oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2020. március 14. 06:30,  Üres boltok Los Angelestől Londonon át Budapestig 329 komment

2020. március 14. 06:30 Határátkelő

Üres boltok Los Angelestől Londonon át Budapestig

Lassan követni is nehéz, éppen hol milyen intézkedéseket hoznak a koronavírus miatt. Magyarországon Orbán Viktor miniszterelnök péntek este jelentette be, hogy az iskolákban digitális oktatással folytatják hétfőtől (és még sok minden mást is), az amerikai elnök kihirdette a szükségállapotot és az Egyesült Királyságban is számtalan intézkedést hoztak

cim_274.jpg

A hétköznapokban a leglátványosabb jele azonban a koronavírust övező aggodalmaknak az üres polcok a boltokban és ez ugyanúgy igaz az Egyesült Államokra, mint Nagy-Britanniára vagy Magyarországra. Így aztán erről (is) beszélgettünk a Los Angeles-London-Budapest-tengely legújabb adásában (amit magyar idő szerint csütörtök késő este vettünk fel – mostanában ez sem mindegy).

WC-papír, mint „konvertibilis valuta”

A Los Angelesben élő Tamás például azt mondta, nagyon ritkán lát olyat, mint amit csütörtök reggel látott, hogy a bolt teljes hosszában megpakolt kocsikkal álltak az emberek.

„Az, hogy bemész egy szupermarketbe és nem tudsz venni csak egyféle vizet és abból is már csak kevés van, az elég érdekes tapasztalat errefelé. A WC-papír és a papírtörlő alighanem lassan konvertibilis valutává tudna válni, akkora slágercikk mindkettő” – tette hozzá.

Bandosz arról számolt be, hogy Londonban volt már „kézmosóroham”, majd jött a WC-papír- és a lisztroham. A Tesco például a napokban ötben limitálta az egyes nagyon keresett cikkekből fejenként megvásárolható adagok számát.

A brit kormány próbálta megnyugtatni az embereket, hogy nem kell pánikvásárolni, mert kiterjesztik az árufeltöltés idejét, azaz éjszaka is fel lehet tölteni a szupermarketeket.

„A sarki török közértben viszont mindent lehet kapni, amit a szupermarketekben már nem, azaz még nem jutottunk el odáig, hogy minden kifogyjon” – mondta Bandosz, hozzátéve, hogy ez persze bármikor változhat.

Öngerjesztő folyamat? 

Tamás szerint az egész felvásárlási pániknak van egy érdekes, önmagát gerjesztő folyamata. Az ember hiába szeretne normális mennyiséget vásárolni, ha mások felvásárolják előle a készletet, ezért ő is el kezd nagyobb mennyiséget venni… Los Angelesben egyébként mindenből négyet lehet venni a kurrens termékek közül, már amiből még van. 

„Az emberek méregetik egymást a szupermarketben, hogy ki a menő, aki nem pakolja tele a kocsit, közben merőn nézi azt, aki pakolászik. Ugyanakkor persze mindenki pakolászik, mert nem hiszem, hogy bárki is ki tudná magát vonni ez alól” – mesélt tapasztalatairól Bandosz, aki azt is elárulta, hogyan számolható ki valakinek az IQ-ja a WC-papír alapján… (ami eredetileg egy mém).

Budapesten is sok helyen tátonganak üresen polcok, de az én tapasztalatom az, hogy folyamatosan próbálják utántölteni azokat. A podcastban is beszéltem arról, hogy érdekes tapasztalat volt látni (autóból, mert a tömegközlekedést próbálom kerülni) a mellettem elsuhanó 4-6-os villamost, amin hétköznap csúcsidőben alig ültek.

Vagy említhetném az egyik nagy budapesti bevásárlóközpontot, ahol szintén hétköznap délután alig voltak emberek és az üzletekben az eladók is azt mondták, hogy nagyon visszaesett az elmúlt napokban a forgalmuk.

Miről beszélgettünk még?

(A címekre kattintva a videó az adott témánál indul el.)

Mennyire van pánik Los Angelesben?

Mi a helyzet a londoni utcákon? 

Mennyire érezni az utakon, a forgalomban változást? 

„Konteók” 

A sorozat korábbi adásait itt hallgathatod meg, és fel is iratkozhatsz a Határátkelő YouTube-csatornájára. (Mi több, iratkozz is fel!) Ha inkább letöltenéd a podcastot, akkor azt például ezzel a programmal teheted meg.

A beszélgetést a SPOTIFY-ON ITT HALLGATHATOD MEG, ha más platformon vagy inkább otthon, akkor pedig ide kattints

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével. 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: podcast Magyarország Nagy-Britannia Egyesült Államok Los Angeles - London - Budapest tengely

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr6615520240

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hari Seldon 2 2020.03.14. 07:12:09

Az első kép durva. Nálunk is sok vásárló (mondjuk egy elő karácsonyi szezon) volt a héten, de semmi jelentős hiány nem volt.

Egy termék hiányzott amit időnként szoktam venni: a klasszikus, műanyag zsacsós, kupakos tetejű kristálycukrot.
(Mondjuk ugyanezt a kivitelt megvehettem Béghin-Say-esben is, mert abból még volt elég.)

fhdgy 2020.03.14. 07:14:43

Az, hogy tegnap este 21:15-kor bejelentette az iskolák bezárását, az egy dolog. Lehetnek pro és kontra érvek.

Azt viszont, hogy hétfőtől digitális oktatást vizionál, hát mit is mondjak???

Van ennek akárcsak egy icike-picike realitása?

Szerintem lehet hétfőről beszélni, csak az a kérdés, hogy hány századik ez után következő hétfőt értünk alatta?

Komolyan kérdezem ( és aggódva ), azoktól akiknek van rálátása a dologra, akár tanárként, akár gyakorló szülőként, hogy mi a digitális oktatás realitása, itt és most!!!!

dikusz. 2020.03.14. 08:44:32

De hol van az írás a budapesti/vidéki üres polcokról? Én azt hittem, hogy arról is lesz pár sor.

dikusz. 2020.03.14. 08:48:53

@fhdgy: Én digitális óvónéniskedésről tudok majd neked beszámolni közvetlenül kicsit később. Ugyanis unokahúgom óvodapedagógus. A kislánya viszont általános iskolába jár.

dikusz. 2020.03.14. 08:52:32

Most olvasom, hogy az itthoni Tesco is bevezette a vásárlási limitet. Szerintem ez a korrekt megoldás, ezt kellene a többieknek is tenni.

dikusz. 2020.03.14. 08:57:23

@dikusz.: Elkövettem azt a hibát, hogy előbb írtam, mint olvastam: az online-vásárlásoknál limitált a Tesco egyenlőre.
De változatlanul úgy gondolom, hogy a "személyes" vásárlásoknál is limitálni kellene.

Határátkelő 2020.03.14. 09:19:44

@dikusz.: A podcastban van róla szó, fotót nem csináltam, de pár sort még beleírhatok a posztba.

2020.03.14. 09:37:22

@fhdgy: "Azt viszont, hogy hétfőtől digitális oktatást vizionál, hát mit is mondjak??? Van ennek akárcsak egy icike-picike realitása?"

2000-ben egy startupnal dolgoztam, amit a jo politikai osszekottetesei miatt egy chipes tomegkozlekedesi rendszer demojan kezdett dolgozni, mert hogy mar sokat beszelnek rola, hogy a bkv majd hamarosan be akarja vezetni.

hogy is all ez a dolog 2020-ban?

dikusz. 2020.03.14. 09:47:21

@Határátkelő: Nem lenne rossz pár sort betenni erről.
Az viszont nem tudom mennyire jó ötlet, -most indulok piacra,/boltba-, ha a tapasztaltakról írnék posztot/kommentet?

fhdgy 2020.03.14. 09:50:48

@Rayovac: Igen, ilyen félelmeim vannak nekem is!

Az azonnali fizetési rendszer késett, az e-recept nyűglődött, stb., stb.

Pedig ezek viszonylag körülhatárolt rendszerek.

Egy vállalatirányítási rendszer bevezetése is több mint egy éves munka.

A politikusok azt hiszik, hogyha valamiről sokat beszélünk, akkor az már úgy is van. A frászt!

Digitális kultúra, digitális gazdaság, digitális kompetenciák, sorolhatnám a lózungokat.

Legtöbbször a lózungok unos-untalan hangoztatásából kimerül minden.

Rendkívül pesszimista vagyok!

Buchhalter 2020.03.14. 10:04:29

@Rayovac: tegnap dolgom volt Vágóhíd környékén(Budapest IX ker) szegény "Rigo" beléptető oszlopok lassan már 5-6 éve ott állnak használatlanul.Szerintem a Korona vírus gazdasági hatásai miatt ez is tovább fog csúszni még egy-két évet.Talán 2030-ban...

fhdgy 2020.03.14. 10:06:35

@fhdgy: Olvastam, hogy pl. Horvátországban, Romániában televízión adják le a tananyagot. Ez elsőre jó ötlet, annak idején Mo.-on is volt Iskolatelevízió! Akkor EGY TV volt az iskolában. Egy adást egy egész osztály nézett.

De mi van egy olyan családban, ahol több iskolás gyerek van, mint TV?

Ugyanez a helyzet számítógépekkel is. Nem hiszem, hogy Mo.-on jellemző lenne, hogy minden gyereknek saját számítógépe van. Az okostelefonokat ne soroljuk ide. Hány olyan család van, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy pikk-pakk minden gyereknek vesznek gépet?

Az ördög megint a részletekben van elhantolva!

Platonica 2020.03.14. 10:07:07

Szerintem itt a UK-ben sem lenne megoldhato a digitalis tanitas felsooktatas kivetelevel. Nincsenek berendezkedve ra az iskolak. De egyelore nincs szo bezarasrol ugye.

fhdgy 2020.03.14. 10:07:54

@Buchhalter: Bocsi, mi a "Rigo" beléptető oszlop?

Shanarey 2020.03.14. 10:24:48

Péntek reggel bemondja az Orbán barom, hogy az iskolák nem lesznek lezárva, majd valaki felvilágosítja, hogy ez nagy ostobaság, s este már azt mondja hogy bezárják.

Ennyire pontosan tudják, mit is akarnak. Kb egy, max két hét és robbanásszerű méreteket ölt majd a fertőzöttek és a betegek száma, mert a hozzá nemértő Kásler ostobasága, meg a kormány nemtörődöm spórolása okán, nem tesztelnek mindenkit akit csak lehet, csak azokat tesztelik akik már betegek, avagy a hozzátartózójuk beteg. A facebook-on többen is írják hogy a nagy lázmérőzés, a repülőtéren szintén nem teljesen igaz.

Buchhalter 2020.03.14. 10:28:27

@fhdgy: elvileg ez lett volna az elektronikus jegy és bérletleolvasó rendszer része.Az oszlophoz odaérinted a feltöltött kártyát ,levon az útra és mehetsz a dolgodra.Törökországban legalább ez jól működött,más nem nagyon.Emlékszem 2014-ben sehol se akartak elfogadni kártyát,mindenhol készpénz.Ha Euro,vagy Dollár még fel is csillantak azok a kapzsi szemek.Nézd el nekem ,de a török népség zöme nem lopta be magát a szívembe.

Shanarey 2020.03.14. 10:30:49

@fhdgy:

Van a kormánynak egy marék TV csatornája, a migránsozás, és a Sorosozás, helyett valami értelmes dologra is használhatják, például oktatásra. Kérdés hogy a "drága" adásidőt erre "pazarolják" avagy megy a migránsozás tovább.

fhdgy 2020.03.14. 10:39:14

@Shanarey: Te elhiszed, hogy annyira nem tudja, hogy melyik ország "vezetője", hogy azt hiszi, hogy az "országa" képes lenne kettő nap alatt az általános iskolákban csak elkezdeni a digitális oktatást? Nem is megvalósítani, csak elkezdeni!

Ennyire nincs képben, ennyire álomvilágban él? Vagy a koronavírustól neki is már lázálmai vannak?

Az, hogy beteg, még hagyján, de nincs senki a környezetében, aki azt mondaná neki, hogy vikikém, kapj már a fejedhez?!

Annyi tanácsadója van jó pénzért, hogy Dunát lehetne velük rekeszteni, de egy sincs, aki szólni merne?

Shanarey 2020.03.14. 10:58:22

@fhdgy:

Orbán, aki sosem dolgozott, sosem élt emberek közt azóta hogy politikus lett, vagyis köze nincs a való világhoz. A segéd sugalmazók, pedig a pozícióikat féltik. Gondolom elé tolták a környező országokról szóló iskolabezárás és távoktatással kapcsolatos infókat és ekkor jött rá hogy neki is ezt kell tennie.

fhdgy 2020.03.14. 11:02:22

@Shanarey: Sajnos, számomra ez egy teljesen reális dolog, hogy így van.

Az még nagyobb baj, hogy csak egy kis extrapoláció kell és láthatjuk a magyar valóságot.

fhdgy 2020.03.14. 11:06:16

@Shanarey: az is tévedés, hogy az elején döcögni fog a digitális oktatás. Ami nincs, nem lesz, az nem döcöghet.

Persze, majd megmagyarázzák, hogy mi nem jól látjuk!

Hari Seldon 2 2020.03.14. 11:16:29

@fhdgy:
Áh, ennél jobban lemenni kutyába nem lehet:

index.hu/kultur/media/2020/03/13/a_tenyek_szerint_orban_viktor_sulyos_karokat_okoz_az_orszagnak/

Illetve, "egyenlőre" ez a rekord mélység.

Platonica 2020.03.14. 11:19:24

@Shanarey: Itt azt irjak, hogy az emlitett orszagokban is sok a bizonytalansag meg igy probaljak, most kezdtek kidolgozni stb. Szerintem ez teljesen termeszetes, Marmint a bizonytalansag, es hogy egyaltalan nincsenek me'g letesztelt metodusok. Sehol. Kar ebbol (is) politikat csinalni.

Platonica 2020.03.14. 11:22:59

@Hari Seldon 2: Nalatok mi ujsag suli ugyben?

Csodabogár 2020.03.14. 11:38:12

@fhdgy: Gondolod, hogy van még gyerek, akinek nincs okos telefonja? Ha meg van, akkor hajrá. Ugyis egész nap azt nézegetik, majd valami értelmes anyagot kapnak és nézik. Bemtudom itthon kihangsulyozták-e, hogy a legrosszabb opcio a gyerekeket a nagyszülőkre bízni, miután ők a veszélyeztetett csoport. Németországban, mint mondták, ahol nincs megoldható otthoni felügyelet, ott az iskolákban vigyáznak rájuk és foglalkoznak velük.

Csodabogár 2020.03.14. 11:40:41

@dikusz.: Csak átmenetileg üresek a pocok. Ami tegnapelőtt üres volt, ott tegnap már tele. Nincs extra személyzet aki a sok hülye után éjjel nappal töltse a polcokat.

2020.03.14. 11:44:25

Orbán reakciója az iskolabezárásokkal kapcsolatban engem Trumpra emlékeztet, aki a járvány elején kijelentette, hogy az egész csak egy hoax, aztán amint megjelentek az első fertőzöttek az US-ban is, rendesen beszart a csávó. Ugyanaz az értelmi szint.

Csodabogár 2020.03.14. 11:48:20

@Shanarey: Sajnos a betegség jellege miatt ez mindenütt igy van. Tegnap ilyenkor még úgy volt, hogy megyünk Bécsbe, mert dolgunk van. Este 10 körül kiderült, hogy minden zárva lesz.
Azokat a hireket amiket én figyelek, Németország, Svájc, Ausztria, mindenütt ilyen ad hoc mennek a dolgok és ez ott nem hinném, hogy a fejetlenség okán történik.
Hazai híreket nem nézek és olvasok, mert nem akarom hagyni magam belelovalni az össznépi hisztibe.
Ha itthonról van szó, engem leginkább a kórházak állapota, a felszerelések hiánya stb. izgat, nem az hogy ki mit mikor jelent be.

fhdgy 2020.03.14. 11:48:39

@Platonica: Az, hogy bizonytalanság van, tényleg természetes, hisz az elmúlt 50-ben, amire már jól emlékszem, nem fordult elő hasonló!

De, ami számomra mégis hord politikai üzenetet, rosszat, az az, hogy viktorkánk a tegnap esti "szösszenetében" egy qrva szót nem mondott a pedagógusoknak. Mintha nem is léteznének, mintha nem rájuk számítanának, hogy az iskolai bezárások következtében az oktatás eddig sem dicsőséges frontján valakiknek nagyon helyt kellene állniuk.

Orbán írta tegnap este: "egyébként is terveztük, hogy kiépítjük a digitális oktatás infrastruktúráját, de az igazság az, hogy még nem fejeztük be ezt a munkát, idő előtt kell ezt megindítanunk, így lehet, hogy döcögni fog, de még mindig sokkal jobb, ha folytatjuk a tanítást digitális eszközökkel, mintha teljesen abbahagyjuk."

Te ebből mit hiszel el? Nem politika ilyet írni?

Mit terveztek, mit nem fejeztek be?

fhdgy 2020.03.14. 11:50:34

@Csodabogár: Ahogy írtam, az okostelefon szerintem nem opció, hiába van. Sok mindenre nagyon jó, de egy csomó dologra értelmetlen.

Csodabogár 2020.03.14. 11:56:02

@Pink Petsch: No meg alighanem saját családjában is ott van. Valami ausztrál miniszter és még valaki beteg lett, miután Ivankaval volt együtt valahol, a brazil elnök pedig Trumpal találkozott mielőtt beteg lett.

Különben most olvastam, hogy a tenyérni Svájcban 1009 megbetegedés van és 11 halott, de semmi pánik. Iskolák stb ott is bezárva, vendéglők és hasonlók még nem, de max. 50 ember lehet egy helyen.
Itthon tegnap még csak 16 betegről írtak, nem hinném hogy mára ezer főlé ment volna a szám.

illango pillango 2020.03.14. 12:13:27

@Pink Petsch: Németországban se zárták be rögtön az iskolákat. Itt Bajorországban csak hétfőtől nincs tanítás. Digitalizáció? Ugyan már! Mi az? Nálunk a tanár POSTÁN akar kiküldeni feladatlapokat.

Platonica 2020.03.14. 12:14:48

@fhdgy: Hinni a templomban kell, ahogy mondani szoktak;-)

Az idezet szosszenettel nem tudom, mi a gond. A digitalis infrastruktura kiepiteserol van szo. Gondolom, max tervek szintjen v kezdetleges fazisban van, de korantsem kesz v mukodokepes.

Mint emlitettem, itt nagyon hasonlo a helyzet. Me'g a docogest is nehezen tudom elkepzelni, most akkor sirankozzak, mutogassak, netan frocsogjek?:-D

(Spec minket nem erint pillanatnyilag egyebkent, akarmi lesz suli ugyben. Gyerek itthon, amugy is 6 het szunet kovetkezik, virus ide v oda. Kivarunk.)

Hari Seldon 2 2020.03.14. 12:17:33

@Platonica:
Nálunk az elnök csütörtök nyolckor bejelentette, hogy hétfőtől, azaz lányegében mostantól nincs semmilyen iskola. Várhatóan elsőkörben három hétre.
Tavaszi szünet elosztva országrészenként április 6 (hétfőtől) kezdődik
Úgyhogy vagy lesz egy hét tanítás a tavaszi szünet előtt, vagy nem. (legtöbben nem számolnak a tanítás újraindításával május 4-ig.
Ezt még mérlegelik, de egyenlőre ez a rendelet.
A gyerekek megkapták a tananyagot. Az első hét anyagát még írásban is, de a intenetre folyamatosan töltik fel a témákat. Később csak online adják le. - Persze nem várok csodákat, tudom, hogy májusban újra átszaladnak ezeken a témákon.

sörm 2020.03.14. 12:19:04

Nálunk az a program, hogy hétfő-kedden a diákok otthon, minket tanárokat kiképeznek online oktatásra. Szerdától folytatódnak az órák de minden online ápr 20ig (5 hét, abból egy a húsvéti szünet). NB: csak a mi iskolánk, Svédország még nem zárta le egységesen a sulikat.

Ha van már elég tapasztalat írhatok majd egy posztot hogy hogy megy, bár az csak összehasonlításnak lesz jó. Szerintem elég sima lesz, de Svédország másutt áll a digitalizációval mint kis hazánk. Ez sokszor amúgy negatív és káros, ahogy szokták a svédek ezt is túltolták. Most viszont fantasztikus.

2020.03.14. 12:19:32

@Csodabogár: Isteni igazságszolgáltatás lenne, ha megfertőződne az a majom, a magyar kollégájával egyetemben.

Baden-Württemberg tartományban összesen 569 fertőzött van tegnap délutáni adatok szerint, ebből Freiburgban 18. Esslingen körzetében van a legtöbb, 65. Ha jól tudom, egyetlen ember halt bele eddig a vírusba, egy 67 éves férfi, aki krónikus beteg volt.

fhdgy 2020.03.14. 12:21:53

@Platonica: Mit terveztek? Mit nem fejetek még be?

Én ezt csak egyféleképpen tudom elképzelni: valaki, valamikor, valahol mondta, hogy kéne digitális oktatás. Jó, válaszolta rá valaki. Jó, akkor csináljuk meg! Aztán ennyi, azóta mindenki el is felejtette.

Most meg valaki előhúzta, mint még nem teljesen befejezett valóságot.

Ennyike és nem több!

Az idézett szösszenettel az a gondom, hogy a valós helyzettel köszönő viszonyban sincs.

2020.03.14. 12:23:42

@illango pillango: Itt, Baden-Württembergben is csak hétfőtől zárnak a sulik, de nem ez volt mondanivalóm lényege. Talán lemaradtál róla, de Vitya péntek reggel a heti Kossuth rádiós önfényezése során nagy pofával kijelentette, hogy márpedig hatalmas károkat okozna az iskolák bezárása, és hülyeség ez az ellenzéki javaslat, valamint a pedagógusok is mind hülyék, csak ő a helikopter. Erre mit jelent be este?
Tudod, nem kicsit kínos. Bár neki már mindegy.

Hari Seldon 2 2020.03.14. 12:25:25

@Csodabogár:
Szerinted az okostelefon alkalmas az oktatási anyagok kezelésére. Persze, mindt lehet csak akarni kell, de azért azzal a tananyagok kezelése nem éppen egy fáklyásmenet.
Plusz, például nálunk NINCS okostelefonja a gyerekeknek. Nem is nagyon propagálják sem az iskola részéről, és a szülők sem eröltetik (igaz 10 évesek). Legkorábban 12 éves kortól kezd jobban terjedni. Elötte senki nem vesz a gyereknek ilyet. Ez egy ilyen maradi ország, mit csináljunk.
természetesen számítógépet vesznek, de az más kérdés. Nálunk is van egy rakat. Pont ma valószínű megint veszünk egyet, mert kettő már elég lassú lesz a tanuláshoz.

Hari Seldon 2 2020.03.14. 12:28:22

@fhdgy:
""egyébként is terveztük, hogy kiépítjük a digitális oktatás infrastruktúráját, de az igazság az, hogy még nem fejeztük be ezt a munkát..."

Lefordítom a süketelést magyarra: - el sem kezdtük, csak a rá szánt pénzt loptuk el...

Hari Seldon 2 2020.03.14. 12:33:25

@Csodabogár:
Igen, Svájc egy főre vetítve majdnem olyan katasztrófa mint Olaszország, különbség, hogy ott valószíűleg még az észak olasznál is jobban a kórházi felszerelések.
Bár ez is kérdéses. Ugyanis, ott is iszonatosan sok a transfrontalier dolgozó. Az egészségügyben pl régiónként akár 50%-s is lehet.

Pont ezért nem zárják le a francia luxembourgi határt sem: a lux-i orvosok harmada francia, még negyede belga... Szóval ha Lux lezárna, nem lenne egészségügye.

fhdgy 2020.03.14. 12:34:31

@sörm: @Platonica: Jé, @sörm: , nálatok a tanárokat képezni kell a digitális oktatásra? Nem megy a kisujjukból? Hogy van ez? Csak nem digitális analfabéták?

Eddig volt a vicc, durva, aljas vicc!

A valóság szerintem, hogy a digitális, on-line műfaj egy egészen más kategória. Persze, hogy a digitális oktatást is oktatni kell vagy hónapokat lehet elpocsékolni botladozva, céltalanul téblábolva.

Nálunk a legfontosabb, hogy az igazgatónak be kell mennie az iskolába. Hogy minek, mit kell ott csinálnia, arról egy kukk sem.

Kiadtuk a parancsot, minden menni fog mint a karikacsapás. Persze, ahogy az Móricka elképzelte.

kardio1 2020.03.14. 12:37:57

@Shanarey: Franciaországban biztosan nem így megy a gyakorlatban, ahogy le van írva a cikkben. Ez meg nem csak neked szól: Nem kéne úgy csinálni, mintha mindenütt máshol flottul menne ez, csak Magyarországon nem. Még akkor sem, ha Magyarországon sok minden mehetne jobban is.

fhdgy 2020.03.14. 12:40:08

@Hari Seldon 2: Látom, Te érted a problémám. Sokan sajnos nem, pedig kiszúrja a szemüket.

Facebook-ot nem használok, google-ban kerestem rá a reakciókra.

Gyakorlatilag semmi. Vagy alszik még az ország vagy a koronavírustól már kómában van. -:)

Gyurcsány reagált. Sajnos igaza van: "ez az ember mit tud Magyarországról?" ez volt a kérdése.

kardio1 2020.03.14. 12:41:52

@Hari Seldon 2: az internetes platformok leginkàbb számonkérésre vannak optimalizálva, nem új anyag oktatására. Egyetemi szinten biztosan.

kardio1 2020.03.14. 12:44:17

@Pink Petsch: Isten nem igazságot szolgáltat, hanem szeret. Ez a szerencsénk nekünk, embereknek.

kardio1 2020.03.14. 12:47:42

@Pink Petsch: az iskolák bezárása meglehetősen vélemenyes: ki felügyeli az otthon maradókat ? Ha a szülők, il fog dolgozni ? Ha az iskolában biztosítanak felügyeletet, az iskola mégsem zár be, akár tanítani is lehetne.

2020.03.14. 12:48:39

@kardio1: Ne vedd szó szerint, csak egy kiszólás volt. Bár, ha szó szerint veszed, akkor melyik isten? Az Ótestamentum haragvó, bosszúálló istene, vagy az Újtestamentumban átírt megbocsátó, szerető alak? (Mindkettő ugyanaz a keresztény isten, elvileg :P)

kardio1 2020.03.14. 12:49:07

@fhdgy: GyF: bagoly mondja verébnek. Fletó semmivel se különb.

Hari Seldon 2 2020.03.14. 12:50:38

@kardio1:
Nézd, nyilvánvaló, hogy nem tökéletes. Sőt. Egy szülő nem tudja azokat a tanítási módszereket alkalmazni, mint egy tanár. Sőt, már a szülő gyerek viszonból következően nincsenek illúzióim, hogy mennyire lesz ez hatékony. Tudom: alig.
Mindenestre megkapjuk a heti anyagot a www4-en (ki alakított ki ilyen fura web cím kezdést?).
Ettől még nyilvánvaló, hogy a szülők nem tudják ezt követni már időben sem.

Mi csütörtök este megnéztük az elnök bejelntését, utána leültünk a lányokkal, hogy most lundi mardi jeudi és vendredi napokon délután 14 ás 16,30 között (amikor amúgy is délutáni órák vannak) tanulni fogunk mint az iskolában).

Leülünk egy asztalhoz, és átvesszük a tananyagot (gép előtt vagy nem, most ebből a szempontból mindegy).
Igyekszünk pontosan követni az időpontot, hogy valamiféle "iskola látszatot" adjunk a dolognak. - talán ezzel pár hétre fent lehet tartani az ütemet.

Na nagyon kíváncsi vagyok, hogy melyik országban hogy fog menni ennek a megvalósítása.
Szerintem ebből a szempontból a gyerekek minden országban ugyanúgy reagálnak: "hurrá szünidő van. Áh, anya (apa) miért kell tanulnom?"

kardio1 2020.03.14. 12:53:50

@Pink Petsch: egy Isten van, akit egyre jobban megismerünk az üdvtörténet folyamán. Ez az általad felvetett ellentmondás feloldása.
Egyébként elképesztőnek tartom ezt a sok gyűlöletet, ami a kommentekben eluralkodott a korábbi évekhez képest. Egy lett a sok politikai blog közül a HA, amit nagyon sajnálok.

kardio1 2020.03.14. 12:55:17

@Hari Seldon 2: és mit csinálnak ott, ahol mindkét szülő egész nap dolgozik ?

fhdgy 2020.03.14. 12:55:19

@Hari Seldon 2: Hogy hogyan fog ez menni más országokban, ez is lehet egy kérdés. Nekem lenne egy másik kérdésem: más családokban menni fog, ami nálatok?

2020.03.14. 12:55:47

@kardio1: Ilyenkor eszembe jut a gyerekkorom, amikor még nem volt túlaggódva, hogy jaj-istenem-egyedül-marad-a-gyerek-otthon-most-mi-lesz-felégeti-a-lakást! :P

fhdgy 2020.03.14. 12:56:37

@kardio1: De a bagolynak most igaza van, a verébnek most sem! -:)

kardio1 2020.03.14. 12:59:10

@Hari Seldon 2: egyébként a kezdeti kommentmenés arról szólt, hogy hülye Orbán, bezzeg másutt flottul megy. Aztán kiderül, hogy nem, illetve hogy sehol nincs még igazi tapasztalat. De biztos mindenkinek jólesett egy kicsit orbánozni, trumpozni. Ennél azért szerintem komolyabb dolog ez.

fhdgy 2020.03.14. 13:00:39

@Pink Petsch: Értelek, és igazad is van, szerintem mindenképpen.

Egy kérdés azért bujkál bennem: ha otthon is lehetne a gyerek egyedül, tanulna is???

Van egy még rosszabb érzésem is: Ha szülő is lenne vele otthon, nem mondaná-e a szülő, hogy mi ez a baromság, mit akarnának ezek a hülyék?

A gyerek persze vérszemet kapna.

kardio1 2020.03.14. 13:00:58

@Pink Petsch: de az akkor volt ! Bezzeg a mi időnkben ! Hogy utáltuk ezt gyerekként hallgatni, most meg ugyanezt mondjuk !

Hari Seldon 2 2020.03.14. 13:02:17

@kardio1:
Igaz, de legalább nem működtet egy komplett maffiát. (legalábbis nem akkorát, hogy a Holdról is látszik)
Bár most ez, félreviszi a témát.
Valódi probléma a gyerekek oktatásának megszervezése. Ez szerintem léynegében mindenhol körülményes lesz. Bár ahogy sörm írja, lehet, hogy svédben lesz napi online videokapcsolat, stb...
De ha a gyerekeken múlik, legtöbb helyen nem lesz nagyon új tananyag tanulás. Legfeljebb ismételgetések. Vagy ha újraindul a tanítás májusban akkor amit most leadnak, tuti, hogy "újraismétlik gyorsan"...

Na a lényeg, hogy ebben az esetben én is azt gondolom, hogy a következő időszak elég körülményes lesz.

Mondom, mi úgy próbálunk reagálni, hogy teljesen lefixáljuk a 14-16,30 időket. Felhúzom a telefonos riasztót 14-re, meg 16,30-ra. Ez "helyettesíti" az iskolai csengőt, és a két csengetés között tanulás van.

Szóval nagyon kíváncsi leszek, hogy ez menniyre fog működni. Igyekszem optimistán kezelni a dolgot, és úgy venni, hogy minden egyes nap, amikor sikerül az már csak nyereség.

kardio1 2020.03.14. 13:04:55

@fhdgy: ki-ki elfogultsága szerint.
Szóval Fletó, aki, hogy egy itt is népszerű toposszal éljek, politikusként soha az életében nem dolgozott, képben lenne a dolgokról?
Vicces vagy. Attól még, hogy Orbán nem jó, GyF nem lesz jobb.

Hari Seldon 2 2020.03.14. 13:09:23

@kardio1: Nyilván este kell megoldaniuk.
Pont ezt mondtam, hogy nem fűzök nagy reményeket a szülői oktatással kapcsolatban. Nálunk úgy lesz, hogy "becsöngetünk" (a telefonnal) 14-kor, és 16,30-ig tanulunk.

De ahogy elsőre benéztem a tananyagba, ez nem nagyon több, mint amit az iskola amúgy is felad mint házi feledatot.

fhdgy 2020.03.14. 13:11:43

@kardio1: Churchill jutott eszembe: "Nem ígérhetek mást, csak vért, erőfeszítést, verítéket és könnyeket!"

Szeretném remélni, hogy annyira nem tragikus a helyzet, mint amikor ez elhangzott, de helyzet van, az biztos.

orbánnak most megadatott volna, hogy a migráncsok helyett egy valódi, létező ellenségre szólítsa a "zembereket" harcba.

Szerintem nem tette meg és nem is fogja.

Ha csak és kizárólag az oktatás és a koronavírus jelenlegi, egymáshoz való viszonyát nézem, akkor egy erős, ütőképes, lelkes, kiváló harci morálnak örvendő hadseregre lenne szükség.

Ennek a hadseregnek a katonáit a tanárok, tanítók képeznék. A szülőket is be kellene vonni, legalább mint segédcsapatokat.

A leendő katonákhoz egy értelmes szava nem volt.

Így nem lehet hadsereget verbuválni, harcba küldeni!

fhdgy 2020.03.14. 13:17:46

@kardio1: Nem vagyok vicces, sajnos.

Én, amikor tegnap este elolvastam orbánt, ( megvártam, pedig dögrováson voltam ), akkor nekem is az volt az első reakcióm, hogy hol él?

Ha valami igaz, akkor tök mindegy, hogy ki mondja, ha hazugság, akkor is.

A bűn nem attól bűn, hogy ki követte el, hanem, hogy mit követett el.

Nálunk sajnos, már ez sem igaz.

fhdgy 2020.03.14. 13:21:31

@kardio1: Még jut eszembe: a történelem megint ismétli önmagát?

Adolfka a csodafegyverrel ( Wunderwaffe ) hülyítette a népét, a katonáit. viktorka beveti a digitális oktatást, mint Wunderwaffe-t?

kardio1 2020.03.14. 13:43:27

@fhdgy: túlzol. OV nem Hitler.

kardio1 2020.03.14. 13:46:35

@fhdgy: nem értem. Mitől lennének a pedagógusok a katonák ? Ha járvány van, egészségügyi személyzetre van szükség. Ha mindenkit otthonmaradásra biztatnak, sokadlagos kérdés a tanórák megtartása.

fhdgy 2020.03.14. 13:48:18

@kardio1: Nem, nem az? Nem is szeretne?

De nem ez a kérdés, nem ez a lényeg. A kérdés, a lényeg az, hogy a digitális oktatás Wunderwaffe vagy sem!

kardio1 2020.03.14. 13:48:20

@fhdgy: úgy tűnik, Orbánnak már azt sem hiszed el, hogy a fű zöld...

kardio1 2020.03.14. 13:49:47

@fhdgy: senki sem állította, hogy az, még a mumusod sem.

Shanarey 2020.03.14. 13:51:17

@kardio1:

Figyelj Európa nagyobbik része már eldöntötte hogy a sulik zárva legyenek, erre a fő okos reggel még fenyegeti a pedagógusokat, majd este közli hogy zárva lesznek az iskolák.

fhdgy 2020.03.14. 13:52:55

@kardio1: De, elhiszem. Persze előtte le kell festenie zöldre. Ez nem vicc. Amikor még aktív katona voltam, láttam, hogy várták Kulikov marsallt. Nyár volt, a fű vörösbarnára ki volt égve. Nem gond, festékszórópisztollyal zöldre festették. Hozzá azt a festéket használták, amit egyébként a katonai járművek, harci-technikai eszközök festésére is használtak.

Igen, a fű mindig zöld, csak be kell festeni, ha mégsem!

Taxomükke (UK) 2020.03.14. 13:56:46

@kardio1: Orban mondjuk szazszor annyit lopott, de biztos igazad van...

fhdgy 2020.03.14. 14:05:17

@Shanarey: Elolvastam. Esküszöm, hogy csak most. Amit előtte összehordtam itt, mind a saját agyrémeim voltak.

Egy kicsit meg is nyugodtam. Hogy hülye vagyok, utálom orbánt ( ez maximálisan igaz ), rendben, de már nem vagyok egyedül!

Jó érzés, ha az ember nem magányos a világegyetemben.

illango pillango 2020.03.14. 14:12:25

Engem teljesen elképeszt, hogy itt Németországban (elvileg fejlett Nyugat) mennyire nincsenek ráállva a digitális oktatásra. Általános iskolában legalábbis egyáltalán nem.
Ha van itt informatikus, eltudná mondani, hogy körülbelül mennyi időbe telne megszervezni, hogy minden tanárnak legyen kamerája + hozzáférése egy távoktató programhoz + egy nap fejtágító a tanároknak + a gyerekeknek belépő kódokat készíteni? Vannak kész távoktató programok, (pl. moodle, de más is) milyen gyorsan lehetne egy 400 fős iskolának mindent elintézni?
Gondolom a mai lehetőségek mellett simán meg lehetne szervezni, hogy a gyerekek minden nap legalább egy matekórát és egy németórát kapjanak, utána pedig írásbeli feladataik lennének.
Ki tudja, meddig kell itthon maradni. Nem biztos, hogy "csak" 5 hétig.

fhdgy 2020.03.14. 14:25:18

@illango pillango: Nem teljesen, csak részben vitatkozom.

A távoktatáshoz kellenek dolgok:

- Szigorú értelemben vett infrastruktúra ( számítógépek, internet )
- Programok ( szoftverek )
- Tartalom
- Tudás a távoktatáshoz ( a tanárok ill. a tanulók tudása )

Az első kettő viszonylag egyszerű, ha már van, nincs gond, ha még nincs, csak pénz kell.

Programok is vannak, ez sem lehet gond, maximum adaptálni kell(ene) őket.

A meglévő tartalom, általános és középiskolás fokon, ha lenne is, nagyon szegényes, nem sok mindenre használható.

Szerintem a tudás a legnagyobb probléma. A digitális oktatás a tanároknak is, a tanulóknak is, meglehetősen ismeretlen. Fel kellene nőni hozzá. Ez nem fog menni egy-két hét, de hónap alatt sem. Szerintem évek kellenek hozzá. Erre írtam korábban, hogy pár száz hétfő.

Mondjuk, hogy oktatnál digitálisan egy elsős gyereket, aki még a betűket sem ismeri magabiztosan?

Van szerinted olyan tanár, aki ezt már próbálta?

nyuszigonosz 2020.03.14. 14:44:46

@illango pillango: Nem értem ezt az óriási elképedésedet.
Ezeddig a távoktatás - föleg általános iskolákban - nem volt szükséges.
(hosszantartó kórházi vagy rehabilitációs tartózkodásoknál sem, mivel kórházakban, REHA centrumokban van általános iskolai oktatás is)

Platonica 2020.03.14. 14:53:53

@kardio1: Ilyesmit probaltam irni en is, de nem sok vevo van ra;-)

SzZoole 2020.03.14. 14:57:12

Szerintem az egész korona vírus Tramp miatt van (de az is lehet, hogy a sorosgyuribácsi miatt)

Tramp fúrta meg a kínaiak 5G tervét, mert szerinte a kínaiak így akartak kémkedési az egész világon, kém programon/víruson keresztül.

Mivel Tramp megfúrta a tervüket, így igazi vírussal koronázták meg a bosszújúkat a világ ellen, is, szerintem :-)

Nesze nektek egy kis konspiráció :-)))

fhdgy 2020.03.14. 15:03:24

@kardio1: Semmi szimbolikus dolgot nem láttál?

A szimpla szimbolikán túl is van szerintem értelme az összehasonlításnak.

A koronavírus felforgatta a világot, az iskolák bezárása tovább fokozta a helyzetet.

Ha a pedagógusoktól elvárjuk, hogy megoldják a digitális oktatás problémáját, ilyen irreálisan rövid időn belül, akkor azt igenis, csak katonás hozzáállással lehet végrehajtani.

Így szerintem a hasonlatom nem volt légből kapott.

Lehetetlen feladatokat csak katonákkal lehet megcsináltatni vagy még velük sem! Ha katonák is kudarcot vallanak, akkor jöhetnek a fanatikusok.

illango pillango 2020.03.14. 15:12:44

@nyuszigonosz: szerintem már régóta gondolni kellett volna rá és nem egy leendő vírus miatt, ilyen helyzeteket nem lehet előre látni. De például arra az esetre, ha a gyerek dolgozatra készül, mondjuk online gyakorlási lehetőség, amire a tanár választja ki a feladatokat, tehát nem szülőnek kell feltúrnia az internetet és kitalálnia, hogy a tanár mit akar, anyagismétlésre,betegség esetén házi feladat elkészítésére is alkalmas lehet egy ilyen felület.
A szomszédos gimnáziumban például kitalálták (szülői nyomásra), hogy a gyerekeknek túl nehéz a táskájuk (tényleg), ezért a munkafüzeteket online felületekkel helyettesítik és a könyvek is digitalizálva vannak, így azokat se kell hazacipelni.

dikusz. 2020.03.14. 15:13:51

Többeknek írom, nem jelölök meg mindenkit, akit érdekel, elolvashatja:

Van a családban óvodapedagógus, és olyan is, aki az egyik egyetem informatikáján dolgozik, tőlük kérdeztem rá, mi lesz a jövő héttől:

Az állami óvodákat az önkormányzatok működtetik, itt a polgármesterek döntik el, hogy bezárnak-e óvodákat. A mi kerületünkben a polgármesteri előzetes tájékoztató szerint óvodai ügyelet lesz, olyan mint a nyári szünetben. Nagyon korrekt tájékoztatást adott a polgármester, megkérte a szülőket, ha tehetik tartsák otthon a gyerekeket, ha nem megoldható, akkor erre a célra lesznek kijelölt óvodák, ahol a gyerekekre vigyáznak.

Általános iskola, családban van kisiskolás kislány. Az ő kerületükben a távoktatás úgy lesz megoldva, hogy a pedagógus feladatokat, leckéket ad a gyerekeknek. Óvónő anyukának -egyenlőre nincs más infó- be kell menni a munkahelyre.
A kislány otthon marad a nagymamival, miközben ugye pont azt kérik, hogy idős rokonra lehetőleg ne bízzák a gyereket.

Egyetem: A diákok a kapun se léphetnek be. Az oktatást, videókonferenciával oldják meg. Gondolom ehhez kell az informatika közreműködése.

Nagyjából 3-4 hét az, amíg zárva lesznek. Többet az érintett intézmények se tudnak.

Bevásárlás: Van minden, szellősen. Sokan vannak mindenhol, az alapvető élelmiszerekből valóban lényegesen több fogy. Hézagos polcok: konzervek, ezek a leginkább, pótlást nemigen látok. Még az egyforma ízű (nem lehet megkülönböztetni a töltöttkáposztát a sólettől) glóbuszkonzerveket sem lehet kapni.
Liszt, cukor, tészta sok fogy, az olcsóbbakból nincs. Élesztőt nemigen lehet kapni. A boltodtól rákérdeztem, azt mondta, hogy a rendelt mennyiséget nem kapta meg, és ha túlrendel, akkor meg árazhatja le, az meg -gondolom én- az ő zsebükre megy.

illango pillango 2020.03.14. 15:16:14

@fhdgy: A legtöbb dolog a tanárok hozzáállásán bukik meg. Hiába van digitális tábla a teremben, még mindig a mellette lévő táblára ír krétával. Ez nem tanár-bashing, én is tanár vagyok, tudom, miről beszélek.

Golf2 2020.03.14. 15:39:43

@dikusz.: Szappan,wc papír sincs már a Rossmannban...A patikákban meg se maszk se fertőtlenítő se alkohol se gumikesztyű,ki van írva...

Golf2 2020.03.14. 15:42:13

@dikusz.: Bezzeg a vizibusz megy a Dunán,ennyit a turisták hazameneteléről,már rég le kellett volna zárni a határt mint a szomszédok is...

Buchhalter 2020.03.14. 15:57:30

@fhdgy: nekem erre a digitalizáljunk mindent egy Bruce Wiillis sci-fi jut eszembe : A hasonmás .A nem is távolabbi jövőben bérelhetsz magadnak egy emberszerű droidot(pénztárca függő az extrák) és az bejár még dolgozni is helyetted.A film vége az ütős : valami hiba miatt minden droid leáll az egész világon és kénytelenek előbújni a lukaikból a tök igénytelenné vált slampos nők és szőrös férfiak és döbbenten nézik egymást.Na én ilyet nem akarok!Társasági lény vagyok,nem virtuális bóhoc!

fhdgy 2020.03.14. 16:04:23

@illango pillango: Magyarországon vagy tanár? Ha igen, általános,közép- vagy felsőfok?

Ha itthon és általánosban, akkor lennének kérdéseim hozzád!

Talán még középfok esetén is, bár a digitális oktatás szempontjából a középsulikat egy kicsit már egyszerűbb esetnek látom.

fhdgy 2020.03.14. 16:06:41

@dikusz.: A tanár feladtokat ad a gyereknek, igen, de hogy?

Hogy kapja vissza az eredményt?

Stb., stb.

fhdgy 2020.03.14. 16:24:46

Most olvasom, hogy Dr. Maruzsa Zoltán azt nyilatkozta, hogy :

"Ez egy olyan veszélyezhet, amelyből lépnünk kellett. Azt kérem segítsenek, hogy a legjobbat hozzuk ki a helyzetből. Ne azt nézzük mi rossz, hanem mindenki vegye elő a pozitív énjét. Azzal harcolunk a vírus ellen, ami van." No, ez már emberi!

Azt is mondta, hogy " De ha más módon nem lehet megoldani, akkor analóg módszerekkel is élnek majd,

például telefonon vagy levélben juttatják el a tananyagot.
". Ja a telefonok analógok a mai világban, persze!

dikusz. 2020.03.14. 16:28:17

@Golf2: A Rossmann, DM, Müller illatszerboltjaiba nem járok, nekem drága mindegyik. Az Tescoban, Sparban, Lidliben volt szappan is, WC-papír is, igaz nem a legolcsóbbak, akciósak, de van.

A vízibuszt ha jól tudom, a BKV üzemelteti, menetrend szerint, ugyanúgy, mint a buszokat, villamosokat, függetlenül a turistáktól.

dikusz. 2020.03.14. 16:29:11

@Golf2: Az előbbi neked ment.

fhdgy 2020.03.14. 16:54:28

Most beszéltem telefonon egy barátommal, aki tanár volt, igaz főiskolán, már nyugdíjas és nagy orbánhívő!

Ő is azt mondta, hogy képtelenség gyors eredményt elérni a digitális oktatásban, de ha pártunk, kormányunk így döntött...

Abban egyeztünk meg, hogy kb. öt év kellene hozzá.

A tanárok digitális kultúrájáról nincs jó véleménnyel. Ő tudja, ő volt tanár! -:)

nyuszigonosz 2020.03.14. 16:54:51

@illango pillango:
A gimnáziumok, látod, ott van már ilyen, sok gimnaziumban ez van és gondolom ez elérte volna valamikor az általános iskolákat is. Na most meg persze jól jönne, nagyon jól, de mostmár majd biztosan lesz is. Csak nem máról holnapra. De nem fog nagyon sok idöbe telni - miután mindenki újra dolgozik, nincs zárt iskola és hasonlók, akkor majd szerintem ez lesz az elsö, ami beindul.

somlobodog 2020.03.14. 16:56:02

2 hónapig nem lesz iskola. Oké. És? Majd behozzak a lemaradást. Max szeptembertol pár hónapig matek vagy irodalom vagy tökmindegy mi lesz rajz meg énekora helyett. Teljesen lényegtelen ez a 40-50 tanítási nap. Nem lesz senkinek hülyebb a gyereke ettől. Nem értem a pánikot. Én is tanulok itthon majd a gyerekkel kicsit de csak azért hogy értse hogy nem szünet van. Nem tudom van e itt tanár nyilván jobban belelat mint én kíváncsi vagyok mit gondol.

fhdgy 2020.03.14. 16:57:42

Jajjjjj, most jut eszembe: ha ez a digitális oktatás sikeres lesz, ha nem is most hétfőre, hanem a következőre, akkor ígérem, hogy a kecskéimet megtanítom sms-ezni, hogy sms-ben jelezzék nekem az ellés kezdetét, hogy ne nekem kelljen analóg módon lesnem őket! -:)

kardio1 2020.03.14. 17:01:16

@Taxomükke (UK): örülök neki, hogy pontosan kimérted.

fhdgy 2020.03.14. 17:01:30

@somlobodog: Pár héttel ezelőtt beszéltem egy általános iskolai matektanárral, egész más okból és témában.

Kiderült, hogy az osztályátlagok 2.2 és 2.8 között vannak.

Ebből mi lesz, el sem tudom képzelni!

kardio1 2020.03.14. 17:04:37

@Shanarey: neked semmi se jó. Ha van rajta sapka (iskola nyitva), az a baj, ha nincs (iskola zárva), akkor meg az. Ha a zárvatartást pártolod, örülnöd kellene inkább, hogy beadta a derekát, nem ?

kardio1 2020.03.14. 17:06:04

@fhdgy: hát igen ! Sötét Somogy

kardio1 2020.03.14. 17:07:21

@kardio1: lehet, hogy nem látod a kacsintós szmájlit, az van a végén.

fhdgy 2020.03.14. 17:10:29

@kardio1: Szerinte BAZ megye jobb? Csak példának okáért!

fhdgy 2020.03.14. 17:11:36

@kardio1: Látom vagy nem látom, ez a szomorú helyzet!

Csodabogár 2020.03.14. 17:13:12

.@illango pillango: Látszik, hogy Söder se ér semmit.:-)))

Erre ami most van nem lehetett felkészülni. Ezt politikafüggetlenül tudomásul kellene venni és tenni a néphülyités ellen. Ma nálunk a patikában álltak sorba és a DM-ben üres volt a vitaminos polc. Amugy ennivaló volt bőven minden, hús is és wc papir is.

Shanarey 2020.03.14. 17:13:29

@kardio1:

Zseniális vagy, leszűrted a lényeget, nekem az a bajom, hogy reggel fenyegetően lép fel, majd estére"megjön" az esze. S ész nélkül cselekszik, miközben az ellenkezőjét hazudja össze. netán olvastál az Iráni diákokról? Ahol a fertőzött srácnak azt mondták hogy nem mondhatja meg a többieknek hogy fertőzött? Avagy Toldy gimnázium esete, ahol az egyik gyerek édesanya fertőzött lett, és először arról sem akartak beszélni? Vagy a fentebb belinkelt cikk a kórházról ahol egy fertőző beteget ápoltak, védőfelszerelés nélkül. S emiatt karanténba került a teljes épület szárny ?

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2020.03.14. 17:17:14

Csak megerositeni tudom, amit Tamas mondott LA-vel kapcsolatban :) a lanyom iskolaja tegnap jelentette be, hogy 2 hetre bezarnak. Ez nekem jo, mert igy minden reggel nyerek fel orat, nem kell vinnem ot suliba, haha:)
A forgalom is enyhult, en is eszrevettem, bar az eso miatt lassabb minden (LA autosok koztudottan nem tudnak esoben vezetni:))
En is Smart&Final-ban vasarolok leginkabb, es nalunk 4 mix and match darabban limitaltak mindenfele, most kurrens dolgot, mint kezfertotlenito, wc papir, torlokendo, gumikesztyu stb.

Csodabogár 2020.03.14. 17:21:45

@Hari Seldon 2: Ha jól tudom, Baselnél több tízezer ember jár át dolgozni valahonnan valahova a 3 országból.
Viszont osztrák adat, hogy a cseh és szlovák határt azért nem akarják lezárni, mert nem tudják mi lenne a 2 hetes váltásban dolgozó otthonápolókkal, illetve az ápoltjaikkal. 60 ezer ilyen van!

Csodabogár 2020.03.14. 17:25:54

@kardio1: Németek azt mondták, hogy ahol a szülők dolgoznak, ott az iskola megoldja a felügyeletet, csak a nagyszülőket ne vonják be, mert ők a veszélyeztetett korosztály.
Biztos nem mindegy ha 5-6 gyerek van bent vagy az egész osztály.

Csodabogár 2020.03.14. 17:31:52

@illango pillango: Én egész iskolás koromban valami ilyesmiről álmodtam, mármint hogy ne kelljen iskolába menni. Legszebb két hét volt, mikor a hugom bárányhimlős lett és nekem kötelezően otthon kellett maradnom. Nagyon élveztem. Ha most lennék iskolás most is élvezném. Ülni otthon és olvasni, kell e annál jobb?

kardio1 2020.03.14. 17:37:43

@Shanarey: nem érted az iróniát.
Ami meg a dolog egészségügyi oldalát illeti, nálunk Franciaországban keveredik az influenza, a megfázás és a COVID-19, ezek tünetei nem egyszerűen elkülöníthetők. A teszt drága, nálunk helyben nem is végzik. Ki tudja, lehet, hogy már én is elkaptam...
A tervezett műtéteket elhalasztják. Felkészülünk az esetleges rohamra (még nincs).
Könnyű utólagosan kijelenteni, hogy miért nem védőfelszerelésben diagnosztizálnak minden beteget. A való élet nem ilyen. És nem csak Magyarországon nem.

M. Péter 2020.03.14. 17:37:47

@kardio1: Néhány órával korábban a lakájmédia még nagyon ellenezte az iskolák bezárásának ötletét. index.hu/kultur/media/2020/03/13/a_tenyek_szerint_orban_viktor_sulyos_karokat_okoz_az_orszagnak/

Csodabogár 2020.03.14. 17:40:06

@fhdgy: e-mailben pl. a dolgozatot meg szintén a gyerek beküédi e-mailben. Sok mindenre van megoldás, ha a megoldást keressük, nem pedig a kákán a csomót.

Golf2 2020.03.14. 17:40:53

@dikusz.: Semmi köze hozzá a bkvnak riverride.hu maszek 9000ft 1óra...Nem menne ha nem lenne turista.

kardio1 2020.03.14. 17:42:30

@M. Péter: Későn adták le nekik a drótot :)
Na, egyébként ezeket a jelenségeket nem tartom jónak Magyarországon. A túlzott központosítást, és ennek következményeit. Meg a harci kürtök állandó fújását. Néha kell valóban, de nem állandóan.

Golf2 2020.03.14. 17:46:10

@Csodabogár: ilyesmiről álmodtam, mármint hogy ne kelljen iskolába menni...Nincs itt semmi látnivaló ahogy "kormányunk"szokta mondani.Itt csak a jéghegy csúcsa lesz az iskola,kb.56hoz lehet majd hasonlítani azt már nem lehet majd elbagatellizálni.

kardio1 2020.03.14. 17:49:30

Hülye svédek, még az iskolákat se zárják be, nemhogy bíznának az egészségügyben.
Bezzeg egész Európa tudja a tutit, és már a csuti cigány diktátor is kénytelen volt beállni a sorba.

nyuszigonosz 2020.03.14. 17:55:38

@Csodabogár: A cseh és a szlovák határ le van zárva.
Csehország még e héten hétfön kezdte ellenörizni a Csehországba be utazókat, és bizony sokakat már akkor nem engedtek be, és csütörtök délután négytöl le van zárva a határ, csehek mehetnek haza, mivel egy iskolai szünet miatt még több mint egymillió cseh állampolgárt vártak vissza oda.
Csehországba csak cseh állampolgárokat engednek be és azokat, akik ha nem azok, ottani címmel rendelkeznek. MIndenki mást csak akkor, ha életbevágóan fontos dolog miatt megy, amit valamiképp bizonyítani is tud, aztán a hátáron lévö rendörség eldönti mennyire életbevágó a dolog.

Szlovákia: határellenörzések, határ lezárva, és szintúgy: állampolgárok és azok, akiknek bejelentett lakhelyük van az ország területén, mint fentebb Csehországgal kapcsolatosan írtam és ahogy Ausztriában is van.
A szlovak határon ma Pellegrini Premierminister személyesen ellenörizte Jarovce-Kittsee határátkelöt, hogy tényleg müködik-e a határzár.

Shanarey 2020.03.14. 18:08:15

@kardio1:

444.hu/2020/03/14/karantenba-kerult-nehany-apolo-es-orvos-a-janos-korhazbol?

Nem azt mondom hogy bárkit aki szembe jön teszteljenek, de akinek megvannak a tünetei azt igen, és különítsék el amíg kiderül mi is a baja. S netán vadásszák le azokat akikkel a fertőzött személy kapcsolatba kerülhetett, és azokat egytől-egyig teszteljék. Szerinted milyen elkülönítés az ahol hat esetleges fertőzött van összezárva, amíg kiderül ki beteg és ki nem?

fhdgy 2020.03.14. 18:29:04

@Csodabogár: A lakosság 2019-es adat szerint 84 %-a használja havonta legalább egyszer az internetet. 73 % naponta.

A statisztikák szerint valamivel több mint egy millió általános iskolás van.

16 % nem használja a netet, ergo e-mail-t sem.

Ha ezt a 16 %-ot kivetítjük az általános iskolásokra, jobbat nem tudok, akkor az 160 ezer gyerek. Tegyük fel, hogy csak a felének nincs internetezési lehetősége, az akkor kb. 80 ezer káka a csomón.

fhdgy 2020.03.14. 18:30:48

@fhdgy: pontosabban csomó a kákán!

fhdgy 2020.03.14. 18:36:08

@fhdgy: Bocs, számolási hiba történt! Az általános iskolások száma 726 ezer fő. Így a 80 ezer helyett 58 fő jön ki, az előbbi számítási módszerrel. Tehát kevesebb csomó van a kákán! Nem 80 ezer, csak 58 ezer.

Sequoyah 2020.03.14. 18:53:10

Az ures polcokhoz nagyban hozzajarul, hogy a nagy es olcso aruhazak komoly reszben eppen azert olcsoak, mert nagyon alacsonyan tartjak a raktarkeszletet, es mindig az eppen szukseges mennyiseg all rendelkezesre. Es aztan nagy hatekonysaggal potoljak az arut hogy a vasarlo ne vegye eszre.
Ennek egyenes kovetkezmenye h panik se kell hozza hogy kiuruljon, csak 1gyel tobbet kell mindenkinek vasarolnia. De az ellatasi lanc hatekonysaga miatt ez az allapot nem tartos.
Felenk a boltok ugyesebbik fele mar masnapra feltoltott mindent. Aztan persze megint kiurult, de par napog most ilyen lesz amig az emberek ki nem fogynak a helybol es nem tudnak tobbet felhalmozni:)

Din Serpahis 2020.03.14. 19:16:29

Na, ma hazaautoztam Svajcbol Pecsre. Az osztrakok tegnap bejelentettek, hogy mindenkit ellenoriznek aki Svajcbol jon, ehhez kepest ejjel haromkor egy lelek nem volt az atkelonel. Rabafuzes mar egesz mas, ott negyed ora legalabb atjonni, bar ott is csak annyit csinalnak, hogy megkerdezik voltal-e olaszorszagban es homeroznek.

Na ez igy lofasz, en pl Svajc miatt siman karantenba vagnam magamat (ez is lesz egyebkent, ket het uldogeles otthon)

fhdgy 2020.03.14. 19:28:10

@Din Serpahis: Lehettél volna Olaszországban is, nem gond. Kamionosok kamionnal tonnaszám hurcolhatják a vírust. Személyautóval kilónként már tilos.

Tudok olyan kamionosokról, akik az elmúlt alig egy hétben többször voltak Olaszországban, onnét Svájcban, majd Németországban, Ausztriában, Mo-on. Most ismét Olaszországban vannak.

Roppant logikus, hisz a koronavírus őket nem érinti, ezt mindenki tudja. -:)

Fringe minority with unacceptable views 2020.03.14. 19:35:56

@kardio1: az egyik virologis (orosz, bar ez lenyegtelen), azt mondta, hogy a tulelesi arany nagyban fugg hol kapod el.
Az olasz halalozasi arany 7%, a del-koreai 0.5%. Gondolom masik strain? Ezt nem mondta, csak en gondolom.
Az iranit meg nem lehet tudni, mivel folyamatosan hazudnak - business as usual.
Lehet, hogy az olasz azert olyan magas, mert az olaszoknal aranyaiban is sok az oreg. Illetve naluk Eszak-Olaszorszagban a textil small medium enterpriseokat mar reg megvettek a kinaiak. Es azon a reszen rengeteg a kinai. Nem veletlen, hogy onnan terjedt az olasz virus

A UKban nem nagyon tesztelnek - mellesleg NYban sem. A UKban a kollegam felhivta a 111-et (telefonos ugyeletfele), a ferje coronas. Azt mondtak neki, hogy a ferje menjen masik szobaba, o meg nyugodtan tegye a dolgat, mehet ki, ha akar.
Boris szovege a heten az volt, hogy legyen herd immunity, lesz, aki nem eli tul. A lakossag 60-70%-an atmegy, ha jol tudom az Angel from Berlin is ezt mondta. Csakhogy, ezzel az a gond, hogy a UKban az 1000fore/korhazi agy 2.5. Nalatok 6 korul van. A UK Egeszsegugy egyertelmuen nem fogja birni, ha nem hoznak olyan intezkedest, ami lelassitja a virust, es marad az exponencialis terjedes.

Hari Seldon 2 2020.03.14. 20:04:58

@kardio1:
Sajnos a svédek nagyon hanyagul kezelik. Csalódás nekem a hozzáállásuk. Mme Seldonnak dolgozik ott egy gyerekori barátnője, aki iskolaorvos. Pár hete nagyon rosszul volt. Olyan csoportot is vizsgált, akik éppen előtte jöttek haza Olaszországból sítúráról Lombardiából. Kell részleteznem? - ja, és nem csináltak neki tesztet, mert nincs ismert kontaktja olaszországival, vagy nem járt ott.
De mondjuk az összes Skandináv ország elég rosszul áll a lakosságarányos megbetegedésekben.

Golf2 2020.03.14. 20:06:59

@fhdgy: Az m1 pályán Ausztriából, felé,10 kamionból kb.7 román,még a kocsikat is hozzák, szarnak mindenre nem szabadna beengedni őket! A szlovákok magyart nem engednek be 2 napja.Ja és fizetésről szó nincs csak maradjon otthon aki akar a gyerekkel oldja meg pénz ingyenebéd nem jár.

Hari Seldon 2 2020.03.14. 20:33:04

@Din Serpahis:
Igen, láttam, hogy a svájci adatok is eléggé rosszak lakosság arányosan.
Figyelted, hogy történt? Ticino a fertőzés gócpontja?

dikusz. 2020.03.14. 20:43:00

@fhdgy: A facebookon tartják a kapcsolatot, zárt iskolai csoportban, megkapják a tananyagot, feladatot, a megoldást visszaküldik.

A Kréta Tudásbázisról nem tudom hallottál-e? Érdemes rákeresni, könnyen megtalálható a neten. (e-napló, e-ellenőrző).

Hari Seldon 2 2020.03.14. 20:43:14

Na, ha beindul a nagy pofonofon: most ujabb 5 eset van.
- 30 esetnél vannak a magyarok is.
Nálunk is jan 26-tól február 27-ig alig nőtt 20-on valamennyi fölé. Aztán most hol járunk már?

Én azon aggódom, hogy most a lerohasztott egészégügynél még inkább annak lesz esélye, akinek lesz pénze "megfizetni" a lélegeztető gépet.

kardio1 2020.03.14. 20:54:36

@Shanarey: a nekünk szóló direktíva szerint speciális maszk csak akkor kell, ha a betegek torkát vizsgáljuk.
Kéretik nem mindent kritika nélkül benyelni, amit a sajtó ír, még akkor is, ha az a nekünk kedves politikai álláspontot képviseli egyébként.

kardio1 2020.03.14. 20:55:36

@Shanarey: Angliában minden jól megy ?

kardio1 2020.03.14. 21:03:22

@Hari Seldon 2: egy elszabaduló virusfertőzéssel a francia egészségügy éppúgy nem fog bírni, mint ahogy az olasz sem bír vele. Ha szerencsénk van, nem lesz robbanásszerű a terjedés. Magyarország, meg más kelet-európai országok azért vannak talán jobb helyzetben, mert kisebb betegszámnál hoznak drasztikus szigorításokat mint nyugatabbra.

Platonica 2020.03.14. 21:07:50

@kardio1: Oh, yes. Ahogy az elobb mellekeltem, eppen nyajimmunitas kialakitasan dolgozunk, ezert van, hogy igazabol semmifele szamottevo korlatozas nem szuletett.

Hogy ez az irany jo vagy se, majd az elkovetkezendo idoszak mutatja meg.

2020.03.14. 21:11:00

@Hari Seldon 2: "annak lesz esélye, akinek lesz pénze "megfizetni" a lélegeztető gépet."

ez sosem volt kerdes - mint ahogy az sem, hogy magyarorszagrol a valodi szamokat soha nem fogjuk megtudni. kb mint amikor mutatnak az m1-en 3 tuntetot az egyik sarokban, mikorben az utcan ott all masik parezer.

en azokat sajnalom, akik kb a lelkiismeretuknel fogva most is meg a jovoben is helyt fognak allni ugy, hogy kozben meg felulrol a fejukre szarnak evtizedek ota. ez az evszazad kibaszasa lesz magyarorszagon veluk szemben.

Hari Seldon 2 2020.03.14. 21:17:03

@kardio1:
Most úgy néz ki hogy tegnap kicsivel 800 alatti eset szám volt, ma kicsivel több. Százalékosan a növekedés üteme csökkent.
Nem úgy a szegény olaszoknál. - ott tényleg nagy gáz van, ma is találtak 3500-at. Aki most ott orvos, az tényleg frontszolgálatot teljesít.
És igen, talán szerencséje Magyarországnak hogy egy "hónappal később érkezik" oda.

kardio1 2020.03.14. 21:18:55

@Rayovac: és ez így helyes. Az embernek a saját lelkiismeretére kell hallgatnia, nem a megmondóemberek véleményére. Ezek nem azok az idők, amikor a pártpolitikai csatározásoknak helye van.

kardio1 2020.03.14. 21:21:52

@Hari Seldon 2: itt is olasz forma felé haladunk. 4500 fertőzött, 91 halott. 3. fokozat, országos járvány. Nálunk még tudtommal nincs fertőzött, a megyében 40 körül.

kardio1 2020.03.14. 21:24:52

@Hari Seldon 2: éttermek, mozik, színházak, szórakozóhelyek éjféltől zárva. De a helyhatósági választásokat holnap, meg jövő vasárnap megtartják. Ez utóbbi nem túl logikus.

Ződ2000 · http://egzostive.com 2020.03.14. 21:27:36

A boltokat illetően én nem tapasztaltam semmi ilyet Blegiumban, bár ma reggel voltam és nagyobb boltban, lehet délutánra jobban kirámolják. Pár apróság viszont hiányzott, mint a antibacis szappan (bár azért eddig is külföldre kellett mennem), száraztészta és a hozzá való szószok. Amúgy minden ami friss és szokásos kapható.

Amúgy tényleg sokkal lazábbak mint ami itthon van, egy ideig ez teljesen rendben is volt, de mivel már van halálos áldozat, szerintem nem tekinthető többé sima járványnak.

Az olasz helyzet viszont szívszorító, ennyi halálos áldozattal. Pedig ők szerintem az elejétől fogva elég komolyan vették a járványt...

Hari Seldon 2 2020.03.14. 21:39:55

@kardio1:
Áh, illetve ha mi arra haladunk, akkor az egész világ.
A spanyolok, sokkal rosszabbul állnak, illetve lakosság arányosan a igazolt fertőzöttek számát, akkor sokkal rosszabb a helyzet az összes skandinávnál mint nálunk. - Azzal együtt, hogy valóban nem lehet senkinek oka az örömre. De ez gyakorlatilag az egész világra érvényes. Csak van aki egy hónap késéssel követi az olaszokat, van aki kettővel. Azért remélhetjük hogy, nem fog annyira hirtelen tetőzni mint az olaszoknál, így bírhatja a terhelést a eü rendszer.

kardio1 2020.03.14. 22:03:55

@Se vasalo se munka: a halálozási arány másképp is magyarázható.

kardio1 2020.03.14. 22:10:29

@Hari Seldon 2: most megnéztem, 38 fertőzött van a megyében, 1 került kórházba, de nem intenzívre. Mindannyian Mulhouse-ban fertőződtek meg egy protestáns összejövetelen.

Csodabogár 2020.03.14. 22:38:16

@Platonica: No meg most már ők se és az írek se utazhatnak Amerikába.

2020.03.14. 22:45:07

@kardio1: Tehát akkor tud geci is lenni az öreg :P

2020.03.14. 22:51:15

@fhdgy: Nem vagyok róla meggyőződve, hogy igen. Persze, ez is mint annyi minden más egyén-, illetve ez esetben családfüggő. Amelyik családban egyébként is oda van figyelve a kölyökre, ott tanulna, ha nem is annyit, mintha suliba járna. Ahol meg a napi rutin része, hogy tesznek rá magasról mit művel a kölyök, ott nyilván nem.

2020.03.14. 22:56:41

Na de, vírus-helyzet. Freiburgban is hétfőtől zár az összes suli (már amelyik nem zárt be még a hét elején), tilos az 50 főnél nagyobb rendezvények szervezése, a múzeumok, színházak, mozik bezárnak. Az éttermek, kocsmák, kávézók nem, de itt is érvényes az 50 fős szabály. A hotelek nem adhatnak ki 50 főnél több embernek szobát. Ma konkrétan 5 asztalom volt, 16 fogással, ami szombat lévén elég halvány, egy átlagos vasárnap is több van (pedig ez egy hotelétterem).

Csodabogár 2020.03.14. 23:15:46

@kardio1: Német háziorvos mondta, hogy ő csak kiadja a teszt kitet és valami leírást, hogy mit kell csinálni. A paciens megcsinálja és leadja a megadott helyen a laborban. A németek állítólag napi 20ezer tesztet tudnak csinálni.
Svédek eü-ben mindig is lezserek voltak. Én úgy csináltam végig az ázsiai influenzát, hogy orvost nem láttam. Napokig magas lázzal szóló egyedül a lakásban. Az orvos betelefonálta a receptet egy patikába, aztán szervezzem meg, hogy jusson el hozzám.

Csodabogár 2020.03.14. 23:18:29

@Hari Seldon 2: Azt hiszem a spanyoloknál is gáz van. Kijárási tilalmat rendeltek el!

dikusz. 2020.03.14. 23:28:11

@Golf2: Abban a hozzászólásodban, amelyikre válaszoltam, azt írtad, hogy "turistahajó". Honnan kellett volna tudnom, hogy melyik társaságé? ha mindjárt akkor írod a nevét a cégnek, nyilvánvalóan nem írok BKV-t. Mert az is lehet "turistahajó", még ha menetrend szerinti járatként üzemel, nem? Mert aligha van olyan, aki munkába járásra használja azt a vízicsigát.

élhetetlen 2020.03.14. 23:55:14

@fhdgy: Nem akartam ebbe beleszólni, mert nem vagyok érintett, de kissé túlzásba viszed. “telefonon vagy levélben juttatják el a tananyagot”, mire te, “Ja a telefonok analógok a mai világban, persze!”. Az analóg módszer a levél, ha nincs más. És most leírom, hogy mit gondolok, aztán engem is lenyomhatsz. Ha már válsághelyzet van, be lehetne áldozni egy-két tv csatornát erre az időre, az egyik adná az első négy év anyagát, akár két, három órát sűrítve, mondjuk tantárgyanként két óra, hogy másnap mehessen a másik három tantárgy, stb. Beszámoló, kis dolgozat, fogalmazás mehetne vissza levélben, de ez a legrosszabb lehetőség. A tanárok általában tudják, hogy a gyerekeknek milyenek az otthoni viszonyaik, kinek van számítógép otthon. Ha nem tudja, megkérdezi. Akinek van, azzal már lehet e-mail-ben kommunikálni. És ne hidd, hogy a tanárok digitális analfabéták. Az osztálynaplótól kezdve így kezelik a dolgokat. És, ha a tanároknak sem kéne bemenni, egy nap alatt össze tudnák dobni a másnapi óráik anyagát, és kikeresni hozzá a releváns linkeket, hogy mit olvassanak hozzá. Ja, első osztályban is működne az a betűnél, hogy ez az a betű, és írj tíz a betűvel kezdődő szót. Igen, itt kell a szülői segítség, de harmadiktól már nem, el tudja olvasni a levelet.

élhetetlen 2020.03.15. 00:17:28

@dikusz.: “A kislány otthon marad a nagymamival, miközben ugye pont azt kérik, hogy idős rokonra lehetőleg ne bízzák a gyereket.”. Itt azt hiszem , egy kicsit félrement a gondolatmenet. Nem a tiéd, hanem a tájékoztatóké. Azt kellett volna mondaniuk, hogy ne vigyék reggel a gyereket a nagyihoz, és este haza, mert a szülők is hazavihetnek valamit, amit a gyerek átvihet a nagyihoz. Ha a gyerek akármeddig a nagyinál él, és sem ő, sem a nagyi nem jár ki a lakásból, akkor biztonságban vannak. Persze, ehhez az kéne, hogy ellenőrizzék, hogy a gyerek nem fertőzött. Azt meg nem veszi be az agyam, hogy egy vírust csak akkor lehet kimutatni, ha már ledöntötte a lábáról az embert.

dikusz. 2020.03.15. 00:21:24

Így tartják az emberek egymásban a lelket Olaszországban:

fidelio.hu/plusz/erkelyekrol-es-ablakokbol-enekelnek-az-olaszok-a-karanten-alatt-153484.html

Számomra megható, hogy a bajban mennyire össze tudnak tartani az emberek bárhol a világon.

dikusz. 2020.03.15. 00:22:45

@dikusz.: A trombitaművész a híradó szerint Milánó nem hivatalos himnuszát "fújja".

dikusz. 2020.03.15. 00:32:19

@élhetetlen: Húgom családja az érintett, az unokájáról van szó. Az anyuka óvónő, nekik be kell mindenképpen menni dolgozni, másképp nem tudják megoldani a kislány felügyeletét. Az meg, amit a híradóban mondott a megkérdezett háziorvos, nem tudom, mennyivel jobb. Azt javasolta, hogy a nagyszülők helyett oldják meg úgy a gyerekek felügyeletét, hogy "vetésforgóban" vigyázzanak a gyerekekre a szülők. Erre nem tudok mit mondani, azt hittem nem jól hallom...
Ez azt jelentené -szerintem-, hogy mondjuk öt család felváltva vigyáz az öt gyerekre, öt napon át minden nap máshol vannak a gyerekek. Akkor, amikor magánóvodáknál alapból is olyan szigorú közegészségügyi/szakmai szabályok vannak, hogy szinte ellehetetlenítik a helyzetüket....

élhetetlen 2020.03.15. 00:42:01

@fhdgy: “akkor ígérem, hogy a kecskéimet megtanítom sms-ezni,”. OK. de azért az egész diákságot ne hozd le a kecskéid szintjére. www.digitaliscsalad.hu/tanulas/digitalis-oktatas-vilagban-mire-jutnak-vele vagy folyoiratok.oh.gov.hu/uj-pedagogiai-szemle/az-iskolaval-kapcsolatos-uj-fogalmak-a-21-szazadban-a-virtualis-iskola-mint A kecskéidet emelheted ember szintre, ha tudod..Az első link rákattintásra úgy tűnik, nem működik, vagy vágd ki, vágd be, vagy hagyd a fenébe.

élhetetlen 2020.03.15. 00:58:05

@dikusz.: Erre mondtam, hogy nagyon félrevezető a tájékoztatás. Naponta más helyen, ahol a gyerekeket bevivő szülők is akárhol járnak, miért lenne biztonságos? Ez olyan, mint a 100 főre korlátozás. 99 főnél már nem működik a vírus? Mi a különbség, ha 99 emberből fertőződik meg 30, vagy, ha 101-ből? Vannak itt logikai bukták!

adg 2020.03.15. 06:01:01

Halkan megjegyeznem, hogy ausztraliaban 1930 korul kezdodott a tavoktatas, mert helyenkent kb tobb Magyarorszagnyi teruleten lakott egy-ket iskolas gyerek, es hogy ok is tudjak kovetni a tobbieket.
Talan hihetetlen elsore, de nem volt se specialis program, se internet, se okostelefon meg sokhonapos felkeszules a tanaroknak, meg lofasse volt kb, hanem radio volt. Gyerek ott ult a radio elott, a tanar meg a sajatja elott.
Ez a rendszer mai napig mukodik, persze a korhoz igazodva.

Mondok mast. Eddig 3 lanyom vett reszt tavoktatasban, mert helyben nincs eleg gyerek (meg tanar sincs) az ora inditasahoz. Adelaidben van egy tanar, es megadott idopontben mindenki, a tanar es kb 10-12 gyerek szepen udaul a szkalyp ele, es megtartjak az orat.

Ezek ma azert nem akkora nagy scifi dolgok am. Bar multkor valami idiota itt arrol beszelt, hogy videken kb internet sincs, de azert fogadjuk el nyugodtan, hogy Mo internetellatottsagaban semmi szegyellnivalo nincs, meg eu-n belul sem.

Persze lehet frocsogni, gyulolkodni, kritizalni mindent, az sokkal egyszerubb, es minden tovabbi nelkul elhiszem, hogy az a maximalis teljesitmeny itt sokak szellemi szintjehez merten, nehany udito kivetelt leszamitva.

fhdgy 2020.03.15. 07:05:38

@élhetetlen: Programozó vagyok. Dolgoztam nagy rendszerek bevezetésén Magyarországon is, Németországban is, a különbség felfoghatatlanul óriási.

Az eddigi tapasztalataim alapján, 40+ év, főleg az állami projektek indulása nálunk kritikán aluli. Csak az általános iskolásokat nézve, több mint 700 ezer gyerekről van szó. Ez hatalmas projekt. Előkészítés semmi, derült égből villámcsapásként jött. Nekem ne mondja senki, hogy váratlan volt. Kínában november óta megy a járvány, az olaszoknál is már jó régóta. Pénteken este 21:15-kor robbant a bomba. Ja, Magyarország hétvégeken agyhalott. Egy szülő, aki dolgozik, hogy beszéli meg, hogy hétfőn tud-e menni dolgozni vagy sem? Ritka kivételtől eltekintve sehogy. Össze-vissza, egymásnak ellentmondó nyilatkozatok, ahogy itt is többen írják. Ha egy koherens tájokoztatást nem tudnak a hivatalos szakértők összehozni, akkor várhatjuk, hogy normálisan mennek a dolgok? Én nem tudok benne bízni.

Hangsúlyozom, azt nem kritizáltam, hogy az iskolákat bezárják. A módszert igen, a bejelentés mikéntjével van bajom. Legkésőbb szerdáig be kellett volna jelenteni, vagy nem hétfőn kezdeni, hanem kedden, de inkább szerdán.

Ez egy hirtelen kipattant, átgondolatlan agyrém volt. Még maga a járvány sem pattant ki ilyen hirtelen.

Na, de holnap már hétfő, szerintem hétvégére kiderül, hogy vészmadárkodtam-e vagy sem.

A 40+ éves tapasztalatom alapján nagyon meglepődnék, ha nem rakódna rá egy csomó fejetlenség a dolgokra, azon felül, hogy csak az iskolabezárások önmagukban is, mekkora felfordulást okoznak.

A végére egyetlen kérdésem van csak: a németek ( nekem szervezettségben, átgondoltságban ők az etalon ) miért nem vezettek be digitális oktatást? Szerintem azért, mert nem akartak még nagyobb káoszt! Vagy azt gondolták, hogy messze nem lesz akkora haszon, mint kár.

star70 2020.03.15. 08:44:01

@illango pillango: mert normalis sebessegü internet sincs...ha van is az is nevleges a valosagban sokkal lassabb(sajnos)az ararol nem is beszelve..

nyuszigonosz 2020.03.15. 09:23:11

@adg: Igen, párszor láttam dokufilmekben ( már jó régen) milyen/ milyen volt az ausztrál rádiós távoktatás.
Viszont mint te is írod: óriási területen volt pl. pár iskolás, farmokon, ahol közel tavol semmi nem volt , és ezért így.

Mint írod ma is van távoktatás Ausztráliában, csak már skypon keresztül, és nem csak ott, hanem pár hete néztem egy dokufilmet a skót szigetekröl, onnan is van lehetöség skypon keresztül pl. gimnáziumot végezni, ahol a tanuló úgy az osztályt mint a tanárt is látja, és azok is öt, söt csoportmunkában és így tud részt venni.
És még kitudja hol mindenhol.

Igen a müszaki lehetösége ennek megvan, de a sürün lakott Europaban ezeddig ez nem volt szükséges, hogy általános iskolától kezdve távotatás is legyen.

Mostmár szerintem lesz.

fhdgy 2020.03.15. 09:33:12

@nyuszigonosz: Tegyük fel, hogy jól fog működni a digitális oktatás ( bár én nem tudom elképzelni, hogy egy-két hónapon belül úgy lesz ), akkor utána mi lesz? Szükség lesz iskolákra?

Tudom, túlzó a kérdés, de nem istentől elrugaszkodott!

nyuszigonosz 2020.03.15. 09:56:27

@fhdgy: A digitális oktatás egyelöre itt és nagy lefedettséggel a jövö zenéje.
Iskolákra még jó sokáig szükség lesz.

fhdgy 2020.03.15. 10:02:39

@nyuszigonosz: Lesznek túlbuzgók, akik nem így látják, még támadni is fognak. Én nem tartok velük!

adg 2020.03.15. 10:21:10

@nyuszigonosz: Igy van.
A skypeos is pont igy megy. Osztott kepernyo, mindenki lat mindenkit, lehet dumalni, pont olyan, mint eloben, csak nem tudja a korzot beleszurni a masik seggebe. :)

Arra probaltam ravilagitani, hogy ha 90 eve, az akkori szinvonalon ezt meg tudtak oldani, akkor talan ma is sikerulni fog. Plane, hogy most ugye csak egy _ideiglenes_ megoldas kell csak, ami ha a semminel jobb, mar az is jobb, mint ha nem volna. Az se volna egy oriasi tragedia amugy, ha nem volna iskola par honapig, nem dolne ossze a vilag. Nyaron sincs. A szulok kiesese a munkabol a nagyobb gond.
Ma mar azert ritka az olyan gyerekes csalad, ahol nincs semmi netes eleres, nincs egy email, nincs se szamitogep, se egy okostelefon. De ha van par ilyen gyerek, meg azt is meglehetne oldani egy kolcson laptoppal, ipaddel, akarmivel. Szerintem minden iskolaban tobb van, mint ahany gyereknek nincs otthon semmi alkalmas eszkoze.

Nem kicsit lehidaltam ettol a fentebb olvashato hozzaallason, hogy ugyse lehet megcsinalni, mert ez nincs, meg az nincs, meg honapok, meg mi van, ha valakinek nincs szamitogepe, de ha megis sikerul, akkor azert lesz szar, de ha meg megse lesz szar, akkor is az lesz, es es es es... Dobbenet.
Nem az a lenyeg, hogy hetfon 8.00kor mindenki ott ul a csili vili tokeletes tavoktatasos rendszereben otthon, es szivja magaba a tudast. Csak egy ideiglenes megoldas. Hihetetlen ez a primitiv, rosszindulatu, negativ hozaallas...

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.03.15. 10:47:47

az iskolak bezarasa komoly kart okoz. azt okozott csutortok reggel is, este fel 10-kor, most is, ezutan is. a kerdes mindossze annyi volt, hogy vallalni kell-e ezt a kart, a valasz pedig mindig az aktualis helyzeten es az abbol levont kovetkezteteseken mulik. ami termeszetebol adodoan valtozhat, es valtozott is. nyugodtan lehet patasorbanozni, de minek. gyurcsanyozni is, de ugye neki amugy se osztanak lapot, szoval foleg minek.

ha nincs iskolaba jaras, attol meg oktatas folyhat valamilyen szinten. akarmilyen szint is tobb, mint a semmi. ha valaki ugy gondolja, tobb lesz kara egy barmilyen tavoktatasnak mint a haszna, ugyan sorolja mar fel azokat a karokat.

en is regen jartam iskolaba, de ugy emlekszem, az orak egy kisebb resze egyszeruen kihagyhato (testneveles, enek-zene, osztalyfonoki), masik resze egy szonoklat volt (tipikusan human targyak, irodalom, tortenelem) esetleg valamilyen statikus, elore kesz abraval kiegeszitve (termeszettudomanyok egy resze) es a maradeknal volt fontos konkretan kovetni a tablan tortenteket, sorrendjukben, osszefuggeseikben (pl matek, fizika). nyilvan mindent elegendo azon a szinten tovabbitani, hogy alkalmas legyen a megerteshez, pl eleg egy hanganyag es egy hivatkozas egy kepre, irott anyag akar nem is szukseges (eleinte). tabla helyett egy normalisabb webkamera, egy lampa, papir es vastag filc, ha valaki ugyetlennek erzi magat az egerrel rajzolgatashoz vagy szamolasok begepelesehez (amiben nincs semmi kivetnivalo). tarhelynek megfelel akar a youtube (ha van bennuk minimalis gerinc, akkor nem tesznek reklamot ele/bele), hiszen semmi olyan kovetelmenynek nem kell megfelelnie mint egy vallalati rendszernek (pl nincs korlatozva ki ferjen hozza).

az anyagokat egyszer kell rogziteni, es nem egy osztalynyi hanem akarhany tanulo megnezheti, meghallgathatja, ezert akar tobb idot is lehet forditani rajuk mint az iskolai 45 perc de elso korben 30 percnyi felvetellel es 15 perc piszmogassal is keszulhet valami hasznalhato.

hozzaferessel nem sok gond lehet. persze 10-bol 1 gyerek nem tud hozzaferni, mert se szamitogep, se okostelefon. ez az egy gyerek szepen atballaghat a legkozelebbi osztalytarshoz, es megnezhetik egyutt. ha tobb gyerek van egy csaladban, akkor is be lehet osztani az idot szabadon, vagy szinten lehet atballagni az osztalytarshoz. biztos lesz akinek igy is kimarad valami, de ez nem indok arra, hogy a tobbieknek se legyen lehetoseguk.

szamonkerest nyilvan maskepp kell teto ala hozni. szerintem ki fognak birni a tanulok par hetet dolgozat es feleles nelkul is.

shakespeare 2020.03.15. 10:47:55

@Ződ2000: az olaszok mérhetetlen módon sok hibát csináltak az elején

félelmetes a dilettáns lépések a vezetők részéről

amikor belengedtek hogy északon ket nap múlva karantén lesz de nem volt még semmilyen korlát, az volt a kegyelem dofes

a sok birka iq bajnok azonnal tömött vonatokon, buszokon, autón, két nap alatt szerteutazott az országban

egy hét múlva az egész ország karantén, bődületesen növekvő beteg számokkal

a vezetők sík hülyék

a nep is

2020.03.15. 11:06:35

Magyarországon 32-re nőtt a fertőzöttek száma, már a regisztráltaké. Tényleg nem akarok vészmadárkodni, de a következő napokban ez meg fog ugrani. A tiroli szezonmunkások közül sokan még a péntek koradélutáni karantén bevezetése előtt hazautaztak. Ischgl-ben két olyan hotelről tudok, ahol a vezetőség/tulaj már csütörtökön kiadta az ukázt, hogy söprés-haza-vége-a-szezonnak. Mindkettőben tucatnyi magyar dolgozott, akik már otthon vannak, és vagy fertőzöttek, vagy sem. És ez csak egy település Tirolból.

Herr Géza 2020.03.15. 11:07:31

@kardio1: “ A teszt drága, nálunk helyben nem is végzik.” Mi a drága? Oké, otthon maszek laborok 30-50000 Ft-ért csinálják, de itt:
“ Die Testkits von TIB Molbiol kann in Deutschland jedes Fachlabor bestellen. Rund 250 Euro kostet das Stück, mit dem knapp 100 Tests möglich sind – pro Test also etwa 2,50 Euro. Plus Extraktionskit und Arbeitskosten wäre ein Preis von zehn Euro möglich, rechnet Landt vor.”
Azaz maga a “teszthardver” 2,50 €/db, egy teszt teljes költsége 10€.

vándor madár 2020.03.15. 11:28:25

@Herr Géza: "Azaz maga a “teszthardver” 2,50 €/db, egy teszt teljes költsége 10€."

Miután Mo-n már az elején kiderült és azóta is az derül ki folyamatosan, hogy milyen vehemensen megtagadják az eü. intézményekben a teszt elvégzését érintett személyektől, miközben minden utcasarkon lehetővé kellene tenni ingyen, nyilvánvaló, hogy más okok állnak a háttérben. Tán még kiderülne, hogy nem 32 fertőzött van, hanem sokkal több, akinek a kezelésére nincs kapacitás, bárhogy szól is a hivatalos propaganda. Meg hogy nézne ki a statiszta és az image. De pl. Ausztriában is ez van, csak nem tudom, ki tanult kitől.
www.diepresse.com/5783862/kein-test-fur-ischgl-urlauber-mit-symptomen

Herr Géza 2020.03.15. 11:33:14

@Csodabogár: “ A németek állítólag napi 20ezer tesztet tudnak csinálni. ”
És napról napra egyre többet. Csak a szomszéd kisvárosban felállított drive-in tesztsor napi 50-60 tesztet végez. Hétfőtől nálunk is lesz. És már van sokfelé.
Otthon végezhető (megbízható) teszt meg egyelőre nincs. A gyorsteszt csak a vírus elleni antitestet mutatja ki, az meg a fertőzés után csak kb. egy héttel jelenik meg a szervezetben. Azaz negativ teszt esetén simán lehetsz már fertőzött és fertőző, így ilyen esetben meg kell csinálni a rendes PCR tesztet is, úgy meg mi értelme az egésznek.

2020.03.15. 11:43:45

@vándor madár: Tuti több fertőzött van Ischgl-ben, mint 39. A bár, ahol az elsőként diagnosztizált csapos srác dolgozott, a falu party-klubja, minden este rogyásig tömve van (már egyébként). Ischgl tényleg egy picsányi falu, 15 perc alatt bejárod, viszont a Deákon nincs akkora forgalom, mint ott. Ideális terep mindenfajta vírus számára.

2020.03.15. 11:49:04

@Herr Géza: Mint a terhességinek, úgyis kiderül előbb-utóbb, de jobb előbb ;)

dikusz. 2020.03.15. 11:49:53

@fhdgy: Olvastad azt a választ, amit a kérdésedre írtam?

vándor madár 2020.03.15. 11:54:35

@Pink Petsch: "Tuti több fertőzött van Ischgl-ben, mint 39."

Nyilván. A cikk is már 3 napos és ha ott is megtagadták a tesztek elvégzését, a dolgozókat és a turistákat meg kiszórták, akkor nem az ő statisztikájukat rontja.

fhdgy 2020.03.15. 12:02:08

@dikusz.: Igen, olvastam. Válaszoltam is rá, tegnap 16:06:41-kor.

2020.03.15. 12:08:47

@vándor madár: Oupsz, a dátumot nem figyeltem. Mein fehler :(
Annyit mindenképpen a javukra lehet írni, hogy péntek kora délutántól, olyan 14 órától karantén alá került Ischgl (is), csak a külföldi turisták távozhattak, erre a település kivezető útjainál felállt rendőrök figyeltek. Azaz, a szezonmunkások, de még az osztrák turisták is ott ragadtak, a helyiekkel együtt persze. És az ellenőrzésnél nem lehetett kamuzni, hogy de-csak-turista-vagyok-Pestről, mert rögtön csekkolták a rendszerben a nevet, és azt is megmondták, hogy hányadik szezonját tölti ott a delikvens melósként. Magyarország nem lehet eléggé hálás emiatt.
Viszont az is igaz, hogy csütörtöktől péntekig, 1,5 nap alatt több tucatnyian léptek le csak Ischgl-ből a magyar szezonmunkások közül, amikor még semmiféle ellenőrzés nem volt, a határokon sem. És azt csak remélni, hogy mindnek van elegendő esze az önkéntes karanténhoz.

dikusz. 2020.03.15. 12:13:32

@fhdgy: Igen, azt látom, de én az erre a kérdésedre adott válaszomra gondoltam, amit tegnap 20:43:00 perckor írtam.

kardio1 2020.03.15. 12:17:44

@Herr Géza: nem néztem személyesen utána, amikor a helyi labororvost felhívtam, ő mondta ezt, hogy helyben miért nem csinálják.
Egyébként nincs sok jelentősége, mert a harmadik fázis, ami éjfél óta aktuális, azt is jelenti, hogy megszűnnek a szűrővizsgálatok és a tünetesek ellátására koncentrálnak. Nálunk a mai naptól kezdve a betegekkel kapcsolatba kerülő kórházi személyzetnek maszkot kell hordania (nem FFP2, hanem sima sebészi maszk) munkaidőben, mindenki annyit kap a munka megkezdése előtt, amennyi az adott napra elég, egy maszk 4 órán át használható. Az FFP2 valószínűleg holnaptól kerül bevezetésre az őrzőben és a műtőkben, illetve a sürgősségin.

fhdgy 2020.03.15. 12:44:05

@dikusz.: Azt is olvastam, igaz nem válaszoltam rá.

Igazából nem is tudok rá mit mondani.

Eddig, a szakmai tapasztalataimra alapozva, elmondtam az aggályaimat. Az itt lévők többsége, akinek nem inge, ne vegye magára, vészmadárkodásnak vette.

Ami valamilyen szinten megnyugtat, hogy a neten böngészve szinte mindegyik aggályomra találtam példát, tehát nem én vagyok az egyetlen vészmadár.

Nem egyszerű huhogásokra gondolok, csak olyanokra, ahol szakmailag értelmezhető aggályok kerültek terítékre.

Nem sokára hétfő, mindjárt indul a pudingpróba. Szerintem péntekig kiderül, hogy mennyire állja a sarat a rendszer. Remélem a sulinet nem fog összeomlani. Igaz, meglepő is lenne, rámenve a sulinetre egy kukk se a koronavírusról, egy kukk se a digitális oktatásról, egy kukk se az iskolabezárásról.

Ja, bocs a koronavírusról, bár a belseje inkább a SARS-ról ír, mégis találtam egy cikket! Kapaszkodj: 2004 februárit, nem elírás a részemről.

hirmagazin.sulinet.hu/hu/eletmod/lekerulhet-az-etlaprol-a-cibetmacska

Így kell követni a világ eseményeit, mindig naprakészen!

Bár egy kicsit jobban belenézve a sulinetbe, kétségeim vannak, hogy egyáltalán működik-e, abban az értelemben, hogy más témában sem nagyon találok aktuális dolgot.

A legfrissebb fül alatt is, minimum kettő hetes hírek vannak.

Tetszhalottnak tűnik.

Van élő leszármazottja?

Az eduline.hu-n is csak olyan dolgokat találok, amik felső- és középfokú tanulóknak ajánl appokat.

A krétába nem tudok belenézni, mert bejelentkezést akar, én meg se szülő, se gyerek nem vagyok.

Tudsz olyat ajánlani, ahol látszanak péntek 13 óta a fejlemények? ( facebook kilőve )

Hari Seldon 2 2020.03.15. 12:57:18

@kardio1:
Mme Seldonnak van ilyen FFP-s maszkja. Hordania is kell.

kardio1 2020.03.15. 13:05:30

@Hari Seldon 2: nálatok komolyabb is a helyzet, tegnap este 122 eset volt a megyétekben.

kardio1 2020.03.15. 13:06:12

@fhdgy: tényleg vészmadárkodsz.

2020.03.15. 13:23:12

@kardio1: Szerintem csak realista, neki van fogalma arról szakmailag is, hogy mik a feltételei egy ilyen rendszer működésének. És bár nyilván nem látja a teljes képet, azért többet tud a peremfeltételekről, mint te vagy én.

kardio1 2020.03.15. 13:27:32

@Pink Petsch: nem ezen egy eset alapján vontam le ezt a következtetést. Az indexen, ami kormánypárti elfogultsággal egyáltalán nem vádolható, van egy egész korrekt összefoglaló arról, mik a lehetőségek a távoktatással kapcsolatosan.

Golf2 2020.03.15. 13:29:53

@dikusz.: Sehol nem írtam hajót csak vizibuszt.

vándor madár 2020.03.15. 13:31:41

@Pink Petsch: "És azt csak remélni, hogy mindnek van elegendő esze az önkéntes karanténhoz."

Nincs. Sőt ... alapjarat.hu/aktualis/nem-szabad-megmondani-hogy-olaszba-volt-mondta-rendor-kamionosnak

2020.03.15. 13:39:17

@kardio1: Ja, olvastam, egész pofás, de laikusként tartok kicsit a gyakorlatba való ültetés realitás-alapjától. Mert nemcsak arról van szó, hogy Budapesten, Győrben, Debrecenben, Szolnokon, Sopronban, Cegléden, Tatán, Pécsett ésatöbbi működjön, hanem a ha-itt-élnék-már-felkötöttem-volna-magam zsákfalvakban is.
Vannak kétségeim....

Golf2 2020.03.15. 13:39:38

@adg: Nem kicsit lehidaltam...Állitólag statikus vagy akkor mit okoskodsz kritizálsz ismét alpári módon 1 IT-szakembert aki ért is hozzá...Nyilván nem azért léptetek le itthonról mert müködni szoktak a dolgok...

Shanarey 2020.03.15. 13:41:13

@kardio1:

Kit érdekel Anglia, én a Magyarországon élő rokonaim okán aggódok. A kérdéseimre, azóta sem válaszoltál. Tán kényelmetlen?

Ezek voltak azok:

"Netán olvastál az Iráni diákokról? Ahol a fertőzött srácnak azt mondták hogy nem mondhatja meg a többieknek hogy fertőzött? Avagy Toldy gimnázium esete, ahol az egyik gyerek édesanya fertőzött lett, és először arról sem akartak beszélni?

Szerinted, ez így jó?

kardio1 2020.03.15. 13:57:32

@Pink Petsch: de ez mindenütt így lesz Európában, ez nem Ausztrália, ahol, ahogy adg írta, már hozzá vannak szokva ahhoz, hogy a mindentől távoli, eldugott helyekkel is kell kezdeni valamit.

2020.03.15. 14:09:50

@kardio1: Igaz, hogy ez nem Ausztrália, és igaz, hogy az európai oktatási rendszer középiskolától lefelé nincs egészen felkészülve arra, hogy akár morze-kódban is, de leadja a tananyagot. Viszont a jelenlegi kormány inkompetenciája széleskörűen ismert, ezt kár tagadni. Tuti, hogy például a német oktatási rendszer is fog akadályokba ütközni a e terén. Csak tudod mi a különbség? Hogy itt megoldják, otthon meg Vitya majd kijelenti, hogy ez is a Soros meg a migráncsok miatt van, sőt Brüsszel is belejátszott, és megint ő a helikopter.
És ez már szánalmas.

kardio1 2020.03.15. 14:15:09

@Shanarey: miért lenne kényelmetlen ? 444-et éppúgy nem olvasok, mint 888-at. A János-kórházas sztorit nem látom olyan vészesnek, mint te. Ilyen történetekkel van tele a net Kínától Olaszországig, sokan és sokszor bénáznak mostanság. A hatóságok meg különösen, főleg, ha már kialakult az igazodás kultúrája (erről már elmondtam korábban a negativ véleményemet). A különbség köztünk az, hogy én a másik oldalról is látom a helyzetet. Másrészt pedig nem gondolom, hogy a pártpolitizálás ideje ez. Nem szeretem se Macront, se Édouard Philippe-et (min.elnök), de igyekszem hallgatni rájuk ebben a helzetben, és nem azzal töltöm az időmet, hogy őket szapulom.

kardio1 2020.03.15. 14:17:14

@Pink Petsch: előre nem szokásom véleményt alkotni. Majd meglátjuk, mit sikerül megvalósítani.

fhdgy 2020.03.15. 14:19:33

@Pink Petsch: Csak magyar oldalakon keresztül követtem a németországi eseményeket. Meg időben sem annyira szorosan.

Mennyivel előbb jelentették be az iskolák bezárását? Munkanapokban számolva, mert a hétvége nem igazán játszik.

Arról nem olvastam, hogy ott lenne digitális oktatás. Elképzelhető, hogy ott is lesz, de szerintem előfogják készíteni, annak rendje, módja szerint.

Te mit tudsz, mint aki ott él?

2020.03.15. 14:24:43

@kardio1: Szeretnék én is kellemesen csalódni, de most komolyan ... félek, hogy nem fogok. Véleményt még én sem alkottam, de azért az évtizedes Fidesz-kormány működése alapján, balga az, aki csodát vár, vagy nem méri fel a realitásokat.

vándor madár 2020.03.15. 14:33:41

@fhdgy: "Ez egy hirtelen kipattant, átgondolatlan agyrém volt. Még maga a járvány sem pattant ki ilyen hirtelen.
Na, de holnap már hétfő, szerintem hétvégére kiderül, hogy vészmadárkodtam-e vagy sem."

Szerintem meg nem volt hirtelen kipattant agyrém. Pénteken az történt, hogy komoly fejlemények történtek a környező országokban, ami hatására meg kellett lépniük. A hiba az volt, hogy azon erősködtek, hogy Mo-n nem lesznek bezárva az iskolák, mert akkor a tanároknak fizetés nélküli szabadságra kell menni és nyilván a gyermekek elhelyezése is rendkívül problémás. Új helyzet új lépéseket követel, ennyi.
Sőt még abban is igaza volt, hogy a dögvészt külföldiek és magyarok is külföldről hurcolták be Mo-ra, ez egyáltalán nem kormánypropaganda valaki ellen.

Az ilyen sűrűn lakott helyek itt Európa közepén nem követelik meg a digitális oktatást a normál helyett, mert akkor még jobban elidegenednek az emberek egymástól. Véleményem szerint a kettőt parallel kell működtetni. Érdekes módon a nyelvtanárok és korrepetitorok is, akik online órákat adnak, meg tudják tanulni a semmiből a digitális oktatást, úgyhogy az biztosan nem ördögtől való.
Eddig is volt nagyon sok magántanuló Mo-n, azok is le tudtak vizsgázni mindenféle formális oktatás nélkül.
Tankönyve mindenkinek van, már az is nagyban megoldaná a problémát, ha a diákok azokkal foglalkoznának és nem hurrá vakációnak tekintenék a kényszerszünetet.
Attól tartok, hogy nem ez lesz a legnagyobb probléma, ha éleződik a helyzet.

nyuszigonosz 2020.03.15. 14:41:03

@fhdgy: A kérdésed egy részére válaszolok: voltak iskolák, óvodák, amelyek már amúlt héten zárva voltak - itt helyben is az egyik gimnázium azért zárta kapuit már egy hete, mivel az elötte lévö hét iskolai szünet volt, sokan sokfelé voltak, az egyik tanulójuk a szüleivel pont Olaszországban, ( ahol sok mindeki más is volt) egy hete a hétvégén érkeztek vissza és a tanuló anyukája egyenesen a kórházba, ahol a Corona vírus teszt pozitív lett, így ez a gimnázium egy hete vasárnap értesítette a tanulókat/szülöket, hogy hétfötöl már nincs tanítás, az érettségizök érettségi vizsgára történö felkészítése majd digitálisan lesz.

Azon a héten itt Bajorországban Markus Söder miniszterelnök úgy nyilatkozott: minden iskola/óvoda igazgató saját döntése, hogy az intézményt lezárja vagy nem.

Most csütörtökön, mondta M. Söder, hogy péntek reggelig eldönti a bajor kórmány mi legyen az iskolákkal, és hasonló intézményekkel: és pénteken egy reggel kilenckor kezdödö sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a továbbiaknak az összes ilyen intézmény zár, pár órával késöbb több tartomány is meghozta ezt a döntést.

vándor madár 2020.03.15. 14:44:44

@fhdgy: "Csak magyar oldalakon keresztül követtem a németországi eseményeket. Meg időben sem annyira szorosan.

Mennyivel előbb jelentették be az iskolák bezárását? Munkanapokban számolva, mert a hétvége nem igazán játszik."

Semennyivel. Bajorországban pénteken jelentették be, hogy hétfőtől nincs iskola, de a helyhatósági választásokat ma nagy bölcsen megtartják. Az etalon is csak vót.

www.mainpost.de/regional/wuerzburg/Corona-Bayern-schliesst-Schulen-Besucherstopp-in-Altenheimen;art735,10421650

www.br.de/nachrichten/bayern/schulen-in-bayern-machen-dicht-ab-9-uhr-live,Rt61acw

www.br.de/nachrichten/bayern/bayern-waehlt-im-schatten-der-corona-krise,Rsw8jaM

Platonica 2020.03.15. 14:45:26

@Shanarey: De miert kell(ene) jobban aggodni a Mo-i rokonok miatt?

2020.03.15. 14:46:38

@fhdgy: Ez itt tartományonként változó, ugyanis Németországban a tartományok dönthetnek egy sor kérdésben. Így például Baden-Württemberg tartományban vannak olyan oktatási intézmények, amelyek már a hét eleje óta bezártak, de a többsége holnaptól zár. Németország kevésbé központosított, sokkal több teret enged a tartományi döntéseknek.
A sulibezárások kapcsán, mivel nem vagyok közvetlenül érintve, csak másodinfókra hagyatkozhatok a távoktatást illetően. Az egyetemek esetében (legalábbis itt Freiburgban) nincs gond, és a középiskolák is megbirkóznak vele, ugyanis eddig is használták a netet, mint oktatási lehetőséget. A problémát itt is az általános iskolák jelentik, ahol az online oktatás még nem egészen elterjedt. Biztosan lesznek fennakadások, de több mint valószínű, hogy meg fogják oldani.

fhdgy 2020.03.15. 14:49:01

@vándor madár: Szerintem a kormányzat részéről az lett volna a korrekt eljárás, ha azt mondja, hogy ugyan nem szeretnénk az iskolákat bezárni, de szükség esetén nem lehet mást csinálni. Kinek lehetne egy rossz szava egy ilyen megközelítés ellen?

Azt is mondhatták volna, hogy bezárás esetén szükség lesz digitális oktatásra, ezért készülni kell rá!

Már év elejétől, de legkésőbb február óta kemény háttérmunkával fel kellett volna készülni. Pl. tesztelni kellett volna az iskolák számítógépes rendszereit, hogy mekkora az a terhelés, ami még nem okoz összeomlást. Szerinted volt ilyen vagy akárcsak felmerült volna? Én nem mernék rá fogadni, ahogy arra sem, hogy nem fekszik ki a rendszer. Lehet, hogy nem fog kifeküdni, de az csak egy nagy mázli lesz. Mázlira nem lehet mindig alapozni.

Egy velem történt konkrét eset: 2017 aug. közepén volt egy megbeszélés egy állami tulajdonú cégeket érintő projekt indításával kapcsolatban. Október 1.-vel kellett volna indulni.

Mondtam jó, van-e teszt rendszer, lehet-e már tesztelni? Néztek rám, hogy mit akadékoskodok, nem is értették, hogy mit miért kérdezek. Hat hónap csúszás volt.

Nagy, sok embert érintő dolgokat nem lehet előkészítés nélkül a semmiből hórukk bevezetni.

Sajnos, sokan azt hiszik, hogy a programozás nem is munka, hisz csak a billentyűket nyomkodjuk meg az egér farkát rángatjuk össze-vissza!

fhdgy 2020.03.15. 14:53:11

@nyuszigonosz: Reggel kilenckor? Nem este 21:15-kor? Még ilyet!

fhdgy 2020.03.15. 14:58:18

Off: Közben lett kettő kiskecse, életerősek, anyuka és az újszülöttek is jól vannak.

Az egyik kicsikét odatartottam az anyja orrához és kérdeztem, hogy ugye milyen aranyos?

Megnyalta a kicsikét. Utána engem is arcon nyalt. Én is aranyos vagyok?
On:

Hari Seldon 2 2020.03.15. 15:03:10

@vándor madár:
Nálunk is volt polgármester választás. Mi is voltunk szavazni. Amikor voltunk csak ketten voltunk a helysiégben. A földön fel volt piros fehér szigszallaggal jelölve, hogy ki mennyire állhat a másiktól, de itt akkor nem számított. A bizottság gumikesztyűbe volt. Nem kellett hozzáérni a papírhoz. Alá kell írni a jelenléti ívet. A tollat utánna lealkoholizálták, vagy valami törlőkedővel áttörölték. Mondjuk én vittem sajátot, de Mme Seldonnak mondták, hogy van az is.
Szavazásnál itt nem kell x-elni, hanem el kell hozni egy csomagból a jelöltek szórólapjait, és aki szimpatikus azt begyömöszölni egy mikroszkópikus borítékba. A többi jelölt lapját ki kell dobni. (hivatalos eljárás, de van aki tüntetőleg csak azt veszi el, akire szavaz)
Tehát a szavazófülkében nem kell már használni semilyen tollat.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.03.15. 15:06:18

@Pink Petsch: magyarorszag nepessegek tobb mint 70%-a varoslako, az altalad korulirt apro falvakban 3% el (max 500 fo lelekszam). tippelhetsz a kor szerinti osszetetelere egy ilyen falunak. de meg ha aranyaiban ugyanannyi iskolas is el ezeken a telepuleseken, akkor sem indok ez pl egy internetes oktatas kritizalasara.

a huhogo szakerto ur jelenleg kecskeket tenyeszt a pusztaban ha jol emlekszem, a blog.hu-n meg tele van jelenleg is aktivan dolgozo informatikussal, programozoval, akkor is ha nem reklamozzak keretlenul. tovabbi kerdesem lenne hozza a korabbiakon felul, hogy mifele aktualitasokat keres az altalanos iskolai vagy kozepiskola tananyagban az elmult ket hetbol, aminek hianya alkalmatlanna teszi azt a felhasznalasra?

fhdgy 2020.03.15. 15:12:11

@droid_: Megszólítva érzem magam: vasárnap még semmi hír az iskolabezárásokról, de még a teendőkről sem.

Szerinted jó ez így? Mikor lesz? Majd tanévnyitóra?

2020.03.15. 15:16:07

@droid_: Ahham, akkor le lehet nyugodtan szarni őket, miért születtek rossz helyre? Vagyhogy?
Rohadt szerencsés vagyok, hogy életem azon 1,5 éve, amit általános iskolásként egy kb. 1000 lelkes határmenti faluban töltöttem a családommal, nem a nagy internet-korszakban történt, mert nagyon oda tud baszni az önbecsülkésnek, ha megtudja, hogy gyakorlatilag leírtak, a lakóhelye miatt.
Gondolkodj el ezen, ha tudsz ...

vándor madár 2020.03.15. 15:25:04

@fhdgy: "Sajnos, sokan azt hiszik, hogy a programozás nem is munka, hisz csak a billentyűket nyomkodjuk meg az egér farkát rángatjuk össze-vissza!"

Szerintem ezt is senki nem mondta.

Azért akadozik minden ebben a patriarchális rendszerben, mert akinek csinálni kell, az nem csinálhat semmit szakmailag, mert mindig van egy feljebbvaló, aki nem biztos, hogy ért hozzá, de majd a hatalmánál fogva megmondja a tuttit.

Nem tudom, hogy ehhez az online oktatáshoz most ebben a vészhelyzetben milyen programozás kellene? Gép kell, kamera kell, skype kell meg valamennyire alkalmas tanár. A tényleges helyzet meg az, hogy a szegény rétegeknek nincsenek meg ehhez a tárgyi feltételek, a motivációról meg ne is beszéljünk.

"Szerintem a kormányzat részéről az lett volna a korrekt eljárás, ha azt mondja, hogy ugyan nem szeretnénk az iskolákat bezárni, de szükség esetén nem lehet mást csinálni. Kinek lehetne egy rossz szava egy ilyen megközelítés ellen?"

Azt kommunikálták, ahogy az adott helyzetben gondolkodtak, ebben még őszinték is voltak, mivel Mo-n még jó volt a helyzet. Ebből csak a bölcs előrelátás meg a világjárványok dinamikájának az ismerete hiányzott.

Most jött a hír: "Coronavirus: Deutschland schließt Grenzen zu Frankreich, Österreich und der Schweiz"

nyuszigonosz 2020.03.15. 15:34:35

@vándor madár: Perszehogy van ma a választás Bajorországban:viszont kis választókerületek lettek, és én is úgy voltam, hogy egyedül voltam reggel ott, saját golyóstoll, kesztyü..senkihez nem kell közel menni és fertötlenitö szer is volt.
Nem látom miért írod így, amit írsz.

2020.03.15. 15:37:31

@vándor madár: Jaja, a konstanzi Svájcba ingázók most kissé megszívták ...

fhdgy 2020.03.15. 15:42:12

@vándor madár: Én sem mondtam, írtam, hogy ITT mondta valaki. Általános alany!

"Ebből csak a bölcs előrelátás meg a világjárványok dinamikájának az ismerete hiányzott." kell ennél több?

"akinek csinálni kell, az nem csinálhat semmit szakmailag, mert mindig van egy feljebbvaló, aki nem biztos, hogy ért hozzá, de majd a hatalmánál fogva megmondja a tuttit." az említett projekt esetében is az volt az egyik válasz, hogy politikai döntés volt az október 1., nem lehet mit csinálni!

Csendben ( és aljasul ) megkérdeztem, hogy és nem volt egy szakember, aki megmondta volna, hogy lehetetlen? Nem volt, mindenki sunyított!

fhdgy 2020.03.15. 15:47:25

@vándor madár: "a világjárványok dinamikájának az ismerete hiányzott." erről jut eszembe: Szegeden van egy kutatócsapat, akik nagyon jónak mondott módszerrel, mesterséges intelligenciával támogatva, nagyon jól tudják szimulálni a járványok terjedését. Csak tőlük kellett volna kérdezni.

De ahogy Einstein mondta:

Ha kérdezel, hülyének néznek.

Ha nem kérdezel, hülye maradsz.

vándor madár 2020.03.15. 15:48:02

@nyuszigonosz: "Nem látom miért írod így, amit írsz."

Olaszországban sem látták szükségét a végsőkig a megfelelő korlátozó intézkedések bevezetésének, oszt most arat a halál rendesen.

vándor madár 2020.03.15. 15:54:35

@fhdgy: "Szegeden van egy kutatócsapat, akik nagyon jónak mondott módszerrel, mesterséges intelligenciával támogatva, nagyon jól tudják szimulálni a járványok terjedését. Csak tőlük kellett volna kérdezni."

Vagy nekik időben publikálni. De ha valaki elolvasta volna a spanyolnáthát vagy a pestist, már az is nagy segítség lett volna.

fhdgy 2020.03.15. 15:55:29

Az orvosi kamara tett egy szakmai javaslatot, ami 12 pontból áll ( március 15 szellemében ? )

Hogy jó, nem jó, nem az én tisztem eldönteni, de kíváncsi leszek, megvalósul-e belőle valami is vagy lesorosozzák a kamarát is.

2020.03.15. 15:59:46

@fhdgy: Migráncsozás lesz ebből a végén, pláne, hogy Magyarországon hivatalosan, ismétlem "hivatalosan" iráni egyetemisták lettek az első fertőzöttek.

fhdgy 2020.03.15. 16:03:02

@vándor madár: Ha én, a pusztában élő kecskepásztor, el tudtam olvasni, akkor egy illetékes miért nem? Megnéztem, március 5.-én olvastam. Járvány idején 8-10 nap nagyon sok idő!

Tovább megyek: egy ilyen kutatásról nem kellene tudni egy illetékesnek, publikálás ide vagy oda?

Szerintem nem kell, hisz az illetékes mindenkinél okosabbnak hiszi magát. Nehogy már egy mitugrász kutató okosabb legyen! -:(

fhdgy 2020.03.15. 16:07:17

@Pink Petsch: Egy fabatkát sem mernék rá tenni, hogy nincs igazad! -:(

Nem is értem magamat! Én, a pusztában élő kecskepásztor, szakértő úr, miért is töröm magamat. Nincs az a hülye koronavírus, ami utánam jönne a pusztába. Ha mégis, kinek hiányoznék? -:)

Ja, remélem a kecskéimnek!

Az észkombájnoknak biztos nem.

kardio1 2020.03.15. 16:07:28

@Platonica: azért, mert Magyarország egy Mordor, nincs rendes egészségügyi ellátás, nem úgy mint UK-ben, meg egyébként is csuti cigány Orbán :)

kardio1 2020.03.15. 16:13:46

@fhdgy: döntsd már el, hogy kecskepásztor, vagy programozó vagy ! :)

kardio1 2020.03.15. 16:19:37

@vándor madár: az olaszok igen korán kezdték a korlátozásokat. Innen nézve furcsa a magyarországi reakció lassúságát kritizálni. Franciaországban kb ugyanazok a korlátozások léptek életbe nagyjából egyidőben, mint Magyarországon, itt 4500 igazolt beteg van, ott meg 32. Itt 91 halott, ott meg egy. Szerintem ott hamarabb léptek.

fhdgy 2020.03.15. 16:20:11

@kardio1: Programozom a kecskepásztorkodást! -:)

Se programozás, se kecskék nélkül nem tudok élni!

Ez a sorsom! -:(

fhdgy 2020.03.15. 16:22:49

@kardio1: Azt, hogy hamarabb léptek-e, majd utólag a járvány eszkalálódását tanulmányozva kell vizsgálni.

Akkor majd kiderül, hogy elég hamar-e, vagy hamar, de már későn.

2020.03.15. 16:32:31

@kardio1: Magyarország nem Mordor, aki ilyet mond, az hülye. Viszont, ha már választani kell, akkor inkább itt Freiburgban leszek fertőzött, mint otthon.
Kurva nagyot taknyoltak már az elején a János kórházi fiaskóval, és innentől már csak az ima segíthet, hogy egyetlenegy orvos vagy ápoló sem fertőződött meg a betegtől, és így nem is adhatta tovább más betegségekben szenvedő, azaz eleve gyengébb immunrendszerű pácienseknek.
És ha már csak az ima marad, akkor ott kurva nagy gáz van ... csak mondom ...

fhdgy 2020.03.15. 16:54:11

@Pink Petsch: Freiburg a Báseltől kb. 60 km.-re levő Freiburg?

vándor madár 2020.03.15. 16:56:53

@kardio1: "Szerintem ott hamarabb léptek."

Ja, csak túl kicsit. Még nem fogták fel az emberek, hogy az életük forog kockán.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.03.15. 17:14:26

@Pink Petsch: vannak elonyei annak is, ha valaki ilyen helyen lakik. meg hatranya is. gondolom neked se volt helyben akkoriban altalanos iskola, gimnazium, egyetem, korhaz, mozi, szinhaz, aruhaz, forgalomiranyito lampa, szilveszteri tuzijatek. ha ilyesmi kellett, odamentel ahol volt. ha ugy tetszik leirtak, a lakohelyed miatt. mennyire "baszott oda az onbecsulesednek"? es kit okoltal erte? most sem tilos odamenni, ahol van ami kell. de, ismetelten, ez nem ok arra, hogy a maradek 99%-nak se legyen lehetosege hasznalni otthon.

@fhdgy: azon a site-on ismeretanyagok vannak az oktatashoz, legjobb tudomasom szerint. mi az amit nem talaltal elegge aktualisnak? mult het ota mas lett a gomb terfogata? vagy mas verseket irt petofi?

2020.03.15. 17:21:31

@droid_: Ja, persze, ha 9 éves vagy .. nem-tilos-odamenni ... mondd, te a Vityával partizol úgy egyébként, hogy ennyire jól ismered az országot, baszod?
Nem tudom eldönteni, de tényleg, hogy szimpla troll vagy, vagy ennyire hülye?

2020.03.15. 18:02:17

@fhdgy: Jah, Freiburg im Breisgau, egy 200 ezres város. Egyébként imádnivaló, helyenként -kerületenként olyan, mint egy falu. Pl. én most nyilvános mosodába járok a cuccaimmal, és időtöltésként egy közeli kávézóhoz ülök ki. A népek jönnek-mennek, és minden 3.-ik rámköszön, mint falun, esküszöm! :) Ja, a kávézóban, már a második alkalommal azt kérdezte a hölgy, hogy mint-legutóbb? Pedig kb. 1 héttel azelőtt voltam ott először.....

2020.03.15. 18:24:44

@kardio1: Nem édesapa, ez csak annyit jelent, hogy Olaszország, Franciaország és Németország sokkal látogatottabb turisztikai célpontok, mint Magyarország.
Most komolyan, olyan vagy, mint a kínai száénalom-vezetés, aki most azt próbálja meg beadni a polgárainak, hogy nem is tőlük indult a vírus :P

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.03.15. 18:30:45

@Pink Petsch: vegyel vissza a stilusbol, koma, ne idegeskedj. ha 9 evesen el tud menni a gyerek az iskolaba, akkor 9 evesen el tud menni a faluhazba is vagy a masik gyerekhez, ahol van otthon internet.nem, ez nem ugyanaz, mint tobbszaz gyereket egy epuletbe terelni minden nap. a telekom amugy most adott ingyen 10gb-ot mobilra pl ilyen esetekre. de ha semmit nem tud tenni a szerencsetlen, mert se szamitogep, se telefon, se szomszed kozel s tavol, akkor sem ok ez arra, hogy a tobbi 99% ne hasznalhassa otthonrol a meglevo lehetosegeit. 2020 van. ezeket irtam mar feljebb. valami mondanivalod van egyebkent?

fhdgy 2020.03.15. 18:39:08

@Pink Petsch: Ez a "mint legutóbb" kellemes emlékeket ébreszt bennem. Braunschweigben volt ilyen élményben részem.

Trafik a vasútállomáson, marha nagy forgalom és második, de legkésőbb harmadik esetben jött az idézett kérdés.

Nem hiszem, hogy túlzok, de ott naponta több ezer ember megfordult. Hogy a csudába tudja megjegyezni? Ez számomra talány!

Nekem egy arcot megjegyezni sem megy.

fhdgy 2020.03.15. 18:42:56

@Pink Petsch: Hát szerintem sem tőlük indult a vírus. viktorunk megmondta, hogy a migráncsok hozták. Ez még azelőtt volt, hogy külföldieket mondott volna.

Egy kínai nem migráncs, főleg akkor, ha letelepedési kötvényt vesz, sőt ebben az esetben szívesen látott vendég.

Platonica 2020.03.15. 18:43:54

@Pink Petsch: Szerintem nem probalt beadni semmit. Csak leirta, hogy otthon a kisebb megbetegedesi rata ellenere is leptek kb ugyanabban az idoben. Te vmit nagyon felreolvastal.

2020.03.15. 19:18:41

@Platonica: Ja, kábé azt, hogy Olaszországot hasonlította Magyarországhoz .. tököt az ananásszal ... elvégre mindkettő növény ... :P
Már, ha érted ...

2020.03.15. 19:26:29

@droid_: Leszel szíves nem belepofázni a stílusomba, ha nem tetszik, legfeljebb szűrsz ... de akkor sem bírom azt a fajta elitista gondolkodást, amit te itt előadsz, hogyha a gyerek el bír menni ide vagy oda .. miből gondolod, hogy alapból elmegy?
Te sem láttál még falut testközelből ... pláne nem a keleti végeken .. értem én, hogy szerinted ők meg le vannak szarva, de ezt ilyen nyíltan nem hangoztatnám, mert nem PC... te majom :P

2020.03.15. 19:31:58

@fhdgy: Jah, a vírus adott, át fog menni Magyarországon mindenképpen, és a "hivatalos" adatokat érdemes lesz majd beszorozni minimum 3-al a fertőzöttek számáról.
Viszont, hogy ebből 3-4 hónap múlva megint "migráncsozás" vagy egyéb éppen kényelmes belpolitikai szarság lesz Vityának, az szinte tuti.
Már előre hányok tőle.

2020.03.15. 19:34:45

@fhdgy: A különbség a "zu hause" és a "heim" között ... ilyeneken múlik ;)

fhdgy 2020.03.15. 19:41:01

@Pink Petsch: PC vagy nem PC, nem ez a kérdés.

Kúltur ember hogyan viselkedik, az a kérdés. Fölnyomta az agyadat?

Ha segítene, én szégyellném magamat helyette.

Elmesélek neked egy történetet: én is falun jártam általánosba. Utána gimibe egy kisvárosba. Az egyik tanárunk azzal kezdte, hogy megkérdezte, hogy engem honnét szalasztottak ( sic ! ) és hányas tanuló voltam az általánosban. Mondtam, hogy jeles. Ja ez itt csak hármas lenne. Mellesleg a legelső órán kaptam egy egyest is. A következő órán, ha megfeketedett, akkor is kénytelen volt ötöst adni. Utána nem bazinált.

Ha különb vagy, hát légy különb! Hidd el, nekik lesz keserű kudarc!

fhdgy 2020.03.15. 19:44:28

@Pink Petsch: És a gemütlich? És a Dahoam?

Én Bajorországban kezdtem, csak utána lett Alsó Szászország.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.03.15. 20:16:46

@Pink Petsch: szoval mi a mondanivalod? hogy a keleti vegeken a zsakfalvakban a 9 eves gyerekek nem jarnak iskolaba es ezert nem lesz jo az internetes tavoktatas az orszagban? helyette azt kellene csinalni hogy mit is? utoljara szolok, fejezd be a pocskondiazast.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.03.15. 20:16:51

@fhdgy: viktorunk megmondta, hogy a migráncsok hozták.

ezt mikor is mondta? link jo lesz.

kardio1 2020.03.15. 20:16:54

@Pink Petsch: ez jól hangzik biztos, de semmi köze ahhoz, amit írtam. A kínai reakció nekem sem tetszik, de ahhoz semmi köze nincs a kínaiaknak, hogy egy adott európai ország mennyi fertőzött ember után hozott ilyen korlátozásokat.

Határátkelő 2020.03.15. 20:18:44

@Pink Petsch: Vitatkozni lehet, de a személyeskedést mellőzd, légy szíves. Kösz.

kardio1 2020.03.15. 20:20:43

@fhdgy: Magyarországra irániakon keresztül jutott be. Tehát külföldről. De a virus már csak ilyen, egyik országban csak úgy tud megjelenni, ha valaki más országból behozza.

fhdgy 2020.03.15. 20:20:58

@droid_: A továbbiakban nem kívánok érdemben válaszolni, semmire!

kardio1 2020.03.15. 20:22:26

@Pink Petsch: ne értsd, ha nem akarod. Nekem nem fáj, ha félreérted a mondandómat.

fhdgy 2020.03.15. 20:27:32

@kardio1: Nem látom a vigyorgó pofát. Igaz, én sem raktam ki, azt hittem egyértelmű.

Golf2 2020.03.15. 20:27:48

Kovács Zoltán államtitkár szerint az orvosi kamara politikai akciót végez...biztos ez is a Soros.Aki ellentmond az Soros.

kardio1 2020.03.15. 20:28:21

@Határátkelő: az, hogy ki milyen neveltetést kapott gyerekkorában, felnőttkorban már nem módosítható...

fhdgy 2020.03.15. 20:29:02

@kardio1: Kínába melyik országból vitték be?

kardio1 2020.03.15. 20:30:15

@fhdgy: nem úgy tűnt, hogy viccelsz. Komolyan is szoktál ilyeneket írni.

kardio1 2020.03.15. 20:33:38

@Golf2: az biztos, hogy nem kormánypárti az új MOK-vezetés. Ettől függetlenül azt tartanám helyesnek, ha nem mindenhol ellenséget látnának, ha javaslat érkezik. Szerencsére nem Kovács Zoltán fog dönteni.

kardio1 2020.03.15. 20:35:10

@fhdgy: te is tudod, hogy onnan indult. Biztosan nem Magyarországról. Oda csak külföldről kerülhetett be.

fhdgy 2020.03.15. 20:36:15

@kardio1: De ugye most Te raktál vigyorgó pofát, csak a pofa láthatatlanná vált, hogy a vírusok nehogy rátaláljanak?

Golf2 2020.03.15. 20:37:22

kovacs-zoltan-szerint-nem-kell-tudni-milyen-protokoll-szerint-erdemel-azonnal-koronatesztet-a-belugyminiszter-es-miert-nem-kaptak-ilyet-rogton-a-virusos-beteget-ellato-egeszsegugyi-dolgozok...

fhdgy 2020.03.15. 20:41:38

@kardio1: Vigyázz, utaltam már rá, hogy matematikus vagyok a végzettségemet tekintve.

Te írtad : " egyik országban csak úgy tud megjelenni, ha valaki más országból behozza". Akkor Kínában is csak úgy jelenhetett meg, ha valaki más országból bevitte ODA, KÍNÁBA!

Ab ovo nem keletkezhet valahol?

Jó, de erre már ne mond, hogy szőrszálhasogató vagyok!

Golf2 2020.03.15. 20:46:52

Falus András Széchenyi-díjas akadémikus, a SOTE Genetikai Sejt- és Immunbiológiai Intézetének igazgatója szerint Magyarországon bőven van kapacitás sokkal több teszt elvégzésére, és létfontosságú lenne, hogy az ország éljen ezekkel a lehetőségekkel. "Ez abszolút vészhelyzet" - mondta...A kurmány jobban ért hozzá ugye.Na majd ha a pintér lesz a soros...

fhdgy 2020.03.15. 20:52:48

@kardio1: Valaki egyszer valami olyasmit mondott, hogy a humorban nem ismeri a tréfát.

Én viktorkánkban nem ismerem. Ha úgy tűnne, hogy azzal ( sic! ) kapcsolatban humorizálo, akkor az nem tréfa, hanem gúny!

Nem is egyszerűen gúny, hanem igyekszem, hogy maró gúny legyen. ( sajna nem mindig sikerül )

Most nagyon szépen kérlek, magyarázz meg nekem valamit:

Ha egy emeletes marhaságot a köbön idézek, ha nem is szó szerint, de gondolatilag, akkor lekapsz a tíz körmömről, hogy hogyan mondhatok, gondolhatok ilyet, hogy lehetek ilyen hülye, barom ( a hülye, a barom nincs nálad kiírva, de erősen ott a helye )

viktorkánktól meg nyeled, mint a kacsa a nokedlit.

Hogy? A hülyeség nem azért hülyeség, mert hülyeség, hanem mert más valaki mondja?

kardio1 2020.03.15. 21:04:59

@fhdgy: pedig de, mondom. Tudod jól, mi volt a mondandóm lényege: hogy Magyarországra csak másik országból kerülhetett.

kardio1 2020.03.15. 21:10:52

@fhdgy:
"viktorkánktól meg nyeled, mint a kacsa a nokedlit.": ezzel nem értek egyet. Látom a hibáit is, meg az erényeit is. Te meg csak a hibáit. Fletónak is vannak erényei szerintem, de számomra messze nem elég ahhoz, hogy az összkép pozitiv legyen. OV összképe meg számomra meglehetősen vegyes.

fhdgy 2020.03.15. 21:16:00

@kardio1: Jó, akkor lenne egy javaslatom. Ha Magyarországra gondolsz, akkor ne írd, hogy "oda". Az "onnét indult" meg az "oda" a magyar nyelv szabályai szerint nagyon félrevezető, így együtt egy gondolatsorban. Neked Magyarország lehet, hogy "oda", nekem meg "ide". Nekem az "onnét" meg az "oda" egy, tetszőleges másik országot jelent, ha kontextusban országokról van szó.

Szoktam felvidéki magyar portálokat is olvasni. Ott is gondot okoz, hogy kiderítsem, melyik országról írnak. Vannak náluk cikkek, amiben az "ott" Magyarországot jelent, máskor magyar szemlélettel írnak, ott meg az "itt" jelenti Magyarországot.

élhetetlen 2020.03.15. 21:21:26

@fhdgy: Amit írsz, az igaz, csak az analóg telefont, és kecske e-mailt találtam túlzásnak. A szakmáról nem kell mesélned, a 40 évem nekem is megvolt, csak vegyesebben, voltam harver fejlesztő, aztán pogramozó tíz évig, PC támogató pár évig, rendszerszervező, és az utolsó tizenöt évben megint programozó. Nagy rendszer indításában is vettem részt, ahol az ország online ügyfélszolgálatát, a műszaki adatokat, és a számlázást is egy rendszerbe gyömöszöltül, úgy 3 év éjjel, nappal munka volt. De most nem erről van szó. Itt nem az ország összes diákját kell elérni egy helyről, és fordítva, minden tanárnak csak azokat az osztályokat, ahol órája van. És megadja, hogy a tankönyvben melyik rész, keres pár releváns linket mellé, és pár oldalon leírja, amit még pluszban elmondott volna az órán. Hét végén kér egy oldalas összefoglalót, kis esszét. Ez több, mint a semmi. Probléma csak ott van, ahol nincs otthon gép. (Esetleg hétvégén elmegy a szülő az előző heti anyagért, az is csak késés, nem teljes lemaradás). Hogy miért gondolom ezt? Nem jó példa, mert egyetem, és ott már nincs diák, akinek ne lenne laptopja. A barátnőm önkéntes karanténba vonult, mert egy fertőzött diák bement az órájára. Akkor, amelyik csoporthoz talált helyettesítőt, azokat leadta, most visszavette, és készíti az anyagokat a csoportjainak. Amit nagyobb gondnak látok a kommunikációban, hogy azt sulykolják, hogy a gyerekek ne menjenek a nagyszülők közelébe. Ha a gyereket megvizsgálnák, hogy fertőzött-e, és ha nem, betelepítenék a nagyszülőkhöz, és sem a gyerek, sem a nagyszülő nem járna ki, biztonságban lennének. Csak AZ
NEM megoldás, hogy reggel elviszem a gyereket a nagyihoz, este hazahozom, mert akkor a szülő is, a gyerek is vírushordozóvá válhat. De ezt nem sikerült elmondani. Az utolsó kérdésedre nem tudom a választ.

fhdgy 2020.03.15. 21:24:07

@kardio1: Ezt dettó elmondhatom én is, csak fordítva!

Megtoldanám azzal, hogy fletó nem volt és nem is lesz olyan kártékony. Fletónak erőlködnie kellene, hogy sikerüljön neki, de van ami ( sic ! Tudod, van, amikor nem tudok személyre vonatkozó névmást használni ) alapjáraton tudja.

Tudod, van aki csak nekifutásból tud baromságot mondani, van akinek állóhelyből is megy!

Lehetne heherészni, hogy még nem is olyan rossz a helyzet, de félek, hogy nem kell a Rinyán ( a Rinya több, kis somogyi patak ) túl sok víznek lefolynia, hogy megfordíthatatlanná váljon a folyamat.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.03.15. 21:27:13

@fhdgy: ha csak azt nezem, nekem milyen kerdeseim voltak feljebb:
- mifele aktualitas hianyzik a sulinet-rol, ami alkalmatlanna teszi az ott kozzetett ismeretanyagot a felhasznalasra
- mifele kar szarmazik az akarmennyire akadozoan indulo internetes tavoktatasbol, ami osszemerhato a hasznaval
- mikor mondta a patasorban, hogy a migransok hoztak az orszagba a koronavirus fertozest
ezek kozul egyikre sem adtal semmi valaszt. ha ezek utan kijelented, hogy nem kivansz valaszolni erdemben semmire, az az en szempontombol nem jelent valtozast. masok majd megitelik maguk, fogsz-e nekik hianyozni.

Golf2 2020.03.15. 21:35:47

„Elkerülhetetlennek tartom azt, hogy két hónapra lezárjuk a világot” – írta Barabási Albert László. A bostoni Network Science Institut hálózatkutató fizikusa a Facebookon azt írta: a laborban „február közepe óta tudjuk, hogy március közepén le fog állni a világ. (…) Nehéz két hónap lesz, és a java még hátra van”.

Úgy számol: „már túl vagyunk azon a ponton, hogy karanténnal meg lehetne fékezni a COVID-19 terjedését. Az ebolát ki lehetett így írtani, de a koronavírus túlságosan fertőző és már túl elterjedt. Ráadásul oltásra sem számíthatunk az idén.” Így pedig be kell nyomni a társadalmi féket, hogy lelassítsák a betegség terjedését...

fhdgy 2020.03.15. 21:37:11

@élhetetlen: Az iskoláknak saját internetes rendszere van, nem?

Úgy értem, hogy nem mindegyiknek önálló, hanem egy központi.

Ha minden iskolának saját külön-külön rendszere lenne, akkor más a szitú. Ha az egy központi, akkor annak kell bírnia az össze ki- és bemenő dolgot, pl. e-mail ( ez talán nem akkora gond ) de pl. skype meg hasonlók, azok már jobban eszik a sávszélességet!

Az utolsó kérdésemet nem árt pontosítanom.

Ott is várható, hogy lesz, pl. érettségire való tekintettel, csak nem rontottak neki. Jó német módjára, bár magyar mondásokkal:

ne siess, mert elkésel
lassan járj, tovább érsz
lassú víz partot mos
aki sokat markol, keveset fog

stb.
stb.

fhdgy 2020.03.15. 21:48:49

@élhetetlen: Ja, bocs a lényeg lemaradt:

A németek miért nem kapkodnak? Hogy lehet, hogy lassan, komótosan dolgoznak, de jobban haladnak?

kardio1 2020.03.15. 21:50:17

@fhdgy: rendben. Bár en következetes vagyok ebben, azt hiszem. Franciaországban élek, ez az itt, Magyarország meg az ott.

Shanarey 2020.03.15. 21:50:47

@Platonica:

Talán, mert magam miatt, nem aggódom.

fhdgy 2020.03.15. 21:57:08

@élhetetlen: A kecske e-mail nyilván vicc volt. Analóg telefon meg már nincs, hisz a vonalas telefonok is voip-pal működnek. A központok között biztosan. Ha egy államtitkár ilyet mond, akkor fogalmatlan. Ha fogalmatlan, akkor meg ne legyen államtitkár. Ja, mégsem ,nálunk pont az a feltétel.

Kecske e-mail-hoz még kiegészítésként: sokszor kérdezik az ismerőseim, hogy mikor ellenek a kecskék. Mindig azt válaszolom, hogy nem tudom, őket kellene megkérdezni. Különben is, már sokszor kértem őket, hogy előtte küldjenek egy sms-t, de az istennek sem hajlandók. Még senki nem volt, aki ne nevetett volna. -:)

kardio1 2020.03.15. 21:58:59

@fhdgy: veled ellentétben én még a világ legnagyobb gonosztevőire is emberi lényként tekintek, és nem tudom őket tárgyként (az, ami stb.) látni.

fhdgy 2020.03.15. 22:04:59

@kardio1: Jó, remélem ezután pontosan értjük egymást, akkor is, ha messze nem értünk egyet!

Tudod, én sokszor csináltam programokkal kapcsolatban telefonos hot-line-t ( még németül is ). Nagyon megtanultam, hogy az ügyfél szempontjából kell nézni a dolgokat. Az ügyféltől nem várható el, hogy az én fejemmel gondolkodjon, nekem kell az ő fejével.

Pl. most van egy projektem. Ami az ügyfél rendszerében export, az az enyémben import és viszont. Nagyon kell vigyáznom arra, nehogy megkavarjam szegény fejét.

fhdgy 2020.03.15. 22:06:46

Nem tudom, hogy feltűnt-e valakinek, hogy túlvagyunk a 280-as komment számon. Mikor volt ilyen utoljára?

fhdgy 2020.03.15. 22:07:59

@kardio1: A gonosztevőkre én is, de arra ( következetes vagyok ugye ? ) nem tudok!!!

fhdgy 2020.03.15. 22:12:39

@Benikuty: Jó, köszönöm szépen. Talán az összes tanárnak is el kellene küldeni. -:)

A google forms remélem nem az a google forms, amivel 2006-2007-ben dolgoznom kellett, mert az óborzalom volt. Rémálmaimban se jöjjön elő!!!

Benikuty 2020.03.15. 22:16:37

@fhdgy: akiknek fontos, megteszik amit kell, dacára az elmúlt sok év gyalázatára.

fhdgy 2020.03.15. 22:17:10

@Benikuty: Van egy fogas kérdésem: egy tanárnak van-e joga, lehetősége programokat telepíteni az iskolai gépére?

A kérdés foga az, hogy ha nincs, akkor nem tud.
Ha van, akkor az nagy baj!

Magyarul: az iskolai gépen ilyeneket feltelepíteni nem a tanár joga és kötelessége!

2020.03.15. 22:26:24

@fhdgy: Pár éve, amikor még élt a blog, és nemcsak benéztünk rá néha ... de engem a kábé 4 évvel ezelőtti állapothoz képest. elveszített, mert az éppen aktuális bloggazda akkor csipázta az arab seggfejeket, és tiltott.
Pedig nekem lett igazam, nem neki :P

Hari Seldon 2 2020.03.15. 22:28:49

@kardio1:
Szerencsére nem a Kovács dönt? Na, azzal sem lesznek jobb helyzetbe. A bűnöző mindenkiben ellenséget lát, aki nem a talpát nyalja.

élhetetlen 2020.03.15. 22:33:03

@fhdgy: Nem tudom a részleteket, de nem hiszem, hogy egy osztálynaplót az egész ország láthat, még akkor sem, ha kaptak egységes szoftvert ennek a kezelésére. Az meg biztos, (a barátnőm két éve még gimnáziumi tanár, és osztályfőnök volt, csak besokallt a KLIK-től, és visszament az egyetemre), hogy ha egy szülő a tanárhoz fordult a problémás gyerekkel kapcsolatban, vagy fordítva, az a tanár magán elérhetőségén történik, nem kiterítve. Az oktatás is folyhat így, legfeljebb a sulinak is megküldi a kiadott anyagot. Az utolsó kérdésedet hiába pontosítod, akkor sem tudom a választ. Nem vagyok vátesz, esetleg a meglévő dolgokat tudom értelmezni, jól, vagy rosszul.
Nem védem az államtitkárt, de nekem nyilvánvaló volt, hogy az analóg módszernél a levélre gondolt, akkor is, ha rosszul tagolta a mondatot. Lehet, hogy ez veled nem fordul elő, velem néha igen. A vicc az vicc volt, de inkább rúgásnak tűnt. Én is mondtam két hete pár szem krumplinak, hogy főzzék már meg magukat főzeléknek, (éppen nem bírtam addig állni, hogy megcsináljam), én meg majd csak megeszem őket, azok is fütyültek rám, és a barátnőm ezen az ötleten is nevetett. Ez egy dolog. A baj az, hogy baj van, és tény, hogy a semminél a kevés is több.

vándor madár 2020.03.15. 22:41:48

@fhdgy: Szükségállapot Bajorországban. Este 10 után!!!

Ministerpräsident - Bayern ruft den Katastrophenfall aus

www.msn.com/de-de/nachrichten/politik/ministerpr%c3%a4sident-bayern-ruft-den-katastrophenfall-aus/ar-BB11dNvR?li=BBqfUd5

fhdgy 2020.03.15. 22:44:16

@élhetetlen: Az, hogy ki láthat egy osztálynaplót, abból is mit és mennyit, van-e joga módosítani, teljesen független attól, hogy külön-külön rendszerről beszélünk-e vagy egységesről. Ez jogosultsági kérdés. Ez minden másra is igaznak kell(ene) lennie, pl. e-mail-ekre is.

Ha nem így van most, akkor pancserok csinálták és üzemeltetik a rendszert. Nagyon várom @Benikuty: válaszát. Ha azt írja, hogy a tanárnak szabad és/vagy lehet programokat telepíteni az iskolai gépre, akkor én dobok egy hátast és hátat fordítok ennek az egész témának. Akkor nincs miért tovább tépni a számat!!!

2020.03.15. 22:45:23

@fhdgy: Mindegy már .. ő már nincs sehol ...

fhdgy 2020.03.15. 22:49:52

@vándor madár: A szövegben nem látom az időpontot, videót, podcastot nem vagyok hajlandó nézni.

2020.03.15. 22:52:38

Különben meg csókoltatom az Index szerkesztőségét, az olcsó, clickbait főcímjeikért ...
Állítólag ezt csak a reménytelen arcok, mint az Origo nyomja :P
Le lehetne már szállni a kibaszott pánikkeltésről, mert nem ez nem a spanyolnátha, sőt. még csak nem is az influenza, amiben 2020 február végéig többen haltak meg, mint a covid-19-ben. Igen, világszerte.
Fasz kivan már, mennyire idióták az emberek!

fhdgy 2020.03.15. 22:54:45

@Pink Petsch: Nem tudom, mit mondjak neked! Talán Ruhe bitte, Ruhe!

Megértelek, egyet is értek, együtt is érzek, de segíteni sajnos nem tudok!

Sajnálom, nagyon sajnálom!

Egy vigaszod lehet talán, bár sovány vigasz, hogy nem itt élsz Mo.-on. Csak őrlődsz, mert szíved van, de legalább nem kell közvetlenül elviselned.

kardio1 2020.03.15. 22:57:01

@Hari Seldon 2: te kire szavaztál végül: Cunyre, Luxembourger-re, vagy Mertzre ?
Nálunk az vezet, akire szavaztam ! Ezt is megértem ! :)

2020.03.15. 23:00:10

@fhdgy: De érted, hogy lehet valaki ekkora imbecilis! Egy imbecilis marha, ahogy a dédim mondta a számára teljesen elviselhetetlen emberekről.
És egy ilyen embert a közösségbe engednek, ahelyett, hogy elzárnák a homo humilis csontváza mellé valamelyik kibaszott barlangba!
És ez ma Magyarország! Hát sok sikert srácok ....

fhdgy 2020.03.15. 23:02:39

@Pink Petsch: Tudod, már jó ideje annak, hogy volt egy sorozat itt, a HA-an, hogy nekem mit jelent Magyarország.

Akkor írtam egy posztot, aminek a lényege röviden:

Nekem Magyarország három dolgot jelent:

1. a földet
2. a népet
3. a hatalmat

Az első kettőt szeretem, a harmadikat megvetem, utálom.

Azt hiszem, neked is ez a bajod. Ha belegebedsz sem tudsz belőle kigyógyulni, de kérlek vigyázz magadra!

kardio1 2020.03.15. 23:03:18

@Pink Petsch: nincs kedved az epeömlésedet egy másik blogra tartogatni ?

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.03.15. 23:07:05

@fhdgy: teljesen mindegy, hogy az iskolak milyen modon csatlakoznak az internetre, mivel a tanarok is otthon vannak meg a tanulok is. es itt nincs vpn ketfaktoros autentikacioval, ez sima kozoktatas es szukseghelyzet. mindenki skype-ol (vagy ami hasznalhato szamara) szepen otthonrol. skype es tarsain pedig a hang- es videohivas nem kozpontositott, csak a signaling, az is csak kvazi. gyakorolo programozonak kb masfel perc gugli amugy.

2020.03.15. 23:08:37

@fhdgy: Nem, nem tudok belőle kigyógyulni, úgymond ... imádom Budapestet, otthon érzetet a város, és megvallom őszintén bármennyire is "csúnya" is Magyarországról egyedül Budapest, egyetlen más városban sem éreztem ezt. És elkeserít, hogy élhetetlen számomra, szellemileg.. persze, "Ha volna két életem ..."

fhdgy 2020.03.15. 23:09:18

@Benikuty: Nagyon szépen kérlek, válaszolj az utolsó kérdésemre!

Gyorsan, ha lehet!

Aludnom kellene menni, mert holnap várnak a kecskéim, de így nem tudok elaludni.

Van-e joga/lehetősége a tanárnak az iskolai gépére programot telepíteni?

Tudom, lesznek, akik hülyének tartanak, mert nem értik, hogy ez miért probléma, de erre azt mondom, maradjanak csendben, erősebben fogalmazva kussoljanak, mert halvány lila fogalmuk sincs, hogy mi a probléma!!!

fhdgy 2020.03.15. 23:14:52

@Pink Petsch: Üdvözöllek a fedélzeten!

Emlékszel rá, hogy mennyit nyűglődtem azon, hogy milyen nehéz volt/van a saját hazámban idegenként, remeteként élnem?

Most már tudom, érzem, hogy megértesz!

2020.03.15. 23:14:58

@kardio1: Nincs, ez pont az a blog, ahol jogos az ilyen jellegű epeömlés, ha nem tetszem neked, ha kényelmetlen a nézőpontom, akkor lehet szűrni, nem sértődöm meg. De az indulataimat, az érzéseimet, mindig ki fogom írni/mondani. Akkor is, ha nem tetszik neked. Nekem meg a te álláspontod ambivalens, de én még sosem tanácsoltalak el erről a blogról. Talán mert az én gondolkodásom liberális, te meg a fogalommal sem vagy tisztában ... ezek szerint ...

2020.03.15. 23:25:34

@fhdgy: Perszehogy emlékszem, és arra is, hogy mennyire nem értettelek meg az elején, Most már, hogy Csodabogárral, és Dikusszal is dumáltunk a témában, érteni vélem, bár azt továbbra is fenntartom, hogy nekem nem menne. Igaz, mivel én 1-2 generációval fiatalabb vagyok tőletek, mire a ti helyzetetekbe kerülnék életkorilag, Vitya már rég halott lesz. Viszont attól tartok, hogy a szelleme nem .. és nekem egy diktatúra egy életben bőven több, mint elég ...

élhetetlen 2020.03.15. 23:31:42

@fhdgy: Ne keverjük a dolgokat. Az, hogy minden iskolában egységes szoftvert telepítenek, az nem jelenti azt, hogy ez egy országos rendszer, csak központilag fejlesztett, és frissített lokális rendszerek. Várd @Benikuty: válaszát, de én most józan ésszel azt mondom, hogy a tanárok nem telepíthetnek semmit az iskolai gépekre. Képzeld el, hogy harminc tanár harminc programot telepít, és azok ütköznek egymással. (Vagy hamvas harminchat éves koromban, mikor letelepítettem 500 PC-t valahol, és mindenkinek rendszergazda joga volt, valaki hozott egy németről fordító programot, ami vírusos volt. és beterített 100 gépet, aztán az okosabb felhasználó ráengedett egy vírus irtót is, nehogy lássam, hogy melyik alkalmazást nyírta ki, majd válogassam ki. Voltak kalandjaim). Az említett utolsó 15 évben a PC terminál volt a nagygéphez, kommunikációra, kimutatások, prezentációk készítésére alkalmas eszköz volt, de semmi magán telepítés. Sok száz “egyedi” géppel megőrültek volna a támogatók.

fhdgy 2020.03.15. 23:33:40

@Pink Petsch: Tudod, az a baj, hogy Te ugyanolyan bolond vagy ( elnézést ) mint én. Szívünk is van, lelkünk is van, empátia is van bennünk. Másokért aggódunk, másokért őrlődünk, ők meg szarnak ( sit venia verbo ) a fejünkre!

fhdgy 2020.03.15. 23:36:06

@élhetetlen: Erről beszél(e)(né)k.

Egy félreértés van csak még szerintem: az iskolák egységes alhálózat vagy sem? Vagy minden iskola önállóan csatlakozik a netre?

kardio1 2020.03.15. 23:39:20

@Pink Petsch: nem baj, akkor ne fogd vissza magad, szűrni nem foglak, legfeljebb nem jövök. Nem én leszek az első, és nem is az utolsó, aki elmarad innen. A józanság úgyis kikopóban van.
A hozzászólásaidnak nem a tartalma zavar, nem baj, ha másképpen gondolkodunk, de a közönséges, gyakran személyeskedő stílusodhoz nem tudok hozzászokni.
A liberális fogalmát biztosan másképp értelmezzük (meg persze a diktatúráét is, de ezt már korábban megtárgyaltuk)
Béke veled.

fhdgy 2020.03.15. 23:46:14

Bocs! Nekem mára záróra!

2020.03.15. 23:48:11

@fhdgy: Ahogy mondod édesapa .. és tudod mi a legszarabb? Hogy nem tudok rajta változtatni. Pedig szeretnék mindenbe-beleszarós lenni, anyagilag jobban keresek, mint egy szakács a pesti agyonhájpolt csillagos étteremben (ami valami Ákos nevű séf égisze alatt fut), azt csinálom, amit szeretek, bisztro- stílusban már a menüt is együtt dolgozzuk ki a séffel alig 1,5 hónapos alkalmazásom után, imádom a munkám, de tényleg! Faszák a kollégák is, a város is, ahol élek, éppen a napokban kaptam egy nagyon jó bérleti ajánlatot lakásra ... de hiányzik Budapest! Ugyanakkor tudom, hogy ott lófaszt nem érnék el, legfeljebb a Costes Downtownban csinálhatnám más receptjeit.
De mégis, hiányzik Budapest!

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.03.15. 23:52:19

@fhdgy: miert ne lehetne? ha vilagcegeknel, ahol az belso oldalak otthoni eleresehez ketfaktoros azonositas vagy hardveres kulcs kell, kifejezetten lehet telepiteni akar a hazacipelt laptopra, akkor a tanar miert ne tehetne? gyk ez nem azt jelenti hogy mukodni is fog a bittorentes letoltes meg a warezolt program, es nem lesz incidens az ilyesmi probalkozasbol, csak azt hogy lehet telepiteni, ami szukseges, torvenyes es etikus.

es a tanar persze meg mindig otthonrol oktat, a sajat geperol, el ne felejtsuk.

élhetetlen 2020.03.16. 00:01:24

@fhdgy: "az iskolák egységes alhálózat vagy sem? " Na, ezt kérdezzed a államtitkártól, ne tőlem, de nem hiszem, hogy a csajágaröcsögei általános iskola és a budapesti Gárdonyi GézaÁltalános Iskola adatai, osztálynaplói egy központi, országos adatbázisban lennének. Itt elfogyott a hozzáértésem. De majd Benikuty segít, nagyon ért az exkluzív borsokhoz, sókhoz, érlelt csirkékhez, biztosan ehhez is. (Bocs, nem vagyok jó véleménnyel róla, kemény sznob, de lehet, hogy ehhez tényleg ért, majd meglátod).

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.03.16. 00:42:35

ez vak vezet vilagtalant most mar. az egyik rakerdez a halozati topologiara (velhetoen, hiszen az "egyseges alhalozat "kontextus nelkul nem jelent semmit), mintha barmi kovetkeztetest levonhatna belole, a masik valaszkent elmondja a sejteset az adattarolas lokalitasarol. egyebkent a valasz teves, az adatokat tarolasat es rendszer teljes uzemelteteset a klik vegzi kozpontilag, az intezmenyek a sajat adataikat es dokumentumaikat kezelik, termeszetesen internetes hozzaferesen keresztul.

blackhairlady 2020.03.16. 01:05:12

@Pink Petsch: Te egyszeruen egy taplo vagy. Pont. Kardio nyomaba sem erhetsz.

adg 2020.03.16. 04:25:47

@fhdgy: “ A továbbiakban nem kívánok érdemben válaszolni, semmire!”

Ajjajj, na most lesz nekunk nagyon rossz.
Pedig igazan folytathatnatok meg par szaz kommenten keresztul, mokas olvasni.
Lovesed sincs, hogy mukodik a rendszer, vagy hogy fog, ezert aztan kitalalod, hogy szerinted hogy van, es hogy az miert szar, es hogy lehetnek ilyen hulyek. Elkepeszto. :)
Es akkor agy nelkul elo kommentelotarsunk szerint a tema szakertoje vagy.

Itt fentebb Taplo mar belinkelte a javaslatot. Nem tudom, barmelyikotok elolvasta? Nem hosszu. Van benne par erdekesseg, ami segithet.

Benikuty 2020.03.16. 04:53:30

@fhdgy: "Van-e joga/lehetősége a tanárnak az iskolai gépére programot telepíteni?"
Hogy a viharba lenne már!

Hari Seldon 2 2020.03.16. 06:53:50

@kardio1:
Áh én arra aki veszített. Mindegy, ez van.

Platonica 2020.03.16. 08:33:05

@Pink Petsch: En ertem, de ezek szerint te nem, Pont nem hasonlitott Olaszorszaggal;-)

@Shanarey: Elfogadom, en sem. De me'g mindig nem vilagos, otthoniakert, miert kell. (Ill. ha konkret szitu van, akkor megertem, es nem is szeretnek privatdolgokban turkalni.)

kardio1 2020.03.16. 11:55:55

@Platonica: mert valószínűleg szerinte Magyarországon nem képes az egészségügy megbirkózni ezzel, míg Angliában igen. Én legalábbis így értelmeztem a szavait. De lehet, hogy tévedek.

Platonica 2020.03.16. 12:13:38

@kardio1: Hat itt is eleg sok kerdojel van, h vajon fog-e birkozni az egeszsegugy... Meg azon is megy a temazas, hogy milyen megbizhatatlan es ellentmondasos infok jonnek-mennek ki mindenkit veszelyeztetve. Szoval annyira nem latom a kulonbseget.

kardio1 2020.03.16. 21:29:48

@Platonica: én sem, de ő nagyon is.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása