjáról, ahol laikus becslés szerint is minimum 90%-os a fertőzési arány. Erről a területről engedik majd haza (kit hova) a szezonmunkásokat 3-4 napon belül, tesztelés nélkül. Mert csak azt nézik, hogy az osztrák államnak és osztrák vállalkozóknak ne kerüljenek több pénzébe.
Soha többé nem akarom látni Ausztriát, legfeljebb átutazóban, a Railjet ablakából .. undorító egy népség!

gabors 2020.03.25. 19:37:23

"szeretlek erzsi haver vagy janos csapat csak egy van a ferencvaros"

Deak Bill

kopasz kutya ... balladaja ....

nem tartozik ide vegul is csak mar nagyon igy erzem magam ...

SzZoole 2020.03.25. 19:40:48

@Pink Petsch: yep his pain my ass :-))

Annyira nem bulvár a hír, nálunk reggel 7-től megy a tv ITV, Piers Morgen az egyik legjobb broadcaster és journalist, szerintem, és a BBC.

A BBC-in már korábban láttam ezt hírt, tőlünk nem messze kb 20 percre lakott az a leányzó, Milton Keynes-ben.

kardio1 2020.03.25. 19:40:49

@Pink Petsch: én értem az aggályaidat, de néha hasznos lenne háromig számolnod, mielőtt felhúzod magadat valamin. Az igazság sosem fekete vagy fehér. A tömeges tesztelés sem old meg mindent sajnos: akkor lenne teljesen jó megoldás, ha hermetikusan lezárnád a határokat, mindenkinek szigorúan ugyanazon a helyen kellene maradni, amíg mindenkit egyesével végigszűrnek, legalább kétszer, olyanok, akiket előzetesen szintén 2x szűrtek. Ezután már csak arról kellene gondoskodni, hogy az egészségesek ne is kapják el. Nix ugri-bugri a járvány végéig. Persze ez az elmélet, a gyakorlat meg attól függ, hol milyen eszközök állnak rendelkezésre. Nálunk jelenleg napi 9000 tesztet végeznek, ez duplájára fog nőni jövő héten. 67 millió francia él itt...
Persze igazad van, hogy több teszt kellene .

2020.03.25. 19:43:08

@Csodabogár: Japersze, meg a kisfaszom ....

gabors 2020.03.25. 19:43:41

@Pink Petsch: "Soha többé nem akarom látni Ausztriát"

ugyanezt csinaljak a "nyugat"nemetek is ha szerencsed van veled eppen nem de mindenki massak igen ... ott is mukszik a "kulfoldo/migrans/kinai" virus....

Csodabogár 2020.03.25. 19:46:23

@Pink Petsch: Olyasmin aggódsz, amire semmilyen ráhatásod nincs. Meggyőződésem, hogy mindenki legjobb tudása szerint teszi a dolgát, országfüggetlenül. Ha majd nem dolgozol foglalkozz intenzívebben a szakértők véleményével, bőven jön a német hírekből. Nem vagyok se orvos se szakértő, de az egész ügy olyan összetett és annyi benne a bizonytalanság, hogy nincs ember a földön, aki ezzel kapcsolatban biztosat tudna mondani. Ha idegeskedsz és dühöngsz csak rontod a tested lelked állapotát.

gabors 2020.03.25. 19:48:26

Na ja az a sok kis oreg olasz 80+ faszom oreg meg minek ment szotyolazni a meccsre ??????

na .. .oszt jo napot ???

Csodabogár 2020.03.25. 19:50:36

@Pink Petsch: Aki fertőzött volt, azon 2 hét alatt már kijött. Azért kell 2 hétre karanténba menni azoknak, akik fertőzöttekkel találkozhattak. Nekem egyébként Ausztria nem ingem nem gatyám, de a céltalan gyülölködést semmivel kapcsolatban nem szeretem.

Ha nincs vendég ülj le, igyál valami kellemeset és nyugodj meg.

gabors 2020.03.25. 19:51:17

@Csodabogár: "nincs ember a földön, aki ezzel kapcsolatban biztosat tudna mondani."

csak nezd Trumpot tudja a napi igazat ... minden nap ..!!

dikusz. 2020.03.25. 19:52:11

@Pink Petsch: Elég annyi is, ha csupán blogkocsmázol...

2020.03.25. 19:54:59

@kardio1: A szürke zónában élek, ember, évtizedek óta! Viszont tényleg nix ugri-bugri! És akad nép, aki ezt be is tudja tartani, mint a német. Én bejárok még a városközpontba, mivel a munkahelyem még működik. Normálisan a villamos tömve van, amivel járok. Olyan 1,5 hete, ha már több mint 10-en vagyunk rajta, az már tömeg. Ha nem kellene melóba járnom, én sem kolbászolnék a városban ... Igen, meg tudom állni, mint minden értelmes, fegyelmezett ember, bármilyen szép is az idő odakint, Persze, a francia szellem ... értem én ...
Ja, itt meg 80 millió német és nem német él, mégsem akarnak feltétlenül partizni. Akik akartak mégis, annak a rendőrség, már az első napokban úgy elkente a szájukat, hogy 100-szor fogják meggondolni, érdemes-e? Nem.

dikusz. 2020.03.25. 19:57:21

@Pink Petsch: Amennyivel kevesebb a dupla G méreted, az enyém annyival több.:)))

Német úrhoz nekem is van hozzáfűznivalóm:

Bemegy az egyszeri beteg az orvoshoz, és megkérdezi tőle:
- Doktor úr, nem tudja hogy hívják azt a németet, aki állandóan
eldugdossa a holmijaimat?
- Alzheimernek, Béla bácsi...

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.03.25. 19:58:54

az osszes altalam ismert ujsagcikk azt irja, hogy merkel az utan ment karantenba, hogy az orvosa pozitiv tesztjerol tudomast szerzett. egy peldat mar linkeltem.

teljesen nyilvanvalo, hogy a jarvany terjedese magyarorszagon is felgyorsul. minden orszagban azon igyekeznek, hogy ne fusson fel tul gyorsan es tul magasra, mint pl az olaszoknal vagy meg jobban. ez ugyanilyen nyilvanvalo volt masfel hete is. nyilvanvalo dolgot megjosolni nem tul nevetseges, ezert elismerest varni viszont igencsak az.

gabors 2020.03.25. 20:02:05

@droid_: ne basz geniuszk mint Orban/Trump/CSIII es hasonlok nemcsak a jovot de a multat is birtokoljak .... (ezt nem latod ???)

2020.03.25. 20:09:03

@Csodabogár: Meg a lófaszt! Már bocs. Aki első körben, azaz február végén, március legelején megfertőződött az már tényleg túl van rajta, így vagy úgy. No de, akiket tovább fertőzött, és akik azt a fertőzést adták még tovább és tovább és tovább ... no azok a mai napig fertőznek, és aki Tirolból hazamegy, és nem igazoltan túlesett már egy fertőzésen, az mind potenciálisan fertőz tovább. Mert tesztet nem végeznek, akkor sem, ha folyó orral mész be a landecki kórházba, erkältet-und-tschüß! Hogy dögölne bele az összes tiroli belterjes famíliia ebbe! Mert vastagon megérdemelnék! de leggalább meddők legyenek 110 évre, hogy tutira kidögöljenek.
Tudfod, Aiusztria nemcsak a bécsi Opera meg a Stephansplatz, hanem ezek a vérbunkó hegyi parasztok is. És most szó szerint parasztok, csak hegyiek.

2020.03.25. 20:13:43

@droid_: Persze, édesapa, ne zavarjon, hogy BZ pénteki számában már benne volt Merkel önkéntes karanténja.Te meg takarodj valahova máshová az okádék propagandáddal!

gabors 2020.03.25. 20:15:54

@Pink Petsch: "Te meg takarodj valahova máshová "

csillagvirag ez azert nem csak a te homokozod ....

Shanarey 2020.03.25. 20:16:10

@Csodabogár:

Az ez ügyben okos Kínaiak is megmondták hogy a fertőzöttek, nagyjából 30%-a szinte tünetmentesen vészeli át, és fertőz, mert nem tudja hogy fertőzött.

Arthamyr 2020.03.25. 20:18:21

@SzZoole: Itt "csak" 2 gym-je van az embernek (ami így is irdatlan pénz, csak felújításra elszórt idén 1 millát), én nem is miatta aggódom, hanem inkább az edzők, takarítók, recepciósok stb. miatt.

2020.03.25. 20:19:31

@gabors: Jah, ezek szerint csak engem zavar benne a szar .. oké, akkor te meg szagolgasd. És a tények sose befolyásoljanak :P

gabors 2020.03.25. 20:23:21

@Shanarey: "
Az ez ügyben okos Kínaiak is megmondták hogy a fertőzöttek, nagyjából 30%-a szinte tünetmentesen vészeli át, és fertőz, mert nem tudja hogy fertőzött"

en mint tok hulye laikus ....csak valami statisztikat is tanultam ... vagyis ez a gond azzal szerintem HOGY "nem tesztelunk amig nem vagy beteg"

mert igy nem tudjuk hogy ki/hany is beteg es abbol ki si lesz igazan vagy abszolult nem beteg es ki/kit hogyan is fertoz ... ez most lehet nem sokt szamit ... de ha ez eltart majd egy evig vagy kettoig (vagy ha nem lesz oltas akar tovabb) akkor ezek az adattok NAGYON fognak hianyozni .. mikor pl ugyanoda visszater fertozes mondjuk 2021 januarban ...

gabors 2020.03.25. 20:28:13

@Pink Petsch: "@gabors: Jah, ezek szerint csak engem zavar benne a szar ."

dehogy ... ami budos az valszeg szar DE ... ...

csak engem az is zavar hogy ""Te meg takarodj valahova máshová "

erted ???

az hogy valaki akar en is hulye szerinted az OK az hogy takarodjon mashova ... az (szerintem) nem ...

de tudom marhara nem ertettunk mar egyett sok minden masban sem ...

Arthamyr 2020.03.25. 20:29:31

@Csodabogár: "Elő azzal az egészséges fatalizmussal!" - A fatalizmus olyan, mint a vallás. Amíg nem befolyásolja valaki döntéseit, de lelki megnyugvást talál benne, addig jó. Utána meg mentális betegség.

Arthamyr 2020.03.25. 20:32:31

@Pink Petsch: "Mert csak azt nézik, hogy az osztrák államnak és osztrák vállalkozóknak ne kerüljenek több pénzébe." - Ez mondjuk osztrák szempontból tök valid. A fogadó államok azért tehetnének (ellen)lépéseket persze.

2020.03.25. 20:33:28

@gabors: Nem tudom, te hogy vagy vele, de egy egér vagy patkány házikedvencként, beoltva, féregtelenítve ésatöbbi lehet froppant aranyos, de nem örülnél, ha megtudnád, hogy a kedvenc éttermed konyhájában egér- és patkánytanya van. Szerintem te is azt szeretnéd, hogy az a rágcsáló-tanya takarodjon máshová.
Ha trollokat akarsz etetni, ajánlhatok pár blogot, de légyszí, ne csábítsd ide őket.

2020.03.25. 20:37:16

@Arthamyr: Jah, viszont a szezonális szereződések uszkve 70%-a május 3-ig szól, a fennmaradó 30% meg április 19-ig. Szerinted miért olyan sürgős a sógoroknak kibaszkodni a népet még április előtt: -P

Arthamyr 2020.03.25. 20:39:47

@Pink Petsch: "aki Tirolból hazamegy, és nem igazoltan túlesett már egy fertőzésen, az mind potenciálisan fertőz tovább" - Aki túlesett a fertőzésen, az nem kaphatja el újra? Erről már van konszenzus? Mondjuk ha úgy esett át a fertőzésen, h belehalt, akkor tuti nem fertőz tovább, főleg ha el is hamvasztották. :D

2020.03.25. 20:40:42

@Arthamyr: Bátor vagy, én nem akartam ezzel megsérteni Csodibogit, pedig stimmt ;)

Benikuty 2020.03.25. 20:40:56

@Pink Petsch: Szórakozz a tábeszes bukaresti nénikéddel, te minden idők legokosabb krumplihámozója :D

gabors 2020.03.25. 20:42:16

@Pink Petsch:
egy dolgot azert hal lehet kerdeznek ...nem kell valaszolni sem (ez kb ott volt mar)

Kerdes :... (nem)

Ez nem a te blogod ...ezert egyelore (nincs benne n) ... szoval NEM TOLED fugg megint egyelore, vesszo... ha igaz, fugg ki troll es mi/ki es miert patkany ...

Nem szeretnem ha NEKEM kellene eldonteni melyik a JO es melyi ROSSZ patkany ... (a te peldadat kovetve) ... a hotelodban ez ugy tunik ott sem TOLED fugg hanem a fonoktol ... es hogy ki a fonok az te tudod legjobban nagyon relative.

ITT nem en es egyelore nem TE dontod el ki a jo es ki a rossz patkany..... ezt csak elfogadni lehet (vagy nem)

2020.03.25. 20:47:33

@Arthamyr: Morbid vagy, de igazad van :) Nem, végeredményben még erre sincs konszenzus, hiszen fordult elő olyan eset, hogy a páciens kétszer került a nemi szerv rossz oldalára. Avagy, első nekifutásra nyilvánították tévesen gyógyultnak,
Tehát 100%-os bizonyosság ez esetben sincs, mivel ez nem bárányhimlő vagy mumpsz, gyakorlatilag influenza, még ha elfajzott is. És ti is voltál már influenzás egy évben kétszer ...

gabors 2020.03.25. 20:48:12

@Benikuty: @Pink Petsch: Szórakozz a tábeszes bukaresti nénikéddel, te minden idők legokosabb krumplihámozója :D'

felre erted naluk ez a szia !!!

2020.03.25. 20:52:20

@gabors: Oké, kötekedj mással, nincs türelmem hozzád. Ha nem érted, mit szeretnék, akkor ennyi ... én nem bírom a hoax-okat, pláne nem a célzott faszságokat. És beszólok a terjesztőinek.
Ha ez téged zavar, legfeljebb szűrsz. Figyelj, leszarom.

Arthamyr 2020.03.25. 20:53:47

@Pink Petsch: Még sosem láttam megsértődni, nem olyan fajta ő...

2020.03.25. 20:57:42

@gabors: Ja, hát ez a te szinted is. Megkérlek, hanyagolj te is. Jó szórakozást a kolbászossal, nagyjából egy értelmi szinten vagytok, mindenesetre hokedlire nem kell állnotok, hogy elérjétek.
Na pusz :)

gabors 2020.03.25. 20:58:17

@Pink Petsch:
"Ha ez téged zavar, legfeljebb szűrsz. """

aranycsillagom dehogy szurlek .... szeretem amit irsz .. de ha lehet meg egyelore itt (sem) kell egyeterteni ... es ha/mikor szerintem kell akk or igen is "kotekedni" fogok mint most ...

mert megegyszer tok OK volt amit irtal azonkivul hogy huzzon el...

"Figyelj, leszarom."

amugy ezt is ertem semmi gond

2020.03.25. 21:00:47

@Arthamyr: Valóban, de én tisztelem .. ha ilyen fitt leszek az ő korában, akkor hálát adhatok a jószerencsémnek.

gabors 2020.03.25. 21:05:53

@Pink Petsch: aranycsillagom (ha tudnam hogy mondjak ezt erdejiul....) olvasd mar el ... mit is irtam ..

de lehet az nem is szamit ???

gabors 2020.03.25. 21:13:19

@Pink Petsch: kopasz kutya .....

le kell menni kutyaba ... (emlekszel) majd akkor talann lehetsz a kutyak kiralya (masok szerint kiralyneja ... de ezt nem tudom)

2020.03.25. 21:16:56

@gabors: Azt én sem tudom, kb. évek óta nem jártam arra. Oké, rendben.
És most elmentem Poirot filmeket nézni, egy jó kis gyilkosság mindig megnyugtat ;).

SzZoole 2020.03.25. 21:35:14

@Arthamyr: azért annyira ne aggódj, a government fizeti a fizetésük 80%-át, úgy, hogy otthon ülnek a bezárás miatt, az azért nem olyan rossz, szerintem :-)

SzZoole 2020.03.25. 21:36:49

@Pink Petsch: én is ép azt nézek The Hollow részt :-)

Arthamyr 2020.03.25. 21:50:35

@SzZoole: Itt nem tudom, mi van, ha így van, akkor nincs gond...

gabors 2020.03.25. 22:10:06

@SzZoole: "@Arthamyr: azért annyira ne aggódj, a government fizeti a fizetésük 80%-át, úgy, hogy otthon ülnek a bezárás miatt, az azért nem olyan rossz, szerintem :-)"

itt egyelore a kormany (governemnt) nem fizet hogy itthon "uliunk".... de TOBBET es JOBBAT tudok elkovetni ... mint a bezaras elott ... mert a sok hulye (nem is mind erdeji) nem kerdez semmit ...

persze nyilvan nagyon szamit ki mit is csinal ... erdemes evvel ovatosan banni ... (szerintem)

SzZoole 2020.03.25. 22:12:53

@Pink Petsch: láttam már, gyakorlatilag az összes Poirot filmet, itt Four and Twenty Blackbirds címen fűt :-)

Szereted az Agatha Christie filmeket/könyveket?

Én/mi már kétszer voltunk a házánál itt, valami mese szép hely :-))

2020.03.25. 22:23:39

@SzZoole: Imádom, nekem ő volt a Harry Potter, Agatha Christie szerettette meg velem az olvasást, anno ;)
Az összes David Suchet-féle Poirot filmet láttam már, nem egyszer (most éppen a Lord Edgware halála megy, az előző már véget ért). Miss Marple szerepében meg nekem egyértelműen Joan Hickson a nyerő! :)

Benikuty 2020.03.25. 22:25:10

@Pink Petsch: Husika! Ne szórakozz a korommal, messze nem vagyok még nyugdíjas!
Továbbá Husika, ne köszörüld a nyelved olyanon, aki egész nap dolgozott, dacára az ismert helyzetnek, nem kis kockázatot vállalva.
A nyelvedet inkább használd olyasmire Husika, amihez igazán értesz, és tanulj valami okosat, mert a szállodaiparnak, és a vendéglátásnak kb. 2 évre meghúzták a lélekharangot.
Még valami Husika: az "uszkve" azt jelenti, hogy ...-tól..-ig.
Aki nem tud arabusul, ne beszéljen arabusul.

Csodabogár 2020.03.25. 22:26:33

@gabors: Ő nem ember, ő az isten! Nem tudtad?

gabors 2020.03.25. 22:29:10

@SzZoole: "@gabors: szerintem is"

Nem csak neked ... csak ugy mondom.....

"Jo nekem a Trabant nem kell Cadillac ... ""

(ha kell leforditom ...)

SzZoole 2020.03.25. 22:31:44

@Pink Petsch: szerintem nekünk az összes Poirot sorozat meg van könyvben :-)

Ha gondolod küldök pár képet az öreglány rezidenciájáról :-)

SzZoole 2020.03.25. 22:33:43

@gabors: nem tudom mire gondolsz

gabors 2020.03.25. 22:38:19

@SzZoole: @gabors: nem tudom mire gondolsz"

en se .. ..

semmire ...

ez ????

"Jo nekem a Trabant nem kell Cadillac ... ""

Csodabogár 2020.03.25. 22:38:28

@Pink Petsch: Nem vagyok sértődős csak öreg, elég sok tapasztalattal. Fiatalabb koromban én is sok mindent meg akartam változtatni és hittem is benne, hogy tudom. Majd 85 éves korotokban gondoljatok rám, ha valami ilyen sorsszerü történik veletek, lehet az akár jó is, nem vizionálok tragédiákat. Az ember lassanként rájön, hogy a szabad akarat csak egy szép elképzelés. Nem kell ebben hinni, senkit se akarok rábeszélni, de sokkal nyugodtabb az élet ezzel a felfogással, nekem legalább is. Irtózatos szélmalom harcos voltam még úgy 20 éve is, kár volt az energiáért.

2020.03.25. 22:43:04

@Benikuty: Szakadj már le rólam, nagypapi :P
-Különben a klienseid kurvára értékelnék, hogy temeted őket (pláne a Four Seasons-os vásárlód, akivel annyit dicsekedtél ... vagy már kibasztak a pixisből? :p), de ez legyen a te gondod, hogy beléjük rúgsz, abban a reményben, hogy engem bánthatsz. Szánalmas vagy.

gabors 2020.03.25. 22:43:57

@Csodabogár: "Nem kell ebben hinni, senkit se akarok rábeszélni,"

ez mi ??? amire nem akarsz rabeszelni ... (nem is tudnal...)

SzZoole 2020.03.25. 22:44:28

@gabors: “ "Jo nekem a Trabant nem kell Cadillac ... ""

Jó neked

2020.03.25. 22:45:20

@SzZoole: Nekem is, csak e-könyvben ;)
Dobjad csak át azokat a fotókat, de izibe ám! :) Köszi szépen :)

2020.03.25. 22:49:45

@Csodabogár: Áh, én már erről lemondtam, olyan kb. 10 éve. Néha még elönt az epe, ha különösen ostobákkal hoz össze a net. De a világmegváltás már régóta nem szerepel a terveim között. Néha még képes vagyok azért felhúzni magam, és persze már vagyok annyira vén, hogy tudjam, mit nem akarok biztosan. Aztán néha trollokat etetek, puszta szórakozásból, hogy el ne lustuljak ;)

kardio1 2020.03.25. 22:52:18

@Pink Petsch: a franciák betartják a szabályokat, mindenki otthon. A szállodák is mind bezártak. Nem úgy, mint Svábföldön :)
De értem én, a németek a csúcs :)

kardio1 2020.03.25. 22:54:18

@Pink Petsch: mit értesz azon, higy a szürke zónában élsz ? És ez hogy kapcsolódik a járványhoz ?

puhacica 2020.03.25. 23:08:35

@Pink Petsch: "Mert tesztet nem végeznek, akkor sem, ha folyó orral mész be a landecki kórházba, erkältet-und-tschüß! Hogy dögölne bele az összes tiroli belterjes famíliia ebbe! Mert vastagon megérdemelnék! de leggalább meddők legyenek 110 évre, hogy tutira kidögöljenek." - a folyo orr nem tunete a covid19-nek. a tobbihez meg inkabb nem fuznek hozza semmit, kiallitottad te mar magadrol a bizonyitvanyt. nem eloszor, viszont kar, hogy nem utoljara.

SzZoole 2020.03.25. 23:09:23

@Pink Petsch: nem tudom az e-mail címed

kardio1 2020.03.25. 23:10:20

@Pink Petsch: látszik, hogy nem vagy orvos. Mindenesetre magabiztosan tolod. :) Ez nem influenza. A tünetek hasonlók több virusfertőzés esetén. Azt nehéz lenne megmondani, akár nálad, akár Arthamyrnál, hogy egy évben kétszer átestél-e influenzán, ha nincs pontos kórokozó-kimutatás. Influenzajárvány idején általában egy adott virustörzs fertőz, ellenne immunitás alakul ki, mely egy évig bizonyosan véd az újrafertőződéstől. Ha más törzs jön legközelebb, az ellen nem leszel védett. De egy adott évben nincs túl sok influenzajárvány.
És ezt még bonyolítja az oltás.

gabors 2020.03.25. 23:10:54

@kardio1: "@Pink Petsch: mit értesz azon, higy a szürke zónában élsz ? "

azt hogy ... szurke ... balkan baszod mit nem ertesz... kell tobb del-balkan ... ott hivjak "szurkenek vagy OKOSNAK"

gabors 2020.03.25. 23:22:15

@SzZoole: "@gabors: “ "Jo nekem a Trabant nem kell Cadillac ... ""

Jó neked"

mikor szoktel Hobo es Deak Bill mar nem volt meg ???

amugy itteni trabantal jarok nem cadillac-el (ott all az is a haz mellett de doglott)

SzZoole 2020.03.25. 23:31:58

@gabors: “ mikor szoktel Hobo es Deak Bill mar nem volt meg ??? ”

Nem szöktem, 2008-ban már szabadon lehetett jönni-menni :-)

gabors 2020.03.25. 23:40:08

@SzZoole: "2008-ban már ".....

bocs ez a 80-as evek ... "Jo nekem a trabant nem kel Kadilekkk"

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.03.26. 00:10:32

erdekesseg, merkel vasarnap sajtokonferencian:

www.bz-berlin.de/deutschland/angela-merkel-zu-den-neuen-corona-massnahmen-es-sind-regeln

kozli a lap, amelyben allitolag penteken megjelent merkel hazi karantenja.

gabors 2020.03.26. 00:27:32

@droid_: "ennel a posztnal is szolok, ".....

ki vagy te hogy barkinek itt szolj hogy mit es mit ne csinaljanak .... ez nem kicsit mereszkedes itt (egyelore semmi kozod mit csinalunk itt ha atveszed a blogot akkor igen)

gabors 2020.03.26. 00:33:11

@SzZoole: Deak bill talan meg el mert biztos nagy hir lett volna ...

keress ra ha nem ismered ... Istvan a Kiraly eredetiben 1984 O volt Gyula (ha jol emlekszem ...) oriasi alakitas ... meg volt a lemez talan meg van a szuleimnel ... regen hallottam mar ...

dikusz. 2020.03.26. 00:54:33

@gabors: Hibátlan az emlékezeted, kis eltéréssel:

Deák Bill él még, 71 éves. Az ősbemutató a Városligetben a Szánkódombon (azóta Királydomb) volt 1983-ban, a rockoperában Torda volt, Gyula pedig nem a szerepe volt, hanem a tisztességes keresztneve.
A többi stimmel.

gabors 2020.03.26. 01:22:45

@dikusz.: annak nagyon oruluk hogy el ... azt is tudom hogy a neve gyula nem tudom miert kevertem hogy mit jatszott de akkor (ismetlem AKKOR az igen nagy votl nem csak hogy mit is enekelt)

udv

gabors 2020.03.26. 01:24:40

@dikusz.: Vikidal is gyula NA O is nagyon jo volt (ha jol emlekszem)

Golf2 2020.03.26. 07:36:59

@SzZoole: magyar híroldalak a külföldi híreket magyarul jelenítik meg forrással megjelölve, ugye, és nem angolul, szerintem :-) Igen én meg az eredetit bemásoltam mit zavar? Tudsz angolul már 11 éve legalább.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.03.26. 08:56:39

@gabors: ugyanolyan olvaso mint te vagy o. senkinek nem kell turni hogy sertegessek, sem szemelyeben, sem egy csoport tagjakent. eloszor neki szolok, aztan a bloggazdanak, aztan vagy megmarad a kommentje vagy eltunik mint a korabbiak. ajanlott olvasmany a moderacios poszt. a link kint van ezen az oldalon is.

deppate frog 2020.03.26. 09:44:09

@Pink Petsch: Kedves Pink Petsch, tudnal nekem erröl barmilyen hivatalos infot küldeni, hogy az elsönek karanten ala vett települes munkasait 3-4 nap mulva hazaküldik? Hiaba kerestem, semmilyen ezt megerösitö hivatalos közlemenyt nem talaltam.
A karanten egesz Tirolra vonatkozik aprilis 13-ig minimum. A települesedet max munka, bevasarlas, orvos miatt hagyhatod el (bevasarolni is csak a legközelebbi boltig). Az ischgli es hasonlo települeseket munka miatt sem hagyhatod el.
(Akik amugy haza akarnak valahogy jutni, a magyar konzulatus ajtajan zörgetnek legjobb tudomasom szerint sikertelenül.)
Igazat adok, hogy a turizmus kiralyait a penz motivalta, es a mosoly csak addig jar, amig a penzedet atnyujtod. De hogy mondjuk 20 vagyonos csalad miatt allitasod szerint minden tiroli (kb. 800 ezer itt elö ember) büdös lelketlen paraszt. Neeeem... baratkozz olyanokkal akik atlagpolgarok, es rajössz mennyivel kellemesebb tarsasag mint mondjuk a nemetek.

Benikuty 2020.03.26. 09:50:25

@Pink Petsch: Felhívnám szíves figyelmedet kedves Husika, hogy minden ok nélkül te szedtél elő imígyen:
" Pink Petsch 2020.03.25. 15:12:15
@SzZoole: Kapjadbéjazösszesfaszom! :PPP :DDDD

Különben tényleg érdekes ez a cucc. Itt van, ugye ez a Benikuty nicknevű, nagyapámkorabeli tisztes, kolbászgyártó magyar állampolgár, aki legalább már 4 éve utál azért, ami a munkám volt. Anno, mielőtt megtudta volna, hogy mit melózok aktuálisan, a blogkocsma blogon elég faszául elvoltunk. Aztán meg rájött a hoppáré velem kapcsolatban, ha nem is olyan súlyosan, mint az "erdészünkre", de azért hajazott rá erőst. Mondjuk, amikor pár hete lebozgorozott, és ennek kapcsán eléggé bevetettem a "shame- kártyát", legalább nem szól hozzám, amikor a címlapról néha idetéved.
Hülyék az emberek ... :DDD "
Én kérlek tehát, hogy szakadj le rólam, és tartózkodj kedves Husika a minősítgetésemről.
Én téged nem minősítelek, mert felesleges. Megteszed te azt Husika akkor is, amikor épp igazad van, azzal a "megmondó" stílussal. Pá Husika, aranyom pá! :D

dikusz. 2020.03.26. 10:22:27

@kék madár: A korom miatt akár ott is lehettem volna. Iigazán pont a mi korosztályunknak szólt (szerintem). De azt hiszem arra te is rájöttél, hogy nem voltam az ősbemutatón.
De van olyan túrabarátom, aki ott volt az ősbemutatón, és a jubileumi előadáson is, maga is zenél, sokat mesélt róla. Így ismerem annyira -mindenki ismeri így, vagy úgy, kell is-, hogy tisztában legyen a valóban korszakalkotó művel.

dikusz. 2020.03.26. 10:32:55

@gabors:
Utólag kérek tőled elnézést, és ez nem azért van, mert @kék madár: rájött a turpisságra, de mint neki írtam is, ismerem a rockoperát, még ha nem is láttam élőben.

Tulajdonképpen csak azért kekeckedtem, mert nem tudom, miért gondolod azt, hogy @SzZoole: nem tudja, ki volt Deák Bill?
Lehet jobban ismeri mint mi, még akkor is, ha a kora miatt tuti nem volt ott az István a király ősbemutatóján.:)

(irónia, vicc volt, stb.)

adg 2020.03.26. 10:43:07

@Pink Petsch: “ kiakasztottatok adg-val, amikor kommenteken keresztül tárgyaltátok, hogy miért is idióta az, aki a tömeges tesztelés mellett áll ki”
Hat en nagyon sajnalom, hogy kiakasztottalak, gondolom kardio is, de ez azert inkabb annak koszonheto, hogy nem ertetted meg, pontosabban egy pillanatig sem akartad megerteni, amit mondtunk.
Sot, most meg konkretan hazudsz, ugyanis szerintem egyikunk sem mondta, hogy idiota lenne az, aki tomeges tesztelest akar. Az sem igaz, hogy rohogcseltunk ezen.
Siman elmondtuk, hogy miert nem biztos, hogy jo otlet. Valoszinuleg a WHO is idiotakbol all, mert ok is csak azoknak javasoljak a tesztet, legalabbis, mikor utoljara neztem, akik mutatnak barmilyen jellemzo tunetet. Az orrfolyas az nem az, bar te nyilvan ezt is jobban tudod, szoval akkor mostantol az is tunet.
Es ennek, marmint hogy nem tesztelnek tomegesen, eleg logikus oka van, csak az teged nem erdekel, mert van egy velemenyed, es mindenki mas idiota, aki mast gondol.
Kepzeld, az egyetlen, aki akkor idiotazott, az te voltal. Hm. Az angolokat sikerult leidiotaznod, ugy egyszerre mindet, mert nem ugy dontottek a brexitnel, ahogy te helyesnek latod.

Na de ez mekkora mar, most figyelj!

Ezt te irtad itt fentebb: “ Te meg takarodj valahova máshová az okádék propagandáddal!”
Aztan meg is magyaraztad.

Ezt meg neked irta Kardio par napja, tudod, amikor rohogcseltunk:
“ nincs kedved az epeömlésedet egy másik blogra tartogatni ?”

Emlekszel, mit valaszoltal ra?
Ezt: “ Nincs (...) ha nem tetszem neked, ha kényelmetlen a nézőpontom, akkor lehet szűrni, nem sértődöm meg. De az indulataimat, az érzéseimet, mindig ki fogom írni/mondani. Akkor is, ha nem tetszik neked. Nekem meg a te álláspontod ambivalens, de én még sosem tanácsoltalak el erről a blogról. Talán mert az én gondolkodásom liberális, te meg a fogalommal sem vagy tisztában”

Nem erzed kicsit furcsanak e harom idezetet egymas utan?
A te gondolkodasod liberalis? Lofaszt. Kb olyan szdsz liberalis. Tudod, minden velemenyt toleralunk, ami tokeletesen megegyezik a mienkkel. A tobbit betapossuk a foldbe.

Szerintem nagy szerencse, hogy nem lettel ujsagiro. A kozonseges, vulgaris, mocskos stilusod nem palastolja a vegtelen ostobasagodat es a bekepzelt onteltsegedet, hogy te aztan mindenkinel is jobban tudsz mindent, legyen az egeszsegugy, virus, azbeszteltavolitas, barmi. Abszolut barmi. Az nem letezik, hogy ne te tudd jobban.

Na, te jossz. Kiontheted az epedet. Elgondolkozni ugyse fogsz semmin, hisz eleve jobban tudod.

Csak gondoltam elmondom a velemenyemet, ha mar hivatkoztal ram.

SzZoole 2020.03.26. 10:44:42

@dikusz.: persze, hogy tudom ki Deák Bill Gyula( nem személyesen persze)

Láttam az István a király rockoperát, többször is, először agyonmásolt VHS-en majd később DVD-én is, bár nekem Vikidál
Gyula által játszott Koppány szerepe volt a kedvencem :-)

dikusz. 2020.03.26. 11:35:39

@SzZoole: A másik Gyula által játszott Koppány.:)

De őszintén (tényleg) szólva igen restellem magam, hogy nem láttam a teljes István a királyt, csak részleteket belőle, de nem az én műfajom. Biztos bennem van a hiba, mert mindenkinek tetszik rajtam kívül. Attól viszont még ismerem, mert nem láttam.
Vikidálról meg alighanem más a véleményünk. Őt pont hallottam énekelni.

SzZoole 2020.03.26. 11:47:49

@dikusz.: erről a részről beszélek :-)

youtu.be/w9n5MZmpJ2g

Amúgy mi bajod Vikidálal?

dikusz. 2020.03.26. 11:59:26

@SzZoole: A hangja. Ahogy egy szakértő írta, a "csodálatos, vaskos, szilaj hangú" hanga. De mondtam, biztos velem van a baj.

Golf2 2020.03.26. 13:42:24

A vikidál besúgó volt,nem 2 forintért szólt a dal...

kék madár 2020.03.26. 20:20:39

@dikusz.: nem voltam eleg figyelmes, nem derult ki - szamomra .En ott voltam, anyam szerzett jegyet, meg pont az iskolammal szemben volt, azert alakult ugy....eleg nagy durranas volt akkoribann

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2020.03.27. 00:30:58

De van. Ha itthon Vágó, Ed van elegance munkahelyi munka akkor neg lehet enni is elfelejtesz. Én itthoni munkánál szinte sosem tudom az itthoni feladataim elvégezni .

Lefty Rosenthal 2020.03.27. 07:42:48

Amúgy a home Office az a belügyminisztérium ám angol földön , ez ilyen magyar találmány a Work from home-ra...

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2020.03.27. 08:24:17

@Lefty Rosenthal: nem. Mindkettő használatban van, a home Office meg a work from Home is .

Lefty Rosenthal 2020.03.27. 09:37:49

@tildy[UK]: @droid_:

A home office, mint helyiseg, mint fonev, igen, az IKEA-ban latni, nagyon ritkan en is igy irom le a munkavegzem fizikalis lokaciojat, de akkor is inkabb ugy h “I have an office at home”, mikor ugyfellel beszelek, de koznyelvben meg mindig inkabb study, ha megnezed az ingatlan hirdeteseket, ott is inkabb ez szerepel.

Mint tevekenyseg, arra vonatkozoan, hogy valaki otthonrol dolgozik, nincs hasznalatban. Soha senki nem hivatkozott arra meg ugy, hogy otthonrol fog dolgozni, hogy “I’m going to home office tomorrow”, vagy “I’m doing home office” v hasonlo valtozatok. Messengeren, skype-on, teams-en stb a lokaciot soha nem irjuk “home office”-ra, altalaban “WFH”, neha “working from home”, ritkan “working remotely”, de a “home office” az angolban nem tevekenyseg, mint ahogy a magyarok hasznaljak.

Tudom h rohadtul semmi ertelme ezen rugozni, csak viszketek mikor ezt benfentes modon probaljak hasznalni, helytelenul.

dikusz. 2020.03.27. 09:40:22

@kék madár: Akkor szerencsésebb lett volna nem világgá kiabálnom, hogy kihagytam ezt a valóban korszakalkotó előadást...

SzZoole 2020.03.27. 11:17:54

@droid_: ez amerikai hompage, lazábban veszik a nyelvet és a nyelvtant

www.merriam-webster.com/about-us

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.03.27. 11:22:15

@Lefty Rosenthal: akkor abban mar meg is egyeztunk, hogy nem csak belugyminiszterium. most mar csak azt kell belatni, hogy nem magyar talalmany. home office mint fonev eppenseggel lokaciot jelol, ahogy irod is. home office-bol dolgozni pont azt jelenti, amit. szerintem a vilagon szinte mindenhol az angol a munkanyelv nemzetkozi cegeknel es ketlem hogy mindegyiknel dolgoztal volna. az en tapasztalatomban skandinav cegnel inkabb wfh volt, nemet cegnel home office (skandinav ill nemet ceg nem azt jelenti hogy csak skandinav ill nemet + magyar munkatarsak, hanem valoban multinacionalis). de mindenki erti mindkettot.

Arthamyr 2020.03.27. 11:30:39

@Lefty Rosenthal: Britek, amerikaiak, írek akikkel együtt dolgoztam, nem akadtak fenn rajta, ha valaki használta, és nem dolgoztam magyarokkal, szóval nem is ők használták. Volt mindenféle nemzetiségű kollégám/ügyfelem, de magyar pont nem, azt nem figyeltem, hogy az angol anyanyelvűek ezt 100%-ban kerülik vagy csak ritkán használják.
Nyilván a wfh elterjedtebb, és ha valakivel tárgyaltam, akkor azt kérdeztem, h megy-e remote, de ettől még igen, kár ezen rugózni.
Az angolt nem elsősorban az angol anyanyelvűek használják, és nem is ez a legfontosabb funkciója, hanem annyira elterjedt globálisan második (vagy többedik) nyelvként, hogy rengeteg ehhez hasonló, a régebbi angolt szigorúan véve helytelen kifejezés terjedt el. Ezen értelmes angol anyanyelvű sem akad fenn (bár előfordul, hogy korrigálják a hibákat, de azt is lehet kultúrember módjára), kb. úgy veszi, mint a szlenget, és inkább örül annak, hogy az anyanyelvén beszélnek és idegen nyelv ismerete nélkül megérti. Az megint más kérdés, hogy komolyabb helyzetekben illendő volna az ilyesfajta helytelen használatot a minimálisra szorítani (pl. ha valaki prémiumabb ügyfelekkel érintkezik a munkahelyén).

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.03.27. 11:37:01

@SzZoole: tehat? nem azt vitatom hogy brit angol szerint melyik a helyes, hanem azt hogy magyar talalmany lenne. az olvasotarsunk attol viszket, hogy valaki nem elegge bennfentes egy angol kifejezes hasznalatahoz es rogton magyarozik. mintha ketfele ember lenne, a bennfentes szuletett angol es a luke magyar. az fel sem merul, hogy az angol kifejezeseket jelentesben tobbe-kevesbe elteroen is hasznalhatjak szerte a vilagon. mint jelen esetben.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.03.27. 11:37:01

(mondjuk igy visszaolvasva az utobbi ceges leveleimet, meg kell adni, hogy a hivatalos kommunikacioban work from home-oznak a nemet cegnel is, es csak a kedvcsinalo, tanacsosztogato anyagokban van home office. ettol persze nem lesz magyarabb)

SzZoole 2020.03.27. 11:48:11

@tildy[UK]: a Home Office-nak nincs synonym szava, @Lefty Rosenthal: -nak igaza van;

“ Home Office (Brit. government) the national department responsible for the maintenance of law and order, immigration control, and all other domestic affairs not specifically assigned to another department”

Többnyire a Lefty által leírt mondatokat használják “ work from home” vagy a “ I have an office at home” vagy “ My Office at home“ ;-)

Én sem lennék ilyen okos ha nem ugrottam volna rá jobban az angol nyelv/nyelvtan tanulására a munkám/pozícióm miatt :-)

A kisördögök jól vannak? :-)

SzZoole 2020.03.27. 11:51:48

@droid_: sehol nem írtam, hogy magyaros lenne a “Home Office” szó.

Lefty Rosenthal 2020.03.27. 13:35:30

@droid_: az angol, kanadai, usa, indiai, thai es ausztral cegeknel pedig WFH v work from home, ami azert lassuk be, nagyjabol fedi az anyanyelvi lokaciokat. 5 perce jott email egy ugyfeltol ahol a working from home policy-juket ismertetik, nem a home office policyt. Annyiban nem fejeztem ki jol magam h a home office, mint ket szo es szo-osszetetel termeszetesen nem magyar, de anyanyelvi kornyezetben nem hallottam meg tevekenysegre a home office-t, mert nem hasznaljak, csak lokaciokaent, es azt is ritkan. Ennyi.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.03.27. 13:35:34

@SzZoole: sehol nem irtam hogy te irtad :) egyebekben nem ismetelnem magamat.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.03.27. 13:35:42

@SzZoole: az altalad idezett definicio betu szerint megtalalhato itt:
www.collinsdictionary.com/dictionary/english/home-office
gondolom innen van. erdekesseg hogy ok is hivatkoznak a merriam-webster-re, igaz, 10 evvel ezelotti kiadvanyra. igy azt hiszem abban is megegyezhetunk hogy az angol elo nyelv, s mint ilyen, valtozik.

Lefty Rosenthal 2020.03.27. 13:35:58

@droid_: szerintem akkor ezen tul vagyunk, megbeszeltuk. Amugy a benfentes szinten nem jo valasztas reszemrol, inkabb a modoros szo illett vna. De van abban valami szepseg a nyelvnaci trollkodasomhoz rosszul valasztom meg a szavakat.

@SzZoole: tudom h igazam van, koszi :)

pusza

SzZoole 2020.03.27. 14:12:43

@droid_: igen változik az angol nyelv folyamatosan, mivel az angolok igazodnak a bevándorlókhoz és nem a bevándorlók az angolhoz, szerintem :-)

Arthamyr 2020.03.27. 15:02:33

@SzZoole: Azért ez az igazodás nem teljesen így van, mivel pl. a bevándorlók beszélnek angolul, nem pedig az angolok mondjuk kínaiul, lengyelül vagy héberül. A bevándorló már azzal nagyot igazodik, hogy bevándorol...

SzZoole 2020.03.27. 15:37:43

@Arthamyr: pedig részben a bevándorlás miatt is változik az angol nyelv. Korábban is olvastam már erről megjelenő cikkeket.

Itt egy link, sokat találsz még ezen kívül ha rákeresel.

en.m.wikipedia.org/wiki/Language_change

Az meg, hogy már eleve nyelvtudással érkeznek ide az nem mindig igaz. A mai napig is érkeznek olyanok, akik egyátalán vagy alig beszélik az angolt, de olyan is van aki évek óta itt él és meg mindig nem beszélnek.

Az okát tudjuk hagy ne részletezzem :-)

London2009 2020.03.27. 16:01:06

@Lefty Rosenthal: @Arthamyr: ezt a home officet en is csak magyaroktol hallottam meg. Ki nem allom en is. Total ertelmetlen.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.03.27. 16:35:53

@Lefty Rosenthal: egyetertunk, a nem anyanyelvi kornyezetre nem tul jo kifejezes a "magyar talalmany".

Arthamyr 2020.03.27. 18:35:51

@SzZoole: Egy szóval sem állítottam, hogy nem, csak azt, hogy a bevándorló jobban igazodik az angolhoz (brithez), mint fordítva. Ez a többek szerint gyatrának tartott (vagy angolnak sem tartott) angol is sokkal közelebb van a "rendes" angolhoz, mint a bevándorló nem-angol nyelvéhez.
És hiába érkeznek nyelvtudás nélkül, ettől még az angolok nem fognak nagy számban megtanulni a nyelvükön, a bevándorlóknak nagyon minimális nyelvtudást kell felszedniük, hogy messze meghaladják azt, amit az átlag célországbeli fog tudni az ő nyelvükön.
Persze azt sem vitatom, hogy a britek alkalmazkodnak a bevándorlókhoz, egyértelműen, csak fordítva több az alkalmazkodás.

@London2009: Is? Mint írtam, én nem magyarokkal dolgoztam, nem tőlük hallottam (legutóbb pl. izraeliektől, erre tisztán emlékszem). És különösebb bajom sincs vele, elég sok dolog tankönyvi angol, és ennek ellenére nincsen értelme. Még a programnyelvek sem feltétlenül logikusak, ez nem várható el egy beszélt, folyamatosan organikusan változó nyelvtől. :) Van egyáltalán valami szabvány az angol nyelvre, pl. ISO xxxxx? :D

SzZoole 2020.03.27. 18:52:13

@Arthamyr: Arty, szerintem ugyanarról beszélünk, csak te egy kicsit “ kockásabban” fogalmazol :-)))

Persze, hogy egyértelmű, hogy a bevándorló (már aki) sokkal jobban alkalmazkodik az angolhoz, mint fordítva.

Én special csak arra próbáltam asszociálni, hogy az angol nyelv változása a migrációnak is köszönhető :-))

London2009 2020.03.27. 19:14:08

@Arthamyr: a home office ket dolgot jelent. A Home Officet, mint szervet es a dolgozoszobat. Ennyi. Lehet persze hasznalni, de ertelmetlen. Szerintem ciki es folosleges hasznalni ha van helyette jobb kifejezes?!

somlobodog 2020.03.27. 21:08:19

@adg: de jót röhögtem ezen:)) szépen osszeszefoglaltad:)))

2020.03.27. 22:14:15

@London2009: @Lefty Rosenthal:

"home office" témakörben:

"Tudom h rohadtul semmi ertelme ezen rugozni, csak viszketek mikor ezt benfentes modon probaljak hasznalni, helytelenul."

illetve

"Szerintem ciki es folosleges hasznalni ha van helyette jobb kifejezes?!"

Most, hogy mondjátok, sztem én sem hallottam ezt még natív angoloktól, de szerintem ez mindegy. Ha már valahogy muszáj minősíteni, akkor inkább menő, mint kínos.

A nyelvek vesznek át egymástól, és aztán használnak máshogy dolgokat, ez ilyen.

Magyarul például a farmer nem ugyanazt jelenti, mint angolul, a szmoking sem. De "magyar" szó a pendrive is.

Más nyelvekben is van ilyen, németül a "handy" mobiltelefont jelent, brazilul az "outdoor" óriásplakátot, japánul a "szararimen" (~ salary man) alkalmazottat, az arubájto (ez a német arbeit-ből) részmunkaidős munkát. Na és akkor?

Az angol is csinálja. A sombrero nem ugyanazt jelenti angolul, mint spanyolul, és a ketchup sem szójaszósz, mint malájul.

img-comment-fun.9cache.com/media/ax8eLW/am0Rne14_700w_0.jpg

Az én álláspontom, hogy viszonylag mellékes, hogy a britek a saját nyelvükben hogy használják. Ha mi magyarok a home office-hoz farmert veszünk fel, hogy megnyissunk egy fájlt a winchesteren, akkor ez van, ez nekünk jogunk, menjünk érte, bajnokom.

London2009 2020.03.27. 23:39:45

@Nagy kámpics: haha. Szerintem azzal semmi gond nincs ha ezt igy hasznalod Mo-n miutan mindenki ezt teszi de anyanyelvi kornyezetben nem javaslom. Nem ertik meg elsore es de, ciki.

2020.03.28. 00:11:09

@London2009:

Ja igen, azt azért én sem sugallom, hogy natív angolok között használja az ember (vagy a "farmer"-t, vagy a "mekdonálc"-ot). :)

Arthamyr 2020.03.28. 00:17:00

@SzZoole: Azt adom teljes mértékben.

adg 2020.03.28. 02:21:38

Ausztralul egesz biztos, hogy working from home (WFH), es a sajat óladban levo iroda a home office. Elkepzelni nem tudom, hogy lehet ezt igesiteni.
Ez az apeh honlapjarol, ok is egyetertenek velem:

“ Home office expenses

If you're an employee who works from home, you may be able to claim a deduction for expenses relating to that work. These are generally home office running expenses, and phone and internet expenses.”

Amugy kanpiccsal vagyok. Roppant kardinalis kerdes.
Meg angolon belul is vannak szavak, amik mast jelentenek mas orszagokban.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása