oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2020. március 11. 06:30,  Határátkelés, ahogyan a németek látják 22 komment

2020. március 11. 06:30 Határátkelő

Határátkelés, ahogyan a németek látják

Érthető okokból az Európai Unión belüli migrációt az esetek döntő többségében mi a saját, magyar (azaz kivándorló) szemszögünkből látjuk. Ritkábban esik szó arról, hogyan látják ugyanezt a folyamatot a befogadó országokban, például Németországban.

Hazaköltöztél vagy ellenkezőleg, nem érted azokat, akik hazaköltöznek? Írd meg a véleményed a hataratkelo@hotmail.com címre!

cim_273.jpg

Rögtön egy pontosítással illik kezdenem, hiszen Németországon belül nagyon eltérő előnyöket és hátrányokat jelent az unión belüli bevándorlás. Hiszen míg például Münchenben az érkezők mintegy 80 százaléka képzett és a maradék 20 százalék képzetlen munkaerő, addig Dortmundban éppen fordított az arány.

Ez is a Ruhr-vidéki nagyváros egyik legnagyobb gondja az EU-n belüli szabad munkaerő-áramlással – mondta el egy beszélgetésen a dortmundi önkormányzat munkaerővel, szociális ügyekkel és egészségüggyel foglalkozó vezetője.

Birgit Zoerner szerint ugyan történelmileg teljesen megszokott a régióban a bevándorlás (erről ebben a posztban írtam), a képzetlen munkaerő ilyen mértékű megjelenése ugyanakkor újdonság, amivel nem is nagyon tudnak mit kezdeni.

Meghökkentő számok

A probléma leginkább a román és a bolgár határátkelők miatt alakult ki, akik számomra meglepően sokan vannak: csak Dortmundban 10 ezren élnek (ebből 5900 a román és 4100 a bolgár).

Pár érdekes adatot osztanék meg itt veletek. Az egyik, hogy minden negyedik bolgár bevándorló egyetlen városból, Plovdivból érkezett, a másik, hogy a románok legnagyobb csoportját azok alkotják, akik már a városban születtek.

romanok_es_bolgarok_egyutt.jpgA dortmundi románok és bolgárok – együtt és külön-külön

Az is kifejezetten sokatmondó, hogy mind a románok, mind a bolgárok 48 százaléka ugyanabban a kerületben (Nordstadtban) él, ami egyrészt egyfajta gettósodást, másrészt rengeteg problémát jelent az önkormányzat szerint.

romanok_es_bolgarok.jpgÍgy nőtt a dortmundi románok és bolgárok száma Dortmundban és azon belül három kerületben

Nem véletlen, hogy a német nagyváros ezen részén működik a Willkommen Europa, ami az ide érkező, rászoruló bevándorlókon próbál meg segítséget nyújtani. Különlegessége, hogy próbálnak mindenkit az anyanyelvén megszólítani, 12 nyelven beszélnek, magyar munkatársuk is van, Nagy Melitta, akivel az alábbi podcastban beszélgettem.

Virágzó szervezett bűnözés

Visszatérve a képzetlenül érkezőkre, Birgit Zoerner szerint ez már csak azért is gondot jelent, mert eleve a tősgyökeres helyiek között is magas a munkanélküliség aránya, azaz szakképzettség nélkül szinte lehetetlen megragadni a munkaerőpiacon. Nehezíti a helyzetet, hogy az érkezők sokszor nem beszélnek németül és a gyerekeik közül sokan nem járnak iskolába.

Ezeket a (nyelvtudás és szakképzettség híján kiszolgáltatott) embereket sokan próbálják kihasználni, például azzal, hogy emberi életre szinte alkalmatlan lakásokat adnak ki nekik, de virágzik a feketegazdaság, az illegális munkavállalás is.

A feketepiacon például lehet papírt szerezni dortmundi állandó lakcímről, lakásbérlésről, ami a segély feltétele. „Ennek egy része szervezett bűnözés, ami nem azt jelenti, hogy maffia lenne, de egyértelműen szervezett formában használják ki a helyzetet” - mondta a dortmundi önkormányzat Munkaügyi, Szociális és Egészségügyi osztályának vezetője.

Ha már maradnak, legyen jövőképük

Ezzel együtt kifejezetten érdekes, hogy a bűnözés Dortmundban fokozatosan és lendületesen csökken, más kérdés, hogy a helyiek másként érzik a hétköznapokban – tette hozzá Birgit Zoerner, aki szerint az elmúlt tíz évben alaposan megváltozott a város, sokkal több nemzetiség él most benne, mint korábban.

A dortmundi városvezetés meglehetősen pragmatikusan áll hozzá a bevándorlás kérdéséhez. Alapvetően abból indulnak ki, hogy az EU-n belüli határátkelők mindenképpen maradnak, márpedig akkor jobb, ha van valami perspektívájuk.

Nem csak beszélnek róla, tesznek is érte, az elmúlt 4 évben 1500 embernek segítettek belépni a munkaerőpiacra – ők kivétel nélkül olyanok voltak, akik szakképzettség és nyelvtudás nélkül érkeztek Dortmundba.

Kövesd a Határátkelőt az Instagrammon is!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

�: @sved_otthon #sweden #svédország

Határátkelő (@hataratkelo) által megosztott bejegyzés,

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.  

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Németország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr4015514536

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Arthamyr 2020.03.11. 10:03:16

"a képzetlen munkaerő ilyen mértékű megjelenése ugyanakkor újdonság, amivel nem is nagyon tudnak mit kezdeni." - És ebben a mi a meglepő? Amúgy meg a képzetlen munkaerő nem munkaerő. A munkaerő munkát végez, ebből következik, hogy nem csak képzett, de ráadásul olyan képzettsége is van, amire igénye van a legális munkaerőpiacnak. Persze nem baj, ha valaki nem munkaerő, a gond akkor lesz, ha valaki a bűnöző/segélyes kategóriákba sorol be...

"A dortmundi városvezetés meglehetősen pragmatikusan áll hozzá a bevándorlás kérdéséhez. Alapvetően abból indulnak ki, hogy az EU-n belüli határátkelők mindenképpen maradnak, márpedig akkor jobb, ha van valami perspektívájuk." - Itt a hiba. Ha nincs perspektíva, és kellően erélyes a rendfenntartás, akkor szépen eltakarodnának. Azért nagyon megnéznék arról egy kimutatást, hogy ez mikor fogja megérni. No nem ahhoz viszonyítva, hogy nem csinálnak semmit, hanem mondjuk ahhoz hasonlítva, hogy aktívan elzavarják őket. :)

Arthamyr 2020.03.11. 11:24:59

@Határátkelő: Mintha eltűnt volna a hozzászólásom innen, te vetted le, vagy egyéb zavar van az erőben?

nyuszigonosz 2020.03.11. 11:34:07

A mai poszthoz, vagy inkább az egész dortmundi posztsorozathoz egy dalszövegböl idéznék:

Azt hisszük mindenröl mindent tudunk,
miközben magunkról is csak nagyon keveset
és ez a kevéske is végül megosztásra kerül.

Arthamyr 2020.03.11. 11:38:24

@Arthamyr: egyéb zavar van az erőben, most meg látszik...

dikusz. 2020.03.11. 11:55:16

@Arthamyr: Lehet nem az erőben van a zavar... :)))

arncht 2020.03.11. 13:35:55

Annyi ember johetne europaba amennyi csak akar... Marmint magasan kepzett,hianyszakmakra. Amugy csak pup a hatukon, csak ezt meg nem tudjak. A nemet szeljaras megvaltozasa valszeg az autoipar recessziojaval fugg ossze, hirtelen mar nem talaljak vonzonak a sok bearamlo szakkepzetlen pakisztanit es afgant, akikre meg a menekult jelzot is nehez rahuzni.

Herr Géza 2020.03.11. 14:05:17

@nyuszigonosz: :D Fején találtad a szöget.

lüke 2020.03.11. 15:35:50

Már nincs willkommen,a gazdaság nem engedi,2015- ben jó volt
a német gazdaság
De tiszteletre méltó a német kezdeményezés,s foganatja is van

Kovi1970 2020.03.11. 15:36:14

@arncht: amennyire én látom munkaerőhiány pont az alsóbb régiókban szokott jelentkezni, lehet hogy "bárki" elvégezhetné az alulfizetett kulimunkát, de a tanult francia vagy német nem fogja, és nem is lesz egyhamar ráutalva a mostani jólétben.

A baj akkor kezdődik ha valami populista behülyíti őket és okuk is lesz irigykedni (mert a felszín alatt eddig is megvolt, főleg a lokálpatrióta németeknél, még országon belül is).

Van valami félelmetes amikor a jómagyar idegengyűlölő retorikát megvalósítva egy ország kilép az EUból, majd azindiai-ugandai belügyminiszter elkezdi kizsuppolni honfitársainkat. Ilyenkor lehet látni mekkorát hazudik nekünk a saját vezetésünk.

@Arthamyr: a probléma valójában az hogy mi magyarok is beletartozunk ezekbe az az "eltakarodhatnának" népekbe. Finoman szólva is nem csak az "agyat" szívják el de rengeteg moslékot is átvállalnak, szerintem azért mert pont az ilyen alja munkákhoz már túl civilizáltak a nyugati társadalmak.

Én szinte alig látók pl McDonalds-ban eladót aki nem akcentussal beszélné a németet.

Arthamyr 2020.03.11. 16:01:56

@Kovi1970: Nem _mi_ magyarok tartozunk bele. A képzetlen magyarok, akik segélyen élnek, talán, ha belőlük is zavaróan sok koncentrálódik egy helyen. Ha te ilyen vagy persze, akkor lehet, ahogy úgy érzed... Én ahol vagyok, ott képzettnek, viszonylag jómódúnak, és most már állampolgárnak is számítok, emellett sohasem éltem semmiféle szociális juttatással, és több százezer euro adót fizettem az első itt töltött napom óta, kicsit más helyzet. Egyébként ha valahol nem látnak szívesen és emiatt kedvezőtlen környezet fogad, oda nem megyek, én ebből nem csinálok problémát. Pl. az USA-ban nem látnak szívesen, oda nem megyek. :) Na de ez már nagyon off.

A kulimunkára meg rá lehetne kényszeríteni a jól képzett németet, franciát is, csak alaposan meg kéne vagdosni a szociális juttatásokat (mondjuk ez a franciáknál tuti nem menne). Ez ugye több módon hatna, egyrészt a jól képzett német gyorsabban égetné el a tartalékait, így hamarabb dolgozni kényszerülne, másrészt a kulimunkából a jelenlegi fizetési szinten nem lehetne megélni, így nem lenne senki, aki elvégzi, így ha tényleg fontos az elvégzése, szépen többet fizetnének érte, így Jürgennek és Heikének is jobban megérné csinálni. Ráadásul az ingatlanpiaci keresletet is csökkentené. Csak hát nem biztos, hogy növelné a GDP-t, a döntéshozók meg szeretik azzal verni a mellüket, hogy "mennyire hasít a gazdaság", meg azzal is, hogy milyen erős szociális hálót szőttek...

arncht 2020.03.11. 18:30:01

@Kovi1970: pontosan meghatarozhato, hogy kikre lenne szukseg, akikbol a legnagyobb hasznot huzhatja az orszag. Ez a latszolagos jopofisag, mindenfele kontrol nelkul, csak problemat szul - elegedetlenkedo bevandorlokat es befogadokat. Tovabba nem artana a szocialis hatter figyelembe vetele sem a konnyu beilleszkedes miatt. Tehat egy muszlim 10 nem dolgozo csaladtaggal nem jo party a ket dolgozo felnott + 1-2 gyerekre epulo szocialis halonak. Nyelvtudas, plusz a szakma ismerete, minimalis szocialis terhelessel.

2020.03.11. 22:34:35

@Kovi1970: Hm, amikor Rustban, az Europa Parkban melóztam, a konyhán minimum 20%-nyi francia volt még. És nem túlzok. Az összes, de kivétel nélkül az összes képzetlen volt ...meg dög, meg leginkább azt nézték, hogyan lehet elkerülni a melót, arról nem is beszélve, hogy legalább a felük se angolul, se németül .... érdekes volt az activity velük (nem). Mindenesetre, én inkább nem dolgoznék még egyszer franciákkal, sokkal inkább bármelyik kelet-európai náció.
No, csak azt akartam mondani, hogy az agyonművelt franciáknak is van az az euró-összeg, amiért elmennek képzetlen munkaerőnek egy konyhára (is).

2020.03.11. 22:56:20

@arncht: Ahham, és az EU-polgár cigányokat úgy mégis hogyan tervezed kiszűrni? Csak mert a családmodell megkapó hasonlóságot mutat, meg a képzettségi szint is, legfeljebb nem Allahot emlegetik, hanem a Devlát. És Dortmundban -hogy a poszthoz is kapcsolódjak- nem a románokkal van a gond, hanem a román cigányokkal, velük van tele Nordstadt, meg a többi bevándorló városrész, nem a szucseávai jómunkásember Ion-nal. Csak ugye, az, hogy cigány, nem szerepel a statisztikában, mindössze annyi, hogy román állampolgár (vagy bolgár, vagy magyar, szlovák ésatöbbi)

Arthamyr 2020.03.11. 23:41:23

@Pink Petsch: Arra is teljesen jó az általam javasolt megoldás. Csak nálatok is megy a töketlenkedés és pörög a szocializmus. Hiába, ez kell a népnek, ha egyszer megkapják, nem eresztik. :)

2020.03.12. 00:49:01

@Arthamyr: Valamelyik nap volt éppen téma itt a német Hartz4, köznapi nevén a munkanélküli támogatás. A pár, úgy 6-7 évvel ezelőtti állapotokhoz képest, amikor némi túlzással boldog-boldogtalannak, azért szigorodtak a feltételek. Aktívan, és igazolhatóan kell munkát keresni, átképzéseken kell részt venni, és nem lehet csípőből elutasítani a mini-és a midijobokat. Úgyhogy nyirbálodik rendesen a polipozás, Hinta speciel éhen halna, ha eljátszaná azt, amit Grazban, amikor pl. szart rá elmenni egy Burger Kinges meló-meghallgatásra. Az étterem visszajelez, hogy nix Hinta, a hivatal meg azt, hogy nix támogatás. Meló nélkül már nem igazán lehet polipozni hónapokig, arról nem is beszélve, hogy az önkormányzati lakás (ahol héderelt) is bukta, mert van rá jelentkező elég, aki még melózna is.
Azért, mondjuk az amcsi állapotokat inkább nem szeretném, egy egészséges középút ...

Arthamyr 2020.03.12. 08:37:39

@Pink Petsch: "Aktívan, és igazolhatóan kell munkát keresni, átképzéseken kell részt venni, és nem lehet csípőből elutasítani a mini-és a midijobokat." - Ez csak adminisztrációs teher. :) Ha valahogy, akkor az alapján kell adni, amit előtte befizetett adóként, aztán köszönjük szépen. Szerintem az amcsi állapotok is túl szocialisták (bár remélhetőleg a Sanders vonat megint kisiklik). :D Meg ott azért nehezebb lenne felszámolni a gettókat, mert jelentős része helyben termelődött ki/konzerválódott és nem mostanában alakult ki, így a lakóikat hiába lehetetlenítik el, nem fognak hazamenni. Az meg nem túl humánus, ha azt az egy opciót hagyják meg nekik, hogy viszonylag rövid időn belül meghaljanak (úgy, hogy generációk óta ott élnek), ezt még én sem tartom eléggé szocialistának. Bár sajnos néha nincs más megoldás, elég pl. belegondolni Európa határainak megfelelő védelmének következményeibe. :(
Nyilvánvalóan nem voltam Dortmundba, nem is szándékozok odamenni, szóval elfogadtam tényként, hogy van nagy számú, problémás lakos, ez alapján írtam a hozzászólást.

2020.03.12. 09:13:49

@Arthamyr: Hát éppen ez az, mivel adót fizetek, rohadtul nem csipáznám, hogy ha esetleg bekövetkezik valamilyen szerencsétlen történés az életemben, és szükségem lenne periodikusan az állam támogatására, akkor elegánsan az árokba rúgna. Mert akkor felvetődik a kérdés, a francnak fizetek adót? És most nemcsak arra gondolok, hogy segílykét kapjak, hanem arra is, hogy ha mondjuk pályát váltanék, vagy lakhatási problémáim adódnak, akkor abban is támogasson. Lehet, ez így túl szocialista, de szerintem a szimbiotikus kapcsolat csak így működhet jól. (Ha mégsem működik, akkor a polgár azt nézi, hogyan verheti át az államot, mert tudja, ha gebasz van, akkor legfeljebb lófaszra számíthat).
Természetesen, nem a polipozást támogatom, amikor a jónépek életvitelszerűen rendezkednek be az állami támogatásokra, és a németek még viszonylag gyorsan kapcsoltak ezen a téren.
Egyébként az EU-polgár cigányokat sem tudod éppen úgy "kifüstölni", mint a feka gettólakókat az US-ban. Ugyanis pont annyi joguk van ott élni, mint egy "bennszülöttnek". Törvényhozási szinten nem mérlegelhetsz, hogy Günthernek már az első fellelhető őse is a városalapítók között volt, a román cigány meg tegnap érkezett. Ugyanannyi joga van ott élni. Egy törvény vagy mindenkire vonatkozik, vagy senkire, különben lőttek a demokráciának, helló szabadrablás!
Persze, azért van mérlegelési lehetőség a végrehajtói és az igazságszolgáltatás szintjén, de ez nem változtat a tényen, hogy törvényesen joga van EU-polgárként ott élni az Unión belül, ahol neki tetszik.

Arthamyr 2020.03.12. 09:54:53

@Pink Petsch: Adót elsősorban azért fizet az ember, hogy a környezetét fenntartsa, mert sajnos pl. szabályalkotásra, és ezen szabályok betartatására is szükség van, szabályozott vitarendezésre is (szerintem sosem jut oda az emberiség, hogy ne legyen), ilyen-olyan közös infrastruktúrára is, meg van pár olyan dolog, amit megosztva hatékonyabban lehet használni, mert egy egységnyi elég több embernek is, és minden embernek szüksége van rá. Ezen felül az már plusz, hogy egy fajta kockázatkezelésre is szolgál (ez az általad említett "valamiért szükséged van" rész). Viszont ennek is feltétele, hogy előtte jó polgárként működsz, tehát fizeted az adókat, vagy iskolába jársz, és a szüleid fizetik az adókat. És jóval többet, mint amit így juttatásként az állam visszacsorgat.

A német gettólakok "kifüstölése" nem a kevesebb joguk miatt könnyebb, mint az amerikaiaké, hanem azért mert valahonnan jöttek, nem túlságosan régen, és a van rá esély, hogy oda visszaszoríthatóak legyen (nyilván a jelenlegi szabályozási keretek közt elég nehézkes/lehetetlen). Ha generációk óta ott élnek, már a szüleik is ott születtek, ez szinte lehetetlen, bár van, ahol megoldják (pl. rohingják), de azt már az én gyomrom sem venné be. Bár ha aközött kellene választanom, hogy fizetek havi 2000 eurot deklaráltan gettótámogatásra, vagy helyi "rohingja hadművelet" lesz, az elég csúnya dilemma lenne, szerencsére ez nem várható. :) Bár elgondolkodtató, hogy mi lehet pár évtized múlva, szerencsére ez nem az én problémám...

Olyan szabályokat kell hozni, ami lehetetlenné teszi a gettók fennmaradását és kialakulását (pl. az ingatlantulajdonosból kibüntetni a szart is, ha a lakók nem elvárt körülmények közt élnek, nem adni segélyeket, nem progresszív adórendszert használni stb.), és ezeket szigorúan be kell tartatni. A románok nem azért vándoroltak oda, mert Dortmundban minden olcsóbb, hanem mert ott jobbak az életfeltételeik. El kell érni, hogy ne legyenek jobbak, és így vagy úgy, de el fognak tűnni. Már akkor, ha valakit zavarnak, én azt mondom, jó helyen vannak ott, tőlem tisztes távolságban. :D

2020.03.12. 10:45:05

@Arthamyr: Persze hogy nem elsősorban egy esetleges segélyért fizet az ember adót, pláne amíg aktív, egészséges, munkaképes, jó esetben nem is gondol rá. Viszont a csomag része, vagy ahol nem, annak kellene lennie, hogy a polgárnak meglegyen a biztonságérzete, hogy nem lesz árokba rúgva, ha esetleg megváltoznak a munkaképességei. Szerintem, csak így működhet egy társadalom normálisan. Azt kell ellehetetleníteni, hogy egy-egy réteg az állami támogatásokra rendezkedjen be életvitelszerűen.
Az etnikai tisztogatást azért én nem propagálnám, semmilyen formában. Enyhe formájában volt szerencsém hozzá gyerekkoromban. Még poénból sem hoznám fel megoldásként.
Hm, na de mik az "elvárt életkörülmények", és ki dönti el, és milyen alapon, és mikor csap ez át abba, hogy az állam belepofázik a magánéleted kialakításába? Megannyi kérdés! Miközben a szociális háló ritkítását szorgalmazod, szinte már a 0-ra redukálva, elméleted szerint egyre nagyobb teret engedsz az állami szerveknek a magánéletbe való belepofázásra (a "megfelelő életkörülmények" betartását ugyebár ellenőriznie kell az államnak, illetve a megfelelő szerveinek). Ez rohadt veszélyes!
Szerencsétlen románok, rohadtul megszívták a cigányokkal, sokan azonosítják velük őket ...

Arthamyr 2020.03.12. 12:40:24

@Pink Petsch: Ki beszélt "etnikai tisztogatásról", mármint rajtad kívül? Ha visszaolvasol, én nem írok ilyesmiről (a rohingják elüldözését nem az etnikai oldala miatt említettem, ráadásul rossz példaként, és az amúgy is mellékszál), és a cigányokat is te hoztad fel, én alapvetően kerültem a cigány szó használatát is.

Nyilván az elvárt életkörülmények alapján olyasmit kellene meghatározni, amit a társadalom jelentős része elfogadhatónak tart, azért nem arra kell gondolni, hogy luxuslakásban kell laknia mindenkinek. Nyilvánvalóan az, ami már másokat is zavar és/vagy nem fenntartható, nem megfelelő körülmény.
Az állam pedig a magánéletedbe akkor pofázik bele, ha a magánéleted zavarja másokét. Ez az elsődleges feladata, leginkább ezért fizetjük az adót, hogy ne nekünk kelljen önbíráskodni... Ez biztosítja, hogy ne kezdjük el öldösni egymást rövid időn belül. Igenis pofázzon bele az állam annak magánéletébe, akinek akkora dzsuva van a lakásában, hogy már kint is érezhető valamilyen hatása, vagy akkora zajt okoz, hogy nem lehet tőle pihenni vagy mondjuk zsebeléssel vagy koldulással keresi a kenyerét. Egyébként biztos vagyok benne, hogy valamilyen formában, ez mind-mind létezik már most is, nálatok is, max. nincsen betartatva, és nem elég szigorúak/pontosak a szabályok, ha probléma a gettósodás.

Ahogy látom, a rengeteg gettólakó a szociális hálónak és a szabályszegés különböző formáinak köszönheti, hogy egy drága országban egyáltalán létezni tud tartósan. Cserébe a hozzám hasonló jómunkásemberek meg rengeteget kell, hogy fizessenek érte. Szóval érthetően sosem lesz a szívem csücske a dolog.

arncht 2020.03.12. 21:39:14

@Pink Petsch: itt a kivulrol jovo bevandorlokrol van szo.

arncht 2020.03.12. 21:48:37

@Pink Petsch: az allampolgarok mas teszta, naluk mar a problemak megoldasa a cel, epp ezert nem ertem, hogy miert kell problemakkal kezdeni a betelepuloknel. az lenne a cel, hogy ezt minimalizaljak a harmonikusabb egyutteleshez.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása