oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2020. február 26. 06:30,  A kivándorlás és a magyar IQ csökkenése 177 komment

2020. február 26. 06:30 Határátkelő

A kivándorlás és a magyar IQ csökkenése

Érdekes jelenség, hogy évek óta romlanak a magyar diákok körében végzett matematikai és szövegértési tesztek. Ha ez nem lenne elég, csökken az összmagyar IQ is (ami egyébként általában jellemző az európai országokra). Hogy ennek mi köze a kivándorláshoz? Rögtön kiderül.

egyetem_konyvtar_diak_foto_pixabay_com_stocksnap.jpg

A PISA-tesztek (ez ugye a Programme for International Student Assessment, azaz „a nemzetközi tanulói teljesítménymérés programja”) segítségével az ezredforduló óta háromévenként próbálják mérni három területen (alkalmazott matematikai műveltség, alkalmazott természettudományi műveltség és szövegértés) a 15 éves diákok képességét.

Általában véve elfogadott dolog, hogy a legfejlettebb államokat tömörítő Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) által létrehívott felmérés elég pontos képet fest egy ország oktatásának színvonaláról.

Mi több, kutatások szerint a PISA-tesztek egy az egyben megfeleltethetők az intelligenciatesztek eredményeinek, azaz ha az egyik romlik, akkor az általában magával húzza a másikat is.

A legutolsót megelőző teszten az OECD-országokban a diákok átlagosan 8 százaléka ért el kimagasló eredményt, a sor másik végén pedig 6 százalék volt, ők azok, akik nem ütötték meg a minimum szintet sem.

Magyarországon ez az arány 3 és 9 százalék volt, ami magyarul annyit jelent, hogy az átlaghoz képest fele annyi a kimagasló tudású 15 éves az országban, viszont másfélszer annyi a leszakadó, mint az OECD-átlag. (Szingapúrban például 21 százalék produkál kiemelkedő eredményt, míg leszakadó nagyon kevés van ezen cikk szerint, ami e bejegyzés egyik inspirálója is volt, Kovács Tibor írta, köszönet neki érte.)

Érdekes módon a magyar PISA-eredmények romlása (és így az IQ-csökkenésének kezdete) nagyjából 2011 környékére tehető. Hogy mi volt még ekkor? Igen, a határátkelés ekkor robbant be.

szovegertes.jpg

Kik azok, akik elmennek?

Nos, a téma két nagy magyarországi szakértője, Hárs Ágnes és Simon Dávid friss, idei (általam részletesebben itt ismertetett) tanulmánya szerint azok, akik Magyarországon még nem dolgoztak, közülük is egyre gyorsuló ütemben a pályakezdők.

Ami azt illeti, 2012 után gyorsan növekedett azoknak a pályakezdőknek a külföldi munkavállalási valószínűsége, akik nem akartak vagy nem tudtak elhelyezkedni, s az időszak végére már megközelítették a frissen munkából kilépők elvándorlásának a hatását.

A szakemberek gyanúja szerint a jelenség mögött a fiatalok megváltozott motivációja állhat, egyszerűen felerősödött a romló hazai munkapiaci kilátások, várakozások hatása.

Mást ne mondjak, a Tárki egy 2018 végén megjelent tanulmánykötete szerint a régióban (azaz a 2004-ben az Európai Unióhoz csatlakozott volt szocialista országokban) Magyarországon a legmagasabb a felsőfokú végzettségű elvándorlók aránya. Magyarországról öt év alatt 170 ezren vándoroltak külföldre, többnyire fiatalok, képzettek, vállalkozók.

Nagyon érdekes és elgondolkodtató, hogy a régió többi országával összehasonlítva kicsi az alacsony végzettségű elvándorlók aránya. Ugyanakkor Magyarország az egyetlen, ahonnan a felsőfokú végzettségűek vándorolnak el a legnagyobb arányban (tavaly ez 8 százalékot jelentett).

2012 és 2017 között az elvándorlás felgyorsulásával a kivándorló diplomások aránya is nőtt, évi átlag 0,7 százalékponttal, aminél csak Romániában volt magasabb a növekedés.

2010 és 2017 között több mint 200 ezer fővel nőtt a külföldön élő 20-65 évesek száma, 2013 óta lassuló ütemben. (További részletek ebben a posztban.)

Ráadásul a diplomások elvándorlására adott hivatalos reakció sem vetít sok jó előre, mondta Hárs Ágnes a vele készített podcastban.

„Nem csak az volt a különbség más országokhoz képest, hogy más csoportokhoz képest magas a diplomás elvándorlás aránya, de az is, hogy a megítélése nem váltott ki alkalmazkodást, hanem inkább a dramatizálás eszközét használták, amit aggasztónak tartok. Már a kezdetekkor is az volt a válasz, hogy el lehet menni” – fogalmazott.

Adott tehát egy ország, ahol az látszik, hogy egyre nagyobb a szakadék az oktatásban, és míg az elit továbbra is jól teljesít, egyre többen szakadnak le (ezért csökken az átlag), ráadásul ez az elit egyre növekvő mértékben megy külföldre már egészen fiatalon.

Mi következik mindebből?

Az, hogy a kivándorlók iskolai végzettsége a maradóké fölött van, gyakorlatilag a régióban teljesen egyedi magyar jelenség, a felsőfokú végzettséggel rendelkezők egyetlen más országból sem mentek el ilyen arányban.

Mit jelent mindez? Azt, hogy a magyar lakosság egyrészt öregszik (hiszen fiatalok mennek el), másrészt átlagosan alacsonyabb végzettségű lesz (hiszen diplomások mennek el).

felsofoku_vegzettseguek_aranya.jpg

Akik maradnak, azok a statisztika szerint tehát alacsonyabb végzettségűek lesznek, ami meghatározza gazdasági teljesítőképességüket, keresetüket, ami viszont már kihat az ő gyermekeik esélyeire is. A folyamat pedig pörög tovább, a lakosság átlagos IQ-ja csökken, romlanak a PISA-tesztek eredményei és így tovább.

Hogy ez mennyire köthető a kivándorláshoz, arra ott van a lengyel példa, ahol éppen fordított folyamat zajlik le. A lengyeleknél ugyanis éppenséggel nő az átlag-IQ, mégpedig azért, mert az ottani határátkelők átlagos iskolai végzettsége alacsonyabb volt az átlagnál.

Egy bonyolult témát nagyon leegyszerűsítve: míg Lengyelországból tényleg a közmondásos „vízvezetékszerelők” mentek többségükben külföldre, addig Magyarországról nagyobb számban a diplomások. Ott tehát arányaiban több a diplomás (de legalábbis képzettebb) maradó, ezért nő az átlag.

Mindez pedig elég komoly gond, hiszen szakemberek szerint elég egyértelmű összefüggés van a különböző országok gazdasági teljesítménye, a korrupció és a demokrácia szintje között.

Magyarán ha csökken az egy adott országban élők iskolázottsága, akkor az nem sok jót vetít előre. Fontos lenne valahogyan megfordítani ezt a folyamatot, de ennek egyelőre olyan nagyon sok jele nem látszik.

Kövesd a Határátkelőt az Instagrammon is!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

�#Bath, #UK �: @balazsromsics #england #anglia

Határátkelő (@hataratkelo) által megosztott bejegyzés,

(Fotó: pixabay.com/StockSnap)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.  

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr3315491886

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fhdgy 2020.02.26. 07:38:06

Egy dologra még kíváncsi lennék! Jó lenne egy olyan felmérés eredményét ismerni, ahol azt mérik, hogy a "zemberek" hogyan ítélik meg a saját országukat. A kilátások, a fejlődési lehetőség, az egyéni boldogulás, stb. szempontjából mennyire bizakodóak vagy éppen pesszimisták.

Ez mondjuk, kor, nem, iskolai végzettség, főváros, város, vidék bontásban. Attól tartok, hogy erős korreláció jönne ki a mai témával.

tshaabee · https://tshabeeinjapan.blogspot.com/ 2020.02.26. 07:39:50

Hát... Amíg az elit a demokrácia leépítésében érdekelt, az oktatás visszafejlődése sajnos még a kezükre is játszik.

Amíg senki (főleg a zemberek) sem kényszeríti ki belőlük a demokrácia / jogállamiság helyreállítását, addig szerintem az oktatás sem fog érdemben javulni... :(

SzZoole 2020.02.26. 08:11:32

@fhdgy: @tshaabee:

Srácok, kitől tanuljon az ember fia, ha nem a kedves vezetőitől, Nemet Szilard, Kósa Lali stb stb, de nem, most komolyan :-)))

Arthamyr 2020.02.26. 08:27:02

"Általában véve elfogadott dolog, hogy a legfejlettebb államokat tömörítő Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) által létrehívott felmérés elég pontos képet fest egy ország oktatásának színvonaláról." - Téves. Ha valamiről, akkor a szerencsétlen felmért gyerekek képességéről fest pontos képet, bár erre se vennék mérget...

"Mi több, kutatások szerint a PISA-tesztek egy az egyben megfeleltethetők az intelligenciatesztek eredményeinek, azaz ha az egyik romlik, akkor az általában magával húzza a másikat is." - Na ez megint egy érdekes bakugrás, attól, hogy a felmért gyerekek képessége csökken, attól még a lakosság IQ-ja miért kellene, hogy csökkenjen?

"Érdekes módon a magyar PISA-eredmények romlása (és így az IQ-csökkenésének kezdete) nagyjából 2011 környékére tehető. Hogy mi volt még ekkor? Igen, a határátkelés ekkor robbant be." - És akkor itt járatjuk csúcsra a trollkodást, vagy lesz tovább is?

A "Mi következik mindebből?" részre már nem is írnék, mert az egészre kellene. Ez egy nagyon gáz cikk... :/

Arthamyr 2020.02.26. 08:28:25

@SzZoole: Sajnos ebben viszont több igazság van, mint a posztban, ők és a hasonlók normalizálják és elfogadottá teszik a rájuk jellemző viselkedési mintákat sajnos.

Buchhalter 2020.02.26. 08:56:16

Van a cikkben pár igazság.Amíg a szomszédos Szerbiában egy diplomás tanár,orvos,mérnök az átlag bér 2-3 szorosát kapja hivatalosan és társadalmilag is megvannak becsülve,maradni fog a többségük.Azért Magyarországon egy pályakezdő tanár,orvos kap nettó 150-170 ezer Ft.t,na akkor annak van következménye.A mérnökök többsége is inkább a versenyszférában találja meg az anyagi számítását.Nem véletlen,hogy hosszú hónapok óta se a a MÁV se a BKV nem talál villamos és üzem mérnököket,pedig éjjel-nappal hirdetnek.Ismerek tanárt ,aki inkább kiment recepciósnak Angliába egy hotelbe és egy tesi tanár srácot ,aki Ausztriában dolgozik ,mint iskolai edző.Vajon miért is mentek el?

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.02.26. 09:02:17

A PISA felmérések relevanciáját világszerte vitatják. Az IQ-val nem kapcsolnám össze. Semmit sem mér.

Virago_1000 2020.02.26. 09:02:29

Amerikaban nem csokken az Iq? Vagy ott mar nincs hova csokkennie?

Csodabogár 2020.02.26. 09:11:18

Ez ma a mintapéldája annak, hogy egy statisztikára mi mindent lehet ráhúzni és bele magyarázni.

Irbisz 2020.02.26. 09:46:32

"Magyarán ha csökken az egy adott országban élők iskolázottsága, akkor az nem sok jót vetít előre. Fontos lenne valahogyan megfordítani ezt a folyamatot, de ennek egyelőre olyan nagyon sok jele nem látszik."

Mivel ez a kormány számára ez kedvező tendencia, ezért nyilván nem is igyekeznek ezt a trendet megfordítani (ezt mindennél jobban bizonyítja az a tény, hogy pár ócska, a hülyék számára szánt, ám a gyakorlatban semmit nem jelentő álintézkedést és ócska szlogent kivéve semmit nem tettek gyakorlatban). Sőt igazság szerint csak erősítik jelenséget, mert igy erősödik hátországuk.

Virago_1000 2020.02.26. 09:50:20

"szakemberek szerint elég egyértelmű összefüggés van a különböző országok gazdasági teljesítménye, a korrupció és a demokrácia szintje között."

Illene ismet bizonyitekot linkelni.

Virago_1000 2020.02.26. 09:50:21

"Általában véve elfogadott dolog, hogy a legfejlettebb államokat tömörítő Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) által létrehívott felmérés elég pontos képet fest egy ország oktatásának színvonaláról."

- Az is elfogadott dolog volt, hogy a brexit rombadonti angliat aztan nem igy tortenik. Tovabbi peldak: az osrobbanas, az evolucio, a relativitaselmelet is altalaban veve elfogadott. Bizonyitani meg egyiket sem sikerult, igy egyelore teoria marad.

Virago_1000 2020.02.26. 09:50:21

Elozo hozzaszolasombol lefelejtettem, hogy a cikk erdekes volt.

Virago_1000 2020.02.26. 09:50:21

"Érdekes módon a magyar PISA-eredmények romlása (és így az IQ-csökkenésének kezdete) nagyjából 2011 környékére tehető. Hogy mi volt még ekkor? Igen, a határátkelés ekkor robbant be.'

- egyaltalan nem "robbant be", hiszen a magyar elvandorlok aranya meg mindig alacsonyabb mint a szomszedoke, Ausztriat is beleertve. De mondhatnam a briteket is, az allampolgaroknak ott is nagyobb aranya el kulfoldon.

Ha igaz is lenne a fenti allitas, akkor is: miert kell ezen folyton sirni? Hisz a szabad elvandorlas az EU egyik lenyege, nem?

2020.02.26. 10:11:30

Mondjuk, 15 éves gyerekek felmérésének eredményeit ráhúzni egy teljes ország lakosságának az átlag-IQ-jára, eléggé merész, sőt nagyon az.
Mindazonáltal én nem legyintenék a cikkre, mert aggasztó a tendencia. A legaggasztóbb az, hogy képzett (és nemcsak a diplomásokra gondolok) emberek lécelnek le, ami az ország jövőjét tekintve, nem fest valami "pinky" képet.
A jelenlegi kormánynak ez a helyzet természetesen megfelel, ugyanis néhány hangzatos lózungon kívül, gyakorlatilag semmit sem tesz. Ez rövidtávon az érdeküket szolgálja, mert minél kevesebb az értelmes ember, annál biztosabb, hogy nem lesz egy újabb '56. Megjegyzem, az összes diktatúra ezzel a módszerrel operál, az értelmiség ellehetetlenítésével.
A böjtje ennek már középtávon meglesz, az ország lakosságának felét adó nyugdíjastömeg, szerencsés esetben 1/3-nyi fiatalkorú, a munkaerőpiacon még nem jelentkező, a szociális eltartottak rétege,akiket az egyre képzetlenebb, és egyre kisebb számú aktív lakosságnak kellene eltartania.
Ez nem fog menni, értelemszerűen.

glantos70 2020.02.26. 10:21:40

De akkor miért olyan kevés a vízvezetékszerelő az országban?

Albu 2020.02.26. 10:22:05

140-180 ezer nettót fizettek a Főmtervben. Találtak azóta más balelokat pár tizessel többért. Abból pont lehet panelt bérelni, talán a rezsi is kijön, ha nem esznek : D

Albu 2020.02.26. 10:22:13

Vagy szintminimumot, vagy minimális szintet.

Golf2 2020.02.26. 11:00:31

@Virago_1000: Illene ismet bizonyitekot linkelni....Ha lenne bizonyíték,de általában nehéz maffia ellen,már rég sitten ülne a fideszes bagázs.Akiknek jó ez így azok okoskodnak itt is,ma is.Pont.

Golf2 2020.02.26. 11:02:54

@Csodabogár: Persze biztos hülyeség az egész,semmi alapja....Kitartás!

Arthamyr 2020.02.26. 11:38:20

@Virago_1000: "Az is elfogadott dolog volt, hogy a brexit rombadonti angliat aztan nem igy tortenik." - Nem állítom, hogy így lesz, de azért várjuk ki a végét. Hátha. :)

Arthamyr 2020.02.26. 11:41:26

@Pink Petsch: "Ez rövidtávon az érdeküket szolgálja, mert minél kevesebb az értelmes ember, annál biztosabb, hogy nem lesz egy újabb '56. " - Ez nem csak rövidtávon szolgálja az érdeküket, hanem hosszú távon is. A forradalmat viszont nem feltétlenül az értelmes emberek csinálják, inkább bátorság és vesztenivaló hiánya kell hozzá.

Arthamyr 2020.02.26. 11:42:32

@glantos70: Biztos az is diplomás. És a burkolót is azért kellett "lefoglalnunk" 9 hónappal előre. :D

Auralianus 2020.02.26. 12:05:12

@Virago_1000: Miért szerinted megvolt már Brexit? Egyelőre még "minden változatlan" valós megállapodások nélkül fut a szekér tovább.

Érdemes lesz visszatérni erre a témára szeptember környékén, amikor már majd tényleg elkezd szorítani a cipő és mindkét fél által aláírt megállapodás nélkül a hard-Brexit realitássá is válhat...

Auralianus 2020.02.26. 12:08:29

@Arthamyr: az ilyen jellegű politizálásnak nincsen semmiféle hosszútávja... hogy középtávja van-e azon múlik, hogy a nyugdíjkassza bírja-e még szusszal...

Arthamyr 2020.02.26. 12:34:50

@Auralianus: Nem vagyok benne biztos, hogy a döntéshozókat egyáltalán érdekli-e az egy kicsit is, hogy hosszútávon mi lesz. Szerintem nem, nem ezt jelzi a tevékenységük. Abban viszont teljesen biztos vagyok, hogy nekik, a családjuknak és a haverjaiknak hosszú távon is kellemes jólétben, sőt gazdagságban fog telni az életük, ezt már megoldották, minden más csak bónusz.
A nyugdíjkasszába is simán bele tudnak pótolni, ha azon múlik, jelenleg sem áll rosszul költségvetés, van mozgásterük bőven, meg a szavazóbázis jelentős része megszólítható olcsóbban/hatékonyabban is.
Nem kell aggódni a populisták miatt, most mindenhol erősödnek, és még hosszú évekig meghatározóak lesznek, ha meg nem, és nem valami még rosszabb jön, majd lehet meglepődve örülni. De ehhez szerintem kissé több és más jellegű oktatásra és _nevelésre_ lenne szükség, mint amit pl. a PISA teszt mérni tud.

Auralianus 2020.02.26. 12:57:12

@Arthamyr: Nem az a kérdés, hogy bele lehet-e pótolni a nyugdíjkasszába, vagy az egészségügyibe hanem az, hogy honnan veszed (el) hozzá a pénzt...

Golf2 2020.02.26. 13:21:38

@Csodabogár: Szerintem a populisták rosszabbak mint a kommunisták.

Arthamyr 2020.02.26. 13:32:46

@Auralianus: Vagy csak jobban terhelik az aktív réteget, vagy kevesebbet költenek a közszolgákra, keresnek valami jobb ellenséget és jobban felpörgetik a propagandát stb. Én azt gondolom, hogy még sokáig meg fogják találni rá a szükséges pénzt. Annyit, ami elég a hatalmon maradáshoz. Mint írtam, jelenleg jól áll a költségvetés, nagy mozgástér van. Majd ha ez megváltozik, és az elegendő számú szavazó megnyeréséhez szükség lesz jelentős pótlásra (jelenleg egyik sem teljesül, mert van is forrás és amúgy sincsen is rá szükség), az fogja feltenni a kérdésed. Ha bekövetkezik, majd megláthatjuk, milyen választ adnak rá, bár nekem vannak tippjeim, és gondolom neked is...

2020.02.26. 13:37:20

@Virago_1000: A Brexit még nem történt meg, ha már annyira követeled mástól a linkeket meg az alátámasztást, legalább ne írnál ordas nagy marhaságokat. Bár ez neked nem megy.
A Brexitről, illetve a hatásairól Nagy Britanniára meg majd 5 év múlva beszéljünk, addigra már letisztul annyira a kép, hogy látni lehessen hogyan is áll az rév és vám dolog.

2020.02.26. 14:06:05

@Arthamyr: Persze, hosszabb távon is, de ahogy elnézem a Fidesz működését, elsősorban kormányzati ciklusokban gondolkodnak, mindig az éppen aktuális választás megnyerésére hajtanak rá önkormányzati és parlamentáris szinten is. Persze, közben megy az aknamunka is, az oktatási rendszer lerohasztásával, és zombie-neveldévé alakításával.
Én nem éppen klasszikus forradalomra gondoltam, mint amilyen '56 vagy a romániai '89 volt, inkább kormány-, vagy még inkább rendszerváltásra (Oké, lehet '56 emlegetése ilyen szempontból nem volt szerencsés). Ehhez pedig elsősorban az értelmiségi réteget kell ellehetetleníteni, már azon részét, amelyet nem sikerül maguk mögé állítani.

Arthamyr 2020.02.26. 14:28:00

@Pink Petsch: "Ehhez pedig elsősorban az értelmiségi réteget kell ellehetetleníteni, már azon részét, amelyet nem sikerül maguk mögé állítani." - Ez egy olyan kicsi réteg, hogy kár vele foglalkozni. Ellenségképnek használható esetleg, de a szavazati ereje elhanyagolható. Ráadásul egységnyi szavazat nehezen/drágán is szerezhető meg innen, nem velük kell megnyerni a választást. És ahogy mondtad, ez a réteg nem is szaporodik, és ehhez nem kell szándékosan lerohasztani az oktatást, mindig is eléggé le volt rohasztva, elég csak beleszarni az egészbe (ez meg business as usual), esetleg valami "zsenire" bízni a területet (erre is volt példa).

2020.02.26. 14:38:29

@Arthamyr: Nem is a szavazat-vásárlás/megnyerés szempontjából gondoltam, és persze ellenségképnek mindig is kitűnőek, de ugyanakkor veszélyforrások is a kormány számára. De ha nincsenek ellenzéki hangok, nincs ellenvélemény, akkor minden adott a szellemi diktatúrához, a tömegek 100%-os manipulációjához. Magyarországon, ma fel tudsz sorolni 5-nél több más, nem kormányzati véleményt képviselő híroldalt vagy tv-adót? Ez rohadtul ijesztő, egy állítólagos "demokráciában".

Virago_1000 2020.02.26. 14:48:45

@Pink Petsch: "Magyarországon, ma fel tudsz sorolni 5-nél több más, nem kormányzati véleményt képviselő híroldalt vagy tv-adót? Ez rohadtul ijesztő, egy állítólagos "demokráciában".

A valos arany kb 30-70% az ellenzek javara.

Virago_1000 2020.02.26. 14:48:46

@Pink Petsch: "nnál biztosabb, hogy nem lesz egy újabb '56. Megjegyzem, az összes diktatúra ezzel a módszerrel operál, az értelmiség ellehetetlenítésével. "

- Hitler sem ezzel operalt, mert regnalasa alatt olyannyira futott fel a nemet tudomany, hogy pl az exnaci mernokok mentek Amerikaba es Szovjetunioba fejleszteni az urtechnikat. A holdraszallas, raketafejlesztes exnaci mernokok nelkul nem tortent volna meg.

Virago_1000 2020.02.26. 14:48:46

@Pink Petsch: "Fidesz működését, elsősorban kormányzati ciklusokban gondolkodnak:

- ok az elsok akik nem. De mit szamit neked, aki kulfoldon elsz es haza sem akarsz koltozni?

Virago_1000 2020.02.26. 14:48:46

@Arthamyr: "A forradalmat viszont nem feltétlenül az értelmes emberek csinálják, inkább bátorság és vesztenivaló hiánya kell hozzá."

A forradalomhoz elsorban temerdek mennyisegu penz kell. Megszervezni, kirobbantani. Az pedig altalaban az ertelmes embereknek van. Az altalad emlitettek pedig be vannak hulyitve golyofogonak.

Arthamyr 2020.02.26. 14:59:27

@Pink Petsch: Nem tudom, egyes emberek meg mindig azt teszik szóvá, hogy ellenzéki a médiatúlsúly, itt is el szokott hangzani ilyen vélemény. Majd olvasgass, azt ha gondolod, megvitathatod az illetőkkel. Én személy szerint leszarom, képes vagyok hozzájutni a számomra szükséges információhoz így is (ok, van, amihez nem, de az nem amiatt van, hogy a média ellenzéki vagy kormánypárti). :) A tömegek mindig is manipulálva voltak, és most, hogy megjelent a közösségi média, és háttérbe szorult tradicionális, egy újabb szűrő esett ki, és a nép bölcsessége még közvetlenebbül, nyersebben érvényesülhet. :) Az eredményt láthatjuk. Az igazán szép az lesz, ha a gyakran követendő mintaként felhozott államban egy Trump vs. Sanders meccs lesz. Erre jó a választói akarat zabolátlan érvényesülése.
Magyarország demokrácia, állítólagos nélkül. Az más kérdés, hogy ez jó-e, vagy sem. A jogállamiság, a rendszerbe épített fékezési mechanizmusok inkább szenvedtek csorbát az utóbbi időben, és ennek én sem örülök. Viszont erre is csak azt tudom mondani, hogy ez van. Az emberek többsége szereti a populizmust, így ez is marad, amíg össze nem roskad. Szerencsére akinek nem tetszik, az elmehet, bár előbb-utóbb ez a rohadt járvány mindenhol felüti a fejét, szóval szerintem célszerűbb elfogadni, és alkalmazkodni hozzá, mert egy idő után úgysem lehet hova menekülni előle.

Arthamyr 2020.02.26. 15:01:23

@Virago_1000: Mesélj, 56-ban honnan volt a temérdek mennyiségű pénz, és mire költötték... :/
Egyébként persze, a pénz mindenre jó, erre is, viszont nem erre szokták használni.

2020.02.26. 15:03:45

@Virago_1000: Támaszd alá, linket, bizonyíts!

2020.02.26. 15:04:54

@Virago_1000: A PISA teszten te sem mennél át .... az értő olvasás neked bukta.

2020.02.26. 15:07:33

@Virago_1000: Hát persze, azért van a tűzoltás minden választási évben, és látszat- befektetések, illetve a közpénzek nyílt ellopása, mert hosszú távon gondolkodnak. Mondjuk, annyiban igazad van, hogy jó hosszan akarják meglopni az országot. És ezért nem költözök haza. Így is több pénzt kapnak tőlem, mint amennyit kellene a német adómból.

2020.02.26. 15:18:12

@Arthamyr: Index, 444, RTL, HVG kábé ezek jutnak eszembe, mint ellenvéleményt megfogalmazó médiatermékek, amelyek tömegeket érnek el.
Igen, a tömeg mindig is manipulálható volt, csak a manipuláció mértéke nem mindegy.
Hogy Magyarország demokrácia? Hm, nézd, egy demokráciának van Alkotmánya. Magyarországnak nincs, egy Alaptörvény nevű tákolmánya van, amit a Fidesz kénye-kedve szerint módosíthat, népszavazás nélkül. Már itt bukik. Aztán, a hatalmi ágak szétválasztása (törvényalkotói, végrehajtói és igazságszolgáltatás) a legnagyobb jóindulattal sem valósul meg Magyarországon, pedig ez egy demokratikus rendszer alapja. És akkor a következmény-nélküliségről nem is beszéltem a hatalom által favorizált rétegek esetében.
Hm, azt mondod Magyarország demokrácia? Hát nem, legfeljebb úgy tesz, mintha, Patyomkin-demokrácia.

Arthamyr 2020.02.26. 15:43:26

@Pink Petsch: Én nem tudom, mi az "ellenvéleményt megfogalmazó médiatermék", és alapvetően nem véleményekre vagyok kíváncsi, amikor valamilyen médiaterméket fogyasztok, az csak felesleges sallang, amit ki kell szűrni, hogy az ember megkapja az információt. Képes vagyok médiaterméktől független, megfelelő ellenvéleményt megfogalmazni, mégsem érdekel senkit. :D Szóval jó lenne, ha a kedves újságíró sem próbálná az övét (vagy rosszabb esetben a munkáltatójáét) rámtukmálni. Pl. az index rengeteg cikkében megfogalmazott véleménnyel nem tudok egyetérteni, sőt, kifejezetten zavarónak tartom. Annak is max. annyit tudok felírni pozitívumként, hogy egészségesen kormányellenesek, és van valami kis információtartalma is, de azért messze áll attól, amit én szeretnék.

Mi a demokrácia egzakt definíciója? Valahol ez le van írva? Forrás? Szerintem amiről te beszélsz, az inkább a jogállamiság, ami nem egyezik meg a demokráciával. Ezek a dolgok éppenhogy akadályozzák a demokratikus népakarat féktelen érvényesülését (amit én is kívánatosnak tartok, mivel finoman szólva sem vagyok egy nagy demokrácia-párti). A demokrácia legfontosabb ismérve, hogy az állampolgárok széles köre jogosult a szavazásra, ez pedig Magyarországon maradéktalanul teljesül. Az már nem a demokrácia deficitje, hogy ezen állampolgárok jelentős része nem a te (vagy az én) elvárásaidnak megfelelően szavaz valamilyen oknál fogva.

2020.02.26. 15:43:52

@Arthamyr: Ja, a populizmus, az mindig akkor üti fel a fejét és talál követőkre, amikor a Maslow-piramis legalsó szintjén (fiziológiai szükségletek) komoly bajok vannak. Ez persze, kihat a következő szintre is, ami a biztonság.
Nézd csak a német példát, az Afd populista pártot, amely ugyanolyan szélsőjobbos lózungokat puffogtat, mint a Fidesz. És nézd meg a tartományi támogatottságukat ... na igen, nem véletlen.

Arthamyr 2020.02.26. 15:55:48

@Pink Petsch: Ja, azért ütötte fel a fejét Skandináviában és az USA-ban is. Ne vicceljünk már. Az emberek jelentős része lusta, tehetségtelen, lecsúszott tróger, _mindenhol_, viszont azt gondolják, hogy nekik is ugyanolyan életminőség jár, mint a talpraesettebb társaiknak. És ahol van szavazati erejük, ott lesz, aki felkarolja őket. Na ezért van populizmus, és amíg ez van, lesz is.

2020.02.26. 16:09:26

@Arthamyr: Nem az a lényeg, hogy egyetértsen az ember az ellenvéleményt megfogalmazókkal (példádban az Index), hanem az, hogy legyenek ilyen véleményeket megfogalmazó médiatermékek, és ne annyi egy állítólagos demokráciában, amit egy kezeden meg tudsz számolni. Hiszen éppen az a lényeg, hogy a hírforrások változatosak legyenek, teret engedve az egyénnek, hogy kialakíthassa a saját véleményét egyes dolgokról, a különböző forrásokat felhasználva. Ahogyan te is teszed.
Hm, akkor engedd meg, hogy bemutatkozzam végzettségileg: Master in Political Science. Igen, a demokráciának van egzakt definiciója (ahogyan a többi kormányzati formának is), le is van írva. Platontól és Arisztotelésztől eredeztetik a mai modern politikatudományokat, és többek között a demokrácia-felfogást is. Ám a közhiedelemmel ellentétben, ez nem a "nép" akarata (ahogyan te is értelmezed), ugyanis már az ókori görögöknél is képviseleti volt a demokrácia. Platontól javaslom az Állam című művét, Arisztotelésztől pedig a Politikát. Ezek az alapok.
John Locke-tól Marx-on át Max Weberig követheted a mai modern demokráciák kialakulásához vezető utat.
A demokrácia alapelvei azonban sosem változtak, azok, amelyeket neked leírtam. Egy demokratikus rendszer alapjai a hatalmi ágak szétválasztása, és egy ország működését megszabó Alkotmány (nem összegányolt Alaptörvény), amelyet az elfogadása után csak népszavazással lehet módosítani. Így akadályozva meg, hogy a rendszer demokráciából oligarchiává vagy diktatúrává alakuljon.
Nézd, ezt most vagy elhiszed nekem, hogy tényleg így van, és nem hiába tanultam 5 évet az egyetemen, vagy elvégzed a magad kutatásait a témában, és ugyanerre a megállapításra jutsz majd.

2020.02.26. 16:14:20

@Arthamyr: Az USA-t tekintve, a társadalmi egyenlőtlenségek kapcsán azon csodálkozom, hogy csak most sikerült megválasztaniuk maguknak egy populista bohócot elnöknek. Skandináviában meg a menekültválsággal a Maslow-piramis második szintje, a biztonság-érzet sérült. Nincs benne semmi meglepő. Emlékszel még arra a holland bohócra, aki ezt meg akarta lovagolni, anno, aztán faszául megbukott? No, a nevére már én sem, csak arra, hogy úgy nézett ki, mint Trump ősz hajjal.

2020.02.26. 16:24:09

@Arthamyr: Ja, ettől függetlenül abban viszont igazad van, hogy az emberek többsége, azaz a tömeg átlagos, vagy a te szavaiddal élve:
"lusta, tehetségtelen, lecsúszott tróger, _mindenhol_, viszont azt gondolják, hogy nekik is ugyanolyan életminőség jár, mint a talpraesettebb társaiknak."
Viszont, ha a fiziológiai szükségleteik ki vannak elégítve (azaz van, mit enni/inni, megengedhetik maguknak a fogyasztást "csekkfrász" nélkül) és biztonságban érzik magukat, akkor a populizmusnak nincs esélye. Ez a Maslow-piramis alsó két szintje. Egy olyan társadalomban, ahol ez a két szint (legfőképpen az alsó, fogyasztói) sérül, teret kap a populizmus és a szélsőséges elvek.

Arthamyr 2020.02.26. 16:34:12

@Pink Petsch: "Nem az a lényeg, hogy egyetértsen az ember az ellenvéleményt megfogalmazókkal (példádban az Index), hanem az, hogy legyenek ilyen véleményeket megfogalmazó médiatermékek, és ne annyi egy állítólagos demokráciában, amit egy kezeden meg tudsz számolni." - Nem érdekelnek a vélemények. A pontos információ érdekel. Lehetőleg minél tisztábban, véleményekkel és (újra-/át-)értelmezéssel minél kevésbé szennyezve. Ha valakinek érdekel a véleménye, majd megkérdezem, de először tájékozódni szeretnék, és ebben csak zavar a közzétevő szubjektív nézőpontja.

"Nézd, ezt most vagy elhiszed nekem, hogy tényleg így van, és nem hiába tanultam 5 évet az egyetemen, vagy elvégzed a magad kutatásait a témában, és ugyanerre a megállapításra jutsz majd." - Egyik sem, azt kértem, hogy adj egy forrást. Mondjuk írhattam volna pontosabban is: linkelj egy internetes forrást, aztán azt vagy elfogadom, vagy nem. Az meg, hogy hiába tanultál 5 évig vagy nem, teljesen független attól, hogy én mit hiszek el neked, és mit nem. Éltél már annyit, hogy ezt meg tudod ítélni. Szerintem nem, mert akkor nem vendéglátóznál, de ha te úgy gondolod, hogy megérte, mit számít, hogy én mit gondolok? Amúgy én teljességgel elhiszem, hogy ez a te véleményed. :) Viszont a definíció forrásaként sajnálom, de nem fogadlak el. És lehet, hogy szentségtörés, de a híres ókori görögöket sem feltétlenül.

Nem tudom, melyik holland bohócra gondolsz, biztos van most is másik. A populizmus sajnos önfenntartó, mert a vezetőknek is megéri, hogy van rá fogékony réteg, ami ráadásul nagyon olcsón fenntartható (igazából a megszüntetése költségesebb, mint a fenntartása) és az erre fogékony rétegnek is jó, hogy van, aki meghallgatja őket, és dob nekik csontot. Egyébként az ügyes populista politikus "portfóliójának" csak kis része ez a réteg, azért mást is meg kell szólítani, legalábbis ha szeretne hatalomra kerülni/maradni, nem árt.

Arthamyr 2020.02.26. 16:41:07

@Pink Petsch: A szükségleteik kielégítése maga a populizmus. :) Ezért írtam feljebb, hogy nevelés kérdése az egész. Már kisgyerek kortól bele kellene verni az emberekbe, hogy azt kaphatják meg, esetleg, amiért keményen megdolgoznak, és semmi sem jár automatikusan. És azt is, hogy nem vagyunk egyenlőek, van, akinek tehetségből, szerencséből több jut, ők előrébb jutnak az életben, és ezt fogadják el.
Egyébként az alsóbb társadalmi rétegek pacifikálását valami döbbenetesen hatékonyan végzi a Fidesz.

2020.02.26. 16:45:47

@Arthamyr: Mivel 10 évig voltam újságíró, aki tudatosan, kifejezetten törekedett az objektivitásra, el kell árulnom neked valamit. Objektív újságírás nem létezik. A legjobb szándékod ellenére beleviszed a saját tapasztalataidat, érzéseidet, gondolataidat. A legtöbb, amit tehetsz újságíróként az az, hogy megpróbálod ezeket tudatosan kigyomlálni. De az újságírást emberek végzik, nem előre megírt számítógépes programok (amiket azért előszeretettel "ír alá" a készítőjük, ahogy a programozó haverjaimtól hallottam :P) Te, állítólag azért vagy értelmes emberi lény, hogy ezeket meg tudd szűrni. Ha nem vagy képes rá, akkor baj van az EQ-val, és valszeg a 15 éveseknek kitalált PISA teszt sem menne.
Oké, adok egy forrást: democracy for dummies: www.livescience.com/20919-democracy.html Ovis szinten magyaráz, mert szerinted én hülye vagyok, és azért vendéglátozom, és nem valamelyik párt szekerét tolom "szakértőként".

2020.02.26. 16:49:26

@Arthamyr:Jézusom, most komolyan!

Arthamyr 2020.02.26. 16:54:55

@Pink Petsch: Nem mondtam, hogy hülye vagy... Csak én tuti nem szopnék 5 évig egy egyetemen azért, hogy utána tök mást csináljak. Megmondom őszintén, hogy szerintem az enyém sem érte meg, pedig én azt csináltam kb. egész életemben, és ha dolgozom a jövőben, minden bizonnyal valahogy kapcsolódni fog hozzá. Viszont lehet, hogy beljebb lennék, ha már helyette is dolgoztam volna. Vagy csak elmentem volna partyzni. :)

Nekem az a gondom, hogy így hosszúak lesznek a cikkek, és kevés bennük az információ. A jelenlegi tartalomdömpingben a cikkek hasznos információtartalma csekély, és míg a nyers információ magamhoz vétele 5 percet venne igénybe, ugyanez így kb. egy óráig tart (nem mindig, de van, amikor teljesen felesleges időtöltés, és átlagosan kb. így jön ki).

Arthamyr 2020.02.26. 17:00:12

@Pink Petsch: A linkelt oldal sajnos nem szereti az adblockert. :) Pedig ránéztem volna.

2020.02.26. 17:08:53

@Arthamyr: De engem érdekelt és érdekel, -azért is tanultam, én voltam a "lelkes-diák" :P-, csak a mindennapokban ahhoz, hogy megélj belőle nagyon alá kell kurvulni a dolgoknak. Ezt meg már nem veszi be a gyomrom. Viszont a tanultak, és az egyetemen tapasztaltak -szakmailag, nem az IHB bulik, mert azok is voltak, persze - sokban segítettek a későbbi újságírói karrieremben. Amiben az évek során elértem egy plafont, ami után már nincs mozgástér, és e nélkül nem akartam már tovább. Ja, némi vargabetűvel, szakács lettem. Hogy miért? Rengeteg kreativitást igényel, pontosságot és precizítást, jó szervezőkészséget ... akárcsak az újságírás. Hogy társadalmilag "lenézettebb" szakma? Egyrészt, ki lehet nyalni, másrészt annyit adózok utána, mint a mai magyar nettó átlagkereset.
Bocs, kicsit felbasztam magam

2020.02.26. 17:10:13

@Arthamyr: Tudom, de ha azt mondod neki, hogy te mégis ragaszkodsz az Adblockerhez, duzzogva bár, de betölti ...

Golf2 2020.02.26. 17:12:34

@Pink Petsch: Már túl magasra teszed a lécet,5 év egyetemet nem tud pótolni...+1

Arthamyr 2020.02.26. 17:16:32

@Pink Petsch: Nekem nem kell magyaráznod, én főzni is szeretek, és valamilyen szinten gasztrobuzi is vagyok. És mint egy rendes "nem-demokráciapárti", a társadalmi megbecsülésre is nagy ívben szarok. Ne húzd fel magad, nem ér annyit az egész. :)

Majd megpróbálom megint az oldalt, ha lesz hangulatom hozzá.

2020.02.26. 17:21:01

@Golf2: Nem vagyok egészen biztos abban, hogy teljes mértékben értelek ....

2020.02.26. 17:22:31

@Arthamyr: Már el is múlt ... hirtelen szoktam felhúzni magam, de legalább nem kapok gyomorfekélyt ;)
Mna, akkor dumáljunk a kajákról! :)

Arthamyr 2020.02.26. 17:37:20

@Pink Petsch: Elolvastam. "But democracy is defined in many ways — a fact that has caused much disagreement among those leading various democracies as to how best to run one." Már itt tudam, hogy felesleges tovább olvasnom, de azért most folytattam.
Ez ír pár példát, de nem írja le részletesen, és főleg nincsen benne az egzakt definíció, amit kértem. Amúgy igen pongyola cikk, ezért a szintért lehet, hogy a töri érettségiről is kibasznák az fiatalokat. :)
Egyébként szerintem ilyen egzakt definíció nincsen, azért is kérdeztem, mert hátha te újságíróként és politológusként tudsz ilyet. Ezért is vannak bizonyos (természetesen többek által vitatott függetlenségű :)) intézmények, amik ezeket pl. pontozzák, vagy nemzetközi szabályok, amik bizonyos kritériumokat előírnak.

Hol dolgozol mostanában? A catering cégnél kötöttél ki végül? Én sajnos most nem annyira kajázom, más "projektek" mennek, pl. a hazaköltözés, amit majd jól kiröhöghetsz. :D

2020.02.26. 17:56:55

@Arthamyr: Mondtam, hogy "for dummies" az oldal, kábé 4-5 éveseknek való szint ;). Azt viszont már a bevezetőben tisztázza, hogy mi is tekinthető demokráciának. A továbbiakban arról van szó, hogy a demokratikus rendszereknek is többféle megnyilvánulási formái vannak, azaz a parlamentáris rendszer, amin belül van az egykamarás és a többkamarás rendszer. A egykamarás rendszer olyan, mint pl. a magyar, csak Képviselőház, a többkamarás meg olyan mint pl. az amerikai és a román, Képviselőház és Szenátus, plusz az Elnök intézménye, amely lehet teljesen elnöki vagy fél-elnöki rendszer (mint a román). Aztán kitér a liberális és a szociális demokrácia fogalmára. Az előbbiben nagyobb a piac szerepe, az utóbbiban az államé, ami a sűrűbb szociális hálót jelenti.
Ezt jelenti a "But democracy is defined in different ways .. " félmondat.
Viszont az alapelvek ugyanazok, és ezek szerint Magyarország nem demokrácia, csak annak szeretne látszani.

2020.02.26. 18:11:17

@Arthamyr: Nem vagyok egészen biztos. milyen egzakt definícióra vágysz, ugyanis azt már leírtam neked. Kétszer. Az a demokrácia és a demokratikus rendszerek definicíója, amit már párszor olvashattál. A társadalomtudományt, az emberi faj hozta létre, nem természeti jelenség, amit konkrétan mérni lehet, vagy matematikai állandó. Báááár .. a 2+2 csak a mi számrendszerünkben 4. Úgyhogy olyan nagyra én nem lennék az egzakt cuccokkal a természettudományok terén sem :P.
Ha statisztikákra vágysz, és nemcsak az elmélettel akarsz tisztában lenni (bár azzal nem árt, mielőtt statisztikákat kezdesz el böngészni, mert jó tudni az elméleti alapokat a helyes értelmezéshez), akkor, böngészd bátran az Eurobarometer, a Helsinki Bizottság vagy a World Justice Project oldalait, amelyek országfüggetlen, és a lehető legszenvtelenebb oldalak a témában.

SzZoole 2020.02.26. 18:12:09

@Pink Petsch: “ Mna, akkor dumáljunk a kajákról! ”

Adjál egy jó miccs receptet, amit az itteni hozzávalókból el tudok készíteni :-)

Arthamyr 2020.02.26. 18:15:06

@Pink Petsch: Bocs, de ez rizsa. Előbb azt kellene tisztázni, hogy mi a demokrácia.

Egyelőre ott tartunk, hogy szerinted Magyarország nem demokrácia. Erről én nem vagyok meggyőződve. Mondjuk a cikkel két gond van:
1. Nem tekinthető referenciának (gagyi), nem is pontos, egy katyvasz az egész. Szerintem nagyon kevés pontos kritériumot ír le (mit is?), inkább megpróbálja körülírni a dolgot.
2. Fogadjuk el jónak a cikket. Akkor mi is az a része a "bevezetőnek", ami szerint Magyarország nem volna demokrácia? Mi az a leírt kritérium, amit nem teljesít? Az nem ér, hogy a példaként felhozott összes, a cikk szerint demokráciának tekinthető rendszer egy, a cikkben nem említett közös jellemzőjét mondod, hogy az a jelenlegi magyar rendszerre nem teljesül.

Mondjuk az is kissé csípi a szemem, hogy manapság a demokráciát/annak hiányát egyfajta pozitív/negatív minősítésre használják, de ezt most hagyjuk is, maradjunk egyelőre a 2. pontnál.

Arthamyr 2020.02.26. 18:17:30

@Pink Petsch: "Eurobarometer, a Helsinki Bizottság vagy a World Justice Project" - Na pl. ezekre gondoltam, amikor többek által vitatott függetlenségű intézmények "pontozásos" rendszereiről írtam.

2020.02.26. 18:22:44

@Arthamyr: Nem, végül nem a catering cégnél .. az egy stuttgarti cég volt, aztán jól nem jeleztek vissza. Lehet, az volt a gondjuk, hogy csak 1.5 hónappal később értem volna rá, mint a bemutatkozó látogatásom volt. Mindenesetre némi kárörömmel nézem már 2. hónapja a hirdetésüket több pozícióra is. Lehet, jobban jártam ....
Freiburgban vagyok, egy hotel konyháján a városközpontban, pályafőnökként. Mondjuk, van a Chef, én, egy kezdő szakács (igaz, ő már 3. éve, mert itt csinálta a tanulóéveit is), egy tanuló meg a reggeliztető srác (aki nem szakács). Szóval, elvagyunk ;) Egyelőre, csak óvatos optimista vagyok, de az utóbbi évek tömegétkeztetései után némi felüdülést jelent az a'la carte, még akkor is, ha egyedül vagyok esténként 30-40 rendelésre.
Egyébként meg, mi a brének röhögném ki a hazaköltözésed? Legrosszabb esetben is, max. nem sikerül, és 3-4 év múlva kiköttök máshol. Sőt, én valahol még tisztelem is azokat, akik adnak egy esélyt az országnak. Én nem vagyok ilyen jóhiszemű.

2020.02.26. 18:26:58

@Arthamyr: Vitatni mindent lehet. Nincs Egyetemes Egységes Igazság (legfeljebb a Bibliában, a Koránban meg az Andersen mesékben). De ezek és a hasonló intézmények a legelfogulatlanabbak ilyen szempontból. De levonhatsz akár 25%-ot is a megállapításaikból Magyarországra vonatkoztatva ... még úgy is elkeserítő a kép.

2020.02.26. 18:28:12

@SzZoole: Van bárány, marha és sertés arrafelé? ;)

2020.02.26. 18:36:41

@Arthamyr: Oké, 2-es pont.
1. Magyarországnak van Alkotmánya?
2. Magyarországon megvalósul a hatalmi ágak szétválasztása, miközben már nem is titok, hogy a Legfőbb Ügyészi hivatalt egy Fidesz politikai, gazdasági és személyi szoros kapcsolatokkal rendelkező egyén tölti be.
A demokratikus rendszereknek két alapvető ismérve van. Olyan ez, mint a matematikában a 2+2=4.
1. Az illető országnak rendelkeznie kell az állampolgáraira vonatkozó Alkotmánnyal, amelynek elfogadását és megváltoztatatását csak az állampolgárai hagyhatják jóvá 2/3-os szavazattöbbséggel.
2. Az illető országban a 3 hatalmi ágnak szeparáltnak kell lennie.
Magyarországon ezek egyike sem teljesül.
És ha most azzal jössz, hogy neked, mint természettudományos beállítottságú embernek ezek nem egzakt dolgok, csak annyit tudok mondani, hogy a 2+2 csak és kizárólag a 10-es számrendszerben 4. Ha így sem érted, akkor már tényleg nem segíthetek.

SzZoole 2020.02.26. 18:39:34

@Pink Petsch: na de bAndi, ezt komolyan kérdezed? :-)

UK a bamba birkák, muja marhák és a koszos disznók országa :)))

Mellesleg hogy vagy? :-))

Arthamyr 2020.02.26. 18:40:02

@Pink Petsch: Annyira igazából nem érdekel, hogy sok időt szánjak rá. Állítanak ezek valamit, és akkor mi van? Semmi. Na ennyit is érnek. :) És még ha lenne egzakt definíció a demokráciáról, akkor is sok lépésbe telne levezetni, hogy nincs, és még többe hogy nem jó, hogy nincs. Egyelőre van.

Azért a 30-40 rendelés húzósnak hangzik, akkor azért elég pörgősen kell dolgozni.

Arthamyr 2020.02.26. 18:53:08

@Pink Petsch:
1.
a.) Hol írja a bevezető, hogy ez szükséges feltétel?
b.) Mi tekinthető alkotmánynak?
2.
a.) Hol írja a bevezető, hogy ez szükséges feltétel?
b.) Igen, itt bizony van gond bőven, ezt említettem is fentebb.

És a hatalmi ágak elválasztása korrekt és fontos dolgok szerintem is, csak, mint azt fentebb is írtam, a _jogállamiság_ feltételei, nem pedig a demokráciáé, amit éppenhogy korlátoznak (a (relatív) többség (érdeke) nehezebben tudja elnyomni a kisebbségeket, egyéneket). Nem ugyanaz a két dolog.

2020.02.26. 18:55:56

@SzZoole: Mna, akkor édesapa, ezt a 3 húst darálva, kb. egyenlő arányban összekevered, adsz hozzá szódát, csombort, sót, borsot, pici őrölt köményt, ugyanannyi kakukkfüvet, hagymát és fokhagymát rohadt apróra vágva. A keveréket bétoszod egy éjszakára a hűtőbe, hogy érjen. Aztán másnap előveszed, pár centis kolbászkákat formálsz belőlük, oszt faszénen jól megsütöd. Rosszabb esetben grill-serpenyőben, kevés zsiradékkal. Ja, a muzsdéjt majd ne felejtsd el ;)

2020.02.26. 18:57:12

@SzZoole: Ja, mellesleg, megvagyok ;)

2020.02.26. 19:06:13

@Arthamyr: Nézd, nem kell elfogadnod, hogy egy társadalomban élsz, és annak vannak szabályai. Meghatározhatod magadnak a saját demokrácia- elméletedet, a saját diktatúra- elméletedet, a saját- laposföld elméletedet, a saját populizmus, illiberalizmus (khm, megjegyzem már a nevében is benne van, hogy szopni fogsz! csak kell hozzá némi értelem meg politikai kultúra)- elméletedet.
Elvégre a liberális Európa pont erről szól, amíg-másnak-nem-ártasz-vele-teljes-jogod-van-hülyének-lenni (nem személyre venni, bitte).
Felőlem, azt hiszel, amit akarsz. Én elmagyaráztam neked, ma, egész nap, mit tekint az emberi civilizáció demokráciának. Ez a standard, a mainstream. Ezek az alapok. És ezeknek az alaponak köszönhetően kérdőjelezheted meg te nyíltan akár a létüket is.
Ezen azért gondolkodj el .. meg azon is, hogy a természettudományok sem egzaktak ... egy másik nézőpont, a 10-es helyett 8-as, és máris kidobhatod az ablakon az összes tudományod.

2020.02.26. 19:09:50

@Arthamyr: Jah, az tényleg eléggé pörgős, eddig csak 6-szor volt rá példa 1 hónap alatt, amikor egyedül szívtam vele. Nem a 40 rendelés a gond a 3 és fél órás nettó szerviz-időben, hanem az, hogy ezek 80%-a 1 órán belül érkezik ;)

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2020.02.26. 19:18:35

@Virago_1000: És ezt te le bírtad írni röhögés nélkül?

SzZoole 2020.02.26. 19:20:44

@Pink Petsch: szóda alatt mit értesz, szóda víz, vagy szódabikarbóna?

Mi az a csombor?

Mi az a muzsdéj?

A többit értem :-))

Arthamyr 2020.02.26. 19:27:04

@Pink Petsch: Hát, ha már azt sem vagy képes elfogadni, hogy a demokrácia meg a jogállamiság két különböző dolog, nincs miről beszélni. Ahogy ahhoz sem kellett volna sokat keresned, hogy találj olyan, általában demokráciának tekintett államokat, amiknek nincsen "alkotmánya". És akkor itt jössz a laposföld hívőzéssel, inkább hagyjuk az egészet a fenébe... :/

Sajnos ez is olyan vita, amit nem lehet eldönteni, egyetérteni meg nem fogunk, így nagy értelme nincs folytatni. Majd ha máskor is leírod, hogy Magyarország nem demokrácia, kijavítalak, ha épp itt leszek, és úgy tartja a kedvem, vagy megteszi más, ha lesz hozzá kedve. Ha meg nem, akkor itt marad zavartalanul, gond nem lesz belőle...

2020.02.26. 19:34:04

@SzZoole: Bikarbóna, de csak egy késhegyni, nem kell agyon turbózni, abban segít, hogy ne legyen tömör a miccs.
Hm, a csombort direkt kikerestem neked egy magyar-magyar szótárban: aszondjahogy borsikafű (így neked ismerős? mert így nekem nem :D, németül egyébként Bohnenkraut)
A muzsdéj pépesített fokhagyma, amit fehérre kavarsz olajjal ... gyakorlatilag a román ajoli. Fehéredésig kell keverni a zózott fokhagymát az olajjal. Turbózhatod, ha akarod fűszernövényekkel, de mindenképpen kend meg vele a miccset még a grillen az uccsó 1 percben, vagy ad hozzá valamelyik körethez. Esetleg, ha bírjátok a fokhagymát, akkor mehet külön, mártogatosnak is.

2020.02.26. 19:36:31

@Arthamyr: Mondd, volt már úgy, amikor próbáltál valamit elmagyarázni a szakmáddal kapcsolatban egy totál laikusnak, akinek viszont határozott véleménye volt arról, amiről max. 10%-ot tudott.. és aztán a végén lehülyézett?

Csodabogár 2020.02.26. 19:39:06

@Pink Petsch: Sajnos vannak akik annak hiszik. Csak pislogtam, mikor egyszer Gloria von Thun und Taxis elmesélte egy tv műsorban, hogy ő már többször meghívta vacsorára Orbánt. Ezen a német moderátor is elcsodálkozott kissé és rákérdezett. Mire ő közölte, hogy Orbán egy demokratikusan megválasztott vezető és neki nagyon szimpatikus amit csinál.

SzZoole 2020.02.26. 19:44:28

@Pink Petsch: angolul meg savory, rákerestem en is :-)

Mentettem és köszönöm :-)

Nemhogy eljönnél egy hosszú hétvégére és együtt elkészítenénk. Amíg te csinálod, addig én figyelek, alulról vizsgálnálak és felülről értékelnélek :-)))

Arthamyr 2020.02.26. 19:54:10

@Csodabogár: "Orbán egy demokratikusan megválasztott vezető" - ez sajnos így van, akkor is, ha nekünk esetleg nem szimpatikus, amit csinál.

@Pink Petsch: Most inkább elmegyek focis fórumot olvasni, vacsorázni, és meccset nézni.

2020.02.26. 20:08:02

@Csodabogár: Orbán valóban egy a demokrácia felszínes szabályai szerint megválasztott vezető. Ugyanakkor azokat a szabályokat országspecifikusan az Orbán által vezetett Fidesz kormányzó párt úgy manipulálta a választási időszak előtt, mint hülye Billy a pornhubot rárántás előtt ...
A hölgy egyéni ízlése meg szánalmas, mert Orbán pasiként minden objektív skálán megbukik, a politikájáról meg lófaszt estifénnyel tud.

2020.02.26. 20:09:16

@SzZoole: Mna, peersze, az asszony meg közben ott állna egy élesre fent böllérkéssel. Kösz, de még élni szeretnék :P

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2020.02.26. 20:12:24

kicsit túlértékelitek magatokat...

2020.02.26. 20:15:05

@Arthamyr: Khm, lemaradtál arról a mozzanatról, amikor a választás előtt a Fidesz pánikszerűen rajzolta át a körzethatárokat, hogy a kosaras választási visszaosztás mindenképpen nekik kedvezzen.
Ceausescu is demokratikusan választott vezető volt, elvégre még ellenfele is volt, oszt mégis kijött 99% (sztahanovista üzemmüdban, megvolt 125% is) :P
Túlzás, de érted .... ha én határozom meg a választási rendszert, a körzethatárokat, akkor én fogok nyerni, még akkor is, ha nem. Mint ahogy nem, számbeliség vs. százalék.
Persze, lehet ezt is demokráciának nevezni, csak éppen nem az.
Csak hogy készülj fel lelkileg a hazatérésedre. ha a nyilvánvaló átverések, úgy is mint természettudományos beállítottságú embert kiakasztanak, akkor hamar eleged lesz, akárhány rózsaszín filtert használsz.

2020.02.26. 20:21:18

@FILTOL: Kénytelenek vagyunk, ugyanis helyettünk senki más nem teszi meg. Bár, ha szerinted az őszinte vélemény az egyén "túlértékelése", akkor ott komoly baj van a gondolkodás- és véleménynyilvánítás szabadságával.

Wolfgang von Kugel 2020.02.26. 20:29:09

A konklúzió ugyanaz, csak még egy adalék: Néhány éve történelmi léptékkel is a legjobb érettségi eredmények születtek Angliában. Amikor a számok mögé néztek azt látták, hogy a mi régiónk kivándorlóinak a gyerekei húzták fel az átlagot.

Benikuty 2020.02.26. 20:29:27

@Pink Petsch: Ha jó a matekom, alaphelyzetben alig több mint 5 percenként kész vagy egy tányérral. Na ne röhögtess pinkibaba!

Péter 2 2020.02.26. 20:29:29

@A kiló nem százat jelent.: Nem, a relevanciáját nem. A módszertanát igen, és tudjuk, hogy a kínai értékek nem számítanak, mert hamisítják, de általában, a nyugati világra nézve nem szokás a PISA alapját kétségbe vonni akkor sem, ha egyes részletekkel nem ért egyet mindig mindenki. Öncsalás simán azzal reagálni ezekre az értékekre (amelyek olyasmit mutatnak, amit PISA nélkül is nagyjából ugyanígy látunk), hogy áááá, nem is számít.

Benikuty 2020.02.26. 20:35:00

@SzZoole: "Nemhogy eljönnél egy hosszú hétvégére és együtt elkészítenénk. Amíg te csinálod, addig én figyelek, alulról vizsgálnálak és felülről értékelnélek :-))) " Sírás lenne annak a vége! :D

SzZoole 2020.02.26. 20:36:08

@Pink Petsch: hányszor mondjam még, hogy nem fog, mna gyere :-))

Herr Géza 2020.02.26. 20:36:37

@Pink Petsch: Nono, a hercegnő muttija echte magyar: Gräfin Beatrix Széchényi de Sárvár-Felsövidek (sic!) . Nyilván mindent tud Orbán basáról, meg a nagy magyar valóságról. :)

SzZoole 2020.02.26. 20:39:05

@Benikuty: dehogy lenne, kebblesen ellennénk :-))

2020.02.26. 20:42:42

@Benikuty: Nem röhögtetlek, de hogy konyhán nem dolgoztál, az tuti. Tegnap például 5 percen belül jött be 7 rendelés kezdetnek. 2 steak, 1 flammenkuchen, 3 burger, ebből 1 csirke és 1 "züricher geschenzeltes", ami gombás borjúhústokányt jelent tejszínes szószban, rösztivel. A steakek már fent voltak a serpenyőben, amikor befutott a 2 marhaburger, azokat gyorsan hozzádobtam, közben elkezdtem a tokányhoz a borjúhúst és a gombát szeletelni, meg a csirkeburgerhez megtisztítani a csirkemellett. Mire kész lettem velük, a steakhúsokat és a két marhaburgert vehettem is, és rakhattam a sütőbe ... volt kb. 12 percem az összes köretre, plusz a csirkehús elő- és fősütéséhez ... no nem is ment 12 perc alatt, mert kellett plusz 20 perc a 7 kaja végleges tálalásához köretekkel, szószokkal és díszítő elemekkel, de legalább volt idejük a steakeknek pihenni.
A 7 rendelés 42 perc volt attól kezdve, hogy bejött a bon, és szóltam a bárnak, hogy jöhet a szerviz.
Nem tudom, miért hiszed azt, hogy teljesen hülye vagyok, de le kellene már erről szoknod, mert neked kínos.

2020.02.26. 20:46:19

@Herr Géza: Ja bocs, akkor meine Fehler :)))

Benikuty 2020.02.26. 20:59:26

@Pink Petsch: messziről jött ember...haha! Hány danos szájkaretés is vagy?

SzZoole 2020.02.26. 21:00:25

@Pink Petsch: amikor már jobb idő lesz a kinti bbq-hoz :-)

Ui. Fotót küldjék, hogy megismerjelek, ha lehet ruhásat :-)))

Benikuty 2020.02.26. 21:04:58

@SzZoole: b-, a konyhásnénik vastag, eres virgácsokon billegnek: Kell ez neked?

2020.02.26. 21:09:32

@Benikuty: Most erre mit mondjak? Én napi szinten csinálom ezt, te meg havonta megtalálsz legalább egyszer a hülyeségeiddel. Nem tisztem, hogy meggyőzzelek, nem is akarlak, csak leírtam a tegnapi szevriz egy részét. Én tudom, hogy megcsináltam, a vendégek is szerették, legalábbis tegnap 18 euró jattot adott le nekem a bárpultos kolléga. De szerinted biztos csak haluztam az egészet.
Fogadd el végre, hogy amiért pár éve még türdameként dolgoztam, és amiért utálkozol már évek óta a blogkocsma óta, azért én alkalmasint többek tudok a gasztronómiáról, mint te, hiába vagy kolbászkészítő, és állításod szerint a Four Seasons pesti beszállítója.

2020.02.26. 21:11:35

@SzZoole: Mnoo, kapjadbédesebesen :DDD
Viszont, ha nem kell majd külön vízum :P, akkor okés.

SzZoole 2020.02.26. 21:19:02

@Pink Petsch: kapnám én, tudod, hogy szivesen kivenném belőled a részemet :-)))

Turistáknak nem kell vízum, amúgyis csak jövő januártól változik minden :-)

erkölcsi hulla 2020.02.26. 21:28:30

Már voltak a megmondóemberek, miszerint a diploma nem függ össze az intelligenciával, vagy még csak jönnek? :)

bontottcsirke 2020.02.26. 21:28:31

Tökéletes meglátás, évek óta ezt hangoztatom. Akkora a színvonalcsökkenés, hogy most már lassan elmegy a lakosság egy ubuntu törzsnek is.

Visceroid 2020.02.26. 21:28:31

Mindenki elmenekül ebből a nyomorult országból.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2020.02.26. 21:29:03

Nagyon visszafogottan igyekszem fogalmazni: ez a cikk erős ugrásokat tartalmaz, egymással össze nem függő adatokat minden logika nélkül összefüggésbe hoz, és ezekből légből kapott következtetéseket von le.

Pár megjegyzés:

A PISA-teszt nem felnőttek (tehát nem elvándoroltak) szövegértési és matematikai készségeit méri, hanem gyerekekét.

A felsőfokú végzettségűek csökkenése nem a kivándorlással függ össze, hanem a bevezetett tanügyi reformmal (átalakítással).

A PISA-tesztek eredményei azokban az országokban is romlanak, ahol a bevándorlási mérleg pozitív.

Magyarországon is pozitívabb a bevándorlási mérleg, mint a legtöbb régiós országban, ez mégsem hat pozitívan a teszteredményekre. (Mitől is hatna? Nem felnőttek eredményeit vizsgálják, lásd az első pontot.)

A cikkben említett folyamat (mind a PISA-tesztes, mind a kivándorlást érintő) nem "megy tovább", hanem az utóbbi években megfordult. Arra persze semmi bizonyíték nincs, hogy a két dolog összefüggne.

Az nem bizonyít összefüggést, ha két számsor hasonló tendenciákat mutat. Csak azoknak, akik eleve előítéletesen közelítenek hozzájuk.

Érdemes lenne még dolgozni az ilyen írásokon, a bombasztikus, propagandisztikus, népbutító címeket pedig elfelejteni. Van népbutítás így is elég, nem szükséges ezt mg külön fokozni is.

2020.02.26. 21:30:53

@SzZoole: De egy majom vagy, hallod! :P
Várd ki a végét! Bár, ha idénre gondoltál, akkor még tényleg nem lesz gebasz. Aztán majd átvedletek Ausztráliává, és ha lesz valami komoly természeti katasztrófa (ami az egyre gyakrabb hurrikánok idején, amelyek már Európát is érintik) nem kizárt, majd kaptok sok Facebook-like-ot, mint az ausztrálok, legfeljebb elpusztul pár millió állat, meg néhány száz ember. De hát úgy is sokan vagyunk, és a nemzeti büszkeség mindenek felett :P :DDD

Benikuty 2020.02.26. 21:43:53

@Pink Petsch: " és állításod szerint a Four Seasons pesti beszállítója. " Kibújt a firkász a zsákból. Ilyet soha nem állítottam..., de ezt te is tudod.

Benikuty 2020.02.26. 21:46:00

@SzZoole: Irigylem a f...dat! :DD

2020.02.26. 21:47:54

@Benikuty: Chef de partie - nem konyhásnéni :P (Minden tiszteletem az elhivatott konyhásnéniké, mert "van"-ból könnyű jót készíteni, viszont 400 forintból fejenként 3 fogást még akkor is fejvakarós, ha produkciós konyha. Pláne, 3 finom fogást!)
Ezt már direkt szívatásból mondom, hogy egyen a fene, viszont tényleg Chef de partie a beosztásom .. no meg a fizum is hozzá P

2020.02.26. 21:51:27

@Benikuty: Dehogynem, tisztán emlékszem, mégpedig annak kapcsán, amikor pár éve még a német Vier Jahreszeitenben, aka. Four Seasonsban melóztam, és persze, te akkor sem hitted el.
Mindig megjegyzem, ha valaki hazugnak nevez, és te annak neveztél, amikor ezzel szembesítettelek, akkor azzal jöttél, hogy te a magyar, a budapesti Four Seasonsba szállítasz kolbászt.

SzZoole 2020.02.26. 22:02:07

@Pink Petsch: az idénre hát, de úgysem jössz, nincs elég vér az íze... csúnyádban :-)))

SzZoole 2020.02.26. 22:03:31

@Benikuty: “ Irigylem a f...dat! :DD”

miért irigyeld a fiamat? :-)))

Csodabogár 2020.02.26. 22:07:27

@Pink Petsch: A hölgy azt hiszem számodra se ismeretlen, elég szines jelenség felétek. Nem hinném, hogy a férfiszépesége tetszett neki, szerinte mint államfő jó. Mondjuk neki tényleg mindegy.

2020.02.26. 22:10:02

@SzZoole: Abban van .. csak félek az asszonyodtól! :DDD

2020.02.26. 22:15:37

@Csodabogár: A nevét hallottam már, de pont annyira érdekel, mint Meghan az angol oldalon. A sokadszázadjelentőségű tartományi belterjes "hercegné", a faszt, akit érdekel komolyan ... no persze, Orbánt kivéve... őt igen :PPP

2020.02.26. 22:32:31

@Csodabogár: Egyébként is, a Fekete-erdő térsége, mintha egy külön Németország lenne. Megvan még benne a Schwarzwaldklinik '80-as évekbeli bája, ugyanakkor roppant elfogadó. Ha egy kicsit is be akarsz illeszkedni, ebben a térségben sikerülni fog. Freiburg a legjobb város erre. Ha városban akarsz élni. Ha engeded, pár év alatt echte freiburgerré válhatsz. Magával ragad a város, mindegy a nemzetiséged. Ugyanakkor német, sőt sváb! Nem tudom, hogy csinálja, de megy neki!
Nem tökéletes itt sem minden, persze, de ha elfogadó közösségre vágysz, és nem zavar a schwoabisch, akkor perfekt!

Bambano 2020.02.26. 22:35:02

sikítok, amikor ilyen marhaságot látok, mint ez a cikk.
ráadásul a szokásos nemnulla kezdésű koordináta rendszer című csalás is benne van.

tehát akkor legyen kimondva: matematikailag LEHETETLEN, hogy a kivándorlástól csökkenjen az átlag IQ. ugyanígy az is lehetetlen, hogy az összmagyar iq csökkenjen a kivándorlástól.

ismételjük meg: LEHETETLEN. aki ilyet leír, annak nagy vonalakban sincs fogalma arról, hogy mit jelent az iq.

más.
ott van rögtön az első grafikon. jó nagy szakadásnak tűnik, pedig csak annyi történik, hogy 450-től indul, így arányaiban nagyobbnak tűnik a probléma, mint amilyen. pedig ha nullától indulna, olyan kis rezdülés lenne benne, hogy nem látnád.

szóval az a grafikon semmi olyat nem mutat, amitől sírni kellene.

másképp kellene alátámasztani a véleményeket, mert most nem jött össze.

Bambano 2020.02.26. 22:35:09

"a lakosság átlagos IQ-ja csökken": nem igaz
"A lengyeleknél ugyanis éppenséggel nő az átlag-IQ": nem igaz.

2020.02.26. 22:35:43

@Benikuty: Ha most olyan prosztó lennék, amilyennek gondolsz, akkor felemlegetném, hogy melyik nőnemű rokonodat tartsd hazug prostinak. De mivel, veled ellentétben én nem vagyok hazug senkiházi, így csak simán és mélyen megvetlek.
Gáz vagy, öcsi.

Sailor 2020.02.26. 22:35:56

A PISA eredményei és a kivándorlás/elvándorlás ilyen rövid távon nemigen függenek össze szerintem.
DE
van egy fixa ideám, amit most nyilvánosan is megosztok, szedje szét a művelt publikum.
Az elvándorlás nem tréfa. Van egy kis országunk, fénykorában kb. 10 millió lakossal. Nézzük nagyban, hogy alakultak a be- és kivándorlások, időnként népirtások az elmúlt 200 évben:
1848-49: aki nem halt meg a szabadságharcban és nem végezték ki utána, emigrált. Persze, maradtak itthon is, de aligha vitatható, hogy igen jó képességű, művelt, okos emberek tíz/százezrei tűntek el.
1880-1914: "kivándorolt Amerikába másfél millió" - vagy 4 millió, az egész Monarchiát számolva
1914-19: újabb százezrek halála, fogságba esése
1930-as évek: újabb 500e-1 millió kivándorlása
1941-48: újabb százezrek, halottak, kivándoroltak, "málenkij robot", stb.
1956: újabb százezrek el. Vitatja bárki, hogy a legbátrabbak?
1980-as évek: újabb százezrek el. A kalandvágyók.
1990-es évektől: százezrek be Erdélyből. Éjen!
2010-es évek: újabb százezrek el, a jobb életért.
Összegezve: 1848 óta minden nemzedék elvesztette a javát: a vállalkozókedvűeket, a bátrakat és sokszor az okosokat.
Nincs az a populáció, ami komolyabb sérelem nélkül túlélné, ha nemzedékenként lefölözik a javát.
(Ha a török kiűzése után nem telepítettek volna be pár százezer vállalkozókedvű svábot és szlovákot, ill. a rendszerváltás óta nem jött volna át sok százezer erdélyi magyar, most sehol sem lennénk...)
De visszatérve az eredeti gondolatfűzérhez: kik maradtak, milyen mentalitással?
Mint 1221-ben: bújj a mocsárba, lapulj meg, túléled. Ezek vagyunk mi (természetesen magamat is beleértve): meglapuló, a kis/nagy alkukat megkötő, a "legvidámabb barakk" szolgáltatásait elfogadó, kontraszelektált nép. Morgunk, de tenni, azt már nem. Inkább lapulunk.
Kellene legalább 2-3 generáció elvándorlás nélkül, hogy javuljon a helyzet. És ez az, amire most nemigen látok esélyt.

2020.02.26. 22:46:37

@Bambano: Sikítok, amikor fizetett bértollnokom(igen, ismerem az előzetes blog.hu-s előzményeidet) hülyét próbálnak csinálni az értelmes emberekből.
Sikítok, amikor a hozzád hasonló tényhamisító bértollnokok azzal jönnek, hogy dehát-amagyar-átlag-450-ről-indul ---pfúúúújjjj!!! SOROS!!!!!
Az OECD átlag meg 490-ről, kicsi idióta, baromarc, szakmaszégyene, senkiházi! Ami vagy!
És ez csak egy volt a nyilvánvalóan buta idióta szarjaid közül, amit idefosol a netre, te szarcsimbók!

Bocs, HA, rég akadtam ki annyira, mint most. A szakmám szégyene ez a troll-face! És hány száz hasonló nyalja még a Századvéges troll talpát!
Ilyenkor tudom, hogy jól döntöttem a magyar ugarról.

2020.02.26. 22:49:08

@Bambano: Mert te azt mondod, mi, te szerencsétlen, senkiházi! :P

2020.02.26. 22:56:19

@Sailor: Igazad van, hasonlóan látom, minimum 200 éve csak aktív elszívás zajlik. És én is tagja vagyok az elszívottaknak. Ha mentséget akarnék keresni magam számára, mondhatnám, hogy bocs-erdélyi-vagyok-megpróbáltam-magyarországon-évekig-de ...., de ez lényegtelen a nemzet szempontjából ... 400 éven belül kihalunk, mint nemzet. Lesznek még magyarul beszélők (szerintem nagy részükben, pont a cigányok - és ebben semmi rasszista felhang nincs), de nemzetként fél évszázadon belül megszűnünk létezni.

2020.02.27. 00:24:18

A magyar aktuálpolitikára visszatérve. Orbán Viktor egy eléggé jó politológus ahhoz, hogy a magyar nemzet szükségszerű halálát előre lássa, 15-20 évvel korábban, mint ahogy én is felismertem. Igen, pont egy generáció van köztünk és a Bibós haverjai között ... ennyivel késtem le, úgymond.
Orbán nem hülye, mindössze opportunista, Ez a nemzet nem maradhat fent 500 évet meghaladóan, már az is csoda, hogy létrejött a szláv és latin népek tengerében. Ki fogunk halni, ez elkerülhetetlen, kevesebben beszéljük a magyar nyelvet, mint ahányan New Yorkban élnek.
Persze, nem holnap fogunk kihalni, és nem is nyom nélkül tűnünk el, de el fogunk tűnni. És az internet sem örök .. ezek az oldalak már 50 év múlva sem lesznek meg, nemhogy 500.
Mondom, Orbán nem hülye, csak egy gusztustalan opportunista. Lehet méltósággal is elmúlni, ő meg elkurválkodja a magyar nemzetet, mindent kiszipolyoz, amit lehet még az EU-ból,és az egyre fogyatkozó magyar aktív lakosságból, miközben keresi lehetőségeket türki-basa szinten. Amit viszont még ő sem tud, mert honnan a francból tudná, hogy a türki-basa féle arcokat csak egyszer lehet átbaszni. Kurvára ,más a mentalitás arrafelé. És nem nézik, ki mennyire miniszterelnök, ha egyszer át lettek baszva. És erre a szitura nem készítette fel Vikit Kádár papa. Hozzájuk képest, Putyin decens tárgyalópartner.
De ha valakit vigasztal a tudat, az ellopott magyar közpénzeknek már Orbán unokái sem örülhetnek felhőtlenül. Legfeljebb a saját kölykeinek az életet indíthatja be velük. Ha nem tesznek hozzá, az unokái már simán megszívják.És ugyan, honnan tennének hozzá? Egyiknek sincs kápéra váltható szakmája. Felélik -ők és a többi oligarcha kölyök-, amit Apu összelopott, aztán lehet eltartani őket 60 év múlva, nyugdíjasként, amikor Apu és Anyu már rég halott. De a kölykeiknek legalább az örökös állami nyugdíjat ki fogják kötni ("Alaptörvényben", mert ugye Magyarországnak NINCS Alkotmánya!!!) hogy ne dögöljenek éhen, mert egyiküknek sincs értékelhető szakmája, amiből bár a vízszámla kijönne.
Hát az otthonmaradóknak, meg a hazaköltözőknek sok sikert, hogy ezt a parazita réteget eltartsák.

Benikuty 2020.02.27. 07:02:39

@Pink Petsch: Sem hazugnak, sem prostinak nem neveztelek, de nagyon elegem van belőled. Egzaltált viselkedésed semmilyen érzelmi reakciót nem vált ki belőlem, szimplán egy szószátyár senki vagy, aki rettentően el van magával telve, és ezt kényszeresen ráönti a környezetére. Nyugi, innentől annak nézlek, aki vagy. Levegőnek.

kardio1 2020.02.27. 07:28:47

@Pink Petsch:
"Alaptörvényben", mert ugye Magyarországnak NINCS Alkotmánya!!!)

Ellentmondásos a véleményed. Németországban nem Grundgesetz, azaz Alaptörvény van ? Angliában nincs írott alkotmány. De azért ezek az országok is demokráciák.

midnight coder 2020.02.27. 07:30:34

@Pink Petsch: Nézd, ha az optimista scenariót vesszük, akkor Európában kb. az összes nemzet kihal, és mindenki az angolt használja, a nemzeti nyelvek és kultúrák pedig megmaradnak pár bölcsész hobbijának.

Ezzel szemben a realitás az, hogy úgy 30 éven belül a gazdaságilag, kulturálisan és etnikailag összomlott Nyugat-Európa lángokban áll majd, a sííták irtják a szunnitákat és viszont, az arabok irtják a négereket és a fehéreket, a négerek irtják az arabokat és a fehéreket, a fehérek irtanak mindenkit. Aki pedig teheti az elhúz szépen az illiberális Kelet-Európába.

Orbán bácsi abból a szempontból nem teljesen hülye, hogy picit megpróbál előre gondolkodni és felkészülni azokra az időkre, amikor már nem Nyugat-Európa lesz a legfőbb partnerünk, és próbál másokkal is kapcsolatot kiépíteni. Más kérdés, hogy ez talán korai, Európának még évtizedei vannak hátra, addig a velük való jó kapcsolat a fontos, pont hogy minél több erőforrást lehessen onnan elszívni - ez nem mellesleg a mostani európaiaknak is jól jöhet majd, amikor majd menekülniük kell hazulról.

megamedve 2020.02.27. 08:44:08

Mit kell itt csodálkozni?
A fidesz modellje a droiduralom.
Hülye emberek, akiket nacionalista dumákkal úgy lehet terelni mint a puli a nyájat.
Működik is.

Argus_ 2020.02.27. 08:44:16

A jelenlegi rendszernek az elbutulás az érdeke, hisz a vidéki alacsony képzettségűek tartják hatalmon.

bontottcsirke 2020.02.27. 08:44:28

@Bambano: tudod, te azt, hogy van ebben sok igazság, csak kukacoskodsz.

Ménár Atya 2020.02.27. 08:44:49

A szövegértés, és az IQ abban a formában ahogy itt le van írva, netto hülyeség.
Az oktatás szar, nem az orbán féle, nem a gyurcsány féle, hanem az elmúlt 25 évben történt oktatás összességében.
Ehhez még hozzá kell tenni, hogy a szülők is leszarják a gyerekeiket.
A gyerek egyszerűsít, készen kapott képi információk tömegét kapja ,nem fog olvasni, és értelmezni, mert felesleges.
Ezt pont akkor teszi, amikor fejlődnie kellene.
A nyelv oktatása, irodalmon keresztül lenne elfogadható, de, ha 19. sz-i idejétmúlt szövegeket erőltetnek, akkor unalmassá,és érdektelenné válik az irodalom.
Tehát a mai fiatalok, semmivel sem butábbak, mint akármelyik generáció, egyszerűen más oktatást, igényelnének.
Az oktatási rendszer nem halad a korral, hanem erőltet egy antik rendszert.
Azon vitatkoznak, hogy Vass A. , vagy valaki más legyen a tankönyvekben, miközben tudom, hogy egyiket sem akarja a kutya sem olvasni, mert nem lett rá felkészítve.
Talán a korhoz megfelelő érdekes olvasmányokat kellene olvastatni, átbeszélni,értelmezni, nem száraz, elvont dolgokat tolni a tanulóknak.
Ha valami nem érdekel, nem tanulod meg.

sityak 2020.02.27. 09:46:43

@Arthamyr: Szentelj azért pár szót annak a választási rendszernek...

midnightcoder2 2020.02.27. 09:46:43

@Ménár Atya: Több érdekes kérdés is van ezzel kapcsolatban:

1. Milyen irodalom tud versenyezni a youtube-bal érdekességben ? Én anno gyerekként is rengeteget olvastam, de ennek az egyik oka az volt, hogy nagyon sokat voltam egyedül, akkoriban nem volt sem video, sem net, sem számítógép csak egy fekete-fehér TV amiben a mûsorok nagy része az emberiségellenes bûncselekmény kategóriáját súrolta.

2. Az sem mindegy, hogy a következõ generációnak milyen képességek kellenek majd. Ma sokan meg vannak gyõzõdve, hogy a kreativitás lesz az aduász, ugyanakkor nagyon csodálkoznék, ha 10-20 év múlva a legtöbb "kreatív" terülten az MI nem lenne jobb mint az ember.

sityak 2020.02.27. 09:47:12

@Sailor: Realista. Ugyanez a véleményem.

Mo21 2020.02.27. 10:14:06

Kedves Blog, az IQ-s írásotok miatt írok. Én írtam, ami inspirált benneteket, aminek nagyon örülök. Megtennétek, hogy kiírjátok a nevem, mint az eredeti szerzője és a megjelenés helyét. Tudom, hogy van egy link, de olyan nagy mennyiségben vettetek át szó szerint szövegeket, hogy ez szerintem fair lenne. Nem számoltam, de kb. 50% szó szerinti átvétel. Úgy is szereztem tudomást róla, hogy egy ismerősöm írt, hogy megjelentették az írásomat máshol is. Ráadásul a gondolat elég eredeti, még máshol nem jelent meg, hogy a kivándorlás és az IQ magyar esetben összefügghet, ezért örülnék, ha jeleznétek ezt valahol. Segítségeteket előre is köszönöm. üdv Kovács Tibor

Határátkelő 2020.02.27. 10:15:36

@Mo21:

Kedves Tibor! Természetesen beleírtam, köszönet még egyszer a nagyon érdekes okfejtésért. (És ha szeretnéd esetleg részletesebben is kifejteni, akkor szívesen teret adnék neki.)

Üdvözlettel:

Határátkelő

midnightcoder2 2020.02.27. 10:28:01

@sityak: Ebbõl nem derült ki, melyikre Uh...

comblog 2020.02.27. 10:28:26

Ennek tisztán statisztikai számokból kiindult köldöknézésnek sok értelme nincs amikor gigantikus különbségek vannak a rendszerváltás nagy vesztesei pl. észak és kelet Mo és a többi országrész közt. Ma ezekből a régiókból földindulásszerűen menekülnek az emberek normális megélhetés hiányában vagy helybe nagyobb városok környékére vagy külföldre (elég csak az ingatlan árakat megnézni ezekben a régiókban).
Globálisan meg aki versenyképes külföldön (mert elég fiatal, hogy alkalmazkodni tudjon, vagy mert ott is versenyképes tudása van) nagyjából bárhonnan képes elmenni és otthagyni a nyomorgást.
Ebből sejthető mekkora fókusz és figyelem jut a gyerekekre akár az iskolától (ami napi szintű emberi és anyagi erőforrás hiánnyal küzd) ill. a szülőktől.
A rendszerváltás előtti évek filozófiája, hogy mindenki tudása és képességei szerint dolgozik sikeresen kiűzte a versenyszellemet (ami egyes társadalmi csoportokban pl. cigányság, leszakadt rétegek segéd ill. mostani közmunkások stb. eleve meg sem volt) most meg visszatért az urambátyám korszak amit számos 2. VH előtti irodalmi művekben nagyon jól dokumentált eléggé hazavágta mindazt ami ahhoz kellene, hogy érdemi előrelépés legyen ebben az országban.

Pedig a modern iparhoz nagyon jól képzett, alkalmazkodni és akár önmagát fejleszteni képes emberekre lenne nagy szükség. De vajon elvárható-e ez, olyanoktól akik már az alpkézségeknél bukdácsolnak amit a PISA próbál mérni? Vajon elvárható a motiváltság elhintése a gyerekeknél olyan idősödő pedagógusoktól akik maguk is motiváltsági problémákkal ill. nyomorral küzdenek?
Méri egyáltalán a relatív fejlődést vagy a hozzálást bármi egyáltalán mostanság vagy van bármi visszacsatolás az elvégzett munka hatékonyságáról vagy csak a bürokrácia útvesztőjébe süllyed minden?
Azok a szülők meg akik látják mindezt próbálják menteni a menthetőt és 6 ill. 8 osztályos gimnáziumokba tolni a csemetét.
A szakadék, ha lehet még nagyobb lesz, és a lefölözött elit látva az itteni reménytelenséget nem fog megállni az országhatárnál.

adg 2020.02.27. 10:48:11

@kardio1: Es ha jol tudom, nepszavazas sem kell a nemet alaptorveny megvaltoztatasahoz. Ha jol tudom.

HaCS 2020.02.27. 10:49:56

Azt azért be kell vallani, hogy az összmagyar IQ tényleg csökken. Ha csökken a népesség csökken az összeg is. Ez kérem matematika.

comblog 2020.02.27. 10:50:11

@midnightcoder2: "Milyen irodalom tud versenyezni a youtube-bal érdekességben ?"

Az irodalmi művek esélyességét a Family Link-screen time-al próbáltam növelni (web URL szűrést még nem vetettem be), de tény, hogy mai társadalmunkban a gyerekek figyelmét sokkal nehezebb irányítani-vezetgetni mint akár 1 évtizeddel ezelőtt.
Az a gyerek aki már elég nagy ahhoz, hogy ezeket a korlátokat kijátsza talán elég nagy ahhoz is, hogy felfogja mit és miért várnak el tőle.
Persze a cuki kutyás-macskás stb. videókon meg cuki fotós like sorozaton ragadt felmenők már alapból elbuknak ezen. Valami teret az evolúciónak is kell hagyni...

Midnight Run 2020.02.27. 11:14:28

@midnightcoder2: Az általad leírt szcenáriót a magyar jobboldal próbálja terjeszteni. A tapasztalatok éppen az ellenkezőek: jelenleg Közép-Kelet Európa ürül ki, Nyugat-Európa pedig stagnál lakosságszámban.

Múltkor kérdeztem a törzsgyökeres, londoni, fehérbőrű, angol kollégámat erről a bevándorlás kérdésről. Azt tudni kell, hogy az igazi multikulti is alapvetően a nagyvárosokban van Angliában. A srácnak vagy 5 percig kellett magyaráznom a kérdést, pedig nem egy hülyéről van szó. Annyit mondott, hogy talán az tényleg zavaró, hogy az elmúlt 10 évben sokan jöttek a nemzet közösségen kívüli államokból (lengyelek, románok, magyarok stb.). De egyébként olyannyira nem számít a dolog, egyébként is az egész város egy nagy katyvasz. Neki inkább az fontos, hogy biztonságos legyen a város, az meg nem feltétlenül rasszokhoz kötődik, inkább a szegénységhez.
Teljesen más a nyugat-európai mentalitás, mint a magyar ebben a kérdésben. Sőt a nyugatin belül is eltér a német, a benelux vagy éppen a spanyol.

Mo21 2020.02.27. 11:19:35

@Határátkelő: Köszönöm szépen! üdv Tibor

midnightcoder2 2020.02.27. 12:22:55

@Midnight Run: Csak itt nem a nyugat-európai mentalitás a lényeg, hanem az észak illetve közép-afrikai. Jelen pillanatban él Afrikában úgy másfél milliárd ember. Folyamatos a kivándorlás, mert a kontinens kb. az eltartóképessége határán van. A demográfusok 2050-re az ottani népesség duplázódását jósolják: ez újabb 1.4 milliárd ember. Kérdés, hogy a kontinens eltartóképessége is duplázódni fog-e. Szerintem nem. És ha ennek az 1.4 milliárd embernek csak a negyede Nyugat-Európában köt ki, az hogyan hat majd az ottani életszínvonalra, közbiztonságra, szociális rendszerre ? Ehhez tegyük még hozzá, hogy a világ gazdasági központja egyre inkább ázsiába tolódik. Ami Európa szempontjából azt jelenti, hogy az onshore hirtelen offshore lesz, ahogy a mi szempontunkból a near-shore is. Ergo, korántsem biztos, hogy akár 10 év múlva is akkora lesz a jólét mint most, a migriktõl függetlenül is. Ehhez tedd még hozzá a globális felmelegedést és annak remek kis következményeit.
A nagy európai nyugalom és béke alapja eddig is a nagy jólét volt. Errõl szóltak a jóléti társadalmak. Én a magam részérõl kétlem, hogy ez a nagy jólét ami ezt a nagy békét és biztonságot hozta, hosszabb távon fenntartható itt Európában - hacsak nem következik be valami nagy globális jobboldali fordulat Európában, aminek gyakorlatilag semmi esélye szerintem.

Arthamyr 2020.02.27. 12:33:54

@midnightcoder2: 2050-re nem fog 350 millióval több afrikai Nyugat-Európában kikötni. Ez teljesen komolytalan állítás. Ahogy az is, hogy addigra vonzóbb hely lesz Kelet-Európa. Ha nem 2050-ben lehetne eldönteni, hogy kinek van igaza, felajánlanék egy fogadást is... 2030-ra esetleg nincs valami jóslatod (vagy csak utána indul be az afrikaiak özöne? :D), arra már szívesen fogadnék? :)

konrada 2020.02.27. 14:00:16

...azért más is történt:
körülbelül akkorra ért be az a korosztály, amelynek jó része azért született meg, mert az megérte a szüleinek,
...és jó része meg azért nem, mert felelősséggel nem tudta bevállalni egy dolgozó család.

...s míg utóbbiak hiányoznak az iskolából, az előbbiek nagyobb hányadban vannak.

...és nem mindegy, milyen az arány az adott évfolyamban a közép-, és alsóközép-osztályból érkezetteknek, és milyen a hátrányos környezetből.

...de ettől még igaza van a blogolónak, nem tesz jót az se, ha a hátrányosak maradnak, és a középosztályból mennek.
...de a pisa mérésénél a fent taglalt arányromlás sokkal többel jelentkezik, mint a kivándorlással járó arányverszteség...

Bambano 2020.02.27. 14:00:35

@Mo21: "Ráadásul a gondolat elég eredeti, még máshol nem jelent meg, hogy a kivándorlás és az IQ magyar esetben összefügghet": tényleg nem jelent meg, csak kb. az összes hr portál ezt harsogja vagy 10 éve... na ennyire eredeti, semennyire. emellett matematikai tévedés is.

@bontottcsirke: "tudod, te azt, hogy van ebben sok igazság, csak kukacoskodsz.": ne romoljon tovább az intelligencia azáltal, hogy alapvető matematikai tényeket rosszul írnak.ha te leírod, hogy 2+2=5, én mindig szólni fogok, hogy nem, és ez nem kukacoskodás. kukacoskodásnak azok szokták nevezni, akik nem akarják belátni, hogy tévedtek.

Bambano 2020.02.27. 14:00:45

@HaCS: "Azt azért be kell vallani, hogy az összmagyar IQ tényleg csökken. Ha csökken a népesség csökken az összeg is. Ez kérem matematika. ": csak az iq nem összeg, hanem hányados. benne van a nevében: intelligence quotient, azaz intelligenciahányados.

Billy Hill 2020.02.27. 14:50:14

@Pink Petsch: "Hm, nézd, egy demokráciának van Alkotmánya. Magyarországnak nincs, egy Alaptörvény nevű tákolmánya van." Vö. de.wikipedia.org/wiki/Grundgesetz_f%C3%BCr_die_Bundesrepublik_Deutschland

Billy Hill 2020.02.27. 15:45:15

@Sailor: Az gáz, ha valaki a szakmájában Magyarországon is jól megél? Vagy az automatikusan hülyének minősül, hiszen a nemzedékének legjava elment külföldre? (Lehetnek kivételek, vagy aki meg tud élni, az inkább lapítson? :-)

Billy Hill 2020.02.27. 16:13:15

@Pink Petsch: "Kevesebben beszéljük a magyar nyelvet, mint ahányan New Yorkban élnek." Szlovénül meg annyian beszélnek, mint ahányan a közép-magyarországi régióban laknak, finnül kevesebben, mint Rio lakossága, dánul ennél alig többen stb. Végünk van!

midnightcoder2 2020.02.27. 16:30:07

@Arthamyr: A népességnövekedés Afrikában nem az én jóslatom, a demográfusok jósolnak 1.1-1.4 milliárd közötti számokat.

Pl: www.populationpyramid.net/africa/2020/

Ez ugyan kisebb növekedés mind 1.4 milliárd, de ha a növekmény fele nyugat-európába kerül, az akkor is fájni fog.

Persze lehet azt mondani, hogy nem fognak idejönni, de miért is ? Mert jobb lesz Afrika eltartóképessége, és bírni fogja a növekményt ? Nos, kétlem. Mert Pl. a törökök lelövik nekünk a határon a migriket ? Nos, ezt is kétlem hogy az EU hosszú távon ki fogja fizetni. Az EU lövi le õket a határon ? Nos, a mai balliberális kormányok mellett aligha. Ráadásul, minél több van benn,annál több fog bejönni (Pl. mert küldenek pénzt haza, családot egyesítenek, stb), és politikailag annál nehezebb lesz a többit kinn tartani.

Arthamyr 2020.02.27. 17:42:20

@midnightcoder2: Én mindössze abban vagyok 99.99%-ig biztos, hogy 350 millió mostani vagy jövőbeni afrikai 2050-ben nem kerül Nyugat-Európába. Akkor sem, ha 15 milliárd ember születik addig Afrikában. Nem a demográfusok jóslatát vitattam (azzal nem is foglalkoztam), csak a tiédet, hogy abból többszázmillió Nyugat-Európában köt ki 2050-ig. Viszont akkor már végképp nem lesz szükségem pénzre (és akkora távon már befektetéssel is meg lehet fialtatni), ezért ajánlottam valamit rövidebb távra.

Hogy miért nem? Alapból sokan elhullanak az úton, még Afrikán belül, aztán a szerencsések belevesznek a tengerbe, az meg nagy, és ott elfér akár mind az 1.4 milliárd is... Alapból tenni kell érte, hogy egyáltalán Európát élve meg tudják közelíteni, meg azért is, hogy mondjuk átjussanak a Földközi-Tengeren (amit kikerülni sem könnyebb, ha ránézel a térképre), és akkor még mindig csak Európa perifériáján vannak. Azért ez nem egy kéjutazás... Az a néhány gerillaszervezet, ami manapság kihalássza egy részüket a tengerből, nem tud milliókat kimenteni, ráadásul ezen szervezeteknek is egyre jobban megnehezítik a dolgát az európai országok (pl. vonakodnak nekik engedni a kikötést), a civil támogatottságuk sem növekszik robbanásszerűen, pedig most alkalmanként pár száz/ezer migránsról megy a vita, nem (száz)milliókról. Afrikában sem várható, hogy hirtelen beköszönt a béke, és biztonságosan utazható lesz (de ha fel is tesszük, hogy igen, akkor meg cserébe komolyabb határellenőrzések várhatóak).
Ha csak egymillió földönfutó megjelenik valahol, az is ellenállást fog kiváltani, a willkommenskultur se volt egy sikertörténet, pedig azért volt bőven szándék felülről és gazdasági erő is. Amit a törököknek adnak, aprópénz az európai államok büdzséjében, más kérdés, hogy valóban sokkal olcsóbb lenne a migránsokat lelőni a határon, és akkor a rohadék Erdogant sem kellene pénzelni, de ez ugye nem megy ilyen egyszerűen, senki se szeretné ezzel összepiszkolni a kezeit.
Szóval arra, hogy 2050-ben ma még Afrikában élő emberek legyenek többségben Nyugat-Európában (az a 350 millió kb. ezt jelenti), az esély a nullához közeli. Jöhetsz itt az apokaliptikus jóslataiddal Nyugat-Európa vesztéről, de az, ha be is következik, még odébb van, olyan messze, hogy jelenleg nem látható előre. Ez egyelőre, főleg kombinálva Kelet-Európa felemelkedésének és tartós illiberalizmusának víziójával nem a realitás, hanem bizonyos emberek láz-/vágyálma.
De ha ennyire hiszel benne, mondj egy mérföldkövet, ami jelentős "haladást" jelent ezen irányba, és 2030-ig bekövetkezik, én szívesen állom a fogadást, ha elég jelentős. :)

Ménár Atya 2020.02.27. 18:25:25

@midnightcoder2: Sajnos nem sok, de ha ráadásul, ha ez Antigoné pl, akkor végérvényesen annyi az egésznek.
Olvasni meg kell tanulni, ezt valakinek meg kell tanítani, kérdezni kell, játszani.
Ha letolsz a gyereknek egy 500 oldalas kötelezőt elsőre, hát egy életre megutál minden olvasni való könyvet.
Változtat ni kell, más világ van, ma már nem kell könyvtárba menni egy infóért, kiguglizzák és ennyi.
De ez valahol csapda is.
El kell fogadni, hogy ez papíralapon nem fog menni, digitális a világ.
2.
Ez a kreativitás , érdekes dolog.
Van aki szerint tanítható, szerintem nem.
Szerintem szimplán az élet alapjait kellene első sorban megtanítani , és ezzel párhuzamosan lehet kreatívkodni.
De szerintem az emberek 70 %-a legalább,nem kreatív beállítottságú.
Jó kiválasztással, értékes emberek kellenek.
Felesleges erőltetni egy irányzat miatt valakire olyasmit, amihez sem kedve, sem érzéke nincs, inkább a neki valót kell megkeresni.

midnight coder 2020.02.27. 20:03:50

@Arthamyr: Szerintem nem lesznek mérföldkövek. Szép folyamatosan fog ez a dolog bekövetkezni. Ami szerintem lesz, az egyre durvább összecsapások a bevándorlást akadályozó és támogató csoportok között, miközben a hivatalos politika ez utóbbiakat támogatja.

midnight coder 2020.02.27. 20:03:51

@Arthamyr: Legyen igazad, de én tartok attól, hogy az EU-ban túl erős a baloldal a radikális fellépéshez ami meg tudná akadályozni a beáramlást. És minél többen vannak benn, annál kevésbé lehet akadályozni a többiek beáramlását, mert a benn lévők is fellépnek a további beáramlást akadályozni szándékozókkal szemben.

2020.02.27. 20:04:54

@Pink Petsch:

"2. Magyarországon megvalósul a hatalmi ágak szétválasztása, miközben már nem is titok, hogy a Legfőbb Ügyészi hivatalt egy Fidesz politikai, gazdasági és személyi szoros kapcsolatokkal rendelkező egyén tölti be. "

Ja. Ehhez képest fölöttébb érdekes, hogy a szegregációs, és a börtönviseltek kártérítésével kapcsolatban is ilyen ítéletek születtek.
Azt meg bárkiről lehet állítani, hogy ilyen meg olyan szálak fűzik valamilyen politikai oldalhoz. És fordítva is igaz persze, hogy semmilyen garancia sincs arra sem, hogy az általad jogállami demokráciának tartott országokban a Legfőbb ügyésznek köze sincs egyik párthoz sem. Azt meg végképp nem tudhatod, hogy a Legfőbb ügyész titkon melyik politikai oldal felé húz.

Szerintem a demokrácia legfőbb, és legfontosab tulajdonsága a szabad választás, arról, hogy meghatározott ciklusideig ki kormányozzon. Ez továbbra is adott.
Az, amiért ti folyton le vagytok szavazva, az pedig azért van, mert pl. a Klubrádióban legutóbb asszem Karácsony szájából hangzott el az a megjegyzés a szegregációval kapcsolatban, hogy " Talán hiba volt annak idején az is, hogy választhatóvá tették az iskolát, ahová a szülők a gyereküket szeretnék beíratni."
Na, ezért van masszív tábora a jelenleg kormányzó pártoknak, az ellenzéknek meg egy tartósan passzív szavazó rétege.
Mert még az sem akarja támogatni a ballibsiket, aki egyébként utálja a jelenlegi vezetést.

Herr Géza 2020.02.27. 21:13:27

@Billy Hill: El is olvasod, amit belinkelsz? Nem ártana. Ott van benne, hogy miért is hívják a német alkotmányt alaptörvénynek. Kicsit speciálisabb a helyzet, mint Magyarországon.

kardio1 2020.02.27. 21:35:47

@Herr Géza: de már megtörtént az újraegyesítés, aminek bekövetkeztéig nem akartak alkotmányról beszélni eredetileg, ha jól tudom. Szerintem nem a név a lényeg egyébként. Mindenestre a Németországban élő Pinkytől furcsa volt pont az Alaptörvény kifejezésen fennakadni.

Arthamyr 2020.02.27. 23:11:56

@midnight coder: Mérföldkő: ilyesmire gondoltam: ha szép folyamatosan következik be, 2030-ig bejut 110millió Nyugat-Európába? Idén meg 10 millió? Akarsz fogadni? Szívesen lehajolok pártízezer euroért, gondolom te is?

Önmagában a bevándorlást támogató, főleg elszánt és erőszakos csoport nem igazán van, így olyan nagy összecsapás nem várható.
A minőségi emberanyag rendezett beengedését szinte minden értelmes ember támogatja, de lévén értelmes emberek, ők nem fognak balhézni. Ezt amúgy is csak pár gyógyíthatatlanul hülye ellenzi, őket meg majd kezelik a rendfenntartó szervek. De ugye Afrika nem a minőségi emberanyagról híres, ha a magyar oktatást fikázzuk, akkor a fő kibocsátó országok oktatásáról (?) kár is beszélni...
Aztán van még olyan csoport, aki a "menekültekkel" vállalna szolidaritást, de ez sem olyan nagy, ha a szolidaritás neki is fáj.

Szóval én emiatt nem aggódok. A már most is bent lévő nem kívánatos elemek miatt már inkább...

Billy Hill 2020.02.28. 09:43:10

@Herr Géza: Leginkább arra szerettem volna célozni, hogy eléggé mindegy, minek hívják. Nem attól gonosz, hogy alaptörvény (lásd BRD), és nem attól aranyos, hogy alkotmány. (Lásd 1949. évi XX. törvény, na az alkotmány volt ám a javából. Főleg 1989-ig nagyon jogállami volt csak a nevétől minden - még jó, hogy nem alaptörvénynek hívták, mert az viszont diktatúrát eredményezett volna...)

Herr Géza 2020.02.28. 10:26:02

@Billy Hill: “ Leginkább arra szerettem volna célozni, hogy eléggé mindegy, minek hívják. Nem attól gonosz, hogy alaptörvény (lásd BRD), és nem attól aranyos, hogy alkotmány.“
Így teljes mértékben igazat adok neked. :)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása