oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2020. március 22. 06:30,  A járvány jó oldala 60 komment

2020. március 22. 06:30 Határátkelő

A járvány jó oldala

Közhely, de ettől még alighanem igaz, hogy minden rosszban akad valami jó. Nincs ez másként az életünket jelen pillanatban évtizedek óta nem látott módon felforgató új koronavírus-járvánnyal sem. Persze sok függ attól is, miként reagálunk a körülöttünk zajló eseményekre hosszú távon. 

norvegia_2.JPGA képen az az érdekes, ami nincs rajta: turista

Akár úgy is felfoghatjuk, hogy egy globális próbatétel ez, amire a mi életünkben még nem volt példa. Vajon innentől ez rendszeres lesz? – tette fel a kérdést a Norvég életünk szerzője.

„Tanulhatunk például, hogy hogyan viselkednek a különböző társadalmak, mennyire fegyelmezettek (már olvasni is ilyen cikkeket, hogy az ázsiai országok lakói sokkal inkább tudnak társadalmilag gondolkodni, mint például az európai népek), mennyire lehet számítani az adott közösség összetartására, mennyire szarunk bele, kivel mi fog történni. 

Vagy, hogy egy ilyen világjárvány mennyire fogja taccsra tenni a gazdaságot, hol mekkora károkat fog okozni, melyek azok a területek ahol (turizmus) semmi esély sincs ilyen esetben a károk enyhítésére. 

A gazdagok a feleslegesen összeharácsolt vagyonukkal vajon fognak valamit visszatörleszteni a társadalom nagylelkűségének? Ez tudom, erős így ebben a formában, de attól még szerintem igaz. 

Itt jön el az igazság pillanata, hogy mik azok a foglalkozások, illetve ágazatok, amelyek kellenek a társadalmak, az élet, a Föld működéséhez. Mi a luxus (turizmus, ha így nézzük tök fölösleges, szinte csak a baj van vele), mi az, ami nélkül simán tud élni az ember. 

Jó, nem olyan egyszerű ez, mert vannak összefüggések, van, ami függ a másiktól, de belátható, hogy leginkább a szolgáltatóipar az, ami nem szükséges az élethez. 

Az egy luxus ilyen téren, tehát kell sajnálni? Kell megmenteni, még ha rengetegen is dolgoznak benne? Mert mit mondjon akkor egy olyan valaki (orvos, kutató, ápolónő, rendőr, tűzoltó, tanár, földműves, élelmiszergyártó, stb., de a politikus nem) akinek igencsak nagy felelőssége van a társadalom működésében, mégsem ennek megfelelő (tudom a piac szabályoz, persze, mert nincsen megfelelően szabályozva, a tőkésréteg a befektetők diktálnak, nem a társadalom a politikusokon keresztül - vagyis a politikusok nem jól végzik a dolgukat) a megbecsülésük mértéke erkölcsi és anyagi értelemben. 

Sok-sok kérdésre fogunk válaszokat kapni, remélhetőleg a társadalom nagy része akár másképpen fog nézni ezekre a szakmákra is (tudom, hogy csak egy rövid pillanatig, aztán minden visszatér majd a régi kerékvágásba - hacsak ezek a járványok nem lesznek gyakoribbak), és talán valamiféle értékrendváltozás is bekövetkezik majd, bár csodálkoznék, mert mindent a reklámok, a média, a divat és az emberi önzőség fog továbbra is uralni. 

Nem tagadom, nem bízom a társadalmak általános értékrendjében, talán mert nem vallom magaménak, és így sokkal nehezebb. Valamiféle mániámmá kezd válni a széllel szemben hugyozás. Elsőnek nagyon jó ötletnek tűnik, lehet, amíg még meleg, majd meglátom mi lesz utána, ha már fázni fogok tőle. 

De ami már most biztos, hogy egy ilyen járvány a klímának jót tesz. A természet egy picinyke friss levegőhöz jut. Ilyen lenne egy totális átállás a zöld energiákra, és ha a repülés jelentősen korlátozva lenne, az emberek nem vennének rengeteg felesleges holmit (tengeri szállítás jelentős csökkenése). 

Ellentmondás ugyanakkor, hogy a jelentős fosszilis energiakereslet csökkenése okán bekövetkező áresés miatti egyéni közlekedést (hiszen olcsóbb az üzemanyag, többet tudok havonta vásárolni, többet tudok autózni például), hogyan lehet kordában tartani. 

Egyéni felelősséggel (ki hiszi ezt el, a többség szarik erre, lásd társadalmi értékrend) vagy politikai akarattal. Elektromos autók és vagy a nem az autó birtoklásának a büntetésével (adók, kötelező biztosítás), hanem mindezek az üzemanyagba való beépítésével lehetne. 

Vagyis, minél többet autózom, annál többe kerül (ez eddig is így volt) viszont sokkal inkább a kilométerek fájnak, és sokkal jobban, nem a birtoklás. Igazságos, és pont ezért így lenne korrekt. 

De visszatérve az eredeti kiindulási ponthoz, és a fent említett íráshoz. 

Turizmus. 

Hát az beállt a földbe, és milyen jó! Milyen jó mindenkinek, kivéve azoknak, akik a turizmusból élnek, meg azért az ország is elesik egy jelentős bevételtől ezáltal. De sokkal többet nyer, mert a turizmus ebben a formában hosszú távon nem fenntartható.                                                                      

A helyieknek már kifejezetten taszító. Emelkednek az árak, kitúrják a befektetők ezáltal őket a saját környezetükből, vagy mert nem lehet normálisan közlekedni, élvezni a saját életteret. 

Nem csoda hogy ilyenkor a helyi szabadidejében máshova vágyik, így gyakorlatilag egy helycsere következik be a szabadságolások idején. Ez a klímának nagyon nem jó. 

Okés, értem én, hogy jó világot látni, de sokkal jobb a földet a jelen állapotában megtartani, mint az egyéni érdekek/téves vágyak összeadódásaként tönkretenni.” 

A teljes posztot itt olvashatjátok el, érdemes. 

Nézzünk a lábunk elé! 

Ha már turizmus: a turistákért zajló küzdelem hevesebb, mint valaha, nap mint nap Facebook és Google hirdetések bombáznak minket, Instagrammos influencerek próbálják bizonygatni, hogy ha van még valami önbecsülésünk, akkor azonnal csomagoljunk és utazzunk A-ba, népszerű szappanoperákban ügyesen elhelyezett helyszínek évekre fellendítnek egy-egy desztinációt. Mit számít egy ilyen felpörgött korban néhány öntöttvas csatornafedél? – tette fel a kérdést a Tokyo Reloaded blog.

japan_csatornafedel.jpg

„Bár nehéz elhinni, de valaha, amikor még internet sem volt, az utazni vágyók brossúrák, könyvek és poszterek alapján próbálták eldönteni, hogy hol vakációzzanak. 

Ebben az archaikus korban, konkrétan a 80-as években, a japán közlekedési minisztériumban született egy meglepő ötlet: ott az a sok csatornafedél, rengeteg pénzbe kerülnek, használjuk ki ezeket a helyi értékek népszerűsítésére! 

A csatornafedelek úgyis mintázottak, mert a nedves, sima fémlapon csúszik a kerék, és ezeket az absztrakt, csúszásgátló mintákat minimális költséggel le lehet cserélni valami érdekesebbre. 

A Nemzeti Csatornafedél Szövetség (mert itt az is van) adatai szerint egy design-csatornafedél bekerülési költsége úgy 600 dollár, ami csak öt százalékkal drágább a sztandard geometrikus típusnál. 

Szót tett követett, és nem telt sok időbe, megjelentek a helyi jellegzetességet bemutató csatornafedelek. A helyi önkormányzatok szabálykövetése, a buborékgazdaság határtalan költségvetése, vagy lokálpatrióta lelkesedés okozta, de ma már állítólag a települések 95 százaléka rendelkezik egyedi csatornafedéllel.

Minél kisebb a település, annál biztosabban találunk valami érdekes mintát – Kiotónak például egyáltalán nincsen, minek is lenne, anélkül is mindenki ismeri. 

A csatornafedél-kép soha nem volt a régiós marketing fősodrában, manapság pedig már inkább csak kuriózum, mint valódi hirdetés. De talán éppen emiatt, a médiumból tartalommá, sőt, egy szűk kör számára attrakcióvá vált. 

Japánban éppúgy megvan a rajongói köre, mint a gőzmozdonyoknak, vagy a vízerőműveknek. A magam szerény módján én is ide tartozom. Noha csatornafedél-túrára még nem fizettem be, de amerre járunk, begyűjtöm a helyi csatornafedeleket. Most úgy 350 körül járok, még vagy 1000 hátravan, és ha a koronavírus engedi, a cseresznyevirágzás után folytatom!” 

Érdemes az eredeti posztra kattintani, hiszen sok nem akármilyen példát találhattok ezekre a kifejezetten különleges csatornafedelekre. 

Rozsdás gyárból menő étterem 

Hollandiában mindenütt az okos területhasználatra találunk példát, pedig az unalmas kétdimenziós terepi adottságokból első látásra nem feltétlenül következtetnénk ennyi kreativitásra. A Hollandokk írásából egészen szuper példákra derül fény.

amszterdam_3.jpg

„A néhai – vasút közeli – gyárak újragondolása révén remek közösségi tereket, eseményközpontokat, az adott eseményhez igazítható-alakítható termeket, könyvtárat vagy épp koncerttermet varázsoltak sok-sok régi épület helyére. 

A hollandok legendásan szeretnek meetingelni, konferenciázni és börzézni, a rendezvények végén pedig borrel-ezni, ahol gyakran egy-egy pohár bor vagy sör kíséri a netwörkölést. 

Még jó, hogy kifejezetten tömegközlekedésre hangolták az érkezést és a távozást, így még ez utóbbiból sem lehet komolyabb baj. Távozáskor már csak az otthoni állomáson lezárt biciklit kell megtalálni és levezetésképp hazatekerni vele. 

Ilyen indusztriális eseményközpont a hajdani Prodent gyár Amersfoorban. Majd 80 évig, 2011-ig gyártották itt a hollandok „nemzeti fogkrémjét”, a gyártás elköltöztetése után pedig 1000 fős befogadására képes rendezvényközpontot rendeztek be, valamint közösségi teret kis kávézókkal, workshopoknak otthont adó helyiségekkel, melyeket a gyár egykori dísztárgyaival dekoráltak, és az egykori laborok fehér csempéit, tisztaság-hangulatát is megőrizték. 

A hajdani textilipari város, Tilburg belvárosa is rohamléptekben fejlődik, a Spoorzone, azaz az állomás környéke retro pubokkal, az E.V. E. menő éttermével, mellette a nosztalgikus kis vonat-étteremmel, és az egykori iparcsarnokok újrahasznosításával gazdagodott. 

A LocHal acélszerkezetű és üvegfalú épülete a városi könyvtár és rendezvényközpont új otthona. 

A textilipari múlt a hatalmas függönyökben köszön vissza, a tologatásukkal leválasztható terekben a lépcsőből egyszer csak nézőtér lesz, az előtérből pedig pódium, némi könyvespolc-díszlettel kiegészítve. 

Hogy az elhagyott ipartelep újragondolása jól sikerült, azt több elnyert díj, köztük a "World Building of the Year" is igazolja. (...) 

Amszterdamban sem csak a csatorna-parti mézeskalácsházikókat érdemes megnézni. A Westerpark részén találjuk a Westergasfabriek egykori épületeit, amelyek a 19. század végén még kőszénporos gyártelepnek terveztek, igaz, neo-reneszánsz stílusban. 

A Westergasfabriek Amsterdam volt a helyi gázgyár, az itt előállított gázt köz- és épületvilágításhoz használták fel. A gyárat a brit Imperial Continental Gas Association építette 1883-ban, 4 hektáros területen. 

A területválasztás szintén stratégiai fontosságú: vízi-, vasúti – és közúti szempontból egyaránt elérhető volt. A gázgyár egészen 1967-ig működött, amikor is a világítógáz termelését földgázzal váltották ki. 

Az üzem a bezárását követően az intenzív területhasználat miatt erősen szennyezett besorolást kapott, így az 1990-es évekig itt működtek a GEB (helyi energiacég) raktárai és műhelyei.” 

Ha a többi nagyváros különlegességeire is kíváncsi vagy, irány a Hollandokk posztja!

Kövesd a Határátkelőt az Instagrammon is!

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével. 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Japán Norvégia Hollandia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr9415541286

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

seigyo_zoufukuki · densha.blog.hu 2020.03.22. 07:01:14

Egy darabig én is gyűjtögettem a csatornafedeleket kártya formájában, csak aztán egy idő után unalmas volt kimenni a határba a vízművekhez meg ilyen helyekre, ha a helyi kártyákhoz épp ott lehetett hozzájutni.

www.gk-p.jp/wp-content/uploads/2019/12/2019-11tool3.pdf

2020.03.22. 08:43:01

"... de belátható, hogy leginkább a szolgáltatóipar az, ami nem szükséges az élethez."
Édesjóistenem, ha már az ember okoskodik, legalább a fogalmakkal legyen tisztában.
Sok sikert egyébként az orvosi ellátás, közüzem, közbiztonság és a többi kommunális szolgáltatás nélküli világhoz.
Értem én, hogy a-költő-arra-gondolt-hogy a turizmus mindennek a rákfenéje, de ha jól olvastam a blogjában, ők sem ökrös szekérrel járták be Norvégia eldugott falvait (pedig tuti a saját országában is vannak helyek, ahol a büdös életben nem járt, és csodaszépek), hanem valamiért Franciaországban kereste a turista-mentes, "lelki békés" övezeteket.
300 éve tuti tisztább volt a levegő (már nem a városokban), de szerintem maga a posztot író sem szeretett volna abban a minimális szolgáltatóiparral rendelkező világban élni, mencsük-meg-földet ide vagy oda.

Hari Seldon 2 2020.03.22. 09:33:53

„A gazdagok a feleslegesen összeharácsolt vagyonukkal vajon fognak valamit visszatörleszteni a társadalom nagylelkűségének? Ez tudom, erős így ebben a formában, de attól még szerintem igaz.”

Egyrészt nem igaz. Másrészt, ki mondja meg, hogy mi számít „harácsolásnak”. Van rá valami limit? És ha az adott országban nagyjából mindenki jól él, akkor nem mindegy, hogy valaki gazdagabb? Harmadrészt de bizony sokan vannak, akik adakoznak. Csak ez kisebb médiafigyelmet kap, mint a gazdagok ostorozása. A LVMH most átállított gépeket fertőtlenítő szer gyártásra, ami ingyen adnak. Ezt bele lehet számítani a „visszaadott” harácsolás témában?

---

„Mert mit mondjon akkor egy olyan valaki (orvos, kutató, ápolónő, rendőr, tűzoltó, tanár, földműves, élelmiszergyártó, stb., de a politikus nem)”

Mi ez a de „politikus nem” kitétel. Látszik, hogy mi lesz, ha a politkusok helyett a nép „ért hozzá”?: Brexit. Persze, nyilván alapból nem a fidesz-maffiapártra kell gondolni mint politikus. Persze a populistáknak nagyon jó, hogy a „politikusokat” en block egybe mossák velük, de azért jó lenne, ha ezt az emberek belátnák.

---

„(tengeri szállítás jelentős csökkenése).”

Nagyszerű. Majd akkor beáll a világkereskedelem. Nem fog Európa (nyugat) harmadik világbeli gyümölcsöket vásárolni. Ott még jobban elszabadul a nyomor. Még több ember jön ide. Ezt akarjuk. Biztos?

---

„Ellentmondás ugyanakkor, hogy a jelentős fosszilis energiakereslet csökkenése okán bekövetkező áresés miatti egyéni közlekedést (hiszen olcsóbb az üzemanyag, többet tudok havonta vásárolni, többet tudok autózni például), hogyan lehet kordában tartani.”

Hát úgy, hogy kijárási TILALOM van, és valóban alig lehet látni embereket az úton.
És ha feloldják mi lesz? Hát ismét felmegy az üzemanyagok ára. Ergo a kereslet újra lecsökkenne (ha már eleve magas lenne, de mint látjuk eleve nem az)

---

„Hát az beállt a földbe, és milyen jó! Milyen jó mindenkinek, kivéve azoknak, akik a turizmusból élnek, meg azért az ország is elesik egy jelentős bevételtől ezáltal. De sokkal többet nyer, mert a turizmus ebben a formában hosszú távon nem fenntartható.”

Miért is? És miért is jó, ha megint csak lesz több millió munkanélküli a fejlődő világban (vagy akár Dél Európában? Felbukkanna mondjuk 3 millió spanyol a németeknél? Akkor nem lenne társadalmi feszültség? - És a posztoló nem szeretne évente egy két hetet a tengerparton pihenni? – Dehogynem. Csak ugye ő nem „tömegturizmus”, mert egyedül van. Így gondolja? Mert ő nem a tömeg része?

Hari Seldon 2 2020.03.22. 09:34:29

„A gazdagok a feleslegesen összeharácsolt vagyonukkal vajon fognak valamit visszatörleszteni a társadalom nagylelkűségének? Ez tudom, erős így ebben a formában, de attól még szerintem igaz.”

Egyrészt nem igaz. Másrészt, ki mondja meg, hogy mi számít „harácsolásnak”. Van rá valami limit? És ha az adott országban nagyjából mindenki jól él, akkor nem mindegy, hogy valaki gazdagabb? Harmadrészt de bizony sokan vannak, akik adakoznak. Csak ez kisebb médiafigyelmet kap, mint a gazdagok ostorozása. A LVMH most átállított gépeket fertőtlenítő szer gyártásra, ami ingyen adnak. Ezt bele lehet számítani a „visszaadott” harácsolás témában?

---

„Mert mit mondjon akkor egy olyan valaki (orvos, kutató, ápolónő, rendőr, tűzoltó, tanár, földműves, élelmiszergyártó, stb., de a politikus nem)”

Mi ez a de „politikus nem” kitétel. Látszik, hogy mi lesz, ha a politkusok helyett a nép „ért hozzá”?: Brexit. Persze, nyilván alapból nem a fidesz-maffiapártra kell gondolni mint politikus. Persze a populistáknak nagyon jó, hogy a „politikusokat” en block egybe mossák velük, de azért jó lenne, ha ezt az emberek belátnák.

---

„(tengeri szállítás jelentős csökkenése).”

Nagyszerű. Majd akkor beáll a világkereskedelem. Nem fog Európa (nyugat) harmadik világbeli gyümölcsöket vásárolni. Ott még jobban elszabadul a nyomor. Még több ember jön ide. Ezt akarjuk. Biztos?

---

„Ellentmondás ugyanakkor, hogy a jelentős fosszilis energiakereslet csökkenése okán bekövetkező áresés miatti egyéni közlekedést (hiszen olcsóbb az üzemanyag, többet tudok havonta vásárolni, többet tudok autózni például), hogyan lehet kordában tartani.”

Hát úgy, hogy kijárási TILALOM van, és valóban alig lehet látni embereket az úton.
És ha feloldják mi lesz? Hát ismét felmegy az üzemanyagok ára. Ergo a kereslet újra lecsökkenne (ha már eleve magas lenne, de mint látjuk eleve nem az)

---

„Hát az beállt a földbe, és milyen jó! Milyen jó mindenkinek, kivéve azoknak, akik a turizmusból élnek, meg azért az ország is elesik egy jelentős bevételtől ezáltal. De sokkal többet nyer, mert a turizmus ebben a formában hosszú távon nem fenntartható.”

Miért is? És miért is jó, ha megint csak lesz több millió munkanélküli a fejlődő világban (vagy akár Dél Európában? Felbukkanna mondjuk 3 millió spanyol a németeknél? Akkor nem lenne társadalmi feszültség? - És a posztoló nem szeretne évente egy két hetet a tengerparton pihenni? – Dehogynem. Csak ugye ő nem „tömegturizmus”, mert egyedül van. Így gondolja? Mert ő nem a tömeg része?

Buchhalter 2020.03.22. 09:55:25

@Pink Petsch: lökött a posztoló.Átgondolatlanul ide röffent valamit,hogy milyen káros a turizmus.Persze,több millió ember elveszti a munkáját és mivel nem tudnak vásárolni ez tovább gyűrűzik.Ahol lehet ,egy ideig kapnak segélyt.Ahol ez sincs megjelenik a bűnözés. A gazdagok ellen kirohanni meg egy kicsit szélsőséges dolog.Ilyen már többször volt és csak még nagyobb gazdasági katasztrófa lett belőle.Ha az elitet lefejezik ,garantált a fejetlenség.Két durva eset : A Nagy Francia Forradalom.Halomra mészárolták a nemeseket ,végül már mindenki gyilkolt mindenkit.Végül a káoszt kihasználva Napoleon átvette a hatalmat és Európa vérözönbe fulladt jó 15 évre és újabb több millió ember halt meg.A másik durva példa Kambodzsa .A vörös Khmerek kiirtották az értelmiségieket.Már azért meghalt valaki,ha tudott franciául,vagy szemüveget viselt.Végül már a Khmerek is gyilkolták egymást: nem volt kaja ,orvos ,ipar. Több határos ország is megszállta az ország egyes részeit .Az eredmény 3 millió halott és még 40 év után se lábaltak ki az akkori őrületből.Tehát óvatosan ,hogy bűnösként tekintünk egyes csoportokra és a szélsőségesek malmára hajtjuk a vizet,akiket utána csak szó szerint ki kell irtani,mert az ilyen söpredék másból nem, csak a halálból ért.

Bredpitt Monika 2020.03.22. 10:21:04

az europai nepek fegyelmezettsegerol:

444.hu/2020/03/19/olyan-merteket-ert-el-a-budapestiek-es-mas-nyaralotulajdonosok-balatonra-valo-menekulese-hogy-siofok-polgarmestere-nyilt-levelben-keri-hogy-ne-jojjenek

"Így szólt egy tipikus beszámoló egy morgolódó helybélitől:

„Kb. 2 hete, amikor az észak-olaszok megneszelték, hogy lezárják Észak-Olaszországot, hirtelen elindultak délre és a nyaralókba. Erről elég sokat cikkeztek és arról is, hogy ez mekkora nagy hiba volt. Nos kedves honfitársaink a hétvégén ugyanezt csinálták, a gyerekekkel leköltöztek a nyaralóba, hogy majd itt átvészelik, úgyis online oktatás, az mindegy, hogy hol történik. Persze netet kevesen fizetnek, most megrohamozták az internetszolgáltatókat, hogy márpedig azonnal kell a net. A falvakban az invitel és kisebb cégek szolgáltatnak, állítólag az invitel széttárta a karját, hogy 90 napra vállal internetbekötést. A parton annyian sétálnak, mint egy szépidős tavaszi hétvégén. Basszus, ide tényleg karhatalom kell”"

2020.03.22. 10:32:12

@Buchhalter: Jah, túlságosan is lokálisan gondolkodik. A saját helyzetét vetíti ki, abból az alapból indul, hogy az ő társadalmi helyzete az átlagos, és nem látja a nagyobb, globális képet. És, ami a legnagyobb probléma, nem látja, tudja, érti, hogy hány egyéb iparág kapcsolódik szervesen a turizmushoz, amelynek megszűnése, vagy minimalizálása, ezeket is eléggé hátrányos érintené. Nemcsak arról van szó, hogy a turizmusban dolgozók megszívják, és világszinten milliók maradnak munka nélkül (Úgy kell nekik, mi?, mert kihasználják földanyácskát :P). Többek között az élelmiszer ellátás területére is kigyűrűzne (termeléstől a szállításig milliók veszítenék el a megélhetésüket), ugyanis a turizmus nagy felvásárló piac. Gondolom, a posztoló erősen fogná a fejét, tekintve, hogy Norvégiában sok mindent nem termelhet a hátsó kiskertben, már ha van olyanja.
De mint a példáid is bizonyítják, a szélsőségek sosem számolnak a rövid távú következményekkel sem.

Csodabogár 2020.03.22. 11:39:03

@Pink Petsch: A turizmus egy olyan dolog, hogy nekem is agymenésem van a kínai turista csoportoktól, de közben magam is nagyon szeretek utazni és nehezen viselem azt, hogy jelenleg nem utazhatok. De engem talán a fapadosok által generált tömegturizmus zavar, ami azért akkora hasznot nem hoz senkinek, mert a fapadosok, csak repkednek de nem költenek. A másik de utálom csoport nálam, a tényleg rettenetesen szennyező cruise utak. Ami szennyez de hasznot csak a hajóstársaságnak hoz. Senki nem költ a parton kiszálláskor, mert minden "ingyen" van a hajón.

Posztoló nagyon téved, hogy a 80-as évek óta van turizmus. MInt tudjuk már Goethe is utazgatott és sokan mások is.

SzZoole 2020.03.22. 11:52:43

A munka nemesít, de nemesekre ebben a társadalomban nincs szükség. Vissza a Lenini útra és nagy gratuláció a posztoló eme remek világlátásához...........imbecility

2020.03.22. 11:58:44

@Csodabogár: Igaz, a szélsőség egyik esetben sem jó, vagy üdvös. Az alja fapadosok, mint a Wizz vagy Ryan bennem is visszatetszést keltenek, és soha nem repülnék velük, a kínai tömegturizmus is rém idegesítő, a hajóstársaságok is persze elsősorban profitorientáltak, viszont ugyanakkor megélhetést biztosítanak millióknak vízen és szárazföldön (a hajókat fel kell tölteni élelmiszerekkel, fogyó eszközökkel, ezt pedig nem New Orleansból rendeli meg a cég, még ha new orleansi is, hanem a helyi vállalkozásoktól az útja során). Hogy környezetszennyező a hajózás? Persze. A környezet és a "földanyácska" viszont túléli. Az emberi faj eléggé öntelt ahhoz, hogy azt gondolja, képes elpusztítani a bolygót magát. Nem képes. Legfeljebb élhetetlenné tenni a maga számára.
A megoldás a szabályozás és a betartatása lehet, a tilcsuk-be-a még soha semmilyen pozitív eredményre nem vezetett.

nyuszigonosz 2020.03.22. 11:59:53

Az elsö poszt/posztrészlet szerzöje nagyon kevés tudással, de annál több idövel rendelkezik. :-)

A csatornafedelek tetszenek.

Rozsdás gyárból, vagyis nagy, üresen maradt randa gyár-hodályokból a világon mindenfelé lettek már érdekes megoldásokkal használható: lakások, éttermek, akármik.

tűzcsucsu 2020.03.22. 12:06:32

A szerző...

Nem gondoltam, hogy ez a szösszenet kikerül ide, de annyira nem bánom, szeretek provokálni lássuk be.
Nyilván tisztába vagyok mennyien élnek a turizmusból, mennyien elveszítik az állásukat (de pont látszik, hogy a föld működéséhez a turizmus nem kell - igazából csak árt, persze attól még jó, lesz is, csak valahogyan normálisan kellene csinálni, úgy talán nem is ártana ennyire) ha kevesebb holmit veszünk leáll a gazdaság stb... de mindig lesz valahogy, utólag mindig kiderül hogy nem áll meg a bolygó működése, ez meg így nem vezet sehova. Egy bármilyen átállás mindig előnyökkel és hátrányokkal is jár, ez van.
Mi lesz a milliónyi egyre gazdagabb indiai és egyéb feltörekvő nép is utazni fog?
Igen, én most saját teszten vagyok, mert egy csomó olyan dolgot tesz az ember ami nélkül simán lehet élni, jól élni, boldogan, és kevesebb kárt okozok vele.
Norvégiába is azért jött a vírus, mert sokan nem tudnak a fenekükön ülni. Ha esetleg itt is romlana a helyzet még több korlátozással, akkor kinek köszönjem meg?

Mindenesetre maradok aki voltam és vagyok, és provokálok (vagyok vagy játszom a hülyét? - sohasem tudtam) továbbra is, ja és bocsánat a gazdagoktól, többet nem bántom őket, örülök, hogy a vagyonuk jelentős (nagyobb) részét adományozzák (ja nem), mert a maradékból is kiskirályként tudnak (ami bőven igaz lenne) élni. Még egyszer, bocsánat.
Ja és a politikusokat se felejtsem el, hiszen igaz, ők a fény az életemben.

nyuszigonosz 2020.03.22. 12:08:12

@Csodabogár: A "fapados" légi járatok bizony hoznak hasznot: ök is fizetik a légteret, repülötér költségeket és eleve már a repülötereken, ahol sok ilyen "fapados" gép száll le és fel, több munkahely is van ezáltal, hiszen sokan megfordulnak ott, több repülötéri személyzet szükséges plusz szolgáltatások is.
Nekem semmi bajom velük nem tudom neked és sokaknak meg mi, ha nem tetszik nem velük kell utaznod.

2020.03.22. 12:24:31

@tűzcsucsu:Azért legközelebb az alapfogalmakkal legyél tisztában, mielőtt provokálsz, mert így tényleg egységsugarú hülyének tűnsz.

SzZoole 2020.03.22. 12:39:13

@Pink Petsch: bulvár kell a népnek, mert az igazság senkit nem érdekel....... :-)

Olvasd vissza, hogy hogy került csucsu Norvégiába és kik és hogy segítettek rajtuk :-)

dikusz. 2020.03.22. 13:19:14

@SzZoole: Idézet a "Munkahelyi tízparancsolat" örökérvényű klasszikusból? Nagy igazságokat tartalmaz, az biztos! :)))

2020.03.22. 13:33:18

@SzZoole: Mna, ennyire azért nem unatkozom, de összefoglalhatnád, ha éppen ráérsz ;)

SzZoole 2020.03.22. 13:36:39

@dikusz.: “ Nagy igazságokat tartalmaz, az biztos!”

Nem inkább nagy baromságokat akartál irni? :-)

SzZoole 2020.03.22. 13:37:47

@Pink Petsch: ráérni éppen ráérek, csak lusta vagyok :-))

illango pillango 2020.03.22. 13:38:00

Tavaly Görögországban nyaraltunk, egy szigeten. Na, ott minden a turizmusra ( főként az angol alsóbb osztályból) volt beállítva. A sétálóutcán szuvenírboltosok és éttermek váltották egymást. Az ott élő embereknek semmi más bevételi forrásuk nincs, na jó, volt pár olajfaliget is a szigeten. Abból élnek, hogy márciustól októberig minden centet félreraknak. A házinénink, nagyon aranyos, kedves volt egyébként, minden mozdulatért pénzt kért, fénymásolás, takarítás, mosás stb. 2 euró itt, 5 euró ott. Az egész család az apartmanházban gürizett azért, mert tudták, hogy van 6 hónap, amikor semmilyen pénz nem fog nekik befolyni.. Bele se merek gondolni, velük mi lesz például. De mondhatnék bármilyen más turistaközpontot, Horvátország, Portugália, Spanyolország vagy akár a Balaton.

2020.03.22. 13:43:40

@SzZoole: De egy dög vagyol :DDD

dikusz. 2020.03.22. 13:49:56

@SzZoole: Azt azért nem mondanám, de -legalábbis nekem- vicces.

Annak idején kitettem az irodámban a falra a "Munkahelyi tízparancsolatot", közvetlenül egy nagy rajzolt fül mellé ...

dikusz. 2020.03.22. 13:54:08

@SzZoole: Erre is van éca az általam emlegetett tv-ben.:) (viccvót)

SzZoole 2020.03.22. 14:02:02

@Pink Petsch: az vagyok, egy dög, de egy gyönyörű dög :-))))

Nézz bele a blogjába, sok szép kép van :-)

tűzcsucsu 2020.03.22. 14:05:34

A provokáláshoz semmivel sem kell tisztában lenned szerintem, provokálni bárhogy lehet, tények nélkül is. Például én is kíváncsi vagyok kik és hogy segítettek rajtunk, ez is egy jó provokáció irányomba akár.
Kíváncsivá tett, mi az amit nem tudok magunkról.
Ellenben azt látom itt mindenki védi a turizmust, ebből éltek, vagy csak élvezitek, és most mi lesz veletek a nyáron? Vagy mi a baj?

Buchhalter 2020.03.22. 14:10:46

@tűzcsucsu: hát provokálj! ha már a turizmus a vesszőparipád,de mint írtad te is szeretsz utazgatni.Emeljék az árakat duplájára ,vezessenek be megint mindenhová drága vízumot és meg is szűrted a az utazni vágyó tömeget.De téged azért bedugnálak egy ablak nélküli egyszemélyes börtöncellába(csak a hátsód védelme miatt) potom 2 hónapra egy könyvvel,hogy szembesülj a saját hülyeségeddel.A gazdagok ellen eleresztett szöszenetedre már fentebb reagáltam másnak.Kábé te inkább újra osztanád a tortát.Hajrá,csak bele ne törjön a fogad.

2020.03.22. 14:11:01

@SzZoole: Annyira nem fontos.

2020.03.22. 14:12:20

@tűzcsucsu: Igazad van, jogod van hülyének lenni. Élsz is vele bátran.

SzZoole 2020.03.22. 14:16:38

@tűzcsucsu: nem neked van egy Barnabás nevű kisfiad?

Ha nem akkor elnézést, én tévedtem, ha igen, akkor nincs több kérdésem :-)

SzZoole 2020.03.22. 14:22:50

Most hívott az area managerem és e-mailt is kaptam a cég tulajdonostól.

A cég ahol dolgozom előreláthatólag 8-10 hétre hibernálja magát a holnapi naptól.

A jó hír benne, hogy 100% fizetést kapok erre az időre.

A rossz, hogy miafaszt kezdjek magammal ebben a 8-10 hétben :-(((

Sirok

tűzcsucsu 2020.03.22. 14:28:58

Látod, valami nekem is megy. Büszkén vállalom, egyébként pont nem voltunk nyaralni két éve, mert nekünk volt annyi eszünk, hogy olyan helyre költöztünk, ahol jó lenni, nem vágyik el az ember, a nyár konkrétan sehol sem jobb számunkra, mint itt.

Öregem, gondolkozz, mi élvezzük 365 napban, te meg görcsölsz azért a 20 nyári napért. De mi hülyék vagyunk.

Igen, ez a lényege, legyen drágább, és fájjon, mert ez így sehová sem vezet, de nem értitek amit írok, de a hülye én vagyok.

Én nem tudom mi ez a másik dili, ha a gazdagok említve vannak, meg kell őket védeni. Szerintetek a gazdagok mindent önzetlenül és jól csinálnak, nem ráülnek ilyenkor a pénzükre, nehogy veszítsenek egy fillért is, a többi meg dögöljön meg. Mert minden csak érdek.

Hiába védi mindenki ezt a világot, jajj mi lesz velünk, egy kis újrainstallálás nagyon nem ártana, de minden fog menni a régi módon, kétségünk ne legyen. De Ti ezt szeretitek, úgy tűnik, minden tökéletes, én meg hülye, ideális a Ti szempontotokból.

2020.03.22. 14:56:05

@SzZoole: Családi életet élsz, édesapa ;)

2020.03.22. 14:58:25

@tűzcsucsu: Le lett már írva, mi a gond az elméleteddel, de úgy látom, te csak akkor fogod fel a dolgokat, ha téged is személyesen érintenek. Mert te olyan helyen élsz, ahova mások nyaralni járnak, akkor már minden oké, és maradjon mindenki a seggén, mert TE vagy a helikopter.
Oké, és most már fárasztasz.

SzZoole 2020.03.22. 14:59:07

@Pink Petsch: ja, június 1 lesz 24 éve már, hogy családi életet élek :-)))

2020.03.22. 15:26:51

@SzZoole: Gratula! :) -Most lesz időd intenzívebben élni ;)

SzZoole 2020.03.22. 15:31:26

Itt a baj már nem kicsi :-(

apple.news/AVINOhRk2Rs6A0JMda1JBpg

A rendőrséget is felfogják használni mert az emberek nem fogadják meg a government/NHS tanácsát

SzZoole 2020.03.22. 15:34:29

@Pink Petsch: eddig sem volt gond az intenzívitással :-)))

tűzcsucsu 2020.03.22. 15:50:04

Most látom, igen nekem van. Mit kaptunk?

Tudod mit? Szeretetet, elfogadást, sok sok élményt. Autista, neked gondolom semmit nem jelent, viszont azt gondolom a kommentedből, hogy minket valaki itt várt, segített, mi semmit nem tettünk az életünkért. Jól gondolom?
Szerintem nem vagy képben, de nagyon nem. A kritikát bírom, a jogtalan támadást és célozgatást azt nem annyira, mivel az nem korrekt, és még végül a sok pajtásod itt neked hisz nem a tényeknek.

Nem, ide alig járnak nyaralni, de hülyék istenem. Nem, én arról beszélek, hogy lehetnek különböző vélemények, még provokálni is lehet, hülyézni is, bár tök értelmetlen.

Azt nem vitatom, hogy én teljesen máshogy gondolkodom mint a nagy átlag, de ki a hülye? Ettől én kevesebb vagyok, azt akarod sugallni? Jó, legyen, de ha ez a tömeg véleménye ami a tied, mert Te a tömeg része vagy, akkor köszönöm, nekem sokkal jobb a másik oldalon.

Le lett már írva, ki? Ti általatok? Kik vagytok Ti? A másik hülye oldal? Érted mit mondok? Vannak vélemények, és neked nem tetszik hogy olyan valami ellen szeretnék valamiféle pozitív változást, ami a Te világbékédet korlátozza, nem mehetsz olcsón bárhová.

Én nem arról beszélek, hogy jó amit én mondok (nekem jobb), de az sem jó ami most van. Lehet ezt támadásnak is venni, hülyézni is, sőőt...

De mivel elbeszélünk egymás mellett... ez van. Mindenkinek további szép napot, és kitartást mindenesetre, abból baj nem lehet.

2020.03.22. 15:53:07

@SzZoole: Fel sem mertem tételezni ;)

2020.03.22. 15:59:05

@tűzcsucsu: Most komolyan, tényleg nem látod a globális képet, vagy csak nem akarod látni? Nem lehet visszatérni a "békebeli" 60-as vagy akárhányas évekbe, amikor még kiváltság volt a repülés, a turizmus nem öltött ilyen mértéket, és mellesleg nem élt 8 milliárd ember a Földön. Nem szereted a globalizációt, értem én, de a véleményed akkor sem fenntartható a mai világban.
De megnyugtatlak, a 60-as években is akadtak hozzád hasonlók, akik az előző korszakokat kívánták vissza, egészen az előemberig. Az évezredek alatt ez még senkinek sem jött össze. Neked sem fog.
Téged viszont senki sem akadályoz meg abban, hogy te és a családod amisok módjára éljetek.

gabors 2020.03.22. 16:02:45

@Bredpitt Monika: "A parton annyian sétálnak, mint egy szépidős tavaszi hétvégén. Basszus, ide tényleg karhatalom kell”""

ez fasza miert baj hogy barki is a parton setal ??? az egy egeszseges idotoltes kimondottan ajanlott persze egy kis tavolsagot illik tartatni de pl egy "par" ket gyerekkel miert ne setaljon ha jo az ido ?? es ez egy polgarmester valahol ...

mit kellene pl a karhatalomnak csinalni beleloni oket a vizbe ??

SzZoole 2020.03.22. 16:04:37

@tűzcsucsu: nem értem a kirohanásod.
Semmi negatív dolgot nem írtam! Olvastam a posztjaidat, láttam a képeidet.

A kis Barnabásról is olvastam, értem ezalatt a kamionos sztorit.

“ Tudod mit? Szeretetet, elfogadást, sok sok élményt. Autista, neked gondolom semmit nem jelent, viszont azt gondolom a kommentedből, hogy minket valaki itt várt, segített, mi semmit nem tettünk az életünkért. Jól gondolom? ”

Írtam volna ilyet?

“ A kritikát bírom, a jogtalan támadást és célozgatást azt nem annyira, mivel az nem korrekt, és még végül a sok pajtásod itt neked hisz nem a tényeknek.”

Ezt is te látod bele, semmi ilyesmit nem írtam :-)

A többire meg már nem is reagálok.

Üdv a kis Barninak, egy virtuális integetés neki ✌️

gabors 2020.03.22. 16:06:24

@Csodabogár: "Posztoló nagyon téved, hogy a 80-as évek óta van turizmus. MInt tudjuk már Goethe is utazgatott és sokan mások is."

a posztolo a csorok utazgatasat nevezi turizmusnak (mintha valami hasonlot mondanal hogy fapadossal akik mennek azok rosszabbak mint aki elso osztalyt is megengedhet ) es ez az amit vissza kell(ene) szoritani

a gazdag haracsolokkal meg egeszen maskent kellene elbanni es akkor az O turizmusuk is csak csak visszaszorul ..

Bredpitt Monika 2020.03.22. 16:16:43

@gabors: nem kell belokni senkit a vizbe, Ausztriaban azert is szol a rendor, ha tobben ulnek egy padon, vagy megallnak nezelodni tobben egy ponton, arra kerik az embereket, hogy haladjanak tovabb ne legyenek egymas mellett egy padon, nalatok is ez lesz lassan,

a Balatonon pedig az emberek ugy viselkednek mintha nem lenne semmi gond, ha van nyaraloja menjen le es maradjon otthon, elvezze a kertet.....ez lett volna a lenyeg

Montroyal 2020.03.22. 16:19:54

@Csodabogár: Senki nem költ a parton kiszálláskor, mert minden "ingyen" van a hajón.
van benne valami ételt felesleges a parton venni , de az ital nincs ingyen a hajon Ok én cheep vagyok nem veszek a hajon 8 US$ sort amikor 1 $ ert szegenyebb helyeken 3-at kapok ... es nem veszem meg a hajotol a kirandulasokat 300+$/ fo - ert (tobb ezerre is felmehet) mert a helyiektol sokkal olcsobb ( igaz a helyiek a hajotarsasagtol meg kevesebbet kapnak a szervezett kirandulasokbol )

souvenireket a hajon is arulnak .. es ugye szallasert sem jon a helyieknek penz ..

es amitol megall az ész az egyszeru embernek pl a 10 oras kirandulas 3700 ert -- nincs hely torik ez emberek magukat a foglalasnal ...

nalam megmaradt a magyar sporolas - a fél vilagkoruton 220$ koltottem a hajon !! ja napi 15US$1 fo ... kotelezo service charge . AZT NEM FIZETEM !! csak szemelyesen adok borravalot a szobafiuknak es a pincéreimnek

somlobodog 2020.03.22. 16:44:38

Imádom mikor egy Norvégiában elő magyar (vagyon hogy utazott oda?? Ja gyalogolt a vandorbatyujaval...) megmondja hogy mi "téves" vagy "felesleges". Te pl miért nem élsz eleid kis tanyajan tyukokat etetve? Felesleges volt külföldre menni és rombolni a környezetet. Vagy akár megirni ezt a posztot...

somlobodog 2020.03.22. 16:44:52

@tűzcsucsu: nem provoklasz. Csak simán demagóg vagy. Az egyikhez kell ész, a másikhoz láthatóan nem. Biztos te is sok embert foglalkoztatsz a gyaraidban mint a gonosz gazdagok. Egy csóró afrikai meg azon elmélkedik egy blogon hogy a norvég középosztálybeli miért nem adja oda neki a napi betevore szükséges pénzen felüli vagyonát. Hiszen az felesleges... Úgyhogy hajrá adakozni csak az egy ruhád maradjon rajtad meg egy szendvics. Az hogy ez provokáció vagy demagógia döntsd el, nem hiszem hogy nehéz lesz. Ld. segítsegnek a saját bejegyzésed

somlobodog 2020.03.22. 16:45:02

@tűzcsucsu: "A provokáláshoz semmivel sem kell tisztában lenned szerintem, provokálni bárhogy lehet, tények nélkül is. "
Oké. Nincs több kérdésem. Köszi a megerősítést. Részemről ennyi. Kiváló politikus lennél, írj Viktornak hogy ha kifujt soros és a migransok akkor van pár ötleted a népnek.

tűzcsucsu 2020.03.22. 17:12:18

Hát most már értek mindent. Komolyan, és én vagyok a hülye?

Szerintetek nem látom amiket írtok, és nem tudom hogy nem jöhet vissza a 60 évek.
Baszki, úgy látom a többség nem tud a sorok között olvasni.

Értitek, így nem mehetne tovább, de fog, viszont semmi értelme.

Annyi az egész, hogy mérlegelni, és a tök fölösleges utazásokat, mert nincs jobb dolgom, a tök fölösleges kacatok ruhák vételét kellene első sorban redukálni. Személyi felelősség. De mindegy, mindenki azt csinál amit akar, de hogy ha ész nélkül teszi, hiába büszke magára, több ember nem lesz tőle, sőt!

És ha már demagóg vagyok szerintetek, akkor csak rá kellene verni a turistákra (akik a kínai vírus kitörése óta utaztak) a vírus terjedését, és annak gazdasági kárait. Demagóg igaz? Az, de ki vigye el a balhét. Most mindenki, ugye?
Szóval lehet játszani a demagógot, hülyézni, de az ész nélküli nekem ez jár sem a megfelelő út, mert egyre többen tehetik meg ezt, és ha megteszik... már így is szenved a föld, túl van terhelve, mi lesz akkor?

Ok, ha a kamionos sztorira gondoltál azt értem, de úgy jött le, mintha minket itt eltartott volna valaki (olyan kicsengése volt), és csak élvezkedünk mások pénzén.

Most már tényleg béke, én ettől függetlenül is így fogok írni továbbra is, nem egyértelműen, demagóg módon, mert legalább reakciót vált ki, és az több, mint a semmi.
És egyelőre maradok, a zöldes, minimalista úton, mert kíváncsi vagyok rá, lehet-e így élvezni az életet. A föld is teszt alatt a vírus által, én meg magam által.

2020.03.22. 17:29:29

@tűzcsucsu: Aki úgy próbálja meg előadni a tutit, hogy saját bevallása szerint nem érdeklik a tények, az leginkább hülye. Vagy a tények ismeretében fogalmazz meg dolgokat, vagy szokj hozzá, hogy hülyének néznek. Teljes joggal.
Egyébként meg úgy élsz, ahogy jónak látod, nem emiatt hülyéznek le, ne tévedj.

SzZoole 2020.03.22. 18:04:49

@tűzcsucsu: “ Ok, ha a kamionos sztorira gondoltál azt értem, de úgy jött le, mintha minket itt eltartott volna valaki (olyan kicsengése volt), és csak élvezkedünk mások pénzén.”

Tamás, te tényleg ki kerekíted/forgatod a mondani valómat/szavaimat.

Ismétlem, semmi olyasmit nem írtam!

Emlekszem, hogy mennyi mindenen mentetek keresztül, a feleségednek volt munkája, de te hol tudtál hol nem és arra is, hogy helyiek mennyi mindenben segítettek rajtatok. Ja és a kis Barnira is.

Innentől kezdve nem tudok konkrétabban fogalmazni, szóval azt látsz bele amit jónak látsz.

Peace

Hari Seldon 2 2020.03.22. 18:04:58

@tűzcsucsu:
"Annyi az egész, hogy mérlegelni, és a tök fölösleges utazásokat, mert nincs jobb dolgom, a tök fölösleges kacatok ruhák vételét kellene első sorban redukálni."

Ki, és milyen alapon dönti el, hogy mi a "fölösleges"? Te? Vagy ahogy somlo mondta, mondjuk egy afrikai, aki szerint a te cuccaid fölöslegesek. Ergo add neki a kocsidat, bútoraidat. (számítógép, telefon stb...)
Vagy bármit, ami szerinte fölösleges.
És miután ők még többen vannak mint az európaiak, nyilván nekik lesz igazuk. Vagy nem?
Ha nem fogyasztunk, ezek az afrikaiak, miből élnek majd? Egymás között adják veszik a banánt, meg kókuszdiót? Na az lesz a nagy kereskedelem, amivel mindenki jól jár. Igaz? - Nem.
Elszegényesés lesz.
Most nagyjából már legalább el lehet mondani, hogy "hála" a -szerinted- túlfogyasztásnak, az afrikai népek valamivel jobban élnek mint 20-30 éve (nem minen országra igaz, de jelelmzően a többségre igaz).
Következmény: ha van neki ott is már valami kis "vagyona" és nem lesz nincstelen, akinek csak Európa lesz a megoldás. Lesz "veszteni valója", így kevesebben indulnak útnak. Mert azért a többség tisztába van vele, hogy azért a "nagy útnak" van költsége, és mérlegel.
Azaz, ha mi itten bezárkózunk, mert "nem fogyasztunk", csak a migrációt erősítjük.
Az meg, hogy mi a "túlfogyasztás", definiálhatatlan.

Csodabogár 2020.03.22. 18:28:38

@nyuszigonosz: Utazni biztos nem utazom velük. Egy próba több volt mint sok. Lehet az az én bajom, hogy én régebben is sokat utaztam, normális légitársaságokkal normális körülmények köz. Na persze lehet vitatni, hogy ami nekem normális az másnak is az-e, de nem óhajtok erről vitát indítani.

Csodabogár 2020.03.22. 18:42:21

@Bredpitt Monika: Nagyon utálnám ha a Dunaparton sétálnék valakivel és rámszólna a rendőr. Az nekem már igazi rendőrállam, amihez már volt szerencsém és köszönöm nem kérek belőle és nem is ülök itthon. Én már ismeretségi köröm kihalása okán soha nem kerülök nagy társaságba, de az utcára kimegyek most is pont úgy és annyiszor mint máskor.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.03.22. 18:58:26

tetszik, amikor afrika felzarkoztatasaval indokoljuk hogy kedvunkre tolhatjuk a banant es a kokuszdiot. az hogy sokan dolgoznak egy iparagban nem jelenti, hogy az nelkulozhetetlen vagy akar csak fikarcnyit is hasznos lenne. hanyan elhetnek cigarettabol kozvetlenul vagy kozvetve. fel del-amerika kokaint termel. stb.

gabors 2020.03.22. 19:27:12

@Bredpitt Monika: "@gabors: nem kell belokni senkit a vizbe,"

belelokni ... azt nem mert akkor kijon ..

ha mar karhatalmat akar a polgi akkor tuzparancs es mindenkit beleLONNI a balatonba a k...va a...kat azoknak a pestieknek :-))

littke 2020.03.22. 19:39:58

Kicsit zavaros a poszt,de persze nem könnyű a témáról okosat írni, a modern világban hasonló nemigen fordult eddig elő.

A régi világban talán észre se vették volna ezt a járványt....egypár idős meghal (mondjuk 10%), a fiatalabbaknak meg 2-3%-a. Tán fel se tünne.

De így manapság sok embernek a pénze (igen azoknak akiknek van) le lett értékelődve, míg akiknek semmi sincsen azok kapnak segítséget. Ez persze helyes,de lesz egy kis vagyoni kiegyenlődés.

A turizmust ócsárolni marhaság, akkor minden luxus dolgot lehet megkérdőjelezni, és lám visszatértunk a marxizmusba.

Elfog ez a pánik mulni várj 6-12 hónapot. Ja és szennyezni, energiát pazarolni az ez előtt sem volt és ez után se lesz kóser.

dikusz. 2020.03.22. 21:29:37

@Csodabogár: A rendőrt azt nemigen fogja érdekelni, hogy tetszik-e valakinek az, ha rászól. Ha már odáig jutott a helyzet, nem véletlenül teszi.

Nagyon sok mindenben egyetértünk, ebben most nem. Én sem szeretem, ha megszabják mikor, hova mehetek. De tudomásul kell venni, hogy van olyan helyzet, amikor nyugton kell maradnom, és nem nekiindulni a világnak csak azért is.
Nekem is volt foglalásom Hajdúszoboszlóra. A 200 fős szállodában egyedül lettem volna vendég...
Semmi olyan betegségem nincs, ami miatt veszélyben kéne érezni magamat, mégis maradok, mert mást sem szeretnék bajba sodorni.

Csodabogár 2020.03.22. 23:37:07

A németek nagyon taktikusan fogalmazták meg a dolgot ma. Nincs kijárási tilalom, csak gyülekezési szabadság. Kettőnél több ember nem lehet együtt, kivéve ha egy háztartásban élnek. Nyilván tuják miért így fogalmaztak. Sok embernek piszkálná az ingerküszöbét a tilalom szó.
Egyébként a séta a szabadban mozgást direkt ajánlott. Nekem se jut eszembe utazni, de a normál napi életemet élem, nem érzem magam bezárva.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása