oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2020. március 14. 06:30,  Üres boltok Los Angelestől Londonon át Budapestig 329 komment

2020. március 14. 06:30 Határátkelő

Üres boltok Los Angelestől Londonon át Budapestig

Lassan követni is nehéz, éppen hol milyen intézkedéseket hoznak a koronavírus miatt. Magyarországon Orbán Viktor miniszterelnök péntek este jelentette be, hogy az iskolákban digitális oktatással folytatják hétfőtől (és még sok minden mást is), az amerikai elnök kihirdette a szükségállapotot és az Egyesült Királyságban is számtalan intézkedést hoztak

cim_274.jpg

A hétköznapokban a leglátványosabb jele azonban a koronavírust övező aggodalmaknak az üres polcok a boltokban és ez ugyanúgy igaz az Egyesült Államokra, mint Nagy-Britanniára vagy Magyarországra. Így aztán erről (is) beszélgettünk a Los Angeles-London-Budapest-tengely legújabb adásában (amit magyar idő szerint csütörtök késő este vettünk fel – mostanában ez sem mindegy).

WC-papír, mint „konvertibilis valuta”

A Los Angelesben élő Tamás például azt mondta, nagyon ritkán lát olyat, mint amit csütörtök reggel látott, hogy a bolt teljes hosszában megpakolt kocsikkal álltak az emberek.

„Az, hogy bemész egy szupermarketbe és nem tudsz venni csak egyféle vizet és abból is már csak kevés van, az elég érdekes tapasztalat errefelé. A WC-papír és a papírtörlő alighanem lassan konvertibilis valutává tudna válni, akkora slágercikk mindkettő” – tette hozzá.

Bandosz arról számolt be, hogy Londonban volt már „kézmosóroham”, majd jött a WC-papír- és a lisztroham. A Tesco például a napokban ötben limitálta az egyes nagyon keresett cikkekből fejenként megvásárolható adagok számát.

A brit kormány próbálta megnyugtatni az embereket, hogy nem kell pánikvásárolni, mert kiterjesztik az árufeltöltés idejét, azaz éjszaka is fel lehet tölteni a szupermarketeket.

„A sarki török közértben viszont mindent lehet kapni, amit a szupermarketekben már nem, azaz még nem jutottunk el odáig, hogy minden kifogyjon” – mondta Bandosz, hozzátéve, hogy ez persze bármikor változhat.

Öngerjesztő folyamat? 

Tamás szerint az egész felvásárlási pániknak van egy érdekes, önmagát gerjesztő folyamata. Az ember hiába szeretne normális mennyiséget vásárolni, ha mások felvásárolják előle a készletet, ezért ő is el kezd nagyobb mennyiséget venni… Los Angelesben egyébként mindenből négyet lehet venni a kurrens termékek közül, már amiből még van. 

„Az emberek méregetik egymást a szupermarketben, hogy ki a menő, aki nem pakolja tele a kocsit, közben merőn nézi azt, aki pakolászik. Ugyanakkor persze mindenki pakolászik, mert nem hiszem, hogy bárki is ki tudná magát vonni ez alól” – mesélt tapasztalatairól Bandosz, aki azt is elárulta, hogyan számolható ki valakinek az IQ-ja a WC-papír alapján… (ami eredetileg egy mém).

Budapesten is sok helyen tátonganak üresen polcok, de az én tapasztalatom az, hogy folyamatosan próbálják utántölteni azokat. A podcastban is beszéltem arról, hogy érdekes tapasztalat volt látni (autóból, mert a tömegközlekedést próbálom kerülni) a mellettem elsuhanó 4-6-os villamost, amin hétköznap csúcsidőben alig ültek.

Vagy említhetném az egyik nagy budapesti bevásárlóközpontot, ahol szintén hétköznap délután alig voltak emberek és az üzletekben az eladók is azt mondták, hogy nagyon visszaesett az elmúlt napokban a forgalmuk.

Miről beszélgettünk még?

(A címekre kattintva a videó az adott témánál indul el.)

Mennyire van pánik Los Angelesben?

Mi a helyzet a londoni utcákon? 

Mennyire érezni az utakon, a forgalomban változást? 

„Konteók” 

A sorozat korábbi adásait itt hallgathatod meg, és fel is iratkozhatsz a Határátkelő YouTube-csatornájára. (Mi több, iratkozz is fel!) Ha inkább letöltenéd a podcastot, akkor azt például ezzel a programmal teheted meg.

A beszélgetést a SPOTIFY-ON ITT HALLGATHATOD MEG, ha más platformon vagy inkább otthon, akkor pedig ide kattints

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével. 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: podcast Magyarország Nagy-Britannia Egyesült Államok Los Angeles - London - Budapest tengely

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr2115520240

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kardio1 2020.03.15. 16:07:28

@Platonica: azért, mert Magyarország egy Mordor, nincs rendes egészségügyi ellátás, nem úgy mint UK-ben, meg egyébként is csuti cigány Orbán :)

kardio1 2020.03.15. 16:13:46

@fhdgy: döntsd már el, hogy kecskepásztor, vagy programozó vagy ! :)

kardio1 2020.03.15. 16:19:37

@vándor madár: az olaszok igen korán kezdték a korlátozásokat. Innen nézve furcsa a magyarországi reakció lassúságát kritizálni. Franciaországban kb ugyanazok a korlátozások léptek életbe nagyjából egyidőben, mint Magyarországon, itt 4500 igazolt beteg van, ott meg 32. Itt 91 halott, ott meg egy. Szerintem ott hamarabb léptek.

fhdgy 2020.03.15. 16:20:11

@kardio1: Programozom a kecskepásztorkodást! -:)

Se programozás, se kecskék nélkül nem tudok élni!

Ez a sorsom! -:(

fhdgy 2020.03.15. 16:22:49

@kardio1: Azt, hogy hamarabb léptek-e, majd utólag a járvány eszkalálódását tanulmányozva kell vizsgálni.

Akkor majd kiderül, hogy elég hamar-e, vagy hamar, de már későn.

2020.03.15. 16:32:31

@kardio1: Magyarország nem Mordor, aki ilyet mond, az hülye. Viszont, ha már választani kell, akkor inkább itt Freiburgban leszek fertőzött, mint otthon.
Kurva nagyot taknyoltak már az elején a János kórházi fiaskóval, és innentől már csak az ima segíthet, hogy egyetlenegy orvos vagy ápoló sem fertőződött meg a betegtől, és így nem is adhatta tovább más betegségekben szenvedő, azaz eleve gyengébb immunrendszerű pácienseknek.
És ha már csak az ima marad, akkor ott kurva nagy gáz van ... csak mondom ...

fhdgy 2020.03.15. 16:54:11

@Pink Petsch: Freiburg a Báseltől kb. 60 km.-re levő Freiburg?

vándor madár 2020.03.15. 16:56:53

@kardio1: "Szerintem ott hamarabb léptek."

Ja, csak túl kicsit. Még nem fogták fel az emberek, hogy az életük forog kockán.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.03.15. 17:14:26

@Pink Petsch: vannak elonyei annak is, ha valaki ilyen helyen lakik. meg hatranya is. gondolom neked se volt helyben akkoriban altalanos iskola, gimnazium, egyetem, korhaz, mozi, szinhaz, aruhaz, forgalomiranyito lampa, szilveszteri tuzijatek. ha ilyesmi kellett, odamentel ahol volt. ha ugy tetszik leirtak, a lakohelyed miatt. mennyire "baszott oda az onbecsulesednek"? es kit okoltal erte? most sem tilos odamenni, ahol van ami kell. de, ismetelten, ez nem ok arra, hogy a maradek 99%-nak se legyen lehetosege hasznalni otthon.

@fhdgy: azon a site-on ismeretanyagok vannak az oktatashoz, legjobb tudomasom szerint. mi az amit nem talaltal elegge aktualisnak? mult het ota mas lett a gomb terfogata? vagy mas verseket irt petofi?

2020.03.15. 17:21:31

@droid_: Ja, persze, ha 9 éves vagy .. nem-tilos-odamenni ... mondd, te a Vityával partizol úgy egyébként, hogy ennyire jól ismered az országot, baszod?
Nem tudom eldönteni, de tényleg, hogy szimpla troll vagy, vagy ennyire hülye?

2020.03.15. 18:02:17

@fhdgy: Jah, Freiburg im Breisgau, egy 200 ezres város. Egyébként imádnivaló, helyenként -kerületenként olyan, mint egy falu. Pl. én most nyilvános mosodába járok a cuccaimmal, és időtöltésként egy közeli kávézóhoz ülök ki. A népek jönnek-mennek, és minden 3.-ik rámköszön, mint falun, esküszöm! :) Ja, a kávézóban, már a második alkalommal azt kérdezte a hölgy, hogy mint-legutóbb? Pedig kb. 1 héttel azelőtt voltam ott először.....

2020.03.15. 18:24:44

@kardio1: Nem édesapa, ez csak annyit jelent, hogy Olaszország, Franciaország és Németország sokkal látogatottabb turisztikai célpontok, mint Magyarország.
Most komolyan, olyan vagy, mint a kínai száénalom-vezetés, aki most azt próbálja meg beadni a polgárainak, hogy nem is tőlük indult a vírus :P

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.03.15. 18:30:45

@Pink Petsch: vegyel vissza a stilusbol, koma, ne idegeskedj. ha 9 evesen el tud menni a gyerek az iskolaba, akkor 9 evesen el tud menni a faluhazba is vagy a masik gyerekhez, ahol van otthon internet.nem, ez nem ugyanaz, mint tobbszaz gyereket egy epuletbe terelni minden nap. a telekom amugy most adott ingyen 10gb-ot mobilra pl ilyen esetekre. de ha semmit nem tud tenni a szerencsetlen, mert se szamitogep, se telefon, se szomszed kozel s tavol, akkor sem ok ez arra, hogy a tobbi 99% ne hasznalhassa otthonrol a meglevo lehetosegeit. 2020 van. ezeket irtam mar feljebb. valami mondanivalod van egyebkent?

fhdgy 2020.03.15. 18:39:08

@Pink Petsch: Ez a "mint legutóbb" kellemes emlékeket ébreszt bennem. Braunschweigben volt ilyen élményben részem.

Trafik a vasútállomáson, marha nagy forgalom és második, de legkésőbb harmadik esetben jött az idézett kérdés.

Nem hiszem, hogy túlzok, de ott naponta több ezer ember megfordult. Hogy a csudába tudja megjegyezni? Ez számomra talány!

Nekem egy arcot megjegyezni sem megy.

fhdgy 2020.03.15. 18:42:56

@Pink Petsch: Hát szerintem sem tőlük indult a vírus. viktorunk megmondta, hogy a migráncsok hozták. Ez még azelőtt volt, hogy külföldieket mondott volna.

Egy kínai nem migráncs, főleg akkor, ha letelepedési kötvényt vesz, sőt ebben az esetben szívesen látott vendég.

Platonica 2020.03.15. 18:43:54

@Pink Petsch: Szerintem nem probalt beadni semmit. Csak leirta, hogy otthon a kisebb megbetegedesi rata ellenere is leptek kb ugyanabban az idoben. Te vmit nagyon felreolvastal.

2020.03.15. 19:18:41

@Platonica: Ja, kábé azt, hogy Olaszországot hasonlította Magyarországhoz .. tököt az ananásszal ... elvégre mindkettő növény ... :P
Már, ha érted ...

2020.03.15. 19:26:29

@droid_: Leszel szíves nem belepofázni a stílusomba, ha nem tetszik, legfeljebb szűrsz ... de akkor sem bírom azt a fajta elitista gondolkodást, amit te itt előadsz, hogyha a gyerek el bír menni ide vagy oda .. miből gondolod, hogy alapból elmegy?
Te sem láttál még falut testközelből ... pláne nem a keleti végeken .. értem én, hogy szerinted ők meg le vannak szarva, de ezt ilyen nyíltan nem hangoztatnám, mert nem PC... te majom :P

2020.03.15. 19:31:58

@fhdgy: Jah, a vírus adott, át fog menni Magyarországon mindenképpen, és a "hivatalos" adatokat érdemes lesz majd beszorozni minimum 3-al a fertőzöttek számáról.
Viszont, hogy ebből 3-4 hónap múlva megint "migráncsozás" vagy egyéb éppen kényelmes belpolitikai szarság lesz Vityának, az szinte tuti.
Már előre hányok tőle.

2020.03.15. 19:34:45

@fhdgy: A különbség a "zu hause" és a "heim" között ... ilyeneken múlik ;)

fhdgy 2020.03.15. 19:41:01

@Pink Petsch: PC vagy nem PC, nem ez a kérdés.

Kúltur ember hogyan viselkedik, az a kérdés. Fölnyomta az agyadat?

Ha segítene, én szégyellném magamat helyette.

Elmesélek neked egy történetet: én is falun jártam általánosba. Utána gimibe egy kisvárosba. Az egyik tanárunk azzal kezdte, hogy megkérdezte, hogy engem honnét szalasztottak ( sic ! ) és hányas tanuló voltam az általánosban. Mondtam, hogy jeles. Ja ez itt csak hármas lenne. Mellesleg a legelső órán kaptam egy egyest is. A következő órán, ha megfeketedett, akkor is kénytelen volt ötöst adni. Utána nem bazinált.

Ha különb vagy, hát légy különb! Hidd el, nekik lesz keserű kudarc!

fhdgy 2020.03.15. 19:44:28

@Pink Petsch: És a gemütlich? És a Dahoam?

Én Bajorországban kezdtem, csak utána lett Alsó Szászország.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.03.15. 20:16:46

@Pink Petsch: szoval mi a mondanivalod? hogy a keleti vegeken a zsakfalvakban a 9 eves gyerekek nem jarnak iskolaba es ezert nem lesz jo az internetes tavoktatas az orszagban? helyette azt kellene csinalni hogy mit is? utoljara szolok, fejezd be a pocskondiazast.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.03.15. 20:16:51

@fhdgy: viktorunk megmondta, hogy a migráncsok hozták.

ezt mikor is mondta? link jo lesz.

kardio1 2020.03.15. 20:16:54

@Pink Petsch: ez jól hangzik biztos, de semmi köze ahhoz, amit írtam. A kínai reakció nekem sem tetszik, de ahhoz semmi köze nincs a kínaiaknak, hogy egy adott európai ország mennyi fertőzött ember után hozott ilyen korlátozásokat.

Határátkelő 2020.03.15. 20:18:44

@Pink Petsch: Vitatkozni lehet, de a személyeskedést mellőzd, légy szíves. Kösz.

kardio1 2020.03.15. 20:20:43

@fhdgy: Magyarországra irániakon keresztül jutott be. Tehát külföldről. De a virus már csak ilyen, egyik országban csak úgy tud megjelenni, ha valaki más országból behozza.

fhdgy 2020.03.15. 20:20:58

@droid_: A továbbiakban nem kívánok érdemben válaszolni, semmire!

kardio1 2020.03.15. 20:22:26

@Pink Petsch: ne értsd, ha nem akarod. Nekem nem fáj, ha félreérted a mondandómat.

fhdgy 2020.03.15. 20:27:32

@kardio1: Nem látom a vigyorgó pofát. Igaz, én sem raktam ki, azt hittem egyértelmű.

Golf2 2020.03.15. 20:27:48

Kovács Zoltán államtitkár szerint az orvosi kamara politikai akciót végez...biztos ez is a Soros.Aki ellentmond az Soros.

kardio1 2020.03.15. 20:28:21

@Határátkelő: az, hogy ki milyen neveltetést kapott gyerekkorában, felnőttkorban már nem módosítható...

fhdgy 2020.03.15. 20:29:02

@kardio1: Kínába melyik országból vitték be?

kardio1 2020.03.15. 20:30:15

@fhdgy: nem úgy tűnt, hogy viccelsz. Komolyan is szoktál ilyeneket írni.

kardio1 2020.03.15. 20:33:38

@Golf2: az biztos, hogy nem kormánypárti az új MOK-vezetés. Ettől függetlenül azt tartanám helyesnek, ha nem mindenhol ellenséget látnának, ha javaslat érkezik. Szerencsére nem Kovács Zoltán fog dönteni.

kardio1 2020.03.15. 20:35:10

@fhdgy: te is tudod, hogy onnan indult. Biztosan nem Magyarországról. Oda csak külföldről kerülhetett be.

fhdgy 2020.03.15. 20:36:15

@kardio1: De ugye most Te raktál vigyorgó pofát, csak a pofa láthatatlanná vált, hogy a vírusok nehogy rátaláljanak?

Golf2 2020.03.15. 20:37:22

kovacs-zoltan-szerint-nem-kell-tudni-milyen-protokoll-szerint-erdemel-azonnal-koronatesztet-a-belugyminiszter-es-miert-nem-kaptak-ilyet-rogton-a-virusos-beteget-ellato-egeszsegugyi-dolgozok...

fhdgy 2020.03.15. 20:41:38

@kardio1: Vigyázz, utaltam már rá, hogy matematikus vagyok a végzettségemet tekintve.

Te írtad : " egyik országban csak úgy tud megjelenni, ha valaki más országból behozza". Akkor Kínában is csak úgy jelenhetett meg, ha valaki más országból bevitte ODA, KÍNÁBA!

Ab ovo nem keletkezhet valahol?

Jó, de erre már ne mond, hogy szőrszálhasogató vagyok!

Golf2 2020.03.15. 20:46:52

Falus András Széchenyi-díjas akadémikus, a SOTE Genetikai Sejt- és Immunbiológiai Intézetének igazgatója szerint Magyarországon bőven van kapacitás sokkal több teszt elvégzésére, és létfontosságú lenne, hogy az ország éljen ezekkel a lehetőségekkel. "Ez abszolút vészhelyzet" - mondta...A kurmány jobban ért hozzá ugye.Na majd ha a pintér lesz a soros...

fhdgy 2020.03.15. 20:52:48

@kardio1: Valaki egyszer valami olyasmit mondott, hogy a humorban nem ismeri a tréfát.

Én viktorkánkban nem ismerem. Ha úgy tűnne, hogy azzal ( sic! ) kapcsolatban humorizálo, akkor az nem tréfa, hanem gúny!

Nem is egyszerűen gúny, hanem igyekszem, hogy maró gúny legyen. ( sajna nem mindig sikerül )

Most nagyon szépen kérlek, magyarázz meg nekem valamit:

Ha egy emeletes marhaságot a köbön idézek, ha nem is szó szerint, de gondolatilag, akkor lekapsz a tíz körmömről, hogy hogyan mondhatok, gondolhatok ilyet, hogy lehetek ilyen hülye, barom ( a hülye, a barom nincs nálad kiírva, de erősen ott a helye )

viktorkánktól meg nyeled, mint a kacsa a nokedlit.

Hogy? A hülyeség nem azért hülyeség, mert hülyeség, hanem mert más valaki mondja?

kardio1 2020.03.15. 21:04:59

@fhdgy: pedig de, mondom. Tudod jól, mi volt a mondandóm lényege: hogy Magyarországra csak másik országból kerülhetett.

kardio1 2020.03.15. 21:10:52

@fhdgy:
"viktorkánktól meg nyeled, mint a kacsa a nokedlit.": ezzel nem értek egyet. Látom a hibáit is, meg az erényeit is. Te meg csak a hibáit. Fletónak is vannak erényei szerintem, de számomra messze nem elég ahhoz, hogy az összkép pozitiv legyen. OV összképe meg számomra meglehetősen vegyes.

fhdgy 2020.03.15. 21:16:00

@kardio1: Jó, akkor lenne egy javaslatom. Ha Magyarországra gondolsz, akkor ne írd, hogy "oda". Az "onnét indult" meg az "oda" a magyar nyelv szabályai szerint nagyon félrevezető, így együtt egy gondolatsorban. Neked Magyarország lehet, hogy "oda", nekem meg "ide". Nekem az "onnét" meg az "oda" egy, tetszőleges másik országot jelent, ha kontextusban országokról van szó.

Szoktam felvidéki magyar portálokat is olvasni. Ott is gondot okoz, hogy kiderítsem, melyik országról írnak. Vannak náluk cikkek, amiben az "ott" Magyarországot jelent, máskor magyar szemlélettel írnak, ott meg az "itt" jelenti Magyarországot.

élhetetlen 2020.03.15. 21:21:26

@fhdgy: Amit írsz, az igaz, csak az analóg telefont, és kecske e-mailt találtam túlzásnak. A szakmáról nem kell mesélned, a 40 évem nekem is megvolt, csak vegyesebben, voltam harver fejlesztő, aztán pogramozó tíz évig, PC támogató pár évig, rendszerszervező, és az utolsó tizenöt évben megint programozó. Nagy rendszer indításában is vettem részt, ahol az ország online ügyfélszolgálatát, a műszaki adatokat, és a számlázást is egy rendszerbe gyömöszöltül, úgy 3 év éjjel, nappal munka volt. De most nem erről van szó. Itt nem az ország összes diákját kell elérni egy helyről, és fordítva, minden tanárnak csak azokat az osztályokat, ahol órája van. És megadja, hogy a tankönyvben melyik rész, keres pár releváns linket mellé, és pár oldalon leírja, amit még pluszban elmondott volna az órán. Hét végén kér egy oldalas összefoglalót, kis esszét. Ez több, mint a semmi. Probléma csak ott van, ahol nincs otthon gép. (Esetleg hétvégén elmegy a szülő az előző heti anyagért, az is csak késés, nem teljes lemaradás). Hogy miért gondolom ezt? Nem jó példa, mert egyetem, és ott már nincs diák, akinek ne lenne laptopja. A barátnőm önkéntes karanténba vonult, mert egy fertőzött diák bement az órájára. Akkor, amelyik csoporthoz talált helyettesítőt, azokat leadta, most visszavette, és készíti az anyagokat a csoportjainak. Amit nagyobb gondnak látok a kommunikációban, hogy azt sulykolják, hogy a gyerekek ne menjenek a nagyszülők közelébe. Ha a gyereket megvizsgálnák, hogy fertőzött-e, és ha nem, betelepítenék a nagyszülőkhöz, és sem a gyerek, sem a nagyszülő nem járna ki, biztonságban lennének. Csak AZ
NEM megoldás, hogy reggel elviszem a gyereket a nagyihoz, este hazahozom, mert akkor a szülő is, a gyerek is vírushordozóvá válhat. De ezt nem sikerült elmondani. Az utolsó kérdésedre nem tudom a választ.

fhdgy 2020.03.15. 21:24:07

@kardio1: Ezt dettó elmondhatom én is, csak fordítva!

Megtoldanám azzal, hogy fletó nem volt és nem is lesz olyan kártékony. Fletónak erőlködnie kellene, hogy sikerüljön neki, de van ami ( sic ! Tudod, van, amikor nem tudok személyre vonatkozó névmást használni ) alapjáraton tudja.

Tudod, van aki csak nekifutásból tud baromságot mondani, van akinek állóhelyből is megy!

Lehetne heherészni, hogy még nem is olyan rossz a helyzet, de félek, hogy nem kell a Rinyán ( a Rinya több, kis somogyi patak ) túl sok víznek lefolynia, hogy megfordíthatatlanná váljon a folyamat.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.03.15. 21:27:13

@fhdgy: ha csak azt nezem, nekem milyen kerdeseim voltak feljebb:
- mifele aktualitas hianyzik a sulinet-rol, ami alkalmatlanna teszi az ott kozzetett ismeretanyagot a felhasznalasra
- mifele kar szarmazik az akarmennyire akadozoan indulo internetes tavoktatasbol, ami osszemerhato a hasznaval
- mikor mondta a patasorban, hogy a migransok hoztak az orszagba a koronavirus fertozest
ezek kozul egyikre sem adtal semmi valaszt. ha ezek utan kijelented, hogy nem kivansz valaszolni erdemben semmire, az az en szempontombol nem jelent valtozast. masok majd megitelik maguk, fogsz-e nekik hianyozni.

Golf2 2020.03.15. 21:35:47

„Elkerülhetetlennek tartom azt, hogy két hónapra lezárjuk a világot” – írta Barabási Albert László. A bostoni Network Science Institut hálózatkutató fizikusa a Facebookon azt írta: a laborban „február közepe óta tudjuk, hogy március közepén le fog állni a világ. (…) Nehéz két hónap lesz, és a java még hátra van”.

Úgy számol: „már túl vagyunk azon a ponton, hogy karanténnal meg lehetne fékezni a COVID-19 terjedését. Az ebolát ki lehetett így írtani, de a koronavírus túlságosan fertőző és már túl elterjedt. Ráadásul oltásra sem számíthatunk az idén.” Így pedig be kell nyomni a társadalmi féket, hogy lelassítsák a betegség terjedését...

fhdgy 2020.03.15. 21:37:11

@élhetetlen: Az iskoláknak saját internetes rendszere van, nem?

Úgy értem, hogy nem mindegyiknek önálló, hanem egy központi.

Ha minden iskolának saját külön-külön rendszere lenne, akkor más a szitú. Ha az egy központi, akkor annak kell bírnia az össze ki- és bemenő dolgot, pl. e-mail ( ez talán nem akkora gond ) de pl. skype meg hasonlók, azok már jobban eszik a sávszélességet!

Az utolsó kérdésemet nem árt pontosítanom.

Ott is várható, hogy lesz, pl. érettségire való tekintettel, csak nem rontottak neki. Jó német módjára, bár magyar mondásokkal:

ne siess, mert elkésel
lassan járj, tovább érsz
lassú víz partot mos
aki sokat markol, keveset fog

stb.
stb.

fhdgy 2020.03.15. 21:48:49

@élhetetlen: Ja, bocs a lényeg lemaradt:

A németek miért nem kapkodnak? Hogy lehet, hogy lassan, komótosan dolgoznak, de jobban haladnak?

kardio1 2020.03.15. 21:50:17

@fhdgy: rendben. Bár en következetes vagyok ebben, azt hiszem. Franciaországban élek, ez az itt, Magyarország meg az ott.

Shanarey 2020.03.15. 21:50:47

@Platonica:

Talán, mert magam miatt, nem aggódom.

fhdgy 2020.03.15. 21:57:08

@élhetetlen: A kecske e-mail nyilván vicc volt. Analóg telefon meg már nincs, hisz a vonalas telefonok is voip-pal működnek. A központok között biztosan. Ha egy államtitkár ilyet mond, akkor fogalmatlan. Ha fogalmatlan, akkor meg ne legyen államtitkár. Ja, mégsem ,nálunk pont az a feltétel.

Kecske e-mail-hoz még kiegészítésként: sokszor kérdezik az ismerőseim, hogy mikor ellenek a kecskék. Mindig azt válaszolom, hogy nem tudom, őket kellene megkérdezni. Különben is, már sokszor kértem őket, hogy előtte küldjenek egy sms-t, de az istennek sem hajlandók. Még senki nem volt, aki ne nevetett volna. -:)

kardio1 2020.03.15. 21:58:59

@fhdgy: veled ellentétben én még a világ legnagyobb gonosztevőire is emberi lényként tekintek, és nem tudom őket tárgyként (az, ami stb.) látni.

fhdgy 2020.03.15. 22:04:59

@kardio1: Jó, remélem ezután pontosan értjük egymást, akkor is, ha messze nem értünk egyet!

Tudod, én sokszor csináltam programokkal kapcsolatban telefonos hot-line-t ( még németül is ). Nagyon megtanultam, hogy az ügyfél szempontjából kell nézni a dolgokat. Az ügyféltől nem várható el, hogy az én fejemmel gondolkodjon, nekem kell az ő fejével.

Pl. most van egy projektem. Ami az ügyfél rendszerében export, az az enyémben import és viszont. Nagyon kell vigyáznom arra, nehogy megkavarjam szegény fejét.

fhdgy 2020.03.15. 22:06:46

Nem tudom, hogy feltűnt-e valakinek, hogy túlvagyunk a 280-as komment számon. Mikor volt ilyen utoljára?

fhdgy 2020.03.15. 22:07:59

@kardio1: A gonosztevőkre én is, de arra ( következetes vagyok ugye ? ) nem tudok!!!

fhdgy 2020.03.15. 22:12:39

@Benikuty: Jó, köszönöm szépen. Talán az összes tanárnak is el kellene küldeni. -:)

A google forms remélem nem az a google forms, amivel 2006-2007-ben dolgoznom kellett, mert az óborzalom volt. Rémálmaimban se jöjjön elő!!!

Benikuty 2020.03.15. 22:16:37

@fhdgy: akiknek fontos, megteszik amit kell, dacára az elmúlt sok év gyalázatára.

fhdgy 2020.03.15. 22:17:10

@Benikuty: Van egy fogas kérdésem: egy tanárnak van-e joga, lehetősége programokat telepíteni az iskolai gépére?

A kérdés foga az, hogy ha nincs, akkor nem tud.
Ha van, akkor az nagy baj!

Magyarul: az iskolai gépen ilyeneket feltelepíteni nem a tanár joga és kötelessége!

2020.03.15. 22:26:24

@fhdgy: Pár éve, amikor még élt a blog, és nemcsak benéztünk rá néha ... de engem a kábé 4 évvel ezelőtti állapothoz képest. elveszített, mert az éppen aktuális bloggazda akkor csipázta az arab seggfejeket, és tiltott.
Pedig nekem lett igazam, nem neki :P

Hari Seldon 2 2020.03.15. 22:28:49

@kardio1:
Szerencsére nem a Kovács dönt? Na, azzal sem lesznek jobb helyzetbe. A bűnöző mindenkiben ellenséget lát, aki nem a talpát nyalja.

élhetetlen 2020.03.15. 22:33:03

@fhdgy: Nem tudom a részleteket, de nem hiszem, hogy egy osztálynaplót az egész ország láthat, még akkor sem, ha kaptak egységes szoftvert ennek a kezelésére. Az meg biztos, (a barátnőm két éve még gimnáziumi tanár, és osztályfőnök volt, csak besokallt a KLIK-től, és visszament az egyetemre), hogy ha egy szülő a tanárhoz fordult a problémás gyerekkel kapcsolatban, vagy fordítva, az a tanár magán elérhetőségén történik, nem kiterítve. Az oktatás is folyhat így, legfeljebb a sulinak is megküldi a kiadott anyagot. Az utolsó kérdésedet hiába pontosítod, akkor sem tudom a választ. Nem vagyok vátesz, esetleg a meglévő dolgokat tudom értelmezni, jól, vagy rosszul.
Nem védem az államtitkárt, de nekem nyilvánvaló volt, hogy az analóg módszernél a levélre gondolt, akkor is, ha rosszul tagolta a mondatot. Lehet, hogy ez veled nem fordul elő, velem néha igen. A vicc az vicc volt, de inkább rúgásnak tűnt. Én is mondtam két hete pár szem krumplinak, hogy főzzék már meg magukat főzeléknek, (éppen nem bírtam addig állni, hogy megcsináljam), én meg majd csak megeszem őket, azok is fütyültek rám, és a barátnőm ezen az ötleten is nevetett. Ez egy dolog. A baj az, hogy baj van, és tény, hogy a semminél a kevés is több.

vándor madár 2020.03.15. 22:41:48

@fhdgy: Szükségállapot Bajorországban. Este 10 után!!!

Ministerpräsident - Bayern ruft den Katastrophenfall aus

www.msn.com/de-de/nachrichten/politik/ministerpr%c3%a4sident-bayern-ruft-den-katastrophenfall-aus/ar-BB11dNvR?li=BBqfUd5

fhdgy 2020.03.15. 22:44:16

@élhetetlen: Az, hogy ki láthat egy osztálynaplót, abból is mit és mennyit, van-e joga módosítani, teljesen független attól, hogy külön-külön rendszerről beszélünk-e vagy egységesről. Ez jogosultsági kérdés. Ez minden másra is igaznak kell(ene) lennie, pl. e-mail-ekre is.

Ha nem így van most, akkor pancserok csinálták és üzemeltetik a rendszert. Nagyon várom @Benikuty: válaszát. Ha azt írja, hogy a tanárnak szabad és/vagy lehet programokat telepíteni az iskolai gépre, akkor én dobok egy hátast és hátat fordítok ennek az egész témának. Akkor nincs miért tovább tépni a számat!!!

2020.03.15. 22:45:23

@fhdgy: Mindegy már .. ő már nincs sehol ...

fhdgy 2020.03.15. 22:49:52

@vándor madár: A szövegben nem látom az időpontot, videót, podcastot nem vagyok hajlandó nézni.

2020.03.15. 22:52:38

Különben meg csókoltatom az Index szerkesztőségét, az olcsó, clickbait főcímjeikért ...
Állítólag ezt csak a reménytelen arcok, mint az Origo nyomja :P
Le lehetne már szállni a kibaszott pánikkeltésről, mert nem ez nem a spanyolnátha, sőt. még csak nem is az influenza, amiben 2020 február végéig többen haltak meg, mint a covid-19-ben. Igen, világszerte.
Fasz kivan már, mennyire idióták az emberek!

fhdgy 2020.03.15. 22:54:45

@Pink Petsch: Nem tudom, mit mondjak neked! Talán Ruhe bitte, Ruhe!

Megértelek, egyet is értek, együtt is érzek, de segíteni sajnos nem tudok!

Sajnálom, nagyon sajnálom!

Egy vigaszod lehet talán, bár sovány vigasz, hogy nem itt élsz Mo.-on. Csak őrlődsz, mert szíved van, de legalább nem kell közvetlenül elviselned.

kardio1 2020.03.15. 22:57:01

@Hari Seldon 2: te kire szavaztál végül: Cunyre, Luxembourger-re, vagy Mertzre ?
Nálunk az vezet, akire szavaztam ! Ezt is megértem ! :)

2020.03.15. 23:00:10

@fhdgy: De érted, hogy lehet valaki ekkora imbecilis! Egy imbecilis marha, ahogy a dédim mondta a számára teljesen elviselhetetlen emberekről.
És egy ilyen embert a közösségbe engednek, ahelyett, hogy elzárnák a homo humilis csontváza mellé valamelyik kibaszott barlangba!
És ez ma Magyarország! Hát sok sikert srácok ....

fhdgy 2020.03.15. 23:02:39

@Pink Petsch: Tudod, már jó ideje annak, hogy volt egy sorozat itt, a HA-an, hogy nekem mit jelent Magyarország.

Akkor írtam egy posztot, aminek a lényege röviden:

Nekem Magyarország három dolgot jelent:

1. a földet
2. a népet
3. a hatalmat

Az első kettőt szeretem, a harmadikat megvetem, utálom.

Azt hiszem, neked is ez a bajod. Ha belegebedsz sem tudsz belőle kigyógyulni, de kérlek vigyázz magadra!

kardio1 2020.03.15. 23:03:18

@Pink Petsch: nincs kedved az epeömlésedet egy másik blogra tartogatni ?

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.03.15. 23:07:05

@fhdgy: teljesen mindegy, hogy az iskolak milyen modon csatlakoznak az internetre, mivel a tanarok is otthon vannak meg a tanulok is. es itt nincs vpn ketfaktoros autentikacioval, ez sima kozoktatas es szukseghelyzet. mindenki skype-ol (vagy ami hasznalhato szamara) szepen otthonrol. skype es tarsain pedig a hang- es videohivas nem kozpontositott, csak a signaling, az is csak kvazi. gyakorolo programozonak kb masfel perc gugli amugy.

2020.03.15. 23:08:37

@fhdgy: Nem, nem tudok belőle kigyógyulni, úgymond ... imádom Budapestet, otthon érzetet a város, és megvallom őszintén bármennyire is "csúnya" is Magyarországról egyedül Budapest, egyetlen más városban sem éreztem ezt. És elkeserít, hogy élhetetlen számomra, szellemileg.. persze, "Ha volna két életem ..."

fhdgy 2020.03.15. 23:09:18

@Benikuty: Nagyon szépen kérlek, válaszolj az utolsó kérdésemre!

Gyorsan, ha lehet!

Aludnom kellene menni, mert holnap várnak a kecskéim, de így nem tudok elaludni.

Van-e joga/lehetősége a tanárnak az iskolai gépére programot telepíteni?

Tudom, lesznek, akik hülyének tartanak, mert nem értik, hogy ez miért probléma, de erre azt mondom, maradjanak csendben, erősebben fogalmazva kussoljanak, mert halvány lila fogalmuk sincs, hogy mi a probléma!!!

fhdgy 2020.03.15. 23:14:52

@Pink Petsch: Üdvözöllek a fedélzeten!

Emlékszel rá, hogy mennyit nyűglődtem azon, hogy milyen nehéz volt/van a saját hazámban idegenként, remeteként élnem?

Most már tudom, érzem, hogy megértesz!

2020.03.15. 23:14:58

@kardio1: Nincs, ez pont az a blog, ahol jogos az ilyen jellegű epeömlés, ha nem tetszem neked, ha kényelmetlen a nézőpontom, akkor lehet szűrni, nem sértődöm meg. De az indulataimat, az érzéseimet, mindig ki fogom írni/mondani. Akkor is, ha nem tetszik neked. Nekem meg a te álláspontod ambivalens, de én még sosem tanácsoltalak el erről a blogról. Talán mert az én gondolkodásom liberális, te meg a fogalommal sem vagy tisztában ... ezek szerint ...

2020.03.15. 23:25:34

@fhdgy: Perszehogy emlékszem, és arra is, hogy mennyire nem értettelek meg az elején, Most már, hogy Csodabogárral, és Dikusszal is dumáltunk a témában, érteni vélem, bár azt továbbra is fenntartom, hogy nekem nem menne. Igaz, mivel én 1-2 generációval fiatalabb vagyok tőletek, mire a ti helyzetetekbe kerülnék életkorilag, Vitya már rég halott lesz. Viszont attól tartok, hogy a szelleme nem .. és nekem egy diktatúra egy életben bőven több, mint elég ...

élhetetlen 2020.03.15. 23:31:42

@fhdgy: Ne keverjük a dolgokat. Az, hogy minden iskolában egységes szoftvert telepítenek, az nem jelenti azt, hogy ez egy országos rendszer, csak központilag fejlesztett, és frissített lokális rendszerek. Várd @Benikuty: válaszát, de én most józan ésszel azt mondom, hogy a tanárok nem telepíthetnek semmit az iskolai gépekre. Képzeld el, hogy harminc tanár harminc programot telepít, és azok ütköznek egymással. (Vagy hamvas harminchat éves koromban, mikor letelepítettem 500 PC-t valahol, és mindenkinek rendszergazda joga volt, valaki hozott egy németről fordító programot, ami vírusos volt. és beterített 100 gépet, aztán az okosabb felhasználó ráengedett egy vírus irtót is, nehogy lássam, hogy melyik alkalmazást nyírta ki, majd válogassam ki. Voltak kalandjaim). Az említett utolsó 15 évben a PC terminál volt a nagygéphez, kommunikációra, kimutatások, prezentációk készítésére alkalmas eszköz volt, de semmi magán telepítés. Sok száz “egyedi” géppel megőrültek volna a támogatók.

fhdgy 2020.03.15. 23:33:40

@Pink Petsch: Tudod, az a baj, hogy Te ugyanolyan bolond vagy ( elnézést ) mint én. Szívünk is van, lelkünk is van, empátia is van bennünk. Másokért aggódunk, másokért őrlődünk, ők meg szarnak ( sit venia verbo ) a fejünkre!

fhdgy 2020.03.15. 23:36:06

@élhetetlen: Erről beszél(e)(né)k.

Egy félreértés van csak még szerintem: az iskolák egységes alhálózat vagy sem? Vagy minden iskola önállóan csatlakozik a netre?

kardio1 2020.03.15. 23:39:20

@Pink Petsch: nem baj, akkor ne fogd vissza magad, szűrni nem foglak, legfeljebb nem jövök. Nem én leszek az első, és nem is az utolsó, aki elmarad innen. A józanság úgyis kikopóban van.
A hozzászólásaidnak nem a tartalma zavar, nem baj, ha másképpen gondolkodunk, de a közönséges, gyakran személyeskedő stílusodhoz nem tudok hozzászokni.
A liberális fogalmát biztosan másképp értelmezzük (meg persze a diktatúráét is, de ezt már korábban megtárgyaltuk)
Béke veled.

fhdgy 2020.03.15. 23:46:14

Bocs! Nekem mára záróra!

2020.03.15. 23:48:11

@fhdgy: Ahogy mondod édesapa .. és tudod mi a legszarabb? Hogy nem tudok rajta változtatni. Pedig szeretnék mindenbe-beleszarós lenni, anyagilag jobban keresek, mint egy szakács a pesti agyonhájpolt csillagos étteremben (ami valami Ákos nevű séf égisze alatt fut), azt csinálom, amit szeretek, bisztro- stílusban már a menüt is együtt dolgozzuk ki a séffel alig 1,5 hónapos alkalmazásom után, imádom a munkám, de tényleg! Faszák a kollégák is, a város is, ahol élek, éppen a napokban kaptam egy nagyon jó bérleti ajánlatot lakásra ... de hiányzik Budapest! Ugyanakkor tudom, hogy ott lófaszt nem érnék el, legfeljebb a Costes Downtownban csinálhatnám más receptjeit.
De mégis, hiányzik Budapest!

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.03.15. 23:52:19

@fhdgy: miert ne lehetne? ha vilagcegeknel, ahol az belso oldalak otthoni eleresehez ketfaktoros azonositas vagy hardveres kulcs kell, kifejezetten lehet telepiteni akar a hazacipelt laptopra, akkor a tanar miert ne tehetne? gyk ez nem azt jelenti hogy mukodni is fog a bittorentes letoltes meg a warezolt program, es nem lesz incidens az ilyesmi probalkozasbol, csak azt hogy lehet telepiteni, ami szukseges, torvenyes es etikus.

es a tanar persze meg mindig otthonrol oktat, a sajat geperol, el ne felejtsuk.

élhetetlen 2020.03.16. 00:01:24

@fhdgy: "az iskolák egységes alhálózat vagy sem? " Na, ezt kérdezzed a államtitkártól, ne tőlem, de nem hiszem, hogy a csajágaröcsögei általános iskola és a budapesti Gárdonyi GézaÁltalános Iskola adatai, osztálynaplói egy központi, országos adatbázisban lennének. Itt elfogyott a hozzáértésem. De majd Benikuty segít, nagyon ért az exkluzív borsokhoz, sókhoz, érlelt csirkékhez, biztosan ehhez is. (Bocs, nem vagyok jó véleménnyel róla, kemény sznob, de lehet, hogy ehhez tényleg ért, majd meglátod).

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.03.16. 00:42:35

ez vak vezet vilagtalant most mar. az egyik rakerdez a halozati topologiara (velhetoen, hiszen az "egyseges alhalozat "kontextus nelkul nem jelent semmit), mintha barmi kovetkeztetest levonhatna belole, a masik valaszkent elmondja a sejteset az adattarolas lokalitasarol. egyebkent a valasz teves, az adatokat tarolasat es rendszer teljes uzemelteteset a klik vegzi kozpontilag, az intezmenyek a sajat adataikat es dokumentumaikat kezelik, termeszetesen internetes hozzaferesen keresztul.

blackhairlady 2020.03.16. 01:05:12

@Pink Petsch: Te egyszeruen egy taplo vagy. Pont. Kardio nyomaba sem erhetsz.

adg 2020.03.16. 04:25:47

@fhdgy: “ A továbbiakban nem kívánok érdemben válaszolni, semmire!”

Ajjajj, na most lesz nekunk nagyon rossz.
Pedig igazan folytathatnatok meg par szaz kommenten keresztul, mokas olvasni.
Lovesed sincs, hogy mukodik a rendszer, vagy hogy fog, ezert aztan kitalalod, hogy szerinted hogy van, es hogy az miert szar, es hogy lehetnek ilyen hulyek. Elkepeszto. :)
Es akkor agy nelkul elo kommentelotarsunk szerint a tema szakertoje vagy.

Itt fentebb Taplo mar belinkelte a javaslatot. Nem tudom, barmelyikotok elolvasta? Nem hosszu. Van benne par erdekesseg, ami segithet.

Benikuty 2020.03.16. 04:53:30

@fhdgy: "Van-e joga/lehetősége a tanárnak az iskolai gépére programot telepíteni?"
Hogy a viharba lenne már!

Hari Seldon 2 2020.03.16. 06:53:50

@kardio1:
Áh én arra aki veszített. Mindegy, ez van.

Platonica 2020.03.16. 08:33:05

@Pink Petsch: En ertem, de ezek szerint te nem, Pont nem hasonlitott Olaszorszaggal;-)

@Shanarey: Elfogadom, en sem. De me'g mindig nem vilagos, otthoniakert, miert kell. (Ill. ha konkret szitu van, akkor megertem, es nem is szeretnek privatdolgokban turkalni.)

kardio1 2020.03.16. 11:55:55

@Platonica: mert valószínűleg szerinte Magyarországon nem képes az egészségügy megbirkózni ezzel, míg Angliában igen. Én legalábbis így értelmeztem a szavait. De lehet, hogy tévedek.

Platonica 2020.03.16. 12:13:38

@kardio1: Hat itt is eleg sok kerdojel van, h vajon fog-e birkozni az egeszsegugy... Meg azon is megy a temazas, hogy milyen megbizhatatlan es ellentmondasos infok jonnek-mennek ki mindenkit veszelyeztetve. Szoval annyira nem latom a kulonbseget.

kardio1 2020.03.16. 21:29:48

@Platonica: én sem, de ő nagyon is.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása